FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 augustus 2022

Random Pics van de Dag #715

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NASCAR-seizoen gaat na zinderende ontknoping naar de playoffs

Op de Daytona International Speedway is zondagavond - een dag later dan gepland, vanwege de regen op zaterdag - de laatste race in het reguliere seizoen van de NASCAR Cup Series verreden. Na de race waren er nog zestien coureurs over die kans maken op de titel, de laatste twee playofftickets werden in Daytona vergeven.

De race ging op de zondagochtend van start met Kyle Larson en Chase Elliott op de eerste rij, gevolgd door Joey Logano, Daniel Suarez, Christopher Bell en Tyler Reddick. Na vijftien ronden kon Larson echter al inpakken: zijn auto gaf met een mechanisch probleem de geest.

Met het einde van stage één in zicht ging het voor het eerst fout: op de tweede rij raakten onder meer Denny Hamlin en Ryan Blaney elkaar, wat een kettingreactie veroorzaakte. Onder meer Blaney en Bell liepen flinke schade op, wat met name voor Blaney uiterst pijnlijk was: hij was nog in de race om het laatste playoffticket.

De stage werd voor één ronde nog even hervat en daarin pakte Logano de stagewinst, voor Elliott en Harrison Burton. Met Corey Lajoie, Bubba Wallace, Ricky Stenhouse Jr en Erik Jones voorop kon stage twee beginnen, waarin het vooral een kwestie was van constant positioneren bij de enorme snelheden.

Met vijftien ronden in de stage te gaan kwam in één keer bijna het hele veld binnen, wonderbaarlijk genoeg raakte niemand elkaar. Kyle Busch was de stage achterin het veld begonnen, maar knokte zich knap naar voren en pakte de stagewinst, voor Truex, Hamlin, Logano en Wallace.

Michael McDowell, Hamlin, Logano en Wallace reden bij de volgende herstart voorop, maar het duurde niet lang: McDowell kreeg een tikje van Reddick en dat zorgde voor een forse crash, waar ook playoffkandidaat Truex bij betrokken was - een deel van zijn voorkant werd eraf geslagen door een door de schuiver veroorzaakte klapband.

We konden we door met Logano en Reddick voorop, tot 35 ronden voor het einde. Chase Briscoe had even de kop gepakt, maar werd door Bowman aangetikt en gelijk was het weer feest: de een na de ander gleed tegen elkaar over de baan - Briscoe zelf ging bijna de lucht in, maar dat ging gelukkig net goed.

Het groen werd even later weer gezwaaid, maar niet voor lang: Aric Almirola tikte de op plek twee rijdende Jones in de rondte. Jones en Logano vielen daardoor ver terug, maar bij de herstart reden Justin Haley, Almirola, Suarez, Chris Buescher en Kyle Busch voorop - met als extra vermaak het feit dat zware regenbuien hooguit enkele honderden meters bij de speedway vandaan waren en de race dus elk moment kon eindigen.

Haley had in elk geval niet genoeg brandstof om de finish te halen, dus gokte puur op het vroeg vallen van regen. Ruim voor het geplande einde van de race wilde iedereen uiteraard al op kop rijden, want elke ronde kon de laatste zijn, en dat zorgde uiteraard voor chaos: voorin ging het fout, het halve veld klapte bovenop elkaar - volgens velen omdat het al te nat was - en Austin Dillon schoof overal precies tussendoor naar de leiding...een minuut later gevolgd door een bak regen.

De race was echter nog niet voorbij, want de bui trok over en na een ruime drie uur was de boel droog genoeg om weer te racen. Dillon reed voorop, Austin Cindric, Cody Ware, Truex, Landon Cassill, BJ McLeod en Kyle Busch volgden - een behoorlijk gemengd gezelschap, van titelkandidaten tot totale outsiders.

Ondertussen was het erg spannend wat de playofftickets betreft: als de race gewonnen werd door iemand die al een zege had, zoals Cindric, Noah Gragson of Reddick, waren Blaney en Truex beiden veilig. Als Dillon echter zou winnen, als 'nieuwe' winnaar dit seizoen, pakte hij een ticket en was er nog maar één over, terwijl Blaney door de vele uitvallers weer vóór Truex stond - Truex reed op plek negen en zakte weg, dus hij moest hopen dat er geen nieuwe winnaar kwam.

Cindric maakte een foutje en zo kon Dillon met drie ronden te gaan de leiding overnemen, slecht nieuws voor Truex. Bij het ingaan van de slotronde reed Dillon voorop, vlak voor Reddick en met Cassill, Ware, Ragan en Cindric ook nog met een kansje. Dillon hield echter vol en pakte de winst, voor Reddick en Cindric, terwijl Truex zich ondanks verwoede pogingen niet verder naar voren dan plek acht kon knokken: hij lag eruit, Dillon en Blaney pakten de laatste twee playofftickets.

