FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 maart 2017

Lorenzi snel klaar met Haase

Tennisser Robin Haase is er niet in geslaagd om de tweede ronde van het masterstoernooi in Indian Wells te bereiken. De Nederlander (ATP-47) dolf direct het onderspit tegen de Italiaan Paolo Lorenzi (ATP-38): 4-6 en 3-6.

Lorenzi kwam in de eerste set direct met 4-0 voor te staan voordat Haase een break ongedaan kon maken. De Nederlander was vervolgens te slordig op de stand van 4-5 om ook de tweede break ongedaan te maken.

In set twee leverde Haase zijn service in de derde game in. Via een tweede break kwam Lorenzi op een 5-2 voorsprong en mocht serveren voor de wedstrijd. De Italiaan slaagde hier niet in, maar een game later gaf Haase opnieuw zijn service weg en was de wedstrijd afgelopen.

Prachtige wedstrijd Van Barneveld en Klaasen, Van Gerwen is terug

We zijn een beetje te laat, maar dat mag de pret niet drukken, dus bij dezen: het is donderdagavond en dus is het tijd voor de Premier League Darts. Helaas is er weer Europa League-voetbal en dus is het ook dit keer niet live te zien op RTL7. Het goede nieuws is dat Michael van Gerwen weer terug is, hij speelt tegen Kim Huybrechts.

Adrian Lewis (ENG) - Phil Taylor (ENG) 7-4
Taylor opende het duel met 180, maar had daarna de nodige moeite om de eerste leg te winnen. Het niveau ging gelijk omhoog met vier 180's in de volgende twee legs. Lewis en Taylor gingen gelijk op, maar het was Jackpot die steeds lichtjes de overhand had. Taylor kon het niveau simpelweg niet bijhouden en moest zich na nog een aantal hoge scores van zijn stadsgenoot gewonnen geven: 7-4.

Adrian Lewis - Phil Taylor (Bron: PDC)
Adrian Lewis - Phil Taylor (Bron: PDC)

James Wade (ENG) - Peter Wright (SCO) 5-7
Wright is de man in absolute topvorm en hoewel hij dat vandaag niet echt liet zien, had Wade er aanvankelijk weinig tegen in te brengen. Al snel stond het 1-5 voor Snakebite, die Wade vervolgens de kans gaf terug te komen. De Engelsman kwam zelfs terug tot 4-5, maar op dat moment pakte Wright alvast het eerste punt - met een leg waar hij na zes pijlen nog voor een negendarter kon gaan. Wade pakte nog één leg, maar met dubbel 16 sleepte Wright de twee punten binnen: 7-5.

James Wade - Peter Wright (Bron: PDC)
James Wade - Peter Wright (Bron: PDC)

Kim Huybrechts (BEL) - Michael van Gerwen (NED) 5-7
Van Gerwen moest heel even op gang komen bij zijn terugkeer, maar met een 180 gevolgd door een 109-finish in de tweede leg was dat al snel weer in orde. De Nederlander gooide weer bijzonder goed, maar Huybrechts kon meer dan uitstekend met hem mee. Achtereenvolgende finishes van 76 en 96 gaven de Belg de kans om een punt veilig te stellen, maar hij miste kans op kans en zag Van Gerwen dat via dubbel 20 afstraffen. In de laatste leg was Huybrechts simpelweg niet goed genoeg en de wereldkampioen maakte het genadeloos af: 7-5. 

Kim Huybrechts - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Kim Huybrechts - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Jelle Klaasen (NED) - Raymond van Barneveld (NED) 
Er leek aanvankelijk weinig mis met Van Barneveld, die een nette 104-finish liet noteren in de tweede leg, maar al snel ging het fout. Een dramatische leg werd gewonnen door Klaasen, waarna The Cobra uitliep naar een 4-1 voorsprong. Toch gaf Barney zich niet gewonnen en een prachtige 154-finish bracht hem weer enigszins terug in de wedstrijd. Daar bleef het echter niet bij, want met onder meer finishes van 78 en 107 draaide hij het duel zelfs volledig om en kwam Van Barneveld op 5-4. Klaasen kon nog maar één leg pakken en daar bleef het bij, waardoor Barney na zijn prachtige comeback twee punten bij mag schrijven.

Jelle Klaasen - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Jelle Klaasen - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

Dave Chisnall (ENG) - Gary Anderson (SCO) 3-7
Chisnall begon zeer matig aan het duel, terwijl Anderson uitstekend stond te gooien. Binnen een paar minuten stond de tweevoudig wereldkampioen al met 0-5 voor en was het duel zo goed als gespeeld. Toch was daar ineens Chisnall die aan een comeback leek te beginnen en op 3-5 kwam. Daar bleef het helaas voor Chizzy bij, want Anderson kwam weer bij zinnen en maakte het af: 5-7.

Dave Chisnall - Gary Anderson (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Gary Anderson (Bron: PDC) 

Klaver claimt leiderschap op links

GroenLinks-leider Jesse Klaver roept linkse kiezers op zich achter hem te scharen om zo toch een linkse partij de verkiezingsoverwinning te bezorgen. "We hebben een unieke kans, voor het eerst in twintig jaar, dat een linkse partij de verkiezingen wint", zei hij donderdagavond voor bijna 5000 mensen in de Amsterdamse concertzaal AFAS Live.

Met de zogenoemde MeetUp in Amsterdam, veruit de grootste van deze verkiezingscampagne, luidt GroenLinks het slotoffensief voor de verkiezingen van komende woensdag in. Klaver koos er tot dusver voor zijn 'linkse vrienden' te ontzien. Hij bepleitte progressieve samenwerking met PvdA en SP en zei links als geheel groter te willen maken. Maar PvdA en SP, die de afgelopen jaren aanspraak maakten op de titel van grootste linkse partij, moeten GroenLinks nu in de peilingen laten voorgaan.

Klaver beloofde donderdag opnieuw dat als de kiezer van GroenLinks de grootste partij maakt, hij een centrumlinkse regering zal smeden. Twee beoogde coalitiegenoten, CDA en D66, kregen echter wel een veeg uit de pan. De GroenLinks-voorman verweet hun "de arrogantie van de macht" omdat zij en de VVD "denken dat zij uitmaken wat er na 15 maart gaat gebeuren".

GroenLinks staat in de peilingen op een verviervoudiging van de huidige vier zetels en trekt al maanden volle zalen. Sinds de bijeenkomsten van de communistische CPN in de jaren tachtig is een zo drukbezochte partijmanifestatie als die van donderdagavond nauwelijks meer gezien.

Klaver claimt leiderschap op links
Klaver claimt leiderschap op links (Foto: ANP)

Houston Texans traden quarterback Osweiler aan Cleveland Browns

De Houston Texans hebben tijdens de eerste dag van het nieuwe NFL-seizoen hun quarterback Brock Osweiler 'cadeau' gedaan aan de Cleveland Browns. Naast Osweiler krijgen de Browns ook nog een 2nd round pick voor de NFL Draft van 2018.

Osweiler ging vorig jaar naar de Texans, die hem maar liefst $72 miljoen in vier jaar beloofden. Helaas pakte de keus voor Osweiler niet goed uit voor de Texans en stelden ze het gehele seizoen aanvallend gezien teleur. Door de sterke verdediging wisten de Texans wel de AFC South-divisie te winnen. In de play-offs werd ook nog gewonnen van de Oakland Raiders, die het zonder quarterback Derek Carr moesten doen. In de divisional round van de play-offs waren de New England Patriots wel een maatje te groot en verloren de Texans met 34-16 van de uiteindelijke winnaars van de Super Bowl.

In de NFL mogen teams ieder jaar een maximaal bedrag aan spelers uitgeven. Voor het seizoen van 2017 is dit bedrag $167 miljoen. De Texans zaten hier nog onder, maar creëren met het laten gaan van Osweiler extra budget van ruim $18 miljoen. Ondertussen draait de geruchtenmolen op volle toeren en denken de kenners dat de Texans bezig zijn met het binnenhalen van quarterback Tony Romo, waarvan bekend is dat hij de Dallas Cowboys mag verlaten. 

Voor de Browns, die het al jaren slecht doen en keer op keer onderaan de competitie eindigen, lijkt dit een rare beslissing, maar niks is minder waar. De Browns hebben nog ruim $100 miljoen over om te besteden en met het krijgen van een 2nd round pick in 2018 hebben ze nu zowel in 2017 als in 2018 maar liefst 22 picks de komende twee seizoenen. Dit zou in principe genoeg moeten zijn om een compleet nieuw team neer te zetten, die over een paar jaar mee kan doen voor de divisietitel.

De komende dagen zullen duidelijk maken of Romo inderdaad naar de Texans gaat en of wij nog meer onverwachte trades gaan zien. De 2017 NFL Draft vindt plaats tussen 27 en 29 april. De Cleveland Browns, die vorig jaar maar één wedstrijd wisten te winnen, mogen de draft aftrappen.

Dreiging bij debat Ede was 'reŰel'

Meerdere eenheden van de politie zijn donderdagavond met spoed naar CineMec in Ede gereden vanwege een 'dreiging' bij een Christelijk lijsttrekkersdebat in de Gelderse plaats. Ook burgemeester Cees van der Knaap is opgeroepen.

Volgens de burgemeester kwam de dreiging 'vrij last-minute binnen', waardoor hij de raadsvergadering voortijdig moest verlaten. Over de aard van de dreiging is nog niets bekend, maar toeschouwers van het debat mogen nog gewoon naar binnen. Wel is de aanwezige politie zichtbaar bewapend.

Het Christelijk debat gaat tussen de lijsttrekkers van de partijen SGP, ChristenUnie en CDA, die in het centrum van de biblebelt natuurlijk een grote aanhang hebben. Het wordt voor de achtste keer gehouden.

Update 22:45 uur
Inmiddels is de dreiging 'ontzenuwd', volgens de politie. De burgemeester heeft laten weten dat de dreiging 'reëel' was, en dat hij tevreden is over de wijze waarop de zaak is aangepakt. Binnen bij het debat zou de sfeer goed geweest zijn. 

Duitse dark web-kindermoordenaar gepakt

De negentienjarige Duitser die een negenjarige jongen doodstak en daar op het dark web over opschepte, is na een dagenlange klopjacht opgepakt. Marcel Hesse werd gearresteerd in een snackbar in zijn woonplaats Herne. Volgens de krant Bild stond in de buurt een huis in brand. Mogelijk had Hesse zich daar de afgelopen dagen verstopt.

Hesse kende het jongetje Jaden en vroeg hem maandag om ergens mee te komen helpen. In de kelder van een huis werd Jaden vervolgens met veertig messteken vermoord. Hesse sloeg op de vlucht. De autoriteiten riepen ouders op om hun kinderen niet op straat en in speeltuinen te laten spelen. Ook in Limburg werd naar Hesse gezocht.

Duitse dark web-kindermoordenaar gepakt
Duitse dark web-kindermoordenaar gepakt (Foto: BuzzT)

Telltale's Guardians of the Galaxy komt deze lente

Telltale Games heeft meer informatie vrijgegeven over Guardians of the Galaxy, dat eind vorig jaar aangekondigd werd.

Net zoals de meeste games van Telltale zal de game wederom in vijf delen uitgebracht worden, waarvan we het eerste deel deze lente nog kunnen verwachten. Het verhaal zal volledig losstaan van de films van Marvel en zal gebaseerd zijn op de comics. Dat betekent dus ook dat de Guardians andere stemmen krijgen dan in de films, zo zal onder andere Nolan North de stem van Rocket zijn in de game.

