FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 januari 2020

SC Cambuur laat geen steek vallen in strijd voor koppositie Keuken Kampioen Divisie

SC Cambuur heeft vrijdagavond het uitduel tegen NEC met 0-2 gewonnen. Door de winst blijft de ploeg van trainer Henk de Jong aan kop in de Keuken Kampioen Divisie. Naaste concurrent Jong Ajax komt maandag pas in actie. De Graafschap kwam niet verder dan 1-1 bij FC Eindhoven en zakt naar de vierde plaats. Door een 2-1 overwinning op Helmond Sport is FC Volendam in ieder geval tot maandag de nummer twee op de ranglijst.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City FC - Telstar 4-2
Excelsior - NAC Breda 2-2
FC Den Bosch - Jong AZ 3-0
FC Eindhoven - De Graafschap 1-1
FC Volendam - Helmond Sport 2-1
MVV Maastricht - Jong PSV 3-1
N.E.C. - SC Cambuur 0-2
TOP Oss - Roda JC Kerkrade 0-0

Antirookclub wil buren tegen elkaar opzetten

De rupsjes nooitgenoeg van Clean Air Nederland (CAN) willen na vijf vingers ook graag de andere hand en twee voeten en negen tenen. De rokershaters gaan pogen via de rechter voor elkaar te krijgen dat de roker zelf aangepakt gaat worden. "Momenteel is er niets om de veroorzaker zelf aan te pakken" huilt Tom Voeten van CAN.

Om de doelstellingen van de intolerante club te verwezenlijken wordt getracht sociaal hurende buren van rokers, in eveneens sociale huurwoningen, wijs te maken dat zij ernstige schade ondervinden van het sigaretje van de buur om vervolgens met hun kuchje voor een proefproces naar de rechter te stappen.

Staatsgokbedrijf Holland Casino is ondertusen druk bezig om middels kunstgrepen, zoals rookruimtes zonder dak, de rokende gokker te behouden en inkomstenverlies te beperken. "We hebben nou eenmaal rokende gasten en wij zijn er niet om hen van het roken af te helpen." zegt woorvoerder David Selier. Die aanpak is uiteraard niet in lijn met wat door staatssecretaris Blokhuis ontmoedigingsbeleid wordt genoemd.

CAN heeft gezien dat meerdere grote horecagelegenheden de openlucht-rookruimte-constructie gebruiken om klantverlies tegen te gaan. "Ze hebben de boodschap niet helemaal begrepen" zegt het CAN-baasje daar over.

Uitslag AZ - RKC Waalwijk

AZ heeft de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk gewonnen. De nummer twee in de Eredivisie, die nu in puntenaantal op gelijke hoogte komt met koploper Ajax, zegevierde na een moeizaam begin met 4-0.

De eerste kans van de wedstrijd was voor AZ. In de tweede minuut leek Idrissi te profiteren van een fout van Etiënne Vaessen, maar schoot net naast. RKC kwam steeds beter in de wedstrijd en in de dertiende minuut stuurde Emil Hansson Richard van der Venne weg na een afgeslagen corner van AZ. De middenvelder faalde echter oog in oog met Marco Bizot. Ook daarna waren de Waalwijkers sterker. Tegen de verwachting in kwam AZ in de 29e minuut op voorsprong. Idrissi kapte zijn tegenstander uit en schoot de bal in de korte hoek. AZ leek wakker te zijn geschrokken en een paar minuten later was het Boadu die de 2-0 op de borden zette na een lage voorzet van Svensson. Dit was ook de ruststand.

AZ begon sterk aan de tweede helft. Idrissi was dicht bij zijn tweede treffer van de avond, maar hij schoot voorlangs. Twee minuten later was het alsnog zover: De aanvaller krulde de bal in de kruizing. RKC kreeg via Richard van der Venne een kans maar hij schoot over het Alkmaarse doel. Stengs maakte in de 65e minuut de 4-0 nadat zijn schot van richting veranderd waardoor Vaessen kansloos was. In de 78e minuut leek Boadu op weg naar de 5-0, maar  Hannes Delcroix stond in de weg. RKC bleef het ondanks de achterstand proberen. Darren Maatsen schoot tegen Marco Bizot aan, waarna AZ de bal ternauwernood kon wegwerken. Daarna speelde AZ de wedstrijd eenvoudig uit.

AZ

4 - 0

RKC Waalwijk

29' Idrissi
36' Boadu
51' Idrissi
65' Stengs
   
 
Gele kaart: , H. Mulder, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar
Wuytens
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Koopmeiners (Clasie/61)
Stengs (Evjen/71)
Boadu
Idrissi (Aboukhlal/71)
  Vaessen
Sporkslede
H.Mulder (Quasten/46)
Velkov
Delcroix
Leemans (Rienstra/75)
Reijnders
v.d.Venne (Tahiri/80)
Maatsen
Bilate
Hansson

ING voert deels negatieve spaarrente in

ING wijzigt per 1 april 2020 de rente voor zakelijke klanten en private banking klanten en per 1 juli 2020 voor particuliere klanten. Daarom past ING ook de productvoorwaarden voor particuliere en zakelijke klanten aan. Klanten worden vanaf maart 2020 persoonlijk geïnformeerd over de wijzigingen. ING voert deze wijzigingen door vanwege de aanhoudende lage en negatieve rentes in de markt.

Voor rekeningen met een saldo van meer dan € 1 miljoen gaat ING boven € 1 miljoen een rente rekenen van -0,50%. Dit rentetarief geldt per rekening en niet per klant.

Geen negatieve rente voor 99,9% klanten
ING kan zich voorstellen dat klanten zich zorgen maken of zij rente moeten gaan betalen over hun geld op hun rekeningen bij ING. Op dit moment zijn er zo’n 6.400 zakelijke, private banking en particuliere klanten die saldi hebben boven de drempel van € 1 miljoen per rekening. Dit betekent dat meer dan 99,9% van alle klanten door deze rentewijziging niet te maken krijgt met een negatieve rente.

Spaarrente tot € 100.000 blijft +0,01%
Voor particuliere spaarrekeningen met een saldo tot en met € 100.000 blijft de rente +0,01%. ING vindt het belangrijk dat klanten blijven sparen zodat ze een buffer hebben voor onvoorziene uitgaven.

Waarom zijn de rentes zo laag?
De lage tot negatieve rentes zijn een gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) om economische groei in Europa te stimuleren. Dit gebeurt onder andere door de rente te verlagen op geld dat banken bij de ECB lenen en als tegoed hebben staan. Deze rente is sinds juni 2014 negatief en daardoor betaalt ING rente over een gedeelte van haar tegoed bij de ECB. Daarnaast zijn de rentes op markten waar ING spaar- en betaaltegoed investeert en geld uitleent, sterk gedaald en in veel gevallen negatief. Door deze ontwikkelingen zijn ook bij ING de rentes de afgelopen jaren gedaald.

Kades en bruggen Amsterdam ernstig verwaarloosd

Historicus Jaap Evert Abrahamse is geschrokken van de staat van de kades en bruggen in Amsterdam. "Ik vind het verbazingwekkend dat in deze tijd, die ook wel de derde of vierde Gouden Eeuw wordt genoemd, de meest basale infrastructuur niet op orde is." Hij reageert daarmee op het onderzoek van AT5 waarin een verontrustend beeld naar voren komt over de staat van de stad.

De kades en bruggen zijn hét hoofdpijndossier op het stadhuis. Amsterdammers zullen nog zeker twintig jaar rekening moeten houden met werkzaamheden in de stad aan de essentiële infrastructuur. Dat voorspelt verkeersdeskundige Walther Ploos van Amstel. "Ik ben geweldig geschrokken van de resultaten van het onderzoek."

De infrastructuur in de stad is jarenlang zo ernstig verwaarloosd dat vele tientallen kilometers kade en een groot deel van 850 verkeersbruggen vervangen moeten worden. Abrahamse begrijpt wel waarom de politiek het heel lang voor zich uit heeft geschoven. "Onderhoud is misschien niet zo interessant voor bestuurders, omdat je het gewoon moet doen en er is niks bijzonders aan."

Eigen beheer
Tot ver in de negentiende eeuw waren de kades in de stad in het beheer van Amsterdammers en dus niet de verantwoordelijkheid van de gemeente. "Iedereen moest zijn eigen kade onderhouden. Je kon wel zien waar de mensen meer geld hadden: daar had je vaak mooie kades van steen. In bijvoorbeeld de Jordaan had je vaak houten beschoeiingen", zegt Abrahamse. Voor de bruggen moest het stadsbestuur wel zorgen.

Paard en wagen
Grote oorzaak van de problemen nu is dat de kades en bruggen helemaal nooit gebouwd zijn voor de zware belasting van het verkeer. Abrahamse: "Ooit waren er geen auto's in de stad, maar mensen met paard en wagen. Het verkeer van nu is vele malen zwaarder dan toen."

Ploos van Amstel vult aan: "We beseffen niet dat één vrachtwagen een impact heeft van tweehonderdduizend personenauto's op de Amsterdamse kades en bruggen."

'Dit gaat over onze stad'
Ook Amsterdammers die wij spreken zijn geschrokken van de staat van de stad. "Men had eerder het onderhoud moeten doen. Het is nu allemaal achterstallig. Als het veel eerder was gebeurd dan had je regulier onderhoud kunnen doen." Een ander: "Ik snap dat de gemeente, helemaal in tijden dat het niet goed gaat, prioriteiten moet stellen. Maar dit gaat over onze stad. Als je hier niet op tijd bent, dan word je later met gigantische kosten geconfronteerd. Dat lijkt er nu een beetje aan te komen."

De kans dat in de toekomst zwaar vrachtverkeer nog welkom is in de stad, lijkt klein. "We zullen eraan moeten wennen dat dit verkeer eigen routes gaat krijgen in Amsterdam. Er moeten een soort XXL-routes komen. In die oude binnenstad passen die vrachtwagens echt niet meer. We moeten meer gebruik gaan maken van het water en kleinere vrachtwagens die minder wegen."

Op plekken in de stad waar de kades en bruggen op dit moment zwak zijn, wordt zwaar vrachtverkeer al regelmatig geweerd. Op steeds meer plekken zijn ook werkzaamheden om het achterstallige onderhoud in te halen.

Marko: "Ons grote doel is dat Max de jongste wereldkampioen ooit wordt"

Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko heeft nogmaals aangegeven dat het grote doel voor de renstal nog steeds is om met Max Verstappen de jongste wereldkampioen ooit te leveren.

De Oostenrijker vertelde erg blij te zijn dat Verstappen al zo snel in het nieuwe jaar zijn contract wilde verlengen. "Voor ieder team is het belangrijk om een zekere mate van continuïteit te hebben. En voor iedere coureur is het ook belangrijk dat hij zich op dingen kan concentreren waar het werkelijk om draait, namelijk het rijden en de techniek. Daarom hebben we gezegd 'des te eerder, des te beter’. We hebben het contract met Honda eerst verlengd tot en met 2021 en daarna zijn we er met Max relatief snel uitgekomen."

"Wij zijn vooral zeer blij, dit geeft ons stabiliteit en geeft het hele team ook ongelooflijk veel motivatie. Het is namelijk ons grote doel om met Max, die ook bij ons is begonnen in de Formule 1, de jongste wereldkampioen ooit te worden. We willen nu gaan oogsten na al het werk dat we in de opbouw hebben gestoken", aldus Marko zo lezen we op Verstappen.nl.

De Red Bull-adviseur vertelde dat hij na de Formule 3 race op de Norisring besloot dat Verstappen direct naar de Formule 1 moest doorstromen. "Het was tijdens een Formule 3-race op de Norisring onder verraderlijke omstandigheden waar de baan elke ronde anders was. Hij was twee seconden sneller dan de rest en reed bij het hele veld weg. Ik zag meteen een potentiële Grand Prix-winnaar in hem en we waren toen al in onderhandeling om hem in ons juniorteam onder te brengen. We waren er alleen nog niet over uit in welke klasse we hem zouden plaatsen. Maar na die race heb ik Jos gebeld en gezegd: 'Jos vergeet alles, we gaan volgend jaar naar de Formule 1.' Waarna het lang stil bleef aan de andere kant van de lijn. 'Jos...? Jos...? Jos...?' Ik kreeg geen antwoord en moet toegeven dat ik meestal vroeg telefoneer en vermoed dat Jos op dat moment nog niet helemaal uitgeslapen was."

