FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 september 2022

'Spaanse chauffeur van truckdrama Zuidzijde had epileptische aanval'

De 45-jarige vrachtwagenchauffeur die het dramatische dodelijk ongeval in Nieuw-Beijerland veroorzaakte heeft vlak voor het dramatische ongeluk een epileptische aanval gehad. Zo stelt zijn advocaat Winston de Brouwer. "Hij kwam pas in de politiebus weer bij." Zo meldt het AD.

De vrachtwagenchauffeur reed de dijk af en schepte de bewoners die hun jaarlijkse barbecuefeest hadden. Het zou extra druk zijn geweest vanwege het afscheid van de voorzitter van ijsclub De Kom, met tientallen bezoekers. De chauffeur zou hebben stilgestaan en opeens gas hebben gegeven. Bij het ongeval in Zuidzijde zijn zeven doden en zeven gewonden gevallen.

Zie ook: Vrachtwagen rijdt in op buurtfeest: minstens drie doden, meerdere gewonden

Nederlandse laadpaalexpertise naar Californië

Laden van elektrische auto’s moet makkelijker, slimmer en veiliger. Met dat doel tekenen staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) en Garcia Gonzalez (minister van het California milieuagentschap) vandaag een overeenkomst. Nederlandse en Californische experts gaan samen aan de slag voor betere regelgeving en betere inzet van nieuwe techniek. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat uiterlijk in 2035 alle nieuwe auto’s elektrisch zijn, zowel in Europa als in Californië. Zij tekenen de overeenkomst in aanwezigheid van Koningin Máxima en plaatsvervangend gouverneur Kounalakis van Californië, tijdens een handelsmissie in San Francisco.

Heijnen: “Goede laadpunten en elektrische auto’s. Ze horen bij elkaar zoals een trein op de rails hoort. En er is op het gebied van laden nog een wereld te winnen. Nederland en Californië zijn goed in laadtechnologie. Samen kunnen we het verschil maken. Slimmer, makkelijker en veiliger laden is niet alleen goed voor het klimaat en fijn voor elektrische rijders. Omdat er in ons land bedrijven zijn met veel kennis op dit gebied, levert dat ook kansen op voor onze economie.”

Experts aan de slag
Nederland en Californië hebben beiden een groot innovatief testcentrum voor laadtechnieken, waar de laatste technieken op gebied van snelladen, slim laden en cybersecurity worden ontwikkeld en getest. Dit levert veel kennis op. Experts van het ElaadNL en de California Energy Commission gaan samen testen en vanuit hun praktijkervaring de overheid in Nederland, Amerika en Europa adviseren over nieuwe wet- en regelgeving op gebied van cybersecurity, gebruiksgemak en veiligheidseisen. De eerste bijeenkomst staan gepland voor komende voorjaar.

Concreet willen Nederland en Californië dat aanbieders van laadpalen overal ter wereld open standaarden hanteren. Iedereen moet gemakkelijk bij elke laadpaal terecht kunnen met zijn eigen betaalpas, zonder eerst een apart abonnement af te sluiten. Dat geeft meer zekerheid en gemak voor elektrische rijders, bijvoorbeeld bij een buitenlandse vakantie. Het betekent ook dat bedrijven die laadpalen aanbieden makkelijker hun producten in het buitenland kunnen verkopen.

Een ander doel is dat slim laden veel sneller van de grond komt. Daarmee kunnen mensen met hun auto stroom teruggeven aan het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld als er veel vraag naar stroom is. Dat geeft het stroomnet letterlijk meer power op piekmomenten. Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de problemen op het stroomnet. En als laadpalen slimmer worden, moet je ook zorgen dat ze niet gehackt kunnen worden. Digitale veiligheid is daarom een derde vlak waarop Nederland en Californië gaan samenwerken.

Ambitieus
Nederland en Californië zijn beide ambitieus op gebied van elektrisch rijden. Nederland loopt voorop in de EU, Californië in Amerika. In Nederland staan relatief veel laadpalen en heeft ook veel bedrijven die laadpalen maken en exploiteren. In eigen land, maar ook over de grens, bijvoorbeeld in Amerika. Nederland verdient per jaar ongeveer vijf miljard euro aan allerlei producten en diensten op het gebied van elektrisch vervoer, zoals de bouw en verkoop van laadpalen.

In Amerika loopt Californië voorop bij de invoering van elektrisch rijden. En met onder andere Silicon Valley binnen de staatsgrenzen, zijn er veel bedrijven die onderdelen maken voor elektrische auto’s en laadpalen. Bij de bedrijvenmissie in California zijn zo’n 40 Nederlandse bedrijven op gebied van slimme en duurzame mobiliteit aanwezig. Als Californië een zelfstandig land zou zijn, was het de vijfde economie ter wereld.

Circulaire economie en klimaatadaptatie
Nederland en Californië werken al jaren samen op veel gebieden. Zij spreken in de overeenkomst ook af om de samenwerking op het gebied van circulaire economie, duurzaamheid en klimaatadaptatie uit te breiden.

Ontsnapte chimpansee weer 'teruggelokt' naar Kharkiv Zoo

Een chimpansee die maandag ontsnapte uit de stadsdierentuin van Kharkiv werd door een dierentuinmedewerker overgehaald om terug te keren, de aap werd op een fiets teruggebracht.

