FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 januari 2020

Jansrud raast naar super-G-winst in Kitzbühel, afdaling van het jaar komt eraan

In het Oostenrijkse Kitzbühel zijn de jaarlijkse Hahnenkammrennen weer van start gegaan: stuk voor stuk klassiekers in het alpineskiën. De slalom wordt zondag gehouden, vrijdag stond de super-G op het programma en zaterdag volgt om 11.30 uur - live op Eurosport en ARD - de afdaling op de legendarische Streif.

De Zwitser Mauro Caviezel zette een scherpe tijd neer, maar heel lang kon hij daar niet van genieten: Matthias Mayer zette het stadion bij de finish in vuur en vlam door met 0,33 seconden de snelste tijd te pakken. Die werd kort daarop al geëvenaard, want de Noor Aleksander Aamodt Kilde gooide eveneens een goede run neer op de beruchte Oostenrijkse sneeuw.

Mogelijk moest een overwinning op de Streif zo voor het eerst sinds 1978 gedeeld worden, maar daar dacht Kjetil Jansrud anders over. De ervaren Noor kent bepaald geen lekker seizoen, maar denderde naar beneden en was aan de finish 0,16 seconden sneller, wat hem na meer dan een jaar eindelijk weer een zege opleverde. Kilde en Mayer hielden stand en werden tweede, Caviezel greep zo naast het podium.

Wuhan coronavirus niet via Nederland, 3 besmettingen in Frankrijk

Nieuwe dag, nieuwe cijfers. Het coronavirus dat zich momenteel voornamelijk lijkt te verspreiden in China heeft inmiddels 26 slachtoffers gemaakt en er zijn 939 besmettingen bevestigd. Een dag nadat de Wereldgezondheidsraad (WHO) heeft besloten het niet te bestempelen als een internationale crisis zijn er ook weer nieuwe besmettingen gemeld in onder andere de Verenigde Staten, Singapore en Hong Kong. Ook is de eerste dode gemeld die buiten het epicentrum woont.

Om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen heeft de Chinese overheid besloten om 14 steden 'op slot' te zetten. In de Hubei regio, het epicentrum waar het virus is ontstaan, is het voor de ruim 41 miljoen inwoners verboden om te reizen en zijn op veel plekken de treinstations gesloten. Ook worden ze gesommeerd om zoveel als mogelijk binnen te blijven en enkel naar buiten te gaan voor noodzakelijke dingen.

Met het oog op het Chinese nieuwjaar dit weekend zijn ook een aantal populaire toeristische plekken afgesloten. Onder andere de Chinese Muur (ten noorden van Peking), De Verboden Stad en Disneyland Shanghai zijn tot nader order gesloten. Daarbij mogen Chinese reisbureaus per direct ook geen vakanties meer verkopen, zowel voor binnen- als buitenlandse reizen. Voor toeristen uit het buitenland zijn nog geen beperkingen opgelegd. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken heeft voor de provincie Hubei wel het reisadvies aangepast naar 'alleen noodzakelijke reizen'.

In de stad Wuhan wordt momenteel door de regering met spoed een noodhospitaal opgezet, verwacht wordt dat dat over een ruime week klaar is. Door de angst onder de bewoners worden de ziekenhuizen momenteel platgelopen. En dergelijk ziekenhuis is al eens eerder in een week uit de grond gestampt tijdens de SARS-uitbraak in 2003.

Duidelijke cijfers over de besmettelijkheid van het virus zijn er nog niet, momenteel zitten de schattingen ergens tussen de R0 1,5-4. Dat nummer geeft aan hoeveel een drager van het virus anderen besmet, met een R0 van 2 bijvoorbeeld komt het erop neer dat elke drager 2 andere mensen besmet. De incubatietijd van het virus is ongeveer twee weken en kan ook overleven op voorwerpen (deurklinken, sanitair, publieke ruimtes etc.)

Update 20.45 uur:
Inmiddels heeft het virus ook Europa bereikt, in Frankrijk zijn twee gevallen van besmetting met het coronavirus bevestigd.

Update 21.40 uur:
Een van de besmette personen in Frankrijk heeft aangegeven vanuit Wuhan via Nederland terug te zijn gereisd naar Bordeaux.

Update 23.30 uur:
Het Gezondheidsinstituut RIVM ontkent nu dat de besmette man via Nederland is gereisd en in Parijs is overgestapt. In Frankrijk is men inmiddels op zoek naar alle mensen waar hij mee in contact is geweest, volgens de man zijn dat een tiental mensen. Tevens is er in Frankrijk in Parijs een derde geval gemeld, een persoon die niet uit China is gekomen maar besmet is geraakt middels mens op mens besmetting.

Kroatië en Spanje bereiken finale EK handbal

De handballers van Kroatië en Spanje spelen zondag om de Europese titel. Het Kroatische team versloeg in een spannende halve finale Noorwegen. Het duel werd pas beslist in de verlenging: 29-28. De tweede halve finale tussen Spanje en Slovenië werd met 34-32 gewonnen door de regerend Europees kampioen.

De wedstrijd in Stockholm tussen Noorwegen en tweevoudig finalist Kroatië ging gelijk op. Na zestig minuten was het 23-23. In de verlenging gaven beide ploegen opnieuw niks toe. In de laatste seconden van de tweede verlenging scoorde Zeljko Musa de winnende treffer voor Kroatië.

In andere halve finale was Spanje vooraf de favoriet. Bij rust stonden de Slovenen vijf punten achter, maar in de tweede dertig minuten maakten ze het toch nog spannend. Door een slotoffensief was het Spanje dat aan het langste eind trok en voor de zesde keer in de historie de finale bereikte.

Kroatië naar finale EK handbal (Bron: Youtube)

SC Cambuur terug op eerste plaats in de Keuken Kampioen Divisie na gelijkspel Jong Ajax

Jong Ajax heeft in het uitduel tegen NEC twee punten laten liggen. De Amsterdammers speelden met 3-3 gelijk. Concurrent SC Cambuur maakte in het duel met Jong FC Utrecht geen fout en won met 3-1. Door deze resultaten is de club uit Leeuwarden de nieuwe lijstaanvoerder in de Keuken Kampioen Divisie.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
De Graafschap - MVV Maastricht 3-2
FC Dordrecht - FC Eindhoven 1-0
Helmond Sport - FC Den Bosch 0-0
N.E.C. - Jong Ajax 3-3
Roda JC Kerkrade - FC Volendam 2-3
SC Cambuur - Jong FC Utrecht 3-1
Telstar - TOP Oss 1-0

Uitslag FC Utrecht - ADO Den Haag

FC Utrecht heeft vrijdagavond de thuiswedstrijd tegen een zwak spelend ADO Den Haag met 4-0 gewonnen. Na een klein kwartier spelen opende Peterson de score. Na rust scoorden Kerk en twee keer Klaiber voor de ploeg uit de Domstad. Zoet stopte in de blessuretijd een strafschop.

FC Utrecht

4 - 0

ADO Den Haag

14' Peterson
53' Klaiber
74' Kerk
84' Klaiber
   
 
Gele kaart: , Baluta, Pinas, Stubbs, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.319
Arbiter: Nijhuis
Bijzonderheden: Goossens mist strafschop (90+2)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Klaiber
v.d. Maarel
Hoogma
Guwara
Gustafson
Emanuelson (St.Jago/86)
v.d. Streek
Kerk (Cerný/75)
Abass
Peterson (Bahebeck/68)
  Koopmans
Malone
Stubbs
Pinas
De Bock
Summerville (Falkenburg/46)
Bakker (v. Buren/68)
Thomas (Meijers/88)
Baluta
Goossens
Immers

Fietsen over zonnepanelen? Binnenkort in Rhenen!

In de week van 3 februari 2020 start de provincie Utrecht met het aanbrengen van zonnepanelen op een stukje fietspad langs de N225 bij Rhenen, ter hoogte van Remmerden. Het is een proef om te kijken of fietspaden kunnen bijdragen in de opwekking van duurzame energie. De werkzaamheden duren tot en met 20 februari en worden uitgevoerd door Easypath. Voor fietsers is er tijdens de uitvoering een korte omleidingsroute ter plaatse.

Het stukje fietspad bij Rhenen maakt deel uit van ‘Het Fietspad van de Toekomst’, langs de N225, tussen Utrecht Science Park en Wageningen. Hier kunnen nieuwe ideeën en innovaties worden toegepast en getest om het fietsen nog aantrekkelijker te maken. De provincie Utrecht trapt af met het aanbrengen van zonnepanelen in het fietspad over een lengte van 25 meter. Het gaat om panelen met geïntegreerde elektrische verwarming. De opgewekte energie wordt gebruikt om het fietspad te verlichten en om het te verwarmen in de winter om gladheid tegen te gaan. Dit laatste komt de verkeersveiligheid ten goede en voorkomt dat er gestrooid moet worden waarbij er zout op de weg en in de bermen achterblijft.

In december 2019 is een prijsvraag uitgeschreven om ideeën aan te dragen om het fietsen nog leuker en aantrekkelijker te maken. Bedrijven en particulieren kunnen hun ideeën nog tot en met 3 februari 2020 inzenden via fietspadvdtoekomst.nl.  De inzenders maken kans op mooie prijzen en de beste ideeën worden uitgevoerd in de vorm van een pilot op of langs Het Fietspad van de Toekomst, langs de N225 tussen Utrecht Science Park en Wageningen.

De proef met de zonnepanelen levert een bijdrage aan de ontwikkeling van duurzame energie uit weginfra. Bij een positieve uitkomst, kunnen zonnepanelen op fietspaden een belangrijke bijdrage leveren aan de reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen en het verduurzamen van de provinciale infrastructuur. Doordat de zonnepanelen zich op de bestaande wegverharding bevinden, is er sprake van dubbel ruimtegebruik. Er hoeft geen landbouw- of natuurgrond te worden gebruikt en het landschap wordt niet aangetast. Deze zomer legt de provincie ook zonnepanelen aan op het fietspad langs de N417 bij Maartensdijk, over een lengte van 350 meter. Het gaat hier om een grootschalige proef waarbij de provincie ervaring wil opdoen met de aanleg en het rendement van zonnepanelen en met het meerjarig onderhoud ervan.

PVV: 'knikker asieltuig de grens over of zet ze op water en brood'

Tussen Uden en Nijmegen worden buschauffeurs volgens de Telegraaf regelmatig geïntimideerd door een groep van circa 25 asielzoekers. Inmiddels hebben Connexxion en Arriva maatregelen genomen; zo rijden er sinds kort regelmatig beveiligers mee in de bus.  De overlastgevers weigeren te betalen, gaan in discussie over het tarief en zijn agressief naar de chauffeur toe volgens Connexxion. De overlast komt voornamelijk in de middag en avond voor.  

Inmiddels is er ook vanuit de Tweede Kamer gereageerd op de berichtgeving van de Telegraaf. Bente Becker van de VVD wil graag een OV-verbod voor de overlastgevers tot ze uitgezet kunnen worden, Geert Wilders is wat rigoreuzer, die wil dat de overlastgevers per direct het land uitgeschopt worden, en indien dat niet mogelijk is, ze op water en brood in de cel gesmeten worden tot ze wél uitgezet kunnen worden. Hij heeft inmiddels ook vragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over de kwestie. 

Zware aardbeving in Zuidoost-Turkije

Het zuidoosten van Turkije is zojuist getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6.8. Het epicentrum lag zo’n 200 kilometer ten noordoosten van Gaziantep en 550 kilometer ten oosten van Ankara. Volgens het European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) vond de beving plaats op een diepte van 15 kilometer.

Dit meldt het Algemeen Dagblad

Update 20:25 uur: 
Het AD meldt dat er minstens vier doden zijn te betreuren.

Marineschip Zr. Ms. De Ruyter naar Golfregio

Marineschip Zr. Ms. De Ruyter vertrekt aanstaande dinsdagmiddag vanuit Den Helder richting de Perzische Golf voor een missie van circa 5 maanden. Het fregat gaat daar heen om een beeld op te bouwen van de maritieme veiligheidssituatie in de Golfregio. Dit gebeurt als onderdeel van de European-led Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASOH).

In de Straat van Hormuz en de Golfregio vonden vorig jaar verschillende ernstige incidenten plaats, waarbij 6 olietankers zwaar beschadigd raakten en 2 werden vastgehouden. Op initiatief van Frankrijk start nu EMASOH; een missie die bedoeld is om de maritieme veiligheid in de economisch belangrijke regio te vergroten.