Marko: "Ons grote doel is dat Max de jongste wereldkampioen ooit te wordt" (Pro Shots / Zuma Press)
Marko: "Ons grote doel is dat Max de jongste wereldkampioen ooit wordt" (Pro Shots / Zuma Press)

Vermist kind alert: Politie op zoek naar Bo

Bo is sinds woensdag 29 januari vermist. Volgens een getuige is zij voor het laatst in Utrecht gezien.

De 17-jarige Bo droeg een zwarte broek, zwart met roze trui, roze vestje en roze sportschoenen. Ze had een roze rugzak bij zich met hierin een laptop met roze sleeve.

Vragen
Hebt u informatie over deze vermissing? Neem dan contact op met de politie via 0800-6070.

Update 20:20 uur
De politie meldt dat Bo weer terecht is en bedankt iedereen voor het uitkijken naar haar.

Lees ook: Vermist kind alert: Politie op zoek naar Bo


Tim Coronel nieuwe gezicht van strijd tegen afleiding zakelijke autorijder

Autocoureur Tim Coronel wordt de ambassadeur voor MONO-zakelijk. Hij gaat het komende jaar werkgevers stimuleren om afleiding in het verkeer aan te pakken.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakte de benoeming van Coronel bekend bij de afsluiting van een 24-uurs sessie met tientallen vertegenwoordigers van bedrijven en kennisinstellingen. Die presenteerden in Bergambacht concrete ideeën om dit jaar zoveel mogelijk werkgevers te overtuigen van het nut en de noodzaak van afspraken over MONO-rijden.

Uit onderzoek van onder meer Veilig Verkeer Nederland (VVN) bleek vorig jaar dat één op de tien werkgevers het een normale zaak vindt dat hun werknemers berichten lezen en terugschrijven tijdens het rijden. Ruim één op de drie werkgevers in ons land heeft geen regels voor de medewerkers over het smartphonegebruik in de auto.

Minister Van Nieuwenhuizen is dan ook blij met de meervoudig deelnemer aan de Dakar-rally als ambassadeur voor MONO-zakelijk: "Tim is als zeer ervaren autocoureur een autoriteit in de racewereld. Hij weet waar hij over praat en kent als geen ander het belang van concentratie achter het stuur en het gevaar van afleiding in het verkeer. Daarnaast is hij een enthousiaste spreker. Hij is de aangewezen man om aan werkgevers de boodschap van MONO-zakelijk over te brengen."

Ook Tim Coronel zelf hoefde niet lang na te denken toen hij gevraagd werd als ambassadeur: "Achter het stuur geldt: concentratie is alles. Niet alleen als je autocoureur bent maar net zo goed wanneer je in de auto onderweg bent van of naar werk, is het letterlijk van levensbelang om je aandacht erbij te houden. Daarom werk ik graag mee aan de MONO-zakelijk aanpak. Om zo het gevaar van afleiding bij alle werkgevers in ons land op de agenda te krijgen".

24-uurs sessie
Gisteren en vandaag kwamen in Bergambacht zo’n vijftig vertegenwoordigers van bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en overheid bij elkaar. Het doel was om met elkaar ideeën en acties te bedenken om het belang van MONO-rijden bij zoveel mogelijk werkgevers onder de aandacht te brengen. Onder meer Heineken, KPN, Thuisbezorgd, Athlon en Interpolis waren aanwezig. Vanmiddag werden de uitkomsten en voorstellen gepresenteerd aan minister Van Nieuwenhuizen en de kersverse MONO-zakelijk ambassadeur Tim Coronel. Ook Frits van Bruggen (ANWB), Steven van Eijck (RAI vereniging), Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) en Peter Hagemans (VNO-NCW) waren aanwezig. De komende periode worden de ideeën verder uitgewerkt en in gang gezet.

Over MONO-zakelijk
MONO-zakelijk is onderdeel van de brede MONO-aanpak, waarmee afleiding in het verkeer wordt aangepakt. Onderdeel van MONO-zakelijk is een convenant dat eind 2017 werd gelanceerd met als doel om werkgevers, producenten van telefoons, apps, in-car apparatuur, verzekeraars en leasemaatschappijen te stimuleren om bestuurders ongestoord aan het verkeer te laten deelnemen. Het aantal bedrijven dat meedoet aan het convenant staat momenteel op ruim vijftig. Komend jaar moet dat aantal groeien naar tenminste duizend deelnemers.

Op www.monozakelijk.nl kunnen werkgevers campagnemateriaal en tips vinden om te zorgen dat hun werknemers MONO rijden.

Thiem voor het eerst naar finale Australian Open na winst tegen Zverev

Dominic Thiem heeft op de Australian Open voor de derde keer in zijn loopbaan de finale van een grandslamtoernooi gehaald. De 26-jarige Oostenrijker was in de halve finale te sterk voor de Duitser Alexander Zverev.

De 26-jarige Thiem, die in 2019 en 2018 in de finale van Roland Garros stond, speelt zondag tegen Novak Djokovic, die al zeven keer de Australian Open wist te winnen.

Zverev ging het best van start in de partij tegen Thiem. De 22-jarige Duitser, die had bij eindwinst in de Australian Open beloofd om zijn prijzengeld te doneren aan de slachtoffers van de bosbranden in Australië, pakte verrassend de eerste set met 6-3.

Thiem trok in set twee weer de stand in evenwicht, waarna een mooi gevecht ontstond tussen de Oostenrijker en de Duitser. Zverev speelde uitstekend in de derde set en kreeg op 5-4 twee setpunten op de service van de Oostenrijker, maar die wist de nummer vijf van de wereld weg te werken. Een tiebreak moest de beslissing en daarin was Thiem net wat sterker dan Zverev.

Ook in de vierde set moest een tiebreak de beslissing brengen nadat er geen breaks te noteren viel. In die tiebreak nam Thiem al snel een 3-0 voorsprong en die kwam Zverev niet meer te boven.

Thiem staat zo voor de derde keer in zijn carrière in de finale van een grand slam. Bij zijn eerste twee kansen op Roland Garros verloor de nummer vijf van de wereld twee keer van Rafael Nadal. Nu wacht Novak Djokovic in de finale, die zondag hoopt zijn achtste titel te pakken in Melbourne.

Bizarre beelden: stadion stort in tijdens sloop

Er zijn bizarre beelden opgedoken van het instorten van het SKK Ijshockey stadion in Sint Petersburg. De Moscow Times meldt dat de constructie het begaf tijdens sloopwerkzaamheden eerder vandaag.

Vooralsnog zijn er veel vragen. Zo zou er één dode zijn gevallen maar er zijn bronnen die spreken over meer slachtoffers. Ook lijken de arbeidsomstandigheden op het filmpje niet helemaal verantwoord. Daarnaast is een grote vraag natuurlijk waarom er precies op dit moment gefilmd werd.

Update: 19.05 uur

Inmiddels is officieel bevestigd dat er één man is omgekomen. De 29-jarige Matvei Kucherov is de man die je aan het begin van het filmpje de koppeling van het dak aan het doorslijpen is. Hij had de kooi die aan de hijskraan hing, waaruit hij eerder werkte, zonder veiligheidslijn verlaten. Toen het stadion instortte kon hij het bakje niet op tijd bereiken.

Van het befaamde stadion in vrijwel niets meer over, 80% van het gebouw is ingestort zoals je op de foto's kan zien.

Beelden van het instorten van het stadion (Bron: YouTube/Moscow Times)

Foto's van de restanten van het stadion:

De restanten van het stadion (Pro Shots / SIPA USA)
De restanten van het stadion (Pro Shots / SIPA USA)

De restanten van het stadion (Pro Shots / SIPA USA)
De restanten van het stadion (Pro Shots / SIPA USA)

Buchmann opnieuw de beste in Trofeo Serra de Tramuntana

Emanuel Buchmann heeft net als vorig jaar de Trofeo Serra de Tramuntana op zijn naam gebracht. De Duitser van Bora-hansgrohe reed op vijftien kilometer van de streep weg uit een elitegroepje en kwam vervolgens solo aan in Deià met meer dan een halve minuut voorsprong op Alejandro Valverde, die de sprint won voor de tweede plaats.

Na de sprinters op donderdag, waren vrijdag de klimmers aan zet in de Challenge Mallorca, een wedstrijd van vier losse wedstrijden op Mallorca. Lange tijd reed er een kopgroep van zes vooruit en maximaal hadden ze een voorsprong van vier minuten, maar in de laatste vijftig kilometer was de voorsprong nog maar een halve minuut.

Op de vierde klim van de dag, de Coll de sa Batalla, was de kopgroep al uit elkaar gevallen en maakte Lennard Kämna de oversteek. De nieuwe Duitse aanwinst van Bora-hansgrohe liet vervolgens de kopgroep achter zich.

Toch kreeg hij niet veel voorsprong dankzij het werk van Movistar voor Valverde en op de voorlaatste klim van de dag, Puig Major, werd hij voorbij gereden door Marc Soler en Emanuel Buchmann. Ook Harm Vanhoucke zou nog aansluiten, samen met Valverde. In de laatste vijftien kilometer reed Buchmann, de nummer vier van de afgelopen Tour de France, iedereen uit het wiel en won net zoals vorig jaar de Trofeo Serra de Tramuntana. Valverde won op meer dan een halve minuut de sprint voor de tweede plaats, voor Gregor Mühlberger.

Amrabat verkast voor twintig miljoen en tekent voor topsalaris van vijf miljoen

Sofyan Amrabat verkast naar Fiorentina. Zaakwaarnemer Mo Sinouh bevestigt tegenover De Telegraaf dat de middenvelder komende zomer Hellas Verona inruilt voor La Viola. De toekomstige transfersom bedraagt twintig miljoen euro. Amrabat gaat tekenen voor vijf jaar, waarbij hij vijf miljoen euro per seizoen gaat opstrijken.

Hellas Verona huurt Amrabat nu nog van Club Brugge, maar de Italianen zullen hem komende zomer uitzwaaien richting Fiorentina. Internazionale, AC Milan en Napoli werden eerder ook als gegadigden genoemd, waarbij vooral laatstgenoemde club concreet leek.

Omdat Amrabat dit seizoen al voor Club Brugge en Hellas Verona heeft gespeeld, maakt hij deze zomer pas de overstap. Hellas Verona lichtte bij Club Brugge de optie tot koop voor 3,5 miljoen euro, waarna men de speler komende zomer alweer van de hand zal doen.

"Het is rond", bevestigt Sinouh van Stellar Group desgevraagd aan De Telegraaf. "Dit is een fantastische deal voor Sofyan. Iedereen weet waar hij vandaan komt. Dit is een bekroning voor zijn keiharde werken."

Amrabat verkaste in de zomer van 2017 van FC Utrecht naar Feyenoord. Bij de Rotterdammers kon hij echter niet voor langere tijd een goede indruk achterlaten.

Feyenoord verkocht Amrabat medio 2018 aan Club Brugge, maar ook in Belgie wist Amrabat het niet waar te maken.

Op huurbasis bij Hellas Verona doet Amrabat het echter uitstekend, waardoor hij nu een toptransfer heeft verdiend.

Heracles slaat dubbelslag in Italië

Delano Burgzorg speelt het komende halfjaar op huurbasis voor Heracles Almelo. Naast de 21-jarige Nederlander maakt ook Giacomo Quagliata de overstap naar de Eredivisionist. De Italiaan tekende een contract tot de zomer van 2022.

De 21-jarige Burgzorg komt over van Spezia Calcio. In de overeenkomst met de club uit de Italiaanse Serie B is een optie tot koop opgenomen.

