FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 maart 2017

Paus: ik ben een feilbaar zondig mens

Paus Franciscus is wars van persoonsverheerlijking en heeft zich nog maar eens gepresenteerd als een heel normaal mens. "We mogen niet vergeten dat de idealisering van iemand altijd ook een onderhuidse vorm van agressie is. Wanneer ik word geïdealiseerd, voel ik me aangevallen", zegt de leider van de rooms-katholieke kerk in de nieuwe editie van het weekblad Die Zeit.

Franciscus vindt zichzelf niet bijzonder. "Ik ben - ik wil niet zeggen 'een arme drommel' - maar wel een heel gewone man, die doet wat hij kan. Ook ik ben een feilbare zondaar". De paus vertelde in zijn eerste exclusieve interview in Duitsland dat zelfs hij soms twijfels heeft over het geloof. "Er zijn absoluut donkere momenten waarop ik zeg: 'Heer, dit begrijp ik niet!'. En dat zijn niet alleen momenten van innerlijke duisternis, maar benarde toestanden waarin ik door eigen schuld verzeild ben geraakt."

Franciscus sprak ook, zonder in details te treden, over een "verloofde" die hij in zijn jonge jaren had. "Maar ik dacht niet aan trouwen." Hij heeft ook geen moeite met kritiek op zijn beleid. "Iedereen mag een mening hebben. Dat is legitiem, menselijk en verrijkend".

De uitspraken van de paus zijn opvallend in het licht van het Vaticaanse dogma van pauselijke onfeilbaarheid. Dat werd in 1870 geformuleerd als overerving van de goddelijke onfeilbaarheid van Christus op de eerste paus, de apostel Petrus, en al diens opvolgers.

Paus ziet zich als 'feilbare zondaar'
Paus: ik ben een feilbaar zondig mens (Foto: ANP)

CL: Aubameyang schiet Dortmund langs Benfica

Borussia Dortmund heeft zich woensdagavond eenvoudig gekwalificeerd voor de kwartfinales van de Champions League, ten koste van Benfica. Pierre-Emerick Aubameyang was de held. Na de 1-0 voor Benfica in Portugal werd het in Duitsland 4-0 voor Dortmund.

Die Borussen kregen van het fanatieke thuispubliek vleugels tegen de Portugezen, waardoor het al snel de voorsprong wist te pakken op Signal Iduna Park. Na een corner kopte Christian Pulisic de bal door, waardoor niemand minder dan Aubameyang met zijn hoofd de openingsgoal wist te maken.

Gelbe Wand

Behalve het doelpunt van de Gabonees, was er weinig te beleven in de eerste helft. De befaamde Gelbe Wand moedigde desondanks hun manschappen aan. In de tweede helft zou de vonk van de fans overslaan op het veld.

Nekslag

Cervi kreeg namens de bezoekers een kansje na de thee, waarop Dortmund-doelman Roman Bürki in woede ontstak en zijn verdediging de huid vol schold. Vervolgens velden Thomas Tuchel de bezoekers met twee snelle doelpunten.

Waar Christian Pulisic in de eerste helft een assist verzorgde, daar schoot hij in de 59e minuut zélf met scherp door na een fantastische pass van Julian Weigl af te ronden. Vervolgens kreeg Aubameyang het opnieuw op zijn heupen met zijn tweede doelpunt.

Slotstuk

In de slotminuten was het opnieuw de Afrikaanse spits die op aangeven van Erik Durm Benfica het laatste zetje gaf, en de Zuid-Europeanen over twee duels op 4-1 zetten.

VS staan open voor dialoog met Noord-Korea

De Verenigde Staten staan open voor een dialoog met Noord-Korea over de nucleaire ontwapening van het schiereiland, maar de verantwoordelijkheid ligt bij Pyongyang. Het regime van Kim Jong-un moet overduidelijk zijn goede wil tonen door royale gebaren te maken en af te zien van provocaties. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt.

Woordvoerder Mark Toner zei dat het plan dat China heeft gelanceerd geen haalbare kaart is. Peking stelde voor dat de VS en Zuid-Korea zouden stoppen met hun jaarlijkse gezamenlijke militaire oefening in ruil voor het opschorten van het nucleaire - en raketprogramma door de Noord-Koreanen.

"Dat is appels met peren vergelijken. Wat wij doen op het punt van defensiesamenwerking met Zuid-Korea staat in geen verhouding tot onbeschaamde minachting die Noord-Korea aan de dag legt ten aanzien van het internationaal recht", aldus Toner.

VS staan open voor dialoog met Noord-Korea
VS staan open voor dialoog met Noord-Korea (Foto: ANP)

Veel doden door zelfmoordaanslag nabij Tikrit

Twee zelfmoordterroristen hebben in een dorp nabij de Iraakse stad Tikrit een bloedbad aangericht tijdens een huwelijksfeest. Ze bliezen zich op te midden van de feestgangers en doodden zeker 23 van hen. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten woensdagavond bekendgemaakt. Later werd gesproken van meer dan dertig omgekomen slachtoffers. Ook zijn er nog verscheidene gewonden gevallen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag in Hajjaj is nog niet opgeëist. Islamitische Staat zat de afgelopen tijd achter vergelijkbare terreurdaden als vergelding voor het terreinverlies in onder meer Mosul.

Veel doden door zelfmoordaanslag nabij Tikrit
Veel doden door zelfmoordaanslag nabij Tikrit (Foto: ANP)

CL: Barcelona verder na bizarre ontknoping

Barcelona dreigde voor het eerst in tien jaar de kwartfinale van de Champions League te missen. In plaats daarvan schreef de ploeg historie.

Barcelona had in de return van de achtste finales van de Champions League maar één taak: zoveel mogelijk scoren. En het liefst meer dan vier keer, terwijl PSG dan geen tegengoal zou mogen maken. Het ging de goede kant op, maar liep na rust toch even anders.

De Spaanse grootmacht kwam een heel eind met drie treffers. De club putte kracht uit de vroege voorsprong, die tot stand kwam via een kopbal van Luis Suarez. En Layvin Kurzawa maakte de spanning voor beide fanschares ondraaglijk met een eigen goal.

Toen Lionel Messi vanaf de strafschopstip de 3-0 maakte, leek het zo klaar als een klontje: Barça zou die gewenste vier goals bereiken, waarmee de wedstrijd zou worden verlengd. De club kreeg door de vijfde man een penalty toegewezen die Messi vastberaden binnenschoot.

Edinson Cavani leek aan alle hoop van de Barça-fans een einde te maken. De Uruguayaan volleerde prachtig de 3-1 achter doelman Marc-André Ter Stegen. En daarmee was de hoop van Barcelona om de kwartfinales te bereiken vervlogen.

Toen Neymar drie minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd de 4-1 maakte, was er voor PSG nog steeds geen vuiltje aan de lucht. Maar toen de Braziliaan met opnieuw een penalty ook nog eens de 5-1 maakte, was alles weer mogelijk.

In de slotminuut mikte Sergi Roberto van dichtbij de beslissende goal binnen. Daarmee is Barça de eerste club die in de Champions League een 4-0 achterstand goedmaakte in de knock-outfase.

FC Barcelona

6 - 1

Paris Saint Germain

 3' Suárez
 40' Kurzawa (e.d)
 50' Messi(pen)
 88' Neymar
 90+1' Neymar(pen)
 90+5' Roberto
   62' Cavani
 
 Gele kaart: Piqué, Busquets, Rakitic, Neymar, Suárez, (FC Barcelona), Matuidi, Draxler, Cavani, Marquinhos, (Paris Saint Germain)
 
Stadion: Camp Nou, Barcelona
Toeschouwers: 95.500
Arbiter: Aytekin (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ter Stegen
Mascherano
Piqué
Umtiti
Rafinha (Roberto/76)
Busquets
Rakitic (Gomes/84)
Iniesta (Arda/65)
Messi
L.Suárez
Neymar
  Trapp
Meunier (Krychowiak/90 3)
Marquinhos
Silva
Kurzawa
Verratti
Rabiot
Matuidi
Moura (Di María/55)
Cavani
Draxler(Aurier/75)

LB: Waarom Roemer zijn eigen horloge beter kan opbergen

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Politici liggen normaal al onder een vergrootglas, zeker in verkiezingstijd. Zo blijkt dat het horloge van SP-lijsttrekker Emile Roemer het tegenovergestelde van zijn eigen overtuiging representeert.

De Volkskrant wijdde gisteren twee pagina's aan Roemer. Hij kwam uitgebreid aan het woord en op de foto's is er op zijn stijl op het eerste oog weinig aan te merken. Wat de aandacht trok was een close-up van zijn horloge. Het is een Armani-horloge, ingetogen en keurig afgewerkt.

Maar wat is er dan mis mee? Als lijsttrekker van de Socialistische Partij mag van hem worden verwacht dat hij zich inzet voor lokale nijverheid en eerlijke verdeling van kapitaal, en zich niet laat verleiden door het grote geld.

Fossil Group maakt de horloges van Armani, en die komen uit enorme fabrieken in Azië en Amerika. Daarbij straalt Armani Big Money uit. Zaken die eigenlijk niks te maken hebben met wat de SP zou moeten willen uitstralen.

Het horloge op zich is dus geen slechte keuze, maar het is wel opmerkelijk aan de pols van Roemer. Want hij draagt wat hij bestrijdt. Een horloge waarmee hij de lokale nijverheid ondersteunt en zijn eigen regio een warm hart toe draagt zou beter passen.

Amerikanen wisten van WikiLeaks-lek

De Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdiensten waren op de hoogte van het beveiligingslek bij de CIA dat uiteindelijk resulteerde in de onthullingen van WikiLeaks. Reuters meldt dat op basis van bronnen bij de diensten.

WikiLeaks publiceerde dinsdag een aantal onthullende documenten waaruit onder meer bleek dat de CIA in staat is om zo'n beetje ieder met internet verbonden apparaat te kunnen hacken. De publicatie, die bekend is komen te staan als #Vault7, heeft wereldwijd tot verontwaardiging geleid. Wat vooral als een verrassing kwam is dat de CIA lekken in hardware misbruikt, maar ze lang niet altijd meldt bij de makers van de bijvoorbeeld smartphones, smart-tv's en slimme auto's. Overigens beweert WikiLeaks dat de publicatie van dinsdag nog maar het begin was. Op Twitter liet de klokkenluiderssite, onder leiding van Julian Assange, weten dat pas 1 procent van alle stukken is gepubliceerd.

Ondertussen is vooral in Duitsland veel consternatie over de onthullingen. Aan de ene kant omdat het inbreken op hardware van individuen strafbaar is volgens de Duitse wet, maar aan de andere kant vooral om het feit dat de CIA voor een deel opereert vanuit het Amerikaanse consulaat in Frankfurt. Door het consulaat als uitvalsbasis te gebruiken, kunnen CIA-agenten vrijwel ongehinderd hun gang gaan binnen Duitsland en binnen de rest van de Schengenzone.

