FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 augustus 2022

Voormalig Sovjet-Unie President Michail Gorbatsjov (91) overleden

De voormalige en laatste leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, is op 91-jarige leeftijd in een ziekenhuis overleden, zo melden het Russische persbureau Interfax en andere staatsmedia. Hij geldt als hervormer van de alleenheersende communistische partij van de Sovjet-Unie. Zo meldt het AD

Gorbatsjov was van 1985 tot 1991 secretaris-generaal van het Centraal Comité van de Communistische Partij en van 1990 tot december 1991 de laatste president van de Sovjet-Unie. Met zijn beleid van glasnost en perestrojka wordt hij beschouwd als de belangrijkste pionier voor het einde van de Koude Oorlog en voor de Duitse eenwording. Het politieke proces dat hij in gang zette, leidde tot massale omwentelingen in alle republieken van de Sovjetstaat. Gorbatsjov trad in 1991 af als president van de Sovjet-Unie, voordat de staat kort daarna werd opgeheven. De politicus had eerder de Nobelprijs voor de Vrede gekregen voor zijn hervormingen in de Sovjet-Unie 

Eigen politieke stichting in Moskou
Tot aan zijn dood zorgde Gorbatsjov voor zijn eigen politieke stichting in Moskou. De organisatie pleit voor democratische waarden en een toenadering tussen Rusland en het Westen.

Gorbatsjov schreef talloze boeken - meest recentelijk ook over zijn teleurstelling over de Duitsers en het Westen. In het bijzonder klaagde hij dat er nieuwe vijandbeelden tegen Rusland werden getrokken. Om gezondheidsredenen reisde hij niet naar de vieringen ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de val van de Berlijnse Muur in het najaar van 2019. Hij moest de afgelopen jaren herhaaldelijk in het ziekenhuis worden opgenomen.

De staatsman wordt begraven op de Novodevitsji-begraafplaats in Moskou - naast zijn vrouw Raisa.

Evenepoel steviger in leiderstrui Vuelta na indrukwekkende tijdritzege

Remco Evenepoel heeft een nieuwe tik uitgedeeld aan de concurrentie in de Vuelta. In de tijdrit over 30,9 kilometer was de Belgische klassementsleider maar liefst 48 seconden sneller dan Primoz Roglic, die tweede werd in de tijdrit. De rest moest al meer dan één minuut toegeven op Evenepoel. In het klassement heeft de 22-jarige Belg nu een voorsprong van 2.41 op Roglic.

Evenepoel legde de 30,9 kilometer lange tijdrit van Elche naar Alicante af in 33 minuten en 18 seconden. Hij was daarmee ruim driekwart minuut sneller dn Roglic. De Fransman Rémi Cavagna werd op één minuut van zijn ploeggenoot. Voor Evenepoel was de tijdritzege in de Vuelta ook direct de eerste in een grote ronde. 

In het algemeen klassement heeft Evenepoel nu 2.41 op Roglic. Derde in het klassement staat Enric Mas, maar de Spanjaard volgt al op meer dan drie minuten van de jonge Belg.

Waardering Biden hoger dan Obama, Reagan, Clinton, en Carter

En uiteraard hoger dan Trump, op hetzelfde moment in hun presidentsperiode. De waardering voor Biden is de afgelopen tijd flink omhoog gegaan doordat allerlei kleine prestaties bekender worden maar ook enkele grote prestaties dragen bij aan de waardering.

Deze waardering was dan ook nog voordat hij $10.000 van studieleningen kwijtschold. Dark Brandon, zoals hij nu in memes vernoemd wordt, zal hiermee vast een nog hogere waardering krijgen. De metingen zijn allemaal gedaan door Gallup’s Presidential Job Approval Center waardoor het goed vergelijkbaar is.

Dark Brandon
Dark Brandon

Enkele grote prestaties waar Biden deze waardering aan te danken heeft zijn onder andere bedrijven en ultra-rijken meer belasting laten betalen, een grote wet rondom klimaatverandering ondertekenen, een begin maken aan lagere medicijnprijzen en eindelijk een eerste wet om wapens enigszins meer te reguleren.

Efteling: massale stormloop op Spookslot boek en speldje

Honderden fans van het Spookslot in de Efteling verzamelden zich maandagochtend voor de ingang van het attractiepark.

Allemaal in de hoop een boek over hun favoriete attractie te bemachtigen en een speciaal Spookslotspeldje. "Het is een compleet gekkenhuis. Het was eerst dringen bij de ingang en vervolgens rende iedereen als malloten het park in. Alsof hun leven ervan afhing", vertelde fan Bart aan Omroep Brabant.

Amsterdam: duizenden flexwoningen voor studenten, jongeren en statushouders

De gemeente Amsterdam wil op relatief korte termijn 2500 tot 3000 flexwoningen realiseren. De woningen zijn bedoeld voor mensen met urgentie, studenten, jongeren, maatschappelijke beroepen en statushouders. De eerste duizend woningen moeten begin 2024 worden opgeleverd. Zo meldt AT5.

De gemeente kijkt voor de eerste duizend flexwoningen naar locaties op Strandeiland op IJburg en de Gaasperdammerzone, nabij de Gaasperdammertunnnel in Zuidoost. Verder wordt gekeken naar de locaties Appelweg in Noord en Riekerpark in Nieuw-West. De woningen blijven tien jaar staan en worden daarna verplaatst naar een andere plek in de stad of regio.

Voor de bouw van de eerste duizend woningen draagt het Rijk maximaal 12 miljoen euro bij. Ook garandeert het Rijk herplaatsing voor de vastgoedeigenaren zodat de woningen na de eerste termijn van tien jaar op een vervolglocatie in Amsterdam of daarbuiten kunnen worden geplaatst. Voor de 1500 tot 2000 woningen die bovenop de eerste duizend woningen komen is de gemeente nog in gesprek met het Rijk.

Geen inspraak
Anders dan bij gewone bouwprojecten is er voor tijdelijke woningen geen reguliere inspraak, meldt de gemeente. "Desalniettemin wil het college met de buurten en stadsdelen tot goede inpassing komen en afspraken maken over bijvoorbeeld doorstroom vanuit de wijk." De gemeente benadrukt dat de tijdelijke woningen een toevoeging moeten zijn op de buurt en dus van goede kwaliteit zullen zijn.

"We zien de druk op woningen in Amsterdam alleen maar toenemen en met dit soort woningen zullen we veel mensen uit de brand kunnen helpen", aldus verantwoordelijk wethouder Reinier van Dantzig. "De flexwoningen zijn tijdelijk op deze locaties, maar gaan een langere toekomst tegemoet. Daarom zijn ook afspraken gemaakt om deze van een hogere kwaliteit te laten zijn dan wat we tot nu toe gewend zijn."

