FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 januari 2020

Advocaat verdachte zaak Derk Wiersum: 'Iedereen heeft recht op adequate rechtsbijstand'

De advocaat van Giërmo B., de 36-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, heeft er geen moeite mee om zijn cliënt bij te staan. Het Openbaar Ministerie weet nog niet precies wat de rol van B. is geweest, maar verdenkt hem wel van medeplegen van de moord. 'Dat is onder andere vanwege het feit dat hij de Opel Combo in gebruik had waarin bloedsporen van Derk Wiersum zijn aangetroffen en die ook te zien is op camerabeelden op de dag van de moord', zegt persofficier van justitie Justine Asbroek.

Volgens zijn advocaat, Tjalling van der Goot, gebruikte B. de auto inderdaad. 'Hij zegt, die auto is niet van mij, maar die leen ik zo nu en dan. En dan voor hele alledaagse zaken zoals het wegbrengen van grofvuil of het bezoeken van een festival. Maar uit niets blijkt dat mijn cliënt de bestuurder is geweest ten tijde van de moord.'

B. ontkent betrokken te zijn bij de moord. 'Hij heeft uitvoerig verklaard en antwoord geprobeerd te geven op vragen die de politie had', zegt Van der Goot. 'En de kern van wat hij heeft verklaard is dat hij er niet bij betrokken is.'

Gebeld
Het Openbaar Ministerie stelt dat er iemand is die meerdere keren naar Derk Wiersum heeft gebeld. Die persoon heeft ook contact gehad met B. 'Wij willen natuurlijk van de verdachte weten waarom hij in contact stond met de persoon die op zijn beurt in contact stond met Derk Wiersum.'

'Je kunt ook strafbaar zijn door op afstand samen te werken met de uiteindelijke schutter in dat geval, alleen dan moeten daar wel sterke aanwijzingen voor zijn', vindt Van der Groot. 'En ik vind dat die ontbreken.'

Ondervragen
Van der Groot snapt wel dat B. in beeld is. 'Dat zou ik als politieagent ook doen. De eerste die ik zou ondervragen zou de man zijn waarvan je denkt, die zit in die Opel Combo, in ieder geval een paar dagen daarna. Alleen zijn dat natuurlijk geen sterke aanwijzingen dat hij er iets mee te maken heeft. Het zou kunnen, maar het zou ook kunnen van niet, zeg ik dan maar even zo.'

Hij zegt het niet moeilijk te vinden om degene die verdacht wordt van betrokkenheid bij moord op een advocaat bij te staan. 'Want principieel, na die schokkende gebeurtenis op 18 september, vind ik dat iedereen in een democratische rechtszaak, wie het ook is en waar die ook van verdacht wordt, recht heeft op adequate rechtsbijstand.'

Vakbroeder
Dat vindt hij dus ook voor B. gelden. 'Aan de andere kant, als het zo is als het misschien is, namelijk dat Derk Wiersum om het leven is gebracht omdat hij advocaat was en zijn werk deed, maakt dat het nog dramatischer. Dan is het ook een vakbroeder. Dat maakt het wel wrang. Maar mijn cliënt is nog steeds verdachte.'

De rechtbank heeft het verzoek tot vrijlating afgewezen, wat betekent dat B. in ieder geval drie maanden langer blijft vastzitten. Het Openbaar Ministerie zei te verwachten dat er binnenkort meer verdachten worden opgepakt.

Amsterdam komt met woonplicht voor nieuwbouwwoningen

Kopers van nieuwbouwwoningen in Amsterdam mogen in de toekomst alleen nog zelf in de woning gaan wonen. Dat stelt woonwethouder Laurens Ivens (SP) woensdag voor.

De gemeente wil op deze manier een rem zetten op de trend dat huizen worden gekocht om die daarna weer tegen de hoofdprijs te verhuren, het zogeheten buy-to-let. Zo hoopt wethouder Ivens dat mensen die een huis willen kopen om daar zelf te gaan wonen, weer aan bod komen.

Wethouder Ivens: "Ik wil alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat Amsterdam een stad blijft waar iedereen kan wonen, ongeacht de dikte van je portemonnee. Daarom moeten we zorgen dat woningen worden gekocht om in te wonen en niet om er zoveel mogelijk aan te verdienen, zodat de huur- én koopprijzen alleen maar sneller stijgen. Door te zorgen dat nieuwe woningen alleen worden verkocht aan mensen die daar zelf willen wonen, zorgen we dat deze woningen koopwoningen blijven en dat ze niet terecht komen in het dure huursegment."

Langdurige werking
De zelfwoonplicht wordt opgenomen in de erfpachtvoorwaarden en geldt ook voor de volgende koper, zodat die een langdurige werking heeft. Wel zijn er uitzonderingen: het blijft mogelijk te verhuren aan een eerstegraads familielid (partner, kinderen en hun partners, ouders) en bij tijdelijk verblijf in het buitenland. Het blijft ook mogelijk om een woning te verhuren als middeldure of sociale huurwoning (tot 1027 euro).

Alleen nieuwbouw
De maatregel geldt alleen voor woningen die nog gebouwd moeten worden, en zowel voor nieuwbouw als voor ‘transformatie’ van bijvoorbeeld kantoren naar woningen. De eerste woningen waar deze maatregel voor geldt, zullen dus pas over enkele jaren worden opgeleverd.

Bestaande woningen nog niet
Om in te grijpen bij bestaande koopwoningen is volgens de wethouder landelijke wetgeving nodig. Ivens: "Ik ben blij dat de minister momenteel de mogelijkheden onderzoekt om ook een landelijke zelfbewoningsplicht in te kunnen voeren voor de bestaande woningvoorraad. Wij kijken met spanning uit naar de voorstellen waar zij mee komt."

Gemeente Amsterdam niet bezorgd om kwetsbaarheid in Citrix-server

Ook de gemeente Amsterdam maakt gebruik van een server van de Amerikaanse leverancier Citrix, die sinds december te maken heeft met een beveiligingslek. Toch zegt de gemeente zich geen zorgen te maken.

Het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwde in januari voor de "ernstige kwetsbaarheid". "Deze kwetsbaarheid wordt qua ernst ingeschaald op een 9,8 op een schaal van 1 t/m 10. Vele Nederlandse Citrix-servers zijn kwetsbaar voor aanvallen."

Update
Een werknemer laat aan AT5 weten dat bij de gemeente ook wordt gewerkt met een server van Citrix. Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Touria Meliani (ICT) bevestigt dat, maar zegt echter dat er geen zorgen over zijn. "In december is er meteen een update vanwege het beveiligingslek gedaan."

Volgens de woordvoerder bleek daarna uit tests dat het systeem van de gemeente niet gehackt kan worden. "Alle maatregelen zijn genomen. Dat is ook onderdeel van de dagelijkse praktijk. En er wordt continu getest."

Poging tot inbraak
Bij de gemeente Zutphen, die met Citrix werkt om ambtenaren (thuis) te kunnen laten werken via telefoon, iPad en laptop, werd twee dagen geleden wel een poging tot inbraak op de servers gedaan. Er wordt nu onderzocht of er gegevens zijn gestolen.

Eerder deze week bleek dat er bij de gemeente ook nog computers actief zijn die met Windows 7 werken. Daar worden geen beveiligingsupdates meer voor gegeven, Windows raadt daarom "ten zeerste aan" om over te stappen naar Windows 10. Om hoeveel computers het gaat, wil de gemeente niet zeggen.

Waterpolosters na ruime zege op Italië zeker van kwartfinales op EK

De Nederlandse waterpolosters hebben ook hun derde groepswedstrijd op het EK gewonnen. In Boedapest won Nederland van Italië met 10-4 (2-2, 4-2, 3-0, 1-0).

Na twee makkelijke zeges tegen Israël (22-3) en Duitsland (23-3) was Italië de eerste serieuze tegenstander op het EK waterpolo. Op het afgelopen WK had Nederland nog verloren van Italië ( 5-10) en vorige maand op de Holiday Cup werd ook nog verloren van de Italiaanse waterpolosters (4-7).

Nederland wist dat het een zwaar duel zou worden tegen Italië en na de eerste periode hielden de beide landen elkaar in evenwicht. Vanaf het tweede kwart nam Nederland afstand van Italië. Via snelle doelpunten van Maud Megens (tweemaal) en Bente Rogge in de tweede periode was het verschil opeens drie. Italië wist het verschil nog wel terug te brengen tot twee doelpunten, maar na twee kwarten stond het 6-4 in Nederlands voordeel.

Na rust liep Nederland alleen maar verder uit tegen Italië. Waar Oranje nog vier keer wist te scoren kwam Italië tot geen doelpunt in de laatste twee kwarten en zo behaalde Nederland een ruime zege tegen Italië.

Door de zege weet Nederland zich zeker van de kwartfinales. Vrijdag speelt Nederland nog tegen Frankrijk en zondag sluit Oranje de groepsfase af tegen Spanje, die net zoals Nederland ook de eerste drie groepswedstrijden hebben gewonnen.

Donderdag is het weer de beurt aan de Nederlandse mannen. Na een belangrijke zege tegen Roemenië neemt de Nederlandse ploeg het nu op tegen Rusland.

Waterpolosters na ruime zege op Italië zeker van kwartfinales op EK (Pro Shots / Insidefoto)
Waterpolosters na ruime zege op Italië zeker van kwartfinales op EK (Pro Shots / Insidefoto)

OM eist cel voor schieten op agenten in Winterswijk

Agenten staan doodsangsten uit, één agent raakt lichtgewond als hij wordt beschoten, een jonge vrouw wordt zwaargewond afgevoerd nadat ze door een politiekogel is getroffen. "Een zaak met alleen maar verliezers", zo kenschetst de officier van justitie de strafzaak die voortvloeit uit een poging afpersing en een schietpartij op 9 december 2018 in Winterswijk. Drie verdachten, een 23-jarige man en een 26-jarige vrouw uit Winterswijk en een 27-jarige man uit Apeldoorn, stonden vandaag terecht voor de meervoudige kamer.

