FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 september 2022

Rechtszaak over babyfoto op Nirvana's Nevermind afgewezen door rechter

De foto van een naakte baby op de albumhoes van Nirvana's album "Nevermind" blijft onwettig na een beslissing van een rechtbank in Los Angeles. In de verklaring van de rechtbank stond dat de 31-jarige man te lang had gewacht met het aanspannen van zijn rechtzaak.

Hij was al meer dan tien jaar op de hoogte van de mogelijke overtreding van de wet door de foto op 'Nevermind' zonder juridische stappen te ondernemen. Eventuele aanspraken komen daardoor te vervallen.

De man die als baby werd gefotografeerd voor het album had de voormalige bandleden en de platenmaatschappij aangeklaagd omdat hij van mening was dat de foto commerciële kinderpornografie was.

De advocaten van de band hadden betoogd dat de aanklager decennialang had geprofiteerd van zijn beroemdheid door in het openbaar op te treden voor geld als een zelfverklaarde "Nirvana Baby". De foto toont de man als een naakte baby onder water, schijnbaar zwemmend naar een dollarbiljet aan een vishaak.

Volgens de rechtszaak zag de man zijn geslachtsdelen 'wulps' afgebeeld op het album van de band, waarvan meer dan 30 miljoen exemplaren zijn verkocht. De foto zou voor hem tot "extreme en blijvende emotionele stress" hebben geleid.

 

Heerlijke ontknoping GP van San Marino levert vierde zege op rij op voor Bagnaia

Op het circuit van Misano hebben de heren in de MotoGP zondag een heerlijke Grand Prix van San Marino verzorgd. Op het thuiscircuit van Ducati domineerde de Italiaanse fabrikant, maar spannend was het desalniettemin zeker.

Jack Miller vertrok voor het eerst sinds Argentinië 2018 van poleposition, naast Ducati-genoten Enea Bastianini en Marco Bezzecchi. De Aprilia van Maverick Viñales voerde rij twee aan, voor de Ducati's van Francesco Bagnaia en Johann Zarco, met Luca Marini (Ducati), WK-leider Fabio Quartararo (Yamaha) en Aleix Espargaro (Aprilia) op de derde rij.

Miller kende een goede start en werd gevolgd door Bastianini, die Bagnaia achter zich aan kreeg. In het middenveld ging het fout in bocht één: Zarco, Pol Espargaro en Michele Pirro gingen onderuit. Miller reed in ronde twee nog op kop en dat kon maar één ding betekenen, de Australiër kennende: hij stuiterde het grind in.

Bezzecchi schoof zo door naar de vierde plaats, maar ook hij ging onderuit. Bastianini was de nieuwe leider en bleef - nog altijd in ronde twee - maar nét overeind, terwijl Bagnaia en Viñales hem volgden. Bagnaia nam snel de leiding over, Marini en Aleix Espargaro reden achter Viñales mee op de vierde en vijfde plekken.

Na tien ronden had Bagnaia nog altijd de leiding in handen, maar Viñales, Bastianini en Marini hingen nog altijd in zijn kielzog - Quartararo begon in de buurt te komen en ook Espargaro was niet ver weg. Echt aansluiten lukte dan weer niet en met inmiddels nog acht ronden te gaan wist Bastianini zijn Ducati binnendoor bij Viñales te zetten.

Bastianini sloot snel aan bij Bagnaia en met twee ronden te gaan zat hij behoorlijk aan te dringen. Halverwege de slotronde verremde hij zich echter een klein beetje en daarmee leek een eventuele ultieme poging wel in het water te vallen. Daar dacht Bastianini anders over en met een ultieme poging bij het uitkomen van de laatste bocht kwam hij maar nét tekort.

Bagnaia pakte de winst, welgeteld 0,034 seconden voor Bastianini - de twee gaven elkaar gelijk na de finish een meer dan verdiende high five. Viñales completeerde het podium, voor Marini en Quartararo, die zo wel weer gewoon redelijk scoorde met het oog op het WK - Bagnaia staat daarin tweede op dertig punten, nadat hij als eerste Ducati-coureur ooit vier overwinningen op rij pakte.

Tennisster Swiatek stoomt door op US Open

Tennisster Iga Swiatek heeft zich wederom zonder noemenswaardige problemen een ronde verder gespeeld op de US Open. De Poolse nummer één van de wereld rekende met 6-3, 6-4 soepel af met de Amerikaanse Lauren Davis.

In de achtste finales neemt Swiatek het op tegen Jule Niemeier. De Duitse is bezig aan een lekker toernooi en verloor nog altijd geen enkele set: de Chinese tiener Zheng Qinwen werd met 6-4, 7-6 (5) aan de kant gezet.

De als zesde geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka maakte op hardhandige wijze een einde aan de droom van de Franse qualifier Clara Burel: 6-0, 6-2. Sabalenka speelt hierna tegen de Amerikaanse Danielle Collins (19), die met Alizé Cornet ook een Française uitschakelde: 6-4, 7-6 (9).

Met Jessica Pegula (8) speelde ook de hoogst geplaatste Amerikaanse zich naar de laatste zestien, hoewel ze tegen de Chinese qualifier Yue Yuan even tijd nodig had om op gang te komen: 6-2, 6-7 (6), 6-0. Pegula's volgende tegenstander is de Tsjechische Petra Kvitova (21), die in een semi-thriller ietwat verrassend won van de Spaanse Garbiñe Muguruza (9): 5-7, 6-3, 7-6 (10).

Ook een andere Tsjechische was lekker bezig: Karolina Pliskova (22) begon stroef tegen Belinda Bencic (13), maar wist de Zwitserse met 5-7, 6-4, 6-3 te verrassen. Viktoria Azarenka (26) won tot slot soepeltjes van de Kroatische Petra Martic: 6-3, 6-0.

Uitslag sc Heerenveen - NEC

Heerenveen en NEC hebben in een saai duel gelijkgespeeld. In het Abe Lenstra stadion waren er nauwelijks kansen en bleef het 0-0.

In het Abe Lenstra stadion viel erg weinig te beleven. sc Heerenveen had moeite om kansen te creëren, al leek de thuisploeg op het half uur wel op voorsprong te komen via Thom Haye, maar werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd vanwege buitenspel.

Na een uur spelen moest Heerenveen met tien man verder. Halilovic kreeg op advies van de VAR een rode kaart van scheidsrechter Jochem Kamphuis voor een harde tackle op Elayis Tavsan. NEC nam de overhand, maar kreeg nauwelijks kansen en daardoor bleef het 0-0 in Heerenveen.

