FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 oktober 2020

Man probeert zichzelf in brand te steken in gemeentehuis Haarlem

Vanmiddag  rond twaalf uur heeft een man geprobeerd zichzelf in brand te steken in de publiekshal van het gemeentehuis in Haarlem. Drie beveiligers overmeesterden de man toen hij zichzelf overgoot met benzine.

De politie heeft de zaak in onderzoek, vooralsnog is niet duidelijk waarom de man tot deze wanhoopsdaad wilde overgaan.

Amsterdam; jongeren (13 en 14) aangehouden met machetes

De politie heeft zondagavond op de IJburglaan te Amsterdam twee jeugdigen van 13 en 14 jaar oud aangehouden die in het bezit waren van twee machetes (zeer grote messen) en een speelgoedpistool.

De politie was aan het surveilleren en zag een groepje jongeren staan die vermoedelijk op de bus stond te wachten. Naast deze groep werd een zwaar stuk knalvuurwerk afgestoken en de jongeren stapten daarna direct in de net gearriveerde bus. Teneinde te achterhalen of er mensen nog vuurwerk bij zich hadden werd een controle ingezet. Hierbij werd in eerste instantie een vuurwapen op de grond aangetroffen. Dit bleek een plastic speelgoedpistool te zijn. Bij nadere controle bleken er bij twee jongens een machete (mes langer dan 50 cm)in hun broeksband te zitten en één van hen had ook nog eens een plastic speelgoedpistool in zijn rugzak. Het is te belachelijk voor woorden dat mensen dergelijke machetes bij zich hebben en helemaal als je 13 of 14 jaar oud bent. Daarnaast als je een plastic speelgoedpistool in je handen hebt dan is op afstand niet te zien dat het geen echt pistool is met alle gevolgen van dien op het moment dat je met de politie te maken krijgt. Die zullen ongeacht de leeftijd er ernstig rekening mee houden dat het om een echt vuurwapen gaat en hun dienstpistool trekken en dit op je richten. Je moet er niet aan denken wat er dan zou kunnen gebeuren.

Coronel en Catsburg winnen in WTCR

We keren nog even terug naar het weekeinde en wel naar de Slovakiaring in, zoals de naam al doet vermoeden, Slowakije. Daar stonden drie races in de World Touring Car Cup op het programma en dat leverde dubbel Nederlands succes op.

In de eerste race kon het Comtoyou Audi-team aan het feest: de Fransman Nathanael Berthon pakte de zege, zijn allereerste in het kampioenschap. De 58-jarige Gabriele Tarquini, twee jaar geleden nog de kampioen, pakte een prima tweede plek in de Hyundai i30, voor de Alfa Romeo Giulietta van Jean-Karl Vernay. Achter hen vochten twee Argentijnse vrienden en teamgenoten om plek vier, met een opmerkelijk resultaat: titelkandidaat Nestor Girolami werd in de slotfase gepasseerd door Esteban Guerrieri, tot ontsteltenis van alle betrokkenen - op Guerrieri na.

Veteraan Tom Coronel werd zesde in die eerste race, maar in race twee ging het nóg beter: de Nederlander vocht zich in een hevig duel naar de tweede plek en pakte zelfs al vrij snel de leiding, die hij niet meer afstond. Teamgenoot Gilles Magnus uit België werd tweede, voor Guerrieri, terwijl Nicky Catsburg na een zeventiende plek nu vijfde werd. Voor Girolami eindigde het in tranen: Vernay tikte hem aan en met zijn Honda Civic vloog hij hard de vangrails in, waardoor zijn dag klaar was.

In race drie was het de beurt aan Catsburg, die nog een prima setje banden onder had kunnen schroeven en met zijn Hyundai zijn derde overwinning boekte, zijn eerste sinds 2017. Berthon en Magnus completeerden het podium dit keer, Coronel moest nu genoegen nemen met een zesde plek.

Yann Ehrlacher kende met een negende, zevende en elfde plek geen lekker weekeinde , maar de Fransman behield met zijn Cyan Racing Link & Co wel de kampioenschapsleiding. Coronel staat zowaar op de tweede plek, voor Magnus en Berthon, terwijl Guerrieri de onfortuinlijke Girolami dan toch voorbij is.

Rotterdam; man beroofd, dader gepakt door politiehond Dandor

Vanavond is een man, nadat hij geld gepind had, door 3  jongens neergeslagen en beroofd op de Schorpioenstraat in Rotterdam.

De  drie  berovers gingen ervandoor in een auto. Na een korte achtervolging vluchtten ze uit deze auto weg.  Een  van de daders, een zeventienjarige jongen, werd in de Kromhoutstraat aangehouden, nadat hij was gevonden met behulp van politiehond Dandor. De politie zoekt nog verder naar de andere mededaders.

Rockstar neemt ontwikkelaar Crackdown 2 over

Rockstar Games heeft Ruffian Games overgenomen. De studio staat inmiddels bekend als 'Rockstar Dundee' en werkt aan nog onaangekondigde projecten.

De studio werd ooit opgericht door voormalig ontwikkelaars van Rockstar die nu dus weer terugkeren. De studio ontwikkelde Crackdown 2 en 3, maar werkte ook samen met 343 Industries aan Halo:  The Master Chief Collection.

Het is nog onduidelijk waar de studio momenteel aan werkt.

Rockstar-logo

Random Pics van de Dag #126

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Mondkapjes voor spelers en scheidsrechters tijdens wedstrijd in Spaanse handbalcompetitie

Bij de wedstrijd tussen Ademar León en Liberbank Cantabria BM Sinfín in de hoogste Spaanse handbalcompetitie Liga Asobal waren spelers en scheidsrechters verplicht om een mondkapje te dragen.

Reden voor de maatregel zijn strengere eisen van Castilla y León. De Spaanse regio verplicht het dragen van mondkapjes bij contactsporten die indoor beoefend worden.

Volgens de trainer van Ademar León hadden spelers moeite om goed te ademen. Voor de twee scheidsrechters is er nog een extra probleem. Tijdens het fluiten moet het mondkapje op zijn plek blijven dus is men verplicht de fluit de gehele wedstrijd in de mond te houden.

Uitgebreide systeemvereisten getoond voor Watch Dogs: Legion

De systeemvereisten van Watch Dogs: Legion waren al een tijdje bekend, maar nog niet voor alle settings. Vandaag komt Ubisoft met het definitieve antwoord op de vraag: kan ik de game spelen met Ray-Tracing?

Het antwoord lijkt grotendeels af te hangen of je één van Nvidia's nieuwe kaarten hebt kunnen kopen. Wil je de game spelen op 1080p dan heb je aan een GeForce RTX 2060 nodig, maar voor 1440p (3070) en 4K (3080) zul je één van de nieuwe kaarten moeten aanschaffen.

Met welke settings ga jij aan de slag?

watch dogs legion system requirements

Productieprobleem vertraagt levering F-35‘s

De komst van de 2 nieuwste Nederlandse F-35’s naar Vliegbasis Leeuwarden laat iets langer op zich wachten. Door een probleem in de productie van de toestellen worden ze 2 en 4 weken later geleverd.

Bij het controleren van een Italiaanse F-35 zijn afwijkingen gevonden in de lengte van bouten. Hiermee worden panelen aan het toestel bevestigd. Een steekproef op de andere toestellen van de Italiaanse productielocatie bracht dezelfde afwijkingen aan het licht.

