FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 januari 2020

'Uitvoering vuurwerkverbod Amsterdam amper opgepakt'

De Partij voor de Dieren wil aanstaande donderdag opheldering van burgemeester Femke Halsema over het uitblijven van een vuurwerkverbod. Volgens de partij had dat verbod er deze jaarwisseling al moeten zijn.

Op 20 december 2017 ging een meerderheid van de gemeenteraad akkoord met een voorstel van de Partij van de Dieren waarin stond dat het afsteken van vuurwerk door particulieren 'zoveel mogelijk' aan banden moest worden gelegd. Dat moest onder andere gebeuren door 'zoveel mogelijk vuurwerkvrije zones aan te wijzen'.

Niet rond
Toch bleef de situatie tijdens deze jaarwisseling ongeveer hetzelfde als die van vorig jaar. Het aantal vuurwerkvrije zones werd wel uitgebreid met de parken, maar een geheel nieuw beleid kreeg burgemeester Halsema naar eigen zeggen niet rond. 'Wij kampen zoals bekend met enorme tekorten bij de politie en bij handhaving', zei ze in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester.

De Partij voor de Dieren is er niet blij mee. 'De uitvoering van het initiatiefvoorstel wordt door het college amper opgepakt. Waarom pakt burgemeester Halsema het vuurwerkverbod niet voortvarend op?' De partij wijst op een enquête waaruit bleek dat 81 procent van de Amsterdammers minder vuurwerkoverlast wil.

Experimenteren
Voor komend jaar is er door de gemeente een 'veranderaanpak' opgesteld. Uiteindelijk moet vuurwerk alleen in bepaalde zones toegestaan zijn, maar het stadsbestuur wil dat proces 'zorgvuldig verlopen' en 'eerst op kleine schaal experimenteren'.

'Waarom kiest het college niet voor een algemeen vuurwerkverbod zoals Apeldoorn deed en waar ook de gemeenteraad van Amsterdam om vraagt?', vraagt Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Johnas van Lammeren zich af. 'Elk ander evenement dat er zo uitziet als oud en nieuw zou geen evenementenvergunningen krijgen.'

Samen optrekken
De partij lijkt in ieder geval dit jaar weer gesteund te worden door D66. 'Nu samen optrekken om te zorgen dat dit volgende jaarwisseling ook gebeurt en we er niet nog jaren op moeten wachten', aldus fractievoorzitter Reinier van Dantzig.

Een meerderheid van de gemeenteraad in Rotterdam sprak zich vandaag ook uit voor een lokaal en algeheel vuurwerkverbod. Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb is dat te handhaven, maar hij noemt een landelijk verbod 'noodzakelijk'.

Het debat met Halsema vindt donderdagmiddag of donderdagavond plaats.

Burgemeester Eindhoven solliciteert openlijk naar plek in Den Haag

Al enige tijd wordt de burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, genoemd voor de positie van burgemeester in Den Haag. Dat zijn naam de ronde doet deed hij vanavond af als geruchten die hij voor kennisgeving aanneemt. Aan de andere kant lijkt Jorritsma weinig moeite te doen om te verhullen dat hij wel trek heeft in de functie van burgervader in de hofstad.

"Als ze een goede burgemeester willen, moeten ze bij mij zijn", zo sprak Jorritsma onomwonden voor de camera van Studio040. Ook deed de burgemeester weinig moeite om de mogelijke ambitie van het opvolgen van de opgestapte Pauline Krikke te verbergen.

Volleybalsters beginnen OKT met zege tegen Azerbeidzjan

De Nederlands volleybalsters zijn goed begonnen aan het olympisch kwalificatietoernooi. In Apeldoorn won Oranje het eerste groepsduel met 3-0 (25-23, 25-18, 25-22) van Azerbeidzjan.

Oranje, met de nieuwe bondscoach Giovanni Caprara, begon moeizaam aan de wedstrijd. Oranje kwam nog wel op een 3-0 voorsprong, maar daarna wist Azerbeidzjan maar liefst zeven punten op rij te scoren mede door slechte passing aan Nederlandse kant. Na de slechte serie kwamen de Nederlandse volleybalsters langzaam terug in de set en werd uiteindelijk met 25-23 gewonnen.

De tweede set voor de Nederlandse ploeg ging een stuk vlotter voor Oranje. Met de uitblinkende Robin de Kruijf en de na twaalf jaar teruggekeerde Floortje Meijners liep Nederland makkelijk weg bij Azerbeidzjan en won de set met overtuigende cijfers.

In de derde set kreeg Meijners rust van de Italiaanse bondscoach en dat zorgde er ook voor dat het Nederlands team slordiger ging spelen. Lang keek Oranje in de derde set tegen een achterstand aan, maar op het einde van de set herstelde zich knap van de achterstand en won de wedstrijd alsnog in drie sets van Azerbeidzjan.

Woensdag speelt Nederland de tweede wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi. Dan neemt Oranje het op tegen Bulgarije, dat hun eerste wedstrijd tegen Polen met 3-1 verloor. Donderdag is vervolgens Polen de tegenstander.

Volleybalsters beginnen OKT met zege tegen Azerbeidzjan (Pro Shots / Michael Bulder)
Volleybalsters beginnen OKT met zege tegen Azerbeidzjan (Pro Shots / Michael Bulder)

Demonstratie Amsterdam tegen 'oorlog met Iran'

Activisten en politici demonstreren aanstaande zaterdag op het Spui in Amsterdam tegen de aanval van de Amerikaanse president Donald Trump op de Iraanse generaal Soleimani. Ze vrezen voor een oorlog met Iran.

Onder meer SP-Kamerlid Sadet Karabulut en GroenLinks-raadslid Femke Roosma zullen daar spreken. Ook de organisaties 'Amsterdams Vredesinitiatief' en 'Stop Wapenhandel' komen aan het woord.

'Het is tijd om ons uit te spreken tegen een oorlog met Iran, de aanval te veroordelen en het oorlogsschip aan wal te houden', schrijft de organisatie van het protest op Facebook. 'Democratie, veiligheid en stabiliteit worden niet gebracht met bommen.'

Volgens de activisten wordt de Iraanse bevolking 'door oorlogsmacho's de kans ontnomen een democratie op te bouwen'. 'De enige winnaars van zo’n oorlog zijn de olie- en wapenindustrie. Er worden miljarden verdiend ten koste van groot menselijk leed. Wij staan op tegen oorlog, tegen imperialisme en voor vrede en democratie.'

De demonstratie begint zaterdag om 14.00 uur.

Bosbranden in Aussie door 'climate change'?

Als we de gelovigen van de klimaatkerk mogen geloven dan zijn de gevolgen van de ernstige bosbranden in Australië te wijten aan klimaatverandering. Beelden van gebarbecuede wombats, over 'well-done' koala's en gecremeerde baby-kangoeroes plegen ons scherm te vullen met een koor op de achtergrond dat het evangelie zingt: "climate change, climate change, climate change."

In het hieronder weergegeven filmpje dient de immer onpartijdige en wetenschappelijk en politiek zeer wel onderlegde Paul-Josheph Watson hen van repliek. Voornaamste oorzaak van het ontstaan van bosbranden blijken verveelde jongeren, pyromanen en ongelukken te zijn! De enorme schaal van de branden blijkt voornamelijk veroorzaakt te zijn doordat de klimaathippies een heel belangrijk controlemiddel hiertegen taboe hebben verklaard: voorheen werden er, in de seizoenen voorafgaand aan het 'hete' seizoen, brandgangen gecreëerd door gecontroleerde verbranding. Hierdoor blijft een bosbrand beperkt tot een redelijk kleine oppervlakte.

De 'alwetende boomknuffelaars' begrepen deze noodzaak blijkbaar niet en voerden daarom wetten in die dit tot verbod verklaarden. Een zeer geëmotioneerde Aussie doet zijn verhaal over de 'stupid wombats' verantwoordelijk voor deze schande. Verderop blijkt een man, die een boete van AUS$ 100.000 moest ophoesten, omdat hij illegaal dus wel zo'n brandgang had gemaakt, als enige dus nog wel een huis te hebben waar anderen hun huis ten prooi zagen vallen aan deze milieugekte!