Van Rijthoven overleeft zeven wedstrijdpunten en staat in tweede ronde US Open

Tim van Rijthoven heeft op miraculeuze wijze de tweede ronde bereikt op de US Open. De 25-jarige Nederlander speelde tegen de Chinese qualifier Zhang Zhizhen, overleefde zeven wedstrijdpunten in de derde set en won vervolgens in vijf sets: 3-6, 6-7 (4), 7-6 (9), 6-1 en 6-4.

Tim Van Rijthoven leek op weg naar een kansloze nederlaag tegen de Chinese qualifier Zhang Zhizhen. De eerste twee sets werden verloren en ook in de derde set had de 25-jarige Nederlander het moeilijk. In de derde set op 6-5 overleefde Van Rijthoven drie wedstrijdpunten en ook in de tiebreak liet Zhang matchpoints liggen, waarna de Nederlander met 11-9 de tiebreak won.

Daarna was het verzet van Zhang gebroken. Van Rijthoven, die op Wimbledon de vierde ronde wist te bereiken, won makkelijk de vierde set en in set vijf had hij aan een vroege break genoeg om de wedstrijd te winnen en staat voor het eerst in zijn carriere in de tweede ronde van de US Open.

Grote Nederlandse militaire oefening in Duitsland

Komende weken gaan Nederlandse militaire eenheden (o.a. 45 Pantserinfanteriebataljon) deelnemen aan een grote oefening ergens in het oosten van Duitsland. Het doel is om gecertificeerd te worden voor inzet op NAVO niveau.  

De eenheden krijgen scenarios voor de kiezen welke vergelijkbaar zijn met de gebeurtenissen in Oekraïne, waar zware eenheden elkaar bevechten om b.v. knooppunten in wegen en infrastructuur. 

Cobra4 zal namens FOK! voor een paar dagen afreizen naar het oefengebied om een kijkje te nemen bij de oefenende eenheden en hier verslag over uitbrengen. 

Archieffoto FOK.nl
Archieffoto FOK.nl

Bestuur Stichting Islamitische School Amsterdam moet van minister opstappen

Het bestuur van de Stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) moet zo snel mogelijk opstappen. Dat heeft onderwijsminister Dennis Wiersma besloten na een nieuw inspectierapport, zo meldt AT5.

Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is er sprake is van financieel wanbeleid, onrechtmatige verrijking en onrechtmatig handelen. Er is geen vertrouwen dat dit bestuur het kan oplossen.

Volgens onderwijsminister Dennis Wiersma lijkt het schoolbestuur vooral bezig met elkaar de tent uitvechten. "Al langere tijd gaan er een heleboel dingen niet goed bij deze stichting en de leerlingen zijn daar het slachtoffer van. Daarom grijp ik nu in."

Als het huidige bestuur niet meewerkt, krijgt het geen overheidsgeld meer en moeten de scholen dicht. Daarnaast krijgt het schoolbestuur een financiële sanctie opgelegd, maandelijks een opschorting van vijftien procent van de bekostiging, omdat het de herstelopdrachten van de inspectie niet heeft uitgevoerd.

ISA heeft drie basisscholen in de stad: al Yaqoet aan de Wildrijkstraat in Amsterdam-Noord, al Maes aan de Jan van Riebeekstraat in Amsterdam-West en al Jawhara in Amsterdam-Oost, die allen bekend staan als de As-Siddieqscholen.

Belangrijke Democraten keren zich af van Biden's dure cadeautje

De Amerikaanse president Joe Biden had voor zijn presidentsverkiezing belooft alle schulden van studenten kwijt te schelden. Iedereen wist natuurlijk dat dat een loze belofte was, maar veel progressieve liberalen gingen toch steeds vaker de straat op om die kwijtschelding te krijgen, het liefst nog voordat de stokoude president het spreekwoordelijke loodje legt.

Een week geleden kwam het verlossende woord vanuit het Witte Huis. Iedereen met een studieschuld die minder dan 125.000 dollar per jaar verdient, krijgt 10.000 dollar schuld kwijtgescholden. In één klap zijn twaalf miljoen Amerikanen van hun studieschuld af.

De vraag is nu, wie gaat dat betalen? Zelfs prominente Democraten vroegen zich af of dit wel eerlijk was. Leuk, zo'n verkiezingsbelofte, maar de gemiddelde werkende Amerikaan kan helemaal geen opleiding betalen en mag dus de studieschuld van een ander gaan helpen aflossen.

'Racistisch'
Het besluit van Biden werd zelfs racistisch genoemd, aangezien vele zwarten vanwege armoede niet kunnen gaan studeren en de bijna 300 miljard subsidie gaat dus naar voornamelijk blanke en welgestelde (oud-)studenten die ook nog eens zicht hebben op een goede baan. Het 'grote geld uitgeven' klonk velen in de oren als een populistenstunt, zo vlak voor de belangrijke midterms.

