Evil West

Evil West is een game die je waarschijnlijk al een keer gespeeld hebt, maar alleen nog niet in deze setting. Want wat hebben vampieren, cowboys, schieten en vechten met elkaar te maken? Helemaal niets, totdat je er een game van maakt. En toch is het ontwikkelaar Flying Wild Hogs gelukt om er een game van te maken.

Het Wilde Westen van Amerika is in gevaar. Vampieren nemen alles over en er is maar een handjevol mensen geschikt om de boel weer veilig te maken en dat zijn de leden van Rentier Institute’s. Jij speelt een stoere cowboy met de naam Jesse en jij persoonlijk gaat Amerika bevrijden van dit ongedierte.

Wij mochten beginnen in hoofdstuk twee waar de basis van de game uitgelegd wordt. In de korte intro lijkt het erop dat je als cowboy een vampier gevangengenomen hebt. Later heb je deze vampier nodig om in een geheime ruimte te kunnen en een kerker te kunnen openen waar nog meer vampieren wonen. Natuurlijk staan deze allemaal in de weg en zullen zij er alles aan doen om te voorkomen dat jij hun woongebied betreedt.

Nou heb je als Wild Wild West Superhero natuurlijk wel het wapentuig nodig om deze ongenode gasten te verdrijven. En daar heb je wapentuig bij nodig dat even wat verder gaat dan de standaard blaffers. Daarom heb je superblaffers, die ongelimiteerde ammunitie hebben, maar wel een flinke cooldown. Maar soms is het veel handiger om monsters (want je zult niet alleen vampieren tegenkomen), van dichtbij flink op hun bakkes te slaan. Dus behalve dat je een perfect schot nodig hebt, heb je ook nog flinke vuisten.

Het scheelt dan ook dat je flink getraind bent. Elke type vijand heeft zijn eigen zwakte die je op een gegeven moment kunt uitbuiten. Door dit uit te buiten zijn ze A) op dat moment zwak en doe je meer schade en B) krijg je ook een beetje van je gezondheid terug. Door vijanden die verzwakt zijn ook nog eens met een finishing move af te maken, krijg je nog meer gezondheid terug.

Ik hoor het je al denken, waar heb ik dit eerder gezien en gehoord? Titels zoals Doom, God of War en Devil May Cry hebben deze gameplay elementen al jaren. En daar is de ontwikkelaar ook heel helder open, dat klopt ook gewoon. Zij zien Evil West ook als een hommage naar deze titels, maar dan in een jasje gestoken dat nog niemand gedaan heeft. En het werkt ook nog eens, want de gameplay is doodsimpel, doeltreffend, en vooral, heel erg leuk als je geen diehard Demon Souls speler bent.

Straks bij de release op 22 november kun je in je eentje aan de slag of met zijn tweeën co-op spelen. De game komt uit op Xbox One, Xbox Series, PlayStation 4 en 5 en pc.