Heerenveen blijft na vijf duels ongeslagen in de Eredivisie en staat nu zesde. NEC schiet weinig op met het gelijkspel en bezet de negende positie.

sc Heerenveen

0 - 0

N.E.C. Nijmegen

 
 Gele kaart: Haye, (sc Heerenveen), El Karouani, (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: Halilovic (62) (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 18.066
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Noppert
v.Ewijk
v.Beek
Bochniewicz
v.Aken
Köhlert (Kaib/87)
Haye (Ali/87)
Tahiri
Halilovic
v.Hooijdonk (Olsson/63)
Sarr
  Cillessen
v.Rooij
Márquez
Kramer
Verdonk (Cissoko/63)
Proper (Bruijn/ 76)
Duelund (Marques/84)
Schöne
Tavsan
Dimata
El Karouani

Uitslag FC Emmen - AZ

AZ heeft de uitwedstrijd bij FC Emmen eenvoudig gewonnen. In Emmen wonnen de Alkmaarders met 0-3 en door de overwinning staat AZ op de derde plaats achter Ajax en Feyenoord.

De wedstrijd was bij rust al beslist in het voordeel van AZ. Nadat Emmen nog wel aardig begon aan de wedstrijd opende Jens Odgaard de score na een goede assist van Jordie Clasie. Daarna ging het snel in Emmen, want binnen een kwartier liep AZ uit naar een 0-3 voorsprong dankzij goals van Dani de Wit en Tijjani Reijnders.

In de tweede helft probeerde FC Emmen het nog wel, maar kon AZ niet in de problemen brengen, waardoor AZ makkelijk won in Emmen. De ploeg van Pascal Jansen blijft ongeslagen en klimt naar de derde positie in de Eredivisie. Emmen staat op plaats veertien.

FC Emmen

0 - 3

AZ

     21' Odgaard
 27' D.de Wit
 34' Reijnders
 
 Gele kaart: , Evjen,Beukema, (AZ)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.062
Arbiter: Pérez
 
Opstelling:   Opstelling:
Oelschlägel
Veendorp
Araujo
J.Veldmate (Dirksen/46)
Burnet (Hardeveld/60)
Mendes
Vlak (El Messaoudi/60)
Diemers (Pacheco/79)
Bernadou
Romeny (Assehnoun/77)
Zivkovic
  Verhulst
Hatzidiakos (Sugawara/63)
Beukema
Dekker
Kerkez
Clasie (Barasi/ 71)
D.de Wit (M.de Wit/81)
Reijnders
Evjen
Odgaard (Koopmeiners/71)
v.Brederode (Lahdo/63)

Uitslag RKC - Excelsior

RKC heeft zondag hun eerste zege geboekt van dit seizoen. De Brabantse ploeg was in eigen huis met 5-2 te sterk voor Excelsior.

Excelsior kwam in Waalwijk twee keer op voorsprong. Eerst had invaller Julian Baas na een kwartier de Rotterdamse ploeg op voorsprong gezet, waarna Shawn Adewoye de gelijkmaker binnenkopte. Een paar minuten na de 1-1 zorgde Redouan El Yaakoubi voor een nieuwe voorsprong van Excelsior.

Na de rust kwam RKC beter voor de dag en maakte snel in de tweede helft gelijk via Pelle Clement. Na een uur spelen was Thierry Lutonda verantwoordelijk voor de mooiste goal van de wedstrijd. De Belg schoot de bal via de onderkant van de lat achter doelman Stijn van Gassel. Daarna bepaalden Vurnon Anita en Michiel Kramer de eindstand op 5-2.

Door de zege stijgt RKC naar de achtste plaats en heeft nu evenveel punten als Excelsior, die de eerste twee competitiewedstrijden wisten te winnen.

RKC Waalwijk

5 - 2

Excelsior

 38' Adewoye
 50' Clement
 60' Lutonda
 80' Anita
 90+1' Kramer
   15' Baas
 43' El Yaakoubi
 
 Gele kaart: Gaari, (RKC Waalwijk), Eijgenraam, (Excelsior)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 4.332
Arbiter: v.d.Laan
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Lelieveld
Gaari (Bakari/55)
Adewoye
v.d.Buijs
Lutonda
Bel Hassani (Oukili/77)
Anita (Augustijns/83)
Clement (Felida/83)
Kramer
Jozefzoon (Lobete/46)
  v.Gassel
Horemans
S.Nieuwpoort
El Yaakoubi
Tjoe-A-On
Azarkan (Baas/6)
Fein (Lamprou/68)
Goudmijn
Ayoub (Eijgenraam/67)
Driouech
v.Duinen (Eyongo/67)

Arensman wint koninginnenrit in de Vuelta, Evenepoel behoudt leiderstrui

Thymen Arensman heeft de koninginnenrit in de Vuelta a España gewonnen. De 22-jarige renner van DSM maakte deel uit van een grote kopgroep en was vervolgens op de lange beklimming van de Sierra Nevada. Hij won voor Enric Mas en Miguel Ángel López. Remco Evenepoel hield in de zware bergrit goed stand en blijft nog altijd leider.

In het eerste uur werd er direct hard gekoerst in de koninginnenrit van de Vuelta. Jumbo-Visma had een plan en stuurde twee renners mee in de vroege vlucht, die uiteindelijk zou bestaan uit 29 renners met daarbij Thymen Arensman. Wilco Kelderman kreeg daar niet veel van mee, want in de eerste kilometers kwam hij hard ten val en zou vandaag ook heel veel tijd verliezen.

De kopgroep nam zeven minuten voorsprong op het peloton waar de ploeg van Remco Evenepoel controleerde, waarna Jumbo-Visma het op de voorlaatste klim overnam, maar veel gebeurde daar niet. Aan de voet van de slotklim van maar liefst 22,3 kilometer ging het hard in het peloton. Jumbo-Visma sprintte naar de voet toe, waarna Primoz Roglic er alleen voorstond voor de Nederlandse ploeg. In de eerste kilometers hield hij het tempo hoog, maar Evenepoel, Enric Mas en Miguel Ángel López konden makkelijk volgen.

In de kopgroep ging Arensman op zoek naar Marc Soler, die er alleen vandoor was gegaan. De Nederlander naderde de Catalaan snel en liet hem vervolgens ook vrij snel achter. Niemand kon maar in de buurt komen en pakte de winst opde Sierra Nevada. In de achtergrond was het López met zijn eerste aanval en alleen Mas kon volgen, waarna de twee op zoeken ging naar de rest van de vroege aanvallers. Ze raapte ze één voor één op, waarna Mas als tweede over de finish kwam voor López. In de slotkilometer reed Roglic nog weg bij Evenepoel, maar pakte maar vijftien seconden, waardoor Evenepoel nog altijd ruim aan de leiding staat in de Vuelta.

Man aangehouden wegens dragen hakenkruis tijdens protest op de Dam

Op de Dam zijn honderden demonstranten aanwezig voor een manifestatie tegen het kabinet van premier Rutte en het beleid dat wordt gevoerd in Nederland. Zo meldt AT5. 

Update 17.50 uur: Tijdens de demonstratie op de Dam van vanmiddag is een man aangehouden omdat hij een bord met een hakenkruis vasthield. De man was hier kort daarvoor al eens voor gewaarschuwd door de politie. Hij haalde het bord in eerste instantie naar beneden, maar stak hem even later weer de lucht in.

Eerder op de middag liet een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema al weten dat het Openbaar Ministerie een onderzoek start naar de man.