Even na middernacht op 9 december 2018 komt er bij de meldkamer van de politie in Oost-Nederland een melding binnen van een vernieling aan de Keizersdwarsweg in Winterswijk. Bij een flatwoning zou een ruzie hebben plaatsgevonden tussen de bewoners en twee mannen. Daarbij zouden de twee mannen hebben gedreigd, een ruit hebben ingeslagen en om geld hebben geschreeuwd. De mannen vertrekken weer, maar dreigen terug te komen met een wapen.

Er gaan twee politieagenten ter plaatse. Terwijl zij in gesprek zijn met de bewoners, lijkt het erop dat de bedreigers terugkeren. Eén politieagent loopt via de galerij naar het trappenhuis. Daar ziet hij een wapen op zich gericht, hoort een schot en voelt dat hij geraakt is. Hierop lost de agent enkele schoten. Ook de tweede agent loopt de galerij op. Hij hoort zijn collega om hulp roepen, en hoort kogels afketsen op de muren. Ook deze agent lost enkele schoten. Uit onderzoek is gebleken dat de twee mannen bij hun terugkeer in gezelschap waren van een vrouw, die door een politiekogel wordt geraakt. Het drietal vlucht, maar kan kort erna worden aangehouden.

Volgens de officier van justitie waren de 23-jarige man uit Winterswijk en de 27-jarige man uit Apeldoorn betrokken bij de poging afpersing, die vooraf ging aan het schietincident. De 23-jarige man zou het schot hebben gelost, waardoor de politieman werd geraakt. Het OM beschouwt dit als een poging doodslag; het schot op het bovenlichaam had dodelijk kunnen zijn. "Het dragen van een steekwerend vest heeft waarschijnlijk het leven van de agent gered", aldus de officier van justitie.

De 27-jarige man heeft naar het oordeel van het OM een dusdanige rol gehad bij de agressie tegen de agenten, dat hij als medepleger van de poging doodslag kan worden gezien. Tot slot wordt aan de twee mannen én aan de vrouw verboden wapenbezit ten laste gelegd. Bij de vrouw thuis werden een demper en patronen aangetroffen die horen bij het gebruikte wapen.

De officier van justitie rekent de mannen de poging doodslag zwaar aan en wijst daarbij op de enorme gevaarzetting: "Er is op redelijk korte afstand in een smalle en donkere galerij op personen geschoten. De doodangst waarin de agenten verkeerden, is invoelbaar", aldus de officier van justitie. Omdat de agenten zich kunnen beroepen op noodweer, was het gebruik van het dienstwapen rechtmatig.

Het OM vindt voor de 23-jarige man een gevangenisstraf van acht jaar passend. Hij zou aan de politieagenten een schadevergoeding van in totaal 17.500 euro moeten betalen, en aan de slachtoffers van de poging afpersing ruim 10.000 euro.

De 27-jarige man hoorde ook een gevangenisstraf van acht jaar tegen zich eisen, en betaling van de schadevergoeding voor de slachtoffers van de poging afpersing.

Het OM acht niet bewezen dat de vrouw een aandeel heeft gehad in de poging doodslag op de agenten. Getuigen verklaren dat de vrouw probeerde de mannen te weerhouden. De vrouw zou voor het verboden wapenbezit een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden moeten krijgen.

Kunstschaatsen op boeddhistische zang levert goud op op Jeugdspelen

In het Zwitserse Lausanne is tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen het kunstschaatsen afgerond. Na de wedstrijden voor mannen, vrouwen, paren en ijsdanskoppels stond woensdag nog de gemengde teamwedstrijd op het programma: één man, één vrouw, één paar en één ijsdanskoppel, allemaal via loting bij elkaar ingedeeld.

Mannen
Na de korte kür was het een Russisch 1-2'tje, met Andrei Mozalev en Daniil Samsonov voorop. Yuma Kagiyama stond op de derde plek en in de vrije kür liet de Japanner zien dat hij in december ondanks zijn 16 jaar niet zomaar derde werd op het nationaal kampioenschap, achter de nummers twee (Shoma Uno) en één (Yuzuru Hanyu) van de Olympische Spelen in Pyeongchang. Kagiyama scoorde genoeg om beide Russen in te halen en veroverde het goud, voor Mozalev en Samsonov.

Vrouwen
In 2016 werd You Young op 11-jarige leeftijd al Zuid-Koreaans kampioene, nog jonger dan de legendarische ijskoningin Kim Yu-na, die dat in 2003 op 12-jarige leeftijd deed. You is één van slechts drie vrouwen die ooit vier drievoudige sprongen in een korte kür hebben geland en in Lausanne stak ze er redelijk bovenuit, vooral in de vrije kür. You won zo het goud, voor de Russische Ksenia Sinitsyna en dier landgenote Anna Frolova.

De vrije kür van You Young (Bron: YouTube)

Paren
Niet geheel verrassend voerde Rusland de boventoon en de verschillen waren ook behoorlijk groot. Apollinariia Panfilova en Dmitry Rylov - kampioenen in de prestigieuze Junior Grand Prix - pakten het goud door landgenoten Diana Mukhametzianova en Ilya Mironov het nakijken te geven, terwijl Alina Butaeva en Luka Berulava op grote achterstand een knappe bronzen medaille pakten voor Georgië.

IJsdansen
Ook hier wapperden de Russische vlaggen volop - Rusland mag wel gewoon onder eigen vlag meedoen aan de Jeugdspelen. Irina Khavronina en Dario Cirisano waren zowel in de ritmische dans als de vrije dans beter dan de rest, hoewel het verschil met vooral landgenoten Sofya Tyutyunina en Alexander Shustitskiy niet groot was. Het Amerikaanse paar Katarina Wolfkostin/Jeffrey Chen completeerde het podium.

Teamwedstrijd
De teams kregen namen van eigenschappen en het was Team Courage dat de winst pakte. Dat was onder meer te danken aan de eerder genoemde Sinitsyna, die haar kür net als in de individuele wedstrijd deels afwerkte op boeddhistische zang, een bijzondere keuze. Het leverde Team Courage net als het ijsdansen van Utana Yoshida en Shingo Nishiyama uit Japan de maximale score op en op de andere onderdelen werd genoeg gescoord om het goud te pakken. Ook de Est Arlet Levandi en het bronzen Georgische paar zaten in het team.

Releasedatum eerste DLC voor Shenmue III bekend

Vandaag kondigen Deep Silver en YS Net Inc. de releasedatum aan van de eerste DLC voor Shenmue III getiteld 'Battle Rally'. In Battle Rally moeten spelers nieuwe activiteiten uitvoeren terwijl ze het opnemen tegen andere spelers in een race tegen de tijd.

Daarnaast krijgen spelers in Shenmue III voor het eerst de kans om in de schoenen van een andere held te stappen. Naast Ryo Hazuki, de held van het verhaal, kunnen spelers namelijk ook kiezen voor de schatzoekende Wuying Ren en Ryo's sparringpartner Wei Zhen, die voor het eerst in de game verschijnt.

Battle Rally komt 21 januari uit en kost € 7,99. Shenmue III is uit op PlayStation 4 en pc. Bij gebruikers die de volledige DLC-collectie al hebben gekocht komt de DLC op de releasedatum automatisch beschikbaar.

Shenmue III - Battle Rally

Eerste aflevering van Pokémon: Twilight Wings online

The Pokémon Company heeft de eerste aflevering van Pokemon: Twilight Wings uitgebracht, een nieuwe animatieserie geanimeerd door Studio Colorido die zich afspeelt in de Galar-regio. Deze regio debuteerde in Pokémon Sword en Pokémon Shield.

De eerste aflevering, "Letter", introduceert de personages die in de regio Galar wonen. Een aflevering duurt ongeveer vijf à zes minuten. Elke maand wordt er een nieuwe aflevering uitgebracht tot de seriefinale deze zomer. Er worden in totaal zeven afleveringen uitgebracht.

De eerste aflevering is hieronder te bekijken.

Afrika Cup tot ongenoegen van Europese voetbalclubs verplaatst naar de winter van 2021

De volgende editie van de Afrika Cup wordt opnieuw in de winter gehouden. Het Afrikaanse kampioenschap van 2021 stond gepland voor juni en juli maar op verzoek van gastheer Kameroen is het toernooi verplaatst naar januari en februari.

De reden voor de verplaatsing naar 9 januari tot en met 6 februari zijn de weersomstandigheden. In het verleden werd de Afrika Cup altijd in de winter gehouden maar bij de vorige editie van 2019 in Egypte werd het toernooi mede op verzoek van de Europese clubs verplaatst naar de zomer. Nu is die situatie weer teruggedraaid waardoor de clubs midden in het seizoen spelers af moeten staan aan de nationale elftallen.

Vecht tegen Zombie Hitler in Zombie Army 4: Dead War

Rebellion heeft een "101" trailer vrijgegeven voor Zombie Army 4: Dead War. De hordes van Hitler zijn terug voor meer in deze shooter van de makers van Sniper Elite 4.

Zombie Army 4: Dead War heeft meer zombies, uitgebreide progressie en customization, interactieve levels en een nieuwe campagne voor één-tot-vier spelers in een alternatief 1940 in Europa, terwijl je vecht om de mensheid te redden van een zombie-armageddon. Het verzet heeft in het vorige deel Zombie Hitler verslagen en hem in de hel geworpen. Maar de doden herrijzen opnieuw met grotere honger dan voorheen.