"Het is mooi om hier te zijn", vertelt Burgzorg vlak na het tekenen van zijn contract op de site van Heracles. "Ik ga er alles aan doen om belangrijk te zijn voor Heracles Almelo."

Technisch manager Tim Gilissen is verheugd met de komst van de aanvaller. "Met Delano krijgen we meer opties voorin. Hij is op meerdere posities inzetbaar."

"In de zomer waren we al dichtbij het aantrekken van Delano. Toen maakte hij een andere keuze. Hij heeft aangegeven nu alsnog graag naar Heracles Almelo te willen. We zijn blij dat we hem kunnen huren en daarbij ook de mogelijkheid hebben hem in de zomer definitief over te nemen", aldus Gilissen.

Burgzorg speelde acht wedstrijden voor Spezia Calcio sinds zijn komst afgelopen zomer. De Italiaanse club nam de geboren Amsterdammer over van De Graafschap, waar hij sinds medio 2015 onder contract stond.

De 19-jarige Quagliata komt over van Serie C-club FC Pro Vercelli 1892. De verdediger heeft een verbintenis getekend tot de zomer van 2022, met een optie voor nog een seizoen.

"Giacomo is een talentvolle speler die wij met onze scouting lange tijd intensief hebben gevolgd. Na het vertrek van Lennart Czyborra hebben we doorgeschakeld. De linksachter-positie is nu weer dubbel bezet. Giacomo krijgt bij ons de tijd om door te groeien", aldus Gilissen op de clubsite.

Quagliata sluit maandag aan bij de selectie. De Italiaanse verdediger stond sinds 2016 onder contract bij Pro Vercelli en speelde ook op huurbasis voor Latina Calcio en SSC Bari.

Getraumatiseerde ramkraker krijgt geen medelijden van rechter

Twee jongemannen die zich schuldig hebben gemaakt aan een ramkraak bij Coolblue Utrecht zijn veroordeeld tot celstraffen. De 22-jarige Utrechter Z. el H. heeft een gevangenisstraf van elf maanden opgelegd gekregen, een 17-jarige mededader is veroordeeld tot een jeugddetentie van honderd dagen, waarvan 71 dagen voorwaardelijk. Ook moet de minderjarige Utrechter een werk- en leerstraf van in totaal zeventig uur uitvoeren.

Waarschuwingsschoten afgevuurd bij vluchtpoging
In de nacht van 11 op 12 juli 2019 werd de ramkraak gepleegd bij Coolblue in Utrecht. Drie verdachten zijn met een zwarte Audi meerdere keren tegen de pui van de winkel aangereden, waardoor de pui omver viel. Het drietal is vervolgens naar binnen gegaan en heeft daar laptops en telefoons meegenomen.

Toen de politie arriveerde zijn de 22-jarige Utrechter en zijn 17-jarige medeverdachte er op een scooter vandoor gegaan. Tijdens de vlucht is de politie tegen de scooter aangereden, waardoor de twee op de grond vielen. In een poging te ontsnappen is het duo weggerend. Tijdens de achtervolging die volgde heeft de politie enkele waarschuwingsschoten gelost.

Uiteindelijk zijn de twee aangehouden. De rechtbank is het niet met de advocaat van één van de verdachten eens dat de politie ongeoorloofd geweld heeft gebruikt. De politie mocht in dit geval ook waarschuwingsschoten afvuren.

Z. el H. zou er sindsdien niet goed aan toe zijn en last hebben van zwaar rugletsel en mentale problemen, veroorzaakt door zijn aanhouding. "Er is posttraumatische stressstoornis bij hem vastgesteld", werd eerder in de rechtbank medegedeeld.

Strafmaat
Bij de rechtbank heeft het duo toegegeven de ramkraak te hebben gepleegd. Beide verdachten zijn onderzocht door deskundigen. Uit de rapportage over de 17-jarige verdachte blijkt dat hij een gedragsstoornis heeft en dat hij onvoldoende vaardigheden heeft om voor zichzelf op te komen.

Volgens de psycholoog heeft hij waarschijnlijk geen weerstand kunnen bieden aan wat zijn mededaders hebben voorgesteld. Bij de 22-jarige Utrechter heeft, volgens de reclassering, impulsiviteit een rol gespeeld bij het plegen van de ramkraak. In gesprekken met de reclassering heeft hij aangegeven niet te zullen meewerken met eventuele bijzondere voorwaarden die de rechtbank zou opleggen bij een veroordeling.

De rechtbank neemt dit mee bij het bepalen van de straf en legt hem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van elf maanden op. De minderjarige verdachte is veroordeeld tot voorwaardelijke jeugddetentie. Daarnaast moet hij zich de komende tijd in een strak kader laten begeleiden en moet hij een leer- en werkstraf uitvoeren.

Een 20-jarige Utrechter wordt eveneens van betrokkenheid bij de ramkraak verdacht. Zijn strafzaak is nog niet inhoudelijk behandeld vanwege gezondheidsproblemen. De zaak tegen deze verdachte wordt behandeld op 7 april 2020.

Bokser Diaz pakt Farmer's titel af, 'MJ' nu al wereldkampioen

Het gebeurt niet heel vaak, maar in de VS werd donderdagavond al volle bak gebokst om de nodige wereldtitels. Nog voor het weekeinde begint kijken we daar gewoon alvast even naar, want de drie voornaamste gevechten waren eigenlijk allemaal uitstekend te pruimen.

Tevin Farmer (30-4, 6 KO's) - Joseph Diaz (30-1, 15 KO's)
Sinds augustus 2018 was Farmer de IBF-wereldkampioen in het supervedergewicht (-59,0kg), een titel die hij voor de vijfde keer ging verdedigen. Diaz mocht voor de tweede keer om een wereldtitel vechten, nu hoopte hij uiteraard wel te winnen. Echt lekker begin het niet, want al na de tweede ronde had Jo Jo een joekel van een snee boven zijn linkeroog te pakken, maar die werd aardig behandeld en het gevecht kon gelukkig gewoon door blijven gaan.

De meeste boksers zouden zich met zo'n enorme snee toch niet lekker voelen, maar Diaz leek het weinig te kunnen schelen. Hij nam het initiatief over van Farmer en leek de wereldkampioen eigenlijk gewoon in grote problemen te hebben. Farmer kon weinig anders doen dan de tijd volmaken en na twaalf ronden toekijken hoe de drie juryleden zijn wereldtitel aan Diaz overhandigden.

Farmer - Diaz

Demetrius Andrade (28-0, 17 KO's) - Luke Keeler (17-2, 5 KO's)
In oktober 2018 won Andrade de WBO-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg) en na zeges op Artur Akavov en Maciej Sulecki was hij niet van plan om de Ier Keeler ermee vandoor te laten gaan. Dat bleek: na vijf seconden had Andrade hem met een uit twee stoten bestaande combinatie al tegen het canvas, want Keeler moest even een knietje aan de vloer zetten om op adem te kunnen komen. In de tweede ronde ging hij nog eens neer, waarna hij een loeiharde swing van Andrade maar nét wist te ontwijken.

Wonder boven wonder kon Keeler vervolgens toch een beetje een ritme vinden en zo kabbelde het gevecht door naar de negende ronde. Met een halve minuut te gaan opende Andrade volle bak de aanval, wat Keeler nog wist te weerstaan. Gelijk daarna kreeg hij echter nog een barrage te verwerken en dat werd hem teveel: de scheidsrechter maakte er een einde aan het Andrade verdedigde met succes zijn wereldtitel.

Andrade - Keeler

Daniel Roman (27-2, 10 KO's) - Murodjon Akhmadaliev (7-0, 6 KO's)
Sinds september 2017 was Roman in bezit van de WBO-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg), vorig jaar won hij ook de IBF-wereldtitel. Die gordels gooide hij nu in de strijd tegen de nog vrij onervaren Oezbeek MJ Akhmadaliev, die in anderhalf jaar als professional toch al wel een overtuigende indruk had gemaakt. Dit gevecht zou dan ook al in december plaats vinden, maar een schouderblessure van Roman zorgde ervoor dat het wat werd uitgesteld.

De heren wisselden flinke klappen uit en het ging best aardig gelijk op, maar naarmate het gevecht vorderde bleek dat de uitdager steeds meer het heft in handen nam. Hij kon Roman niet tegen het canvas krijgen, maar na twaalf ronden besloten twee van de drie juryleden dat Akhmadaliev zich na acht gevechten als professional al dubbel wereldkampioen mag noemen.

Roman - Akhmadaliev

Politie zoekt getuigen massale vechtpartij Den Haag

De politie zoekt slachtoffers en getuigen van een grote vechtpartij in de nacht van donderdag 30 op vrijdag 31 januari op de Lange Houtstraat in Den Haag. Buiten bij uitgaansgelegenheid De Danzig gingen meerdere jongeren met elkaar op de vuist.

Rond 03.30 uur ontving de politie de melding van een grote vechtpartij op de Lange Houtstraat. Tientallen jongeren stonden buiten voor de uitgaansgelegenheid De Danzig en er vonden verschillende vechtpartijen plaats. Meerdere personen deelden rake klappen uit en één persoon werd zelfs naar de grond gewerkt en vervolgens meerdere keren tegen zijn hoofd geschopt. Van deze gebeurtenissen circuleren op social media verschillende beelden.

Agenten probeerden de rust terug te laten keren op de Lange Houtstraat, maar de veelal dronken jongeren luisterden amper. Na enige tijd keerden zij zich tegen de agenten en gooiden met glazen, flessen en andere voorwerpen richting de politie. Uiteindelijk slaagden de agenten door op linie te staan erin de jongeren uiteen te drijven. Een 19-jarige Hagenaar is aangehouden voor belediging.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Zaak tegen Taghi apart behandeld vanwege veiligheidsmaatregelen

Tijdens het Marengo-proces zal de zaak tegen Ridouan Taghi apart behandeld worden vanwege de benodigde veiligheidsmaatregelen. De rechtbank heeft daarvoor een extra zittingsdag ingelast. 

De zitting zal plaatsvinden op vrijdag 6 maart. Niet in de rechtbank op Schiphol, zoals justitie eerder vermeldde, maar in de extra beveiligde Bunker in Osdorp. 

De zaken van de overige zestien verdachten in het Marengo-proces worden behandeld op 27 en 28 februari. Het gaat om pro forma-zittingen: daarbij wordt er nog niet op de inhoud ingegaan. 

In het moordproces 'Marengo' wordt een reeks liquidaties behandeld, die verbonden worden aan de organisatie van Taghi. Advocaat Derk Wiersum stond de kroongetuige van het proces bij, maar hij werd vorig jaar doodgeschoten. 

Hoewel de behandeling van de zaak openbaar is, wordt het publiek gevraagd om uit te wijken naar de rechtbank aan de Parnassusweg. De capaciteit in de Bunker is namelijk beperkt, stelt Justitie.

In de rechtbank kunnen geïnteresseerden het proces volgen via een live videoverbinding. 

Knalvuurwerk en vuurpijlen verboden conform OVV-advies

De jaarwisseling moet feestelijk en veilig zijn. Daarom worden knalvuurwerk en vuurpijlen verboden voor consumenten. Dit gaat komende jaarwisseling in. Het verbod is aanvullend op het eerder aangekondigde verbod op F3-vuurwerk (zoals ratelbanden en Chinese rollen) en singleshots. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen. Het verbod is noodzakelijk omdat de recente jaarwisseling wederom niet goed is verlopen. Er was sprake van onacceptabel veel letsel en incidenten. En het aantal geweldsincidenten tegen agenten is in vijf jaar niet zo hoog geweest.

Een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk is in lijn met de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2017. Het OVV-rapport adviseert daarnaast om te zorgen voor meer inzicht in de relatie tussen het type vuurwerk en de omvang en ernst van het letsel. Ook dat advies wordt overgenomen. Daarmee zijn alle aanbevelingen van het OVV-rapport overgenomen. Net als de afgelopen jaren blijft het kabinet de jaarwisseling evalueren en worden eventuele aanvullende maatregelen niet uitgesloten.