Het hakenkruis-symbool, ook wel bekend als de Swastika, werd in de jaren 20, 30 en 40 van de vorige eeuw gebruikt door nazi-Duitsland. In Nederland is het openlijk dragen ervan verboden.

Eerdere berichtgeving:

De demonstratie wordt georganiseerd door Michel Reijinga, van Samen voor Nederland. Reijinga organiseerde onder de naam Nederland in Verzet vaker demonstraties het afgelopen jaar, tegen bijvoorbeeld de coronamaatregelen. Op de Dam zijn veel omgekeerde Nederlandse vlaggen aanwezig, het symbool van het boerenprotest. 

De demonstratie is om 12.00 uur op de Dam begonnen. Daar spreken onder andere Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie, Wybren van Haga van Belang van Nederland en Willem Engel van Viruswaarheid. Daarna lopen de demonstranten ongeveer twee uur door de stad. 

F1: Uitslag Grand Prix van Nederland

Max Verstappen heeft voor het tweede jaar op rij de Grand Prix van Nederland op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider wist op een volgepakt Zandvoort zijn thuisrace te winnen voor George Russell en Charles Leclerc.

Verstappen begon op een vol Zandvoort vanaf poleposition en was goed weg, voor Leclerc en Carlos Sainz. Daarachter viel Lewis Hamilton Sainz aan, maar moest afhaken. Russell zat klem achter Sergio Perez en verloor een plek aan Lando Norris. Kevin Magnussen ging na de eerste ronde de fout in bij het uitkomen van de Tarzanbocht en raakte even de muur. De Deen viel terug naar de laatste positie, maar kon wel verder. Fernando Alonso moest uit het achterveld komen, maar de Spanjaard reed na elf ronden al op de elfde plek, terwijl teamgenoot Esteban Ocon als negende door kwam.

Vooraan liep Verstappen langzaam maar zeker uit op Leclerc, terwijl daarachter Sainz een groot gat liet vallen. De Spanjaard kwam na veertien ronden als eerste binnen, direct gevolgd door Perez. De stop bij Ferrari mislukte en Perez reed nog over een wielgun heen die Ferrari niet goed neergelegd was. Perez kwam als achtste terug op de baan, Sainz als elfde.

Verstappen kwam na achttien ronden binnen, een ronde later dan Leclerc, wat de leiding gaf aan Hamilton en Russell die op mediums waren gestart. Laatstgenoemde zag na 27 ronden Verstappen voorbij komen voor plek twee, waarbij de Nederlander rustig met zijn banden om ging om ze zo lang mogelijk goed te houden. Snel daarna kwam Hamilton binnen voor harde banden, waardoor Verstappen weer naar de eerste positie ging.

Hamilton was op zijn nieuwe banden veel sneller dan Perez en greep al snel de derde positie. Het duo werd nog flink opgehouden door Sebastian Vettel die uit kwam. Yuki Tsunoda kende na 45 minuten een vreemd moment waarbij hij voelde dat de banden er niet goed op zaten. De Japanner zette de auto stil op de baan, maar moest toch doorrijden van AlphaTauri. Omdat de gordels los waren gemaakt kwam hij binnen om deze vast te laten zetten, waarna even later bleek dat de auto toch stuk was. Er volgde een virtuele safety car, omdat de auto langs de baan stond.

Verstappen wisselde naar de harde banden, terwijl achter hem de Mercedessen op mediums werden gezet. Leclerc en Perez waren met plek vier en vijf de verliezers van deze ronde stops. Het duurde niet lang voordat er safety car was omdat Valtteri Bottas zijn Alfa Romeo stilzette aan het eind van het rechte stuk van start/finish.

Red Bull haalde Verstappen binnen voor een derde stop, waardoor Hamilton leidde, voor Russell en Verstappen. Leclerc en Perez stopten ook en lagen vierde en vijfde, voor Sainz. Omdat de safety car door de pits reed konden er nog meer stops plaatsvinden. Na 59 ronden leidde Hamilton, voor Verstappen, Russell, Leclerc, Perez, Sainz, Alonso, Norris, Ocon en Stroll.

Bij de herstart vatte Verstappen meteen de koe bij de hoorns en passeerde direct Hamilton. Daarachter wist Sainz plek vijf van Perez af te snoepen. Enkele ronden later nam Russell de tweede positie van Hamilton over met zachte tegenover de mediumbanden. Leclerc schoof door naar plek drie, ten koste van de Mercedes.

Na 72 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd, voor Russell en Leclerc. Hamilton eindigde op plek vier, voor Perez, Alonso, Norris en Sainz die na een straf teruggezet werd naar plek acht. De overige punten gingen naar Ocon en Stroll.

Vanavond Real Life Gameshow 'Een Jaar Van Je Leven' van start!

De nieuwe realityshow Een Jaar Van Je Leven gaat vanavond van start op SBS6. Veertig deelnemers laten zich een jaar lang opsluiten voor de hoofdprijs van maximaal één miljoen euro. Vanavond nemen de deelnemers in de kick-off-aflevering afscheid van hun familie en vrienden en betreden zij de loods. Om hun koffer te bemachrigen voordat ze de loods inmochten moesten alle deelnemers een rekensom maken, hierbij viel al één deelnemer af.

In Een Jaar van je Leven worden de deelnemers opgesloten in een met camera’s behangen ‘leefloods’ nabij Lelystad. Het verblijf lijkt op een gevangenis, vooral door de steile stalen trappen richting de genummerde slaapvertrekken waar stapelbedden staan.

Alle nieuws van de buitenwereld wordt geweerd en er is geen verbinding met het internet. De bedoeling is dat er uiteindelijk één deelnemer overblijft. Gaandeweg vallen er via spelletjes, hindernissen, ergernissen, escapades en onvoorziene omstandigheden steeds meer deelnemers af. Wie het hier tot het eind volhoudt, kan met de hoofdprijs naar huis.

De deelnemers moeten werken voor hun huishoudpot, waar men de basisboodschappen uit kan doen. Maar als er behoefte is aan wat luxere producten zoals wijn, bier, sigaretten of wat dan ook, dan mag ook het geld uit de prijzenpot worden gebruikt. Maar er is een klein addertje onder het gras: de prijs van de aangeschafte luxegoederen gaat 25 keer van de prijzenpot af. Dus als een doosje wijn van €22,95 wordt besteld, verdwijnt er €573,75 uit de prijzenpot. Dit zal ongetwijfeld leiden tot een hoop gedoe.  

We kunnen in Een Jaar van je Leven vooral genieten of ergeren van onderlinge irritaties en ongemak. 

Zoals bij elke Nederlandse Real Live Streams, besteedt FOK! de nodige aandacht besteden aan deze nieuwe reality gameshow. Op de Frontpage met nieuws en ontwikkelingen over deze nieuwe RLS, maar ook met een eigen subforum JAA op FOK!. Hoewel de RLS pas aanstaande zondag van start gaat staan de RLS fans al te trappelen van ongeduld om in JAA samen live commentaar op streams en live commentaar op de tv-uitzendingen te geven. Een eigen SC ontbreekt natuurlijk niet. Ook zal elke deelnemer zal een eigen topic krijgen, waar de fans hun adoratie, ergernissen of bijzonderheden over deze persoon kunnen delen.

