FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 juli 2017

Verstappen hoopt op einde pechreeks

Max Verstappen hoopt dat hij de pechduivel in Oostenrijk achter heeft gelaten. De Nederlander viel afgelopen zondag voor de vijfde maal in zeven races uit, ditmaal door een probleem met de koppeling. Op Silverstone gaat hij er vol goede moed weer voor, waarbij hij verwacht dat de auto vrijwel net zo competitief is dan vorige week.

Het Nederlandse journaille kreeg op Silverstone een goedgeluimde Verstappen te zien. "Zoveel hebben we niet te bespreken toch? Ik heb vorige zondag immers maar een half rondje gereden."

Na de race bezocht Verstappen de fabriek van Red Bull Racing in Milton Keanes om het personeel toe te spreken via een volgens teambaas Christian Horner inspirerende speach. Verstappen: "Ik denk dat het altijd goed is dat de coureur er is. Er wordt lang doorgewerkt op de fabriek en ik denk dat niet iedereen daar blij mee is, maar als je ze persoonlijk aanspreekt, gaat iedereen denk ik wat harder voor je rennen."

De Nederlander hoopt dat de problemen nu opgelost zijn. "Ik hoop daarom dat het nu klaar is." Hij weet alleen niet wat hij van komend weekend moet verwachten, zeker omdat de auto's veel sneller zijn geworden en dit niet altijd in het voordeel van Red Bull is. "Hoe dicht we erop zitten, is moeilijk te zeggen. Met deze auto’s is hier nu veel vol gas en worden een aantal bochten eigenlijk rechte stukken. Niet ideaal."

Verstappen weet één ding wel zeker, hij hoeft niet aan de kant voor teamgenoot Daniel Ricciardo. Volgens teambaas Horner zullen er voorlopig geen teamorders bij zijn renstal zijn, ondanks dat Ricciardo de podiumplaatsen aaneen rijgt en ruim voor staat in het klassement.

Ware thrillers in halve finales mannendubbelspel Wimbledon

De halve finales van het mannendubbelspel op Wimbledon hebben twee prachtige duels opgeleverd. Bij elkaar werd ruim acht uur gespeeld voor duidelijk was wie om de titel gaat strijden.

Lukasz Kubot uit Polen en de Braziliaan Marcelo Melo zijn in Londen als vierde geplaatst en namen het op tegen de nummers één van de plaatsingslijst: Henri Kontinen uit Finland en zijn Australische kompaan John Peers. Dat werd een lang duel, waarin de vijfde set de beslissing moest brengen. Pas na 3,5 uur slaagden Kubot en Melo erin hun concurrenten af te schudden: 6-3, 6-7 (4), 6-2, 4-6, 9-7.

De tweede halve finale had drie Kroaten op het veld staan: Nikola Mektic en Franko Skugor namen het op tegen hun landgenoot Mate Pavic en de Oostenrijker Oliver Marach, als zestiende geplaatst. Dat werd een ware slooppartij en na een dikke 2,5 uur begon de vijfde en beslissende set. Dat werd een lang verhaal, want beide duo's serveerden ontzettend sterk. Bijna twee uur later braken Marach en Pavic door de service van hun opponenten, waarna ze het eindelijk uit konden serveren: 4-6, 7-5, 7-6 (4), 3-6, 17-15.

Bosz ontvangt ¤15 miljoen voor Bender

Sven Bender vervolgt zijn carrière bij Bayer 04 Leverkusen. De verdediger komt over van Borussia Dortmund en tekent voor vier seizoenen.

Peter Bosz liet de Duits international weten dat hij mocht vertrekken bij Borussia Dortmund. Bayer Leverkusen meldde zich snel voor de verdediger. Donderdag werd de transfer officieel gemaakt.

"Na acht fantastische seizoenen bij Dortmund kwam er een erg aantrekkelijk aanbod van Leverkusen. Ik ben Borussia Dortmund enorm dankbaar en ik heb mij altijd gewaardeerd gevoeld bij de club", vertelt Bender op de clubsite.

Van der Sar: "Het slechtst denkbare bericht"

Ajax kreeg donderdag verschrikkelijk nieuws te horen over Abdelhak Nouri. De middenvelder heeft ernstige en blijvende hersenschade opgelopen.

Edwin van der Sar reageerde geschokt op het nieuws. "Dit het slechtst denkbare bericht. Het is verschrikkelijk. Wij voelen enorm mee met zijn ouders, zijn broers en zussen en zijn overige naasten. Voor hen is dit leed niet te beschrijven", vertelt de technisch directeur op de officiële website van Ajax.

"De klap is hier bij Ajax ook keihard aangekomen, al wisten we dat we ook rekening moesten houden met dit scenario. Het waren onzekere dagen, waarbij ontzettend veel mensen op verschillende manieren hebben meegeleefd met zijn situatie. Dat wordt enorm gewaardeerd."

"Ik heb ook gemerkt dat de hele club er sinds zaterdag mee bezig is. Abdelhak is zo’n groot talent, maar helaas zullen we nooit weten hoe ver zijn ster gereikt zou hebben als dit niet was gebeurd."

Wiet, helemaal zo gek nog niet

Vergeet de huisarts, vergeet de standaard medische rommel die hij (of zij) normaal gesproken uitschrijft wanneer je wat ongemak ervaart van een gebroken sleutelbeen of zoiets dergelijks. Beter: loop of kruip naar de plek waar van alles te krijgen is, behalve koffie. Steek een jonko op en verlicht de pijn. Als we HelloMD en de prestigieuze universiteit van Berkeley mogen geloven, werkt dit beter dan opiaten of aanverwante producten. En wie zijn wij om dat tegen te spreken?

Het gebruik van een pretsigaret tegen allerlei narigheid is nu serieus onderzocht door de uni die kanjers als Steve Wozniak, Timothy Leary en Susanna Hoffs voortbracht. Onderzoekers namen interviews af van maar liefst 3000 deelnemers en vroeg hen naar hun voorkeuren op het gebied van pijnbestrijding. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de proefkonijnen bekend waren met het gebruik van cannabis, maar dan toch.... het resultaat was veelzeggend: 92 procent van hen geeft de voorkeur aan een baap tegen de pijn, boven een morfinomimeticum of iets dat er veel op lijkt.

Een andere studie toonde al aan (legale) cannabis ervoor zorgde dat patiënten minder opiaten tot zich namen dan snurkers die het zonder de groene plant moesten doen. Van de ondervraagden in deze, verse studie kon 97 procent dat bevestigen.

Een ruime vier vijfde geïnterviewden is zelfs van mening dat cannabis zonder opium, effectiever is dan een mix van die twee. Het is in de medische wereld niet ongebruikelijk dat er bij pijnklachten zonder meer opiaten of andere rommel wordt voorgeschreven. Puntje is een beetje; dit kan zo z'n nadelen hebben. Het gebruik ervan kan namelijk leiden tot depressie en zelfs de dood, om maar wat voorbeeldjes te noemen.

Onderzoek laat echter zien dat cannabis ook een uitstekende pijnbestrijder kan zijn, zonder de nadelen van de morfine-familie. Cannabis heeft bijvoorbeeld nog nooit geleid tot een overdosis met de dood tot gevolg.

Een groot aantal kenners riepen het al een enkele decennia, maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond; een stikkie is beter dan een pilletje.

Het hele onderzoek is hier te vinden.

[Tour] Een zwarte 400 meter voor het geel

Stoempend kwamen ze omhoog op de Peyresourde. Maar er kwam nog een muurtje aan. Wat zou daar gebeuren? Heel lang gebeurde er niet veel, behalve dat je het groepje klassementsrenners zag zuchten en steunen bij het naar boven rijden en dat Contador daar opnieuw zijn Waterloo vond. Quintana was er al langer af. Maar dan kwamen de loodzware laatste 400 meter en ineens gingen de jonkies er vandoor. Froome moest passen!

Etappewinnaar Bardet ontsnapt aan straf, Bennett en Uran wel gepakt

Wielrenners George Bennett (LottoNL-Jumbo) en Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) hebben na afloop van de twaalfde etappe van de Tour de France een tijdstraf van twintig seconden gekregen. Dat gold ook voor Serge Pauwels van Dimension Data, maar de Belg is met het oog op het klassement niet echt van belang.

Bennett en Uran hebben bovenop de Peyresourde, de voorlaatste klim van de dag, bevoorrading aangenomen, of in elk geval iets wat op die manier gebruikt kan worden: flesjes water. In de laatste tien kilometer van een bergetappe mag niks meer aangenomen worden, van wie dat afkomstig is maakt niet uit. Zoals Cannondale-ploegbaas Jonathan Vaughters het met de woorden van juryvoorzitter Philippe Mariën omschreef: "De bevoorrading had van een klein kind kunnen komen, dat maakt niks uit, de straf is twintig seconden."

Bennett gaf achteraf aan water aangenomen te hebben om zich te verkoelen, maar ook daar mag je niks voor aannemen. Het meest opvallende is dat op beelden zeer duidelijk te zien is dat, op het moment dat Bennett een flesje aanpakt, ook Romain Bardet dat doet. De Fransman zou uiteindelijk de etappe winnen, maar hij is nog altijd niet gestraft. De jury schijnt daar nog wel over in overleg te zijn.

De tijdstraf geldt overigens alleen voor de stand in het klassement, waarin Uran vierde staat en Bennett negende. Voor de uitslag van de etappe maakt het geen verschil. 

Rapper Appa heeft ook een boodschap voor Ajacied Nouri

De Amsterdamse Marokkaan Rachid El Ghazoui, bij de meesten beter bekend als rapper Appa, vond het vandaag nodig om via de sociale media te reageren op de gebeurtenissen rondom de jonge Ajacied Abdelhak Nouri. Of de familie en vriendenkring van Nouri hier blij mee zal zijn is nog maar de vraag maar het spreekt wel boekdelen over de gedachtengang van de godsdienstwaanzinnige 'door de Schepper geloefde' (sic) rapper en jodenhater Appa. Allahmachtig Appa! Nog even en je bent weer trending!

Cocaïne als tropische verrassing

In Geldermalsen is ruim 68 kilo cocaïne gevonden in containers met tienduizenden ananassen uit Costa Rica. De drugs waren "waanzinnig inventief verpakt" in speciaal daarvoor geprepareerde ananassen, zegt de teamleider van de politie.

Het met cocaïne gevulde fruit werd vorige maand gevonden tijdens invallen bij een transportbedrijf in Geldermalsen. In de eerste lading bleken veertig geprepareerde ananassen te zitten, goed voor 32 kilo coke. De tweede lading leverde 42 ananassen op met 36,5 kilo coke.

Er zijn vier mensen aangehouden, drie mannen en een vrouw. Twee van hen, mannen van 25 en 42 uit Geldermalsen, zitten nog vast.

De containers kwamen via de haven van Antwerpen. Voor de drugsvangst werkte de politie samen met de Belgische politie, de Belgische douane en de politie in Costa Rica.

Cocaïne als tropische verrassing
Cocaïne als tropische verrassing (Foto: ANP)

Voetballers VS met moeite langs Martinique op Gold Cup

De Amerikaanse voetbalploeg heeft op de CONCACAF Gold Cup in eigen land flinke moeite gehad om zich langs Martinique te werken. In de tweede speelronde in groep B werden voor bijna 25.000 mensen twee wedstrijden gespeeld in Tampa.

Panama en Nicaragua openden de dag. Carlos Chavarria haalde kort na rust de nul van het scorebord, maar Ismael Diaz bracht Panama een goede minuut later al langszij. Gabriel Torres wist nog eens zeven minuten later de 2-1 voor Panama op het scorebord te brengen en dat bleek ook de eindstand.

De wedstrijd van de Amerikanen tegen Martinique was in de eerste helft weinig spectaculair, maar dat werd in het tweede bedrijf ruimschoots ingehaald. Verdediger Omar Gonzalez opende kort na rust de score voor de VS, waarna Jordan Morris de voorsprong verdubbelde. Goals van Kevin Parsemain en Johan Audel brachten Martinique langszij, maar twee minuten na de gelijkmaker zette wederom Morris de 3-2 eindstand op het bord. 

Vaticaan verdenkt beambten van verduistering

Een Vaticaans tribunaal heeft twee voormalige topambtenaren van een kinderziekenhuis dat eigendom is van het Vaticaan, aangeklaagd op verdenking van het wegsluizen van geld. Een bedrag van in totaal 422.000 euro zou verdwenen zijn. Het geld zou in 2013 en 2014 zijn gebruikt voor het renoveren van het appartement van een vooraanstaand kardinaal.

Giuseppe Profiti en Massimo Spina, respectievelijk de voormalige president en penningmeester van het Bambino Gesu ziekenhuis in Rome, moeten op 18 juli voor het gerecht verschijnen, aldus het Vaticaan donderdag in een persbericht. Het duo riskeert celstraffen van drie tot vijf jaar.

Het gerenoveerde appartement was van kardinaal Tarcisio Bertone, die minister van Buitenlandse Zaken was onder voormalig paus Benedictus XVI. Bertone, die niet genoemd werd in de aanklacht, werd acht maanden nadat paus Franciscus in 2013 werd verkozen ontheven uit zijn functie. De renovatie begon enkele weken daarna.