Het personeel van de dierentuin in de op een na grootste stad van Oekraïne had moeite om Chichi, die in de straten en een nabijgelegen park rondzwierf, over te halen met hen terug te keren naar de dierentuin.

Maar toen het begon te regenen rende Chichi naar een verzorger, die haar een geel hesje omdeed. Het paar omhelsde elkaar voordat Chichi op de fiets werd gezet.

De beelden van het incident lieten een zeldzaam moment van vreugde zien van een stad in de frontlinie die dagelijks gebombardeerd wordt door Russische troepen.

De directeur van de dierentuin, Oleksiy Hryhoriev, bevestigde aan de Oekraïense publieke omroep Suspilne dat het dier veilig terug was in de dierentuin.

Eerder in de oorlog was Chichi geëvacueerd vanuit het Feldman Ecopark, een openluchtdierentuin aan de frontlinies in de regio Kharkiv.

In de stad Kharkiv zijn door de beschietingen al honderden burgers zijn gedood of gewond geraakt.

Het stadscentrum, waar de dierentuin is gevestigd, is minder vaak geraakt door de vijand sinds de belangrijkste kantoren daar in maart werden verwoest. Maar vorige week werden minstens vier burgers gedood door een Russische raket die het centrum trof.

Hoewel Chichi nog steeds in een relatief gevaarlijke omgeving leeft, had ze geluk dat ze haar voormalige thuis in Feldman's Ecopark levend heeft kunnen verlaten. Bij een raketaanval stierven daar zes vrijwilligers en meer dan 100 dieren voordat ze geëvacueerd konden worden.

Moeten gemeentes zorgen voor gratis openbare toiletten?

Ben je lekker aan het shoppen, moet je (of je kindje) ineens plassen. Het kan iedereen overkomen. Maar waar kun je dan terecht? Veel winkels hebben geen 'klantentoilet'. Als je mazzel hebt kun je tegen betaling in een warenhuis terecht of in een horecazaak het toilet op, waar je uit goed fatsoen dan ook maar iets aanschaft. Ondernemers, ouderenorganisaties en een gehandicaptenplatform in Hoogeveen hebben de gemeente gezamenlijk verzocht om gratis openbare toiletten in de binnenstad te plaatsen. Hoogeveen vind het een goed plan, maar kan het zich financieel niet veroorloven.

Zou jij gratis openbare toiletten willen hebben in jouw gemeente?

Openbare toiletten gewenst? (Foto:Pixabay)
Openbare toiletten gewenst? (Foto:Pixabay)

Pedersen wint chaotische rit in Vuelta waar Roglic hard valt en Evenepoel lek rijdt

Primoz Roglic is in de finale van de zestiende etappe van de Vuelta a España hard ten val gekomen. De Sloveen van Jumbo-Visma ging op drie kilometer in de aanval en sloeg ook een gat, maar in de sprint kwam hij hard ten val. De etappe werd gewonnen door Mads Pedersen. In het algemeen klassement blijft Remco Evenepoel leider, ondanks een lekke band in de finale van de etappe.

De zestiende etappe kende een zeer rustig verloop. In de etappe van bijna 190 kilometer reden twee Spanjaarden lange tijd vooruit, maar werden op dertien kilometer van de finish ingelopen, waarna een heuvelachtige en vooral hectische finale met veel bochten begon. Op het laatste heuveltje voor de finish trok Roglic ten aanval. De Sloveen sloeg direct een gat, terwijl klassementsleider Remco Evenepoel te maken kreeg met een lekke band in de laatste drie kilometer, waardoor Evenepoel dezelfde tijd zou krijgen als het grote peloton.

Roglic zag de kans om wat tijd te pakken op Evenepoel en trok met vier renners in zijn wiel hard door en leek een goede zaak te doen, tot de Sloveen in de laatste honderd meters hard ten val kwam. Mads Pedersen won vrij eenvoudig de sprint en pakte zijn tweede ritzege voor Pascal Ackermann en de Nederlander Danny van Poppel. Roglic kwam behoorlijk aangeslagen over de finish en het is nog maar de vraag of hij morgen zijn weg kan vervolgen.

Swiatek ondanks eerste tegenslag naar kwartfinales US Open

Tennisster Iga Swiatek heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de US Open. De Poolse nummer één van de wereld liep tegen de Duitse Jule Niemeier tegen haar eerste setverlies aan, maar herstelde zich gelijk en won met 2-6, 6-4, 6-0 uiteindelijk nog soepel.

Swiatek neemt het in de kwartfinales op tegen de Amerikaanse hoop Jessica Pegula, als achtste geplaatst. Zij had het dan weer niet moeilijk met de ervaren Tsjechische Petra Kvitova (21): 6-3, 6-2.

In de andere kwartfinale staat met Karolina Pliskova (22) wel een Tsjechische: zij stuurde de Wit-Russische Viktoria Azarenka (26) met 5-7, 7-6 (5), 2-6 naar huis. Pliskova krijgt met Aryna Sabalenka een volgende Wit-Russische tegenover zich: de nummer zes van de plaatsingslijst schakelde de Amerikaanse Danielle Collins (19) met 3-6, 6-3, 6-2 uit.

