FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 januari 2020

Liverpool wint ook van Sheffield United en is jaar ongeslagen in Premier League

Liverpool heeft donderdag ook zijn eerste duel van 2020 gewonnen. De ploeg van basisspelers Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum boekte tegen Sheffield United zijn elfde Premier League-zege op rij. Het werd 2-0. The Reds zijn vanaf  vrijdag compleet jaar ongeslagen in de Engelse koningsklasse.

Liverpool kende een fantastische start op Anfield, want binnen vier minuten was het 1-0. Van Dijk vond linksback Andrew Robertson, die profiteerde van het uitglijden van verdediger George Baldock en een puntgave voorzet gaf op Mohamed Salah. De Egyptenaar maakte zijn tiende doelpunt van dit seizoen. 

Het was het begin van een spectaculair eerste kwartier, want promovendus Sheffield United kreeg goede kansen via John Lundstram (schot naast) en David McGoldrick (ingreep Liverpool-keeper Alisson), terwijl een goal van Lundstram terecht werd afgekeurd vanwege buitenspel. Aan de andere kant had Sheffield-doelman Dean Henderson een fraaie redding in huis op een inzet van Salah.

In het vervolg van de wedstrijd bleef Liverpool de bezoekers flink onder druk zetten, maar een tweede goal bleef lang uit. Nadat Salah na een uur de paal raakte, was het vier minuten later wel raak. De aanvaller uit Egypte zette Sadio Mané met een intelligent steekpassje alleen voor Henderson en de Senegalees scoorde in twee instanties: 2-0.

De laatste keer dat Liverpool in de competitie met lege handen stond na een wedstrijd was op 3 januari 2019. Toen sneuvelde de ploeg van manager Jürgen Klopp op bezoek bij Manchester City, dat enkele maanden later met de landstitel aan de haal ging. Zo'n scenario is dit seizoen al in januari ondenkbaar geworden. Vóór de wedstrijd van donderdag koesterde Liverpool een voorsprong van elf punten op de kampioen, met twee duels minder gespeeld.

Door de zege staat Liverpool weer dertien punten los van Leicester City en veertien van Manchester City. Dat kunnen zestien en zeventien punten worden wanneer Liverpool in het aantal gespeelde wedstrijden weer gelijkstaat met de 'concurrenten'. De eerstvolgende uitdaging voor Klopp en de zijnen wordt te zegevieren in de derby van komende zondag tegen Everton. Dat duel is wel voor de FA Cup. 

Cocu geniet van prima debuut Rooney bij Derby County

Phillip Cocu kan de komende maanden nog veel plezier beleven aan Wayne Rooney. De voormalig sterspeler van Manchester United bewees bij zijn debuut voor Derby County direct zijn bijzondere klasse. Derby County won met 2-1 van Barnsley. 

De 34-jarige Rooney speelde de afgelopen twee jaar in Amerika, waar hij voor DC United uitkwam. Na het einde van het seizoen in de Major League Soccer meldde hij zich bij Derby County. Dit was vorig jaar augustus al afgesproken. Onder Cocu zijn The Rams bezig aan een moeizaam seizoen in het Championship. Voor donderdag werden er maar zeven van de 25 wedstrijden gewonnen.

Rooney wil bij Derby County het trainersvak leren, maar zal dat ook nog combineren als actief voetballer. In de laatste wedstrijden van december was hij echter nog niet speelgerechtigd. Donderdag mocht Rooney tegen Barnsley dan eindelijk meedoen en hij kreeg van Cocu direct de aanvoerdersband omgehangen. 

Bij zijn eerste optreden voor Derby County bewees Rooney meteen zijn waarde. De aanvaller zorgde met een mooie indraaiende vrije trap voor de assist bij de openingstreffer van Jack Marriott en had in de tweede helft, na de gelijkmaker van Elliot Simões, ook een aandeel in de uiteindelijk beslissende 2-1. Rooney opende het spel met een uitstekende pass op Andre Wisdom, die op zijn beurt Martyn Waghorns bediende. Hij werd de matchwinner.

Rooney was fit en speelde de hele wedstrijd. Voor de positie op de ranglijst verandert er na de achtste competitiezege van dit seizoen niets voor Derby County: de ploeg van Cocu blijft zeventiende staan, maar heeft nu wel evenveel punten als nummer zestien Middlesbrough. Zondag wacht de uitwedstrijd tegen Crystal Palace voor de FA Cup. Mogelijk krijgt Jaïro Riedewald dan de taak om Rooney te beteugelen.

Vrouw aangevallen nadat ze jongeren vroeg of avondwinkel nog open was

De 34-jarige Marina is tijdens de nieuwjaarsnacht aangevallen op Wittenburg in Amsterdam. Haar man vroeg aan een groep jongeren of er nog een avondwinkel open was, maar dat draaide uit op een confrontatie. 'Zou het zuurstofgebrek zijn geweest door die domme ballonnen?', vraagt ze zich af.

Marina en haar man besluiten een ommetje te maken op Wittenburg nadat ze hun drie maanden oude zoontje op bed bij opa en oma hadden gelegd. Rond 01.00 uur vragen ze aan een groep jongeren op straat of zij weten of er nog een avondwinkel open is. 'Ze stonden met een enorme tank met lachgas om een auto heen. Ik kreeg een ballonnetje in mijn hand gedrukt, maar ik hoef dat spul niet', vertelt Marina.

De sfeer is grimmig en de jongeren schreeuwen dat het stel weg moet gaan. 'Vanaf dat moment gaat alles zo snel. Ik word door een kleine jongen geslagen en voordat ik het weet lig ik ineens op de grond. Het bloed spatte uit mijn neus.'

