FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 januari 2020

Klæbo slaat terug in Tour de Ski, Johaug verslagen

De Tour de Ski is vrijdag begonnen aan alweer het afsluitende drieluik. In het Italiaanse Val di Fiemme stond vrijdag een massastart in klassieke stijl op het programma, tien kilometer voor vrouwen en vijftien voor de mannen.

Vrouwen
Therese Johaug begon als leidster aan de etappe, waarbij de Noorse 22 seconden voorsprong had op zowel de Russische Natalia Nepryaeva als landgenote Ingvild Flugstad Østberg. Het ging om tien kilometer én klassieke stijl, spek voor de bek van Johaug dus, maar dat bleek toch niet mee te vallen.

Niemand kon echt een verschil maken, ook Johaug niet, waarbij de leidster zelfs al vroeg een keer ten val kwam. Met een ruime kilometer te gaan schoot de Zweedse Ebba Andersson op een klimmetje even weg, waar Johaug door werd opgehouden. Ze sloot wel weer aan bij de koplopers, maar kon het toch niet bolwerken en werd vierde.

Dat was nog wel beter dan Østberg, die de sprint om plek vier verloor van trainingsmaatje Johaug. De verrassend sterke Duitse Katharina Hennig gooide het tempo omhoog en vooral de ervaren Noorse Astrid Uhrenholdt Jacobsen profiteerde. Zij won de slotsprint, voor Andersson en Hennig, en pakte zo na vijf jaar eindelijk weer eens een individuele zege.

In het klassement is Østberg dankzij de bonificatieseconden die ze onderweg oppikte drie seconden dichter bij Johaug gekomen, Nepryaeva staat op 32 seconden nog altijd derde. Jacobsen volgt nu op slechts één seconde van de Russische, Andersson staat op 38 seconden en Heidi Weng heeft 49 seconden achterstand.

De vrouwenwedstrijd (Bron: YouTube)

Mannen
De Rus Alexander Bolshunov vertrok als leider en als dé klassieke specialist van het peloton was hij ook wel de favoriet. Landgenoot Sergey Ustiugov volgde op zestien seconden, de Noorse titelverdediger Johannes Høsflot Klæbo begon met 26 seconden achterstand. Onderweg gebeurde er bijzonder lang niks, pas in de slotfase ging het tempo omhoog en werden er verschillen gemaakt.

In de slotfase legde Ustiugov alles en iedereen zijn wil op, alleen Bolshunov en Andrey Larkov kon volgen, maar Klæbo sloot toch weer aan. Op de slotklim zakte Larkov wat weg, hij werd vierde, waarna Klæbo het in de laatste 100 meter zoals wel te verwachten viel won van Ustiugov. Bolshunov eindigde op een seconde als derde.

In het klassement is Bolshunov nog steeds de leiding, maar Klæbo maakte acht seconden goed: één op de finish en zeven aan bonificatieseconden onderweg. Ustiugov staat nu derde op 21 seconden, de rest volgt al op bijna anderhalve minuut of meer.

Zaterdag werkt het deelnemersveld de sprint in klassieke stijl af, waarna de Tour de Ski zondag wordt afgesloten met de monsterlijke slotklim op de Alpe Cermis.

De mannenwedstrijd (Bron: YouTube)

'Advocaat Taghi wil weten wie raadslieden kroongetuige zijn'

Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, maakt bezwaar tegen het anoniem houden van de nieuwe advocaten van kroongetuige Nabil B.

Dat zegt ze tegen de NOS. Komende week wordt Nabil B. verhoord over de verklaringen die hij heeft afgelegd tegen Taghi. B. beschuldigt hem en zijn medeverdachten van een groot aantal liquidaties.

Weski wil kunnen controleren of de kroongetuige uit eigen wetenschap verklaart, of mogelijk heeft overlegd met zijn advocaten of anderen.

'Wettelijk mag het niet'
Bovendien mag het anoniem houden van advocaten volgens Weski wettelijk niet. Ze heeft er weinig vertrouwen in dat de identiteit van de nieuwe advocaten geheim blijft. Het Openbaar Ministerie heeft al twee keer geblunderd door een foto van kroongetuige Nabil B. te verspreiden.

Het is voor het eerst dat in Nederland raadslieden anoniem blijven. De advocaten zijn niet aanwezig bij verhoren en zijn mogelijk alleen via stemvervormers te horen. De rechtbank zegt tegen de NOS dat nog niet is besloten of de maatregel behalve tijdens de verhoren van komende week ook voor de rest van het proces gaat gelden.

Marengo-proces
Het Marengo-proces, waarin meerdere moorden en liquidatiepogingen worden behandeld, gaat op 27 en 28 februari verder. In totaal staan er zestien verdachten terecht.

Drie Nederlanders op prestigieuze talentenlijst UEFA voor 2020

De UEFA heeft op basis van de mening van correspondenten een lijst opgesteld van vijftig spelers die waarschijnlijk voor vuurwerk gaan zorgen in 2020. Op de uitgebreide lijst is plaats voor Noa Lang, die zijn Eredivisiedebuut bij Ajax vorige maand opluisterde met een hattrick. Er is daarnaast een eervolle vermelding voor Myron Boadu en Calvin Stengs. Het duo van AZ debuteerde afgelopen jaar in het Nederlands elftal en mag dromen van deelname aan het EK.

"Een snelle vleugelaanvaller die met vertrouwen speelt en bijzonder behendig is in de kleine ruimtes", zo luidt het oordeel over de pas twintigjarige Lang.

De hattrick in de met 2-5 gewonnen wedstrijd tegen FC Twente in december heeft indruk gemaakt over de grens. "Hij was de eerste speler van Ajax die een hattrick wist te produceren tijdens zijn volledige debuut sinds 1959."

Ook Boadu, die Ajax afgelopen maand velde met een doelpunt in de slotfase, kan op complimenten rekenen van de rapporteurs van de UEFA. "Het eerste volledige seizoen in de hoofdmacht van AZ verloopt zeer voorspoedig voor de aanvaller van Jong Oranje. Hij scoort erop los in de Eredivisie en de Europa League."

Boadu staat met elf doelpunten op de tweede plaats van de topscorerslijst in de Eredivisie, terwijl hij in de groepsfase van de Europa League tot drie treffers kwam.

Stengs op zijn beurt heeft in de optiek van de UEFA-correspondenten iets weg van oud-aanvaller Arjen Robben. "Stengs maakt een buitengewoon goed seizoen door bij AZ, met de uitverkiezing voor Oranje als logisch gevolg daarvan."

Op de prestigieuze lijst is verder onder meer plaats voor Barcelona-aanvaller Ansu Fati en Dejan Kulusevski, die donderdag voor 35 miljoen euro de overstap maakte van Atalanta naar Juventus. Tevens krijgt Mason Greenwood, dit seizoen doorgebroken bij Manchester United, een eervolle vermelding.

Wenger luidt de noodklok: "We gaan langzaam de kant van de NBA op"

Arsène Wenger propageert aanvallend voetbal en kijkt in dat kader soms zorgelijk naar de speelstijl van sommige elftallen. Clubs als Liverpool, RB Leipzig en Red Bull Salzburg zetten doorgaans vroeg druk op de tegenstander, om er vervolgens met enorm veel kracht en snelheid uit te komen. Wenger is bang dat deze trend in het internationale topvoetbal ervoor zorgt dat er op termijn geen plaats meer is voor creatieve voetballers.

"We gaan langzaam maar zeker de kant van de NBA op", waarschuwt de in 2018 bij Arsenal vertrokken Wenger in een interview met So Foot. "Voetbal wordt op deze manier meer en meer een atletische sport, maar ik moet eerlijk zeggen dat het Amerikaanse basketbal mij totaal niet boeit."

Wenger legt uit waarom hij dat vindt. "Je ziet alleen maar één-tegen-één-duels en pogingen van afstand voor driepunters. Heden ten dage worden, net als bij het basketbal, bepaalde creatieve spelers kapotgemaakt, alleen maar omdat ze niet atletisch genoeg zijn."