In een aantal staten keerden diverse kandidaatcongresleden zich van Biden's beslising af, waaronder in Ohio, Nevada en Colorado, drie staten waar het nog allezins duidelijk is wie de nieuwe gouverneur gaat worden.

Nu springt ook voormalig adviseur van president Bill Clinton op de kar. Hij noemt de beslissing 'slecht politiek beleid'. "Voor dit geld kan je tien jaar basisonderwijs voor drie- en vier-jarigen bekostigen", aldus Paul Begala. "Je zou alle medische schulden kunnen aflossen, dat zijn schulden waar niemand voor gekozen heeft in tegenstelling tot studeren."

59 procent van de Amerikanen denkt dat het aflossen van de studentenschuld de inflatie nog meer zal aanwakkeren. Dat is ook de mening van een Economisch adviseur van president Barack Hussein Obama, Jason Furman. "Dit is olie op het inflatie-vuur gooien. Dit gaat ervoor zorgen dat studenten  nog meer kunnen lenen en erger nog, dat het schoolgeld omhoog zal gaan omdat studenten meer kunnen lenen."

Toch is de beslissing van Biden populair onder jongeren, slechts negentien procent vindt het een slecht idee. Helaas voor Biden zegt slechts 40 procent van die jongeren op de erg impopulaire president te gaan stemmen, mocht hij zich weer verkiesbaar stellen.

Volleyballers draaien achterstand om en winnen knap van ArgentiniŰ op WK

De Nederlandse volleyballers hebben ook hun tweede groepswedstrijd op het wereldkampioenschap in Slovenië en Polen weten te winnen. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza vocht zich tegen de winnaar van het olympisch brons terug van een achterstand van 2-0 in sets en won het duel met 3-2. De setstanden waren 28-30 20-25 25-21 27-25 en 15-9.

Oranje won zaterdag de eerste groepswedstrijd in Ljubljana met 3-0 van Egypte. Woensdag is Iran de derde en laatste tegenstander in de poule. De beste twee ploegen uit de zes poules plaatsen zich, net als de vier beste nummers 3, voor de knock-outfase.

In de eerste set ging het lang gelijk op. De Nederlandse mannen werkten vijf keer een setpunt van de Zuid-Amerikanen weg, maar op 28-29 maakte Argentinië het toch af. In de tweede set sloeg Argentinië al snel een gaatje. De ploeg van Piazza slaagde er niet in dit nog goed te maken.

In de derde set vocht Oranje zich onder aanvoering van sterspeler Nimir Abdelaziz sterk terug. De ploeg nam al snel afstand van de Argentijnen en won de derde set met 25-21. In het vierde bedrijf bleef Oranje het initiatief houden en sleepte de ploeg er met 27-25 een vijfde en beslissende set uit. Nederland kwam daarin snel met 0-3 achter, maar wist zich opnieuw terug te knokken en trok de wedstrijd met 15-9 naar zich toe.

Abdelaziz, topscorer met 32 punten, was zeer te spreken over het optreden van Oranje. "Dit is echt geweldig”, zei de aanvoerder voor de camera van Ziggo Sport. "In de eerste twee sets hadden we het heel moeilijk. De service liep niet. Na deze twee sets ging het lopen. We zijn blijven knokken, niemand gaf op. We waren echt een team vandaag.”

Verdachte in onderzoek naar reeks explosies is 15-jarige Amsterdammer

De verdachte die de politie vrijdag oppakte in het onderzoek naar een reeks explosies in Amsterdam, is een jongen van vijftien jaar oud. Hij komt zelf ook uit de hoofdstad.

Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De jongen is vandaag voorgeleid en moet van de rechter-commissaris nog zeker twee weken blijven vastzitten.

Ook het OM wil, net als de politie vrijdag, niet zeggen bij welke explosies de jongen betrokken zou zijn. "Hij zit in beperkingen, dus dat is een reden, net als dat hij minderjarig is", zegt de woordvoerder. "Dan zijn we altijd wat terughoudend."

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een rechercheteam dat zo'n anderhalve week geleden werd opgericht.

Advies Raad van State: neem avondklok op in 'coronawet'

De Raad van State ziet de wijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg) als een “noodzakelijke eerste stap op weg naar een duurzaam, wettelijk stelsel”. De Raad vindt wel dat in dit wetsvoorstel het instellen van een avondklok en de invoering van een coronatoegangsbewijs moeten worden opgenomen.

Dat stelt de Afdeling advisering in zijn advies over het voorstel tot wijziging van de Wpg, waarin het nemen van collectieve coronamaatregelen – zoals de verplichting een mondkapje te dragen – wettelijk wordt verankerd. Hij twijfelt wel of de instrumenten die het kabinet in deze versie van de noodwet regelt, toereikend zijn bij een ernstige pandemie. De mogelijkheid tot het sluiten van scholen moet ook in deze wet worden opgenomen, adviseert de Raad van State. Lees verder bij Skipr.