In de game zullen de Guardians een krachtig artefact vinden. Buiten henzelf zal ook een meedogenloze vijand wel oren hebben naar het object. Buiten de nieuwe informatie krijgen we ook de eerste beelden van de game te zien, vooral opvallend is dat Telltale een iets realistischere stijl meegeeft aan de game en de cel-shading verdwenen is. Specifieke platformen heeft Telltale nog niet genoemd, hoewel ze wel bevestigen dat de game naar consoles, PC en mobiele apparaten komt.

EL: Ajax blijft kansrijk ondanks nederlaag

Ajax moet volgende week vol aan de bak in de return van de achtste finale in de Europa League. FC Kopenhagen was met 2-1 te sterk. De Amsterdammers moeten het in eigen huis echter wel zonder de geschorste aanvoerder Davy Klaassen stellen.

De wedstrijd begon dramatisch voor Ajax, want al na een halve minuut kwam de ploeg van Peter Bosz op achterstand. Rasmus Falk schoot mooi raak, na knullig verdedigen van de Amsterdammers van met name Donny van de Beek. Hij mocht in de basis beginnen en werd verkozen boven Hakim Ziyech.

Dolberg

Lange tijd in de eerste helft had Ajax niets in te brengen. Uros Matic schoot in de handen van André Onana en Nick Viergever verdedigde na een kwartier slecht uit waarna Youssef Toutouh naast schoot. Tegen het einde van het eerste halfuur was het opnieuw Viergever die de fout in ging, dit keer leverde hij de bal zomaar in en mocht hij van geluk spreken dat spits Federico Santander de bal niet in het doel kreeg.

Na ruim een halfuur was er dan ook eindelijk iets positiefs te melden over Ajax, want Kasper Dolberg tikte mooi binnen na goed voorwerk van Bertrand Traoré en de assist van Davy Klaassen: 1-1. Het was de eerste tegentreffer voor Kopenhagen in het eigen Parken Stadion sinds de goal van Aalborg BK op 20 augustus vorig jaar.

Ajax begon na dit doelpunt, dat riekte naar buitenspel, beter te voetballen en kwam ook als de bovenliggende partij uit de rust, maar Van de Beek kon na een goede actie van Traoré geen goed schot produceren en nadat Traoré zelf op de vuisten van Robin Olsen had geschoten, zag Van de Beek bij een schot ook de doelman op zijn weg,

Deksel op de neus

Wat Ajax naliet, lukte Kopenhagen in de 59ste minuut wél: Andreas Cornelius kopt de 2-1 binnen op aangeven van Peter Ankersen. Matthijs de Ligt sprong wel mee, maar niet genoeg om te voorkomen dat de nummer elf succesvol was. Na de nieuwe voorsprong begon de thuisploeg weer beter te voetballen, maar Ajax kreeg in de laatste tien minuten wel twee grote mogelijkheden op een goed resultaat.

Eerst schoot Klaassen met links op de vuisten van Olsen die het schot met moeite keerde. Even later tikt Kasper Dolberg van dichtbij binnen, maar werd de goal afgekeurd omdat hij een overtreding zou hebben gemaakt. Klaassen wond zich daar zeer over op en moest dat met geel bekopen waardoor de aanvoerder de terugwedstrijd in Amsterdam aan zijn neus voorbij ziet gaan.

Repsol ontdekt groot olieveld in Alaska

Het Spaanse olieconcern Repsol heeft een groot olieveld ontdekt in het noordelijke deel van Alaska, dat 1,2 miljard vaten (van 159 liter) aan winbare olie zou bevatten. Het gaat daarmee om het grootste olieveld dat is ontdekt op het Amerikaanse vasteland in dertig jaar.

De oliemaatschappij baseert de vondst op nieuwe testboringen. De olieproductie op de North Slope van Alaska gaat al lange tijd omlaag, dus het veld kan de lokale olie-industrie nieuw leven inblazen. In januari meldde oliebedrijf ConocoPhillips ook al een grote ontdekking in het gebied.

Repsol werkt bij het project samen met partner Armstrong Energy. Er moet in 2021 worden begonnen met productie uit het olieveld, met uiteindelijk 120.000 vaten per dag.

Repsol ontdekt groot olieveld in Alaska
Repsol ontdekt groot olieveld in Alaska (Foto: ANP)

Motorsportgrootheid Delhalle (35) verongelukt

De Franse motorcoureur Anthony Delhalle is donderdag om het leven gekomen. De grootheid uit de enduranceracerij begon aan een tweedaagse test met Suzuki op het Circuit Paul Armagnac in het Franse Nogaro, maar kwam daar zwaar ten val en brak zijn nek. Pogingen van hulpverleners om hem te redden mochten niet meer baten. Delhalle is slechts 35 jaar oud geworden.

Delhalle kwam voor het Suzuki Endurance Racing Team (SERT) al jaren uit in het wereldkampioenschap endurance. Met dat team pakte hij in de afgelopen jaren maar liefst vijf wereldtitels - 2011, 2012, 2013, 2014 en 2016 - en won hij diverse grote races. In 2004 debuteerde hij in de 24 uur van Le Mans, waar hij in 2011 en 2012 tweede werd. In 2014 en 2015 maakte Delhalle deel uit van het winnende team, telkens op een Suzuki GSX-R 1000. 

Ook de andere grote Franse 24-uursrace, de Bol d'Or, heeft Delhalle op de erelijst staan. Vorig jaar was hij er de beste, samen met Étienne Masson en Vincent Philippe, een van de beste endurancerijders ooit. Met Philippe en Freddy Foray won Delhalle in 2011 de Bol d'Or ook al eens. De test op het circuit van Nogaro was deze week bedoeld als voorbereiding op de 24 uur van Le Mans van volgende maand. 

"Anthony heeft ons na zijn zware val van vandaag verlaten", aldus een persbericht van SERT. "Onze sport is gevaarlijk en kan in elke bocht fataal zijn. Zowel technisch, met de motor, als organisatorisch, met het circuit, was niks mis." Volgens de berichten was het een fatale rijdersfout van Delhalle. "Hij ging te breed een bocht uit, waardoor zijn achterwiel op het gras terecht kwam. Zijn motor ging tegen het asfalt en hij maakte een aantal koprollen, waarbij Anthony een enorme klap op het hoofd kreeg."

Turkse minister komt op 'privÚbezoek' in Nederland

Een omstreden bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken aan Nederland zal een soort privébezoek zijn. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zijn ambtgenoot Mevlüt Cavusoglu duidelijk gemaakt dat hij diens bezoek op geen enkele manier zal ondersteunen en zijn ambtgenoot ook niet zal ontmoeten.

Ook heeft Koenders te kennen gegeven dat Nederland op geen enkele manier medewerking zal verlenen aan dit bezoek. Hij deed dit in een telefoongesprek met zijn ambtgenoot, naar aanleiding van diens verzoek Nederland officieel te bezoeken.

Koenders maakte nogmaals duidelijk dat het bezoek ongewenst is, omdat de Turkse bewindsman hier campagne wil voeren voor een referendum over de Turkse grondwet. Nederland wil niet dat Turkse ministers de Nederlandse vrijheid van meningsuiting gebruiken voor een Turkse grondwetcampagne, aldus Koenders.

Zwitserland
Zwitserland heeft geen moeite met de komst van Mevlüt Cavusoglu als die propaganda komt maken voor het referendum in april. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken wil zondag in Zürich zijn stemgerechtigde landgenoten toespreken. De veiligheidscommissie van de Zwitserse regering zag volgens de media donderdag geen reden hem dat te verbieden wegens 'een buitengewoon dreigende situatie'. De stad Zürich is daar minder gerust op.

Cavusoglu was volgens de 'Neue Zürcher Zeitung' van plan in het Hilton in Opfikon op te treden in het bijzijn van de Turkse consuls in Zwitserland en Oostenrijk. Het hotelmanagement zag daar wegens alle commotie in Duitsland en Nederland vanaf uit veiligheidsoverwegingen. Ook de politie had bedenkingen. 


Geert Wilders heeft ook een mening over de Turkse propaganda

Justin Bieber blijkt shapeshiftende Reptilian

Groot nieuws uit Australië. Hier zouden namelijk honderden fans afgelopen weekend getuige zijn geweest van een plotselinge gedaanteverwisseling van niemand minder dan Justin Bieber. De 'zanger' blijkt dan ook een shapeshiftende Reptilian te zijn.

Mysterie alom. Bieber was op de luchthaven van Perth voor de ogen van een uitzinnige menigte veranderd in een reptiel. "Zijn hoofd kromp en zijn ogen werden zwart", beweert een getuige. "Hij werd een kleine meter groter en kreeg grijze schubben op zijn huid. Het gebeurde heel erg snel, maar iedereen zag het en schreeuwde. Een heleboel mensen renden naar de uitgangen."

"De hel brak open", vertelt een andere getuige. "Meisjes vluchtten de toiletten in. Jongens renden naar buiten en sprongen in gereedstaande taxi's." Weer een andere fan laat weten kaartjes te hebben, maar nooit meer naar een concert van Bieber te gaan.

Het bijzondere is dat een van de grootste kranten in Australië, Perth Now, zondag groots uitpakte met een artikel over de gedaanteverwisseling. Ook hadden ze interviews met de getuigen gepubliceerd. Maar al na een uur hadden ze – mogelijk na enkele serieuze dreigementen van de Babylonian Brotherhood – het gehele artikel offline gehaald. Maar gelukkig zijn er hieronder nog enkele screenshots te zien:

Bieber Reptilian
Bieber Reptilian

Voorhuis stopt met schaatsen

Schaatsster Jorien Voorhuis heeft een punt achter haar loopbaan gezet. De favoriete rijdster van oud-crewlid franklop maakte het nieuws donderdag bekend. Dit jaar kwam de allroundster uit voor Team Plantina.

Voorhuis: "Ik heb voor mezelf het hoogst haalbare bereikt en alles eruit gehaald wat erin zat. Ik kan terugkijken op een heel mooie tijd. Maar het houdt ook een keer op. Dat moment is nu. Er begint een nieuw hoofdstuk in mijn leven, waar ik erg nieuwsgierig naar ben."

Tijdens haar carrière behaalde Voorhuis op de WK afstanden in 2011 een derde plaats op de 1500 en won ze in 2009 zilver op de ploegenachtervolging. Ook deed ze diverse malen mee aan de europese en wereldkampioenschappen allround. In Nederland eindigde de Twentse op de vierkamp driemaal als tweede en tweemaal als derde.

Chef milieubescherming: CO2 niet het probleem

De nieuwe baas van het Amerikaanse Bureau Milieubescherming (EPA), Scott Pruitt, is van mening dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 geen wezenlijke bijdrage levert aan de opwarming van de aarde. Dat zei de klimaatscepticus donderdag in een tv-interview met NBC.

"De menselijk invloed op het klimaat precies te meten, is een grote uitdaging. De schattingen over de omvang van die invloed lopen sterk uiteen. Ik geloof daarom niet dat kooldioxide de belangrijkste veroorzaker is van de temperatuurstijging die we ervaren", aldus Pruitt, die zijn aanstelling kreeg omdat president Trump er net zo over denkt.

