Zuid-Korea stapt vanwege 'oneerlijke jurering' naar CAS na diskwalificatie shorttrackers

Het olympisch comité van Zuid-Korea (KSOC) stapt naar het sporttribunaal CAS uit onvrede over de penalties van twee van zijn shorttrackers in de halve finales van de 1.000 meter van maandag.

De Zuid-Koreanen zijn boos en spreken van 'oneerlijke' jurering nadat twee medaillekandidaten met een penalty uit het toernooi werden gezet. Door dat besluit gingen twee Chinezen door naar de finale. Die twee Chinezen pakten goud en zilver. 

Hwang Dae-heon en Lee June-seo werden ieder in hun heat gediskwalificeerd wegens het hinderen van tegenstanders. Dat kostte ze een plaats in de finale. De Zuid-Koreaanse sportkoepel zegt "de onrechtvaardigheid van deze beslissing" te willen formaliseren met hun gang naar het sporttribunaal. "Wij zullen ons best doen om te voorkomen dat onze atleten onrecht wordt aangedaan", liet het KSOC in een statement weten.

Zuid-Korea tekende al protest aan bij de internationale schaatsunie ISU over het lot van Hwang, maar dat werd afgewezen omdat diskwalificatie wegens regelovertredingen niet kan worden aangevochten.