Nadat het Vaticaan vorig jaar het onderzoek naar de praktijken van Profiti en Spina bekendmaakte, zei de advocaat van Bertone dat de kardinaal nooit om de betaling van de renovatie had gevraagd of had geautoriseerd vanuit de kas van het ziekenhuis. Bertone doneerde kort daarna 150.000 euro uit zijn eigen zak als genoegdoening voor de imagoschade die het ziekenhuis had geleden, aldus het ziekenhuisbestuur.

Vaticaan verdenkt beambten van verduistering
Vaticaan verdenkt beambten van verduistering (Foto: ANP)

NS verkoopt Qbuzz aan Italiaans bedrijf

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Qbuzz, dat busvervoer aanbiedt in Noord-Nederland en rond Utrecht, aan de Italiaanse branchegenoot Busitalia. De koopovereenkomst is donderdag ondertekend. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

NS zette Qbuzz vorig jaar te koop omdat het zich geheel wil richten op verbetering van het treinvervoer op het Nederlandse hoofdrailnet. Het dochterbedrijf speelde ook een hoofdrol in de aanbestedingsfraude in Limburg waardoor de spoorvervoerder de laatste jaren in opspraak is geraakt.

Busitalia is onderdeel van het Italiaanse staatsspoorbedrijf Ferrovie dello Stato Italiane (FS Group), dat actief is in het openbaar vervoer in meerdere landen. De keuze is gevallen op deze nieuwe eigenaar onder meer omdat die beloofd heeft dat Qbuzz zijn eigen identiteit en businessmodel behoudt.

De verkoop aan Busitalia heeft geen personele gevolgen en ook geen gevolgen voor de dienstverlening in de regio's waar Qbuzz actief is. De centrale ondernemingsraden van NS en Qbuzz hebben een positief advies gegeven. Ook het ministerie van Financiën heeft als enige aandeelhouder van NS ingestemd met de verkoop. Wel moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) er nog over oordelen.

NS verkoopt Qbuzz aan Italiaans bedrijf
NS verkoopt Qbuzz aan Italiaans bedrijf (Foto: ANP)

'Manchester United vestigt aandacht op Nainggolan'

Manchester United heeft de interesse verplaatst van Eric Dier naar Radja Nainggolan. De club wil de middenvelder overnemen van AS Roma.

United wil zich versterken met een controlerende middenvelder. De club zou hierbij Eric Dier hoog op het verlanglijstje hebben staan, maar inmiddels heeft José Mourinho zijn pijlen gericht op Nainggolan, zo meldt de Daily Mail.

De club zou meerdere malen hebben geprobeerd om Dier los te weken bij Tottenham Hotspur, maar the Spurs willen niet meewerken aan een transfer. Hierdoor richt Manchester United zich op Nainggolan.

De middenvelder stond ook in de belangstelling van Chelsea, maar de ploeg van Antonio Conte is dicht bij het aantrekken van Tiemoue Bakayoko. Manchester United moet naar verluidt 45 miljoen euro betalen voor Nainggolan.

Doek valt voor maker luxe smartphones

Het Britse Vertu, een maker van luxe smartphones, houdt op te bestaan. Het bedrijf had een schuld van 128 miljoen pond (145 miljoen euro) en stond onder curatele. De schuldeisers gingen niet akkoord met een bod van de eigenaar om dat af te lossen met een bedrag van 1,9 miljoen pond (2,1 miljoen euro). Ongeveer tweehonderd mensen raken hun baan kwijt.

De toestellen van Vertu hadden een aanzienlijk prijskaartje. Zo kostte het basismodel ruim 11.000 pond. omgerekend ongeveer 12.500 euro. Een telefoon met 18-karaats goud was voor bijna 45.000 euro te koop. Andere toestellen waren gemaakt met saffieren en alligatorleer.

Het duurste toestel van Vertu was de Signature Cobra, die voor meer dan drie ton te koop was. De behuizing bestond uit meer dan 800 robijnen, die onder meer als een cobra om de toetsen heen kronkelden. De ogen van de slang waren van smaragd.

Vertu was in 1998 opgericht door het Finse Nokia. Dat verkocht het bedrijf in 2012 aan een investeringsmaatschappij. Daarna werd Vertu nog een paar keer doorverkocht. In maart kwam Vertu in handen van een Turkse zakenman. Die wil in september een doorstart maken. Hij houdt namelijk de merknaam, de technologieën en de licenties.

Doek valt voor maker luxe smartphones
Doek valt voor maker luxe smartphones (Foto: BuzzT)

Arrestant beschildert cel met eigen poep

Agenten van politiebureau Centrum-Burgwallen in Amsterdam hadden 'm woensdagochtend flink hangen. Een man die de nacht doorbracht in de arrestantencel had schijt aan de hele situatie en besloot 's nachts zijn verhaal te doen. Op de muren. Met poep.

De man werd dinsdag aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde, waarna de politie hem een verplichte slaapplek oplegde. 's Ochtends zochten ze hem weer op, om tot de ontdekking te komen dat hij, volgens de agenten, de boel wat had opgefleurd.

Naast verstoring van de openbare orde heeft de schijterd nu ook een aangifte tegen vernieling aan zijn poepbroek hangen. Tevens werd een schadevergoeding geëist voor het schoonmaken van de cel.

Williams slaat Britse Wimbledonhoop naar huis

Venus Williams heeft zich voor de negende keer in haar lange carrière geplaatst voor de finale van Wimbledon. De 37-jarige Amerikaanse boorde de hoop van de Britten de grond in door Johanna Konta vrij simpel te verslaan.

Konta, de nummer zeven van de wereld, moest en zou de eerste Britse in 40 jaar worden die de Wimbledonfinale haalde. Virginia Wade was in 1977 de laatste, terwijl haar halvefinaleplek van een jaar later tot deze week ook de laatste was voor een Britse.

Dat zat er tegen Williams, de mondiale nummer elf, echter geen moment echt in. De Amerikaanse won de gelijkopgaande eerste set door een late break, maar in set twee was ze duidelijk de betere. Ze brak Konta vroeg en hoewel de Britse ernstig tegenstribbelde pakte Williams op 5-2 haar derde matchpoint: 6-4, 6-2.

Williams speelt in de finale tegen de Spaanse Garbiñe Muguruza. Als ze dat wint pakt ze voor de zesde keer de titel op het heilige gras. 

Williams viert de zege op Konta (Pro Shots/Action Images)
Williams viert de zege op Konta (Pro Shots/Action Images)

Zweedse brug stort in: meerdere gewonden

Zeker twaalf mensen zijn donderdag gewond geraakt toen een brug in aanbouw instortte in Zweden. Daardoor kwamen bouwvakkers in de plaats Ludvika vast te zitten onder het puin, zeggen de hulpdiensten en lokale autoriteiten. Vier slachtoffers raakten ernstig gewond.

Op foto's is te zien dat de brug volledig in elkaar is gestort. Het puin belandde op een onderliggende spoorweg. Volgens de lokale autoriteiten zit vermoedelijk niemand meer vast. "Reddingswerkers en de politie zijn ter plaatse", zei een politiewoordvoerder.

Bouwbedrijf Skanska, dat de werkzaamheden uitvoerde, reageerde geschokt op het ongeval. "We nemen dit uiterst serieus", zei een woordvoerder tegen persbureau TT. "Onze aandacht gaat nu uit naar de personen die gewond raakten door het ongeval. Er zijn al mensen onderweg om ondersteuning te bieden en een onderzoek te starten."

Zweedse brug stort in: meerdere gewonden
Zweedse brug stort in: meerdere gewonden (Foto: ANP)

Paul Elstak, Gizmo en Dano naar Thunderdome

De line-up van Thunderdome is bekend. Paul Elstak vs Panic, The Darkraver vs Since, Dr. Peacock, Lenny Dee, The Sickest Squad en The Outside Agency prijken op het affiche van Thunderdome '25 Years of Hardcore'.

Op 28 oktober komen 35.000 bezoekers uit meer dan vijftig landen bijeen in de Utrechtse Jaarbeurs. Het evenement was eind mei binnen een uur uitverkocht. Vijf jaar geleden was Thunderdome voor het laatst.

Met de comeback in Utrecht is ID&T met Thunderdome na 25 jaar weer terug op de plek waar het allemaal begon in 1992. In de Jaarbeurs komen zes podia. Op het Thunderdome Main Stage staan onder meer Destructive Tendencies, Guerrillas feat. Neophyte, Tha Playah en Nosferatu & Furyan.

Paul Elstak, Gizmo en Dano naar Thunderdome
Paul Elstak, Gizmo en Dano naar Thunderdome (Foto: BuzzE)

NCTV: geen concrete dreiging rond EK voetbal

Er is geen sprake van een concrete dreiging rond het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen dat in ons land wordt gehouden. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft geen aanwijzingen dat er een aanslag gepleegd zal worden tijdens het kampioenschap.

Wel worden er in overleg met de speelsteden en de KNVB uit voorzorg maatregelen getroffen zoals zichtbare aanwezigheid van de politie en scherpe toegangscontroles rond de stadions, aldus de NCTV donderdag

De NCTV wijst erop dat het bericht in de media van woensdag een oproep was tot een aanslag en geen aankondiging. "Op dit moment heeft de NCTV geen signalen ontvangen dat er gehoor wordt gegeven aan die oproep".

NCTV: geen concrete dreiging rond EK voetbal
NCTV: geen concrete dreiging rond EK voetbal (Foto: ANP)

Eigenaar blijft niet welkom op Fort Oranje

Eigenaar Cees Engel mag niet terugkeren op zijn camping Fort Oranje in Rijsbergen. De rechter in Breda heeft dat donderdag besloten in een kort geding dat Engel had aangespannen tegen een gebiedsverbod dat aan hem is opgelegd.

De gemeente Zundert nam vorige maand het beheer over van de beruchte camping. Om onrust te voorkomen werd er een gebiedsverbod opgelegd aan de eigenaar en enkele van zijn gezinsleden.

De rechter is het eens met de afweging van de autoriteiten. De vrees voor verstoring van de openbare orde door Engel en enkele andere spilfiguren was terecht, aldus de uitspraak.

Burgemeester Poppe-de Looff is blij met de uitkomst laat ze weten. "We hebben deze maatregel genomen in het belang van de bewoners. Deze uitspraak voorkomt dat er opnieuw onrust kan ontstaan."

Zundert wil de camping binnen een jaar sluiten omdat de situatie er onhoudbaar is geworden: er is veel criminaliteit, veel van de ruim zeshonderd bewoners verkeren in een erbarmelijke situatie en de caravans zijn in slechte staat.

Eigenaar blijft niet welkom op Fort Oranje
Eigenaar blijft niet welkom op Fort Oranje (Foto: ANP)

Schietoefeningen commando's stilgelegd

Bij het Korps Commandotroepen (KCT) zijn de schietoefeningen met scherpe munitie voorlopig stilgelegd. Dat geldt ook voor alle interne opleidingen, meldt het ministerie van Defensie donderdag.

Het is een reactie op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over een dodelijk ongeluk bij een schietoefening van de KCT in Ossendrecht. Daardoor kwam een commando om het leven.

Volgens een woordvoerster van Defensie wordt hiermee het "zekere voor het onzekere genomen". De genomen maatregelen hebben geen invloed op de operationele inzetbaarheid van de commando's, aldus het ministerie.

RTL Nieuws meldde donderdag op basis van een mail van de commandant van de KCT al dat de opleiding was stilgelegd.

Schietoefeningen commando's stilgelegd
Schietoefeningen commando's stilgelegd (Foto: ANP)

Bardet wint etappe, Aru neemt geel over van Froome

Romain Bardet heeft de twaalfde etappe gewonnen in de Tour de France. De Fransman van AG2R La Mondiale was de beste op de Peyragudes. Op twee seconden werd Rigoberto Uran tweede. Fabio Aru werd derde en neemt de leiderstrui over van Chris Froome. De renner van Sky werd zevende op 22 seconden van de winnaar.

Na zeventien kilometer vertrok de vlucht van de dag met daarbij Koen de Kort. De Nederlander van Trek-Segafredo had het gezelschap van Cyril Gautier (AG2R-La Mondiale), Imañol Erviti (Movistar), Stefan Küng (BMC), Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Steve Cummings (Dimension Data), Jack Bauer (QuickStep), Nils Politt (Katusha), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Michael Matthews (Sunweb) en Julien Simon (Cofidis). De kopgroep zou meer dan zes minuten krijgen van het peloton waar Sky de controle had.

Met nog zes kilometer tot de top van de Port de Balès reden De Gendt en Cummings weg uit de kopgroep. Later moest ook De Gendt de Brits kampioen laten gaan. Op de top van de Port de Balés zou Cummings als eerste boven komen gevolgd door De Gendt. Het peloton zou op anderhalve minuut volgen, waar Warren Barguil als eerste zou boven komen van het peloton.

Met nog vijftien kilometer begon Cummings met een voorsprong van twee minuten aan de Col de Peyresourde. Even daarvoor aan de voet van de klim miste Froome samen met Aru de bocht. Zonder erg want ze konden rustig terugkomen.