Wenger maakt zich derhalve zorgen over de toekomst van het voetbal. "Ik ben bang dat voetbal op termijn verandert in een sport waar voetballers als gekken over het veld rennen, om maar zo snel mogelijk de bal te heroveren."

"Maar dat die spelers daarna geen idee hebben wat ze met die bal moeten doen", schetst Wenger een negatief toekomstbeeld. "We moeten dus een bepaalde balans zien te vinden."

De recentelijk aan Bayern München, Paris Saint-Germain en AS Monaco gelinkte Wenger is niet langer actief als trainer. De zeventigjarige Fransman werd in november door de FIFA aangesteld als Chief of global football development.

In deze functie houdt Wenger zich bezig met de groei van de voetbalsport bij zowel mannen als vrouwen. Marco van Basten nam deze taken voor zijn rekening tot zijn vertrek bij de FIFA in de herfst van 2018.

Handballers verliezen oefenwedstrijd tegen Tunesië

Het Nederlandse handbalteam heeft de eerste wedstrijd op de Yellow Cup met 30-29 verloren van Tunesië. Het oefentoernooi in Zwitserland is een voorbereiding op het Europees kampioenschap dat eind volgende week van start gaat.

De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson nam in de eerste helft een voorsprong. Bij rust was het 12-13. Na de pauze liep Oranje uit naar vijf punten voorsprong. Het Tunesische team kwam echter helemaal terug in de wedstrijd en won dankzij een strafworp.

Dit weekend speelt Nederland op de Yellow Cup ook nog wedstrijden tegen Oekraïne en thuisland Zwitserland, vervolgens reist het team naar Noorwegen waar Duitsland op donderdag de eerste tegenstander is. Nederland nam nooit eerder deel aan een EK.

Speelschema Nederland op het EK
9 januari 18:15 uur: Duitsland – Nederland
11 januari 16:00 uur: Letland – Nederland
13 januari 20:30 uur: Nederland – Spanje

Meisje beroofd van elektrische fiets in Amsterdam

Een meisje is vanavond omstreeks 17.30 uur beroofd van haar elektrische fiets in de Gillis van Ledenberchstraat in Amsterdam-West. Naar eigen zeggen werd ze daarbij bedreigd met een vuurwapen. 

'Ze moest de fiets afstaan aan twee jongemannen', vertelt een politiewoordvoerder. 

Over de identiteit van de verdachten is verder nog weinig bekend. De politie doet onderzoek naar het incident. 

Artiestenduo stort te pletter in Carré

Tijdens een voorstelling van het Wereldkerstcircus in Carré in Amsterdam zijn twee artiesten van grote hoogte naar beneden gevallen. De show is per direct geannuleerd. Het voorval gebeurde rond 18.50 uur. Volgens de politie is het duo van 10 meter hoogte gevallen. Meerdere ambulances en een traumateam zijn daarom opgeroepen naar Carré.

Sky Angels
Het Wereldkerstcircus meldt dat er iets gebeurd is tijdens de act 'Sky Angels'. 'De brandweer en medische assistentie zijn aanwezig in de zaal, uit voorzorg zijn de mensen naar buiten gestuurd.' Een van de artiesten lag volgens een ooggetuige bewusteloos op de vloer. Volgens hem hingen ze aan elkaar toen het gebeurde. 'De mannelijke acrobaat hing met zijn mond aan een bit, de vrouwelijke artiest hing aan de man. Ze vielen boven op elkaar', meldt hij.

Het gaat om een man en een vrouw van het circusduo 'Sky Angels'. 'Op enig moment vielen beide artiesten tegelijk naar beneden. Ze vielen op elkaar. De vrouwelijke artiest lag onderop', aldus de toeschouwer. 'Iedereen schrok heel erg. Het duurde in mijn beleving zo'n 10 tot 15 seconden voordat mensen van de organisatie er naartoe kwamen rennen.' Op enig moment is de mannelijke artiest weggevoerd, de vrouw bleef echter minutenlang op de vloer liggen.

Schermen
'Ze leek nog wel te ademen, maar het hele publiek, inclusief kinderen, heeft dat nog minuten kunnen zien. Daarna werden er schermen omheen geplaatst.' De show werd kort daarop afgeblazen. 'Iedereen is rustig naar buiten begeleid. Sommige ouders met kleine kinderen waren toen al vertrokken.'

Uitverkocht
Carré was vanavond uitverkocht. Het publiek is inmiddels naar buiten geleid. De straat is intussen ruim afgezet, om ruimte te geven aan de ambulance. In het theater wordt er drie keer per dag een kerstshow gegeven: om 12 uur, 16 uur en 20 uur. De woordvoerder van Carré kan nog geen commentaar geven.

Monte Carlo
De artiesten van Sky Angels hebben hun show al in meerdere grote circussen opgevoerd. Zo stonden ze eerder in het circus van Monte Carlo.

Geadresseerden bombrieven ontvingen tweede waarschuwing, zonder explosief

Nadat er gisteren bekend werd dat er afgelopen week minimaal vijf bombrieven aan verschillende bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht verstuurd waren, is er vandaag opnieuw een verdachte brief aangetroffen. Dit keer bij hotel Okura aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. 

Lees ook: Bombrieven bezorgd in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

De politie is ter plaatse om onderzoek te doen. De eerder gevonden bombrieven hebben geen schade aangericht omdat ze niet explodeerden, maar als dat wel het geval was geweest was de kans op ernstig letsel aanzienlijk geweest. De politie waarschuwt dan ook om direct 112 te bellen als de naam, het adres en het logo van het CIB niet op de envelop zelf zijn gedrukt, maar de geadresseerde en de afzender afzonderlijk van elkaar op twee stickers op de envelop zijn geplakt.

Volgens de politie gaat het om eenzelfde brief als de eerder verzonden brieven. De explosieven opruimingsdienst defensie (EOD) is opgeroepen op verzoek van de explosievenverkenner. Er is een persvoorlichter ter plaatse. Het hotel hoeft niet ontruimd te worden, aldus de politie. 

Update 14:57 uur
Recherche, Forensische Opsporing en Teamleider Explosieven Veiligheid hebben ter plaatse een onderzoek ingesteld en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ter plaatse laten komen om het explosief in de brief onklaar te maken. De brief met inhoud is overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut voor nader onderzoek ten behoeve van opsporingsonderzoek door de recherche.

De bombrief die gisteren aankwam bij het CIB bleek bestemd voor een bedrijf in Maastricht, maar is daar niet aangekomen. De brief is via een postsorteercentrum aan de hand van de vervalste afzendergegevens terecht gekomen bij het CIB in Rotterdam. Deze brief had wel brandschade opgelopen, maar was niet ontploft.

De politie benadrukt nogmaals dat het CIB in Rotterdam geen enkele betrokkenheid heeft bij deze zaak.

Teneinde meer duidelijk te verschaffen in de kenmerken van de brief zijn hieronder twee afbeeldingen zichtbaar van de ‘bombrief’ en een exemplaar zoals deze door het CIB wordt verzonden met opdruk van de afzender en niet met een sticker.

Update 20:02 uur
Uit nader onderzoek is gebleken dat na de bombrief bij alle betrokken bedrijven een waarschuwingsbrief is aangekomen. De politie maakt de inhoud van deze tweede brief niet bekend, omdat dit daderinformatie is en het onderzoek zou kunnen schaden in dit stadium.

Maastricht
Bij één bedrijf in Maastricht is gisteren zo’n waarschuwingsbrief aangekomen. Vandaag kreeg de politie een melding van een soortgelijke waarschuwingsbrief bij een ander bedrijf, elders in Maastricht aan de Avenue Ceramique.