Met zijn uitspraak gaat Pruitt lijnrecht in tegen de bevindingen van de meeste klimaatonderzoekers en de wetenschappelijke kennis van gerenommeerde Amerikaanse instituten op het gebied van het weer en de atmosfeer als NASA en NOAA. Ook de wereldorganisatie voor meteorologie (WMO) zei onlangs dat de recordhoge concentraties CO2 en methaangas een belangrijke oorzaak zijn van de klimaatverandering.

Pruitt genoot in het verleden bekendheid als belangenbehartiger van de kolen- en olie-industrie. Op NBC noemde hij het Parijse klimaatakkoord een slechte deal.

Chef milieubescherming: CO2 niet het probleem
Chef milieubescherming: CO2 niet het probleem (Foto: ANP)

Geen bonussen voor raad van toezicht VW

De raad van commissarissen van Volkswagen krijgt in de toekomst geen bonussen meer. Daarmee wil de Duitse automaker de kritiek pareren op de hoge bonussen na het dieselschandaal bij het bedrijf.

Een gewone commissaris krijgt voortaan een vaste vergoeding van 100.000 euro per jaar. Voor de president-commissaris en vicevoorzitter van de raad van toezicht is dat respectievelijk vier en twee ton per jaar. Het nieuwe vergoedingssysteem moet vanaf dit jaar ingaan.

President-commissaris Hans Dieter Pötsch verklaarde dat de toezichthouders bij VW vroeger tot de best betaalde topmanagers van Duitsland behoorden, maar dat het oude bonussysteem niet meer geschikt is. De voormalige president-commissaris van VW, Ferdinand Piëch, zou in 2014 nog een beloning hebben ontvangen van ruim 1 miljoen euro, waarvan bijna 90 procent door een bonus.

Geen bonussen voor raad van toezicht VW
Geen bonussen voor raad van toezicht VW (Foto: ANP)

Viaduct stort op snelweg ItaliŰ: twee doden

Twee inzittenden van een auto zijn in Italië om het leven gekomen doordat een viaduct boven de snelweg instortte op het moment dat zij er onder reden. Het incident was op de A14 bij de stad Ancona in Centraal-Italië.

Op de plek van het ongeval wordt aan de weg gewerkt. Volgens de exploitant van de snelweg was daarom boven de zesbaansweg een tijdelijk viaduct in aanbouw, dat werd aangelegd vanwege de sluiting van een andere weg.

De auto met de twee slachtoffers, een echtpaar, was het enige voertuig dat door de brug werd geraakt. Twee wegwerkers raakten gewond. Op foto's in Italiaanse media is te zien hoe het viaduct over de complete breedte van de snelweg naar beneden is gekomen.

Viaduct stort op snelweg Italië: twee doden
Viaduct stort op snelweg Italië: twee doden (Foto: ANP)

San Antonio Spurs naderen Golden State Warriors in NBA

Het reguliere NBA seizoen is de laatste maand ingegaan. Inmiddels is grotendeels al wel duidelijk welke ploegen de play-offs halen en welke een verloren seizoen draaien. Voor de topploegen is de strijd om de ranglijst nog van belang, omdat die bepaalt wie in de play-offs thuisvoordeel hebben. De Golden State Warriors en de San Antonio Spurs, nummer één en twee in de Western Conference, kwamen beiden in actie. De Texanen wonnen en de koploper verloor, waardoor het verschil tussen de twee ploegen nu erg klein geworden is.

In Oakland speelden de Golden State Warriors tegen de Boston Celtics. Drie kwarten lang was het een gelijkopgaande strijd. In het vierde kwart liep Boston echter snel weg van de tegenstander. Halverwege het kwart maakten de bezoekers vijftien punten op rij. De Warriors kwamen in het laatste kwart niet verder dan twaalf punten. De koploper in de NBA leed in die periode maar liefst acht maal onnodig balverlies.

Boston eindigde de wedstrijd met een 86-99 overwinning. Voor Golden State was dit het laagste puntentotaal van het seizoen. Ook was het de derde nederlaag in vijf wedstrijden zonder de geblesseerde Kevin Durant. Warriors-fans mogen zich voorzichtig zorgen gaan maken.

Topscorer bij Boston werd Isaiah Thomas met 25 punten. Kelly Olynyk, de langharige Canadees, speelde een glansrol vanaf de bank. In de 26 minuten die hij op het veld stond scoorden de Celtics 29 punten meer dan hun tegenstander.

De Splash Brothers Steph Curry en Klay Thompson hadden een op het oog redelijke wedstrijd, al vielen de afstandschoten weer niet. De heren waren samen goed voor 48 punten. Als team kwamen de Warriors niet verder dan zes gemaakte driepunters uit dertig pogingen.

De naaste belager in het westen, de San Antonio Spurs, wisten wel te winnen. Tegen de Sacramento Kings maakten de Texanen een achterstand van liefst 28 punten goed om uiteindelijk met 114-104 te winnen.

De Spurs gaven Kawhi Leonard en LaMarcus Aldridge rust na een aantal zwaarbevochten overwinningen. Dit gemis leek de ploeg pijn te doen, in het tweede kwart stonden de Kings met 31-59 achter. Geleidelijk werd de achterstand echter goed gemaakt. Patty Mills maakte met nog zes minuten te spelen een driepunter die zijn ploeg een 95-92 voorsprong gaf. Deze werd niet meer uit handen gegeven.

Het waren een aantal oudgedienden die de punten maakten voor de Spurs. Manu Ginobili en David Lee werden met 19 en 18 punten topscorer bij de Spurs. Het was voor San Antonio de vijftigste overwinning van het seizoen. Dit is ook het twintigste seizoen op rij waarin de Spurs minstens vijftig wedstrijden wisten te winnen. Hier zit ook een seizoen bij dat na een spelersstaking uit slechts 66 wedstrijden bestond. Geen andere ploeg wist in de NBA geschiedenis vaker dan twaalf seizoenen op rij vijftig wedstrijden te winnen.

De Sacramento Kings namen tijdens de All-Star break afstand van sterspeler én probleemgeval DeMarcus Cousins. Op veel overwinningen hoeven de Kings zonder Cousins niet te rekenen, maar het geeft een aantal jonge spelers wel de kans om te laten zien wat ze in huis hebben. Rookie Skal Labissiere, die achter Cousins zelden speeltijd kreeg, kwam in veertien minuten tot vijftien punten. Het zijn kleine strohalmen waar Sacramento zich aan vast kan klampen.

DeMarcus Cousins kent vooralsnog weinig succes met zijn nieuwe ploeg, de New Orleans Pelicans. Thuis ging de ploeg onderuit tegen de Toronto Raptors, 87-94. De ploeg verloor al vroeg in de wedstrijd Anthony Davis met een polsblessure. Deze lijkt mee te vallen en Davis kan waarschijnlijk over een paar dagen weer terugkeren op het veld.

Bij Toronto, dat het deze weken zonder point guard Kyle Lowry moet doen, kende DeMar DeRozan een off-night. Center Jonas Valanciunas nam het voortouw voor zijn ploeg en kwam tot 25 punten en 13 rebounds.

 

 Top 10 plays van de afgelopen nacht. Bron: YouTube.


Uitslagen

Orlando Magic – Chicago Bulls 98-91
Atlanta Hawks – Brooklyn Nets 110-105
Miami Heat – Charlotte Hornets 108-101
Milwaukee Bucks – New York Knicks 104-93
New Orleans Pelicans – Toronto Raptors 87-94
Houston Rockets – Utah Jazz 108-115
Minnesota Timberwolves – Los Angeles Clippers 107-91
Indiana Pacers – Detroit Pistons 115-98
San Antonio Spurs – Sacramento Kings 114-104
Denver Nuggets – Washington Wizards 113-123
Golden State Warriors – Boston Celtics 86-99

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 42-20
Boston Celtics 41-24
Washington Wizards 39-24
Toronto Raptors 38-26
Atlanta Hawks 35-29
Indiana Pacers 33-31
Chicago Bulls 31-33
Detroit Pistons 31-33
Miami Heat 31-34
Milwaukee Bucks 30-33
Charlotte Hornets 28-36
New York Knicks 26-39
Orlando Magic 24-41
Philadelphia 76ers 23-40
Brooklyn Nets 11-52

Western Conference

Golden State Warriors 52-12
San Antonio Spurs 50-13
Houston Rockets 44-21
Utah Jazz 41-24
Los Angeles Clippers 38-26
Memphis Grizzlies 36-28
Oklahoma City Thunder 35-29
Denver Nuggets 29-35
Portland Trail Blazers 27-35
Dallas Mavericks 27-36
Minnesota Timberwolves 26-37
Sacramento Kings 25-39
New Orleans Pelicans 25-40
Phoenix Suns 21-43
Los Angeles Lakers 19-45

12 gruwelijke momenten in Resident Evil 7

Resident Evil 7 is een puike horrorgame en zit vol met WTF-momenten. We hebben de gruwelijkste 12 gebeurtenissen uit het eerste uur van de game op een rijtje gezet maar wees gewaarschuwd: de beelden bevatten behalve veel gruwelijkheden ook spoilers, dus kijken is niet aan te raden als je nog alonwetend aan de game wil beginnen.

Capcom trapte 2017 goed af met de release van Resident Evil 7: Biohazard. De nieuwe griezelgame kon rekenen op lovende recensies, zo ook bij ons. Een belangrijke feature in Resident Evil 7 is de ondersteuning van virtual reality. Met onderstaande video kun je je wellicht een voorstelling maken van wat spelen in VR zo intens maakt. Vergeet niet helemaal tot het einde te kijken voor een zeldzame, verknipte ontmoeting met Jack Baker.

Coronel voor dertiende jaar op rij in WTCC

Tom Coronel neemt dit seizoen opnieuw deel aan het World Touring Car Championship. Net als vorig seizoen zal hij een Chevrolet Cruze TC1 van ROAL Motorsport besturen.


De 44-jarige coureur wist vorig seizoen twee races te winnen en werd elfde in de eindstand. Met de slogan ”Never change a winning team” wordt dit het zesde seizoen in dienst van het Italiaanse team. Naast het team en auto zijn ook het startnummer #9, sponsoren en kleurenschema niet gewijzigd.

Never change a winning team (Bron: Youtube)

Voor het nieuwe seizoen zijn momenteel twaalf deelnemers bevestigd. Plannen om ook TCN2 (TCR) auto's toe te laten zijn door de World Motor Sport Council afgeblazen. Het WTCC-seizoen start 9 april in de Marokkaanse hoofdstad Marrakesh.

Bevestigde deelnemers
Tiago Monteiro (POR) – Honda Racing Team JAS – Honda Civic WTCC
Norbert Michelisz (HUN) – Honda Racing Team JAS – Honda Civic WTCC
Ryo Michigami (JAP) – Honda Racing Team JAS – Honda Civic WTCC
Thed Björk (SWE) – Polestar Cyan Racing – Volvo S60 TC1
Nicky Catsburg (NED) – Polestar Cyan Racing – Volvo S60 TC1
Néstor Girolami (ARG) – Polestar Cyan Racing – Volvo S60 TC1
Rob Huff (GBR) – Münnich Motorsport – Citroën C-Elysée WTCC
Tom Chilton (GBR) – Sébastien Loeb Racing – Citroën C-Elysée WTCC
John Filippi (FRA) – Sébastien Loeb Racing – Citroën C-Elysée WTCC
Aurélien Panis (FRA) – Zengo Motorsport – Honda Civic WTCC
Mehdi Bennani (MAR) – Sébastien Loeb Racing – Citroën C-Elysée WTCC
Tom Coronel (NED) – ROAL Motorsport – Chevrolet RML Cruze TC1

Geruchten
TBC – Zengo Motorsport – Honda Civic WTCC

Vettel geeft gas op voorlaatste testdag

Sebastian Vettel heeft op de voorlaatste testdag voorafgaand aan het nieuwe Formule 1-seizoen op het circuit van Barcelona laten zien klaar te zijn voor Australië. De Duitser reed in Spanje naar een tijd van 1.19,024 op ultrazachte banden en was hiermee de snelste deze winter tot nu toe.