Nadal sneuvelt op US Open

Tennisser Rafael Nadal is op de US Open uitgeschakeld in de achtste finales. De als tweede geplaatste Spanjaard bleek in New York niet opgewassen tegen de als 22e geplaatste Amerikaan Frances Tiafoe en kan een vijfde titel vergeten.

Op 3-3 in de eerste set wist Tiafoe, die nooit eerder de kwartfinales haalde in New York, een break te plaatsen. Dat maakte hij keurig af, waarna Nadal laat in de tweede set de stand gelijk wist te trekken. In set drie was het op 3-3 wederom raak voor Tiafoe en in de vierde set maakte hij een break ongedaan, gevolgd door drie breaks op rij en daarmee de winst: 6-4, 4-6, 6-4, 6-3.

Tiafoe speelt in de kwartfinales tegen de Rus Andrey Rublev. De nummer negen van de plaatsingslijst had het niet al te moeilijk met de twee plekken hoger gerangschikte Brit Cam Norrie, die hij met drie keer 6-4 huiswaarts stuurde.

De Spanjaard Carlos Alcaraz (3) bereikte net als vorig jaar ook de laatste acht. Hij speelde een partij tegen Marin Cilic uit Kroatië (15), waarin het continu op en neer ging. Alcaraz trok echter aan het langste eind en won met 6-4, 3-6, 6-4, 4-6, 6-3.

Alcaraz mag het opnemen tegen de Italiaan Jannik Sinner, als elfde geplaatst. Hij maakte een einde aan de Wit-Russische droom van Ilya Ivashka, hoewel de mondiale nummer 73 zeker geen modderfiguur sloeg: 6-1, 5-7, 6-2, 4-6, 6-3.

Geile Russen verraden hun lokatie aan Oekraïense hackers

De oorlog in Oekraïne wordt niet alleen uitgevochten op de slagvelden in de regio's Donbass en Kherson, maar ook op het internet. Russische soldaten in de bezette stad Melitopol zouden zijn gevallen voor vrouwelijke nepprofielen van Oekraïense hackers op het net. Met als resultaat: een Oekraïense artillerieaanval.

Volgens een bericht in de media heeft een groep Oekraïense hackers van Russische soldaten gevoelige informatie verkregen - met behulp van foto's van aantrekkelijke vrouwen. Zoals de "Financial Times" meldt, vielen de Moskouse strijders voor de nepprofielen van jonge vrouwen in sociale netwerken. Volgens het rapport konden IT-deskundigen zo een Russische basis in Zuid-Oekraïne lokaliseren.

Volgens het rapport, dat gebaseerd is op foto's, video's, loggegevens en verklaringen van verschillende hackers en Oekraïense regeringsfunctionarissen, heeft de hackersgroep "Hackyourmom" vorige maand een afgelegen Russische basis in de bezette stad Melitopol 'gecatfisht'. Met behulp van valse profielen op Facebook en andere platforms zouden de cyberexperts na te hebben 'geflirt' de Russische soldaten hebben verleid om foto's van zichzelf te te sturen.

"De Russen willen altijd neuken," zei het hoofd van de hackersgroep, Nikita Kynsh, tegen de krant. "Ze sturen [een] hoop shit naar meisjes om te bewijzen dat ze echte kerels zijn." Met behulp van de foto's die zij ontvingen, slaagden de hackers erin de locatie van de Russische basis vast te stellen. De verzamelde informatie werd ter beschikking gesteld van het Oekraïense leger, aldus Kynsh, die zegt vroeger voor de Oekraïense binnenlandse inlichtingendienst SBU te hebben gewerkt.

Een paar dagen later kwam de basis onder Oekraïens artillerievuur te liggen. Kynsh zei niet om welke basis het precies ging. Het portaal "Ukrainska Pravda" berichtte eind augustus echter over de vernietiging van een groot Russisch militair kamp in Melitopol door Oekraïense troepen.

In een interview met de Financial Times beweerde Knysh dat zijn team ook verantwoordelijk was voor andere cyberaanvallen. Russische televisiezenders zouden zodanig zijn gemanipuleerd om beelden van Oekraïense burgerslachtoffers te tonen. De groep zou er ook in geslaagd zijn databases van Russische militaire bedrijven binnen te dringen.

Knysh, een 30-jarige IT-professional uit Kharkiv, vertelde de FT dat toen de Russische invasie in februari van dit jaar begon, hij zijn hackingvaardigheden wilde gebruiken om zijn land te helpen. Hij rekruteerde andere hackers en richtte Hackyourmom op, die nu bestaat uit 30 hackers uit het hele land, vertelde hij de FT.

Nieuwe lading games onderweg naar Xbox Game Pass

Microsoft heeft acht games bekendgemaakt die tot en met 15 september worden toegevoegd aan Xbox Game Pass. Dit betekent ook dat er weer games verwijderen uit de dienst: elf stuks maar liefst.