Het kabinet wil dat mensen de mogelijkheid behouden om op een prettige manier vuurwerk af te steken. Het lichte vuurwerk in de F1-categorie en verschillende soorten siervuurwerk in de categorie F2 blijven daarom toegestaan voor consumenten. Het gaat dan onder meer om fonteinen en tollen. 

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij een veilige en prettige jaarwisseling. Zij kunnen vuurwerkshows en andere festiviteiten (laten) organiseren, en maatregelen opleggen aan bekende raddraaiers. Ook kan de gemeente (delen van) het grondgebied vuurwerkvrij maken, als ook combineren met het organiseren van lokale vuurwerkevenementen. Een dergelijk evenement wordt gehouden onder verantwoordelijkheid van een professionele vuurwerkbeziger die ervoor zorgt dat vuurwerk veilig wordt afgestoken en het publiek voldoende afstand houdt. In de lokale driehoek worden verder afspraken gemaakt over de extra inzet die nodig zal zijn op de handhaving van het vuurwerkverbod. 

De aanpak om tot een meer veilige jaarwisseling te komen heeft niet alleen betrekking op vuurwerk, maar ook op de aanpak van illegaal vuurwerk en het bestrijden van geweld tegen hulpverleners. Zo is sinds 15 december 2019 het hinderen van hulpverleners overal strafbaar en is de straf verhoogd. Ook is een taakstrafverbod in voorbereiding bij geweld tegen personen met een publieke taak.

 
 

Aangeslagen De Jong 'maakt afwegingen' over toekomst bij PSV

Het is de afgelopen tijd behoorlijk onrustig geweest bij PSV. Na het 1-1 gelijkspel van afgelopen zondag werd de hoofdingang van het Philips Stadion bestormd door woedende supporters, die zich voornamelijk tot technisch directeur John de Jong richtten. De Jong geeft vrijdagmiddag op de persconferentie waarop Ricardo Rodríguez bij PSV gepresenteerd wordt te kennen dat de onrust hem niet onberoerd heeft gelaten.

"Ik zit twintig jaar bij PSV. Dit is in het stadion het moeilijkste wat ik ooit meegemaakt heb. Dat is zwaar, pittig en doet heel veel pijn. Ik neem alles voor kennisgeving aan, heb mijn social media weggedaan", zo tekenen Voetbal International en het Eindhovens Dagblad op uit de mond van De Jong. "Ik had een belangrijke dag met de transferwindow. Ik heb begin deze week tegen de raad van commissarissen gezegd dat ik 24 uur per dag aan de slag zou gaan deze week. Daarna zien we verder."

De Jong sluit niet uit dat hij opstapt bij PSV. "Ik maak de komende periode mijn afwegingen. Ik word niet bedreigd, maar als je bewegingsvrijheid in het geding is, dan vraag ik me weleens af: Waar zijn we mee bezig? Het enige dat ik kan zeggen is dat ons hoofd veiligheid mij gisteren heeft gebeld dat de politie heeft gezegd dat er geen acute dreiging is. Terugkeren naar de scouting ga ik sowieso niet doen. Die kans is nul", stelt de technisch eindverantwoordelijke bij PSV. Na het duel met FC Twente sprak hij met de raad van commissarissen. "We hebben het toen niet gehad over de verdere toekomst. Het gaat niet om mij, het gaat om het clubbelang. Dit is de club onwaardig."

Ondertussen valt er in de laatste uren van de transferwindow nog wat werk te verzetten voor De Jong. Om de uitgaande transfer van Gastón Pereiro naar Cagliari af te ronden, moet er nog een handtekening gezet worden. De Jong verwacht overigens dat dit wel goed komt. Daarnaast probeert PSV Rodríguez nog speelgerechtigd te krijgen voor de uitwedstrijd tegen Ajax van komende zondag. Daarvoor moet alleen de Italiaanse voetbalbond nog zijn toestemming geven.

Blind en Ziyech zetten volgende stap in herstel

Daley Blind heeft vrijdag deelgenomen aan de groepstraining van Ajax. Mike Verweij, journalist van De Telegraaf, meldt op Twitter dat de medespelers van de verdediger 'verheugd' reageerden op de aanwezigheid van de Oranje-international. Blind kampt sinds enige tijd met een ontstoken hartspier en zal voorlopig nog geen duels spelen.

Blind staat sinds december aan de kant met de hartspierontsteking. De stopper werkt sindsdien aan zijn herstel en maakt langzaam progressie. Zonder Blind zette Ajax veel misstappen, waardoor de voorsprong van de Amsterdammers in de Eredivisie inmiddels flink is geslonken. De topper tegen PSV komende zondag komt in ieder geval te vroeg voor Blind.

Volgens Voetbal International gaat het ook de goede kant op met Hakim Ziyech. De middenvelder raakte in de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam geblesseerd, waarna men vreesde voor een lange absentie. Volgens het weekblad verloopt het herstel van Ziyech echter heel goed. "Wat David Neres betreft: de Braziliaanse aanvaller ligt op schema na zijn knieblessure, maar hij moet nog even geduld hebben", zo klinkt het.

Makkelijker achternaam wijzigen na incest

Voor slachtoffers van incest wordt het makkelijker om hun achternaam te wijzigen. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming. Het wijzigen van de achternaam na incest is nu vaak nog lastig en in de meeste gevallen zijn er kosten aan verbonden. Het kabinet wil naamswijziging in deze gevallen vergemakkelijken en kosteloos maken.

Minister Dekker: ‘Een slachtoffer van incest draagt vaak dezelfde achternaam als degene die zich er schuldig aan heeft gemaakt. Ik begrijp het dus heel goed als slachtoffers van incest hun achternaam willen veranderen. Een nieuwe achternaam kan nodig zijn om een breuk te maken met een pijnlijk verleden. Nu moeten zij daarvoor heel veel moeite doen, wat weer zorgt voor het openrijten van oude wonden en nieuw leed. Dat moet in de toekomst dus anders en gemakkelijker.’

Op dit moment is het voor slachtoffers van incest in de praktijk al mogelijk om hun achternaam te wijzigen als zij een onherroepelijke veroordeling van de dader kunnen overleggen. In die gevallen is naamswijziging ook kosteloos. Met dit voorstel kunnen ook slachtoffers die geen veroordeling kunnen overleggen, gemakkelijker hun achternaam wijzigen.

Nu moeten zij nog een verklaring laten zien van een onafhankelijke deskundige waaruit blijkt dat zij lichamelijke of psychische hinder hebben van hun achternaam. Het moet ook voldoende zijn als de eigen behandelaar dat verklaart. In deze gevallen wordt naamswijziging ook kosteloos als het Schadefonds Geweldsmisdrijven een uitkering heeft toegekend aan het slachtoffer.

De vereenvoudigingen gelden ook in gevallen waarin sprake is van bepaalde andere misdrijven, bijvoorbeeld misdrijven tegen de burgerlijke staat en ernstige geweldsmisdrijven in de familiekring.

Een aanvraag voor de wijziging van een achternaam kan ingediend worden bij Justis, de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Justis beslist namens de minister voor Rechtsbescherming of de achternaam mag worden gewijzigd.

2,5 jaar cel voor noodlottige vlucht waarbij passagier omkwam

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 31-jarige man uit België veroordeeld voor roekeloos rijden. Hij veroorzaakte een eenzijdig ongeval waarbij een passagier om het leven kwam. De man krijgt een gevangenisstraf van 2,5 jaar en een rijontzegging van 4 jaar.

De verdachte was in juni 2017 met 2 vrienden naar Nederland gekomen om naar een coffeeshop te gaan. Toen ze terug naar België reden, trok hij in de bebouwde kom van Eindhoven de aandacht van politieagenten vanwege zijn te hoge snelheid en omdat hij geen richting aangaf. De verdachte verhoogde op dat moment zijn snelheid, ging nog harder rijden toen de agenten een stopteken gaven en versnelde nogmaals toen zij de optische- en geluidssignalen aanzetten. Tijdens zijn vlucht verloor hij in een bocht de macht over het stuur en botste tegen een boom. Daarbij kwam een passagier om het leven en raakten de andere passagier en hijzelf gewond.

Roekeloos rijgedrag
De rechtbank oordeelt dat er sprake was van roekeloos rijgedrag. Volgens de verdachte zag hij de politie niet en dacht hij dat hij op een snelweg reed. Dit vindt de rechtbank volstrekt ongeloofwaardig. Voor de rechtbank staat vast dat de man bewust aan de politie probeerde te ontkomen: wellicht omdat hij cannabis had gerookt of omdat hij nog een vonnis in België had openstaan. Uit het bewijs blijkt dat de verdachte zijn snelheid verhoogde tot minimaal 81 km/uur waar hij 30 km/uur had mogen rijden. Dit alles onder invloed van cannabis, in de bebouwde kom, bij nacht en zonder dat hij een rijbewijs had. De autorit was onder deze omstandigheden gedoemd om te eindigen in een ongeval. Het kan niet anders dan dat de verdachte zich bewust is geweest van de gevaren en de risico’s.

Geen verantwoordlijkheid 
De verdachte nam niet de verantwoordelijkheid die een bestuurder van een auto heeft ten opzichte van andere verkeersdeelnemers en, zoals in dit geval, zijn passagiers. Hij bracht hen juist in gevaar. De rechtbank rekent hem dit zwaar aan. Verder weegt mee dat de verdachte weliswaar berouw toont en zegt het erg moeilijk te hebben met het verlies van zijn vriend, maar tegelijkertijd geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daad nu hij blijft ontkennen dat hij gevlucht is voor de politie. Tot slot houdt de rechtbank er in strafmatigende zin rekening mee dat de officier van justitie de redelijke termijn waarbinnen een strafzaak voor de rechter moet worden gebracht, met 7 maanden overschreed. Al met al komt de rechtbank tot een celstraf van 2,5 jaar en een rijontzegging van 4 jaar.

Korpschef Akerboom nieuwe directeur generaal AIVD

In een e-mail aan medewerkers heeft Erik Akerboom eerder vandaag laten weten te stoppen als korpschef van de Nederlandse politie. Hij wordt op 1 mei directeur generaal bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Akerboom was sinds maart 2016 korpschef. In zijn e-mail bedankt Akerboom de collega's voor hun vertrouwen en hun inzet. De volledige email en de reactie van minister Ferd Grapperhaus kun je hier lezen. 

Zwolle mag woonwagenbewoners wegsturen van parkeerterrein

De  gemeente Zwolle mag de bewoners van een parkeerterrein aan de Bellinistraat in Zwolle dwingen om te vertrekken. Dat heeft de voorzieningenrechter in Zwolle bepaald. Sinds oktober 2018 wordt het terrein gebruikt door een groep betogers die er hun woonwagens en caravans hebben neergezet. De bewoners wilden daarmee aandacht vragen voor het tekort aan standplaatsen voor woonwagens in de gemeente.

Betoging of huisvesting
In oktober 2018 hebben de bewoners aan de gemeente kenbaar gemaakt een betoging te houden op het terrein. Destijds heeft de gemeente die betoging niet verboden of daar beperkingen aan gesteld. Volgens de rechter heeft de aanwezigheid van de woonwagens en caravans inmiddels steeds meer het karakter gekregen van een standplaats voor huisvesting in plaats van dat er sprake is van een betoging. Daarbij speelt het grote tijdsverloop (vijftien maanden) een belangrijke rol en ook het feit dat de bewoners zich inmiddels in de gemeentelijke administratie hebben ingeschreven op het adres aan de Bellinistraat. Bovendien hebben de bewoners in maart 2019 afspraken gemaakt met de gemeente om de illegale woonsituatie op de parkeerplaats aan de Bellinistraat per 1 juli 2019 te beëindigen.  

Alternatieve woonruimte
De rechter begrijpt dat het besluit om de bewoners te dwingen om het terrein te verlaten ingrijpende gevolgen heeft, nu zij verklaren geen alternatieve woonruimte te hebben. Toch leidt dit niet tot het oordeel dat de gemeente dat besluit niet mag doorzetten. "De gemeente kan niet worden verplicht om toe te staan dat de bewoners de parkeerplaats illegaal als woonplek in gebruik blijven houden totdat zij andere woonruimte hebben gevonden. Dat de parkeerplaats in het verleden al eens als standplaats voor woonwagens in gebruik zou zijn geweest, maakt dit niet anders", aldus de voorzieningenrechter.