Ferrari concentreerde zich aan het eind van de ochtend op snelle runs en Vettel zette keer op keer de snelste tijd neer. De Italianen en de concurrenten weten ook dat er nog meer in het vat zit, want Vettel kwam telkens rustig uit de laatste bocht, waardoor er nog minimaal een halve seconde tijdwinst te behalen valt. Betrouwbaar is de SF70H ook, want Vettel reed in de middag nog een volledige raceafstand, waardoor zijn dagtotaal op 156 ronden uitkwam.

De tweede tijd was voor Mercedes-coureur Lewis Hamilton die aan het eind van de ochtend op het ultrazachte rubber 1.19,352 noteerde. Hiermee was de Brit 0,8 seconde sneller dan Esteban Ocon die met de Force India eindelijk eens een snelle tijd liet noteren. Hij reed uiteindelijk 137 ronden.

Ook andere teams wisten vandaag veel kilometers te maken. Zo reed Kevin Magnussen met de Haas 119 ronden en Daniel Ricciardo met de Red Bull 128 rondjes. Sauber en Williams lieten beiden twee coureurs rijden en kwamen in totaal ook ruim boven de 100 uit.

McLaren kende, zoals helaas gewoonlijk, weer de nodige problemen. Stoffel Vandoorne kwam aan het eind van de ochtend tot tweemaal toe stil te staan met elektronische problemen. In de middag kwam hij nauwelijks in actie. Ook het fabrieksteam van Renault had nog steeds problemen, waardoor Nico Hülkenberg helemaal niet in actie kwam en Jolyon Palmer 53 ronden neerzette.

Morgen is de laatste testdag. Dan gaan we onder meer Max Verstappen weer in actie zien.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:19.024 Ultrasoft 156
2 L. Hamilton Mercedes 1:19.352 Ultrasoft 52
3 E. Ocon Force India 1:20.161 Ultrasoft 137
4 D. Kvyat Toro Rosso 1:20.416 Supersoft 94
5 K. Magnussen Haas 1:20.504 Ultrasoft 119
6 D. Ricciardo Red Bull 1:20.824 Soft 128
7 S. Vandoorne McLaren 1:21.348 Ultrasoft 48
8 V. Bottas Mercedes 1:21.819 Soft 95
9 P. Wehrlein Sauber 1:22.347 Ultrasoft 44
10 J. Palmer Renault 1:22.418 Soft 53
11 M. Ericsson Sauber 1:23.330 Soft 88
12 F. Massa Williams 1:24.443 Medium 80
13 L. Stroll Williams 1:24.863 Soft 85

Zeven jaar cel geŰist tegen Frank Masmeijer

Het Openbaar Ministerie in België heeft donderdag een celstraf van zeven jaar geëist tegen Frank Masmeijer. De voormalige televisiepresentator wordt verdacht van betrokkenheid bij grootschalige cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen.

Naast de celstraf eist het OM een boete van 4000 euro, bevestigt Masmeijers Belgische advocaat Kris Vincke. Die boete is tegen zo'n beetje alle in totaal 26 verdachten geëist. De geëiste celstraffen lopen uiteen van zes tot tien jaar. "Het gaat om een samenvoeging van dossiers, ik ken ook niet alle verdachten", vult Vincke aan.

Wanneer uitspraak wordt gedaan, is nog niet bekend. Vincke verwacht dat vlak voor de zomer bekend is of en hoe lang Masmeijer de cel in moet. De pleidooien vinden plaats in mei, de advocaat denkt dat de uitspraak niet voor eind juni bekend is. Masmeijer ontkent alle betrokkenheid bij de cocaïnesmokkel.

Zeven jaar cel geëist tegen Frank Masmeijer
Zeven jaar cel geëist tegen Frank Masmeijer (Foto: BuzzE)

Greipel sprint naar zege in Parijs-Nice, Groenewegen derde

André Greipel heeft de vijfde etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Duitser van Lotto Soudal was in massasprint te sterk voor Arnaud Démare en Dylan Groenewegen. Julian Alaphilippe blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Na acht kilometer was de vlucht van de dag al vertrokken: Lilian Calmejane (Direct Energie), Rémy Di Grégorio (Delko Marseille Provence KTM), Pierre-Luc Perichon (Fortuneo-Vital Concept), Axel Domont (AG2R La Mondiale), Federico Zurlo (UAE Team Emirates) en Natnael Berhane (Dimension Data) kregen een vrijgeleide van het peloton, waar Quick Step Floors het tempo bepaalde.

Op 12 kilometer werden de vluchters gepakt door het peloton, waar de voorbereiding op de massasprint kon beginnen. Groenewegen ging in de sprint als eerste aan, maar Greipel kwam nog makkelijk voorbij Groenewegen. Ook Démare ging nog net voorbij Groenewegen.

Thomas wint tweede etappe Tirreno-Adriatico, Dumoulin tweede

Geraint Thomas heeft de tweede etappe gewonnen in de Tirreno-Adriatico. De renner van Team Sky kwam alleen aan na een etappe van 228 kilometer. Tom Dumoulin werd op negen seconden tweede, net voor Peter Sagan. Greg van Avermaet neemt de leiderstrui over van Damiano Caruso.

Al snel na de start ontstond de vlucht van de dag: Hugo Houle (Ag2r La Mondiale), Davide Ballerini, Raffaello Bonusi (beiden Androni - Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani - CSF), Alan Marangoni (NIPPO - Fantini) en Charles Planet (Team Novo Nordisk). Het zestal kreeg een maximale voorsprong van vijf minuten.

Met nog 26 kilometer te gaan werden de vluchters gegrepen door het peloton, waar BMC het tempo aangaf. Op de Montecatini zocht team Sky de aanval met Gianni Moscon en Diego Rosa, maar beide keren zonder succes.

Op acht kilometer van de streep trok Quick-Step Floors door. Met nog vijf kilometer te gaan ging Bob Jungels in de aanval. De Luxemburgs kampioen kwam niet los van het peloton. De aanval van Thomas was wel succesvol. De Brit van Team Sky kreeg Jungels, Caruso en Jonathan Castroviejo met zich mee. Thomas ging er vervolgens alleen vandoor, waar de andere drie aarzelden

Net voor het ingaan van de laatste kilometer ging Dumoulin in de tegenaanval, maar kwam niet dichter bij Thomas. De renner van team Sky hield stand en kwam solo aan. Dumoulin bleef het peloton net voor en werd tweede, voor Sagan en Van Avermaet. Van Avermaet neemt wel de leiderstrui over van Caruso.

Limburgse politie alert op kindermoordenaar

Op Duits verzoek kijkt de Limburgse politie mee uit naar een negentienjarige Duitser uit Herne, die verdacht wordt van de moord op een negenjarig buurjongetje afgelopen maandag. De verdachte, Marcel H., is voortvluchtig en wordt in het grensgebied bij Limburg gezocht.

Zo hield de politie donderdag onder meer een klopjacht in een ziekenhuis in Mönchengladbach, vlakbij de grens met Roermond.

Volgens een woordvoerder wordt op verzoek van de Duitse politie een foto van H. getoond tijdens briefings van de Limburgse politie. Die let op of H. zich mogelijk in Limburg bevindt.

Internet
Het jongetje werd met tientallen messteken vermoord en gevonden in de kelder van de woning van de verdachte. De kindermoord schokt Duitsland, temeer omdat de verdachte er op Darknet, een afgeschermd deel van internet, over opschepte.

Volgens Duitse media zijn ook de Bandidos begonnen met een zoekactie. De stiefvader van het jongetje zou volgens het dagblad Bild banden met de motorclub hebben.

Limburgse politie alert op kindermoordenaar
Limburgse politie alert op kindermoordenaar (Foto: ANP)

Wilders wil spoeddebat over Turkse campagne

PVV-leider Geert Wilders wil zo snel mogelijk een debat over het bezoek dat een Turkse minister vrijdag wil brengen aan Hengelo. Hij roept de Tweede Kamer donderdag op terug te komen van het verkiezingsreces. De bewuste minister noemde Wilders eerder 'een fascist'.

Wilders noemt het bezoek "onaanvaardbaar". De Turkse regering wil in Nederland campagne voeren voor een referendum in april dat de president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven. Turkije wil de Turkse gemeenschap in Nederland aansporen voor een sterkere positie van Erdogan te stemmen. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om een campagne door de Turkse Staat, dus niet door parlementariërs die toevallig voor of tegen zijn.

Eerder werd al bekend dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zaterdag in Rotterdam campagne wil voeren. De Nederlandse regering is tegen dergelijke Turkse manifestaties in ons land. Premier Rutte zei daarover vandaag op een EU-top in Brussel: "De gesprekken zijn gaande. De kans om tot een goede oplossing te komen neemt af als ik er verder iets over zeg. Het is niet zo dat we in algemene zin Turkse politici tegenhouden maar Turkse ministers die willen komen spreken over een puur nationale gelegenheid is ongewenst." 

Die gesprekken gaan tussen de Turkse minister en minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Daarbij is door Cavusoglu voorgesteld om na de Nederlandse verkiezingen campagne te komen voeren, namelijk op zaterdag. Ook die optie is voor Mark Rutte niet bespreekbaar, terwijl D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft laten weten dat dat voorstel 'een stap in de goede richting is.

Wilders wil spoeddebat over Turkse campagne
Wilders wil spoeddebat over Turkse campagne (Foto: ANP)

Nederlandse verkiezingen onder toezicht OVSE

We kennen het van dictaturen in donker Afrika of juntastaten in Zuid-Amerika: internationale controleurs bij de verkiezingen. Maar ook in Nederland zijn ze te gast, overigens op ons eigen verzoek. Om te controleren of er niet, zoals volgens Donald Trump in de VS gebeurd zou zijn, vijf miljoen illegale stemmen worden uitgebracht.

Een internationale missie bekijkt of de Nederlandse verkiezingen goed zijn georganiseerd en uitgevoerd worden. Het zijn de zes waarnemers van een tak van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), het Bureau Democratische Instellingen en Mensenrechten (Odihr). De Nederlandse overheid heeft zoals in eerdere jaren de OVSE uitgenodigd te komen kijken.

Eerder dit jaar heeft de internationale organisatie na een driedaagse verkenningsmissie in januari beslist wat voor waarnemers er in ons land aan de slag gaan. De missie staat nu onder leiding van de Hongaar Miklós Haraszti en richt zich van 1 tot 18 maart vooral op juridische en organisatorische aspecten. De missie gaat niet het stemmen zelf of het tellen van de stembriefjes controleren. De bevindingen van de missie moeten acht weken na de stembusgang bekend worden.

OVSE-waarnemers voor stembusgang in de weer
OVSE-waarnemers voor stembusgang in de weer (Foto: ANP)

StembureauApp volgt opkomst op de voet

In navolging van pionier Rotterdam voeren ook Den Haag, Utrecht, Groningen en Zoetermeer de komende verkiezingen de StembureauApp in. Daarmee kan van minuut tot minuut de opkomst van de kiezers in de stemlokalen worden gevolgd. Het opkomstpercentage is op de voet te volgen via de websites van de betrokken gemeenten.