Zr.Ms. De Ruyter, een Frans fregat en patrouillevliegtuig hebben als taak om de maritieme veiligheidssituatie in kaart te brengen. Daarnaast moet de aanwezigheid van de marineschepen verdere incidenten voorkomen. De missie is gericht op het verminderen van de spanningen in de regio. Om die reden wordt er ook een diplomatiek spoor ingezet.

Zr.Ms. De Ruyter zet eerst koers richting de Verenigde Arabische Emiraten. Vanuit het hoofdkwartier van EMASOH in Abu Dhabi wordt de missie aangestuurd. Op het Frans-geleide hoofdkwartier zitten ook vier Nederlandse stafofficieren. Voor haar taken heeft het marineschip een NH90-helikopter van het Defensie Helikopter Commando (DHC) mee aan boord.

Biatlete Herrmann stunt met perfect schieten

Biatlete Denise Herrmann heeft in het Sloveense Pokljuka de individuele wedstrijd over vijftien kilometer gewonnen. De Duitse ex-langlaufster schoot in het biatlon nog nooit foutloos, ook niet in de sprint met 'slechts' tien schoten, maar vrijdag viel alles perfect: Herrmann liet twintig treffers noteren.

Bij de vroege starters ging de strijd tussen Anaïs Bescond uit Frankrijk en de Italiaanse Lisa Vittozzi. Beiden weigerden een misser te schieten en na twintig treffers kwamen ze vrij kort na elkaar over de streep: Bescond was de snelste, Vittozzi gaf zes seconden toe. Hanna Öberg was echter een stuk sneller op de ski's en de wereld- en olympisch kampioene uit Zweden kon daarmee precies haar ene misser op de schietbaan goedmaken: ze dook zestien tellen onder Bescond's tijd aan de finish door.

De altijd snelle Herrmann heeft doorgaans moeite met het schieten, maar in de Sloveense sneeuw hield ze het hoofd ijzig koel. Alles ging raak en met een brede grijns verliet ze de schietbaan na haar vierde en laatste schietbeurt. Langlaufend was ze niet eens de snelste - dat was Justine Braisaz uit Frankrijk, die drie keer miste - maar toch verpulverde Herrmann de leidende tijd van Öberg met bijna een volle minuut. Met twintig treffers deed Franziska Preuss nog een poging, maar de Duitse eindigde op ruim twee minuten als vijfde.

De vanuit Noorwegen naar het België van haar moeder overgestapte Lotte Lie debuteerde in de World Cup en deed dat op een wijze die ze zich nog lang zal herinneren: ze werd 53e en was één van de zeven dames die alle twintig schijven omver schoten.

Burgemeester Amsterdam op bezoek bij bewoners met loden leidingen

Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft vanmorgen een bezoek gebracht aan een groep bewoners van Amsterdam-Noord die problemen hebben met de loden leidingen in hun huizen. Ze heeft toegezegd te willen kijken of de wet aangepast moet worden om loodproblemen aan te pakken.

De burgemeester ging vandaag in buurtcentrum De Driehoek aan de Waddenweg in gesprek met bezorgde bewoners en woningcorporatie Ymere.

"Wat ik nu zeker wil weten is dat er geen enkele bureaucratische belemmering is om heel snel aan het werk te gaan", zegt Halsema. Tijdens de bijeenkomst hoorde ze bijvoorbeeld van Ymere dat er problemen zijn met vergunningen om gaten te graven in straten. "Ja, dat kan niet", vindt Halsema. "Elke belemmering die er is moet onmiddellijk weggenomen worden."

Voor ze naar de ambtswoning verhuisde woonde Halsema in een oud pand in Amsterdam-Oost, maar had tot voor kort zelf ook nooit aan loden leidingen gedacht. Ze denkt dan ook dat de loodcrisis voor heel veel Amsterdammers een wake-up call is. "Ik bezat het huis vijftien jaar, maar ik heb het nooit gecontroleerd en er ook nooit aan gedacht, dus ik weet niet wat mijn kinderen binnen hebben gekregen."

Bezorgde bewoners
Een van de bezorgde bewoners is Lars van Swieten. Zijn vrouw sprak vorig jaar in december in de gemeenteraad nadat ze een miskraam had gehad. Een verband met lood in het water is niet te bewijzen, maar Lars verwijt het Ymere wel dat ze nooit zijn gewaarschuwd. "Ze hebben ook letterlijk tijdens een telefoongesprek gezegd: 'We hadden je kunnen waarschuwen.' Als je dat had kunnen doen, dan ben je dat denk ik moreel verantwoordelijk."

Aandacht lood
Volgens regiomanager Chris Pettersson van Ymere is de aandacht over gezondheid en lood de laatste tijd flink gaan verschuiven. "Sinds de metingen die we deze zomer hebben gekregen, hebben we gezegd dat we het anders moeten doen. We gaan de loden leidingen er niet meer stuk voor stuk uithalen, maar alle loden leidingen eruit halen."

Als gevraagd wordt of Ymere dit niet veel eerder had moeten doen, valt Pettersson in herhaling. "Wat ik al zei: Het denken daarover is veranderd. Uit het gesprek met Halsema is ook gebleken dat het gebruik van loden leidingen eigenlijk door iedereen uit het zicht was geraakt, en nu pas weer actueel is."

Meewerken buurtbewoners
Een andere zorg is dat bewoners de dupe kunnen worden van buren die niet willen meewerken aan het verwijderen van loden leidingen. "Als buurtbewoners niet willen meewerken aan het openbreken van hun vloer, zou ik in theorie nog gewoon lood in mijn water houden", zegt buurtvertegenwoordiger Daan Uilkema.

Halsema erkent dat dit ingewikkeld is. "Zeker in koopwoningen is er geen plicht om mee te werken aan het vervangen van leidingen. Dat is waarschijnlijk een probleem van wetgeving." De burgemeester wil hier daarom met de wethouders over praten. "Als dit een groot probleem is, wil ik kijken of ik hier vanuit Amsterdam druk op kan uitoefenen om de wet te veranderen."

Theo Maassen heeft oplossing voor PSV: shirtjes en Faber weg

PSV-fan Theo Maassen kan het niet langer aanzien, hij wil zelf zijn club gaan trainen. Ook heeft de grappenmaker kritiek op de shirtkeuze van de Eindhovense club.

Het zijn zware tijden voor PSV-fans en zo ook dus voor Maassen die de afgang tegen NAC gisteravond in Breda na zijn voorstelling op een IPad bekeek. De wanhopige cabaretier heeft ook weinig vertrouwen in trainer Ernest Faber. "Hij legde het buiten zichzelf. Ook niet goed, op zo'n moment", aldus Maassen op NPO Radio1.

De geboren Brabander denkt dat hij zelf maar trainer moet worden bij zijn club. "Vroeger moest ik klusjes doen voor mijn vader en als ik dan niks uitvrat en zich irriteerde, zei hij 'laat maar ik doe het zelf wel' en dat heb ik nu bij PSV: ik doe het wel. Laat mij het maar doen. Die mensen kunnen niet praten, Faber ook niet."

Maassen denkt ook nog een andere oorzaak van de malaise op het spoor te zijn, de groene shirtjes. "Daar kan je niet in spelen. Heeft de kleur van kunstgras. Kijk, in de natuur heb je prooi- en roofdieren. Dit is gewoon een schutkleur, alsof je bang bent om gegrepen te worden. Weg ermee."

Maassen was niet blij met de vergelijking met Erben Wennemars die de presentatoren maakten. "Dat is een heel sterk voorbeeld van een heel slecht voorbeeld."

Theo Maassen heeft oplossing voor PSV: shirtjes en Faber weg (Pro Shots / Voetbal International)
Theo Maassen heeft oplossing voor PSV: shirtjes en Faber weg (Pro Shots / Voetbal International)

Rutte bij Nationale Holocaust Herdenking

Minister-president Rutte is zondag 26 januari 2020 aanwezig bij de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. Tijdens de herdenking houdt de minister-president een toespraak en legt hij samen met staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een krans bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’. Ook minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is bij de herdenking aanwezig.

Sinds 2015 is de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, een door de VN vastgestelde internationale dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Over de hele wereld worden op die datum slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht. Ook in Nederland zijn er rond deze dag bijeenkomsten, die worden afgesloten met de nationale herdenking.

De Nationale Holocaust Herdenking vindt ieder jaar plaats in het Wertheimpark in Amsterdam op de laatste zondag in januari. Dit jaar spreken, naast minister-president Rutte, onder andere de voorzitter van het Nederlands Auschwitzcomité, Jacques Grishaver en de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema.

Celstraffen geëist voor voetbalrellen: 'barbaars gedrag'

Op woensdag 22 mei 2019 werd in stadion De Vliert in ‘s-Hertogenbosch een belangrijke voetbalwedstrijd gespeeld. FC Den Bosch speelde in de play-offs voor toegang tot de Eredivisie tegen Go Ahead Eagles uit Deventer. Wat een gezellige voetbalavond had moeten worden, liep uit op een massale veldslag. Vandaag stonden veertien relschoppers voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste onvoorwaardelijke celstraffen: “Het gooien met putdeksels en andere voorwerpen richting agenten en paarden, het slaan met riemen en het vernielen van politievoertuigen is barbaars gedrag.”

De wedstrijd zelf verliep nagenoeg probleemloos. In de laatste minuut scoorde Go Ahead Eagles echter, waardoor FC Den Bosch uitgeschakeld werd en een kans op promotie misliep. Op dat moment sloeg de sfeer om. Supporters van FC Den Bosch bedekten bij het verlaten van het stadion hun gezichten, deden hun capuchons op en probeerden bij de supporters van Go Ahead Eagles te komen. De supporters uit Deventer moesten door de politie naar bussen worden begeleid en zijn onder politiebegeleiding vertrokken.

Confrontaties
Het waren vervolgens de agenten die het moesten ontgelden: “Ze kregen van alles naar hun hoofd geslingerd. Van putdeksels, stenen, tot fietsen, dranghekken en vuurwerk. Men trok de riem uit de broek en sloeg ermee richting politieagenten, richting paarden en richting voertuigen. Er werd gescholden, gedreigd en gespuugd. Er werd geprobeerd de ruiters van hun paarden te trekken, er werd getrokken aan schilden van ME’ers om hen uit de linie te krijgen”, zo vertelt de officier van justitie. Volgens het OM is het een wonder dat het bij agenten bij schrammen en blauwe plekken is gebleven. Dit gold niet voor de paarden: “Meerdere politiepaarden raakten gewond die avond. Een aantal van hen heeft schrammen opgelopen, verwondingen aan de benen en de rug, flinke kneuzingen en bulten op het lichaam.”

Diepe indruk
Aan de hand van de beschikbare camerabeelden, zijn vervolgens meerdere mannen als verdachte aangemerkt: “Na het lezen van dit dossier en het bekijken van deze beelden, waren wij geschokt, gefrustreerd en boos. De gebeurtenissen van die avond hebben er echt ingehakt. Voor een groot deel van de agenten was de inzet in mei het hevigste incident dat men in hun carrière had meegemaakt. Ze zijn opgeleid om in grote groepen mensen en bij stressvolle situaties hun werk te doen. Maar die avond was er sprake van dusdanig geweld, dusdanige agressie: daar is niemand tegen opgewassen. Ze werden in het nauw gedreven. De aanwezig supporters waren erop uit om de agenten en paarden pijn te doen, om moedwillig chaos te veroorzaken. Meerdere politieagenten vertelden ons dat het die avond door hun hoofd is geschoten of het vuurwapen moest worden gebruikt. En niet om iemand aan te houden, maar om zichzelf te kunnen redden.”

Barbaars gedrag
Tegen alle verdachten is inmiddels een stadionverbod door de KNVB opgelegd. Ook heeft de gemeente gebiedsverboden opgelegd: “Het gooien met putdeksels en andere voorwerpen richting agenten en paarden, het slaan met riemen en het vernielen van politievoertuigen is barbaars gedrag. Bovendien kost dit soort gedrag de samenleving ieder jaar handen met geld.” Het OM acht dan ook oplegging van een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraffen een passende reactie. "Het varieert van één tot vier maanden. Het voorwaardelijke strafdeel zal voor eenieder hetzelfde zijn. Voor iedereen geldt eenzelfde stok achter de deur, mochten zij nog een keer in een dergelijke situatie verzeild raken. Voor de hoogte van de onvoorwaardelijke gevangenisstraf is gekeken naar het aandeel van de verdachte en hun strafblad.”