Uitzending:
- Kick-off-aflevering  vanavond om 21.30 uur op SBS6.
- Vanaf maandag 5 september elke werkdag om 18.20 uur op SBS6.
- Vanaf zondagavond 4 september zijn 24/7 twee livestreams te volgen bij Videoland.

Veel kijk, stream en JAA plezier!

Zie ook: Strijden om een miljoen in langste reality gameshow ooit 'Een Jaar Van Je Leven'

Een Jaar Van Je Leven met alle bewoners (Foto:Talpa- William Rutten)
Een Jaar Van Je Leven met alle bewoners (Foto:Talpa- William Rutten)

Pakistan: damdoorbraak dreigt na overstromingen - ruim 1300 doden geteld

In het zuiden van Pakistan waarschuwen de autoriteiten voor een mogelijke dambreuk in het Manchar-meer.

Het niveau van het meer, een van de grootste in Azië, heeft een gevaarlijk niveau bereikt en bedreigt de dammen, zei het. Delen van het Dadu-district staan al onder water. In andere wijken werd omwonenden gevraagd zich in veiligheid te brengen. De komende dagen wordt nog meer regen verwacht.

Tientallen mensen zijn dit weekend omgekomen bij nieuwe overstromingen in Pakistan. Alleen al in de provincie Sindh in het zuiden van het land zijn zeker 60 mensen omgekomen, aldus de autoriteiten. De overstromingen, die terug te voeren zijn op de zwaarste moessonregens in meer dan drie decennia, hebben sinds half juni al ongeveer 1.300 mensen het leven gekost.

Satellietbeelden die eerder deze week zijn gemaakt, tonen  de schade die veroorzaakt is door stortregens en overstromingen. Deze hebben een 100 km breed binnenmeer veroorzaakt en een derde van Pakistan onder water hebben gezet.

Extreme moessonregens en smeltende gletsjers in de noordelijke bergen hebben ongekende overstromingen veroorzaakt die aan minstens 1.300 mensen het leven hebben gekost, waaronder zo'n 416 kinderen, aldus de National Disaster Management Authority (NDMA).

De overstromingen, die wordt toegeschreven aan klimaatverandering, zal naar verwachting voortduren want het Pakistaanse meteorologische bureau voorspelt meer regen en waarschuwt voor meer overstromingen in de maand september.

Nadal en Alcaraz in straight sets door op US Open

Op de US Open heeft tennisser Rafael Nadal zich zonder al teveel problemen geplaatst voor de achtste finales. De Spaanse nummer twee van de plaatsingslijst stuurde de Fransman Richard Gasquet met 6-0, 6-1, 7-5 overtuigend naar huis.

Nadal speelt bij de laatste zestien tegen de Amerikaan Frances Tiafoe (22), die voor een kleine verrassing wist te zorgen. In een prima wedstrijd rekende hij met 7-6 (7), 6-4, 6-4 af met de als veertiende geplaatste Argentijn Diego Schwartzman.

Nadal's als derde geplaatste landgenoot Carlos Alcaraz maakte een einde aan de droom van de Amerikaan Jenson Brooksby, die met drie keer 6-3 aan de kant werd geschoven. Alcaraz speelt hierna tegen de Kroaat Marin Cilic (15), die met 7-6 (11), 6-7 (3), 6-2, 7-5 van de Brit Dan Evans (20) won.

De Brit Cam Norrie (7) was met 7-5, 6-4, 6-1 te sterk voor de als 28e geplaatste Deen Holger Rune. Hij speelt vervolgens tegen de Rus Andrey Rublev, als negende geplaatst, die een thriller tegen Denis Shapovalov uit Canada (19) wist te winnen: 6-4, 2-6, 6-7 (3), 6-4, 7-6 (7).

Tot slot voegde Jannik Sinner (11) zich bij de laatste zestien, door de Amerikaan Brandon Nakashima met 3-6, 6-4, 6-1, 6-2 te kloppen. De Italiaan mag het nu opnemen tegen de Wit-Rus Ilya Ivashka, die Sinner's landgenoot Lorenzo Musetti met 6-4, 3-6, 6-2, 6-3 de baas was.

Mountainbikedownhillers sluiten tijdperk af met World Cup-finale Italië

In het Italiaanse Val di Sole is zaterdag de laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen afgewerkt voor de mountainbikers op de downhill. Dat werd weer een heerlijk spektakel op misschien wel het lastigste parcours van de kalender, en een afscheid van tien jaar lang Red Bull TV en de altijd energieke commentator Rob Warner.

Vrouwen
Camille Balanche raakte vorige maand geblesseerd in de World Cup en werd aan haar schouder geopereerd, maar toch kon ze starten. Dat kwam goed uit, want met een plek in de top-4 zou ze zeker zijn van de eindzege in de World Cup, als eerste Zwitserse ooit.

Balanche zette als eerste van de toppers een prima tijd neer, maar daarna kwam Myriam Nicole naar beneden en de Française knalde er dik tien seconden onderdoor. Nina Hoffmann gaf ruim vier tellen toe op Nicole en zat dus ook voor Balanche, net als de Nieuw-Zeelandse Jess Blewitt even later.

Zo stond Balanche op de vierde plek, met nog één dame bovenaan: kersvers wereldkampioene Valentina Höll, de enige die de Zwitserse van de eindwinst kon houden. Bij winst zou Höll die titel pakken, maar dat lukte niet: ze moest op ruim zes seconden genoegen nemen met plek drie en dus kon een geblesseerde en geëmotioneerde Balanche de World Cup-eindzege vieren.

Mannen
Voor de Fransman Amaury Pierron was de eindzege in de World Cup al binnen en dat was maar goed ook: hij ging onderuit en werd slechts 53e. Halverwege de wedstrijd regende het wat, waardoor een deel van het veld te maken had met een vochtig en dus glad parcours.

De Brit Bernard Kerr was na de regen de eerste die écht hard ging, maar de Amerikaanse veteraan Aaron Gwin knalde nog eens harder naar beneden. Landgenoot Dakotah Norton dook daar dan weer een ruime seconde onderdoor, waarna de Fransman Loris Vergier met een fenomenale run zien hoe het écht moest.

Vergier was ruim drie seconden sneller en pakte de winst, want de Oostenrijker Andreas Kolb moest op 3,008 seconden genoegen nemen met plek twee, vlak voor Norton.

Moto2-coureur Lopez pakt eerste GP-zege in Misano

Op het circuit van Misano is zondagmiddag de Grand Prix van San Marino in de Moto2 afgewerkt, de laatste opwarmer voor de MotoGP vanaf 14.00 uur. Het werd een wat minder spannende race dan de Moto3-race, maar dat mocht de pret niet drukken.