Amerikanen wisten van WikiLeaks-lek
Amerikanen wisten van WikiLeaks-lek (Foto: BuzzT)

Erdogan plant Europese verkiezingstournee

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil ook zelf op verkiezingstournee in Europa om daar wonende landgenoten over te halen ermee in te stemmen dat hij nog meer macht krijgt. Het referendum daarover is half april. Voor die tijd komt hij in het buitenland zieltjes winnen. Dat zei de leider van de AK-partij woensdagavond in een door de staatszender TRT live-uitgezonden interview, zonder in details te treden over de landen die hij denkt te gaan bezoeken.

De betrekkingen tussen Duitsland en Turkije zijn op een dieptepunt beland nadat Erdogan de Duitsers nazi-praktijken had verweten door Turkse ministers die aandacht wilden komen vragen voor de volksraadpleging te dwarsbomen. Ook Nederland zit niet te wachten op propagandatoespraken van Turkse regeringsleden.

Erdogan plant Europese verkiezingstournee
Erdogan plant Europese verkiezingstournee (Foto: ANP)

Verstappen: "Zeer positief gevoel over de auto"

Ondanks wat motorproblemen kijkt Max Verstappen met een positief gevoel terug op zijn eerste testdag deze week. "Na vandaag heb ik een zeer positief gevoel over de auto," zo verklaarde de Limburger na afloop.

Verstappen legde 102 rondjes af in zijn Red Bull en dat terwijl hij voor de middagsessie even geduld moest hebben, de monteurs vervingen uit voorzorg de Renault-motor. "We moeten nog precies uitzoeken wat de oorzaak is, maar het lijkt op hetzelfde probleem als vanmorgen. Zoiets is helaas niet ideaal, maar het hoort erbij. Ik heb er alle vertrouwen in dat het tijdig opgelost wordt. Renault heeft al een oplossing voor Melbourne, dus dan zou het in orde moeten zijn," zo legde de jonge Formule 1-coureur uit.

Ondanks dat niet alles naar wens ging is de Nederlander positief. "Alles klopte en voelde goed aan. ’s Middags heb ik bijna een hele raceafstand afgerond, dus we hebben vandaag veel informatie vergaard en veel geleerd, dus dat is altijd belangrijk. Natuurlijk hebben we nog werk te doen, bijvoorbeeld een paar opties qua afstelling uitproberen, maar tot op heden werkt de auto goed."

Verstappen wil nog niet vooruitlopen op de zaken en houdt zich op de vlakte wat betreft de verwachtingen voor komend seizoen. "Het is nog te vroeg om te zeggen hoe goed we zijn, dat zien we pas in Melbourne. Aangezien het concept van de auto nieuw is, zijn er voor die tijd nog de nodige veranderingen te verwachten, ook bij ons."

Verstappen: "Zeer positief gevoel over de auto" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Zeer positief gevoel over de auto" (Pro Shots / Action Images)

EK voetbal 2024 in Duitsland of Turkije

Het Europees kampioenschap voetbal van 2024 zal worden gehouden in Duitsland of Turkije, zo heeft voetbalbond UEFA bekend gemaakt. De inschrijftermijn voor het toernooi sloot op 3 maart. September volgend jaar zal gekozen worden in welk land het EK wordt gespeeld.

Naast Duitsland en Turkije hadden ook Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden interesse getoond in het EK. De Scandinavische landen overwogen om een gezamenlijk bid in te dienen, maar zagen hier uiteindelijk toch van af.

Mocht Turkije gekozen worden dan is het voor het eerst dat het land een groot voetbaltoernooi mag organiseren. Het land was ook in de race voor de EK's van 2008 (samen met Griekenland) en 2012, maar zag deze eindrondes aan zich voorbij gaan. Ook voor 2020 stelde Turkije zich kandidaat, maar dat evenement zal verspreid over heel Europa gehouden worden.

Duitsland heeft al vaker grote voetbaltoernooien georganiseerd. De WK's van 1974 en 2006 werden door het land georganiseerd en gewonnen. Het EK van 1988 bracht het Nederlands elftal de enige zege in een groot toernooi.

EK voetbal 2024 in Duitsland of Turkije (Pro Shots / Stanley Gontha)
EK voetbal 2024 in Duitsland of Turkije (Pro Shots / Stanley Gontha)

Audi presenteert nieuwe DTM-auto

Tijdens de Autosalon van Genève heeft Audi de nieuwe Audi RS5 voor het komende DTM-seizoen gepresenteerd. Na drie seizoenen is 2017 het begin van een nieuwe homologatieperiode met als gevolg dat Audi, BMW en Mercedes nieuwe auto's ontwikkeld hebben. Audi is van de drie fabrikanten de eerste die de nieuwe auto aan het publiek gepresenteerd heeft.

Dieter Gass, Audi Motorsport: “Voor het eerst hebben we de nieuwe DTM-auto parallel ontwikkeld naast het seriemodel. Dit toont nogmaals aan hoe nauw autosport en serieproductie aan elkaar verbonden zijn. De resultaten van de vorige auto is een benchmark voor de toekomst. Met tien overwinningen in elk van de vorige twee seizoenen was het de succesvolste DTM-auto in beide jaren. Natuurlijk willen we dit herhalen met de nieuwe Audi RS5 DTM”.

2017 Audi RS5 DTM
2017 Audi RS5 DTM

De nieuwe RS5 is gebaseerd op zijn voorganger echter op het gebied van motorvermogen en aerodynamica is een stap voorwaarts gezet. De motor van nieuwe auto heeft 50 pk meer.

Stefan Gugger, projectleider DTM: “De derde generatie Audi RS5 DTM verschilt duidelijk van zijn twee voorgangers door een meer agressieve aerodynamica, met name aan de voorkant een rond de wielkasten.”

2017 Audi RS5 DTM
2017 Audi RS5 DTM

Coureurs - Teams
Mattias Ekström (Zweden) – Team Abt Sportsline
Nico Müller (Zwitserland) – Team Abt Sportsline
Loïc Duval (Frankrijk) – Team Phoenix
Mike Rockenfuller (Duitsland) – Team Phoenix
René Rast (Duitsland) – Team Rosberg
Jamie Green (Groot-Brittannië) – Team Rosberg

Het nieuwe DTM-seizoen gaat in het eerste weekend van mei van start.

Bottas supersnel, Verstappen rijdt meeste ronden

Valtteri Bottas heeft op de tweede testdag in Barcelona een voorproefje gegeven van de snelheid van de Formule 1-bolide van Mercedes. De Fin reed op de superzachte banden aan het eind van de ochtend naar een tijd van 1.19,310 waarmee hij 0,4 seconden sneller was dan zijn toptijd van vorige week.

Vlak hierachter eindigde Williams-coureur Felipe Massa als tweede (1.19,420). De Braziliaan droeg in de middag het stuur over aan teamgenoot Lance Stroll die in tegenstelling tot vorige week de bolide nu wel heel hield. Dat gold niet voor Ferrari-coureur Kimi Räikkönen die zijn auto tegen de muur parkeerde. De SF70H liep lichte schade op, maar het was voldoende om de dag vroegtijdig te beëindigen. Voor Ferrari verliep de dag sowieso al stroef, want er werden maar 53 ronden afgelegd.

Max Verstappen klokte met 1.20,432 de vierde tijd en ook de Nederlander had geen probleemloze dag. In de ochtend kwam hij door een motorprobleem bij zijn Red Bull tot slechts 34 ronden. Nadat de Renault in de middag vervangen was begon Verstappen aan een racestint. Dit hield hij vol tot 58 ronden, waarna de motor na 102 ronden opnieuw de geest gaf.

De dag eindigde doordat Marcus Ericsson met de Sauber vlak voor tijd stilviel. Verder maakte McLaren opnieuw weinig kilometers. Fernando Alonso kwam slechts tot 46 ronden.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:19.310 Supersoft 70
2 F. Massa Williams 1:19.420 Ultrasoft 63
3 K. Räikkönen Ferrari 1:20.406 Soft 53
4 M. Verstappen Red Bull 1:20.432 Soft 102
5 L. Stroll Williams 1:20.579 Supersoft 59
6 L. Hamilton Mercedes 1:20.702 Soft 79
7 N. Hülkenberg Renault 1:21.213 Supersoft 61
8 S. Perez Force India 1:21.297 Supersoft 100
9 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:21.872 Soft 92
10 R. Grosjean Haas 1:21.887 Ultrasoft 96
11 P. Wehrlein Sauber 1:23.000 Soft 59
12 F. Alonso McLaren 1:23.041 Soft 46
13 M. Ericsson Sauber 1:23.384 Soft 46
14 J. Palmer Renault 1:24.774 Soft 29

Williams verklaart razendsnelle tijden: "We rijden met weinig brandstof"

Een echte verrassing zal het niet zijn, maar de razendsnelle tijden waar het Formule 1-team van Williams deze weken tijdens de tests in Barcelona mee komt zijn met name gereden met een erg lichte auto. Dat heeft hoofd-engineer Rob Smedley gezegd.

Met name Felipe Massa is razendsnel in de FW40, waar hij dinsdag de snelste tijd mee liet noteren en woensdag vooralsnog op de tweede plek staat. Dat tijden niet al te veel zeggen is een algemeen gegeven, maar toch doet het team de nodige wenkbrauwen fronzen. "We maken niet nog een keer de fout om met een halfvolle tank te rijden en dan te gaan berekenen hoe snel we vlak voor het tanken zouden kunnen zijn", legt Smedley uit, doelend op de nu dus zeer lichte auto's.

"Een team kan veel meer over de banden leren als ze onder alle omstandigheden getest worden", vervolgt hij. Smedley is verder ook gewoon tevreden over het algemene verloop van de testdagen. "Het fundament is uitstekend en we kunnen daar mooi op verder bouwen. We werken gestaag ons programma af en hoeven nauwelijks storingen en andere problemen op te lossen."

Dat is dan wel even buiten Lance Stroll gerekend, die in zijn eerste dagen vorige week een weinig positieve indruk maakte en voor flink wat schade zorgde. De privéjet van zijn rijke vader is een keer of zeven van Engeland naar Barcelona gevlogen om reserve-onderdelen over te brengen. De jonge Canadees kwam woensdag overigens weer in actie en doet het dit keer wel prima. 

Williams verklaart razendsnelle tijden: "We rijden met weinig brandstof" (Pro Shots / Action Images)
Williams verklaart razendsnelle tijden: "We rijden met weinig brandstof" (Pro Shots / Action Images)

Automobilisten op A12 zingen bij het tanken

Denk je even rustig te gaan tanken, staan daar ineens een paar wildvreemden castleden van de bekende musical The Bodyguard op je te wachten om je welkom te heten. Automobilisten met veel tijd Echte fans konden natuurlijk een stukje meezingen en kregen als kers op de taart nog een leuke attentie.

Let op: zet je koptelefoon niet te hard. Ze hadden een aantal deelnemers namelijk beter een zangcursus kunnen aanbieden.