De afwijkingen vormen geen veiligheidsrisico vormen en de vluchten met de F-35 gaan gewoon door. Wel heeft de leverancier besloten om alle bewuste panelen van de productietoestellen in Italië (waaronder de Nederlandse AN-13 en AN-14) te controleren en waar nodig te herstellen. Momenteel wordt bekeken welke inspecties de 4 toestellen die al in Nederland zijn, moeten ondergaan en wanneer dit het beste kan gebeuren.

Gordon denkt na over gezin met vrouw en kind

Gordon denkt na over het stichten van een gezin en dat zou zomaar kunnen met een vrouw. In het programma Waar is de Mol? vertelt de zanger dat hij niet perse een gezin met een man wil stichten, dat kan ook met een vrouw. Ook vertelt hij op een punt in zijn leven te zijn gekomen dat er plek is voor een kind.

"Het gaat meer om de persoon, dus het zou ook een vrouw kunnen zijn. Misschien is dat wel de oplossing", aldus Gordon in gesprek met Johnny de Mol, zo lezen we op Shownieuws.nl.

Gordon vertelt openhartig over zijn kinderwens in het programma. "Ik zou het leuk vinden om wat achter te laten. Ik heb er vaak genoeg over gedacht. Ik zou het ook heel leuk vinden en ik denk dat ik het kan ook. Ik zou best een leuke papa zijn. Mijn leven zou er veel meer op ingericht zijn dan ooit tevoren", zo vertelt de artiest die we normaal gesproken nauwelijks in de media zien.

COVID-19: 6854 nieuwe besmettingen en 12 doden, totaal 181.498 en 6596

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6854 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 181.498 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 58 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 13.359 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 12 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6596 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Red Bull wil Honda-project overnemen, maar alleen als FIA meewerkt

Red Bull Racing wil graag met de Honda-motoren blijven rijden na 2021 als de motorleverancier de Formule 1 verlaat. Het team wil de motor dan in eigen beheer bouwen maar dat kan alleen als de FIA de doorontwikkeling van F1-motoren vanaf 2022 bevriest, dat heeft Red Bull-adviseur Helmut Marko onthuld.

Na de 'nee' die Red Bull Racing kreeg van Mercedes om motorleverancier te worden lijken de opties voor het raceteam op te drogen. Het team van Max Verstappen lijkt weinig zin te hebben om een klantenmotor van Renault of Ferrari te betrekken. Eerder gaf teambaas Christian Horner al aan dat het raceteam niet weer terug wil naar de rol van doorsnee klantenteam, zo lezen we op Motorsport.com.

"Onder het voorbehoud dat de gesprekken met Honda positief verlopen, willen wij graag de basis, de intellectuele eigendommen en alles wat er verder nog nodig is van Honda overnemen om de motoren in Milton Keynes te kunnen prepareren", aldus Marko bij Sport1.

De Red Bull-adviseur ziet niets in een rol als klant bij Ferrari of Renault. "Die genoemde fabrikanten hebben allemaal een eigen team en dat betekent dat ze hun motoren steeds afstemmen op het eigen chassis. In zo'n constructie krijgen wij altijd een motor geleverd op basis waarvan wij ons eigen chassis moeten aanpassen. Daardoor kunnen we niet onze eigen ideeën uitvoeren en worden we steeds geconfronteerd met technische beperkingen. Daarom geniet deze Honda-constructie onze voorkeur."

De deal die Marko voor ogen heeft is er echt wel eentje met haken en ogen. "Ons idee is alleen mogelijk als er vanaf de allereerste race van 2022 een volledige ontwikkelingsstop op de motoren komt. Iedere vorm van doorontwikkeling kunnen wij ons zowel vanuit technisch oogpunt als ook financieel niet veroorloven", zo legt Oostenrijker uit.

Vanuit Red Bull wordt de druk op de FIA al meteen opgevoerd. "We hebben zo snel mogelijk een besluit vanuit de FIA nodig en daarvoor moeten ook alle andere teams worden gehoord, er is namelijk een meerderheid nodig voor zoiets."

Het huidige motorregelement, dat tot eind 2025 doorloopt, voorziet erin dat motorbouwers jaarlijks één grote performance upgrade uit mogen voeren. Red Bull Racing wil daar dus vanaf. "Met zo'n bevriezing van de doorontwikkeling is het voor ons alleen maar mogelijk om dit te doen. Als alle andere parameters positief uitvallen, kunnen we alles in eigen huis halen", aldus Marko, zo lezen we op Motorsport.com.

"Als het besluit van de FIA uitpakt zoals ik daarnet heb geschetst, dan is onze volgende stap om overeenstemming te bereiken met Honda. Maar op dat vlak verwacht ik niet dat ze ons ook maar iets in de weg leggen. Verder hebben we in Milton Keynes al verschillende gebouwen in beheer, en Honda heeft daar ook een eigen gebouw, waardoor we daarna snel kunnen schakelen. Het draait vooral om het besluit van de FIA", zo legt de Red Bull-adviseur uit.

Red Bull wil Honda-project overnemen, maar alleen als FIA meewerkt (WikiCommons/Artes Max)
Red Bull wil Honda-project overnemen, maar alleen als FIA meewerkt (WikiCommons/Artes Max)

Nieuwe patch details voor Final Fantasy XIV, inclusief plannen voor PS5

Tijdens een nieuwe Letter from the Producer LIVE-uitzending heeft Square Enix nieuwe details onthuld van Final Fantasy XIV Online Patch 5.4. Patch 5.4, getiteld “Futures Rewritten”, verschijnt begin december en brengt nieuwe content naar de Shadowbringers-uitbreiding.

Producer en director Naoki Yoshida heeft plannen aangekondigd om de PlayStation 4-versie van Final Fantasy XIV op de PlayStation 5 te ondersteunen. Daarbij kunnen spelers gebruik maken van de in-game PS4 Pro-weergave-instellingen, terwijl de PlayStation 5-hardware zorgt voor snellere laadtijden.

Daarnaast bevestigde producer en director Naoki Yoshida dat Patch 5.35 op 13 oktober verschijnt. Deze patch levert het nieuwste hoofdstuk in de “Save the Queen”-questline, met een verhaal dat is geschreven door de game-designer Yasumi Matsuno (Final Fantasy Tactics, Final Fantasy XII). De patch introduceert ook de nieuwe Bozjan Southern Front-gevechtscontent, met een nieuw gebied waarin de Bozjan Resistance is begonnen aan Operation Eagle's Nest om Alermuc Fortress terug te veroveren op het Empire. Daarnaast kunnen spelers de krachtige wapens uit het eerste hoofdstuk van deze missieserie verbeteren door deel te nemen aan diverse in-game-content, inclusief het nieuwe Bozjan Southern Front.