De Raad van State vergelijkt de noodwet met een gereedschapskist. De wet bevat instrumenten die bijvoorbeeld bij een uitbraak van een ernstige infectieziekte “onder strikte voorwaarden” ingezet kunnen worden. De minister van Volksgezondheid mag alleen collectieve maatregelen nemen als de Tweede en Eerste Kamer hiermee akkoord gaan. Daarmee vindt de Raad van State de betrokkenheid van Tweede en Eerste Kamer in het wetsvoorstel “voor dit moment toereikend”. Zo meldt een ander artikel in Skipr

Politie is weer druk met gel blasters

De politie heeft zondagavond twee mannen aangehouden op verdenking van het beschieten van een pand. Na de aanhouding bleek sprake te zijn van, u raadt het vast al, een nepwapen: een zogenaamde ‘gel blaster’.

De politie kreeg zondagavond de melding dat twee mannen op het Europaplein in het Noord-Hollandse Heemskerk op een bedrijf hadden geschoten en hierna in een witte auto zouden zijn weggereden. De politie is op zoek gegaan naar deze auto en wist deze op te sporen dankzij goede informatie van getuigen.

In de auto zat een 20-jarige man uit Heemskerk en een 21-jarige man uit Beverwijk. Het tweetal bleek in bezit van een nepvuurwapen. Beide mannen werden aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en zijn ingesloten voor nader onderzoek. Het nepwapen is in beslag genomen door de politie.

Kijk terug hoe de lancering van Artemis I werd uitgesteld tot vrijdag

De gigantische Artemis 1-raket is klaar om naar de maan gelanceerd te worden. De lancering staat gepland voor ergens tussen 14.33 uur en 16.33 uur Nederlandse tijd. Zonder bemanning, want dat is bij zo'n eerste lancering te riskant. 

Update: De lancering is uitgesteld naar 3 september. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gaf als reden aan dat er technische problemen waren met een van de raketmotoren.

Eerdere berichtgeving 

Het Artemisprogramma is een door NASA opgestart internationaal ruimtevaartprogramma om oorspronkelijk tegen 2024 opnieuw astronauten, onder wie tevens de eerste vrouw, op de Maan te laten landen. Het Artemisprogramma wordt behalve als een maanprogramma, ook gezien als voorbereiding op bemande ruimtevaart naar Mars.

De Artemis I missie wordt uitgevoerd met de eerste lancering van een Space Launch System-raket in de Block I-configuratie. Het is de tweede lancering van een Orion-capsule, maar de eerste met alle systemen aan boord die is gebouwd volgens het eindontwerp en niet als prototype geldt. Tijdens de 42 dagen tellende vlucht zal men de gedeeltelijk aanwezige lifesupport-systemen en de eveneens debuterende Europese servicemodule testen.

In 2019 werd NASA’s Artemisprogramma opgestart. Daarmee wilde NASA in 2024 een bemande maanlanding uitvoeren, maar dit wordt later. Alle reeds geplande SLS-Orion testvluchten werden daarbij in het Artemisprogramma ondergebracht en de aanvankelijke naam Exploration Mission 1 werd veranderd in Artemis 1

Zo’n twee uur na de lancering zal de bovenste rakettrap een aarde-verlatingsstoot uitvoeren om trans lunar injection, een overgangstraject naar de maan, te bereiken. Na vijf dagen zal de Orion voor het eerst dicht langs de Maan vliegen waarop deze zich in een elliptische ruime retrograde baan om de Maan zal manoeuvreren. Daarbij wordt een afstand van ruim 60.000 kilometer voorbij de Maan bereikt; nooit eerder vloog een capsule zo ver van de Aarde. Na een verblijf van twee weken in die baan zal de Orion weer terugkeren naar een traject dicht langs de Maan dat de Orion een zwaartekrachtslinger terug naar de Aarde geeft. Voor de terugkeer op aarde zal de service module worden afgekoppeld. Tijdens de terugkeer in de dampkring zal het hitteschild van de Orion voor het eerst aan de volledige terugkeersnelheid en bijbehorende hitte van een maanmissie worden blootgesteld.

Een verschil met een bemande missie is dat wanneer er zich tijdens de fase direct na de lancering een defect als het uitgevallen van een van de boordcomputers of defect zonnepaneel voordoet, de vlucht toch wordt doorgezet omdat er veel meer testdoelen te behalen zijn.

Naast het lanceercontrolecentrum op het Kennedy Space Center (Florida) en het vluchtcontrolecentrum op het Johnson Space Center (Houston) is er ook een vluchtcontrolecentrum in Noordwijk actief dat de Europese servicemodule op gedetailleerder niveau in de gaten houdt.

Secundaire missie
Behalve de Orion-capsule zullen er ook tien CubeSats worden gelanceerd. Deze zullen in de Orion-adapterring van de tweede-trap van de draagraket geplaatst zitten en in hun traject worden afgezet na het loskoppelen van de Orion. De adapter ring biedt overigens ruimte aan maximaal dertien CubeSats.