Vindicat-'slet' gaat viral

In het kader van 'Internationale Vrouwendag' heeft Milou Deelen een opmerkelijk filmpje op haar Facebook gezet. De 21-jarige studente van het Groninger studentencorps Vindicat houdt er bordjes met teksten als 'Slet' en 'Hoer' omhoog. Inmiddels is de video al bijna duizend keer gedeeld.

"Vandaag is het Internationale Vrouwendag en deel ik, Milou Deelen, mijn verhaal met jullie", schrijft Milou. "Anderhalf jaar geleden werd ik lid van het Corps, en daar ben ik vaak uitgemaakt voor HOER – SLET of LAAG WIJF. Ik was het lijdend voorwerp van een lied dat jaarlijks door tientallen jongens wordt gezongen over 'het laagste meisje van het jaar'."

Neuken voor een pakje peuken en een Smirnoff
"Ik schaamde me diep en voelde mij vernederd. Toen ik men hierop aanspraak, kreeg ik terug dat het maar een grap was. Ik heb geen één keer gelachen. Ook werd er over mij geschreven dat je 'mij kon doen voor een pakje peuken en een Smirnoff", vervolgt de studente. "Ook toen was hun argument: 'Is toch grappig Milou, daar kan je toch wel om lachen.' En nee, ik moést niet lachen."

"En dat is het punt dat ik hier wil maken. Mijn seksualiteit is van mij, en niet stof voor jouw grap. Daarnaast heb ik er als vrouw evenveel recht op als man. Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof. Als meisjes – zoals ik – dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid. Laten we hier bij stilstaan vandaag, en ons vooral niét schamen voor onze seksualiteit."

"Veel meisjes durven hun stem misschien niet te laten horen", besluit Milou. "Ik doe dat vandaag wel. Ik vraag niet om je medelijden, wel dat je naar me luistert. Want slutshaming gebeurt overal, en dat is niet oke."

Lichaam vermiste Nederlander gevonden in Franse Alpen

Hulpdiensten hebben woensdag in de Franse Alpen twee lichamen gevonden van de twee nog vermiste Nederlandse snowboarders die dinsdagmiddag werden bedolven door een sneeuwlawine. Dat zei een woordvoerder van de plaatselijke politie tegen het ANP. Eerder werd al een ander lichaam gevonden.

Twintig Nijmeegse studenten gingen een midweek op wintersport naar de Franse Alphen. De drie studenten werden door een lawine bedolven. De twee lichamen werden gevonden in de buurt van de plek waar eerder het levenloze lichaam werd gevonden van de vermiste 22-jarige Nederlander.

Vannacht reizen de overgebleven jongeren terug naar Nijmegen waar ze morgen worden opgevangen. De identiteit van de buiten de piste omgekomen snowboarders wordt op verzoek van familie nog niet bekendgemaakt.

Update 19:32 uur
Hulpdiensten hebben woensdag in de Franse Alpen toch nog niet het tweede lichaam gevonden van de vermiste Nederlandse snowboarders die dinsdagmiddag werden bedolven door een sneeuwlawine. Dat zei directeur Tim van den Bergh van reisorganisatie Sundio Group.

Eerder had hij gezegd dat ook het derde lichaam was gevonden. Dat had hij gehoord van de burgemeester van Valfréjus, maar uiteindelijk bleek er een misverstand te zijn tussen de burgemeester en de reddingswerkers, zei hij.

Reddingswerkers zijn nu gestopt met zoeken en gaan donderdag weer verder, aldus de Franse politie.

Het drietal was dinsdagmiddag buiten de piste aan het snowboarden toen ze werden overvallen door een lawine.

Lichaam gevonden in Franse Alpen
Lichaam gevonden in Franse Alpen (Foto: ANP)

Bewaren

Ex-voorzitter hockeyclub is er met 200.000 euro vandoor

Spijkenisse heeft bij de politie aangifte vanwege verduistering gedaan tegen de ex-voorzitter van de hockeyclub. Bij de Zuid-Hollandse vereniging is minimaal 200.000 euro verdwenen. De voormalig voorzitter zou het geld gebruikt hebben om gokschulden af te betalen. De club heeft nog 135 euro in kas en probeert door middel van extra krediet en acties het hoofd boven water te houden

Dat heeft een crisisteam dinsdagavond tijdens een speciaal georganiseerde Bijzonder Algemeen Ledenvergadering aan de geschokte leden van de vereniging laten weten. De voormalige voorzitter is inmiddels opgestapt. De overgebleven bestuursleden zijn gebleven en ondersteunen het crisisteam bij het in kaart brengen van de ernst van de situatie. En belangrijker nog, of de club deze klap te boven kan komen.

Er is in de afgelopen vier dagen veel duidelijk geworden bij Spijkenisse, maar de onderste steen is nog niet boven. Niettemin was de sfeer, onder de circa tweehonderd aanwezigen, na afloop van de BALV goed. "De leden zijn boos en emotioneel, maar ze kijken ook alweer door naar morgen. Hoe moeten we verder?", legt Carlo Eijkels, woordvoerder van het crisisteam uit.

Hij vervolgt: "We hebben vorige week vanuit het bestuur een melding gekregen dat er geld is ontvreemd uit de verenigingskas. Die melding kwam van de voormalig voorzitter. Sindsdien zijn er allerlei verenigingszaken in beslag genomen en is het overgebleven bestuur direct in gesprek gegaan met de gemeente en de bank."

De grote vraag, die ook bij de leden leefde, is natuurlijk hoe het heeft kunnen gebeuren dat zo’n groot bedrag uit de clubkas ontvreemd is. "Daar ben ik voorzichtig in. Het heeft denk ik met de terugloop in vrijwilligers te maken en de dubbelrollen die dan ontstaan. Ook in het bestuur", verklaart Eijkels.

Het crisisteam, bestaande uit onder anderen Eijkels en Peter Bellaard, kwam na een analyse tot de conclusie dat het om een groter bedrag gaat dan de in eerste instantie geschatte twee ton. "Dat zit in verdwenen spaargeld, openstaande facturen, aanmaningen van deurwaarders. Eigenlijk alles was je in een postvak vindt."

De ernst van de situatie werd bevestigd door het overgebleven bedrag dat het crisisteam zondag op de clubrekening aantrof. "Hondervijfendertig euro. De continuïteit van HV Spijkenisse staat dus op het spel." Tegelijkertijd is de stemming hoopvol. "We weten wat we als vereniging aan inkomsten genereren per jaar. Als wij in goed overleg met een bank een tegemoetkoming krijgen in de vorm van een lening, dan moeten wij in staat zijn de draad weer op te pakken."

Ook is Eijkels met het crisisteam in gesprek met sponsoren en wordt er gedacht aan het organiseren van evenementen om de clubkas aan te vullen.

Honkballers na zege naar laatste acht in World Baseball Classic

De Nederlandse honkbalploeg heeft ook de tweede groepswedstrijd in de World Baseball Classic winnend afgesloten. In groep A won de ploeg van bondscoach Hensley Meulens ook van Taiwan, nadat eerder al gewonnen werd van Zuid-Korea, het gastland van groep A. Daardoor staat Nederland in de tweede groepsfase, waar nog acht van de zestien teams actief zijn.

Mariekson Gregorius liep in de tweede inning het eerste punt binnen na een honkslag van Dashenko Ricardo. Taiwan sloeg terug en kwam op voorsprong, maar dat nam Nederland via onder meer Gregorius weer over: 4-2. Taiwan leek niet onder de indruk en na onder meer een homerun kwamen ze met 5-4 wederom op voorsprong.

In de laatste twee slagbeurten liet Nederland merken dat er voor Taiwan niks te halen viel en met een 6-5 zege gaat de ploeg van Meulens met nog één wedstrijd te spelen sowieso door naar de tweede groepsfase. Die wordt van zondag tot en met woensdag afgewerkt in de Tokyo Dome in Japan en Nederland staat daar in een groep met onder andere Israël, dat in groep A ook twee zeges heeft. Zuid-Korea en Taiwan liggen er daardoor uit. 

Rime komt uit in mei - prijs ook bekend

De puzzel adventure-game Rime heeft een releasedatum van 26 mei gekregen.

De game zal in digitale en fysieke vorm beschikbaar zijn voor PlayStation 4, Xbox One en PC, deze versie zal £29,99 kosten. De Nintendo Switch-versie hanteert vreemd genoeg een andere prijs, deze zal £39,99 kosten. Wat de precieze reden is voor het prijsverschil is voor nu onbekend, evenals de euro-equivalenten van deze prijzen.

Rime is een 3D-puzzelgame waarbij een jongen op een mysterieus eiland strandt. Door het gebruik van de elementen zul je de geheimen van het eiland ontrafelen. De game zou 8 à 10 uur aan speeltijd bevatten.

BMC wint ploegentijdrit Tirreno-Adriatico

BMC heeft in Tirreno-Adriatico de ploegentijdrit gewonnen. De Zwitserse formatie was na 22,7 km de snelste voor Quick-Step Floors en FDJ. Damiano Caruso kwam als eerste over de streep en vertrekt morgen in de leiderstrui.

Quick-Step Floors stond lange tijd met de beste tijd aan de leiding, maar tot BMC er als laatste alsnog overging. Het team van Tejay van Garderen en Rohan Dennis was zeventien seconden sneller dan Quick-Step Floors. 

LottoNL-Jumbo eindigde op een zesde plaats met veertig seconden achterstand op BMC. De Sunweb-ploeg van Tom Dumoulin werd elfde. De Nederlandse kopman moet 56 seconde goed maken op de Zwitserse ploeg.

Team Sky was de tegenvaller van de dag met een achttiende plaats op 1.42 van de winnaar. Na een valpartij van Gianni Moscon, waarbij zijn wiel gewoon in tweeën brak op een rechte weg.

Nederlandse democratie is best goedkoop

In de afgelopen 2 jaar hebben de Nederlandse partijen nauwelijks extreem hoge financiële giften ontvangen. In vergelijking met andere landen zijn de bedragen die worden uitgegeven aan de verkiezingscampagne, vrij laag. Dat maakt onze democratie 'vrij goedkoop', blijkt uit een onderzoek van de NOS.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken presenteert kort voor de verkiezing een overzicht van alle giften aan politieke partijen die hoger zijn dan 4.500 euro, om de financiering van partijen zo transparant mogelijk te houden. Van de 28 deelnemende partijen hebben er 25 de gevraagde gegevens aangeleverd, waaronder alle grote. Elf partijen ontvingen geen grote giften, waarvan het CDA en Denk het meest opvallen. 

Wie verwacht dat partijen gesponsord worden door steenrijke suikerooms die invloed willen inkopen, moeten we teleurstellen: dat gebeurt niet tot nauwelijks. Een Haagse vastgoedboer doneert zo'n 350.000 euro aan 50Plus en het David Horowitz Freedom Center doneert zo'n 130.000 euro aan de PVV, maar verder is het overgrote deel van alle giften afkomstig van binnenuit: bestuurders en volksvertegenwoordigers van de partijen zelf.