Marina staat snel op en roept dat ze aangifte gaat doen. 'Ze gingen voor het kenteken van de auto staan zodat ik dat niet kon noteren. Daarna rijdt de auto weg en vluchten de jongeren. Althans dat denken we. Ineens worden er meer jongeren bijgehaald. Toen heb ik mijn man meegetrokken naar het huis van mijn ouders', vertelt ze.

In eerste instantie durft Marina geen aangifte te doen, maar als ze de volgende dag in de spiegel kijkt, bedenkt ze zich geen moment. 'Toen ik wakker werd en mijn  gezicht zag, wist ik dat ik wel aangifte moest doen. Hier kunnen ze toch niet zomaar mee wegkomen?'

Marina is zeer aangeslagen en heeft pijn aan haar neus en hoofd. 'Mijn neus staat scheef, maar dat kan door de zwelling komen. Ik moet een afspraak maken met de kno-arts dus het is nog even afwachten wat de schade precies is', vertelt ze. Door het incident durft ze niet meer door de buurt te lopen. Ook haar moeder is bang. 'Wij lijken veel op elkaar, dus ook zij wil niet meer alleen op straat lopen uit angst dat ze haar herkennen.'

Ze hoopt dat de jongens zich melden. Ze heeft contact met de wijkagent, die volgens haar  een vermoeden heeft om welke groep het gaat. Ze heeft inmiddels aangifte gedaan. Marina snapt niet hoe dit incident heeft kunnen gebeuren.

Twee verdachten vuurwerkaanslagen Den Haag langer vast

In verband met de ongeregeldheden van afgelopen weken in Den Haag hebben vandaag twee verdachten voor de rechter-commissaris gestaan. Het gaat om een 42-jarige Hagenaar en een 38-jarige Hagenaar. Het voorarrest van de 42-jarige man is met veertien dagen verlengd. Verder oordeelde de rechter-commissaris dat de aanhouding van de 38-jarige man rechtmatig was. Beide mannen werden maandag 30 december aangehouden en zitten op dit moment vast.

De 38-jarige Hagenaar wordt ervan verdacht op dinsdag 3 december in Duindorp een stuk zwaar illegaal vuurwerk onder een ME-busje te hebben gegooid. Daardoor raakte het busje zwaar beschadigd en liep een agent blijvende gehoorschade op. 

Het DNA van de 42-jarige Hagenaar is aangetroffen op de vuurwerkbom die op zaterdag 7 december in een plantenbak in de Zeezwaluwstraat is aangetroffen. Hij wordt verdacht van voorbereidingshandelingen voor een explosie en brandstichting en ook van witwassen.

De voorlopige hechtenis van vier Hagenaars van 35, 37, 39, en 43 jaar die maandag 30 december werden aangehouden op verdenking van opruiing, is opgeheven. Zij blijven echter verdachte in het onderzoek naar het oproepen tot rellen.

De 51-jarige Hagenaar die in de vroege maandagochtend van 30 december werd aangehouden voor de mishandeling van twee persfotografen in de Duinstraat, heeft een gedragsaanwijzing van de officier van justitie gekregen en zal worden gedagvaard. Dat betekent dat hij zich binnenkort voor de politierechter moet verantwoorden.

Brandweer Amsterdam moest tijdens jaarwisseling 7 keer terugtrekken wegens agressie

Brandweercommandant Tijs van Lieshout noemt het onrustige verloop van de jaarwisseling in Amsterdam 'onacceptabel'. Volgens hem hebben brandweerlieden zich zeker zeven keer terug moeten trekken, omdat de situatie te onveilig was.

In totaal is de Amsterdamse brandweer 250 keer uitgerukt. Dat is niet per se meer dan vorig jaar, wel viel het Van Lieshout op dat de sfeer deze jaarwisseling vaak erg grimmig werd.

'Zodra wij worden opgeroepen, gaan we daar met z'n zessen in een auto op af', legt de brandweercommandant uit. 'Als daar dan groepen staan die grote hoeveelheden vuurwerk naar ons toegooien, dan explodeert dat vuurwerk bijvoorbeeld midden in de groep of onder de auto.'

Ook kwam het volgens Van Lieshout voor dat groepen jongeren vuurwerk naar binnen proberen te gooien. 'Onder die omstandigheden kunnen wij ons werk niet doen', concludeert hij.

Zever keer terugtrekken
Zover Van Lieshout weet, moest de brandweer zich in elk geval zeven keer terugtrekken van een brand. 'De situatie moest dan eerst veilig worden gemaakt door de politie. Vervolgens gaan wij achter de politie aan om de branden alsnog effectief te kunnen blussen.'

Door de huidige regels laten we volgens hem 'kinderen met vuur spelen'. 'Als ik zie hoeveel letsel daaruit voortkomt en hoeveel agressie er ook gebruikt wordt tegen collega's van de politie.. Onacceptabel.'

Algeheel verbod
Hij hoopt daarom dat er een algeheel verbod komt op consumentenvuurwerk, vooral na een incident in Arnhem waarbij er doden vielen.

'Twee hele jonge kinderen van 12 en 13 jaar bestookten een bankstel met vuurwerk, waardoor er onbedoeld twee mensen om het leven kwamen. Dat vind ik wel metaforisch voor wat we nu in het land aan het doen zijn.'

'Dit heeft niks meer met oud en nieuw te maken'
Om dit in de toekomst te voorkomen, wil Van Lieshout in overleg gaan met de Nederlandse Vereniging van Brandweercommandanten en de directeuren van Veiligheidsregio's. 'We gaan kijken of we een gezamenlijk standpunt kunnen maken', stelt hij. 'Zoveel schade, zoveel ongelukken.. Dit heeft niks meer met oud en nieuw te maken..'

Burgemeester Femke Halsema noemde het geweld tegen hulpverleners gisteren 'een grove schande'.