Opvang vluchtelingen
In samenwerking met de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties zullen de locaties verder worden uitgewerkt om tot een plan te komen. De plannen zullen daarna worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De flexwoningen maken onderdeel uit van de afspraken die gemaakt zijn over de opvang van duizend extra vluchtelingen op een cruiseschip in het Westelijk Havengebied.

Killer Clowns From Outer Space The Game

Ik haat clowns. En dan stuurt FOK! mij ook nog eens naar gamescom om een game te checken die als titel van Killer Klowns From Outer Space The Game heet. En de naam zegt precies waar de game over gaat: Het zijn clowns, vanuit de ruimte, die moordlustig zijn. De oudere garde die weet natuurlijk ook meteen dat deze game gebaseerd is op de cultfim uit 1988, maar toen zat ik net nog in de poepluiers.

NS rijdt woensdag weer treinen, met uitzondering van actie-gebied

Morgen voeren de vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV opnieuw actie. Het is de vijfde dag van de aangekondigde estafettestaking. Na de actie van vandaag, waarbij het hele spoorverkeer plat ligt, rijdt de NS morgen weer treinen, met uitzondering van Zuid- en Oost-Nederland. Een woordvoerder: We adviseren reizigers van, naar en binnen deze landsdelen alternatief vervoer te kiezen of hun reis uit te stellen. Er kan geen alternatief busvervoer worden ingezet. De impact van de estafettestaking is groot. NS vindt het buitengewoon vervelend dat reizigers er zoveel last van hebben."

Hij vervolgt: "Het actiegebied raakt een groot deel van Zuid- en Oost-Nederland. Om de dienstregeling in de rest van Nederland zo goed mogelijk te rijden, laten we treinen stoppen en vertrekken tot de grenzen van het stakingsgebied, te weten de stations Rotterdam Centraal, Dordrecht, Utrecht Centraal, Geldermalsen, Ede-Wageningen, Amersfoort en Zwolle. Daarnaast kunnen reizigers woensdagochtend nog hinder ondervinden van de gevolgen van de actie van vandaag, dinsdag 30 augustus, waarbij er in het hele land geen NS-treinen rijden. Mogelijk staan nog niet alle treinen op de juiste plek. Dat betekent dat reizigers rekening moeten houden met langere reistijden en vaker overstappen. De treinen van de regionale vervoerders blijven rijden."

Internationaal
Op dit moment wordt onderzocht wat de impact van de actie is voor reizigers met de internationale treinen die door dit deel van Nederland rijden. Meer informatie hierover wordt later vandaag bekend gemaakt.

De NS adviseert alle reizigers kort voor vertrek de Reisplanner te raadplegen. In de loop van vanavond is deze bijgewerkt.

Rus sneuvelt op US Open, Kontaveit en Williams door

De eerste dag van de US Open heeft in het vrouwenenkelspel niet voor al te grote verrassingen gezorgd. De Nederlandse deelname is na één dag weer voorbij, de meeste toppers plaatsten zich voor ronde twee en er viel een heuse double bagel te noteren.

Arantxa Rus nam het op tegen Shelby Rogers en deed het aanvankelijk zeker niet verkeerd tegen de als dertiende geplaatste Amerikaanse. Rus won zelfs de eerste set en bood in set twee en drie nog wel partij, maar dat was niet genoeg om het vol te houden: 6-3, 3-6, 4-6.

De Estse Anett Kontaveit (2) had het bepaald niet moeilijk met de Roemeense Jaqueline Cristian (6-3, 6-0) en treft hierna veelvoudig Grand Slam-kampioene Serena Williams. De Amerikaanse is bezig aan haar afscheidstoernooi en opende met een vrij simpele zege op de Montenegrijnse Danka Kovinic: 6-3, 6-3.

Maria Sakkari (3) had het even iets lastiger met de Duitse Tatjana Maria, maar de Griekse kwam op dreef en won met 6-4, 3-6, 6-0. De Tunesische Wimbledonfinaliste Ons Jabeur (5) was met 7-5, 6-2 te sterk voor thuisspeelster Madison Brengle en de Amerikaanse Coco Gauff (12) won met 6-2, 6-3 van de Franse qualifier Leolia Jeanjean.

Voor de als tiende geplaatste Russische Daria Kasatkina eindigde het toernooi met een 7-6 (8), 1-6, 6-3 nederlaag tegen de Britse Harriet Dart, terwijl de verliezend finaliste van vorig jaar, Leylah Fernandez uit Canada (14) met 6-3, 6-4 van de Française Oceane Dodin won.

Tot slot was er nog de double bagel: Beatriz Haddad Maia (15) uit Brazilië was niet onder de indruk van de Kroatische Ana Konjuh, als tiener nog kwartfinaliste in 2016, en gunde haar geen enkele game. Kanttekening is wel dat het voor Konjuh de eerste partij was sinds ze in het voorjaar haar been brak.

Getuigen gezocht van woningoverval in Zaandam

Dinsdag werd rond 06.45 uur een overval gemeld aan de Stadskwekerij in Zaandam. De verdachten zijn met buit vertrokken. De politie doet onderzoek en zoekt getuigen.

Dinsdagochtend werd een 57-jarige bewoner in zijn woning overvallen door meerdere mannen. De overvallers bonden het slachtoffer vast en sloegen hem meerdere keren. Nadat zij goederen buit hadden gemaakt vertrokken de verdachten. Het slachtoffer werd voor behandeling van zijn letsel overgebracht naar het ziekenhuis en is ondertussen uit het ziekenhuis ontslagen.

De politie doet onderzoek naar het incident. Heeft u iets gezien in de vroege ochtend in de buurt van de Stadskwekerij dat verband kan houden met de overval? Neem dan contact op met de recherche via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Van de Zandschulp na thriller door op US Open, Tsitsipas eruit

Op de openingsdag van het hoofdtoernooi van de US Open heeft Botic van de Zandschulp, net als Tim van Rijthoven eerder, de tweede ronde bereikt op het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar. De als 21e geplaatste Nederlander moest wel alle zeilen bijzetten.

Van de Zandschulp nam het op tegen de Tsjechische qualifier Tomas Machac, die het hem aanvankelijk flink moeilijk maakte. De Nederlander leek het heft in handen te nemen, maar in de vierde set kwam Machac toch weer op gang, waarna Van de Zandschulp het in set vijf na ruim vier uur toch af wist te maken: 3-6, 7-6 (3), 6-1, 3-6, 7-5.

Wereldranglijstaanvoerder en titelverdediger Daniil Medvedev begon ook prima aan het toernooi: de Rus rekende met 6-2, 6-4, 6-0 soepeltjes af met de Amerikaan Stefan Kozlov. Carsten Ruud (5) won met 6-3, 7-5, 6-2 van de Brit Kyle Edmund, de Noor neemt het hierna op tegen Van Rijthoven. Met een 6-3, 6-4, 3-6, 6-3 zege op de Zwitserse qualifier Alexander Ritschard plaatste ook de Canadees Felix Auger-Aliassime (6) zich redelijk soepel voor de tweede ronde.