De linkse partijen grossieren in die afdracht, waarbij de SP de kroon spant: 90% van het document wordt gevuld met de verplichte afdracht van alle SP-vertegenwoordigers in de beide Kamers, Provinciale Staten en allerlei gemeentes. In totaal haalt de partij daarmee zo'n 20,5 miljoen op, waarvan ongeveer de helft weer wordt uitgekeerd aan de donateurs. Een systeem dat de SP ongetwijfeld graag voor heel Nederland ziet gelden. GroenLinks en de PvdA haalden op een dergelijke manier respectievelijk ruim een miljoen en 600.000 euro op.

De campagnebudgetten zijn niet door alle partijen bekend gemaakt, maar van de budgetten die we wel kennen gaan SP en CDA aan kop met 1,5 miljoen, gevolgd door D66 met 1,3 miljoen. Van de PvdA en de VVD weten we het niet, maar bij de verkiezingen van 2012 was die laatste de grootste uitgever met ongeveer 2,7 miljoen euro. Het grootste deel van de campagnegelden komt uit giften van leden.

De totale campagneuitgaven in 2012 waren ongeveer 10,7 miljoen euro. Dat valt in het niet bij de Amerikaanse Verkiezingen, waar Donald Trump en Hillary Clinton er 1,8 miljard doorheen joegen, en dan tellen we de voorverkiezingen en de andere kandidaten nog niet eens mee. Wellicht zijn onze zuiderburen een beter vergelijk, maar ook daar kostte de laatste campagne nog het dubbele van de Nederlandse.

Dubbelslag Alaphillipe in tijdrit Parijs-Nice

Julian Alaphilippe heeft de individuele tijdrit in Parijs-Nice gewonnen. De 24-jarige Fransman van Quick-Step Floors was negentien seconden sneller dan Alberto Contador. Alaphilippe neemt de leiderstrui over van landgenoot Arnaud Démare.

Na een vlakke aanloop van elf kilometer wachtte de renners op het einde van de tijdrit nog een klim van 3,3 kilometer naar Mont Brouilly. Contador leek op weg naar etappewinst, maar dat was buiten Alaphilippe gerekend. De Fransman had aan de streep een voorsprong van negentien seconden op Contador. Sam Oomen was met de twaalfde plaats de beste Nederlander op 59 seconden.

Alaphilippe neemt ook de leiding over in het algemeen klassement. De renner van Quick-Step Floors heeft nu een voorsprong van 33 seconden op Tony Gallopin.

Het weer is 'out of control' in trailer Geostorm

Heb je zin in een verse rampenfilm? We have got you covered! Warner Bros. heeft vandaag de eerste trailer vrijgegeven van Geostorm, waarin het weer op hol slaat en zo te zien een berg schade aanricht.

De gimmick van Geostorm is dat het verhaal zich in een toekomst afspeelt waarin de mens heeft geleerd hoe het weer beïnvloed kan worden. Dit gebeurt door middel van een satelliet, en wanneer deze bugs begint te vertonen, gaat het mis met het weer op aarde, met desastreuze gevolgen. De enige manier om de ramp te stoppen is door naar de satelliet te reizen en het probleem te verhelpen.

Geostorm is het regiedebuut van Dean Devlin, en is al in 2014 opgenomen, met extra opnames in de periode erna. De releasedatum is al meerdere keren verschoven, want niets is zo veranderlijk als het weer, maar lijkt nu toch redelijk secuur vast te staan op 19 oktober. In de film zijn de hoofdrollen voor Katheryn Winnick, Gerard Butler, Ed Harris, Abbie Cornish en Andy Garcia.

Ieren demonstreren voor abortus

Een grote demonstratie heeft woensdag delen van Dublin platgelegd. Ook in andere Ierse steden werd gedemonstreerd voor het afschaffen van een grondwettelijke anti-abortusbepaling.

Het protest vond plaats in het kader van de Internationale Vrouwendag, en ging gepaard met stakingen onder de noemer Strike4Repeal. De laatste tellingen in Dublin kwamen uit op meer dan duizend demonstranten, maar dat aantal kan nog oplopen.

Een groep 16-jarige meisjes staakte/spijbelde van school om mee te lopen. Het is "anti-humanitair om vrouwen de vrijheid te ontzeggen om voor abortus te kiezen", zeiden ze tegen The Journal.

"Stel dat we verkracht worden, dan hebben we die keuze niet eens", aldus een van de meisjes. "En als we het wel zouden doen kunnen we 14 jaar opgesloten worden, bijna ons hele leven!", voegde een ander toe.

De Pro Life Campaign hield een tegendemonstratie, die echter een stuk kleiner was. Volgens hen redt de grondwetsbepaling levens.

Recht op leven
Het Achtste Amendement van de Ierse grondwet stamt uit 1983, en stelt dat de ongeborene evenveel recht op leven heeft als de moeder. Het kwam tot stand na een lobby vanuit de Rooms-Katholieke kerk, vanwege vrees dat abortus via de rechtbanken zou worden gelegaliseerd.

Het amendement betekent dat abortus enkel is toegestaan indien het leven van een zwangere vrouw gevaar loopt. Verkrachting en incest zijn dus geen legitieme redenen.

Regeling voor orgaandonatie na euthanasie

Een nieuwe richtlijn moet huisartsen en andere behandelaars handvatten geven voor de donatie van organen van mensen die euthanasie hebben gepleegd. Vanaf 2012 is dat bij 28 mensen in Nederland op hun eigen verzoek gebeurd. De belangstelling van patiënten voor deze mogelijkheid neemt toe.

Een werkgroep heeft daarop met de Nederlandse Transplantatie Stichting een procedure ontwikkeld om zorgvuldig en ethisch met zo'n donatie om te gaan. De richtlijn is woensdag overhandigd aan zorgminister Edith Schippers.

Uitgangspunt is het belang van de patiënt. Die moet altijd zelf het verzoek voor donatie doen. De artsen mogen de vraag niet stellen en de patiënt ook nooit onder druk zetten om mee te werken of te blijven werken. Ook moet de patiënt weten wat de gevolgen zijn. Zo moeten er extra onderzoeken worden gedaan en moet de euthanasie in het ziekenhuis plaatshebben. Verder heeft de familie na het overlijden maar kort de tijd om afscheid te nemen.

Regeling voor orgaandonatie na euthanasie
Regeling voor orgaandonatie na euthanasie (Foto: ANP)

Bijeenkomst met Turkse minister afgelast

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu komt zaterdag niet naar een zalencentrum in Rotterdam-Hoogvliet om daar te spreken over het Turks referendum. Dat heeft de exploitant woensdag aan burgemeester Ahmed Aboutaleb laten weten.

"De exploitant heeft mij geïnformeerd dat hij de locatie hiervoor niet beschikbaar kan stellen", aldus de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. Was dat niet gebeurd, dan had de driehoek van Rotterdam "deze bijeenkomst in aanwezigheid van een lid van het Turkse kabinet op deze locatie of elders in de stad zeer waarschijnlijk verboden". Argument is het risico voor de openbare orde en veiligheid.

De burgemeester zegt zich aan te sluiten bij premier Mark Rutte, die had aangegeven het onwenselijk te vinden dat een bewindspersoon uit Turkije campagne komt voeren in het buitenland.

Oordeel
"Het is niet aan mij om een oordeel te vellen over de inhoud van een dergelijke bijeenkomst", schrijft Aboutaleb. "Ik ben echter van mening, mede namens de leden van de driehoek, dat de komst van de minister een direct risico oplevert voor de openbare orde en veiligheid in Rotterdam en voor toenemende polarisatie en escalaties kan zorgen."

Hij verwijst ook naar de mislukte couppoging, waardoor de spanningen binnen de Turkse gemeenschap zijn toegenomen, "wat ook zijn weerslag heeft op de veiligheidsgevoelens van (Turkse) Rotterdammers".

Aboutaleb zegt erop te vertrouwen "dat de internationale diplomatie en politiek hun werk doen en dat de minister afziet van het bezoek".

Bijeenkomst met Turkse minister afgelast
Bijeenkomst met Turkse minister afgelast (Foto: ANP)

Actie 555 tegen hongersnood komt op stoom

De samenwerkende hulporganisaties hebben in de eerste twee dagen van hun inzamelingsactie voor slachtoffers van hongersnood al ruim anderhalf miljoen euro binnengekregen. Voorzitter Farah Karimi vindt het "hartverwarmend dat zo veel mensen onmiddellijk in actie zijn gekomen".

Het bedrag dat tot nog toe is binnengekomen overtreft de giften die Nederlanders deden in de eerste dagen van diverse eerdere Giro555-acties, bijvoorbeeld vanwege ebola in 2014 en de Syrische burgeroorlog in 2013. "De opbrengsten tot nu toe zijn te vergelijken met acute rampen, zoals aardbevingen en overstromingen", aldus de hulporganisaties woensdag. Dat is opmerkelijk, want zulke rampen zijn doorgaans heel prominent in het nieuws.

Dat in landen als Jemen, Somalië, Zuid-Sudan en het noordoosten van Nigeria, allemaal conflictgebieden, zo'n twintig miljoen mensen ernstig ondervoed zijn of dreigen te raken, is een ramp die zich over een langere periode voltrekt.

Voorzitter Karimi noemt de tussenstand "een mooi begin". "Maar er is heel veel geld nodig", benadrukt ze.

Actie 555 tegen hongersnood komt op stoom
Actie 555 tegen hongersnood komt op stoom (Foto: ANP)

Aboutaleb wil 'zeker 5000 agenten extra'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wil dat het nieuwe kabinet de Nationale Politie met "zeker 5000 agenten extra" uitbreidt.

Die expansie is noodzakelijk om nieuwe vormen van criminaliteit, zoals ondermijning maar ook cybercrime en de aanvoer van drugs in de haven beter aan te pakken. Dat bevestigt zijn woordvoerder woensdag na berichtgeving door de NOS.

In het Rijnmondgebied denkt Aboutaleb aan tenminste 400 tot 500 agenten erbij. Hij zegt dat hij met de huidige capaciteit moet schipperen.

Brief
In een brief aan de gemeenteraad schetst hij woensdag tevens een beeld van de ondermijnende criminaliteit in de samenleving, die volgens hem goed zichtbaar is in wijken als Rotterdam-Zuid en Spaanse Polder. Hij doelt onder meer op illegaal gokken, het misbruiken van autobedrijven voor criminele activiteiten en drugshandel in op het oog bonafide bedrijfspanden.

Met ondermijning wordt de onzichtbare criminaliteit die plaatsvindt in de vermenging tussen misdaad en gewone bedrijfsactiviteiten. Als voorbeelden noemt de burgemeester een winkel waar zelden een klant binnenstapt, kapperszaken zonder stoel en jongeren die in peperdure auto's rondrijden, zonder duidelijke vorm van inkomsten.

Aanzienlijke resultaten
De aanpak van ondermijning heeft volgens Aboutaleb vorig jaar "tot aanzienlijke resultaten geleid". "Een hennepkwekerij oprollen of een illegaal gokhuis sluiten is één ding, het oprollen van samenwerkingsverbanden die met dit soort activiteiten hun criminele geld verdienen is van een andere orde." Dat is volgens hem een proces van lange adem.