Schadevergoeding
Er zijn in totaal zes vorderingen ingediend door de bereden politie, één vordering voor alle voertuigen en twaalf vorderingen van de ME. Alle vorderingen zijn goed onderbouwd en gestaafd met jurisprudentie. Het OM vraagt om alle gevorderde schade hoofdelijk aan alle verdachten toe te wijzen. Dit is een totaalbedrag van 31.076,90 euro. Daarbij vragen ze ook dat de verdachten tevens worden veroordeeld tot voldoening van de wettelijke rente en worden veroordeeld tot de schadevergoedingsmaatregel.

Shorttrackers bijna foutloos door kwalificaties EK

De Nederlandse shorttrackers hebben bijna foutloos de kwalificaties overleefd op de eerste van van de Europese kampioenschappen shorttrack. 

Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof bleven op alle drie de afstanden foutloos. Lara van Ruijven ging onderuit op de 1500 meter en zal daar zaterdag niet meer op te zien zijn. In de relay plaatsten de Nederlandse vrouwen zich met overmacht voor de halve finales. Behalve Schulting, Van Ruijven en Van Kerkhof maakte ook Rianne de Vries deel uit van de Nederlandse ploeg.

Bij de mannen plaatsten Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat zich op de drie individuele afstanden voor de volgende rondes. Samen met Dylan Hoogerwerf en Sven Roes bereikten zij ook de halve finales van de relay.

Vorig jaar bij de EK shorttrack in Dordrecht kroonde Schulting zich tot Europees kampioen en won ze daarnaast goud op de 1.500 meter en met de relay. Daarnaast wonnen de mannen vorig jaar zilver op de relay en pakte Van Ruijven brons op de 500 meter.

Shorttrackers bijna foutloos door kwalificaties EK (Pro Shots / SIPA USA)
Shorttrackers bijna foutloos door kwalificaties EK (Pro Shots / SIPA USA)

Douane vindt 150 kilo cocaïne tussen strooizout

De Douane heeft vrijdagmiddag 24 januari bij een controle een partij van ongeveer 150 kilo cocaïne aangetroffen. De controle was bij een vervoerder in de Botlek, dat bedrijf heeft vermoedelijk niets met de drugssmokkel te maken.

De drugs zaten verstopt in plastic emmers met strooizout. De lading had als bestemming het Verenigd Koninkrijk. De drugs zijn in beslaggenomen en vernietigd. Het Harc-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek.

Afbeelding: Openbaar Ministerie
Afbeelding: Openbaar Ministerie

Solskjaer schudt kritiek van zich af: "Klopp heeft er vier jaar over gedaan"

Ole Gunnar Solskjaer begon in januari 2019 zeer voortvarend aan zijn klus als manager van Manchester United. Inmiddels is de euforie rondom de Noorse keuzeheer allang weer verdwenen. Solskjaer blijft ondanks de tegenvallende prestaties strijdbaar en verwijst naar de moeizame aanloop die Jürgen Klopp had bij Liverpool.

"We hebben hier een bepaalde manier van werken", laat Solskjaer optekenen in de Engelse media. Met geld smijten is volgens hem ook niet mogelijk bij Manchester United.

"Andere clubs zijn op hun manier ook succesvol geweest. Klopp heeft bij Liverpool vier jaar lang aan een elftal gebouwd en is daar nu succesvol mee. Het is een proces van de lange adem."

Solskjaer gelooft dan ook niet in tussentijdse paniekaankopen. "Acht tot tien spelers halen in deze transferwindow is niet de oplossing. We hebben pas een fatsoenlijke transferperiode achter de rug, in de zomer, want in januari spelers halen is erg lastig. We blijven desondanks op zoek."

Solskjaer denkt te weten dat de fans van Manchester United voldoende geduld hebben. "En ik ben aangesteld om deze klus te klaren", vult de opvolger van José Mourinho op Old Trafford aan.

"Het herstelproces gaat echter niet over een nacht ijs en zal ook zeker niet alleen maar succesvol zijn." Solskjaer gebruikt een opvallende vergelijking om de huidige situatie te duiden.

"Als een huis gesloopt dient te worden, wordt niet alleen het dak verwijderd. Je start altijd met de fundering, het dak komt later wel. We hebben de nodige regenachtige dagen gehad, toen hadden we graag een dak boven ons hoofd gehad. Er is echter geen kans om ons te verschuilen."

Manchester United maakt een zeer wisselvallige indruk, waardoor er steeds meer kritiek komt op het functioneren van Solskjaer. Laatstgenoemde is echter niet bang voor een ontslag bij the Red Devils. "De herrie van buitenaf mag geen invloed hebben op onze manier van werken."

"Kritiek is van alle tijden. Je moet mentaal ijzersterk zijn, meer dan bij welke club ook ter wereld. Ik ben sterk op mentaal gebied en denk dat de club dat ook zeker is. De technische staf kan ook wel tegen een stootje en ik heb nog steeds het idee dat we op de goede weg zijn."

Manchester United, dat woensdag met 0-2 verloor van Burnley, staat zondag in de vierde ronde van de FA Cup tegenover Tranmere Rovers.

Eén PSV'er houdt iets van goed gevoel over aan debacle tegen NAC

Sam Lammers was donderdag de enige PSV'er die nog iets van een goed gevoel overhield aan de wedstrijd tegen NAC Breda. De spits maakte na een zware knieblessure zijn rentree. Lammers kon als invaller echter niet voorkomen dat PSV op blamerende wijze werd uitgeschakeld in de TOTO KNVB Beker (2-0).

"Ik had me er totaal iets anders van voorgesteld. Het had een mooie avond moeten worden, maar het werd een hele slechte", vertelde Lammers in gesprek met het ANP.

Een zware blessure tegen Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal betekende een revalidatie van diverse maanden. "Dat was totaal nieuw voor me, ik heb nog nooit zo'n zware blessure gehad. Of het een eenzame tijd was? Nee, dat viel eigenlijk wel mee."

"Ik heb er met meerdere mensen over kunnen praten. Ik had er alles voor over zo snel mogelijk terug te keren." Vooral de laatste maanden waren moeilijk voor Lammers.

PSV stortte halverwege oktober in en raakte ook nog Steven Bergwijn en Donyell Malen met blessureleed kwijt. Lammers kon niks betekenen. "Je voelt je machteloos op zo'n moment, zeker omdat ik zelf aanvaller ben. Dan wil je je team nog meer helpen."

PSV verspeelde in twee maanden tijd vrijwel alles: overwintering in Europa, de strijd om de landstitel en donderdagavond de TOTO KNVB Beker. Het bekertoernooi moest het seizoen nog redden en juist in dat toernooi maakte Lammers donderdag zijn rentree.

"Ik kreeg na ruim een half uur spelen een seintje dat ik moest gaan warmlopen en toen wist ik al wel dat ik er de tweede helft inkwam. Dat was een bijzonder moment."

Lammers zag het helemaal fout gaan met zijn elftal. PSV zakte zwaar door de ondergrens tegen de Keuken Kampioen Divisie-club. "Het was veel te slap van onze kant. Ik had me er meer van voorgesteld. Voor mijzelf was het even mooi, maar het werd toch nog een klote-avond."

Amsterdam dringt openbare reclame verder terug

Het gemeentebestuur van Amsterdam zet een volgende stap om storende reclame uit de openbare ruimte te weren. Waar bewegende videobeelden op reclamezuilen sinds 1 januari al niet meer zijn toegestaan, komt de gemeente nu met nieuwe regels.

"In onze drukker wordende stad is het straatbeeld ook steeds drukker geworden door reclame", aldus wethouder Laurens Ivens (Openbare Ruimte). "Daarom willen we nu paal en perk stellen aan reclame-uitingen om op die manier Amsterdammers een rustiger straatbeeld te gunnen, dat beter past bij onze mooie stad."

Steigerdoeken
De nieuwe regels richten zich ten eerste op steigerdoekreclame. Dergelijke reclame-uitingen zijn voortaan verboden.

Vorig jaar was er de nodige kritiek op metershoge steigerdoeken voor de film 'The Irishman' op de hoeken van de Churchill-laan en de Scheldestraat. Het uitzicht van bewoners bestond maandenlang uit een grijze waas. In 2016 zagen bewoners van de Vrijheidslaan en het Victorieplein hun uitzicht verdwijnen door een immens groot reclamedoek waarop Dafne Schippers te zien was.

Dieren
Ook reclame waarbij dieren gebruikt worden zijn voortaan niet toegestaan. Zo ontstond er in 2017 ophef over een koe die voor een broodjeszaak in Zuid werd neergezet. Anke Bakker van de Partij voor de Dieren laat weten erg blij te zijn met de nieuwe maatregel.

"We kennen allemaal de paardenkoetsen die promotie maken voor bier en een paar jaar geleden dook er ook ineens een rendier op in de straten van de Nieuwmarktbuurt als reclamestunt voor een onderbroekenmerk. Wij vinden het treurig dat dieren voor reclame worden misbruikt en zijn trots dat Amsterdam hier nu een duidelijke streep doorhaalt."

Ongezond voedsel
De derde nieuwe regel gaat over reclame voor ongezond voedsel gericht op kinderen. Deze vorm van reclame verdwijnt echter nog niet direct uit het straatbeeld. De gemeente zegt dat dit op langere termijn zal gebeuren, bij volgende contractperiodes.

Vanaf 1 januari 2017 is dergelijke reclame al verboden op alle metrostations in de stad.

Bewegende videobeelden
Sinds 1 januari is het al niet meer toegestaan om bewegende videobeelden af te spelen op reclamezuilen. Reclamebeelden moeten nu minimaal zes seconden stil staan. Ook zijn er nog enkele grote reclameborden in de stad die onder een aparte vergunning vallen. De inzet van het college is om deze zo snel mogelijk aan te passen.

'Duitse steden houden snellere treinverbinding naar Berlijn tegen'

De Duitse steden Bad Bentheim en Rheine vertragen het proces om een snellere treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn te realiseren. Om de reistijd tussen de twee steden te versnellen moeten de twee Duitse plaatsen worden overgeslagen, maar dat ligt gevoelig.

Op dit moment stopt de trein van Amsterdam naar Berlijn op zestien stations. Zes keer in Nederland en tien keer in Duitsland. De totale reistijd bedraagt daardoor bijna zesenhalf uur. Om de reistijd te verkorten is het overslaan van de stations Bad Bentheim en Rheine een voor de hand liggende oplossing.

Duitse plaatsen schrappen
Dat blijkt uit onderzoek van Radio 1-programma Reporter Radio dat het onderzoek naar de lijn van de provincie Overijssel onder de loep nam. De provincie kreeg de opdracht het onderzoek te leiden en voorstellen te presenteren. Uit verschillende plannen blijkt dat het overslaan van stations kan leiden tot het verkorten van de reistijd.

Maar de Duitsers zijn het niet eens met die plannen, omdat daarin wordt gepresenteerd dat voor het verkorten van die reistijd, de twee Duitse plaatsen komen te vervallen. Zij maken zich er daarom hard voor om vooral niet te onderzoeken hoeveel tijdswinst het oplevert als hun stations geen deel meer van het traject uitmaken.

Uit onderzoek van het programma blijkt dat de burgemeester van Bad Bentheim en politici uit Rheine, contact zochten met de provincie Overijssel en de EUREGIO (beiden doen onderzoek naar versnellen van de reistijd) en verzochten hen onderzoeken te doen waarbij hun stations niet zouden worden overgeslagen. Dit gebeurde in 2015.

Apeldoorn overslaan
Ook in Nederland was er wat ophef. In de plannen die in 2017 werden opgevoerd kwamen er flink wat Nederlandse steden te vervallen en blijven de eerdergenoemde Duitse plaatsen onderdeel van het traject. Daarop stapte de gemeente Apeldoorn naar de provincie Overijssel. In een nieuw scenario werd station Apeldoorn als internationale station overgeslagen en dat zag de gemeente niet zitten.

Onderzoeken beïnvloed
De provincie Overijssel werd verzocht onafhankelijk onderzoek te doen naar het verkorten van de reistijd, maar meerdere politici uit de verschillende steden deden een oproep het onderzoek zodanig te plegen, dat zij er niet de dupe van werden.

De provincie Overijssel zegt zich niet te herkennen in het beeld dat het onderzoek door de Duitse steden is beïnvloed. Rheine geeft toe een brief te hebben gestuurd, maar zegt dat het niet de bedoeling had het onderzoek te beïnvloeden. Ook Amersfoort geeft toe aan de bel te hebben getrokken. De burgemeester van Bad Bentheim kan het zich niet meer heugen. "Misschien klopt het, ik kan het mij niet herinneren. Het is van groot belang dat Bad Bentheim in het traject blijft."