Minder goed ging het voor de Griek Stefanos Tsitsipas: de nummer vier van de plaatsingslijst ging na een pijnlijk zwakke start met 0-6, 1-6, 6-3, 5-7 onderuit tegen de Colombiaanse qualifier Daniel Galan. Ook voor Taylor Fritz (10) viel het doek: zijn Amerikaanse landgenoot Brandon Holt, ook een qualifier, was met 6-7 (3), 7-6 (1), 6-3, 6-4 te sterk. Dominic Thiem, de ver weggezakte winnaar van 2020, ging er met zijn wildcard met 7-5, 6-1, 5-7, 6-3 uit tegen de Spanjaard Pablo Carreño Busta (12).

Tot slot was er nog een heuse vriendenstrijd: enfants terrible Nick Kyrgios (23) en zijn Australische makker Thanasi Kokkinakis lootten tegen elkaar, tot ongenoegen van beiden. Kyrgios won met 6-3, 6-4, 7-6 (4) en gaf na afloop aan het liefst nooit meer tegen zijn maat te hoeven spelen.

Tekortkomingen in beveiliging van aftapvoorziening KPN

Agentschap Telecom heeft diepgaand onderzoek gedaan naar de veiligheid van het aftapsysteem van KPN. Hieruit blijkt dat de beveiliging niet op alle onderdelen aan de wettelijke vereisten voldeed. Agentschap Telecom legt daarom een boete op aan KPN van 450.000 euro. KPN geeft aan dat zij de geconstateerde tekortkomingen inmiddels heeft verholpen.

Aanleiding
Aanleiding voor het onderzoek was een artikel in de Volkskrant van 17 april 2021. Daarin werd -op basis van een rapport uit 2010- gesuggereerd dat er 'ongeautoriseerde, ongecontroleerde en ongelimiteerde’ toegang was tot de mobiele netwerken van KPN.

Het onderzoek
Agentschap Telecom heeft diepgaand technisch onderzoek gedaan naar de huidige beveiliging van de aftapvoorziening van KPN. Dit is het systeem dat informatie bevat over personen die ‘getapt’ worden. Tappen is het meeluisteren met telefoongesprekken die personen voeren of het meelezen met berichten (bijvoorbeeld via sms of mails). De Officier van Justitie, de AIVD of MIVD kunnen daarvoor opdracht geven op basis van hun eigen wettelijke taken.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat KPN onvoldoende zorg heeft gedragen voor het treffen van noodzakelijke beveiligingsmaatregelen om kennisneming van aftapgegevens door onbevoegden te voorkomen. Ook blijkt uit het onderzoek dat KPN voor haar systemen gebruik maakt van diverse leveranciers. Het beheer doet KPN echter zelf. De zogenoemde derdelijns ondersteuning komt van leveranciers, hetgeen gebruikelijk is en ook is toegestaan. Omdat er bij de tapvoorziening ook staatsgeheime informatie in het geding kan zijn, worden aan de beheerders strenge eisen gesteld. Alles wat ze doen moet nauwkeurig worden vastgelegd en alleen medewerkers met een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) en een geheimhoudingsverklaring mogen in aanraking komen met deze gegevens.

John Derksen, hoofd Toezicht van Agentschap Telecom: ''Het onderzoek laat zien dat KPN ‘de voordeur’ tot haar systemen voldoende beveiligd heeft. Niemand anders dan KPN bepaalt wie er toegang krijgt tot de systemen. Het onderzoek laat echter ook zien dat een beperkte groep systeembeheerders die toegang had tot de systemen, niet over de vereiste Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) en een geheimhoudingsverklaring beschikte. Deze personen hadden bovendien geen persoonlijk account. Daardoor konden hun individuele handelingen niet goed worden gevolgd en geregistreerd.''

Problemen opgelost
KPN heeft volledig meegewerkt aan het onderzoek en tijdens het onderzoek maatregelen genomen om de veiligheid van het aftapsysteem op het vereiste niveau te brengen. KPN heeft aangegeven dat het autorisatieproces inmiddels is verbeterd en dat alle beheerders nu over de vereiste documenten beschikken. Agentschap Telecom heeft essentiële delen van de verbeteringen gezien en de overige verbeteringen worden gecontroleerd in het reguliere inspectieproces onder de aangescherpte zorgplicht.

Weerbaarheid telecomsector
De veiligheid en integriteit van telecomnetwerken zijn van vitaal belang voor onze maatschappij en onze economie. Hiervoor zetten de medewerkers van het agentschap zich dagelijks in. De afgelopen jaren is onder leiding van de Taskforce Economische Veiligheid gewerkt aan wettelijke mogelijkheden om risico’s te mitigeren. Onder andere het Besluit veiligheid en integriteit telecommunicatie en de daaruit volgende beschikkingen en ministeriële regeling geven een juridische basis om risico’s die samenhangen met ongeautoriseerde toegang door derden beter te beheersen. Deze wettelijke instrumenten vormen samen met de bestaande bepalingen uit de Telecommunicatiewet de basis om de telecomsector voldoende weerbaar te maken tegen de actuele dreigingen en de basis voor het toezicht daarop door het agentschap.

Meer dan elfhonderd doden door aanhoudende overstromingen in Pakistan

De Pakistaanse minister van Klimaat zegt dat een derde van het land nu onder water staat, na overstromingen waarbij meer dan elfhonderd mensen omkwamen. 

Bijna een half miljoen mensen bevinden zich in noodkampen nadat ze hun huizen zijn kwijtgeraakt door de wijdverbreide overstromingen door de ongekende moessonregens die het land sinds half juni hebben geteisterd. De laatste dodelijke slachtoffers vielen voornamelijk in het noordwesten en in het zuiden van de provincie Sind.

De onophoudelijke moessonregens veroorzaken zware overlast voor meer dan 30 miljoen mensen, zeker zes miljoen van hen hebben geen onderdak meer.

De noodtoestand is uitgeroepen en Eerste Minister Shehbaz Sharif doet een beroep op andere landen voor hulp in de vorm van tenten en voedselvooraden.

Historische moessonregens hebben ook wegen, bruggen en gewassen weggevaagd, waardoor hulpverlening wordt bemoeilijkt. De minister van Planning Ahsan Iqbal zei dat Pakistan de effecten voelde van klimaatverandering veroorzaakt door rijkere landen en hun "onverantwoordelijke ontwikkeling".

"Onze ecologische voetafdruk is de laagste ter wereld", zegt Iqbal.

"De internationale gemeenschap heeft de verantwoordelijkheid om ons te helpen, onze infrastructuur te upgraden, onze infrastructuur klimaatbestendiger te maken, zodat we niet elke drie, vier, vijf jaar dergelijke verliezen hebben."

"De gebieden waar vroeger regen viel, valt nu niets en die gebieden waar vroeger weinig milde regen viel, krijgen nu te maken met een zeer zware regenval", voegde hij eraan toe.