Zombie Army 4: Dead War komt 4 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc via de Epic Games Store.

Rainbow Six Siege krijgt een Battle Pass

Het Road to Six Invitational in-game event is terug in Tom Clancy’s Rainbow Six Siege met een splinternieuwe map en de eerste volledige Battle Pass. Het event vindt elk weekend plaats (donderdag tot en met zondag) vanaf vandaag tot het einde van de Six Invitational 2020 op 16 februari.

Gedurende het Road to Six Invitational in-game event proberen Operators te bewijzen wie de beste is op Stadium, een nieuwe map speciaal ontwikkeld voor deze competitie. Op deze map creëren kogelwerende ramen nieuwe situaties waarin spelers elkaar zien zonder met elkaar in confrontatie te kunnen gaan. De wedstrijden worden gespeeld in de bommodus, hebben Pick & Ban en worden drie rondes aan beide kanten gespeeld met een rondetijd van drie minuten. In deze playlist zijn bovendien alle Operators beschikbaar voor alle spelers, dus ook als spelers bepaalde Operators nog niet hebben vrijgespeeld, en zes van de Operators dragen automatisch hun Road to Six Invitational-outfits: Blitz, Caveira, Hibana, Mozzie, Sledge en Thermite. Voor meer informatie over het Road to Six Invitational in-game event, bezoek https://rainbow6.com/si2020.

Tijdens het gehele in-game event is de Road to S.I. 2020 Battle Pass beschikbaar met een gratis en een Premium track. Met 35 tiers op beide tracks bevat de Battle Pass 48 beloningen voor spelers, inclusief de exclusieve items beschikbaar in de Road to S.I.-gamemodus. De Premium track is verkrijgbaar voor 1200 R6 Credits en de Premium-bundel die de Premium track en de eerste 12 tiers ontgrendelt, is verkrijgbaar voor 2400 R6 Credits. Elke tier kan ontgrendeld worden door de game te spelen of met 180 R6 Credits. Maar liefst 30% van de omzet van de Battle Pass draagt bovendien bij aan de prijzenpot van de Six Invitational 2020 (tot een maximum van $ 3.000.000). Het overschot wordt verdeeld over andere officiële Rainbow Six esportstoernooien.

De Six Invitational is jaarlijks een bijeenkomst van alle fans. Zij kunnen exclusieve panels met de ontwikkelaars van de game verwachten, maar ook fan-artiesten, cosplayers en content creators worden in het zonnetje gezet. Voor meer informatie over de Six Invitational 2020, bezoek https://rainbow6.com/SI2020guide.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Rustland Grand Prix begint in Crash Team Racing

Activision heeft de details voor het nieuwste Grand Prix-seizoen voor Crash Team Racing Nitro-Fueled gegeven. Dit keer racen we in Rustland.

Rustland is een post-apocalyptische woestenij waarin de racers het tegen elkaar opnemen. Ontgrendel nieuwe skins en karts en maak je klaar voor een nieuwe track. Vul je Nitro-meter om het personage Mega-Mix te verdienen. Echte Crash-fans herkennen mogelijk de speciale trofee in deze Grand Prix. Wanneer je in de top 5% van de Grand Prix ranglijsten eindigt win je de Champion Kart en Rustland-embleem.

Het Rustland Grand Prix seizoen begint op 16 januari om 16:00 uur.

Goku is klaar voor Dragon Ball Z: Kakarot

Bandai Namco heeft de launchtrailer van Dragon Ball Z: Kakarot uitgebracht. De game verschijnt op 17 januari 2020 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dragon Ball Z: Kakarot vertelt het verhaal van Goku, vanaf zijn broers aankomst tot het finale gevecht tegen Buu op een compleet nieuwe manier. Goku, ook wel bekend als Kakarot, is een Saiyan, een alien als baby naar planeet Aarde gestuurd om de planeet te veroveren. Zijn geheugen werd echter aangepast waarna hij opgroeit als een vriendelijke man en een van de grootste beschermers van de planeet.

Politie maakt identiteit Urker explosievengooier bekend

Op zondag 3 november werd een gezin opgeschrikt door een enorme explosie in hun woning aan de Golfoploop in Urk. Een zwaar explosief was door onbekenden naar binnen gegooid en in de hal van het huis beland. Hier ontplofte het explosief. Gelukkig is niemand gewond geraakt. De ouders en kinderen zijn met de schrik vrijgekomen. Het huis heeft wel enorme schade. Vermoedelijk is het gezin slachtoffer geworden van een wraakactie die voor iemand anders was bedoeld.

De afgelopen maanden heeft de politie uitgebreid onderzoek gedaan en media-aandacht besteed aan de zaak. Op 17 december 2019 werd een 28-jarige man uit Urk aangehouden op verdenking van betrokkenheid.

Tweede verdachte
De identiteit van een tweede verdachte is bekend bij de politie, maar deze persoon is nog niet aangehouden. De politie heeft de man opgeroepen om zich te melden. De man heeft geen gevolg gegeven aan het gestelde ultimatum. Daarom maakte de politie nu zijn identiteit bekend.

Verdachte

Naam: Bert van Horssen
Leeftijd: 23
Uiterlijke kenmerken: blanke huidskleur, normaal postuur, blauwe ogen, donkerblond haar en een opvallend litteken op het voorhoofd.
De uiterlijke kenmerken van de verdachte kunnen afwijken van de foto's. De mogelijkheid bestaat onder andere dat hij nu een kaalgeschoren hoofd heeft.

Help mee met politieonderzoek
Heb je informatie over het incident? Of weet je meer over de mogelijke verblijfplaats van Bert van Horssen? Dan hoort de politie dit graag. Bel de opsporingstiplijn 0900-6070 of vul hier het tipformulier in. Anoniem melding doen kan ook via Meld Misdaad Anoniem.

Bert van Horssen
Bert van Horssen

Bert van Horssen
Bert van Horssen

Alonso maakt koprol in Dakar Rally

Fernando Alonso is tijdens de tiende etappe van de Dakar Rally met zijn Toyota Hilux over de kop geslagen. De voormalig Formule 1-coureur en zijn navigator raakten niet gewond en konden de wedstrijd vervolgen.

Alonso reed met hoge snelheid richting een zandduin en kwam er te laat achter dat de duin een steile afgrond had. De Spanjaard kon vervolgens de auto niet genoeg afremmen waardoor hij een drievoudige koprol maakte. Op een kapotte vooruit en twee lekke banden na viel de schade mee zodat de equipe na een uur de etappe kon vervolgen. Vanwege het slechte weer werd de etappe voortijdig beëindigd.

Onderzoek gebruik satellieten bij meten uitstoot zwavel- en stikstofdioxiden door zeeschepen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de universiteiten van Leiden en Wageningen starten samen een onderzoek om de uitstoot van zwavel- en stikstofdioxiden door zeeschepen met satellietbeelden op te sporen.

Per 1 januari 2020 zijn de regels voor de uitstoot van zwaveldioxide door zeeschepen aangescherpt. Het maximale zwavelgehalte van de brandstof daalt van 3.5% naar 0.5%. Voor de uitstoot van stikstofdioxiden worden vanaf 2021 strengere normen gesteld voor nieuwbouwschepen op de Noord- en Oostzee. Op dit moment ontbreekt het aan instrumenten om wereldwijd toezicht te houden op tienduizenden zeeschepen die, ver op zee buiten het zicht van toezichthouders, schonere maar duurdere brandstof moeten gaan gebruiken, of kostbare afvalgasbehandeling aan boord moeten installeren.

De ILT houdt voor Nederland toezicht op internationale regels voor de uitstoot van zeeschepen. Jan van den Bos, Inspecteur Generaal van de ILT: “De uitstoot van zwavel- en stikstofoxiden door zeeschepen is schadelijk voor mens en milieu. Een deel van de uitstoot boven zee bereikt land. We inspecteren op verschillende manieren op zwavel in de haven en voor de kust. Maar ver op zee via satellieten toezicht houden zou een mooie stap in de handhaving zijn. We doen dit voor de leefomgeving én voor eerlijke concurrentie in de scheepvaart.”

Wageningen University & Research levert de expertise in het interpreteren van satellietdata en het modelleren van de uitstoot en verspreiding van vervuilende stoffen. Folkert Boersma, universitair hoofddocent Meteorologie en Luchtkwaliteit: “We kunnen met het ‘Nederlandse’ TROPOMI satellietinstrument al heel precies volgen hoe sterk de emissies van grote steden zijn. Omdat de satelliet ook boven open zee meet, gaan we hier inzoomen op de emissies van individuele schepen. Het zou heel mooi zijn als het ons lukt om met TROPOMI na te gaan of de schepen zich op zee aan de regels houden”.

Jacqueline Meulman, hoogleraar Toegepaste statistiek aan de Universiteit Leiden: “Ons belangrijkste doel is het berekenen van de mate van de vervuiling per schip. Wij leveren de kennis voor verificatie-algoritmes die in de enorme stroom gegevens patronen kunnen identificeren. We gebruiken hierbij intelligente, zelflerende algoritmes, alsmede (statistische) theorieën over ontbrekende waarden in de meting”.

Het rommelt in de hoogste regionen van de republikeuuhh... News Corp

Het rommelt in de hoogste regionen van News Corp, het bedrijf achter onder andere Fox Corporation welke Fox News voortbrengt. James Murdoch, een zoon van grote baas van News Corp Rupert Murdoch, bekritiseert het bedrijf voor het aansporen van het ontkennen van klimaatverandering in de berichtgeving van de verschillende media die onder News Corp vallen.