Algemeen directeur van AZ: "Het gat met Ajax is op dit moment minder groot dan veel mensen denken"

De standaard ambitie van AZ is een plek bij de eerste vier op de eindranglijst. Het team van Arne Slot lijkt na de eerste seizoenshelft echter een serieuze kandidaat voor de landstitel. De club uit Alkmaar is de winterstop met een achterstand van drie punten op koploper Ajax ingegaan. De concurrent uit Amsterdam werd vlak voor de winterstop verslagen, maar daarna volgde een zure nederlaag tegen Sparta Rotterdam.

"De zege op Ajax was de climax van een bijzondere periode. Maar we hebben nog niks. Uiteindelijk is het een wedstrijd die je wint", benadrukt algemeen directeur Robert Eenhoorn in gesprek met Voetbal International.

Eenhoorn geeft aan dat er in Nederland sprake is van een traditionele top drie. "Dan krijgen we te horen dat onze ambitie belachelijk is, dat het onmogelijk is ons in die traditionele top te mengen. We hebben de afgelopen jaren meerdere keren bewezen dat het wél kan. Wij kijken naar feiten. Het gat met Ajax is op dit moment minder groot dan veel mensen denken."

"Natuurlijk hebben zij veel meer mogelijkheden, op financieel en commercieel gebied. Maar op het veld ligt het nu niet zo ver uit elkaar. We werken dagelijks aan nieuwe stappen. Want ook dát is duidelijk: we zijn nog lang niet waar we willen zijn."

De financiële huishouding van AZ mag er zijn. "In principe zijn uitgaande transfers incidentele inkomsten. Maar als je jaar in jaar uit spelers voor constante bedragen verkoopt, kun je daar bepaalde verwachtingen aan ophangen. De laatste jaren wisten we begin juli al dat we ons de rest van het jaar financieel geen zorgen hoefden te maken. Dat is iets heel anders dan aan het eind van het jaar een speler te moeten verkopen, om het verlies te beperken."

Het succes van AZ kan zomaar een zomerse leegloop betekenen. "Het is logisch dat de prestaties van AZ opvallen. Maar dat wil niet zeggen dat al onze topspelers op korte termijn gaan vertrekken", benadrukt Eenhoorn.

"Natuurlijk hebben ze ambities. Maar die hebben wij als club óók. We zijn allang aan het nadenken hoe de situatie in de toekomst eruit zou kunnen zien en hoe we daarmee willen omgaan. Iedereen voorspelt dat onze meest opvallende spelers snel weg zullen zijn."

"Maar de soep wordt nooit zo heet gegeten als-ie wordt opgediend. We gaan het zien. Wij bereiden ons voor op alle mogelijke scenario's. De spelers die nu goed presteren in het eerste elftal, hebben allemaal een pad bewandeld. Sommigen via onze jeugdopleiding, anderen hebben we aangekocht. Zo zullen we het blijven doen", besluit de algemeen directeur van AZ.

Linksback Rodríguez bevestigt gesprekken met PSV

Ricardo Rodríguez is inderdaad in gesprek met PSV over een dienstverband, zo bevestigt zaakwaarnemer Gianluca Di Domenico tegenover BLICK. PSV zou op dit moment de meeste concrete optie zijn voor de linksback, die mag vertrekken bij AC Milan. De Italiaanse club heeft een huuraanbieding van Watford naar verluidt al naar de prullenbak verwezen.

De Engelse club aast al langere tijd op de back. Milan Spot, dat doorgaans dicht op het vuur zit aangaande (transfer)nieuws van AC Milan, meldt dat Watford reeds een bod heeft neergelegd bij de Italiaanse club. Men wil de 71-voudig international van Zwitserland huren, maar naar verluidt heeft Milan momenteel alleen belangstelling voor een permanente transfer en weigerde.

Milan ziet weinig in een langer verblijf van Rodriguez, maar aast wel op een transfersom. De Italiaanse club zal alleen definitieve transfers overwegen, zo klinkt het.

Watford is echter nog altijd in de markt voor de 27-jarige linkervleugelverdediger, die ook op het lijstje staat van onder meer Napoli, Fenerbahçe en clubs uit Duitsland en Frankrijk.

Rodríguez ligt momenteel nog tot medio 2021 vast. De back kwam in de zomer van 2017 over van VfL Wolfsburg en kwam veelvuldig in actie in zijn eerste seizoenen bij AC Milan. Rodríguez komt dit seizoen echter minder in actie en zou met het EK in het vooruitzicht meer aan spelen willen toekomen.

Volgens Voetbal International is hij 'een van de opties voor de linksbackpositie bij PSV'.

'Aanstaande transfer Nübel zorgt nu al voor ergernis bij Schalke en Bayern'

De aanstaande overgang van Alexander Nübel naar Bayern München zorgt nu al voor de nodige commotie, zo weet BILD te melden. De Duitse boulevardkrant kwam net voor de Kerstdagen met het nieuws dat de 23-jarige doelman na afloop van dit seizoen transfervrij overkomt van Schalke 04 en dat de overgang gevolgen zal hebben voor Manuel Neuer, al sinds jaar en dag de onbetwiste nummer een bij Bayern.

BILD komt donderdag met de onthulling dat Neuer na afloop van de eerste seizoenshelft in de Bundesliga een pittig gesprek heeft gevoerd met technisch directeur Hasan Salihamidzic over de komst van Nübel naar de Allianz Arena.

Naar verluidt zou de Bayern-bestuurder toen hebben aangegeven dat Neuer volgend seizoen in minstens vijftien duels zijn plaats moet afstaan aan Nübel, iets dat tegen het zere been is van de international van Duitsland.

Hij wil elke wedstrijd van Bayern spelen, zelfs in vriendschappelijk verband. Bayern wil overigens tegenover BILD niet reageren op de kwestie rondom de keepers.

