Kruijswijk,Matthews uit Giro met COVID-19, Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott naar huis

Voor Steven Kruijswijk zit de Giro d'Italia erop. De kopman van Jumbo-Visma is positief getest op het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Dat werd dindsdagochtend bekendgemaakt voor de start van de tiende etappe. Kruijswijk stond op plek elf in het algemeen klassement, minder dan anderhalve minuut van rozetruidrager João Almeida.

Kruijswijk heeft geen klachten of symptomen en zijn positieve test kwam in de ochtend dan ook onverwacht. "Ik voel me fit en we nemen veel maatregelen om besmetting te voorkomen, het is dan ook bijzonder teleurstellend dat ik op deze manier de Giro moet verlaten", aldus de kopman, die op jacht was naar de eindwinst, hoewel hij tot nu toe bergop nog geen geweldige indruk maakte.

Nog een tweede renner heeft positief getest, het gaat daar om iemand van het door Wilco Kelderman aangevoerde Team Sunweb - de naam van de renner is nog niet bekendgemaakt. Ook vier teamleden - dus geen renners - van Mitchelton-Scott, waar Simon Yates eerder positief testte, en één van Ag2r en INEOS zijn positief getest.

Update 09.48 uur
De hele ploeg van Mitchelton-Scott heeft zich teruggetrokken uit de Giro, zo heeft men laten weten. Lucas Hamilton (15e) en Jack Haig (33e) stonden er in het klassement het best voor.

Update 10.37 uur
De besmette Sunweb-renner blijkt sprinter Michael Matthews te zien, op de dag dat hij gezien het etappeprofiel een prima kans op de winst maakte. Matthews zal uiteraard uit koers genomen worden, hij stond derde in het puntenklassement. De rest van de ploeg gaat in principe wel gewoon van start.

Update 11:56 uur
Jumbo-Visma heeft z'n volledige ploeg teruggetrokken uit de Ronde van Italië. De ploeg nam het besluit na de positieve coronatest van kopman Steven Kruijswijk.