Snowboardster Dekker grijpt naast olympisch brons, Karl eindelijk kampioen

De beste alpinesnowboarders ter wereld hebben hun olympische dag achter de rug: in het Genting Snow Park in Zhangjiakou werd dinsdag de olympische wedstrijd afgewerkt op de parallelreuzenslalom, het onderdeel waarop Nicolien Sauerbreij in 2010 het goud veroverde.

Vrouwen
Michelle Dekker had zich keurig geplaatst voor de knockoutfase en begon met een sensationele zege op de Russische vicewereldkampioene Sofia Nadyrshina in de achtste finales. Vervolgens trof ze Julia Dujmovits uit Oostenrijk, een wedstrijd die ze na de val van de olympisch slalomkampioene van 2014 ook won.

In de halve finales trof Dekker echter niemand minder dan de uiterst dominante Tsjechische Ester Ledecka, jagend op haar tweede titel op rij. Dekker moest alle risico nemen en ging onderuit, waarna ze de strijd om het brons op dezelfde manier verloor van Gloria Kotnik uit Slovenië. Ledecka werd in de grote finale even onder druk gezet door Daniela Ulbing, maar de Oostenrijkse ging onderuit en Ledecka kon haar tweede gouden medaille op rij ophalen.

Mannen
Vic Wild won in 2014 dubbel olympisch goud in Sochi, waarna hij jarenlang nauwelijks meer in actie kwam...tot nu. Op de Chinese nepsneeuw deed de Rus het bijzonder goed, want hij schopte het weer tot de halve finales. Daarin was de Sloveen Tim Mastnak echter te sterk, terwijl de Oostenrijker Benjamin Karl in zijn halve finale afrekende met de Italiaanse veteraan Roland Fischnaller.

In de kleine finale ging het fout voor Fischnaller: de 41-jarige Südtiroler, al sinds 1997 actief in de World Cup, ging onderuit en liep dus alsnog zijn allereerste olympische medaille mis, want het brons was voor Wild. In de finale was Karl de sterkste in het duel met Mastnak, waardoor hij na zilver in 2010 en brons in 2014 eindelijk goud omgehangen kreeg.