FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 oktober 2020

Coming 2 America direct naar streaming

Het was een van de laatste titels die niet was verschoven, maar de eindstreep heeft het vervolg op de comedy met Eddie Murphy niet gehaald. Dit meldt Variety vandaag.

Productiegigant Paramount heeft een deal gesloten met Amazon om de film voor 125 miljoen dollar over te kopen en beschikbaar te maken op hun streamingsdienst. Het is niet de eerste keer dat Paramount deze stap neemt. Zo verschijnt ook aan het eind van deze week The Trial of the Chicago 7 op Netflix, nadat er een beperkte release in de bioscopen is geweest die nog open zijn. In de VS is dat niet het geval geweest en is de film dus voor het eerst voor publiek te zien via Netflix.

Amazon Studios kocht eerder ook al de rechten voor het vervolg op Borat. De nieuwe avonturen van knotsgekke reporter zullen eind deze maand te zien zijn. 

Coming 2 America 2020 volgt Prince Akeem's reis terug naar Amerika als hij erachter komt dat hij een zoon heeft genaamd Lavelle. Zowel Eddie Murphy als Arsenio Hall en James Earl Jones zullen hun rollen uit de eerste film weer vertolken. Murphy heeft overigens nog niet zijn zegen gegeven voor de verkoop van de film en treedt op als een van de hoofdproducers. Daarnaast moet er nog de laatste hand worden gelegd aan een reclamedeal met onder andere McDonald's voor promotie rondom de film. 

De verwachte première op Amazon Prime is 18 december. 

Jong Oranje plaatst zich voor EK voetbal

Jong Oranje heeft zich dinsdagavond geplaatst voor het EK voetbal. De ploeg won de uitwedstrijd tegen Cyprus met 0-7. Doordat uitslagen in overige groepen gunstig uitvielen is Nederland nu al verzekerd van deelname.

Jong Oranje begon gehavend aan het duel tegen de Cyprioten. Vanwege besmettingen met COVID-19 waren Maarten Paes, Jordan Teze, Danilho Doekhi en bondscoach Erwin van de Looi afwezig. Ook Dani de Wit (schorsing) en Cody Gakpo (bovenbeenblessure) waren niet van de partij. Myron Boadu zat vanwege een disciplinaire redenen op de bank.

De afwezigen weerhielden Jong Oranje niet van een grote uitslag. Kaj Sierhuis scoorde drie doelpunten, Jurgen Ekkelenkamp vond twee keer het net. De overige twee doelpunten kwamen op naam van Ryan Gravenberch en invaller Boadu.

Nederland gaat met 24 punten aan de leiding in groep 7. Portugal heeft 15 punten, echter twee wedstrijden minder gespeeld. Voor de ploeg van Van de Looi resteren nog twee duels: Wit-Rusland (15 november, thuis) en Portugal (18 november, uit)

De groepswinnaars en de vijf beste nummers 2 mogen naar het EK in Hongarije en Slovenië. Het EK vindt plaats in maart 2021.

Halsema op longlist voor prijs beste burgemeester ter wereld

De Amsterdamse Burgemeester Femke Halsema staat op een lijst met zestig burgemeesters van over de hele wereld die meedingen naar een prijs voor burgemeesters: de World Mayor Prize. De prijs staat dit jaar in het teken van de coronacrisis en de aanpak daarvan, zo meldt AT5. 

De prijs wordt sinds 2004 uitgereikt door de City Mayors Foundation, een internationale denktank die zich bezighoudt met stedelijke vraagstukken. De longlist is een open lijst en dat betekent dat iedereen een burgemeester kan nomineren.

Compassie en veiligheid
Burgemeesters die kans willen maken op de titel moeten volgens de City Mayors Foundation leiderschap getoond hebben tijdens de coronacrisis en hun gemeenschap veiligheid en zekerheid geboden hebben. 'We zijn op zoek naar burgemeesters die uitstekende management- en sociale vaardigheden hebben. Maar belangrijker nog is dat zij compassie getoond hebben richting de mensen die zwaar getroffen zijn door het virus', zo staat op de site van de stichting.

Naast Halsema is ook burgemeester Giorgio Gori van Bergamo genomineerd. Die stad in Italië werd zwaar getroffen tijdens de eerste coronagolf begin dit jaar. Op de longlist staan ook burgemeesters van steden op andere continenten.

Eerdere winnaars
In het verleden wonnen burgemeesters van Athene, Melbourne en onder andere Mexico Stad de prijs. De laatste keer (2018) ging de eer naar burgemeester Valeria Mancinelli van de Italiaanse stad Ancona.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

COVID-19: De nieuwe maatregelen, gedeeltelijke lockdown

"We gaan naar een gedeeltelijke lockdown", zegt Rutte. "Dat doet pijn, maar het is de enige manier".

De maatregelen gaan in vanaf morgen 14 oktober om 22.00 uur:

    • De cafe's en restaurants gaan dicht, inclusief coffeeshops, afhaal blijft open net als hotels.
    • Alcoholverbod na 20.00 uur 's avonds op openbare plaatsen, ook is het verboden om dan alcohol te drinken en bij je te hebben.
    • Amateurcompetities worden stilgelegd, teamsporten mag nog wel onder 18 jaar, daarboven met maximaal vier personen. Groepssporten van volwassen amateurs mogen niet meer. "Een potje tennissen kan dus nog wel", zegt Rutte. "Maar dubbelen dus niet, want dan is contact onvermijdelijk." Hardlopen met vier mensen mag ook nog. Kinderen mogen dus in groepen blijven sporten.
    • Maximaal 30 personen in een groep in binnenruimte.
    • Evenementen worden verboden, met enkele uitzonderingen.
    • Koopavonden worden verboden, met uitzondering van de supermarkten.
    • Thuiswerken wordt strikter gehandhaafd (nog in onderhandeling met vakbonden).
    • Maximaal vier mensen bij elkaar met vakantie en reis niet naar oranje landen.
    • Het kabinet bereidt een mondkapjesplicht voor. Dit betekent dat het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht wordt in publieke gesloten ruimtes, ook in het onderwijs vanaf 13 jaar (dus ook MBO, HBO en WO). Zolang dat juridisch nog niet geregeld is, geldt er een dringend advies.

De aangekondigde maatregelen zullen voor minstens vier weken duren. Alle maatregelen en aanvullingen en/of uitzonderingen zijn nu ook te zien op de site van de Rijksoverheid.

Inmiddels staat ook de routekaart die eerder vandaag al was gelekt in de uiteindelijkeversie online. De uiteindelijke versie is een stuk beknopter en duidelijker en kun je hier (pdf) vinden.

Routekaart
Routekaart

Apple lanceert de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max

Naast de nieuwe iPhone 12 en iPhone 12 Mini is er natuurlijk ook een nieuwe iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max. Uiteraard zijn deze nieuwe flagship modellen voorzien van de nieuwste features, zoals een nog groter scherm, kleinere bezels en volledig van metaal.

De nieuwe look van beide telefoons lijkt wel een beetje op die van de iPhone 4. Wat daarna opvalt is het scherm. Het scherm van de iPhone 12 Pro is 6,1 inch groot, dat van de iPhone 12 Pro Max is 6,7 inch. Het scherm is groter dan vorig jaar, maar de grootte van de gehele telefoon is ongeveer hetzelfde gebleven. Het scherm dit jaar is ook weer een Super Retina XDR oled scherm. De iPhone 12 en 12 Pro Max hebben een IP68-certificatie, waardoor ze stof- en waterdicht zijn.

Dit jaar zijn er weer drie lenzen op de achterkant te vinden. Een normale camera, een groothoeklens en een telelens. De telelens kan optisch zoomen tot 5x, wat een vooruitgang is. De camera kan in Dolby Vision opnemen, de eerste mobiele telefoon die dit kan. Dankzij de A14 chipset kun je op iPhone 12 Pro Max ook meteen je net geschoten film realtime editen.

Ook nieuw is de LiDAR scanner. Met deze mogelijkheid scant de telefoon de ruimte, waardoor diepte in bijvoorbeeld een kamer een beter gemeten kan worden. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt in augmented reality games of bij het vaststellen hoeveel licht er nodig is voor het maken van een foto.

De iPhone 12 Pro gaat voor 1159 euro over de toonbank en de Max voor 1259 euro. Beide hebben 128GB opslag aan boord voor dit bedrag.