De Patch 5.4-update van december levert:

 • Nieuwe Main Scenario-quests – Volgend op de afronding van het Shadowbringers-verhaal in Patch 5.3, beginnen spelers aan een nieuw avontuur.
 • Nieuwe raid dungeon: Eden’s Promise – Het derde deel in de 8-delige Eden-raid-serie levert nieuwe gevechten op de niveaus normal en savage.
 • Chronicles of a New Era - The Sorrow of Werlyt Updates – Het volgende hoofdstuk in de “The Sorrow of Werlyt”-questline introduceert Emerald Weapon. In deze nieuwe trial kunnen spelers het opnemen tegen Emerald Weapon op de niveaus normal en extreme.
 • Nieuwe dungeon: Matoya’s Relict – Spelers kunnen deze nieuwe uitdaging overwinnen door samen te werken met andere avonturiers, of een groep computergestuurde personages, met behulp van het Trust-systeem.
 • Nieuwe Unreal-trial – De volgende powered-up-versie van een bestaande primal wordt met Patch 5.4 losgelaten op helden van level 80, voor een nieuwe uitdaging en kans op unieke prijzen.
 • Blue Mage-update – Deze limited job krijgt diverse nieuwe updates, inclusief een verhoogde level cap, mogelijkheden om nieuwe blauwe magie van vijanden te leren, nieuwe job-specifieke uitrusting, en toevoegingen aan het Blue Mage Log.
 • Nieuwe “Explorer Mode” – Deze nieuwe gameplay-mode laat spelers door Shadowbringers-dungeons reizen zonder dat ze daarbij worden aangevallen door vijanden, zodat ze ongestoord screenshots kunnen maken. In deze mode kunnen spelers ook mounts en minions oproepen om in hun screenshots te gebruiken.
 • Instrumenten-update – De speelbare instrumenten zijn uitgebreid met de viool.
 • Triple Triad-updates – Naast de aangepaste spelregels en interface-verbeteringen worden nieuwe, tijdelijke toernooien gehouden. Deze zijn ook beschikbaar via de Duty Finder.
 • Ishgard Restoration-update – De vierde en laatste fase van de restauratie van de Holy See of Ishgard begint.
 • Aanpassingen aan PvE- en PvP-acties, updates voor Ocean Fishing en Doman Mahjong, treasure hunt dungeon-updates, nieuwe UI-skins, en meer.

Explorer mode met mounts

Koers bepalen. Kiezen in tijden van budgettaire krapte

Voer de komende jaren geen bezuinigingen of belastingverhogingen door om de staatsschuld actief naar beneden te krijgen. Maar ga in deze onzekere tijd ook geen extra structurele uitgaven doen of structureel de belastingen verlagen als daar geen bezuinigingen of lastenverzwaringen tegenover staan. Kijk kritisch naar de ontwikkeling van de zorguitgaven, die door wetgeving automatisch veel sneller groeien dan bijvoorbeeld uitgaven aan onderwijs of defensie en overweeg die koers te verleggen. Zorg voor heldere begrotingsafspraken en discipline. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen die de Studiegroep Begrotingsruimte vandaag doet.

Voor de 16e keer adviseert de Studiegroep voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen de politiek over de begrotingsdoelstelling en de begrotingssystematiek voor de komende kabinetsperiode. Zo kunnen politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen en tijdens de formatie een goede afweging maken over het te voeren begrotingsbeleid in de volgende kabinetsperiode. De Studiegroep Begrotingsruimte wordt traditiegetrouw voorgezeten door de Secretaris-Generaal van het ministerie van Financiën en bestaat verder uit hoge ambtenaren van de diverse ministeries en directeuren van de Planbureaus en De Nederlandsche Bank.

1. Korte termijn: De overheid als stabiele factor

Het advies om niet op korte termijn te bezuinigen of belastingen te verhogen is ingegeven doordat de economie de komende jaren nog onder haar kunnen presteert. Anders zou de economie verder worden afgeremd en de crisis mogelijk verder worden verdiept. De Studiegroep adviseert daarom om stabiliserend begrotingsbeleid te voeren. Als gevolg van economische krimp wordt er minder aan belastingen en premies betaald terwijl de uitgaven (onder meer aan werkloosheidsuitkeringen) hoger zijn dan normaal. Volgens de Studiegroep is het verstandig de economie nu met tijdelijk crisisbeleid verder te ondersteunen. Dit crisisbeleid moet op termijn weer worden afgebouwd, naarmate de economie meer op eigen benen kan staan.

Dat er nu niet direct bezuinigd hoeft te worden, betekent niet dat er geen maatregelen genomen hoeven te worden. In plaats van korte termijnbeleid te voeren om het saldo te verbeteren, is het juist nu verstandig om beleid te richten op de uitdagingen en gezonde overheidsfinanciën op de lange termijn. De Europese begrotingsregels bieden hiervoor volgens de Studiegroep meer ruimte dan soms wordt verondersteld. De Studiegroep adviseert het volgende kabinet snel werk te maken van de schokbestendigheid van huishoudens en bedrijven. Met hervormingen op de arbeidsmarkt, in het belastingstelsel en op de woningmarkt kunnen mensen en bedrijven weerbaarder worden.

2. Lange termijn: Zorg voor gezonde overheidsfinanciën

Wanneer de economie in rustiger vaarwater is gekomen, zal duidelijk worden wat de precieze budgettaire gevolgen zijn. Op dat moment kan worden bekeken of de schuld zich naar een aanvaardbaar en wenselijk niveau beweegt. Er is een reëel risico dat de inkomsten en uitgaven blijvend uit balans zijn; de houdbaarheid is nu al verslechterd en de zorgkosten groeien snel.

De Studiegroep adviseert daarom om geen extra langjarige verplichtingen aan te gaan waar geen structurele uitgavenverlagingen of belastingverhogingen tegenover staan. Er is geen ruimte voor per saldo extra uitgaven of lastenverlichting. Dat zal een eventueel ingrijpen op lange termijn immers vergroten, wat ingrijpen harder en daarmee moeilijker maakt. Alles afwegend is de Studiegroep van oordeel dat het huidige pad van inkomsten en uitgaven voor de komende kabinetsperiode het budgettaire anker zou moeten zijn.

3. De politiek moet zorgen dat het weloverwogen keuzes kan maken

Politiek gaat om het verdelen van schaarse middelen. Om zo goed mogelijk keuzes tegenover elkaar te kunnen zetten, zou er idealiter één moment in het jaar zijn waarop over de verdeling van geld en over prioriteiten wordt besloten. Immers, als keuzes in de tijd achter elkaar worden gemaakt in plaats van op één moment, vindt geen afweging tussen de verschillende keuzes plaats. De Studiegroep herbevestigt daarom het belang van één besluitvormingsmoment. Ook wordt geadviseerd om lange termijndoelen vast te leggen in het regeerakkoord om zo effectiever te kunnen sturen op concrete doelen en brede welvaart.

Daarbij is het belangrijk dat politici weloverwogen kunnen kiezen waar meer en waar minder geld naartoe gaat. Dat vraagt om een gelijke behandeling van alle collectieve sectoren. Op dit moment is het zo dat de zorg automatisch extra geld krijgt voor kwaliteitsstijging. In tegenstelling tot alle andere collectieve sectoren is hiervoor geen politiek besluit nodig. Dat zou het volgens de Studiegroep echter wel moeten zijn. Automatisch extra geld voor de zorg betekent namelijk minder geld voor onderwijs, defensie, koopkracht of andere doelen. De Studiegroep adviseert het volgende kabinet zich hier bewust van te zijn en indien gewenst het beleid aan te passen.

De Studiegroep beveelt in dit kader ook aan om in de eerste plaats te communiceren over de daadwerkelijke ontwikkeling van de inkomsten en uitgaven in plaats van alleen maar over de wijzigingen die het kabinet daarin aanbrengt. Door de focus op de wijzigingen van beleid is in het verleden ten onrechte het gevoel ontstaan dat er op de zorg bezuinigd zou zijn en de belastingen zouden zijn verlaagd. In de praktijk zijn de zorguitgaven echter steeds gestegen en de belastingen ook.

