FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 januari 2020

Darter Wayne Warren met 57 jaar oudste wereldkampioen bij de BDO

Wayne Warren is de nieuwe wereldkampioen bij de BDO. De Welshman was met 7-4 de baas over landgenoot Jim Williams. Warren is de oudste wereldkampioen ooit bij de BDO. 

Warren is het hele WK de meest constante spelers met telkens gemiddelden van boven de negentig. In de finale wierp The Yank een moyenne van 93.59 punten per beurt, wat uiteindelijk iets lager lag dan het gemiddelde van Williams (94.53). Warren kende een trage start. Williams kwam 0-2 voor en had een goede kans om zijn voorsprong uit te breiden naar 0-3. The Quiff was echter niet in vijftien pijlen uit en Warren kon via dubbel één zijn achterstand halveren.

De nummer vijf van de plaatsingslijst snoepte vervolgens ook de set af van Williams, nadat deze twee setpijlen miste. De vijf daaropvolgende sets gingen met de darts mee, waardoor Warren op een 5-4 voorsprong wist te komen.

Williams kende vervolgens een zwakke eigen set, waardoor zijn ervaren landgenoot met 3-1 de tiende set naar zich toetrok. Warren kwam op een 6-4 voorsprong, maar kreeg allerminst last van zenuwen. Met onder meer twee 14-darters ging de elfde set naar The Yank, waardoor hij de BDO-wereldtitel pakte.

Het is gek genoeg nog niet bekend wat Warren krijgt aan prijzengeld. De winnaar zou 100.000 Britse pond verdienen, maar de organisatie meldde eind vorig jaar dat dat bedrag flink zou worden teruggebracht door de matige kaartverkoop en de weinige sponsoren. Naar verluidt moet Warren het doen met 18.000 Britse pond.

Kenianen lopen wereldrecords op 10 kilometer

In het Spaanse Valencia zijn zowel bij de mannen als de vrouwen de snelste 10 kilometers op de weg ooit gelopen. Rhonex Kipruto deed dat bij de mannen, zijn Keniaanse landgenote Sheila Chepkirui bij de vrouwen.

De pas 20-jarige Kipruto pakte de winst in een geweldige tijd van 26:24 minuten, veertien seconden dan het nog maar zes weken jonge wereldrecord van de Oegandees Joshua Cheptegei - ook gelopen in Valencia, maar op een ander parcours. Landgenoot Bernard Kimeli werd in 27:12 tweede, één seconde voor de Zwitser Julien Wanders, die daarmee zijn eigen Europees record met twaalf seconden aanscherpte.

Chepkirui had 29:42 minuten nodig om bij de vrouwen de winst te pakken, een seconde sneller dan het uit 2017 stammende record van haar landgenote Joyciline Jepkosgei. Het wereldrecord werd aan alle kanten aangevallen, want ook landgenotes Rosemary Wanjiru en Norah Jeruto kwamen met beiden 29:46 behoorlijk dicht in de buurt.

Heroïsche zege biatlete Mäkäräinen in loodzware omstandigheden

In het Duitse Oberhof is de eerste World Cup in het biatlon van dit kalenderjaar afgesloten. Dat gebeurde zondag met de massastarts, eerst bij de vrouwen en daarna bij de mannen.

Vrouwen
Het was een beetje mistig en er stond een behoorlijk stevig windje in Oberhof, waardoor de eerste liggende schietbeurt voor maar liefst 22 van de 30 deelneemsters minstens één misser opleverde. Na de tweede schiebeurt was alleen de Noorse Tiril Eckhoff voorin nog over met tien treffers, met de eveneens nog foutloze Wit-Russische Iryna Kryuko in de achtervolging.

Met drie missers viel Eckhoff bij schietbeurt drie weg...zo leek het. Kryuko schoot nog eens vijf keer raak en nam de leiding over, maar werd gevolgd door Kaisa Mäkäräinen: de Finse, doorgaans zeker geen beste schutter, miste alleen bij de eerste schietbeurt één keer en met daarna tien treffers kon ze zich voorin nestelen. Door fouten van de concurrentie werden de drie missers van Eckhoff niet eens hard afgestraft, ze kon als derde de ronde weer in.

De laatste schietbeurt zorgde voor de beslissing. Het waaide stevig en Kryuko ging daar met vier missers aan ten onder. Bij Mäkäräinen kwam echter twintig jaar ervaring naar boven: de Finse hield het hoofd ijzig koel, nam rustig de tijd en schoot uitgerekend in dit weer vijf keer raak. Na meer dan een jaar kon de Finse, die een dag eerder haar 37e verjaardag vieren, zo eindelijk weer eens winnen. Eckhoff troefde landgenote Marte Olsbu Røiseland in de slotronde nog af in de strijd om plek twee.

Mannen
Er werd wat beter geschoten dan bij de vrouwen, maar halverwege waren toch nog maar twee man foutloos: de Duitse leider Arnd Peiffer en de Oostenrijker Simon Eder, die met wat anderen op dik twintig seconden zat. Peiffer schoot bij de derde schietbeurt twee keer mis en zag hoe de Fransen Simon Desthieux en Martin Fourcade, die beiden tot dan één misser hadden, de leiding overnamen, terwijl Peiffer zelf op 25 seconden inschoof op de derde plek.

De laatste schietbeurt leverde één misser op voor Fourcade, terwijl Desthieux er twee liet noteren en dus af moest haken. Peiffer hield het bij één misser en twintig seconden achter de winnende Fourcade wist hij zich met een ziedende sprint nog voorbij Desthieux te skiën voor de tweede plek.

Schansspringer Geiger slaat dubbelslag, hele top-4 op herhaling

In het Italiaanse Predazzo heeft de World Cup schansspringen een bijzonder lekker weekeinde opgeleverd voor Karl Geiger. De 26-jarige Duitser begon als nummer twee in het World Cup-klassement en nam de leiding over van de matig presterende Ryoyu Kobayashi.

De eerste van twee wedstrijden leverde een ruime zege op voor Geiger, die vooral in de eerste ronde hard toesloeg. Hij hield de Oostenrijker Stefan Kraft achter zich, terwijl kersvers Vierschansentourneewinnaar Dawid Kubacki uit Polen het podium completeerde, één tiende van een punt voor landgenoot Kamil Stoch en ook vlak voor de zeer verrassende Duitser Constantin Schmid. Kobayashi kwam niet verder dan de 26e plek en was zijn World Cup-leiding kwijt.

In wedstrijd twee stond Kraft na de eerste ronde op de eerste plek, maar met een dijk van een tweede sprong ging Geiger er in de finaleronde voorbij. Kraft werd nog wel tweede en ook nu gebeurde dat vóór Kubacki. Sterker nog, Stoch stond ook op zondag op de vierde plek, maar moest die plek nu wel delen met landgenoot Piotr Zyla. Kobayashi liep ondertussen nog meer schade op: hij deed het íets beter en werd 25e.

World Cup-sensatie 'Nederlandse' schansspringsster Kramer

Schansspringster Sara Marita Kramer heeft in de World Cup voor een ware sensatie gezorgd. In het Japanse Sapporo won de pas 18-jarige Oostenrijkse voor het eerst in haar carrière een World Cup-wedstrijd en daar zit een flinke Nederlandse tint aan: ze is in Apeldoorn geboren en verhuisde op haar 11e naar Oostenrijk.

Kramer vertrok samen met haar ouders en haar twee jaar jongere zus Femke, een begenadigd biatlete, naar Oostenrijk, een emigratie die te volgen was in TV-programma Ik Vertrek. In de zomer liet ze nog weten graag voor Nederland te springen als dat ooit mogelijk is, maar gezien de faciliteiten kiest ze vooralsnog voor Oostenrijk. De Nederlandse skivereniging heeft in elk geval al laten weten Kramer te willen helpen als ze ooit de stap naar Nederland wil maken.

Terug naar Sapporo, want daar werd dus in de World Cup gesprongen. Kramer sprong in de eerste ronde al naar de leiding en wist de Noorse veelvoudig World Cup-winnares Maren Lundby in de finaleronde overtuigend achter zich te houden, terwijl Eva Pinkelnig als tweede Oostenrijkse op het podium stond, voor de ooit zo dominante Japanse Sara Takanashi.

Voor Kramer was het pas haar veertiende World Cup-optreden. In februari 2017 debuteerde ze met een paar wedstrijden, vorig seizoen sprong ze ook een paar keer mee. Nooit kwam ze in de buurt van de subtop, tot ze dit seizoen in Lillehammer al een tiende en negende plek behaalde. In Sapporo liet ze haar zege volgen met een achtste plek op zondag.

De zege ging zondag naar Pinkelnig, die in de eerste ronde geweldig uithaalde. Lundby kwam in de finaleronde dichterbij, maar de winst was geen optie meer voor de Noorse. Ook nu stonden er twee Oostenrijkse dames op het podium: grand dame Daniela Iraschko-Stolz eindigde als derde, voor landgenote Chiara Hölzl.

Nieuwe remise voor Giri in Wijk aan Zee; Van Foreest verliest

Schaker Anish Giri heeft ook in de tweede ronde van Tata Steel Chess, het internationale schaaktoernooi in Wijk aan Zee, remise gespeeld. De Nederlandse grootmeester deelde na 63 zetten het punt met de Amerikaan Fabiano Caruana, de nummer twee van de wereldranglijst.

Giri speelde met de witte stukken en leek licht in het voordeel tegen Caruana, maar het lukte hem niet de Amerikaan een beslissende slag toe te brengen. Beide schakers hadden op het eind naast hun koning alleen nog een toren op het bord en zagen in dat er geen winnaar zou komen.

Zaterdag speelde de Nederlandse nummer negen van de wereld ook al remise, toen tegen regerend wereldkampioen Magnus Carlsen. De Noor deelde in de tweede ronde het punt met de Chinees Yangyi Yu.

Jorden van Foreest, de tweede Nederlander die actief is bij de masters, kon zijn goede start in Wijk aan Zee geen vervolg geven. Na zijn zege in de eerste ronde op Yu volgde een nederlaag tegen de Amerikaan Jeffrey Xiong.