Celestino Vietti had de poleposition te pakken, met Albert Arenas en Alonso Lopez naast zich en Aron Canet, Tony Arbolino, Lorenzo Dalla Porta, Fermin Aldeguer, WK-leider Ai Ogura en nummer twee Augusto Fernandez daar achter. Bo Bendsneyder vertrok vanaf de veertiende plek, Zonta van den Goorbergh stond op plek 26.

Lopez pakte bij de start de leiding, voor Arenas, Vietti, Canet, Ogura en Fernandez - Van den Goorbergh ging in ronde één onderuit. Na een paar ronden schoof ook Aldeguer tegen de vlakte, terwijl zijn teamgenoot Lopez voorin een klein gaatje begon te slaan naar Arenas, Canet, Vietti, Ogura en Fernandez.

Nog iets later lag polesitter Vietti in het grind, kort daarop gevolgd door Mattia Pasini. De 37-jarige Italiaan reed voor het eerst in twee jaar weer een Grand Prix en was erg lekker bezig in de top-6, maar daar kwam dus een einde aan. Bendsneyder schoof door alle valpartijen wel de punten in: veertiende, met tien ronden te gaan.

Lopez reed ondertussen beetje bij beetje verder weg, met wel een waarschuwing wegens track limits in het achterhoofd. Die had Fernandez ook, maar ruim achter Canet streed hij ogenschijnlijk succesvol met Arenas om de derde plek. Lopez bleef binnen de lijntjes en reed op zijn Boscoscuro naar zijn allereerste GP-zege, voor Canet en Fernandez, die met Ogura op plek vijf de leiding in het WK weer overneemt. Bendsneyder finishte als twaalfde.

China uit dreigende taal naar Verenigde Staten na wapenverkoop aan Taiwan

China heeft er bij de VS op aangedrongen de aangekondigde wapenverkoop aan Taiwan stop te zetten.

Anders ziet de Volksrepubliek zich genoodzaakt om tegenmaatregelen te nemen, volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking. Ook de betrekkingen met de VS en de vrede in de Straat van Taiwan zouden door de wapenverkoop verder worden geschaad.

Volgens berichten in de media hebben de VS wapenexport naar Taiwan goedgekeurd ter waarde van $ 1,1 miljard. President Biden rechtvaardigt de militaire steun door de toenemende druk van China op Taiwan.

Peking beschouwt het eiland als onderdeel van de Volksrepubliek. Taiwan daarentegen ziet zichzelf als onafhankelijk.

Hamas executeert vijf Palestijnse gevangenen

De radicaal-islamitische Palestijnse organisatie Hamas, die de Gazastrook regeert, heeft vijf Palestijnse gevangenen laten executeren.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza bekendgemaakt. Twee van de gevangenen werden ter dood veroordeeld wegens spionage voor Israël. De andere drie werden ter dood veroordeeld voor moord.

Mensenrechtenorganisaties hebben herhaaldelijk kritiek geuit op executies in Gaza. Sinds Hamas in 2007 aan de macht kwam, zijn daar 27 doodvonnissen voltrokken.

Foggia wint fraaie Moto3-race Misano

De Grand Prix van San Marino in de Moto3 heeft zondagochtend een uitstekende race opgeleverd. Op het circuit van Misano streden vooral vier mannen keihard om de overwinning, met de wereldtitel ook nog altijd als inzet.

Deniz Öncü, Daniel Holgado en Diogo Moreira vertrokken vanaf de eerste rij, gevolgd door Ryusei Yamanaka, Izan Guevara, Carlos Tatay, Dennis Foggia, John McPhee en Andrea Migno. In ronde één ging titelkandidaat Ayumu Sasaki in het achterveld onderuit, terwijl Öncü de leiding behield, voor Guevara, Moreira, Daniel Holgado en Foggia.

Migno schoof ook al snel onderuit op het circuit waar hij een paar kilometer vandaan woont, kort daarop gevolgd door een - wat het WK betreft - belangrijker valpartij: Garcia schoof onderuit, juist op een moment dat naaste concurrent Guevara die inmiddels de leiding in de race had gepakt.

Na een ronde of tien begon Foggia op gang te komen, in no-time reed hij naar de leiding en voerde hij een kopgroepje aan met ook nog Guevara, Holgado en Jaume Masia. Öncü en Tatsuki Suzuki kwamen daar met zes ronden te gaan bij aansluiten en dus begon zo een mooie strijd om de winst te ontstaan.

Drie ronden voor het einde waren Öncü en Suzuki weer afgehaakt, terwijl Foggia op moest gaan letten wat betreft de track limits. Toch wist hij een gaatje te slaan en reed hij naar een fraaie zege, terwijl de hevige strijd om plek twee achter hem werd gewonnen door Masia, voor Guevara en Öncü.

Steeds meer lokale brouwerijen: hoe Amsterdam weer een bierstad werd

Waar Amsterdammers 10 jaar geleden nog een pilsje bestelden in de kroeg, wil men nu een IPA, Weizener of Tripel. En dat is ook steeds vaker een lokaal gebrouwen biertje. Met 70 bierbrouwerijen in de regio Amsterdam is speciaal bier inmiddels niet meer weg te denken uit de stad. Brouwerij 't IJ is inmiddels een van de grootste brouwers terwijl brouwerij Kleiburg er juist voor kiest om klein te blijven. Hoe is Amsterdam weer zo'n bierstad geworden? Zo vraagt AT5 zich af.

Het Belgische bier inspireerde muzikant Kaspar Peterson, toen hij met zijn band Door Mekaar door België tourde. "Hier had je alleen pils en oud bruin en toen dacht ik: als je dat naar Nederland kan halen dan zou dat wel een goed idee zijn", vertelt Peterson in het proeflokaal van brouwerij 't IJ, het resultaat van zijn toenmalige idee.

Een een succes bleek het zeker. Nadat hij begon met illegaal thuis brouwen, was er uitbreiding nodig en kwam hij terecht in het oude badhuis aan de Funenkade. 

Johannes van den Akker had daarentegen eigenlijk helemaal geen ambitie om bier te brouwen. "Maar allemaal mensen zeiden: 'Als je een klooster begint, hoort daar toch ook bier bij" vertelt Van den Akker. Zo wordt vanuit het klooster in de Kleiburgflat in Kraaiennest, het eerste Kleiburgbier geboren.  

Als er een stuk land vrijkomt naast de IKEA in Zuidoost, vraagt de gemeente of de brouwerij hier hop wil gaan verbouwen. Als blijkt dat er nog geen horeca is gevonden voor de locatie, grijpt Van den Akker de kans. "Toen hadden we het hele plaatje in een keer."

Ambities om veel groter te worden heeft Peterson met brouwerij 't IJ zelf nooit gehad. "Echt een manager ben ik niet." Toch blijft de vraag altijd groter dan het aanbod en na bijna 25 jaar besluit hij de zaak te verkopen. In 2008 komt de brouwerij in handen van Bart Obertop en Patrick Hendrikse, die de brouwerij uitbreiden. Er wordt een nieuwe brouwerij geopend aan het Zeeburgerpad en het Blauwe Theehuis komt in handen van de brouwers. 