Papa Rupert ontkent uiteraard in alle toonaarden dat er klimaatontkenners bij News Corp werken, ondanks dat in Australië bekende columnisten als Andrew Bolt en Piers Akerman er nog steeds een baan hebben.
"Kathryn en James Murdoch zijn vooral teleurgesteld over het voortdurende ontkennen van klimaatverandering in Australische nieuwsuitingen terwijl het tegendeel overduidelijk waar is", zo laat een woordvoerder van News Corp weten.

James Murdoch blijft lid van het bestuur maar heeft minder invloed dan zijn conservatievere broer Lachlan, die vice-voorzitter van News Corp en CEO van Fox Corporation is.

In een mail naar de hogere posities binnen het bedrijf, liet ook commercieel manager financiën, Emily Townsend, aan haar werkgever weten het ook niet bepaald eens te zijn met de berichtgeving. Ze gaf aan het gewetenloos te vinden als ze nog langer voor News Corp zou blijven werken, wetende dat ze daarmee zou bijdragen aan de verspreiding van leugens over klimaatverandering en het ontkennen ervan. Ze zei verder: "De berichtgeving die ik gezien heb in The Australian, The Daily Telegraph and Herald Sun is niet alleen onverantwoordelijk maar ook gevaarlijk en schadelijk voor onze gemeenschap en onze mooie planeet die het meer dan ooit nodig heeft, dat we erkennen welke schade we aangericht hebben en er iets aan gaan doen".

News Corp Australië heeft intussen de beveiligingsmaatregelen verhoogd vanwege protesten die zich mogelijk gaan aandienen.

Geschillencommissie KNSB wijst vordering van Verweij en Ntab af, Nuis naar WK afstanden

De geschillencommissie van schaatsbond KNSB heeft de vordering van Koen Verweij en Dai Dai Ntab tegen de aanwijsplek van Kjeld Nuis afgewezen. Door deze uitspraak mag Nuis definitief naar het WK afstanden half februari. Ook het verzoek van Ronald Mulder voor een startbewijs op de 500 meter tijdens de vijfde wereldbekerwedstrijd in Calgary is afgewezen.

Verweij en Ntab probeerden via de geschillencommissie een startbewijs af te dwingen op respectievelijk de 1.500 en 1.000 meter van het WK afstanden in Salt Lake City. De vordering was een reactie op de beslissing van de selectiecommissie langebaan (SCL) van de KNSB om Nuis een startbewijs te geven op de 1.000 en 1.500 meter. Nuis was op het NK afstanden afwezig vanwege ziekte. Beide schaatsers staan wel reserve voor het WK.

Ook de vordering van Mulder is afgewezen. Door materiaalpech kwam de sprinter op de 500 meter van het NK afstanden niet verder dan de elfde plaats en liep daardoor een startbewijs mis.

Volgens de geschillencommissie heeft de selectiecommissie in beide gevallen de juiste procedure gevolgd.

“Het is goed dat de geschillencommissie vaststelt dat wij als SCL correct hebben gehandeld”, aldus Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Het belangrijkste is dat iedereen nu duidelijkheid heeft en de focus weer volledig kan leggen op d sportieve voorbereiding op deze belangrijke wedstrijden.”

Dubbelslag snowboardster Hofmeister, Dekker vroeg uitgeschakeld

Snowboardster Ramona Hofmeister heeft bij de parallelslalomklassieker in het Oostenrijkse Bad Gastein een dubbelslag geslagen. De Duitse won er de individuele wedstrijd en een dag later ook de landenwedstrijd, samen met Stefan Baumeister.

Individueel rekende Hofmeister af met de Russische Maria Valova, de Zwitserse Ladina Jenny en diens landgenote Julie Zogg, de winnares van de eerste slalom van het seizoen. In de finale nam ze het op tegen de Tsjechische Ester Ledecka, olympisch kampioene op de ski's én het snowboard. Ledecka won eerder dit jaar een afdaling in de World Cup alpineskiën, maar een historische dubbelslag - in beiden sporten een World Cup-wedstrijd winnen in één seizoen - zat er nog niet in: Hofmeister was haar na een vroege fout vrij simpel de baas. Zogg pakte de derde plek door Carolin Langenhorst uit Duitsland te verslaan, de Nederlandse Michelle Dekker ging in de achtste finales al snel de mist in tegen Daniela Ulbing uit Oostenrijk.

De mannenfinale werd een Italiaans onderonsje. Daniele Bagozza won in de eerste ronde van landgenoot Mirko Felicetti, waarna de Rus Dmitry Sarsembaev - op basis van de kwalificatietijden, de twee eindigen namelijk gelijk - en Baumeister eraan moesten geloven. Met Maurizio Bormolini, die in de halve finales de Italiaanse veteraan Roland Fischnaller uitschakelde, trof Bagozza dus een landgenoot in de finale en daar had hij geen moeite mee: Bormolini ging snel onderuit. Baumeister pakte de derde plek na een zege op de bijna 40-jarige Fischnaller.

Hofmeister en Baumeister vormden in de landenwedstrijd uiteraard een duo en dat ging prima. In de finale namen ze het op tegen Claudia Riegler en Andrea Prommegger uit Oostenrijk, samen maar liefst goed voor 85 levensjaren en nog altijd wereld(sub)top. Het Duitse duo was echter iets te sterk en won met een halve seconde verschil, terwijl Zogg en Gino Caviezel namens Zwitserland de derde plek veroverde na een zege op Nadia Ochner en Bagozza, het Italiaanse duo.

'Ajax wijst eerste bod van Club Brugge op Marin af'

Ajax haalde Razvan Marin afgelopen zomer voor 12,5 miljoen euro van Standard Luik naar de Johan Cruijff ArenA. De middenvelder is er nog niet in geslaagd om een basisplaats te veroveren bij zijn nieuwe werkgever. Er wordt dan ook al voorzichtig over een tussentijds vertrek van de Roemeen gesproken en na Royal Antwerp lijkt zich nog een gegadigde aan te dienen.

De Telegraaf en Het Nieuwsblad weten woensdag te melden dat Club Brugge zeer gecharmeerd is van de middenvelder die in de voorgaande seizoenen een van de steunpilaren van Standard was. Club zou Marin graag de rest van het seizoen op huurbasis terug willen halen naar de Jupiler Pro League, met volgens De Telegraaf de optie om hem in de zomer definitief in te lijven.

Of Ajax bereid is hieraan mee te werken is echter nog maar de vraag, aangezien de Amsterdammers volgens Het Nieuwsblad al een eerste aanbieding vanuit Brugge hebben afgewezen. Trainer Erik ten Hag zou nog altijd geloven in de kwaliteiten van zijn pupil en daarom niet zomaar mee willen werken aan een vertrek.

Volgens de Belgische krant is het nog niet duidelijk of Club zich ook nog voor een tweede keer bij directeur voetbalzaken Marc Overmars zal melden.
Als het wel van een vertrek komt, wil Ajax Marin volgens De Telegraaf overigens liever meteen verkopen, in plaats van hem eerst te verhuren.

Voor Marin is het belangrijk om, met het oog op het EK van aankomende zomer, in de tweede seizoenshelft regelmatig minuten te maken.

De 21-voudig international van zijn land had aan het begin van dit seizoen nog wel een basisplaats bij Ajax, maar verdween daarna naar de bank. De 23-jarige Marin speelde vooralsnog vijftien officiële wedstrijden voor de koploper van de Eredivisie.

Veldwijk lijkt met persbericht definitief vertrokken bij Sparta

Lars Veldwijk is definitief geen speler meer bij Sparta Rotterdam. Jeonbuk Hyundai heeft de spits inmiddels gepresenteerd als nieuwe aanwinst. De transfer hing al enige tijd in de lucht, maar lijkt nu definitief. Veldwijk stond nog tot komende zomer onder contract in Rotterdam. Naar verluidt verdient Sparta, dat nog geen melding heeft gemaakt van de transfer, enkele tonnen met de deal.

De topclub uit Zuid-Korea omschrijft Veldwijk als een speler met zeer veel fysieke kracht, 'Iemand die goed kan schieten en ondanks zijn postuur ook veel snelheid bezit'.

Veldwijk heeft volgens de berichtgeving voor twee jaar getekend. "Het is een grote eer dat ik voor het beste team in Azië mag spelen", zo laat de aanvaller weten op de site van zijn nieuwe werkgever.

Monica Geuze, voormalig vriendin van Veldwijk, liet vorige week nog via YouTube weten dat de transfer van de aanvaller naar Zuid-Korea was afgeketst.

"Ik weet niet echt wat ik hierover kan zeggen, ik ga geen landen noemen, maar afgelopen weekend leek het erop dat hij zou gaan vertrekken", zo begon de vlogster haar verhaal.  "Al zijn spullen waren ingepakt, alle kasten zijn leeg, koffers gekocht in de ochtend. Echt alles was gefixt. We hadden zelfs een afscheidslunch geregeld voor onze familie en vrienden. En toen ging het een uur voor die lunch toch niet door. Dus dat was best wel gênant, dat iedereen daar zat en Lars moest gaan speechen van: 'Goh, ik zou dus eigenlijk weggaan, maar toch niet.'"

Vermeer maakt transfer naar Los Angeles FC en zorgt voor financiële ruimte bij Feyenoord

Kenneth Vermeer verlaat Feyenoord, zo meldt de Rotterdamse club via de officiële kanalen. De 34-jarige doelman stapt over naar Los Angeles FC uit de Major League Soccer. Vermeer, die nog tot komende zomer vastlag in De Kuip, wilde erg graag verkassen naar de club uit de Verenigde Staten en Feyenoord heeft dus meegeholpen aan de wens van de routinier.

Feyenoord krijgt door het vertrek van Vermeer ook meer financiële ruimte, aangezien de doelman een relatief hoog salaris had. Met de extra financiële speling wordt het wellicht makkelijker om bijvoorbeeld een spits aan te trekken.