Tata Steel Chess - Speelronde II
Dubov, Daniil - Kovalev, Vladislav 1-0
Duda, Jan-Krzysztof - Firouzja, Alireza ½-½
Artemiev, Vladislav - Vitiugov, Nikita 1-0
So, Wesley - Anand, Viswanathan 1-0
Giri, Anish - Caruana, Fabiano ½-½
Yu, Yangyi - Carlsen, Magnus ½-½
Xiong, Jeffery - Van Foreest, Jorden 1-0

Barcelona vier maanden zonder Suárez

Luis Suárez is zondag geopereerd aan zijn rechterknie en moet voorlopig toekijken. Waar in eerste instantie werd gedacht aan een herstelperiode van zes weken, staat de Uruguayaanse aanvaller van Barcelona liefst vier maanden buitenspel, zo meldt de club via de officiële kanalen. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat de 32-jarige spits dit seizoen nog in actie komt.

Suárez heeft al langer last van zijn knie en de problemen zijn afgelopen week verergerd tijdens de wedstrijd tegen Atlético Madrid in de halve finale van de Spaanse Supercup. Barcelona meldde zaterdag dat een operatie noodzakelijk was en daar zal hij maanden nodig van hebben om volledig te herstellen. Suárez werd aan het eind van vorig seizoen ook al geopereerd aan dezelfde knie. Destijds miste de voormalig speler van onder meer FC Groningen en Ajax de finale van de Copa del Rey tegen Valencia.

Suárez sukkelt al langer met problemen aan zijn knie. Ongeveer twee jaar geleden begonnen de klachten. Door een alternatieve behandeling en voldoende rust wist hij een operatie uit te stellen. In oktober en november 2018 speelden de problemen opnieuw op, waarna in mei vorig jaar werd besloten om tot een operatie over te gaan. In de loop van dit seizoen kwamen de klachten terug, waarna is besloten om hem opnieuw te opereren aan zijn meniscus.

De voorlopige afwezigheid van Suárez is een flinke tegenvaller voor trainer Ernesto Valverde. Ernesto Valverde kan nog minimaal een maand niet over Ousmane Dembélé beschikken en dat betekent dat alleen Lionel Messi en Antoine Griezmann als ervaren aanvallers overblijven. Het ligt voor de hand dat Ansu Fati en Carles Pérez de komende weken meer speeltijd zullen krijgen.

Klant berooft en mishandelt taxichauffeur na rit van 300 kilometer

Een man die een taxi niet (helemaal) kon betalen heeft de chauffeur zwaar mishandeld en beroofd. Dit gebeurde afgelopen zomer, op donderdag 4 juli. De klant liet zich van Amsterdam naar Brabant rijden en wilde daarna weer terug. De kosten voor de taxirit liepen op tot in de honderden euro's. De politie heeft beelden van de verdachte vrijgegeven.

De chauffeur pikt de klant op bij een hotel aan de Panamalaan in Oost. Hij wil naar het Noord-Brabantse Overloon om daar iets af te geven aan een vriend.

Argwaan
Als de chauffeur en de verdachte zijn aangekomen in het plaatsje rijden ze langs meerdere adressen, maar de genoemde vriend is nergens te bekennen. Op dat moment krijgt de chauffeur argwaan en wil hij dat de man de rit gaat betalen.

De klant pakt zijn pinpas en probeert in de auto een paar keer te pinnen, dit lukt niet. Dan haalt hij 125 euro uit zijn heuptas en wil met dit geld de rit betalen. Dat kan, maar het is niet genoeg want de kosten zijn opgelopen tot 230 euro. Meer geld heeft hij niet, dus besluiten ze naar een pinautomaat te rijden.

Bij de supermarkt lukt het de verdachte om 100 euro te pinnen, nog steeds niet genoeg dus. Hij zegt dat hij in Amsterdam de rest bedrag kan betalen en vraagt de chauffeur terug te rijden.

Wurgen
Terug in Amsterdam vraagt de klant de chauffeur te stoppen ter hoogte van het Entropothof in Oost, niet ver van het hotel waar hij eerder die dag is opgehaald. De man stapt uit en trekt de chauffeurspas uit de houder. Daarna komt hij terug de auto in en valt de chauffeur aan. Met veel kracht knijpt hij zijn keel dicht en daarna krijgt de chauffeur nog een paar harde klappen in zijn gezicht. Vervolgens pakt de klant het al betaalde geld uit de broekzak van de chauffeur en gaat er vandoor.

Grote impact
Het slachtoffer heeft behoorlijk letsel opgelopen, zegt politiewoordvoerder Lex van Liebergen in het AT5-programma Bureau 020. 'De verdachte kneep de keel van het slachtoffer zo hard dicht dat hij niet meer kon schreeuwen. Het voelde alsof hij moest vechten voor zijn leven. Het slachtoffer moest behandeld worden in het ziekenhuis'.

Signalement
Dankzij de bewakingsbeelden heeft de politie een signalement van de dader. Het gaat om een Engelssprekende man van ongeveer 19 tot 21 jaar. De slanke man is ongeveer 1.80 meter lang, heeft een getinte tot donkergetinte huidskleur en kort donker haar.

Hij had een zwarte hoodie aan met witte opdruk op de achterkant, een blauwe spijkerbroek met gaten en donkere sportschoenen met witte zolen. Daarnaast had hij een opvallende zwarte rugtas met daarop de grote witte letters van het merk BALR.

De beelden zijn bij AT5 te zien. 

Ontsnapte poes Vlekkie gevonden op Schiphol

Een week lang heeft poes Vlekkie op Schiphol rondgezworven, maar het beestje is afgelopen nacht gevonden en gevangen. Baasje Leonie Juffermans is enorm opgelucht en kan niet wachten om weer herenigd te worden met haar huisdier.

'Ik heb vannacht een telefoontje gekregen van Schiphol, maar ik heb twee kleine meiden, dus ik kon niet meteen weg. Vanochtend heb ik me zo snel mogelijk aangekleed en we gaan Vlekkie nu ophalen.'

Vlekkie ontsnapte een week geleden uit haar kooi in het bagagedepot van de luchthaven. Deze week kreeg Leonie de kans om naar Vlekkie te zoeken in het depot, maar ook met een heel team van helpers werd de poes niet gevonden. Zelfs de brandweer heeft met warmtecamera's geprobeerd Vlekkie te spotten, maar ook dat was tevergeefs.

Tot vannacht dus. Leonie weet niet waar Vlekkie precies gevonden is. Maar ze is wel intens gelukkig dat ze haar vandaag weer mee naar huis kan nemen.

Roger Scruton is op 75-jarige leeftijd overleden

Filosoof Roger Scruton die Thierry Baudet nog heeft laten promoveren is vandaag op 75-jarige leeftijd overleden na een gevecht met kanker.

Hij stond bekend als een erudiet persoon en was op de conservatieve flank zeer spraakmakend. Met zijn bewondering voor klassieke muziek, de schoonheid van het platteland en zijn hekel aan moderne kunst heeft hij voor op zeker onze eigen popconservatieveling geïnspireerd, maar of Scruton nou daadwerkelijk achter het project van FvD zou staan is maar de vraag.

Vorig jaar heeft Caro Derkx nog een voorstelling gemaakt over deze man binnen het kader van Het Debuut (uw moderator naatje_1 was daarbij) en daarin werd een goed beeld geschetst van de figuur die boomer was voordat dit woord van het jaar werd.

Verwarde naakte man overleden in ziekenhuis

Een bebloede man liep zondagochtend 12 januari naakt door Helmond. Agenten brachten hem naar het ziekenhuis, waar hij kort daarna overleed. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het overlijden van de man.

Na een melding dat een bebloede man zondag rond 3.30 uur naakt over de Zeeltstraat in Helmond liep, gingen agenten poolshoogte nemen. Ze troffen daar een naakte buurtbewoner aan, die een verwarde indruk op hen maakte en met spoed hulp nodig had. Een ambulance was niet snel genoeg beschikbaar, waarop de man onder verzet in een politieauto naar het ziekenhuis is gebracht. Na reanimatie overleed hij in het ziekenhuis.

De Rijksrecherche is, onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant, een onderzoek gestart naar de dood van de Helmondse man.

Agenten bijna blind door stenengooiende minderjarigen

Twee politieagenten raakten zaterdagavond 11 januari gewond toen de ruit van de politieauto waar zij inzaten werd ingegooid met een steen. Twee minderjarigen zijn aangehouden.

De agenten reageerden rond 20:00 uur op een melding dat er op de Van Swindenstraat in Den Haag stenen vanaf een dak naar beneden werden gegooid. Meerdere auto’s raakten daardoor beschadigd. Toen de agenten ter plaatse kwamen werd er een steen gegooid op de politieauto waar zij inzaten. De ruit ging kapot en de agenten kregen rondvliegende glassplinters in hun oog. Zij zijn in het ziekenhuis behandeld aan hun ogen. Ook een voorbijgangster raakte gewond door een steen.

Voor dit incident zijn twee minderjarige jongens van 16 en 17 aangehouden, beiden komen zij uit Den Haag. Mogelijk zijn er meerdere mensen die materiele of fysieke schade hebben opgelopen door het gooien van deze stenen, en waar de politie nog niet mee heeft gesproken. De disrictsrecherche Den Haag West komt graag met deze mensen in contact. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

NEC wint in eigen huis van FC Den Bosch

NEC is zondag goed begonnen aan de tweede helft van de Keuken Kampioen Divisie. De Nijmegenaren wonnen met klein verschil van FC Den Bosch: 1-0.

FC Den Bosch had in de eerste helft het betere van het spel maar Brouwers en Bouyaghlafen lieten na om te scoren. Vlak voor rust kwam NEC op voorsprong via Okita.

Na rust kwam NEC goed uit de kleedkamer. Van Landschoot was dicht bij de tweede Nijmeegse treffer maar raakte de onderkant van de lat. Ook de man van het enige doelpunt kreeg een goede kans voor de 2-0. Gescoord zou er echter niet meer worden.

Door de winst klimt NEC naar de achtste plaats, FC Den Bosch blijft elfde.

