Oekra´ne begint offensief rond Kherson

Het zuidelijke militaire commando van Oekraïne zei maandag dat Kyiv zijn langverwachte tegenoffensief is begonnen om de stad Kherson, die Rusland in de eerste dagen na de invasie van 24 februari innam, terug te veroveren.

De Oekraïense publieke omroep Suspline zei dat de woordvoerster van het zuidelijk commando, Natalia Humeniuk, hen vertelde dat "offensieve acties in verschillende richtingen" waren begonnen, "waaronder in de regio Kherson." Na een groot deel van de aanvankelijke Russische invasie met succes te hebben afgeslagen in het zuiden en oosten van het land, probeert Oekraïne nu de territoriale verliezen in het zuidoosten goed te maken om de Russische troepen in het oosten in een tangbeweging te krijgen.

Recente strategische aanvallen in de afgelopen weken op Russische stellingen, arsenalen en aanvoerroutes, zoals strategisch gelegen bruggen hebben het terrein voorbereid voor de huidige offensieve operatie. Humeniuk wilde echter niet meer operationele details bloot geven dan de bevestiging dat het offensief is begonnen.