De kosten om de schade van de overstromingen te herstellen worden geschat op meer dan $ 10 miljard en het kan ongeveer vijf jaar duren, zei Iqbal in een interview met persbureau Reuters.

Vuelta: Etappe 10 - Puntjes op de i voor Evenepoel?

De tweede volle week van de Vuelta a España gaat beginnen, en het lijkt allemaal al redelijk in een plooi te liggen. Remco Evenepoel is bergop ongekend sterk en staat in het klassement al 1:12 voor op Enric Mas en 1:53 voor Primoz Roglic, zij moeten hopen op een inzinking voor de Belg.

Vandaag de tiende etappe en daarin hoeven we een inzinking nog bepaald niet te verwachten: we gaan tijdrijden, ruim dertig kilometer lang, en dat kan Evenepoel meer dan uitstekend - hij is in principe gewoon de topfavoriet voor de etappewinst in het ritje van Elche naar de finish in Alicante.

Rellende_Rotscholier heeft hier uiteraard weer een uitgebreide voorbeschouwing neergezet, de rit is kort samen te vatten als 'grotendeels naar beneden of vlak en met een klein klimmetje in het slotstuk'. Hekkensluiter Floris de Tier opent het bal om 13.52 uur, om 16.37 uur opent Pavel Sivakov de top-10 en Evenepoel mag om 16.55 uur van start - Eurosport vanaf 14.30 uur, Sporza vijf kwartier later.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: 30 augustus, iets warmer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo!

Brr, wat was het fris gisterochtend. Zowaar had ik de jas weer aan op de fiets met nog wel de korte broek aan. De minimumtemperatuur was dan ook het laagst in mijn omgeving; 6.3 graden in Hupsel tot 16.9 graden in Lauwersoog. Het zonnetje probeerde er door te komen, wat uiteindelijk ook lukte. De maximumtemperaturen lagen overal boven de 20 graden, tot 24 graden in het oosten. In het noorden is wat lichte neerslag gevallen, elders bleef het droog.

Wat het weer het komende etmaal gaan doen zal het KNMI u vertellen:

Vanochtend schijnt de zon op de meeste plaatsen en is het droog. Er staat een matige wind uit het noordoosten.

Vanmiddag is het vrij zonnig en droog. In het zuiden is er soms meer bewolking. De middagtemperatuur varieert van 20°C langs de noordkust tot 26°C in het zuidoosten. De wind uit het noordoosten is matig, aan zee af en toe vrij krachtig.

Vanavond komt er in het zuiden meer bewolking. Aan het einde van de avond is er in het zuidoosten kans op een bui. In de rest van het land blijft het de hele avond droog. De wind komt uit het noordoosten en is matig, aan zee (vrij) krachtig. (Bron:KNMI)

 

De oude watertoren in Winterswijk rookt niet, het is een onschuldig wolkje! (Foto: Vriendin van _UserName_)
De oude watertoren in Winterswijk rookt niet, het is een onschuldig wolkje! (Foto: Vriendin van _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Iraakse president afgetreden, minstens tien doden bij rellen Bagdad

Minstens tien mensen zijn omgekomen bij rellen nadat aanhangers van Muqtada al-Sadr het regeringspaleis bestormden. De onrust ontstond nadat de geestelijke had aangekondigd dat hij zich uit de politiek zou terugtrekken.

Na zijn aankondiging trokken honderden van zijn aanhangers naar het regeringspaleis, waar de belangrijkste kantoren van de Iraakse interim-premier Mustafa al-Kadhimi zijn gevestigd. Kadhimi zei dat hij alle kabinetsvergaderingen tot nader order opschortte.

Demonstranten trokken met touwen de betonnen hekwerken neer, waarop het Iraakse leger opriep tot een onmiddellijke terugtrekking uit de Groene Zone bij de regeringsgebouwen. Het leger drong er bij de demonstranten op aan zelfbeheersing te betrachten "om rellen of het vergieten van Irakees bloed te voorkomen", aldus een verklaring. "De veiligheidstroepen bevestigen hun verantwoordelijkheid om overheidsinstellingen, internationale missies, openbare en particuliere eigendommen te beschermen," aldus de verklaring. Het leger kondigde vervolgens aan dat ze een avondklok zou instellen voor heel Bagdad, maar dat kon de volgelingen van al-Sadr, die het Republikeinse Paleis binnendrongen onder het scanderen van "het volk wil het regime omverwerpen", niet meer afschrikken.

Geweld breidt zich uit buiten de Groene Zone
Toen de situatie escaleerde, werd de avondklok vervroegd en moest heel Irak om 19.00 uur binnen zijn. Getuigen vertelden verslaggevers dat ze schoten hoorden en de veiligheidsdiensten traangas zagen gebruiken binnen de versterkte Groene Zone.

Buiten de regeringsgebouwen en ambassades in de Groene Zone gooiden tientallen jonge mannen die trouw waren aan al-Sadr en aanhangers van een rivaliserende sjiitische groep, het pro-Iraanse Coördinatiekader, stenen naar elkaar in straatgevechten. Later verklaarden politie en medisch personeel dat tenminste tien mensen waren omgekomen en dat 85 mensen gewond waren geraakt bij het geweld. Er waren ook berichten dat de protesten zich buiten Bagdad hadden verspreid, waaronder demonstranten die de toegang tot de luchthaven in de belangrijke havenstad Umm Qasr, 560 km (350 mijl) van de hoofdstad, blokkeerden.

Hoewel hij bij de verkiezingen van oktober vorig jaar het grootste aantal zetels in de wacht sleepte, heeft de politieke impasse tussen al-Sadr en zijn met Iran gelieerde sjiitische rivalen ervoor gezorgd dat Irak het lang zonder regering heeft moeten stellen. In juni trok hij zijn wetgevers terug uit het parlement nadat hij er niet in was geslaagd een regering naar zijn keuze te vormen.

Sinds vorige maand hebben zijn aanhangers het parlement bezet en demonstraties gehouden in de buurt van regeringsgebouwen. Nu het proces om een nieuwe president en premier te kiezen is stopgezet, vrezen velen dat de aanhangers van al-Sadr hun protesten zullen laten escaleren, waardoor het door conflicten geteisterde land in een nieuwe fase van instabiliteit terechtkomt.

Eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij gaat in productie

Na een succesvolle crowdfundingactie begint startup Charged volgende week met de productie van de eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij. Door de slimme software zorgt deze Sessy ervoor dat bezitters van zonnepanelen meer eigen zonnestroom gebruiken en dat mensen met een dynamisch energiecontract zelfs geld kunnen verdienen met hun thuisbatterij.