Vermeer is al meerdere keren op vakantie geweest in de buurt van Los Angeles en wilde graag nog een avontuur aangaan in het buitenland.

De doelman stond sinds de zomer van 2014 onder contract bij de Rotterdammers. De vijfvoudig Oranje-international is tot 133 wedstrijden gekomen voor de huidige nummer vijf van de Eredivisie, met 40 clean sheets als resultaat.

Vermeer won met de club vier prijzen, waaronder de landstitel in 2017. Eerder was de sluitpost actief voor Ajax, Willem II en Club Brugge.

"Kenneth heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij in deze fase van zijn carrière graag nog een stap als deze wilde maken", zo laat technisch directeur Sjaak Troost weten op de clubsite.

"Nu Justin Bijlow weer fit is en Kenneth bij ons over een aflopend contract beschikt, zien wij mogelijkheden om hieraan mee te werken."

"Bovendien heeft Nick Marsman onlangs met zijn optredens in Feyenoord 1 zich ook kunnen laten zien, waarmee we over twee volwaardige doelmannen blijven beschikken."

'Feyenoord krijgt nul op rekest vanuit België in zoektocht naar spits'

Feyenoord is nog steeds op zoek naar versterkingen voor de aanvalslinie, maar de zoektocht heeft nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. De Rotterdamse club meldde zich onlangs bij Club Brugge voor Loïs Openda. Laatstgenoemde zal voorlopig echter niet in De Kuip actief zijn, want Club wil de negentienjarige aanvaller deze transferperiode niet laten gaan, zo meldt Het Nieuwsblad woensdag.

De clubleiding van Feyenoord had het idee om Openda op huurbasis naar Rotterdam te halen, maar Club verleent geen medewerking. De jonge aanvaller, met een contract tot medio 2022 in Brugge, staat tot dusver dit seizoen op elf optredens in de hoofdmacht van de Belgische formatie, zonder een keer gescoord te hebben.

Openda stond zaterdag in een oefenwedstrijd in Qatar nog als invaller tegenover Ajax. Club verloor de vriendschappelijke ontmoeting met 3-1 en de door Feyenoord begeerde jongeling wist niet te scoren.

Trainer Dick Advocaat aast in totaal op twee tussentijdse versterkingen voor Feyenoord, met daarbij veel aandacht voor het aantrekken van een extra aanvaller. Nicolai Jörgensen heeft mede vanwege verschillende blessures een uiterst moeizame eerste seizoenshelft achter de rug.

Mocht de Deense spits wederom wegvallen, dan moet Advocaat gaan puzzelen. Diens voorganger Jaap Stam gebruikte in het begin van het seizoen Steven Berghuis enkele keren als diepste spits en ook Luis Sinisterra speelde op die positie.

Algemeen directeur Mark Koevermans had dinsdag op de nieuwjaarsreceptie goed nieuws voor Advocaat, want Feyenoord is achter de schermen druk bezig met versterkingen. De bestuurder wilde geen namen noemen, maar verzekerde wel dat sommige namen die zijn rondgegaan in de media op zijn lijstje staan.

Feyenoord hervat de Eredivisie zaterdagavond met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.

Ten Hag: "Ik heb een driejarig contract bij Ajax en ben daar echt niet mee bezig"

Erik ten Hag was in november vorig jaar in beeld bij Bayern München om de ontslagen Niko Kovac op te volgen, maar tot een deal leidde dat niet. De Duitsers hoeven komende zomer ook niet terug te keren voor de trainer van Ajax, want directeur voetbalzaken Marc Overmars is niet van plan om medewerking te verlenen aan een tussentijds vertrek. Ten Hag heeft naar eigen zeggen ook niet het gevoel dat zijn klus bij Ajax al klaar is.

"Ik heb een driejarig contract getekend (tot medio 2022, red.), ik ben daar echt niet mee bezig", benadrukt Ten Hag in een interview met Voetbal International. "Ik ben in mijn leven nog nooit ergens naar op jacht geweest. Nou, behalve dan naar mijn meisje, haha, was nog lastig genoeg."

Ten Hag kreeg in het verleden als assistent-trainer meer dan eens de kans om elders hoofdtrainer te worden. "Maar ik was ergens mee bezig, met een project en had plezier, dan denk ik echt niet aan iets anders. Soms komt er iets op je weg, maak je overwegingen. Dan kom je in gesprek en kan het zijn dat het voor alle partijen het juiste moment is een bepaalde keus te maken", aldus Ten Hag, die in alle gevallen overleg zal voeren met de clubleiding van Ajax.

Mocht hij zijn verblijf in Amsterdam verlengen, dan wil de Ajax-trainer wel eerst een toekomstplaatje geschetst zien krijgen. "Hoe gaat dat er dan uitzien? Dat gaat meespelen in afwegingen. Wat is het perspectief, wat zijn de verwachtingen en zijn die realistisch?" Ten Hag zal voorlopig echter niet aanschuiven bij Overmars en algemeen directeur Edwin van der Sar. "Op dit moment is het geen issue."

Ten Hag, sinds januari 2018 de eindverantwoordelijke bij Ajax, ziet nog voldoende uitdagingen in de Johan Cruijff ArenA. "Ik ben ook niet bang dat er de komende maanden een bepaalde dynamiek op gang komt", benadrukt de trainer van de koploper in de Eredivisie nog maar eens. "Wat voor mij geldt, geldt ook voor mijn spelers. We willen titels halen en er zijn drie fronten waarop we spelen. Aan het eind van het seizoen trekken we een streep en kunnen we over dit soort zaken praten."

'Ernstige vertrouwensbreuk oorzaak van vertrek Jeroen Zoet bij PSV'

Jeroen Zoet verloor eerder dit seizoen zijn basisplaats bij PSV en dinsdag volgde het nieuws dat de doelman tijdelijk naar FC Utrecht verhuist. De Oranje-international krijgt in de Domstad de kans om zijn EK-droom in leven te houden, aangezien Maarten Paes, normaal gesproken de eerste keus in Utrecht, de komende maanden aan de kant zal staan met een blessure.

De Telegraaf en het Eindhovens Dagblad weten woensdagochtend te melden dat het vertrek van Jeroen Zoet voortkomt uit een vertrouwensbreuk met keeperstrainer Ruud Hesp. Volgens laatstgenoemde regionale krant zou de relatie tussen de twee dusdanig verslechterd zijn dat Zoet 'niet meer onder de huidige keeperstrainer zal spelen'.

Het Eindhovens Dagblad schetst dat Hesp er niet in geslaagd is om een duidelijke hiërarchie aan te brengen onder de doelmannen die hij onder zijn hoede heeft. Naast de problemen met Zoet, is Robbin Ruiter eveneens flink teleurgesteld over zijn positie bij PSV.

Hidde Jurjus, momenteel verhuurd aan De Graafschap, beklaagde zich onlangs ook over het gebrek aan communicatie vanuit Eindhoven, een van de taken van Hesp.

De 'grootste fout' die Hesp volgens de krant heeft gemaakt, is dat hij voor aanvang van de wedstrijd tegen Willem II, toen Zoet voor het eerst op de bank zat achter Lars Unnerstall, Zoet niet heeft verteld dat hij geen tweede, maar derde keeper zou worden.

De sluitpost wilde daarop zijn professionaliteit tonen door toch op de bank plaats te nemen, maar verkaste vervolgens op aandringen van toenmalig trainer Mark van Bommel alsnog naar de spelersbus.

Op het onlangs door PSV belegde trainingskamp in Qatar rommelde het opnieuw in het keepersgilde van de Eindhovenaren. Hesp, die in tegenstelling tot assistenten Jürgen Dirkx en Reinier Robbenmond wel aan mocht blijven na het vertrek van Van Bommel, slaagde er toen opnieuw niet in om duidelijkheid te scheppen wat betreft de hiërarchie onder de doelmannen.

"Bij vragen over de verhoudingen en zijn plannen bleef Hesp maar om de hete brij heen draaien en liet hij Zoet almaar in onzekerheid, zo stellen ingewijden", voegt de regionale krant toe.

Langer verblijf Advocaat niet uitgesloten: "Die geluiden worden steeds harder"

Dick Advocaat loste Jaap Stam af bij Feyenoord en de ervaren coach verbond zich in eerste instantie tot het einde van dit seizoen aan de club. De kans bestaat echter dat Advocaat langer werkzaam zal zijn in De Kuip, zo beaamt ook algemeen directeur Mark Koevermans.

"De geluiden van nog een jaar Advocaat worden steeds harder. Dat is logisch als je sportief succes hebt. Maar technisch directeur Frank Arnesen gaat nu officieel beginnen. En die gaat erover", tekende het Algemeen Dagblad tijdens de traditionele Nieuwjaarsreceptie op uit de mond van Koevermans.

"We hebben de tijd tot april of zelfs mei om te beslissen. We gaan er gewoon rustig naar kijken. Dat wil Dick zelf ook. Hij zegt dat Feyenoord zijn laatste club is, dat geeft ons iets meer tijd. Maar het is niet uitgesloten dat hij inderdaad langer blijft." De Telegraaf voegt toe dat de oefenmeester voorlopig niet met de club in gesprek wil over een nieuw contract.

Koevermans sprak zich op het evenement verder uit over de rolverdeling tussen de directie en de Raad van Commissarissen. In de afgelopen maanden bemoeide de RvC zich ook met voetbalinhoudelijke zaken en speelde president-commissaris Toon van Bodegom bijvoorbeeld een grote rol in de komst van Marcos Senesi. "De directie zet het beleid uit en de Raad van Commissarissen controleert", schept Koevermans nu echter duidelijkheid.