Internationaal project
Naast de Verenigde Staten zijn er nog 17 andere landen bij het programma aangesloten. Dat zijn: Australië, Canada, Italië, Japan, Luxemburg, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk,Verenigde Arabische Emiraten, Oekraïne, Brazilië, Mexico, Polen, Israël, Roemenië, Bahrein, Frankrijk en Saoudi Arabië.

Lancering
De vlucht die aanvankelijk in 2016 moest plaatshebben is vele malen uitgesteld doordat de ontwikkeling van de nieuwe raket en het ruimteschip veel vertraging opliep. Ook werd het vluchtprofiel aangepast om beter bij het Artemisprogramma aan te sluiten. Na de generale repetitie werd bekend gemaakt dat de lancering is gepland om gedurende het lanceervenster tussen 23 augustus en 6 september 2022 te zullen plaatsvinden.

Op 22 augustus werd de flight readiness review gehouden en bleek alles nog altijd op schema te liggen voor een lancering op 29 augustus. Op 25 augustus werd het luik van de Crew-module definitief gesloten. Een dag later werd de toegangsarm van de lanceertoren weggedraaid van de Orionmodule.

Eindhovense Koi-karper 'Grand Champion' van de wereld, eigenaar in tranen

Koi-fanaat Ramon moest afgelopen weekend een traantje wegpinken: een karper van de Veenendaalse hobbyist werd uitgeroepen tot Grand Champion bij het grootste koi-evenement ter wereld. Een kroon op zijn werk. "Dit is de droom van iedere hobbyhouder." Dat prijswinnende koikarpers tienduizenden euro's kunnen opleveren zegt hem niets. "Het is voor mij puur hobbyisme."

Moskou plant militaire oefeningen in het Verre Oosten

Rusland plant grootschalige militaire manoeuvres in het Verre Oosten, de Zee van Japan en Siberië.

Volgens het Ministerie van Defensie in Moskou zullen meer dan 50.000 militairen van landmacht, luchtmacht en marine deelnemen met zo'n 140 vliegtuigen en 60 schepen. Ook zullen eenheden uit andere staten zoals Wit-Rusland, China en India meedoen aan de manouvres. De oefening, genaamd "Vostok 2022", begint morgen en duurt tot volgende week vrijdag.

Rusland heeft in 2018 ook een grootschalige oefening gehouden genaamd "Vostok", toen met veel meer soldaten en wapensystemen dan in 2022.

'Glennis Grace laat een puinhoop achter in Ter Apel'

Zondagmiddag was Glennis Grace samen met een aantal uit haar kennissenkring iets goeds aan het doen voor de mensheid. Via sociale media had zij mensen opgeroepen om spullen te doneren die Grace dan voor het aanmeldcentrum in Ten Apel zou uitdelen aan asielzoekers.

Nobel. Helaas spraken medewerkers van het Rode Kruis niet zo nobel over deze actie. Sterker nog, er werd geklaagd dat onder andere déze ongeorganiseerde uitdeelactie een rotzooi heeft achtergelaten in Ter Apel.

Hulporganisaties roepen vrijwilligers dan ook op om te stoppen met het onaangekondigd spullen langsbrengen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) sluit zich hierbij aan. "Het is goed bedoeld, maar het zorgt voor chaotische situaties en draagt niet bij aan de rust”, aldus een woordvoerder.

De zangeres arriveerde met zeven auto’s en een aanhanger vol met speelgoed, kleding en hygiënische producten, die allemaal gretig aftrek vonden bij de asielzoekers. Wat overbleef, werd op het terrein achtergelaten. De auto's gingen leeg weer terug en niet alleen die van Grace en haar matties.

"Het is echt een beetje een puinhoop geworden”, verzucht Roos Ykema, voorzitter van MiGreat, een stichting die opkomt voor de belangen van migranten en vluchtelingen. Ykema vertelt dat ze met een aantal auto's alle overgebleven spullen naar een opslag moesten rijden om het terrein weer vrij te krijgen. Volgens haar leek het meer op een 'dumping' die veel spanning onder de asielzoekers teweegbracht.

In een video gemaakt door RTL Boulevard is te zien dat een hulpverleenster Grace en haar vrienden toebijt dat ze niet zo ongeorganiseerd te werk moeten gaan. "Ik ben hier al de hele week en jullie komen hier zonder het aan te kondigen. Dat is prima, maar je kan hier niet sorteren. De bedoelingen zijn supergoed, maar doe het alsjeblieft meer uit het zicht.” 

Grace meldde eerder aan haar Instagramvolgers: "ik wil helpen, mijn vriendenploeg wil helpen en wij hebben besloten om aanstaande zondag daarnaartoe te gaan rijden met de spullen die daar zo nodig zijn.”