4. Zorg voor heldere begrotingsafspraken en discipline

Ongeacht het economisch tij is beheersing van de begroting altijd nodig. Om dat te bewerkstelligen moeten er aan het begin van een kabinetsperiode duidelijke afspraken worden gemaakt over hoeveel er per jaar maximaal mag worden uitgegeven en hoe hoog de belastingen en premies zijn. Dat dwingt politici om keuzes te maken en het voorkomt dat volgende generaties met een rekening worden opgezadeld. Hiervoor is het van belang dat de begrotingsregels begrijpelijk en uitlegbaar zijn. Daarom heeft de Studiegroep de bestaande begrotingssystematiek kritisch tegen het licht gehouden en voorgesteld deze op onderdelen aan te passen.

Opvallende indie Bugsnax komt in november

Bugsnax, de nieuwe game van de ontwikkelaars van Octodad: Dadliest Catch, komt op 12 november uit voor PS4 en pc (Epic Games Store). Een PS5-versie komt op 19 november uit. In Bugsnax speel je als een verslaggever die op uitnodiging een mysterieus eiland bezoekt. Het eiland zit vol met 'bugsnax', beestjes die half insect en half snack zijn. Het doel van de game is om dit eiland te verkennen.

Als je een van die bugsnax eet transformeert je lichaam en krijg je nieuwe vaardigheden. Bekijk anders de eerste dertig minuten van de game hieronder.

Sackboy: A Big Adventure verhaaltrailer

Sackboy: A Big Adventure is een schattige 3D platformer die op 19 november uitkomt voor de PS4 en PS5. Ontwikkelaar Sumo Digital heeft bekendgemaakt dat de game ook gewoon een verhaal heeft, al hoef je het uiteraard niet heel serieus te nemen. De kwaadaardige Vex heeft de vrienden van Sackboy gekidnapt en is van plan om de Craftworld in een nachtmerrie-wereld te veranderen. Aan jou om zijn plannen te stoppen.

Dat klinkt niet heel spannend, maar zoals je van deze franchise kunt verwachten is alles omwikkeld door flinke laag Britse humor.

The Medium komt in december uit

The Medium, de horrorgame van Poolse ontwikkelaar Blooper Team, komt op 10 december uit voor Xbox Series X|S en pc. De game zou eigenlijk tijdens de release van Microsoft's nieuwe consoles uitkomen, maar werd dus een maandje uitgesteld. 

In The Medium speel je als een helderziend personage die zich tussen de echte en een paranormale wereld begeeft. Opvallend hierbij is dat je beide werelden via een soort split-screen perspectief tegelijk kunt zien. Wat je in de ene wereld doet heeft effect op de andere. Akira Yamaoka, componist van Silent Hill, werkt mee aan de soundtrack van deze game.

Last onder dwangsom voor Stichting Stepwork GGZ

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Stichting Stepwork GGZ een last onder dwangsom opgelegd. Deze stichting uit Assen biedt ggz-behandeling aan ongeveer 600 cliënten. De kwaliteit van de zorg schiet tekort op het gebied van medicatieveiligheid.

De inspectie ziet dat de zorg bij Stepwork op een belangrijk onderdeel, namelijk op het punt van een verantwoorde en veilige omgang met medicatie, niet voldoet aan de getoetste wet- en regelgeving, normen, richtlijnen en standaarden. Voor het voorschrijven van medicatie gebruikt Stepwork een zogeheten Elektronisch Voorschrijfsysteem. In dit systeem zijn niet alle actuele en relevante medicatiegegevens opgenomen. De persoon die de medicatie voorschrijft heeft hierdoor geen actuele medicatiegegevens van de cliënt.

Om die reden gaf de inspectie in mei 2020 een aanwijzing, een maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat Stepwork nog steeds niet voldoet aan de daarin genoemde norm. Om te zorgen dat Stepwork alsnog voldoet aan de aanwijzing, legt de inspectie een last onder dwangsom op.

Als Stepwork niet op uiterlijk 22 oktober 2020 voldoet aan de norm, moet zij een geldbedrag (dwangsom) betalen van € 20.000,-.

De inspectie volgt de naleving nauwlettend. Voldoet Stepwork niet aan de last onder dwangsom, dan kan de inspectie een tweede last onder dwangsom of een cliëntstop (verzwarende aanwijzing) opleggen.

Sony maakt bekend welke PS4-games niet op de PS5 werken

Sony heeft een lijst gepubliceerd van welke PS4-games niet op de PS5 gaan werken. Het gaat om slechts tien games, waarvan de meeste weinig bekend zijn. Sony geeft verder aan dat bepaalde PS4-games van 'game boost' gaan profiteren. Ghost of Tsushima bijvoorbeeld gaat van 30fps naar 60fps. Uiteraard gaan alle games ook profiteren van de SSD en ze krijgen daardoor betere laadtijden. 

Deze games maken de overstap niet:

 • Afro Samurai 2: Revenge of Kuma Volume One (Versus Evil)
 • DWVR (Mad Triangles) (PlayStation VR title)
 • Hitman Go: Definitive Edition (Square Enix)
 • Joe’s Diner (United Independent Entertainment)
 • Just Deal With It! (Super Punk Creative)
 • TT Isle of Man: Ride on the Edge 2 (Nacon)
 • Robinson: The Journey (Crytek) (PlayStation VR title)
 • Shadow Complex Remastered (Epic Games)
 • Shadwen (Frozenbyte)
 • We Sing (THQ Nordic)

COVID-19: Burgemeester Aboutaleb positief getest

De burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb is positief getest op COVID-19, dat heeft de gemeente Rotterdam zojuist bekend gemaakt. Volgens zijn woordvoerder heeft hij milde klachten.

De burgervader zal de komende week in isolatie blijven en wordt tot die tijd vervangen door locoburgemeester Bert Wijbenga mocht dat nodig zijn. Om zijn plek in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond in te nemen is de Schiedamse burgemeester en tevens vicevoorzitter Cor Lamers beschikbaar.

Postzegels 5 cent duurder in 2021

De postzegelprijs voor brieven in Nederland stijgt met 5,5% van € 0,91 naar € 0,96. Deze stijging valt, samen met de andere tariefwijzigingen, binnen de door de ACM vastgestelde tariefruimte. PostNL zet ook in 2021 het gematigde tariefbeleid van de afgelopen jaren voort.

Posttarieven 2021
Met ingang van 1 januari 2021 verhoogt PostNL de tarieven voor het versturen van brieven in Nederland en van Nederland naar het buitenland. Bij frankeren met de frankeermachine verandert het tarief van € 0,85 naar € 0,90. Het basistarief voor brieven naar het buitenland wordt € 1,55, dat was € 1,50. Het complete productaanbod van PostNL inclusief tarieven is vanaf half oktober te vinden op postnl.nl/tarieven2021.

Resi Becker, directeur Mail Nederland: ‘PostNL wil de post betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar houden. Dat kunnen we garanderen door kostenbesparingen. Veel mensen zien de relevantie van post, dat merkten we ook goed in de eerste maanden van de coronacrisis toen veel mensen elkaar een kaartje stuurden. Over de gehele linie blijft het postvolume echter wel dalen. Een gematigde stijging van de tarieven is noodzakelijk om de beste service te kunnen bieden aan onze klanten, een goede werkgever te zijn en een financieel gezond bedrijf te blijven.’

Decemberzegel 2020
Het tarief voor de decemberzegel van PostNL voor 2020 is € 0,86. De speciale decemberzegels zijn net als vorig jaar 5 cent goedkoper dan normale postzegels. Een vel van 20 decemberzegels kost € 17,20. De zegels zijn vanaf 16 november te koop bij postkantoren, pakketpunten, postzegelverkoop-punten of via postnl.nl en geldig tot en met 6 januari 2021.