Farmers Defence Force gaat 5 februari weer actie voeren

Het is weer tijd voor actie zo heeft Farmers Defence Force laten weten. Op 5 februari zullen de boeren Den Haag op hun grondvesten doen schudden zo hebben ze laten weten.

"Wij - de boeren - nemen Den Haag over als we geen respect ontvangen in het Catshuis", schrijft FDF-voorman Mark van den Oever in een oproep aan zijn achterban, zo lezen we op NOS.nl. "Ze moeten ons zien, ze moeten ons horen en weten dat het bedriegen van de boeren niet zonder gevolgen zal zijn. Ons geduld is op."

Van den Oever, die veel aandacht kreeg na zijn vergelijking tussen de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog en de behandeling van boeren in Brabant is duidelijk over het doel van deze actie. De acties zullen zich in ieder geval concentreren op het Catshuis, de ambtswoning van premier Mark Rutte. "Zorg dat Rutte zich wel drie keer bedenkt voor hij de Nederlandse boeren opnieuw durft te belazeren." Rutte woont overigens zelf niet in de ambtswoning.

In december werd er door de regering samen diverse boerenorganisaties een akkoord gesloten over maatregelen rond de stikstofcrisis, FDF ziet weinig in de gemaakte afspraken. "Er worden plannetjes opgezet, noodwetjes erdoorheen gejast en beleid ingevoerd door provincies waar ze ons de nek mee omdraaien", aldus Van den Oever.

Farmers Defence Force gaat  5 februari weer actie voeren (Pro Shots / MaRicMedia)
Farmers Defence Force gaat 5 februari weer actie voeren (Pro Shots / MaRicMedia)

Rechtbank neemt maatregelen richting RTL na uitzending Jinek

RTL mag geen opnames meer maken in de rechtszaal tijdens de zaak Ruinerwold. Dit heeft het bestuur van rechtbank Noord-Nederland deze week besloten. Daarnaast mag de omroeporganisatie 3 maanden lang geen opnames verzorgen bij zittingen van deze rechtbank. Dit naar aanleiding van de uitzending van Jinek van 21 januari.

Tijdens de uitzending van Jinek was de stem van een van de verdachten tijdens de eerste pro forma in de Ruinerwold zaak te horen. Dit ondanks een voorafgaand uitdrukkelijk opnameverbod. Jinek had het stemfragment ontvangen via RTL Boulevard. RTL Boulevard was verantwoordelijk voor de opnames in de rechtszaal. Zowel het uitzenden van het stemfragment als het overtreden van het opnameverbod zijn voor de rechtbank niet acceptabel.

Belang privacy verdachte
De rechtbank heeft de geluidsopname van de verklaring van de verdachte uitdrukkelijk verboden, omdat de privacy van de verdachte diende te worden gerespecteerd.

Niet mis te verstane duidelijkheid
Bij het verlenen van toestemming voor audiovisuele opnames in de rechtszaal aan RTL Boulevard is vooraf duidelijk gemaakt wat wel en niet mocht worden opgenomen. Ook andere media die aanwezig waren bij deze zaak, zijn op deze afspraken geattendeerd. Tijdens de zitting is door de rechtbank herhaald dat het opnemen van de stem van de betreffende verdachte niet was toegestaan. Desondanks heeft Jinek het fragment toch uitgezonden. Deze gang van zaken is voor het bestuur van de rechtbank reden geweest voor de genomen maatregelen.

Directie RTL in kennis gesteld
De rechtbank heeft haar ongenoegen kenbaar gemaakt aan vertegenwoordigers van zowel Jinek als RTL Boulevard en de door haar genomen maatregelen aan de directie van RTL medegedeeld. Jinek heeft de rechtbank laten weten dat het stemfragment is verwijderd uit de opgeslagen uitzending.

Johan van Laarhoven blijft in de gevangenis; verzoek om strafonderbreking afgewezen

Aan Van Laarhoven is in Thailand een onherroepelijke gevangenisstraf van 75 jaar ofwel 20 jaar effectief opgelegd. Hij zat sinds 23 juli 2014 in Thailand gedetineerd. Op grond van een verdrag tussen Nederland en Thailand is hij op 15 januari 2020 door de Thaise autoriteiten overgedragen aan Nederland en moet hij in Nederland zijn straf – die naar Nederlandse maatstaven is bepaald op 10 jaar en 8 maanden – verder uitzitten. Daarom kan van de Staat kan niet worden verwacht dat hij onmiddellijk dan wel kort na zijn overbrenging naar Nederland Van Laarhoven eenzijdig in vrijheid wordt gesteld.

Voortzetting detentie onrechtmatig
Volgens Van Laarhoven is voortzetting van de detentie echter onrechtmatig, omdat volgens een rapport van de Ombudsman overheidsinstanties onzorgvuldig hebben gehandeld bij hun optreden in Thailand. Voor zover de rechter in een nog te voeren bodemprocedure tot het oordeel komt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld en dat daarom ook de detentie onrechtmatig is, zullen de negatieve gevolgen voor Van Laarhoven zich laten vertalen in de vorm van een schadevergoeding.

Gratieverzoek
Daarnaast stelt Van Laarhoven zich op het standpunt dat het hoogst waarschijnlijk is dat zijn gratieverzoek wordt toegewezen. Het is echter maar zeer de vraag of Van Laarhoven in zijn verzoek tot gratie kan worden ontvangen. Op grond van het verdrag kan namelijk niet worden uitgesloten dat Thailand het recht om gratie te verlenen aan Van Laarhoven uitsluitend aan zichzelf heeft voorbehouden. Een kort geding procedure leent zich niet voor beantwoording van die vraag. Daarvoor dient de gratieprocedure.

Vordering afgewezen
Voor klachten over het medisch beleid binnen de gevangenis of een verzoek om strafonderbreking voor medisch onderzoek of om een andere reden dient Van Laarhoven de daarvoor in de Penitentiaire beginselenwet en Penitentiaire maatregel voorgeschreven procedure te volgen. De vordering van Van Laarhoven is daarom afgewezen.

Kritiek op politie na benadrukken van rapscene Zuidoost in ontvoeringszaak

Er is kritiek op de politie en het Openbaar Ministerie (OM) vanwege het nadrukkelijk benoemen van de rapscene in Amsterdam Zuidoost in de berichten rond de ontvoering van een Amsterdamse en haar twee kinderen.

De politie maakte woensdag bekend dat er tien verdachten zijn aangehouden, nadat een 31-jarige vrouw en haar kinderen van 3 en 7 jaar oud op oudjaarsdag werden ontvoerd in Noord. Expliciet werd daarbij gemeld dat 'uit het onderzoek de voorlopige verdenking is gerezen dat een deel van de verdachten deel uitmaakt van de rapscene in Amsterdam Zuidoost.'

Daar voegde het OM na vragen van AT5 aan toe dat het niet om de gehele rapscene gaat, maar wel om de recente incidenten in Zuidoost. Het Parool meldde enkele uren later dat de hoofdverdachte de 22-jarige Joel H. is, beter bekend als rapper JoeyAK.

'Ik snap wat de politie en het Openbaar Ministerie proberen te doen', reageert Angelo Bromet, hiphopondernemer en programmeur bij de Melkweg. 'Het is fijn voor de politie om die twee aspecten aan elkaar te linken; dat framet makkelijker. Je creëert een link waarbij mensen zeggen; oh, hij is dat. In relatie tot waar JoeyAK van wordt verdacht, voegt het eigenlijk niets toe.'

Bromet trekt de vergelijking met wat er is gebeurd met de motorclubs. 'Er wordt geprobeerd een dossier op te bouwen. Door telkens te benoemen dat het te maken had met een motorbende, werd het uiteindelijk mogelijk om het beleid aan te passen. Daardoor konden motorclubs verboden worden. Daarmee wordt gezegd: iedereen met een hesje en een motor is nu per definitie crimineel, het is onmogelijk om te bedenken dat het gewoon een motorrijder betreft.'

Dat vinden ook rappers Lost, van de populaire hiphopgroep Soultrash, en Beranaux, beiden onderdeel van de scene in Zuidoost. 'Het is net alsof de politie iets zoekt om weer een slechte kant in Zuidoost te highlighten', zegt Beraneaux tegen AT5. 'Ik kreeg allemaal appjes in de groepsapp met: "Daar gaan we weer". Als je uit Zuidoost komt, ben je het bijna gewend dat dit door de politie gezegd wordt.'

Daar voegt Lost nog aan toe: 'De rapscene of de hiphopscene, hoe je het noemen wil, wordt door jongeren juist gebruikt om zichzelf van de straat af te houden. Het is zo waardevol. Vorig jaar heeft er iemand het leven verloren die in de Drill Rap zat, dus nu zit gelijk de hele scene in Zuidoost in de criminaliteit?'

'Afstand gecreëerd tussen politie en maatschappij'
Bromet vindt dat door de rapscene in dit verhaal te betrekken, alles in een hokje wordt gestopt. 'Er worden zaken aan elkaar gelinkt, die niet aan elkaar te linken zijn. Er wordt gezocht naar een patroon waarmee een dossier kan worden opgebouwd. Net zoals dat vervolgens wordt gezegd: we gaan iedereen met een lange baard op Schiphol aanpakken. Niemand wil over een kam worden geschoren voor de daden van een ander.'

'Het is geen wijze stap', beaamt jongerenwerker en voorganger Joshua Kotadiny. Eerder organiseerde hij een mars voor veiligheid in het centrum. 'Door te benadrukken dat het om verdachten uit de rapscene gaat, wordt juist een afstand gecreëerd tussen politie, de maatschappij en de jeugd.'

'Ze gebruiken de rap als expressievorm'
De rappers voelen zich gesterkt door de woorden van burgemeester Femke Halsema, die eerder in het Gesprek met de Burgemeester zei geen verband te zien tussen rap en criminele activiteiten. 'Muziek leidt niet tot moord. We zien dat er criminele jeugdgroepen zijn die zich uiten via de rap. Dus de misdaad was er al en ze gebruiken de rap eigenlijk als een expressievorm. Dat is iets anders dan dat rap leidt tot (criminaliteit red.). Dat lijkt me geen goed signaal over de jeugdcultuur', zei ze toen.

'In de afgelopen vijf jaar is rap/urban meer een begrip geworden. Het is een verdienmodel voor ondernemers, artiesten en kinderen die eerst om deze, toen nog hobby, gekleineerd werden', zegt Bereneaux. Hij vindt het bijna etnisch profileren. 'De top van de hitlijsten zijn hiphoptracks en jongeren van kleur. Nu is het opeens allemaal een probleem.'

Bromet zet wel een kanttekening bij de kritiek: 'Je hebt rappers die rappen en je hebt criminelen die rappen. Het onderscheid maken in die twee profielen is heel belangrijk. De nadruk moet liggen op de misdaad, niet met dat hij toevallig ook nog rapt. Als Kluivert bijvoorbeeld iemand aanrijdt heeft dat niets te maken met voetballers, maar het duidt aan waar je hem van kent.'

Het Openbaar Ministerie laat weten momenteel niet verder op de zaak in te kunnen gaan.

Verdachte abortusmoord emotioneel in rechtbank: 'Sprake van vreselijke tragedie'

Patricia de Oliveira dos Santos wilde zelf abortus en nam daarvoor een combinatie van abortuspillen, cocaïne, alcohol en MDMA. Dat stelt de verdediging van Dennis van E. vandaag in een eerste voorbereidende zitting in de rechtbank. Van E. wordt verdacht van het illegaal plegen van abortus en doodslag, hij blijft nog 3 maanden langer in voorarrest. Ook wordt nog onderzocht of hem de dood van het ongeboren kind kan worden verweten.

'De verdachtmaking klopt niet en er is sprake van een vreselijke tragedie', zei Dennis van E. vandaag in de rechtszaal. Van E. wordt emotioneel als hij vertelt over de dag van de dood van zijn vriendin en ongeboren baby.

'Vrijdagochtend 18 oktober heb ik de liefde van mijn leven dood aangetroffen. Patricia was in haar slaap overleden. Ik ben die ochtend in shock en vol verdriet naar het politiebureau gegaan om te vragen om hulp. Maar ik werd vastgezet.'

Op de 18 oktober overlijdt Patricia de Oliveira dos Santos aan de gevolgen van complicaties bij een bevalling. Dennis van E. zou dos Santos abortuspillen, alcohol, cocaïne en MDMA hebben gegeven, waardoor de bevalling werd opgewekt. De Braziliaanse was ongeveer acht maanden zwanger op dat moment. Tijdens de bevalling scheurt de baarmoeder wat zorgt voor veel bloedverlies. Van E. wordt verweten dat hij geen hulp inschakelde, terwijl zijn vriendin hevig bloedde.