Bij de verbrande brief die gisteren aankwam bij het CIB in Rotterdam, bleek bij nader onderzoek dat er nog een deel van een andere envelop onder zat. In de verbrande enveloppen zaten geen explosieven. Het is niet duidelijk of in deze enveloppen explosieven hebben gezeten. De brieven waren gericht aan de twee bedrijven in Maastricht.

Klik voor een grotere afbeelding op deze link of op de fotoVoorbeeld van de bombrief (Afbeelding: Politie)
Voorbeeld van de bombrief (Afbeelding: Politie)

Rechtszaken en boetes na jaarwisseling in Den Haag

Van de 39 verdachten die tijdens de jaarwisseling in de eenheid Den Haag zijn aangehouden, zullen er acht zich nog voor de rechter moeten verantwoorden. Eén verdachte is vrijdag al voor de snelrechter verschenen, die veroordeelde hem tot een celstraf. Vier zitten er nog vast.

De 39-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die vrijdag voor de snelrechter is gebracht, werd verdacht van de mishandeling van een beveiliger. De man kreeg een celstraf van 10 dagen opgelegd, waarvan 7 dagen voorwaardelijk. Na drie dagen voorarrest mocht hij vandaag dus naar huis.

Vier verdachten zitten nog vast op verdenking van het in brand steken van een bestelbus op de Erasmusweg in Den Haag. De officier van justitie bepaalt dit weekend of zij zullen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Voor de rechter
Voor acht verdachten staat al vast dat zij zich later voor de rechter zullen moeten verantwoorden. Vier van hen worden verdacht van het stoken van een groot vuur op straat. Op 13 februari moeten ze zich voor de politierechter verantwoorden.

Drie verdachten staan op 25 maart voor de politierechter voor mishandeling of belediging. Een minderjarige verdachte van het gooien van vuurwerk naar een agent is door de rechter-commissaris uit zijn voorarrest geschorst. Wanneer hij voor de rechter moet komen is nog niet bekend.

Boetes
Het Openbaar Ministerie heeft in drie zaken een OM strafbeschikking opgelegd van enkele honderden euro's. De verdachten kregen deze boetes voor belediging. Vier andere verdachten zijn opgeroepen voor een OM Hoorzitting in februari of maart, daar kan een werkstraf of boete worden opgelegd. Ze worden verdacht van mishandeling, belediging of vernieling.

In de overige zaken moet nog een beslissing over de afdoening worden genomen of loopt het onderzoek nog, of er is mediation toegepast of bijvoorbeeld een bekeuring uitgeschreven door de politie.

Vrouw aan Nederland overgeleverd in onderzoek naar verdwijning Johan van der Heyden

Vandaag is een 40-jarige vrouw door de Belgische autoriteiten aan de Nederlandse Justitie en politie overgeleverd. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning en waarschijnlijke dood van de Belgische loodgieter Johan van der Heyden (56). Zij zat in verband met dit onderzoek al in voorarrest in België. Zij is in beperkingen geplaatst. Mede in verband hiermee worden over de aard van de verdenkingen en haar rol geen verdere mededelingen gedaan.

Sinds de avond van zondag 2 juni 2019 is niets meer vernomen van Johan van der Heyden uit Lint in België. De politie gaat ervan uit dat hij niet meer leeft. Ondanks zeven aanhoudingen is nog niet duidelijk wat er precies met Van der Heyden is gebeurd en is zijn lichaam nog altijd niet aangetroffen. In Opsporing Verzocht en Faroek werd begin december 2019 aandacht gevraagd voor de verdwijning. Op vrijdag 20 december jl. werd nog tevergeefs naar stoffelijke resten gezocht in het Schelde-Rijnkanaal bij Steenbergen / Philipsland. Naast de 40-jarige vrouw zitten nog een man en een vrouw vast. De vier die zijn heengezonden, blijven wel verdachte in deze zaak.

In België ontsnapte Nederlander in Nijmegen opgepakt

De politie heeft vrijdagmiddag 3 januari in Nijmegen een 38-jarige man aangehouden. De Nederlander was op 19 december 2019 met vier anderen uit de gevangenis in het Belgische Turnhout ontsnapt. Drie mannen konden vrij snel na hun vluchtpoging weer worden aangehouden.

De man had zich verstopt op de vliering van een woning toen het Fugitive Active Search Team (FastNL) het pand betrad om hem aan te houden. De man is in België tot 4,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor verschillende vermogensdelicten en moet nog 1557 dagen zitten. FastNL kwam de man op het spoor door verkregen informatie van Fast België.

Laat het sneeuwen in Microsoft Flight Simulator

In een nieuwe trailer laat Microsoft ons zien hoe een winterse omgeving eruit zal zien in Microsoft Flight Simulator. En het is indrukwekkend te noemen.

Zoals bekend zal Microsoft Flight Simulator gebruik maken van Bing Maps, en daarmee de hele planeet als zijn speelwereld bevatten. Door middel van Azure Cloud zal je in staat zijn iedere bezienswaardigheid op Aarde in prachtig detail te bezoeken, en dat ook in real-time weersomstandigheden. Als je je dus afvraagt hoe Central Park op Manhattan eruit ziet in de sneeuw, is dit je game.

Microsoft Flight Simulator staat voor 2020 gepland voor pc en Xbox One.

Bizarre bug zorgt ervoor dat WWE 2k20 niet meer werkte in 2020

Een van de slechtste games van 2019 is de afgelopen dagen nog slechter geworden. Op de seconde dat de klok middernacht sloeg op 1 januari, stopte de hele game met werken.

Het was al één van de meest controversiële games van het afgelopen jaar. WWE 2k20 kreeg voor het eerst in de serie een nieuwe ontwikkelaar, en het was aan alles te merken. De game werd geteisterd door slechte animaties en graphics en veel vreemde bugs. De paar spelers die de game nog wel regelmatig opstartte, kwamen er op nieuwjaarsdag achter dat zelfs dat niet meer mogelijk was.

Sommige spelers meldden dat de game in het hoofdmenu al uit zichzelf afsloot, anderen meldde dat zij geen toegang meer kregen tot specifieke modi. Gelukkig was er een hele simpele, maar bizarre, workaround: de datum van je systeem terugzetten naar 2019. Inmiddels is de bug via een hotfix weer gemaakt, maar het blijft opvallend dat een game niet werkt in het jaar waarnaar de game letterlijk vernoemd is.

Burgemeester Utrecht: 'Verbod op consumentenvuurwerk'

De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, is van mening dat zijn partij, de VVD, moet meewerken aan een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Deze oproep deed hij in het radioprogramma 1op1 van KRO-NCRV.

"Ik ben al heel lang voor een vuurwerkverbod. Op dat punt ben ik het oneens met de VVD", zei Van Zanen. "Ik betreur het zeer, maar we hebben het volstrekt uit de hand laten lopen. Ik ben wel voor de weg van de geleidelijkheid."

Utrecht is al eerder gestart met het invoeren van vuurwerkluwe zones, die omgezet zijn in vuurwerkvrije zones. "Alle parken zijn vuurwerkvrij, maar ik ben voor een verbod. Punt."

Van Zanen was zich 'rotgeschrokken' toen hij tijdens de jaarwisseling in het arrestantencomplex te Utrecht een kijkje nam. "Onvoorstelbaar. Daar zat in mijn ogen een klein kind vast. Niet voor kattenkwaad, maar voor misdrijven."

De burgemeester van de Domstad is zich bewust dat niet alleen het kind voor deze daden aangesproken dient te worden. Het liefst ziet hij vanuit het Openbaar Ministerie dat er druk op de ouders gelegd wordt om bijvoorbeeld een huisarrest op te leggen.

In de regio Utrecht deden zich verschillende incidenten voor. In totaal vonden tijdens de jaarwisseling 48 autobranden plaats en werden 37 mensen aangehouden, 23 hiervan waren minderjarig. Ook werden hulpverleners belaagd met vuurwerk.

