Het nutteloze feitje van de dag: Raketbasis onder het ijs

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Tijdens de Koude Oorlog werden er talloze geheime militaire basissen gebouwd op de meest vreemde plekken door de Amerikanen en de Sovjets. Maar wist je dat de Verenigde Staten zelfs een raketbasis onder het ijs van Groenland wilden bouwen? Onder de noemer Project Iceworm en zonder dat de Deense overheid volledig op de hoogte was, hadden de Amerikanen het idee om diep onder de ijskap van Groenland een basis te bouwen die ruimte bood aan 600 kernraketten met bijbehorend militair personeel.

In 1959 startte de bouw van het complex in het Groenlandse ijs met de aanleg van de eerste drie kilometer aan tunnels. Voor de stroomvoorziening werd de eerste mobiele kernreactor gemaakt en verscheept naar het militaire complex in aanbouw. In de eerste helft van de jaren '60 werkten er 200 mensen aan de raketbasis die de beschikking hadden over een theater, ziekenhuis, winkel en kerk onder het ijs.
Al snel merkten de Amerikanen dat het idee van een militaire basis onder het ijs op papier een leuk idee was maar in praktijk was het toch lastig. Doordat de gletsjer waarin de basis zich bevond, net als elke andere gletsjer, verschoof, was het personeel vooral bezig de tunnels te onderhouden en dat bleek door het schuivende ijs vrijwel onmogelijk.

In 1966 kwam er een einde aan Project Iceworm en werd de basis ontruimd. Wat achterbleef was 9.000 ton materialen en afval zoals aangelegde gebouwen, radioactief afvalwater, dieseltanks en een onbekende hoeveelheid toxische PCB’s. De Amerikanen dachten in de jaren '60 dat de rotzooi voor eeuwig onder de sneeuw zou blijven maar door smeltwater en de verder wegsmeltende Groenlandse gletsjers dreigt in de toekomst een milieuramp.

Plattegrond van het geplande complex (WikiCommons/Zygerth)
Plattegrond van het geplande complex (WikiCommons/Zygerth)