De deelnemende gemeenten besloten pas donderdag, minder dan een week voor de verkiezingen, de invoering door te zetten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde eerst zekerheid hebben over het feit dat de App geen onderdeel uitmaakt van het telproces en dat er evenmin telresultaten mee worden doorgegeven.

De app houdt precies bij wanneer een stempas wordt gescand die is afgegeven aan de voorzitter van het stembureau. Met die scan wordt het stempasnummer gecontroleerd en via de app nogmaals op geldigheid gecheckt. Daardoor kunnen menselijke fouten of fraude worden voorkomen, aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Alleen aantallen
Hij benadrukt dat alleen aantallen worden bijgehouden, maar dat geen stemgedrag of telling van stemmen wordt vastgelegd. Op afstand houdt de centrale verkiezingsorganisatie vanuit de gemeentehuizen het verkiezingsproces in de gaten.

Ambtenaren van de gemeente Rotterdam experimenteren al jaren met deze StembureauApp. Dat gebeurde voor het eerst in twintig stembureaus tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2012. Later werd de opkomstapplicatie ook beproefd tijdens de raadsverkiezingen van 2014 en het referendum over de Woonvisie in november vorig jaar. Nu is de applicatie zo ver ontwikkeld dat ook andere steden er gebruik van kunnen maken. Dat gebeurt volgens de regels van de Kieswet.

De StembureauApp is onafhankelijk op veiligheid gecontroleerd in orde bevonden door het beveiligingsbureau Fox-IT, aldus de gemeente Rotterdam.

StembureauApp volgt opkomst op de voet
StembureauApp volgt opkomst op de voet (Foto: ANP)

Wenger houdt rekening met mening van fans

Arsène Wenger zegt de meningen van supporters mee te nemen in zijn besluit om na dit seizoen wel of niet bij Arsenal te blijven.

De Fransman heeft een aflopend contract en steeds meer fans vinden het tijd dat Wenger opstapt. Arsenal werd in de Champions League vernederd door Bayern München (tweemaal 5-1) en in de Premier League is de ploeg kansloos voor de titel. Fans van de club uit Noord-Londen wachten al sinds 2004 op een landstitel.

Voorafgaand aan het thuisduel met Bayern protesteerde een groep supporters buiten het Emirates Stadium tegen het aanblijven van hun manager. "Je houdt overal rekening mee. Hun mening zal niet de belangrijkste factor zijn, maar het speelt natuurlijk wel mee", zei de 67-jarige coach donderdag op een persconferentie.

"Ik werk niet voor mijn eigen imago, ik werk voor deze club en dat doe ik met volle overgave", aldus Wenger. "Ik heb laten zien dat ik van Arsenal houd, dat ik loyaal ben en dat ik de juiste beslissingen maak. Dat wil ik blijven doen, met respect voor de waarden die ik belangrijk vind. Als dat niet meer kan, kan ik hier niet meer zijn."

Elder Scrolls: Legends eindelijk officieel uit

Het heeft langer geduurd dan verwacht, maar de CCG van Bethesda The Elder Scrolls: Legends is eindelijk gelanceerd op pc. Er wordt hard gewerkt aan een release op andere platformen en uitbreidingen. Lees onze preview voor meer info over dit kaartspel.

De eerste grote verhaalmodus-uitbreiding “The Fall of the Dark Brotherhood” komt 5 april uit. Hier krijg je meer dan 20 missies voor je kiezen in drie verschillende maps en ten minste 40 nieuwe kaarten. Deze uitbreiding is niet gratis, maar de fans krijgen er wel een rijdier voor terug die je kunt gebruiken in de MMORPG The Elder Scrolls Online. In mei komen de gratis toevoegingen, zoals Twitch ondersteuning, Gauntlet-modus-toenooien en een toeschouwer-optie. Bethesda hoopt 23 maart de iPad-versie uit te brengen, in april een Android-variant voor tablets, in mei de MacOS-versie en begin van de zomer een smartphone-versie.

Billboard met porno jaagt brandweerman de dood in

In de Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad hebben nog onbekende hackers de dood van een brandweerman op hun geweten. Een groot billboard op een drukke kruising in de stad werd gehacked, waarna men in plaats van reclames filmpjes te zien kreeg van de schijnbaar populaire pornosite Xvideos, waar uw redacteur uiteraard nog nooit van heeft gehoord.

Een passerende bestuurder filmde de filmpjes en zette zijn filmpje op internet, waar het de hele wereld over ging. Omdat de nogal expliciete beelden bestuurders mogelijk af konden leiden werd besloten om de brandweer erop af te sturen om het billboard uit te schakelen. Alvaro Jimenez Gonzalez was een van de opgeroepen brandweerlieden, maar hij zou niet meer terugkeren. 

Alvaro klom naar boven, maar verloor zijn evenwicht en stortte op de grond te pletter, aangezien hij geen klimtuig droeg. Hulpverleners behandelden hem en brachten hem over naar een ziekenhuis, maar daar overleed de arme man. De brandweercommandant van Mexico-Stad, Raul Esquivel, bevestigde het voorval. "We bieden alle mogelijke steun aan Alvaro's familie en collega's namens de hele brandweer van Mexico-Stad en de staat er omheen", aldus Esquivel.

Het bedrijf dat het billboard beheerd, Grupo Carteleras, bevestigde dat het apparaat inmiddels is uitgeschakeld en veroordeelde de hacker(s). "We weten dat dergelijke zaken ongemakkelijk zijn voor mensen die voorbij komen rijden", aldus een woordvoerder die vermoedelijk evenmin bekend is met Xvideos. Lokale autoriteiten hebben het bedrijf verzocht de beveiliging te verbeteren om een herhaling van het dodelijke ongeval te voorkomen. 

Honkballers verliezen van IsraŰl op World Baseball Classic

De Nederlandse honkbalploeg heeft op de World Baseball Classic de eerste nederlaag geleden. In de derde en laatste wedstrijd in de eerste groepsfase was Israël te sterk voor de ploeg van bondscoach Hensley Meulens. Veel maakt het niet uit, want Nederland was al door naar de tweede groepsfase en een eerste of tweede plek in de eerste fase maakt geen verschil wat betreft de tegenstanders in fase twee.

In Seoul ging het daarom alleen om de eer en, toch niet onbelangrijk, een financiële premie voor het winnen van de groep. Startende pitcher Rob Cordemans, in 2006, 2009 en 2013 ook al van de partij op de WBC, kreeg een aantal klappen om de oren van de Amerikanen met Joodse roots, die uitkomen voor Israël. Cordemans werd gelijk van de heuvel gehaald, maar de 3-0 achterstand kon niet meer ingehaald worden. 

Namens Nederland deed eigenlijk alleen Jurickson Profar het met drie hits naar behoren en pas richting het einde van het duel kon er toch nog gescoord worden. Israël zegevierde uiteindelijk met 4-2. Nederland begint zondag aan de tweede groepsfase, die wordt gespeeld in de Tokyo Dome in Japan. Het thuisland heeft zich daar naast Nederland en Israël ook al voor geplaatst en zal vrijdag vergezeld worden door Australië of Cuba. 

Duitse overheid bezorgd over 'wolvengroet'

Tijdens de toespraak van Mevlüt Cavusoglu dinsdagavond in Hamburg hebben verscheidene aanwezigen en ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zelf de 'wolvengroet' gebracht. Dat is het herkenningsgebaar van de Turkse nationalisten en in Duitsland reden voor zorg.

"Het is in de regel een duidelijk teken van nationalistische gezindheid en een criterium voor indeling bij de Ülkücü-beweging, die door de binnenlandse veiligheidsdienst in de gaten wordt gehouden", verklaarde de Hamburgse afdeling van de dienst donderdag. "Of het maken van dit teken al als lidmaatschap van nationalistische groeperingen kan worden beschouwd, staat niet vast, maar het is wel een bedenkelijke verwijzing ernaar."

Omdat hun ideeën niet stroken met het liberaal-democratisch staatsbestel volgen de Duitse autoriteiten al lang de gangen van personen die tot de 'Grijze Wolven' of 'Idealisten' (Ülkücüler) worden gerekend. In Turkije worden zij politiek vertegenwoordigd door de rechts-nationalistische MHP, in het Westen staat die bekend als een extreemrechtse of fascistische partij. Ook in Nederland monitort de AIVD sympathisanten.

Duitse overheid bezorgd over 'wolvengroet'
Duitse overheid bezorgd over 'wolvengroet' (Foto: ANP)

Celstraffen tot ruim 5 jaar voor wapenhandel

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag celstraffen tot ruim vijf jaar opgelegd aan vijf personen wegens wapenhandel. De mannen, tussen de 27 en 66 jaar oud, maakten volgens de rechtbank deel uit van een "duurzaam en goed georganiseerd samenwerkingsverband, waarin iedere verdachte een eigen, specifieke rol vervulde en waarin verdachten goed op elkaar ingespeeld waren".

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder gevangenisstraffen variërend van drie tot negen jaar. De rechtbank legde de maximaal mogelijke straf van vijf jaar en zeven maanden op aan de 66-jarige wapenleverancier. De leider van de organisatie, een 39-jarige Amsterdammer kreeg vijf jaar cel.

De zaak kwam aan het licht in het onderzoek naar de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012.

Celstraffen tot ruim 5 jaar voor wapenhandel
Celstraffen tot ruim 5 jaar voor wapenhandel (Foto: ANP)

Verratti: "Barcelona zei dat het over was"

FC Barcelona bleef geloven in een wonder tegen Paris Saint-Germain, aldus de spelers na afloop. Marco Verratti van PSG beweert echter iets anders.

Na de 4-0 nederlaag in Parijs had Barcelona minimaal vier goals nodig om nog kans te maken op een plek in de kwartfinales. Toen Edinson Cavani in Camp Nou de 3-1 maakte, leek de wedstrijd daarom gespeeld. "Ik sprak toen een paar spelers van Barcelona en zij zeiden dat het voorbij was", aldus Verratti tegen L'Equipe.

Door drie goals in de laatste zeven minuten zorgde Barcelona tóch voor een geweldige stunt. "Ik heb er geen verklaring voor. Dit is voetbal", aldus Verratti. "Ik zal deze wedstrijd nooit vergeten. Hopelijk is dit voor iedereen een goede les geweest."

Barcelona heeft de zege volgens de Italiaan wel verdiend. "Het was moeilijk om ons eigen spel te spelen, Barça zette ons voor rust te veel onder druk. In de tweede helft speelden we beter. We zijn kapot, we hebben met 6-1 verloren. En niet vanwege de scheidsrechter. We zijn hier zelf verantwoordelijk voor."

OM ontcijfert versleutelde misdaaddata

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) zeggen de hand te hebben gelegd op een schat aan misdaaddata die kunnen leiden tot beslissende doorbraken in lopende strafzaken. De opsporingsdiensten hebben toegang gekregen tot 3,6 miljoen versleutelde berichten, afkomstig van computerservers van het Nederlandse bedrijf Ennetcom in Canada.

Die gegevens, onder meer afkomstig uit het versleutelde berichtenverkeer via aangepaste smartphones van criminelen, hebben bewijs opgeleverd voor tientallen strafrechtelijke onderzoeken naar liquidaties, gewapende overvallen, drugshandel, witwassen, pogingen tot moord en andere georganiseerde criminaliteit. Dat meldt het OM donderdag.