Tesla voldoet aan eigen verwachting

Autofabrikant Tesla heeft in het laatste kwart van het jaar 2019 goed geboerd. In de laatste drie maanden werden, mede dankzij de vraag naar de redelijk betaalbare Tesla 3, 112.000 auto's afgeleverd. Ruim 92.000 hiervan waren van het model 3.

Over het gehele jaar 2019 heeft de autofabrikant uit Silicon Valley ruim 367.000 auto's afgeleverd. Het bedrijf had zelf een verwachting tussen de 360.000 en 400.000, de voorspelling door analisten lag lager. Door deze cijfers steeg het aandeel TSLA op de beurzen met 2,6 procent naar een recordhoogte.

In de, net nieuwe, fabriek in China heeft Tesla inmiddels duizend auto's gemaakt. De in Shanghai gevestigde fabriek zou drieduizend auto's per week voor 's werelds grootste automarkt moeten kunnen maken.

De Chinese fabriek zorgt ervoor dat Tesla de handelsbelemmeringen tussen China en de Verenigde Staten kan ontduiken. De verwachting is dat in de eerste week van 2020 de allereerste Tesla 3 in China verkocht zal gaan worden.

Man neergeschoten in Frankrijk na insteken op voorbijgangers

Een man is in de Parijse voorstad Villejuif door de politie neergeschoten nadat hij had geprobeerd willekeurig mensen met een mes te steken. 

De dader is zwaargewond door politiekogels. Er zijn volgens plaatselijke media ook agenten gewond geraakt bij het incident, dat mogelijk een terroristisch karakter heeft. 

Update 15:30 uur
Volgens de Franse krant La Parisien zou één van de slachtoffers om het leven zijn gekomen. Volgens Het Franse BFMTV is de dader door minstens drie kogels getroffen, en zou ook hij inmiddels aan zijn verwondingen zijn overleden. De politie verzoekt op Twitter om de plaats des onheils te vermijden. 

GTA V toegevoegd aan Xbox Game Pass

Xbox heeft een nieuwe titel toegevoegd aan Xbox Game Pass: Grand Theft Auto V. De game is vanaf vandaag beschikbaar voor de service, helaas wel alleen voor console.

Eerder was GTA V gebonden aan PlayStation Now voor een duur van drie maanden. Of GTA V na een soortgelijke periode ook weer wordt verwijderd van Xbox Game Pass is niet bekend. De tijd zal het leren.

'Duitsland krijgt probleem met geweld uit extreemlinkse hoek'

Gerichte aanvallen op de politie tijdens Oud en Nieuw in de Duitse stad Leipzig door extreemlinkse groeperingen, vergroten de zorgen van de Duitse politie tegen het opkomend geweld uit deze groep.

Tijdens de nieuwjaarsviering werden agenten in de Oost-Duitse stad belaagd met zwaar vuurwerk. Negen personen werden gearresteerd en één agent was zo zwaargewond dat hij een spoedoperatie moest ondergaan. De buurt waar het geweld uitbrak staat al jaren bekend als een links alternatief bolwerk waar de politie vaak met geweld te maken krijgt.

"Deze avond werd duidelijk dat inhumaan geweld ook van de linkse activisten kan komen", aldus minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, die nogmaals benadrukte dat Duitsland een sterk politie-apparaat nodig heeft.

Politici uit de linkerflank beschuldigden de politie juist van het uitlokken van de aanval. Juliane Nagel, een linkse wethouder van 'Die Linke', vond dat juist de agressieve houding van de politie een tegenaanval uitlokte. Zij eindigde haar verhaal met de dooddoener dat geweld tegen de politie natuurlijk nooit goed te praten valt.

Toch is het links-extremisme nog niet zo sterk aanwezig in de statistieken als het rechts-extremisme. Waar 'extreemlinks' gesteund wordt door negenduizend volgers, wordt 'extreemrechts' gesteund door twaalfduizend sympatisanten.

Deelstaat Saxen, waar Leipzig deel van uitmaakt, is een 'hotspot' voor het links extremisme. In de deelstaat is zelfs een speciale politie-eenheid opgericht die zich alleen bezighoudt met het opsporen en tegenhouden van aanslagen door extreemlinks. Deze 'Soko-LinX'-eenheid is in het leven geroepen nadat extreemlinkse groepen bouwplaatsen en bedrijven in Leipzig in brand staken.

Rainier Wendt, voorzitter van de Duitse politievakbond, vindt het prima dat extreemrechts in de gaten wordt gehouden, maar merkt ook op dat extreemlinks niet uit het oog moet worden verloren. Over de aanslag op de agenten was hij duidelijk: "De definitie van terrorisme bevat het verspreiden van angst door middel van geweld. Wat we nu zagen is van een hoger niveau dan ooit, een gerichte levensbedreigende aanval op agenten. We zullen helaas rekening moeten gaan houden met het feit dat één dezer dagen een agent komt te overlijden."

Glazenwasser (75) redt met ladder zatte toerist uit gracht: 'Ik spring er zelf niet in, me reet'

Glazenwasser Hannes van der Waart was vanmorgen op de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam aan het werk, toen hij ineens een plons hoorde in de gracht. 'Ik pakte mijn ladder en ben richting het geschreeuw gerend', vertelt Hannes die vanmorgen al om 07.00 uur de ramen van café de Zeevaart stond te lappen. Hoewel hij vastberaden was de drenkeling te redden, wist hij meteen dat hij één ding niet zou doen. 'Het is dat ik mijn ladder bij me had. Zelf was ik voor geen goud dat koude water in gesprongen', vertelt de 75-jarige Hannes.

Hannes kijkt niet meer op van rare fratsen van dronken toeristen. 'Dit gebeurt wel vaker hé. Ik ga er echt niet zelf inspringen. Straks verzuip ik en dan ligt hij boven. Ja, me reet, dat doen we niet.' De toerist, die volgens Hannes van Engelse afkomst was, lag eerst languit op de grond naast het café. 'Ik zei nog tegen hem: ga daar op het bankje liggen, maar daar had hij geen oren naar.' 'Iets later zag ik hem met twee zwervers richting de kade lopen. Niet veel later hoorde ik die plons.'

Nadat de glazenwasser de toerist uit het water viste, ging Hannes gewoon weer verder met zijn werk. 'Ja, ik moet toch mijn werk afmaken', concludeert de glazenwasser, terwijl hij zijn ladder opbergt. 'Een politiebusje kwam toevallig voorbij. Ik zei: jongens neem die jongen even mee.'

Naast de politie was ook de GGD aanwezig om de temperatuur te meten van de onderkoelde toerist. De glazenwasser zag dat ze hem een thermodeken gaven tegen de kou, maar hij werd niet meegenomen door de politie of de GGD. Waar de toerist nu uithangt, weet ook Hannes niet. 'Misschien ligt hij ergens in het water of ergens anders. Ik weet het niet.'

`

Last onder dwangsom voor zorgaanbieder Den Bouw in Warnsveld

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Stichting Zorg-Wooncentrum Den Bouw Warnsveld op 20 december 2019 een last onder dwangsom opgelegd. Den Bouw voldoet niet volledig aan een eerder opgelegde aanwijzing. De zorgaanbieder moet verbeteringen doorvoeren op het gebied medicatieveiligheid.

De inspectie gaf Den Bouw op 8 november 2019 een aanwijzing omdat de zorgaanbieder ernstig en structureel tekortschiet op het thema medicatieveiligheid. Den Bouw biedt verpleging, verzorging, dagopvang en thuiszorg in Warnsveld en nabije omgeving. Geen veilige en verantwoorde omgang met medicatie kan een onmiddellijk en hoog risico betekenen voor de veiligheid van cliënten. Een aanwijzing is een maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren.

Den Bouw kreeg uiterlijk een maand de tijd om te voldoen aan de professionele standaard voor zorgvuldige medicatiezorg. Den Bouw heeft binnen deze termijn nog niet aan alle punten van de aanwijzing voldaan. Daarom legt de inspectie nu een last onder dwangsom op.

