Langlaufer Klæbo sprint opnieuw naar olympisch goud, Sundling oppermachtig in finale

Op de Olympische Spelen in Beijing zijn in het langlaufen de gouden medailles op de individuele sprint verdeeld, een onderdeel dat dit keer werd afgewerkt in de vrije stijl. Bij de vrouwen was die strijd om goud niet al te spannend, bij de mannen des te meer.

Vrouwen
Met topfavoriete Jonna Sundling en verder ook Maja Dahlqvist en Emma Ribom had Zweden het halve deelnemersveld in de finale op haar naam staan, verder aangevuld met Nadine Fähndrich uit Zwitserland en het Amerikaanse duo Jessie Diggins en Rosie Brennan. Vanaf de start maakte het Zweedse treintje het tempo, tot Ribom's werk erop zat en zij af moest haken.

Fähndrich leek sterk mee te kunnen, maar op het beslissende klimmetje moest zij het ook voor gezien houden. Sundling had voorin ondertussen al een ogenschijnlijk beslissend gat geslagen en dat bleek hte geval: de Zweedse pakte zeer overtuigend olympisch goud. Dahlqvist streed met Diggins en pakte het zilver, voor de toch ook dolgelukkige bronzen Amerikaanse - Brennan werd vierde.

Mannen
Johannes Høsflot Klæbo werd vier jaar geleden olympisch kampioen op de sprint in de klassieke stijl, nu stond hij als enige Noor ook weer in de finale. Oskar Svensson was er namens Zweden bij, Joni Mäki voor Finland, de Russen hadden Alexander Terentev en Artem Maltsev en de grootste uitdager voor Klæbo leek de Italiaan Federico Pellegrino te zijn.

In de finale moest Svensson redelijk snel afhaken, terwijl Maltsev na zijn zware inspanning in de halve eindstrijd ook tekort kwam. Mäki en Terentev duelleerden om het brons, dat naar de Rus ging, maar de strijd om goud ging tussen Klæbo en Pellegrino. Even leek de Italiaan er voorbij te kunnen, maar verder kwam hij niet: Klæbo pakte wederom olympisch sprintgoud, Pellegrino kreeg het zilver omgehangen.