Nübel verkiest volgens BILD een vijfjarig contract bij Bayern boven een verbintenis met dezelfde looptijd bij Schalke. De jonge sluitpost zou in Gelsenkirchen een jaarsalaris van ruim vijf miljoen euro tegemoet kunnen zien, exclusief bonussen.

Daarnaast zou er sprake zijn van een ontsnappingsclausule, die in 2021 in werking treedt. Bij Schalke baalt men van de keuze van Nübel om na deze jaargang te vertrekken. "Na alle discussies met Alexander Nübel en zijn adviseur in de afgelopen maanden zijn we niet verrast over zijn beslissing."

"Die respecteren we natuurlijk, maar we hoeven zijn beslissing niet te begrijpen", zo liet sportief directeur Jochen Schneider onlangs weten op de website van zijn werkgever.

Mocht de deal met Bayern definitief doorgaan, dan volgt Nübel het voorbeeld van Neuer. Laatstgenoemde maakte in 2011 de overstap van Schalke naar der Rekordmeister, nadat hij had besloten zijn contract in de Veltins Arena niet te verlengen.

Bayern kocht zijn contract bij Schalke vervolgens af en met de transfer was uiteindelijk een bedrag van circa twintig miljoen euro gemoeid. De verbintenis van de 33-jarige Neuer bij de regerend kampioen uit Duitsland loopt door tot medio 2023.

Bombrieven bezorgd in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn meerdere bombrieven bezorgd bij verschillende bedrijven. In Amsterdam gaat het om een hotel en tankstation, in Rotterdam om een tankstation en autobedrijf en in Utrecht was een makelaar het doelwit. 

Op deze brieven staat als afzender het CIB vermeld, gevestigd aan de Wilhelminakade te Rotterdam. Op het hoofdkantoor van het CIB zelf is op donderdag 2 januari ook een verdachte brief aangetroffen, waar op dit moment onderzoek naar wordt gedaan. Uit het onderzoek door de recherche is gebleken dat dit bureau verder geen enkele betrokkenheid heeft bij deze zaak. 

Volgens de politie is geen enkele bombrief daadwerkelijk geëxplodeerd, maar hadden ze voor aanzienlijke schade en letsel kunnen zorgen indien dat wel het geval was geweest. De politie lijkt er op dit moment vanuit te gaan dat er één persoon verantwoordelijk is voor het versturen van de brieven. 

Politie zoekt specifieke getuige dodelijke flatbrand Arnhem

Het onderzoek naar de brand in de flat aan het Gelderseplein in Arnhem is nog in volle gang. De politie is daarbij op zoek naar een specifieke getuige die  een brandweerman heeft aangesproken. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat de brand is ontstaan door vuurwerk.

De politie heeft de afgelopen dagen zorgvuldig onderzoek gedaan. Er zijn diverse getuigen gehoord, camerabeelden zijn bekeken en de verdachten zijn gehoord. Uit dit onderzoek is gebleken dat een bank, die in het portiek van de flat stond, heeft vlamgevat nadat er vuurwerk op was gelegd. Na enige tijd is de bank hierdoor gaan branden en door toestromend zuurstof ontstond hierdoor na korte tijd een grote brand met desastreuse gevolgen.

Hoewel de oorzaak van de brand bekend is, is het onderzoek nog niet afgerond. De verdachten worden gehoord, maar ook gaat de politie in gesprek met de slachtoffers en getuigen en wordt er nog onderzoek in het flatgebouw gedaan.

Ook is de politie nog op zoek naar één specifieke getuige. Een stevige man met een Noord-Afrikaans uiterlijk en een baardje heeft gisteren in het trappenhuis een brandweerman aangesproken. De man sprak geen Nederlands. De politie wil graag met deze man spreken omdat hij mogelijk waardevolle informatie heeft voor het onderzoek. Bent u deze man, of weet u wie deze man is, neem dan contact op met de politie in Arnhem.

De verdachten zitten nog vast en in verband met de jeugdige leeftijd van de verdachten en de heftigheid van de zaak, is de politie terughoudend in het delen van informatie.

De officier van justitie heeft besloten dat de verdachten vrijdag worden voorgeleid bij de rechter commissaris van de rechtbank in Arnhem. De rechter-commissaris zal dan een beslissing nemen over de voorlopige hechtenis.

De politie gaat vandaag in gesprek met de slachtoffers. Gisteren werd bekend dat de moeder en dochter van het gezin buiten levensgevaar zijn. De politie staat in contact met de slachtoffers en doet in verband met de privacy van de slachtoffers geen verdere uitspraken over hun gezondheid.

Republiek China heeft niet zoveel zin in het 'one China'-beleid van Volksrepubliek China

De Republiek China, ook wel bekend onder de naam Taiwan, heeft niet zoveel zin in het een-China-beleid van de Volksrepubliek China. De Volksrepubliek zou graag het principe van één land, twee systemen invoeren zoals het ook bij Hong Kong gedaan zou hebben. Maar Taiwan ziet, net als de rest van de wereld, de ellende aan van dit principe en ziet dat de Volksrepubliek helemaal niet de bedoeling heeft twee systemen in stand te houden.

President Tsai Ing-wen van Taiwan (Foto: Office of the President, Republic of China (Taiwan))
President Tsai Ing-wen van Taiwan (Foto: Office of the President, Republic of China (Taiwan))

Het democratische Taiwan heeft daarom nieuwe wetgeving ingevoerd dat een grotere invloed van de Volksrepubliek tegen moet houden. De Volksrepubliek vermoedt dat de partij van de Taiwanese president de nieuwe wetgeving invoert om een formelere status van onafhankelijkheid te krijgen en dreigt gelijk met oorlog als er een dergelijke stap wordt gezet.

