Ajacied Nouri (20) heeft ernstig en blijvend hersenletsel

Ajax heeft donderdag dramatisch nieuws naar buiten gebracht over Abdelhak Nouri. De net 20-jarige middenvelder heeft zaterdag ernstige en naar alle waarschijnlijkheid blijvende hersenschade opgelopen.

Nouri zakte zaterdag tijdens de oefenwedstrijd met Werder Bremen in Oostenrijk naar de grond. Daar werd hij lang behandeld en gereanimeerd, maar vermoedelijk was het daarbij opgelopen zuurstoftekort te groot. Nadat Nouri met de traumahelikopter naar het ziekenhuis van Innsbruck werd gebracht klonken de eerste berichten nog enigszins positief. Zo werd gemeld dat de speler buiten levensgevaar was en dat sprake was van 'positief optimisme'.

Het statement van Ajax, waarin men praat over de periode na de constatering van hartritmestoornissen, laat bijzonder weinig ruimte voor hoop: "De diagnose die nadien werd gesteld, is dat een groot deel van zijn hersenen niet meer functioneert en dat de kans op herstel van deze cruciale hersenfuncties nihil is. Dit alles hoogstwaarschijnlijk als gevolg van te weinig zuurstoftoevoer naar de hersenen. Hij is medisch vrijgegeven voor vervoer. De verwachting is dat Nouri op korte termijn naar een ziekenhuis in Amsterdam zal worden gebracht voor verdere verzorging."

Nouri debuteerde in september vorig jaar in de hoofdmacht van Ajax, waarvoor hij in totaal vijftien keer speelde. Ook speelde hij 45 keer voor Jong Ajax, het team waarvoor hij vorig jaar de Gouden Stier won, de prijs voor beste speler in de Jupiler League.

Nouri tijdens het duel met Werder Bremen, waarin hij later naar de grond zou zakken (Pro Shots/Nordphoto)
Nouri tijdens het duel met Werder Bremen, waarin hij later naar de grond zou zakken (Pro Shots/Nordphoto)