Dankzij het werk van Sky werd Cummings drie kilometer voor de top van de Peyresourde gegrepen door de groep van de favorieten. Op dat moment was er van Nairo Quintana geen sprake meer. De Colombiaan van Movistar reed op eigen tempo naar boven zou uiteindelijk op meer dan twee minuten eindigen van de winnaar. Net onder de top moest ook Alberto Contador afhaken. De Spanjaard van Trek-Segafredo stond al op vijf minuten van Froome, daar zou vandaag nog twee minuten bijkomen.

Op de Peyragudes, een klim van 2,4 kilometer aan 8,4 procent koos George Bennet met nog 600 meter te gaan voor de aanval. De kopman van LottoNL-Jumbo kreeg een klein gaatje, maar de Nieuw-Zeelander werd terug gehaald door Mikel landa, de superknecht van Chris Froome.

Met nog 350 meter was het de beurt aan Fabio Aru. De Italiaans kampioen leek op weg naar een ritzege, maar in de slotfase zou Bardet en Uran er nog over raken. Froome verloor in de laatste honderden meters nog meer dan twintig seconden, waardoor Aru de gele leiderstrui overneemt van de Brit van Team Sky.

Twee doden door bedrijfsongeval Connexxion

Door een bedrijfsongeval op het terrein van ov-bedrijf Connexxion in Almere zijn donderdag twee werknemers om het leven gekomen.

Het ongeval gebeurde volgens de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) in een werkplaats. De twee waren aan het werk aan een bus die op een hefbrug stond. Door nog onbekende oorzaak is de bus van de brug gevallen. De Inspectie SZW onderzoekt het ongeval.

Een woordvoerster van Connexxion kon nog geen officiële reactie geven. Wel zei ze dat verdriet overheerst op het Connexxionterrein in Almere.

Twee doden door bedrijfsongeval Connexxion
Twee doden door bedrijfsongeval Connexxion (Foto: ANP)

Chinese dissident Liu Xiaobo overleden

De Chinese winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en dissident Liu Xiaobo is overleden. Dat meldden de autoriteiten in de stad Shenyang. Daar was de gedetineerde 61-jarige Liu in het ziekenhuis opgenomen om te worden behandeld aan leverkanker.

Liu werd in 2009 tot elf jaar celstraf veroordeeld voor "het aanzetten tot omverwerping van de staatsmacht". Dat gebeurde nadat hij had meegewerkt aan een petitie bekend als 'Charter 08', waarin wordt opgeroepen tot politieke hervormingen in China. In 2010 werd de Nobelprijs aan hem toegekend, maar de mensenrechtenactivist heeft de prijs nooit in ontvangst kunnen of mogen nemen.

De lokale autoriteiten maakten donderdag in een korte verklaring bekend dat meerdere organen van de dissident waren uitgevallen. Pogingen zijn leven te redden mislukten. Liu was onlangs vanuit de gevangenis overgebracht naar het ziekenhuis, waar zijn behandeling kon rekenen op grote internationale belangstelling.

Zo hadden onder meer Duitsland en de Verenigde Staten de Chinese autoriteiten tevergeefs opgeroepen om Liu toestemming te geven het land te verlaten voor verdere medische behandeling in het buitenland. Ook zochten twee buitenlandse artsen hem op in het ziekenhuis. De Chinese regering gaf daarop aan dat de dissident al werd behandeld door gerenommeerde oncologen.

Chinese dissident Liu Xiaobo overleden
Chinese dissident Liu Xiaobo overleden (Foto: ANP)

12 jaar cel voor doden echtgenote

Een dertigjarige man is donderdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar voor het doden van zijn vrouw. Hij stak december 2015 meerdere keren met een mes op haar in. Hun driejarige dochtertje was op dat moment thuis, hun zoontje was op school. De vrouw overleed kort na de aanval in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Ook mishandelde de man een medewerkster van de Kinderbescherming. Zij was twee dagen na de dood van de vrouw komen vertellen dat de kinderen uit huis zouden worden geplaatst. Hij sloeg haar vervolgens.

Hoe het zover heeft kunnen komen en wat er precies is voorgevallen, heeft de rechtbank niet kunnen vaststellen. De man legde wisselende verklaringen af. Omdat de man al eerder in aanraking was gekomen met politie omdat hij agressief was, heeft de rechtbank daar in strafverhogende zin rekening mee gehouden.

12 jaar cel voor doden echtgenote
12 jaar cel voor doden echtgenote (Foto: ANP)

Ni No Kuni II uitgesteld tot januari

Director Hino heeft in een videoboodschap aangekondigd dat Ni No Kuni II: Revenant Kingdom is uitgesteld tot 19 januari 2018. De oorspronkelijke release date stond op 10 november 2017.

De reden is dezelfde als altijd: meer tijd is nodig om de ervaring zo goed mogelijk te maken. Wel verduidelijkt Hino een misverstand: tijdens E3 2017 werd hem een vraag gesteld over multiplayer-content in de game. Hino ging hier positief op in, waardoor men dacht dat de game multiplayer zou bevatten. Dit is echter niet het geval, Hino had de vraag verkeerd opgevat.

Geen multiplayer dus, wel een (hopelijk) sterke singleplayer. De game is in ontwikkeling voor pc en PlayStation 4.

Eerste beelden Dragon Ball Xenoverse 2 op Nintendo Switch

Dragon Ball Xenoverse 2 lanceert 22 september voor Nintendo Switch, maar beeldmateriaal was er nog niet. Gelukkig is vandaag de eerste (Japanse) trailer vrijgegeven die de game in actie laat zien. Ben je benieuwd hoe de game draait? Bekijk dan vooral de beelden hieronder.

De Switch-versie van Dragon Ball Xenoverse 2 komt met de campaign van deel 1. Daarnaast zijn er motion controls toegevoegd om zelf Kamehameha's te kunnen afvuren, is er ad-hoc lokale multiplayer voor maximaal zes spelers en is de game natuurlijk portable te spelen.

Producent Erdogan-film gearresteerd

De Turkse politie heeft de producent van een film over president Erdogan opgepakt. Ali Avci en een andere persoon zijn in hechtenis genomen in het huis van de producent in Istanbul, meldde het Turkse persbureau DHA donderdag. Avci wordt beschuldigd van lidmaatschap van de Gülen-beweging.

Ankara beschouwt deze beweging rond de in Amerika in ballingschap levende geestelijke Fethullah Gülen als een terroristische organisatie. De Turkse leiders houden hem verantwoordelijk voor de poging tot staatsgreep van juli 2016.

Avci is producent van de film Reis (leider), die in maart in de Turkse bioscopen kwam. De rolprent verhaalt over de jeugd en de eerste jaren van de politicus Erdogan. Avci is ook regisseur van de film Uyanis (ontwaken) die volgens Turkse media over de poging tot staatsgreep op 15 juli 2016 gaat. In de trailer wordt verteld wat er gebeurd had kunnen zijn als de staatsgreep succesvol was geweest. In een fictieve volgorde wordt weergegeven hoe Erdogans familie wordt gedood en de rebellen een wapen tegen het hoofd van de president houden.

Producent Erdogan-film gearresteerd
Producent Erdogan-film gearresteerd (Foto: BuzzE)

Wimbledonsprookje Rybarikova hardhandig beëindigd

Het Wimbledonsprookje van tennisster Magdalena Rybarikova is voorbij. De 28-jarige Slowaakse kende het toernooi van haar leven en haalde voor het eerst in haar carrière de achtste finales, kwartfinales en zelfs halve finales van een Grand Slam-toernooi.

Die run zit er nu op, want de Spaanse Garbiñe Muguruza was donderdag aanzienlijk sterker. De mondiale nummer vijftien brak Rybarikova (WTA-87) gelijk twee keer, waarmee de eerste set al zo goed als binnen was. Ook in set twee moest de Slowaakse haar service gelijk twee keer afstaan en na krap een uur was de partij al gespeeld: 6-1, 6-1.

Muguruza stijgt dankzij haar finaleplek naar de achtste plek op de wereldranglijst, wat bij winst zelfs de vijfde plek wordt. Rybarikova maakt een bijzonder indrukwekkende sprong en gaat van de 87e naar ongeveer de 33e plek op de ranglijst. 

Muguruza maakt gehakt van Rybarikova (Pro Shots/Action Images)
Muguruza maakt gehakt van Rybarikova (Pro Shots/Action Images)

FC Twente haalt Oostenrijkse spits

FC Twente heeft zich versterkt met Marko Kvasina. De 20-jarige Oostenrijkse spits komt over van Austria Wien en tekent voor vier jaar bij de Tukkers.

Kvasina doorliep de jeugdopleiding van Austria Wien en maakte op 17-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. In totaal speelde hij 47 wedstrijden voor de ploeg waarin hij vijf keer scoorde.

"Deze transfer geeft mij een trots gevoel", vertelt Kvasina op de officiële clubwebsite van FC Twente. "De laatste zes jaar heb ik voor Austria Wien gespeeld en nu is het moment gekomen om deze mooie nieuwe stap te zetten."

"De laatste jaren heb ik de Nederlandse competitie goed gevolgd en ook veel duels van FC Twente gezien, de goede sfeer in het stadion viel mij direct op. Het voetbal dat hier wordt gespeeld past bij mij en ik kijk uit naar het moment om voor deze mooie club te spelen."

Commercieel manager Jan van Halst is blij met de komst van de jeugdinternational van Oostenrijk. "Met Marko Kvasina hebben we onze selectie kunnen versterken met een jonge talentvolle aanvaller, een fysiek sterke speler die lengte toevoegt aan onze voorhoede. We volgden Marko al enige tijd en we zijn blij dat hij voor FC Twente heeft gekozen."

Kvasina gaat bij Twente de concurrentie aan met Tom Boere, die FC Oss verruilde voor Enschede. Ook versterkte de club zich tijdens de transferperiode onder andere met Danny Holla en Haris Vuckic.

Lil' Kleine mocht van podium na gooien bier

Rapper Lil' Kleine mocht zijn optreden in Meijel september vorig jaar staken nadat er bier naar hem gegooid was. Dat oordeelde de kantonrechter in Den Bosch donderdag. Het café in Meijel waar de rapper een half uur zou optreden, had het boekingskantoor voor de rechter gesleept omdat Lil' Kleine al na drie minuten vertrok.

De rechter oordeelde donderdag in het gelijk van het boekingskantoor uit Heeswijk-Dinther: in de overeenkomst staat dat het optreden mag worden beëindigd zodra met drank naar de rapper wordt gegooid. Dat is zonder dat de verplichting bestaat het optreden te hervatten.

Lil' Kleine trad september vorig jaar op tijdens de kermis in het Limburgse Meijel. Omdat er vanuit het publiek bier naar hem werd gegooid, stapte de populaire rapper na drie minuten van het podium en keerde hij niet meer terug. De exploitant van het café vond dat het boekingskantoor daarmee de overeenkomst niet nakwam en eiste het volledige bedrag voor de 27 niet gespeelde minuten terug: ruim 3500 euro.

Lil' Kleine - echte naam Jorik Scholten - is bekend van onder meer de hits Drank & Drugs en Vakantie.

Lil' Kleine mocht van podium na gooien bier
Lil' Kleine mocht van podium na gooien bier (Foto: BuzzE)

Ten Hag voor Europa League-duel: "We hebben wat op te lossen"

FC Utrecht neemt het donderdagavond in de tweede voorronde van de Europa League op tegen Valletta FC. Erik ten Hag moet puzzelen in zijn opstelling. De trainer kan niet beschikken over Ramon Leeuwin, die in juni aangereden werd door een scooter. Een flinke domper voor de oefenmeester, maar hij weet dat hij meerdere mogelijkheden heeft.

"Dat was een streep door de rekening, net als het feit dat Cyriel Dessers tijdens het trainingskamp in Oostenrijk een blessure opliep", vertelt Ten Hag. "We hebben wat zaken op te lossen en hebben een brede selectie."

Het belangrijke duel met Valletta FC valt vroeg in het seizoen, maar Ten Hag heeft zijn ploeg goed kunnen voorbereiden. "We hadden tweeënhalve week om ons op deze partij voor te bereiden, en we wisten dat die periode kort was. We hebben geprobeerd zo optimaal mogelijk naar het duel met Valletta toe te werken."

"We hebben ons goed ingelezen en weten wat we van Valletta kunnen verwachten. We hebben zaterdag al in soortgelijke omstandigheden gespeeld tegen FC Qabala. Tijdens de slotpartij van vorig seizoen, tegen AZ, lieten we bovendien zien goed met zulke omstandigheden om te kunnen gaan, die hardheid hebben we."

James: "Real Madrid geen gesloten boek"

James Rodriguez verruilde Real Madrid deze week voor Bayern München, maar de Colombiaan wil nog niet definitief afscheid nemen van de club.

Bayern München nam de middenvelder annex aanvaller voor twee seizoenen op huurbasis over van Real Madrid. Vervolgens heeft de club de optie om James permanent over te nemen. Toch neemt de international nog niet definitief afscheid van Real Madrid.