Die servers werden in april 2016 gekopieerd op verzoek van het Landelijk Parket van het OM. Ennetcom is volgens het OM de grootste aanbieder van versleutelde communicatie aan criminelen in Nederland, met verkooppunten in West-Europa en Zuid-Amerika.

OM ontcijfert versleutelde misdaaddata
OM ontcijfert versleutelde misdaaddata (Foto: BuzzT)

Vettel bloedsnel, Stroll en Ericsson rijden veel

Sebastian Vettel heeft op de derde Formule 1-testochtend van de tweede week in Barcelona weer veel indruk gemaakt. De Duitser stuurde zijn Ferrari ronde na ronde razendsnel over het Catalaanse circuit en klokte met 1:19.024 ruimschoots de snelste tijd van de wintertests.

Uiteindelijk legde Vettel met zestig rondjes bijna een volledige raceafstand af, waardoor het team weer veel waardevolle informatie kon vergaren. Van de 'grote namen' zette Vettel de meeste ronden neer, maar twee man spanden de kroon: Marcus Ericsson stuurde zijn Renault bijna negentig keer over het circuit en de jonge Canadees Lance Stroll deed daar met 85 rondjes niet veel voor onder.

Ericsson en Stroll hadden de opdracht gekregen om vooral lange runs te maken. Vooral voor Stroll was het erg prettig om vier uur lang rondjes te kunnen draaien, aangezien zijn eerste dagen in de Formule 1 vol problemen zaten. Die waren er dit keer, zoals te doen gebruikelijk, bij McLaren. Stoffel Vandoorde moest de auto tot twee keer toe aan de kant zetten en Honda is de problemen weer aan het onderzoeken.

De resultaten van de ochtend in Barcelona

# Coureur Team Tijd Banden Ronden
1 Sebastian Vettel Ferrari 1:19.024 Ultrasoft 60
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:19.352 Ultrasoft 52
3 Esteban Ocon Force India 1:20.161 Ultrasoft 51
4 Daniil Kvyat Toro Rosso 1:20.416 Supersoft 34
5 Daniel Ricciardo Red Bull Racing 1:20.824 Soft 41
6 Kevin Magnussen Haas F1 1:20.863 Supersoft 45
7 Stoffel Vandoorne McLaren 1:21.348 Ultrasoft 33
8 Jolyon Palmer Renault 1:22.418 Soft 31
9 Marcus Ericsson Sauber 1:23.330 Soft 88
10 Lance Stroll Williams 1:24.863 Soft 85
11 Felipe Massa Williams geen tijd Nvt 0
12 Valtteri Bottas Mercedes geen tijd Nvt 0
13 Pascal Wehrlein Sauber geen tijd Nvt 0

'Moslim-kritische partijen laten het afweten'

In afwezigheid van de voornaamste moslim-kritische partijen wordt vrijdagavond in de Essalam Moskee in Rotterdam het eerste Nationale Moslimdebat gehouden.

CDA, D66, DENK, GroenLinks, PvdA, SP en Ondernemerspartij hebben hun deelname bevestigd. PVV-lijsttrekker Geert Wilders liet via Twitter al weten niet te komen ("No way. Behalve als ik die megamoskee definitief mag sluiten."). Daarna zegde ook VNL-lijsttrekker Jan Roos zijn aanvankelijk aangekondigde komst af. "@VoorNederland marchandeert niet met de westerse waarden", aldus de partij.

Wel heeft lijsttrekker en ex-PVV-Kamerlid Hero Brinkman (Ondernemerspartij) zich op het laatste moment aangemeld voor het debat, dat gaat over de identiteit in Nederland, discriminatie en uitsluiting, radicalisering, polarisatie en de scheiding van kerk en staat. Volgens Brinkman is het "laf" om het debat uit de weg te gaan. "Als je kritiek hebt, moet je in een democratie ook zo mans zijn om die overal te durven uiten", zegt hij. Hij kondigt aan een "genuanceerde, goede mening" over de islam in Nederland te zullen geven, "waar veel moslims het mee eens, maar salafisten niet blij mee zullen zijn".

Teleurgesteld

De organisatie zegt donderdag teleurgesteld te zijn in de opstelling van de andere moslim-kritische partijen. "Het roept bij ons de vraag op: wat willen ze nu eigenlijk van Nederlandse moslims?" Volgens de organisatie "laten de partijen die het meest uitgesproken zijn over islam in Nederland het nu afweten, de meeste zonder opgaaf van reden".

Directeur Marianne Vorthoren van organisator Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) meldt dat onder de driehonderd aanwezigen wel PVV-stemmers aanwezig zijn.

Aboutaleb

Er wordt gerekend op de komst van de politici Mustafa Amhaouch (CDA), Salima Belhaj (D66), Farid Azarkan (DENK), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), fractievoorzitter Attje Kuiken (PvdA) en Sadet Karabulut (SP). Ook Ahmed Aboutaleb woont het debat bij, volgens de organisatie "niet als deelnemer maar als burgemeester van de stad".

Internationale media als CNN, Reuters, Al-Jazeera en zelfs een Japans tv-station hebben hun komst naar de moskee aangekondigd.

'Moslim-kritische partijen laten het afweten'
'Moslim-kritische partijen laten het afweten' (Foto: ANP)

Broederliefde geen Ambassadeur van de Vrijheid

De populaire hiphopformatie Broederliefde is toch geen Ambassadeur van de Vrijheid tijdens Bevrijdingsdag. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft dit besloten nadat er vorige week een filmpje opdook waarin rapper Emms antisemitische leuzen riep tijdens de bekerfinale Feyenoord-Utrecht vorig jaar. Volgens het comité wordt het ambassadeurschap van Broederliefde op dit moment door te veel mensen als grievend ervaren.

"Hij is zich zeer bewust van de impact van de uitlatingen die hij heeft gedaan en heeft daar excuses voor aangeboden", schrijft het comité in een verklaring. "In het kader van het ambassadeurschap heeft Broederliefde een bezoek gebracht aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz. Het kwetsende karakter van zijn uitspraken is hem toen nog duidelijker geworden."

Op het YouTube-filmpje is te zien hoe Emms 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' scandeert. Hoewel kort na publicatie werd gemeld dat de opname was verwijderd, bleek het nog steeds op YouTube te staan. De rapper bood destijds ook al zijn excuses aan. Hij liet vorige week weten dat hij het filmpje niet had gemeld bij het comité. "We hebben daar nooit met elkaar over gesproken, omdat het iets is wat achter me ligt."

Broederliefde respecteert de beslissing van het comité, dat hiermee wil voorkomen dat deze discussie op 4 en 5 mei het herdenken en vieren in de weg staat. Samen met de bevrijdingsfestivals in het land wordt nu gekeken wat de gevolgen zijn voor de programmering. Volgens een woordvoerder komt er geen vervanger. De Jeugd Van Tegenwoordig en De Staat zijn dit jaar eveneens Ambassadeur van de Vrijheid.

Broederliefde geen Ambassadeur van de Vrijheid
Broederliefde geen Ambassadeur van de Vrijheid (Foto: ANP)

Mascherano na megastunt Barša: "Altijd het geloof gehouden"

Javier Mascherano kan zijn geluk niet op na het bereiken van de kwartfinale van de Champions League. Hij heeft geen moment getwijfeld.

Barcelona maakte het onmogelijke mogelijk door met 6-1 te winnen van Paris Saint-Germain. Daarmee werd de 4-0 nederlaag in de heenwedstrijd van de achtste finales uitgevlakt. "We hadden een wedstrijd zoals dit nodig om terug te keren. Voor aanvang wisten we dat het heel moeilijk zou worden", zegt Mascherano tegen Veronica.

"We moesten een hoop teweegbrengen. Het belangrijkste was dat we altijd in deze terugkeer hebben geloofd. Zelfs na de goal van Cavani. De ploeg bleef op dezelfde manier spelen. We hadden haast, dat is duidelijk. We bleven het proberen. Een geweldige wedstrijd. De laatste vijf minuten en de blessuretijd waren knettergek."

Nieuwe Aim Controller voor PSVR komt in mei

In mei verschijnt er een nieuwe Aim Controller voor PlayStation VR. Het VR-schietijzer wordt tegelijk uitgebracht met Sci-fi/VR-shooter Farpoint. De Aim Controller bevat ingebouwde motion sensors om samen te kunnen werken met de PS Camera.

Verder heeft de Aim Controller ingebouwde rumble-motortjes voor real-time feedback wanneer je de trekker overhaalt. Zoals iemand bij Eurogamer al opmerkte doet de controller een beetje denken aan een wandbeugel die je aantreft in een bejaardentoilet, maar dat mag de pret niet drukken aangezien je dat niet ziet tijdens het spelen. De shooter Farpoint is trouwens ook gewoon met een Dualshock-controller te spelen.

Een prijs in euro's is nog niet bekend, maar in ponden gaat de Aim Controller gebundeld met Farpoint weg voor zo'n 75 pond. Of de controller ook los te krijgen is is evenmin bekendgemaakt.

VR-shooters zijn een relatief nieuw fenomeen en er zijn nog niet heel veel titels beschikbaar. Epic Games bracht onlangs hun gratis VR-shooter Robo Recall uit voor de Oculus Rift en die kon op lovende reacties rekenen.

Trein bij Luik verliest wagons met passagiers

Een Belgische trein heeft donderdagochtend tussen Luik en Brussel de twee achterste wagons met passagiers "verloren", aldus een woordvoerder van spoorbedrijf NMBS tegen de Belgische media. Er vielen geen gewonden en het treinverkeer werd voortgezet op één spoor.

Het incident deed zich volgens de woordvoerder voor toen een koppelstuk tussen twee wagons afbrak, enkele kilometers nadat de trein het station van Luik-Guillemins richting Brussel had verlaten ter hoogte van de gemeente Ans. De verbluft achtergebleven passagiers kregen flesjes water uitgereikt door de NMBS in afwachting van een oplossing. De wagons zullen volgens Le Soir terug naar Luik worden getrokken.

Trein bij Luik verliest wagons met passagiers
Trein bij Luik verliest wagons met passagiers (Foto: BuzzO)

Flink hogere beloning voor topman Shell

Shell-topman Ben van Beurden heeft afgelopen jaar dankzij langetermijnbonussen flink meer verdiend dan in 2015. Zijn totale beloning ging met 61 procent omhoog tot bijna 8,3 miljoen euro, zo blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van het Nederlands-Britse olie- en gasconcern.

In het kader van langetermijnbonussen werd Van Beurden omgerekend voor een kleine 4,4 miljoen euro aan aandelen toegekend, tegen 163.000 euro in 2015. Aan normale jaarbonussen streek hij juist minder op. Zijn beloning in die categorie zakte met 31 procent tot 2,4 miljoen euro. Het basissalaris van de hoogste baas van Shell ging verder met ruim 2 procent omhoog tot afgerond 1,5 miljoen euro.

Ook vertrekkend financieel directeur Simon Henry ging er fors op vooruit. Zijn totale beloning kwam 43 procent hoger uit, op een kleine 5,1 miljoen euro. Ook bij hem kwam dit vooral door de langetermijnbonussen. De opvolger van Henry is Jessica Uhl. Haar basissalaris zal iets lager liggen dan dat van Henry.

Flink hogere beloning voor topman Shell
Flink hogere beloning voor topman Shell (Foto: ANP)

CDA-bestuurder langer vast voor drugslab

De lokale CDA-bestuurder Wim van der P. uit Leende zit nog zeker een maand vast op verdenking van betrokkenheid bij het enorme drugslab dat vorige maand werd gevonden in een loods bij zijn huis. De rechtbank in Den Bosch heeft dat donderdag bepaald.

