Biatleet Fillon Maillet slaat terug met olympisch goud op koningsnummer

Op de Olympische Spelen in Beijing is dinsdag het koningsnummer van het biatlon bij de mannen afgewerkt, de individuele twintig kilometer: vier schietbeurten - liggend, staand, liggend, staand - en elke misser levert direct één strafminuut op.

De Rus Maksim Tsvetkov en de Noor Johannes Thingnes Bø waren de eerste twee die van start gingen en zij deden het beiden uitstekend. Tsvetkov schoot de eerste negentien schijven om, maar de allerlaatste bleef staan, waardoor Bø ondanks zijn twee missers 3,8 seconden sneller was aan de finish.

Ondertussen was Quentin Fillon Maillet ook onderweg, maar de Franse World Cup-leider liet bij de tweede en derde schietbeurt een schijf staan. De rest ging wel raak en op de ski's was hij beduidend sneller dan Bø: aan de finish dook hij er 31,1 seconden onder en langzamerhand leek het goud binnen te zijn.

Anton Smolski uit Wit-Rusland vormde nog een bedreiging door als één van de twee mannen in het veld van ruim negentig deelnemers alle schoten te raken. Op de ski's was Smolski wat minder snel, maar zijn accurate schietbeurten leverden hem toch verrassend zilver op: 14,8 seconden achter kampioen Fillon Maillet, met Bø op brons.

Voor Fillon Maillet is het een fraai staaltje revanche voor zijn mislukte optreden in Pyeongchang. Vier jaar geleden werden zowel zijn vriendin als haar vader kort voor de Spelen getroffen door kanker, waar Fillon Maillet's schoonvader aan overleed. Zijn vriendin is weer de oude en in Beijing pakte hij zo een emotionele en mooie eerste olympische titel.