FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 januari 2020

College Football: LSU Tigers winnen National Championship na overtuigende overwinning

Afgelopen maandagnacht werd de finale van het Amerikaanse college football seizoen gespeeld. In “The Mercedes-Benz Superdome” speelden de LSU Tigers tegen titelverdediger Clemson Tigers.

Het waren de Clemson Tigers die als eerste scoorden. Een korte run van quarterback Trevor Lawrence zorgde voor de eerste touchdown van de wedstrijd (7-0). De LSU Tigers antwoordden snel met een prachtige 52-yard pass van sterspeler Joe Burrow naar Ja’Marr Chase (7-7). In het tweede kwart liep Clemson uit naar een 17-7 voorsprong na een field goal en een 36-yard rush van Tee Higgins.

Joe Burrow, die dit jaar nog nooit tegen een achterstand van 10 punten had aangekeken, wist dit snel om te buigen in een voorsprong. Een korte 3-yards rush van Burrow zorgde voor een stond van 17-14. Daarna volgde een 14-yards passing touchdown naar nogmaals Ja’Marr Chase (17-21) en net voor het einde van de eerste helft nog een korte pass naar Thaddeus Moss (17-28). Hiermee wist LSU een achterstand van 10 punten binnen tien minunten om te buigen in een voorsprong van maar liefst 11 punten.

In de tweede helft leek Clemson weer in de wedstrijd te komen. De eerste drive van LSU werd gestopt en Clemson wist te scoren door een 3-yard run van Travis Etienne. De two-point conversion ging ook raak wat voor een stand van 25-28 zorgde. Hierna werd de wedstrijd een grote LSU en Joe Burrow show. De verdedigers van LSU wisten Clemson keer op keer te stoppen, terwijl Burrow nog twee touchdowns aan zijn indrukwekkende seizoen wist toe te voegen. Een korte 4-yard pass naar Thaddeus Moss (25-35) en een 24-yard pass naar Terrace Marshall (25-42) zorgden voor de eindstand.

Joe Burrow, die verantwoordelijk was voor vier passing touchdowns, brak hiermee het record van de meeste passing touchdowns in een seizoen. Hij wist maar liefst 60 keer iemand de endzone in te sturen. Hiermee brak hij het record uit 2006, die in handen was van Colt Brennen.

Het is de eerste nationale titel voor de LSU Tigers sinds de in 2014 ingevoerde College Football Playoffs. De eerdere edities werden gewonnen door Ohio State Buckeyes (2014), Alabama Crimson Tide (2015, 2017) en Clemson Tigers (2016, 2019).

Uitslag PEC Zwolle - FC Utrecht

Het eerste duel in de Eredivisie na de winterstop was dat tussen PEC Zwolle en FC Utrecht. De wedstrijd kende een spectaculair slot. Met nog vier minuten te spelen kwamen de bezoekers door een doelpunt van Abass op een 2-3 voorsprong, lang konden ze daar echter niet van genieten want in de slotminuut maakte Nakayama gelijk.


PEC Zwolle

3 - 3

FC Utrecht

27' v. Duinen
53' Paal
89' Nakayama
  24' Gustafson (pen)
71' Kerk
86' Abass
 
Gele kaart: Huiberts, Paal, (PEC Zwolle), v. Rooijen, v. Overeem, v.d. Maarel, Klaiber, (FC Utrecht)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.102
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zetterer
Hamer
Lam
Kersten
Nakayama
Paal
Saymak (Johnsen/74)
Clement
Huiberts (Dekker/79)
Thy (v. Crooy/74)
v. Duinen
  Zoet
Klaiber
v.d. Maarel
Janssen
Guwara
v. Rooijen (Emanuelson/66)
Gustafson
v. Overeem
Kerk
Dalmau (Abass/76)
v.d. Streek

Koploper SC Cambuur verliest opnieuw, De Graafschap en FC Volendam doen goede zaken

SC Cambuur heeft vrijdagavond voor de tweede opeenvolgende wedstrijd verloren. De Leeuwarders verloren met 3-2 van TOP Oss. Jong Ajax neemt komende maandag bij winst op FC Dordrecht de eerste plaats over. De Graafschap en FC Volendam deden goede zaken. De Superboeren wonnen met 0-2 bij Almere City FC. FC Volendam versloeg in eigen huis Jong PSV met 4-2. Beide ploegen hebben nog maar twee punten achterstand op SC Cambuur.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City FC - De Graafschap 0-2
Excelsior - Telstar 3-3
FC Eindhoven - Helmond Sport 2-0
FC Volendam - Jong PSV 4-2
MVV Maastricht - N.E.C. 0-0
NAC Breda - Jong AZ 3-1
TOP Oss - SC Cambuur 3-2

Nederlandse militairen hervatten het geven van trainingen in Irak

De Nederlandse militairen hervatten hun activiteiten in het Noord-Iraakse Erbil en in Bagdad. Het gaat om het opleiden van Iraaks-Koerdische milities. Deze Peshmerga bevechten ISIS-strijders op de grond. Ook trainen Nederlandse militairen Iraakse Special forces. Dat de militairen weer aan de slag gaan meldde minister Ank Bijleveld-Schouten zojuist aan de Kamer.

De commandant van de anti-ISIS-coalitie in Irak liet weten dat de veiligheidssituatie geen obstakel meer vormt. Eerder was dit wel het geval door oplopende spanningen tussen de VS en Iran. Die waren ontstaan na een Amerikaanse raketaanval in Irak. Daarbij kwam de Iraanse generaal Qassem Soleimani om het leven. Alle trainingsactiviteiten werden vervolgens stilgelegd en de Nederlandse militairen verplaatst.

Het kabinet houdt de situatie zoals altijd nauwgezet in de gaten. Hierbij is de inschatting van de commandant van de anti-ISIS coalitie in Bagdad leidend.

Archieffoto Defensie: Nederlandse militair traint Peshmerga
Archieffoto Defensie: Nederlandse militair traint Peshmerga

Waterpolosters winnen met monsterscore van Frankrijk

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben ook hun vierde groepswedstrijd op het EK gewonnen. Tegen Frankrijk won Oranje met maar liefst 18-1 (4-1, 6-0, 4-0, 4-0).

Nederland was al zeker van de kwartfinales na zeges tegen Israël, Duitsland en Italië en ook Frankrijk had geen kans tegen de Nederlandse ploeg. Bij rust was het al 10-1 in Nederlands voordeel en uiteindelijk zou Nederland uitlopen naar een 18-1 zege tegen de Franse waterpolosters.

Maartje Keuning was topscorer aan Nederlandse kant met vier doelpunten. Kitty Lynn Joustra en Sabrina van der Sloot waren beide goed voor drie doelpunten in de wedstrijd tegen Frankrijk.

De ploeg heeft zondag aan een gelijkspel tegen Spanje genoeg voor de groepswinst. Beide landen hebben alle groepswedstrijden gewonnen, maar Nederland heeft een beter doelsaldo dan de Spaanse waterpolovrouwen.

Waterpolosters winnen met monsterscore van Frankrijk (Pro Shots / Insidefoto)
Waterpolosters winnen met monsterscore van Frankrijk (Pro Shots / Insidefoto)

Guidetti verlaat Alavés voor laagvlieger in 2. Bundesliga

John Guidetti vervolgt zijn loopbaan bij Hannover 96, zo is vrijdag wereldkundig gemaakt. De club uit de 2. Bundesliga neemt de Zweedse aanvaller tot het einde van het seizoen op huurbasis over van Deportivo Alavés. De Duitsers hebben tevens een optie tot koop laten opnemen in de overeenkomst. Guidetti beschikt in Spanje over een doorlopende verbintenis tot medio 2022.

De eerste aanwinst van Hannover van 2020 kwam vrijdag zonder problemen door de medische keuring, waarna hij een huurcontract voor een halfjaar ondertekende. Guidetti staat vrijdagmiddag al op het trainingsveld.

