OWS: Nuis prolongeert titel op 1500 meter

Kjeld Nuis heeft na alle tegenslag dit jaar hard teruggeslagen door het goud te pakken op de 1500 meter. Voor Nuis was het zijn enige afstand op deze Spelen, na het missen van kwalificatie voor de 1000 meter. Hij was ruim drie tienden sneller dan Thomas Krol, die het zilver pakte. De Koreaan Min Seok Kim pakte, net als vier jaar geleden het brons.

Voor de dweilpauze kwam Marcel Bosker al in actie voor Nederland, en hij was de beste van de eerste acht ritten in een tijd van 1.45.42 in een vlakke race. Na de dweil kwam eerst Sergei Trofimov die iets sneller was, maar dit werd meteen opgevolgd door Thomas Krol, die een tijd van 1.43.55 reed, een Olympisch Record. Krol was razendsnel in de opening en de eerste ronde. Ook zijn tegenstander Peter Kongshaug liet zich aardig meezuigen in het geweld met een mooie tijd van 1.44.41. 

De tijd van Krol leek wel een mooie gooi naar goud, maar Kjeld Nuis dacht daar toch anders over. Hij was iets langzamer in de eerste twee ronden, maar de laatste twee ronden pakte hij de tijd terug en meer: 1.43.21. De Koreaanse tegenstander Min-Soek Kim pakte ook de voorlopig derde tijd in 1:44.24. Er stonden nog een paar serieuze concurrenten aan de start. Joey Mantia was de eerste, maar hij reed slechts in de buurt van de tijd van Bosker, na alleen een snelle opening: 1.45.26. Ook de Chinees Ning was een serieuze concurrent, maar hij deed ongeveer hetzelfde als Mantia: 1.45.28.

In de laatste rit gebeurde het ook niet: Het podium veranderde niet meer. Nuis en Krol zorgen er zo samen voor dat Nederland de leiding op de medaillespiegel inneemt met alweer het derde schaatsgoud. Voor Krol komt er nog een kans op de 1000 meter. Nuis prolongeert zo zijn titel op de 1500 meter en is de eerste die dit doet sinds Johann Olav Koss in 1994.