Italië ontdekt miljoenenvoorraad AstraZeneca voor export naar Verenigd Koninkrijk

Jippie

Aflevering X in de AstraZeneca-soap: een voorraad van 29 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin ligt in Italië klaar om geëxporteerd te worden naar het Verenigd Koninkrijk.

Het zou onder meer gaan om doses die zijn geproduceerd bij Halixfabriek in Leiden, zo bericht de Italiaanse krant La Stampa.

De Italiaanse autoriteiten zijn volgens de krant gestuit op de voorraad in de fabriek in Anagni na een melding van de Europese Commissie. Die presenteert woensdag plannen om de export van coronavaccins aan banden te kunnen leggen als farmaceuten niet op tijd leveren. Het bestaan van een megavoorraad in een Italiaanse fabriek ligt in dat licht extra gevoelig, omdat AstraZeneca in de EU minder levert dan was afgesproken.

De Europese Commissie in Brussel wil dat vaccinproducent AstraZeneca snel en goed uitlegt waarom het in Italië 29 miljoen doses anti-coronavaccin achterhoudt terwijl het in de verste verte niet voldoet aan zijn Europese leverantieverplichtingen en tal van lidstaten zitten te springen om vaccin.

In de fabriek van Catalent Inc. worden vaccins in flesjes gedaan. De commissie, de eigenaar van de fabriek en de Italiaanse autoriteiten hebben het bericht in La Stampa nog niet bevestigd. Als het inderdaad blijkt te gaan om bijna 30 miljoen vaccins, is dat een groter aantal dan AstraZeneca tot dusver heeft geleverd aan de EU. Zelfs over de hoeveelheid doses vaccin die AstraZeneca heeft beloofd te leveren, bestaat onduidelijkheid. Internationale persbureaus zeggen dat het aanvankelijk om 80 miljoen doses ging en volgens bronnen bij de Commissie zijn zelfs 120 miljoen doses toegezegd. Meer hierover in Skipr.