"Real Madrid is nog geen gesloten boek", vertelde James tijdens de persconferentie. "Maar voor nu denk ik alleen aan de twee komende seizoenen bij Bayern München. Daarna zullen we zien welke beslissing er gemaakt wordt."

"Het is een nieuwe stap, maar geen stap terug. Het is een uitdaging en het wordt een nieuw leven voor me. Alles is hier nieuw. De stad is geweldig en ik wil snel Duits leren praten."

James kwam het afgelopen seizoen onder Zinedine Zidane weinig in actie voor Real Madrid. Komend seizoen hoopt James weer minuten te maken. Op welke positie maakt hem niet veel uit. "Ik speel waar de trainer mij nodig heeft. Ik kan op de linkervleugel of op de rechtervleugel spelen, maar ook als spelmaker", aldus James.

Villa weggekaapt voor asielzoekers

In Den Helder heeft een groep bewoners op een vrij bijzondere manier laten weten het niet helemaal eens te zijn met het plan om 16 jonge asielzoekers te huisvesten in een vrijstaande villa die te koop stond voor slechts 599.000 euro.

Vorige maand maakte het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) bekend het pand te willen kopen. Echter kregen zij vlak voor de bewonersbijeenkomst te horen dat het pand net verkocht was aan een "derde partij".

Navraag bij de betrokken makelaar maakt duidelijk dat een groep omwonenden hun oude sok heeft omgekiept en gezamelijk het pand heeft gekocht. Verdere navraag in de buurt welke bewoners deze actie hebben ondernomen en waarom zij dit hebben gedaan levert niets op. Alle buurtbewoners houden de kaken stijf op elkaar en waarschuwen elkaar via Whats-App als er journalisten door de straat lopen.

Het COA is overvallen door het nieuws, laat woordvoerster Alet Bouwmeester weten. Zij dachten een mooi luxe pand te hebben gevonden voor een kleinschalige opvang. Nu dit van de baan is zullen ze op zoek moeten gaan naar een nieuwe locatie.

Locadia: "Tijd om door te breken"

Dit moet het seizoen worden van Jürgen Locadia. De aanvaller van PSV wil belangrijk zijn voor zijn ploeg en hoopt definitief door te breken. Locadia stond afgelopen seizoen lang langs de kant vanwege een zware liesblessure. Dit jaar hoopt de aanvaller blessurevrij te blijven en 34 competitiewedstrijden in actie te kunnen komen.

"Ik heb vorig seizoen nauwelijks gespeeld door die liesblessure", vertelt Locadia in gesprek met De Telegraaf. "Aan mijn medespelers en de technische staf wil ik een signaal afgeven dat ik er voor het team wil en kan zijn. Inmiddels ben ik 23 jaar oud. Het is nu tijd om echt een keer door te breken. Nu moet het."

Locadia besloot het deze zomer anders aan te pakken en dook minder het krachthonk in. "Ik heb bijna geen krachttraining gedaan de laatste tijd. Vorig jaar kwam ik terug met veel spiermassa en woog ik 90 kilo. Nu staat de teller op 82. Ik heb me juist gericht op stabiliteitsoefeningen en ik heb veel op de loopband gestaan."

'FOK!kers zorgen voor kortere levensduur vrouwen'

Vrouwen die minstens één keer per week van bil gaan, of ze het nou met plezier doen of niet, leven gemiddeld langer. Dat is gebleken uit onderzoek van de Universiteit van Californië onder 129 vrouwen met langdurige relaties.

Seks heeft een gunstige invloed op de reparatie en het behoud van het DNA. Beter gezegd, de bij seks vrijkomende stoffen hebben daar een gunstige invloed op. Reparatie en behoud van het DNA leidt kort gezegd dan weer tot een langer leven. 

Mannelijke FOK!kers lijken zo actief bij te dragen aan een kortere levensduur voor vrouwen, want wij staan er uiteraard bepaald niet om bekend wekelijks een vrouw met onze dertig centimeter te verwennen. Daarom ook namens alle mannelijke FOK!kers onze excuses aan de vrouwelijke medemens. 

Voor mannen is seks goed voor het hart, want het zorgt voor een betere doorstroming van het bloed. Gelukkig lijkt dat ook het geval voor andere lichtelijk inspannende activiteiten, zolang het uiteraard met mate gedaan wordt.

'Behoefte aan gas nooit goed onderzocht'

De gaswinning in Groningen kan wel degelijk fors verder omlaag. De echte behoefte aan Nederlands gas in binnen- en buitenland is in alle onderzoeken maar weinig aan bod gekomen. En dat is opmerkelijk als de overheid haar gasbesluiten alleen baseert op 'de leveringszekerheid', betoogde advocaat Jewan de Goede donderdag bij de Raad van State.

De Goede treedt op namens de Groninger Bodem Beweging, milieuorganisaties als Milieudefensie en 51 gedupeerden van de gaswinning. Volgens hem heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) niet in beeld gebracht of - vooral buitenlandse - afnemers met minder gas toekunnen. Dat kan miljarden kubieke meters gas besparen. Ook heeft de minister niks concreets gedaan om allemaal minder afhankelijk te worden van gas, aldus De Goede.

De demissionair minister heeft onlangs vastgesteld dat per jaar 21,6 miljard kuub gas mag worden gewonnen, de komende vijf jaar.

'Behoefte aan gas nooit goed onderzocht'
'Behoefte aan gas nooit goed onderzocht' (Foto: ANP)

Polen voor Europese rechter om kappen oerbos

De Europese Commissie sleept Polen voor de Europese rechter wegens het kappen van bomen in het laatste oerbos van Europa, het woud van Bialowieza. Ook vraagt Brussel het Europees Hof van Justitie om de "omvangrijke" houtkap in het beschermde natuurgebied op te schorten tot de zaak is behandeld.

Volgens de commissie is het besluit van de Poolse regering in maart 2016 om de kapactiviteiten te verdrievoudigen en uit te breiden naar zones die tot nu toe buiten schot bleven, "een ernstige bedreiging van de onschendbaarheid van dit beschermde natuurgebied."

De Poolse autoriteiten staan toe dat beschermde, eeuwenoude bomen worden omgehakt omdat die volgens hen door insecten zijn aangetast. Volgens de commissie is de kap overmatig en in strijd met het doel om het oerbos in stand te houden. "De kap veroorzaakt onherstelbare schade", aldus een woordvoerder donderdag. Milieubeschermers vinden dat de mens niet moet ingrijpen in het woud.

Het Wereld Natuur Fonds juicht de beslissing van de commissie toe.

Polen voor Europese rechter om kappen oerbos
Polen voor Europese rechter om kappen oerbos (Foto: ANP)

Gestolen games te koop op itch.io

Indie-platform itch.io biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om games laagdrempelig aan te bieden. Een sluwe oplichter heeft een gedownloade versie van RimWorld aangeboden en verkocht. Alle gedupeerden hebben reeds hun geld via itch.io teruggekregen, zodat zij niet hoeven te zeuren bij PayPal.

Oplichter itch.io

Meneer de oplichter bood RimWorld aan met 75% korting, waarna het door de bot van website IsThereAnyDeal werd gemeld aan haar volgers. Omdat hij zijn klanten via PayPal liet betalen en niet via itch.io, was er geen controle van de website op de betrouwbaarheid van de verkoper. IsThereAnyDeal en itch.io ondernemen stappen om dit soort misbruik in de toekomst te voorkomen. De mogelijkheid om met PayPal te betalen is nu sowieso verwijderd van itch.io.

Lichaam Dalí wordt op 20 juli opgegraven

Het gebalsemde lichaam van de Spaanse schilder Salvador Dalí (1904-1989) zal op donderdag 20 juli worden opgegraven. Dat heeft een rechter in Madrid donderdag bepaald, liet het stadsbestuur in Figueres weten aan verscheidene Spaanse media. Dalí ligt begraven in zijn theater en museum in het Catalaanse stadje.

Een Spaanse vrouw spande succesvol een zaak aan om de surrealistische schilder te laten opgraven. Pilar Abel meent dat ze de dochter is van de in 1989 op 84-jarige leeftijd overleden schilder. De vrouw strijdt sinds 2007 voor erkenning van het vaderschap van Dalí en wil dat door middel van DNA-onderzoek bewijzen. De moeder van Abel zou in de jaren vijftig een heimelijke relatie met de schilder hebben gehad.

Dalí is vooral bekend van zijn schilderijen 'De volharding der herinnering' (met vloeibare horloges) en 'Zwanen die olifanten weerspiegelen'.

Lichaam Dalí wordt op 20 juli opgegraven
Lichaam Dalí wordt op 20 juli opgegraven (Foto: ANP)

Ajacied Nouri (20) heeft ernstig en blijvend hersenletsel

Ajax heeft donderdag dramatisch nieuws naar buiten gebracht over Abdelhak Nouri. De net 20-jarige middenvelder heeft zaterdag ernstige en naar alle waarschijnlijkheid blijvende hersenschade opgelopen.

Nouri zakte zaterdag tijdens de oefenwedstrijd met Werder Bremen in Oostenrijk naar de grond. Daar werd hij lang behandeld en gereanimeerd, maar vermoedelijk was het daarbij opgelopen zuurstoftekort te groot. Nadat Nouri met de traumahelikopter naar het ziekenhuis van Innsbruck werd gebracht klonken de eerste berichten nog enigszins positief. Zo werd gemeld dat de speler buiten levensgevaar was en dat sprake was van 'positief optimisme'.

Het statement van Ajax, waarin men praat over de periode na de constatering van hartritmestoornissen, laat bijzonder weinig ruimte voor hoop: "De diagnose die nadien werd gesteld, is dat een groot deel van zijn hersenen niet meer functioneert en dat de kans op herstel van deze cruciale hersenfuncties nihil is. Dit alles hoogstwaarschijnlijk als gevolg van te weinig zuurstoftoevoer naar de hersenen. Hij is medisch vrijgegeven voor vervoer. De verwachting is dat Nouri op korte termijn naar een ziekenhuis in Amsterdam zal worden gebracht voor verdere verzorging."

Nouri debuteerde in september vorig jaar in de hoofdmacht van Ajax, waarvoor hij in totaal vijftien keer speelde. Ook speelde hij 45 keer voor Jong Ajax, het team waarvoor hij vorig jaar de Gouden Stier won, de prijs voor beste speler in de Jupiler League.

Nouri tijdens het duel met Werder Bremen, waarin hij later naar de grond zou zakken (Pro Shots/Nordphoto)
Nouri tijdens het duel met Werder Bremen, waarin hij later naar de grond zou zakken (Pro Shots/Nordphoto)

Museumbaas betaalt parkeerboetes bezoekers

Verzamelaar Hans Melchers, die onlangs Kasteel Ruurlo openstelde om zijn schilderijen van Carel Willink aan publiek te tonen, gaat de parkeerboetes betalen van de bezoekers. Woensdag kregen er tientallen een stevige prent en nu is de maat vol, aldus zijn woordvoerster donderdagmorgen. Melchers spant ook meteen een kort geding aan tegen de gemeente Berkelland, waaronder Ruurlo valt.

Volgens de zegsvrouw zijn er goede parkeervoorzieningen beloofd, maar is dat niet nagekomen. "We hebben van tevoren gewaarschuwd voor een flinke toeloop." Die is inderdaad gekomen, want donderdag werd de 10.000e belangstellende al verwacht.

Kasteel Ruurlo en het omliggende park zijn speciaal gerestaureerd. Het expositiedeel is toegankelijk voor publiek sinds 27 juni.

Museumbaas betaalt parkeerboetes bezoekers
Museumbaas betaalt parkeerboetes bezoekers (Foto: ANP)

Tunnels and Trolls over maand mobiel

De klassieke RPG Tunnels and Trolls Adventures is vanaf 17 augustus eindelijk te spelen via MetaArcade. Dat is een nieuw platform, waarmee je van je eigen verhalen games kunt maken en delen met anderen. Lees voor meer informatie ons diepte-interview.

Hieronder zie je één van de scenes die je kunt verwachten in Tunnels and Trolls Adventures. Je hebt een held aangemaakt met specifieke vaardigheden. Om de boogschutters te ontwijken moet je minstens een bepaald aantal ogen gooien met de dobbelsteen. Een beetje geluk kun je altijd wel gebruiken en daarom is Geluk ook één van de factoren die je kunt upgraden. Verder hangt veel van het spelverloop af van de keuzes die je maakt. Probeer je Medusa te bestelen terwijl ze ligt te slapen in een kamer vol standbeelden? Drink je van een onbekende bron met de hoop op betere stats, maar de kans op doodgaan? Val je een trol in de rug aan of probeer je hem te overtuigen van je goede bedoelingen?

MetaArcade - screenshot avontuur

De bèta-test die wij mochten spelen was heel erg veelbelovend. Na een paar weken was het mogelijk om een personage waarmee je reeds een avontuur had voltooid, mee te nemen naar een ander avontuur. Dat betekende rondrennen met een dwerg van level 12 met bijl en pantser in plaats van level 1 met alleen een stok en dat speelde een stuk lekkerder. Ook was de kwaliteit van afbeeldingen en geluiden sterk verbeterd. MetaArcade komt uiteindelijk ook naar pc (Windows, MacOS en Linux), maar een releasedatum daarvan is nog niet bekend.

