Oranje begint dramatisch aan WK-kwalificatie

Oranje is dramatisch begonnen aan de kwalificatiereeks voor het WK 2022 in Qatar. De ploeg van bondscoach Frank de Boer ging met 4-2 onderuit tegen Turkije.

Het Nederlands voetbalelftal keek na een kwartier al tegen een achterstand aan. Uit een corner van Oranje, waar Nederland dacht aan een handsbal van Turkije, kwamen de Turken er snel uit. Burak Yilmaz wist uit die counter te scoren nadat de inzet van de Turkse spits van richting werd veranderd door Matthijs de Ligt.

In de 34ste minuut maakte Yilmaz zijn tweede treffer uit een strafschop, na een onhandige overtreding van linksbuiten Donyell Malen. Vlak voor rust dacht De Ligt te scoren met een kopbal uit een corner, alleen zag de Engelse arbiter Michael Oliver en zijn assistenten de bal niet over de doellijn gaan, waardoor het bij rust 2-0 was in het voordeel van Turkije.

Bondscoach Frank de Boer vond het niet nodig om in te grijpen bij de rust en 33 seconden in de tweede helft maakte Turkije de 3-0 via Hakan Çalhanoğlu. De Boer kon niet anders dan wisselen en bracht Davy Klaassen en Luuk de Jong in de ploeg, en toevallig die twee spelers maakte een kwartier voor tijd binnen de minuut de 3-1 en 3-2.

Nederland mocht even hopen op een comeback, maar die hoop werd weggeschoten door Yilmaz, die uit een prachtige vrije trap zijn derde doelpunt van de avond maakte. In de 94ste minuut kreeg Depay nog de kans om de 4-3 te scoren, maar zijn strafschop werd gestopt.

Oranje speelt zaterdagavond (18.00 uur) in de Johan Cruijff Arena voor 5000 toeschouwers tegen Letland de tweede WK-kwalificatiewedstrijd. Later volgt ook nog een wedstrijd tegen Gibraltar.