De acht games die binnenkort speelbaar zullen zijn via Xbox Game Pass zijn als volgt:

  • (06-09) Disney Dreamlight Valley: Founder's Edition (Xbox, PC en cloud) - Day One
  • (06-09) Opus Magnum (PC)
  • (06-09) Train Sim World 3 (Xbox en PC)
  • (13-09) DC League of Super-Pets: The Adventures of Krypto and Ace (Xbox, PC en Cloud)
  • (13-09) Ashes of the Singularity: Escalation (PC)
  • (14-09) You Suck at Parking (Xbox, PC en cloud) - Day One toevoeging
  • (15-09) Despot's Game (Xbox en PC) - Day One
  • (15-09) Metal: Hellsinger (Xbox Series X|S en PC) - Day One

De games die uit de dienst worden verwijderd zijn:

  • A Plague Tale: Innocence
  • Aragami 2
  • Bug Fables: The Everlasting Sapling
  • Craftopia
  • Final Fantasy XIII
  • Flynn: Son of Comson
  • I Am Fish
  • Lost Words: Beyond the Page
  • Mighty Goose
  • SkateBird
  • The Artful Escape

Minister Yesilgöz: verkeersboetes gaan omhoog door inflatie, niet om te cashen

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz wil dat verkeersboetes meestijgen met de inflatie. Yesilgöz verzekert dat deze regel er niet voor is om "geld te incasseren". Zo meldt WNL

De verkeersboetes gaan volgend jaar fors omhoog. Op het door een rood stoplicht rijden staat nu een boete van 250 euro. Deze wil Yesilgöz verhogen naar 280 euro. Ook de boete voor bellen in het verkeer gaat omhoog, van 350 naar 380 euro.

Unieke rechtszaak: Duitse bioboer klaagt VW aan voor milieuschade

De rechtbank van Detmold gaat vandaag oordelen over de eerste klimaatzaak ter wereld tegen een autobedrijf.

Een biologische boer geeft VW, de op één na grootste autofabrikant ter wereld, de schuld van milieuschade aan zijn boerderij en het bijbehorende bos. Zijn advocaat kondigde van tevoren aan dat ze in beroep zou gaan bij de hogere regionale rechtbank in Hamm als de regionale rechtbank de rechtszaak zou afwijzen.

De boer klaagt Volkswagen aan met steun van milieuorganisatie Greenpeace. Hij roept VW op om uiterlijk in 2030 te stoppen met de productie van voertuigen met verbrandingsmotoren. Greenpeace beschuldigt het autobedrijf ervan de rechtszaak met nepargumenten te willen afwenden.

VW ontkent verantwoordelijk te zijn voor de CO2-uitstoot van de verkochte auto's terwijl ze in gebruik zijn. Men is alleen verantwoordelijk voor de emissies die ontstaan tijdens de productie van hun voertuigen .

Men of War II verschijnt in 2023, uitgesteld wegens oorlog Oekraïne

De op handen zijnde strategiegame Men of War II van de Oekraïense ontwikkelaar Best Way is uitgesteld naar volgend jaar. Dit in verband met de oorlog in Oekraïne.

Men of War II biedt een singleplayer campaign die zowel alleen als in co-op gedaan kan worden met maximaal 4 spelers. De online multiplayer heeft competitieve gamemodi waarin spelers kunnen kiezen tussen de geallieerden, de Soviets of de Duitsers om te spelen op skirmish en 'challenge' maps. Ook kan hier gekozen worden om samen te strijden tegen AI-tegenstanders. De nieuwe trailer van de game focust op de Duitse invasie van de Sovietunie in 1941.

De gamestudio van Best Way was gesitueerd in Severodonetsk, in de oblast Loehansk, totdat Rusland in juni de stad compleet in puin schoot en diens originele inwonersaantal decimeerde van 100.000 naar 10.000 inwoners. Sinds eind juni is de stad compleet in handen van de Russen. 

Nieuwe Ubisoft Forward op 10 september

Ubisoft kondigt een nieuwe Ubisoft Forward-presentatie aan. Tijdens de presentatie biedt de ontwikkelaar een bllk in de toekomst voor hun diverse franchises.

Onder andere de toekomst van Assassin's Creed komt aan bod, maar ook andere aanstaande games zoals Mario + Rabbids: Sparks of Hope en Skull and Bones komen aan bod. Daarnaast staat Ubisoft stil bij hun live service games en updates die aanstaande zijn.

Of er verder nog aankondigingen zijn, dat is natuurlijk afwachten. De presentatie begint 21:00 uur Nederlandse tijd.

Meer dan 400.000 mensen verlieten Rusland in eerste helft 2022

Volgens de Russische statistieken autoriteit verlieten 419.000 mensen Rusland in de eerste helft van 2022. Dat is ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, meldt persbureau RBC.

Dit is de eerste keer in de recente Russische geschiedenis dat meer mensen zijn geëmigreerd dan geïmmigreerd (322.000 mensen). Het statistiekbureau Rosstat gaf geen informatie over de nationaliteit van de migranten.

Rusland is van oudsher een immigratieland voor burgers van andere Sovjetrepublieken. Dit jaar ging de migratiebeweging echter de andere kant op. 369.000 vertrokken in deze richting en slechts 295.000 kwamen binnen. Bijna 80.000 mensen kozen Oekraïne als hun land van bestemming.

Doodvonnissen in Iran tegen twee lesbische vrouwen

Een rechtbank in Iran heeft twee vrouwen ter dood veroordeeld. Volgens het mensenrechtennetwerk Hengaw is het besluit in Urmia in het noordwesten van het land ingegeven door homofobie. De vrouwen worden beschuldigd van het promoten van homoseksualiteit, zei Hengaw.

Het staatspersbureau IRNA presenteert de zaak anders: beiden vrouwen zouden zijn veroordeeld als lid van een bende vrouwen- en meisjessmokkelaars.