Random Pics van de Dag #127

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Apple presenteert iPhone 12 en iPhone 12 Mini

Na maanden speculeren is hij dan eindelijk aangekondigd, de nieuwe iPhone 12. De opvolger van de iPhone 11 onderscheidt zich op meerdere fronten, zoals het ondersteunen van 5G, kleiner formaat en een nieuw scherm.

Het eerste dat opviel was het design. Dit is niet nieuw, er is hevig gekeken naar hoe de iPad Pro eruitziet. Het ontwerp is hoekiger, de bezels zijn kleiner en de inkeping waar de selfie-camera in zit, is een beetje kleiner geworden. Wat opvalt is dat het scherm nog even groot is. Zo is Apple overgestapt van een lcd paneel naar een Super Retina XDR, welke een oled scherm is. Vooral  gebruikers die vaak films en games spelen, zullen dit waarderen.

De nieuwe iPhone heeft 5G aan boord. Hierdoor kun je nog sneller data down- en uploaden. Zo kun je nog sneller video’s streamen, met meerdere mensen tegelijk op drukke locaties nog wel bellen en zou je minder snel terug hoeven te vallen op openbare WiFi-punten. Hier in Nederland hebben wij er helaas niet veel aan, de 3,5 GHz-frequentieband die ervoor nodig is om 5G superspeed te krijgen gaat pas in 2022 onder de hamer.

De camera is natuurlijk ook belangrijk. Ook dit jaar zitten er op de iPhone 12 weer twee camera’s. Deze zijn wel kleiner gemaakt. De resolutie van de groothoek en hoofdcamera is 12 megapixel. De nachtmodus die op de achterkant zit, zit nu ook op de selfielens. Hierdoor maak je in het donker nog betere selfies zonder dat je extern licht nodig hebt.

De iPhone 12 wordt bestuurd door IOS14 en krijgt de nieuwe A14-processor. Deze zit ook in de nieuwe iPad Air en is de snelste processor voor mobiele telefoons. Samen met de nieuwe videochip zou je zelfs League of Legends kunnen spelen op een mobiele telefoon.

Uiteraard is de iPhone 12 gemaakt van 100% gerecycled materiaal en omdat er al zoveel opladers en oordopjes rondslingeren in de wereld, worden dezen dit jaar niet standaard meegeleverd.

Als afsluiter werd de iPhone 12 mini aangekondigd. Deze is kleiner dan de gewone iPhone 12 en het enige verschil zit hem dan ook in de schermgrootte. Voor de rest zijn ze hardwarematig gelijk aan elkaar. De iPhone 12 moet voor 909 euro over de toonbank gaan, de Mini voor 810 euro.

Apple lanceert de HomePod Mini

Apple heeft vandaag een nieuwe, kleinere HomePod onthuld. Hij krijgt de toepasselijke naam HomePod Mini mee. Hij is kleiner ze zijn te koppelen aan elkaar en zouden een beter geluid moeten hebben dan nooit te voren.

De HomePod Mini is de nieuwe smartspeaker van Apple. Zo is Siri ingebouwd, dus je kunt haar alles vragen. De mini-versie zal 3,3 inch meten en heeft de Apple S5 processor aan bord. Dat is dezelfde chip als in de Apple Watch SE en Apple Watch. De HomePod mini werk samen met de Home App en Apple Carplay. Als je er meerdere hebt, kun je hem ook als intercom gebruiken. Je kunt dus tegen de ene HomePod Mini schreeuwen, en het bericht wordt dan op alle Apple apparaten afgespeeld.

Hij is vanaf 6 november beschikbaar en voor 99 dollar over de toonbank gaan, wat waarschijnlijk neerkomt op 99 Euro.

Bouwmeester zeilt na sterk slot naar Europese titel

Marit Bouwmeester heeft de Europese titel veroverd in de Laser Radial. De 32-jarige Friezin leek aan het begin van de slotdag kansloos voor het goud, maar na twee sterke races op de slotdag wist ze alsnog het goud te halen, waardoor ze na olympisch kampioen, wereldkampioen ook Europees kampioen is.

Met nog twee races te gaan stond Bouwmeester op de tweede plek met een achterstand van twintig punten op titelhoudster Anne-Marie Rindom uit Denemarken. De titel leek dan ook naar de Deense te gaan, maar in de laatste twee races kwam Rindom niet verder dan een negentiende en zestiende plek, terwijl Bouwmeester tweede en eerste werd in de laatste twee races.

Door de goede resultaten van Bouwmeester en het falen van Rindom wist de Nederlandse alsnog het goud te pakken. In het eindklassement had de 29-jarige Friezin twee punten voorsprong op de Deense.

Sagan wint eindelijk weer eens, Fuglsang verliest kostbare tijd na materiaalpech

Peter Sagan heeft de tiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De 30-jarige Slowaak, die rum één jaar niet wist te winnen, liet tien kilometer voor de streep zijn medevluchters achter zich en soleerde naar de overwinning. Jakob Fuglsang werd de verliezer van de dag door een lekke band.

De tiende etappe ging van start zonder de ploegen Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott. De Nederlandse ploeg trok zich terug na een positieve coronatest bij kopman Steven Kruijswijk. Mitchelton-Scott verliet de koers omdat vier stafleden positief werden getest op het coronavirus. Team Sunweb moest verder zonder de sprinter Michael Matthews, maar in tegenstelling tot Jumbo-Visma besloot Subweb wel in koers te blijven.

De etappe begon hectisch. Het duurde lang voordat er een kopgroep de ruimte kreeg van het peloton. Peter Sagan was mee in de kopgroep en Groupama-FDJ liet niet begaan. Na een achtervolging van twee uur was het de Franse ploeg die opgaf en de kopgroep kreeg daarna de ruimte. In totaal waren zes renners mee met Sagan.

De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van vijf minuten, maar tegen het einde van de etappe werd het nog spannend zeker na een aanval van Pello Bilbao. De nummer drie in het klassement deed een aanval op de rozetrui van Joao Almeida. De Bask leek de oversteek naar Sagan te maken, die samen met Ben Swift vooruit was, maar kon net niet aansluiten bij de voormalig wereldkampioen. Op de laatste beklimming moest Swift passen bij Sagan, die zo zijn eerste zege in ruim één jaar pakte.

In de achtergrond kwam het favorietengroepje weer bij Bilboa, waardoor Almeida zijn roze leiderstrui behield. In de top van het klassement viel Jakob Fuglsang weg. De Deen en een van de favorieten voor de eindzege kreeg op negen kilometer te maken met een lekke band en verloor ruim één minuut op de andere klassementsrenners. Wilco Kelderman was mee in de groep van de favorieten, waardoor de Nederlander op de tweede plaats blijft staan in het algemeen klassement op 34 seconden van Almeida, die aan de finish vier bonificatieseconden wist te pakken.

Arjen Robben verschijnt op groepstraining van FC Groningen

Arjen Robben is terug op het trainingsveld van FC Groningen. De aanvaller sloot dinsdagochtend aan bij de groepstraining, zo meldt RTV Noord. Robben liep exact een maand geleden een liesblessure op tijdens de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, in eigen huis tegen PSV.

Het is nog niet bekend wanneer Robben fit genoeg om weer aan te sluiten bij de wedstrijdselectie van Groningen. FC Groningen treedt zondagmiddag in eigen huis aan tegen FC Utrecht.

Robben viel tegen PSV (1-3 nederlaag) na 29 minuten geblesseerd uit. Er werd in eerste instantie gedacht aan een kwetsuur aan de hamstrings, maar het bleek uiteindelijk om een liesblessure te gaan.

Enkele dagen na de wedstrijd maakte Robben bekend dat er geen sprake was van een spierscheuring en dat de kwetsuur daarmee minder ernstig was dan gevreesd. Hij maakte kort na het duel al duidelijk dat opnieuw stoppen met voetballen geen optie is.

"Je kan er cynisch of negatief over doen, maar ik bekijk het ook best positief", zei Robben vorige maand in een interview op het YouTube-kanaal van zijn werkgever. "Ik heb goede stappen gezet en vanaf het begin gezegd dat het een proces met hobbels op de weg is."

De 36-jarige aanvaller zei geen spijt te hebben van zijn besluit om uit zijn pensioen te komen. "Want we hebben een plan gemaakt en alles heel goed en duidelijk opgebouwd. Ik sta er achter hoe we alles aangepakt hebben, ik ben wat dat betreft vrij relaxed."