Tenslotte krijgen de 'do-as-I-say not do-as-I-do'-figuren nog een veeg uit de pan: Leonardo di Caprio en deug-prins Harry met z'n bijkans nog erger deugende Meghan aan wie het woord 'vliegschaamte' voorbij lijkt te zijn gegaan of, in ieder geval, alleen maar geldt voor 'Henk-en-Ingrid' die eens wat verder wilden dan een weekje Veluwe. Die dienen blijkbaar met een voetreis naar Torremolinos genoegen te nemen. Kunnen ze onderweg ook nog even langs Santiago-de-Compostella, een eerder verzinsel van een ander evangelie!

Dan is er ook nog Arnold Schwarzenegger, de Oostenrijkse eik, die nu, blijkbaar ook ontbrand door het klimaatevangelie, helemaal 'om' is. Nu alleen nog even je vloot aan 'tanks' en andere brandstofslurpers aan het oog onttrekken Arnie, dan komt je boodschap misschien wat geloofwaardiger over!

Ook 'sint' Greta komt veelvuldig op de afbeeldingen voor; deze trekpop van 'bepaalde figuren' speelt haar rol met verve. Door de 'zieligheid' die zij blijkbaar opwekt ('Ah, ze is een autistje, hoe kun je dat nou zeggen!') heeft zij een pantser dat haar beschermt tegen al te voortvarende aanvallen op haar van realiteit losgetrokken boodschap en kan zij het voorwerk verrichten tot verdere maatregelen jegens 'het klootjesvolk' omwille van 'het milieu.'

Hennepkwekerijen aangetroffen in vrachtauto's

Naar aanleiding van een lopend onderzoek betrad de politie vanmorgen om 09.15 uur een bedrijfspand aan de Lierweg in De Lier. Hier troffen agenten in twee geparkeerde vrachtauto’s twee hennepkwekerijen aan. Ook vonden agenten meerdere zakken met henneptoppen en hennepgruis. De politie hield een man aan voor betrokkenheid bij de aangetroffen hennepkwekerijen. Hij is inmiddels in vrijheid gesteld.

Nadat de brandweer een zwaar gebarricadeerde voordeur open had geknipt, betraden agenten het pand. De twee in werking zijnde kwekerijen bevatten ruim 180 hennepplanten. De politie nam alle goederen in beslag voor nader onderzoek. Een specialistisch bedrijf heeft de kwekerijen ontmanteld en zal alle aangetroffen materialen vernietigen.

OM zegt sorry tegen persfotograaf voor onterecht gebruik dwangmiddelen

Aan persfotograaf/cameraman Joey Bremer is maandag door een officier van justitie van parket Rotterdam excuses aangeboden, omdat hij niet eerder op de hoogte is gebracht van de inzet van dwangmiddelen tegen hem. De telefoon van de man is in de zomer van 2015 drie weken getapt, omdat hij verdachte was in een strafzaak. De rechter-commissaris had hiervoor toestemming gegeven. Het onderzoek heeft niets opgeleverd en is gestopt zonder dat er iemand is gedagvaard.

In een ander strafrechtelijk onderzoek is bij deze persfotograaf/cameraman in 2016 een peilbaken onder de auto geplaatst geweest. De man was in dit onderzoek geen verdachte. Het Openbaar Ministerie heeft niet meer kunnen achterhalen hoe lang het baken, waardoor de politie de auto van de man heeft kunnen volgen, daar heeft gezeten. Het strafrechtelijk onderzoek is stopgezet zonder dat er iemand is gedagvaard.

De inzet van beide dwangmiddelen is toegepast zonder dat is gehandeld conform de destijds geldende Aanwijzing toepassing dwangmiddelen bij journalisten. Op 1 oktober 2018 trad de wet Bronbescherming in strafzaken in werking waarin de bronbescherming van journalisten wettelijk is vastgelegd. De aanwijzing die het Openbaar Ministerie hanteert voor de toepassing van dwangmiddelen bij journalisten is per diezelfde datum in lijn met die wet aangescherpt en verduidelijkt.

Eerder heeft het OM onderzocht of er in lopende of afgesloten zaken dwangmiddelen tegen journalisten zijn ingezet. Deze twee zaken zijn daarbij niet onderkend, omdat de fotograaf/cameraman toentertijd, ten onrechte, niet als journalist was aangemerkt en er geen digitaal bestand is waarin dergelijke zaken opgezocht kunnen worden. ‘Deze zaak had anders gemoeten’, aldus Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal. ‘Ik schaar me daarom graag achter de excuses die door parket Rotterdam zijn gemaakt. Ik heb het al eerder gezegd, en herhaal het graag nog een keer: journalisten moeten in alle vrijheid hun werk kunnen doen. Het recht op bronbescherming is een groot goed. Daar kan geen misverstand over bestaan.’

Olde Kalter en Veenstra naar derde ronde op BDO WK, Prins verliest van Dobromyslova

Darters Dennie Olde Kalter en Richard Veenstra hebben zich voor de derde ronde van het wereldkampioenschap geplaatst. Sharon Prins wist niet te profiteren van een off-day van Anastasia Dobromyslova.

Olde Kalter bereikte de achtste finales door winst op Nick Kenny. De debutant uit Hengelo won met 2-0. Ook Veenstra gaat door naar de volgende ronde. De provinciegenoot van Olde Kalter versloeg Justin Wood 3-2.

Voor Prins is het WK na de eerste ronde al voorbij. Ondanks dat haar tegenspeelster Dobromyslova slecht speelde won de Russische in twee sets.

Uitslagen middagsessie
David Evans (83.65) 3-2 (88.26) Nick Fullwell (R2)
Nick Kenny (89.02) 2-3 (88.15) Dennie Olde Kalter (R2)
Anastasia Dobromyslova (64.51) 2-0 (62.35) Sharon Prins (R1 dames)
Richard Veenstra (86.31) 3-1 (90.22) Justin Hood (R2)

Avondsessie (vanaf 20:00 uur)
Gary Robson v Ben Hazel (R2)
Lisa Ashton v Paula Jacklin (R1)
Scott Mitchell v Leighton Bennett (R2)
Ryan Hogarth v Thibault Tricole (R2)

'Leger VS terroristische organisatie'

Het leger van de VS is een terroristische organisatie. Zo verklaart een nieuwe Iraanse wet. Een eerdere versie stelde al dat het centraal commando een terroristische organisatie is, maar een nieuwe versie voegt daar vele organisaties aan toe zodat ongeveer het gehele leger van de VS nu als terroristische organisatie gezien wordt.

Een Iraanse wet welke 19 april door het parlement heen ging, bestempelde CENTCOM als terroristische organisatie. Na de moordaanslag op een hoge Iraanse officier is dat voor Iran niet meer genoeg. Nu is er een wet doorheen gegaan die verklaart dat ook alle leden van het Pentagon, alle commandanten en alle agenten die verantwoordelijk zijn voor de aanslag op Gen Soleimani, als terroristische krachten worden gezien.

De vraag is natuurlijk of andere landen zoals bijvoorbeeld Syrië of Rusland deze verklaring ondersteunen en het leger van de VS daardoor een internationaal erkende terroristische organisatie wordt...

VVV-Venlo haalt spits Darfalou weg bij Vitesse

VVV-Venlo heeft met Oussama Darfalou de gewenste aanvallende versterking in huis gehaald. De club uit Limburg maakt dinsdagmiddag via de officiële kanalen bekend dat de 26-jarige spits voor de rest van het seizoen wordt gehuurd van Vitesse. De Algerijnse aanvaller had in Arnhem weinig uitzicht op speelminuten en gaat in Venlo strijden tegen degradatie.

"Feit is dat we op dit moment de minst scorende ploeg in de Eredivisie zijn. Met de komst van Oussama Darfalou hebben we voorin extra mogelijkheden om doelpunten te gaan maken", reageert technisch manager Stan Valckx. "Oussama is een snelle, sterke, doelgerichte spits. Hij heeft een actie in huis en is gebrand om zichzelf in Venlo te bewijzen. We zijn verheugd dat we hem aan de selectie kunnen toevoegen."

Darfalou maakte in de zomer van 2018 transfervrij de overstap van USM Alger naar Vitesse. Nadat hij met achttien goals topscorer was geworden van de Algerijnse competitie, had hij in de Eredivisie meer moeite met scoren.