Rusland koopt wapens en munitie van Noord-Korea

Rusland koopt blijkbaar artilleriemunitie en granaten in Noord-Korea vanwege westerse sancties.

Dat melden de krant New York Times en het persbureau AP, daarbij verwijzend naar recent vrijgegeven informatie van de Amerikaanse geheime dienst. De aankopen laten zien dat de sancties effect beginnen te krijgen waardoor het vermogen van Rusland om de invasie van Oekraïne voort te zetten, wordt ingeperkt volgens de genoemde media.

De VS hebben sinds het begin van de Russische oorlog in Oekraïne herhaaldelijk inlichtingen vrijgegeven. Volgens Washington is het doel om de Russische desinformatiecampagnes tegen te gaan.

Klimster Mori na drie jaar studeren terug met World Cup-zege

Voor de liefhebber van het sportklimmen keren we nog even terug naar het weekeinde, want in het Sloveense Koper stond weer een World Cup-wedstrijd op het programma. Alleen leadklimmen dit keer, met daarbij een bijzonder fraaie comeback.

Mannen
Het bleek een uiterst lastige finaleroute: van de eerste vier finalisten strandden er twee op dezelfde plek halverwege de route, de andere twee raakten daar zelfs niet. De Zwitser Sascha Lehmann opende de tweede helft van de finale en hij kwam wel verder, hoewel de top nog lang niet in zicht was.

Na Lehmann was het de beurt aan de Sloveen Luka Potocar, die voor eigen publiek Lehmann's prestatie evenaarde en zo op basis van zijn resultaat in de halve finales de leiding pakte. Yannick Flohé uit Duitsland kwam één greep tekort, maar zag dat de Japanner Ao Yurikusa op hetzelfde punt strandde als twee anderen eerder. Potocar pakte dus de winst, voor Lehmann, met Flohé die het podium completeerde.

Vrouwen
Ook bij de vrouwen wist niemand echt serieus ver te komen op de muur, wat een kleine domper was op de lokale feestvreugde. De Amerikaanse Brooke Raboutou deed het van de eerste vier het best, waarna de Oostenrijkse Jessica Pilz en Seo Chae-hyun uit Zuid-Korea beiden net tekort kwamen.

De Japanse Ai Mori ging er echter wél ruimschoots voorbij en nam de leiding, met alleen thuisheldin Janja Garnbret nog te gaan. De weg naar weer een zege lag open voor de Sloveense, maar ook zij gleed vroegtijdig weg: tweede, achter de nog altijd maar 18-jarige Mori, die na bijna drie jaar afwezigheid wegens haar studie een comeback maakte met haar eerste World Cup-zege, en voor Raboutou.

Een op zeven Nederlanders ergert zich aan gierige partner

Maar liefst vijftien procent van alle Nederlanders stoort zich aan de overmatige bespaarzucht van hun partner. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.089 volwassen Nederlanders. Niet alleen hun krenterige eega zorgt voor ongemak, ook schaamt één op de vijf ondervraagden zich voor zijn of haar eigen vrekkigheid.

Van alle respondenten genereren Drentenaren zich het vaakst voor zowel hun beknibbelende eega (26 procent) als hun persoonlijke drang om te bezuinigen (29 procent). “Door de stijgende inflatie moeten steeds meer Nederlanders op de kleintjes letten”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Toch lijkt het erop dat een gedeelte van hen liever niet met hun zuinigheid te koop loopt. Dit terwijl besparen op zichzelf een nobel doel is. De scheidslijn tussen zuinig en vrekkig zijn, is echter dun. Zolang ik mezelf niet in allerlei bochten hoef te wringen én het niet van negatieve invloed is op mijn sociale leven, spreek ik van gezonde gierigheid.”

Bespaarschaamte
Als een direct gevolg van hun bespaarschaamte, heeft 29 procent van de Nederlanders weleens een afspraak met familie en/of vrienden afgezegd omdat ze het eigenlijk stiekem te duur vonden. Drentenaren en Brabanders (36 procent) doen dit het vaakst, Groningers (21 procent) het minst. Bij maar liefst één op de zes ondervraagden is de nood zelfs zo hoog, dat zij weleens een griepje of verkoudheid hebben gefaket om geld te besparen. Onder jongeren tot dertig jaar bedraagt dit zelfs bijna één op de drie respondenten. Franke: “Niemand vindt het leuk om vanwege geld iets aan zich voorbij te laten gaan. Maar in plaats van een griepje te faken, pleit ik ervoor om open kaart te spelen en aan te geven dat je op dat moment krap bij kas zit. Ik heb meerdere keren meegemaakt dat familieleden en/of vrienden in dat geval aanboden om voor iemand te betalen, zodat hij of zij alsnog mee kon.”

Gierige collega’s
Uit het onderzoek blijkt dat de gierigheid van een aanzienlijk gedeelte van de Nederlanders zich niet alleen beperkt tot hun privéleven. Zo stelt niet minder dan twaalf procent van alle respondenten met een hybride baan, weleens op kantoor te hebben gewerkt om zoveel mogelijk te besparen op bijvoorbeeld koffie, wc-papier en/of energiekosten. Met 21 procent zijn jongeren tot dertig jaar wederom de grootste beknibbelaars. De bespaarzucht op kantoor blijft overigens niet onopgemerkt; maar liefst een op drie werkenden heeft zich weleens geërgerd aan de gierigheid van collega’s. Franke: “Ik hoor van vrienden geregeld verhalen over collega’s die maar blijven opscheppen tijdens de lunch, terugkomen voor een tweede stukje van de verjaardagstaart of bij werkborrels de duurste cocktails bestellen. Het is echt niet erg om een beetje op de kleintjes te letten, maar probeer het – zeker op werk – niet te overdrijven.”