Vorig jaar werd voor circa 11,5 miljoen euro aan geld en goederen in beslag genomen.

Aboutaleb wil 'zeker 5000 agenten extra'
Aboutaleb wil 'zeker 5000 agenten extra' (Foto: ANP)

Ga karten bij Silverstone in Zwanenburg!

Snelheid en een goede strategie; het is allemaal van belang als je gaat karten. Wil jij samen met iemand jouw kunnen testen? Dat kan!

In samenwerking met Silverstone mag FOK! 4x2 heats karten weggeven. Er zijn dus 2 winnaars die iemand mogen meenemen. Om kans te maken hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Een Nederlands racetalent is ook begonnen met karten, wat is ook alweer zijn naam?

- Max Versteeg

- Max Verstappen

- Max Michielse

Geef je antwoord hier door voor 12 maart en maak kans!

Buma is de nieuwe Trump

In de Verenigde Staten gaat het al een paar maanden los. In alle “respectabele” media is een hetze gaande tegen de kersverse president. Om een voorbeeld te geven: nadat president Trump de voormalige president Obama beschuldigde van het afluisteren van zijn telefoonlijnen, ging de New York Times los op deze “ongefundeerde claim”. En dat terwijl NYT op 20 januari jongstleden zelf beweerde dat Obama Trump afluisterde!

Baudet laat ons zijn nederige stulpje zien

Heb je altijd al willen weten hoe de lijsttrekker van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, woont? Dan is dit je kans. Voor de VPRO-webserie House of Politics opende de Amsterdammer zijn deur. Zo zien we onder andere waar hij nadenkt over zinnen waar linkse mensen boos van worden. De slaapkamer houdt hij geheim en moet je zelf maar een keer komen ontdekken.

Zo woont Baudet (Bron: YouTube/VPRO)

Gerard Ekdom lanceert YouTube-kanaal

In navolging van vele andere BN'ers lanceert ook Gerard Ekdom zijn eigen YouTube-kanaal. De radiodj kondigde woensdag aan dat 'Het Ekdomein' vrijdag online gaat.

"Tof nieuws!", kondigde Gerard aan op Facebook. Op zijn YouTube-kanaal verschenen woensdag de eerste teasers van Ekdoms platenkast, de serie die Gerard voor Het Ekdomein maakt. Daarin gaat hij elke week langs bij BN'ers om over hun muziekkeuze te praten.

Art Rooijakkers is de eerste die een boekje opendoet over zijn favoriete en minst favoriete platen. De Wie is de mol?-presentator is ook de eerste die een playbackoptreden verzorgt met Gerard, een vast onderdeel van Ekdoms platenkast.

Gerard Ekdom lanceert YouTube-kanaal
Gerard Ekdom lanceert YouTube-kanaal (Foto: BuzzE)

Rechter blokkeert miljoenen Staatsloterij

De Stichting Loterijverlies heeft beslag gelegd op 121 miljoen euro aan tegoeden van de Staatsloterij. Dat bevestigt een woordvoerster van de rechtbank Den Haag. De stichting probeert al jaren namens deelnemers geld terug te krijgen van de Staatsloterij wegens misleiding over de winkansen.

De Hoge Raad bepaalde eerder dat de Staatsloterij in de periode 2000 tot 2008 haar spelers heeft misleid en dat het aankoopbedrag van loten aan vele duizenden deelnemers moet worden vergoed. Volgens Loterijverlies weigert de Staatsloterij echter over de brug te komen.

De rechtbank in Den Haag besloot vorige week maandag dat deurwaarders namens Loterijverlies beslag mochten leggen, waardoor het geld voor dertig dagen vaststaat. Die periode mag drie keer worden verlengd. Of de beslaglegging gevolgen heeft voor de trekking van de Staatsloterij komende vrijdag is onduidelijk. Een woordvoerder was niet direct bereikbaar.

Rechter blokkeert miljoenen Staatsloterij
Rechter blokkeert miljoenen Staatsloterij (Foto: ANP)

Mourinho furieus: "Dit kan je geen veld noemen"

Manchester United neemt het donderdagavond op tegen FK Rostov. United-manager José Mourinho schrok van de erbarmelijke staat van het speelveld in Rusland.

Het veld van het Olimp-2 Stadion, waar Ajax dit seizoen kansloos verloor en PSV een 2-2 gelijkspel neerzette, verkeert namelijk niet in goede staat. "Ik kan eigenlijk niet begrijpen dat we op zo een veld moeten spelen. Als je het al een veld kan noemen", aldus Mourinho tegen Engelse media.

"Daarom heb ik ook nog geen idee welke spelers ik morgen zal opstellen. Ik weet bijvoorbeeld niet of Henrikh Mkhitaryan kan spelen, dat weet ik echt niet", aldus de furieuze Portugees.

Mourinho wist dat het gras in Rostov aan de Don niet opperbest zou zijn, maar wat hij woensdag aantrof sloeg volgens hem alles. "Ik had een veld verwacht dat een stuk bespeelbaarder zou zijn."

De kans dat het duel nog wordt verplaatst lijkt overigens klein. "Afgelopen zomer tijdens de voorbereiding in China besloten we om niet te spelen op een dergelijk veld. Maar het lijkt erop dat we nu wel moeten spelen."

Prey: passages uit het dagboek van Morgan Yu

FOK! kreeg van Bethesda vandaag een primeur voor de aankomende sci-fi-shooter Prey. Het betreft een verzameling uittreksels uit het dagboek van hoofdpersoon Morgan Yu, die in de passages enkele details uit de doeken doet van het reilen en zeilen aan boord van ruimtestation Talos I, waar de game zich afspeelt.

In Prey kruipt de speler in de huid van Morgan Yu die belast is met het verkennen van Talos I, een ruimtestation dat zich bevindt in een baan om de maan, waarin onderzoek gedaan wordt naar een alien-collectief genaamd The Typhon. Prey is een officiële reboot van de originele Prey uit 2006. Wij hadden vorige maand alvast een hands-on met de game en waren goed te spreken zoals je kunt lezen in onze preview.

Prey komt op 5 mei uit voor PC, Xbox One en PlayStation 4.

Vernieling IS leidt tot archeologische vondst

Archeologen die in Mosul de vernielingen door IS aan oudheidkundige objecten onderzochten, hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan. Onder de in 2014 opgeblazen graftombe van de profeet Jonas vonden ze een 2600 jaar oud paleis.

Nadat het oosten van de Iraakse stad vorige maand op Islamitische Staat was heroverd, kwamen de onderzoekers snel in actie. Het graf staat op een heuvel. De terroristen groeven tunnels onder de tombe om kostbare archeologische voorwerpen te vinden en verkopen. Mogelijk zonder het te weten legden ze daarbij delen van het paleis bloot.

De plek in de ruïnestad Ninive, deel van Oost-Mosul, is in het verleden meermalen onderzocht, maar het paleis werd niet gevonden. Een inscriptie vermeldt de naam van de Assyrische koning Esarhaddon, die in 669 v.C. overleed. Archeologen zeggen dat het oorspronkelijk de residentie van Esarhaddons vader was, koning Senacherib, zo meldt de Daily Mail woensdag.

IS vernietigde de graftombe omdat het aanbidden ervan tegen de islam ingaat. Jonas heet in het Arabisch Yunus. Hij geldt als profeet in zowel de Koran als het Oude Testament. Een legende leert dat hij drie dagen in de buik van een vis overleefde.

Vernieling IS leidt tot archeologische vondst
Vernieling IS leidt tot archeologische vondst (Foto: ANP)

Geert Wilders bezoekt Breda: deel binnenstad op slot en overal politie

Vandaag is Geert Wilders in Breda om te flyeren. De regen valt met bakken uit de hemel, maar dat deert de pret niet. Naar schatting zijn er zo'n honderd fans op de been.

Voor de komst van de blonde politicus is een deel van de binnenstad volledig afgezet, met onder meer dranghekken, een vrachtwagen en véél politie.

Check hieronder de sfeerfoto's.

Gameplay van Middle-earth: Shadow of War

Vandaag geeft Warner Bros. Interactive Entertainment de eerste  gameplay-video vrij uit de game Middle-earth: Shadow of War.

In deze video maken de kijkers kennis met de volgende generatie van het Nemesis-systeem, met extra Nemesis-vestigingen, waarin spelers verschillende strategieën moeten toepassen om dynamische bolwerken te veroveren en hun eigen Ork-leger moeten vormen. In deze video moeten Talion en Celebrimbor, die als de Bright Lord terugkeert, een aanval op een vesting in de bergvallei van Seregost leiden en deze veroveren van een van Saurons Overlords. Om hierin te slagen maken ze gebruik van de kracht van de nieuwe ring om volgelingen in te huren tijdens veldslagen. Dit is een nieuwe manier waarmee spelers nieuwe verhalen over trouw, verraad en wraak kunnen samenstellen.

Middle-earth: Shadow of War is vanaf 24 augustus 2017 verkrijgbaar voor de Xbox One, Project Scorpio, Windows 10-pc, PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro.

Blind: "Bulgarije is geen makkie"

Op 25 maart speelt het Nederlands elftal de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. Voor het eerst sinds ruim vier maanden komt de ploeg weer in actie.

Na de wedstrijd tegen Bulgarije is Luxemburg op 9 juni dit seizoen nog tegenstander in de WK-kwalificatie. "Wij hebben maar één doelstelling: zes punten halen. Te beginnen tegen Bulgarije", vertelt Blind op de officiële website van de KNVB. "Dat is geen makkie, maar wel een klus die wij moeten kunnen klaren."

Blind heeft tijdens de interlandloze periode nauwelijks contact met de spelers. "Ze zijn onderdeel van die club, dat is waar ze dagelijks mee bezig zijn. Wel zoek ik contact als er iets gebeurt, bijvoorbeeld een blessure, of als ik mij afvraag waarom iemand niet meer speelt."

Blind bezocht wel zijn drie aanvoerders, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Kevin Strootman. "Ik ben dan benieuwd hoe zij tegen de komende wedstrijden, het elftal en de speelwijze aankijken. Uiteindelijk bepaal ik die, maar tot op zekere hoogte doe je dat ook met je aanvoerders."

De bondscoach maakt woensdag de voorselectie bekend voor de wedstrijden tegen Bulgarije en Italië. "Het is aan mij en mijn staf om keuzes te maken en die is altijd gebaseerd op kwaliteit. Die is leidend om resultaat te boeken. Als er meerdere spelers kwalitatief even goed zijn, dan spelen componenten als speelminuten en fitheid een rol. Maar alles heeft zijn grenzen. Dat is aan mij om te bepalen. Het heeft ook te maken met het niveau waarop je acteert. Als je bij Manchester United of Tottenham Hotspur speelt, dan is het niet vanzelfsprekend dat je altijd in actie komt."