Ook de baby komt te overlijden. Onderzoek moet nog uitwijzen of de dood het gevolg is van de medicatie die Dos Santos innam. Mogelijk wordt dit dan later toegevoegd aan de ten laste legging van Dennis van E.

Wie wilde de abortus?
De 48-jarige verdachte had een relatie met dos Santos en is de vader van het kind, blijkt uit DNA-verwantschapsonderzoek. De vraag die beantwoord moet worden: wie bestelde de abortuspillen? Daarnaast verschillen de meningen van het Openbaar Ministerie en de verdediging over het wel of niet onder dwang innemen van de pillen. Het OM zegt dat Dennis van E. de vrouw dwong om abortus te plegen en dat hij de pillen voor haar besteld zou hebben. De verdediging van van E. zegt dat het haar eigen keuze was.

'Het was niet alleen druk vanuit mij', zegt van E. 'Zij wilde heel graag aborteren en zij wilde graag een meisje.' De verdediging zegt dat dat blijkt uit de duizenden Whatsapp berichten tussen hem en zijn vriendin. Hij zegt dat alles waarvan hij wordt verdacht, weerlegd kan worden met deze gesprekken. Toen de vrouw in september in Brazilië verbleef, zou zij vier keer hebben geprobeerd om abortus te plegen, zonder succes.

Van E. had gehoopt dat hij het proces in vrijheid mocht afwachten. 'Er wordt mij onthouden om aan het rouwproces te beginnen.' zegt van E. Hij wil zorgen voor zijn zwaar gehandicapte vader en voorkomen dat hij imagoschade oploopt bij zijn werk als pensioen/verzekeringsdeskundige.

Doktersbezoeken en foliumzuur
Het Openbaar Ministerie zegt dat verdachte Dennis van E. de vrouw dwong tot abortus. Het OM leest een ander verhaal in de whatsappberichten. Zij zeggen dat hij haar meermaals vertelde hoe ze het moest doen en dat hij wilde dat het snel gebeurde. Van E. wilde geen zoon schrijft hij in whatsappgesprekken: 'Ik wil geen vader zijn van een jongen. Ik heb geen positieve gevoelens over een jongen. Als het een jongen is moeten we het aborteren.'

Patricia de Oliveira dos Santos zou eerder geen abortus willen. Uit een zwangerschapsboekje dat werd gevonden tussen haar spullen blijkt dat zij in Brazilië meerdere keren op controle gaat. Ook slikte zij foliumzuur. Die pillen worden geslikt om de gezondheid van een ongeboren kindje te bevorderen.

Nadat van E. de vrouw psychisch en financieel onder druk zette, stuurde zij terug dat ze wel een abortus wilde, wanneer het geen meisje zou zijn.

Langer vast
De rechtbank ziet nog voldoende bewijs om Dennis van E. drie maanden langer vast te houden. Ook wachten zij nog op verklaringen uit Brazilië en Italië, van de familie van Patricia de Oliveira dos Santos. Op 27 maart gaat de zaak verder.

Noord-Holland meest gehate provincie van Nederland

Noord Holland is veruit de minst geliefde provincie van Nederland, zo blijkt uit een onderzoekje van twitteraar Thijs waarover wij eerder deze week berichtten. De Hollanders worden op gepaste afstand gevolgd door Friesland dat driemaal 'won', niet geheel verrassend onder andere in Groningen.

De zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, aangevuld met Gelderland en Overijssel kozen allen voor Noord-Holland als meest gehate landsdeel. Zuid-Holland en Utrecht bleken het minste op te hebben met Limburg. Friesland ondervindt veel haat bij de buurprovincies Groningen, Flevoland en Drenthe. Op hun beurt hebben Friezen het minste op Groningers.

Thijs die het kleine onderzoekje deed vatte alles samen in een paper. "Na 2607 stemmen is gebleken dat de meeste provincies Amsterdam haten. En dat de Randstad de rest haat. Er zijn veel interessante dingen te zeggen hierover, maar dat laat ik over aan mensen die hier wel verstand van hebben",  zo schrijft hij.

Dat we de term 'haten' en het onderzoek ook niet te serieus en zwaarmoedig moeten oppakken benadrukt Thijs graag nog even zelf. "Neem dit niet te serieus. Ik had wat tijd over, verveelde me en miste het schrijven van onzin na mijn scriptie."

De onderzoeker had vooraf verwacht dat er een 'Randstad tegen de provincie' uitslag zou komen, een verwachting die niet onterecht bleek. Daarnaast had Thijs de verwachting dat mensen haten op Friesland, Limburg en Flevoland. "Mijn hypothese dat de Randstad (Noord Holland, Zuid Holland en Utrecht) voor de provincie (de overige negen provincies) gaat klopt wel, alle Randstad provincies stemmen buiten de Randstad. De hypothese dat de provincie op de Randstad stemt klopt een beetje. Vijf van de negen provinciale provincies stemmen op Noord Holland, de rest op andere provincies. De hypothese dat er veel stemmen voor Flevoland, Limburg en Friesland zijn klopt wel. Er zijn zes provincies die gaan voor dit trio", zo vat hij samen.

De haatkaart van Nederland (Bron: @TharusThijs)
De haatkaart van Nederland (Bron: @TharusThijs)

Daarnaast waren er ook nog wat opvallende uitslagen:

Snowboardster Maas 6e op slopestyle Seiser Alm

Snowboardster Cheryl Maas heeft haar beste World Cup-resultaat van het seizoen geëvenaard. Op de Italiaanse Seiser Alm kwam de Nederlandse veterane in de finale tot de zesde plek.

Maas had zich als tweede geplaatst voor de eindstrijd, maar slaagde er niet in een écht overtuigende run neer te zetten - ze kreeg 64,86 punten voor run twee. De winst ging met de vrij lage score van 73,48 punten naar de Australische Tess Coady, die zo haar eerste zege pakte. De Britse Katie Ormerod werd met 72,11 punten tweede, voor de Canadese Brooke Voigt (68,66) en de Belgische Loranne Smans (67,41).

Tess Coady

Bij de mannen ging de winst naar de Rus Vlad Khadarin, die tot deze week alleen de big air in Moskou in januari 2017 gewonnen had. Met zijn tweede run scoorde Khadarin 85,25 punten en dat was genoeg voor de winst, voor de Japanners Ruki Tobita (83,81) en Hiroaki Kunitake (79,75). Niek van der Velden strandde met een 30e plek in de kwalificaties.

Vlad Khadarin

Shiffrin wint uitgerekend op afdaling weer

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft eindelijk haar eerste zege van 2020 te pakken. Dat deed de Amerikaanse World Cup-leidster uitgerekend op de afdaling, waarop ze in december 2017 voor het eerst en tot vrijdag laatst zegevierde.

In het Bulgaarse Bansko stond vrijdag aanvankelijk een training gepland, maar de in december afgelaste wedstrijd in Val d'Isère werd naar de Bulgaarse sneeuw verplaatst. De Française Romane Miradoli was op het tweede deel van de piste bloedsnel en leek lange tijd op weg naar misschien wel de winst, tot Joana Hählen naar beneden kwam.

De Zwitserse was in de trainingen al ijzersterk en dook maar liefst 1,18 seconden onder Miradoli's tijd door. Lang kon ze niet hopen op haar eerste zege, want Shiffrin kwam kort daarop naar beneden en was nog eens 0,23 seconden sneller. Federica Brignone opende vervolgens ook vol de aanval, maar kwam 0,18 tellen achter Shiffrin terecht op plek twee.

Daarmee was het gevaar nog lang niet geweken, de een na de ander viel de toptijden aan. Elena Curtoni kwam het dichtst in de buurt: de Italiaanse strandde op 0,32 tellen op plek vier, welgeteld 0,04 seconden voor landgenote Marta Bassino. De Slowaakse Petra Vlhova, juist Shiffrin's rivale op de slalom, was bij de laatste tussentijd nog 0,02 tellen sneller, maar maakte een fout en eindigde op 1,03 seconden op een alsnog uiterst knappe zesde plek.

Megacrash rallykampioen Tänak in Monte Carlo

Met de Rallye Monte Carlo is het wereldkampioenschap rally van start gegaan, maar één van de grote namen ligt er al uit: wereldkampioen Ott Tänak kwam vrijdagochtend bijzonder goed weg na een hevige crash.

De ruim twintig kilometer lange vierde proef, tussen Saint-Clément en Freissinières, werd in de ochtend verreden, maar Tänak haalde de finish niet. Samen met Martin Järveoja stond de Est op de vierde plek, tot hij met zijn Hyundai i20 met een kleine 180 kilometer per uur van de weg schoot.

De Esten vlogen met hun auto een behoorlijk stuk door de lucht, maar wonder boven wonder kwamen al snel de berichten naar buiten dat zowel Tänak als Järveoja in orde zijn - uiteraard in tegenstelling tot hun Hyundai.

Tänak crasht

'Eriksen ondergaat maandag medische keuring; jaarsalaris lekt uit'

De winterse overgang van Christian Eriksen van Tottenham Hotspur naar Internazionale nadert zijn voltooiing, zo verzekeren tal van Italiaanse media. Terwijl de clubs naar verluidt achter de schermen bezig zijn om de laatste details af te ronden, zou voor komende maandag een medische keuring voor de middenvelder op Italiaanse bodem zijn ingepland. De verwachting is dat de transfersom net iets onder de twintig miljoen euro zal bedragen.

Een delegatie van Inter, bestaande uit Giuseppe Marotta en Piero Ausilio, was donderdag druk in de weer met Frank Trimboli en Paolo Busardò, de tussenpersonen die van zaakwaarnemer Martin Schoots een volmacht hebben gekregen.

Schoots is zelf in Londen om Tottenham in persoon van de laatste ontwikkelingen rondom de Deens international op de hoogte te houden. Tottenham zou nog 'ja' moeten zeggen op het laatste formele bod van de Noord-Italianen: achttien miljoen euro plus een variabele bonus van twee miljoen euro.

Voor Eriksen zelf ligt er een mooi jaarsalaris in het verschiet. Italiaanse media verzekeren dat de ex-speler van Ajax een contract tot medio 2024 kan ondertekenen, á acht miljoen euro op jaarbasis.

Daar kunnen per jaargang nog eens twee miljoen euro aan variabele bonussen bij worden opgeteld, afhankelijk van de prestaties van de speler en/of club. De kans bestaat, afhankelijk van de ontwikkelingen, dat Eriksen zaterdag al naar Italië afreist en een dag later het middagduel van Inter met Cagliari vanaf de tribune bekijkt.

Barcelona werd donderdagavond ook nog met Eriksen in verband gebracht. De Spaanse topclub zou in extremis nog een bod op de middenvelder hebben uitgebracht, maar La Gazzetta dello Sport zet daar vraagtekens bij en ziet het meer als een poging van Tottenham-preses Daniel Levy om de vraagprijs te kunnen verhogen.

Bovendien gaf Eriksen weken geleden naar verluidt al zijn ja-woord aan i Nerazzurri. Eriksen, die volgende maand zijn 28e verjaardag viert, beschikt over een aflopend contract met Tottenham Hotspur en weigerde steevast een nieuwe verbintenis te ondertekenen.

Dat werd de spelmaker niet door de club in dank afgenomen en het had ook gevolgen voor zijn speeltijd onder Mauricio Pochettino en diens opvolger José Mourinho. Eriksen kwam sinds zijn komst van Ajax in de zomer van 2013 tot 304 duels en 69 doelpunten.

Geen bluspoeder, maar 16 kilo heroïne in brandblussers

Dinsdagavond heeft de politie in Rotterdam in een lopend onderzoek naar handel in verdovende middelen vier mannen van 17, 26, 28 en 48 jaar aangehouden. Alle verdachten zijn afkomstig uit Rotterdam. Eén van hen bleek in bezit van 16 kilo heroïne, verstopt in brandblussers.

Bij doorzoekingen in woningen aan de Hoekersingel en de Pupillenstraat en in een bedrijfspand aan het Weena werden, naast genoemde verdovende middelen, een vuurwapen, munitie, een Audi RS6, en 4600 euro aan contanten aangetroffen en in beslag genomen.

Uitgebreid onderzoek leidde naar het pand aan de Hoekersingel. Omdat het vermoeden bestond dat daar drugs werden opgeslagen en versneden, deden agenten een inval. Naast drie van de vier aangehouden Rotterdammers vond de politie spullen die gebruikt worden om verdovende middelen te versnijden en te verpakken, waaronder een zeef en een vacumeermachine.