MetaArcade - Naked Doom

Logo MetaArcade

Artis vraagt aandacht voor plastic in gracht

In het aquarium van Artis worden bezoekers vanaf donderdag geconfronteerd met het dumpen van plastic in het water. Door een nieuwe opstelling van de Amsterdamse gracht vraagt de dierentuin aandacht voor dit probleem onder het mom: wat niet in het water komt, hoeft er ook niet uit te worden gehaald.

In de gracht, die al jarenlang deel uitmaakt van het aquarium, is te zien hoe het onderwaterleven er in de stad uitziet. Hoewel speciale drijfvuilboten dagelijks 3500 kilo afval uit het water vissen, waaronder veel plastic, blijft er altijd wat achter. Dit heeft negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit en de dieren die erin leven.

Artis heeft de nieuwe opstelling gemaakt in samenwerking met Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, dat dagelijks de kwaliteit van het Amsterdamse grachtenwater meet.

Nieuw namenboek Joodse slachtoffers WOII

Na jaren onderzoek komt er een volledig herziene uitgave van In Memoriam (1995), waarin uit Nederland gedeporteerde Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn vermeld. Het nieuwe boek wordt zaterdag door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork aangekondigd.

Het is dan precies 75 jaar geleden dat de eerste trein met gevangenen vanuit doorgangskamp Westerbork naar concentratiekampen vertrok. Het Herinneringscentrum organiseert in het weekend activiteiten voor bezoekers en laat zien hoe het centrum de herinnering levend houdt. Tijdens het weekend wordt ook een heruitgave van het in 1995 verschenen namenboek aangekondigd.

De nieuwe uitgave De 102.000 Namen komt eind januari uit. Alle Nederlandse en naar Nederland gevluchte joden, Sinti en Roma die uit Nederland naar concentratie-en vernietigingskampen zijn weggevoerd, worden opgenomen in het boek. Het boek telt ongeveer 2500 pagina's.

Digitale database
Sinds 2000 is het kenniscentrum bezig met het aanleggen van een digitale database. Sindsdien worden continu bronnen gezocht bij de namen uit In Memoriam. Volgens onderzoekster José Martin zaten in de originele uitgave nog veel fouten. "Door de nieuwe manier van onderzoeken zijn er minstens tweehonderd namen toegevoegd en ongeveer honderd namen verwijderd." Zo zijn namen geschrapt van mensen die door andere oorzaken dan deportatie om het leven zijn gekomen. "In het boek geven wij een uitgebreide toelichting over de keuzes", aldus de onderzoekster.

Tegelijk met het boek komt ook een kunstwerk van Bart Domburg naar Westerbork. De kunstenaar heeft alle 102.000 namen met de hand op 29 grote vellen papier geschreven.

Presentaties en rondleidingen
Bezoekers krijgen zaterdag en zondag presentaties over het nieuwe boek en rondleidingen door het centrum. Vooraf aangemelde geïnteresseerden kunnen onder meer een kijkje nemen in het depot.

In totaal vertrokken in de Tweede Wereldoorlog 93 treinen uit Westerbork naar Auschwitz.

Nieuw namenboek Joodse slachtoffers WOII
Nieuw namenboek Joodse slachtoffers WOII (Foto: ANP)

AzG evacueert personeel na brute moord op baby

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft haar medewerkers in een kliniek in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) moeten evacueren na een brute moord. Twee gewapende mannen vielen dinsdag het ziekenhuis in Zemio binnen en doodden daarbij een baby. Het meisje lag in de armen van haar moeder toen ze door het hoofd werd geschoten. AzG besloot daarop het team in Zemio naar de hoofdstad Bangui te evacueren.

AzG stelt dat "de brutaliteit van deze aanval zowel het willekeurige karakter van het geweld in de CAR laat zien als de verontrustende toename ervan". Volgens Artsen zonder Grenzen neemt de ruimte voor hulporganisaties af, nu de veiligheidssituatie verslechtert. "Doordat we ons team hebben moeten terugtrekken uit Zemio, hebben duizenden mensen in de hele regio geen toegang meer tot adequate medische zorg."

De CAR behoort tot de armste landen ter wereld. Sinds 2013 is er een burgeroorlog tussen het christelijke Anti-Balaka en de islamitische rebellenbeweging Seleka. Meer dan 20.000 mensen zijn naar Zemio gevlucht, aldus AzG.

AzG evacueert personeel na brute moord op baby
AzG evacueert personeel na brute moord op baby (Foto: ANP)

'Jetblast' vliegtuig blaast vrouw naar haar dood op Sint Maarten

Op het Caraïbische eiland Sint Maarten is woensdag een vrouw overleden na slachtoffer geworden te zijn van een van de domste zaken die men op Maho Beach doet: in de 'jetblast' staan, de sterke luchtstroom die uit de motoren van een vliegtuig komt.

De start- en landingsbaan van het Prinses Juliana-vliegveld ligt er dicht bij het strand en vertrekkende vliegtuigen staan met de kont richting de hekken. Als de motoren volle bak opgevoerd worden levert dat een zeer sterke luchtstroom op, die mensen met gemak meters door de lucht kan doen vliegen. Veel toeristen kicken daar op, vaak zonder door te hebben dat het potentieel levensgevaarlijk is - iets wat de vele waarschuwingsborden toch duidelijk aangeven.

Woensdag was het weer eens zover: de toeristen gingen tegen de hekken staan om de jetblast mee te krijgen. Zo ook de betreffende vrouw, die door de krachtige luchtstroom omver geblazen werd. Ze kwam daarbij met haar hoofd op een betonblok en dat overleefde ze niet.

Toeristen 'genieten' van de jetblast, die hen op 1:20 de zee in blaast (Bron: YouTube)

Drie Kroaten in halve finales mannendubbelspel Wimbledon

In het mannendubbelspel op Wimbledon gaan de Kroatische tennissers als een speer. Drie van de acht spelers in de halve finales komen uit Kroatië en minstens één van hen zal in de finale staan.

In de bovenste helft van het schema zien we de Fin Henri Kontinen en zijn Australische partner John Peers terug. De twee wonnen dit jaar de Australian Open en zijn in Londen als eerste geplaatst. Via een vijfsetter plaatsten ze zich voor de halve eindstrijd, waarin ze het opnemen tegen de Pool Lukasz Kubot en Marcelo Melo uit Brazilië.

De Kroaten zullen de ogen gericht hebben op de onderste helft van het schema. Nikola Mektic en Franko Skugor zijn daar dé verrassing van het toernooi. Mektic haalde in het dubbelspel één derde ronde, Skugor debuteert zelfs op een Grand Slam, maar na een aantal lange wedstrijden staat het duo wel in de halve eindstrijd. Daarin spelen ze tegen hun landgenoot Mate Pavic en diens Oostenrijkse partner Oliver Marach, als zestiende geplaatst in Londen.

De halve finales worden donderdagmiddag afgewerkt op het gras van Wimbledon. 

'Speciaal bier met weinig alcohol in opmars'

De nieuwste trend in het bierlandschap is dit jaar speciaalbier met minder alcohol. Een op de drie bierdrinkers kiest vaker voor zulke biertjes dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde Nationaal Bieronderzoek.

Waar speciaalbier traditioneel nog juist meer alcohol bevat dan een gewoon pilsje, is er nu een opmars zichtbaar van bieren als een session ale, met een alcoholpercentage van rond de 4 procent. Pils bevat meestal zo'n 5 procent alcohol.

Meer dan de helft van de bierdrinkers kiest weleens voor volledig alcoholvrij bier. In twee op de drie gevallen gaat het dan om een radler, een mix van alcoholvrij bier met een fruitsmaakje.

'Speciaal bier met weinig alcohol in opmars'
'Speciaal bier met weinig alcohol in opmars' (Foto: ANP)

Steeds zwaarder letsel na ongeluk huurscooter

Nederlandse toeristen krijgen in het buitenland steeds zwaardere ongelukken met gehuurde scooters. Dat zegt Eurocross Assistance. "Het letsel dat bij ons wordt gemeld is ernstiger dan een aantal jaren geleden. Denk aan een bovenbeenbreuk, een bekkenbreuk en letsel aan het hoofd", zegt Nicole Bootsma, hoofd van het medisch team van de alarmcentrale.

Een verklaring waardoor verwondingen steeds zwaarder uitvallen heeft de alarmcentrale niet. "We denken dat Nederlanders steeds avontuurlijker worden en er graag zelfstandig op uit trekken. Mogelijk dat ze op vakantie wat makkelijker zijn", aldus een woordvoerster.

Eurocross drukt mensen op het hart goed te letten op lokale verkeersregels, de rijstijl aan te passen aan bergachtig terrein en alert te zijn op weersomstandigheden die het rijden gevaarlijker kunnen maken. "Juist als de grond heel droog is of het net geregend heeft, is het oppassen geblazen." Ook is het verstandig beschermende kleding te dragen en niet "enkel flipflops en een bikini".

Steeds zwaarder letsel na ongeluk huurscooter
Steeds zwaarder letsel na ongeluk huurscooter (Foto: ANP)

Tour: Etappe 12: Knallen in de bergen

De vlakke rit richting Pau werd zowaar nog wat spannender dan gedacht. Dankzij de erkende hardrijder Maciej Bodnar moest het peloton zich nog flink inspannen om het op een massasprint te laten uitdraaien. Pas op 400 meter van de streep werd Bodnar tot de orde geroepen, nadat hij de hele dag in een groep van drie een aantal minuten voor het peloton had gereden en de laatste 30 kilometer solo. Je gunt zo iemand dan de overwinning, maar in de Tour werkt het zo niet.

Het werd toch een sprint en dan weet je wie er gaat winnen. Kittel, overwinning nummer vijf. Ook nu was het verschil met de concurrentie weer zeer groot, terwijl Kittel weer eens van wat verder dan veel andere sprinters moest komen. Groenewegen reed een sterke sprint en werd tweede, op gepaste afstand van Kittel. Het dumpen van de waardeloze Wagner leverde meteen wat op. Timo Roosen blijkt veel beter te zijn en dat zag iedereen aankomen behalve de afgekeurde dakdekkers van Lotto Jumbo. Groenewegen kwam mede dankzij het goede werk van Roosen uiteindelijk in het wiel van Kittel terecht en dat wiel kon hij houden toen Kittel zijn sprint begon. Veel meer dan in het wiel blijven zitten zat er niet in, de Duitser is veel te sterk.

Kristoff en Greipel waren overigens weer nergens te bekennen. Dagenlang hebben Tiago Machado en Lars Bak op kop gereden, voor helemaal niets. We krijgen nog een aantal vlakke ritten en ik hoop dat de andere sprintersploegen tegen die tijd eindelijk eens een keer met een ander plan gaan komen. Op de sprint na gebeurde er vrij weinig, er waren alleen nog wat valpartijen onderweg. Astana verloor dankzij een van die valpartijen Cataldo, een belangrijke pion in de bergen.

Ook Fuglsang kwam ten val, hij liep daarbij een paar breukjes op in zijn arm. Hij gaat wel verder, maar of hij zo sterk gaat zijn als voor de rustdag valt nog maar te bezien. Ook Bertje viel weer eens, arme jongen. Na al het saaie anti-genot van de sprints gaan we nu gelukkig weer de bergen in. De Pyreneeën wachten op ons en we krijgen meteen een alleraardigste rit voorgeschoteld, met een aantal zware cols.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De route
De rit start in Pau, alsof we daar nog niet vaak genoeg zijn geweest. Pau heeft blijkbaar een slogan: Pau, capitale du Tour. Dat alleen al lijkt me genoeg reden om hier nooit meer naar toe te gaan. Laat ze even lekker grandioos de pleuris krijgen daar. Ik weiger om nog meer woorden vuil te maken aan Pau, dus ga ik meteen door met het begin van de rit.

Na een korte tocht door de stad die niet bestaat gaan de renners op weg naar het oosten, richting Tarbes. Ze passeren deze stad na 29 kilometer en in die kilometers gaat het steeds volledig rechtdoor over een brede weg. Onderweg komen de renners na tien kilometer nog wel een kort klimmetje van anderhalve kilometer aan 6% tegen, maar verder is het zo goed als vlak. Ook weinig obstakels op de weg, alleen in de buurt van Tarbes een aantal rotondes. Tarbes is overigens een bekende stad in de Tour, zo vertrok hier in 2015 nog een rit. Die zou eindigen op La-Pierre-Saint-Martin en gewonnen worden door Chris Froome, hij reed toen meteen al zijn concurrenten volledig de vernieling in.

Na een lange tocht door de stad, met veel bochten en rotondes, loopt de weg buiten Tarbes nog even kort omhoog. Weer een klimmetje van ongeveer anderhalve kilometer aan een procentje of zes, over een extreem brede weg. Na dit klimmetje blijft het vlak tot aan Tournay, waar men na 50 kilometer passeert. We blijven over dezelfde weg rijden, maar die gaat de komende 15 kilometer licht omhoog lopen, door een bos langs de snelweg. In die 15 kilometer komen we 350 meter hoger uit, dus heel veel stelt het niet voor. Het tweede deel van deze klim telt wel mee voor de bergprijs.

