Griekspoor overleeft twee matchpoints en stunt tegen Karatsev in Rotterdam

Tallon Griekspoor heeft dinsdag in de eerste ronde van het World Tennis Tournament een stunt uitgehaald. De Nederlander knokte zich in Rotterdam uit verslagen positie terug tegen Aslan Karatsev. Hij overleefde twee matchpoints en trok drie sets de partij naar zich toe.

De 25-jarige Griekspoor liep na een partij van 2,5 uur als winnaar naar het net in Ahoy: 2-6, 7-6 (2) en 7-6 (0). De nummer 62 van de wereld verloor de eerste set met duidelijke cijfers, maar knokte zich in het tweede bedrijf terug van een 5-2-achterstand en was de sterkste in de tiebreak.

In de derde set moest Griekspoor twee keer zijn serve inleveren en leek hij alsnog af te stevenen op een nederlaag, maar wéér maakte de 28-jarige Rus het karwei niet af. Griekspoor overleefde op 3-5 twee matchpoints, brak Karatsev terug op 4-5 en verloor in de beslissende tiebreak geen enkel punt. De Rus staat veertiende op de wereldranglijst. Griekspoor wacht in de tweede ronde een krachtmeting met Filip Krajinovic of Márton Fucsovics.

Griekspoor was lange tijd ongeslagen in officiële wedstrijden, maar hij zag zijn imponerende reeks van 29 zeges onlangs op de Australian Open ten einde komen. Hij werd in de tweede ronde uitgeschakeld door de Spanjaard Pablo Carreño Busta. Hij stond vaker in de tweede ronde en kwam tot op heden nooit verder. In 2018 en 2019 zorgde hij wel voor een stunt in de eerste ronde door respectievelijk Stan Wawrinka en Karen Khachanov te verslaan.

Er komt vanavond nog een Nederlander in actie. Botic van de Zandschulp speelt dinsdagavond tegen de Spanjaard Bernabé Zapata Miralles (ATP-129).