In zijn eerste seizoen kwam hij nog tot 7 doelpunten in 25 wedstrijden. Dit seizoen vervulde hij een bijrol en kwam hij in de Eredivisie niet verder dan 54 speelminuten. Ook onder de nieuwe trainer Edward Sturing hoefde Darfalou niet te rekenen op veel speeltijd, waarop is besloten om de tijdelijke overstap naar Venlo te maken.

Het contract van Darfalou in Arnhem loopt door tot medio 2022.

Trambestuurder krijgt klappen na woordenwisseling

In Amsterdam was tram 7 vanmiddag enige tijd gestremd, nadat de bestuurder in een vechtpartij verwikkeld raakte met een passagier.

Het incident vond plaats rond 16.00 uur, op het moment dat de tram stilstond bij de Willem Schoutenstraat. Aan de vechtpartij ging een woordenwisseling vooraf, zo meldt een politiewoordvoerder. 'Daarna werden er over en weer klappen uitgedeeld', vertelt hij.

Ruzie
Volgens een getuige zou de ruzie zijn ontstaan nadat een groep met een ongeldig kaartje de tram in wilde stappen. De trambestuurder zou vervolgens meerdere keren zijn geslagen.

Onderzoek
Maar voordat het duidelijk is wat er nou precies is gebeurd, moet de politie eerst onderzoek doen. 'We bekijken daarvoor onder meer beelden uit de tram', aldus de woordvoerder. 'Daarbij onderzoeken we welke partij er welk aandeel heeft gehad in de vechtpartij en hoe deze is ontstaan.'

Het is onbekend of er iemand gewond is geraakt door de vechtpartij, maar er hoefde in elk geval geen ambulance ter plaatse te komen.

Tram 7
Lijn 7 was enige tijd gestremd vanwege de vechtpartij en reed daarom om vanaf de halte op de Bilderdijkstraat. Reizigers moesten rekening houden met een vertraging van 15 minuten.

'Transfervrij vertrek bij Dortmund nadert voor G÷tze na tevergeefs salarisbod van 7 miljoen'

De wegen van Mario Götze en Borussia Dortmund gaan aan het einde van het seizoen scheiden, zo weet BILD te melden. Die Borussen willen dolgraag verlengen met de 27-jarige aanvallende middenvelder. Götze is momenteel de grootverdiener bij Borussia Dortmund en de club zet bij contractverlenging dan ook in op salarisverlaging, maar daar neemt Götze naar verluidt geen genoegen mee.

Götze doorliep de jeugdopleiding van Borussia Dortmund en koos in 2013 voor een transfer naar Bayern München. Na drie jaar in Zuid-Duitsland te hebben gespeeld, keerde de aanvallende middenvelder terug op het oude nest.

Der WM-Held von 2014, zoals hij wordt genoemd dankzij zijn winnende doelpunt in de gewonnen WK-finale van 2014, is met een jaarsalaris van tien miljoen euro momenteel grootverdiener bij Borussia Dortmund.

Die Borussen zijn bereid om Götze langer aan zich te binden, maar willen dan dat hij op jaarbasis drie miljoen minder gaat verdienen. De 63-voudig international ziet echter niets in dit voorstel en is niet van plan om genoegen te nemen met salarisverlaging.

Daardoor is er volgens BILD definitief een punt achter de onderhandelingen gezet. Het betekent dat Götze aan het eind van het seizoen transfervrij van club kan wisselen, daar zijn contract in de zomer van 2020 afloopt.

Götze is dit seizoen lang niet altijd basisspeler bij Borussia Dortmund, waardoor hij voorlopig tot drie doelpunten en twee assists in zestien officiële wedstrijden kwam.

De aanvallende middenvelder wordt de voorbije tijd nadrukkelijk in verband gebracht met een overstap naar Hertha BSC. De ambitieuze club uit Berlijn zou Götze naar verluidt al deze maand willen binnenhalen.

Verstappen: "Ik ben ontzettend blij"

Max Verstappen is erg in zijn nopjes met zijn contractverlenging bij Red Bull Racing. De Nederlander gaf in een verklaring op zijn eigen website aan verweven te zijn geraakt met het team dat hem in 2015 een kans gaf in de Formule 1.

"Ik ben ontzettend blij om mijn overeenkomst met Aston Martin Red Bull Racing te hebben verlengd. Red Bull had het geloof in mij om me de kans te geven om in de Formule 1 te debuteren, waar ik altijd dankbaar voor ben geweest. Gedurende de jaren ben ik alleen maar meer verweven gegroeid met het team en behalve ieders passie en de prestaties op de baan, is het ook erg genieten om met zo’n geweldige groep mensen samen te werken", aldus de Red Bull-coureur op Verstappen.nl.

"Met Honda aan boord en de progressie die we de laatste twaalf maanden geboekt hebben, ben ik alleen maar gemotiveerder en geeft dat mij het vertrouwen dat we samen kunnen winnen. Ik waardeer hoe Red Bull en Honda samenwerken en van alle kanten zet iedereen zich maximaal in om succes te behalen. Ik wil met Red Bull winnen en ons doel is natuurlijk om samen voor het wereldkampioenschap te kunnen strijden", aldus Verstappen.

Verstappen: "Ik ben ontzettend blij" (Pro Shots / Zuma Press)
Verstappen: "Ik ben ontzettend blij" (Pro Shots / Zuma Press)

Volleyballers ook kansloos tegen Bulgarije en zijn daarmee uitgeschakeld voor Spelen

De Nederlandse volleyballers kunnen de Olympische Spelen van 2020 in Tokio vergeten. Op het olympisch kwalificatietoernooi werd na Servië (3-0) ook kansloos verloren van Bulgarije: 25-19, 25-16, 25-15.

In Berlijn strijden deze week de beste acht Europese landen die nog niet zeker zijn van olympische kwalificatie om één ticket voor Tokio. Nederland zit samen met Servië, Bulgarije en Frankrijk in de poule, maar door twee kansloze nederlagen tegen de eerste twee landen heeft Oranje geen zicht meer op het olympisch ticket.

Nederland begon nog wel redelijk aan de wedstrijd. In de eerste set kwam Nederland nog met 8-7 voor tegen Bulgarije, maar daarna waren de volleyballers uit Bulgarije veel te sterk voor het Nederlands team. Alle drie de sets gingen eenvoudig naar Bulgarije.

Woensdag speelt Oranje nog tegen Frankrijk, maar voor Nederland staat niks meer op het spel.

Gratis mee op wereldreis voor leuke meid

De meeste FOK!kers komen hun zolderkamer niet af natuurlijk, maar voor die enkele avontuurlijke dame hier op FOK! staat er nu een perfect aanbod op Marktplaats. Een 45-jarige zakenman wil graag een zeilreis rond de wereld maken met een leuke dame en in ruil daarvoor hoef je alleen maar voor de kapitein te zorgen.

"Ik ben een succesvol zakenman van 45 die de komende maanden mijn bedrijf gaat verkopen. Daarna zal ik op mijn zeiljacht een wereldreis gaan maken, zonder geplande einddatum", zo legt de avonturier uit in de advertentie.

"De eerste bestemming is Kaapstad, daar zal ik richting het oosten varen - India -Thailand - Australië - Nieuw-Zeeland - alles ligt open. Het oorspronkelijke plan was alleen te gaan, maar nu denk ik dat ik het leuk vind als er een mooie vrouw met me mee reist. Alles is inbegrepen, ik zorg en betaal voor alles", zo doet de zakenman zijn plan uit te doeken.

Uiteraard zit er nog wel een klein addertje onder het gras. "Wat ik zoek is een vrouw die in ruil voor deze ervaring voor haar kapitein zorgt. Dat betekent dat je in staat bent jezelf in dienst van mij te plaatsen gedurende de hele reis." Maar dat lijkt ons een niet meer dan billijke tegenprestatie.

Omdat lengte voor veel vrouwen belangrijk is, deelt de zakenman ook deze nog even voor de geïnteresseerde dames. "Dit is een 100 procent serieuze oproep, mijn schip wordt te water gelaten op 8 april, het is een 15 meter lang luxe zeiljacht."

Het Martkplaats-imago van deze succesvolle kapitein belooft weinig goeds. Er zijn twee recensies met het weinige hoopvolle resultaat van één van de vijf sterren. Vanessa had een slechte ervaring betreffende het onderwerp 'huishoudelijke hulp' en Arrie was ontevreden over een salontafel.