De drugsfabriek werd op 23 februari ontdekt in een loods op een boerenerf in Leende. De politie omschreef het als een van de grootste ooit in Nederland. Er werd zowel speed als xtc gemaakt. De politie vond er duizenden liters chemicaliën. Per dag kon 100 kilo speed en 150 kilo xtc worden gemaakt, met een omzet van vele miljoenen, aldus de politie.

De 51-jarige penningmeester van de lokale CDA die eigenaar is van de loods en op het erf woont, werd gearresteerd samen met zijn echtgenote en zijn zoon. Zijn gezinsleden werden eerder vrijgelaten.

Wim van der P. zegt dat hij de loods verhuurde en dat hij niets wist over het drugslab.

CDA-bestuurder langer vast voor drugslab
CDA-bestuurder langer vast voor drugslab (Foto: ANP)

'Boomstamlopen moet olympische sport worden'

Boomstamlopen, boomstamrollen, noem het hoe je wilt, maar als het aan een van de toonaangevende figuren in het wereldje ligt wordt het een olympische sport. Logroller Abby Hoeschler reist de Verenigde Staten en zelfs de wereld rond om de sport aan mensen te tonen en het overal beschikbaar te maken. Als het in Nederland een officiële naam heeft staan we hier uiteraard voor open, maar bij een gebrek aan beter noemen we het gewoon boomstamlopen.

"Een boomstamloopwedstrijd bestaat uit twee mensen die op één stam staan, waarbij ze proberen elkaar er vanaf te krijgen", legt Hoeschler uit. "We hebben het boomstamlopen al geïntroduceerd in 47 staten en zeven landen", klinkt het trots. Hoeschler werkt voor Key Log Rolling, een bedrijf dat syntethische 'boomstammen' van een kleine dertig kilogram maakt, speciaal voor de sport. 

"We hebben gezorgd dat het heel makkelijk is om te leren. Het is een leuke, veilige watersport voor alle leeftijden", verklaart Hoeschler. "Nu we syntethische stammen gebruiken kunnen we het over de wereld verspreiden. Dat kon met echte boomstammen niet, want vanwege allerlei wetgeving mag je dat niet zomaar meenemen naar het buitenland. Inmiddels hebben we ook programma's in Australië, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Canada en Mexico en het is heel gaaf om te zien dat mensen het leuk vinden en de potentie zien om het op de Olympische Spelen te krijgen", zo loopt Hoeschler al een tikkeltje op de zaken vooruit.

 

Beelden van het WK boomstamlopen in 2014 (Bron: YouTube)

Laat maar vallen dan, het komt er toch wel van…

Het stormde afgelopen week flink in Nederland. Code oranje werd afgegeven door het KNMI. Auto’s konden beter de weg niet op. Goed luisterend als wij zijn als Nederlands volkje stonden er grote files met gefrustreerde reizigers. Het had me verbaasd als dit anders was geweest. Het stormt ook in Europa. Rechts rukt op, landen willen uit de EU en ze zit letterlijk klem tussen de hernieuwde koude oorlog tussen Rusland en Amerika.

Bouw een wonderbaarlijke wereld in Lego Worlds

Om de release van Lego Worlds te vieren komen Warner Bros en TT Games met een laatste trailer voor hun nieuwste project. De game is al een tijdje in Early Access op PC, maar nu kunnen ook spelers op PlayStation 4 en Xbox One van de game genieten. Vanaf morgen, 10 maart, is de game in volle glorie beschikbaar. Ook een versie voor Nintendo Switch staat op de planning, maar een releasedate is nog niet bekend.

Alonso: "We kunnen vol gas door de bochten"

Formule 1-coureur Fernando Alonso grapte gisteren op een persconferentie dat de McLaren-Honda vol gas door de bochten kan. Dat lijkt goed nieuws, maar is het verre van, omdat de Honda-krachtbron zowel snelheid als betrouwbaarheid tekort komt.

Alonso reed gisteren de twaalfde tijd en kwam niet in de buurt van de plekken waar McLaren uiteindelijk wil zijn. "Hoe alarmerend de situatie precies is? Ach, dat weet ik niet. Laten we het erop houden dat het niet volgens verwachting verloopt. We zijn niet zo snel als we hoopten te zijn. Maar aan de andere kant: het zijn pas wintertests."

"Ik kan me herinneren dat Red Bull Racing in 2014 amper kon rijdens tijdens de wintertests, maar later dat jaar toch nog enkele races won. Dus het seizoen is lang genoeg om te kunnen reageren. Maar het is geen geheim dat het niet goed is nu, we kunnen op dit moment niet zeggen dat we blij zijn. We liggen achter op schema, wat betreft betrouwbaarheid én performance. We komen dertig kilometer per uur tekort op het rechte stuk. Op ieder rechte stuk. Dat is veel te veel."

"De situatie is verre van ideaal, maar we zijn een groot team. We verwachten een grote reactie. Het chassis voelt goed en de auto voelt goed. We komen alleen vermogen tekort." De Spanjaard sloot de persconferentie met een grap af nadat iemand vroeg of de bolide vol gas door bocht 3 kon. "Wij zeker. Wij kunnen bijna alle bochten vol gas nemen."

Voetballer stapt op na 82 minuten: "Te moeilijk"

Om het als topsporter tot de top te schoppen moet je een stevige mentaliteit hebben, of je nou een voetballer, tennisser, motorcoureur of langlaufer bent. De Nederlandse voetballer Derwin Martina lijkt helaas voor hem niet in die categorie te vallen.

De oud-speler van (Jong) Ajax en RKC Waalwijk tekende afgelopen week een contract bij het Engelse York City, uitkomend op het vijfde niveau in Engeland. Zijn contract bij het Finse Atlantis FC was afgelopen najaar ontbonden na een matchfixingschandaal en sindsdien zat de international van Curaçao zonder club, waardoor hij bij York transfervrij binnen kon komen.

Deze week debuteerde Martina gelijk al voor York, zij het bij de reserves, in een duel tegen de reserves van Hartlepool. Na 82 minuten werd hij gewisseld, nadat hij onder meer mede verantwoordelijk was voor Hartlepool's winnende 2-1. Na afloop leverde hij direct zijn schoenen weer in. "Het was erg moeilijk", klaagde Martina. 

"Ik ben gewend in een 4-3-3-systeem rechtsback te spelen, maar we speelden 5-3-2 en dat was nieuw voor mij. Met en zonder bal moest ik ineens andere dingen doen", aldus de voetballer die van zijn op de atletiekbaan sprintende achternaamgenoot nog veel lijkt te kunnen leren. York City twijfelde niet en had het gelijk weer gehad met de speler, die op zoek kan naar een volgende club.

Marokko, Spanje en Portugal gaan voor WK 2026

Het wereldkampioenschap voetbal van 2026 lijkt een nieuwe kandidatuur tegemoet te kunnen zien. De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft aan zijn Spaanse collega Felipe VI een voorstel gedaan om, samen met Portugal, het WK van dat jaar binnen te halen. 

Volgens Spaanse media is koning Felipe enthousiast over het voorstel. Ook FIFA-baas Gianni Infantino zou wel een voorstander zijn van het eventuele WK op twee continenten. Spanje en Portugal probeerden eerder het WK van 2018 al binnen te halen, maar moesten het afleggen tegen de uiteindelijke winnaar Rusland. 

Marokko heeft nog nooit een WK georganiseerd, maar is wel recordhouder wat het aantal afwijzingen betreft. Het land probeerde eerder al het WK van 1994, 1998, 2006 en 2010 binnen te halen, maar dat lukte allemaal niet. Een bid met drie landen zou de concurrentie aan kunnen gaan met dat van de Verenigde Staten, Canada en Mexico, zeker nu president Trump's strenge immigratieregels die lobby zouden kunnen verzwakken. 

Het gastland of de gastlanden van het WK 2026 wordt overigens pas in mei 2020 bekendgemaakt, dus men heeft nog even de tijd om de boel op orde te krijgen. 

Recordaantal klussen aangemeld voor NLdoet

Het Oranje Fonds heeft het dit jaar druk tijdens de vrijwilligersactie NLdoet. Voor 10 en 11 maart zijn een recordaantal van 9500 klussen aangemeld, driehonderd meer dan vorig jaar. Naar verwachting steken dit jaar 350.000 Nederlanders de handen uit de mouwen, meldde het organiserende Oranje Fonds donderdag.

Nederland is volgens het fonds een land van vrijwilligers. Uit onderzoek van Ipsos blijkt namelijk dat 94 procent van de Nederlanders zich wel eens belangeloos inzet voor een ander. Bijna de helft doet dit zelfs wekelijks. Nederlanders zetten zich het liefst in voor ouderen (58 procent), maar ook voor kinderen (23 procent), mensen met een verstandelijke beperking (21 procent) en mensen met een lichamelijke beperking (21 procent).

Nederlanders doen vrijwilligerswerk omdat ze een ander graag helpen maar ook omdat ze er zelf een goed gevoel van krijgen, weet het Oranje Fonds.

Recordaantal klussen aangemeld voor NLdoet
Recordaantal klussen aangemeld voor NLdoet (Foto: ANP)

Vrouw ligt in bed bij vreemde vrouw

De politie van Assen heeft afgelopen nacht een heldendaad verricht. Een vrouw was namelijk gaan slapen in het bed van een vreemde vrouw.

"Zojuist een vrouw aangehouden aan de Zaagmolen in Assen", zo twittert de politie van de Drentse hoofdstad. "Verdachte zag een open deur en besloot te slapen in het bed van de bewoonster."

Hierop besloot de politie poolshoogte te nemen. Eenmaal ter plaatse bleek de vreemde vrouw nog altijd heerlijk te ronken. Ze is gewekt en afgevoerd naar het bureau, de meldster ernstig geschrokken achterlatend.

Abrams en Spielberg maken vluchtelingenfilm

Steven Spielberg en J.J. Abrams gaan het verhaal verfilmen van de Syrische vluchtelinge Doaa Al Zamel. De filmmakers kochten de rechten van het boek over de vrouw, dat de woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR schreef. Dat meldt The Wrap.

In A Hope More Powerful Than The Sea beschrijft Melissa Fleming de barre reis van Doaa (19), die samen met haar man in Zweden een nieuw leven wil opbouwen. Ze lijden schipbreuk, wat fataal blijkt voor haar echtgenoot. Uiteindelijk dobbert Doaa dagenlang op zee, met in haar armen twee baby's van families die de overtocht niet gered hebben.

Spielberg en Abrams financieren het project gezamenlijk. Het is niet bekend of één van hen de film ook zal regisseren.

Abrams en Spielberg maken vluchtelingenfilm
Abrams en Spielberg maken vluchtelingenfilm (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: lichte verbetering

Als het weder is van goede zin, trekt de kou zijn steertje in

Goedemorgen!

Vannacht is het al aardig opgeklaard, na een bijzonder regenachtige dag. Alleen in het zuiden is vannacht nog wat regen gevallen.

Vanmorgen beginnen we met bewolking en/of regen en lokaal is er zelfs kans op mist. Er zou vanmorgen ook nog een buitje kunnen vallen.

Vanmiddag breekt als het goed is de bewolking open, wordt het droog en zouden we de zon zelfs nog even kunnen zien. De temperaturen lopen daarbij uiteen van 8 graden aan de kust tot 12 in het binnenland.