Cristiano Ronaldo is besmet met coronavirus en ontbreekt woensdag

Cristiano Ronaldo is positief getest op het coronavirus, zo meldt de Portugese voetbalbond dinsdagmiddag. De 35-jarige aanvaller van Juventus zal zodoende woensdagavond niet meespelen met de nationale ploeg van Portugal in de Nations League-wedstrijd tegen Zweden. De routinier is asymptomatisch en verkeert nu in quarantaine.

Door de positieve coronatest van Ronaldo besloot de Portugese bond de rest van de selectie op het virus te testen. Dinsdagochtend ondergingen de spelers van Portugal de test en daaruit is gebleken dat niemand anders besmet is geraakt.

Alle spelers waren zodoende beschikbaar om dinsdagmiddag de training onder leiding van bondscoach Fernando Santos bij te wonen. De wereldster was vorige week nog onderwerp van gesprek door de quarantaineregels bij Juventus aan zijn laars te lappen.

De veteraan moest vorige week zondag net als de rest van de selectie wachten op een uitslag van een coronatest, maar koos ervoor om tegen de wens van Juventus in zich de volgende dag te melden bij de nationale ploeg van Portugal.

Volgens La Gazzetta dello Sport was Ronaldo de eerste speler die zijn ergernis uitte, waarna andere spelers volgden. Ronaldo en de rest van het team hadden al twee negatieve uitslagen ontvangen, maar moesten nog wachten op een derde test alvorens ze het hotel van Juventus mochten verlaten.

Een 'furieuze' Ronaldo weigerde echter medewerking en uitte zijn frustratie richting de leiding van Juventus. De Portugees besloot zondag, na de afgelasting van het duel met Napoli, niet terug te keren naar het hotel en huiswaarts te keren.

Het is afwachten hoeveel dagen Ronaldo zich nog in quarantaine zal bevinden. Na de interland van Portugal tegen Zweden wacht aanstaande zaterdag voor Ronaldo met Juventus de uitwedstrijd tegen Crotone.

Volgende week dinsdag speelt Juventus de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League tegen Dinamo Kiev. Het is waarschijnlijk dat Ronaldo al deze duels aan zich voorbij moet laten gaan.

Op 28 oktober neemt Juventus het in het miljardenbal op tegen het Barcelona van Lionel Messi en mogelijk zal Ronaldo dan weer van de partij zijn.

Borderlands 3 is klaar voor de volgende generatie

Gearbox kondigde eerder al aan dat er gratis next-gen upgrades beschikbaar komen voor Borderlands 3. Vandaag is ook aangekondigd wanneer we de upgrades mogen verwachten: console launch.

De upgrades, waaronder verticale split-screen mogelijkheden, split-screen voor co-op en een hogere resolutie en hogere FPS, komen op 10 november naar Xbox Series X en op 19 november naar PlayStation 5.

Add-on content en saves zijn compatibel voor next-gen, dus je kunt zonder problemen doorspelen vanaf het punt waar je bent.

borderlands 3 next  gen

VVD grootste, PVV groeit flink, FVD stort in bij nieuwste peiling

Vandaag maakte onderzoeksbureau Kantar de resultaten van de maandelijkse zetelpeiling bekend en er zijn een aantal flinke verschuivingen. De VVD blijft de grootste maar daarachter groeit de PVV flink. Net als bij de andere peilingen verliest Forum voor Democratie ook hier flink.

De VVD van Mark Rutte levert 2 zetels in ten opzichte van de vorige peiling en gaat van 41 naar 39. De PVV laat alle concurrentie achter zich en wint 8 zetels en is met 26 virtuele plekken in de Tweede Kamer afgetekend de tweede partij van Nederland op dit moment.

D66 wint ten opzichte van de vorige peiling 4 zetels om uit te komen op 14, net zoveel als GroenLinks. De partij van Jesse Klaver levert een zetel in deze maand. Het CDA en de PvdA staan beide op 11 zetels na een verlies van respectievelijk 3 en 2 virtuele Tweede Kamerzetels. Ook de SP moet inleveren en gaat van 11 naar 10 zetels.

De ChristenUnie maakte een flinke plus in deze peiling en stijgt van 6 naar 8 virtuele plekken. Hierna volgt de verliezer van de laatste tijd, Forum voor Democratie. De partij van voorman Thierry Baudet zit de laatste maanden in de hoek waar de klappen vallen en valt in deze peiling in één maand tijd van 11 naar 6 zetels.

De Partij voor de Dieren en de SGP blijven beide stabiel op 3 zetels. De rust die voorzichtig lijkt wedergekeerd bezorgt DENK een kleine plus waarmee de partij van 2 naar 3 zetels stijgt. Het omgekeerde gebeurt bij 50PLUS waar de rust nog altijd niet terug wil keren. Gezien de onrust rond de lijsttrekkersverkiezing bij de ouderenpartij zal de partij de weg omhoog voorlopig waarschijnlijk niet gaan vinden. De bij 50PLUS vertrokken Henk Krol kan met zijn nieuwe kompaan Henk Otten nog steeds geen potten breken. De Partij voor de Toekomst peilt nog altijd op 0 zetels.

En de verschillen ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezing:

Yiga Clan aanwezig in Hyrule Warriors: Age of Calamity

In een nieuwe trailer voor Hyrule Warriors heeft Nintendo aangekondigd dat ook de Yiga Clan aanwezig is in de game. De Yiga Clan zijn handlangers van Calamity Ganon en streden lange tijd tegen de Sheikah.

De Yiga Clan is onder leiding van Master Kohga, maar de trailer hint naar een groter meesterbrein die met de grote calamiteit te maken heeft. De trailer kun je hieronder bekijken. Hyrule Warriors: Age of Calamity komt uit op 20 november.

"Red de Ronde van Vlaanderen en blijf thuis! "

De Oost-Vlaamse gouverneur Carina van Cauter heeft een duidelijke boodschap voor de wielerfans die komende zondag van plan waren om langs het parkoers te staan van de Ronde van Vlaanderen.

"Red de Ronde en blijf thuis! Beleef de koers thuis, voor het scherm of op de radio, en doe dat met je gezin of de mensen met wie je onder hetzelfde dak woont", aldus Van Cauter.

"Het wordt een limited edition dit jaar. In de figuurlijke en letterlijke zin van het woord: het is een editie met beperkingen, maar ook een unieke editie die we ons nog lang zullen herinneren, omdat we het allemaal vanuit huis zullen beleven."

Bij de start en finish is geen publiek welkom en ook de hellingen en kasseistroken zullen worden afgesloten. Op een aantal plekken mogen mensen die er wonen langs het parcours staan mits ze een mondkapje dragen.

Age of Empires 3: Definitive Edition en meer naar Game Pass

Xbox heeft een lijstje met games bekendgemaakt die binnenkort aan Xbox Game Pass worden toegeveogd. De grootste titel is ongetwijfeld Age of Empires 3: Definitive Edition voor pc, dat op 15 oktober beschikbaar komt.

Verder komen Heave Ho en The Swords of Ditto: Momo's Curse ook op 15 oktober naar pc. Op 15 oktober komt ook Katana Zero naar de dienst op Android, console en pc. Op 21 en 22 oktober komen ScourgeBringer, Cricket 19 en Supraland nog naar console.

Xbox Game Pass Oktober

Jumbo-Visma: "Geen andere keus"

Jumbo-Visma ging vandaag niet meer van start in de Giro nadat bekend werd dat kopman Steven Kruijswijk positief testte op corona.

Overigens waren de renners al aangekomen met de teambus bij het vertrek en klaar om op de fiets te stappen toen de leiding van de wielerploeg besloot alsnog niet van start te gaan. "We hadden geen andere keus,want binnen onze ploeg is iedereen close geweest met Kruijswijk", aldus ploegleider Addy Engels.

"Kijk naar wat er bij Mitchelton-Scott is gebeurd. Dat begon met één positief geval op zaterdag en nu waren er vier bijgekomen. Natuurlijk zijn onze renners teleurgesteld. Dit is echter wel het veiligste, niet alleen voor ons team, maar ook voor het peloton en voor de voorzetting van deze Giro."

COVID-19: 7393 nieuwe besmettingen en 35 doden, totaal 188.876 en 6631

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7393 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 188.876 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Eerder vandaag lekte ook de routekaart voor het indammen van het virus die naar waarschijnlijkheid vanavond bij de persconferentie om 19.00 uur worden gepresenteerd.