Batterijen zijn essentieel in de energietransitie. Ze slaan tijdelijk groene stroom op voor periodes dat er weinig wind of zon is. Daarmee voorkomen ze ook netcongestie op momenten dat er teveel groene stroom aan het elektriciteitsnet wordt geleverd en de spanning te hoog oploopt. Bijna alle thuisbatterijen worden momenteel gefabriceerd in Azië of Amerika (Tesla), al werkt Europa aan een eigen batterij-industrie. Charged is daarin een voorloper. "We hebben jarenlang geïnvesteerd in het opdoen van kennis, zodat we weten waar we het over hebben. Behalve de hardware, vinden we ook de slimme software van belang. Die zorgt ervoor dat de batterij op de goede momenten gaat laden en ontladen, zodat hij bij mensen thuis de nul op de meter houdt of maximaal geld kan besparen”, zegt directeur en medeoprichter Roeland Nagel.

In vergelijking met andere batterijen heeft de Sessy diverse voordelen. Hij kan werken met alle merken zonnepanelen en omvormers, terwijl de meeste batterijen alleen op omvormers van hetzelfde merk werken. Hij past in een zogeheten open ecosysteem van apparaten die via het internet met elkaar communiceren, zoals laadpalen of huishoudelijke apparatuur. Mensen met een dynamisch energiecontract kunnen dankzij de slimme energiemanager zelfs geld verdienen door stroom op te slaan als de prijzen laag zijn en terug te leveren als ze hoog zijn. De Sessy schakelt de zonnepanelen zelfs af bij negatieve stroomprijzen, als de geleverde elektriciteit geld kost in plaats van opbrengt. Verder verhoogt de Nederlandse batterij de eigen stroomconsumptie van zonnepanelen met 30 procent: van gemiddeld 30 tot 40 naar 60 tot 80 procent.

In Nederland is de markt voor thuisbatterijen nog niet zo ontwikkeld, onder meer omdat consumenten hun overtollige zonnestroom kunnen terugleveren aan het net en van hun eigen verbruik mogen aftrekken. Deze salderingsregeling wordt echter tussen 2025 en 2031 afgebouwd. Om zijn kleine plug & play batterij op de markt te kunnen brengen, startte Charged daarom eerst een crowdfundingsactie om de animo te peilen. In drie maanden tijd werden ruim 600 Sessy’s besteld. "Mensen hebben massaal ingetekend voor de voorverkoop. Dat gaf ons het duwtje dat we nodig hadden”, zegt Nagel.

Het bedrijf kan daarom volgende week de productie opstarten. Eerst zullen de testbatterijen van de band rollen en in het najaar de Sessy’s voor de consument. Die worden in het eerste kwartaal van 2023 geleverd. Omdat veel consumenten tijdens de actie wel belangstelling toonden, maar toch wilden afwachten, denkt Charged snel te kunnen opschalen. Daarvoor zoekt de startup investeerders.

Het bedrijf in de Achterhoek is opgericht door Roeland Nagel en Twan Vooijs, twee techneuten die een bijdrage willen leveren aan de energietransitie. "De thuisbatterij staat op doorbreken in Nederland. De markt wordt nu nog gedomineerd voor buitenlandse bedrijven, dus is een Nederlandse producent vrij bijzonder”, weet Nagel.

Dutch Grand Prix mag niet-erkende verkoper Formule 1-tickets niet dwars zitten

De bedrijven Premium Sport Travel (PST) en Number1 uit Volendam hoeven de verkoop van Formule 1-toegangskaarten als onderdeel van hun verzorgde arrangementen tijdens de Grand Prix in Zandvoort van komend weekend niet te staken.

Ook hoeven zij geen lijst aan de organisator van het F1-evenement te overhandigen waarop de ticketnummers en de namen van de kopers zijn vermeld. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland beslist in een kort geding.

Geschil
Het geschil gaat tussen Dutch Grand Prix Race (DGP), dat onder meer het F1-evenement in Zandvoort komend weekend organiseert, en de bedrijven PST en Number1 die (sport)reizen aanbieden.

PST en Number1 hebben de afgelopen tijd ongeveer 400 toegangskaarten voor het F1-evenement verkocht als onderdeel van door haar aangeboden 'hospitality arrangementen', waarbij ook eten en drinken zit inbegrepen. Het verkopen van F1-kaarten mag volgens DGP niet. Alleen DGP en door hen erkende resellers mogen dit doen, zo staat in de algemene voorwaarden van DGP. DGP stelt dat zij op deze wijze 'woekerprijzen' tegengaat. Ook zouden PST en Number1 in de promotie van de verkoop van de toegangskaarten en voor hun hospitality-arrangementen inbreuk maken op de woordmerken 'Dutch Grand Prix' en 'Formula 1 Dutch Grand Prix'. DGP heeft een exclusief recht tot het gebruik van die woordmerken in de Benelux.

DGP heeft op 28 juni Number1 opgedragen het promoten en verkopen van toegangskaarten te staken. Op 29 juni is Number1 daarmee gestopt. Op dezelfde dag is PST, via een andere website, begonnen met het aanbieden van F1-arrangementen, waarbij kaarten voor het F1-evenement zijn meeverkocht. PST was rond 12 augustus door haar kaartenvoorraad heen.

DGP wil dat de rechter PST veroordeelt tot het gestaakt houden van verder gebruik van deze toegangskaarten. Ook mag PST de handelsnaam en het merk 'Dutch Grand Prix' niet meer gebruiken voor hun promotie, vindt DGP. DGP wil daarnaast een lijst met de ticketnummers- en persoonsgegevens van de mensen aan wie PST de tickets heeft verkocht.

Oordeel voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter oordeelt dat de promotie en verkoop van toegangskaarten inmiddels is gestaakt en dat de voorraad van PST is uitverkocht, zodat DGP bij een verbod daarvan geen belang meer heeft. Daarnaast zijn de promotie-uitingen met betrekking tot de hospitality-arrangementen niet in strijd met het merkenrecht nu het gaat om officiële toegangskaarten en niet om nepkaarten. Ook is niet gebleken dat gedaagden de indruk hebben gewekt dat een commerciële band met DGP bestaat, is er niet op een ongebruikelijke wijze geadverteerd en is de reputatie van het merk niet ernstig geschaad.

DGP heeft in de voorwaarden opgenomen dat kaarten niet zonder haar toestemming aan derden mogen worden overgedragen, naar eigen zeggen om woekerprijzen te voorkomen. De rechter oordeelt echter dat de prijzen waarvoor PST de tickets heeft ingekocht, niet zoveel hoger zijn dan de officiële prijzen waarvoor DGP de tickets in de markt zet. Van woekerpraktijken is hier dan ook geen sprake. Dat is ook niet het geval in het kader van de hospitality-arrangementen die PST aanbiedt.

De voorzieningenrechter weegt daarbij mee dat een erkende reseller vergelijkbare hospitality-arrangementen in de markt zet voor een veel hogere prijs dan PST hanteert. De voorzieningenrechter heeft daarom de indruk dat DGP bij het starten van deze procedure niet zozeer wordt gedreven door de wens om de tickets voor een breed publiek betaalbaar te houden, maar door de wens om het uit haar monopolie voortvloeiende concurrentievoordeel in stand te houden.