Filmsector dagvaardt staat om downloaden

Sekam, een koepelorganisatie van Nederlandse filmproducenten, heeft de Nederlandse staat gedagvaard. Zij stellen de staat aansprakelijk voor de financiële schade die de Nederlandse filmsector al jaren lijdt door illegaal downloaden. Hoewel het Europese Hof al in 2014 bepaalde dat het downloaden van films en series uit illegale bron verboden is, heeft de Nederlandse overheid volgens de producenten niets gedaan om dit soort praktijken een halt toe te roepen.

De zaak sleept al enkele jaren. Het niet-legaal kijken van films kost de Nederlandse filmsector elk jaar honderden miljoenen euro's, aldus de makers. De filmproducenten legden in september 2015 een claim neer bij de Nederlandse staat, maar deze werd door het ministerie van Veiligheid en Justitie afgewezen. Gesprekken tussen beide partijen leverden volgens de filmproducenten ook niets op.

Daarom stappen de producenten nu officieel naar de rechter. "Het verbod op illegaal downloaden van films en series moet actief worden gehandhaafd, net zoals dat gebeurt met winkeldiefstal of zwart reizen in het openbaar vervoer", stelt filmproducent Klaas de Jong (Michiel de Ruyter).

Officieel gedoogd
Illegaal downloaden werd in Nederland lang officieel gedoogd. Dit werd gecompenseerd door een zogenoemde thuiskopieheffing die inbegrepen zit bij de prijs van apparaten die kunnen worden gebruikt om muziek en films te downloaden en bekijken. Deze regeling dateert nog uit de jaren zeventig.

Het Europese Hof van Justitie tikte Nederland hierover in april 2014 echter op de vingers. Sindsdien kent Nederland officieel een downloadverbod. Maar de makers die naar de rechter stappen, vinden dat de overheid hier niet genoeg werk van maakt.

Schadeclaims
Cijfers uit bijvoorbeeld Duitsland, waar piraterij wel hard wordt aangepakt, tonen aan dat de filmindustrie daar verhoudingsgewijs minder inkomsten misloopt. Hier sluiten providers sites die illegaal films en series aanbieden af en krijgen illegale downloaders vaak schadeclaims in de bus. De inkomsten uit dvd-verkoop en VOD zijn hier zelfs weer gestegen, stellen de producenten.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt in een reactie dat de verantwoordelijkheid niet bij de Nederlandse staat ligt. Die wijst de vordering daarom af. "De rechthebbenden, in dit geval filmproducenten, hebben van de wet voldoende middelen gekregen om hiertegen op te treden. Primair is het een zaak van de individuele rechthebbenden om inbreuken te handhaven. Dat betekent dat wij vinden dat het niet aan de staat is in te handhaven."

Filmsector dagvaardt staat voor downloaden
Filmsector dagvaardt staat om downloaden (Foto: BuzzT)

Tientallen doden door aanval IS op ziekenhuis Kabul

Door een aanval op een militair ziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn woensdag zeker dertig doden gevallen. De aanval begon woensdagochtend vroeg en werd uitgevoerd door gewapende mannen die waren verkleed als medisch personeel. Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanval opgeëist.

De Afghaanse veiligheidstroepen hadden uren nodig om het hospitaal weer in handen te krijgen. Na de gevechten bleek dat er tientallen doden waren gevallen. Aanvankelijk meldden lokale autoriteiten drie tot zes doden.

Aan het begin van de aanval blies een zelfmoordenaar zich op bij de achteringang van het Sardar Mohammad Daud Khan met ongeveer vierhonderd bedden. Daarna drongen drie zwaarbewapende terroristen het complex binnen. De aanvallers zijn gedood.

Tientallen doden door aanval ziekenhuis Kabul
Tientallen doden door aanval IS op ziekenhuis Kabul (Foto: ANP)

Roemer voorspelt fotofinish SP en VVD

SP-leider Emile Roemer denkt dat de verkiezingen volgende week zullen eindigen in een fotofinish tussen zijn partij en de VVD van premier Mark Rutte. Dat gaf hij woensdag aan bij de debatreeks van de Twentsche Courant Tubantia.

Roemer voorspelt dat zijn partij en de VVD allebei 21 zetels behalen. De socialisten zullen uiteindelijk net iets meer stemmen krijgen en daarom het voortouw mogen nemen in de formatie, zag Roemer in zijn glazen bol. De SP zit nu met vijftien mensen in de Tweede Kamer.

Een wederopstanding voor de PvdA, die als de peilingen enige indicatie zijn afstevent op een recordverlies, zit er volgens Roemer niet meer in. "Ik houd mijn hart voor hem vast", zei hij over PvdA-leider Lodewijk Asscher. Het gebrek aan steun voor de sociaaldemocraten komt niet zozeer door hun verkiezingsprogramma, denkt Roemer, maar door hun deelname aan het huidige kabinet.

Roemer durft geen winnaar te voorspellen
Roemer voorspelt fotofinish SP en VVD (Foto: ANP)

Kurhaus in Scheveningen tijdelijk ontruimd vanwege brand in keuken

Vanmiddag is in het Kurhaushotel in Scheveningen een brand uitgebroken. Het zou gaan om een brand in de keuken van het hotel. De hulpdiensten schaalden direct groot op.

Gasten en personeel die het hotel moesten verlaten zijn in een naastgelegen restaurant opgevangen. Er was veel rook te zien, maar dit neemt geleidelijk af. De boosdoener staat inmiddels al buiten en de schade lijkt zo op het eerste oog mee te vallen.

Doutzen en Lara uit de kleren voor Vogue

De Nederlandse topmodellen Doutzen Kroes en Lara Stone zijn uit de kleren gegaan voor Vogue. De twee sieren de cover van het jubileumnummer van het blad, dat vijf jaar bestaat. Dat bleek woensdag bij de presentatie in Amsterdam.

De sexy foto's van Doutzen en Lara zijn gemaakt door de Peruaanse fotograaf Mario Testino. "Lara heeft geweldige borsten en Doutzen een geweldige kont, perfect samen", zegt hij op de site van Vogue. "En over het zoenen met elkaar deden ze niet moeilijk. Ze durven het ook, omdat ze weten dat ik ze er altijd geweldig laat uitzien."

Het jubileumnummer van Vogue ligt vanaf donderdag in de winkel.

Doutzen en Lara uit de kleren voor Vogue
Doutzen en Lara uit de kleren voor Vogue (Foto: BuzzE)

Braziliaanse voetballer scoort vanaf de aftrap

Als voetballer heb je soms momenten waarop je een gouden kans krijgt om de wereld over te gaan, in elk geval virtueel. Die kans lag afgelopen weekeinde klaar voor de Braziliaan Mirrai, speler van Comercial FC.

Met zijn club speelde Mirrai in het Campeonato Paulista, het staatskampioenschap van São Paulo, tegen Catanduvense. Die club had net de 1-1 gemaakt en dus mocht Comercial de wedstrijd weer op gang brengen.

Mirrai zag dat Catanduvense's keeper te ver voor de goal stond, twijfelde niet en schoot de bal vanaf de aftrap in één keer het doel in: 2-1, wat later zelfs nog een 4-1 overwinning zou worden.

De goal van Mirrai (Bron: YouTube)

Van der Laan helpt bij uitvaart jongen

De Amsterdamse burgemeester wil financieel te hulp schieten bij de uitvaart van de jongen die deze week overleed door het opsnuiven van aanstekergas. Eberhard van der Laan kan daarvoor putten uit een speciaal potje, bedoeld voor kleine financiële bijstand bij dramatische incidenten. De familie kan de begrafenis in Marokko zelf niet volledig zelf bekostigen.

De burgemeester doet deze geste zo'n acht tot tien keer per jaar en het gaat dan meestal om enkele honderden euro's, zegt de woordvoerder. "Dan moet je denken aan mensen die zijn overvallen en met een gebroken raam zitten, of er even een paar uur uit moeten na een tragisch overlijdensgeval. De burgemeester gaat dan langs en kan hulp aanbieden."

Het potje is een afspraak met het college en wordt gevuld door fondsen en stichtingen.

De dertienjarige jongen overleed zondag in Amsterdam. Hij raakte onwel en overleed. Later bleek dat hij door het inademen van aanstekergas een hartstilstand heeft gekregen.

Van der Laan helpt bij uitvaart jongen
Van der Laan helpt bij uitvaart jongen (Foto: ANP)

Toptijden voor Massa en Bottas in Barcelona

De tweede ochtend van de tweede Formule 1-testweek in Barcelona heeft voor razendsnelle tijden gezorgd. Valtteri Bottas was de snelste en de Mercedescoureur was met zijn 1:19.310 sneller dan de - ook door hem gereden - snelste tijd van vorige week.

Ook Felipe Massa was sneller dan Bottas vorige week was. De Braziliaan stuurde zijn Williams 63 keer over het Catalaanse circuit en klokte in zijn snelste rondje een tijd van 1:19.420 minuten.

Ferrari-coureur Kimi Räikkönen stond een tijdje in de pitstraat omdat de hydraulische systemen gechecked moesten worden, maar de Fin kwam wel tot 1:20.406, de derde tijd, vlak voor Red Bull-coureur Max Verstappen. De Nederlander reed met de softs wel op hardere banden dan Bottas en Massa deden, net als Räikkönen. Toch maakte Massa ook op de softs indruk, want in tegenstelling tot Räikkönen en Verstappen dook hij daarmee wél onder de 1:20.

De ochtend in Barcelona

# Coureur Team Tijd Banden Ronden
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:19.310 Supersoft 70
2 Felipe Massa Williams 1:19.420 Ultrasoft 63
3 Kimi Räikkönen Ferrari 1:20.406 Soft 39
4 Max Verstappen Red Bull 1:20.432 Soft 34
5 Nico Hülkenberg Renault 1:21.213 Supersoft 61
6 Sergio Perez Force India 1:21.297 Supersoft 49
7 Carlos Sainz Toro Rosso 1:21.872 Soft 46
8 Romain Grosjean Haas 1:22.428 Soft 54
9 Pascal Wehrlein Sauber 1:23.000 Soft 59
10 Fernando Alonso McLaren 1:23.041 Soft 27
11 Marcus Ericsson* Sauber Geen tijd Nvt 0
12 Jolyon Palmer* Renault Geen tijd Nvt 0
13 Lewis Hamilton* Mercedes Geen tijd Nvt 0
14 Lance Stroll* Williams Geen tijd Nvt 0

* Rijden de middagsessie

Politiehelikopter rukt uit voor hongerige kleuters

Je zal maar vijf jaar zijn en trek hebben in een happy meal van de McDonalds. Twee kleuters van basisschool de Kennemerpoort in Alkmaar besloten gisterenmiddag tijdens de lunch dat ze liever een happy meal dan een pakje schoolmelk wilden en gingen samen op stap. 

Toen de leerkracht tijdens het overblijven in de gaten kreeg dat de jochies ontbraken, werd in eerste instantie de school doorzocht. Daarna werd de politie ingeschakeld, die, toen een burgernetmelding niet snel genoeg resultaat opleverde, de helikopter de lucht instuurde. 

De jochies werden bij de McDonalds in de Boekelermeer aangetroffen, op twee kilometer afstand van de school. De medewerkster vond het opvallend dat de twee wel eten bestelden, maar niet konden betalen.  In totaal zijn de twee hongerlappen zo'n anderhalf uur weggeweest. 