"Met John hebben we een fysiek sterke spits aangetrokken, die over een uitstekende schiettechniek beschikt", jubelt sportief directeur Gerhard Zuber. "Hij wil een plaats veroveren in de Zweedse EK-selectie. In de gesprekken is duidelijk gebleken dat hij Hannover daarvoor de ideale club vindt."

"Hannover 96 is een grote club, maar de prestaties kunnen beter", trekt Guidetti zijn conclusies over de huidige nummer dertien in de 2. Bundesliga.

"Ik ga er alles aan doen om de weg omhoog weer in te zetten. We moeten de juiste focus en mentaliteit hebben, hard werken en honderd procent geven in elke wedstrijd. Dan kunnen we succesvol zijn. Ik heb in ieder geval veel goede dingen gehoord over dit elftal."

Guidetti kwam in januari 2018 bij Alavés terecht en heeft 5 doelpunten en 4 assists in 49 wedstrijden voor de Spaanse club achter zijn naam staan. Dit seizoen speelde de 27-jarige aanvaller echter amper, waardoor een tussentijds vertrek de beste oplossing lijkt te zijn.

De ex-aanvaller van onder meer Manchester City en Celta de Vigo werd onlangs in verband gebracht met Feyenoord, de club die hij in het seizoen 2011/12 diende als huurling. Trainer Dick Advocaat zou echter weinig zien in zijn komst naar De Kuip.

Bayer Leverkusen beloont Bosz met nieuw contract

Peter Bosz blijft langer bij Bayer Leverkusen. De club is tevreden over de Nederlandse trainer en heeft hem beloond met een nieuw contract tot medio 2022. Bosz staat sinds januari 2019 aan het roer bij de club uit de Bundesliga. Onder zijn leiding plaatste de club zich voor de Champions League, terwijl Leverkusen dit seizoen is terug te vinden op de zesde plaats op de ranglijst. De vorige verbintenis van Bosz liep aan het einde van dit seizoen af.

Ook het contract van assistent-trainer Hendrie Krüzen, Bosz’ vaste rechterhand, is verlengd tot aan de zomer van 2022. De 56-jarige hoofdtrainer heeft het goed naar zijn zin, zo laat hij weten. "We hebben een leergierig, ambitieus en loyaal team, dat ons het afgelopen jaar veel plezier heeft bezorgd."

"Deze ploeg verzaakt nooit, zelfs niet in de moeilijke fases. Ze hebben altijd geloofd in onze filosofie. Wij geloven in dit team en deze club. Er is hier veel mogelijk en we kijken ernaar uit om onze weg hier te vervolgen."

"We waarderen de dagelijkse werkzaamheden van Peter Bosz bij Bayer", reageert voorzitter Fernando Carro op de clubwebsite. Hij laat weten dat de clubleiding tevreden is over de trainer, met name vanwege de prestaties en het aantrekkelijke voetbal van het eerste elftal. "Wij hebben ambitieuze doelen en we zijn ervan overtuigd dat we deze kunnen behalen met Peter als hoofdtrainer."

Technisch directeur Rudi Völler spreekt op het clubkanaal lovend over de ex-trainer van onder meer Ajax en Heracles Almelo. "De hand van Peter is goed zichtbaar tijdens de trainingen en wedstrijden. Hij is in staat om een team te ontwikkelen. Zijn visie past bij die van ons."

"Leverkusen staat al jaren voor agressief, dominant en snel voetbal. We hadden als snel door dat beide partijen met elkaar verder wilden, we zijn blij dat de samenwerking een vervolg krijgt."

EVA-team vist man uit kledingkast

Het EVA-team (Executie Vonnissen Afgestraften) ging het nieuwe jaar van start met vijf aanhoudingen. Bij een aanhouding werd de man opgevouwen in een kledingkast gevonden.

Op maandag 6 januari, bij de eerste aanhouding van dit jaar door het EVA-team, werd de hulp ingeroepen van de hondenbrigade. Bij de verblijfplaats van een veroordeelde 34-jarige man waren meerdere pitbulls aanwezig. De hondenbrigade zorgde dat de pitbulls achter gesloten deuren zaten, zodat het EVA-team de man kon aanhouden in Den Haag. Hij moet een gevangenisstraf uitzitten van 119 dagen voor bedreiging en verkeersovertredingen.

Een gesignaleerde man deed zijn uiterste best om uit handen van de politie te blijven. De 48-jarige man werd gezocht voor het overtreden van de Opiumwet en is veroordeeld tot het betalen van € 96.721,40,- en 540 dagen gevangenisstraf. Hij is op dinsdag 7 januari aangehouden in Den Haag, hij zat verstopt en opgevouwen in een kledingkast.

Een 30-jarige man is op dinsdag 14 januari in Gouda aangehouden. Bijna een jaar na zijn veroordeling. Hij moet nu 60 dagen zitten voor diefstal met geweld.

Op woensdag 15 januari werd een 52-jarige man aangehouden in Rijsenhout, hij moet 74 dagen zitten voor het overtreden van de Opiumwet. Vlak na deze aanhouding kwam een nieuwe opdracht binnen. Een 26-jarige man had bijzondere voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling overtreden. Hij is dezelfde dag nog aangehouden in Den Haag.

Faber onthult details gesprek met Zoet; Pereiro speelt tot 1 februari niet

Ernest Faber wil nog niet zeggen welke PSV-keeper zondag tegen VVV-Venlo het Eindhovense doel verdedigt. Jeroen Zoet maakt het seizoen op huurbasis af bij FC Utrecht. De doelman had niet het gevoel dat hij snel zou terugkeren onder de lat bij PSV. "Voor mij was het duidelijk. Ik wist hoe het zat. Daarom heb ik snel geschakeld en de keuze gemaakt om hierheen te gaan", liet Zoet woensdag weten.

Volgens interim-trainer Ernest Faber was het nog geen uitgemaakte zaak dat de sluitpost weer voorrang zou moeten verlenen aan Lars Unnerstall. Faber wil echter nog niet zeggen of laatstgenoemde zondag tegen VVV-Venlo ook daadwerkelijk een basisplaats heeft.

"Na het trainingskamp in Qatar is Jeroen bij me gekomen. Hij wilde weten hoe het ervoor stond. Ook met het oog op het EK", wordt Faber vrijdag op de persconferentie van PSV in aanloop naar de uitwedstrijd tegen VVV geciteerd door onder meer het Algemeen Dagblad. "Ik heb toen mijn verwachtingen gedeeld: dat Lars (Unnerstall, red.) licht voor stond, maar dat er nog niets definitief was. Toen gaf Jeroen aan dat hij wilde gaan voor wekelijks keepen."

In de optiek van Faber had Zoet wellicht beter een paar dagen kunnen wachten, zeker nu er door hem nog geen definitief besluit is genomen over de doelman voor de tweede seizoenshelft. "Officieel is morgen (zaterdag, red.) de opstelling pas bekend, dan is het zeker. Zo moet je dat zien."

"Spelers trekken altijd eigen conclusies, dat deed ik als voetballer zelf ook, dus dat is geen probleem." Faber kan eventueel ook nog kiezen voor Robbin Ruiter, al lijkt Unnerstall zijn plaats gewoon te behouden.

Faber weet dat PSV nog steeds bezig is met het aantrekken van Ricardo Rodríguez, al lijkt Fenerbahçe momenteel de beste papieren te hebben om de linksback voor circa zes miljoen euro over te nemen van AC Milan. "Het is aan de club om een linksback te vinden. Ik hoop dat ze aan iemand kunnen komen. Veel hangt af van financiële middelen."

PSV hoopt aan de andere kant Gastón Pereiro nog deze maand van de hand te kunnen doen. "We houden Pereiro aan de kant tot aan het einde van de transferperiode", aldus de interim-coach, die nog twijfelt over het inzetten van de weer fitte Sam Lammers tegen VVV. Nick Viergever ontbreekt sowieso wegens een schorsing.