Vuelta: Etappe 16 - De slotweek gaat beginnen

We zijn er bijna, de eerste twee weken van de Vuelta a España zitten erop en dus is het vandaag, na de laatste rustdag, tijd om te beginnen aan de laatste groterondeweek van het jaar. Remco Evenepoel mag 1:34 minuten gaan verdedigen op Primoz Roglic, met Enric Mas op 2:01 minuten.

We beginnen vandaag in Sanlúcar de Barrameda, waar vandaag precies 500 jaar geleden de Victoria de haven binnen kwam varen, na de historische wereldreis van Fernão de Magalhães - die onderweg overleed - en diens bemanning. Vandaag begint hier een reis, maar wel iets minder lang: een kleine 190 kilometer.

In de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, inclusief fraai stukje historie, zien we dat het onderweg allemaal niet zo zwaar is. Pas in de slotfase wordt het zo nu en dan pittig, waardoor het vermoedelijk niet een reguliere massasprint gaat worden, een kans voor de sprinters met redelijke klimbeentjes dus.

De heren renners staan rond kwart voor één paraat en zijn een kwartier later dan onderweg. Wederom staat de finish rond half zes gepland, plus of min een kwartier. Eurosport is er om half drie bij, Sporza tegen vier uur, prima op tijd.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Inflatie stijgt naar 12,0 procent in augustus

Consumentengoederen en -diensten waren in augustus 12,0 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In juli was de inflatie 10,3 procent. Vooral de prijsontwikkeling van energie zorgde voor een verdere stijging van de inflatie.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 12,0 procent in augustus 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 12,0 procent hoger zijn dan in augustus 2021 en niet dat de prijzen met 12,0 procent zijn gestegen ten opzichte van juli 2022. De inflatie van 12,0 procent in augustus komt dus niet bovenop de inflatie van 10,3 procent in juli.

Prijsstijging energie
Hogere prijzen van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) zorgden voor een stijging van de inflatie. Energie was in augustus 151 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juli was dit 108 procent.

Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten. Het CBS voert een onderzoek uit naar het meten van de energieprijzen in de CPI.

Ook voeding en kleding duurder
Ook voedingsmiddelen hadden een verhogend effect op de inflatie. Voeding was in augustus 13,1 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In juli was de prijsstijging op jaarbasis 12,3 procent. Met name de pastaproducten droegen bij aan deze ontwikkeling. Naast voeding zorgde ook de prijsontwikkeling van kleding voor een stijging van de inflatie.

Neerwaarts effect motorbrandstoffen
De prijsstijging op jaarbasis van motorbrandstoffen was in augustus lager dan in juli. Dit heeft een neerwaarts effect op de inflatie. Motorbrandstoffen waren in augustus 16,7 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in juli was de prijsstijging op jaarbasis 24,6 procent.

Inflatie eurozone neemt toe
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in augustus 13,7 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in juli was dat 11,6 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 8,9 procent in juli naar 9,1 procent in augustus.

Verschil CPI en HICP
Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Implicaties coronacrisis op de berekening van de inflatie
Door de overheidsmaatregelen in verband met de coronacrisis zijn sommige diensten na maart 2020 tijdelijk niet of beperkt beschikbaar geweest. Hierdoor zijn voor een deel van deze diensten geen transacties geweest waarvan de prijzen gemeten konden worden. In aansluiting op de richtlijnen van Eurostat heeft het CBS per situatie gekozen voor de meest passende schattingsmethode. In een notitie worden alle keuzes toegelicht en in een maatwerktabel wordt aangegeven per artikelgroep of er een schatting is gemaakt. In augustus 2022 werden er geen prijzen meer geschat in verband met corona, maar schattingen in dezelfde maand een jaar eerder werken nog wel door in de inflatie van deze maand.

Vogelgriep vastgesteld op zorgboerderij in Wieringerwerf

In Wieringerwerf (provincie Noord-Holland) is op een zorgboerderij vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 130 kippen geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1-en 3-kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In het 10-kilometergebied liggen drie andere bedrijven. Voor deze bedrijven geldt per direct het vervoersverbod. Wieringerwerf ligt in regio 2, waar de regionale ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht is.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen, zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook is in een aantal regio’s, waaronder de regio waar deze besmette inrichting in ligt, de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. In deze regio’s geldt de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels. Deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Meer elektriciteit uit kolen en hernieuwbare bronnen; minder uit gas

De productie van elektriciteit uit kolen is in het tweede kwartaal van 2022 vergeleken met een jaar eerder met 40 procent gestegen. De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen nam met 25 procent toe. Uit aardgas kwam tegelijkertijd 19 procent minder elektriciteit. De netto elektriciteitsproductie bedroeg in het tweede kwartaal 28,2 miljard kWh, 4,3 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2021. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het tweede kwartaal van 2022 werd 3,0 miljard kWh elektriciteit geproduceerd uit kolen, 0,9 miljard kWh meer dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen nam met 25 procent toe naar 12,5 miljard kWh. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vijf jaar eerder is de productie meer dan verdrievoudigd. Met name de productie uit zon (+40 procent) en wind (+25 procent) lieten in het tweede kwartaal vergeleken met vorig jaar een stijging zien.

