Wiet, helemaal zo gek nog niet

Vergeet de huisarts, vergeet de standaard medische rommel die hij (of zij) normaal gesproken uitschrijft wanneer je wat ongemak ervaart van een gebroken sleutelbeen of zoiets dergelijks. Beter: loop of kruip naar de plek waar van alles te krijgen is, behalve koffie. Steek een jonko op en verlicht de pijn. Als we HelloMD en de prestigieuze universiteit van Berkeley mogen geloven, werkt dit beter dan opiaten of aanverwante producten. En wie zijn wij om dat tegen te spreken?

Het gebruik van een pretsigaret tegen allerlei narigheid is nu serieus onderzocht door de uni die kanjers als Steve Wozniak, Timothy Leary en Susanna Hoffs voortbracht. Onderzoekers namen interviews af van maar liefst 3000 deelnemers en vroeg hen naar hun voorkeuren op het gebied van pijnbestrijding. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de proefkonijnen bekend waren met het gebruik van cannabis, maar dan toch.... het resultaat was veelzeggend: 92 procent van hen geeft de voorkeur aan een baap tegen de pijn, boven een morfinomimeticum of iets dat er veel op lijkt.

Een andere studie toonde al aan (legale) cannabis ervoor zorgde dat patiënten minder opiaten tot zich namen dan snurkers die het zonder de groene plant moesten doen. Van de ondervraagden in deze, verse studie kon 97 procent dat bevestigen.

Een ruime vier vijfde geïnterviewden is zelfs van mening dat cannabis zonder opium, effectiever is dan een mix van die twee. Het is in de medische wereld niet ongebruikelijk dat er bij pijnklachten zonder meer opiaten of andere rommel wordt voorgeschreven. Puntje is een beetje; dit kan zo z'n nadelen hebben. Het gebruik ervan kan namelijk leiden tot depressie en zelfs de dood, om maar wat voorbeeldjes te noemen.

Onderzoek laat echter zien dat cannabis ook een uitstekende pijnbestrijder kan zijn, zonder de nadelen van de morfine-familie. Cannabis heeft bijvoorbeeld nog nooit geleid tot een overdosis met de dood tot gevolg.

Een groot aantal kenners riepen het al een enkele decennia, maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond; een stikkie is beter dan een pilletje.

Het hele onderzoek is hier te vinden.