Pakkettarieven 2021
De tarieven voor het versturen van een pakket in Nederland blijven ongewijzigd, met uitzondering van aangetekende pakketten - die worden € 0,25 duurder. Een gewoon pakket versturen kost € 7,25 maar online voorbereiden levert een aantrekkelijk tariefverschil op van € 0,50.

Alle tarieven
Het complete productaanbod van PostNL inclusief tarieven is vanaf half oktober te vinden op postnl.nl/tarieven2021.

Illegale bijeenkomst: 33 processen-verbaal opgemaakt

De politie trof tijdens een surveillance in de nacht van zondag op maandag een groep van 33 mensen aan die in een bedrijfspand aan het Signaal in Purmerend bijeen waren. Overduidelijk was dat geen enkele coronaregel werd nageleefd.

In een ruimte van dit bedrijfspand zag de politie rond 01:20 uur dat er meer dan 30 mensen aanwezig waren. Niemand droeg een mondkapje en de onderlinge afstand tussen de mensen bleek geen 1,5 meter te zijn. Daarbij stond het hele pand vol met onder andere nicotinerook en er waren meerdere tanks met vermoedelijk lachgas. Verschillende personen liepen rond met een ballon aan hun mond.

De politie verzocht de organisator van deze bijeenkomst en alle overige personen om uit het pand te komen. Van iedereen werden de identiteitgegevens genoteerd. Tegen alle aanwezigen en de organisator is proces-verbaal opgemaakt en zij kunnen hun proces-verbaal tegemoet zien.

Ook in hoger beroep 7 jaar cel voor woningoverval en poging tot doodslag

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 45-jarige man opnieuw veroordeeld tot 7 jaar celstraf. Het hof vindt bewezen dat hij een woningoverval in Valkenswaard heeft gepleegd. Hij is daarnaast ook veroordeeld voor een poging tot doodslag en verboden wapenbezit. Het hof volgt daarmee de straf die de rechtbank Oost-Brabant eerder oplegde.

Woningoverval in 2001
In 2001 pleegde de man samen met een medeverdachte een woningoverval in Valkenswaard. De bewoners werden bedreigd met een (imitatie)vuurwapen en een mes. De man sloeg ook een van hen met het wapen tegen het hoofd. Uiteindelijk gingen de mannen ervandoor met handtasjes met daarin geld, een mobiele telefoon en sleutels. De telefoon en een bivakmuts die bij de overval was gedragen werden later teruggevonden.

Op de bivakmuts zat speeksel en een DNA-spoor, dat in 2015 leidde naar de man. De medeverdachte werd in 2002 al veroordeeld. In hoger beroep verklaarde de man dat hij in de periode van de overval vaak mutsjes droeg, en die bij het opzetten ervan wel eens in zijn mond hield. Het hof vindt die verklaring ongeloofwaardig.

Mishandeling in Den Bosch
In 2016 mishandelde de man een slachtoffer in het centrum van Den Bosch. Het slachtoffer werd tegen de grond geslagen en kreeg daarna nog meerdere vuistslagen en schoppen tegen het hoofd. Het gedrag van de man veroorzaakte voor het slachtoffer een situatie die dodelijk had kunnen aflopen. Het hof spreekt daarom net als de rechtbank van een poging tot doodslag.

Buitensporig geweld
Uit de verklaring van de slachtoffers van de woningoverval blijkt dat zij bijna 20 jaar na de gebeurtenis nog steeds kampen met herbeleving van negatieve gevoelens. Het gedrag van de man tijdens de mishandeling wordt gekenmerkt door nietsontziend geweld. Het hof heeft bij de strafbepaling meegenomen dat de man eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten. Een celstraf van 7 jaar is daarom passend.

Alcomobilist met rijontzegging strandt zonder benzine op vluchtstrook

Een 30-jarige automobilist uit Hoek van Holland stond zondagmiddag 11 oktober stil op de vluchtstrook langs de A59. De man bleek beschonken, had een rijontzegging, was eerder die dag weggereden bij een ongeval en stond zonder benzine.

Een agent reed die dag rond 16.00 uur over de A59 in de richting van Waalwijk. In een bocht zag hij een auto stilstaan met daarin vier inzittenden. Omdat de auto er gevaarlijk stond, besloot de agent te kijken wat er aan de hand was. Omdat de bijrijder uit een fles wijn dronk, besloot de politie de bestuurder te laten blazen. Hierbij werd duidelijk dat hij teveel alcohol had gedronken.

Uit het systeem bleek ook nog eens dat de bestuurder een rijontzegging had. Ook was hij eerder die middag weggereden bij een verkeersongeval op de Ringbaan-Oost in Tilburg. Hij werd aangehouden. De auto, die zonder brandstof stond, werd weggetakeld. De andere drie inzittenden werden direct opgehaald door een vriend.

Utrechtse Climate Challenge van start

Gedeputeerde Huib van Essen lanceert op 12 oktober een Climate Challenge op Twitter en zijn Facebook- en Linkedin-account. Hij daagt de wethouders van de provincie Utrecht uit om te laten zien wat er allemaal gaande is op het gebied van energie besparen en duurzame opwek.

Op veel plekken in de provincie Utrecht zijn gemeenten, inwoners en bedrijven al volop bezig om energiezuiniger te leven en te werken en om duurzame energie op te wekken. Met deze Climate Challenge tijdens de Utrechtse Klimaatweken wil Van Essen deze initiatieven een podium geven. De animo onder Utrechtse gemeenten is groot: 25 gemeenten doen mee.

Challenge via sociale media
Huib van Essen: "Super dat zoveel wethouders de handschoen hebben opgepakt en mee willen doen! Dat had ik wel gehoopt, maar niet verwacht toen ik net voor het zomerreces alle wethouders Energie een mail stuurde met dit idee." Van Essen koos voor een challenge via social media. "Voordeel is dat een filmpje dan niet perfect hoeft te zijn. Een enthousiast vertellende wethouder, een inspirerend voorbeeld en een mobiele telefoon: meer heb je niet nodig."


Economische krimp tijdens lockdown minder sterk in Nederland dan in BelgiŰ

In Nederland kromp de economie in het tweede kwartaal van 2020 met 9,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. In dezelfde periode kromp de Belgische economie met 14,5 procent. Vooral in de bouwnijverheid en de detailhandel waren de Nederlandse coronagerelateerde maatregelen milder dan de Belgische. Dit meldt het CBS in het artikel De Nederlandse en Belgische economie tijdens de lockdown.

De effecten van de lockdown op beide economieën zijn terug te zien in de toegevoegde waarde per bedrijfstak. De gehele of gedeeltelijke sluiting van een bedrijf heeft namelijk onmiddellijk gevolgen voor de hoeveelheid productie. De bouw, de bedrijfstak handel, vervoer en horeca, en de industrie verklaren 72 procent van het verschil in krimp van alle bedrijfstakken tussen beide landen in het tweede kwartaal van 2020. Binnen de overkoepelende bedrijfstak handel, vervoer en horeca was het vooral de handel die het verschil maakte tussen beide landen.

Grootste verschil in de bouw
Het grootste verschil in ontwikkeling van de toegevoegde waarde tussen België en Nederland in het tweede kwartaal werd geboekt in de bouw. Waar de Nederlandse bouw kromp met 3,5 procent ten opzichte van een jaar eerder, kromp die in België met 15,7 procent. De Belgische bouw droeg zo 0,9 procentpunt bij aan de krimp in België. In Nederland was de krimpbijdrage van de bouw 0,2 procentpunt.