President Tsai ontkent een dergelijke stap en herhaalt dat ze nooit unilateraal de huidige status met de Volksrepubliek zou veranderen.

'Van Bronckhorst naar Chinese partnerclub van Ajax'

Giovanni van Bronckhorst staat op het punt om op korte termijn een lucratief contract te tekenen bij de Chinese club Guangzhou R&F, de Chinese partnerclub van Ajax. Dat meldt het Algemeen Dagblad donderdagmiddag. De 44-jarige trainer zal Arno Philips, de fysieke trainer van Feyenoord en Oranje, nog deze week meenemen naar China, zo klinkt het.

Marca kwam maandag met het bericht dat Van Bronckhorst in de nadrukkelijke belangstelling stond van Guangzhou, dat op zoek was naar een opvolger van Dragan Stojkovic. Het management van de ex-trainer van Feyenoord wilde echter niet reageren op de geruchten vanuit China, zo meldde Voetbal International een dag later.

De voormalig Oranje-international werd eerst genoemd als trainer van een van de zusterclubs binnen de City Football Group, New York City FC en Melbourne City, maar hij kiest toch voor een andere weg.

Guangzhou R&F, de club van onder meer Mousa Dembélé en Eran Zahavi, eindigde afgelopen seizoen als twaalfde in de Chinese competitie.

Man opgepakt voor poging laten ontploffen auto

Er is woensdagnacht 2 januari een 54-jarige man uit Utrecht aangehouden in het onderzoek naar een explosief dat in een auto werd geplaatst aan het Zeyster Zand te Zeist.

Op 1 januari bleek rond 19.55 uur dat er een smeulend voorwerp in een auto was geplaatst, met vlammen en rookvorming tot gevolg. Het explosieve voorwerp is daarbij niet afgegaan en is later onderzocht door de Explosieven Opruimingsdienst.

In de nacht van 1 op 2 januari is er een verdachte aangehouden met betrekking tot het incident. De man zal vrijdag 3 januari worden voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Startende agrarische ondernemers krijgen kans bedrijf te verduurzamen

Vanaf 1 januari 2020 is het voor startende agrarische ondernemers mogelijk een lening aan te vragen voor het verduurzamen van hun bedrijf. Na overname is het voor starters in de land- en tuinbouwsector vaak niet direct mogelijk verduurzamingsinvesteringen te doen. Met de borgstelling van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is het ook voor kredietverstrekkers interessant deze lening aan te bieden. De regeling geeft ondernemers de kans om tot drie jaar na overname een lening af te sluiten om te investeren in de toekomstbestendigheid van het bedrijf.

De borgstellingsregeling Vermogensversterkend Krediet (VVK) is onderdeel van het ‘Bedrijfsovernamefonds voor startende boeren en tuinders’ (voorheen het Jonge Boerenfonds). Mocht een bedrijf onverhoopt failliet gaan, dan staat het Rijk daarvoor garant. Het is de verwachting dat financiers door deze regeling € 800 miljoen tot €1 miljard extra kunnen uitlenen. Het Rijk heeft €64 miljoen beschikbaar.

Minister Schouten heeft bij het opzetten van de regeling nauw samengewerkt met het Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Rabobank.

Criteria
Om gebruik te kunnen maken van de regeling wordt het investeringsplan van startende agrariërs getoetst op de volgende criteria: het sluiten van kringlopen, het versterken van de sociaal economische positie van de boer in de keten, de klimaatopgave, ecosystemen, vitaliteit van het platteland, dierenwelzijn en waardering voor voedsel. Deze criteria zijn afkomstig uit de LNV-toekomstvisie ‘Waardevol en Verbonden’. Naast het voldoen aan een van de kringlooplandbouwcriteria moeten de investeringen aantonen dat de rentabiliteit, en daarmee het toekomstperspectief, van het bedrijf verbeterd is ten opzichte van vóór de overname.

Opleiding en coaching
Van de totale €75 miljoen uit het Regeerakkoord komt er €11 miljoen beschikbaar voor het opzetten van een opleiding- en coachingstraject bij het begeleiden van het overnameproces. Het opzetten of overnemen van een bedrijf en dit toekomstbestendig maken vraagt naast agrarische kennis ook kennis van ondernemerschap van de startende agrariërs. Op verzoek van de jonge boeren zelf is er daarom ruimte gecreëerd voor het ontwikkelen van een programma voor onafhankelijk advies en begeleiding bij duurzame bedrijfsovername.

Boeren en tuinders kunnen via de Rabobank vanaf 1 januari 2020 gebruik maken van de regeling. Meer informatie is te vinden op de website van de RVO. 

Huize Henriëlla in Den Haag schiet tekort in ouderenzorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Huize Henriëlla bv een aanwijzing gegeven. Huize Henriëlla verleent in Den Haag op twee locaties kleinschalige woonzorg aan ouderen. Er zijn risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van zorg.

Huize Henriëlla biedt in Den Haag zorg op de locatie Laan van Meerdervoort en de locatie Thomsonplein. In oktober 2018 verzocht de inspectie Huize Henriëlla na een inspectiebezoek maatregelen te nemen om de zorg te verbeteren. In oktober en december 2019 bezocht de inspectie deze zorgaanbieder opnieuw.

De inspectie stelt vast dat Huize Henriëlla tekortschiet op de thema’s deskundige zorgverlener, cliëntdossier en sturen op kwaliteit en veiligheid. Dit zijn onderwerpen waar de inspectie tijdens een bezoek op let.

De inspectie constateert dat de bestuurder sinds het eerste bezoek in 2018 onvoldoende heeft gestuurd op het systematisch bewaken, beheersen en verbeteren van de kwaliteit en de veiligheid van zorg binnen Huize Henriëlla. Het aantal normen waaraan de zorgaanbieder niet voldoet is in die periode toegenomen.