"In een eerdere fase was ik interim algemeen directeur. En Sjaak Troost was interim technisch directeur. Het was toen goed dat we werden geholpen, bijvoorbeeld door Toon van Bodegom. Maar Frank Arnesen gaat beginnen als technische man en ik ben hier de algemeen directeur."

Koevermans, die nog niet weet of het budget de komst van een nieuwe spits toe zal laten, spreekt daarom ook van een 'andere situatie': "De Raad van Commissarissen moet puur gaan controleren, dat is de enige manier waarop het werkt. En die afspraken zijn ook zo gemaakt."

Black Widow komt oog in oog met Taskmaster in nieuwe trailer

Black Widow is dood, leve Black Widow! Toegegeven, in de films van het Marvel Cinematic Universe heet Scarlett Johannson gewoon Natasha Romanoff, maar fans noemen haar Black Widow, want zo heet ze in de comics en dat is cool. Voor haar eerste eigen solofilm, nadat Natasha in de laatste Avengers (spoiler?) het leven liet, is nu een nieuwe trailer beschikbaar.

De film maakt duidelijk dat Cate Shortlands Black Widow voornamelijk een actiefilm is; Romanoff en een aantal andere Widows begeven zich in nogal wat actie en uiteindelijk staat 'Nat' oog in oog met iemand die haar moves kan repliceren: Taskmaster. Wie is dat? Dat gaan we nog zien...

Black Widow is vanaf 29 april in de Nederlandse bioscopen te zien.

Man met masker hangt granaat aan deur van café, politie zoekt getuigen

In het centrum van Zwolle werd gisteren een handgranaat ontdekt bij café Bruut aan de Voorstraat. Zowel het café als de eigenaar ervan lijken sinds oktober 2018 het doelwit van bedreigingen te zijn. 

De granaat werd ontdekt om 08:20. Een gebied rond de Voorstraat werd afgezet en winkels ontruimd zodat de granaat veilig kon worden afgevoerd. Uit onderzoek blijkt dat die nacht, om 01:00 uur, een man het explosief aan de deur hangt. De man draagt een donkere broek en een zwarte jas met capuchon. Op beelden is te zien dat hij een wit masker draagt.

De politie wil graag weten wie deze man is. Daarom vraagt ze getuigen contact op te nemen. Dat kan via het gratis opsporingsnummer 0800-6070, via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via het tipformulier op de website. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Minister: 'Nederland opnieuw inrichten tegen weersextremen'

Om Nederland robuust te maken tegen extreem weer, zoals piekbuien en langdurige droogte, moet er komende jaren extra worden geïnvesteerd. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) spreekt vandaag met de Tweede Kamer over haar voorstel tot een wijziging van de Waterwet zodat er meer geld beschikbaar komt voor de aanpak van wateroverlast. Om projecten op korte termijn vanuit de Rijksoverheid te steunen stelt de minister dit jaar bovendien ook bijna €5 miljoen extra beschikbaar voor vijf regionale pilotprojecten waarvan op korte termijn al de schop de grond ingaat.

‘We moeten snel extra stappen zetten om onze straten, tuinen, steden en ook de landelijke omgeving anders in te richten. Alleen zo kunnen we ons goed voorbereiden op de gevolgen die de extremere weersomstandigheden hebben op onze leefomgeving. Denk aan de hoosbuien die hele woonwijken onder water zetten omdat er te weinig groen in de buurt is om het op een natuurlijke manier op te vangen,’ aldus Van Nieuwenhuizen. ‘De vijf pilots die ik dit jaar financieel steun zijn mooie voorbeelden die ook andere provincies, waterschappen en gemeenten goed kunnen toepassen. Met een gewijzigde Waterwet kunnen we straks met geld uit het Deltafonds meer gaan investeren om Nederland te beschermen tegen weersextremen.’

Financiële impuls
Van de 24 aanvragen voor een financiële impuls heeft de minister gekozen voor de pilotprojecten van de gemeenten Eindhoven, Horst aan de Maas, Dordrecht, Enschede en de provincie Gelderland. Zo wordt in Dordrecht een nieuw stadspark aangelegd dat gaat fungeren als natuurlijke klimaatbuffer, zodat omliggende wijken minder wateroverlast hebben en ook hitte kunnen opvangen. In Enschede zal een stadsbeek worden aangelegd waardoor de wijken Pathmos en Stadsveld niet meer zullen overstromen bij extreme langdurige regen.

Bestuursakkoord
In het bestuursakkoord Klimaatadaptatie is eind 2018 afgesproken dat er de komende jaren zo’n €600 miljoen wordt vrijgemaakt voor de aanpak van de problematiek als gevolg van klimaatverandering. Onderdeel daarvan is dat decentrale overheden hulp krijgen bij de versnelling van de zogeheten klimaatadaptatie, waarvoor net zoals vorig jaar zo’n €5 miljoen beschikbaar is gesteld aan verschillende pilotprojecten. Zodra de wetswijziging is doorgevoerd kan vanaf januari 2021 geld uit het Deltafonds ingezet worden voor klimaatadaptatieprojecten. De circa €1 miljard die jaarlijks beschikbaar is kon tot nu toe alleen worden geïnvesteerd in kustbescherming, hoogwaterbescherming in het rivierengebied en in zoetwatervoorziening.

Meer informatie over de 5 projecten op www.ruimtelijkeadaptatie.nl

Ministerie van Buitenlandse Zaken op Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht

Ook dit jaar neemt het ministerie van Buitenlandse Zaken weer deel aan de jaarlijkse Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Het ministerie is dit jaar te vinden op het Wijs-op-Reis-plein, samen met de GGD en de Douane.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane startten deze week de Wijs op Reis-campagne om vakantiegangers bewust te maken van het belang van een goede voorbereiding op reis. Bij de stand van Buitenlandse Zaken kunnen bezoekers een quiz doen om hun kennis over vakantielanden land te testen.

Het raadplegen van het BZ reisadvies hoort bij een goede voorbereiding van een vakantie. Daarin vind je als reiziger belangrijke informatie over de veiligheidssituatie in een land, maar bijvoorbeeld ook adviezen over opvallende wetten en regels.

Uit onderzoek van NBTC Nipo blijkt dat slechts drie op de tien Nederlanders zich voorafgaand aan de vakantie voorbereid door informatie op te zoeken over bijvoorbeeld, benodigde reisdocumenten, vaccinaties, de veiligheidssituatie, noodnummers en/of lokale gebruiken.

Volgens minister Blok van Buitenlandse Zaken kan een goede voorbereiding veel ellende voorkomen: “Ik gun iedereen een fijne vakantie. Maar daar heb je als reiziger ook een hand in. Wees dus wijs en bereid je reis goed voor, zodat je onbezorgd kunt genieten. Zorg bijvoorbeeld voor een goede verzekering en informeer jezelf welke souvenirs je beter niet mee kunt nemen naar huis. Zoek vooraf uit hoe veilig het is op je bestemming zodat je weet welke plekken je moet vermijden en waar je veilig naartoe kunt. Mocht het toch misgaan, ons 24/7 BZ Contactcenter is dag en nacht bereikbaar voor Nederlanders met een hulpvraag.”

Op de website wijsopreis.nl kunnen reizigers alle relevante informatie opzoeken van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane: van de reisadviezen en een reischecklist tot informatie over wat wel of niet mee mag in de bagage terug naar huis.

Nieuwe features op een rij voor Tokyo Mirage Sessions #FE Encore

Nintendo Japan heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Tokyo Mirage Sessions #FE Encore met de nieuwe functies van de Switch-versie uitgelegd.

Mocht je Japans roestig zijn: de nieuwe functies die in de trailer zijn geïntroduceerd zijn onder meer:

  • Nieuwe kostuums: "Rebellious Joker" (van Persona 5) voor Itsuki Aoi, "Reuben Schwester" (van Fire Emblem: Three Houses) voor Mamori Minamoto, "Cross Bravery" van (Etrian Odyssey Nexus) voor Eleonora Yumizuru en "Demonica Replica ”(Van Shin Megami Tensei: Strange Journey) voor Yashiro Tsurugi.
  • De mogelijkheid om Tsubasa Oribe een bril te laten dragen in het verhaal.
  • Nieuw verhaal 'Extra Story'
  • Nieuw nummer "She is ..."
  • NPC's Maiko Shimazaki, Barry Goodman en Tiki nemen deel aan Sessions
  • DLC dungeons zijn haast meteen te gebruiken om te levelen
  • "Quick Sessions": versnelde gevechten
  • Snellere laadtijden.

Tokyo Mirage Sessions #FE Encore komt op 17 januari uit voor Nintendo Switch.

Beladen proces rondom moord strafrechtadvocaat Derk Wiersum van start

Bijna vier maanden na de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum staat vanmiddag een eerste verdachte voor de rechter. De 44-jarige raadsman werd op 18 september doodgeschoten. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in een omvangrijk liquidatieproces.

Twee weken na de moord arresteerde de recherche de 36-jarige Giërmo B. uit Almere. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van het medeplegen en het voorbereiden van de moord en van de heling van voertuigen die bij de liquidatie gebruikt zijn. Of hij ook degene is die heeft geschoten, is op dit moment niet duidelijk.

Moord bracht schokgolf teweeg
Derk Wiersum werd op woensdagochtend 18 september doodgeschoten toen hij van zijn woning naar zijn auto liep aan de Imstenrade in Amsterdam Buitenveldert. De liquidatie bracht een schokgolf teweeg en werd bestempeld als een 'aanslag op de rechtsstaat'. Voor het oog van de camera uitte een zichtbaar geëmotioneerde minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid zijn woede en verdriet.

Ook burgemeester Halsema reageerde geschokt. In de rechtbank vond nog diezelfde middag een herdenkingsbijeenkomst plaats en voor het kantoor van Wiersum in Oud-Zuid ontstond in de dagen na de moord een bloemenzee.

