Vaticaan verdenkt beambten van verduistering

Een Vaticaans tribunaal heeft twee voormalige topambtenaren van een kinderziekenhuis dat eigendom is van het Vaticaan, aangeklaagd op verdenking van het wegsluizen van geld. Een bedrag van in totaal 422.000 euro zou verdwenen zijn. Het geld zou in 2013 en 2014 zijn gebruikt voor het renoveren van het appartement van een vooraanstaand kardinaal.

Giuseppe Profiti en Massimo Spina, respectievelijk de voormalige president en penningmeester van het Bambino Gesu ziekenhuis in Rome, moeten op 18 juli voor het gerecht verschijnen, aldus het Vaticaan donderdag in een persbericht. Het duo riskeert celstraffen van drie tot vijf jaar.

Het gerenoveerde appartement was van kardinaal Tarcisio Bertone, die minister van Buitenlandse Zaken was onder voormalig paus Benedictus XVI. Bertone, die niet genoemd werd in de aanklacht, werd acht maanden nadat paus Franciscus in 2013 werd verkozen ontheven uit zijn functie. De renovatie begon enkele weken daarna.

Nadat het Vaticaan vorig jaar het onderzoek naar de praktijken van Profiti en Spina bekendmaakte, zei de advocaat van Bertone dat de kardinaal nooit om de betaling van de renovatie had gevraagd of had geautoriseerd vanuit de kas van het ziekenhuis. Bertone doneerde kort daarna 150.000 euro uit zijn eigen zak als genoegdoening voor de imagoschade die het ziekenhuis had geleden, aldus het ziekenhuisbestuur.

Vaticaan verdenkt beambten van verduistering
Vaticaan verdenkt beambten van verduistering (Foto: ANP)