Wie het nu helemaal zeker weet en mee wil kan hier terecht op Marktplaats. Omdat we niet zeker weten hoe lang de advertentie zal blijven staan hebben hieronder voor de zekerheid nog even de inhoud van de advertentie: 

Bertens begint tennisjaar met zege in Brisbane

Kiki Bertens is het nieuwe jaar in het enkelspel begonnen met een zege. Op het WTA-toernooi van Brisbane won de Nederlandse nummer negen van de wereld in de drie sets van de Oekraïense Dayana Yastremska: 6-4, 1-6, 6-3

Bertens had een dag eerder ook al haar eerste partij in het dubbelspel gewonnen samen met Ashleigh Barty, de nummer één in het enkelspel.

Bertens begon moeizaam tegen Yastremska. De pas 19-jarige Oekraïense nam een 2-0 voorsprong in de openingsset, maar de Nederlandse herstelde zich nog in de eerste set en won de set met 6-4. De tweede set ging vervolgens wel naar Yastremska, de nummer 22 van de wereld.

In set drie was Bertens weer op tijd bij de les. De 28-jarige Nederlandse nam al snel een 3-0 voorsprong, waarna Yastremska een lange blessurebehandeling nodig had. Bertens bleef bij de les en liep uit naar 5-0. De Oekraïense kwam nog wel terug tot 5-3 waarna Bertens het vervolgens afmaakte. In de volgende ronde speelt Bertens tegen de Estse Anett Kontaveit, die haar openingsronde won van Anastasia Pavlyuchenkova.

Woning op de Dam kost bijna 30.000 euro per vierkante meter

Een presidential penthouse suite op de meest prestigieuze locatie van Amsterdam met vorstelijk uitzicht op het Koninklijk Paleis, dat mag wat kosten. Amsterdammers met een flinke portemonnee tellen daar in elk geval 4.900.000 euro voor neer.

Op zich is de woning van 164 m2 niet klein te noemen. Maar per vierkante meter moet er een enorme prijs worden betaald: zo'n 30.000 euro.

Dat is naar verluidt één van de hoogste prijzen per vierkante meter tot nu toe.

'Voor the happy few'
Het appartement is onder de supervisie van 'een internationaal bekende interieurarchitect' afgebouwd. Wie dat met eigen ogen wil zien, kan zich opgeven voor een 'private viewing'.

In de advertentie op Funda wordt alvast een keuken beloofd 'waar een sterrenchef jaloers op zou zijn'. Ook zijn er twee design badkamers, een riante 'living' en drie slaapkamers annex suites. Oftewel: 'een woonlocatie voor the happy few'.

Bruisend stadsleven
Daarbij zou er aan alles zijn gedacht. 'De glazen puien kunnen worden geopend, waardoor het bruisende stadsleven uw woning binnenstroomt', staat in de advertentie op Funda. 'Maar u kunt de stad ook buitensluiten en met volle teugen genieten van absolute rust.'

Het huis is onderdeel van het project DAM3, dat in totaal 19 appartementen en penthouses omvat.

Donderdag PokÚmon Direct uitgezonden

The Pokémon Company en Nintendo zenden donderdagmiddag een nieuwe Pokémon Direct uit. De Direct komt redelijk uit het niets, zeker gezien fans voornamelijk uitkijken naar een algemene Nintendo Direct.

De Direct duurt ongeveer twintig minuten en begint om 15:30 uur Nederlandse tijd. Wat we kunnen verwachten laat zich raden. Updates voor Pokémon Sword en Shield, updates voor de diverse aangekondigde mobiele applicaties en wellicht wel nieuwe games. We gaan het donderdag meemaken.

Trainingsactiviteiten Irak stilgelegd

De Nederlandse trainingsactiviteiten in Irak zijn voorlopig stilgelegd. Dat heeft de internationale coalitie die strijdt tegen terreurorganisatie ISIS besloten.

De maatregel heeft te maken met de oplopende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. Die zijn ontstaan na een Amerikaanse raketaanval in Irak op de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Die kwam daarbij om het leven.

Er zijn ongeveer 40 Nederlandse militairen actief in het Noord-Iraakse Erbil. Voor de Capacity Building Mission Iraq trainen ze Iraaks-Koerdische milities, de Peshmerga. Die bevechten ISIS-strijders op de grond. Daarnaast traint een aantal Nederlandse militairen van de Special Operations Forces bij Bagdad Iraakse special forces.

De veiligheid van de Nederlandse militairen en civiele functionarissen in Irak heeft hoogste prioriteit. Dat schrijven de ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld-Schouten (Defensie) in een brief aan de Kamer. Het kabinet houdt de situatie nauwgezet in de gaten. De inschatting van de commandant van de anti-ISIS coalitie in Bagdad is daarbi leidend.

ED: PSV schrijft aankoop van twaalf miljoen euro nog niet af

PSV nam Armindo Tué Na Bangna, kortweg Bruma, een halfjaar geleden voor minimaal twaalf miljoen euro over van RB Leipzig. De eerste zes maanden van de Portugese vleugelaanvaller in Eindhoven waren echter geen doorslaand succes, daar hij niet altijd op een basisplaats kon rekenen.

Toch is PSV in de winterse transferwindow nog niet van plan om afscheid te nemen van Bruma, zo schrijft het Eindhovens Dagblad. Bruma werd afgelopen week al gelinkt aan een vertrek bij PSV, daar Medipol Basaksehir hem naar verluidt tijdelijk zou willen overnemen van de Eindhovenaren.

Het Eindhovens Dagblad stelt echter dat PSV niet van plan is om de 25-jarige buitenspeler nu alweer te verkopen dan wel te laten gaan. Er wordt opgemerkt dat het Bruma niet ontbreekt aan 'goede wil', maar er wordt tegelijkertijd geconcludeerd dat het beter moet in de wedstrijden.

In de eerste seizoenshelft kwam Bruma tot 5 doelpunten en 4 assists in 24 officiële wedstrijden. "De positiviteit van de vleugelspits is bij PSV uiteraard welkom, maar Bruma moet zichzelf vooral als voetballer opnieuw zien te ontdekken."

"De staf van PSV wil dat hij voor gevaar gaat zorgen via geslaagde acties, assists en goals, maar zijn huidige statistieken stemmen nog net niet enorm droevig", schrijft het regionale dagblad.

"PSV moet Bruma in de bloei van zijn leven zien te 'resetten' en binnen de club is het vermoeden dat dat kan door hem wat minder tactische opdrachten mee te geven en voorin iets meer vrijheden te verschaffen", zo klinkt het over Bruma.

Hij wordt op het veld zo nu en dan getypeerd als 'gelukszoeker'. Er wordt voorspeld dat de vleugelaanvaller onder het bewind van interim-trainer Ernest Faber na de winterstop een nieuwe kans zal krijgen, wat tevens zou moeten resulteren in een plaats in de EK-selectie van Portugal.

Zaakwaarnemer bevestigt: Ajax werkt aan terugkeer van Ryan Babel

Dinsdagochtend doken de eerste geruchten op over de interesse van Ajax in Ryan Babel. Het Franse Eurosport wist toen te melden dat de Amsterdammers contact hebben gezocht met Galatasaray over een terugkeer van de Oranje-international.

Een paar uur later volgt ook de bevestiging van de interesse van Ajax vanuit het kamp van Babel zelf. Zijn zaakwaarnemer Winny Haatrecht laat namelijk aan De Telegraaf weten dat de twee clubs in gesprek zijn over een verhuur van de aanvaller: "Dat klopt, ja."

Ajax komt bij Babel uit vanwege de verschillende blessuregevallen in de aanvalslinie. David Neres, Quincy Promes en Zakaria Labyad zijn door uiteenlopende kwetsuren nog niet wedstrijdfit.

Daardoor heeft trainer Erik ten Hag met de hervatting in de Eredivisie in aantocht weinig opties in de voorhoede.

Neres en Promes zijn overigens wel op trainingskamp in Qatar. Labyad werkt in Amsterdam aan zijn herstel.

Liverpool maakt 'recorddeal' met nieuwe kledingsponsor wereldkundig

Liverpool gaat vanaf seizoen 2020/21 in zee met Nike, zo maakt de koploper van de Premier League via de officiële kanalen bekend. Het Amerikaanse sportmerk volgt New Balance op, dat the Reds sinds 2015 van kleding voorzag.