Carrot en Jinbei in One Piece: Pirate Warriors 4

Bandai Namco heeft twee nieuwe gameplaytrailers van One Piece: Pirate Warriors 4 uitgebracht waarin we Jinbei en Carrot in actie zien.

Carrot gebruikt haar sprongen om overal te komen waar ze maar wil. Electro stelt haar in staat haar tegenstanders te verlammen, waardoor ze niet meer kunnen terugvechten. Haar meest dodelijke skill is haar Sulong-transformatie, die haar kracht enorm verhoogt.

Jinbei gebruikt Fish-Man Karate en Fish-Man Jujutsu, en kan een krachtige waterstraal naar vijanden schieten. Hij kan het best eerst worden gebruikt met aanvallen op afstand en aanvallen, voordat hij in de buurt komt en de vijand verslaat met vechtsporttechnieken.

One Piece: Pirate Warriors 4 komt 27 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

Marko denkt dat Red Bull vanaf het begin goed zal zijn

Het was de standaard kwaal van Red Bull Racing de afgelopen seizoenen, een slechte start van het racejaar. Telkens begon het team van de fabrikant van energiedrankjes met een achterstand aan het seizoen. Vaak werd die achterstand wel ingelopen won het team later in het jaar alsnog races, maar een wereldtitel was dan allang uit het zicht. Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko zal het team van Max Verstappen er dit jaar vanaf race één staan.

"De voorbereidingen verlopen zeer goed en we liggen ten opzichte van het schema van vorig jaar duidelijk voor. Op 12 februari zullen we de shakedown uitvoeren op het circuit van Silverstone en voordien zal de auto al op de testbank staan. Het was in het verleden een zwakte van ons om met een achterstand aan het seizoen te beginnen. Maar ik geloof dat dit met deze voorbereiding voorkomen is", aldus Marko zo lezen we op Verstappen.nl.

De oud Formule 1-coureur blikte ook nog even terug op 2019 en de start van de samenwerking met Honda. "De conclusie die we getrokken hebben is positief, waarbij we vooral Honda moeten bedanken. We hebben niet te maken gekregen met motorschades of technische problemen in de aandrijving. We hebben wel motoren gewisseld en een gridstraf op de koop toe genomen, maar dat was een bewuste keuze. Dit had niks te doen met de betrouwbaarheid, maar met vermogenswinst en ontwikkeling."

"De samenwerking met Honda is vanaf de eerste testdag zeer goed verlopen en werd steeds beter. Honda heeft gedaan wat ze beloofd hebben. We zijn tevreden, we hebben drie zeges behaald, waar er vijf binnen ons bereik lagen. Het chassis was niet het beste, waarbij de regels voor nieuwe voorvleugel voor veel problemen hebben gezorgd. Pas op de Red Bull Ring waren we competitief", zo keek Marko terug.

Marko denkt dat Red Bull vanaf het begin goed zal zijn (Pro Shots / Insidefoto)
Marko denkt dat Red Bull vanaf het begin goed zal zijn (Pro Shots / Insidefoto)

Drie arrestaties na kluisdiefstal en achtervolging

Een inbraak in een woning in het centrum van Rotterdam leidde afgelopen nacht tot een achtervolging die eindigde op de Molenwerfstraat in Berkel en Rodenrijs, twee mannen van 25 en een 27-jarige man zijn aangehouden. Ze zitten vast en worden gehoord.

Via cameratoezicht kwam er rond twee uur vannacht bij de politie een melding binnen dat drie mannen en kluis aan het inladen waren in een auto bij een woning in het centrum van Rotterdam. Na het inladen van de kluis ging de auto ervandoor over de Aert van Nesstraat. Gewaarschuwde agenten zijn direct uit gaan kijken naar de auto en op het Hofplein werd dan ook een stopteken gegeven aan de verdachte auto.

Na het negeren van het stopteken is een achtervolging ingezet die eindigde met een crash van de verdachte auto op de Molenwerfstraat in Berkel en Rodenrijs. De drie mannen sprongen uit de auto en gingen ervandoor, maar werden korte tijd later na onder meer het inzetten van de diensthond aangehouden.

De drie verdachten zitten en het onderzoek gaat volop verder. Het onderzoeksteam gaat de verdachten horen, camerabeelden bekijken en met eventuele getuigen spreken. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

14-jarige neergestoken in Zaandam, politie zoekt getuigen

Donderdagavond rond 19.45 uur is een 14-jarige jongen uit Assendelft het slachtoffer geworden van een steekincident. Dit gebeurde voor een supermarkt aan de Drielse Wetering in Zaandam.

Een 15-jarige jongen uit Zaandam werd kort na het incident aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het slachtoffer werd ter plaatse behandeld aan zijn verwondingen en daarna door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

OM eist 2 jaar cel tegen kopschoppers

Na een avond stappen werd een 19-jarige Hagenaar in de vroege ochtend van Eerste Kerstdag 2017 op straat neergeslagen en geschopt. Ook toen hij bewegingloos op de grond lag, ging het schoppen door een groepje mannen nog door. Zonder duidelijke aanleiding. Het Openbaar Ministerie eiste donderdag 24 maanden cel tegen drie verdachten. Tegen een vierde is er volgens het OM onvoldoende bewijs.

De mannen kwamen uit een club in de Haagse binnenstad, op straat ontstond ruzie. Waarom precies is niet duidelijk. Maar meerdere getuigen zien dat het slachtoffer een klap krijgt van een van de verdachten, een 23-jarige Hagenaar. Daarna springen meteen zijn vrienden bij.

Het slachtoffer komt op de grond terecht en ligt daar zonder te bewegen op zijn rug. Meerdere getuigen zien hoe de groep blijft intrappen op zijn lichaam en hoofd, ook zijn broer en een vriend. Die springen ertussen, raken zelf ook verwikkeld in een gevecht, en kunnen de politie uiteindelijk aanwijzen wie erbij waren.

De verdachten (23, 24, 20 en 22 uit Den Haag) geven in hun verklaring aan dat ze zich niets meer kunnen herinneren. De eerste klap zou door het slachtoffer zijn gegeven, daarna is teruggeslagen, maar wat er verder is gebeurd weten ze vanwege de drank niet meer. Opvallend is wel dat sommigen direct bij hun aanhouding wél hebben verklaard dat ze hebben geslagen. 'Waarom? Ja, dat weet ik eigenlijk ook niet.' Bij een van hen zit het bloed nog aan de geschaafde knokkels.

Het slachtoffer liep een schedelbreuk op, kreeg bloed in de hersenen, heeft inmiddels een lang revalidatietraject achter de rug en is nu - twee jaar later - nog altijd niet de oude. 'De verdachten hebben op laffe en grove wijze zeer heftig geweld gebruikt terwijl hun slachtoffer weerloos op de grond lag,' zei de officier van justitie.

Het Openbaar Ministerie eist tegen drie verdachten 24 maanden cel. Een vierde, de 22-jarige man, zou moeten worden vrijgesproken, omdat er onvoldoende bewijs is. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Opstandig drietal aangehouden na verlaten plaats ongeval

Vrijdagmorgen vroeg reed op de kruising van de Badhuisstraat met de Spuikomweg en de Koudekerkseweg in Vlissingen een auto tegen een verkeerslicht. De drie inzittenden lieten het beschadigde voertuig even verderop op de Koudekerkseweg achter en werden daarna op de Oude Markt gearresteerd.

Het ongeluk gebeurde rond 4.30 uur. Een alerte getuige belde de politie en vertelde over de aanrijding. Hij had een signalement van drie mensen die richting de Badhuisstraat weg waren gelopen. Het signalement werd onder agenten verspreid. Deze zagen op de Oude Markt twee jongemannen en een vrouw lopen, die aan het signalement voldeden.

Toen de politie het drietal wilde aanhouden, verzetten zij zich hevig. Met behulp van de wapenstok en pepperspray kregen ze het drietal onder controle en werden ze geboeid. Het bleek te gaan om een vrouw (28) uit Vlissingen en twee jongemannen uit Middelburg (16) en Vlissingen (18). Het drietal werd voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht.

De auto, waarmee de aanrijding was veroorzaakt, bleek eigendom van de vrouw. Zij wordt er van verdacht dat zij de aanrijding heeft veroorzaakt, daarom werd een blaastest van haar afgenomen. Ze blies 805 ug/l. Haar rijbewijs werd ingevorderd. Een bergingsbedrijf heeft de auto weggetakeld. Het drietal zit nog vast voor verhoor.

Boze ex aangehouden in Oosterhout na lossen waarschuwingsschot

Bij de aanhouding van een verdachte die mogelijk een vuurwapen bij zich zou hebben heeft een politieagent een waarschuwingsschot gelost. Daarna werkte de verdachte mee en werd hij aangehouden.

Om 23.30 uur belde een angstige vrouw vanuit de wijk Dommelbergen in Oosterhout naar het Operationeel Centrum. Haar boze ex was door het lint aan het gaan. Ze had zich in de badkamer opgesloten en had gezien dat hij mogelijk een vuurwapen zou hebben. Meerdere politie-eenheden werden naar de woning gestuurd. Specialisten werden opgeroepen. Maar voordat de politie bij de woning aankwam meldde de vrouw dat hij was vertrokken in een auto.

De politie ging naarstig op zoek naar de verdachte. In de Burcht werd de auto getraceerd. Na een uur kwam de verdachte aanlopen. De agenten wilden hem aanhouden maar de verdachte werkte niet direct mee. Omdat hij mogelijk een vuurwapen bij zich zou kunnen hebben loste één van de agenten daarom een waarschuwingsschot. Die waarschuwing hielp want de verdachte werkte verder mee met zijn aanhouding. De 49-jarige inwoner van Oosterhout is naar het bureau gebracht. Hij had het vuurwapen niet meer bij zich.

In hoger beroep hogere celstraf voor moord in Molenschot

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft donderdag een 44-jarige man uit Tilburg veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor moord. Ook moet hij bijna 20.000 euro aan schadevergoeding betalen. De Tilburger schoot in de zomer van 2015 een 27-jarige man dood in Molenschot. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde hem eerder 18 jaar cel op voor deze moord.

Ontmoeting in Molenschot
De man en het slachtoffer kenden elkaar, ze waren allebei lid geweest van motorclub No Surrender. Op 17 augustus 2015 spraken zij af in Molenschot, vlakbij de vliegbasis Gilze-Rijen. Tijdens deze ontmoeting vuurde de Tilburger meerdere keren kogels af op het ongewapende slachtoffer, dat wegvluchtte. Na een korte achtervolging lag het slachtoffer op de grond. Vanuit die positie schoot de verdachte hem 2 keer van dichtbij door het hoofd. Daarna sleepte de Tilburger het lichaam naar de kant van de weg en liet het achter in de berm.

Alternatief scenario
Tijdens het proces bij de rechtbank heeft de verdachte zich beroepen op zijn zwijgrecht. In het hoger beroep heeft hij wel verklaard en een alternatief scenario geschetst. Hij zou samen met iemand anders in Molenschot zijn geweest. Die andere persoon had een afspraak met het latere slachtoffer. Tijdens die afspraak wachtte de verdachte op een bankje tot hij ineens schoten hoorde. Wie die ander is, wil de verdachte echter niet zeggen. Dat zou gevaarlijk zijn, zo verklaarde hij. Het hof schuift dit alternatieve scenario als ongeloofwaardig terzijde.

Harde en kille liquidatie
Mogelijk was er sprake van een afrekening in het criminele circuit. Maar bewijs dat het motief van de moord voortkomt uit betrokkenheid bij drugshandel of gerelateerd is aan de motorclub ontbreekt. Ook een andere reden voor de moord is niet naar voren gekomen. Mede daardoor vertoont de moord alle tekenen van een harde en kille liquidatie.

