Skiër Mayer pakt olympisch goud voor derde Spelen op rij

Op de Olympische Spelen van Beijing heeft Matthias Mayer een fraai staaltje geschiedenis geschreven: net als ooit Kjetil André Aamodt en Deborah Compagnoni won de Oostenrijker op een derde Olympische Spelen goud, dit keer wederom op de super-G.

De Fransman Alexis Pinturault ging als derde naar beneden en noteerde een ogenschijnlijk keurige tijd, tot Aleksander Aamodt Kilde naar beneden kwam. De Noor raasde de Rock-piste af en dook exact een seconde onder Pinturault's tijd door, waarna de Duitse veteraan Romed Baumann zich op 0,74 seconden tussen de twee nestelde.

Kilde's landgenoot Adrian Smiseth Sejersted kan vanwege een knieblessure nauwelijks lopen, maar skiën lukt wél: op 0,32 seconden van Kilde zette hij een zeer verrassende tweede tijd neer, waar de Oostenrijker Vincent Kriechmayr vervolgens twee honderdsten voor tekort kwam.

Diens landgenoot Mayer was de volgende en de regerend kampioen haalde vooral onderop de piste uit: hij was nog eens 0,42 seconden sneller dan Kilde. Ryan Cochran-Siegle was de volgende die naar beneden kwam en de Amerikaan, wiens moeder in 1972 slalomgoud won in Sapporo, maakte zijn outsiderrol waar: op 0,04 seconden noteerde hij de tweede tijd.

Daarmee bleek het podium beslist: het goud was voor Mayer, na afdalingsgoud in 2014 en super-G-goud in 2018. Cochran-Siegle pakte zilver, Kilde mocht olympisch brons bijschrijven. Marco Odermatt was een van de favorieten, maar de dit seizoen fantastische Zwitser ging richting het einde van zijn snelle run in de fout en finishte niet.