Den Bouw moet alsnog de rest van de aanwijzing naleven. Samen met andere betrokkenen moet Den Bouw haar procedure voor goede medicatiezorg verbeteren op basis van de ‘Veilige principes in de medicatieketen’. Den Bouw moet alle medicatie veilig en verantwoord bewaren en beheren volgens deze veldnorm. Verder moet Den Bouw zorgen dat het algemeen medicatieoverzicht eenduidig gebruikt wordt en voldoende informatie bevat. Ook moet Den Bouw zorgen dat het uitzetten, aanreiken en toedienen van medicatie professioneel en veilig verloopt.

Naast dit alles werkt Den Bouw ook aan een verbeterplan voor persoonsgerichte zorg, deskundige zorgverleners en sturen op kwaliteit en veiligheid. In de zomer van 2020 toetst de inspectie dit plan.

Den Bouw krijgt 6 weken om aan de last te voldoen. Als Den Bouw niet binnen 6 weken aan de last voldoet, moet zij per week dat niet wordt voldaan een dwangsom betalen van € 2.500,-. Dit met een maximum van € 10.000,-. Zo nodig kijkt de inspectie op dat moment of een aanvullende maatregel van toepassing is.

Doorslikbare maagballon in de strijd tegen obesitas groot succes

Door een toenemende vraag wordt het aantal locaties waar de Elipse-maagballon kan worden geplaatst in 2020 uitgebreid. De maagballon is bedoeld voor patiënten met overgewicht die nog niet in aanmerking komen voor een maagverkleining. De behandelmethode is revolutionair, omdat de ballon in twintig minuten wordt geplaatst, zonder medische ingreep. De innovatieve behandelmethode leidt gemiddeld tot een gewichtsverlies van 15 kilo. Belangstellenden kunnen vanaf dit jaar ook in Arnhem, Amsterdam en Den Haag terecht.

De Elipse-maagballon is ‘s werelds eerste maagballon die zonder operatie wordt geplaatst. Gebruikers slikken een capsule in met een lege ballon. Zodra de capsule de maag heeft bereikt, kan een dokter via een katheter de ballon opvullen met een speciale vloeistof. Na twintig minuten staat de patiënt alweer buiten.

Door ruimte in te nemen in de maag geeft de ballon een vol gevoel. Om die reden eten gebruikers kleinere porties, zonder het hongergevoel te ervaren dat vaak bij gewone diëten optreedt. Dit leidt gemiddeld tot een gewichtsverlies van 15 kilo. Na een periode van 16 weken opent het ventiel op de Elipse-maagballon. Deze loopt vervolgens leeg en verlaat het lichaam via de natuurlijke weg.

Kobus Dijkhorst, directeur van de Nederlandse Obesitas Kliniek: “De eenvoudige behandeling en snelle resultaten maken de maagballon een slim hulpmiddel in de strijd tegen overgewicht. In 2019 hebben we bijna 300 ballonnen geplaatst en de doelstelling voor 2020 is 750 plaatsingen.”

Intensieve begeleiding
Zowel vóór als na de plaatsing worden gebruikers begeleid door een team van specialisten op het gebied van voeding en lichaamsbeweging. Zo wordt samen met een diëtist het voedingspatroon geanalyseerd en is er een bewegingsdeskundige die ondersteunt in het verkrijgen van genoeg lichaamsbeweging. Op die manier wordt ingezet op een verandering van levensstijl, zodat het gewichtsverlies kan worden vastgehouden op lange termijn.

Mensen met een body mass index (BMI) van 27 of hoger komen in aanmerking voor de behandeling. De ballon is een perfect hulpmiddel voor mensen die graag 15 kilo lichaamsgewicht willen verliezen, maar niet zwaarlijvig genoeg zijn voor een maagverkleining.

Twee meisjes (4 & 6) en man (62) gewond na botsing met politieauto

Op donderdag 2 januari rond 18:15 uur heeft er in Apeldoorn een aanrijding plaatsgevonden tussen een politievoertuig en twee fietsers. Het gebeurde ter hoogte van de Prins Willem-Alexanderlaan. De oorzaak van het ongeval wordt onderzocht.

Een 62-jarige man en twee meisjes van 4 en 6 jaar uit Apeldoorn waren betrokken bij de aanrijding. De man raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. De twee meisjes zijn met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De agent raakte niet gewond.

Het onderzoek naar de oorzaak loopt nog. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) heeft die avond (sporen)onderzoek gedaan. Daarnaast zoekt de politie getuigen van het ongeval.

Vogelgriep in Polen, 2e R&O vervoersmiddelen verplicht

In verband met de uitbraak van de besmettelijke (hoog pathogene) variant van vogelgriep (oftewel HPAI) in Polen moeten vervoermiddelen voor gevogelte (onder andere pluimvee) of broedeieren die terugkomen uit Polen onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een 2ᵉ reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats voor veetransportmiddelen óf geregistreerde reinigings- en ontsmettingsplaats voor pluimveetransportmiddelen.

Deze verplichting geldt eveneens voor alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen. Na afloop van de 2ᵉ R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende of geregistreerde R&O-plaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de 2e R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA.

BTW-verlaging: Internationale treinreiziger profiteert van Duits klimaatpakket

Internationale treinreizigers naar Duitsland profiteren sinds 1 januari van de Duitse BTW-verlaging op langeafstandstreintickets van 19% naar 7%. Dit is onderdeel van het klimaatpakket van de Duitse Bondsregering, waarbij de klimaatvriendelijke trein aantrekkelijker wordt gemaakt. NS International heeft daarop de prijzen naar veel Duitse bestemmingen kunnen verlagen. De BTW-verlaging geldt voor het Duitse deel van de reis, waardoor tickets vanuit Nederland zo’n 5% tot 6% goedkoper worden.

Het goedkoopste tarief voor de rechtstreekse ICE van Amsterdam naar Frankfurt daalt bijvoorbeeld van €40 naar €37.90. Een ICE-ticket naar Keulen daalt van €20 naar €18,90. De prijs voor een reis van Amsterdam naar Berlijn daalt van €39 naar €37,90.

Nederland verhoogde vorig jaar het BTW-tarief op treintickets van 6% naar 9%. Op het Nederlandse deel van een internationaal langeafstandstreinticket wordt dus 9% BTW geheven, op het Duitse deel 7%. Sinds 2017 rijden alle NS-treinen in Nederland - als eerste ter wereld - op 100% windstroom. Daardoor kunnen Nederlanders met de trein klimaatneutraal door het hele land reizen. Ook alle ICE's en Intercity's van DB rijden op groene stroom.

Jinek start met verrassende gast: Angela de Jong

Vanavond staat de eerste aflevering van de nieuwe talkshow van Eva Jinek bij RTL4 op het programma en de redactie heeft kosten nog moeite gespaard en Angela de Jong weten te strikken als gast.

De Jong is zelden op TV en daarmee is het een prestatie van formaat van Jinek om haar te aan tafel te krijgen. De televisierecensente en columniste zal samen met RTL-ster Carlo Boszhard vooruitblikken naar het komende televisieseizoen zo laat RTL4 weten.

Naast dit mediageile duo is ook Martijn Koning, een paar dagen geleden op RTL te zien met zijn oudejaarsconference, te gast. Hij blikt terug op zijn theatershow en kijkt meteen vooruit op het nieuwe jaar.

Naast de gebruikelijke RTL-gezichten in een RTL-talkshow heeft Jinek gelukkig ook nog interessante gasten weten te strikken. Korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom en politieagente Esra Ceran komen vertellen over het geweld tegen hulpverleners tijdens Oud en Nieuw. Daarnaast is Michiel Vos overgevlogen uit New York en hij komt praten over het komende verkiezingsjaar in de Verenigde Staten aldus RTL. Waarschijnlijker is dat het gesprek vooral over de spanningen tussen de VS en Iran zal gaan.