Witte neushoorn afgeslacht in dierentuin Frankrijk

In de nacht van maandag op dinsdag gebeurde er iets gruwelijks in een dierentuin in Thoiry, in het westen van Frankrijk. Stropers slopen er naar binnen en schoten een witte neushoorn dood om zijn hoorn.

De Nederlandse neushoorn Vince (de neushoorn is namelijk geboren in Burgers' Zoo in Arnhem) kreeg drie schoten in zijn kop. Vervolgens werd zijn hoorn met een kettingzaag van zijn kop gehaald. De overige neushoorns in het verblijf zijn door de stropers in leven gelaten. Voor de zekerheid zijn ze wel een tijdje ondergedoken, voor het geval de stropers terugkomen.

Nu de jacht op stropers in Afrika toeneemt zoeken ze mogelijk hun heil elders. Eerder werden er al hoorns uit musea ontvreemd. In Burgers' Zoo gaan ze de beveiliging niet aanscherpen: "De neushoorns hebben een vrij nieuw hok, dat zichtbaar en onzichtbaar beveiligd is. Maar je kunt niet alles doen: je kunt het als een kluis beveiligen, maar zolang de waarde erin groot genoeg is vinden stropers altijd wel een manier om binnen te komen."

En die waarde is hoog, een hoorn brengt al snel zo'n 30.000 tot 40.000 euro op. Geen wonder dat stropers ze proberen te bemachtigen. Ook hebben de hoorns volgens de traditionele geneeskunde een helende werking in geval van ziektes en impotentie. In het wild lopen nog ongeveer 20.000 witte neushoorns vrij rond, een aantal dat door stroping flink afneemt.

20 asielzoekers geweigerd om oorlogsmisdaden

Vorig jaar is onderzoek gedaan naar 170 asielzoekers en andere migranten die mogelijk betrokken zijn geweest bij oorlogmisdaden in hun land van herkomst. Twintig keer is daardoor geen verblijfsvergunning verstrekt of is die vergunning ingetrokken.

Er is onder meer onderzoek gedaan naar vluchtelingen uit Syrië. Het aantal van 170 onderzoeken is vergelijkbaar met dat van 2015.

Minister Stef Blok en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) hebben de nieuwe cijfers woensdag bekendgemaakt.

Sinds 1992 zijn 970 migranten afgewezen die betrokken zouden zijn geweest bij oorlogsmisdaden. Deze mensen hebben de zogeheten 1F-status; ze vallen niet onder het Vluchtelingenverdrag en worden in principe teruggestuurd naar het land van herkomst.

In de praktijk lukt dat niet altijd. Van de twintig afwijzingen vorig jaar, is in ongeveer de helft van de gevallen vastgesteld dat iemand niet terug kan.

20 asielzoekers geweigerd om oorlogsmisdaden
20 asielzoekers geweigerd om oorlogsmisdaden (Foto: ANP)

Gnasher shotgun in Gears of War 4 aangepakt

Al sinds de release van Gears of War 4 zijn er klachten over een mysterieus probleem met de Gnasher, de populaire shotgun uit de Gears-serie. Het krachtige wapen hoort te zorgen voor een instakill op korte afstand, maar spelers merkten met grote regelmaat dat vijanden gewoon overeind bleven na een dosis hagel in hun gezicht. Ontwikkelaar The Coalition heeft dit probleem nu weten te lokaliseren.

De problematiek blijkt te maken te hebben met het feit dat technisch gezien de hagelpatronen van de Gnasher niet exact uit de loop werden afgevuurd, maar een stukje terug. Dit is destijds zo ontworpen om te zorgen dat spelers niet door muren heen kunnen schieten. Dat laatste is een fenomeen dat vaker voorkomt en wordt veroorzaakt door clipping-issues, waarbij wapens deels of volledig door een muur heen hangen wanneer de speler er strak tegenaan staat. Omdat de hagel van de Gnasher dus niet exact uit de loop kwam maar iets daarachter, bestond de kans dat enkele hagelkorrels hun doel misten.

De inconsistentie van de shotgun zorgt bij veel spelers voor frustrerende momenten. In de maart-update wordt de spreiding van de Gnasher verbeterd. In diezelfde update worden ook nieuwe maps geïntroduceerd en komt er een nieuw ranked lobbysysteem.

Drenthe: "Ik ben zo vaak genaaid"

Als speler van Real Madrid verdiende Royston Drenthe grof geld, maar een deel van dat geld raakte hij ook weer kwijt. "Ik ben zo vaak genaaid. Daar was ik klaar mee", vertelde Drenthe tegen De Volkskrant. "Nee, niet door vrienden. Door zaakwaarnemers en clubbestuurders vooral."

"Als voetballer kun je je mond niet loslaten. Ja, dat kan wel, maar het gaat tegen je werken. Dus je kan nooit jezelf zijn. Je moet altijd schuilen voor je eigen mening. Of je moet een pientere jongen zijn en politicusje spelen", aldus de niet bepaald als pienter bekend staande Drenthe.

Drenthe besloot onlangs te stoppen als voetballer en zich op zijn rapcarrière te richten. "Politicusje spelen kan ik niet, dat wil ik niet. En nu hoeft het niet meer. Nu ga ik mijn centen verdienen juist door te zeggen wat ik denk."

Het hart van de enkelvoudig international ligt nog bij zijn oude club Feyenoord. "Feyenoord heeft mijn steun. Als ze kampioen worden, ga ik feesten op de Coolsingel. Dat sommige mensen me niet meer wilden, heb ik achter me gelaten. Van de fans blijf ik houden."

Berlijn: stap voor stap betere relatie Ankara

De Duitse regering poogt "stap voor stap weer een normale relatie met Turkije" te krijgen. Dit zei minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel woensdag na crisisberaad met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu. We zijn het er in elk geval over eens dat niemand er belang bij heeft de betrekkingen nog verder te beschadigen, aldus Gabriel.

Gabriel heeft Cavusoglu gezegd dat er wel grenzen zijn die niet mogen worden overschreden, zoals gelijkenissen beweren van de regering van de Bondsrepubliek met het naziregime (1933-1945). Verscheidene Turkse toppolitici hebben de Duitse regering van nazipraktijken beschuldigd. De aanleiding was de manier waarop de Duitse autoriteiten omgaan met de pogingen van Ankara om in het buitenland campagne te voeren voor een 'ja' in een referendum over het politieke stelsel.

Wilders demonstreert bij Turkse ambassade

PVV-leider Geert Wilders heeft woensdag bij de Turkse ambassade in Den Haag gedemonstreerd tegen de politieke campagne die de Turkse regering in Nederland wil voeren.

De straat was afgezet en er was veel politie en internationale pers aanwezig. Ook was een groepje aanhangers van de anti-islamitische groepering Pegida op de been.

Wilders en enkele van zijn (kandidaat-)Kamerleden, onder wie Martin Bosma en Vicky Maeijer, vinden dat het kabinet niet duidelijk genoeg is tegen Turkije. "Rutte had moeten zeggen: 'jullie zijn persona non grata tot na het referendum"', aldus Wilders.

Wilders demonstreerde kort, maar sprak uitgebreid met de pers. Hij toonde een spandoek met in het Turks de oproep aan de Turkse regering om weg te blijven uit Nederland. De PVV-leider wil niet dat een "dictatoriaal regime" in Nederland campagne voert. Als er toch Turkse ministers komen, dan wil hij dat de Turkse ambassadeur wordt uitgewezen.

Erdogan
De protestactie was gericht tegen de campagne die Turkse ministers onder meer in Nederland willen voeren voor een referendum in april dat de president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven. De Turkse regering wil vooral de Turkse gemeenschap in Nederland aansporen voor een sterkere positie van Erdogan te stemmen.

De Nederlandse regering is tegen dergelijke Turkse manifestaties in ons land. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu wil op 11 maart in Rotterdam campagne voeren. Ook in Duitsland is de regering fel tegen dit soort bijeenkomsten.

Wilders demonstreert bij Turkse ambassade
Wilders demonstreert bij Turkse ambassade (Foto: ANP)

Rijke Chinezen streven Amerikanen voorbij

Het land is nog steeds een volksrepubliek met één partij, de communistische, maar dat neemt niet weg dat de ware grootverdieners Chinezen zijn. China telt, gemeten in dollars, meer miljardairs dan de Verenigde Staten. In de zogenoemde Club van Negen Nullen prijkt China op de eerste plek met liefst 609 miljardairs. In de VS wonen 552 mensen die meer dan een miljard op hun rekening hebben staan.

Duitsland, zo meldt Die Welt woensdag, staat derde met 109 miljardairs. India, een land dat de laatste twee decennia razendsnel groeide, heeft er precies honderd binnen zijn grenzen. Er zijn 68 Russische miljardairs (7e plek).

De rijkste man ter wereld is Microsoft-oprichter Bill Gates uit de VS, die 81 miljard dollar heeft te besteden. Warren Buffet, ook Amerikaan, bezit 78 miljard. Zijn landgenoot Jeff Bezos van Amazon heeft 72 miljard. De Spanjaard Amancio Ortega, die lang op één stond, staat vierde met 69 miljard dollar. Chinezen komen in de top tien niet voor.

De cijfers komen van het jaarlijkse Hurun Report, dat sinds de jaren negentig de superrijkenlijst publiceert.

Rijke Chinezen streven Amerikanen voorbij
Rijke Chinezen streven Amerikanen voorbij (Foto: ANP)

Maximumsnelheid A2 blijft 130 kilometer

Goed nieuws! De maximumsnelheid op de A2 bij Vinkeveen mag in de avond en nacht gewoon op 130 kilometer per uur blijven staan. De Raad van State heeft woensdag gelukkig de bezwaren van de gemeenten De Ronde Venen en Stichtse Vecht en enkele bewoners van Maarssen ongegrond verklaard. De minister van Infrastructuur en Milieu mocht de snelheid verhogen.

De gemeenten en bewoners vonden dat de minister een uitgebreid milieuonderzoek had moeten doen voordat zij tot de verhoging van de maximumsnelheid besloot. Verder vonden ze dat de minister meer rekening had moeten houden met de effecten op de natuur, de gezondheid van omwonenden en de verkeersveiligheid.

"Een lagere maximumsnelheid dan 130 km per uur is volgens het landelijke beleid alleen aan de orde wanneer dat uit een oogpunt van milieu of verkeersveiligheid nodig is. De minister heeft die belangen onderkend en afgewogen, nadat zij de benodigde onderzoeken heeft laten verrichten", aldus de Raad van State.

Maximumsnelheid A2 blijft 130 kilometer
Maximumsnelheid A2 blijft 130 kilometer (Foto: ANP)

30.000 punten voor Dirk Nowitzki

Dirk Nowitzki, basketballer bij de Dallas Mavericks, maakt sinds afgelopen nacht deel uit van een exclusieve club. Als zesde basketballer in de geschiedenis van de NBA slaagde hij erin om 30.000 punten te maken. De historische score kwam in het tweede kwart van een thuiswedstrijd tegen de Los Angeles Lakers. Met zijn handelsmerk, een achteroverleunend schot vanaf één been, bracht hij de fans in extase en schoot hij zichzelf in de geschiedenisboeken.