Evacuaties in Filipijnen om rommelende vulkaan

Duizenden Filipino's zijn vandaag geëvacueerd vanwege een actieve vulkaan in de provincie Batangas. De autoriteiten denken dat de Mount Taal binnen enkele dagen of weken zal uitbarsten. Uit de vulkaan, die in 1977 voor het laatst uitbarstte, komt momenteel veel as. Hierdoor hangt een kilometers lange rookwolk in de lucht.

Volgens het AD zijn van Volcano Island, waar de vulkaan op ligt, al tweeduizend mensen geëvacueerd.  

Waterpolosters openen EK met ruime zege tegen Israël

De Nederlandse waterpolosters zijn de EK in Boedapest begonnen met een ruime zege. Oranje won met maar liefst 22-3 (4-0, 5-1, 7-1, 6-1) van Israël.

Twee jaar geleden pakte Nederland de Europese titel en ook toen moest het Nederlands team in de poulefase opnemen tegen Israël. Toen werd het 20-2 voor Oranje. Ook vandaag kende Nederland weinig moeite met Israël. Na drie minuten opende Oranje en zou uiteindelijk naar 22-3 uitlopen.

Maud Megens was topscorer met vijf goals. Iris Wolves, Sabrina van der Sloot en Brigitte Sleeking waren goed voor drie doelpunten.

Maandag speelt Nederland de volgende wedstrijd op het EK in Boedapest. Dan is Duitsland de tegenstander.

Zwitsers volksfeest dankzij skiër Yule

Alpineskiër Daniel Yule heeft een heus Zwitsers volksfeest ontketend. De 26-jarige Zwitser won de slalomklassieker op de beruchte Chünisbärgli in Adelboden, een van de plekken waar de sfeer er altijd het beste in zit van allemaal.

De Zwitsers deden het bijzonder lekker in de eerste run, waar Yule al gelijk de beste tijd noteerde. De Fransman Clement Noël kwam met 0,25 seconden het dichtst in de buurt, maar daarachter stond een heuse Zwitserse armada: Ramon Zenhäusern (+0,33), Tanguy Nef (+0,35) en Loïc Meillard (+0,48), met in totaal maar liefst vijftien mannen binnen één seconde.

In run twee deed de Noor Henrik Kristoffersen, achtste na één run, het uitstekend en gelijk daarna schoof Marco Schwarz uit Oostenrijk 0,05 seconden achter hem aan. De Rus Alexander Khoroshilov (6e) viel vervolgens tegen, net als Meillard, waarna Nef de finish niet haalde en Zenhäusern nét achter Schwarz eindigde.

Noël was op weg om Kristoffersen's tijd te pakken, maar ging onderuit en dus was alleen Yule nog over. De Zwitser begon rap, maakte een forse fout en voorkwam nog net dat hij achterover viel, maar hield wel 0,23 seconden over: het feest kon losbarsten voor zijn derde slalomzege op rij en de eerste Zwitserse slalomzege in Adelboden sinds 2007.

Kaars die naar kut Gwyneth Paltrow ruikt verkoopsucces

Wie wil dat nou niet, de geur van de vagina van Gwyneth Paltrow in je woonkamer? Nou precies, iedereen toch! Paltrow haar lifestylebedrijf Goop zag daarom een gat in de markt en bracht een kaars met de inspirerende ‘This Smells Like My Vagina’ in de verkoop. Natuurlijk was het item een gewild product en binnen een uur was de volledige voorraad uitverkocht.

De kaars, die 67,50 euro kost, begon als een grap vertelde Paltrow. Samen met haar parfumeur Douglas Little was de actrice aan het experimenteren met diverse geuren toen er plotseling een bekend geurtje voorbij kwam. "Oh, dit ruikt naar mijn vagina." Niet meer dan logisch dat je na zo'n toevalstreffer een buitenkansje ziet.

"Met een grappige, sexy en prachtig onverwachte geur, is deze kaars gemaakt met geranium, citrusachtige bergamot en ceder gecombineerd met damastroos en ambrettezaad om ons te laten denken aan fantasie, verleiding en een verfijnde warmte", zo omschrijft Goop de ongetwijfeld heerlijke geur.

Geen zorgen voor de ongetwijfeld vele geïnteresseerden hier, je kan je opgeven voor de wachtlijst.

Kaars die naar kut Gwyneth Paltrow ruikt verkoopsucces (Pro Shots / Zuma Press)
Kaars die naar kut Gwyneth Paltrow ruikt verkoopsucces (Pro Shots / Zuma Press)

Klimaatmeisje eist weer eens wat

Het Scandinavische klimaatmeisje Greta Thunberg heeft het, na een periode van stilte en bezinning, weer op haar heupen gekregen. Vrijdag schreef ze met een aantal anderen een stukje voor het Engelse dagblad The Guardian, waarin ze weer met gestrekt been het klimaatdebat inging en hardop eiste dat de wereldleiders nu echt eens haar anti-kapitalistische stokpaardje moesten overnemen.


Klimaatmeisje Greta Thunberg (Foto: Stephanie Keith/Getty Images)

Als voorschot op de komende viering van de vijftigste verjaardag van het World Economic Forum, een jaarlijkse bijeenkomst van de CEO's van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten in Davos, vond het 17-jarig klimaatmeisje dat ze de dames en heren de oren kon wassen.

"We eisen dat op het forum van dit jaar deelnemers van alle bedrijven, banken, instellingen en overheden onmiddellijk stoppen met alle investeringen in exploratie en winning van fossiele brandstoffen, onmiddellijk een einde maken aan alle subsidies voor fossiele brandstoffen en onmiddellijk en het volledig afstoten van fossiele brandstoffen", was de totaal onrealistische boodschap, die ook nog een onredelijk termijn voorstelt.

"We willen deze dingen niet vóór 2050, 2030 of zelfs 2021 gedaan hebben, we willen dit nu gedaan hebben, op dit moment."

Gelukkig vindt het meisje, dat volgens haar ouders koolstofdioxide kan zien, de eisende toon zelf misschien een beetje raar overkomen. "...maar dit is slechts de minimale inspanning die nodig is om de snelle overgang naar duurzame energie te starten. Het feit dat dit nog steeds, in 2020, nog niet is gebeurd, is eerlijk gezegd een schande."

Feiten spreken een ander verhaal
De cijfers en experts spreken het 'klimaatmeisje met de goede bedoelingen' echter weer eens tegen. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het terugdringen van subsidies voor fossiele brandstoffen weinig tot geen effect zal hebben op enige koolstofdioxide-uitstoot. In ieder geval veel te weinig om de mogelijke opwarming van de aarde tegen te gaan.

Daarnaast lijkt het stimuleren van energiezuinig leven goedkoper te zijn dan overstappen op alternatieve energiebronnen. Verder kan het stimuleren van 'schonere', maar duurdere, energiebronnen een grote financiële klap betekenen voor de arme laag van de wereldbevolking die geen geld meer over heeft voor de dure energievorm.

Vooral dat laatste punt lijkt het klimaatmeisje niet mee te nemen in haar betoog, misschien wel aangezien ze zelf uit een vrij gefortuneerde elite-familie komt en financieel weinig te klagen heeft gehad tijdens haar, in haar eigen woorden, door wereldleiders gestolen jeugd.

Skiesters Brignone en Holdener oppermachtig op combinatie na val medefavorieten

In het Oostenrijkse Altenmarkt-Zauchensee hebben de alpineskiesters de eerste alpinecombinatie van het World Cup-seizoen afgewerkt. De dag werd geopend met de super-G, waarna het hele veld een slalom afwerkte - dit seizoen te beginnen met de nummer één van de super-G in plaats van de nummer dertig.

De nieuwe opzet zou voor meer spanning moeten zorgen, maar als de beste slalomskiesters bovenaan de ranglijst van de super-G staan pakt dat niet echt lekker uit. De Italiaanse Federica Brignone was de snelste, haar landgenote Marta Bassino gaf 0,22 seconden toe. Wendy Holdener uit Zwitserland was in theorie de beste slalomster in de uitslag en stond op 0,50 seconden al op plek drie, vlak voor snelheidsspecialiste Ramona Siebenhofer (+0,52).

De twee beste slalomsters ter wereld hadden het duel in elk geval in de breedte wellicht beter kunnen maken, maar dat ging niet door: de Slowaakse Petra Vlhova was halverwege de super-G verrassend 0,12 seconden sneller dan Brignone, maar bij een kuil sloeg haar linkerski uit en ging ze onderuit. Mikaela Shiffrin haalde de finish na een val eveneens niet.

Op de slalom wist Holdener toch wel verrassend níet aan de tijd van Brignone te komen: de Zwitserse kwam 0,15 seconden tekort. Bassino hield met 0,82 seconden stand op de derde plek, voor Siebenhofer (+1,39), terwijl verder alleen Elena Curtoni (+,250) binnen de drie seconden van winnares Brignone bleef.

Europese titel Schouten op massastart

Op de slotdag van het Europees kampioenschap afstanden in Thialf in Heerenveen heeft Irene Schouten haar favorietenrol op de massastart waargemaakt. Regerend wereldkampioene Schouten bleef de Italiaanse Francesca Lollobrigida en Melissa Wijfje voor.

Wijfje reed twee ronden voor het einde weg uit de groep. De groep daarachter probeerde de Nederlandse bij te halen en spatte uit elkaar. Het was Schouten die vervolgens afgetekend de snelste was in de eindsprint.

Update 17:32 uur

Bij de mannen ging de Europese titel op de massastart naar de Belg Bart Swings. Swings was in de eindsprint Arjan Stroetinga, die het zilver pakte, te snel af. Het brons was voor de Rus Danila Semerikov. Jorrit Bergsma kwam in de laatste ronde ten val.

Opvallend detail: De massastart voor mannen is de enige afstand die een niet-Nederlander of niet-Rus als winnaar kent dit EK.

