Fietsen over zonnepanelen? Binnenkort in Rhenen!

In de week van 3 februari 2020 start de provincie Utrecht met het aanbrengen van zonnepanelen op een stukje fietspad langs de N225 bij Rhenen, ter hoogte van Remmerden. Het is een proef om te kijken of fietspaden kunnen bijdragen in de opwekking van duurzame energie. De werkzaamheden duren tot en met 20 februari en worden uitgevoerd door Easypath. Voor fietsers is er tijdens de uitvoering een korte omleidingsroute ter plaatse.

Het stukje fietspad bij Rhenen maakt deel uit van ‘Het Fietspad van de Toekomst’, langs de N225, tussen Utrecht Science Park en Wageningen. Hier kunnen nieuwe ideeën en innovaties worden toegepast en getest om het fietsen nog aantrekkelijker te maken. De provincie Utrecht trapt af met het aanbrengen van zonnepanelen in het fietspad over een lengte van 25 meter. Het gaat om panelen met geïntegreerde elektrische verwarming. De opgewekte energie wordt gebruikt om het fietspad te verlichten en om het te verwarmen in de winter om gladheid tegen te gaan. Dit laatste komt de verkeersveiligheid ten goede en voorkomt dat er gestrooid moet worden waarbij er zout op de weg en in de bermen achterblijft.

In december 2019 is een prijsvraag uitgeschreven om ideeën aan te dragen om het fietsen nog leuker en aantrekkelijker te maken. Bedrijven en particulieren kunnen hun ideeën nog tot en met 3 februari 2020 inzenden via fietspadvdtoekomst.nl.  De inzenders maken kans op mooie prijzen en de beste ideeën worden uitgevoerd in de vorm van een pilot op of langs Het Fietspad van de Toekomst, langs de N225 tussen Utrecht Science Park en Wageningen.

De proef met de zonnepanelen levert een bijdrage aan de ontwikkeling van duurzame energie uit weginfra. Bij een positieve uitkomst, kunnen zonnepanelen op fietspaden een belangrijke bijdrage leveren aan de reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen en het verduurzamen van de provinciale infrastructuur. Doordat de zonnepanelen zich op de bestaande wegverharding bevinden, is er sprake van dubbel ruimtegebruik. Er hoeft geen landbouw- of natuurgrond te worden gebruikt en het landschap wordt niet aangetast. Deze zomer legt de provincie ook zonnepanelen aan op het fietspad langs de N417 bij Maartensdijk, over een lengte van 350 meter. Het gaat hier om een grootschalige proef waarbij de provincie ervaring wil opdoen met de aanleg en het rendement van zonnepanelen en met het meerjarig onderhoud ervan.