Lang neemt afscheid bij Ajax en kiest voor FC Twente

Noa Lang maakt het seizoen op huurbasis af bij FC Twente, zo meldt de NOS. Na overleg met Ajax en zijn zaakwaarnemer heeft de talentvolle buitenspeler ervoor gekozen om meer ervaring te doen op het hoogste niveau in Enschede. Lang nam vrijdag afscheid van zijn ploeggenoten op De Toekomst.

Ten Hag gaf vrijdag op de persconferentie nog aan dat Lang mocht vertrekken. "Hij is een jonge speler met relatief weinig ervaring op het hoogste niveau. Hij moet ervaring opdoen. We staan ervoor open om hem te verhuren zodat hij hopelijk in juni terugkeert als een betere speler." Het talent werd ook gelinkt aan sc Heerenveen, maar kiest voor een tijdelijke overstap naar Twente.

Lang kwam aan het einde van de eerste seizoenshelft regelmatig aan spelen toe doordat Quincy Promes, David Neres en Zakaria Labyad geblesseerd raakten. Promes is inmiddels weer fit, terwijl Neres op de weg terug is en bovendien met Ryan Babel een aanvallende versterking is aangetrokken.

De kansen op speelminuten zijn daardoor geslonken voor Lang, die bij Twente meer kans op speeltijd heeft. Lang is niet de eerste Ajacied die wordt verhuurd aan FC Twente. In het verleden gingen Ronald de Boer en Andy van der Meijde hem al voor. Op 15 maart keert Lang voor even terug in de Johan Cruijff ArenA als hij het met Twente tegen het team van Ten Hag opneemt.

PornHub aangeklaagd, want geen ondertiteling

Yaroslav Suris is doof. Yaroslav Suris houdt ook wel eens van een goede film, zoals Hot Step Aunt Babysits Disobedient Nephew, Sexy Cop Gets Witness To Talk en natuurlijk Daddy 4K -- Allison Comes To Talk About Money To Her Boys' Naughty Father, wie kent ze niet?

Deze kwaliteitsfilms bekijkt meneer Suris schijnbaar het liefst met de broek op de enkels, want ze staan op PornHub - niet dat dat uw redacteur iets zegt. Echt ervan genieten kan hij echter niet: de films zijn helaas niet ondertiteld en dat maakt het voor hem - en andere doven - moeilijk om het plot te volgen, toch wel de voornaamste reden om te kijken hoe een stieftante haar neef uitwoont.

Om hoeveel geld het gaat is helaas niet bekend en PornHub heeft ook nog niet gereageerd op de aanklacht. Het zou een belangrijke zaak kunnen worden voor de dove geile donders op deze wereld, hoewel het niet al te waarschijnlijk lijkt dat bijvoorbeeld YouPorn en xHamster - wat tot verbazing van uw redacteur niet over hamsters blijkt te gaan - hun cinematische hoogstandjes binnenkort zullen ondertitelen.

Drie tieners opgepakt voor neersteken tiener

De politie hield donderdagavond 16 januari drie minderjarigen aan als verdachten van het steken van een jongen in het Oranjepark. Het 16-jarige slachtoffer uit 's-Gravenzande is voor behandeling van zijn verwondingen vervoerd naar het ziekenhuis. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Rond 19.30 uur kreeg de politie de melding dat een jongen in het Oranjepark was gestoken. Hij is door ambulancepersoneel gecontroleerd en daarna naar het ziekenhuis vervoerd. De politie slaagde er kort na de melding in om een verdachte op heterdaad aan te houden.

Later op de avond werden nog twee verdachten aangehouden. Het gaat om een 16-jarige jongen uit Honselersdijk en twee meisjes van 14 en 13 jaar uit ’s-Gravenzande. Zij zitten op dit moment vast en worden gehoord. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Twee arrestaties in onderzoek naar miljarden gestolen wachtwoorden

Het cybercrimeteam Oost-Nederland heeft in nauwe samenwerking met het team digitale ondersteuning Oost-Nederland op woensdag 15 januari een 22-jarige inwoner aangehouden op verdenking van het online aanbieden van omstreeks 12 miljard inlognamen en gestolen wachtwoorden. Gebruikers konden deze tegen betaling inzien en downloaden. Het betreft een samenwerking tussen de National Crime Agency (Verenigd Koninkrijk), de FBI, het Bundeskriminalamt en de Nederlandse politie.

De politie werd getipt door de National Crime Agency. Op grond daarvan is door het cybercrimeteam van de politie in de Eenheid Oost-Nederland zelfstandig een onderzoek gestart. Tijdens de actie is een 22-jarige verdachte uit Arnhem aangehouden en werden wee woningen in Arnhem doorzocht. In de woning van de verdachte werd professionele apparatuur aangetroffen die het mogelijk maakte de aangeboden diensten via de website 'We leak info' te verlenen. De verdachte is betrokken bij het bezitten en aanbieden van ontvreemde gebruikersnamen en wachtwoorden en heeft een faciliterende rol als het gaat om cybercriminaliteit. De teamleider van het cybercrimeteam geeft aan dat juist de facilitators een belangrijke schakel zijn bij het aanpakken van cybercriminelen.

In het kader van het internationale onderzoek van de NCA is ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland aangehouden. De website “We leak info” is door de FBI uit de lucht gehaald. De politie gaat verder met het onderzoek. 

Slachthuizen decor misstanden; varkens levend gekookt

Nog altijd zijn de Nederlandse slachthuizen het decor van ernstige misstanden. Dit blijkt uit inspectieverslagen van de NVWA, opgevraagd door Varkens in Nood. Inspecteurs zagen onder andere dat dieren levend werden gekookt. Er is weinig veranderd sinds het schandaal van anderhalf jaar geleden. Toen riepen ruim 55.000 mensen middels onze petitie de politiek op om een einde te maken aan de misstanden. “Ongelofelijk dat dit nog steeds gebeurd. Slecht slachten is gewoon sluiten!” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Met de petitie #SlechtSlachtenIsSluiten haalde Wakker Dier in juni 2018 in korte tijd ruim 55 duizend handtekeningen op. Deze handtekeningen zijn aangeboden aan een delegatie van Kamerleden: Groen Links, PvdA, PvdD, SP, VVD en D66 namen de petitie in ontvangst, beloofden beterschap en toonden zich eensgezind: aanpakken die horrorpraktijken in foute slachthuizen.

Uiterst wreed
Sindsdien is er niets veranderd, blijkt uit de rapporten die Varkens in Nood heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Integendeel. Nog steeds komen er ernstige miststanden voor waarbij dieren op uiterst wrede wijze ernstig mishandeld en zelfs levend gekookt worden: varkens verdrinken dan gillend en hevig trappelend in een gloeiend heet waterbad. De inspecteurs van de NVWA zagen het in anderhalf jaar tijd zes keer voor hun eigen ogen gebeuren.

Ernstig leed
De dagelijkse praktijk en het gebrek aan controle in slachterijen kan leiden tot ernstig leed bij de dieren. De lijst met misstanden is pijnlijk en lang. Zo rapporteerde een inspecteur een wachtruimte in een slachterij waar varkens te lang in verbleven. De hokken waren zo vies van de poep en plas dat de vloer spiegelglad werd. Meerdere varkens gleden uit en scheurden hierdoor de spieren aan de binnenkant van hun benen. De dieren schreeuwden het uit van de pijn. Bij één dier was de spier tot aan de bilnaad gescheurd.

Andere misstanden zijn onder meer botbreuken en ernstige ontstekingen bij illegaal vervoerde dieren; dieren met ernstige, open wonden die niet kunnen lopen; varkens die levend in de kadaverbak belanden en slachthuis-medewerkers die niet of te laat ingrijpen bij incidenten.

Meer toezicht
“De maat is nu echt meer dan vol,” zegt Anne Hilhorst. "De waardeloos gebleken politieke beloftes moeten eindelijk worden omgezet in daden. Er moet meer geld naar de NVWA zodat zij beter toezicht kunnen houden. Een slachthuis dat vervolgens alsnog in de fout gaat, moet onmiddellijk worden gesloten,” aldus Hilhorst.