Daarnaast missen zorgverleners deskundigheid voor de groep mensen voor wie ze zorgen. Er is een gebrek aan kennis over de zorgverlening aan de doelgroep aan wie Huize Henriëlla zorg verleent. Verder is sprake van onvoldoende professionele afwegingen, onvoldoende dossiervoering en onvoldoende multidisciplinaire samenwerking.

Om deze redenen geeft de inspectie een aanwijzing. Een aanwijzing is een bestuursrechtelijke maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren. Huize Henriëlla krijgt uiterlijk tot en met 16 april 2020 de tijd om de tekortkomingen weg te nemen.

De inspectie volgt de naleving van de aanwijzing nauwlettend. De inspectie heeft bij het bezoek in december gezien dat Huize Henriëlla inmiddels aan de slag is gegaan om de zorg te verbeteren.

Als Huize Henriëlla niet binnen de termijn aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie verdere stappen nemen in de vorm van een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom.

Militairen lopen 450 kilometer over Birma-spoorweg

Sergeant der 1e klasse Emiel Garsenveld en marinier der 1e klasse Jesse Jordans zijn vandaag begonnen aan een mars van 450 kilometer over de Birma Railway. Ze vragen daarmee aandacht voor de mensen die er stierven voor onze vrijheid.

De Birma-spoorweg, ook wel de dodenspoorlijn genoemd, liep tussen Non Pladuk (Thailand) en Thanbyuzayat (Birma – nu Myanmar). Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in 16 maanden aangelegd in opdracht van Japan.

Slachtoffers
De Japanners zetten op grote schaal dwangarbeiders in: tussen de 180.000 en 250.000 Zuidoost-Aziatische burgers en 61.000 krijgsgevangenen. Elke dag lieten gemiddeld 75 mensen het leven. Er stierven 100.000 burgers en 15.000 geallieerde gevangenen. Onder hen 3.000 Nederlanders.

Zelfvoorzienend
Garstenveld en Jordans startten bij station Ban Pong. Vanaf daar lopen ze 100 km over het originele spoor dat nog steeds in gebruik is. Daarna vervolgen ze het in onbruik geraakte spoor. De militairen zijn op hun tocht volledig zelfvoorzienend. Ze weten ook nog niet waar ze slapen. Dat hangt af van wat er op hun pad komt. Volg Garstenveld en Jordans op Facebook, Instagram of Youtube.

Kapot achterlicht brengt verboden wapenbezit aan het licht

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de politie een 18-jarige man uit Zaandam aangehouden voor het in bezit hebben van een mes en een boksbeugel.

Rond 06.00 uur zagen agenten een brommer rijden op de A.F. de Savornin Lohmanstraat waarvan het achterlicht het niet goed deed. De agenten hebben de bestuurder van de brommer staande gehouden. Bij het controleren vroegen de agenten of de bestuurder nog meer bijzonderheden bij zich droeg.

In zijn tas bleek een mes en een boksbeugel te zitten. De bestuurder is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Het mes en de boksbeugel zijn in beslag genomen.

Man aangehouden voor zware mishandeling

De politie heeft gisteren een 30-jarige man uit Losser aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man wordt ervan verdacht een bewoonster aan de Rozenstraat in Losser op 1 januari te hebben mishandeld.

Rond 15.00 uur kregen agenten een melding van een mishandeling in een woning aan de Rozenstraat. Daar troffen ze het mishandelde slachtoffer aan. Niet veel later konden agenten de verdachte aangehouden. De oorzaak van de mishandeling ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Honkballer Larsen (90), man van historische 'perfect game', overleden

De Amerikaanse honkballegende Don Larsen is op negentigjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. In 1956 schreef Larsen historie door als enige werper in de World Series een 'perfect game' te gooien

Larsen speelde zijn legendarische wedstrijd op 8 oktober 1956 namens de New York Yankees in de stadsderby tegen de Brooklyn Dodgers. Bij een stand van 2-2 in de World Series tussen de Yankees en de Dodgers begon Larsen aan de vijfde wedstrijd van de World Series. Hij domineerde de slagploeg van de Brooklyn Dodgers volledig, alleen in de tweede en de vijfde inning waren de Dodgers dichtbij een honkslag. In de tweede inning was Jackie Robinson dichtbij een honkslag. De legendarische nummer 42 in de MLB sloeg de bal tegen de handschoen van derdehonkman Andy Carey, waarna hij werd uitgegooid door kortestop Gil McDougald. In de vijfde inning sloeg Gil Hodges de bal in het outfield, maar die werd gevangen met een geweldige vangbal door Mickey Mantle. Uiteindelijk gooide Larsen maar 97 ballen, waarvan 70 strikes. De Yankees wonnen uiteindelijk de World Series met 4-3 van de Brooklyn Dodgers.

Don Larsen's Perfect Game (Bron: Youtube.com)

"De perfect game van Don is een van de meest aansprekende momenten uit onze geschiedenis, tot stand gekomen in een legendarische periode van onze club", zo reageerden de Yankees in een verklaring. "Misschien heeft Don in dat betreffende duel wel voor de beste prestatie ooit gezorgd in de Major League. Het is zonder enige twijfel onvergetelijk wat hij heeft gedaan."

Larsen speelde in totaal vijftien jaar in de Major League (MLB) en kwam daarin uit voor zeven ploegen. Tussen 1955 en 1959 speelde hij voor de Yankees, waarmee hij in 1958 ook de titel won.