Link met Ridouan Taghi
Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in het zeer omvangrijke liquidatieproces 'Marengo', dat draait om meerdere liquidaties in Utrecht en omgeving. In die zaak worden 16 verdachten vervolgd, die volgens justitie onderdeel zouden uitmaken van 'een geoliede moordmachine'.

Eén van die verdachten in die zaak is Nabil B. Hij stapte begin 2017 'over' naar justitie en legde tientallen belastende verklaringen af over de groep. Nabil B. wees Ridouan Taghi aan als leider van de organisatie. Taghi was jarenlang de meestgezochte crimineel van Nederland, maar kon halverwege december vorig jaar worden opgepakt in een woning in Dubai. Hij zit inmiddels vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Ook broer kroongetuige vermoord
Het OM maakte begin 2018 bekend dat Nabil - die zelf verdacht wordt van betrokkenheid bij een liquidatie - een deal had gesloten met justitie in ruil voor strafvermindering en bescherming. Amper een week nadat justitie het nieuws bekendmaakte, werd zijn onschuldige broer Reduan doodgeschoten in zijn bedrijf op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

De man die Reduan doodschoot, werd in december in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar cel. Alom wordt aangenomen dat Reduan en Wiersum zijn vermoord vanwege hun link met de kroongetuige, maar hard bewijs is daar nog niet voor gevonden.

Toch lijkt dat bewijs in de zaak rondom de moordaanslag op Wiersum er wel aan te komen. Er zit namelijk nog een verdachte vast op verdenking van betrokkenheid: de 26-jarige Anouar Taghi, een neef van Ridouan Taghi. Hij verschijnt op een later moment voor de rechter.

Inleidende zitting
De rechtszaak vanmiddag in de extra beveiligde rechtbank 'De Bunker' is een zogenoemde pro-formazitting. Dat betekent dat de zaak nog niet inhoudelijk behandeld zal worden en er bijvoorbeeld ook nog geen strafeis zal komen. Het OM zal de rechtbank zeer waarschijnlijk vragen om verdachte Giërmo B. drie maanden langer vast te houden. Het onderzoek naar de moord is namelijk nog niet afgerond.

Iran: kan de EU helpen om de situatie te bedaren?

Leden van het Europees Parlement bespraken gisteren de situatie in Iran, na de recente escalaties in het land. De relaties met Iran zijn al jaren stroef uit vrees dat Iran nucleaire wapens ontwikkelde. Het Gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA), beter bekend als het nucleair akkoord met Iran, was gecreëerd om dit laatste te voorkomen. Maar recente ontwikkelingen hebben de spanningen doen oplopen, met als hoogtepunt de dood van één van de militaire leiders van Iran tijdens een Amerikaanse luchtaanval eerder deze maand.

Nucleair akkoord
Het Gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA) is een akkoord om ervoor te zorgen dat het nucleaire programma van Iran vreedzaam blijft in ruil voor de opheffing van maatregelen en sancties tegen het land. Het werd in juli 2015 ondertekend door Iran, Frankrijk, Duitsland, het VK en de EU. Daarnaast tekenden ook China, Rusland en de VS het akkoord.

De uitvoering van het akkoord ging van start op 16 januari 2016 nadat het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie bevestigde dat Iran de verplichtingen was nagekomen om nucleair te ontmantelen.

Trump
Donald Trump, die in januari 2017 president van de VS werd, is altijd een radicale tegenstander van het akkoord geweest. In januari 2018, kondigde hij aan dat de VS het akkoord niet verder uitvoert totdat de ‘desastreuze tekortkomingen’ kunnen worden aangepakt. Ondanks inspanningen van de EU om aan de bezwaren van Trump tegemoet te komen, kondigde Trump in mei 2018 aan dat de VS zich terugtrekt uit het kernakkoord en dat de sancties terug van kracht worden. Volgens deze sancties mogen Amerikaanse bedrijven geen zakendoen met Iran. Buitenlandse bedrijven die dat wel doen riskeren aanzienlijke boetes en riskeren dat hun toegang tot het Amerikaanse bank- en financieel systeem geblokkeerd wordt.

De EU is het kernakkoord blijven verdedigen omdat Iran onderworpen werd aan strikte nucleaire inspecties en het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie herhaaldelijk bevestigde dat Iran zich hield aan zijn verplichtingen. De EU probeerde maatregelen te treffen om het bedrijven mogelijk te maken om zaken te doen met Iran zonder gestraft te worden door de VS.

In eerste instantie leefde Iran het akkoord verder na, maar begon daarna geleidelijk afwijkingen van de originele afspraken aan te kondigen, zoals het overschrijden van de toegelaten voorraad verrijkt uranium.

Escalatie
De spanningen liepen snel op nadat de VS begin januari aankondigde dat het de Iraanse generaal Qassem Soleimani gedood had tijdens een luchtaanval. Amerikaanse autoriteiten beweerden dat hij actief bezig was met het plannen van aanvallen op Amerikaanse diplomaten en ambtenaren in Iran en landen in de buurt.

Kort na de aanval, kondigde Iran aan dat het zich zou terugtrekken uit het kernakkoord en schoot het in een wraakactie raketten af op twee Amerikaanse militaire basissen.

De situatie escaleerde verder nadat Iran toegaf dat het op 11 januari per ongeluk een Boeing van de nationale Oekraïense luchtvaartmaatschappij neerschoot. Als gevolg stierven alle 176 mensen aan boord. Deze aankondiging leidde tot Iraanse straatprotesten.

De rol van de EU
De EU roept op tot een de-escalatie van de situatie en op zondag vroegen Frankrijk, Duitsland en het VK aan Iran om de verplichtingen van het kernakkoord opnieuw na te leven.

Het Parlement blijft de situatie in Iran en het Midden-Oosten opvolgen, voert regelmatig debatten en neemt resoluties aan om specifieke zaken in de kijker te zetten. Bijvoorbeeld op 19 december 2019, namen EP-leden een resolutie aan die het gebruik van excessief geweld van de Iraanse veiligheidsdiensten tegen vreedzame demonstranten afkeurde. Het Parlement betuigt ook al jaren zijn steun aan het kernakkoord.

Cornelia Ernst (GUE/NGL, Duitsland), voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Iran zei: "Als de EU, moeten wij aan de VS duidelijk maken dat de moord op Suleimani een schending van internationale wetgeving is, en dat het voeden van conflicten in het Midden-Oosten een bedreiging voor de wereldvrede is. We moeten ook Iran duidelijk maken dat geweld de verkeerde aanpak is om met betogingen om te gaan. De EU kan en moet een belangrijke rol spelen als bemiddelaar.”

David McAllister (EVP, Duitsland), voorzitter van de commissie buitenlandse zaken, zei: “Ik ben ernstig bezorgd over de recente, gewelddadige ontwikkelingen in Irak, na de dood van de Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis. Er is nu dringend nood om een eind te maken aan de spanningen en alle betrokken partijen zouden inspanningen moeten leveren om de spiraal van geweld en represailles te stoppen. Verdere confrontaties en het verlies van mensenlevens moeten vermeden worden, zeker na al die jaren dat we gezamenlijk ISIS bestreden hebben en stabiliteit en vrede in Irak en de regio op het spel staat. De coalitie bij elkaar houden is van het grootste belang”

Hij riep de EU ook op om het kernakkoord te blijven steunen, en riep Iran op om zijn verplichtingen van het akkoord na te leven.

Schiedammer (41) opgepakt voor dodelijke schietpartij

De politie hield dinsdag een 41-jarige Schiedammer aan. De man wordt er van verdacht betrokken te zijn bij de dodelijke schietpartij op zaterdag 28 december in Schiedam waarbij een 26-jarige man uit Rijswijk om het leven kwam.

Lees ook: Dodelijke schietpartij Schiedam, politie zoekt getuigen

Rond 19.30 uur hoorden getuigen schoten waarop de politie werd gebeld. Agenten troffen de Rijswijker in een woning aan de Boomgaardstraat aan en startte direct met reanimeren. Een traumateam nam dit kort erna over, maar de hulp mocht niet meer baten. Er werd direct een groot onderzoek gestart. Er zijn onder andere twintig rechercheurs op de zaak gezet. Dit onderzoek heeft geleid tot de aanhouding van de 41-jarige Schiedammer, de bewoner van het pand waar de schietpartij plaatsvond.

Lees ook: Passantenonderzoek dodelijke schietpartij Schiedam

De politie is nog steeds op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen via het gratis opsporingsnummer 0800-6070, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via het tipformulier op de website. 

Detailhandel zet bijna 3 procent meer om in november

De detailhandel heeft in november 2,6 procent meer omgezet dan in november 2018, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 1,4 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online 6,5 procent meer omgezet. De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in november. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,3 procent hoger dan in november 2018.

Omzet non-foodwinkels 1,5 procent hoger
De omzet van de winkels in non-food was in november 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) groeide met 0,7 procent.

De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, de winkels in meubels en woninginrichting en de drogisterijen realiseerden in november een omzetstijging. De omzet van de kledingwinkels, de winkels in schoenen en lederwaren, de winkels in consumentenelektronica en witgoed en de winkels in recreatie-artikelen lag lager dan een jaar eerder.

Ook winkels in voedingsmiddelen zetten 1,5 procent meer om
De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in november 1,5 procent meer omgezet dan in november 2018. Het verkoopvolume bleef nagenoeg gelijk. De omzetstijging van de supermarkten (1,6 procent) was groter dan die van de speciaalzaken (0,4 procent).

Online omzet 6,5 procent hoger
De online omzet was in november 6,5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels hebben 7,0 procent meer omgezet. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 5,9 procent.

Het CBS benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat, die nog kunnen worden bijgesteld. 