De overeenkomst met Nike zou de duurste kledingsponsordeal in de Premier League zijn, zo wisten verschillende Engelse media eerder te melden.

Manchester United ontvangt op jaarbasis 75 miljoen van kledingsponsor Adidas, maar Nike zou Liverpool nog meer gaan betalen.

The Reds ontvingen van New Balance op jaarbasis circa vijftig miljoen en het eveneens Amerikaanse merk spande een rechtszaak tegen de club aan om kledingsponsor te kunnen blijven.

New Balance meende het recht te hebben om het aanbod van Nike te evenaren om zo ook na dit seizoen kledingsponsor te blijven, maar dit werd door de rechter verworpen.

Daardoor was de weg vrij voor Nike om een sponsorovereenkomst te sluiten met Liverpool, wat dus dinsdag wereldkundig gemaakt is. Er is niet bekendgemaakt voor hoe lang de overeenkomst is gesloten. "Ons iconische tenue is onderdeel van onze historie en identiteit."

"We willen Nike welkom heten tot de Liverpool-familie als onze nieuwe kledingsponsor en verwachten dat ze een ongelofelijk goede partner voor de club zullen zijn, ook om mondiaal onze fanbase te vergroten", laat Billy Hogan namens Liverpool weten op de clubwebsite.

"We willen New Balance bedanken voor de afgelopen jaren en wensen hen het beste voor de toekomst", stelt Hogan. Bert Hoyt geeft namens Nike aan in zijn nopjes te zijn met de overeenkomst. Het contract treedt per 1 juni 2020 in werking.

"Liverpool heeft een enorm sterke identiteit. De samenwerking met Liverpool onderstreept onze leidende positie in het mondiale voetbal."

"Met de grote fanbase en de indrukwekkend historie, ziet de toekomst er heel rooskleurig uit. We kijken enorm uit naar de samenwerking."

Verstappen verlengt contract met Red Bull

Max Verstappen heeft zijn tot eind 2020 lopende contract met Red Bull Racing met drie jaar verlengd zo heeft hij via Instagram laten weten. Met deze verlenging spreekt Verstappen het vertrouwen uit dat Red Bull na de reglementswijzigingen voor het seizoen van 2021 om de overwinningen zal blijven strijden.

Eerder liet Honda weten langer verbonden te blijven aan Red Bull, de Japanners verlengden hun contract met het raceteam tot en met eind 2021. Het raceteam is duidelijk aan het bouwen aan een stabiel team zodat het zich na komend seizoen volledig kan gaan richten op het bouwen van een nieuwe wagen.

Hoeveel geld er met de contractverlenging gemoeid is, is niet bekend gemaakt.

De bekendmaking via Instagram, mocht je het bericht niet kunnen zien klik dan hier

Verstappen verlengt contract met Red Bull (Pro Shots / SIPA USA)
Verstappen verlengt contract met Red Bull (Pro Shots / SIPA USA)

Winston Gerschtanowitz presenteert nieuwe dagelijkse quiz: 50/50

Welke provincie telt de meeste inwoners, Noord-Holland of Zuid-Holland? Is dyslexie of dyslectie de juiste spelling? En wie is de topscorer aller tijden voor het Nederlands Elftal? Patrick Kluivert of Robin van Persie? Vanaf 20 januari start 50/50: een dagelijkse quiz, vol met dit soort vragen. In elke aflevering gaan twee kandidaten de strijd met elkaar aan. Ze beantwoorden maar liefst vijftig vragen in minder dan een halfuur, hebben per vraag vijftig procent kans op het juiste antwoord en verdienen vijftig euro in hun persoonlijke pot per goed antwoord. De vraag is alleen: wie casht na de vijftigste vraag zijn pot? 50/50 wordt gepresenteerd door Winston Gerschtanowitz en is van maandag tot en met vrijdag om 18.30 uur te zien bij SBS6.

Tijdens de quiz beantwoorden de kandidaten vijftig vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen: van Eminem tot Einstein en van Picasso tot de Pyreneeën. Op elke vraag zijn twee antwoorden mogelijk. Geef je het juiste antwoord? Dan verdien je vijftig euro in je pot en mag je de volgende vraag beantwoorden. Bij een fout antwoord verdien je geen geld en gaat de beurt naar de tegenstander. In de eerste 49 vragen is het doel van de kandidaten dus om zoveel mogelijk juiste antwoorden te geven, die geld opleveren voor hun eigen pot.

De kandidaat die bij de allesbepalende vijftigste vraag aan de beurt is, heeft het heft in eigen handen. Kiest hij ervoor om de finalevraag zélf te spelen en bij een juist antwoord zijn pot te cashen? Of twijfelt hij en geeft hij de vraag aan zijn tegenstander - met het risico om met lege handen achter te blijven? De winnaar komt de dag erna terug om te proberen nog meer geld te verdienen… en die kans is opnieuw 50/50!

50/50 wordt geproduceerd door ITV Studios.

Uitzending: vanaf 20 januari, dagelijks om 18.30 uur bij SBS6.

Afbeelding: Talpa / William Rutten
Afbeelding: Talpa / William Rutten

Rijksrecherche staakt onderzoek naar lek rond burgemeestersbenoeming Halsema

De Rijksrecherche heeft het onderzoek naar het lek rondom de burgemeestersbenoeming van Femke Halsema in Amsterdam naar De Telegraaf gestaakt. De zaak is geseponeerd omdat er te weinig bewijs is.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving van De Telegraaf. Er was een verdachte in beeld, maar na onderzoek bleek er onvoldoende bewijs te zijn. Wie die verdachte was en of die in de gemeenteraad zit, is niet bekend.

Vertrouwelijke informatie
De Rijksrecherche startte het onderzoek vorig jaar nadat er mogelijk vertrouwelijke informatie werd doorgespeeld aan De Telegraaf. De krant beschreef in mei 2018 onder meer over hoe de vertrouwenscommissie die zich bezighield met de benoeming van de nieuwe burgemeester, overleg pleegt. De informatie viel onder de geheimhouding.

Ook berichtte de krant dat er binnen de gemeenteraad verzet zou zijn tegen de voordracht van Halsema als burgemeester. Oud-wethouder Carolien Gehrels zou de tweede kandidaat zijn geweest.

Partij voor de Dieren-raadslid Joris van Lammeren deed als voorzitter van de vertrouwenscommissie aangifte. Maar nu blijkt dat het onderzoek naar het lek is gestaakt.

Testmolen Windpark De Drentse Monden en Oostermoer voldoet aan convenant

De testwindmolen van windpark Drentse Monden en Oostermoer bij 1e Exloërmond voldoet aan de reductie van elektromagnetische straling die is afgesproken in het convenant tussen de windparkondernemers en ASTRON (het Nederlands instituut voor radioastronomie), de eigenaar van de nabij gelegen LOFAR-telescoop. Dit is de uitkomst van verschillende metingen die sinds 2 september hebben plaatsgevonden. Daarmee is een belangrijke stap gezet voor daadwerkelijke realisatie van het windpark.

Op 19 september 2016 zijn de initiatiefnemers van het windpark en ASTRON het convenant “Co-existentie windpark De Drentse Monden en Oostermoer en de LOFAR radiotelescoop van ASTRON” overeengekomen. Agentschap Telecom heeft vooraf vastgesteld dat storing op de LOFAR-telescoop kan worden veroorzaakt door elektromagnetische stoorstraling van de windturbines en reflecties van straling via de windturbines. Daarom zijn er in het convenant afspraken gemaakt over de manier waarop de activiteiten van LOFAR en het windpark naast elkaar kunnen bestaan. Zowel ASTRON als de initiatiefnemers van het windpark hebben daarbij concessies gedaan om het effect op het wetenschappelijk programma voor de LOFAR-telescoop te beperken.

Afgelopen jaren hebben de partijen zich ingespannen om aan de afspraken van het convenant te voldoen. Een speciale windturbine is ontwikkeld die zo min mogelijk elektromagnetische straling veroorzaakt. In september zijn er met de LOFAR-telescoop van ASTRON metingen uitgevoerd waar Agentschap Telecom als onafhankelijk expert op heeft toegezien. De uitkomsten van deze metingen toont aan dat wordt voldaan aan de in het convenant afgesproken minimaal vereiste emissiereductie (-35 dB) voor ingebruikname van de windmolen.