Het grootste verschil in coronagerelateerde maatregelen in deze bedrijfstak is dat afstand houden in België verplicht werd gesteld, terwijl het in Nederland al snel een dringend advies werd. Belgische bouwbedrijven sloten veel vaker dan Nederlandse collega’s de deuren. In Nederland werd eind maart een doorwerkprotocol afgesloten tussen werkgeverorganisaties en vakbonden. Zo werd afstand houden op de bouwplaats niet verplicht. In Nederland bleven de meeste bouwplaatsen mede hierdoor open.

Dit is terug te zien in de bouwproductie: in Nederland was er nauwelijks sprake van een daling, terwijl in april de Belgische bouwproductie 40 procent lager lag dan een jaar eerder. Deze daling was bijna net zo sterk in de grond-, weg- en waterbouw als in de bouw van bedrijfspanden en woningen. Vanaf 4 mei mochten in België ook bouwbedrijven die geen afstand konden houden weer aan de slag, maar dan wel met een mondkapjesplicht. In de maanden daarop herstelde de Belgische bouw richting het productieniveau van dezelfde maanden een jaar eerder.

Groot deel detailhandel in België wel dicht
Een groot verschil tussen de Belgische en Nederlandse lockdown is dat in België vanaf 17 maart alle niet-essentiële winkels dicht moesten, terwijl deze in Nederland open mochten blijven, mits zij voldoende maatregelen hadden genomen om de onderlinge afstand te bewaren. Hierdoor ging een groot gedeelte van de Belgische detailhandel dicht. Alleen voedingswinkels, apotheken, krantenwinkels en tankstations mochten openblijven. Terwijl in Nederland de omzet van bouwmarkten piekte, bleven deze in België tot 18 april gesloten. Vanaf 11 mei mochten alle winkels in de Belgische detailhandel weer open, maar met een tijdslimiet van een half uur en met maximaal 2 klanten samen.

Vooral in april daalde de omzet van de Belgische detailhandel sterk, met 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. In Nederland daalde de omzet van de detailhandel slechts licht. In de maanden na april boekte deze bedrijfstak in beide landen forse groeicijfers. De daling van de omzet in de detailhandel lijkt daardoor verband te houden met de strengere Belgische maatregelen om alleen essentiële winkels van eind maart tot begin mei open te houden.

Nieuwe studie bevestigt: medicijnresten zijn risico voor kwaliteit oppervlaktewater

Een nieuwe studie door Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Deltares bevestigt dat medicijnresten een risico zijn voor de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland. Dat blijkt uit een analyse van meetgegevens van waterbeheerders uit 2017 en 2018. In 2017 en 2018 werd van 19 verschillende stoffen de risicogrens minimaal één keer overschreden. Stoffen als pijnstillers, antibiotica, bloeddrukverlagers, antidepressiva en anti-epileptica overschreden de risicogrens zelfs meerdere keren. Medicijnresten kunnen het ecosysteem aantasten, omdat ze een risico zijn voor dieren die in het oppervlaktewater leven.

Meer stoffen boven risicogrens
Door uitbreiding van zowel het aantal meetpunten als de meetfrequentie, vonden de onderzoekers nu meer stoffen boven de risicogrens. Deze risicogrens is voor sommige stoffen erg laag. Voor die stoffen waren de metingen niet gevoelig genoeg. De werkelijke hoeveelheid medicijnresten in het oppervlaktewater is waarschijnlijk groter. Daarom kan het werkelijke risico hoger zijn. In 2016 bestudeerde het RIVM de meetgegevens van waterbeheerders uit 2014. Ook toen bleken de risicogrenzen overschreden te zijn voor een aantal medicijnresten in het oppervlaktewater. Deze nieuwe studie over 2017 en 2018 bevestigt dat beeld.

Belang ketenaanpak
Deze studie onderstreept het belang van het terugdringen van medicijnresten in het oppervlaktewater. Waterschappen, drinkwatermaatschappijen, rijksoverheid, gemeenten, farmaceuten en zorgsector, werken daarvoor samen in de ketenaanpak Medicijnresten uit water.

Man gooit inboedel van balkon en verzet zich bij aanhouding

Een 23-jarige man uit Tilburg kreeg zondagavond 11 oktober ruzie in een woning aan de Frankische Driehoek in Goirle. Bij een bekende van hem gooide hij een deel van de inboedel vanaf het balkon naar beneden. Toen hij zich ook nog vervelend gedroeg tegenover de politie, werd hij aangehouden. Maar ook dit verliep met de nodige agressie.

De agenten kregen even voor 19.00 uur de melding om naar de woning te komen, aangezien een bekende de hele inboedel aan het vernielen was. Ook zou hij spullen vanaf het balkon naar beneden gooien. Toen de agenten op de locatie waren, zagen zij dat de hele grond bezaaid lag met spullen. Met zowel de man als de bewoonster gingen zij in gesprek. De man werd vervolgens gesommeerd te vertrekken. Maar dit laatste ging niet zonder slag of stoot.

Bij het complex bleef de man zich vervelend gedragen en schold hierbij de agenten uit. Ook haalde hij uit met een gebalde vuist die de agenten ternauwernood konden ontwijken. De man werd in de handboeien geplaatst en overgebracht naar het politiebureau. Hij zit nog vast.

Frijns valt uit in DTM-race Zolder, Rast slaat toe

De tweede DTM-race van het weekeinde in het Belgische Zolder heeft bepaald geen succes opgeleverd voor Robin Frijns, die op zaterdag nog tweede werd. De Nederlander viel uit en zag een van zijn twee concurrenten de winst pakken.

De race begon met een wat verrassende eerste rij: Timo Glock en Sheldon van der Linde stonden in hun BMW's vooraan, voor René Rast en Ferdinand Habsburg, met teamgenoten Nico Müller en Robin Frijns op de zevende en achtste plek. Rast kende een geweldig start, Glock schoof in de eerste bocht gelijk het grind in.

Rast nam zo de leiding, Mike Rockenfeller, Van der Linde, Frijns en Müller volgden. Frijns kwam al rap langs Van der Linde, Glock stopte erg vroeg in de hoop er zo nog iets van te maken. Frijns kwam na een kwartier binnen en dat ging wel soepel, maar het verlaten van de pitstraat bleek een grotere uitdaging: de auto reageerde niet op het stuur, Frijns knalde tegen de vangrails en zette zijn gehavende Audi aan de kant.

Rast en Rockenfeller kwamen gelijk binnen en dat bleek prima timing: de safety car kwam de baan op, Van der Linde en Müller leken te laat te zijn. Marco Wittmann had precies geluk en kwam na zijn ogenschijnlijk perfect getimede pitstop zelfs voor Rast de baan op, waarmee hij de virtuele leiding van de race in de schoot geworpen kreeg.

Met Van der Linde en Müller voorop werd de race hervat, de Zwitser pakte daar de leiding. Van der Linde kwam snel binnen en viel terug naar plek dertien, Müller kwam even later na zijn stop als negende de baan weer op en Wittmann had de leiding, voor Rast en Rockenfeller. De stop van Wittmann bleek een kwartier voor het einde niet zo perfect getimed als gedacht: hij moest toch nog naar binnen, zijn safety car-stop telde niet.

In een verder nogal gezapige slotfase reed Rast onbedreigd naar de winst, voor Rockenfeller. Ver daarachter was plek twee voor de verrassende Lucas Auer, die na zijn verrassende zege op de Lausitzring zo een tweede podiumplek van het jaar pakte. Glock herstelde zich nog naar een vierde plek, Müller werd negende.