Lijst met gegevens
De voorzieningenrechter vindt dat met het in stand houden van een gesloten verkoopsysteem een maatschappelijk belang gemoeid kan zijn. Wel moet bij de handhaving daarvan de proportionaliteit in het oog worden gehouden. DGP wil van PST een lijst met de ticketnummers- en persoonsgegevens van de mensen aan wie PST de tickets heeft verkocht. Volgens de voorzieningenrechter is het mogelijk dat DGP de gegevens wil gebruiken om zich voorafgaand aan het evenement rechtstreeks tot deze klanten van PST te wenden en daarbij de geldigheid van de kaarten in twijfel te trekken. Dit zou tot grote schade aan de bedrijfsvoering van PST kunnen leiden.

Dat is in dit geval niet te rechtvaardigen, nu het erop lijkt dat het verkoopsysteem van DGP niet waterdicht is. Veel van de verkochte kaarten staan niet op naam en er zijn een reeks bekende gevallen van ongeautoriseerde verspreiding waartegen niet wordt opgetreden. Vooral buitenlandse partijen lijken onbelemmerd hun gang te kunnen gaan. PST hoeft van de voorzieningenrechter daarom op dit moment geen lijst te overhandigen van mensen aan wie ze de tickets heeft verkocht.

Spaanse chauffeur dodelijk ongeval Nieuw-Beijerland vandaag voorgeleid

De Spaanse vrachtwagenchauffeur die zaterdag een dodelijke verkeersongeval in Nieuw-Beijerland veroorzaakte door in te rijden op een buurtbarbecue wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldt het OM. De man wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijk en zwaar lichamelijk letsel ten gevolg. Zes mensen kwamen door het ongeval om het leven, zeven raakten er gewond.

De toedracht van het ongeluk is nog steeds niet duidelijk. Eerder bleek dat de man niet had gedronken toen het ongeluk gebeurde.

De politie meldde maandag dat van de zeven mensen die in het ziekenhuis lagen, er zes weer thuis zijn.

Het ongeluk vond zaterdag plaats in Zuidzijde, dat bij Nieuw-Beijerland hoort. Volgens de politie is duidelijk dat de vrachtwagen voor het ongeval stilstond op de dijk en daarna verder reed.

Onder aan de Zuidzijdsedijk reed rond 18.00 uur een vrachtwagen in op een barbecue van de plaatselijke ijsclub. Er waren tientallen mensen ter plaatse.

De gemeente Hoeksche Waard waar Nieuw-Beijerland onder valt heeft een week van rouw afgekondigd. Vlaggen hangen halfstok en de raadsvergadering is geannuleerd, net als feestelijke activiteiten die voor deze periode gepland stonden.

Bij de plaats van het ongeval worden door mensen uit de wijde omgeving bloemen neergelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Hoteleigenaresse moet meewerken aan verkoop hotel aan het COA

De kortgedingrechter van de rechtbank Overijssel oordeelt dat de eigenaresse van hotel ’t Elshuys in Albergen de getekende koopovereenkomst moet nakomen.

De hoteleigenaresse wilde de verkoop terugdraaien door de getekende koopovereenkomst te vernietigen omdat er volgens haar sprake was van dwaling dan wel bedrog.

Koopovereenkomst vernietigen
Nadat de koopovereenkomst werd gesloten, probeerde de verkoper de koop terug te draaien. Het COA maakte duidelijk dat dit niet kon en de hoteleigenaresse reageerde daarop dat zij dit snapte. Ze bracht daarna, voordat de overdracht plaatsvond, het COA alvast de sleutel zodat zij de beveiliging voor het hotel konden regelen. Ook stuurde ze het COA de factuur voor overname van de inventaris. De kortgedingrechter oordeelt dat deze feiten er niet op wijzen dat de vrouw van de koopovereenkomst af wilde.

Geen sprake van bedrog
Volgens de rechter is er geen sprake van bedrog, omdat het COA de eigenaresse dan opzettelijk om de tuin zou hebben geleid. Uit contacten tussen de eigenaresse, haar makelaar en het COA blijkt dat duidelijk was dat het COA het hotel wilde gebruiken als asielzoekerscentrum. Daarmee heeft zij open kaart gespeeld over de bedoelingen met het hotel. Daarnaast liet de makelaar van de vrouw tijdens het verkoopproces aan het COA weten dat er veel meer slaapplaatsen gecreëerd konden worden dan het hotel oorspronkelijk had. Ook van dwaling is dus geen sprake. De vrouw moet dus nakomen wat zij met het COA heeft afgesproken.

Nederlands team zet onderzoek oorlogsmisdrijven in OekraÔne voort

Het Nederlands forensisch en opsporingsteam (FO-team) gaat verder met het onderzoek naar oorlogsmisdrijven in Oekraïne. Dat hebben ministers Hoekstra, Ollongren en Yeşilgöz-Zegerius per brief gemeld aan de Tweede Kamer. Onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC) wordt er nog 3 keer een team ingezet in dit en het volgend jaar.

Op verzoek van Oekraïne deed het FO-team in mei al onderzoek naar oorlogsmisdrijven in het land. Besloten is nu, dat een team dit najaar nogmaals onderzoek gaat doen in het land. De derde en 4e keer volgen in het voor- en najaar van 2023.

Bewijs snel verzamelen
Het FO-team bestaat uit personeel van de Koninklijke Marechaussee, aangevuld met experts van andere defensieonderdelen. Ook wordt onderzocht of zedenrechercheurs en deskundigen uit andere landen zich kunnen aansluiten bij het Nederlandse team.

De marechaussee en het ICC bekijken verder hoe het Nederlandse team de planning van soortgelijke missies met teams uit andere landen kan ondersteunen. Zo is het onderzoekswerk van de ICC goed op elkaar af te stemmen en bewijs van oorlogsmisdaden zo snel mogelijk te verzamelen.

Risico’s
Het forensisch en opsporingswerk is niet zonder risico’s. De inzet beperkt zich weliswaar tot gebieden die onder controle staan van de Oekraïense strijdkrachten. Ook zijn er geen directe confrontaties met Russische militairen te verwachten. Toch blijven de risico’s aanzienlijk, want ook in deze gebieden komen nog Russische aanvallen voor op bijvoorbeeld Oekraïense militaire installaties. Bovendien vormen niet geëxplodeerde munitie en boobytraps een gevaar. Mocht de veiligheidssituatie veranderen en inzet niet meer verantwoord zijn, dan kan het team worden teruggehaald.