Zowel het zonnige weer als de toename van het opgesteld vermogen aan zonnepanelen leidde in het tweede kwartaal tot de groei van de elektriciteitsproductie uit zonne-energie. Bij de productie uit wind is vooral een toename op land te zien. Dit komt zowel door een toename van het opgestelde vermogen op land, als door de gunstige weersomstandigheden voor windenergie gedurende het laatste kwartaal.

Afname elektriciteitsproductie uit aardgas
De elektriciteitsproductie uit aardgas is gedurende het tweede kwartaal van 2022 vergeleken met een jaar eerder gedaald met 19 procent naar 11 miljard kWh. Dit geldt zowel voor aardgasgestookte elektriciteitscentrales als voor onder andere de gasmotoren in de glastuinbouw. De elektriciteitsproductie uit kernenergie is goed voor 3 procent van de totale productie.

Elektriciteitsproductie omringende landen
Waar in Nederland meer elektriciteit is geproduceerd in het tweede kwartaal van 2022, daalde de productie in Frankrijk met 15 procent naar 103 miljard kWh, mede door het uitlopen van onderhoud aan kerncentrales. Frankrijk was in 2021 nog goed voor 19 procent van de totale elektriciteitsproductie van de Europese Unie. Naast de gestegen prijs van zowel aardgas als CO2, is ook de schaarste door de lagere Franse nucleaire elektriciteitsproductie van invloed op een hogere elektriciteitsprijs.

Net als Nederland hebben België en Duitsland minder elektriciteit geproduceerd met gas, met name als gevolg van de hoge prijzen. Maar waar de productie met kolen in Nederland toenam, daalde die in Frankrijk met 24 procent.

De elektriciteitsproductie uit zon is in Nederland harder gegroeid dan in de ons omringende landen. In België en Duitsland nam die vergeleken met het tweede kwartaal van 2021 met 29 procent en 13 procent toe. Waar de elektriciteitsproductie uit wind in Nederland toenam, was er in Frankrijk juist een afname.

Meer uitvoer en minder invoer van elektriciteit
De uitvoer van elektriciteit is in het tweede kwartaal 2022 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 17 procent toegenomen naar 5,1 miljard kWh. In tegenstelling tot het tweede kwartaal van 2021, is er in het tweede kwartaal van dit jaar weer sprake van een netto-uitvoer.

De invoer van elektriciteit is in het tweede kwartaal met -16 procent gedaald naar 4,4 miljard kWh. Er kwam met name minder uit België en Noorwegen.

'Boeren houden van koeien' campagne Liegebeest van 2022

De campagne Boeren houden van koeien is verkozen tot het grootste Liegebeest van 2022. Die schetst een veel te rooskleurig beeld van het leven van een melkkoe. De campagne kreeg maar liefst 63 procent van de 21.675 stemmen. Anne Hilhorst: “Het is goed om te zien dat de consument de mooie praatjes van de zuivelsector niet langer pikt.”

‘Wij boeren zorgen goed voor onze koeien’ klinkt het in de commercial van Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, een vereniging van jonge boeren. Er lijkt weinig mis met het leven van koeien. Ze kunnen ‘lekker chillen als ze dat willen’ en worden ‘met zorg gemolken’. Hilhorst: “Klinkt prachtig natuurlijk. Maar helaas zorgen veel boeren vooral goed voor hun eigen hachje.”

Koeienleed
In de praktijk staan koeien vaak op harde vloeren in vieze stallen. Mede hierdoor heeft jaarlijks meer dan de helft van de koeien last van ontstekingen aan haar klauwen (voeten). En nooit eerder gaven koeien zo veel melk: gemiddeld 9.200 liter per jaar. Dat is zo hard werken, dat ze na gemiddeld zes jaar uitgeput worden afgevoerd. Hilhorst: “Het wordt tijd dat de zuivelsector het eerlijke verhaal vertelt.”

Geitenellende
Ook de tweede plaats gaat naar de veehouderijsector. De geitensector ontving 20 procent van de stemmen. De campagne Ontdek de geit beweert dat geiten in Nederland ‘optimaal welzijn’ genieten. In de praktijk overlijden veel babygeitjes binnen twee weken, onder andere door slechte zorg. Hun moeders komen nooit buiten en hebben geen plek om te klimmen; een basisbehoefte voor geiten.

Effectief
De Liegebeestverkiezing is ook dit jaar effectief gebleken: drie van de vijf kandidaten beloofden al snel na hun nominatie beterschap. Snackproducent Van Dobben stopt met plofkip. Supermarkt Plus jokt niet meer over ‘vrij rondlopende’ kalfjes en Jumbo verwijdert een claim over ‘natuurlijk gedrag’ van tilapia van zijn website.

De verkiezing
Dit is de veertiende editie van de Liegebeestverkiezing. Wakker Dier ontmaskerde al tientallen bedrijven die consumenten voor de gek hielden over dierenwelzijn. Verbloemende reclamepraatjes zetten consumenten op het verkeerde been en verpesten de markt voor écht diervriendelijkere producten.