Van de gemelde patiënten zijn er 111 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 13.470 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 35 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6631 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

COVID-19: Uitgelekte routekaart coronacrisis

De routekaart die het kabinet vanavond wilde publiceren voor de maatregelen voor de coronacrisis is al uitgelekt. De Volkskrant bemachtigde de kaart (pdf)  en kwam er vanmorgen mee naar buiten. Volgens een Haagse bron gaat het inderdaad om een versie van de originele routekaart, maar is dit nog niet het definitieve document.

Deze routekaart kent vier scenario's, die oplopen van ‘waakzaam’ via ‘zorgelijk’ en ‘ernstig’ naar ‘zeer ernstig’. In welk scenario we belanden, hangt af van het aantal positieve testen per 100.000 inwoners per week. Een aantal maatregelen die vallen onder het zwaarste scenario zijn de afgelopen dagen al uitgelekt en zullen naar alle waarschijnlijkheid vanavond ingaan.

Momenteel stevenen we in werkelijkheid al hard af op het zwaarste risiconiveau, dat van kracht gaat zodra er meer dan 250 positieve testen per 100.000 inwoners op weekbasis zijn. Momenteel staat de teller op zo'n 40 per dag en wordt dat aantal dus al overschreden.

Verstappen tevreden over updates Red Bull: "Die werkten goed"

Max Verstappen is blij met de updates die het afgelopen weekend werden doorgevoerd bij zijn RB16. De Red Bull-coureur ziet het gat naar Mercedes langzaam kleiner worden.

"Die updates werkten goed, dus we komen steeds iets dichterbij Mercedes. Daar ben ik natuurlijk blij mee. We proberen op die weg door te gaan en telkens kleine stapjes vooruit te zetten. Maar Mercedes staat natuurlijk niet stil, dus we zullen gas moeten blijven geven", aldus Verstappen gisteravond in de uitzending van Peptalk bij Ziggo Sport.

Uiteraard werd race van afgelopen weekend op de Nürburgring nabesproken, maar de nummer drie van de WK tussenstand bekende dat hij weinig van het raceverloop had meegekregen. "Van het verloop van de race heb ik zelf weinig meegekregen, want ik reed tamelijk alleen."

De snelste raceronde van Verstappen kwam natuurlijk nog ter sprake. "Ik zag de snelste rondetijd van Lewis op de grote tv-schermen naast de baan voor de fans, dus ik wist welke tijd ik moest rijden. Red Bull had daar niets over gezegd, maar ik dacht ‘ik ga het gewoon proberen’. Ik had niet verwacht dat het zou lukken en dat extra punt is mooi meegenomen", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

Ook werd hem gevraagd of het niet frustrerend was dat hij niet echt voor de overwinning kan strijden. "Ik kan wel elk weekend gefrustreerd raken dat ik geluk nodig heb om te kunnen winnen, maar ik heb die situatie geaccepteerd en probeer het beste eruit te halen. Als het lukt om het maximale uit mezelf te halen, geniet ik daar nu van."

Nu er twee weken tijd tussen de Grand Prix van de Eifel en de Portugese grand prix zitten is er even wat meer rust voor Verstappen. "Mijn trainer is hier in Monaco, dus we zorgen dat we fit blijven. Tussendoor probeer ik ook nog van m’n vrije tijd te genieten en donderdag ga ik naar de simulator bij Red Bull om me daar een dag voor te bereiden op Portimão."

De Nederlander gaf aan de afwisseling met nieuwere circuits, die door de coronacrisis op de kalender zijn gekomen, wel leuk te vinden. "Wat afwisseling in de circuits op de kalender is altijd wel goed. Het is ook wel gebleken dat veel coureurs dat waarderen."

Kruijswijk,Matthews uit Giro met COVID-19, Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott naar huis

Voor Steven Kruijswijk zit de Giro d'Italia erop. De kopman van Jumbo-Visma is positief getest op het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Dat werd dindsdagochtend bekendgemaakt voor de start van de tiende etappe. Kruijswijk stond op plek elf in het algemeen klassement, minder dan anderhalve minuut van rozetruidrager João Almeida.

Kruijswijk heeft geen klachten of symptomen en zijn positieve test kwam in de ochtend dan ook onverwacht. "Ik voel me fit en we nemen veel maatregelen om besmetting te voorkomen, het is dan ook bijzonder teleurstellend dat ik op deze manier de Giro moet verlaten", aldus de kopman, die op jacht was naar de eindwinst, hoewel hij tot nu toe bergop nog geen geweldige indruk maakte.

Nog een tweede renner heeft positief getest, het gaat daar om iemand van het door Wilco Kelderman aangevoerde Team Sunweb - de naam van de renner is nog niet bekendgemaakt. Ook vier teamleden - dus geen renners - van Mitchelton-Scott, waar Simon Yates eerder positief testte, en één van Ag2r en INEOS zijn positief getest.

Update 09.48 uur
De hele ploeg van Mitchelton-Scott heeft zich teruggetrokken uit de Giro, zo heeft men laten weten. Lucas Hamilton (15e) en Jack Haig (33e) stonden er in het klassement het best voor.

Update 10.37 uur
De besmette Sunweb-renner blijkt sprinter Michael Matthews te zien, op de dag dat hij gezien het etappeprofiel een prima kans op de winst maakte. Matthews zal uiteraard uit koers genomen worden, hij stond derde in het puntenklassement. De rest van de ploeg gaat in principe wel gewoon van start.

Update 11:56 uur
Jumbo-Visma heeft z'n volledige ploeg teruggetrokken uit de Ronde van Italië. De ploeg nam het besluit na de positieve coronatest van kopman Steven Kruijswijk.

Voor het einde van 2020 nog vier schaatstoernooien in Thialf

De KNSB, eventpartner House of Sports en Thialf organiseren in november en december vier schaatstoernooien in Thialf. Door het wegvallen van de eerste World Cup-wedstrijden was een gat op de kalender ontstaan.

Het seizoen begint met de NK Afstanden, van 30 oktober tot en met 1 november. Daarna wordt op 21 en 22 november het NK Allround verreden, een week later zijn de sprinters aan de beurt voor het NK Sprint. In de laatste dagen van december vindt het WK Kwalificatie Toernooi plaats.

“Wij hebben hier samen, met alle betrokken partijen in het schaatsen, de schouders onder gezet”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Mooi dat het gelukt is. Onze schaatsers hebben in dit pre-olympische seizoen weer iets om naar toe te werken en de fans kunnen straks vier weekenden lang via de NOS van topschaatsen genieten.”

Kalender tot 1 januari 2021
30 oktober t/m 1 november Daikin NK Afstanden
21 en 22 november Daikin NK Allround
28 en 29 november Daikin NK Sprint
26 t/m 28 december WK Kwalificatie Toernooi

Woensdag winterjassendag

Morgen is het winterjassendag! Dit is een nieuwe term van Weeronline, als tegenhanger van rokjesdag. Het is de eerste dag in het najaar waarop mensen massaal de hele dag de winterjas nodig zullen hebben. Wanneer de gevoelstemperatuur op het warmste moment van de dag nog onder 10 graden ligt is een dikke jas wel zo prettig. Morgen is dat voor het eerst in deze herfst het geval. Het is dan koud met gevoelstemperaturen van een graad of 8.

De herfst vordert en dat merken we aan een daling van de temperatuur. Afgelopen zaterdag werd het voor het eerst sinds 12 mei nergens meer 15 graden in ons land. Ook zondag en gisteren was het vrij koud, maar ’s middags was een winterjas voor de meeste mensen nog niet nodig. Ook vandaag is het in de middag bij 13 graden nog niet heel koud. Normaal is het in deze tijd van het jaar een graad of 15.

Morgen doet de temperatuur een duidelijke stap verder terug. Het wordt dan nog maximaal 13 graden in het westen en 11 graden langs de oostgrens. Daarbij is er ook nog eens vrij veel bewolking. In het binnenland waait een matige noordoostenwind (windkracht 3-4) en aan de noordkust wordt de noordooster in de loop van de middag (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Het voelt door de koude noordoostenwind in hele land aan alsof het op het warmste moment van de dag slechts een graad of 8 is. Daarmee is dit de eerste dag waarop het de hele dag prettig is om buiten een winterjas aan te hebben. In de vroege ochtend ligt de gevoelstemperatuur slechts een paar graden boven het vriespunt.

Blijft de winterjas na woensdag nodig?
Donderdag komt de winterjas ook goed van pas. Het wordt dan 11-13 graden, maar opnieuw waait er een koude noordoostenwind. Er is veel bewolking en vooral in Limburg kan een spatje regen vallen.