Brouwerij Kleiburg heeft niet zulke ambities. "Het doel van de bierbrouwerij is niet om heel groot te worden en heel veel geld te verdienen. Nee, we hebben een aantal euro's nodig voor het klooster voor die gastenkamers die wij hebben en dat moet genoeg zijn", vertelt Van den Akker. In het klooster biedt hij met een aantal gezinnen onderdak aan dakloze gezinnen.

In 2015 wordt brouwerij 't IJ overgenomen door Duvel Moortgat maar volgens brandmanager Louis Croonen is het oorspronkelijke Amsterdamse karakter nog steeds zichtbaar. "Een ingelijst shirt van Ajax, een eigenwijs karakter, aanhaken met kunst en cultuur. Het is nog steeds wel Amsterdams." Voor de toekomst hoeven we nog geen IJ-bier in het buitenland te verwachten. "Tegen die tijd heb ik waarschijnlijk een lange grijze baard."

Brouwerij Kleiburg is inmiddels ook buiten de stadsgrenzen te vinden, met een proeflokaal in Amersfoort en een afzetmarkt in diverse horecazaken en supermarkten. Toch zijn ze volgens Van den Akker Amsterdams gebleven. "Het wordt hier gemaakt, met het oog op het klooster en de Amsterdamse mensen die we opvangen. Het is echt in alles Amsterdams."

Ohio: peuter (1) sterft in hete auto omdat vader 'even rust thuis wilde hebben'

Een vader uit Ohio wordt beschuldigd van de dood van zijn 1-jarige zoon nadat hij de baby opzettelijk in een hete auto heeft achtergelaten, aldus de politie.

In een Facebook-post zegt Michael Goodwin, hoofd van de politie in New Philadelphia, dat het kind in eerste instantie zonder teken van leven naar de eerste hulp werd gebracht door zijn vader L. Parrot (19).

"Tijdens het eerste onderzoek bemerkten de rechercheurs dat de vader tegenstrijdige informatie gaf," schrijft Chief Goodwin. Toen rechercheurs Parrot "confronteerden" met de inconsistenties in zijn verhaal, vertelde hij hen volgens de politie wat er was gebeurd.

"Het kind overleed nadat het ongeveer 5 uur zonder toezicht in de auto was achtergelaten, met een buitentemperatuur van 30 graden," aldus Goodwin. "Tijdens het verhoor bleek dat dit geen kwestie was dat het kind vergeten was, maar een opzettelijke actie om thuis geen last te hebben van het kind."

Parrot wordt beschuldigd van moord, en het in gevaar brengen van kinderen en onvrijwillige doodslag, zei de politie in de Facebook-post. Hij wordt vastgehouden in de Tuscarawas County Jail op een borg van $250.000 dollar.

De laatste jaren is er in de Verenigde Staten een toename van het aantal kinderen dat sterft door achterlating in een hete auto. Volgens Jan Null, meteoroloog en oprichter van noheatstroke.org, zijn er sinds 1998 ten minste 929 sterfgevallen geweest door een hitteberoerte bij kinderen. Van deze sterfgevallen was  bij 53% de oorzaak dat iemand een kind vergat in een auto. In 2018 en 2019 stierf elk jaar een recordaantal van 53 kinderen doordat ze in een hete auto werden achtergelaten, volgens de National Safety Council. In 2022 zijn er tot nu toe 22 sterfgevallen door hete auto's geweest, volgens noheatstroke.org.

Zandvoort kleurt oranje voor Max Verstappen

Max Verstappen start vanmiddag bij de Formule 1-race op het circuit in Zandvoort op pole position. Hij brengt dit weekend een eerbetoon aan zijn vader Jos. Hij draagt een helm met diagonale blauwe en rode strepen, zoals Jos tijdens zijn carrière als Formule 1-coureur ook droeg.

In Zandvoort is het druk en kleuren de ruim honderduizend fans van Max Verstappen de tribunes van het historische Nederlandse circuit oranje.

Het is mooi weer, de tribunes stromen vol en de motoren warmen op, alles is klaar voor de Grand Prix. Met de pole position op zak, zal de gastheer proberen het kwalificatieresultaat om te zetten in de tiende overwinning van het seizoen. Naast hem is Charles Leclerc op zoek naar een vreugde die te lang afwezig is in de Ferrari-garage, waardoor hij Perez's Red Bull in het kampioenschap zou kunnen ondermijnen. De Nederlandse F1 Grand Prix begint om 15.00 uur.

Verschoor 2e in chaotische F2-hoofdrace Zandvoort, Drugovich wint

Op het circuit van Zandvoort hebben de talenten in de Formule 2 zondagochtend hun hoofdrace afgewerkt. Dat verliep zo nu en dan tamelijk chaotisch, wat er uiteindelijk wel een beduidend vermakelijker race van maakte dan de sprintrace van zaterdag.

De poleposition was voor kampioenschapsleider Felipe Drugovich, naast Jack Doohan en voor Logan Sargeant, Richard Verschoor, Ayumu Iwasa, Liam Lawson, Dennis Hauger en Jüri Vips. Drugovich kende een sterke start, Doohan sloot aan en Hauger ging met een raketstart naar plek drie, voor Verschoor.

Sargeant ging juist al snel in de fout en probeerde te snel iets goed te maken, waardoor hij in ronde één bij het Scheivlak rechtdoor ging: safety car en kort daarop een rode vlag, om de barrières weer recht te kunnen leggen.

Na in totaal vijf ronden kon men weer op pad, aangevoerd door Drugovich, Doohan, Hauger en Verschoor. Vijf ronden later kwam Hauger als eerste voorin binnen om zijn zachte banden om te wisselen voor harde exemplaren, Doohan kwam dat twee ronden later doen, gevolgd door Iwasa - beiden kwamen vlak voor Hauger terecht.

Nog een ronde later stopte Drugovich, waardoor Verschoor even naar de leiding kwam. De Nederlander kwam kort daarop ook nieuwe banden halen en kwam tussen Drugovich en Doohan terecht, hoewel laatstgenoemde er met zijn opgewarmde banden natuurlijk wel makkelijk voorbij ging in de Hugenholzbocht.

Richting de helft van de race ging het weer fout, want Marino Sato klapte rechtdoor de barrières in in de Gerlachbocht: zijn linkervoorwiel zat niet goed vast na de pitstop en liep er af. Bij de herstart had de nog niet gestopte Lawson de leiding en die maakte er een flinke puinhoop van.

Lawson wachtte erg lang om op zijn gas te gaan, iedereen zat bovenop elkaar te dringen en dat ging volledig naar verwachting fout: Verschoor reed bovenop Doohan en ook Clement Novalak en Tatiana Calderon konden inpakken. Nadat de boel was opgeruimd konden we een nieuwe poging wagen, met wederom Lawson voorop.