Het COA heeft een andere mening: "Als je echt wil helpen, dan kun je het ook naar een kringloopwinkel in de buurt brengen."


Zou je nu anders stemmen dan bij de Tweede Kamer verkiezingen 2021?

Uit recente peilingen lijkt er in ons land een politieke aarschuiving aan de gang te zijn. Dit wordt wellicht gevoed door de vele problemen die het vorige en huidige kabinet hebben onderschat laat staan effectief hebben aangepakt.

De wereld helpt niet mee, de corona-pandemie, stikstofissues en de oorlog van Rusland-Oekraïne leggen feilloos de zwakke plekken van onze overheid bloot. Zo'n 7 tot 54% van de kiezers die hebben gestemd in 2021 zou op dit moment op een andere partij gaan stemmen.

Zou jij nu anders gaan stemmen bij Tweede Kamerverkiezingen dan in 2021?

Rood stem potlood (Foto- Pixabay)
Anders stemmen dan in 2021? (Foto- Pixabay)

Peilingen Tweede Kamer: huidige coalitie nog maar 44 zetels

Er zijn afgelopen week weer een aantal peilingen gehouden met betrekking tot het aantal zetels in de Tweede Kamer.

De trend die al langer zichtbaar is, verlies voor VVD, D66 en CDA ,zet door waardoor de coalitie nu nog maar op 44 zetels uit zou komen. BBB boert goed, net als JA21 en GroenLinks. Ook  PvdA, PvdD, CU, Volt, SGP en BVNL mogen op winst rekenen in de peiling van afgelopen week. Naast de peilingen van Maurice de Hond heeft Omroep Brabant ook een peiling uitgevoerd in Brabant, deze geeft nagenoeg hetzelfde beeld.

Een overzicht van meerdere peilingen voor de nuance (klik op de foto in de tweet voor een duidelijk overzicht):

Gemiddelde WOZ-waarde van woningen in 2022 8,6 procent hoger

Op 1 januari 2022 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 315 duizend euro. Dat is 8,6 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de gemeente Noardeast-Fryslân steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 19,5 procent relatief het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar 233 duizend euro per woning. Van de vier grote steden nam de gemiddelde WOZ-waarde in Rotterdam met 11,4 procent het sterkst toe, gevolgd door de gemeente Utrecht met 9,8 procent. In Amsterdam nam de gemiddelde woningwaarde met 2,1 procent veel minder hard toe dan het landelijk gemiddelde.

Sterkste stijging in Flevoland, Groningen en Fryslân
In Flevoland steeg de gemiddelde woningwaarde met 11,8 procent tot 293 duizend euro per woning. De gemiddelde WOZ-waarde ligt er wel onder het landelijk gemiddelde van 315 duizend euro. De gemiddelde woningwaarde steeg met 6,5 procent het minst hard in Noord-Holland en Limburg, maar ligt in Noord-Holland met gemiddeld 391 duizend euro per woning wel hoger dan in de andere provincies.

WOZ-waarde volgt prijsontwikkeling bestaande koopwoningen
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2022 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2021. In onderstaande grafiek is de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen van het voorgaande jaar naast de ontwikkeling van de WOZ-waarde gezet. Hieruit valt op te maken dat deze heel geleidelijk met elkaar meelopen.

Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen leidt tot een hogere WOZ-waarde.

Hoogste WOZ-waarde in Bloemendaal
In de gemeente Bloemendaal hebben woningen met 828 duizend euro gemiddeld de hoogste WOZ-waarde van Nederland, in Pekela de laagste (167 duizend euro). In onderstaande kaart staat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen per gemeente op 1 januari 2021 en 2022.

Ą50 miljoen voor gemeenten om werkzoekenden te begeleiden naar werk

Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) stelt € 50 miljoen uit Europese middelen ter beschikking aan gemeenten voor de begeleiding van werkzoekenden naar werk. Van het bedrag was € 12,5 miljoen al eerder toegezegd door de minister.

Gemeenten kunnen het extra geld gebruiken voor lopende arbeidsmarktgerichte projecten gericht op werkzoekenden die dienstverlening van de gemeente krijgen. Ze kunnen het ook inzetten voor de bemiddeling naar werk van Oekraïense vluchtelingen. “Gemeenten kunnen zo meer doen om mensen die nu nog langs de kant staan en graag willen werken een opstap te bieden naar een baan“, aldus minister Schouten. “De huidige krappe arbeidsmarkt biedt volop kansen om ieders talent te benutten.“

De middelen worden aan het Europees Sociaal Fonds (ESF) toegevoegd. Voor activiteiten die gemeenten tot 1 oktober 2022 uitvoeren geldt dat zij volledig uit dit fonds worden gefinancierd. Daarna kunnen gemeenten via het nieuwe ESF+-programma gebruik blijven maken van de subsidie, waarbij ze zelf een deel dienen te financieren.