Vrijdag blijft het droog, maar is het nog steeds vrij koud met maxima rond 12 graden. De wind neemt in het weekend af in kracht. Tijdens een zonnig moment kan de winterjas zaterdag- en zondagmiddag als te warm worden ervaren. In de vroege ochtend is het koud met temperaturen van een graad of 4 en in de ochtend kan hardnekkige mist voorkomen. Een winterjas is dan wel nodig!

Volgende week wordt het zachter met maxima rond 15 graden en minima rond 8 graden. De winterjas kan dan weer tijdelijk plaatsmaken voor een ‘tussenjas’ of zomerjas. Wel gaat het dan weer regelmatig regenen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Call of Duty: Warzone patch v1.28 nu te downloaden

Call of Duty: Warzone krijgt weer een grote update. De bezitters van de PlayStation-versie kunnen deze vanaf nu al pre-loaden. Xbox en pc bezitters van Call of Duty: Warzone moeten nog wachten tot aankomende donderdag.

Welke updates er in de 9GB grote patch v1.28 zitten, dat heeft Activision nog niet verklapt. Wel begint volgende week op 20 oktober de The Haunting Event. Hierin zal Verdansk helemaal indompelen in een Halloween thema met tijdelijke speelmodi, skins en andere zaken. Dat de update hiervoor is, zal dan ook niemand verbazen.

Blue kondigt World of Warcraft-microfoon met stemvervormer aan

Blue heeft vandaag de Yeti X World of Warcraft Edition USB-microfoon aangekondigd. Deze microfoon is in samenwerking met Blizzard Entertainment ontworpen en laat spelers met behulp van een stemvervormer hun stemmen te transformeren zodat ze klinken als inwoners van Azeroth.

De Yeti X World of Warcraft Edition is voorzien van verbeterde Blue VO!CE-technologie, die het voor contentmakers makkelijk maakt om vocale effecten en aangepaste presets toe te passen. Het beschikt ook over een geavanceerde stemvervormer waarmee spelers hun stemmen kunnen transformeren zodat ze klinken als inwoners van World of Warcraft. Gamers kunnen ook kiezen uit een enorme bibliotheek met iconische Warcraft-geluiden en deze koppelen aan bepaalde toetsen om gemakkelijk tijdens de stream af te spelen. Blue VO!CE is exclusief toegankelijk via Logitech's gratis G HUB-platform, waarmee gamers de microfooninstellingen rechtstreeks vanaf hun bureaublad kunnen beheren.

De microfoon heeft een speciaal World of Warcraft-ontwerp dat een matte Battle Grey-afwerking combineert met gouden accenten, gestileerde runen gegraveerd langs de basis en het officiële World of Warcraft-logo. De LED-meter van Yeti X is versierd met lasergeëtste Warcraft-runen met bijpassende kleuren van de Alliance of Horde-factie.

De Yeti X World of Warcraft Edition is voorzien van een verlichte multifunctionele slimme knop. Deze knop biedt controle over microfoonversterking, demping, hoofdtelefoonvolume en de mix van microfoonsignaal en computergeluid.

"Dit is een spannende samenwerking met Blizzard om het World of Warcraft-universum tot leven te brengen met Yeti X", zegt Doug Sharp, Sr. Product Manager Gaming bij Blue Microphones. "Spelers krijgen niet alleen audio van uitzendkwaliteit, maar kunnen ook hun stem transformeren om hun persoonlijke creativiteit aan hun gameplay of stream toe te voegen. We zijn verheugd om te zien hoe gamers en streamers de nieuwe stemvervormer en de Blizzard HD-audiofragmentenbibliotheek zullen gebruiken om het publiek te entertainen en epische streams te creëren."

De Yeti X World of Warcraft Edition is vanaf vandaag beschikbaar voor pc en Mac en is compatibel met de Logitech G HUB-software. De adviesprijs is €209,99.

Yeti X World of Warcraft Edition (Foto: Logitech)

Verdachte aangehouden voor overval Aziatisch restaurant

De politie heeft een verdachte aangehouden voor een gewapende overval op een restaurant aan de Belvédèrelaan in Zwolle op 8 augustus 2020. De verdachte betreft een 20-jarige man uit Zwolle.

Op 8 augustus 2020 bedreigde een gemaskerde man het personeel van het restaurant met een mes en eiste geld. Medewerkers van het restaurant verweerden zich en de gemaskerde man vluchtte zonder buit. Vorige week vroeg de politie hulp in het programma Opsporing Verzocht, mede dankzij tips en door uitgebreid recherchewerk kon de man worden aangehouden. De man zit vast en de recherche doet nader onderzoek.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Drie tieners opgepakt na straatroof

De politie heeft aan de Kanaaldijk Zuid in Dongen drie jongens aangehouden voor een straatroof. Het gaat om twee jongens van veertien en een van vijftien uit Oosterhout, Tilburg en Breda. Het drietal zou maandagmiddag 12 oktober aan de Kanaalstraat een vijftienjarige jongen uit Tilburg hebben bedreigd, mishandeld en beroofd. Na de beroving ging het slachtoffer naar huis, waar hij de politie waarschuwde.

Kort na de beroving zagen agenten op de Kanaaldijk Zuid drie jongens die aan het signalement voldeden dat het slachtoffer had doorgegeven. Ze werden staande gehouden en bij controle bleken ze spullen van het slachtoffer bij zich te hebben. Het trio is aangehouden en ingesloten. Het slachtoffer heeft de gestolen spullen terug gekregen, hij heeft aangifte gedaan.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Eén jaar Direct Duidelijk Brigade: 20.000 verbeterde teksten

De Direct Duidelijk Brigade heeft in een jaar tijd flink resultaat geboekt. De Direct Duidelijk Brigade is in oktober 2019 opgericht door staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om ambtenaren te helpen bij het verbeteren en begrijpelijker maken van teksten van de overheid.

Het enthousiasme bij overheidsorganisaties om mee doen aan Direct Duidelijk is groot. 120 overheidsorganisaties zijn inmiddels bezig met het verbeteren van teksten op basis van de Direct Duidelijk aanpak, zij gebruiken de (online) trainingen, hulpmiddelen en goede voorbeelden op de website directduidelijk.nl.

20.000 verbeterde teksten
Uit een enquête onder 188 overheidsorganisaties blijkt dat er sinds de start van Direct Duidelijk 20.000 teksten zijn verbeterd door overheidsorganisaties. Het gestelde doel om 1000 veel verstuurde teksten in 2020 te verbeteren is daarmee ruim gehaald.

45 Direct Duidelijk Deals
Ook zijn er 45 Direct Duidelijk Deals door gemeenten, waterschappen en provincies ondertekend. Met het ondertekenen van een Direct Duidelijk Deal maakt het bestuur van een overheidsorganisatie de afspraak om ‘direct duidelijk’ te communiceren, concrete doelen te stellen en de resultaten te meten.

Staatssecretaris Knops: “De Direct Duidelijk Brigade heeft voor een sneeuwbaleffect gezorgd. Steeds meer overheidsorganisaties zien in hoe belangrijk duidelijk communiceren is. Ik wil alle brigadeleden en overheidsorganisaties bedanken voor hun harde werk in het afgelopen jaar. We zijn er echter nog niet. Het probleem van onduidelijke overheidsteksten lost zich niet in een jaar tijd op. Dat vraagt om alertheid en aandacht."

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Vermogen van huishoudens in 2019 hoger door eigen woning

Op 1 januari 2019 bedroeg het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens 49,8 duizend euro. Dat is 12 duizend euro meer dan een jaar eerder. De toename komt vooral doordat woningen in waarde bleven stijgen. Het vermogen is weer boven het niveau van 2008, het jaar waarin de financiële crisis uitbrak. Wanneer de eigen woning buiten beschouwing blijft, was het vermogen met 15,1 duizend euro iets hoger dan in 2018. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het doorsnee (mediane) vermogen is gelijk aan het middelste vermogen wanneer de vermogens van alle particuliere huishoudens van laag naar hoog worden gerangschikt. Dat wil zeggen dat de helft van de huishoudens meer en de andere helft minder vermogen bezit.

Een euro in 2019 had wel een andere waarde dan in 2008. Wordt er rekening gehouden met de prijsontwikkeling, dan is het doorsnee vermogen nog niet op het niveau van 2008.