Go Ahead Eagles start ongeslagen aan 2020 en evenaart stokoud record

Go Ahead Eagles heeft zondagmiddag een record van ruim een eeuw oud geëvenaard. Het elftal van trainer Jack de Gier is door het 1-1 gelijkspel tegen Almere City negentien duels op rij ongeslagen, inclusief bekerduels. Het oude record, uit de jaargang 1917/18, kan volgende week tegen FC Den Bosch verbroken worden. De thuisspelende ploeg dwong de nodige mogelijkheden af in het eerste duel van 2020, maar winst bleef desondanks uit. Go Ahead staat voorlopig vijfde in de Keuken Kampioen Divisie, terwijl Almere City de negende positie inneemt.

Thomas Verheydt, afgelopen seizoen nog uitkomend voor Go Ahead, leek de bezoekers uit Almere na zeventien minuten op voorsprong te brengen. Zijn treffer uit de rebound werd echter geannuleerd wegens buitenspel. Daarna was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Almere City. Maël Corboz, Martijn Berden en Elmo Lieftink kwamen allemaal in kansrijke positie, maar doelman Joshua Smits en zijn verdedigers hielden de thuisclub telkens van scoren af.

Aan de andere kant redde doelman Hobie Verhulst tot tweemaal toe op fabelachtige wijze bij inzetten van Nick Venema. Kort voor het rustsignaal kopte Verheydt nog tegen de lat.

Ook na rust ging Go Ahead naarstig op zoek naar de openingstreffer. Lieftink zag vijf minuten na de hervatting een kopbal maar net naast het doel verdwijnen, terwijl Smits tien minuten later bekwaam redde op een boogballetje van Richard van der Venne. Almere City liet zich ook gelden, met Ricardo Kip die twintig minuten voor tijd alleen op Verhulst afging. Zijn wippertje vloog over de sluitpost heen, maar gelukkig voor Go Ahead ook over het doel.

Twee minuten later was het wel raak. Delvecchio Blackson gaf een afgemeten voorzet op James Efmorfidis. Laatstgenoemde rondde van dichtbij af.

De euforie aan de zijde van Almere City was echter van korte duur. Go Ahead tekende met nog een kwartier op de klok voor de gelijkmaker. Kersverse invaller Adrian Edqvist had een vrije doorgang richting Smits en plaatste de bal in de hoek, tot grote vreugde van de Deventer aanhang. Edqvist werd enigszins geholpen door Almere City-middenvelder Damon Mirani, die de bal ongelukkig met zijn hand verlengde.

Invaller Maarten Pouwels kreeg de bal ver in blessuretijd nog voor zijn voeten, terwijl hij alleen voor de keeper stond. De boomlange spits werd echter gestuit door de alerte Smits. Kort voor het eindsignaal werd een inzet van Edqvist nog van de lijn gehaald. Bij Almere City liep kersverse aanwinst Ruud Boymans nog enige tijd warm, maar een invalbeurt werd hem niet gegund door trainer Ole Tobiasen.

Veldrijdster Alvarado verovert Nederlandse titel

Ceylin del Carmen Alvarado is de nieuwe Nederlands kampioene veldrijden. Voor de veldrijdster uit Rotterdam was dit haar eerste nationale titel.

Alvarado is bezig aan een sterk seizoen en was vooraf één van de grote favorieten. De Rotterdamse maakte die rol waar en reed in de derde ronde weg uit een kopgroep met Annemarie Worst, Lucinda Brand, Yara Kastelijn en Marianne Vos.

Eerste achtervolgster Worst probeerde Alvarado bij te halen maar slaagde daar niet in. Voor 21-jarige veldrijdster is dit haar eerste Nederlandse titel bij de elite. Voor Worst restte niet meer dan het zilver. Op de derde plaats finishte uittredend kampioene Brand.

Uitslag
1. Ceylin del Carmen Alvarado
2. Annemarie Worst
3. Lucinda Brand
4. Yara Kastelijn
5. Marianne Vos
6. Geerten Hoeke
7. Maud Kaptheijns
8. Lidy van Anrooij
9. Mascha Mulder
10. Paulina Rooijakkers

FOK! sportfoto-onderschrift week 2

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is Joop_van_Amerongen met het volgende onderschrift: "Ball!"

De opgave van deze week:

Tijdens het trainingskamp van AZ Alkmaar zijn de doelmannen druk bezig, wat is hier gaande? (Pro Shots / Andy Zuidema)
Tijdens het trainingskamp van AZ Alkmaar zijn de doelmannen druk bezig, wat is hier gaande? (Pro Shots / Andy Zuidema)

Kulizhnikov pakt met wereldtijd titel op 1.000m

Pavel Kulizhnikov heeft bij het EK afstanden in Heerenveen de Europese titel veroverd op de 1.000 meter voor mannen. De Rus, die gisteren al de titel op de 500 meter won, reed een onwaarschijnlijk snelle tijd van 1.07,09 met een slotronde van 26,0. Hij verbeterde ook het baanrecord van Kai Verbij met vier tienden.

Thomas Krol, die vrijdag de Europese titel won op de 1.500 meter, pakte nu het zilver in 1.07,81. Wereldkampioen Kai Verbij reed met 1.08,38 naar de bronzen plak. Dai Dai Ntab werd zesde in 1.08,92.

Meneer Aart (81) overleden

Acteur Aart Staartjes is overleden. Staartjes, natuurlijk vooral bekend als Sesamstraat's Meneer Aart, raakte eerder deze week betrokken bij een ongeluk en werd met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Aart Staartjes is 81 jaar oud geworden.

Vrijdag raakte Staartjes in Leeuwarden gewond: hij kwam met zijn brommobiel in botsing met een auto, waarbij hij uit zijn voertuig geslingerd werd. De verwondingen die hij daarbij op heeft gelopen zijn hem zondag fataal geworden.

Hele generaties zijn opgegroeid met Staartjes op TV. In Sesamstraat was hij de vaak wat norse Meneer Aart, die eigenlijk altijd wel over een goed hart bleek te beschikken. Ook De Film van Ome Willem en Het Klokhuis staan op zijn palmares. Daarnaast presenteerde hij jarenlang de jaarlijkse intocht van Sinterklaas.

De laatste Sinterklaasintocht van Aart Staartjes (Bron: YouTube)

Volledig voetbalteam wordt hotel uitgezet

De politie werd vannacht ter assistentie geroepen door de beveiliging van het Novotel aan de Dr. Batenburglaan in Breda. Een groep van 27 personen, volgens de melder een voetbalteam, was door hen gesommeerd het hotel te verlaten, maar gaf daar geen gehoor aan.

Tegen 05:30 uur kreeg de politie de melding dat de groep al de hele nacht overlast veroorzaakte en ook vernielingen had gepleegd. Daarmee was de maat vol en de beveiliging vorderde de personen om het hotel te verlaten. Dat weigerden zij echter en verschillende personen gingen naar hun kamer, waar het feest verder ging. Onder begeleiding van de politie werden zij alsnog naar beneden gehaald en een voor een gecontroleerd op hun identiteit en naar buiten geleid. Vandaag wordt door de manager van het hotel de schade opgemaakt en aangifte gedaan. Op basis van camerabeelden wordt daarna gekeken wie daarvoor verantwoordelijk zijn.

Europese titel Leerdam op 1.000m

Op de slotdag van het Europees kampioenschap afstanden in Heerenveen heeft Jutta Leerdam goud gewonnen op de 1.000 meter voor vrouwen. Leerdam, die gisteren afzegde voor de 500 meter vanwege een liesblessure en hierdoor ook niet meedeed aan de teamsprint vrijdag, reed met 1.13,67 de tweede tijd ooit in Thialf.

Het zilver en brons ging naar Rusland, Daria Kachanova reed 1.13,90 en Jekaterina Sjichova werd derde in 1.14,48. Letitia de Jong werd vierde in 1.14,64. Ireen Wüst, die een uur geleden nog goud won met de ploegachtervolging, werd vijfde in 1.14,81.


Jutta Leerdam wint EK 1.000 meter (Pro Shots / Erik Pasman)

Man komt om het leven bij ongeval op A1

Op zondagochtend kwam bij een ongeval op de A1 een 21-jarige man uit Almelo om het leven. Om ongeveer 06:45 uur kreeg de politie een melding van een eenzijdig ongeval op de A1 ter hoogte van hectometerpaal 156. Ter plaatse bleek dat er ondertussen twee auto’s bij de aanrijding betrokken waren.

De toedracht van het ongeval voor zover nu bekend:
Door nog onbekende oorzaak is de bestuurder van de eerste auto, komend uit de richting van Oldenzaal, de macht over het stuur verloren en met de auto in de rechterberm terecht gekomen en vervolgens weer de weg opgekomen en in aanraking gekomen met de middengeleider en is de auto op de linker rijstrook tot stilstand gekomen. In de auto zaten vijf inzittenden, die op dat moment voor zover bekend ongedeerd waren. Een aantal van de inzittenden van de auto hebben geprobeerd de auto vervolgens van de weg af te duwen. Terwijl zij hiermee bezig waren, werd de auto in de flank geraakt door een achterop komende auto.

Bij het ongeval kwam een 21-jarige man uit Almelo om het leven. De overige inzittenden van de auto raakten gewond. Het betrof twee 19-jarige mannen en een 18-jarige man en 17-jarige man, allen afkomstig uit Almelo. De bestuurder van de achteropkomende auto, een 60-jarige vrouw uit Hengelo, raakte ook gewond. Alle gewonden werden door ambulances naar ziekenhuizen in Almelo of Enschede gebracht voor behandeling van hun verwondingen.

Politie zoekt getuigen
De toedracht van het ongeval is nog niet geheel duidelijk en de politie heeft nog een aantal vragen. De politie komt daarom graag in contact met getuigen van dit ongeval. Heeft u vlak voor of na het ongeval iets gezien? Of heeft u het ongeval zelf zien gebeuren? Neemt u dan contact op met de politie op telefoonnummer 0900-8844. U kunt ook het tipformulier invullen. Wilt u anoniem blijven? Bel dan met telefoonnummer 0800-7000.

Van der Poel prolongeert Nederlandse titel veldrijden

Mathieu van der Poel is in Rucphen Nederlands kampioen veldrijden geworden. Voor de 24-jarige veldrijder was dit zijn zesde titel in de elite categorie.