De bewindslieden laten weten zich bewust te zijn van de risico’s. Maar het kabinet laat zwaar meewegen dat Nederland inbreuken op de internationale rechtsorde niet onbestraft wil laten. Het FO-team kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Dachser neemt eerste waterstofvrachtwagens in gebruik

Dachser is van plan om in 2023 twee waterstof-brandstofcelvrachtwagens in Duitsland in gebruik te nemen. Volgend jaar zal de logistiek dienstverlener een 27-tons Hyundai Xcient vrachtwagen in gebruik nemen in Maagdenburg, Duitsland.

De emissievrije vrachtwagen zal worden gebruikt voor de regionale distributie en vaste lijndiensten in de nacht naar Berlijn.

Medio 2023 zal een andere waterstof-brandstofcelvrachtwagen, de 19-tons Enginius Bluepower voor Dachser leveringen gaan verrichten in het stadscentrum van Hamburg.

In Maagdenburg zal Dachser begin 2023 een Hyundai Xcient waterstof-brandstofcelvrachtwagen in gebruik nemen. Het voertuig, dat een maximaal toelaatbaar gewicht van 27 ton heeft en 18 palletplaatsen biedt, heeft een actieradius van maximaal 400 kilometer, wat betekent dat het in een tweeploegendienst kan worden ingezet. De chauffeurs die deze vrachtwagen zullen besturen worden dit jaar door Dachser zelf opgeleid. Vanaf medio 2023 zal Dachser een Bluepower 1938 waterstof-brandstofcelvrachtwagen van Enginius uit Bremen - een dochteronderneming van de Faun Groep - in gebruik nemen om het stadscentrum van Hamburg te bedienen.

OekraÔne begint offensief rond Kherson

Het zuidelijke militaire commando van Oekraïne zei maandag dat Kyiv zijn langverwachte tegenoffensief is begonnen om de stad Kherson, die Rusland in de eerste dagen na de invasie van 24 februari innam, terug te veroveren.

De Oekraïense publieke omroep Suspline zei dat de woordvoerster van het zuidelijk commando, Natalia Humeniuk, hen vertelde dat "offensieve acties in verschillende richtingen" waren begonnen, "waaronder in de regio Kherson." Na een groot deel van de aanvankelijke Russische invasie met succes te hebben afgeslagen in het zuiden en oosten van het land, probeert Oekraïne nu de territoriale verliezen in het zuidoosten goed te maken om de Russische troepen in het oosten in een tangbeweging te krijgen.

Recente strategische aanvallen in de afgelopen weken op Russische stellingen, arsenalen en aanvoerroutes, zoals strategisch gelegen bruggen hebben het terrein voorbereid voor de huidige offensieve operatie. Humeniuk wilde echter niet meer operationele details bloot geven dan de bevestiging dat het offensief is begonnen.

Gasverbruik 25 procent lager in eerste halfjaar 2022

In de eerste zes maanden van 2022 werd in Nederland 17,6 miljard kubieke meter gas verbruikt. Dat is 25 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2021. Met name de industrie en elektriciteitscentrales gebruikten minder aardgas. De invoer van gasvormig aardgas via Duitsland daalde sterk ten opzichte van vorig jaar, terwijl de invoer van vloeibaar LNG vanuit de VS en Rusland toenam. De gasvoorraden namen in het eerste halfjaar van 2022 toe. Dit meldt het CBS op basis van maandelijkse cijfers over het gasverbruik.

In het eerste halfjaar van 2022 daalde het gasverbruik in de energie-intensieve industrie met meer dan 30 procent vergeleken met de eerste helft van 2021. Met name in de aardolie- (-59 procent) en de chemische industrie (-32 procent) werd minder gas gebruikt. Ook werd er 28 procent minder gas verbruikt in elektriciteitscentrales.

De glastuinbouw verbruikte 23 procent minder aardgas voor het opwekken van elektriciteit; deze afname valt samen met het zachte voorjaar van 2022 en hogere energieprijzen. Ook huishoudens verbruikten minder aardgas, naar schatting werd ongeveer 16 procent minder aardas verbruikt.

Meer invoer, minder uitvoer van aardgas
Ten opzichte van vorig jaar voerde Nederland in het eerste halfjaar 3 procent meer aardgas in en voerde het 20 procent minder uit.

De import van gasvormig aardgas nam met 10 procent af, maar de gasimport verschilde sterk in herkomst. Aan de ene kant kwam er twee keer zoveel gas uit België en vijf keer meer gas uit het Verenigd Koninkrijk. Aan de andere kant haalde Nederland 26 procent minder gas uit Noorwegen en 70 procent minder via Duitsland. Het is aannemelijk dat deze stroom uit Duitsland voor een belangrijk deel gaat om gas uit Rusland, maar het is moeilijk om te bepalen wat de oorsprong van het gas in deze stromen is. Tot slot kwam er aardgas de Duitse grens over direct vanuit ondergrondse opslagen bedoeld voor de Nederlandse markt; hier werd 20 procent minder gas aan onttrokken.

Terwijl de import van gasvormig aardgas daalde, nam de hoeveelheid ingevoerd vloeibaar aardgas (LNG) sterk toe met 57 procent. Het overgrote deel van dit LNG kwam uit de Verenigde Staten en Rusland. De hoeveelheid LNG uit de VS was bijna twee keer zo groot als een jaar eerder: van 2,1 miljard m3 naar 4,1 miljard m3. Het aandeel van Amerikaans LNG groeide hierdoor tot ongeveer 50 procent van de totale hoeveelheid geïmporteerd LNG. Ook werd er 35 procent meer Russisch LNG geïmporteerd.

Waar de totale import licht steeg met 3 procent, daalde de export van aardgas met 20 procent. De uitvoer naar de gasopslagen in Duitsland was bijna drie keer groter dan in 2021. De overige export naar Duitsland bleef gelijk. Export naar België werd gehalveerd en de export richting het Verenigd Koninkrijk kwam bijna geheel tot stilstand ten opzichte van vorig jaar (2,2 miljard m3 naar 0,1 miljard in 2022).

Minder gas gewonnen, meer gas in opslag
De aardgaswinning was 18 procent lager in de eerste helft van 2022. De winning op land nam af met 31 procent: van 6,3 miljard m3 in 2021 naar 4,3 miljard m3. Ook de winning op zee was in de eerste helft van 2022 lager (-11 procent). De totale gasvoorraad was aan het einde van het eerste halfjaar van 2022 met 7,8 miljard m3 (70 procent) hoger dan halverwege 2021. Vanwege de onzekere gasleveringen uit Rusland wil het kabinet de gasvoorraden aanvullen voor komende winter. Om dit te bereiken worden bedrijven gecompenseerd als het niet winstgevend is de gasopslagen te vullen. De hogere gasimport hangt hiermee samen.