Eigen woning belangrijkste bezit
Er waren 7,8 miljoen huishoudens die samen 2.400 miljard euro aan bezittingen hadden. Daartegenover stond 870 miljard aan schulden, waardoor het totale vermogen in Nederland uitkwam op 1.540 miljard. Prijsstijgingen en -dalingen van woningen hebben grote invloed op het vermogen van huishoudens. Bijna 6 op de 10 huishoudens hadden in 2019 een eigen woning. De eigen woning vormde met 60 procent van de bezittingen het grootste vermogensbestanddeel. Daarna volgen bank- en spaartegoeden en aanmerkelijk belang. De hypotheekschuld is de grootste schuldenpost.

Hoogste vermogen bij ouderen
Het vermogen is sterk afhankelijk van de levensfase waarin een huishouden zich bevindt. Jonge huishoudens met een hoofdkostwinner tot 25 jaar hebben nauwelijks vermogen, omdat de meeste mensen dit pas in de loop der jaren opbouwen. De hoogste vermogens zijn dan ook te vinden bij de 65-plussers. Zij bezitten vaak een eigen woning en hebben nauwelijks of geen hypotheekschuld meer. Begin 2019 bedroeg het doorsnee vermogen van 65-plushuishoudens 142,6 duizend euro. Ruim de helft van deze huishoudens had een vermogen van meer dan een ton en bij 14 procent was dat meer dan een half miljoen. Slechts 3 procent had een negatief vermogen. Onder jongere huishoudens kwam een negatief vermogen vaker voor: onder huishoudens met een hoofdkostwinner jonger dan 25 jaar was dat 47 procent, van de 25 tot 45-jarige huishoudens was dat bijna 1 op de 4.

Grotere vermogens in kleine Brabantse gemeenten
Bloemendaal was in 2019 de meest vermogende gemeente van Nederland, met een doorsnee vermogen van 381 duizend euro. Dat is bijna 8 keer zoveel als landelijk (49,8 duizend euro). Ook staan er in de top tien van meest vermogende gemeenten veel Brabantse dorpen: Alphen-Chaam, Hilvarenbeek, Oirschot en Sint-Anthonis. Hier wonen naar verhouding veel ouderen, die gedurende hun leven een flink vermogen hebben opgebouwd. Daarnaast behoorden ook Laren, Rozendaal, Heemstede, Bunnik en Bergen tot de tien gemeenten met de hoogste vermogens.

Kleinere vermogens in grote steden
Huishoudens met het laagste doorsnee vermogen bevinden zich vooral in de grote steden. Het minst vermogend is Rotterdam met een doorsnee vermogen 6,1 duizend euro. In de grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze groepen hebben doorgaans weinig vermogen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Celstraf, geldboetes en voorwaardelijke stillegging geëist voor omvangrijke handel in beschermde dieren-en plantensoorten

Een omvangrijke zaak over illegale handel in beschermde dieren- en plantensoorten. Een verdachte man die met zijn twee bedrijven handelslijnen heeft met onder andere Indonesië, de Filipijnen, Amerika en China. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hem dat hij met zijn bedrijven doelbewust duizenden producten van beschermde diersoorten importeerde en verhandelde zonder de benodigde papieren. Volgens het OM heeft hij zo jarenlang de markt gestimuleerd met grote schade aan de fauna, wereldwijd. Maandag moest de verdachte zich verantwoorden voor de rechtbank in Den Bosch en eiste het OM een celstraf van 12 maanden evenals geldboetes en een voorwaardelijke stillegging van de bedrijven van verdachte.

1600 kilo koraal, een schedel van een Hertzwijn en nog veel meer
Volgens de officier heeft verdachte zich met zijn bedrijf schuldig gemaakt aan invoeren, verkoop en in bezit hebben van een zeer groot aantal producten van beschermde bedreigde uitheemse diersoorten. Zo werd er in totaal ruim 1600 kilo koraal bij verdachte aangetroffen. Dat komt volgens de officier overeen met 154 m2 koraal wat gedood is om als decoratie ergens op een kastje te belanden. Gezien de afmetingen van het aangetroffen koraal, zou herstel volgens haar 30 jaar kunnen duren. Een andere opmerkelijke vondst was een schedel van een Hertzwijn, de Babyroussa. Dit is een zeer zeldzaam wild varken dat alléén nog voorkomt op de Soela-eilanden in Indonesië. Het dier wordt ook in Indonesië door interne wetgeving zwaar beschermd. Er werd door Indonesië dan ook direct teruggave van de schedel gevraagd en de verkopers zijn in Indonesië vervolgd.

Naast het koraal en de schedel werden er heel veel andere CITES producten bij verdachte aangetroffen waaronder: schedels van zeeschildpadden, wervels van walvisachtigen, armbanden van (olifanten) ivoor, schedels van krokodillen en opgezette krokodillen, apenschedels, viskat-tanden, gelooide slangenhuiden met kop en opgezette slangen, huiden van varanen, ruim 1600 Rainsticks met vermoedelijk vervalste CITES certificaat stickers erop, diverse schelpen en dolken met stukjes slangen- en beentongvishuid.

Opsporing Verzocht
Ook werden er 11 zagen van zaagvissen bij verdachte in beslaggenomen. Zaagvissen behoren tot de ernstigst bedreigde vissoort ter wereld. De zaag is waardevol en populair bij woningdecoratiebedrijven. Uit onderzoek blijkt dat verdachte minimaal 114 zagen heeft besteld, gekocht, ingevoerd en vervolgens verhandeld. Opsporing Verzocht maakte naar aanleiding hiervan een item over de verboden handel in CITES producten. Kijkers konden bellen als zij zelf, of iemand die ze kenden, een CITES product thuis had staan. Tientallen zagen en andere CITES producten zijn naar aanleiding van deze uitzending uit de handel gehaald.

Ernst van de feiten
“De regelgeving over de bescherming van bepaalde planten-en diersoorten is mondiaal geregeld in het CITES-verdrag. Ook dode dieren of delen daarvan vallen onder deze regelgeving. Deze dieren worden veelal voor handelsdoeleinden gedood om te gebruiken in illegale medicijnenverwerking (tijger, olifant en schubdier) of zoals in deze zaak, als interieur- of modeartikel.”, aldus de officierVolgens haar kent de verdachte de regels maar houdt hij zich daar desondanks niet aan. Dat neemt de officier hem zeer kwalijk omdat hij daarmee heeft bijgedragen aan de illegale handel in producten van bedreigde diersoorten en indirect aan het doden van deze dieren. En dat alles volgens de officier uit financieel gewin.Daarnaast is er volgens haar sprake van ondermijning en concurrentievervalsing. Goederen verkopen onder valse voorwaarden, namelijk zonder of met verkeerde documenten, of nepartikelen verkopen zonder dat erbij te vermelden, is volgens de officier gewoon bedrog. De kopers moeten ervan uit kunnen gaan dat de herkomst van de goederen een legale is. “Dat vertrouwen heeft verdachte geschaad en daarmee tevens de belangen van handelaars die zich wel aan de regels houden.”

Ook de douane, en daarmee de Nederlandse staat is volgens het OM de dupe van de praktijken van verdachten. De douane werd opgelicht doordat verdachten rekeningen verstrekten met lagere bedragen dan in werkelijkheid werden betaald. Dat leidde tot betaling van lagere invoerrechten dan volgens de werkelijk waarde betaald had moeten worden. En ook dat volgens de officier weer uit financieel gewin.

Strafeis
Een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor verdachte is hier volgens de officier op zijn plaats. Tegen de twee bedrijven van verdachte eist zij geldboetes van 20.000 euro. Het is volgens de officier zorgelijk dat, nadat verdachte gewaarschuwd is, hij zijn handel gewoon doorzette. Om de maatschappij voortaan te beschermen tegen dit soort praktijken eist zijn daarom ook een voorwaardelijke sluiting van een jaar met een proeftijd van twee jaar voor beide bedrijven. "Wellicht dat dat verdachte weerhoudt om zijn illegale praktijken voort te zetten.”, aldus de officier. Tot slot eist zij onttrekking aan het verkeer van alle beslag.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Giro: Etappe 10 - Zware muurtjes aan het einde

De tweede week van de Giro d'Italia gaat beginnen en wel met de negende etappe, grotendeels langs de kust. Dat wordt bepaald geen makkelijke opgave, want vooral in de laatste 40 van de 177 kilometer lange rit zitten de nodige pittige heuvels.