Aangezien het programma schijnbaar niet door reclame onderbroken zal worden is er tijd genoeg om met nog meer gasten te praten. Zo schuift ook NRC chef politiek Guus Valk aan om over het Nederlandse politieke jaar te babbelen en tenslotte mag sportpresentatrice Hélène Hendriks haar zegje komen doen over het sportjaar 2020.

Jinek is vanaf vanavond iedere werkdag om 22.20 uur te zien bij RTL 4. 

Jinek start met verrassende gast: Angela de Jong (WikiCommons/Sebastiaan ter Burg)
Jinek start met verrassende gast: Angela de Jong (WikiCommons/Sebastiaan ter Burg)

Man opgepakt voor brandstichting bij CBR in Rijswijk

De politie hield vrijdagochtend 3 januari een 38-jarige man uit Den Haag op heterdaad aan voor brandstichting in het CBR-gebouw aan de Lange Kleiweg in Rijswijk. Bij de brand vielen geen gewonden.

Rond 07.45 uur kreeg de politie de melding van een brand in het CBR-gebouw aan de Lange Kleiweg. Op het moment van de brand bevonden zich circa dertig mensen in het gebouw. Zij konden ongedeerd naar buiten komen.

In de omgeving van het gebouw konden agenten al snel een 38-jarige verdachte aanhouden. De man zit vast en wordt gehoord op het bureau. Het gebouw is inmiddels verzegeld. De Forensische Opsporing van de politie doet verder onderzoek naar de brandstichting.

'Vertonghen met salaris en transfersom te duur voor Ajax'

Ajax heeft geïnformeerd naar Jan Vertonghen, maar volgens De Telegraaf is de 32-jarige verdediger te duur. Directeur voetbalzaken Marc Overmars heeft aangeklopt bij ex-Ajacied Tom de Mul, zaakwaarnemer van de speler van Tottenham Hotspur. De Mul laat volgens de krant weten dat Vertonghen openstaat voor een terugkeer naar Amsterdam, maar het hoge salaris van de routinier vormt het struikelblok.

De Telegraaf schrijft donderdagavond dat Vertonghen vanwege zijn winnaarsmentaliteit en ervaring gezien werd als tussentijdse versterking, maar dat hij simpelweg te duur is. Vertonghen verdient naar verluidt circa tachtig- tot negentigduizend euro per week, wat neerkomt op vier tot vijf miljoen euro per jaar. Dergelijke bedragen willen de Amsterdammers voor Vertonghen niet betalen.

Als Ajax deze maand tot actie zou willen overgaan, zal Tottenham Hotspur een vergoeding willen zien. Het contract van de verdediger loopt komende zomer af en dus heeft de Londense club recht op een transfersom. Diverse clubs hebben belangstelling voor de Belgisch international, waardoor the Spurs hoog in de boom kunnen gaan zitten. Volgens de krant zou Tottenham minimaal de betaalde transfersom uit 2012 (12,5 miljoen euro) willen terugzien en dat zou onbespreekbaar zijn voor Ajax. Vertonghen heeft vanwege zijn leeftijd immers geen restwaarde meer.

Wanneer de persoonlijke eisen van Vertonghen en zijn transfersom niet zullen dalen, zal Overmars verder zoeken naar een verdedigende versterking. Wanneer deze niet wordt gevonden, zal naar verwachting Perr Schuurs het vertrouwen krijgen.

Mourinho laat frustraties over recordaankoop van Tottenham de vrije loop

José Mourinho baalt stevig van zijn pupil Tanguy Ndombele. De manager van Tottenham Hotspur heeft de recordaankoop van de Londenaren nog maar weinig gebruikt door blessureleed, ook omdat de middenvelder een keer aangaf zich mentaal niet goed genoeg voelde voor speelminuten.

Mourinho ergert zich aan de situatie. Ndombele behoorde niet bij de wedstrijdselectie tegen Brighton & Hove Albion op Boxing Day, terwijl er volgens Mourinho geen sprake was van een blessure.

De middenvelder speelde wel mee tegen Norwich City, maar viel daarna uit in de wedstrijd tegen Southampton met een kwetsuur. "Hij is altijd geblesseerd", moppert Mourinho op een persconferentie.

"Dan is hij weer geblesseerd, hij speelt een wedstrijd, de volgende week is hij geblesseerd, hij speelt weer een wedstrijd... We hopen steeds dat het beter gaat, al sinds het begin van het seizoen."

"Natuurlijk is dit een punt van zorg. Je denkt namelijk dat je de beschikking hebt over een speler. Een speler die in een bepaalde ontwikkelingsproces zit", aldus Mourinho.

"Veel meer kan ik er niet over zeggen, want deze situatie speelt al sinds het begin van het seizoen", aldus Mourinho over Ndombele, die afgelopen zomer voor circa zestig miljoen euro overkwam van Olympique Lyon.

Tot op heden heeft de zesvoudig A-international van Frankrijk twintig duels gespeeld voor Tottenham, met twee doelpunten en drie assists als resultaat.

"Liverpool is misschien wel het beste team ooit in de Premier League"

Liverpool won donderdagavond andermaal in de Premier League, ditmaal van Sheffield United (2-0). The Reds zijn hierdoor precies een jaar ongeslagen in competitieverband en de eerste landstitel sinds 1990 lijkt slechts een kwestie van tijd. Manager Jürgen Klopp is uiteraard tevreden over de zoveelste zege van zijn elftal, maar de ongeslagen reeks is voor hem geen doel op zich.

"Ons doel was deze wedstrijd te winnen", laat Klopp na afloop optekenen in de Engelse media. "Het beste dat je uit een wedstrijd tegen Sheffield United kunt halen is er geen spectaculair duel van te maken. Dat is ons gelukt, we hadden totale controle over de wedstrijd."

De Duitse manager neemt geen enkele overwinning voor lief, dus ook niet die op the Blades. "De manier waarop we vanavond controle hadden was exceptioneel."

"We waren fantastisch in balbezit, we waren beheerst maar tegelijkertijd levendig. En onze doelpunten waren schitterend", verwijst Klopp naar de treffers van Mohamed Salah en Sadio Mané.

Chris Wilder, manager van Sheffield United, baalt van de nederlaag op Anfield. Hij is echter zo sportief om Liverpool de credits te geven voor de overwinning. "Ze wonnen elke eerste en tweede bal en waren aanvallend en verdedigend beter dan wij", aldus de Engelse coach.

"Ze speelden in de tweede en derde versnelling en hadden nog steeds de nederigheid en verlangen om dat als wereldkampioen en winnaar van de Champions League te doen. Daarom zijn ze ook hard op weg om kampioen te worden in de Premier League."

Analist Rio Ferdinand vergelijkt rechtsback Trent Alexander-Arnold en linksback Andy Robertson met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, twee spelers die door de rivaliteit steeds beter lijken te presteren. "We zijn inderdaad allebei erg competitief", zegt Alexander-Arnold bij BT Sport.

"We hebben een eigen competitie qua doelpunten en assists. Het gaat ook om de eer wie aan het einde van het seizoen de beste statistieken heeft."

De rechtsback wil het imago van vleugelverdedigers opvijzelen. "De bekende uitspraak luidt: 'Niemand wil een back of Gary Neville zijn'. Dat willen wij veranderen en we zijn wat dat betreft goed op weg."

Oud-aanvaller Michael Owen is lovend over het huidige Liverpool. "Dit elftal heeft echt alles", aldus de analist van BT Sport. "We zijn getuige van een van de beste teams in de geschiedenis van de Premier League, misschien wel het allerbeste team ooit."

"Ze moeten nu alleen nog kampioen worden, wellicht vaker dan een keer. Ze zijn al een poosje op een fascinerende manier bezig."

Liverpool staat dertien punten voor op Leicester City, terwijl Manchester City volgt op veertien punten. Bovendien hebben the Reds een wedstrijd minder gespeeld.