Rode Kruis: dringend voedselhulp nodig voor duizenden mensen in Nederland

Het Rode Kruis zet giro 7244 open voor voedselhulp in Nederland. De hulporganisatie ziet dat de nood toeneemt, maar heeft meer geld nodig om duizenden mensen van een maaltijd per dag te voorzien. Daarom start het Rode Kruis vandaag de actie ‘Maaltijd voor een ander’. Met de opbrengst wil de hulporganisatie zorgen dat minimaal 3.000 mensen wekelijks de voedingsmiddelen hebben om zeven maaltijden te bereiden.

Door de coronacrisis valt er voor een grote groep mensen inkomen weg. Onder hen zijn mensen die door diverse omstandigheden net buiten de criteria van hulpinstanties vallen. Zij hebben nauwelijks nog geld om voedsel te kopen. Het Rode Kruis wil deze groep mensen, in ieder geval tot aan het einde van dit jaar, ondersteunen. “Steeds meer mensen in Nederland hebben geen geld om elke dag een maaltijd te kunnen koken. We zullen de hulp verder moeten opschalen, want we kunnen de meest kwetsbare mensen in Nederland in deze moeilijke tijd niet in de kou laten staan”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Kwetsbare groep
Het Rode Kruis ondersteunt tijdens deze coronacrisis mensen die in een kwetsbare sociaaleconomische positie zitten. Zo is er hoge voedselnood onder een groep ongedocumenteerden. Zij hebben door het wegvallen van hun inkomsten grote moeite om in hun basislevensbehoeften te kunnen voorzien. In Amsterdam alleen al, leven naar schatting duizenden mensen zonder papieren. Zij kunnen of willen niet door de reguliere hulpverlening worden geholpen. Een groot deel van deze mensen werkte voor de coronacrisis bijvoorbeeld in de schoonmaak, de bouw en in de horeca. Ook geeft het Rode Kruis, via haar lokale partners, voedselhulp aan dak- en thuislozen, aan arbeidsmigranten en aan gezinnen of alleenstaande ouders, die vanwege verlies of vermindering van inkomen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

Het Rode Kruis is in mei gestart met het geven van voedselhulp aan mensen die extra hard geraakt zijn door de coronacrisis en niet (of nog niet) bij andere instanties terecht kunnen. Inmiddels heeft het Rode Kruis 25.447 boodschappenkaarten en nog eens 25.055 voedselpakketten uitgereikt in onder andere de regio’s Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Leiden en Maastricht.

2 euro voor warme maaltijd
“Een klein bedrag maakt al een verschil. Voor € 2 euro steun je iemand met één warme maaltijd, voor € 3,50 heeft iemand een warme maaltijd en ontbijt of lunch”, concludeert Van Schaik. De actie ‘Maaltijd voor een ander’ is te steunen door te storten op giro 7244 of doneren via www.rodekruis.nl/maaltijd.

'Hitteleed voor 146 miljoen dieren'

Naar schatting 146 miljoen dieren in de veehouderij zijn dit jaar getroffen door de hitte, blijkt uit de Hittestress Monitor van Wakker Dier. “De zomers worden door klimaatverandering steeds heter. Toch is er ook deze zomer opnieuw nauwelijks iets gedaan door LNV-minister Schouten om dit ernstige dierenleed te voorkomen,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Dit jaar telde 41 dagen met een groot risico op hittestress: drie dagen meer dan in 2019 en in lijn met de stijgende trend sinds 1950. In de verschillende hete periodes had een aanzienlijk deel van de 146 miljoen dieren meerdere keer last. Hittestress kan ernstige gevolgen hebben. De dieren ervaren stress en ongemak, hun gezondheid gaat achteruit en ze kunnen er zelfs aan sterven. Ook vertonen ze vaak afwijkend gedrag. Zo rollen varkens in hun eigen uitwerpselen bij gebrek aan modder.

Noord-Brabant meeste leed
In Noord-Brabant hadden veruit de meeste dieren last van hittestress, ongeveer 43 miljoen. Op de tweede plek staat Limburg met 23 miljoen dieren, gevolgd door Gelderland met ruim 17 miljoen dieren. In deze provincies worden relatief veel dieren gehouden en doordat ze verder van de kust liggen, zijn daar meer hete dagen.

Hittegolf augustus
“Met name tijdens de hittegolf in augustus hebben de dieren erg geleden,” vertelt Hilhorst. Naar schatting ging dit om 81 miljoen dieren. “De dieren leefden meer dan tien dagen achtereen onder extreme omstandigheden.” De temperatuur en luchtvochtigheid lagen ver boven het niveau van waaraf dieren hittestress ervaren.

Meldpunt overladen
Bij het Meldpunt Hittestress kwamen 440 meldingen binnen. “Dat maakte nog eens pijnlijk duidelijk hoe groot de ernst en omvang van het leed zijn,” zegt Hilhorst. Veel meldingen gingen over schapen en koeien die geen schaduw en soms zelfs geen water kregen. Een steekproef van Wakker Dier bij schapen in Noord-Holland bevestigde dit beeld. Driekwart kreeg helemaal geen schaduw en nog eens zeventien procent onvoldoende.

Actieplan
Vorige maand overhandigde Wakker Dier een actieplan en een petitie met ruim 78 duizend handtekeningen aan minister Schouten (LNV). Met het actieplan wil de dierenwelzijnsorganisatie de minister op weg helpen. Het plan bevat tien prioriteiten waarmee dieren tegen hitte kunnen worden beschermd. De minister heeft nog niet officieel gereageerd.

FOK! Wat een weer: een enkele bui

Vandaag is er een afwisseling van zon en wolkenvelden, plaatselijk komt er een bui voor. Op een enkele plek is een mistbank ontstaan, deze lost halverwege de ochtend op. De maximumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind is boven land westelijk en zwak, langs de kust en op het IJsselmeer is de wind noordwest en overwegend matig. In de loop van de dag wordt de wind overal west tot zuidwest en is zwak tot matig, 2-4 Bft.

Komende nacht is er vrij veel bewolking en in het westen kan af en toe lichte regen vallen. In het oosten en noordoosten zijn er opklaringen en daar kan plaatselijk (dichte) mist ontstaan. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 5°C in het oosten en noordoosten tot 9°C in het westen. De wind wordt zuidelijk en is zwak tot matig boven land. Langs de westkust wordt de wind (vrij) krachtig.

Dinsdag overdag zijn er wolkenvelden met in het westen eerst nog lichte regen. In de loop van de dag gaat van het oosten uit de bewolking breken. De maximumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind wordt zuidoost en is matig, aan de westkust eerst nog vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Dreigende luchten in Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Ook in Zeeland zagen we vandaag veel wolken. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Mountainbikers strijden in blubber en drab om wereldtitels downhill

In het Oostenrijkse Leogang is het wereldkampioenschap mountainbiken zondag afgerond met de downhillwedstrijden. Dat was nog een hele opgave, want voorafgaand aan de wedstrijden had het fors geregend en dat was te merken aan het parcours.

Bovenin sneeuwde het zelfs een beetje, maar dat was niet echt een probleem, de uitdaging zat vooral in het middelste deel. Daar was de route nauwelijks begaanbaar: dikke lagen modder zorgden ervoor dat bijna iedereen wel een keer onderuit ging, en als je dan ging zat er gelijk zoveel modder overal op de fiets, dat er regelmatig geen enkele beweging in de wielen te krijgen was.