Hoewel de klim na het dorp Capvern nog verder doorloopt ligt hier de de top van de Côte de Capvern, een klimmetje van de vierde categorie dat volgens de organisatie 7,7 kilometer lang is aan 3,1%. Het eerste deel van de klim tellen ze dus niet mee, hoewel het tweede deel gezien het gemiddelde stijgingspercentage ook best buiten beschouwing gelaten had morgen worden. Na 64 kilometer komen de renners door Capvern, vanuit dit dorp kun je in de verte de Pyreneeën al zien liggen. Bovendien zijn we nu ook dicht in de buurt van het Château de Mauvezin, een prima kasteeltje.

Het uitzicht is hier alvast prima (Foto: Panoramio)
Het uitzicht is hier alvast prima (Foto: Panoramio)

Na deze legendarische klim is er praktisch geen afdaling. Het is vrijwel volledig vlak als de renners richting La Barthe-de-Neste rijden en op wat rotondes na zijn er ook maar weinig obstakels onderweg. We rijden overigens over bekend terrein, want de Côte de Capvern zat vorig jaar ook al in het parcours, toen in de rit naar Lac de Payolle, waar Steve Cummings een machtige solo uit zijn benen perste. Toen reden we na La Barthe-de-Neste richting de Col d'Aspin, maar vandaag staan er eerst nog een paar makkelijkere klimmen op het programma. Bovendien is het nog een tijd vlak voor die klimmetjes bereikt worden.

De renners rijden langs een rivier door de vallei over iets minder brede wegen. Het gaat grotendeels rechtdoor, pas na 77 kilometer hoeft er weer serieus gestuurd te worden. Het peloton rijdt door Anères en hier steken ze de rivier over, waarna ze door het Franse platteland verder gaan rijden richting de Garonne. Door een landschap vol weilanden begint de weg nu wat meer te slingeren, terwijl het nog steeds vlak is. Na 90 kilometer komt het peloton door Saint-Bertrand-de-Comminges, een klein dorpje waar een opvallende kerk staat. We zijn nu in de buurt van de tussensprint, die komt over vier kilometer.

In de buurt van de tussensprint, in Loures-Barousse, komen de renners ook weer op een bredere weg terecht, langs de Garonne. Deze weg blijft nog een aantal kilometer vlak, maar we gaan op weg naar de tweede klim van de dag. Deze weg leidt ons eerst door een bos, maar buiten het bos blijkt dat we eindelijk in de bergen zijn. De grote weg wordt verlaten en dan begint de Col des Ares, een beklimming van de tweede categorie die 7,4 kilometer lang is en 4,6% gemiddeld. De weg is niet niet al te breed en de klim is behoorlijk bochtig, maar verder zijn er weinig moeilijkheden.

Er is een korte strook die wat lastiger is, maar verder gaat het behoorlijk gelijkmatig omhoog, over deze berg met een lange geschiedenis in de Tour. Al een keer of 23 in de Tour voorgekomen, voor het laatst in 2014. Toen kwam Thomas Voeckler, net als in 2012 en 2010, als eerste boven. Dit is zijn berg, blijkbaar. Na 111 kilometer kan Thomas Voeckler hier voor de vierde en laatste keer weer als eerste bovenkomen.

We rijden door de bossen omhoog (Foto: Panoramio)
We rijden door de bossen omhoog (Foto: Panoramio)

De afdaling van de Col des Ares is niet zo ingewikkeld. Wel behoorlijk bochtig, maar het gaat niet ontzettend steil naar beneden, terwijl er ondertussen wel een mooi uitzicht op de Pyreneeën is. Het gaat ook maar een kilometer of zes naar beneden, daarna begint de weg alweer omhoog te lopen, richting Sengouagnet. Drie kilometer lang gaat het aan een procentje of drie omhoog. Na deze korte onderbreking slaan de renners in Sengouagnet rechtsaf en daarna komen ze op een weg terecht die licht naar beneden loopt. Veel problemen zal dat niet opleveren, want veel bochtenwerk is er niet bij.

Al snel wordt de weg weer wat vlakker en niet lang daarna loopt het zelfs een aantal kilometer vals plat omhoog. Dan zitten we al heel dicht bij de volgende klim van de dag. De renners rijden nu over bekend terrein. Na 132 kilometer slaan ze rechtsaf, richting de Col de Menté. Ze zouden ook links kunnen gaan, want daar ligt de Col de Portet d'Aspet. De klim waar Fabio Casartelli in 1995 het leven liet en ook de klim die de afgelopen jaren vaak in de Tour zat. Dit jaar slaan we 'm even over en doen we dus de buurman aan.

De Col de Menté is zeven kilometer lang en 8,1% gemiddeld, daardoor is het een klim van de eerste categorie. De afgelopen jaren sloegen we deze klim vaak over ten faveure van de Portet d'Aspet, maar nu zit deze col voor het eerst sinds 2013 weer in het parcours. In 2013 kwam de afgrijselijke Tom Danielson als eerste boven, gelukkig werd hij later nog een keer betrapt op doping. De Col de Menté

is vooral in het begin behoorlijk zwaar, met een paar kilometer aan 10%. In dat stuk zitten zelfs uitschieters richting 16%, maar na een tijdje zwakt de klim wat af. Een kilometer aan 5%, waarna het richting de top weer wat steiler wordt. Na 139 kilometer komen de renners boven op deze extreem bochtige Col de Menté. Liefst 20 haarspeldbochten tijdens de klim, naast talloze andere bochten.

Prima beelden op de Col de Menté (Foto: Panoramio)
Prima beelden op de Col de Menté (Foto: Panoramio)

De afdaling is niet minder bochtig dan de klim en dus is de afdaling per definitie lastig. Vraag dat maar aan Eddy Merckx. Hij reed in 1971 op de Col de Menté weg van zijn concurrenten, waanonder de gele trui Luis Ocaña. Het was evenwel hondenweer en dus ging Merckx onderuit. Hij kon al snel zijn weg vervolgen, maar achter hem ging Ocaña, die in achtervolging was op Merckx, veel harder onderuit. Zo hard, dat hij gedwongen werd om de Tour te verlaten. Voor Merckx kwam dat goed uit, zijn belangrijkste concurrent verdween en zo kon hij zijn derde Tour op rij winnen. Op de plaats van de valpartij van Ocaña staat een gedenkteken, hoewel hij er ongetwijfeld liever niet aan herinnerd werd.

De kant van de Menté die afgedaald wordt is nog een stukje lastiger dan de klim. Het gaat negen kilometer aan 9% naar beneden, dat is nog net even wat anders. In het begin van de afdaling liggen er kort na elkaar ook 14 haarspeldbochten in het parcours. De weg is wel breed en het asfalt is ook redelijk in orde, maar door al die bochten en het feit dat het vaak aan meer dan 10% naar beneden gaat is het toch ontzettend pittig. De remmen gaan het hier zwaar krijgen en hopelijk blijft iedereen netjes op de weg, want als je besluit het skoekeloen op te zoeken lig je al snel ergens in een afgrond.

Het tweede deel van de afdaling is totaal anders dan het eerste deel. Er zijn bijna geen haarspeldbochten meer en de wegen zijn wat rechter. Wel blijft het steil naar beneden lopen, dus de snelheid gaat hier stevig de hoogte in. Er zijn wel nog een aantal lastige bochten, maar al bij al lijkt het doenbaar. In de verte zien we tegen die tijd ook enkele prachtige bergtoppen liggen, de Pyreneeën zijn zo lelijk nog niet. Vooral als de renners bijna beneden zijn in Saint-Béat wordt het uitzicht haast adembenemend mooi.

Na Saint-Béat rijden de coureurs een aantal kilometer verder door de vallei van de Garonne, op weg naar de volgende klim van de dag. Ze rijden terug naar een punt waar ze eerder zijn gepasseerd. Na 155 kilometer rijden door Chaum en amper een kilometer verderop ligt Fronsac, daar waar men 50 kilometer geleden passeerde om aan de Col des Ares te beginnen. Nu gaan we een andere kant op, in Chaum steken we de Garonne over en niet lang daarna begint de volgende klim van de dag.

We steken de Garonne over en gaan weer klimmen (Foto: Panoramio)
We steken de Garonne over en gaan weer klimmen (Foto: Panoramio)

Het blijft nog een viertal kilometer vlak, daarna rijdt men door het dorpje Siradan en hier loopt de weg heel even vrij steil omhoog, een kilometer aan een procentje of acht. Daarna is het een aantal kilometers wat glooiender, maar tot Mauléon-Barousse, waar men na 164 kilometer passeert, hoeft er niet veel geklommen te worden. Na Mauléon komt daar verandering in, want dan begint de volgende klim van de dag officieus.

Port de Balès, een relatief nieuwe klim. Voorheen kon je de top van de klim alleen bereiken via een smal en slecht bosweggetje, dat eigenlijk alleen gebruikt werd voor wat bosbouw. Op aandringen van de ASO werd er in 2006 een bredere bergpas van gemaakt, met vers asfalt. In de jaren daarna is de Tour hier vier keer geweest, dit wordt de vijfde keer. In de tussentijd is ook de Vuelta al eens over de Port de Balès gegaan, in een rit die later nog ter sprake zal komen.

De klim speelde vooral in 2010 een grote rol, want het was op deze berg dat Andy Schleck zijn ketting wist te vernaggelen, waar Alberto Contador dankbaar gebruik van maakte. Sindsdien kwam de Tour nog twee keer terug, in 2012 kwam Alejandro Valverde als eerste boven, toen ook in een rit met aankomst op Peyragudes. Twee jaar daarna zat de Port de Balès ook in de Tour, toen wist de Colombiaan José Serpa als eerste boven te komen, maar hij was niet in staat om de rit met einde in Bagnères-de-Luchon te winnen. Dat lukte die fietsende misdaad tegen de menselijkheid van een Michael Rogers dan weer wel.

Enfin, de Port de Balès is volgens de organisatie slechts 12 kilometer lang en 7,7% gemiddeld, maar in totaal is deze klim ongeveer 20 kilometer lang aan 6% gemiddeld. De eerste kilometers van de klim zijn niet zo spectaculair, maar het kruipt toch in de benen. Het tweede deel van de klim is wel beduidend lastiger, met een aantal kilometer aan 10%. Zoals veel cols in de Pyreneeën is ook de Balès vrij onregelmatig. Het steile gedeelte begint ook meteen vrij steil met drie kilometer aan 8% gemiddeld, daarna is er een wat makkelijker stukje, maar dan volgen de kilometers aan 10%.

Richting de top van deze col van de buitencategorie gaat het nog een aantal kilometer aan meer dan 7% omhoog, alleen in de laatste kilometer wordt het met 6,4% weer iets makkelijker. Na 184 kilometer komen de renners boven, op 30 kilometer van de streep.

Het profiel van de Port de Balès en de slotklimmen (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de Port de Balès en de slotklimmen (Bron: Letour.fr)


Duidelijk te zien dat we de hoogte in gaan (Foto: Panoramio)
Duidelijk te zien dat we de hoogte in gaan (Foto: Panoramio)

De afdaling van de Port de Balès is niet zo simpel. De eerste zeven kilometer van de afdaling gaat het vrij steil naar beneden, over een bochtige weg. De weg is ook niet al te breed, dat was tijdens de klim al niet zo en ook in de afzink komt daar weinig verandering in. Er zijn een aantal haarspeldbochten in het begin van de klim, maar het gaat vooral vaak redelijk rechtdoor, met een aantal korte en venijnige bochtjes achter elkaar, die soms goed verstopt liggen achter de bergwand.

De afdaling wordt makkelijker nadat men na 190 kilometer door Bourg-d'Oueil rijdt, de weg wordt hier breder en even verderop gaat het ook minder steil naar beneden. Een tussenstuk van een kilometer of vier, met zelfs nog een paar vlakke stroken tussendoor. We rijden door een aantal klein dorpjes en hier wordt de weg soms weer wat smaller en de weg lijkt soms zelfs heel geniepig nog een paar meter omhoog te lopen.

Pas de laatste vijf kilometer van de afdaling gaat het weer wat serieuzer naar beneden, met ook nog een lastige passage in Saint-Paul-d'Oueil. In dit dorpje liggen wat vervelende bochten direct langs de huizen en aan de rand van het dorp is er nog een scherpe bocht naar rechts. Buiten het dorp is het nog even lastig, maar daarna gaat het simpel verder naar beneden. Na een kilometer of 200 zijn de renners beneden in Saint-Aventin en hier begint de weg direct weer omhoog te lopen.

De Col de Peyresourde gaat beginnen. De immens populaire klim, die al ontelbare keren in de Tour is voorgekomen, gaan we nu van de andere kant doen in vergelijking met vorig jaar. Toen reden we over deze weg naar beneden en dat was het moment dat Chris Froome besloot om als een complete idioot naar beneden te rijden. De daalstijl, gekopieerd van Kwiatkowski die het op zijn beurt weer gekopieerd had van Mohoric, leverde hem na een aanval op de top uiteindelijk de overwinning op in Bagnères-de-Luchon.