Jonge spoorlopers opgepakt na bekogelen trein

De politie zoekt getuigen van een vernieling waarbij donderdagmiddag rond 12.30 uur een trein is bekogeld met stenen. Dit gebeurde ter hoogte van de Hectorlaan in Heerhugowaard.

Twee jongens zijn kort na het incident aangehouden, dit tweetal liep over het spoor. Door een steen sneuvelde een raam van de trein. De steen werd gegooid toen de trein langsreed. In de trein kwam een vrouw, met kind, onder de glasscherven te zitten. De politie komt graag in contact met deze persoon. Er kan gebeld worden met 0900-8844. Ook andere getuigen kunnen bellen met dit nummer. De trein is na het incident stilgezet op station Heerhugowaard.

Eerder incident
Woensdagmiddag rond 14.30 uur was ook een incident in Heerhugowaard. Ook toen werd er met stenen gegooid. Dit was op de Bickerstraat. De politie heeft toen wel een groepje jongeren staande gehouden. Maar dit heeft niet geresulteerd in aanhoudingen. Ook hier is de politie op zoek naar getuigen. Hen wordt verzocht contact op te nemen met 0900-8844.

'Kat in 't bakkie, rat was geen makkie'

Een kat en een rat zijn afgelopen dinsdag vast komen te zitten in een skatekuil in het centrum van Amsterdam. Er moesten zelfs agenten aan te pas komen om de dieren te vangen.

Ook de dierenambulance kwam ter plaatse bij de kuil in de Nieuwe Willemsstraat. Daar bleek dat de kat redelijk eenvoudig op te pakken was.

Maar de rat maakte er een echte race van, zo laten medewerkers weten. Hij bleef maar rondjes rennen en viel zelfs een behulpzame omstander aan.

Laken
Uiteindelijk moest de rat met een laken uit de kuil worden getild. 'De kat en rat maken het goed. Ze zijn als vrienden uit elkaar gegaan', staat op de Facebookpagina van de dierenambulance.

Speksteen als deklading voor meer dan 400 kilo heroïne

Medewerkers van de Douane en de dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid troffen tijdens een routinecontrole op 31 december 439 kilo heroïne aan.

De verdovende middelen waren verstopt onder een lading speksteen in een container aan boord van een schip in Rotterdam. Dit schip was afkomstig uit de haven van Karachi in Pakistan. De heroïne is in beslag genomen en vernietigd. Een onderzoek is ingesteld.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Zo ligt circuit Zandvoort er nu bij, de kombochten krijgen vorm

Net na de jaarwisseling deelden we een update van de verbouwingen op en rond het circuit van Zandvoort, nu is het tijd om te laten zien hoe het er nu voor staat. Net als de vorige keer maakte Jorg de Bruijn een mooi filmpje van hoe de situatie nu is. Duidelijk is dat er de afgelopen weken hard gewerkt is.

Inmiddels is goed te zien hoe de twee kombochten van het circuit erbij komen te liggen. Ook zijn beide tunnels naar het binnenterrein van de baan onder de grond verdwenen. Daarnaast is goed te zien dat het duingedeelte voor het 'stadion deel' van de baan vlak is gemaakt voor het plaatsen van de tribunes.

Circuit Zandvoort (YouTube/Jorg de Bruijn)

Leegloop dreigt bij Ajax: "Zijn naam pronkt op lijstjes van de Europese top"

Het Algemeen Dagblad voorspelt dat het komende halfjaar de laatste rondgang over de Nederlandse velden wordt van een 'unieke groep spelers' bij Ajax. De krant verwacht dat een aantal spelers van de Amsterdammers de club komende zomer gaat verlaten. Naar verluidt houden veel spelers er een vertrekwens op na, indien in de zomer een geschikte club voorbijkomt.

'Het lijstje van de huidige basisspelers met een groot vertrekrisico is substantieel: André Onana, Nicolás Tagliafico, Joël Veltman, Donny van de Beek, Hakim Ziyech, David Neres', aldus het dagblad, dat ook rekening houdt met een mogelijk vertrek van trainer Erik ten Hag.

Van de Beek gaat zo goed als zeker naar Real Madrid, terwijl het afwachten wordt waar Onana gaat spelen. Voor de doelman 'is er continu belangstelling van de internationale top, alleen is zijn toekomst afhankelijk van wat de topkeepers bij het selecte groepje eliteclubs doen en waar een plek vrijkomt'.

Tagliafico heeft zich momenteel in internationaal verband onderscheiden als een 'topvleugelverdediger', terwijl 'alle grootmachten' David Neres volgden toen hij afgelopen zomer bijtekende bij Ajax.

Daarnaast heeft Veltman er nooit een geheim van gemaakt nog een stap naar het buitenland te willen maken. Tot slot staat de krant stil bij de toekomst van spelmaker Hakim Ziyech.

'De 26-jarige architect van het aanvalsspel is hét voor de achterban hoopgevende bewijs dat spelers niet 'zomaar' vertrekken bij Ajax.'

Twee zomers hield iedereen rekening met een transfer van Ziyech, anderhalf jaar geleden was zijn rugnummer zelfs al vergeven aan de nieuweling Dusan Tadic.

'Inmiddels pronkt de naam van de Marokkaanse international nog altijd op lijstjes van de Europese top, waarbij Arsenal onlangs als concrete naam uit de Engelse Premier League voorbijkwam.'

ADO dendert door en stunt met bijzondere transfer van Roemeens talent

ADO Den Haag heeft zich per direct versterkt met Tudor Baluta, zo meldt de Eredivisionist vrijdagochtend via de officiële kanalen. De twintigjarige middenvelder uit Roemenië, die reeds zeven interlands achter zijn naam heeft staan, wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Premier League-club Brighton & Hove Albion.

"Ik ben blij dat ik deze stap kan maken", reageert Baluta op de site van ADO. "Ik ben er klaar voor om alles te geven voor ADO Den Haag, zodat de club in de Eredivisie kan blijven spelen."

"Ik kijk erg uit naar de samenwerking met mijn nieuwe collega's en kan niet wachten om de fans te laten zien wat ik in huis heb. Ik heb veel goede dingen gehoord over de supporters."

De Roemeen is de vijfde winterversterking van ADO. Eerder werden al Sam Stubbs, Laurens de Bock, George Thomas en Mick van Buren verwelkomd.

De komst van Baluta werd door Voetbal International omschreven als een 'bijzondere transfer' en 'een stunt'. Mogelijk speelt de nieuwe pupil van Alan Pardew zondag al mee als ADO het opneemt tegen concurrent RKC Waalwijk.

Tokyo Mirage Sessions #FE Encore op Switch verkrijgbaar

Nintendo heeft de releasetrailer vrijgegeven voor Tokyo Mirage Sessions #FE Encore, die vandaag wereldwijd voor Nintendo Switch is uitgebracht.

De werelden van de Fire Emblem-serie en Atlus-games zijn gekruist. Een interdimensionaal kwaad is het moderne Tokio binnengevallen. Jij en je nieuwe popidolen moeten je eigen creatieve kracht gebruiken, gecombineerd met iconische Fire Emblem-personages als wapens, om een geheime oorlog te voeren tegen malafide geesten die zich voeden met creativiteit.

Onze bevindingen van Tokyo Mirage Sessions #FE Encore zijn te lezen in de review.

Wie niet weg is, is gezien en wordt gearresteerd

De politie heeft twee verdachten aangehouden na de inbraak in een bedrijfsbus aan de Priemstraat in Alkmaar. Rond 01.20 uur zag een oplettende getuige het tweetal bezig. Agenten wisten al snel na aankomst de eerste verdachte aan te houden. De man hing nog een smoes op over ‘in de nachtelijke uren hardlopen’, maar daar trapten de agenten niet in. De verdachte, een 19-jarige man uit Alkmaar, werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Ruim een uur later werd de tweede verdachte gevonden. Die had zich goed verstopt achter een auto. Politiehond ‘Dubh’ won echter het verstoppertje spelen, want op deze speurneus had de verdachte niet gerekend. Agenten wisten de man, een 23-jarige Alkmaarder, aan te houden. In de omgeving werden de gestolen spullen uit het busje aangetroffen. Beide verdachten zitten vast voor verhoor op het politiebureau.