Meer misdrijven in 2019, daders steeds jonger

Aan de jarenlange daling van het aantal misdrijven is een einde gekomen. Vorig jaar werden ruim 800.000 misdrijven geregistreerd, een stijging met 4 procent in vergelijking met 2018. Wat opvalt is het groeiend aandeel jonge daders. Verder werden er fors meer meldingen van overlast gedaan. Ook het aantal fraudegevallen nam in 2019 aanzienlijk toe, zo blijkt uit de jaarcijfers van de politie.

Korpschef Erik Akerboom wil dat de politie meer preventief dan repressief optreedt. ’De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk en gaan we het komende jaar in de gaten houden. Snel geld verdienen door bijvoorbeeld via online handelsplaatsen spullen aan te bieden en zogenaamd te verkopen, kan een eerste stap zijn op weg naar een criminele loopbaan. Of neem de kinderen die betrokken waren bij de rellen in Duindorp in de aanloop naar de jaarwisseling; de jongste verdachte is 9! Dat moeten we gezamenlijk aanpakken en vraagt een inspanning van bijvoorbeeld ouders, scholen, gemeenten én politie samen.’

Aan de hand van het beeld over 2019 constateert de korpschef dat we te maken hebben met een ‘crimechange’. Overlast door zwervers en personen met verward gedrag blijft toenemen. Dat legt druk op de politiecapaciteit omdat de politie hier vaak als eerste bij wordt geroepen. Akerboom: ‘Dat is eigenlijk het werk voor anderen. Ik wil weer terug de wijk in, maar dat staat onder druk door de krapte.’

In 2010 werden 1.150.000 misdrijven geregistreerd. Dat daalde geleidelijk over de jaren naar 770.000 in 2018. In de tweede helft van dat jaar begonnen de cijfers weer te stijgen.. Oorzaken daarvan kunnen zijn een toename van criminaliteit, aanpassing van de registratiemethode, het gestegen aantal internetaangiften en de toename van fraudemisdrijven.

Online handel
In vergelijking met 2018 werden er vorig jaar 20.000 meer fraudegevallen genoteerd. Het betreft fraude waarbij burgers en/of bedrijven het slachtoffer van zijn. De fraude met handel via internet nam met 31 procent toe, fraude met betaalproducten (zoals bankrekeningfraude of het verkrijgen van rekeningnummers via phishing of skimming) steeg zelfs met 67 procent en identiteitsfraude kende een toename van 19 procent. De forse stijging van het aantal internetaangiften van online fraude leidde in het algemeen tot een toename van het doen van aangifte via internet. Er werden in 2019 1830 meer aangiften gedaan van een cybercrimedelict (zoals hacken, malware, ransomware en virussen) dan het jaar daarvoor. Dat is een stijging van 64 procent.

Overlast
Het aantal overlastincidenten is in de afgelopen 7 jaar met bijna een derde (31 procent) toegenomen. In 2012 waren er 279.839 incidenten, zeven jaar later staat de teller op 366.602. Het aantal voorvallen in verband met alcohol en drugs nam in dezelfde periode met 102 procent toe, van 19.847 naar 40.074. Het aantal overlastincidenten door verwarde of overspannen personen steeg de afgelopen jaren met 123 procent (44.600 in 2012, 99.622 in 2019). Uit de cijfers blijkt verder dat in de afgelopen drie jaar in de zomermaanden de meeste overlast is gemeld.

Jeugdige daders
De politie ziet dat meer jongeren delicten plegen. Vooral bij online fraude neemt het aantal verdachten onder de 18 jaar flink toe. In 2016 was het aandeel nog 12 procent om te stijgen naar 16 procent in november 2019. Het percentage liep de laatste drie maanden op naar 20 en in de laatste maand zelfs naar 29. Jongeren lijken vanachter de computer of met de smartphone in de hand vaker dan voorheen criminele activiteiten te ontplooien. Fraude plegen via Marktplaats of hun bankrekening beschikbaar stellen als katvangers voor witwassen, is eenvoudiger en loont meer dan bijvoorbeeld een inbraak plegen.

Steekincidenten
Een nieuwe ontwikkeling is het aantal ernstige incidenten met steekwapens waarbij de laatste tijd jongeren betrokken waren. Of het hier gaat om een serie incidenten of dat het te maken heeft met een cultuurverandering onder jongeren waarin wapenbezit toeneemt, is lastig te zeggen. Met name vanuti Amsterdam en Rotterdam komen signalen dat jeugdigen vaker messen bij zich dragen.

De volledige cijfers zijn te raadplegen op data.politie.nl

Youp van 't Hek wil op 70ste verjaardag allerlaatste show in Carré

Cabaretier Youp van 't Hek overweegt om op zijn zeventigste verjaardag, op 28 februari 2024, voor het laatst op te treden. Het liefst zou hij dat doen met een 'thuiswedstrijd' in Carré in Amsterdam.

'En dan nog een keer Niemand weet hoe laat het is en dat ik dan weet hoe laat het is en dat ik dan denk: "Dit was het"', vertelt Van 't Hek in een aflevering van Operatie Interview in De Balie.

Voor het zover is doet hij dit jaar nog eenmaal een oudejaarsconference en daarna wil hij nog een grote show doen in zalen in Nederland en Vlaanderen. Maar daarna zou het wel eens klaar kunnen zijn. 'Ik heb liever dat over een paar jaar mensen bij de groenteman tegen me zeggen: "Hé lul, wanneer kom je weer eens op tv", dat heb ik liever, dan dat ze denken: "Hèhè".'

Begin november moest een show van de cabaretier in Rotterdam gestaakt worden, nadat hij onwel werd op het podium. Eerder gebeurde dat ook al tijdens een show in Papendrecht en toen hij optrad in De Kleine Komedie.

FOK! Wat een weer: af en toe regen

Het is bewolkt en er valt af en toe regen of motregen. In de loop van de nacht wordt het droog en klaart het met uitzondering van het noordwesten op. Met een minimumtemperatuur van ongeveer 10°C is het zeer zacht. De zuid- tot zuidwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, aan de kust, boven het IJsselmeer en in het Waddengebied stormachtig, 8 Bft. Daarbij komen er in het noordwestelijk kustgebied nog zware windstoten voor van 75 tot 90 km/uur. In de loop van de nacht neemt de wind geleidelijk af.

Overdag schijnt op veel plaatsen de zon, alleen in het noordwesten komen er wolkenvelden voor. Vanaf het einde van de ochtend trekt er een gebied met bewolking en regen van west naar oost over het land. Later in de middag en in de avond wordt het van het westen uit weer droog en klaart het breed op. Het is wederom erg zacht met een maximumtemperatuur van ongeveer 12°C. De wind is zuid tot zuidwest en matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. In de loop van de middag draait de wind naar het westen en neemt af naar matig, langs de kust vrij krachtig.

In de nacht naar donderdag is het helder en zijn er brede opklaringen. Pas aan het einde van de nacht kan er in het zuiden van het land een enkele mistbank ontstaan. De minimumtemperaturen variëren van 2°C in het zuidoosten tot 5°C in het noordwesten. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig.

Donderdag overdag is het droog en zijn er perioden met zon. Wel kan er in de loop van de dag sluierbewolking overdrijven. De maximumtemperatuur ligt tussen 9°C in het noorden tot ca. 11°C in het zuiden van het land. De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig, langs de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig, in de avond mogelijk krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Gisteren was er harde wind en hoog water en dus ging de Oosterscheldekering dicht.  (Foto: Scherpschutter)
Gisteren was er harde wind en hoog water en dus ging de Oosterscheldekering dicht. (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Brexitkosten bijna evenveel als 47 jaar afdracht EU

De kosten voor de Brexit zijn momenteel al £130 miljard aldus een berekening door Bloomberg, en het schat dat daar voor het eind van dit jaar nog eens £70 miljard bij komt. Business Insider legt daar vervolgens de afdracht van de UK aan de EU van de afgelopen 47 jaar naast, die afdracht is een van de redenen dat de Britten een Brexit wilden.

De afdracht aan de EU over 47 jaar (1973 - 2020) is 215 miljard pond volgens de gegevens van de House of Commons. Hiermee komen de kosten voor de Brexit dus bijna op gelijke voet. En als de lagere groei van de economie, in vergelijking met binnen de EU blijven zitten meegerekend wordt, wordt verwacht dat de kosten voor de Brexit zelfs hoger uitkomen.

Skiester Vlhova wint 'Nachtslalom' Flachau

Alpineskiester Petra Vlhova heeft de fameuze Nachtslalom in Flachau gewonnen. Op de Oostenrijkse sneeuw boekte de Slowaakse zo haar tweede zege op rij, nadat ze in Zagreb ook al de beste was.

Na de eerste run stonden Vlhova en eeuwige concurrente Mikaela Shiffrin weer bovenaan de ranglijsten, wel met 0,60 seconden verschil tussen de twee. De Oostenrijkse Katharina Liensberger volgde op 0,65 seconden, Anna Swenn Larsson uit Zweden op 0,77 en verder maakte alleen de Zwitserse Wendy Holdener (+0,84) nog een goede kans op het podium.

Holdener was in run twee prima, maar zag Swenn Larsson vier tienden onder haar tijd door duiken. Liensberger kwam vervolgens tekort, tot teleurstelling van het thuispubliek, en Shiffrin moest verrassend genoeg 0,33 seconden achter Swenn Larsson plaatsnemen. Vlhova had het eveneens moeilijk, maar hield nét stand en won met 0,10 seconden verschil.

De Nederlandse Adriana Jelinkova eindigde in de eerste run in de achterhoede en kwam in run twee daardoor niet in actie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #848
special
AI Picture Gallery #110
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
©FOK.nl e.a.