Noord-Holland meest gehate provincie van Nederland

Noord Holland is veruit de minst geliefde provincie van Nederland, zo blijkt uit een onderzoekje van twitteraar Thijs waarover wij eerder deze week berichtten. De Hollanders worden op gepaste afstand gevolgd door Friesland dat driemaal 'won', niet geheel verrassend onder andere in Groningen.

De zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, aangevuld met Gelderland en Overijssel kozen allen voor Noord-Holland als meest gehate landsdeel. Zuid-Holland en Utrecht bleken het minste op te hebben met Limburg. Friesland ondervindt veel haat bij de buurprovincies Groningen, Flevoland en Drenthe. Op hun beurt hebben Friezen het minste op Groningers.

Thijs die het kleine onderzoekje deed vatte alles samen in een paper. "Na 2607 stemmen is gebleken dat de meeste provincies Amsterdam haten. En dat de Randstad de rest haat. Er zijn veel interessante dingen te zeggen hierover, maar dat laat ik over aan mensen die hier wel verstand van hebben",  zo schrijft hij.

Dat we de term 'haten' en het onderzoek ook niet te serieus en zwaarmoedig moeten oppakken benadrukt Thijs graag nog even zelf. "Neem dit niet te serieus. Ik had wat tijd over, verveelde me en miste het schrijven van onzin na mijn scriptie."

De onderzoeker had vooraf verwacht dat er een 'Randstad tegen de provincie' uitslag zou komen, een verwachting die niet onterecht bleek. Daarnaast had Thijs de verwachting dat mensen haten op Friesland, Limburg en Flevoland. "Mijn hypothese dat de Randstad (Noord Holland, Zuid Holland en Utrecht) voor de provincie (de overige negen provincies) gaat klopt wel, alle Randstad provincies stemmen buiten de Randstad. De hypothese dat de provincie op de Randstad stemt klopt een beetje. Vijf van de negen provinciale provincies stemmen op Noord Holland, de rest op andere provincies. De hypothese dat er veel stemmen voor Flevoland, Limburg en Friesland zijn klopt wel. Er zijn zes provincies die gaan voor dit trio", zo vat hij samen.

De haatkaart van Nederland (Bron: @TharusThijs)
De haatkaart van Nederland (Bron: @TharusThijs)

Daarnaast waren er ook nog wat opvallende uitslagen: