Brandveiligheid stallen is een gedeeld belang

Vandaag heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn onderzoek inzake stalbranden gepresenteerd. Brandveiligheid staat hoog op de agenda van Nederlandse veehouders en de afgelopen jaren zijn er veel inspanningen verricht om nieuwe en bestaande stallen veiliger te maken. LTO Nederland heeft waar mogelijk bijgedragen aan het onderzoek en bekijkt nauwkeurig welke aanbevelingen uit het onderzoek overgenomen kunnen worden.

Stalbranden zijn vreselijk voor dieren, ondernemers en hun omgeving. LTO Nederland werkt daarom in het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022 met de POV, de Dierenbescherming, het Verbond van Verzekeraars en de Brandweer Nederland aan het verbeteren van de brandveiligheid van stallen.

Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland: “De afgelopen jaren is door de partijen goed samengewerkt en zijn er concrete acties ondernomen. Heel veel veehouders hebben extra inspanningen gedaan ter verbetering van de brandveiligheid. Ondanks deze inspanningen zien we helaas nog niet de gewenste verbeteringen om het jaarlijks aantal dierlijke slachtoffers te verminderen. Ook is het vaak nog moeilijk te achterhalen hoe een stalbrand is ontstaan. We voelen verantwoordelijkheid en willen graag meer stappen zetten, naast wat er nu al wordt gedaan in de sector.”

Conflicterende belangen
Het risico op een stalbrand is zeer klein, maar de gevolgen zijn groot. Preventie is dus cruciaal. LTO Nederland benadrukt daarom het belang van beter inzicht in de oorzaken van stalbranden, die in de helft van de gevallen nog steeds onbekend zijn.

Een belangrijk inzicht van de afgelopen jaren is de rol die technologie kan spelen. De toepassing van techniek in een stal, zoals mestrobots en ledverlichting, komt voort uit maatschappelijke wensen op het gebied van het dierenwelzijn en het milieu. Tegelijkertijd brengt het risico’s op het gebied van brandveiligheid met zich mee. Boeren zitten daardoor klem tussen conflicterende belangen. LTO onderkent dat bij meer techniek in de stal een groter risicobewustzijn van de veehouder en een professionele bedrijfsvoering hoort.

Overigens zetten veehouders al stappen om zich continu te verbeteren. Zo is veel gedaan aan bewustwording van brandgevaar bij werkzaamheden en het risico op kortsluiting. In de varkenshouderij wordt binnen het project PPS Klimaat gewerkt aan een pilot voor vroegtijdige detectie, om brand en verstikking te voorkomen waarbij tegelijkertijd geprobeerd wordt het stalklimaat te verbeteren. Ook de verplichte elektrakeuringen voor stallen dragen bij aan bewustwording en verbetering van de brandveiligheid. De pluimveehouderij, varkenshouderij en kalverhouderij hebben een verplichte elektrakeuring eens in de vijf jaar opgenomen in hun kwaliteitssystemen. Gezien de diversiteit van de bedrijven stelt LTO Nederland dat een verplichte, frequentere keuring zoals voorgesteld door de OVV afhankelijk zou moeten zijn van de brandveiligheid risico’s op een bedrijf.

Tussen markt en maatschappij
De partijen van het Actieplan ondersteunen de conclusie van de OVV dat er een partij nodig is die de mogelijkheid heeft eindverantwoordelijkheid te nemen en bij te sturen waar nodig.

Van de Ven: “Vanuit het Actieplan hebben we relevante maatregelen en oplossingsrichtingen vastgesteld. De organisaties onderling hebben echter geen zeggenschap over elkaar. Bovendien kosten sommige oplossingen veel meer dan door een veehouder is op te brengen. Boeren willen wel, maar vaak is het geld er simpelweg niet. We vragen de overheid daarom een betere rol in te nemen. Daarbij is het belangrijk dat ondernemers worden geholpen stappen te zetten die daadwerkelijk een verbetering van de brandveiligheid als gevolg hebben. Ook zien we graag dat extra maatregelen bijdragen aan een integrale verduurzaming van de veehouderij – het kan niet zo zijn dat door een focus op brandveiligheid andere doelen uit het oog worden verloren.”