In diezelfde woning stond een lege brandblusser met sporen van vermoedelijk heroïne. De politie zag een 48-jarige verdachte in de omgeving lopen. Hij had een sporttas met brandblussers bij zich. Deze bleken wél gevuld. Niet met bluspoeder, maar met zo’n 16 kilo heroïne. In het bedrijfspand aan het Weena stond een dure Audi RS6 met vermoedelijk valse kentekenplaten. Die is voor verder onderzoek in beslag genomen. In de Pupillenstraat vonden agenten een vuurwapen en munitie. Tot slot werden een dure Rolex en een Cartier zonnebril in beslag genomen.

Woedende Faber haalt uit naar PSV'ers: "In dertig jaar nog nooit gezien"

Ernest Faber was donderdag woedend na de uitschakeling van PSV in de TOTO KNVB Beker tegen NAC Breda (2-0). "Dit was PSV onwaardig. Je moet trots zijn om voor PSV te spelen. Straal dat uit. Natuurlijk ben ik pissig", gaf de oefenmeester in gesprek met FOX Sports te kennen. "We spelen verdomme voor een mooie prijs, voor je eer en je geweten. We waren veel te angstig."

"De eerste helft was nog acceptabel, maar van achteruit was het te angstig om te voetballen", analyseerde Faber. "We hebben het wel over PSV 1 en niet over DBS 5, waarin ikzelf voetbal. Daar kun je zulke dingen laten zien."

"We worden allemaal goed beloond. Dan moet je een bepaalde verantwoordelijkheid nemen. Je ziet dan alles wegvallen. We krijgen nog wat mogelijkheden, maar hebben niet de scherpte om het af te ronden."

"Je hebt dan nog een domme overtreding en een domme rode kaart, dan valt bijna alles in elkaar", verwees hij naar de rode prent van Timo Baumgartl. "Ik zit nu bijna dertig jaar bij deze club en dit heb ik nog nooit gezien."

Het bekertoernooi moest juist nog iets van het seizoen van PSV maken. Dat was niet te zien, vond Faber. "Je kon nu als spelers laten zien wat je werkelijk waard bent. Ik heb de trots en de uiterste wil gemist om er nog iets van te maken. Dat moeten ze laten zien in de komende wedstrijden."

Faber erkende dat PSV karakters mist, leiders in de selectie die zijn team erdoorheen slepen op moeilijke momenten. "Ik heb nu in de selectie dat soort types niet voorradig. Misschien wel in de toekomst, maar ik kan nu niet zeggen dat ik er een of twee klaar heb die snel opstaan."

"Er wordt hard gewerkt en hard getraind. Daar hebben we niet over te klagen. Maar het omzetten in daden is een ander verhaal." Nu staat hij voor de ondankbare taak om het seizoen vol te maken zonder zicht op een prijs.

"Het enige wat we nu moeten doen is ons kapot schamen. We kunnen nu wel blijven analyseren, maar het is nu terug naar alles waar het om gaat in het voetballen. Je eer en trots, dat soort dingen zijn veel belangrijker om weer nieuwe ambitie naar boven te brengen."

GP directeur enthousiast over 'dag uit' die F1-race gaat brengen

Imre van Leeuwen, directeur van de Grand Prix van Nederland, is zeer enthousiast over het programma wat de bezoekers van de Dutch GP geboden zal worden. In een gesprek met Motorsport.com praat de racebaas uitgebreid over wat bezoekers te wachten staat.

Van Leeuwen is zeer te spreken over het muziekprogramma wat de bezoekers naast de mooie autosport aangeboden wordt. Een week geleden maakte de organisatie al bekend dat Davina Michelle, Freddy Moreira, Guus Meeuwis, Kriss Kross Amsterdam, Lil Kleine, Lucas & Steve, Nick & Simon en Sam Feldt tijdens het raceweekend op zullen treden. Daarnaast laat de directeur doorschemeren dat er ook nog met een grote Nederlandse DJ gesproken wordt en dat er nog meer grote artiesten hun opwachting zullen maken.

Daarnaast zal er in het zogenaamde 'fan village' nog ander entertainment gepland staan om de bezoekers extra te vermaken. Verdere details zullen in de loop van de tijd bekend gemaakt worden. Ook voor onder andere de podiumceremonie heeft de organisatie nog wilde plannen maar die houden ze uiteraard nog even geheim.

GP directeur enthousiast over 'dag uit' die F1-race gaat brengen (Bron: YouTube/Motorsport.com Nederlands)

Foutje bedankt: 360.000 liter rode wijn verspild

Foutje bedankt: bij een wijngaard in de Amerikaanse regio Sonoma County (Californië) is bijna 175.000 liter rode wijn in de naastgelegen Russian River terechtgekomen. Volgens de lokale autoriteiten ging de Cabernet Sauvignon verloren toen de afsluitklep van een grote wijntank om onbekende reden openging, meldt CNN.

In totaal is er 360.000 liter van het kostelijke vocht verspild; de andere helft kwam in de bodem terecht. Hoewel er nog geen vissterfte is gemeld, is het aannemelijk te noemen dat de insecten waarmee de vissen zich voeden, om het leven zullen komen door de zuurgraad van de wijn. 

De vraag van de dag is natuurlijk: wat is jouw favoriete wijn? 

Twee aanhoudingen voor drugsuitvoer via de post

Twee verdachten van de uitvoer van verdovende middelen via de post die maandag 20 januari in Den Haag werden aangehouden, zijn donderdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam. Het gaat om een 31 jarige man en een 21 jarige vrouw. Beiden gaan in bewaring, maar de één is geschorst en de ander blijft vastzitten.

Het Post Interventie Team (PIT) van de Landelijke Eenheid van de politie trof onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie bij een instap in onderzoek 26Waupan maandagavond verdovende middelen, enkele gegevensdragers, contant geld en bitcoins aan. Het gaat om ongeveer 18 kilo harddrugs en in totaal ongeveer 42.000 aan bitcoins en geld (euro’s en Amerikaanse dollars) waarop beslag is gelegd.

Onderzoek
Het onderzoek komt voort uit een controle van postverzendingen naar het buitenland door de Douane. Bij deze controle is op 14 en 15 september 2019 een aantal enveloppen met verdovende middelen in beslaggenomen. Het PIT heeft onderzoek gedaan naar de enveloppen en dat heeft geleid tot de identificatie van de mannelijke verdachte. Naar aanleiding van die identificatie is in november 2019 onderzoek 26Waupan gestart. Dit heeft geleid tot de aanhouding van de man en de vrouw.

Aantal valse eurobiljetten stabiel

In 2019 zijn in Nederland 38.900 valse eurobiljetten onderschept. Dit aantal ligt op hetzelfde niveau als het jaar daarvoor. Wereldwijd werden in totaal 559.000 valse eurobiljetten aangetroffen, een daling van 0,7% ten opzichte van 2018. De meest vervalste coupures zijn biljetten van €20 en €50.

Vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop, wereldwijd 24 miljard eurobiljetten, is de kans op het aantreffen van een vals biljet klein. Hoewel het aantal aangetroffen valse eurobiljetten in 2019 een stabiel beeld vertoont, neemt het aandeel van de ‘lage kwaliteit’-vervalsingen toe. Eurobiljetten zijn eenvoudig te controleren door de echtheidskenmerken te checken. Dat kan handmatig met behulp van de kijk-voel-kantel methode. Winkeliers checken eurobankbiljetten steeds vaker met behulp van detectieapparaten die door de ECB zijn gecertificeerd.

Meer informatie is te vinden op de DNB-webpagina ‘Controleren op echtheid’.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

4 jongeren opgepakt na massale vechtpartij op station Schiedam

Vier jongeren van 19 en 20 jaar belandden donderdagavond 24 januari in de cel nadat zij ernstig geweld gebruikten tegen politieagenten en medewerkers van de RET. Het viertal maakte deel uit van een groepje van circa 10 personen dat zich hinderlijk ophield in de Stationshal in Schiedam.

Toen agenten op verzoek van het RET-personeel de jongeren rond 23.00 uur aanspraken, werd er direct fors geweld gebruikt. Een van de jongeren sloeg en schopte de RET-medewerker. Toen agenten ingrepen, ontstond een massale vechtpartij waarbij onder andere drie RET-medewerkers gewond raakten. Een van hen werd daarbij hard in zijn gezicht geschopt door een van de verdachten. Ook enkele agenten raakten lichtgewond.

Camerabeelden
Met behulp van meerdere agenten die ter ondersteuning ter plaatse kwamen konden vier verdachten worden aangehouden. De overige verdachten wisten te ontkomen. De politie gaat camerabeelden van de Stationshal bekijken om tot identificatie van de andere verdachten te komen.

Geweld is altijd onacceptabel
“Het gisteren gebruikte geweld was in mijn beleving en dat van de RET-medewerkers zeer extreem. De jongeren werden aangesproken op hun gedrag en gingen direct het gevecht aan. Te bizar voor woorden en vanzelfsprekend zetten wij alles op alles om ook de andere verdachten aan te houden.”, aldus een van de agenten.

Station Schiedam Centrum  (Foto: FOK!)
Station Schiedam Centrum (Foto: FOK!)

Brutale straatrover jat telefoon uit handen van vrouw

Een 23-jarige vrouw is gisterenmiddag op de Beneluxlaan in Tilburg het slachtoffer geworden van een beroving. De dader greep haar telefoon en wist te ontkomen.

Het slachtoffer liep rond 13.00 uur met haar telefoon in haar handen door de Beneluxlaan. Plots voelde zij dat de telefoon uit haar handen werd getrokken. Zij zag een licht getinte jongen met haar telefoon wegfietsen op een felblauwe met felrode damesfiets. Hij droeg een zwarte jas met een capuchon en reed weg in de richting van de Nimrodstraat. Hier verloor zij de dader uit het oog. De vrouw deed aangifte en de politie doet onderzoek.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of een berichtje via WhatsApp te sturen. 

Burgemeester had sportcomplex Oostzaan niet mogen sluiten

De rechtbank heeft de verzoeken van de Vereniging Oostzaanse Football Club (OFC) en de Stichting Sportcomplex Twiskeweg (SST) om het bevel tot directe sluiting van het sportcomplex aan de Twiskeweg te schorsen, toegewezen.

Procedure
Tussen de burgemeester van de gemeente Oostzaan en OFC speelt een langlopende discussie met betrekking tot mogelijke criminele investeringen in OFC en de rol van de voormalig bestuursvoorzitter van Stichting Topvoetbal Oostzaan (STO).

Op 17 januari 2020 is de burgemeester overgegaan tot spoedsluiting van het sportcomplex voor een periode van vier weken. Aan de sluiting heeft de burgemeester ten grondslag gelegd dat de veiligheid en openbare orde op het complex in het geding is. Zo zijn er een aantal ernstige incidenten geweest in de periode 16 augustus 2018 tot en met 11 september 2019. Personen die in verband staan of hebben gestaan met OFC worden bedreigd en/of in groot gevaar gebracht. Ook is er recente informatie beschikbaar waaruit volgens de burgemeester de conclusie kan worden getrokken dat sprake is van een concreet risico voor de openbare orde en de veiligheid van de sporters. Hierdoor is onmiddellijke sluiting van het sportcomplex noodzakelijk, zo stelt de burgemeester.

OFC en SST stellen dat het er op lijkt dat de burgemeester zijn bevoegdheid tot sluiting voor een ander doel gebruikt dan waar die voor is gegeven. Volgens OFC en SST wil de burgemeester met de sluiting druk uitoefenen op OFC om financiële informatie te verstrekken en om de banden met de voormalig bestuursvoorzitter van STO te verbreken.

Oordeel rechtbank
Kernvraag is of de burgemeester het sportcomplex heeft mogen sluiten. De rechtbank is van oordeel dat de burgemeester tot op heden niet aannemelijk heeft gemaakt dat sprake is van een zodanige vrees van verstoring van de openbare orde en veiligheid op het sportcomplex.

De rechtbank vindt daarbij van belang dat de er geen relatie wordt gelegd tussen de door de burgemeester genoemde incidenten en (de veiligheid op) het sportcomplex. Bovendien hebben een aantal van de incidenten geruime tijd geleden plaatsgevonden. Voor zover de burgemeester beschikt over relevante informatie met betrekking tot de openbare orde en veiligheid rond het sportcomplex die hij niet heeft overgelegd in deze procedure, overweegt de voorzieningenrechter dat hij met dergelijke informatie geen rekening kan houden.