Van der Poel nam op het parcours in het West-Brabantse Rucphen al vroeg de leiding. Op kleine afstand volgde Lars van der Haar, achter de renner van Telenet-Baloise waren het Corné van Kessel en Joris Nieuwenhuis. Voor David van der Poel begon de wedstrijd slecht. De broer van Mathieu viel in de eerste ronde.

Ronde na ronde nam Van der Poel afstand van zijn concurrenten en reed onbedreigd naar de overwinning. In niemandsland was het Van der Haar die de tweede plaats veroverde. Voor de derde plaats was het lange tijd een strijd tussen Van Kessel en Nieuwenhuis, laatstgenoemde trok aan het langste eind.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel
2. Lars van der Haar
3. Joris Nieuwenhuis
4. Corné van Kessel
5. Stan Godrie
6. Maik van der Heijden
7. David van der Poel
8. Gosse van der Meer
9. Kelvin Bakx
10. Koen van Dijke

Van der Poel prolongeert Nederlandse titel veldrijden (Pro Shots / Bruno Press)
Van der Poel prolongeert Nederlandse titel veldrijden (Pro Shots / Bruno Press)

MVV geeft zege in Limburgse derby uit handen na krankzinnige slotfase

De Limburgse derby tussen Roda JC Kerkrade en MVV Maastricht heeft zondagmiddag geen winnaar opgeleverd. Vlak voor tijd kwamen de bezoekers op 0-2 via Koen Kostons, maar door twee goals in blessuretijd kwam Roda terug tot 2-2. Scheidsrechter Pol van Boekel was genoodzaakt om het duel in de openingsfase twee keer te staken nadat supporters vuurwerk afstaken.

Van Boekel legde het spel al snel stil en moest dat na een kwartier spelen opnieuw doen. Een zware rookwolk ontstond achter het doel bij de harde kern van Roda, terwijl er ook knal- en siervuurwerk werd afgestoken. Na ongeveer tien minuten besloot Van Boekel het duel weer te hervatten. Tegenover FOX Sports liet hij weten dat het de laatste kans was voor de fans. "Als er nog een keer vuurwerk wordt afgestoken, wordt de wedstrijd definitief gestaakt", aldus de arbiter. Zover kwam het niet, want in het restant van de wedstrijd hielden de fans zich rustig.

Niet lang na de onderbreking dacht MVV op voorsprong te komen via Joshua Holtby. Hij kopte raak, maar omdat Schroijen zijn tegenstander had geduwd, keurde Van Boekel de treffer af. Het werd een open wedstrijd met veel mogelijkheden voor beide ploegen. Met nog twintig minuten voor tijd was het Schroijen die de score opende. Op aangeven van Thijmen Goppel werkte hij een voorzet tegen de touwen: 0-1. Roda had nog genoeg tijd om wat terug te doen en kreeg direct na de goal van Schroijen een enorme kans om op gelijke hoogte te komen. Ronald Alberg werd vrijgespeeld bij de tweede paal en kon van dichtbij scoren, maar MVV-keeper Nigel Bertrams kon de gelijkmaker voorkomen.

Roda JC was genoodzaakt om meer risico te nemen in de jacht op de gelijkmaker. Daarbij gaf de thuisploeg veel ruimte weg en dat leverde bijna de 0-2 op. Holtby probeerde het met het hoofd, maar stuitte op Tom Muyters. Vlak voor tijd werd het alsnog 0-2 door een prachtige goal van Kostons. Hij werd de diepte ingestuurd en scoorde met een fraai wippertje. Met een marge van twee doelpunten leek de wedstrijd gespeeld en dacht MVV de overwinning binnen te hebben. Roda zette echter nog even aan en wist een punt uit het vuur te slepen.

Vlak voor tijd ging Schroijen gigantisch in de fout. Met een te korte terugspeelbal zette hij Alberg vrij voor de keeper. De aanvaller van Roda JC omspeelde Nigel Bertrams en bezorgde Roda de aansluitingstreffer. Het geloof bij de thuisploeg was volledig terug en de druk op de achterhoede van de bezoekers groeide. In blessuretijd was het Bertrams die blunderde bij een hoekschop, waarna Ike Ugbo de 2-2 kon maken en Roda JC daarmee nog een punt bezorgde.

Snowboardster Hofmeister mazzelt naar World Cup-winst

Snowboardster Ramona Hofmeister heeft in het Zwitserse Scuol de World Cup-wedstrijd op de parallelreuzenslalom gewonnen. De 23-jarige Duitse pakte zo haar zevende zege, maar dit keer had ze het niet al te moeilijk.

In de achtste finales kwam Elizaveta Salikhova al snel in de problemen, in de kwartfinales zag ze landgenote Carolin Langenhorst onderuit gaan. Dat overkwam een andere landgenote, Melanie Hochreiter, in de halve finales ook, waarna Hofmeister in de finale zag hoe de Russische Sofia Nadyrshina al snel in de problemen zat en kansloos was. Milena Bykova uit Rusland maakte het podium compleet door de kleine finale te winnen van Hochreiter.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Ook voor Andrey Sobolev was er een zevende zege uit zijn loopbaan. De 30-jarige Rus klopte landgenoot Dmitry Karlagachev, de Italiaan Roland Fischnaller en de Zwitser Dario Caviezel, waarna hij in de finale afrekende met de Oostenrijkse veteraan Benjamin Karl. De kleine finale leverde een zeldzaam resultaat op: er kon op geen enkele manier onderscheid gemaakt worden tussen Caviezel en de Pool Oskar Kwiatkowski, dus deelden ze de derde plek.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Oranje vrouwen pakken Europese titel ploegachtervolging

Op de slotdag van het EK afstanden in Heerenveen hebben de Nederlandse vrouwen de Europese titel op de ploegachtervolging geprolongeerd. Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Melissa Wijfje reden een prima race en kwamen in 2.57,98 over de meet.

Het zilver ging naar de Russische vrouwen, die in een rechtstreeks duel verloren van Nederland. Wit-Rusland veroverde het brons.

Straks volgen nog de ploegachtervolging voor mannen, de 1.000 meter voor mannen, de 1.000 meter voor de vrouwen en de massastart voor zowel mannen als vrouwen.

Arnold Karskens: "Ik heb Jezus écht ontmoet, ben alleen zijn brief kwijt"

Arnold Karskens heeft over de wereld gereisd en heeft in zijn hoedanigheid als oorlogsverslaggever de moeilijkste en gevaarlijkste plekken op deze aarde bezocht. Maar Karskens zag niet alleen veel dood en verderf, ook ontmoette hij Jezus in hoogsteigen persoon, zo vertelde hij aan Trouw.

In de rubriek waar de Tien Geboden aan de geïnterviewde worden voorgelegd, vertelde Karskens over zijn bijzondere ontmoeting. "Of God bestaat, weet ik niet, maar ik ben wel één van de weinige mensen die Jezus in het echt heeft mogen ontmoeten", aldus de voorzitter van aspirant omroep Ongehoord Nederland.

"Ik was halverwege de jaren negentig voor Nieuwe Revu in Hebron om daar een verhaal te schrijven over de rellen tussen de kolonisten en de Palestijnen. Na zo’n goedkope nachtvlucht reed ik van Tel Aviv naar Hebron. Toen ik bij de Grot van de Patriarchen ­– waar aartsvader Abraham ligt begraven – aankwam, bleek er een verdacht voertuig in de buurt te staan dat door de militairen zou worden opgeblazen. Ze hadden gecheckt of er geen personen in de omgeving waren, maar ik lag, met de stoelleuning achterover geklapt, uitgeput en onzichtbaar, in mijn huurauto te slapen. De bom ging af, ik vloog letterlijk tegen het dak en... nou ja, wat ik wil zeggen, is dat ik eigenlijk al in een soort roes leefde toen ik Jezus tegenkwam", zo schetste Karskens de omstandigheden.

"Nee, nee, ik ga het helemaal niet afzwakken: ik heb hem écht ontmoet. Hij zat vlak bij de poort van Kirjat Arba, waar ik overnachtte. Lange haren, lange baard: hij voldeed precies aan het beeld dat ik tijdens mijn licht katholieke opvoeding meekreeg. Op een dag gaf hij me een hand en het was net alsof ik een warme kruik vastpakte. Het eerste wat me opviel was dat hij, anders dan iedereen daar, begrip leek te hebben voor alle partijen. Heel genuanceerd, heel vriendelijk", aldus de journalist over de ontmoeting. Duidelijk is wel dat het stukje 'nuance' Karskens blijkbaar niet inspireerde, de voormalig Revu-journalist is alles behalve genuanceerd.

"Hij was erg geïnteresseerd in mijn werk. Ik heb hem het artikel opgestuurd en hij heeft nog gereageerd ook, heel positief, maar ik ben die brief helaas kwijtgeraakt. Doodzonde. Een brief van Jezus, wie heeft zoiets?" Inderdaad, wie heeft zoiets? Karskens schijnbaar niet meer, typisch iets om kwijt te raken.

Als klap op de vuurpijl ontmoette Karskens ook nog de Heilige Geest. "Een paar jaar eerder had ik trouwens in Joegoslavië, waar de Serviërs en de Kroaten elkaar bestookten, ook de Heilige Geest al eens ontmoet. Het was in de stad Travnik. Zijn huis was door een granaat totaal verwoest. Hij zat achter zo’n campingtafeltje waarop z’n allerlaatste bezittingen lagen uitgestald: kopjes, schotels, kinderspeelgoed – wat lach je nou? Ik ben bloedserieus! Het zijn mystieke ervaringen geweest."

Met al deze opmerkelijke ontmoetingen zijn we ineens heel benieuwd naar de gasten die omroep Ongehoord Nederland voor de camera wil gaan halen. Overigens heeft Karskens wel een logische verklaring waarom hij Jezus en de Heilige Geest juist in oorlogsgebied tegen is gekomen. "Ik denk namelijk dat geloof en oorlog veel gemeen hebben. Alleen op het slagveld raken hemel, hel en aarde elkaar. Misschien is oorlog voeren voor veel mensen het zoeken naar het antwoord op de moeder aller vragen: is er leven na de dood?"