Alcohol- en drugstesten mogelijk maken voor chemiebedrijven

Waar zich grote veiligheidsrisico’s kunnen voordoen doordat werknemers onder invloed verkeren van alcohol of drugs, moeten deze werknemers van de werkvloer geweerd kunnen worden. Niet alleen voor hun eigen veiligheid, maar ook voor die van hun collega’s. Daarom verkent staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor chemiebedrijven, die onder het besluit risico zware ongevallen (Brzo) vallen de mogelijkheid om bij werknemers alcohol- en drugstesten af te nemen.

Werkgevers en werknemers werken samen bij de uitvoering van het arbobeleid, waaronder preventie- en verzuimbeleid. Het tegengaan van onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen op het werk hoort hier ook bij. De verkenning richt zich in eerste instantie op de zogenaamde Brzo-sector, waar zo’n 400 bedrijven onder vallen, met name chemiebedrijven, omdat het effect van een zwaar ongeval grote maatschappelijke gevolgen kan hebben. Het gaat om bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. De mogelijkheid tot het afnemen van alcohol- en drugstesten is het sluitstuk van deugdelijk Alcohol-, Drugs- en Medicijnbeleid (ADM-beleid) binnen de ondernemingen.

Staatssecretaris Tamara van Ark: "Werknemers die binnen een organisatie werkzaam zijn onder invloed van alcohol of drugs leveren een veiligheidsrisico op voor zichzelf, voor hun collega’s en voor hun omgeving. Dit gedrag hoort niet thuis op de werkvloer. Ik vind het belangrijk dat hiertegen kan worden opgetreden, omdat iedereen veilig moet kunnen werken. Ik wil daarom het afnemen van testen op alcohol en drugs op de werkplek in specifieke risicovolle situaties mogelijk maken."

Wettelijk kader
Binnen het huidige ADM-beleid kunnen bedrijven geen alcohol- en drugstesten afnemen. Persoonsgegevens verkregen uit het afnemen van alcohol- en drugstesten zijn namelijk bijzondere gezondheidsgegevens in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het tijdens werktijd controleren op het gebruik van alcohol en drugs is op grond van de AVG alleen toegestaan als daar een wettelijke grondslag voor is. Op dit moment bestaan er enkele specifieke wettelijke regelingen waarbij deelnemers aan het wegverkeer, treinmachinisten, boordpersoneel van vliegtuigen, schippers en loodsen onderworpen kunnen worden aan alcohol- en drugstesten.

Versterken Alcohol-, Drugs- en Medicijnbeleid
Naast het mogelijk maken van alcohol- en drugstesten, is het ook van belang het ADM-beleid binnen ondernemingen te versterken. Werkgevers gaan het ADM-beleid verder aanscherpen, actiever vorm geven en meer uitdragen. Bijvoorbeeld door verbeteren van preventie, voorlichting en begeleiding van de werknemer. Werknemers hebben ook een grote verantwoordelijkheid om niet onder invloed van alcohol of drugs op het werk te verschijnen.

Door Citrix geadviseerde mitigerende maatregelen niet altijd effectief

Er heerst momenteel onduidelijkheid over de effectiviteit van de eerder door Citrix geadviseerde mitigerende maatregelen. Dit geldt voor alle versies van Citrix ADC en Citrix Gateway servers. Citrix bevestigt sinds vandaag op zijn website dat deze maatregelen in ieder geval niet werken bij versie 12.1 in builds voor 51.16/51.19 en 50.31.

Het NCSC heeft eerder gewaarschuwd voor een ernstige kwetsbaarheid in Citrix ADC en Citrix Gateway servers, voorheen bekend als Citrix Netscaler. Citrix adviseert op zijn website mitigerende maatregelen voor deze kwetsbaarheid.

Advies
Het NCSC benadrukt dat er op dit moment voor alle versies van Citrix ADC en Citrix Gateway servers geen goede, gegarandeerd betrouwbare oplossing is.

Tot het moment dat een patch beschikbaar is, adviseert het NCSC om inzichtelijk te maken wat de impact is van het uitzetten van de Citrix ADC en Gateway servers. Afhankelijk van de impact, adviseert het NCSC te overwegen de Citrix ADC en Gateway servers uit te zetten.

Indien de impact van het uitzetten van de Citrix ADC en Gateway servers niet acceptabel is, is het advies om intensief te monitoren op mogelijk misbruik. Als laatste risico-beperkende maatregel kunt u nog kijken naar het whitelisten van specifieke IP-adressen of IP-blokken.

Versie 12.1
In dit geval adviseert het NCSC om de bovenstaande builds van versie 12.1 zo snel mogelijk te upgraden en toch de mitigerende maatregelen toe te passen. Deze upgrade van versie 12.1, biedt echter ook geen garantie op een betrouwbare oplossing.

Situatie en meer informatie
Momenteel is er sprake van actief misbruik van de gevonden kwetsbaarheden. Van kwetsbare systemen is de kans dat deze gecompromitteerd zijn hoog. Het NCSC monitort de situatie continu. 

The Elder Scrolls Online: Greymoor aangekondigd

Bethesda Softworks heeft The Elder Scrolls Online: Greymoor aangekondigd. Deze uitbreiding voor The Elder Scrolls Online komt op 18 mei uit voor pc en Mac en verschijnt twee weken later op 2 juni voor Xbox One en PlayStation 4. Er is ook een Stadia-versie gepland.

De Dark Heart of Skyrim-verhaallijn begint met de Harrowstorm dungeon DLC in februari. Daarin zitten twee nieuwe dungeons: je onderzoekt een niet zo natuurlijke storm in Icereach en verkent de dieptes van Unhallowed Grave. Daar ontdek je welke kwade krachten Skyrim willen aanvallen. Deze gebeurtenissen zijn het intro voor Greymoor.

In The Elder Scrolls Online: Greymoor ga je naar Western Skyrim waar bovennatuurlijke hagelstormen huishouden en monsters geleid door een Vampire Lord de bevolking aannvallen. De features van Greymoor zijn:

  • een nieuw gebied om te verkennen: Western Skyrim
  • een gothic hoofdverhaal dat aansluit bij het Dark Heart of Skyrim
  • een nieuw systeem: artifacts
  • een grote trial voor 12 spelers: Kyne's Aegis
  • nieuwe wereldevenementen: Harrowstorms
  • nieuwe delven, public dungeons en solomissies
  • updates en verbeteringen, inclusief een 'revamp' van de Vampire Skill Line (gratis voor alle ESO-spelers)

Hunt: Showdown voor PS4 komt in februari uit

Koch Media is uitgever van Hunt: Showdown geworden en kondigt meteen aan dat de PlayStation 4-versie van Hunt: Showdown op 18 februari wordt uitgebracht.

Hunt: Showdown is zowel fysiek als digitaal beschikbaar voor PlayStation 4. Een fysieke editie van de in augustus 2019 digitaal uitgebrachte Xbox One-versie zal beschikbaar zijn op dezelfde dag als de PlayStation 4-release.

Crytek blijft het komende jaar nieuwe inhoud toevoegen aan Hunt: Showdown via updates. De update van versie 1.2 bevat willekeurige teams van drie, een geavanceerde tutorial, nieuwe Legendary Hunters, nieuwe gear en wapens, prestatieverbeteringen aan de serverzijde, client-CPU-prestatiesfixes en een aantal andere algemene bugfixes. De volgende grote updates voegen cross-play toe tussen PlayStation 4 en Xbox One, een modus voor solo-spelers, live evenementen, outfits en een nieuwe map toe.