Hoogte van de straf
Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft het hof onder andere rekening gehouden met het kille karakter van de moord. Ook weegt het hof mee dat de Tilburger op geen enkele wijze duidelijkheid gegeven over zijn motieven. Hierdoor blijven ook de nabestaanden in het ongewisse hierover en dat maakt het voor hen extra zwaar. De vriendin van het slachtoffer was zwanger op het moment dat hij werd doodgeschoten. Zijn zoon zal zijn vader nooit in levende lijve leren kennen. Als het hof alles afweegt, komt het tot een gevangenisstraf van 22 jaar. Dat is gelijk aan de eis van de advocaat-generaal.

Schadevergoeding
De moeder van het slachtoffer heeft een schadevergoeding gevraagd van bijna 20.000 euro aan materiële schade. Net als de rechtbank, vindt het hof dat deze schade een rechtstreeks gevolg is van het bewezenverklaarde feit. De verdachte is daarom aansprakelijk voor die schade en moet dat bedrag betalen.

Ook namens de 3-jarige zoon van het slachtoffer is een schadevergoeding gevraagd. Dat gebeurde pas bij het hoger beroep en dat is wettelijk gezien niet mogelijk. De zoon is daarom niet-ontvankelijk verklaard in zijn vordering. Wel kan nog via een civiele procedure aan de burgerlijke rechter om schadevergoeding worden gevraagd voor het kind.

Tot 10 jaar cel geëist voor drugshandel en voorbereiden aanslag

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft donderdag 30 januari voor de rechtbank in Almelo tot 10 jaar celstraf geëist tegen vier mannen uit Enschede en Almelo voor betrokkenheid bij onder meer drugshandel. Bij een inval in een ‘inpakhuis’ aan de Vlierstraat in Enschede zijn op 20 oktober 2018 vier kilo amfetamine (MDMA), meer dan 30.000 pillen en meer dan 5000 lsd-strips gevonden.

Politie en OM waren het inpakhuis op het spoor gekomen doordat ze al enige tijd in staat waren mee te kijken met versleutelde berichten die verdachten via de chatapp Ironchat aan elkaar verstuurden. Op 6 november 2018 maakten politie en OM tijdens een persconferentie bekend dat hun experts erin waren geslaagd toegang te krijgen tot dit versleutelde berichtenverkeer en het te ontcijferen.

Een van de verdachten, een 28-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats, staat behalve voor drugshandel ook terecht voor het voorbereiden van een aanslag. De 28-jarige veronderstelde - ten onrechte - dat leden van de motorclub Satudarah de politie hadden getipt over het inpakhuis, en dat dit had geleid tot de inval.

Uit de onderschepte apps blijkt dat de 28-jarige daar zo boos over was dat hij een andere verdachte, een 32-jarige man uit Almelo, vroeg of hij tegen betaling bereid was auto’s op te blazen, door zaken heen te schieten en/of er handgranaten naar binnen te gooien. Er werd gesproken over gerichte acties tegen een growshop en een café dat werd bezocht door leden van Satudarah.

In diezelfde periode probeerde de 28-jarige via de chatapp een automatisch vuurwapen en handgranaten te regelen. Hij schreef onder meer: ‘Ich mus pangpang haben.’ Kort daarop vroeg hij aan een andere verdachte (een 24-jarige man uit Enschede) naar de adressen van (zaken van) leden van Satudarah. Deze voorbereidingen waren reden voor politie en OM om de ‘meekijkoperatie’ bekend te maken; ze wilden zo vergeldingsacties voorkomen.

Tegen deze 28-jarige verdachte is een celstraf van 10 jaar geëist. De officier vindt dat uit de informatie die via de app is verstuurd ‘overduidelijk valt af te leiden’ dat de verdachte van plan was een aanslag te plegen, en acht dat feit zo voldoende bewezen. De 28-jarige is ook degene geweest die de handel vanuit het pand aan de Vlierstraat aanstuurde, volgens de officier. “Hij is bij alle delicten betrokken, hij verdient grote sommen geld, en de Vlierstraat lijkt slechts een klein onderdeel van zijn drugshandel. Ook na de ontdekking is hij gewoon doorgegaan. Daarom vraag ik voor zijn aandeel in de drugshandel meer straf dan voor de anderen.”

Tegen de drie andere mannen (29, 32 jaar en 44 jaar) zijn celstraffen geëist van vijf jaar. Volgens de officier vormden zij samen met de 28-jarige een crimineel samenwerkingsverband dat zich bezighield met drugshandel vanuit het pand aan de Vlierstraat - de woning van de 44-jarige verdachte. Daar werden drugs gedropt, ingepakt, opgehaald en naar het buitenland gebracht of verzonden. De 32-jarige is ook witwassen ten laste gelegd.

Voor de strafzaak zijn in totaal vijf zittingsdagen uitgetrokken. De zaak wordt vervolgd op 4 en 7 februari en op 5 maart. Die dag staan een vijfde en zesde verdachte terecht, onder wie de 24-jarige verdachte uit Enschede.

Animal Crossing krijgt eigen Nintendo Switch-variant

We krijgen dit jaar wellicht geen nieuw Switch-model, maar dat maakt niet uit. We krijgen namelijk iets veel beters: een speciale Nintendo Switch-variant in het thema van Animal Crossing: New Horizons

De speciale editie komt met een speciale kleur voor de Joy-Cons, een speciaal design op de achterkant en op de dock van de console. Ook komt er een speciale 'Aloha-editie' case, uiteraard in het thema van Animal Crossing. Beide producten lanceren, samen met de game, op 20 maart in Europa.

7,5 cel jaar voor doden 7 maanden oude zoontje

Een 26-jarige man uit Breda is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en 6 maanden voor doodslag op zijn zoontje. De rechtbank vindt dat er wettig en overtuigend bewijs is dat de man op 18 november 2017 de 7 maanden oude baby zo ernstig heeft mishandeld dat het jongetje als gevolg daarvan is overleden. De rechtbank spreekt van een gruwelijk feit. Naast zeer ernstig hersenletsel en bloedingen in het netvlies stelden deskundigen ook ernstige verwondingen in de mond vast.

Zorgelijke toestand
De man was in de avond van 18 november enige tijd alleen met zijn zoontje thuis, terwijl de moeder van het kind een boodschap ging doen. Bij thuiskomst constateerde de moeder dat haar zoontje zwaarder ademde en dat de toestand van haar kind er zorgelijk uitzag. De man weigerde om samen met hun zoontje naar de huisartsenpost te gaan. Toen het kind later in de nacht niet meer ademde, belde de man 112.

De man heeft tijdens het onderzoek wisselende en onjuiste verklaringen afgelegd. Hij heeft nooit echt openheid van zaken gegeven over wat er zich die bewuste avond heeft afgespeeld. De moeder van de baby en de naaste omgeving weten nog steeds niet hoe de laatste momenten van en voor de baby zijn geweest. De rechtbank rekent dit de vader zwaar aan.

Waarom geen tbs?
De officier van justitie had tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank gaat echter mee in de redenering van de advocaat dat een tbs-maatregel niet kan worden opgelegd. Uit de rapporten die over de persoonlijkheid van de man zijn uitgebracht blijkt namelijk onvoldoende van welke gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis sprake is. De man heeft niet meegewerkt aan het persoonlijkheidsonderzoek. Verder kan ook niet worden vastgesteld of er kans op herhaling is. Dat is nodig om tbs op te kunnen leggen.

Er is ook onderzoek gedaan naar de toerekeningsvatbaarheid van de man voor de mishandeling en de doodslag. De deskundigen konden hierover ook geen uitspraken over doen. Op basis van de wel beschikbare informatie van de deskundigen is de rechtbank van oordeel dat de verdachte niet ‘normaal’ functioneerde tijdens het plegen van de doodslag. De rechtbank concludeert daar uit dat er sprake is van verminderde toerekeningsvatbaarheid.

Shockschade
De moeder eiste een schadevergoeding van 40.000 euro voor zogenoemde shockschade. Door de beelden in haar hoofd van haar zwaar mishandelde kind heeft de vrouw sindsdien psychische klachten. De rechtbank kent een schadebedrag toe van 25.000 euro.

Overschrijding wettelijke termijn
Behandeling van een strafzaak moet plaatsvinden binnen een redelijke termijn. In deze zaak is de termijn met 10 maanden overschreden. Daarmee heeft de rechtbank bij het opleggen van de straf rekening gehouden. De straf is met 6 maanden gekort.

Dead Cells DLC 'The Bad Seed' komt op 11 februari

Dead Cells, de populaire roguelike 2D actie-game, krijgt op 11 februari DLC. 'The Bad Seed' voegt drie nieuwe gebieden toe. De nieuwe gebieden zitten zowel aan het begin als aan het einde van het spel, waardoor er volgens ontwikkelaar Motion Twin meer variatie in runs gaat komen. De nieuwe gebieden komen uiteraard ook met nieuwe vijanden en bazen. De DLC gaat slechts vijf euro kosten.

Dead Cells is beschikbaar op PS4, Xbox One, Switch en pc.

Nintendo: "Geen nieuw Switch model in 2020"

Er zijn op dit moment geen plannen voor een nieuw Switch model in 2020. Dat zei Nintendo president Shuntaro Furukawa tijdens de presentatie van kwartaalcijfers. Daarmee spreekt Nintendo indirect hardnekkige geruchten tegen dat er dit jaar een nieuw 'pro' model uitkomt die meer krachtig is dan de huidige Switch.

Vorig jaar werd nog de Switch Lite uitgebracht, een kleinere versie van de Switch die je enkel als handheld kunt spelen.

8 maanden cel voor 26 telefoons in wielrenbroekje

Een 34-jarige Roemeen is gisteren door de politierechter in Amsterdam veroordeeld tot acht maanden celstraf voor heling van 26 mobiele telefoons. De man werd vorige week betrapt. Hij had mobiele telefoons verborgen in een wielrenbroek die hij onder zijn kleding droeg.

Een schoolvoorbeeld van mobiel banditisme noemde de officier van justitie de handelswijze van de Roemeen die volgens hem op rooftocht in Nederland was. In korte tijd kreeg de Roemeen tijdens een concert in Amsterdam 26 mobiele telefoons van concertgangers in zijn bezit. Hij is door de politierechter veroordeeld voor heling. Voor diefstal van de telefoons was er volgens de rechter onvoldoende bewijs.

Gefouilleerd
Tijdens een concert op dinsdag 21 januari in AFAS Live in Amsterdam hadden meerdere personen melding gedaan dat ze waren gerold van hun telefoon. Een beveiligingsmedewerker fouilleerde de 34-jarige Roemeen bij de uitgang en trof 27 telefoons aan in een strak wielrenbroekje die de man onder zijn kleding droeg. Eén telefoon bleek van de Roemeen zelf te zijn. Naar de mededaders van de man doet de politie nog onderzoek.

Strooptocht
“In deze zaak wordt direct duidelijk dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan een bijzonder brutaal delict. Of eigenlijk 26 delicten. Hij en zijn mededaders hebben op geen enkele wijze rekening gehouden met de persoonlijke gevoelens van de slachtoffers,” benadrukte de officier van justitie in zijn requisitoir. Volgens hem hebben de 34-jarige Roemeen en zijn mededaders enkel oog gehad voor hun eigen financieel gewin. “Dit gewin heeft hij op een hele betrapte wijze nagestreefd, middels een strooptocht in vereniging, tijdens een avond die voor velen feestelijk had moeten zijn. “ De man blijkt in het buitenland al eerder met justitie in aanraking te zijn geweest voor vermogensdelicten.

Strenge straffen
De officier van justitie vindt de lange en onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. Naast vergelding is het volgens de officier van justitie van groot belang dat uit de opgelegde straf ook een preventieve werking uitgaat. “In Nederland accepteren we dit soort praktijken niet. De straf laat zien wat de consequenties zijn voor mensen die enkel en alleen naar Nederland komen om strafbare feiten te plegen. Zij kunnen rekenen op strenge straffen, “aldus de officier van justitie op zitting.