Het eerste deel van de rit kent een beetje klimwerk, maar daarna is het lang vlak en dus is dat uiteindelijk niet zo spannend. Met een goede veertig kilometer te gaan volgen echter vijf korte, maar stuk voor stuk behoorlijk lastige klimmetjes en dat kan de boel wel eens opschudden.

De laatste paar kilometer zijn dan wel weer vlak, dus wellicht dat een rappe man die omhoog aardig mee moet kunnen hier wel voor de zege kan gaan, of het wordt een vluchter. Voor een meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we natuurlijk weer door naar Rellende_Rotscholier's typewerk.

De etappe gaat kort voor het middaguur van start, kort na het middaguur volgt dan de echte start. Eurosport is er tegen half één bij, de finish staat gepland tussen tien over vier en kwart voor vijf.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Sordo wint 'spannendste' rally ooit op Sardinië

Op het Italiaanse eiland Sardinië heeft Dani Sordo zijn derde overwinning in het wereldkampioenschap rally geboekt. De alweer 37-jarige Spaanse veteraan was samen met navigator Carlos del Barrio niet te kloppen in de Hyundai i20.

Halverwege de eerste volledige nam namen Sordo en Del Barrio de leiding in de rally in handen en die zouden ze tot en met de allerlaatste proef vast zien te houden, hoewel de verschillen met name in de slotproef nog even vrij klein werden.

De tweede plek ging namelijk op slechts 5,1 seconden naar de Belgische Hyundai-rijder Thierry Neuville en bijrijder Nicolas Gilsoul, één seconde voor de Toyota Yaris van veelvoudig wereldkampioenen Sebastien Ogier en Julien Ingrassia uit Frankrijk.

Het leverde het meest nauwe resultaat ooit op in het WK rally: nooit eerder in de lange geschiedenis zat het hele podium binnen slechts zes seconden en een beetje van elkaar. Op een ruime minuut werd de Brit Elfyn Evans vierde, waarmee hij de leiding in het WK behoudt.

Van Duijvenbode kan niet stunten en verliest finale World Grand Prix

Dirk van Duijvenbode is er maandagavond niet in geslaagd om de World Grand Prix op zijn naam te schrijven. De Nederlandse revelatie kon in de finale van het toernooi in Coventry niet stunten tegen Gerwyn Price. Het werd 5-2.

Het is de eerste keer dat de 35-jarige Price de World Grand Prix op zijn naam schrijft en het is zijn vierde TV-zege. De Welshman won eind september de World Series of Darts Finals en heeft ook al twee eindzeges op de Grand Slam of Darts op zijn naam staan (2018 en 2019). Voor debutant Van Duijvenbode was het bereiken van de finale al een mijlpaal. De 28-jarige Zuid-Hollander begon zijn eerste deelname aan de World Grand Prix met een zege op Mensur Suljovic en won vervolgens ook van Dimitri Van den Bergh, Gary Anderson en Simon Whitlock uit.

De World Grand Prix is anders dan reguliere PDC-toernooien doordat de darters elke leg moeten beginnen met een dubbel. Het toernooi werd dit jaar vanwege de COVID-19 wel zonder publiek gespeeld. 

Price liet zien waarom hij de grote favoriet was en won heel snel de eerste set. In de volgende set kwam Van Duijvenbode mee tot 2-2, maar Price beschikte over de langste adem. The Iceman gooide 87 uit via bullseye en kwam op 2-0.

Van Duijvenbode hield de spanning erin door de derde set te pakken en leek ook wat vertrouwen te tanken, maar dat was niet van lange duur. In de vierde set kwam hij niet verder dan 59 gemiddeld en verloor die set met 3-0. In de derde leg van de vijfde set had Van Duijvenbode veel pijlen nodig om überhaupt een eerste dubbel te gooien, maar hij eindigde wel met een 135-finish, zijn eerste finish boven de 100 in het hele toernooi. Het bleek niet voldoende om de vijfde set te pakken (4-1), waardoor de kansen nu wel erg slonken voor de Nederlander. 

Van Duijvenbode profiteerde in de zesde set van wisselvalligheid bij Price en leek de finale toch weer spannend te maken. Hij pakte namelijk ook de eerste twee legs van de zevende set, maar Price herpakte zich en bracht de finale over de streep. 

Claim de toekomst terug in Watch Dogs Legion

Ubisoft heeft een nieuwe trailer vrijgegeven van Watch Dogs: Legion.

In de nabije toekomst van Watch Dogs: Legion wordt Londen onderdrukt door een privaat leger die eerder aangenomen was om te helpen terreuraanslagen te verijdelen. Het lot van Londen ligt bij jou. Je kunt inwoners rekruten om je te helpen. Er zijn verschillende soorten inwoners, de een is goed in hacken, weer een ander in stealth, maar er zijn natuurlijk ook vechtersbazen. Dat komt goed uit, want je zult moeten hacken, infiltreren en vechten om Londen te bevrijden.

Watch Dogs: Legion is vanaf 29 oktober 2020 beschikbaar voor Xbox One, PlayStation 4, pc en Stadia. De versies voor Xbox Series X|S en PlayStation 5 zullen beschikbaar zijn wanneer deze consoles uitgebracht zijn.

MotoE World Cup beslist na ontknoping vol crashes in Le Mans

Voor de ongetwijfeld vele liefhebbers van de elektrische motorsport - je weet maar nooit - keren we nog even terug naar het weekeinde. De laatste twee races van het tweede MotoE World Cup-seizoen stonden op het programma in Le Mans, met een wat chaotische ontknoping.

Race één
Jordi Torres, Matteo Ferrari en Mike di Meglio vertrokken vanaf de eerste rij, titelkandidaat Mattia Casadei ging in de eerste paar bochten onderuit en zorgde met Ferrari op kop voor een rode vlag - zelf was hij in orde, maar zijn redelijk gesloopte machine moest van de baan gehaald worden.

De herstart ging ook niet helemaal lekker: titelkandidaten Xavier Simeon, Niccolo Canepa én Dominique Aegerter gingen onderuit, een bocht later gevolgd door kampioenschapsleider Ferrari - Torres bleef wel overeind en ging zo ineens vrij ruim aan de leiding in het WK. Dat hield hij vast, want hij won de race door Di Meglio en Niki Tuuli achter zich te houden.

Race twee
Torres vertrok opnieuw vanaf poleposition, Di Meglio en Tuuli volgden. Tuuli nam bij de start de leiding over, voor Di Meglio en Josh Hook, terwijl Torres terugviel naar plek zes door chaos in de eerste bochten: Eric Granado en Alejandro Medina gingen onderuit, net als Tommaso Marco vanaf plek vijf twee bochten later.

Kampioenschapsleider Torres werd bij de val in de eerste bochten nét niet omver getikt door Granado en zijn voorlopige zesde plek was, met rivaal Dominique Aegerter inmiddels op plek vier, nog altijd ruimschoots voldoende - toch schoof hij wel langs Maria Herrera naar de vijfde plek. Voorin nam De Meglio de leiding over en ook Josh Hook passeerde Tuuli.

Tuuli werkte zich in de tweede helft terug langs Hook en vocht met Di Meglio om de overwinning, waarbij de Fin de leiding nam. Hij hield het vol en pakte de overwinning, voor Di Meglio, Hook, Aegerter en Matteo Ferrari, die de vijfde plek zonder veel vechten over kon nemen van Torres. De Spanjaard had aan plek zes ruimschoots genoeg en mag zich de nieuwe MotoE World Cup-kampioen noemen.

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt

Vanochtend is er veel bewolking en in het westen en zuidwesten valt er af en toe regen. In het oosten is er aanvankelijk nog kans op een mistbank. In het zuidwesten kan de regen tot in de middag aanhouden. In de loop van de middag wordt de bewolking van het oosten uit geleidelijk dunner en komt zelfs de zon nog even tevoorschijn. Vanavond klaart het op de meeste plaatsen op. De maximumtemperatuur ligt rond 13°C. De zuidoostelijke wind is matig, langs de kust soms vrij krachtig. Vanavond wordt de wind oost.