Nu de testmetingen laten zien dat het reductievereiste wordt behaald, is aan deze voorwaarde voor de bouw en ingebruikname van de andere 44 turbines van het windpark voldaan. Windpark De Drentse Monden en Oostermoer levert met een vermogen van 175,5 MW een belangrijke bijdrage aan het behalen van de landelijke doelstelling van 6000 MW wind op land. Het windpark zal bestaan uit 45 windturbines verdeeld over zes lijnen op het grondgebied van de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn in de provincie Drenthe. Naar verwachting is het windpark in 2021 operationeel.

De eindrapportage van de metingen en de overeenkomst zijn hier te vinden.

Last onder dwangsom en tweede aanwijzing voor Christelijk begeleidingscentrum Aan de Hand

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Christelijk begeleidingscentrum Aan de Hand in Scharendijke op 23 december 2019 een last onder dwangsom opgelegd. Aan de Hand voldoet niet volledig aan een eerder opgelegde aanwijzing. Daarnaast heeft Aan de Hand een tweede aanwijzing gekregen. De zorg bij Aan de Hand, dat opvang aan kinderen met een autisme spectrum of aanverwante stoornis biedt, voldoet niet aan de normen voor verantwoorde jeugdhulp en goede zorg.

Wat is de situatie?
De inspectie gaf Aan de Hand op 10 oktober 2019 een aanwijzing omdat de zorgaanbieder ernstig en structureel tekortschiet op de thema’s ‘uitvoering hulpverlening’, ‘veiligheid’ en ‘organisatie’. Met een aanwijzing verplicht de inspectie een zorgaanbieder de zorg te verbeteren.

De inspectie vindt het zorgelijk dat de eigenaren en begeleiders onvoldoende zijn toegerust voor de complexe doelgroep van Aan de Hand. Zo zijn zij onvoldoende in staat om de veiligheidsrisico’s in te schatten. Aan de Hand kreeg uiterlijk 8 weken de tijd om te voldoen aan de standaard voor zorgvuldige zorg. Aan de Hand heeft binnen deze termijn nog niet aan alle punten van de aanwijzing voldaan. Daarom legt de inspectie nu een last onder dwangsom op.

Verder stelt de inspectie vast dat de directeur Zorg, Personeel en Organisatie is uitgevallen. Hierdoor is het onduidelijk hoe de eindverantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van zorg is vormgegeven. Deze tekortkoming moet Aan de Hand eveneens wegnemen. Om die reden legt de inspectie een tweede aanwijzing op.

Wat moet Aan de Hand doen?
Aan de hand moet binnen 4 weken zorgen dat iemand de taken van de ontbrekende directeur vervult. Een van de mogelijkheden hiervoor is om een (interim)directeur aan te stellen.

Wat betreft de last onder dwangsom krijgt aan de Hand 6 weken om de nodige verbeteringen door te voeren. Als Aan de Hand hier niet binnen 6 weken aan voldoet, moet zij per week dat niet wordt voldaan een dwangsom betalen van € 5.000,-. Dit met een maximum van € 40.000,-. Zo nodig kijkt de inspectie op dat moment of een aanvullende maatregel van toepassing is.

Politie onderzoekt dode en gedumpte hond in Amsterdam-Noord

Zaterdagmiddag 4 januari 2020 wordt in het W.H. Vliegenbos in Amsterdam-Noord een dode hond aangetroffen. Het dier heeft littekens en verwondingen over zijn hele lichaam. De politie doet onderzoek naar de dood en het achterlaten van de hond en spreekt daarom graag getuigen.

Een voorbijganger vond de hond die zaterdagmiddag rond 16.30 uur in het bos ter hoogte van de Nieuwendammerkade. Het betreft een pitbull-achtige reu op leeftijd met een zwarte vacht. De reu is niet gecastreerd. Op diverse plekken op het lijf van de hond zijn littekens van verwondingen zichtbaar. Rondom de hals en borststreek heeft de hond recente verwondingen. Het dier lag waarschijnlijk nog maar kort op de plek in het Vliegenbos.

Team Milieu van politie Amsterdam onderzoekt de dood en het achterlaten van deze hond. Bent u getuige geweest van het dumpen van de hond? Weet u van wie deze hond is (geweest)? Mist u een dergelijke hond in uw omgeving? Of heeft u andere informatie over deze zaak? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Via het tipformulier kunt u ook uw informatie delen en is het mogelijk om beeldmateriaal met de politie te delen.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Grote brand Den Haag in Opsporing Verzocht, politie vermoedt brandstichting

Vandaag in Opsporing Verzocht de grote brand aan de Laan van Wateringse Veld in Den Haag. Woensdagavond 1 januari brandden meerdere voertuigen volledig uit op een afgesloten parkeerterrein. Mensen in de bovenliggende appartementen kwamen daarbij in levensgevaar en moesten worden geëvacueerd. Meerdere mensen raakten gewond. De politie is dringend op zoek naar getuigen en beelden.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de brand onder een flat aan de Laan van Wateringse Veld in Den Haag is onlangs opgeschaald. De oorzaak van de brand wordt onderzocht, de politie vermoedt brandstichting. Een groot team van rechercheurs doet onderzoek.

Als sprake is van brandstichting, dan is daarmee een enorm gevaar gecreëerd. Mensen die iets weten over deze zaak of beelden hebben van de grote brand, wordt daarom dringend verzocht contact op te nemen met de politie. Daarnaast is de politie geïnteresseerd in beelden van branden van dinsdag 31 december tot en met woensdag 1 januari in de wijk rondom de Laan van Wateringse Veld.

Getuigen kunnen bellen met 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, 0800-6070 voor de gratis opsporingstiplijn en beelden delen via het tipformulier. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Nieuwe politiedocumentaire Team Parate Eenheid

Vuurwapengevaarlijke personen arresteren, drugspanden invallen en alle ad hoc- en spoedinzetten. Het werk van het Rotterdamse Team Parate Eenheid verschilt van dag tot dag. RTL5 liep enkele maanden mee en maakte er een meeslepende documentaireserie van, te zien vanaf 7 januari.

De voorbereidingen voor de serie startten al in 2017, zegt een operationeel expert ‘chef’, hoewel de opnames pas in 2019 begonnen. ‘De lange voorbereiding was nodig door de strenge privacyregels. Ons werk in beeld brengen is niet moeilijk, wel de vraag wat je mag filmen. Gelukkig was het OM nauw betrokken bij de productie, waardoor je alleen ziet wat je mag zien.’

Risicovolle zaken
In Team Parate Eenheid wordt het team gedurende acht afleveringen gevolgd en komen verschillende aspecten van het werk in beeld. Volgens de chef werkt het team op het snijvlak van blauw (regulier politiewerk) en het AT (arrestatieteam). Over het algemeen richt het team zich op risicovolle zaken, zoals een vechtsporter aanhouden of een inval in een drugspand. Gaat het om vuurwapenverdachten dan wordt er altijd met het AT overlegd. ‘Wij werken als TPE in het grijze gebied tussen blauw en AT’, benadrukt de expert. TPE is daarnaast inzetbaar als mobiele eenheid en ondersteunt de basisteams onder meer bij horeca-avonden.

De operationeel expert zag vooraf enkele afleveringen en is blij met het resultaat. ‘Je ziet een professioneel team, dat elke inzet zorgvuldig overweegt en professioneel afhandelt. Het maakt me echt trots. Natuurlijk zijn er soms dingen waar je van baalt, maar als je het op tv ziet, besef je weer hoe geweldig dit werk is.’ De serie bevat naast acties, ook persoonlijke verhalen. Zo vertelt een politiemedewerker over de strandrellen bij Hoek van Holland in 2009.

De eerste uitzending van Team Parate Eenheid is op dinsdag 7 januari, om 21.30 bij RTL5.