Dit keer ging Lawson gelijk op het gas en ging het dus wel goed, terwijl flink wat mannen nieuwe banden kwamen halen. Nadat ook Lawson en co binnen waren geweest had Drugovich met twaalf minuten te gaan gewoon weer de leiding, gevolgd door Verschoor en zijn beschadigde neus, met Iwasa en Hauger daar weer achter.

Het restant van de race verliep wat rustiger: Drugovich, coureur van het Nederlandse MP Motorsport, pakte weer eens een zege en nam een flink voorschot op de titel. Verschoor finishte als tweede en Iwasa completeerde het podium.

Foo Fighters brengen mooi eerbetoon aan overleden drummer

In maart werd Taylor Hawkins, drummer van de cultband Foo Fighters, dood aangetroffen in een hotelkamer. Het verdriet en ongeloof was enorm. Na maanden stilte keert de band terug naar het podium met een enorm herdenkingsconcert - maar de ster van de avond is niet Dave Grohl.

Het optreden van de 16-jarige zoon Shane van drummer Taylor Hawkins tijdens een eerbetoonconcert van de Foo Fighters zorgde voor euforie bij fans. Tijdens de zes uur durende show in het Londense Wembley Stadium nam de tiener de plaats in van zijn overleden vader tijdens het nummer 'My Hero'. 75.000 mensen in het publiek - en talloze andere kijkers in de streamingdienst Paramount + en op YouTube reageerden enthousiast.

Trump sneert terug: 'Biden is de vijand van ons land'

Op 8 november worden er verkiezingen gehouden in de VS. In de aanloop naar de zogenaamde midterms, komt oud-president Trump ook weer in beeld. Met zijn gebruikelijke vinnige tong haalde hij tijdens een campagnetoespraak uit naar zijn opvolger Biden - en schilderde hij zichzelf weer eens af als 'lijdend voorwerp'.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft de huidige president Joe Biden bestempeld als een "vijand van het land". Tijdens een optreden voor supporters in de Pennsylvaanse stad Wilkes-Barre beschuldigde Trump zijn opvolger ervan "de meest gemene, haatdragende en verdeeldheid zaaiende toespraak te hebben gehouden die een Amerikaanse president ooit heeft gehouden".

Trump verwees naar de toespraak van Biden op donderdag in de agglomeratie Philadelphia in Pennsylvania. Daarin had de president zijn voorganger en diens politieke bondgenoten bestempeld als een bedreiging voor de Amerikaanse democratie. Biden hield zijn toespraak voor het historische gebouw Independence Hall, waar de Onafhankelijkheidsverklaring en de Amerikaanse grondwet werden aangenomen.

"Donald Trump en de Maga Republikeinen belichamen een extremisme dat de grondvesten van onze republiek bedreigt," zei Biden. "Maga" is de afkorting van Trump's slogan "Make America great again". Trump heeft nu geantwoord: "De Republikeinen in de Maga-beweging zijn niet degenen die onze democratie proberen te ondermijnen." Hij riep naar zijn aanhangers: "Wij zijn degenen die onze democratie proberen te redden (...). Het gevaar voor de democratie komt van radicaal links, niet van rechts."

Het heftige retorische lange-afstandsdebat tussen Trump en Biden speelt zich zo'n twee maanden voor de zogeheten midterm verkiezingen af, bij deze verkiezingen zal het gehele Huis van Afgevaardigden alsmede een deel van de Senaat in Washington herkozen worden. Hoewel de Democraten van Biden de laatste tijd in de peilingen zijn gestegen, moeten zij nog steeds vrezen dat zij de meerderheid in beide kamers zullen verliezen aan de Republikeinen van Trump. Dit zou het voor Biden veel moeilijker maken om in de tweede helft van zijn termijn van vier jaar te regeren.

Superlatieven ook als het over de FBI gaat
In zijn toespraak in Wilkes-Barre uitte Trump zijn frustratie over de inval van het Federal Bureau of Investigation (FBI) in zijn privé-residentie Mar-a-Lago in de Amerikaanse staat Florida. Hij noemde de inval "een van de meest schokkende vormen van machtsmisbruik door welke regering dan ook in de Amerikaanse geschiedenis". Nogmaals, beoordeelde de 76 jarige ex-president de operatie als politiek gemotiveerd. "Ze proberen mij het zwijgen op te leggen, en wat nog belangrijker is, ze proberen u het zwijgen op te leggen," zei hij, terwijl hij zich tot zijn aanhangers richtte. "Maar we laten ons niet de mond snoeren," riep hij.

Tegelijkertijd gaf hij een onheilspellende waarschuwing dat deze inval een "reactie" teweeg zou brengen "van een soort wat niet eerder vertoond is". Trump wordt er onder meer van verdacht spionagewetgeving te hebben overtreden. Dit schrijft strikte voorschriften voor het bewaren van nationale veiligheidsdocumenten voor. Presidenten van de VS zijn verplicht alle officiële documenten aan het Nationaal Archief te overhandigen wanneer zij hun ambt neerleggen.

Bij de inval in Trumps luxewoning op 8 augustus hadden FBI-ambtenaren tientallen documenten in beslag genomen die als "topsecret", "secret" en "confidential" waren geclassificeerd, aldus het ministerie van Justitie. Wekenlang speelt Trump hardop met de gedachte dat hij zich kandidaat zou kunnen stellen voor een tweede termijn. Hij deed dat ook in Wilkes-Barre, maar sprak het niet duidelijk uit.

Monocam- nieuw wapen tegen bellen achter het stuur

De verkeerspolitie heeft sinds kort een nieuw wapen in de strijd tegen bellende automobilisten: de monocam. De camera maakt glasheldere foto's van de overtreding en onthult dat noordelingen appen en bellen achter het stuur alsof het een lieve lust is.

De verkeerspolitie Noord Nederland is verbaasd dat er in het Noorden zoveel boetes worden uitgeschreven voor bellen en appen achter het stuur. In het eerste halfjaar van 2022 waren dit er maar liefst 1263. "Daarmee staan we in de landelijke top drie", zegt verkeersdeskundige Marco Vos van het politieteam.

De monocam is het nieuwste opsporingsmiddel dat wordt gebruikt om dit soort overtredingen op te sporen. Politie Noord Nederland was nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit systeem en mocht vorig jaar meedoen met een pilot. Inmiddels is het apparaat officieel in gebruik genomen en worden er twee gebruikt in Noord Nederland.

F3-coureur Maloney ook in Zandvoort de beste in hoofdrace

Op het circuit van Zandvoort is de racezondag 's ochtends afgetrapt door de jongelingen in de Formule 3. Zij werkten in het vroege ochtendzonnetje de hoofdrace af, waarin meer gebeurde dan in de sprintrace van een dag eerder.

Zane Maloney vertrok van poleposition, naast Victor Martins en voor Jak Crawford, Roman Stanek, Franco Colapinto en kampioenschapsleider Isack Hadjar. Bij de start ging Martins gelijk langs Maloney, die plek twee nog net vast wist te houden tegenover Crawford.

Al vrij snel gingen Brad Benavides en William Alatalo van de baan in de Gerlachbocht: safety car. Bij de herstart ging Crawford in de Tarzanbocht in de fout, waardoor hij plekken verloor en Colapinto de derde plek over kon nemen.