Derde wereldoorlog uitgebroken? Iraanse generaal omgekomen bij raketaanval door VS

Generaal Soleimani van de Iraanse Revolutionaire Garde is gisteren om het leven gekomen bij Amerikaanse raketaanvallen op de luchthaven van Bagdad. Dit is zowel door de Revolutionaire Garde als het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigd. De aanvallen zouden zijn uitgevoerd op bevel van Donald Trump. 

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken noemt de moord op de generaal 'uitzonderlijk gevaarlijk en een domme escalatie.' Volgens hem is de VS verantwoordelijk voor de gevolgen van dit 'schurkachtige avonturisme.' Het Pentagon en het Witte Huis laten in een verklaring weten dat Soleimani 'actief plannen ontwikkelde om Amerikaanse diplomaten en mensen van het leger in Irak en in de regio aan te vallen', aldus de NOS. 

Update 10:05 uur
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders op om Bagdad te verlaten, als dat op een veilige manier kan. De situatie is onvoorspelbaar volgens het Ministerie. De Amerikaanse Ambassade in het land roept al haar landgenoten op om Irak per direct te verlaten. 

Politieagenten beschoten in Paterswolde

Bij een schietincident in de Hayo Hindriksweg in Paterswoldse zijn donderdagnacht politieagenten beschoten. Later werd een 27-jarige man (woonplaats nog onbekend) aangehouden voor betrokkenheid bij dit schietincident.

De agenten reageerden op een melding dat een vrouw in een woning was mishandeld. Ter plekke werd eerst gesproken met de betreffende vrouw. Na een gesprek met haar wilden de agent poolshoogte nemen in de achtertuin van de woningen. Op het moment dat zij de steeg naast de woning wilden inlopen, werden de agenten meerdere malen beschoten. Hierop heeft een agent ook meerdere keren teruggeschoten.

Aanhoudingen
Hierop hebben de agenten de omgeving afgezet. Een ondersteuningsgroep van de politie wist een half uur later de verdachte in een tuin op te sporen en in te rekenen. In de omgeving van de verdachte werd een wapen aangetroffen. De vrouw werd daarna ook aangehouden in verband met het feit dat er mogelijk nog een wapen in de woning aanwezig kon zijn. Zowel de man als de vrouw zijn in een cel ingesloten.

Wapen onderzocht
De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het incident. Vanzelfsprekend wordt het in beslag genomen wapen onderzocht. Het onderzoek in en rondom de woning zal nog enige tijd in beslag nemen.

Politieagenten beschoten in Paterswolde (Afbeelding: Politie)
Politieagenten beschoten in Paterswolde (Afbeelding: Politie)

Wie liet brandende bus met drugsafval achter in Margraten?

Op donderdag 2 januari 2020, rond 13.30 uur, werd op de Hoebesweg in Margraten een uitgebrande bestelbus aangetroffen in het buitengebied. Deze bestelbus bleek van diefstal afkomstig te zijn.

De bestelbus (Volkswagen van het type Transporter in grijze kleur) is gestolen in Wijlre en ten tijde van de diefstal was hier tevens een witte caravan aan gekoppeld. Maar deze was niet meer aangekoppeld bij het aantreffen. Onbekend is waar deze caravan op dit moment is. Bij de uitgebrande bestelbus zijn tevens vaten aangetroffen met daar in vermoedelijk drugsafval.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kunnen tips worden achtergelaten op het tipformulier op de website. 

Wie liet brandende bus met drugsafval achter in Margraten? (afbeelding: Politie)
Wie liet brandende bus met drugsafval achter in Margraten? (afbeelding: Politie)

Sterrenregen Boötiden vooral in het zuidwesten te zien

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en we kunnen al wensen dat al onze goede voornemens uitkomen. Dit weekend zijn de vallende sterren van de Boötiden te zien. Op 4 januari kunnen op het hoogtepunt ongeveer 65 meteoren per uur zichtbaar zijn. Het weerbeeld laat een mix van wolken en opklaringen zien en vooral in het zuiden en westen is er kans dat je een wens mag doen.

Elk jaar zijn in het begin van januari de vallende sterren van de Boötiden te zien. Deze meteoren geven een blauwachtig licht en trekken een lang spoor door de lucht. De piek van de Boötiden is heel erg scherp en de vallende sterren zijn alleen in de nacht naar zaterdag 4 januari te zien. Vandaag en ook zondag hoef je daarom eigenlijk niet te kijken.

Het weerbeeld laat in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend vroeg een mix zien van wolken en brede opklaringen. Vooral in het zuiden en westen flinke gaten in de bewolking en zouden de vallende sterren goed te zien kunnen zijn. In het oosten en noorden komt meer bewolking voor en heb je echt meer geluk nodig.

Moet ik de hele nacht opblijven om ze te zien?
Om ze te zien hoef je zaterdag niet de hele nacht op te blijven, want de piek ligt in de vroege ochtend. Tussen 6 en 8 uur zijn de meeste vallende sterren te zien en het absolute hoogtepunt vindt plaats om 6:45 uur. Dan zijn ongeveer 65 meteoren per uur zichtbaar. Toch zijn er ook eerder in de nacht al vallende sterren te zien. Om 2:00 uur zijn het er bijvoorbeeld veertien en om 4:00 uur ongeveer 30.

Dit jaar vallen er veel minder sterren dan de vorige editie van de Boötiden. Vorig jaar waren er namelijk meer dan honderd vallende sterren te zien. Dat er dit jaar minder te zien zijn komt doordat de eigenlijke piek tijdens onze daglichtperiode valt. Volgend jaar zijn de Boötiden bijna niet te zien, want dan valt de piek bij ons helemaal overdag. Alleen in de ochtend en avond van 3 januari 2021 is nog een handvol vallende sterren te zien.

Om de vallende sterren te zien met je zaterdagochtend naar het oosten kijken. Zodra de zon opkomt is het schouwspel ten einde.

'Nabil B. heeft twee anonieme advocaten'

Kroongetuige Nabil B. zal in het liquidatieproces Marengo worden bijgestaan door twee advocaten, die geheel anoniem moeten blijven. In het Marengoproces is de onlangs in Dubai opgepakte topcrimineel Ridouan Taghi hoofdverdachte.

Volgens de NRC heeft de Amsterdamse Orde van Advocaten de identiteit van de twee nieuwe advocaten gecontroleerd. Op 23 december zou er een brief naar de rechter-commissaris zijn gestuurd.

Stemvervormers
De krant schrijft dat de twee advocaten niet aanwezig zijn bij verhoren en mogelijk alleen via stemvervormers te horen zijn. Ook is gevraagd om hun namen niet te noemen in de processtukken.

De eerdere advocaat van B., Derk Wiersum, werd in september in Buitenveldert doodgeschoten. In maart werd de broer van B., Redouan, in Amsterdam Noord geliquideerd door een man die zich voordeed als sollicitant.

Niet wegdrukken
De Amsterdamse Orde van Advocaten zei eerder al dat een nieuwe advocaat mogelijk geheel anoniem zou blijven. 'Want wij laten ons niet kisten en laten ons niet wegdrukken door geweld', vertelde plaatsvervangend deken Simeon Burmeister toen.

Het Marengo-proces, waarin meerdere moorden en liquidatiepogingen worden behandeld, gaat op 27 en 28 februari verder. In totaal staan er zestien verdachten terecht.

Randgemeenten bij grote steden groeiden in 2019 het meest

In 2019 groeide de bevolking in kleinere gemeenten rond de grote steden relatief gezien het sterkst, vooral door verhuizingen vanuit andere gemeenten. In absolute zin kregen de grootste steden er de meeste inwoners bij, voornamelijk door immigratie. Het aantal gemeenten met bevolkingskrimp nam voor het tweede achtereenvolgende jaar af. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers tot 1 december 2019.