De conclusie van de rechtbank is dat de burgemeester niet de onmiddellijke sluiting van het sportcomplex heeft kunnen bevelen, omdat er onvoldoende aanwijzingen bestaan dat de openbare orde op het sportcomplex zal worden verstoord.

Hennepstekkerij met 3000 stekken opgerold

Tijdens een actieweek tegen synthetische drugs heeft de politie donderdag 23 januari aan de Graaf Hendrikstraat in Steenbergen een hennepstekkerij ontdekt. Daarbij werden een 55-jarige Bergenaar en een 47-jarige man uit Klundert opgepakt.

Agenten kwamen de stekkerij op het spoor dankzij tips. Toen ze rond 16.30 uur bij het pand kwamen kregen ze toestemming van een van de verdachten om binnen een kijkje te nemen. Daarbij werd de stekkerij met zo’n 3000 stekken ontdekt. Daarop werd de 55-jarige Bergenaar aangehouden. In een kartonnen doos bleek een 47-jarige man uit Klundert verstopt te zitten. Ook hij is aangehouden. De mannen zijn overgebracht naar het bureau en ingesloten voor verder onderzoek. Naast de stekjes zijn ook nog 58 moederplanten in beslag genomen. Alles wordt vernietigd.

NBA: Drie debutanten in All Star Game

Februari nadert met rasse schreden en dat betekent dat er de komende tijd veel nieuws over de NBA All Star Game naar buiten wordt gebracht. De afgelopen weken mochten fans, pers en spelers stemmen voor hun favoriete speler. De vijf meest gekozen spelers per conference krijgen de eer om te starten in de prestigieuze wedstrijd. Gisteren maakte de NBA de namen van de tien starters bekend, onder hen zijn drie debutanten: Luka Doncic, Trae Young en Pascal Siakam.

De volledige lijst met starters is als volgt:

Eastern Conference

Naam Ploeg Positie Aantal deelnames
Joel Embiid Philadelphia 76ers C 3
Pascal Siakam Toronto Raptors F 1
Giannis Antetkounmpo (C) Milwaukee Bucks      F 4
Kemba Walker Boston Celtics G 4
Trae Young Atlanta Hawks G 1

Western Conference

Naam Ploeg Positie Aantal deelnames
Anthony Davis Los Angeles Lakers C 7
LeBron James (C)             Los Angeles Lakers F 16
Kawhi Leonard Los Angeles Clippers F 4
James Harden Houston Rockets G 8
Luka Doncic Dallas Mavericks G 1

De komende weken kiezen de dertig NBA-coaches nog zeven reservespelers per team. 

6 februari zal er een draft plaatsvinden. De twee aanvoerders, LeBron James en Giannis Antetokounmpo, kiezen om de beurt een speler en vormen zo het team waarmee ze 16 februari in Chicago ten strijde zullen trekken.

Er stonden ook nog drie basketbalwedstrijden op het programma. De Los Angeles Lakers zijn bezig met een road trip langs de oostkust waarin ze in acht dagen vijf wedstrijden spelen. Na een nederlaag tegen Boston en een overwinning op de New York Knicks stond gisteren een treffen met de Brooklyn Nets gepland.

By Brooklyn is Kyrie Irving weer teruggekeerd na bijna twee maanden blessureleed. Irving kampt nog steeds met een pijnlijke achillespees en het was twijfelachtig of hij tegen de Lakers kon spelen. De guard kreeg het groene licht, maar kon tegen zijn oud-ploeggenoot LeBron James geen potten breken.

De Lakers waren oppermachtig en wonnen met 113 - 128. James heerste met 27 punten, 12 rebounds en 10 assists. Dwight Howard mocht voor het eerst dit seizoen starten en leverde met 14 punten en 12 rebounds een uitstekende bijdrage.

Bij Brooklyn werd Kyrie Irving met twintig punten topscorer. De NBA kent de statistiek box plus minus. Dit is het aantal punten dat een tegenstander meer of minder maakt in de speeltijd die een speler op het veld staat. In de 33 minuten die Irving speelde, had hij een box plus minus van -26. Het is geen fijn seizoen voor Kyrie Irving. Uiteraard zijn er de blessures, maar daarnaast moest hij ook toezien hoe de Brooklyn Nets in zijn afwezigheid een play-off team waren en ze sinds zijn terugkeer vijf van de zes wedstrijden verloren. Met Irving op het veld wonnen de Nets maar vijf van de zestien wedstrijden dit seizoen.

Waarschijnlijk is dit volgend jaar beter, als Kevin Durant weer kan spelen en de de facto leider van de Nets wordt. Irving heeft aangetoond achter een superster (LeBron James bij de Cleveland Cavaliers) een extreem goede speler te zijn, maar als leider van een ploeg heeft hij nog nergens kunnen overtuigen.

De Dallas Mavericks versloegen in Portland de Trail Blazers met 125 - 133. Het was de eerste wedstrijd die Dallas zonder de geblesseerde Dwight Powell speelde. De ploeg loste dit op door kleiner te gaan spelen. Tim Hardaway jr. mocht starten als forward.

De Mavericks waren niet onwennig zonder Powell, integendeel. In het eerste kwart maakte de ploeg 45 punten, bij rust stond de teller op 78. De overwinning kwam nooit in gevaar. Alle starters van Dallas noteerden dubbele cijfers en de bank was ook goed voor 47 punten.

Bij Portland ontbreekt CJ McCollum nog. Nadat Damian Lillard in de vorige wedstrijd goed was voor 61 punten, maakte hij tegen Dallas 47 punten.

Uitslagen

Brooklyn Nets - Los Angeles Lakers 113 - 128
Cleveland Cavaliers - Washington Wizards 112 - 124
Portland Trail Blazers - Dallas Mavericks 125 - 133

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 39 – 6
Miami Heat 31 – 13
Toronto Raptors 30 – 14
Boston Celtics 29 – 14
Indiana Pacers 29 – 16
Philadelphia 76ers 29 – 17
Orlando Magic 21 – 24
Brooklyn Nets 18 – 25
Detroit Pistons 17 – 28
Chicago Bulls 17 – 29
Washington Wizards 15 - 29
Charlotte Hornets 15 – 30
Cleveland Cavaliers 12 – 33
New York Knicks 12 - 33
Atlanta Hawks 11 - 34

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 36 – 9
Utah Jazz 31 – 13
Los Angeles Clippers 31 – 14
Denver Nuggets 30 - 14
Dallas Mavericks 28 - 16
Houston Rockets 27 – 16
Oklahoma City Thunder 26 – 19
San Antonio Spurs 20 - 23
Memphis Grizzlies 20 - 24
Portland Trail Blazers 19 - 27
Phoenix Suns 18 – 26
New Orleans Pelicans 17 - 28
Minnesota Timberwolves 15 – 29
Sacramento Kings  15 - 29
Golden State Warriors 10 - 36

Patty & Gordon op zoek naar eeuwige jeugd

Na een roerig bestaan in showbizzland met vele ups en downs waarin Patty & Gordon vaak hun heil zochten in feesten, drinken, eten, eigenlijk alles wat God verboden heeft, hebben de twee dan eindelijk het licht gezien. Ze hebben rigoureus het roer omgegooid. Het duo is gezonder en stralender dan ooit tevoren en dat smaakt naar meer! Ze gaan op zoek naar behandelingen over de hele wereld om jong en gezond te blijven.

Zes weken lang reist het flamboyante duo de wereld rond en ondergaat de meest bizarre, extreme en lachwekkende schoonheids- en gezondheidsrituelen met maar één doel: als herboren terugkomen. En als het even kan graag jonger en aantrekkelijker dan ooit! Patty & Gordon op zoek naar eeuwige jeugd is te zien vanaf maandag 10 februari, om 20:30 uur bij SBS6.

Patty & Gordon gaan in hun nieuwe programma geen uitdaging uit de weg en zijn bereid om alles uit te proberen, ook al zijn de traditionele behandelingen en therapieën in landen als India of Japan soms heel heftig of pijnlijk. Of heel vreemd, maar hoe raar ook: ze gaan ervoor. Voor de volle honderd procent. Zonder morren. Nou ja, zonder morren…. Levend begraven worden, keihard in je gezicht geslagen worden of je laten steken door bijen of bloedzuigers... dat gaat natuurlijk niet helemaal zonder slag of stoot!

Afbeelding: Talpa TV
Afbeelding: Talpa TV

OM eist dat veroordeelde zorgfraudeurs ruim 1,2 miljoen euro betalen aan staat

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in de rechtbank in Den Haag geëist dat drie veroordeelden voor zorgfraude in totaal 1.260.837,30 euro betalen aan de staat. De verdachten verdienden dat bedrag volgens het OM door jarenlang te frauderen met persoonsgebonden budgetten. De twee hoofdverdachten, een echtpaar van 40 en 39 jaar moeten als het aan het OM ligt 1.144.617,30 euro betalen. Tegen een 50-jarige medeverdachte eist het OM dat hij een ontneming van 116.220,- euro betaalt.

Het onderzoek naar de grootschalige PGB-fraude werd uitgevoerd door de Inspectie SZW. Uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat een Schiedams zorgbureau een ambtenaar van het CIZ heeft omgekocht, waarna deze ambtenaar zorgindicaties heeft opgehoogd en termijnen van indicatiestellingen langdurig heeft verlengd. Ook werden op grote schaal valse facturen opgesteld voor groepsbegeleiding, die in werkelijkheid niet geleverd werd. Met valse facturen werden opnames ten bedrage van 1.271.305 euro afgedekt. Tot slot maakte het zorgbureau valse arbeidsovereenkomsten en werkgeversverklaringen op, die zijn gebruikt bij de aanvraag van verblijfsvergunningen. De 39-jarige verdachte is net als zijn 40-jarige echtgenote op 12 oktober 2017 door de rechtbank veroordeeld wegens (feitelijk leidinggeven aan) omkoping, gewoonte witwassen van 1.271.305, euro, gebruik van valse facturen en mensensmokkel. Aan hen zijn gevangenisstraffen opgelegd voor de duur van 42 maanden. Ook kregen zij beroepsverboden van 5 jaar opgelegd. De 50-jarige medeverdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 5 voorwaardelijk wegens (feitelijk leidinggeven aan) het opmaken van valse facturen voor diensten aan het zorgbureau die in werkelijkheid niet geleverd zijn.

Berekening
Uit het onderzoek komt naar voren dat een bedrag van 1.271.305 euro contant is opgenomen door verdachten van rekeningen van het zorgbureau. De gelden zijn daarmee witgewassen, stelt ook de rechtbank. Die gelden, minus de gemaakte kosten, moeten de verdachten volgens de officier van justitie betalen aan de staat. Uit berekeningen blijkt dat de 50-jarige medeverdachte in totaal 116.220 euro heeft ontvangen en de officier eist dat hij dat bedrag aan de staat overmaakt. Het echtpaar heeft daarnaast ruim 7.000 euro betaald aan de voormalig CIZ medewerker. Zij is reeds veroordeeld tot terugbetaling van dat bedrag. Het bedrag dat het echtpaar moet terugbetalen aan de staat komt op totaal 1.144.617,30 euro.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. De echtgenote van de 39-jarige man, verblijft met hun kinderen vermoedelijk in Turkije. Zij is bij verstek veroordeeld.

Onderzoek informatieoverdracht ter voorkoming van illegaal verblijf van criminele vreemdelingen

Diverse organisaties moeten onderling informatie delen over illegale vreemdelingen die worden verdacht van of veroordeeld zijn voor een misdrijf in Nederland. Doel is te voorkomen dat zij hier blijven terwijl ze het land uit moeten. De Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt of de betrokken organisaties elkaar de benodigde informatie verstrekken om zulke vreemdelingenzaken af te handelen.

In het strafproces kan een aangehouden verdachte op meerdere momenten in vrijheid worden gesteld. Als deze verdachte een vreemdeling zonder rechtmatig verblijf is moeten organisaties in de migratieketen weten wanneer hij –al dan niet na een veroordeling - vrijkomt. Indien zij hierover geen informatie hebben, bestaat het risico dat de vreemdeling na zijn vrijlating in Nederland blijft terwijl hij zou moeten vertrekken. Om dit risico te vermijden, is een correcte informatieoverdracht tussen betrokken organisaties noodzakelijk.

Over het delen van benodigde gegevens zijn werkafspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in het VRIS-protocol (vreemdelingen in de strafrechtketen, VRIS). De Inspectie JenV onderzoekt in hoeverre de nodige informatieoverdracht is vastgelegd in dit protocol en of de organisaties die afspraken nakomen.

Politie: 'Waar zit die cocaïnewasserij? Help ons!'