Arnold Karskens: "Ik heb Jezus écht ontmoet, ben alleen zijn brief kwijt" (WikiCommons/Sebastiaan ter Burg)
Arnold Karskens: "Ik heb Jezus écht ontmoet, ben alleen zijn brief kwijt" (WikiCommons/Sebastiaan ter Burg)

Derby tussen Roda JC en MVV binnen kwartier tot twee keer toe gestaakt

De wedstrijd tussen Roda JC Kerkrade en MVV Maastricht is zondagmiddag in de openingsfase twee keer gestaakt. Scheidsrechter Pol van Boekel legde het duel in de eerste minuut al stil nadat supporters vuurwerk afstaken. Niet lang daarna werd het spel weer hervat, maar na zestien minuten spelen was de arbiter opnieuw genoodzaakt om het duel te staken. Een dag voor de Limburgse ontmoeting waren er echter ook al schermutselingen. De spelersbus van Roda JC is erstig vernield, zo weet onder meer De Limburger te melden. Er zijn meerdere ruiten ingeslagen en op de zijkant van de bus is met graffiti de naam van MVV gespoten over het logo van Roda JC heen.

Na iets meer dan een kwartier spelen staken fans sier- en knalvuurwerk af, terwijl er achter het doel een grote zwarte rookwolk ontstond. Daarop besloot Van Boekel het duel stil te leggen en de kleedkamer op te zoeken. "Pol wil graag fluiten, maar hij wordt kort gehouden door de mensen die ervoor gestudeerd hebben", zei Hans Kraay junior bij FOX Sports nadat hij een bezoek had gebracht aan de kleedkamer van de arbiters.

De stadionspeaker heeft de supporters verzocht om te stoppen met het afsteken van vuurwerk.

De wedstrijd is inmiddels weer hervat, maar wanneer er nog een keer vuurwerk wordt afgestoken, zal Van Boekel het duel definitief staken. "We hebben net met de autoriteiten afgesproken dat dit de laatste kans is. De eerstvolgende keer dat er vuurwerk wordt afgestoken of op het veld komt dan staak ik het definitief."

Protest tegen Iraanse regering zwelt aan, Trump steunt demonstranten

Steeds meer demonstranten in Iran eisen het aftreden van Iraanse verantwoordelijken voor de vliegramp waar 176 slachtoffer vielen, waaronder 80 Iraniërs. Er worden leuzen gescandeerd tegen de islamitische leiders die de ware oorzaak van het neerstorten van het Oekraïense passagiersvliegtuig dagenlang stilhielden.

"Ze liegen dat Amerika onze vijand is, maar onze vijand is hier", aldus één van de leuzen die voor een universiteit in de Iraanse hoofdstad Teheran wordt gehoord. Ook in andere Iraanse steden worden demonstraties gerapporteerd.

Lees ook: Iran geeft neerschieten passagiersvliegtuig toe

Zaterdag deed de oproerpolitie een poging om de demonstranten uit elkaar te slaan. Met traangas en waterkanonnen werd de meute die politieke leuzen tegen de Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei scandeerden uit elkaar gedreven. "Dood aan de dictator", was een populaire kreet.

Het gematigde dagblad Etemad schreef al "Treed af en bied excuses aan" en onderbouwde hun kritiek met het feit dat dit de wil van het volk lijkt te zijn. Het zijn immers niet de eerste anti-regeringsprotesten, nadat in november al een protest met harde hand werd neergeslagen.

De Amerikaanse regering volgt de ontwikkelingen in Iran op de voet. Amerikaans president Donald Trump gaf via zijn favoriete communicatiekanaal Twitter aan volledig achter de 'moedige demonstranten' te staan. Dit deed The Donald in zowel Engels als Farsi.

"Aan de dappere, lang lijdende mensen in Iran: ik sta sinds het begin van mijn presidentschap naast jullie en mijn regering zal naast jullie blijven staan. We volgen de protesten op de voet en zijn geïnspireerd door jullie moed." Ook minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gaf op sociale media aan zijn steun aan het volk te geven.

Originele Van Gogh te koop op Marktplaats

Voor de mensen die altijd al een schilderij van Vincent van Gogh boven de bank hebben gewild is nu het moment om je slag te slaan. Via Marktplaats is nu een originele Van Gogh te verkrijgen zo blijkt uit deze advertentie van 'Nanda'. Voor een slordige 50 miljoen euro kan het schilderij van jou zijn.

Nanda lijkt het schilderij niet zelf te bezitten maar namens een familie het kunstwerk in de markt te zetten. "Beste kijker, ik ben op zoek naar een koper voor een ORIGINEEL SCHILDERIJ VAN “VAN GOGH”. Ik weet dat er heel veel potentiele kopers/kijkers op Marktplaats rondkijken. Het schilderij is al tientallen jaren in bezit van een familie en die wilt het nu op de markt zetten. RICHTPRIJS IS 50 M EURO", zo luidt de advertentietekst.

Een foto van het kunstwerk staat er niet bij maar er is uiteraard wel een goede omschrijving toegevoegd. "Het schilderij is 64,3 x 50 CM. Het stelt voor : een tafel met een bloempot, etc . Het schilderij is reeds jaren onderzocht op ECHTHEID: rapporten zijn beschikbaar. De experts zijn uit Belgie en Frankrijk afkomstig."

Mocht je twijfelen aan de echtheid van de advertentie, wees gewaarschuwd! Want er wordt ook aan de mogelijke koper getwijfeld, als koper word je namelijk doorgelicht alvorens je in beeld komt als serieuze koper. "Bij serieuze reacties wordt er nauwkeurig naar uw betrouwbaarheid gekeken. En nagetrokken voordat er een afspraak gemaakt wordt om het schilderij te bekijken."

In tegenstelling tot deze vreemde advertentie lijkt Nanda wel een betrouwbare Marktplaats-gebruikster. Ze heeft tot nu 52 beoordelingen en krijgt daarbij gemiddeld de maximale waardering van vijf sterren. De verkoopster heeft verder nog advertenties waarin ze dure merkproducten van Chanel, Louis Vuitton, Gucci en Monique Lhuillier.

Dubbel Russisch goud op Jeugdspelen, gedeeld goud in het alpineskiën

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne heeft Rusland in het biatlon alvast toegeslagen. De eerste twee gouden medailles gingen naar de grootmacht, terwijl Frankrijk en Oostenrijk op de alpineski's konden juichen.

Alpineskiën - alpinecombinatie mannen
De Zweed Adam Hofstedt had op de openingsdag het goud op de super-G gepakt en op de slalom - het tweede deel van de combinatie - kon hij alleraardigst stand houden: het leverde hem brons op. Dat gebeurde niet achter iemand die zilver won, want die was er niet: het goud moest gedeeld worden. De Fransman Auguste Aulnette stond negende na de super-G, maar met een uitstekende slalom was hij 0,28 seconden sneller dan Hofstedt. Dat gold ook voor de Noor Mikkel Remsøy, die zesde stond na de super-G en op precies de tijd van Aulnette eindigde, wat hen uiteindelijk gedeeld goud opleverde.

Alpineskiën - alpinecombinatie vrouwen
Ook hier betekende goud op de super-G uiteindelijk brons op de alpinecombinatie en wel voor Amelie Klopfenstein uit Zwitserland. De nummer één was duidelijk: Amanda Salzgeber uit Oostenrijk werd vierde op de super-G, skiedde een meer dan uitstekende slalom en won met 0,95 seconden voorsprong op de Hongaars-Israëlische Noa Szollos, die zo haar historische bronzen medaille gelijk een zilveren vervolg gaf.

Aulnette op weg naar het gedeelde goud (Foto: OIS/Joel Marklund)
Aulnette op weg naar het gedeelde goud (Foto: OIS/Joel Marklund)

Biatlon - vrouwen individueel
Niemand kreeg het voor elkaar om foutloos te schieten of het bij één misser te houden en dat was goed nieuws voor Alena Mokhova. De Russische schoot in de eerste en laatste schietbeurt één keer mis en won met overmacht: Jeanne Richard uit thuisland Frankrijk - het biatlon wordt in het Franse Les Tuffes gehouden - eindigde met twee missers op een dikke minuut en pakte zilver. Brons was er voor Wit-Rusland: Yuliya Kavaleuskaya schoot drie keer mis en eindigde op 1:32 minuten, terwijl verder alleen de Italiaanse Martina Trabucchi en de Duitse Johanna Puff binnen de twee minuten bleven.

Biatlon - mannen individueel
Ook bij de mannen zat meer dan achttien keer raken er niet in en ook hier leverde dat Russisch goud op: Oleg Domichek raakte acht van de eerste tien schijven, maar schoot daarna alles omver. Het was genoeg om de Oostenrijker Lukas Haslinger, die eenzelfde schietpatroon liet zien, dertien tellen achter zich te houden. Mathieu Garcia uit Frankrijk pakte met drie missers het brons op 54,9 seconden, anderhalve tel voor de Duitser Elias Asal en zijn ene misser. De Noor Stian Fedreheim werd mt drie missers vijfde, maar de stunt van de dag kwam uit Nieuw-Zeeland: de zeer snelle Campbell Wright, die het ook bij de junioren vaak al prima doet, schoot vier keer mis en eindigde op slechts 1:11 minuten als zesde.

Biatlon - single mixed relay
Het schieten leverde weer flink wat problemen op, maar het Franse duo Jeanne Richard/Mathieu Garcia hield de schade beperkt tot zeven extra patronen en nul strafronden. Daarmee schoven ze in de tweede helft voorbij Sara en Oscar Andersson uit Zweden en Yara Burkhalter/Yanis Keller uit Zwitserland. Het Franse duo pakte zo het goud, Linda Zingerle en Marco Barale uit Italië kenden een indrukwekkend slot en pakten zilver, doordat Barale zich nog voorbij de uiteindelijk bronzen Oscar Andersson werkte.

Mokhova heeft álles gegeven (Foto: OIS/Chloe Knott)
Mokhova heeft álles gegeven (Foto: OIS/Chloe Knott)

Freestyleskiester Ledeux schittert voor thuispubliek

In het Franse Font Romeu heeft freestyleskiester Tess Ledeux de World Cup-wedstrijd op de slopestyle gewonnen. De ondanks haar leeftijd van 18 jaar al tweevoudig wereldkampioene - slopestyle in 2017 en big air in 2019 - was met haar tweede run te sterk voor iedereen.