'Horizon: Zero Dawn komt naar pc'

Horizon: Zero Dawn zou in 2020 uitkomen op pc. Dat hebben drie mensen die bekend zijn met de plannen van Sony Kotaku verteld. De game zal naar verluidt beschikbaar zijn op zowel Steam als de Epic Games Store wanneer deze op pc wordt uitgebracht.

De post-apocalyptische RPG met robotdino's is naar verwachting de eerste grote PlayStation-exclusieve game die door Sony Interactive Entertainment is ontwikkeld voor pc. Verschillende games van Sony Interactive Entertainment, zoals de door Kojima Productions ontwikkelde Death Stranding, de door Quantic Dreams ontwikkelde Detroit: Being Human, Beyond: Two Souls en Heavy Rain, en de door Company ontwikkelde Journey en Flower werden al eerder aangekondigd voor pc, maar zijn ontwikkeld door onafhankelijke studio's die geen eigendom zijn van Sony. De pc-versies werden ook niet gepubliceerd door Sony, ondanks dat het eigendom bij Sony ligt.

Sony heeft nog niet gereageerd, dus tot nu toe is het een gerucht, maar het is zeker mogelijk. De nog naar pc komende Death Stranding maakt gebruik van de doorontwikkelde engine Decima van Guerrilla Games.

Horizon: Zero Dawn (Foto: Sony)

Kingdom Hearts III 'Re Mind' in concert

Square Enix heeft een trailer uitgebracht voor het concert dat gebundeld is in Kingdom Hearts III 'Re Mind' + Concert Video.

Voor € 39,99 krijg je de DLC Kingdom Hearts III 'Re Mind' met een concertvideo gebundeld van Kingdom Hearts –World of Tres– Orchestra, opgenomen in Osaka. Kingdom Hearts III Re Mind kan ook los worden gekocht voor € 29,99.

De DLC Kingdom Hearts III 'Re Mind' komt op 23 januari uit voor PlayStation 4 en 25 februari voor Xbox One.

Kabinet: Burgers verdienen betere uitvoering

Het kabinet hecht aan een betere uitvoering van overheidstaken. Meer maatwerk voor burgers staat daarin centraal. Maatwerk dat is afgestemd op hun individuele situatie. Dat staat in de kabinetsreactie op het onderzoek ‘Regels en ruimte – Verkenning Maatwerk in dienstverlening en discretionaire ruimte’. Minister Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft de kabinetsreactie donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het kabinet is van mening dat er bij de dienstverlening aan de burger een goede balans moet zijn tussen de, vaak digitale, standaarddienstverlening en maatwerk. Uitgangspunt moet zijn dat de overheid de burger met vertrouwen tegemoet treedt. De overheid moet bij zijn taak de wettelijke ruimte voor maatwerk bij bijzondere omstandigheden beter gaan benutten. Bij bijzondere omstandigheden mag een bestuursorgaan niet blind de eigen beleidsregel volgen, maar moet een maatwerkoplossing worden gezocht. Het kabinet vindt voor dat standpunt steun in de jurisprudentie van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, die steeds vaker bestuursorganen oproept tot maatwerk en toepassing van het evenredigheidsbeginsel.

Betere uitvoering door verschillende initiatieven
Het kabinet realiseert zich dat dit niet van de een op de andere dag geregeld is. Dit vergt een intensieve en meerjarige inzet van het kabinet en de uitvoeringsinstanties. Met maatwerk kunnen uitvoerende instanties meer rekening houden met bijvoorbeeld de digitale vaardigheid van mensen of met unieke omstandigheden die niet goed in de regels passen. Dit draagt bij aan een inclusieve samenleving waarin iedereen kan meedoen.

Zoveel mogelijk wordt aangesloten bij de meer dan veertig initiatieven die inmiddels zijn gestart. In programma’s zoals NLDIGIbeter over digitalisering en Mens Centraal wordt nadrukkelijk de mens centraal gesteld in de dienstverlening en communicatie. De Direct Duidelijk Brigade moet leiden tot begrijpelijker taal. Ook in de sociale zekerheid wordt meer gekeken naar de persoonlijke situatie zoals bij de Brede Schuldenaanpak, Verkenning Maatwerk Multiprobleemhuishoudens en Aanpak Levensgebeurtenissen. Loket Buitenland vergroot de dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland.

Actievere opstelling overheid
Het kabinet wil dat de overheid meteen bij de aanvraag van een voorziening al naar de individuele situatie kijkt en experimenteert om een passende oplossing te vinden. Verder wordt benadrukt dat de Algemene wet bestuursrecht verplicht te onderzoeken of aanleiding voor maatwerk bestaat. Daarmee wordt voorkomen, dat de burger en overheid onnodig in bezwaar- en beroepsprocedures verwikkeld raken. Al eerder is aangekondigd dat er een centraal meldpunt komt, waar burgers terecht kunnen voor het melden en oplossen van problemen met de basisregistraties.

Onderzoek Regels en ruimte
Het onderzoek dat aan de brief van het kabinet voorafging, is uitgevoerd bij instanties die veel contacten met burgers hebben: de Belastingdienst, UWV, SVB, DUO en het CAK. Het rapport ‘Regels en ruimte’ laat zien dat er verschillende oorzaken zijn voor het niet leveren van maatwerk voor burgers in bijzondere situaties, waar dat maatschappelijk gezien wel nodig is. Het rapport levert belangrijke bouwstenen voor verdere verbetering van de uitvoeringspraktijk waaraan het kabinet samen met de uitvoeringsorganisaties gaat werken. Het rapport maakt onderscheid tussen twee soorten maatwerk: maatwerk in klantcontact en maatwerk in de inhoud van de rechten en plichten van burgers. Rapporten van de Nationale ombudsman en de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid wezen eerder op het risico van uitsluiting, omdat niet iedereen zelfredzaam is.

Rechtsstaat Polen en Hongarije verder ondermijnd

Discussies van de EU met Polen en Hongarije hebben het gevaar voor ernstige schending van EU-grondrechten nog niet weggenomen, waarschuwt het Parlement. In een resolutie die donderdag met 446 stemmen voor, 178 stemmen tegen en 41 onthoudingen werd aangenomen, stellen de Parlementsleden vast dat uit verslagen en verklaringen van de Commissie, de VN, de OVSE en de Raad van Europa blijkt dat "de situatie in zowel Polen als Hongarije is verslechterd sinds de inwerkingtreding van artikel 7, lid 1".

De Europarlementariërs wijzen erop dat de door de Raad krachtens artikel 7 van het Verdrag georganiseerde hoorzittingen niet op een regelmatige, gestructureerde manier worden georganiseerd. Zij willen dat de Raad als follow-up van de hoorzittingen concrete aanbevelingen doet, inclusief deadlines voor de uitvoering ervan, aan de betrokken landen.

Het Parlement wijst erop dat “het verzuim van de Raad om artikel 7 van het VEU doeltreffend in te zetten de integriteit van de gemeenschappelijke Europese waarden, het wederzijds vertrouwen en de geloofwaardigheid van de Unie als geheel blijft ondermijnen."

In de tekst wordt de Commissie ook aangespoord om alle beschikbare instrumenten te gebruiken om een ernstige schending door Polen en Hongarije van de fundamentele rechten te voorkomen, zoals versnelde inbreukprocedures en verzoeken in kortgedingprocedures bij het Hof van Justitie.

De rol van het EP in de hoorzittingen in het kader van artikel 7
De Europarlementariërs maken bezwaar tegen het feit dat het Parlement niet mag deelnemen aan de hoorzittingen, ook al heeft het Parlement de procedure van artikel 7 zelf in gang gezet. Ze dringen aan op een gelijke behandeling zodat het Parlement in de gelegenheid wordt gesteld een met redenen omkleed voorstel formeel aan de Raad voor te leggen.