Vrouwen
De vrouwen openden het bal en dat was niet makkelijk. Wereldkampioene Myriam Nicole ging de derrie in, maar noteerde zowaar een acceptabele tijd en hield vrij lang stand. De Britse Tahnee Seagrave was op het snelle bovenste stuk sneller dan Nicole, maar ging onderuit in de modder en gleed een stuk van het parcours af, waardoor ze een minuut verloor.

De Zwitserse Camille Balanche kwam er juist opmerkelijk goed door en dook drie tellen onder Nicole's tijd door. De Française Marine Cabirou was bovenin de snelste, maar ging onderuit op de stenen. Ze haalde haar achterstand in...en ging in de drek nog eens onderuit, einde verhaal en ze werd negende.

De Australische Tracey Hannah was de laatste en zij was bovenin de snelste, maar halverwege kon ze in de Oostenrijkse drab niks anders doen dan even afstappen. Dat kostte veel tijd en zo werd Balanche verrassend wereldkampioene, voor Nicole en de Sloveense Monika Hrastnik, die op zeventien seconden eindigde.

Mannen
Bij de mannen zagen we een vergelijkbaar verhaal, hier was het de Brit Reece Wilson die als eerste een echt degelijke run neer kon zetten. De Franse topper Remi Thirion en de Canadees Mark Wallace reden geweldig, maar kwamen toch een paar seconden tekort op de Brit. De Nieuw-Zeelander Brook MacDonald viel hard op zijn schouder, thuisfavoriet David Trummer stuntte door op drie seconden van Wilson plek twee in te nemen.

Met Loris Vergier had Frankrijk nog een favoriet, maar hij leverde teveel tijd in op het derriegedeelte. De Zuid-Afrikaanse grootheid Greg Minnaar begon sterk, maar gleed onderuit. Danny Hart won in 2011 met een legendarische run in het natte Champery de wereldtitel, maar dat zat er nu niet in en hij bleef steken op plek dertien.

De Australiër Troy Brosnan dan: hij begon rap, maar bij het induiken van het bos maakte ook hij kennis met de bagger aldaar - hij werd achtste. Loïc Bruni was de allerlaatste en hield de schade bovenin beperkt, maar in de blubber kwam hij helemaal vast te zitten - hij werd slechts 62e.

De winst ging zo bijzonder verrassend naar Wilson, voor Trummer en Thirion. Tristan Botteram eindigde namens Nederland op een dikke halve minuut als 38e.

NASCAR: Chaos en drama op de Roval

De derde en laatste race van de tweede playoffronde in de NASCAR Cup Series heeft voor flink wat chaotische momenten gezorgd. De race werd verreden op de Roval in Charlotte, een combinatie van de oval aldaar en de road course op het binnenterrein.

De race op de fraaie en vochtige Roval ging - op regenbanden - van start met Denny Hamlin en Chase Elliott op de eerste rij en Brad Keselowski en Kevin Harvick daar achter, waarbij Keselowski de leiding nam bij de start. Zo reden we naar de competition caution met Keselowski voorop, maar Martin Truex, Clint Bowyer en Elliott gingen er in de pitstraat voorbij.

Richting het einde van de eerste stage reden een paar mannen al op slicks, zoals Ty Dillon en Jimmie Johnson, terwijl de leiders nog op de regenbanden reden en wat langzamer waren. John Hunter Nemechek kwam even vast te staan in het zompige gras en zorgde voor een korte caution, waarna Ty Dillon onder groen de eerste stage verrassend won, voor Christopher Bell en Matt DiBenedetto.

Met Bell, DiBenedetto en William Byron voorop konden we door in stage twee, waar Byron de leiding pakte, tot Blaney die richting het einde van de stage overnam. Kort voor het einde van de stage zorgde JJ Yeley met en spin voor een caution, daarna pakte Blaney de stagewinst, voor Elliott. Kyle Busch reed voor het einde van de stage lek en viel ver terug, waardoor zijn hoop om in de playoffs te blijven in rap tempo begon te slinken.

De tweede helft van de race begon met Byron, Bell en Keselowski voorop, terwijl Elliott met een bandenprobleem een extra stop moest maken. Ty Dillon ging ondertussen het gras even bijpunten, waar dan wel een caution voor kwam. Byron reed bij de herstart weer voorop, Bowyer - die eigenlijk een zege nodig had om door te mogen in de playoffs - zat op de tweede plek klaar om eventueel toe te slaan.

Hoogtepunten van de race (Bron: Youtube)

Met zo'n veertig ronden te gaan kreeg Austin Dillon een tikje van Kyle Busch de muur in: caution. Byron reed daarin te hard in de pitstraat en de raceleider moest achteraan aansluiten, waardoor de leiding in handen kwam van Blaney, voor Ricky Stenhouse, die in de eerste bocht gelijk in de rondte ging. Bowyer bleek ook geraakt te zijn: de sympathieke coureur in de #14 reed langzaam rond en leek gezien voor de winst en dus zijn titelkansen.

De volgende leider, Blaney, kwam ook in de problemen: hij ging door het gras en de blubber en zo kwam Ryan Preece of all places aan de leiding. Dat duurde niet lang, want Alex Bowman, die aangaf zich totaal niet goed te voelen, pakte de eerste plek rap over. Elliott reed dan weer naar voren en passeerde Bowman voor de leiding, tot een crash van Matt Kenseth voor een nieuwe caution zorgde.

Kyle Busch kwam als een van de weinigen niet naar binnen voor nieuwe banden en reed zo ineens aan de leiding, voor Erik Jones en de ineens weer voorin rijdende Hamlin. Jones nam al snel de leiding over van Busch, die ook de oprukkende Elliott langszij zag komen. Dik tien ronden voor het einde kwam Brennan Poole in beeld en dan is één ding duidelijk: caution, want een geniale inhaalactie of iets dergelijks zal het niet zijn.

Met Elliott en Jones voorop begonnen de laatste tien ronden, maar Logano nam die tweede plek rap over. De vierde opeenvolgende road course-zege van Elliott kwam niet meer in gevaar, de strijd om de acht plekken in de volgende playoffronde was ook gestreden. Austin Dillon, Clint Bowyer, kampioen Kyle Busch en de totaal onzichtbare Aric Almirola lagen eruit, Hamlin, Elliott, Kurt Busch, Harvick, Logano, Keselowski, Bowman en Truex strijden om de titel.

Hond vindt paarsgepunte dildo en weigert 'm af te staan

De 33-jarige hondenuitlaatster Klara Robson was diep geschokt toen labrador Charlie op stokkenjacht ging en even later kwispelend met een paarsgepunte lans aan kwam wandelen.

Even had ze de indruk dat het beestje met een stok aan het spelen was en omdat hij zich zo enorm vermaakte besloot Klara een foto te maken en deze naar het baasje te sturen. Toen ze twee minuten later de foto nog eens goed bekeek bleek de één jaar jonge hond geen houten stok, maar een paarse dildo in zijn bek te hebben.

Het kostte Klara zo'n vijftien minuten om het speeltje af te pakken. "Het was vooral erg lastig te pakken omdat het ding in de rondte stuiterde," grapt ze. Ze probeerde de rubberen knots, telkens als de hond het ding liet vallen met haar voeten weg te schoppen, maar een tweede hond begon zich ermee te bemoeien, wat het er alleen maar lastiger op maakte het ding uit het zicht van haar hond te krijgen.

Uiteindelijk lukte het haar de honden lang genoeg af te leiden om de dildo in een greppel te kunnen schoppen.

"Het is ook typisch iets dat Charlie zou doen," aldus de opgelaten Klara.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.