Morgen krijgen we een droge dag met ook wat zon. In het weekend blijven we de zon regelmatig zien maar kan er ook een bui vallen.

 Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:06
Zon onder: 18:34
Zonkracht: 2/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1611 De astronomen David en Johannes Fabricius nemen als eerste zonnevlekken waar.
1945 De Japanners bezetten Vietnam.
1948 In een 148 inch grote cyclotron van de universiteit van Californië worden mesonen gemaakt.
1959 Barbie, modepop van Mattel, wordt geïntroduceerd.
1961 Lancering van de Korabl-Spoetnik 4, met aan boord de hond Tsjernoesjka ("Zwartje"), een pop genaamd Ivan Ivanovitsj, enkele muizen en een cavia. De pop werd vlak voor de landing aan een parachute uitgeworpen, waarmee de procedure werd getest die de kosmonauten moesten gaan volgen.
1974 De Russische Marssonde Mars 7 bereikt Mars.
2011 Einde van de laatste vlucht van Spaceshuttle Discovery
2015 Ivo Opstelten en Fred Teeven treden af vanwege onjuiste informatieverstrekking over de financiële afspraken met crimineel Cees H.

Foto van de Overkluisde Caumerbeek bij heerlen (Foto: Luuntje)
Foto van de Overkluisde Caumerbeek bij Heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Piet Paulusma duikt op in The Passion

Piet Paulusma speelt dit jaar een rol in de lijdensweg van Jezus. De Friese weerman geeft Jezus het brood voor het laatste avondmaal, dat maakte Shownieuws woensdagavond bekend.

Niet alleen Piet heeft dit jaar een klein rolletje in het jaarlijkse paasevenement op Witte Donderdag. Sonja Silva, Liza Sips, Iris van Geffen, Gaby Blaaser, Hugo Metsers, Stefan Stasse, Robin Boissevain, Curt Fortin, Daan Boom en Eugene Jans zijn te zien als discipelen van Jezus.

De hoofdrol wordt dit jaar vertolkt door zanger Dwight Dissels, bekend van zijn deelname aan The Voice of Holland. Roel van Velzen kruipt in de huid van Judas, Elske DeWall is Maria, Omri Tindal wordt Petrus en Johnny Kraaijkamp jr. speelt Pontius Pilatus. Het verhaal wordt dit jaar verteld door Remco Veldhuis.

The Passion vindt altijd live plaats, maar sommige delen worden vooraf opgenomen. Woensdag vonden opnamen plaats in het Cambuurstadion. Het paasverhaal over de laatste uren van Jezus wordt op 13 april voor de zevende keer opgevoerd. De EO en KRO-NCRV zenden het live op tv uit.

Piet Paulusma duikt op in The Passion
Piet Paulusma duikt op in The Passion (Foto: BuzzE)

Gemeentes halen meer uit ozb

Gemeentes halen dit jaar naar verwachting 2,5 procent meer op met de onroerendzaakbelasting (ozb) dan in 2016. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De belasting op woningen, kantoren, winkels en bedrijfspanden moet dit jaar in totaal bijna 3,9 miljard euro opleveren. Woningen zijn daarbij goed voor 2 miljard euro.

15 procent van de totale ozb-inkomsten wordt opgehaald in de vier grootste steden. Die spelen vooral de hoofdrol in de belastingen op kantoren, winkels en bedrijfspanden. Rotterdam haalt naar verwachting met 236 miljoen euro de meeste ozb op. Daarvan komt driekwart van niet-woningen. Amsterdam volgt met 167 miljoen euro. Utrecht int 96 miljoen euro en Den Haag komt op 85 miljoen euro uit.

Gemeentes halen meer uit ozb
Gemeentes halen meer uit ozb (Foto: ANP)

Scarlett Johansson zal breuk nooit bespreken

Haar scheiding van Romain Dauriac zal Scarlett Johansson nooit in het openbaar bespreken. Dat heeft de actrice woensdag laten weten in een statement aan Amerikaanse media.

"Als een toegewijde moeder en een op haar privacy gesteld persoon die zich ervan bewust is dat mijn dochter op een dag oud genoeg is om nieuws over zichzelf te lezen, wil ik alleen maar laten weten dat ik absoluut nooit mededelingen zal doen over de ontbinding van mijn huwelijk. Uit respect voor mijn wil als een ouder en uit respect voor alle werkende moeders, vraag ik vriendelijk dat de andere betrokken partijen en de media hetzelfde doen. Bedankt."

Haar aanstaande ex-man reageerde later woensdag met een eigen verklaring. "Het is inderdaad jammer, zeker voor onze dochter, dat Scarlett de scheiding heeft ingediend bij de rechtbank en daarmee onze privézaken publiek heeft gemaakt. Ik wil haar dringend verzoeken die actie in te trekken en terug te gaan, hoe pijnlijk dat ook is, naar de onderhandeltafel."

Eind januari werd bekend dat Scarlett en Romain na ruim twee jaar huwelijk uit elkaar gaan. Eerder deze week liet de advocaat van de oud-jouralist aan de New York Post weten dat er waarschijnlijk flinke strijd zal worden gevoerd om hun tweejarige dochter Rose. Volgens de raadsman wil Romain met het meisje verhuizen naar zijn thuisland Frankrijk.

Scarlett Johansson zal breuk nooit bespreken
Scarlett Johansson zal breuk nooit bespreken (Foto: BuzzE)

Nieuwe stap 50PLUS tegen korting pensioenen

50PLUS zet de volgende stap in haar strijd tegen de mogelijke korting van pensioenen. 50PLUS-lijsttrekker Henk Krol heeft donderdag een wetsvoorstel ingediend om te voorkomen dat (toekomstige) gepensioneerden moeten inleveren.

De partij vindt dat er de komende jaren een uitzondering kan worden gemaakt op de strenge regels voor pensioenfondsen. Het draait om de zogenoemde rekenrente, die wordt gebruikt om te berekenen of de fondsen ook in de toekomst pensioenen kunnen uitbetalen. Omdat die rente nu heel laag is, moeten fondsen zich kunstmatig arm rekenen. Dat kan er toe leiden dat zij uitkeringen moeten verlagen. 50PLUS noemt dit een absurde ontwikkeling.

De partij wil dat de fondsen maximaal vijf jaar met een hogere rente mogen rekenen, zodat korten niet nodig is. 50PLUS zegt niet alleen te staan met deze opvatting. Volgens hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro staan pensioenfondsen er veel beter voor dan wordt beweerd en is de rekenrente van 1,2 procent in feite veel te laag.

2 procent
50PLUS pleit voor minimaal 2 procent. Voor sommige pensioenfondsen heeft dat ook tot gevolg dat zij de (geplande) pensioenen weer gedeeltelijk kunnen aanpassen aan de gestegen lonen en prijzen (indexatie), aldus de partij.

Het is 50PLUS een doorn in het oog dat de Europese Centrale Bank de rente "kunstmatig laag" houdt. Hoewel dat ingrijpen tijdelijk is, werken de gevolgen van dat beleid voor de hoogte van de pensioenen nog heel lang door, aldus Krol. "Gepensioneerden merken dat meteen in hun uitkering. De nog werkenden ervaren de lagere koopkracht pas na hun pensionering. Met ons wetsvoorstel voorkomen we dat grote groepen mensen te maken krijgen met lagere pensioenen dan verwacht als de pensioenpotten allang weer uitpuilen."

Nieuwe stap 50PLUS tegen korting pensioenen
Nieuwe stap 50PLUS tegen korting pensioenen (Foto: ANP)

Zoektocht derde slachtoffer lawine hervat

Reddingswerkers in de Franse Alpen hervatten donderdag de zoektocht naar de nog vermiste Nederlandse student die dinsdagmiddag met twee andere Nederlanders werd bedolven onder een lawine bij Valfréjus. Dat liet de Franse politie woensdag weten. Twee slachtoffers zijn inmiddels gevonden.

Dinsdagavond om 19.00 kreeg de politie uur de melding over de drie vermiste wintersporters. Door het slechte weer kon de eerste helikopter pas om 21.00 uur beginnen met zoeken. Vanuit de lucht zijn toen sporen ontdekt en werd het levenloze lichaam van de 22-jarige student gevonden. Niet ver van die plek werd woensdagmiddag een tweede stoffelijk overschot gevonden. Dat moet nog officieel worden geïdentificeerd.

De drie snowboarders van 22, 21 en 25 jaar maakten deel uit van een groep Nijmeegse studenten die sinds zondag bij Valfréjus op wintersport waren. Het drietal was buiten de officiële piste aan het snowboarden toen ze dinsdag werden bedolven onder de sneeuw. De rest van de groep is woensdagmiddag naar huis vertrokken. Ze worden donderdagochtend in Nijmegen verwacht.

Zoektocht derde slachtoffer lawine hervat
Zoektocht derde slachtoffer lawine hervat (Foto: ANP)

Rutte: geen haast met wet 'voltooid leven'

Minister-president Mark Rutte denkt niet dat een wet voor stervenshulp bij voltooid leven in de volgende kabinetsperiode kan worden geregeld. Dat zegt hij donderdag in een interview met het Nederlands Dagblad.

Het huidige kabinet kondigde in oktober aan dat stervenshulp voor ouderen die 'klaar met hun leven zijn', mogelijk moet worden. Rutte zelf was aanvankelijk tegen een regeling voor 'voltooid leven' en voelt nog steeds aarzeling.

Rutte: "Bij dit soort grote onderwerpen volg ik de lijn: bij twijfel niet doen. Tegelijk hebben we in respectvolle discussies in het kabinet besproken dat er inderdaad mensen zijn - dat kan ik niet ontkennen - die niet onder de Euthanasiewet vallen, en die wel hun leven voltooid vinden."

Rutte wil daarom dat "nu echt even de tijd wordt genomen. Het is geen doel op zichzelf dat dit in de komende kabinetsperiode geregeld moet worden."

Rutte: geen haast met wet 'voltooid leven'
Rutte: geen haast met wet 'voltooid leven' (Foto: ANP)

Dertigste Tefaf trapt af

Circa 280 kunst- en antiekhandels en galerieën nemen deel aan de dertigste Tefaf, de internationale kunstbeurs in Maastricht die donderdagmiddag opent voor genodigden en van vrijdag 10 tot en met zondag 19 maart toegankelijk is voor iedereen.

Er zijn op de beurs stukken te koop uit 7000 jaar (kunst)geschiedenis. De Tefaf trok vorig jaar 75.000 bezoekers: museumvertegenwoordigers, privéverzamelaars, handelaren en kijkers. Volgens de organisatie werd er toen goed verkocht. Inmiddels is de kunstwereld opgeschrikt door de ontdekking van knappe vervalsingen. De Tefaf zegt uiterst waakzaam te zijn.

Uit het rapport Tefaf Art Market Report 2017 blijkt dat de hele internationale kunstmarkt er in 2016 bijna 1,7 procent op vooruitging en 45 miljard dollar omzette. Wel verliezen kunstveilingen snel terrein aan kunsthandelaren. Mensen die kunst willen verkopen, vinden het veelal prettiger om met een handelaar te werken. Door het internet vinden ze ook gemakkelijker hun weg.

In 2016 daalde de omzet van de veilingen met bijna 19 procent van een kleine 21 miljard dollar naar 17 miljard dollar, aldus het rapport.

Dertigste Tefaf trapt af
Dertigste Tefaf trapt af (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1049
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.