Met negen ronden te gaan parkeerde David Vidales zijn auto met schade aan de kant van de baan en zo kwam de safety car weer in actie - ook omdat er een stukje van de neus van Gregoire Saucy's auto gevaarlijk op de Hunzenrug lag.

Een in de grindbak van de Tarzanbocht gestrandde Rafael Villagomez was de volgende die voor de safety car zorgde. Daarna gebeurde er niet veel meer: Maloney won zijn tweede hoofdrace op rij, voor Martins, Colapinto, Stanek en Hadjar, die zijn leiding in de titelstrijd over moest geven aan Martins.

Vuelta: Etappe 15 - Lange klim op hoogte, Evenepoel in de problemen?

De veertiende etappe van de Vuelta a España bood een beetje hoop wat betreft het algemeen klassement: Remco Evenepoel vertoonde eerste tekenen van zwakte en de jonge Belgische leider moet ook vandaag aan de bak, maar dan nog wel een stukje meer.

De renners vertrekken vanuit Martos en rijden dan dik 150 kilometer naar de finish. Na een kleine honderd kilometer volgt met El Purche de eerste serieuze klim: vrij lang en vooral behoorlijk steil. Na de afdaling begint het échte werk dan zelfs nog, met een hele lange slotklim op de Sierra Nevada - in twee stukken - en finish op dik 2,5 kilometer hoogte.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier natuurlijk weer uitgebreid voorbeschouwd, waarbij we ook zien dat de slotklim zelfs wel richting 40km lengte had kunnen gaan, met finish op bijna 3,5 kilometer hoogte. Dat ging niet door, helaas. Men start even na één uur, Eurosport is er gelijk bij.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Nederlandse basketballers verliezen ook tweede groepswedstrijd op EK

De Nederlandse basketballers hebben ook hun tweede poulewedstrijd op het EK verloren. Oranje verloor in Praag met 67-74 van Israël.

Na het eerste kwart was de stand 18-18, waarna het Nederlands team in het tweede kwart zou uitlopen tegen Israël en met 40-32 de rust in gingen. Het derde kwart verliep voor Oranje niet goed en wist maar elf punten te scoren en zag Israël langszij komen.

In het vierde kwart ging het nog lang gelijk op, maar tegen het einde van de wedstrijd nam Israël afstand van de Nederlandse ploeg en zou uiteindelijk met 67-74 winnen. Daardoor leed Oranje de tweede nederlaag op dit EK. Nederland startte het toernooi vrijdag met een ruime nederlaag tegen het Servië van sterspeler Nikola Jokic (100-76).

FOK! Wat een weer!: nog steeds wachten op de buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

Daar zijn we weer, of liever gezegd, daar ben IK weer.  

Opnieuw een warme en grotendeels zonnige dag. De buien waar ik het gisteren over had bleven inderdaad grotendeels ten zuiden van ons land en slechts een paar kleine buien kwamen net over de grens. Voor zover ik weet is er nergens significante regen gevallen. Boven Belgie zaten er wat meer en zwaardere exemplaren, maar ook die waren slechts lokaal. 

Veel zwaardere buien vonden we terug in het noordoosten van Spanje, het zuidwesten van Duitsland, delen van de Alpen en dan zo het midden van Europa in.

Je zou het haast niet zeggen, maar ons weer wordt op dit moment toch al deels bepaald door een prachtige depressie ten westen van Ierland. Die ligt daar al een tijdje en de frontale aanhang bereikte vandaag ook het Verenigd Koninkrijk. Met name in het westelijke deel viel er erg veel regen en dat liep zo door naar Schotland toe. Plaatselijk kwam er ook daar onweer voor. Het hogedrukgebied ten noorden van ons hield iedere onstabiliteit vandaag in onze omgeving verder wel tegen.

Vanavond verdwijnen de eventuele buien en klaart het ook in het zuiden op. Er kan vannacht in de vochtigere lucht wat mist ontstaan.

Morgen krijgen we te maken met een ander zich ontwikkelend hogedrukwigje, dus de veranderingen zijn zeer miniem. Mogelijk ontstaan er wel wat meer stapelwolken, maar de buienkans is zeer klein. Het is een warme dag om te racen. In Zandvoort zal het zo'n 26 graden worden en dat zal tamelijk benauwd aanvoelen. In het zuiden kan het wel wel 28 graden worden. De zuidoostelijke wind is matig.

Maandag wordt het nog iets warmer met lokaal tropische temperaturen. Dit zal echter wel de warmste dag van de week worden, want daarna gaan de temperaturen langzaam naar beneden toe. Of er maandag buien gaan ontstaan is nog steeds uiterst onzeker. 

Fijne zondag!  


 Stapelwolkjes9 (Foto: qltel)
Ontwikkelende stapelwolkjes in het licht heuvelachtige landschap in Duitsland. (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Uitslag Go Ahead Eagles - Feyenoord

Feyenoord heeft zaterdag met de nodige moeite gewonnen van Go Ahead Eagles. De Rotterdammers keken vrij snel tegen een 2-0 achterstand aan, maar pakte alsnog de zege in Deventer. Onder meer door twee goals van Danilo won Feyenoord met 3-4.

Feyenoord kende een dramatische start in Deventer. Na een kwartier spelen stond Go Ahead Eagles al met 2-0 voor en kreeg het ook nog een goede kans op de 3-0. Toch stond het bij rust alweer gelijk dankzij twee doelpunten van Danilo. Javairô Dilrosun zette de Rotterdammers na de onderbreking op voorsprong, waarna Sebastian Szymanski met een schitterend afstandsschot voor de 2-4 zorgde. De 3-4 van Lidberg in de zesde minuut van de blessuretijd kwam te laat voor Go Ahead Eagles.

Go Ahead Eagles

3 - 4

Feyenoord

 3' Wålemark (eigen doelpunt)
 13' Lidberg
 90+6' Edvardsen
   24' Danilo
 42' Danilo
 56' Dilrosun
 79' Szymanski
 
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.711
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
De Lange
Deijl
Idzes
J.Bakker
Kuipers
Adekanye (Markelo/52)
Linthorst (Sow/46)
Rommens
Llansana
Edvardsen
Lidberg
  Bijlow
Pedersen (Benita/46)
Trauner
Hancko (Rasmussen/85)
Björkan (Hartman/69)
Q.Timber
Szymanski
Kökçü
Wålemark (Jahanbakhsh/74)
Danilo (Idrissi/74)
Dilrosun

Ze zullen zeker zen zijn

Weer staart die witte lege pagina me aan. Ze beveelt me iets neer te pennen waar ik weigerachtig tegenover sta, want weer zou het gaan over iets waar ik een hekel aan heb, iets waar ik me aan stoor of iets wat ik graag zie veranderen. Op zich hoeft dat niet slecht te zijn, maar het gaat altijd over slechte zaken en op die manier draag ik gewoon mijn steentje bij aan het verspreiden van negativisme.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.