Start nieuw seizoen De Noodcentrale
Op zondag 12 januari start SBS6 met het derde seizoen van De Noodcentrale. Kijkers volgen ook dit seizoen de centralisten van de politie in de meldkamer en het servicecentrum dat zeer uiteenlopende meldingen krijgt, onder meer over burenruzie, vermiste kinderen en verdachte personen. Vanaf 21.30 uur bij SBS6.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Woningoverval Bourtange in Opsporing Verzocht

Vanavond besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan de overval op een 66-jarige man aan de Zodenpandweg in Bourtange. De man werd in de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 september in zijn slaap overvallen. Het slachtoffer lijdt aan een spierziekte waardoor hij zich op het moment van de overval niet kon verweren.

De overvaller ging er met geld en de auto van het slachtoffer vandoor. Deze auto werd korte tijd later teruggevonden in Vlagtwedde. Het slachtoffer werd na de overval naar het ziekenhuis gebracht en houdt blijvend letsel aan deze laffe overval over. Waarom er zo veel geweld tegen hem werd gebruikt is onduidelijk.

In de uitzending wordt een reconstructie van de overval getoond en vertelt het slachtoffer over deze zeer ingrijpende gebeurtenis. De politie komt met nieuwe informatie uit het onderzoek in de hoop dat mensen iets herkennen en hun informatie delen.

Opsporing Verzocht begint dinsdagavond om 20.35 uur op NPO 1. Op woensdag 8 januari is de herhaling te zien op NPO 2 omstreeks 11.40 uur.

Katja: 'Ik heb geen seks gehad in het vliegtuig'

Katja Schuurman ontkent ten stelligste dat ze seks in een vliegtuig heeft gehad, ook zou ze van de KLM geen restricties opgelegd hebben gekregen. Dat meldt ze uitgebreid op Instagram gisteren. Dit naar aanleiding van het artikel in de Story afgelopen zaterdag waarin uitgebreid verteld wordt hoe Katja tijdens een nachtvlucht seks gehad zou hebben met een buurman.

De KLM wil niet bevestigen noch ontkennen dat het restricties heeft opgelegd aan Katja. Een woordvoerder van de vliegmaatschappij zegt tegen over het AD met klem ‘dat wij nooit dat soort uitspraken over passagiers doen.'

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Aan de pers en eenieder die elke dag weer bladen, kranten en online sites moeten vullen: Kunnen de leugens over mij alstjeblieft ophouden. Ik ben niet van steen. En mijn omgeving ook niet. De verhalen zijn ongelooflijk kwetsend, ze maken me heel erg verdrietig en zeker ook gefrustreerd en boos, omdat ik me machteloos voel tegenover zoveel negatief geweld. Wat ik nu ga doen, gaat in tegen wie ik ben en waar ik voor sta; namelijk dat ik überhaupt serieus reageer (nog een keer) op alle walgelijke beweringen van de laatste tijd. Maar ik doe het, omdat ik wil dat deze negativiteit stopt, voor mezelf, en voor de mensen waar ik van houd: 1) Ik heb geen seksverslaving. Ik ben dus ook nooit naar een kliniek geweest om hiervan af te komen. 2) Ik heb géén seks gehad aan boord van de KLM vlucht van Johannesburg naar huis. 3) Ik heb geen vliegverbod, nooit gehad, en ook heb ik geen enkele restrictie als ik een KLM vlucht wil boeken en online in wil checken. (Sterker nog, mijn volgende vlucht ivm mijn nieuwe programma voor @rtl4 is geboekt en ik zit op een KLM vlucht naar Zuid Amerika.) Ik probeer mijn leven zo goed mogelijk te leven, goed te zijn voor de mensen om me heen, en ook voor hen verder weg (@returntosender_nl ). Ik heb lang geleden de keuze gemaakt open te zijn over hoe ik leef en de keuzes die ik maak - ook als die afwijkend waren van de heersende norm- omdat ik, al 25 jaar levend onder een vergrootglas, mezelf vrij wilde voelen. Achteraf ben ik wellicht te open geweest, want ik heb mezelf te kwetsbaar gemaakt, en te aantrekkelijk voor roddel en spannende verhalen. Nogmaals: alstjeblieft, ik wil alleen maar liefde en mooie dingen. Ik wil het smeken: stop.. Laten we de wereld zachter en liever maken, niet lelijker.

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman) op6 Jan 2020 om 3:48 (PST)

Waites verslaat Adams op BDO WK; titelverdedigster Suzuki door

Scott Waites heeft de kraker in de tweede ronde op het BDO WK tussen hem en Martin Adams gewonnen. Na vijf sets werd het 3-2 voor Scotty 2 Hotty.

Het was geen goede wedstrijd tussen de twee wereldkampioenen. De spanning vergoedde echter veel. Er werden dubbels over en weer gemist en na vier sets was de stand nog steeds in evenwicht. Een beslissende set moest de doorslag geven. In deze vijfde set wist Waites zijn landgenoot te breaken met een 116 finish, om vervolgens 84 uit te gooien voor de winst.

Andy Hamilton heeft zich met een moeizame zege op Darren Herewini geplaatst voor de laatste zestien op het BDO WK. The Hammer worstelde vooral met zichzelf en noteerde slechts 82 gemiddeld. Ook Herewini had geen goede dag met een moyenne van 79 punten per beurt. Het werd uiteindelijk 3-1 voor Hamilton. 

Mikuru Suzuki, titelverdediger bij de vrouwen, moest een set afstaan tegen Maria O’Brien. Laatstgenoemde won brutaal de eerste set, maar Suzuki brak direct terug in de tweede set. De derde set ging vervolgens overtuigend naar de titelverdediger uit Japan.

Avondsessie BDO WK
Andy Hamilton (82.59) 3-1 (79.53) Darren Herewini (R2)
Mikuru Suzuki (84.92) 2-1 (80.69) Maria O’Brien (R1 dames)
Scott Waites (84.20) 3-2 (85.62) Martin Adams (R2)
Adam Smith-Neale (83.21) 0-3 (97.51) Paul Hogan (R2)

Dinsdagmiddag komen onder andere Sharon Prins, Richard Veenstra en Dennie Olde Kater in actie. 

Echtpaar overvallen, 1 dader opgepakt, politie zoekt tweede dader

De politie zoekt getuigen van een overval op een echtpaar zondag rond 16:10 uur bij winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam. Een van de daders kon worden aangehouden, maar een tweede wist te ontkomen. Alle informatie die kan helpen bij het opsporen van deze tweede verdachte, is welkom.

De man en vrouw stapten zondagmiddag uit de auto en liepen samen naar hun restaurant aan het Zuidplein, toen zij werden belaagd door twee mannen. Een van de overvallers had een knuppel bij zich en begon daarmee de man te slaan. De vrouw wist te ontkomen. Het slachtoffer werd meerdere keren geraakt, waarna een van de daders weg rende met twee tassen die het slachtoffer bij zich had. De overvaller kwam echter op zijn vlucht ten val en kon door een getuige worden overmeesterd. Hij werd overgedragen aan de politie.

De tweede verdachte wist te ontkomen. Naar deze man is de politie op zoek. Het gaat om een donker getinte man met een slank postuur. Hij was ongeschoren, tussen de 1.70 en 1.80 lang en droeg een zwart bomberjack en capuchon. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of het tipformulier invullen. 

Galway en Rijeka: de Europese culturele hoofdsteden van 2020

Twee kuststeden, één vlakbij de Atlantische Oceaan en de andere een havenstad aan de Adriatische Zee: Galway en Rijeka zijn de Europese culturele hoofdsteden van 2020.

De titel Culturele Hoofdstad van Europa, ingevoerd in 1985, zet de rijkdom en diversiteit van culturen in Europa in de kijker, terwijl het tegelijkertijd stadsregio’s opent tot een internationaal profiel. De titel heeft een impact op lange termijn, niet enkel wat betreft cultuur maar ook op sociaal en economisch gebied.

“Een levendige en dynamische stad in de uithoek van Europa”
Als grootste stad van de Westelijke provincie Connacht in Ierland, is Galway de derde Ierse stad die de titel “Culturele Hoofdstad van Europa” mag dragen. Begin februari werd, met respect voor de oude Keltische agenda, het programma van Galway 2020 opgebouwd rond de vier Keltische festivals in Imbolc, Bealtaine, Lughnasa en Samhain.

