Sagan wint eindelijk weer eens, Fuglsang verliest kostbare tijd na materiaalpech

Peter Sagan heeft de tiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De 30-jarige Slowaak, die rum één jaar niet wist te winnen, liet tien kilometer voor de streep zijn medevluchters achter zich en soleerde naar de overwinning. Jakob Fuglsang werd de verliezer van de dag door een lekke band.

De tiende etappe ging van start zonder de ploegen Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott. De Nederlandse ploeg trok zich terug na een positieve coronatest bij kopman Steven Kruijswijk. Mitchelton-Scott verliet de koers omdat vier stafleden positief werden getest op het coronavirus. Team Sunweb moest verder zonder de sprinter Michael Matthews, maar in tegenstelling tot Jumbo-Visma besloot Subweb wel in koers te blijven.

De etappe begon hectisch. Het duurde lang voordat er een kopgroep de ruimte kreeg van het peloton. Peter Sagan was mee in de kopgroep en Groupama-FDJ liet niet begaan. Na een achtervolging van twee uur was het de Franse ploeg die opgaf en de kopgroep kreeg daarna de ruimte. In totaal waren zes renners mee met Sagan.

De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van vijf minuten, maar tegen het einde van de etappe werd het nog spannend zeker na een aanval van Pello Bilbao. De nummer drie in het klassement deed een aanval op de rozetrui van Joao Almeida. De Bask leek de oversteek naar Sagan te maken, die samen met Ben Swift vooruit was, maar kon net niet aansluiten bij de voormalig wereldkampioen. Op de laatste beklimming moest Swift passen bij Sagan, die zo zijn eerste zege in ruim één jaar pakte.

In de achtergrond kwam het favorietengroepje weer bij Bilboa, waardoor Almeida zijn roze leiderstrui behield. In de top van het klassement viel Jakob Fuglsang weg. De Deen en een van de favorieten voor de eindzege kreeg op negen kilometer te maken met een lekke band en verloor ruim één minuut op de andere klassementsrenners. Wilco Kelderman was mee in de groep van de favorieten, waardoor de Nederlander op de tweede plaats blijft staan in het algemeen klassement op 34 seconden van Almeida, die aan de finish vier bonificatieseconden wist te pakken.