Taskforce
Om Nederland minder aantrekkelijk te maken voor rondtrekkende bendes is in opdracht van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing de Taskforce Mobiel Banditisme opgericht. Hierin zitten Politie, het Openbaar Ministerie (OM), Detailhandel Nederland, Transport en Logistiek Nederland en het ministerie van Justitie en Veiligheid. De taskforce werkt samen met allerlei andere partners, waaronder gemeenten.

40 Maanden cel geëist voor hawala-bankieren en terrorismefinanciering

De verdenkingen tegen de 43-jarige Alphenaar zijn talrijk en divers. Hij zou zijn vrouw gedwongen hebben sambal te eten en haar ook hebben geslagen. Ook wordt hij verdacht van hawala-bankieren, terrorismefinanciering, mensensmokkel, witwassen, een poging een getuige te beïnvloeden en belediging. Donderdag eiste het OM 40 maanden cel tegen hem.

Het begon allemaal op zaterdag 9 september 2017 in Alphen aan den Rijn. De man was niet tevreden over de flefli – een soort sambal – die zijn vrouw had bereid. Voor straf dwong hij haar die op te eten. Toen zij na een paar happen hiermee ophield, sloeg hij haar in het bijzijn van hun 10-jarige dochtertje, 9-jarige zoontje en een nichtje.

Het dochtertje waarschuwde hierop een kennis die weer de politie alarmeerde. Ter plekke gekomen hielden de agenten de man aan. Zij namen ook twee mobiele telefoons van hem in beslag die hij in de kieren van de bank probeerde te verstoppen.

Hawala-bankieren
Een daarvan bleek vol te staan met berichten die gingen over hawala-bankieren. Dat is een manier om geld vanuit Nederland in Syrië, Turkije en andere landen terecht te laten komen. Buiten de bank of een money-transfer-kantoor om.

Hawala-bankieren is in Nederland verboden, onder andere omdat het veel gebruikt wordt door criminelen en terroristen om geld uit zicht van de overheid te houden. De verdachte bleek er een full-time job aan te hebben. Maar liefst 22.500 chats hadden betrekking op hawala-bankieren en er stonden bijna 1.800 contacten in zijn telefoon. Hij rekende daarbij een tarief van tussen de 4 en 10 procent. Dit geldt juridisch als (gewoonte)witwassen.

Getuige beïnvloeden
Tijdens zijn voorarrest nam de verdachte vanuit de gevangenis contact op met de vader van het nichtje. Hij vroeg hem om haar zover te krijgen dat ze haar verklaring over het slaan zou aanpassen. Zij verklaarde daar later bij de rechter-commissaris ook anders over dan zij in eerste instantie tegen de politie had gezegd. De telefoongesprekken tussen de Alphenaar en de vader van het nichtje zijn opgenomen.

Hetzelfde geldt voor de gesprekken die de Alphenaar in de gevangenis met bezoekers voerde. En voor de gesprekken die hij na vrijlating, weer thuis had. Daaruit bleek dat hij gewoon doorging met hawala-bankieren. Soms met grote, dan weer met kleine bedragen.

IS
Het geld was enkele keren bestemd voor zijn broer Zakaria in het Syrische Idlib. Volgens het OM ging het om duizenden dollars. Idlib stond in die tijd onder controle van Jabhat Al-Nusra, een strijdgroep die gelieerd is aan Al Qaida en IS. Van Zakaria is bekend dat hij zich bij IS had aangesloten. Foto’s van hem in zwarte kleding ondersteunen dat.

Verder heeft de Alphenaar zijn neef en een vriend van die neef vanuit Libanon naar Nederland laten komen. Daartoe heeft hij hun reis georganiseerd en zich daar ook voor laten betalen. Ook zijn zus en haar man heeft hij langs illegale weg vanuit Syrië naar Nederland gehaald. Het is niet duidelijk of hij daarvoor geld kreeg, maar voor mensensmokkel is dat geen vereiste.

Belediging
Na zijn voorlopige vrijlating wilde zijn vrouw geen contact meer met hem. Toch dwong hij haar daartoe, ondanks een contactverbod dat hem was opgelegd. Dat deed hij door te dreigen haar broer in Syrië iets aan te laten doen. Geen loos dreigement, aangezien de Alphenaar dat al eerder had gedaan. Nadat zij het contact toch had verbroken, ontving zij beledigende voicemails van de Alphenaar. Ook die zijn hem ten laste gelegd.

“Uit het dossier komt de verdachte naar voren als iemand die anderen voor zijn karretje weet te spannen en dwingend en manipulatief kan zijn”, aldus de officier van justitie op zitting. “Verder is gebleken dat de verdachte opvliegend is en geweld en intimidatie niet schuwt.”

Eis
De officier eiste 40 maanden cel tegen de Alphenaar. Tegen een tweede, 45-jarige verdachte (die had geholpen bij het hawala-bankieren) eiste de officier een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. De uitspraak is over twee weken.

Dier&Recht constateert structureel paardenleed bij Jumping Amsterdam

Dier&Recht constateert op basis van beelden dat er bij alle 19 wedstrijdonderdelen van Jumping Amsterdam vorige week structureel misstanden plaats hebben gevonden. De dierenwelzijnsorganisatie hekelt de manier waarop ruiters met hun paarden omgaan. Bovendien vindt zij de manier waarop de organisatie zelf toezicht houdt op dierenwelzijn niet toereikend en ineffectief.

Structureel dierenleed
Dier&Recht liet experts op het gebied van paardenwelzijn kijken naar alle 19 wedstrijdonderdelen van het prestigieuze paardenevenement Jumping Amsterdam. De conclusie is duidelijk: er vinden structureel misstanden plaats. De paarden lijden zichtbaar onder het gebruik van dwangmiddelen als het bit, sporen en zweep die door ruiters gebruikt worden om ze onder controle te houden. Duidelijke tekenen van pijn en stress zijn het wegdraaien van het oog, het openen van de mond, het optrekken van de lippen, het drukken van de tong tussen het bit en het tandvlees, het zwiepen met de staart en het terugtrekken aan de teugels.

Toezicht faalt
Het gaat om de meerderheid van 190 toppaarden, die goed worden verzorgd, maar wel systematisch zijn blootgesteld aan stress door vervoer, nieuwe locaties, optreden onder druk en die daarbij met onderdrukkende middelen getraind en afgericht worden. De toernooiorganisatie regelt zelf het toezicht op paardenwelzijn, maar grijpt alleen in bij de meest extreme misstanden. Dat is ontoereikend. Er is geen onafhankelijke instantie die controleert op het dierenwelzijn en geen wetgeving die paarden beschermt tegen het gebruik van pijnlijke hulpmiddelen.

Betere bescherming
Sarah Pesie, ingenieur dierwetenschappen bij Dier&Recht pleit voor een betere wettelijke bescherming van het welzijn van paarden: “Het moet afgelopen zijn met pijn en stress in de paardensport. Er is niets sportiefs aan een paard tot het uiterste drijven met pijnprikkels. Helaas is de paardensector zelf blind voor dit leed. Daarom pleiten wij voor een verbod van dwangmiddelen die het paard pijn doen en een onafhankelijke toezichthouder bij wedstrijden."

Springen, paard wordt hardhandig aan het bit getrokken, oog draait weg van de pijn (Foto: Dier&Recht)
Springen, paard wordt hardhandig aan het bit getrokken, oog draait weg van de pijn (Foto: Dier&Recht)

Meer Britten naar Nederland

Het aantal Britten dat vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland verhuist, is in 2019 opnieuw toegenomen. Van een versnelling van de emigratie van Britten uit het Verenigd Koninkrijk is al sprake in 2015, voordat de Britse bevolking op 23 juni 2016 in een referendum koos voor een vertrek uit de Europese Unie. Het aantal Nederlanders dat naar het Verenigd Koninkrijk ging, daalde verder. Dit meldt het CBS.

In 2019 emigreerden 2.600 Nederlanders (in Nederland geborenen) naar het Verenigd Koninkrijk. Zo gering is deze emigratie twintig jaar niet geweest. Het aantal Nederlanders dat naar het Verenigd Koninkrijk emigreert daalt sterk sinds 2015. Het aantal Nederlanders dat terugkeerde uit het Verenigd Koninkrijk nam vorig jaar niet toe. Per saldo vertrokken er in 2019 slechts enkele honderden Nederlanders naar het Verenigd Koninkrijk. In 2015 waren er dat nog bijna 2.300.

Per saldo 3.600 Britten naar Nederland
Terwijl de emigratie van Nederlanders naar het Verenigd Koninkrijk afneemt, verhuizen elk jaar meer Britten (in het Verenigd Koninkrijk geboren) naar Nederland. In 2019 vestigden 6.700 Britten zich in ons land, 60 procent meer dan in 2015. Het aantal Britten dat vanuit Nederland terugkeerde naar het Verenigd Koninkrijk nam in 2019 eveneens toe, met enkele honderden. In 2019 verhuisden per saldo ruim 3.600 Britten van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland.

Meer buitenlanders van Verenigd Koninkrijk naar Nederland
Ook de stroom niet-Nederlanders en niet-Britten die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland verhuizen, groeit al jaren. Onder deze groep zijn relatief veel Polen, Spanjaarden, Italianen en Fransen. De grootste groep emigranten die buiten de Britten en de Nederlanders vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk gaan, zijn Somaliërs.

In zijn totaliteit was het migratiesaldo tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk de laatste jaren positief. In 2019 trokken 5.400 personen méér van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland dan andersom. In de jaren 2010–2015 was dit saldo negatief.

Snel dalend migratiesaldo met EU-27
De patronen die we zien in de migratie van Nerderlanders tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn min of meer vergelijkbaar met de migratie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa (EU-27). De EU-27 als geheel heeft een negatief migratiesaldo met het Verenigd Koninkrijk, dat wil zeggen dat per saldo meer EU-burgers naar het Verenigd Koninkrijk verhuizen dan ervandaan vertrekken. Dit saldo is net als voor Nederland sterk teruggelopen.

Het aantal personen met een EU-nationaliteit dat de EU-27 verliet om zich te vestigen in het Verenigd Koninkrijk is sinds begin 2016 met een derde gedaald, terwijl het aantal personen met een EU-nationaliteit dat uit het Verenigd Koninkrijk terugkeerde naar de EU-27 bijna verdubbelde. Per saldo vestigden zich in 2019 bijna 50.000 EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. In 2015 waren dat er nog ruim 200.000.

Het aantal personen met een niet-EU nationaliteit dat zich in het Verenigd Koninkrijk vestigde steeg de afgelopen vijf jaar gestaag, terwijl de uitstroom constant bleef. Per saldo vestigden zich in het laatste jaar 230.000 niet-EU-burgers zich in het Verenigd Koninkrijk.

Opnieuw onbekende dode geïdentificeerd dankzij DNA

Opnieuw heeft een langvermiste, die op het eiland Terschelling als onbekende dode is begraven, zijn naam teruggekregen. De man die in november 1967 op het eiland aanspoelde, blijkt zeeman Kees van Rijn te zijn uit Katwijk. Dit is donderdag bekend geworden.

Nabestaanden van Van Rijn hebben begin januari DNA afgestaan. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft dit vergeleken met DNA-profielen in de Databank Vermiste Personen van de politie. Het coldcase team van de Eenheid Den Haag heeft de nabestaanden donderdagmiddag het nieuws verteld.

Eerdere identificatie
De nieuwe match is een direct gevolg van een eerdere identificatie. Nabestaanden van Van Rijn hoorden deze winter het nieuws dat een onbekende dode op Terschelling was geïdentificeerd nadat zijn nabestaanden DNA hadden afgestaan bij het coldcase team van de Eenheid Rotterdam. Het ging om kapitein Andries Penning van het schip De Westland. Naar aanleiding van dit nieuws, besloot een familielid van Van Rijn om ook DNA af te staan.

Orion
Kees van Rijn maakte als 22-jarige deel uit van de bemanning van de KW37 Orion die op 28 oktober 1967 in zeer zware storm verging op de Noordzee bij Terschelling. Alle zes bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Van hen is nu alleen de schipper, Jan Nijgh, nog niet gevonden.