PSV sluit megadeal van tussen veertig en vijftig miljoen euro met kledingmerk Puma

PSV heeft een nieuwe kledingsponsor gevonden, zo meldt het Eindhovens Dagblad donderdag. Volgens het regionale dagblad zijn de club en het Duitse sportmerk Puma het eens geworden over een langjarige samenwerking en is daarmee een opvolger gevonden voor Umbro, waarmee de samenwerking op 1 juli stopt.

Het Eindhovens Dagblad heeft het over ‘een megadeal’ waarmee PSV de komende jaren naar verwachting ‘miljoenen meer’ gaat verdienen aan de verkoop van kleding. Eerder schreef men dat Puma een flink verbeterde aanbieding had gedaan ten opzichte van de huidige overeenkomst met Umbro. De huidige kledingsponsor had formeel nog wel het recht om daar overheen te bieden, maar dat lijkt niet te zijn gebeurd.

Met de deal tussen de twee partijen kan - over vijf jaar gemeten, tussen de veertig en vijftig miljoen euro gemoeid zijn, zo verwachten marktonderzoekers. Dat is zeker drie keer meer dan de omzet die Umbro en PSV wisten te behalen.

PSV hoopt vanaf komend seizoen de inkomsten uit kledingverkoop flink op te voeren. Uit de jaarcijfers over het vorige seizoen bleek dat de merchandising-inkomsten behoorlijk zijn teruggelopen, met bijna 600.000 euro ten opzichte van het voetbaljaar daarvoor. Met name in de eerste helft van 2019 viel de verkoop van PSV-shirts wat tegen.

PSV had meer moeite dan verwacht om de populariteit van Hirving Lozano, inmiddels verkocht aan Napoli, en Érick Gutiérrez in Mexico te verzilveren. Het hielp daarbij niet dat de Umbro-shirts met Energiedirect op de borst onvoldoende op de schappen van grote warenhuizen kwamen te liggen. Inmiddels is met Brainport Eindhoven een nieuwe naam op de voorkant van het tenue verschenen. Die shirts vielen afgelopen zomer in de smaak bij het grote publiek.

Op de agenda: voorstellen voor een beter Europa in 2020

De EU werkt aan een aantal nieuwe wetsvoorstellen voor betere leefomstandigheden in Europa. Lees verder om te ontdekken wat je kan verwachten in 2020.

Klimaatnoodtoestand
De klimaatnoodtoestand aanpakken is één van de topprioriteiten van de EU. De Europese Commissie werkt aan een “Green Deal” om de EU klimaatneutraal te maken tegen 2050. Denk aan voorstellen zoals ecologische voeding, duurzamere producten, pesticiden en een strategie voor biodiversiteit in 2030. Ook zijn er plannen om de schadelijke CO2-uitstoot van vliegtuigen en schepen te verminderen.

Langetermijnbegroting van de EU
Onderhandelingen over de EU-begroting voor 2021-2027 zullen verdergaan. Het Parlement wil méér financiering om klimaatverandering te bestrijden, om innovatie te stimuleren en om onze grenzen te beschermen.

Digitale diensten
Er wordt verwacht dat de Commissie een voorstel zal doen voor een wet inzake digitale diensten en over artificiële intelligentie. Deze laatste moet helpen om wettelijke problemen op te lossen en investeringen te verhogen voor bedrijven die zich hiermee bezighouden in Europa. Het Parlement zal onderzoeken of systemen voor geautomatiseerde besluitvorming bevooroordeeld kunnen blijven door gebruikte algoritmes.

De bankenunie
De eurocrisis toonde aan dat er nood is aan verdere integratie van het financiële systeem van de EU. In 2020 zal het Parlement werken aan voorstellen om de bankenunie te voltooien, inclusief een schema om spaargeld te beschermen en back-upmaatregelen op te stellen in geval een bank failliet gaat.

Handelsovereenkomsten
Het Parlement zal stemmen over handel- en investeringsovereenkomsten met Vietnam, wat 99% van de tarieven zou opheffen. Daarenboven, wil de EU verder werken aan overeenkomsten met andere landen, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Indonesië, de Filippijnen, Marokko en Tunesië. Verder zijn er lopende gesprekken over een investeringsovereenkomst met China.

Gezondheid
Begin volgend jaar wordt verwacht dat de Europese Commissie een actieplan zal opstellen om kanker te bestrijden. Dit voorstel zal worden besproken door het Parlement.

Passagiersrechten
Een nieuw voorstel wil passagiersrechten aanpassen voor mensen die reizen met het vliegtuig of de trein. Europarlementariërs willen vooral de rechten van mensen met een handicap verbeteren.

Uitbreiding
De gesprekken met de landen die zich bij de EU willen aansluiten zullen worden verdergezet volgend jaar. Het Parlement dringt bij de EU aan om toetredingsonderhandelingen te voeren met Albanië en Noord-Macedonië; zij hebben immers voldaan aan de vereiste toetredingsvoorwaarden. Europarlementariërs zullen ook de vooruitzichten bespreken van de westelijke Balkanlanden om toe te treden.

Brexit
Het Verenigd Koninkrijk zou de EU moeten verlaten op 31 januari 2020. Het is echter mogelijk dat het land eerder vertrekt, als het terugtrekkingsakkoord wordt goedgekeurd door het VK en het Europees Parlement.

Vanaf het moment dat het terugtrekkingsakkoord is goedgekeurd, is de volgende stap onderhandelen over toekomstige relaties over onder andere handel, samenwerking op het vlak van defensie, het milieu en de strijd tegen terrorisme.

Veiligheid
Op dit moment zijn het Parlement en de Raad in onderhandeling over de bestrijding van het verspreiden van terroristische content online. Er worden tijdelijke grenscontroles in de Schengenzone besproken en de Commissie zou volgend jaar een voorstel moeten indienen over de bescherming van de EU-grenzen.