In een stad waar één op vier bewoners geboren werd buiten Ierland, zijn migratie, landschap en taal de drie hoofdthema’s van Galway 2020. De eerste vicevoorzitter van het Europees Parlement Mairead McGuinness, die Galway in haar kiesdistrict heeft, beschrijft de stad als een synoniem van cultuur: “Galway heeft een rijke traditie op het gebied van literatuur, kunst en muziek - de oorsprong van de Ierse taal - maar is tegelijkertijd modern en globaal - een centrum voor medische apparatuur en technologie. Ik ben blij dat deze levendige en dynamische stad in de uithoek van Europa de kans krijgt om het beste van zichzelf te tonen aan het hele continent.”

“Een prachtig voorbeeld van tolerantie en multiculturalisme”
Galway deelt de 2020 titel met Rijeka, een Kroatische stad aan de Adriatische kust, bekend voor zijn vrijgevochten atmosfeer en vele festivals. Rijeka is de grootste havenstad van het land én de eerste Kroatische stad die zich de titel “Culturele Hoofdstad van Europa” mag toe-eigenen.

Met de slogan “Haven van Diversiteit”, zal het programma van Rijeka 2020 vooral de aandacht vestigen op drie thema’s: water, werk en migratie. De Kroatische Europarlementariër van Renew Europe, Valter Flego, feliciteerde de stad - waar hij studeerde als ingenieur bouwtechniek - voor de benoeming tot “Culturele Hoofdstad” van het jaar: “Rijeka is een prachtig voorbeeld van tolerantie en multiculturalisme voor alle Europese steden. Ik ben er zeker van dat de stad deze thema’s op de juiste manier in de schijnwerpers zal zetten. Hartelijk gefeliciteerd aan mijn studentenstad voor deze prestigieuze erkenning.”

Mannen opgepakt voor witwassen; broekzakken puilden uit van het geld

De politie heeft in de nacht van zondag 5 op maandag 6 januari langs de A12 bij Wolfheze twee mannen aangehouden als verdachten van witwassen. De verdachten, een 34-jarige man uit Almere en een 42-jarige man uit Amersfoort, hadden 115.000 euro in contanten bij zich waarvoor ze geen aannemelijke verklaring hadden.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid kregen via het Automatic NumberPlate Recognition-systeem (ANPR) de melding dat op de A12 een auto in de richting Utrecht reed waarvan de eigenaar nog een boete van 633 euro had open staan. Nadat de agenten de betreffende auto hadden gespot werd hij ter hoogte van Wolfheze aan de kant gezet voor een controle.

Dikke bundels
Bij de controle bleek dat de eigenaar zelf niet in het voertuig zat. De bijrijder had de auto gehuurd maar hij gaf aan dat hij de boete wel wilde betalen. Toen de beide inzittenden uitstapten viel het de agenten op dat hun broekzakken bol stonden. Ze stonden zo bol, dat de bovenkanten open stonden en de agenten dikke bundels met geld zagen. De bijrijder trok, schijnbaar achteloos, een biljet van 500 en een biljet van 200 euro uit zijn zak. Op de vraag hoeveel geld ze bij zich hadden antwoordden de mannen: ‘ongeveer 100.000 euro’ en daarbij wezen ze ook naar een tas op de achterbank. Daar bleek 95.000 euro in te zitten en in de broekzakken van de mannen zat in totaal 20.000 euro.

Witwassen
Omdat één der verdachten al eens eerder in verband met witwassen in aanraking was gekomen met de politie en de mannen voor de herkomst van het geld geen plausibele verklaring konden geven werden ze aangehouden voor witwassen. Het geld, de auto en een Rolex-horloge van één der verdachten werden in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de herkomst van het geld.

FOK! Wat een weer: het is wat het is

De dag begint nevelig en lokaal kan een mistbank voorkomen. In het zuidoosten en oosten is het overwegend bewolkt, elders is er ook ruimte voor de zon, maar kan er in de loop van de ochtend wel laaghangende bewolking ontstaan. In de loop van de avond neemt de bewolking in het westen toe en kan het daar af en toe gaan regenen of motregenen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8°C en de zuidwestelijke wind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vanaf de middag vrij krachtig tot krachtig, in het Waddengebied mogelijk hard, 7 Bft.

In de nacht naar woensdag is het bewolkt en valt er af en toe motregen. Het wordt op steeds meer plaatsen nevelig. De temperatuur loopt gedurende de nacht op naar 7 tot 11°C. De zuidwestenwind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig en in het noordwestelijk kustgebied eerst mogelijk hard, 7 Bft.

Woensdag overdag blijft het bewolkt met van tijd tot tijd (mot)regen. Bovendien is het op veel plaatsen nevelig met eerst ook lokaal mist. In de loop van de avond gaat het van het westen uit harder regenen. Het wordt erg zacht met middagtemperaturen rond 11°C. Er staat een matige zuidwestelijke wind. Aan zee is de wind in de ochtend nog vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Klapmongeaul was in Maastricht en zag daar dit schilderachtige tafereel  (Foto: Klapmongeaul)
Klapmongeaul was in Maastricht en zag daar dit schilderachtige tafereel (Foto: Klapmongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Daling werkloosheid komt tot stilstand, ook in EU

Zowel het Nederlandse als het Europese werkloosheidspercentage daalt de laatste maanden niet meer. Het gemiddelde werkloosheidspercentage van de EU-landen staat vanaf mei 2019 op 6,3, het Nederlandse percentage bedraagt vanaf augustus 3,5. Nederland hoort daarmee tot de 6 EU-landen met de laagste werkloosheid. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het voorjaar van 2019 werd in Nederland de laagste werkloosheid gemeten sinds de start van de crisis in 2008. In maart tot en met mei was 3,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. Vanaf juni is dit percentage licht gestegen naar 3,5 in augustus. Daarna bleef de werkloosheid gelijk. Deze afvlakking is ook zichtbaar in de EU-28. De gemiddelde werkloosheid in de EU bedraagt vanaf mei 2019 6,3 procent. Voor de EU zijn de werkloosheidcijfers bekend tot en met oktober 2019. Voor Nederland zijn cijfers beschikbaar tot en met november 2019.

Het werkloosheidspercentage loopt sterk uiteen in de 28 landen van de Europese Unie. Het hoogst was de werkloosheid in Griekenland en Spanje, waar respectievelijk 16,8 procent en 14,2 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos was. Met een werkloosheidspercentage van 3,5 behoort Nederland tot de 6 landen met de laagste werkloosheid. Alleen in Malta, Polen, Duitsland en Tsjechië was de werkloosheid lager. In Hongarije was de werkloosheid even hoog.

Vanaf mei is het werkloosheidspercentage gedaald in 12 van de 28 EU-landen. In 8 landen was er een stijging, in evenveel landen bleef het percentage gelijk. Net als in Nederland is ook in de 5 andere landen met de laagste werkloosheid het percentage in het afgelopen half jaar vrijwel niet meer veranderd. Zo is het werkloosheidspercentage in Duitsland al sinds mei 3,1 en ook in Tsjechië (2,2) is de daling van het werkloosheidspercentage tot stilstand gekomen.

VS weigeren Iraanse diplomaat toe te laten om VN toe te spreken

De VS houden een top-diplomaat van Iran tegen waardoor deze geen verklaring kan afgeven voor de VN over de aanval van de Amerikanen. Volgens dit verdrag moet de VS diplomaten uit andere landen toelaten om hen de mogelijkheid te bieden VN-gerelateerde zaken af te handelen. Dit omdat het VN-hoofdkwartier in New York staat.

De betreffende vergadering vindt 9 januari plaats maar de VS heeft VN Secretaris-Generaal António Guterres laten weten de diplomaat geen visum te geven waardoor deze het land niet binnen kan komen. Dit dus in overtreding met het verdrag dat de plaatsing van het VN-hoofdkwartier regelt.

Intussen heeft Iran ook gereageerd op de verklaring van Trump dat hij 52 doelen in beeld heeft om op toe te slaan. Iran linkt naar een lijst met eigendommen van Trump als doelwitten. Hierbij zegt het land dat het geen probleem heeft met de Amerikaanse bevolking maar met Trump zelf en zet een bedrag van $80 miljoen op zijn hoofd.

  • It included Trump Tower in New York as well as his Mar-a-Lago resort in Florida  
  • The adviser said that Tehran's 'sole problem is Trump' rather than Americans

Bron
De betreffende lijst (via https://twitter.com/hesamodin1/status/1213732135661686785 )

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.