Actieplan
Minister Schouten en minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zijn dit voorjaar gestart met een actieplan om de kansen op werk voor werkzoekenden te vergroten en werkgevers sneller te helpen aan personeel via de arbeidsmarktregio’s. Hierin werken UWV en gemeenten samen aan dienstverlening voor werkgevers en werkzoekenden.

ILT waarschuwt jongeren voor gebruik illegale taxi's

Een kwart van de jongeren maakt weleens gebruik van een illegale taxi. Dat blijkt uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert, in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze ‘snorders’ gebruiken zij voornamelijk omdat deze goedkoper zijn dan officiële taxi’s. Naast risico’s voor passagiers, vormen snorders oneerlijke concurrenten voor legale taxibedrijven. Voor de ILT ontwikkelde TeamAlert een aanpak om het gebruik van snorders onder jongeren te ontmoedigen.

Naast de legale taxi’s zijn er in Nederland ook illegale taxi’s actief, onder meer in het uitgaansleven en bij evenementen en festivals. Deze taxi’s, ook wel snorders of zwarte taxi’s genoemd, hebben geen officiële vergunning voor taxivervoer. Passagiers kunnen snorders aan een aantal kenmerken herkennen. Zo hebben ze geen chauffeurskaart, boordcomputer of blauw kenteken op hun auto. En meestal bieden deze illegale chauffeurs de taxiritten goedkoper aan dan legale taxichauffeurs.

Risico’s illegale taxi’s
Mensen die zich laten vervoeren door een illegale taxi lopen verschillende risico’s. Zo is een snorder niet verzekerd bij vervoer van personen. Bovendien weet je als klant vaak niet bij wie je instapt en of het voertuig veilig is. Illegale taxi’s vormen daarnaast oneerlijke concurrentie voor legale taxibedrijven en -chauffeurs.

Onderzoek: snorder “makkelijk en goedkoop”
Omdat TeamAlert veel ervaring heeft met campagnes voor jongeren als het gaat om verkeersveiligheid vroeg de ILT hen om onderzoek te doen naar de beweegredenen bij jongeren om gebruik te maken van snorders. Uit de enquête, waaraan 980 jongeren deelnamen, blijkt dat een kwart van de jongeren weleens een illegale taxi heeft gebruikt. Het vaakst regelen de jongeren een snorder als zij terugreizen van een avondje uit naar de kroeg of discotheek. Ook bellen of appen ze een illegale taxi vaak na een huisfeestje of festivalbezoek. Veruit de belangrijkste reden voor jongeren om een snorder te gebruiken, is omdat deze goedkoper is dan een officiële taxi. Daarnaast zijn snorders volgens de ondervraagden makkelijk te bereiken en rijden ze altijd en overal. Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat jongeren redelijk op de hoogte zijn van de gevaren van snorders. Toch weegt dit volgens hen niet op tegen de kosten en het gemak van een illegale taxi.

Fix je rit
Daarnaast heeft TeamAlert op verzoek van de ILT een aanpak ontwikkeld om jongeren bewust te maken van de risico’s en het gebruik te ontmoedigen. Met het project ‘Fix je rit’ gaat TeamAlert op festivals in gesprek met jongeren over snorders, aan de hand van een kennisquiz en ludieke dilemma’s over dit thema. Hiermee worden jongeren uitgedaagd bewust na te denken over hoe je veilig thuis komt na een avondje uit. ‘Fix je rit’ wordt voor het eerst ingezet op het Introfestival in Den Bosch op donderdag 1 september.

Andere manier om probleem aan te pakken
Met deze aanpak kiest de ILT voor een alternatieve manier om naleving van de regels voor taxivervoer te bevorderen. Bovendien wil de inspectie zo bij de gebruikers de bewustwording over de risico’s van illegaal taxivervoer verhogen. Naast de handhaving op het aanbieden en verrichten van illegaal taxivervoer, richt de ILT zich met deze samenwerking met TeamAlert ook op (potentiële) gebruikers van snorders.

In VS beschoten commando aan verwondingen overleden

De commando die in kritieke toestand in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Indianapolis lag, is vannacht aan zijn verwondingen overleden. Dat gebeurde in het bijzijn van familie en collega’s.

De man werd in de nacht van vrijdag op zaterdag (lokale tijd) neergeschoten. Bij de schietpartij raakten ook twee van zijn collega’s gewond. Hun toestand is ongewijzigd. Zij zijn bij kennis en aanspreekbaar.

De drie militairen maken deel uit van het Korps Commandotroepen. De commando’s zijn in de staat Indiana op oefening. De schietpartij vond plaats voor de deur van het hotel waar zij verblijven. Het incident gebeurde in de vrije tijd van de militairen.

Downhiller Bruni zet Frankrijk in vuur en vlam met fenomenale gouden run

In het Franse Les Gets werd afgelopen week het wereldkampioenschap mountainbiken gehouden en we keren nog even terug naar de zaterdag: de downhills werden afgewerkt en dat werd een mooie strijd én een geweldig feest.