Zeeslachtoffers
Het coldcase team van de Eenheid Den Haag begon in 2014 aan het project ‘Zeeslachtoffers’, samen met het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Bij honderdvijftig mensen van wie familie niet van zee is teruggekeerd, is wangslijm afgenomen. Dankzij vernieuwde technieken kon in 2018 al de 26-jarige matroos Arie van der Plas van de KW37 Orion worden geïdentificeerd.

De tijd dringt
‘Dat er nu een nieuwe match is, is geweldig nieuws’, reageert teamleider Izanne de Wit van het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP). ‘Wij bekijken voortdurend een zaak opnieuw, om alsnog een match te vinden. Dat loont. Dit laat ook zien dat we achterblijvers op tijd moeten bereiken. De tijd dringt.’ De kans om iemand te identificeren is het grootst bij eerstegraads familieleden, zoals broers of zussen, ouders of kinderen. De Wit: ‘Om onbekende doden te identificeren hebben we écht referenten nodig. Ik hoop dat nabestaanden niet meer twijfelen, maar ook DNA afstaan als ze iemand in hun familie missen.’

Nieuwe kans
Sinds een wijziging van de Wet op de lijkbezorging in 2010 wordt altijd DNA-materiaal afgenomen van onbekende doden. Inmiddels is ook het DNA van vrijwel alle sinds 1920 aangespoelde onbekende drenkelingen opgenomen in de databank.

Nabestaanden van mensen die op zee vermist geraakt zijn, krijgen binnenkort opnieuw een kans om hun DNA af te staan aan rechercheurs van het coldcase team van de politie-eenheid Den Haag. ‘We horen steeds vaker dat nabestaanden die in 2014 geen DNA hebben afgestaan, dit alsnog graag willen doen’, vertelt Leo Simais van het coldcase team. ‘Die kans bieden we graag.’

FOK! Wat een weer: bewolkt en regen

Vanochtend kan in het noordoosten eerst nog even de zon schijnen. Verder is het bewolkt en in de loop van de middag gaat het van het noordwesten uit af en toe (mot)regenen. Ook in de avond regent het van tijd tot tijd. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind wordt zuidwestelijk en is boven land matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, 6 à 7 Bft.

Komende nacht is het bewolkt en valt er aanvankelijk lichte regen of motregen. In de loop van de nacht wordt het op de meeste plaatsen droog. Met temperaturen 10 a 11°C wordt het een bijzonder zachte nacht. De zuidwestenwind is vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Zaterdagochtend is het bewolkt en vooral in de zuidelijke helft van het land zijn er perioden met regen. Ook in de middag blijft het bewolkt en kan er af en toe nog steeds regen of motregen vallen. In de avond wordt het van het westen uit droog en breiden opklaringen zich uit over het land. Met een maximumtemperatuur van ca. 12°C is het zeer zacht. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Caleta de Velez (Foto: Kroezel)
Een schitterende foto van Kroezel vanuit Spanje. Dit uit de omgeving van Caleta de Velez. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Europees Parlement eist ambitieus beleid om loonkloof te dichten

De leden van het Europees Parlement willen een ambitieuze EU-strategie voor gendergelijkheid, inclusief maatregelen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. In de resolutie die donderdag met 493 stemmen voor, 82 tegen en 79 onthoudingen werd aangenomen, verwelkomt het Parlement de toezegging van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie om het principe "gelijk loon voor gelijk werk" als uitgangspunt te nemen voor de nieuwe Europese strategie voor gendergelijkheid die in maart zal worden gepresenteerd.

De Europarlementariërs willen dat er in de strategie bindende bepalingen worden opgenomen over loontransparantie en de loonkloof tussen mannen en vrouwen, zowel in de publieke als de privésector, inclusief streng handhavingsbeleid. Daarnaast moet de strategie duidelijke doelstellingen en monitoringprocessen bevatten om gendergelijkheid te bevorderen en vooruitgang te meten.

Het Parlement wil ook dat het EU-actieplan om de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan te pakken uiterlijk eind 2020 wordt herzien en duidelijke doelstellingen vastlegt om de loonkloof in de komende vijf jaar te verkleinen.

Om de diepere oorzaken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan te pakken, dringt het Parlement er bij de lidstaten op aan te investeren in onderwijs en opvang voor jonge kinderen en maatregelen te nemen om het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers te verbeteren om zo de arbeidsparticipatie van vrouwen verhogen.

Aangezien de loonkloof tussen mannen en vrouwen voor gepensioneerden oploopt tot 37 %, dringen de EP-leden ook aan op adequate voorzieningen voor oudere vrouwen, zoals zorgkredieten, gedegen minimumpensioenen en overlevings/weduwepensioen.

Betere toegang tot kwalitatief hoogwaardige werkgelegenheid en gelijke kansen voor vrouwen kan worden bevorderd door levenslang leren en beroepsopleidingen. Om onderwijsstereotypen te doorbreken en vrouwen te stimuleren om in goed betaalde, opkomende sectoren te werken, pleiten de leden van het Europees Parlement met name voor het bevorderen van ondernemerschap, wetenschap, technologie, techniek en wiskunde, en digitaal onderwijs voor meisjes vanaf jonge leeftijd.

Hoewel het beginsel van gelijke beloning voor gelijk werk in het EU-verdrag is verankerd, stagneert de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de EU op 16%, met enorme verschillen tussen de lidstaten onderling. De situatie verergert wanneer vrouwen met pensioen gaan: hun pensioen is ongeveer 37% lager dan dat van mannen.

Parlement wil uiterlijk deze zomer bindende regels voor een universele oplader

Het Europees Parlement roept de Commissie op om uiterlijk in juli 2020 met voorstellen voor aangescherpte regels voor een universele oplader te komen. Er is een "dringende behoefte aan EU-regelgeving" om elektronisch afval te verminderen en consumenten in staat te stellen duurzame keuzes te maken, aldus de leden van het Europees Parlement in een resolutie die met 582 stemmen voor, 40 stemmen tegen en 37 onthoudingen werd goedgekeurd. De EP-leden bepleiten de verplichte invoering van universele opladers voor alle mobiele apparaten.

Het Parlement wil dat de Commissie uiterlijk in juli 2020 de gedelegeerde handeling vaststelt zoals voorzien in de richtlijn betreffende radioapparatuur uit 2014 of, zo nodig, uiterlijk in juli 2020 met wetgevende voorstellen komt.

Het dagelijks bestuur van de EU moet zorgen dat het wetgevingskader voor een universele oplader "regelmatig tegen het licht wordt gehouden met het oog op de technische vooruitgang". De Europarlementariërs benadrukken tevens dat onderzoek en innovatie van vitaal belang zijn om bestaande technologieën te verbeteren en nieuwe technologieën te ontwikkelen.

Het Parlement wil ook dat de Commissie maatregelen neemt om de interoperabiliteit van verschillende draadloze opladers met verschillende mobiele apparaten zo goed mogelijk te waarborgen; wetgevingsinitiatieven overweegt om in de lidstaten meer kabels en opladers in te zamelen en recycleren en ervoor zorgt dat consumenten niet meer verplicht zijn om bij elk nieuw apparaat nieuwe opladers te kopen, waarbij wordt opgemerkt dat maatregelen gericht op ontkoppeling niet mogen leiden tot hogere prijzen voor de consument.

Volgens schattingen wordt er wereldwijd per jaar ongeveer 50 miljoen ton elektronisch afval gegenereerd, met een gemiddelde van meer dan 6 kg per persoon. In Europa werd in 2016 in totaal 12,3 miljoen ton elektronisch afval gegenereerd, wat overeenkomt met gemiddeld 16,6 kg per inwoner. De kortere levensduur van sommige apparaten leidt ook tot meer elektronisch afval.

In de richtlijn betreffende radioapparatuur van 2014 hebben de EU-wetgevers aangedrongen op de ontwikkeling van een universele oplader en kreeg de Commissie de bevoegdheid om dit via een gedelegeerde handeling te doen.

De aanpak van de Commissie om de industrie te "stimuleren" om gemeenschappelijke opladers te ontwikkelen, bleef echter achter bij de doelstellingen van de medewetgevers. De vrijwillige overeenkomsten tussen de verschillende actoren in de sector hebben niet de gewenste resultaten opgeleverd. Er is echter wel enige vooruitgang geboekt, aldus de Commissie in een debat op 13 januari 2020: in 2009 waren er meer dan 30 verschillende opladers, dit zijn er vandaag nog drie.

In de resolutie over de Europese Green Deal drong het Parlement aan op een ambitieus nieuw actieplan voor de circulaire economie, gericht op het verminderen van de totale voetafdruk van de EU-productie en -consumptie ten aanzien van milieu en hulpbronnen, dat tegelijkertijd sterke stimulansen moet bieden voor innovatie, duurzame ondernemingen en markten voor klimaatneutrale en niet-toxische circulaire producten.

De Europese Commissie heeft op 29 januari het werkprogramma voor 2020 aangenomen, waarin staat dat er in het derde kwartaal van 2020 een wetgevingsinitiatief voor universele opladers wordt voorgesteld.

Coronavirus: nu ook in Italië, wereldwijd ruim 9100 besmettingen

Vandaag zijn er weer nieuwe cijfers naar buiten gebracht over het aantal besmettingen met het 2019 nCov-coronavirus. Ruim 7800 mensen zijn besmet en het dodental is gestegen naar 170. Ook is het eerste geval van besmetting in Tibet gemeld, daarmee is er nu in elke Chinese regio een besmetting gemeld.

In Japan zijn er 5 nieuwe besmettingen vastgesteld, het gaat om 3 mensen die uit de Wuhan regio in China waren geëvacueerd. Het aantal besmettingen in Japan komt daarmee op 11. Ook is er in Maleisië een nieuw geval vastgesteld en komt het totaal nu op 8 besmettingen te staan.

Update 17:30 uur
Om half zeven debatteert het Europees Parlement over de situatie. Het debat is live te volgen. 

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 20.15 uur:
Het aantal besmettingen is gestegen naar ruim 8200 waarvan het overgrote deel in China, met name de Zhejiang provincie blijft hard stijgen naast het epicentrum van Hubei. Ook eerst de eerste mens-op-mens besmetting in de Verenigde Staten gemeld. Dit is niet het eerste geval, afgelopen week werd er al een dergelijke besmetting in Duitsland vastgesteld.

In India is vandaag ook het eerste geval van besmetting vastgesteld, het zou gaan om een student die uit Wuhan is gekomen. Eerder werd al bekend dat een 23-jarige Indiër aan het virus is overleden in Maleisië. Verder zijn er vandaag nieuwe besmetting gemeld in onder andere Australië, Zuid-Korea, Vietnam, Filippijnen en Japan. Rusland heeft nog geen besmettingen gemeld en heeft uit voorzorg vandaag de grenzen met China gesloten.

Frankrijk meldt vanavond haar 6e besmetting, het is nog niet bekend of het om een nieuwe besmetting gaat of dat de besmetting afkomstig van de eerdere gevallen.

Update 20.45 uur:
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zojuist in een persconferentie bekend gemaakt het coronavirus uit te roepen tot een internationale noodsituatie (PHEIC). Eerder deze week achtte de WHO het nog niet noodzakelijk om een noodsituatie uit te roepen.

Update 00.00 uur:
Er zijn weer nieuwe cijfers binnen uit China, het aantal doden is weer gestegen en staat nu op 213 slachtoffers. Ook het aantal besmettingen is gegroeid tot ruim 9100, in de afgelopen 24 uur zijn er in het epicentrum Hubei zelfs 1220 besmettingen gemeld.

Er is ook weer een nieuw land getroffen door het virus, in Italië zijn de eerste twee gevallen gemeld. Het betreft passagiers van het cruiseschip dat eerder vandaag was afgesloten vanwege vermoedens van besmetting. Duitsland meldt ook een nieuwe besmetting, het gaat om een mens-op-mens besmetting en is de vijfde besmetting in het land.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.