Ledeux scoorde na een mislukte eerste run 81,25 punten in poging twee. Daarmee troefde ze het Zwitserse duo Giulia Tanno (78,70) en Sarah Höfflin (74,95) vakkundig af, terwijl de rest van de finalisten niet echt in de buurt kwam.

Tess Ledeux (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de winst naar de Canadees Mark Hendrickson, die in zijn eerste van twee runs 86,30 punten bij elkaar scoorde. Dat was net genoeg om de ervaren Zweed Jesper Tjader (85,70) van het lijf te houden, terwijl de Amerikaanse tiener Cody Laplante met 83,45 punten het podium completeerde.

Mark Hendrickson (Bron: YouTube)

Langlaufers Svahn en Chanavat sprinten naar tweede zege

In het Duitse Dresden is de World Cup langlaufen na de Tour de Ski weer verder gegaan. In de straten van de stad stond zaterdag een individuele sprint op het programma, zondag wacht een teamsprint, beiden in vrije stijl.

Bij de vrouwen ging de winst voor de tweede keer dit seizoen naar de pas 20-jarige Zweedse World Cup-rookie Linn Svahn, die eerder in Davos haar eerste zege pakte. In de slotmeters klopte ze de sprintkoningin van de Tour de Ski, de Sloveense Anamarija Lampic, die Maja Dahlqvist uit Zweden dan weer net achter zich hield. De Amerikaanse Sophie Caldwell, de Zweedse Linn Sömskar en Laurien van der Graaff uit Zwitserland completeerden de finale.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Lucas Chanavat bleek bij de mannen de beste en ook voor hem was het de tweede overwinning van het seizoen en van zijn carrière. In de laatste meters opende de Fransman de aanval, waar de Noor Sindre Bjørnestad Skar geen antwoord meer op had. Johan Häggström uit Zweden maakte het podium compleet, de Noren Pal Trøan Aune en Havard Solaas Taugbøl kwamen er net als de Fransman Renaud Jay niet meer aan.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Noorse dubbelslag op biatlonestafettes, Wit-Rusland ruikt aan stunt

In het Duitse Oberhof heeft de Noorse biatlonploeg flink uitgehaald. Tijdens de eerste World Cup van 2020 won het land zowel de estafette bij de vrouwen als die bij de mannen.

Vrouwen
Bij de vrouwen bleef het lange tijd vrij spannend, met veel wiselingen vooraan het veld. Bij de derde groep atleten werd een eerste verschil gemaakt: Celia Aymonier (Frankrijk) en Mona Brorsson (Zweden) lieten medekoploopster Aita Gasparin (Zwitserland) dankzij slecht schieten van de Zwitserse achter zich, terwijl de Noorse Marte Olsbu Røiseland en de Italiaanse Federica Sanfilippo - die zelfs de strafronde in moest - de kans lieten liggen om aan te sluiten.

Op de ski's kwam de bloedsnelle Røiseland er toch weer bij en de slotloopsters van Noorwegen (Tiril Eckhoff), Frankrijk (Justine Braisaz) en Zweden (Hanna Öberg) begonnen er bijna gelijktijdig aan. Bij de laatste schietbeurt viel de beslissing: Eckhoff had twee extra patronen minder nodig dan Öberg en dook als eerste de slotronde in, wat Noorwegen de winst opleverde. Braisaz had net als Öberg alle extra patronen nodig, maar deed dat veel langzamer en bezorgde Frankrijk achter Zweden zo de derde plek.

Mannen
Bij de mannen was de verrassing van de dag met afstand Wit-Rusland. Anton Smolski zat als startloper bij de drie koplopers, met verder de Italiaan Thomas Bormolini en de Noor Lars Helge Birkeland, terwijl Sergey Bocharnikov gelijke tred hield met de Noor Erlend Bjøntegaard - samen hadden ze een halve minuut op de rest. Raman Yaliotnau moest de derde Noor, Johannes Dale, dan toch even laten gaan en kreeg gezelschap van Arnd Peiffer (Duitsland) en Simon Desthieux (Frankrijk), die wel moeite hadden met de Wit-Rus.

De Noorse slotloper Vetle Sjåstad Christiansen leek de zege makkelijk binnen te halen, maar ging bij de laatste schietbeurt fors de fout in. De Fransman Quentin Fillon Maillet kon in de slotronde aansluiten, maar in de laatste meters had Christiansen toch nog wat meer jus in de benen en dus won Noorwegen, voor Frankrijk. Benedikt Doll bezorgde Duitsland het podium, de Rus Eduard Latypov kwam als vierde over de meet en Mikita Labastau bezorgde de Wit-Russen ondanks een matige schietbeurt een sensationele vijfde plek.

België lag na Florent Claude, Thierry Langer en Tom Lahaye-Goffart op de 19e plek, maar World Cup-debutant Cesar Beauvais had nogal wat moeite op de schietbaan: de jongeling moest vijf strafrondjes draaien en België eindigde als 24e.

Drankbezorger beroofd van auto, verdachte rijdt op agenten in

Zondagmorgen omstreeks 04.30 uur kwam een melding bij de politie binnen dat een 31-jarige drankbezorger uit Amsterdam was beroofd van zijn auto. Hij werd op de Poelenburg in Zaandam aangesproken en kreeg direct een vuurwapen op zijn hoofd gericht, terwijl het wapen werd doorgeladen. De verdachte nam vervolgens de auto van de drankbezorger over.

De politie deed in de omgeving een onderzoek en trof op de Rode Zee de gestolen auto aan. De verdachte zat nog in het voertuig en deze wilde vluchten. Tot tweemaal toe reed de verdachte met de gestolen auto op de politie in, waarop de politie op de auto schoot. Niemand raakte hierbij gewond.

De verdachte bestuurder, een 30-jarige man uit Zaanstad, is vervolgens aangehouden. Het vuurwapen is in de auto aangetroffen. De politie stelt een onderzoek in naar de beroving.

Hockeysters opnieuw langs China in Pro League

Het Nederlands hockeyelftal heeft ook de tweede wedstrijd van China in de Pro League gewonnen. Het team van bondscoach Alyson Annan won zondag met 2-4.

Oranje begon sterk gewijzigd aan de tweede wedstrijd in Changzhou. Zo keepte Josine Koning zaterdag tijdens de simpele zege (0-3), maar stond Anne Veenendaal zondag onder de lat.

Debuut Pien Dicke
SCHC-talent Pien Dicke maakte haar officiële debuut en ook Yibbi Jansen, de andere reservespeler in de Pro League-selectie van Annan, kreeg in het tweede duel in het Wujin Hockey Stadium speelminuten. Daarnaast keerden Marloes Keetels, Caia van Maasakker en Ireen van den Assem terug in de Oranje-formatie.

Dat ging ten koste van Sanne Koolen, Margot van Geffen, Kyra Fortuin, Felice Albers en Ilse Kappelle, die gisteren debuteerde in de selectie van Annan. De bondscoach was overigens de meest opvallende afwezige. Zij volgde de wedstrijd vanaf de tribune. Haar plek werd ingenomen door assistent-coach Albert Kees Manenschijn. Oranje oefende daarmee een soort ‘noodsituatie’ voor het geval dat Annan ooit niet langs de lijn kan coachen.

Opnieuw vliegende start
Vanaf de tribune zag Annan haar ploeg, net als gisteren, met een snelle voorsprong van start gaan. Een voorzet van Laura Nunnink ging via de stick van China-aanvoerder Qiuxa Cui al na zes minuten tegen de planken: 0-1.

Dertig seconden later leek Oranje alweer te scoren, maar de voorzet van Nunnink werd er nu niet ingelopen. Het randcirkelschot van Xan de Waard aan het einde van het eerste kwart werd gekraakt door de Chinese defensie en vanuit de daaropvolgende strafcorner wist Jansen niet te scoren. Ging het dan net zo gemakkelijk als gisteren? Daar leek het wel op. China beet wat meer van zich af, maar echt veel gevaar leverde dat niet op.

Uit het niets scoort China
Oranje trok stoïcijns ten aanval, op jacht naar meer doelpunten. Zeven minuten voor rust verdubbelde Marloes Keetels de voorsprong. Zij scoorde vanuit een rebound (0-2), vlak nadat Lidewij Welten met een strafcornervariant de paal had geraakt. Er leek niets aan de hand voor Oranje, tot een minuut voor rust. China scoorde uit de eerste de beste aanval. Pien Sanders verslikte zich in haar directe tegenstander Peng Yang. De spits van China haalde op randcirkel snoeihard uit met haar backhand: 1-2.

Het duurde slechts zes minuten of de marge was weer twee. In twee instanties bereikte Nunnink Welten, die op haar beurt twee pogingen nodig had om de bal met haar backhand achter keepster Jiao Ye te krijgen voor de 1-3. Het was voor Welten haar tachtigste treffer in het tenue van Oranje.

Strafcorners
Nederland kreeg voldoende mogelijkheden om de score uit te bouwen. Liefst zeven strafcorners werden er versierd, slechts één ging erin. Zowel Jansen als Frédérique Matla mochten aanleggen, maar beide specialisten stuitten keer op keer op de sterk keepende Ye. Matla versloeg Ye wel diep in de Chinese cirkel. De goalgetter van den Bosch werd bediend door Maria Verschoor, draaide goed weg bij haar directe tegenstander en plantte de bal in het doel: 1-4.

De paal stond de 1-5 van Nunnink in de weg, waardoor China in het laatste kwart aan de overkant weer dichterbij kon komen. Van dichtbij prikte Chen Yi de 2-4 binnen. Die twee tegentreffers zijn een smetje op een succesvol weekend in China. Over twee weken vervolgt Oranje het Pro League-avontuur in de Verenigde Staten.

Geldslurpende Citytrees duiken nu op in Londen

Ze zouden evenveel vuile lucht moeten filteren als 275 bomen, maar in naam van de klimaathysterie werd vooral de portemonnee van de gemeente gezuiverd. Amsterdam stopte vorig jaar met de twee ton kostende Citytrees in de Valkenburgerstraat, toch betekende dat niet het einde van de mosmuren, want de slimme verkoper van de 'oplossing tegen fijnstof' heeft zijn spul kunnen slijten in Londen.

