Rodelgrootheid Geisenberger pakt derde olympische goud op rij

Op de Olympische Spelen in Beijing is ook het tweede van vier gouden medailles in het rodelen vergeven. Nadat Johannes Ludwig bij de mannen de titel pakte, was het bij de vrouwen ook tijd voor Duitsland om te juichen en wel voor dé grand dame van het rodelen.

De tweede en beslissende dag met weer twee runs begon met de Duitse tweevoudig kampioene Natalie Geisenberger aan de leiding en met 0,208 seconden voorsprong op haar jonge landgenote Anna Berreiter. De Russische Tatyana Ivanova voerde op 0,591 seconden de strijd om het brons aan, gevolgd door het Oostenrijkse duo Hannah Prock (+0,669) en Lisa Schulte (+0,772), de Letse Eliza Tiruma (+0,980) en de Oostenrijkse favoriete Madeleine Egle (+1,010), die in run één zwaar in de fout ging.

Berreiter's achterstand in de derde run liep wat op naar een keurige 0,330 seconden, Ivanova verloor wat meer en kwam op 0,826 seconden te staan. Prock's achterstand liep op naar 0,975 seconden, dus het brons begon uit zicht te raken. Schulte liet het oplopen naar 1,192 seconden en nadat het voor Tiruma opliep naar 1,619 seconden leek de strijd om de medailles met nog één van de vier runs te gaan wel gestreden - Egle wipte over de Letse heen en stond op 1,326 seconden op plek zes.

In de vierde run kwam Tiruma met 0,008 seconden achter de Duitse Julia Taubitz terecht, tot haar grote fout in de tweede run de favoriet voor goud. Egle bleef Taubitz met 0,624 seconden wel ruim voor, waarna Schulte haar voor leek te blijven...tot ze een klein foutje maakte en op 0,076 seconden van Egle strandde. De derde Oostenrijkse, Prock, nestelde zich tussen hen in op slechts 0,015 seconden van Egle, die zo toch nog een redelijke prestatie neerzette.

Rusland was vervolgens verzekerd van een medaille: Ivanova pakte met nog twee dames te gaan met 0,302 seconden de leiding en dus minstens een medaille, nadat ze in 2018 niet mee mocht doen vanwege haar nationaliteit en ze dit seizoen met een beenbreuk te kampen had...uitgerekend tijdens de World Cup in Yanqing. Berreiter ging er 0,560 seconden onderdoor en was ook zeker van licht verrassend eremetaal, maar op Geisenberger stond geen maat: de grand dame van het rodelen pakte met 0,493 seconden haar derde opeenvolgende gouden medaille.