Van alle gemeenten kreeg Diemen met een groei van 54 per duizend inwoners er relatief de meeste inwoners bij. Grootschalige nieuwbouwprojecten trokken voornamelijk gezinnen uit Amsterdam aan. In 2018 groeide Diemen ook al sterk. Ook andere kleinere gemeenten op korte afstand van een grote stad groeiden sterk, zoals Zuidplas (bij Rotterdam), Beemster en Blaricum (bij Amsterdam) en Son en Breugel (bij Eindhoven). Waddinxveen in het Groene Hart en de kleine gemeente Renswoude in de provincie Utrecht kreeg er naar verhouding ook veel inwoners bij. Hetzelfde geldt voor enkele gemeenten waar een asielzoekerscentrum (azc) is gevestigd, zoals Cranendonck en Westerwolde.

Meeste inwoners erbij in grote steden
In absolute zin groeiden de grote steden het sterkst. Amsterdam kreeg er in 2019 bijna 11 duizend inwoners bij, Den Haag bijna 8 duizend, Rotterdam bijna 7 duizend en Utrecht bijna 5 duizend. De top tien wordt volgemaakt door de middelgrote steden Almere, Eindhoven, Tilburg, Arnhem, Groningen en Haarlem. In verhouding tot het aantal inwoners groeide Almere van deze steden het hardst, met 18 per duizend inwoners.

Groei in steden vooral door immigratie
Deze tien steden groeiden zowel doordat er meer baby’s werden geboren dan er sterfgevallen waren (natuurlijke aanwas), als doordat de immigratie de emigratie oversteeg. Behalve in Utrecht en Almere was migratie de belangrijkste motor achter de stedelijke bevolkingsgroei. Dit geldt het sterkst voor Amsterdam, Eindhoven en Arnhem.

Uit de meeste steden verhuisden meer inwoners dan er kwamen wonen vanuit een andere gemeente. Ze vertrokken veelal naar kleinere randgemeenten. In tegenstelling tot de andere drie grote steden raakte Utrecht nauwelijks inwoners kwijt door verhuizingen. Almere, Haarlem en Tilburg groeien door migratie, verhuizingen én natuurlijke aanwas. Vooral Almere groeit sterk door verhuizingen.

Minder gemeenten met krimp
In 63 van de 355 gemeenten (18 procent) daalde de bevolking in 2019, volgens de voorlopige cijfers tot 1 december. Deze gemeenten liggen voornamelijk aan de randen van Nederland: in Noord- en Oost-Groningen, Drenthe, Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Limburg en de Achterhoek. In de meeste van deze gemeenten overleden meer mensen dan er kinderen geboren werden, en was ook het verhuissaldo negatief.
Zowel in 2019 als in 2018 waren er minder krimpgemeenten dan in 2017, toen het aantal inwoners nog in 91 van de destijds 388 gemeenten (23 procent) afnam. Dat er in de laatste twee jaar steeds wat minder gemeenten te maken hebben met een afnemend aantal inwoners komt hoofdzakelijk door de toegenomen immigratie. Vrijwel alle gemeenten kregen er in 2019 inwoners bij als gevolg van buitenlandse migratie.

Daling inwonertal in 7 van de 9 in 2015 aangewezen krimpgebieden
In 2015 heeft de Rijksoverheid 9 krimpgebieden geïdentificeerd, op basis van de CBS-bevolkingsprognose 2015-2040. Dat zijn Noordoost-Friesland, Hoogeland, de Eemsdelta, Oost-Groningen, de Achterhoek, Zeeuws-Vlaanderen, de Westelijke Mijnstreek, Parkstad Limburg en Maastricht-Mergelland. Voor deze gebieden werd een bevolkingsdaling van ten minste 12,5 procent (125 per duizend inwoners) tot 2040 voorzien.
In 7 van deze 9 krimpgebieden is het aantal inwoners sinds 1 januari 2015 inderdaad afgenomen. De sterkste daling was te zien in het uiterste noorden, in het Hogeland (46 per duizend inwoners) procent) en Eemsdelta (35 per duizend inwoners).

In Oost-Groningen, de Westelijke Mijnstreek en Parkstad Limburg daalde het aantal inwoners tussen 2015 en 2019 met ongeveer 10 per duizend, terwijl de krimp in Noordoost-Friesland en Zeeuws-Vlaanderen minder dan 5 per duizend inwoners bedroeg. Het aantal inwoners in Maastricht-Mergelland bleef in de afgelopen vijf jaar stabiel en in de Achterhoek was er tegen de verwachting in een bescheiden bevolkingsgroei. De Achterhoek had weliswaar te maken met een sterfteoverschot, maar zowel het saldo van binnenlandse verhuizingen als dat van migratie was de laatste jaren licht positief.

Van de 355 huidige gemeenten hadden 60 op 1 december 2019 een lager aantal inwoners dan op 1 januari 2015. Hiervan liggen 29 in een van de aangewezen krimpgebieden, 15 in een van de aangewezen anticipeergebieden (waar krimp als mogelijkheid werd gezien) en 16 daarbuiten.

FOK! Wat een weer: bewolkt en regen

Vannacht is het bewolkt en hier en daar valt er regen of motregen. De temperatuur ligt tussen 6°C in het noordoosten en lokaal 9°C in het zuidwesten. De zuid- tot zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig.

Overdag is het bewolkt en zijn er perioden met regen en motregen. In de tweede helft van de middag wordt het van het noordwesten uit droog en klaart het op. In het zuidoosten gebeurt dit pas in de avond. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In de middag draait de wind naar noordwest.

De nacht naar zaterdag verloopt met brede opklaringen en vooral in het noorden en oosten ook wolkenvelden. Het is droog. De minimumtemperatuur ligt rond 2°C in het zuidoosten tot ca. 6°C in de kustgebieden. De westelijke wind is zwak tot matig, aan zee en het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Zaterdagochtend zijn er perioden met zon. In de middag raakt het van het noorden uit op meer plaatsen bewolkt en kan er vooral in het noorden af en toe regen vallen. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De westelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee in de ochtend krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Ook in Friesland was het met de jaarwisseling mistig (Foto: Innisdemon)
Ook in Friesland was het met de jaarwisseling mistig (Foto: Innisdemon)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bevolking groeit naar ruim 17,4 miljoen inwoners

De Nederlandse bevolking groeide in 2019 met naar schatting 132 duizend personen. De bevolking nam meer toe dan in de afgelopen drie jaar. In 2019 kwamen er 31 duizend inwoners meer bij dan een jaar eerder. Er vestigden zich vooral meer mensen uit het buitenland.

Hoewel nog niet alle gegevens voor 2019 verwerkt zijn, verwacht het CBS dat 272 duizend mensen zich in 2019 in Nederland vestigden. Dat zijn er 28 duizend meer dan in 2018. Het aantal mensen dat vertrok blijft vrijwel hetzelfde als vorig jaar: 158 duizend. Dat betekent dat de bevolking door buitenlandse migratie in 2019 met per saldo 114 duizend personen groeide. Ook werden er 18 duizend meer kinderen geboren dan dat er mensen overleden. De natuurlijke aanwas kwam daarmee 3 duizend hoger uit dan in 2018.

Helft immigranten komt uit Europa
Van alle mensen uit het buitenland die zich in 2019 in Nederland vestigden kwam bijna de helft uit Europa, van wie 85 procent uit een EU-land. 18 procent van de immigranten kwam uit Azië, met India en China als grootste groepen. Het aantal asielmigranten in 2019 komt naar schatting uit op 16 duizend, bijna 6 procent van de totale immigratie.

Per saldo kwamen er in 2019 uit alle werelddelen meer mensen naar Nederland dan in 2018. Dat geldt ook voor mensen die in Nederland geboren zijn. Er kwamen 34 duizend van hen terug naar Nederland, terwijl er 3 duizend minder uit ons land vertrokken, namelijk 39 duizend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.