Nu gaan we hier dus omhoog en dat tien kilometer lang aan 7,8%. Daardoor is de Peyresourde een klim van de eerste categorie. De weg is breed, maar de klim is wel redelijk bochtig. Toch wordt het nooit enorm lastig, de zwaarste kilometer van de klim is aan 8,5%, met een zeldzame uitschieter richting 11%. In vergelijking met Port de Balès valt dit nog wel mee. Hoewel het met een aantal kilometer aan meer dan 8% ook weer niet enorm eenvoudig is. Na 209 kilometer, op vijf kilometer van de finish, komen de coureurs boven.

Op naar de Peyresourde (Foto: Panoramio)
Op naar de Peyresourde (Foto: Panoramio)

De finishplaats
Na de top van de Peyresourde is het nog maar vijf kilometer tot de finish en de helft daarvan wordt in dalende lijn afgewerkt. Deze korte afdaling stelt bijzonder weinig voor. De weg is breed en de weg loopt voornamelijk rechtdoor. Er zijn wel wat korte bochtjes, maar die liggen allemaal goed in het zicht. Zonder enig probleem moet iedereen de voet van het slotklimmetje kunnen halen.

Op 2,5 kilometer van de streep is er een bocht naar links en daar begint de weg gelijk omhoog te lopen. 2,4 kilometer aan 8,4%, de klim van de tweede categorie naar Peyragudes is niet zo lang maar wel behoorlijk pittig. In de allerlaatste meters van de rit gaat het zelfs nog even aan 13% omhoog. Na 214 kilometer eindigt tussen de appartementen van het skirestort Peyragudes deze rit.

Het wordt de tweede keer dat de Tour hier eindigt. De eerste keer dat de Tour hier passeerde was in 2012. Ook toen in een rit met de Col de Menté, Col des Ares, Port de Balès, de Peyresourde en vervolgens Peyragudes. Heel creatief is het niet, maar het leverde toentertijd nog wel een indrukwekkende solo van Alejandro Valverde op. Na een aantal jaar de Tour niet gereden te hebben wegens wat dopingperikelen keerde hij in 2012 terug. Voor het algemeen klassement speelde hij al snel geen rol meer, dus ging hij maar in de aanval. Dat leverde hem een overwinning op en helaas zal hij nu niet in staat zijn dat kunstje te herhalen. Iedere dag weer een gemis.

Die andere grote koers van de ASO, de Vuelta, is hier niet lang na de rit in 2012 ook geweest. Iets meer dan een jaar later zou de 15e rit van de Vuelta van 2013 starten in Andorra en eindigen op Peyragudes. Ook toen een rit over Port de Balès en Peyresourde, alvorens hierboven te eindigen. De overwinning ging weer naar een vluchter, ditmaal de Fransman Alexandre Geniez.

Het skigebied waar we ons nu bevinden is overigens vrij groot, in de Pyreneeën schijnt dit de op twee na grootste te zijn. Verder kan je weinig boeiends over dit stukje planeet vertellen. Peyragudes is nog relatief jong, bestaat naar verluidt pas sinds 1988. Er staan ontzettend veel appartementen en er zijn meerdere skiliften aanwezig, waar vooral in de winter gretig gebruik van gemaakt zal worden.

Appartementen in Peyregudes (Foto: Panoramio)
Appartementen in Peyregudes (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
In startplaats Pau zal het niet buitengewoon warm worden. Zelfs redelijk fris, voor Tourbegrippen. 22 graden in de middag, niet heel impressionant. In de bergen zal het vanzelfsprekend nog iets frisser zijn, 20 graden gaan we daar niet eens halen. Er is een klein kans op neerslag, maar vermoedelijk blijft het droog. Wind zal er ook niet echt zijn, maar dat speelt tijdens zo'n rit ook minder een rol.

Deze lange en zware bergrit begint vroeg, om 10:55. Na een neutralisatie van een kwartier mogen de rittenkapers los. Het zou zomaar eens een zwaar gevecht kunnen worden om in de vlucht van de dag te komen. Spijtig genoeg zenden Sporza en de NOS deze rit niet integraal uit, dus gaan we het gevecht om in de vlucht te geraken in ieder geval daar niet zien. De uitzending begint zoals gewoonlijk weer om 14:10 en tegen die tijd zijn de renners bezig aan de tweede klim van de dag, Col des Ares. De finish wordt relatief vroeg verwacht, tussen 16:44 en 17:25.

De skiliften zijn vandaan niet nodig (Foto: Panoramio)
De skiliften zijn vandaan niet nodig (Foto: Panoramio)

Favorieten & voorspelling
Een rit met aankomst op Peyragudes is tot nu toe altijd een prooi voor de vluchters gebleken. Goed, er zijn dan pas twee aankomsten geweest op dit skistation, maar toch. Het zou deze keer anders kunnen zijn, omdat er niet zo gek veel zware bergritten zijn. Daardoor zou iedereen die het Froome een beetje lastig wil maken iedere kans moeten aangrijpen en dit is een kans. Toch kennen wij het peloton en weten we dus dat iedereen de koers aan Sky gaat laten.

Daarom lijkt dit me weer een fantastische kans voor de vluchters, zeker om dat de volgende rit een korte maar pittige bergrit gaat zijn. Daardoor gaan enkele klassementsrenners misschien wel een klein beetje de benen sparen tijdens deze rit. De aanloop van deze rit kan ideaal zijn om meteen een goede voorsprong bij elkaar te rijden, aangezien het een tijd duurt voor de eerste lastige klim begint. Het einde is dan weer wat lastiger te controleren voor het peloton, met al die zware klimmen achter elkaar. Kortom, we gaan voor de vluchters. Mag ook wel, hebben pas één kans gehad.

1. Buchmann. Deze kleurloze Duitse klimmer rijdt voor het kleurloze Bora-Hansgrohe en bij die ploeg is het verboden om aan te vallen. Liever een anonieme 10e plaats dan de koers kleuren is het credo van de ploeg. Toch kan daar nu wel eens verandering in gaan komen, want de twee speerpunten van Bora zijn ondertussen verdwenen. Sagan, die qua uitstraling totaal niet bij de ploeg past, zit al een tijdje thuis en sinds de rustdag is ook Majka weg. De sponsoren zijn daar uiteraard niet zo blij mee, want hun naam komt amper nog in beeld. Daarom gaan de mannen van Bora nu natuurlijk massaal ten aanval trekken, zoals Maciej Bodnar tijdens de vorige rit al liet zijn. Buchmann gaat nu de volgende zijn, want hij staat momenteel op een 18e plaats in het klassement. Hij dingt dus mee naar de Cisse de Greef-bokaal, maar dat is niet voldoende. Emu wil graag de Maxime Monfort-trofee en om die binnen te slepen zal hij toch echt op moeten schuiven naar de 13e plaats.

2. Roglic. Ik sta nog steeds volledig achter De Roog. Op de Mont du Chat viel hij wat tegen, maar dat kan ook aan het feit hebben gelegen dat hij op de andere beklimmingen teveel werk moest verrichten, omdat hij niet zo goed aan het opletten was. Koersinzicht is nog wel een dingetje zo nu en dan. Als er tijdens deze rit niet zo'n massale kopgroep wegrijdt in vergelijking met de vorige bergritten dan zou dat zeer zeker in zijn voordeel zijn. Minder tactiek en meer trappen, dan komt onze schansspringer wel bovendrijven.

3. Benoot. Zo ongeveer de enige van Lotto Soudal die er wel wat van bakt. Misschien dat Tim Wellens beter voor de dag komt nu het wat minder warm is, maar verder moet het van Tiesj komen. Tiesj is al in de aanval geweest en in de rit naar Chambéry bleek dat hij een van de betere vluchters was. Van mij mag hij nog een aantal keer in de aanval gaan, want Tiesj is ondanks zijn naam wel een aardige jongen.

4. Rolland. Tegenwoordig ook een behoorlijk veilige keuze als je namen moet bedenken voor een vluchtersrit. Tijdens de Giro zat hij in zo ongeveer iedere vlucht van belang en dat leverde hem zelfs nog een rit op. Het wordt lastig voor hem om dat te herhalen in de Tour, want hier ligt het niveau nog een stukje hoger en bovendien zullen zijn benen ook wel niet meer al te best zijn na die zware Giro. Maar in de vlucht terechtkomen is dan wel weer aan hem toevertrouwd. Hoewel ze bij Cannondale nu ineens lijken te denken dat ze Uran moeten beschermen. Onzin natuurlijk, gewoon in de aanval gaan.

5. Voeckler. Dit is helemaal nergens op gebaseerd, want hij rijdt met pap in de benen. Het is zijn laatste jaar en hij is klaarblijkelijk niet bepaald van plan om op een waardige manier afscheid te nemen. Toch kan daar nu verandering in komen, want we zitten in zijn geliefde Pyreneeën. Daar waar hij meerdere ritten wist te winnen, vooral in deze exacte regio. We komen praktisch langs Bagnères-de-Luchon en dat moet haast wel de favoriete stad van Voeckler zijn, want daar won hij al twee keer. Het is hopen op een laatste kunstje van iedereens favoriete renner.

McGregor vernietigt Mayweather tijdens tweede persconferentie

Dinsdag tijdens de eerste persconferentie ter voorbereiding van het gevecht tussen Conor McGregor en Floyd Mayweather werd McGregor nog verrast door de ambiance die de Showtime-promoter neer had gezet, maar woensdagavond in Toronto was McGregor weer helemaal terug.

Blijkbaar had de MMA-superster zich in het vliegtuig goed voorbereid, want de koning van de trash talk had zijn eigen microfoon meegenomen om er zeker van te zijn dat deze niet werd afgesloten. De grote baas van organisator Showtime, Stephen Espinoza , kreeg voor dat afsluiten van de microfoon tijdens de eerste personferentie van McGregor een veeg uit de pan. 'Jij vieze wezel! Ik zie het in je ogen, je bent een wezel!'.

Het publiek was vanaf het begin op de hand van McGregor en de Ier wist de Canadezen al na een minuut luidkeels 'Fuck the Mayweathers!' te laten schreeuwen. McGregor voelde zich vanaf het begin op zijn gemak op het podium. 

Daarna ging het snel. McGregor, trots op zijn gevoel voor mode en spektakel, ging nog even door over de kledingkeuze van zijn toekomstige tegenstander in de ring. Ook de tas met geld, die de bokser altijd met zich meedraagt, werd besproken. 'Je zeult altijd een schooltas mee, maar je kan niet eens lezen! Kijk naar die kleren. Je ziet eruit als een 12-jarige breakdancer! Je bent verdomme veertig!'

Mayweather probeerde het publiek aan zijn kant te krijgen, maar het benoemen van de Canadese vlag als zijnde de 'Toronto flag', zorgde ervoor dat ook de laatste trotse Canadees zich aan de kant van de Ier schaarde.

Op het moment dat McGregor de geldtas van Mayweather afpakte was het helemaal gedaan voor de Amerikaanse bokser. 'Vijfduizend dollar?! Zit er maar vijfduizend dollar in?!! Ga toch weg man.' Pogingen van Mayweather om daar tegenin te gaan werden weggehoond door het publiek.

Het was vermakelijk in Toronto, 26 augustus staan beide heren in Las Vegas in de ring voor het fysieke gevecht, maar eerst nog twee andere shows. Donderdag is het circus in New York en vrijdagavond in Londen. Voorlopig staat het 1-1.

Hieronder een iets langere samenvatting met hoogtepunten van de show in Toronto.


Hoogtepunten MayMac-persconferentie (Bron: Youtube)

FOK! Wat een weer: zonnig

Wanneer het op St. Henricus (en dat is vandaag) droog is of regent,
zeven weken duurt die zegen.

Goedemorgen.

Gisteren is er hier en daar aardig wat water gevallen. Gelukkig scheen tegen de avond de zon weer overal. Ook vannacht was het droog, alhoewel er wel wat bewolking was.

Vandaag blijft het droog en zjn er zonnige perioden, alhoewel er ook stapelwolken voorkomen. Het wordt niet warmer dan 17 graden in het noorden tot 20 graden in het zuiden.

Morgen enkele buien maar ook zon. Het weekend en de dagen daarna verlopen droog en zo tegen zondag klimt de temperatuur ook weer omhoog.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:36
Zon onder: 21:55
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1897 Guglielmo Marconi verkrijgt octrooi op de draadloze telegraaf.
1900 Te Den Helder exploderen enkele opgeviste granaten, waardoor 5 mensen om het leven komen.
1923 In de heuvels boven Los Angeles worden de vijftien meter hoge letters 'Hollywoodland' geplaatst. Deze reclame-uiting van een projectontwikkelaar groeide uit tot een symbool voor de glamourstad Hollywood. Eind jaren 40 verdwenen de laatste vier letters.
1955 Ruth Ellis is de laatste vrouw die in Engeland naar de strop wordt geleid.
1977 In New York en omgeving wordt een belangrijke krachtcentrale getroffen door een blikseminslag, waarna de stroom uitvalt en duizenden mensen plunderend en vernielend door de stikdonkere straten trekken
1985 Het wereldwijde popspektakel Live Aid wordt gehouden in Londen en Philadelphia.