Komende nacht is er aanvankelijk weinig bewolking. Plaatselijk ontstaat nevel of grondmist. In de loop van de nacht neemt de bewolking van het oosten uit toe. Aan het einde van de nacht is in het Waddengebied een enkele bui mogelijk. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 3°C in het uiterste zuidoosten tot 8°C op de Wadden. De wind draait geleidelijk naar noordoostelijke richtingen en is boven land zwak tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Woensdagochtend is het in het zuiden van Limburg nevelig met laaghangende bewolking, deze lost aan het einde van de ochtend op. Verder is er veel dikke sluierbewolking waar de zon maar met moeite doorheen komt. Het noorden maakt de meeste kans op zon, al kan daar in de ochtend nog een bui voorkomen. Later in de avond zou er in het zuidoosten mogelijk lichte regen kunnen vallen. De maximumtemperatuur ligt rond 13 °C. De noordoostenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, in de middag mogelijk krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Dreigende luchten in Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Ook in Zeeland zagen we vandaag veel wolken. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Meer natuurrampen door klimaatverandering volgens rapport VN

4,2 miljard getroffen mensen en 1,2 miljoen doden - tussen 2000 en 2019 is het aantal natuurrampen bijna verdubbeld in vergelijking met de voorgaande 20 jaar. Een rapport van de Verenigde Naties ziet hiervoor één duidelijke reden: klimaatverandering.

Volgens het VN-rapport is de klimaatverandering er primair verantwoordelijk voor dat het aantal natuurrampen sinds 2000 is verdubbeld. In 2019 waren er wereldwijd in totaal 7.348 grote rampen geregistreerd, bijna twee keer zoveel als tussen 1980 en 1999, aldus het VN-Bureau voor Rampenpreventie (UNDRR).

Volgens het rapport werd Azië het hardst getroffen, gevolgd door de Amerikaanse en Afrikaanse continenten. China en de VS registreerden de meeste natuurrampen, gevolgd door India, de Filippijnen en Indonesië.

Overstromingen, stormen, droogtes, bosbranden en hittegolven
Er waren meer aardbevingen en tsunami's en vooral meer klimaatgerelateerde natuurrampen: hun aantal steeg van ruim 3600 naar ruim 6600. Het aandeel van deze incidenten in het totaal steeg licht van 87 naar 91 procent. Deze omvatten overstromingen, stormen, droogtes, bosbranden en hittegolven.

'Het aantal incidenten door extreme temperaturen is dramatisch toegenomen', zegt professor Debarati Guha-Sapir van het Disaster Research Center (CRED) van de Universiteit van Leuven in België, waar de database wordt onderhouden. 91 procent van de sterfgevallen door extreme temperaturen tussen 2000 en 2019 werden veroorzaakt door hittegolven, in totaal waren dit 165.000 mensen. De wetenschapper waarschuwde dat alle landen zich veel beter zouden moeten voorbereiden op de risico's van hittegolven.

Het totale aantal natuurrampen is niet hoger uitgevallen omdat er de afgelopen 20 jaar beter is geregistreerd, benadrukt Guha-Sapir. De communicatie is sinds eind jaren zeventig zo goed dat vrijwel alle incidenten worden vastgelegd. Die van tien doden of 100 getroffenen worden geregistreerd.

4,2 miljard getroffen mensen en 1,2 miljoen doden
Het aantal mensen dat door natuurrampen is getroffen, is de afgelopen 20 jaar gestegen van 3,2 naar 4,2 miljard. Velen werden meerdere keren het slachtoffer, aldus het rapport.

Het dodental bleef constant rond de 1,2 miljoen steken. Vooral de jaren 2004, 2008 en 2010 waren desastreus, de redenen hiervoor waren de tsunami van 2004 in de Indische Oceaan met ongeveer 230.000 doden, de aardbeving in Haïti in 2008 met ruim 220.000 doden en in 2008 de cycloon Nargis in Myanmar met ongeveer 138.000 doden.

De economische schade veroorzaakt door de rampen tussen 2000 en 2019 bedroeg bijna drie biljoen dollar. Waarschijnlijk is de schade veel groter, aangezien veel landen, met name in Azië en Afrika, geen informatie publiceren over de economische gevolgen van de rampen. Van 1980 tot 1999 bedroeg de totale schade nog 1,63 biljoen dollar.

'We laten het gebeuren'
Het hoofd van de UNDRR, Mami Mizutori, zei: 'We laten het gebeuren. Dat is de enige mogelijke conclusie als je terugkijkt op de rampen van de afgelopen 20 jaar.' Regeringen doen niet genoeg om klimaatrisico's te voorkomen. Ze riep op tot betere strategieën om zich op de gevaren van de klimaatveranderingen voor te bereiden. Het is belangrijk te luisteren naar 'wetenschappelijke bevindingen en vroege signalen' en dienovereenkomstig 'te investeren in preventie, aan te passen aan klimaatverandering en rampenrisicobeheer'.

De UNDRR publiceerde het rapport ter gelegenheid van de Internationale Dag van Rampenpreventie (13 oktober). Het behandelt geen epidemiologische gebeurtenissen zoals de COVID-19 pandemie. De wereldwijde verspreiding van het virus 'heeft regeringen en het publiek bewust gemaakt van de gevaren waaraan we worden blootgesteld', zei Mizutori. Ze voegde eraan toe dat pogingen om de pandemie te boven te komen 'groen' moeten zijn of 'anders dragen we alleen maar bij aan de problemen door klimaatveranderingen'.


ILT; desinfectiepoorten en –tunnels met biociden tegen COVID-19 niet toegestaan

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft bij verschillende winkels desinfectiepoorten laten verwijderen. De winkels gebruikten de poorten om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

Maar de ontsmettingsmiddelen die werden gebruikt zijn verboden in Nederland en ook het gebruik van desinfectiepoorten en –tunnels is niet toegestaan. Ze vormen een risico voor de gezondheid en dragen niet bij aan het tegengaan van COVID-19. De ILT heeft de winkels opgedragen het gebruik van de desinfectiepoorten en biociden onmiddellijk te staken. De winkels hebben hier gehoor aan gegeven en alle poorten zijn inmiddels ontmanteld.

Desinfectiepoorten
De desinfectiepoorten en –tunnels werden neergezet met het idee om mensen te desinfecteren als ze er doorheen lopen. Hierbij wordt een vloeistof door sprayen of vernevelen als biocide gebruikt. Deze biociden zijn echter bedoeld om direct op de huid aan te brengen (bijvoorbeeld handgel op basis van alcohol). Bovendien zijn de biociden die de ILT tot nu toe aantrof niet toegelaten in Nederland. De winkels gebruikten daarmee én illegale biociden én op een manier die niet is toegestaan.

Gevaarlijk
Bij één van de desinfectiepoorten werden alcoholen verneveld. Dat is niet alleen brandgevaarlijk maar ook gevaarlijk voor de ogen. Biociden kunnen ook huid- en luchtwegirritatie veroorzaken en tot benauwdheid of overgeven leiden. Deze toepassing kan dus de gezondheid van mensen aantasten zodra ze door de poortjes lopen. Bovendien wordt het gewenste resultaat niet bereikt omdat het coronavirus vooral via de luchtwegen wordt overdragen. Besmetting via een oppervlak wordt alleen voorkomen als de inwerktijd voldoende kan zijn door grondig te desinfecteren met een doek met desinfectiemiddel

Toelating biociden
In Nederland beoordeelt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) of en hoe middelen gebruikt mogen worden. Het Ctgb kijkt naar de werkzaamheid en toepassing van een middel en weegt daarbij de mogelijke risico’s voor mens, dier en milieu voordat het wordt toegelaten. Het Ctgb geeft voor het sprayen of vernevelen van biociden voor de menselijke hygiëne geen toestemming. Dus ook toegelaten biociden mogen in Nederland niet op deze manier worden gebruikt. Middelen zonder toelating mogen sowieso niet gebruikt worden omdat ze mogelijk schadelijk zijn. De ILT ziet toe op deze regelgeving en de juiste toepassing van biociden in de praktijk.

COVID-19: maatregelen uitgelekt-horeca dicht en verbod verkoop alcohol na acht uur 's avonds

Volgens diverse nieuwsbronnen op Twitter wil het kabinet in de persconferentie van dinsdagavond bekendmaken dat de horeca op slot gaat voor een periode van twee weken. Tevens zou de verkoop van alcoholische dranken na acht uur 's avonds worden verboden.

Eerder vandaag lekte al uit dat met klem zou worden gevraagd om thuis te blijven en alle contacten te beperken. Verder worden mensen met niet-vitale beroepen dwingend verzocht om thuis te werken en wordt gevraagd om alleen voor noodzakelijke reizen met het openbaar vervoer te gaan. Ook wordt de amateursport boven 18 jaar aan banden gelegd.

Waarschijnlijk blijven de basis- en middelbare scholen gewoon open.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.