Vrouwen
Met de vier echte favorieten te gaan stond de Sloveense Monika Hrastnik bovenaan de tijdenlijst, maar de Duitse Nina Hoffmann maakte met een geweldige run gehakt van haar tijd: bijna vijf seconden sneller. Thuisfavoriete Myriam Nicole was lange tijd een stuk sneller, maar onderin maakte ze een foutje en op 2,5 seconden van Hoffmann kwam ze over de finish.

Vervolgens was het de beurt aan Valentina Höll en de jonge Oostenrijkse denderde de berg af. Bij het laatste tussenpunt was ze bijna drie seconden sneller dan Hoffmann, die onderin bloedsnel was geweest. Höll hield echter vol en was 0,906 seconden sneller aan de finish. Camille Balanche mocht het afsluiten, maar de wereldkampioene van 2020 kwam net tekort: vierde op 4,205 seconden, achter de bronzen Nicole.

Mannen
De Zweed Oliver Zwar verkeert in topvorm en hij had dan ook de snelste tijd op het moment dat de - in theorie - échte wereldtop aan de beurt was. Troy Brosnan opende dat bal en de Australiër dook vier tijden onder Zwar's tijd door, waarna Laurie Greenland lange tijd sneller was, maar het onderin nét verloor: een ruime tiende van een seconde achter Brosnan.

Levende legende en verdedigend kampioen Greg Minnaar, die op het vorige WK in Les Gets in 2004 al ervaren was en zilver pakte, was net niet snel genoeg en werd uiteindelijk elfde, de Oostenrijker Andreas Kolb ramde een boom, maar was wel in orde. Oud-wereldkampioen Danny Hart kwam niet echt in de buurt, en vervolgens begon het Franse feest op de afdalingspiste.

Viervoudig wereldkampioen Loïc Bruni startte met een nog altijd wat geblesseerde schouder, na een val in de World Cup in Snowshoe. Bij de start zette hij al even een kort voetje aan de grond, maar dat mocht de pret niet drukken: Bruni zette een werkelijk fenomenale run en deed de hele berg ontploffen door 3,910 seconden sneller dan Brosnan over de finish te komen.

Landgenoot Benoit Coulanges kwam niet in de buurt, met Loris Vergier ging de volgende Fransman wel hard: tweede op 3,386 seconden. Een Franse wereldtitel bleek vervolgens binnen, want de Canadese uitdager Finn Iles was in de training hard gecrashed en kon helaas niet van start gaan. Zo bleef alleen Amaury Pierron nog over, en hij was bijzonder snel, maar moest genoegen nemen met zilver op 2,581 seconden. Een volledig Frans podium dus, en vanop de hele berg daalde men in rap tempo naar beneden om in het finishgebied met Bruni en zijn kompanen te feesten.

FOK! Wat een weer: 29 augustus, wat zon en bewolking

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moi'n!

En zijn we al een beetje gewend aan de koelere temperaturen? Ik zelf kan er geen genoeg van krijgen. In de nacht frisheid door het open raam en overdag dusdanig dat je nog wat kan ondernemen, neerslag is er immers ook niet gevallen. 

Wat mij erg is opgevallen zijn de minimumtemperaturen, deze varieerde van 6.9 graden in Groningen tot 16.7 graden in Lauwersoog, slechts 40 kilometer verderop. Een groot deel van het oosten zat ook met ongeveer 7 graden aan de frisse kant. Aan de kust was het met ruim 10 graden warmer. En als we het dan toch over warmte hebben, de maximumtemperatuur lag tussen de 20 en 24 graden. 

Pas in de namiddag zag ik de zon voor het eerst, terwijl er vanuit het noorden weer dicht trekt. Hierbij zal het ook wat regenen. Maar dat is morgenochtend pas. Vannacht zal het droog blijven met een temperatuur van 10 graden in het binnenland tot 15 aan de kust.

Dan de bewolking waar ik het eerder over had, dat breidt uit en daarmee ook de neerslagkans. Echter geldt dit enkel voor het noorden, het zuiden blijft gevrijwaard van neerslag. Tegen het eind van de middag trekt de bewolking op en klaart het op. Dan is ook daar de zon nog te zien.

De zon blijft in de avond ook nog lekker hangen bij een maximumtemperatuur van 19 graden op de wadden tot 23 graden in het zuidoosten. De noordelijke wind is weinig van betekenis. De komende dagen blijven we dit weerbeeld houden qua temperatuur en zon, het zal hooguit 1 of 2 graden verschillen. Ook de bewolking zal een kwestie van komen en gaan zijn. Echte neerslag kunnen we volgende week pas verwachten. Maar meer daarover lees je tegen die tijd. 

Tot later!

 

Zonsondergang Almere (Foto: Spylacopa_68)
Dit is één van de vele zonsondergangen van deze zomer. De plaats van gebeuren is Almere. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
©FOK.nl e.a.