Foto aan het water (Foto: DJMO)
Foto aan het water (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Rolls Royce van Lennon weer even in Londen

De vrolijk beschilderde Rolls-Royce Phantom V uit 1964 van John Lennon keert voor eventjes terug naar Londen. De voorman van The Beatles kocht de bolide in 1964 voor destijds 6600 Britse ponden. De auto belandde in een Canadees museum en komt terug naar Londen voor een expositie.

Lennon had nog geen rijbewijs toen hij de beroemde Rolls-Royce kocht. En hij is ook niet de enige beroemde chauffeur van de wagen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw leende de leadzanger van The Beatles de auto geregeld uit aan Bob Dylan en bandleden van The Rolling Stones.

De leadzanger doneerde de auto uiteindelijk aan het Cooper Hewitt Museum of Design maar de Rolls belandde in 1985, vijf jaar na de dood van Lennon, plots op een veiling en werd destijds voor 2,3 miljoen dollar verkocht aan de Canadese ondernemer Jimmy Pattison. Die gaf de auto op zijn beurt weer aan de Canadese staat British Columbia.

Lennon's auto wordt de komende maand tentoongesteld in Londen als onderdeel van een expositie over de beroemde Phantom-serie van de Britse autoproducent Rolls-Royce.

Rolls Royce van Lennon weer even in Londen
Rolls Royce van Lennon weer even in Londen (Foto: BuzzE)

'Europa mist de boot bij elektrisch rijden'

De opkomst van elektrisch rijden is mogelijk slecht nieuws voor Europese autofabrikanten. De Europese auto-industrie is toonaangevend op het gebied van brandstofmotoren, maar bij elektrisch rijden lopen de Verenigde Staten en vooral Azië voorop, zo concludeert het economisch bureau van de ING donderdag.

Traditioneel verdienen autofabrikanten veel geld aan onderhoud en onderdelen, maar dat gaat bij elektrisch rijden veranderen. Elektromotoren zijn simpeler en bevatten veel minder onderdelen en hebben daardoor ook minder onderhoud nodig. Daardoor komen de marges onder druk te staan.

Ook vertrouwen makers van elektrische auto's veel meer op externe toeleveranciers voor elektromotoren en batterijen dan bij verbrandingsmotoren. Momenteel wordt 97 procent van de accu's voor elektrische auto's buiten Europa gemaakt. Het gros van de accu's komt uit Azië.

Volgens de sectoreconomen van de ING worden de drie voornaamste barrières voor elektrisch rijden steeds kleiner. De oplaadinfrastructuur wordt steeds beter en het bereik van de auto's groter. Verder is de verwachting dat de kosten voor elektrisch rijden in 2024 al gemiddeld gelijk zijn aan die van rijden op brandstof. In 2035 worden volgens de kenners alleen nog maar elektrische auto's gemaakt.

'Europa mist de boot bij elektrisch rijden'
'Europa mist de boot bij elektrisch rijden' (Foto: ANP)

Arrestatiepapieren Al Capone onder de hamer

Een politiedocument van de arrestatie van de beroemde gangster Al Capone wordt geveild. Het gaat om zijn eerste arrestatie in 1929 waarbij hij werd opgepakt voor wapenbezit. Wie het historische document wil bemachtigen moet tenminste 170.000 euro bieden, zo meldt Page Six.

Al 'Scarface' Capone was maffiabaas in de jaren twintig van de vorige eeuw. Hij verdiende grof geld met de illegale handel in alcohol, dat destijds was verboden in de Verenigde Staten. Zijn basis lag in de Amerikaanse stad Chicago.

Capone loopt in 1929 op 30-jarige leeftijd voor het eerst tegen de lamp met een pistool op zak en krijgt acht maanden cel. In 1932 lukt het justitie na jarenlange observatie en onderzoek om Capone te pakken op het ontduiken van belastingen via zijn vele bedrijfjes die als dekmantels dienden. Hij krijgt uiteindelijk een gevangenisstraf van elf jaar opgelegd die hij in de beroemde Alcatraz-gevangenis uitzit.

In november 1939 komt hij vrij, maar lijdt aan een vergevorderd stadium van syfilis en wordt meteen opgenomen in het ziekenhuis. De gangster overlijdt op 25 januari 1947 op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand.

Arrestatiepapieren Al Capone onder de hamer
Arrestatiepapieren Al Capone onder de hamer (Foto: BuzzE)

MKB-Claim begint zaak tegen truckfabrikanten

MKB-Claim is een procedure begonnen tegen DAF en zes andere vrachtwagenfabrikanten die zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming. De claimorganisatie eist compensatie voor bedrijven die door die verboden prijsafspraken duizenden euro's te veel hebben betaald voor trucks.

De Europese Commissie legde de vrachtwagenfabrikanten eerder al boetes op van in totaal bijna 3 miljard euro. Met uitzondering van Scania, dat volgens Brussel wel meedeed maar tot dusver weigerde te schikken, hebben alle deelnemers aan het kartel zich bij die straf neergelegd.

De aansprakelijkheid van de fabrikanten staat daarmee vast, stelde MKB-Claim donderdag. De organisatie wil onder toezicht van een rechter tot een schikking komen, het liefst met alle bij het kartel betrokken bedrijven. Behalve DAF en Scania zijn dat MAN, Volvo/Renault, Daimler en Iveco.

DAF
"Lukt dat niet, dan richten wij ons in de verdere procedure volledig op DAF", aldus jurist Simon Zuurbier. "Alle deelnemers aan het kartel zijn hoofdelijk aansprakelijk. DAF kan daarmee voor de totale schade van het kartel worden aangesproken. De zaak kan daarmee volledig in Nederland worden uitgeprocedeerd."

Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) liet eerder al weten dat het werkt aan een collectieve claim tegen de truckfabrikanten. Datzelfde geldt voor transportverzekeraar TVM en verscheidene belangenbehartigers uit andere landen. MKB-Claim zegt de eerste partij te zijn die daadwerkelijk een procedure is begonnen.

MKB-Claim begint zaak tegen truckfabrikanten
MKB-Claim begint zaak tegen truckfabrikanten (Foto: ANP)

Trump 'wist niet van gesprek zoon met Russin'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdagavond (lokale tijd) gezegd dat hij niets afwist van de omstreden ontmoeting van zijn zoon Donald jr. vorig jaar met een Russische juriste.

"Ik heb geen verwijten richting mijn zoon over het gesprek, ik denk dat iedereen deze meeting zou willen bijwonen. Ik heb pas enkele dagen geleden gehoord over het gesprek", zei de president in een reactie op de ophef. Eerder woensdag zei Donald jr. dat hij zijn vader niet had geïnformeerd over de bijeenkomst met de Russische juriste Natalia Veselnitskaja. "Er was niets te vertellen", zei de zoon van de president tegen Amerikaanse media.

De Russen beloofden Trump tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen gevoelige informatie over Trumps tegenstrever Hillary Clinton. Trump jr. publiceerde dinsdag de mailwisseling met een tussenpersoon die voorafging aan de ontmoeting. Daaruit blijkt dat hij wist dat de informatie afkomstig was van de Russische regering, die zijn vader zou willen steunen.

Trump 'wist niet van gesprek zoon met Russin'
Trump 'wist niet van gesprek zoon met Russin' (Foto: ANP)

Raad van State buigt zich over gaswinning

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) strijdt donderdag sámen met de inwoners van Groningen en milieuorganisaties tegen het gaswinningbesluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken. De minister besloot om de gaswinning vanaf oktober met 10 procent te verlagen.

Tegen dit instemmingbesluit zijn twintig beroepschriften ingediend, waaronder die van de provincie Groningen samen met de Veiligheidsregio Groningen en een groot aantal Groningse gemeenten en waterschappen. Deze worden donderdag en indien nodig vrijdag door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State behandeld.

Hoewel de partijen aan dezelfde kant staan, namelijk tegenover de minister, zijn de motieven niet gelijk. De NAM stelt dat de minister onduidelijkheid heeft geschapen door binnen een jaar de veiligheidsnormen te veranderen. Milieuorganisaties denken daar anders over. Zij menen dat de NAM het veiligheidsargument misbruikt om te voorkomen dat de gaskraan dicht moet.

De Raad van State streeft ernaar binnen enkele maanden uitspraak te doen.

Raad van State buigt zich over gaswinning
Raad van State buigt zich over gaswinning (Foto: ANP)

Zwarte Cross wil blijven verrassen

Het grootste festival van Nederland barst donderdag weer los in de Achterhoek. Op de 21e editie van Zwarte Cross staan maar liefst 234 bands, 800 theaterartiesten en 33 stuntshows gepland. De organisatie wil ook dit jaar de bezoekers verrassen. Zo vind je er dit jaar een festivalstrand, waar ook kan worden gezwommen, een foodtruckfestival, een bruine kroeg en een nachtfietsenmaker.

Ook komt het publiek deze editie Hollandse meesters tegen. Het festival is aangekleed met reproducties van schilderijen uit het Rijksmuseum. Op de Theaterweide zijn gratis schilder- en tekenlessen onder begeleiding van Rijksmuseumdocenten.

Onder de vele artiesten zijn dit jaar Guus Meeuwis, Chef'Special, Rondé, Golden Earring, Rico en Sticks, Racoon, Jules Deelder, Kenny B, Wolfmother en Rowwen Hèze. Gouden Kalfwinnaar Frank Lammers gaat op zondagochtend voor in de oecumenische kerkdienst in de Megatent. Op het festivalterrein zijn veertig verschillende locaties met 32 podia.

Het festival in Lichtenvoorde duurt tot en met zondag. Alleen voor de vrijdag zijn nog kaartjes verkrijgbaar, maar de organisatie verwacht dat ook die uitverkopen. Vorig jaar kwamen er 220.000 mensen naar Zwarte Cross.

Zwarte Cross wil blijven verrassen
Zwarte Cross wil blijven verrassen (Foto: ANP)

'Stop met procederen tegen overheid'

Bernt Schneiders, oud-burgemeester van Haarlem, vindt dat sommige burgers het wel erg bont maken met het jarenlang procederen tegen de overheid. Schneiders vindt dan ook dat dat begrensd moet worden, zegt hij donderdag in een interview met de Volkskrant.

De oud-voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en nu voorzitter van goede doelenorganisatie VSBfonds, stelt vast dat burgers soms jarenlang de overheid bestoken met hun klachten, vaak zonder dat er een voor beide partijen bevredigend resultaat uitkomt.

Schneiders: "bijkomend gevolg is dat burgers ook nog een gemeenteraadsleden voor hun karretje spannen, waarmee het conflict een politiek tintje krijgt. Hou me te goede, ik ben voor rechtsbescherming van burgers, maar ooit moet een punt gezet worden achter een procedure." Schneiders pleit ervoor dat na twee jaar een procedure door de rechter getest moet worden en eventueel gestopt kan worden als er geen oplossing in zicht is.

Schneiders had als burgemeester van Haarlem te maken met iemand die jarenlang vrijwel wekelijks een klacht indiende bij de gemeente. "Ik heb daar in het begin veel tijd in gestoken, maar op een gegeven moment heb ik gezegd: 'Nu stopt het',"aldus Schneiders.

'Stop met oneindig procederen tegen overheid'
'Stop met oneindig procederen tegen overheid' (Foto: ANP)

Marko: "Verstappen mag niet weg bij Red Bull"

Ieder Formule 1-team dat dacht Max Verstappen binnen te kunnen hengelen heeft pech gehad. Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft zelfs diep in de buidel tasten geen zin, want de Nederlander mag voor geen enkel bedrag weg bij de Oostenrijkse renstal.

Verstappen maakt momenteel een moeizame periode door met vijf uitvalbeurten in de afgelopen zeven races. Vier van de vijf keren was dat door technische problemen. De Oostenrijkers hebben geen verklaring voor de pechreeks van de Nederlander, terwijl teamgenoot Daniel Ricciardo de podiumplaatsen aaneen rijgt.

Het zorgt voor teleurstelling bij Verstappen en ook voor geruchten dat hij mogelijk wel weg zou willen bij Red Bull, iets dat hijzelf ontkent. Ook bij de Oostenrijkse drankjesfabrikant willen ze de Nederlander niet kwijt, zo liet Marko aan Sport Bild weten. "We laten Max niet gaan, ook niet voor honderd miljoen euro. Wij hebben hem in de Formule 1 gebracht en hij maakt een geweldige ontwikkeling door, zijn potentieel is waanzinnig. Ons doel is om met hem wereldkampioen te worden."

Vasseur nieuwe teambaas Sauber

Frederic Vasseur is door het Formule 1-team Sauber aangesteld als nieuwe teambaas. De Fransman is de vervanger van Monisha Kaltenborn die onlangs vertrok bij het team uit Zwitserland vanwege een verschil van inzicht.

De naam van oud-Renault-teambaas Vasseur zoemde al enige tijd rond in de paddock. Hij wordt bij Sauber niet alleen teambaas, maar ook Managing Director en CEO van het Zwitserse team. Voor zijn periode bij Renault was hij baas van ART Grand Prix waar hij onder meer Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Sebastian Vettel onder zijn hoede heeft gehad.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.