Schumanverklaring
Op 9 mei is het 70 jaar geleden dat de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Robert Schuman, voorstelde om de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) op te richten, wat de eerste stap was naar de huidige EU.

Openbaarheidsdag 2020 bij Nationaal Archief

Vandaag is het de eerste werkdag van het jaar 2020 en organiseert het Nationaal Archief traditiegetrouw openbaarheidsdag. Net als voorgaande jaren worden weer duizenden archiefstukken openbaar die nog niet eerder in te zien waren, of alleen onder voorwaarden.

Wat wordt openbaar?
De ministerraadnotulen uit het jaar 1994 komen vrij. Het kabinet houdt zich in dat jaar bezig met de situatie in Joegoslavië, die steeds uitzichtlozer wordt. Ook verschijnt een rapport over het opheffen van het Interregionaal Rechercheteam (IRT). In Rwanda vindt een grote genocide plaats. En er wordt een laatste poging gedaan om de voltrekking van de doodstraf te voorkomen, die is opgelegd in Singapore aan de Nederlander Johannes van Damme. Ook komen er talloze andere stukken vrij, bijvoorbeeld de archieven van Buitenlandse Zaken (1955-1965) met daarin stukken over de Republiek der Zuid-Molukken, over de beloften van de Nederlandse regering aan deze Republik Maluku Selatan en over de berechting van RMS’ers in Jakarta.

Oorlogsarchieven
Per 1 januari 2020 worden de eerste grote archieven openbaar over de Tweede Wereldoorlog, en de nasleep ervan. Het gaat onder andere om de archieven van de Commissie Opsporing Oorlogsmisdadigers (COOM), delen van het archief van het Directoraat Generaal Bijzondere Rechtspleging (DGBR), en het complete archief van het ministerie van Justitie te Londen, met daarin onder meer de interviews die bij aankomst in Londen werden gehouden met de Engelandvaarders.

De totale lijst met vrijgevallen archiefstukken is lang. Daarom heeft het Nationaal Archief  een voorselectie gemaakt. Deze vindt u hier (PDF, download opent in nieuw venster). Op de website is ook de totale lijst (PDF, download opent in nieuw venster) beschikbaar (ca. 1850 pagina’s).

In 2019 grootste cao-loonstijging in 10 jaar

De cao-lonen zijn in 2019 gestegen met 2,5 procent. Dat is de grootste stijging van het afgelopen decennium. Sinds de tweede helft van 2017 loopt de cao-loonstijging vrijwel elk kwartaal op. Dit meldt het CBS op grond van voorlopige cijfers. In het vierde kwartaal van 2019 was de cao-loonstijging 2,7 procent. In de eerste helft van 2017 stegen de cao-lonen met 1,3 procent.

Cao-lonen stijgen minder dan consumentenprijzen
De cao-lonen zijn volgens deze voorlopige cijfers voor het eerst in vijf jaar minder gestegen dan de consumentenprijzen. De consumentenprijzen zijn in de eerste elf maanden van 2019 2,6 procent gestegen in vergelijking met de eerste elf maanden van 2018. Het jaarcijfer van de consumentenprijzen wordt op 9 januari bekend.

Weinig verschil per cao-sector
In 2019 is de cao-loonstijging in de drie cao-sectoren nagenoeg gelijk. Bij de overheid was de stijging met 2,6 procent het hoogst en bij de particuliere bedrijven met 2,4 procent het laagst. In 2018 waren de verschillen groter.

Horeca aan top
De werknemers in de bedrijfstakken horeca en de waterbedrijven en afvalbeheer hadden in 2019 de hoogste cao-loonstijging (3,1 procent). De bedrijfstak informatie en communicatie had met 1,6 procent de laagste cao-loonstijging.

In 2018 stegen de lonen het meest in het onderwijs (2,8 procent). Daar komt de stijging in 2019 uit op 2,1 procent. Dit is gebaseerd op 63 procent van de afgesloten cao’s. Voor een deel van 2019 is bij de cao’s primair onderwijs en voortgezet onderwijs nog geen definitief cao-akkoord bereikt.

Contractuele loonkosten stijgen harder
De contractuele loonkosten, de cao-lonen plus werkgeverspremies, stegen met 3,1 procent in 2019. Dit komt door de verhoging van de WW-premie (Algemeen werkloosheidsfonds) en de WAO/WIA-(basis)-premie. Sinds begin 2016 stijgen de contractuele loonkosten weer harder dan de cao-lonen.

FOK! Wat een weer: mist?

In het hele land is bewolkt en komt er nevel en mist voor. In het oosten van het land ligt de temperatuur aanvankelijk nog iets onder nul en kan het lokaal glad zijn. Ook de rest van de dag is het bewolkt en nevelig, soms kan er lichte motregen vallen. De maximumtemperatuur ligt tussen 3°C in het noordoosten en 6°C in het zuidwesten. De wind is zuid tot zuidwest en is zwak tot matig. De wind neemt geleidelijk toe naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig, later krachtig en mogelijk hard, 6 tot 7 Bft.

In de nacht naar vrijdag is het bewolkt en later in de nacht kan het af en toe (mot)regenen. De minimumtemperatuur van ca 4°C wordt al in de avond bereikt. De temperatuur loopt in de loop van de nacht enkele graden op. De zuid tot zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig.

Vrijdag overdag is het bewolkt en zijn er perioden met regen. In de avond klaart het van het noordwesten uit op. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de middag draait de wind naar noordwest en neemt aan zee toe naar krachtig.

Op zaterdag wisselend bewolkt en een enkele bui. Zondag en maandag meest droog met soms wat zon. Vanaf dinsdag wisselvallig, zacht en soms veel wind. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Mooie foto gemaakt in Haps bij Cuijk (Foto: Charged)
Mooie foto gemaakt in Haps bij Cuijk (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.