EU-mechanisme inzake democratie, rechtsstaat en grondrechten
Tot slot wordt in de resolutie de "onmiddellijke noodzaak" onderstreept van een EU-mechanisme voor de democratie, de rechtsstaat en de grondrechten dat op initiatief van Sophie in ’t Veld (ReNew) is voorgesteld door het Parlement. Het mechanisme betreft een jaarlijkse onafhankelijke evaluatie, waarbij op voet van gelijkheid wordt beoordeeld of alle lidstaten de in artikel 2 van het Verdrag vastgelegde waarden naleven.

Achtergrond
In september 2018 eiste het Parlement dat de Raad moest ingrijpen om te voorkomen dat de Hongaarse autoriteiten de fundamentele waarden van de EU zouden schenden. De EP-leden maakten zich vooral zorgen over de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, de vrijheid van meningsuiting, corruptie, de rechten van minderheden en de situatie van migranten en vluchtelingen.

In het geval van Polen verzocht de Europese Commissie in december 2017 om EU-maatregelen wegens de ondermijning van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. In een resolutie van maart 2018 verklaarde ook het Europees Parlement dat de Poolse rechtsstaat onder druk staat.

Volgens artikel 7 van het Verdrag kan de Raad naar aanleiding van deze verzoeken vaststellen dat er een duidelijk risico bestaat op een ernstige schending van de EU-waarden in de betrokken landen. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot sancties, zoals het opschorten van het stemrecht in de Raad.

EU-ministers hebben twee hoorzittingen met de Hongaarse regering gehouden, in september 2019 en december 2019. De Poolse autoriteiten hebben zich drie keer voor de Raad verdedigd, tussen juni en december 2018.

Nét geen Nieuw-Zeelandse biatlonmedaille op Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne is ook het biatlon afgerond. Dat zorgde voor een prima mix aan vooral gouden medailles, maar ook een beetje teleurstelling voor de neutrale fans: Nieuw-Zeeland pakte nét geen uitermate zeldzame medaille.

Sprint mannen
Campbell Wright werd al zesde op de individuele wedstrijd en dat is op zich geen verrassing: de Nieuw-Zeelander laat tegen de oudere jongens in de IBU Junior Cup al het hele seizoen zien bijzonder snel te zijn, alleen heeft hij wat moeite met het onder controle krijgen van het schieten. Dat ging in het Les Tuffes Nordic Centre in Frankrijk wél goed: één liggende schietfout en vijf staande treffers, zou het...?

Wright hield de eerste plek in handen, tot de Pool Marcin Zawol hem kwam bedreigen. Hij was sneller na zijn foutloze eerste schietbeurt, maakte staand één fout en hield met een prima slotronde 21 seconden over op de Nieuw-Zeelander aan de finish. De Noor Vegard Thon schoot ook één staande misser en leek het in de slotronde juist weg te geven ten opzichte van Wright, maar in de laatste meters kon hij toch nog drie seconden vinden.

Zo was er nog altijd een medaillekans, maar die werd de grond in geboord door Denis Irodov. De Rus begon foutloos en was ondanks zijn staande misser de snelste na schietbeurt twee. Dat gaf hij op de ski's nog weg aan de gouden Zawol, maar hij was negen seconden sneller dan Wright en won dus zilver, voor Thon en de trotse, doch ietwat onfortuinlijke Nieuw-Zeelander.

Campbell Wright maakt zich klaar voor zijn eerste schietbeurt (Pro Shots/SIPA USA)
Campbell Wright maakt zich klaar voor zijn eerste schietbeurt (Pro Shots/SIPA USA)

Sprint vrouwen
Een Russisch feestje, maar wel een spannende: Alena Mokhova vertrok vrij vroeg en met één (staande) misser zette ze de snelste tijd neer. De Oostenrijkse Anna Andexer (0+1) kwam zes seconden tekort, maar de laat gestartte Russische Anasastiia Zenova was een bedreiging. Het was echter nét niet genoeg: met één misser eindigde ze 1,9 seconden achter Mokhova, die zo na de individuele wedstrijd opnieuw goud won. Zenova pakte zilver, voor Andexer.

Gemengde estafette
Met Mokhova, Zenova en Irodov leken de Russen soeverein op weg naar het goud, maar dat was buiten Oleg Domichek gerekend. Hij was niet echt bestand tegen de druk, schoot miserabel en werd in de slotronde gepasseerd en op grote afstand gezet door Marco Barale. Samen met Martina Trabucchi, de indrukwekkende Linda Zingerle en Nicolo Betemps mocht de Italiaan het goud in ontvangst nemen, Rusland werd op ruim 40 seconden tweede en de Fransen zaten daar weer ruim achter met brons.

Nederlanders doneren bijna 1,2 miljoen euro voor getroffenen bosbranden Australië

Nederlanders hebben tot nu toe € 1.197.911 euro gestort op giro 5125 voor de hulp van het Rode Kruis aan getroffenen van de bosbranden in Australië. Het Rode Kruis in Australië helpt in ruim honderd evacuatiecentra. De hulpverleners geven onder andere psychosociale hulp en delen voedsel, water en toiletspullen uit. Daarnaast helpt het Rode Kruis familieleden die elkaar uit het oog zijn verloren om weer met elkaar in contact te komen. Gelukkig is het gaan regenen in Australië. Langdurige hulp voor de mensen die alles kwijt zijn is echter nodig. Daarom blijft het Rode Kruis in Australië actief.

Meer dan 5,900 huizen en publieke gebouwen zijn verwoest door het vuur. Het Rode Kruis verwacht daarom voor langere tijd hulp te moeten verlenen. Mensen die hun huis en al hun bezittingen kwijt zijn geraakt door het vuur kunnen van het Rode Kruis financiële steun krijgen om de spullen te kopen die zij het hardste nodig hebben. Ook heeft het Rode Kruis satelliettelefoons gebracht naar plekken waar het telefonienetwerk uit is gevallen, zodat de mensen in deze gebieden contact kunnen onderhouden met hulpdiensten, vrienden en familie. Mensen uit de getroffen gebieden kunnen zich veilig melden via deze website. Zo kunnen familieleden en vrienden checken of zij in veiligheid zijn. Op dit moment hebben 49.000 mensen zich veilig gemeld.

Angst
De mensen die gevlucht zijn hebben vaak angstige situaties meegemaakt die verwerkt moeten worden. “Er was overal as. Opeens werd de lucht heel rood en snel daarna werd het enorm donker. Het was acht uur ’s ochtends en het leek wel nacht”, zegt Chelsea, die met haar twee jonge kinderen uit Mallacoota voor het vuur gevlucht is naar een evacuatiecentrum. Haar vlucht naar veilig gebied was traumatisch. "Ik dacht dat we het niet zouden halen, ik kon niet stoppen met huilen. Ik hield mijn 6 maanden oude baby vast en dacht: dit is dus hoe alles gaat eindigen. Het was zo eng.” Het Rode Kruis in Australië helpt mensen als Chelsea met psychosociale hulp. Chelsea is daarnaast geholpen met administratieve zaken rondom de evacuatie en zij kreeg babyvoeding voor haar 6 maanden oude dochter Maggie en voedsel en water voor de rest van haar gezin.

Doneren
Het blijft mogelijk om te doneren voor de mensen die getroffen zijn door de bosbranden in Australië. Dit kan via giro 5125 of www.rodekruis.nl.

Export landbouwgoederen stijgt naar recordwaarde

De export van landbouwgoederen in 2019 wordt geraamd op 94,5 miljard euro. Dit is 4,6 procent meer dan in 2018 en de hoogste exportwaarde ooit. Dat melden Wageningen Economic Research (WUR) en het CBS op basis van gezamenlijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

De import van landbouwgoederen groeit met 3,7 procent en wordt voor 2019 geraamd op 64,1 miljard euro. Het landbouwhandelsoverschot komt met 30,5 miljard voor het eerst boven de 30 miljard euro uit. Dat is bijna 55 procent van het totale Nederlandse goederenhandelsoverschot.