Er moet ergens in Markiezaten of de Baronie een cocaïnewasserij zitten. De dumpingen en de vondst van chemicaliën van de afgelopen dagen wijzen daarop. Twee in Zevenbergen, één in Prinsenbeek en één in Ulvenhout. In drie dagen vier dumpingen van ongeveer hetzelfde afval. En opgeslagen chemicaliën in een woonwijk. Een overzicht:

  • Dinsdag op de Markdijk in Zevenbergen. Stalen blauwe drums (vaten) en afval
  • Dinsdag op de Dikkendijk in Zevenbergen. Stalen blauwe drums en afval
  • Woensdag op de Halseweg in Prinsenbeek. Stalen blauwe drums.
  • Woensdag aantreffen 5000 liter chemicaliën in een garagebox aan de Korenberg in Bergen op Zoom
  • Donderdag op de Chaamseweg in Ulvenhout. Gestolen vrachtwagen met afval vrijgekomen bij de productie van amfetamine

Alle zaken zijn onderzocht en de experts hebben weinig twijfel: “Dit zou wel eens van één en dezelfde cocaïnewasserij kunnen zijn. En die zit hier niet ver vandaan.”

De politie:"Het produceren en verkopen van cocaïne is uiteraard strafbaar. Het ondermijnt de maatschappij. Maar het proces om vanuit kleding of iets dergelijk de cocaïne te wassen gebeurt in het meest gevaarlijke lab wat je kunt hebben. En natuurlijk 5000 liter opslag in een woonwijk is te gek voor woorden. De schade aan het milieu is aanzienlijk. De chemicaliën liepen uit de gedumpte vaten en dropen uit de vrachtwagen. De kosten moeten door ons allemaal gedragen worden. Reden genoeg om dit lab te vinden."

Het bericht vervolgt: "Het onderzoek is in volle gang maar we willen graag uw hulp. Wie weet iets van de vier dumpingen, wie heeft gezien dat de vaten en het afval gedumpt is. Het gaat om donkerblauwe drums. Die moeten toch opvallen. En wie heeft gezien dat het vrachtwagentje in paniek zoals het lijkt, achtergelaten is. Wie heeft de vrachtwagen zien staan op de Chaamseweg in Ulvenhout. Kortom we willen alle informatie hebben. Ook zullen er mensen zijn die weten of vermoeden dat er ergens een wasserij zit waar dit afval vandaan kan komen. Geef ons uw informatie, dat kan uiteraard anoniem via Meld Misdaad Anoniem."

Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, WhatsApp of via het tipformulier op de website. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Geen ophokplicht voor HPAI

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aan de deskundigengroep dierziekten gevraagd het risico voor de vogelgriep (HPAI) voor Nederland te beoordelen. Naar aanleiding van dat advies is besloten vooralsnog geen ophokplicht voor pluimvee in te stellen.

Op 31 december 2019 was in oost Polen een uitbraak met de hoogpathogene vogelgriep (HPAI van het serotype H5N8). Dat was de eerste HPAI uitbraak in de Europese Unie van dit winterseizoen. Inmiddels zijn uitbraken gemeld uit meerdere landen in midden en Oost Europa (Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Oekraïne). De situatie aldaar is zorgelijk. Ook zijn er twee dode besmette wilde vogels gevonden, één in Polen en één in Duitsland vlakbij de Poolse grens.

De deskundigengroep dierziekten heeft afgelopen maandag op verzoek van de minister de bestaande situatie beoordeeld. De conclusie is dat wilde vogels hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de meeste uitbraken die tot nu toe zijn gemeld. Verder beoordelen de deskundigen dat het niet waarschijnlijk is dat er nu besmette vogels in Nederland zijn. Deze laatste conclusie baseren zij onder meer op het feit dat er sinds de herfst meer dan 2500 levende wilde vogels in Nederland zijn bemonsterd en negatief zijn getest op HPAI. Ook zijn er bij het testen van in Nederland dood gevonden wilde vogels geen HPAI besmettingen gevonden. Verder zijn er geen met HPAI besmette bedrijven of hobbylocaties gevonden in Nederland, België en Duitsland.

De najaarstrek van de broedgebieden van wilde watervogels in noordoost Europa naar het zuidwesten is achter de rug. De vogels blijven op hun winterbestemming tot de trek terug begint. Alleen wanneer door streng winterweer (vorst en sneeuw) voedsel voor de vogels onbereikbaar wordt, kan een trek naar het westen worden verwacht. De komende twee weken wordt geen omslag in het weer verwacht.

Op basis van de risicobeoordeling kan worden geconcludeerd dat de kans op insleep van vogelgriep op een Nederlands pluimveebedrijf op dit moment klein is. Een ophokplicht is een ingrijpende preventieve maatregel met consequenties voor dierenwelzijn en voor bedrijven met vrije uitloop pluimvee.

Het ministerie van LNV blijft de situatie op de voet volgen. Mocht de situatie ongunstig wijzigen, zal er direct contact met de pluimveesector opgenomen worden en zal de minister passende maatregelen nemen om besmettingen met HPAI zoveel mogelijk te voorkomen.

Er is in Nederland een verplichting tot een tweede reiniging en ontsmetting ingevoerd voor transportmiddelen voor gevoelige diersoorten uit de getroffen landen. Daar wordt door de NVWA op toegezien.

FOK! Wat een weer: jaja, actie in de tent!

Goeiedag!  

Eindelijk komt er weer wat reuring in de atmosfeer. Er komt een einde aan al dit niets zeggende non-weer van de laaste maanden. Het was werkelijk niet om aan te gluren buiten. Het was aanhoudend grijs, nevelig of mistig. De zon hebben we nauwelijks gezien deze maand. Maar met een beetje mazzel gaan hem we volgende week weer wat vaker zien. Echter daar staat een ware depressie-optocht tegenover. Vooral dinsdag is het uitkijken geblazen. Een randstoring koestert ambities om tot een venijnige storm uit te groeien. Het is zeker nog niet in kannen en kruiken, maar alle modellen laten dit zien. Ik hou het in de gaten.

Tot en met zondag houden we nog even dit vastgeroeste grijze weer vast, en daar maak ik geen woorden meer aan vuil. Alleen als je mazzel hebt kan hier en daar even de zon doorbreken. Het wolkendek kan echter ook grotendeels gesloten blijven. 

De temperaturen liggen tot in het weekend tussen de 4 en 8 graden, en er staat nog weinig wind. 

Tot snel!  

Meer weer op FOK!

Watermolen in Maastricht (Foto: KlapMongeaul)
Watermolen in Maastricht. (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Dier&Recht pleit voor verbod op pijnlijke bitten in paardensport

Het gebruik van bitten in de paardensport leidt tot onnodig veel pijn en stress. Tijdens wedstrijden, zoals het grote Jumping Amsterdam, zijn pijnsignalen duidelijk zichtbaar. Via het bit in de mond oefenen ruiters grote kracht uit. Uit onderzoek blijkt dat 83 procent van de wedstrijdpaarden littekens of verwondingen in de mond heeft. Er zijn goede alternatieven zoals een hoofdstel zonder bit. Dier&Recht pleit daarom voor een verbod.

Pijnlijke bit
Een bit veroorzaakt verwondingen in de mond van het paard, soms tot bloedens toe. Kiezen die in de weg zitten worden getrokken of afgevijld, zodat het bit beter in de mond past. Oplettende kijkers kunnen aan het gedrag zien dat het paard last heeft van het bit. Zo tonen paarden pijn door hun mond te openen, het hoofd te schudden, de neus op te trekken, te verstarren of met de ogen te draaien.

Regels
Het gebruik van bitten maar ook andere dwangmiddelen als zwepen en sporen is niet aan wettelijke regels gebonden. Tijdens trainingen heerst er complete wetteloosheid en ook tijdens wedstrijden wordt er onvoldoende rekening gehouden met de pijnsignalen van de paarden. Zeer pijnlijke bitten met hefboomwerking en kinkettingen zijn de standaard.

Uitfasering
Er zijn voldoende alternatieven die het paard geen pijn doen. Een bitloos hoofdstel waarbij een brede zachte neusriem wordt gebruikt is een diervriendelijk alternatief en kan zowel in de sport als door onervaren ruiters worden gebruikt. Sarah Pesie van Dier&Recht: “Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat paarden ernstig lijden onder bitten. Het wordt tijd dat de overheid en de ruiters hun verantwoordelijkheid nemen en een einde maken aan dit onnodige paardenleed. Ruiters moeten leren hoe ze de pijn herkennen en vooral ook om daar gehoor aan te geven.”

Dier&Recht is een petitie gestart om het verbod bij de minister onder de aandacht te brengen.

Dier&Recht pleit voor verbod op pijnlijke bitten in paardensport (Foto: Dier&Recht)
Dier&Recht pleit voor verbod op pijnlijke bitten in paardensport (Foto: Dier&Recht)

Recordomzet voor Europese webwinkels

In het derde kwartaal van 2019 gaven Nederlandse consumenten 455 miljoen euro uit bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is bijna 20 procent meer dan in het derde kwartaal van 2018, toen voor 380 miljoen euro bij Europese webwinkels werd besteed. Dit meldt het CBS op basis van lopend onderzoek.

De omzet van Europese webwinkels bereikte in het tweede kwartaal van 2019 een recordniveau van een half miljard euro. Het gaat bij de omzet van Europese webwinkels om online-aankopen van Nederlandse consumenten bij bedrijven in de Europese Unie die buiten Nederland zijn gevestigd. De cijfers zijn exclusief btw en berekend volgens een experimentele methode. Omdat deze methode nog in ontwikkeling is, zijn de cijfers voorlopig.

De omzet van de Europese webwinkels is de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen. In het derde kwartaal van 2019 was de omzet 170 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2014. De grootste omzetstijging werd behaald in het vierde kwartaal 2016 (+34,5 procent), de kleinste in het eerste kwartaal van 2018 (+11,0 procent).

Internetverkopen Nederlandse detailhandel 17,5 procent hoger
De internetverkopen van in Nederland gevestigde detailhandelaren waren in het derde kwartaal van 2019 17,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bij de Nederlandse internetverkopers kan onderscheid worden gemaakt tussen pure webwinkels en ‘multichannelers’ die zowel via winkels als online verkopen. De omzet van pure webwinkels in Nederland was in het derde kwartaal van 2019 bijna 15 procent hoger dan een jaar eerder. Bij de Nederlandse multichannelers was de online-omzet bijna 22 procent hoger. De totale omzet van de detailhandel in Nederland was in het derde kwartaal 3,7 procent hoger dan een jaar eerder.

Omzetaandeel Europese webwinkels beperkt
De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels vormen een relatief klein deel van de consumptieve bestedingen; in 2018 ging het om nog geen 2 procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet. Het verschil tussen Nederlandse en buitenlandse webwinkels is voor een consument niet altijd goed te zien. Webwinkels zijn veelal in meerdere talen opgemaakt en buitenlandse webwinkels kunnen een Nederlandse versie hebben.

Ewan sprint naar nieuwe ritzege in Tour Down Under

Caleb Ewan heeft na de tweede rit ook de vierde etappe in de Tour Down Under gewonnen. De snelle Australiër van Lotto Soudal was in de massasprint te snel voor Sam Bennett en Jasper Philipsen. Richie Porte blijft leider de leider in het algemeen klassement.

In het begin van de etappe was het Daryl Impey, de nummer twee in het algemeen klassement, drie bonificatieseconden te pakken in de eerste twee tussensprints van de dag. De winnaar van de laatste twee edities heeft nu nog een achterstand van drie seconden in het algemeen klassement op Richie Porte.

Nadat de tussensprints na veertig kilometer waren gedaan reed er snel daarna een kopgroep van vijf weg. Het vijftal wist meer dan drie minuten voorsprong bij elkaar te fietsen, maar nadat de sprintersploegen zich op kop van het peloton hadden gemeld zakte de voorsprong snel. Op 25 kilometer werden ze alweer ingelopen door het peloton.

De sprinters konden zich gaan opmaken voor een sprint, al was er nog wel dreiging van waaiers. Jumbo-Visma probeerde het heel even om het in waaiers te trekken, maar zagen al snel genoeg dat hun plan niet zou slagen.

Een sprint was onvermijdelijk en daarin deed Deceuninck-Quick Step perfect werk voor Sam Bennett. In de laatste rechte lijn trok Michael Mørkøv de sprint aan voor zijn sprintkopman Bennett, maar in de laatste meters werd hij vlot voorbij gereden door Caleb Ewan, die zijn tweede ritzege van deze ronde won. Bennett moest genoegen nemen met een tweede plaats.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.