Geen NS-treinen op vierde stakingsdag

Vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV voeren dinsdag 30 augustus actie: de vierde dag van de aangekondigde estafettestaking. Door de impact van de acties van dinsdag kunnen er de hele dag geen NS-treinen rijden in Nederland met uitzondering van het traject Amsterdam Centraal – Schiphol. De Eurostar en Thalys rijden wel, overige internationale treinen rijden niet in Nederland. Ook de treinen van de regionale vervoerders blijven rijden, met uitzondering van de treindienst Alphen-Gouda. We adviseren reizigers hun reis uit te stellen of zelf vervangend vervoer te regelen. Er kan geen alternatief busvervoer worden ingezet. We vinden het buitengewoon vervelend dat reizigers zoveel last hebben van de impact van de acties.

De acties zijn gericht op Midden-Nederland. Veel treinen rijden van, naar of door dit gebied. Vanuit Utrecht rijden collega’s normaal gesproken treinen naar alle windrichtingen. Bovendien werken hier veel collega’s aan de dagelijkse coördinatie van personeel en treinen voor het hele land. Als zij het werk neerleggen, heeft dit verstrekkende gevolgen voor de dienstregeling in heel Nederland. Eerdere stakingsdagen hebben we ons tot het uiterste ingespannen om een betrouwbare en verantwoorde dienstregeling te bieden rondom de stakingsgebieden. Voor de aangekondigde staking van dinsdag zijn alle scenario’s op tafel geweest, maar we zien geen mogelijkheid om op een verantwoorde manier een dienstregeling te rijden.

Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur van NS: “De acties van de vakbonden hebben grote impact op onze reizigers. Morgen wordt de treindienst in het hart geraakt en moeten we een groot beroep doen op het begrip en de zelfredzaamheid van onze reizigers. Dat vinden we uiterst vervelend. We begrijpen de zorgen en het signaal van onze collega’s. Staken doe je niet zomaar. Daarom willen we graag in gesprek met de vakbonden om tot een goede cao te komen.”

Schiphol
NS spant zich in om Schiphol Airport bereikbaar te houden. Schiphol Airport blijft tijdens de actiedag vier keer per uur bereikbaar via Amsterdam Centraal. NS adviseert reizigers voor Schiphol Airport gebruik te maken van alternatief vervoer.

ANWB waarschuwt voor drukte op de weg door NS-staking

De staking van NS-personeel kan dinsdag voor een drukkere ochtend- en avondspits zorgen. Daarvoor waarschuwt de ANWB.

De NS staakt dinsdag in de regio Utrecht. Vrijwel het hele land zal daar last van hebben. Alleen op het traject Centraal Station - Schiphol rijden namelijk treinen van de NS.

"Sinds de start van vakbondsonderhandelingen over de salarisvoorwaarden van de NS-medewerkers, is het internet verkeer en het aantal boekingen van FlixBus-reizen in Nederland flink gegroeid", stelt het bedrijf. "Flixbus bedient zo'n 20 steden in Nederland en is een duidelijk alternatief voor passagiers die door het hele land moeten reizen."

Uiterst vervelend
De NS liet eerder vandaag weten dat de treindienst dinsdag 'in het hart wordt geraakt'. "We moeten een groot beroep doen op het begrip en de zelfredzaamheid van onze reizigers", zei waarnemend president-directeur Bert Groenewegen. "Dat vinden we uiterst vervelend."

Groenewegen zei dat hij de zorgen en het signaal van de stakende NS-medewerkers wel begrijpt. "Daarom willen we graag in gesprek met de vakbonden om tot een goede cao te komen."

Strijden om een miljoen in langste reality gameshow ooit 'Een Jaar Van Je Leven'

FOK! heeft een geschiedenis met Nederlandse Real Live Streams, we gaan dan ook weer de nodige aandacht besteden aan een de nieuwe reality gameshow 'Een Jaar Van Je Leven'. Op de Frontpage met nieuws en ontwikkelingen over deze nieuwe RLS, maar ook met een eigen subforum JAA op FOK!. Hoewel de RLS pas aanstaande zondag van start gaat staan de RLS fans al te trappelen van ongeduld om in JAA samen live commentaar op streams en live commentaar op de tv-uitzendingen te geven. Een eigen SC ontbreekt natuurlijk niet. Ook zal elke deelnemer zal een eigen topic krijgen, waar de fans hun adoratie, ergernissen of bijzonderheden over deze persoon kunnen delen.

In de nieuwe reality gameshow Een Jaar Van Je Leven sluiten veertig deelnemers zichzelf gedurende een jaar af van de buitenwereld. Ze gaan het spel van hun leven spelen: 365 dagen lang draait alles om samenwerken, strijden, opdrachten uitvoeren om te overleven én het één voor één elimineren van je mededeelnemers. Er ligt namelijk één miljoen euro klaar voor the last man or woman standing. Een gigantische prijs… maar die kost dus wel een jaar van je leven!

De kick-off-aflevering is op zondag 4 september om 21.30 uur te zien op SBS6. Vanaf maandag 5 september is de show elke werkdag te zien om 18.20 uur. Bij Videoland zijn vanaf zondagavond 4 september 24/7 twee livestreams te volgen.

De veertig mannen en vrouwen zijn vreemden voor elkaar. Ze komen uit alle hoeken van ons land en hebben de meest uiteenlopende achtergronden: van een bekende TikTokker, een kapster en een ex-militair tot een Syrische vluchteling, een horeca-ondernemer en een hovenier. De kandidaten nemen in de kick-off-aflevering voor een jaar lang afscheid van familie en vrienden.

Op de locatie zijn alleen de hoogstnoodzakelijke basisvoorzieningen aanwezig. De deelnemers krijgen opdrachten waarmee ze geld kunnen verdienen voor de huishoudpot. Is die pot leeg, maar wil de groep toch iets bestellen? Dan kúnnen ze de grote prijzenpot van één miljoen euro aanspreken. Het gevolg is wel dat aan het eind van het jaar de uiteindelijke winnaar met een lagere prijs naar huis gaat. Pakken ze euro’s uit de pot of houden ze vol met wat ze hebben?

Naast de verdienopdrachten spelen de deelnemers ook eliminatieopdrachten. De groep stemt wie van de deelnemers die opdracht moet spelen. Als de opdracht mislukt, dan moet die deelnemer het programma verlaten. Lukt het wel, dan moet hij of zij iemand aanwijzen die moet vertrekken… Elke eliminatie maakt de groep kleiner en de kans om aan het einde de gigantische prijzenpot mee naar huis te nemen, groter.

Een Jaar Van Je Leven wordt geproduceerd door Talpa Entertainment Productions.

Uitzending:
- Kick-off-aflevering op zondag 4 september om 21.30 uur op SBS6.
- Vanaf maandag 5 september elke werkdag om 18.20 uur op SBS6.
- Vanaf zondagavond 4 september zijn 24/7 twee livestreams te volgen bij Videoland.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #891
special
Random Pics van de Dag #890
review
Simpele superheldenpret met Shazam! Fury of the Gods
preview
Diablo IV
special
Random Pics van de Dag #889
review
Apple Watch 8
©FOK.nl e.a.