Prijsontwikkelingen spelen een belangrijke rol bij de waardegroei van de uitvoer. Circa twee derde deel van de exportgroei komt door prijsstijgingen en circa een derde deel door volumegroei. Bij de invoer zijn prijs en volume elk verantwoordelijk voor circa de helft van de waardegroei.

Exportwaarde varkensvlees naar China verdrievoudigt
Sierteelt, zoals bloemen, planten, bloembollen en boomkwekerijproducten, had in 2019 met 9,5 miljard euro de hoogste exportwaarde van alle landbouwgoederen. Daarna volgen vlees (8,8 miljard euro), zuivel en eieren (8,6 miljard euro), groenten (7,3 miljard euro), fruit (6,2 miljard euro) en dranken (5,8 miljard euro).

De exportwaarde van vlees steeg vorig jaar met 8 procent. Met name de export van varkensvlees naar China nam sterk toe, van 117 miljoen euro in 2018 tot naar schatting 377 miljoen euro in 2019. Dit hangt samen met het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest in grote delen van Azië. Hierdoor was er vanuit China veel vraag naar buitenlands vlees en steeg het prijsniveau.

Geëxporteerde landbouwgoederen grotendeels van Nederlandse makelij
De export van landbouwgoederen betreft zowel producten van Nederlandse makelij (68,5 miljard euro) als wederuitvoer (26 miljard euro). Dit leverde Nederland in 2019 naar schatting een bedrag op van 41,9 miljard euro aan exportverdiensten; 3,7 procent meer dan in 2018 (40,4 miljard euro).

De export van Nederlandse makelij zorgt voor 92 procent van de totale exportverdiensten, wederuitvoer is goed voor 8 procent.

Kwart landbouwexport naar Duitsland
Duitsland voerde ook in 2019 de lijst met bestemmingen van de Nederlandse landbouwexport aan, met een exportwaarde van 23,6 miljard euro (25 procent), gevolgd door België (11 procent), Verenigd Koninkrijk (9 procent), Frankrijk (8 procent) en Italië (4 procent).

De export naar Duitsland (4 procent meer dan in 2018) en België (+5 procent) groeide harder dan de export naar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk (beide +1 procent). De grootste stijging in de top tien betreft de export naar China (+22 procent). Naast de vraag naar Nederlands varkensvlees steeg daar onder andere ook de vraag naar Nederlands babymelkpoeder.

Export landbouwgerelateerde goederen ook naar recordhoogte
De exportwaarde van landbouwgerelateerde goederen (zoals landbouwmachines en meststoffen) steeg in 2019 met 8,3 procent naar een record van 9,9 miljard euro. Met een exportwaarde van 104,4 miljard euro komt de totale export van landbouw- en landbouwgerelateerde goederen voor het eerst boven de 100 miljard euro uit.

Duitsland (1,5 miljard euro), België (1,0 miljard euro), Frankrijk (0,9 miljard euro), het Verenigd Koninkrijk (0,7 miljard euro) en de Verenigde Staten (0,6 miljard euro) hebben samen een exportaandeel van 47 procent binnen de landbouwgerelateerde goederen in 2019. De vier Europese landen importeren vooral meststoffen en landbouwmachines, de Verenigde Staten vooral landbouwmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie.

Landbouwmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie zijn samen goed voor meer dan de helft van de totale exportverdiensten aan landbouwgerelateerde goederen.

Reactie Minister
Minister Carola Schouten laat weten: “Nederlandse boeren, tuinders en vissers produceren mooie en kwalitatief goede producten voor zowel de nationale als de internationale markt. En de groei van productie is gepaard gegaan met een aanzienlijke verduurzaming op milieu, energie en duurzaam grondstoffengebruik. Daar ben ik trots op. Ik merk dat andere landen vol interesse kijken naar onze wijze van produceren. Naar de schaal waarop we produceren, maar ook naar de kennis en de technieken waarmee we dat doen. Onze technologische innovaties in de landbouw gaan de hele wereld over. Die kennis en kunde kunnen we nog veel meer delen, ook om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.”


FOK! Wat een weer: af en toe regen

Mogguh!

Dat was gisteren even licht in de duisternis. De zon scheen en het was lekker weer buiten. Er waren wel wat wolkjes aanwezig, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een graad of 10. Vandaag schittert de zon weer door afwezigheid.

Vannacht was het eerst nog helder met minima rond de 7 graden. In de loop van de nacht nam de bewolking toe.

Vandaag is het dan snel overal bewolkt en een storing trekt van west naar oost over het land. Dit gaat niet erg hard, want er vindt golfvorming plaats en daardoor gaat het allemaal vrij langzaam. De beste papieren om nog een beetje zon te zien vinden we langs de kust. Daar kan het aan het einde van de middag nog even opklaren. Er volgen daarna nog wel een paar buien. Heel misschien met een klap onweer. Het wordt hierbij ongeveer 9 graden. De wind draait naar west-noordwest en neemt flink toe. Aan zee kan het zelfs windkracht 7 worden.

Zaterdag kan er nog een lokale bui vallen, maar de dagen daarna zijn overwegend droog met af en toe zon. Het wordt wel wat frisser. In de nachten kan het een graadje vriezen, terwijl de thermometer overdag op een graad of 6 blijft steken.

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Zonsopkomst in Katwijk (Foto: Charged)
Een mooie zonsopkomst in Katwijk. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Coldcasekalender 2020 ook in tbs-instellingen

De politie brengt in 2020 opnieuw een coldcasekalender uit. Voor het vierde jaar op rij wordt de kalender met 52 zaken verspreid onder gevangenen, in de hoop dat dit waardevolle tips oplevert. Dit jaar ontvangen ook alle tbs-instellingen in Nederland de kalender.

‘Elk jaar levert de kalender nieuwe informatie op in oude zaken’, vertelt Aart Garssen, landelijk projectleider cold cases van de politie. ‘Cold cases zijn vaak complexe zaken die een lange adem vragen van politie en het Openbaar Ministerie. In 2019 hebben de coldcaseteams van de politie mooie resultaten geboekt. Verdachten zijn jaren later alsnog opgepakt en door het OM voor de rechter gebracht. Ook hebben verschillende onbekende doden een naam gekregen.’

202 tips
In 2019 kreeg de politie 202 tips die direct te linken zijn aan de coldcasekalender. Het totale aantal tips ligt vermoedelijk hoger, omdat veel mensen ook anoniem tippen. In 2019 zijn veel onderzoeken gedaan naar aanleiding van de binnengekomen informatie. Twee zaken zijn heropend. Hoewel nog geen zaak aanwijsbaar door de coldcasekalender is opgelost, zorgt de kalender elk jaar voor nieuwe informatie over cold cases. Garssen: ‘We zijn blij dat de kalender elk jaar nieuwe tips oplevert, die ons helpen in onze zoektocht naar antwoorden. We vinden het belangrijk dat daders gevonden en bestraft worden en dat er duidelijkheid komt voor de nabestaanden. Dat kan een einde maken aan hun onzekerheid, vragen beantwoorden waarmee zij al jaren worstelen en bijdragen aan het verwerken van het verlies van hun dierbare.’

De coldcasekalender is hier te bekijken.


2 zwaargewonden bij schietpartij Rotterdam Charlois

Gisterenavond, rond kwart over acht, hoorden getuigen op de Bas Jungeriusstraat in Rotterdam Charlois meerdere schoten. Twee mannen blijken geraakt bij een schietpartij. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De politie doet onderzoek en komt graag in contact met getuigen.

De gewonden zijn twee mannen van 19 en 22 jaar. Zij zaten vlak voor de schietpartij in hun auto op de Bas Jungeriusstraat. Hoe het verder precies is verlopen wordt nog onderzocht, maar in ieder geval liepen de mannen om kwart over acht op straat toen zij werden beschoten. Getuigen spreken van meerdere schoten en meerdere daders. De politie heeft de hele avond onderzoek verricht in de straat. De slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Getuigen worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook is er een tipformulier op de website beschikbaar

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.