FOK! Wat een weer: de laatste warme dag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend kan er in het noordoosten nog een (onweers)bui voorkomen, in de rest van het land begint de dag zonnig en droog. Er staat weinig wind, in het noordelijk kustgebied staat echter een matige tot vrij krachtige oostenwind.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden en blijft het op de meeste plaatsen droog. In het noordoosten is nog een enkele regen- of onweersbui mogelijk. Het wordt opnieuw warm. De middagtemperaturen lopen uiteen van 23°C aan de kust tot lokaal 30°C in het (zuid)oosten. Er staat een zwakke tot matige wind uit uiteenlopende richtingen.

Vanavond komen er in de tweede helft van de avond vanuit België regen- en onweersbuien het zuidwesten en zuiden van het land binnen. Bij deze buien zijn plaatselijk windstoten en veel regen in korte tijd mogelijk. Er is weinig wind, in de kustgebieden is de zuidenwind matig.

Komende nacht trekt een gebied met stevige regen- en onweersbuien vanuit het zuiden over ons land. Plaatselijk kan veel neerslag in korte tijd vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen.

Morgenochtend hebben vooral het noorden en oosten nog met buien te maken, mogelijk met onweer. Van het zuidwesten uit komen er perioden met zon en blijft het overwegend droog. De wind komt geleidelijk uit het zuidwesten en wordt matig.

Morgenmiddag is er af en toe zon en ontstaan er verspreid over het land enkele buien. De middagtemperatuur ligt tussen 22°C aan zee en 26°C plaatselijk in het zuidoosten. Er staat een matige zuidwestenwind, aan zee en op het IJsselmeer is de wind af en toe vrij krachtig.

Morgenavond wordt het op de meeste plaatsen droog met opklaringen. Vooral in het zuiden en westen is er kans op een enkele regen- of onweersbui. De zuidwestenwind neemt af naar zwak tot matig. (Bron: KNMI)

 Bangkok (Foto: Vriend van qltel)
Een prachtig nachtelijk uitzicht over Bangkok. (Foto: Vriend van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Steekpartijen Canada: Eén verdachte dood gevonden, broer nog steeds op vrije voeten

De Canadese politie zei maandag dat ze Damien Sanderson, een van de verdachten van een massale steekpartij, dood had aangetroffen. De verwondingen die hij had zijn niet door hemzelf toegebracht. Zijn broer Myles, de andere verdachte, loopt nog vrij rond. 

Er was zondag een enorme klopjacht gelanceerd op deze twee verdachten die vermoedelijk achter een van de ergste massamoorden ooit in Canada zaten.

Tien mensen werden gedood en 18 gewond bij een diverse steekpartijen in een inheemse gemeenschap en een nabijgelegen stad in een landelijk gebied van de provincie Saskatchewan. De politie zei dat ze dachten dat de verdachten zondag in de provinciehoofdstad Regina waren geweest.

De politie vaardigde maandag arrestatiebevelen uit tegen beide voortvluchtigen.

De politie heeft niet veel details over de verdachten vrijgegeven, behalve dat Myles Sanderson in het voorjaar als "onwettig vrij" werd vermeld in verband met een ander misdrijf. Ze voegden eraan toe dat sommige slachtoffers een bewust doelwit lijken te zijn, terwijl anderen willekeurig werden aangevallen.

De autoriteiten weigerden commentaar te geven over een mogelijk motief, maar het hoofd van de Federatie van Soevereine Inheemse Naties suggereerde dat de steekpartijen drugsgerelateerd zouden kunnen zijn.

"Dit is de vernietiging door de schadelijke illegale drugs die onze gemeenschappen binnendringen, en we eisen van alle autoriteiten dat ze de leiding nemen over de raden en hun leden om veiligere en gezondere gemeenschappen voor onze mensen te creëren", zei Chief Bobby Cameron.

Wat gebeurde er tijdens de aanval?

De politie werd zondag om 05:40 uur naar de James Smith Cree Nation geroepen vanwege een steekpartij en hoorde binnen enkele minuten over nog meer steekpartijen. In totaal werden er dode of gewonde mensen gevonden op 13 verschillende locaties in het dunbevolkte reservaat en in de stad Weldon, ongeveer 30 kilometer (20 mijl) verderop.

Met de verdachten op vrije voeten bleef angst de gemeenschappen in het gebied beheersen. Een getuige die zei dat hij familieleden had verloren, beschreef hoe hij mensen met bloedige wonden zag verspreid over het inheemse reservaat.

"Niemand in deze stad zal ooit meer slapen. Ze zullen doodsbang zijn om hun deur te openen", zei een inwoner van Weldon.

De gekozen leiders van de drie gemeenschappen die deel uitmaken van de James Smith Cree Nation hebben de lokale noodtoestand uitgeroepen.

Chief Calvin Sanderson, de leider van een van de drie First Nations die deel uitmaken van de gemeenschap, en die geen familie is van de verdachten, zei dat iedereen is geschokt door de gebeurtenissen. 

"Het waren onze familieleden, vrienden", zei Sanderson over de slachtoffers. "Het is echt afschuwelijk."

Laatste reviews en specials
review
Charizard ex Super Premium Collection
special
Random Pics van de Dag #1473
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
©FOK.nl e.a.