In Oost-Londen zijn drie Citytrees geplaatst met de bedoeling om de luchtvervuiling aldaar wel aan te pakken. Of dat ook gaat gebeuren is maar zeer de vraag. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat de Citytrees werken. Verschillende hoogleraren en het RIVM twijfelden daarom aan de zuiverende capaciteit van deze wel erg dure verticale stukjes mos met zonnepanelen.


Twijfels aan werkzaamheid aan begin project (Bron: YouTube)

Bovendien noemden zij de Citytrees een afleidingsmanoeuvre de enige echte oplossing om de luchtvervuiling in de stad aan te pakken, is volgens hen het verminderen van uitlaatgassen en daarmee gemotoriseerd verkeer.

Bruine muur
De twijfels over de zuiverende capaciteit van de met mos gevulde pilaren, sloeg later om in ongeloof. Al na iets meer dan een jaar was er van het groene mos niets meer over en werden er doeken geplaatst over de bruine muren.

Of de Citytrees in Londen het langer vol gaan houden zal moeten blijken. Op een foto van een van de Citytrees lijkt het mos al wat te verdorren.

Koning bij plechtigheden overlijden Sultan van Oman

De Koning brengt vandaag samen met minister Blok van Buitenlandse Zaken een bezoek aan Muscat, Oman, om medeleven te betuigen met het overlijden van Sultan Qaboos bin Said bin Taimur van Oman. De plechtigheden vinden plaats op het Al Alam paleis in Muscat.

Op 7 december 2019 reisde de sultan en zijn gevolg in drie vliegtuigen naar België om er zich in het Universitair Ziekenhuis van Leuven medisch te laten behandelen. Hiertoe huurde hij twee maanden het volledig luxehotel The Fourth en Restaurant Tafelrond in het Tafelrond op de Grote Markt van de stad Leuven af.

Het verblijf van de sultan in Leuven zorgde ook voor enig protest; hij parkeerde zijn wagenpark op de Grote Markt, ondanks dat de Grote Markt een autovrije zone is en er een parkeerverbod geldt. Uiteindelijk werd tussen een delegatie van de sultan en de Leuvense politie afgesproken dat hij om veiligheidsredenen twee auto's op de Grote Markt mocht parkeren.

Vroeger dan verwacht keerde de sultan op 13 december 2019 terug naar zijn land, om er te sterven. De Sultan overleed op 10 januari 2020 op 79-jarige leeftijd.

Drie aanhoudingen vechtpartij Rotterdam; Politie zoekt slachtoffer en getuigen

De Rotterdamse politie zoekt getuigen van een mishandeling die rond 19.30 uur op het Schouwburgplein plaatsvond. Drie mannen zijn aangehouden. Omdat niet precies duidelijk is wat er gebeurd is, en ook het slachtoffer zich nog niet gemeld heeft, is de hulp van mensen die iets gezien of gefilmd hebben zeer welkom. De politie vraagt ook of het slachtoffer van de mishandeling zich kan melden.

Via cameratoezicht werd de politie gealarmeerd over een vechtpartij op het Schouwburgplein in Rotterdam tegenover De Doelen. Rond 19.30 uur had een groep van ca. 10 personen het gemunt op één man. Die krijgt er op dat moment flink van langs. Hij wordt geslagen en geschopt tegen zijn hoofd en rug. De leeftijd van de daders ligt vermoedelijk rond de 16-18 jaar.

Daarop rent de groep weg in de richting van het Kruisplein. Omstanders ontfermen zich over het slachtoffer. De politie weet met aanwijzingen van medewerkers van cameratoezicht een aantal leden van de groep te traceren. Een aantal van hen werd gevonden in de omgeving van het Kruisplein, West-Kruiskade en Batavierenstraat. Anderen werden aangetroffen op het Weena en Stationsplein.

Drie verdachten zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mishandeling. Zij zijn meegenomen naar het bureau. Van anderen zijn gegevens genoteerd. Het drietal wordt gehoord om zicht te krijgen in de achtergronden en ook het onderzoek gaat verder. Op die manier kan zo spoedig mogelijk hun betrokkenheid of die van anderen vastgesteld of uitgesloten worden.
Politie zoekt getuigen én het slachtoffer

In de hectiek is het slachtoffer op eigen gelegenheid vertrokken. De politie vraagt of het slachtoffer zich wil melden.

Verder is er al met een aantal getuigen gesproken, maar het beeld van wat precies heeft plaatsgevonden, is nog niet compleet. Wie getuige was of meer denkt te weten over de achtergronden wordt verzocht contact op te nemen met rechercheurs van district stad op 0900-8844 of anoniem info door te geven via M: 0800-7000.

Aanhoudingen na ontploffing illegaal vuurwerk

In een woning aan de Heirweg in Born vond zaterdag rond 18:30 uur een ontploffing plaats waarbij één persoon zwaar gewond raakte. De man werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, maar is inmiddels buiten levensgevaar. De oorzaak van de ontploffing blijkt zwaar vuurwerk te zijn. De politie heeft diezelfde avond drie personen aangehouden die mogelijk betrokken zijn bij het ongeval met het vuurwerk. Het gaat om twee mannen en een vrouw.

Explosievenverkenners van de politie zijn ter plaatse geweest, omdat er mogelijk nog meer vuurwerk in de woning aanwezig zou zijn.

Grote hoeveelheid illegaal vuurwerk
In de woning trof de politie een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk aan, waaronder Cobra’s. De exacte hoeveelheid is nog niet bekend. Al het vuurwerk wordt door een gecertificeerde vervoerder veilig afgevoerd. De politie doet nog verder onderzoek naar het ongeval.

FOK! Wat een weer: kans op regen, morgen droger

Het is bewolkt en vooral in het noorden zijn er perioden met regen of motregen, elders valt af en toe regen. In de loop van de middag kan de bewolking van het westen uit breken. De maximumtemperaturen variëren van 8°C in Zuid-Limburg tot 11°C aan de zuidwestkust. De wind is zuidwestelijk, matig, aan de kust krachtig. In de loop van de middag neemt de wind aan de kust af naar matig.

Komende nacht wisselen wolken en opklaringen elkaar af en zou het lokaal nevelig kunnen worden. Er kan plaatselijk nog wat regen vallen. De minimumtemperatuur komt uit rond 5°C. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind, in het Waddengebied is de wind vrij krachtig 5 Bft.

Maandag overdag is het wisselend bewolkt en het is op de meeste plaatsen droog. De temperaturen lopen in de loop van de dag steeds verder op en in de avond is het met 10°C uitgesproken zacht. Overdag is de zuidelijke wind meest matig, aan de kust af en toe vrij krachtig. In de avond neemt de wind verder toe en gaat het van het zuidwesten uit af en toe regenen. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Het strand van Scharrendijke, afgelopen zondag! (Foto: Scherpschutter)
Het strand van Scharrendijke, afgelopen zondag! (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vreemde uitslag reuzenslalom Adelboden

De heren alpineskiërs strijken dit weekeinde neer in het Zwitserse Adelboden, waar op de beruchte Chuenisbärgli een reuzenslalom en een slalom gepland staan. Zaterdag was het de beurt aan het eerste onderdeel en dat zorgde voor vreemde uitslagen.

Na de eerste run ging niemand minder dan de Italiaan Luca de Aliprandini aan de leiding, een unicum voor de toch al 29-jarige specialist. Opvallender was nog dat hij op 0,04 seconden gevolgd werd door leeftijds- en landgenoot Giovanni Borsotti, die als 53e naar beneden was gekomen. Loïc Meillard was op 0,11 seconden een van de weinige meer normale namen bovenin, op twee honderdsten van de Zwitser volgden de Canadees Erik Read en de Fransman Mathieu Faivre, met de Sloveen Zan Kranjec (+0,24) en de verrassende Kroaat Filip Zubcic (+0,26) daar weer achter.

Dé man van de tweede run was Roland Leitinger, 27e na één run. De Oostenrijker zag de een na de ander niet aan zijn tijd komen, tot Aleksander Aamodt Kilde en Victor Muffat-Jeandet dat wel deden. De Fransman zag zijn tijd geëvenaard worden door de Noor Henrik Kristoffersen en het duo zou uiteindelijk de derde plek delen.

Zubcic was een paar tienden sneller, Kranjec nam de leiding over en de rest kon het niet bolwerken. Faivre hield de schade met plek acht nog het meest beperkt, maar de rest viel ver terug of viel zelfs helemaal: De Aliprandini liet een gouden kans liggen en ging onderuit.

Kranjec pakte zo de zege, pas zijn tweede in de World Cup, terwijl Zubcic in zijn 94e World Cup-start zowaar uiterst verrassend een eerste podiumplek pakte.

Japanse Suzuki opnieuw wereldkampioene darts bij de BDO

Mikuru Suzuki heeft zaterdag haar titel geprolongeerd op het wereldkampioenschap darts bij BDO. De 37-jarige Japanse won in de finale in Londen met 3-0 van de Engelse Lisa Ashton.

De als tweede geplaatste Suzuki en de als eerste geplaatste Ashton waren met beiden een gemiddelde van rond de 85 punten aardig aan elkaar gewaagd, maar Suzuki sloeg steeds op de belangrijke momenten toe. Alleen in de eerste set (3-1) kwam het niet tot een beslissende vijfde leg.

Suzuzi veroverde vorig jaar voor de eerste keer de wereldtitel en stond toen in het hele toernooi slechts twee legs af. Ashton werd al vier keer wereldkampioen (2015 tot en met 2018) en is daarmee achter dartslegende Trina Gulliver (tien wereldtitels) recordhouder.

Suzuki en Ashton hebben als eens meegedaan aan het WK bij de PDC. Suzuki verloor dit jaar in de eerste ronde nipt van James Richardson (2-3) en Ashton ging vorig jaar als allereerste vrouw op het WK van de PDC in de eerste ronde onderuit tegen Jan Dekker (1-3).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.