Dirk Nowitzki had voorafgaand aan de wedstrijd nog twintig punten nodig om de grens van 30.000 punten te halen. De forward is inmiddels 38 jaar en scoort lang niet meer ze veel als in zijn hoogtijdagen. Voorafgaand aan de wedstrijd was er dan ook twijfel of de mijlpaal wel behaald zou worden.

Lang hoefden de fans niet te twijfelen. Nowitzki maakte in de eerste minuut al vijf punten en toen coach Carlisle zijn veteraan halverwege het eerste kwart een adempauze gaf was de Duitser foutloos van het veld, had hij veertien punten gemaakt en stonden de Mavericks met 21-14 voor.

Het historische 30.000e punt kwam aan het begin van het tweede kwart. Nowitzki speelde nog verder, maar liet het de rest van de wedstrijd aan zijn jonge ploeggenoten over om de zege binnen te slepen. Dirk eindigde met 25 punten. Zes ploeggenoten haalden ook de dubbele cijfers, grotendeels nieuwkomers in de selectie als Quinn Cook, Yogi Ferrell en Nerlens Noel. Het was genoeg voor een eenvoudige 122-111 overwinning.

Nowitzki bevindt zich nu in een bijzonder exclusief basketbalgezelschap. De enige spelers die meer punten dan hij wisten te maken zijn Kareem Abdul-Jabbar (38.387), Karl Malone (36.928), Kobe Bryant (33.643), Michael Jordan (32.292) en Wilt Chamberlain (31.419). Bij deze legendes was al snel duidelijk dat grootheden zouden worden. Toen Dirk als negentienjarige debuteerde bij de Mavericks waren er vooral twijfels.

Wat NBA scouts intrigeerde aan Nowitzki was de combinatie van zijn lengte en zijn schot. De NBA in de jaren ’90 had nog een vrij simpele zienswijze met betrekking tot lange spelers. Nowitzki was een zogenaamde seven-footer (2 meter 13) en spelers van die lengte moesten zo dicht mogelijk bij de basket spelen, scoren en rebounds pakken. Afstandschoten waren voor de kleinere guards. Nowitzki speelde een cruciale rol in het veranderen van dit beeld en hij werd het prototype van spelers als Kevin Love en Kristaps Porzingis.

Nowitzki kende een stroeve start in de NBA. In zijn debuutwedstrijd miste hij al zijn schoten van het veld en in zijn rookie-seizoen kwam hij niet verder dan acht punten per wedstrijd tegen beroerde schotpercentages. Het is niet heel vreemd, Nowiktzki was afkomstig uit de tweede Bundesliga en had nooit tegenstanders van NBA-niveau gehad.

De Duitser bleef echter werken aan zijn spel en trainde hele zomers lang met schotcoach Holger Geschwinder om zijn schotarsenaal uit te breiden en te perfectioneren. Al in het tweede seizoen betaalde dit zich uit. De Mavericks werden gekocht door Mark Cuban, die de voorheen saaie ploeg van flair voorzag. Met Michael Finley en Steve Nash vormde Nowitzki een dynamisch drietal dat van Dallas een play-off ploeg maakte waar je ook nog eens met plezier naar kon kijken.

Het feit dat Nowitzki een goede driepuntschutter was zorgde voor ruimte op het veld. Verdedigers werden gedwongen om mee te verdedigen op de driepuntlijn. Dit moesten ook lange verdedigers zijn omdat Nowitzki anders zonder problemen over ze heen kon schieten. Hierdoor ontstond onder de basket veel meer ruimte voor ploeggenoten om te scoren. Andere teams zagen dit en er ontstond een ware zoektocht naar andere Europese lange mannen die konden schieten. Dit liep lang niet altijd succesvol af. Darko Milicic zal hier altijd het grootste voorbeeld van blijven.

Het hoogtepunt in de carrière van Nowitzki vond plaats in 2011. De Mavericks overleefden de loodzware play-offs in de Western Conference. In de halve finale werd afgerekend met Kobe Bryant en de Lakers. In de finale was de ploeg te sterk voor de Oklahoma City Thunder met een piepjonge Kevin Durant en Russell Westbrook. Nowitzki had meerdere wedstrijden met meer dan veertig punten in die serie.

In de daadwerkelijke finale waren de Miami Heat met LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh de tegenstander. Nowitzki kampte met een griep en scheurde een pees in een vinger. De Heat namen een 2-1 voorsprong in wedstrijden. De Mavericks wonnen echter de laatste drie wedstrijden in de finale, waardoor Nowitzki de Mavericks de eerste en vooralsnog enige titel in de historie bezorgde.

Dallas maakt dit seizoen nog een kleine kans op een play-off plaats. Nowitzki heeft aangegeven nog één seizoen door te willen gaan. Dan zal hij twintig seizoenen gespeeld hebben, 250 miljoen dollar op zijn bankrekening hebben staan en zich op mogen maken voor een plek in de basketbal Hall of Fame als één van de hele, hele grote spelers.

Een historische avond in Dallas. Bron: YouTube.

Elders in de NBA speelden de Portland Trail Blazers en de Oklahoma City Thunder tegen elkaar. Deze wedstrijden willen nog weleens ontaarden in een wedstrijdje punten scoren tussen Damian Lillard en Russell Westbrook. Afgelopen nacht liep anders, voor één van de teams althans.

De Trail Blazers eindigden met zeven spelers in de dubbele cijfers. Voor de Thunder scoorde Russell Westbrook een club- en persoonlijk record van 58 punten. Zoals het spreekwoord gaat: “you live bij the Russ, you die by the Russ”, de pointguard hield zijn ploeg lange tijd in de race. In de laatste minuut miste Westbrook echter vier schoten. De Trail Blazers wonnen met 121-126.

Een derde wedstrijd werd gespeeld in Phoenix. De Washington Wizards versloegen de Suns met 127-131. Het begint erop te lijken dat de Wizards stiekem de beste ruil hebben gedaan in de transferperiode. De ploeg nam Bojan Bogdanovic over van de Brooklyn Nets. Als bankspeler van de Wizards is hij in twee weken een onmisbare schakel geworden. Tegen de Suns was de Kroaat goed voor 29 punten, waarmee hij topscorer werd van zijn ploeg. De Wizards maken na een stroeve seizoenstart een serieuze kans om de tweede positie in het oosten over te nemen van de Boston Celtics.

Uitslagen

Dallas Mavericks – Los Angeles Lakers 122-111
Oklahoma City Thunder – Portland Trail Blazers 121-126
Phoenix Suns – Washington Wizards 127-131

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 42-20
Boston Celtics 40-24
Washington Wizards 38-24
Toronto Raptors 37-26
Atlanta Hawks 34-29
Indiana Pacers 32-31
Chicago Bulls 31-32
Detroit Pistons 31-32
Miami Heat 30-34
Milwaukee Bucks 29-33
Charlotte Hornets 28-35
New York Knicks 26-38
Philadelphia 76ers 23-40
Orlando Magic 23-41
Brooklyn Nets 11-51

Western Conference

Golden State Warriors 52-11
San Antonio Spurs 49-13
Houston Rockets 44-20
Utah Jazz 40-24
Los Angeles Clippers 38-25
Memphis Grizzlies 36-28
Oklahoma City Thunder 35-29
Denver Nuggets 29-34
Portland Trail Blazers 27-35
Dallas Mavericks 27-36
Minnesota Timberwolves 25-37
Sacramento Kings 25-38
New Orleans Pelicans 25-39
Phoenix Suns 21-43
Los Angeles Lakers 19-45

Mertens: "We speelden tegen Real en dus tegen de scheidsrechter"

Dries Mertens hield dinsdagavond een zuur gevoel over aan de uitschakeling in de Champions League van zijn Napoli tegen Real Madrid. De Madrilenen waren wederom met 3-1 te sterk. Mertens had Napoli in de eerste helft op voorsprong gezet en raakte vervolgens ook nog de paal. Na rust besliste Madrid de wedstrijd.

"We hebben alles gegeven in de eerste helft en zij scoorden uit een corner die we ze cadeau hebben gedaan. Dat zorgt voor het zure gevoel", vertelde Mertens tegen Mediaset Premium. "We hebben vrijwel niets weggegeven tegen de wereldkampioen. Het doet pijn. Als ik vannacht naar bed ga, zie ik die bal nog terugkomen van de paal."

Scheidsrechter Cüneyt Çakir gaf een paar keer geen gehoor aan de roep van Napoli om een strafschop en dat zorgde voor frustratie bij de Belgische aanvaller. "We wisten dat we tegen Real Madrid speelden en dus ook tegen de scheidsrechter. Maar ja, het is over. We moeten ons focussen op de volgende wedstrijden."

Jason 'Khal Drogo' Momoa hoofdrol in Just Cause-film

De Hawaïaanse acteur annex chick-magneet Jason Momoa krijgt een hoofdrol in de verfilming van de populaire actiegame Just Cause. Momoa zal de rol van Rico Rodriguez op zich nemen, zo is de te lezen in een nieuwsbericht van Variety.

Momoa is bij het grote publiek bekend om zijn rol als Khal Drogo, de Dothraki-krijgsheer uit Game of Thrones. Ook was hij vorig jaar te zien als Aquaman in Batman v Superman: Dawn of Justice en zal hij in 2018 dezelfde rol vertolken in de spin-off Aquaman die volledig focust op dit personage.

Verdere details over de Just Cause-film zijn er nog niet. De game-franchise heeft het met de inmiddels drie delen altijd goed gedaan, hoewel Just Cause 3 geteisterd werd door performance-problemen, vooral op consoles.

Jason Momoa is Rico Rodriguez in Just Cause-verfilming (Foto: Novum)


'Rampclub' Chapecoense wint bij debuut in Libertadores

De Braziliaanse voetbalclub Chapecoense heeft haar eerste internationale wedstrijd afgewerkt sinds de vliegramp eind november, waarbij bijna de hele selectie om het leven kwam. De ploeg was destijds op weg naar de heenwedstrijd van de finale van de Copa Sudamericana tegen het Colombiaanse Atletico Nacional, maar hun vliegtuig stortte neer.

Op initiatief van Atletico werd Chapecoense uitgeroepen tot winnaar van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Europa League. Daardoor plaatste de club zich voor de Copa Libertadores, het grootste clubtoernooi in Zuid-Amerika. Dinsdag maakte Chape daar haar debuut met een ploeg vol huurlingen, gepromoveerde jeugdspelers en gratis binnengehaalde nieuwe krachten.

Chapecoense speelde in Maracaibo tegen het Venezolaanse Zulia FC en dat verliep uitstekend. Treffers van Reinaldo en Luiz Antônio brachten de Brazilianen op een 0-2 voorsprong en alleen Venezolaans recordinternational Juan Arango kon iets terug doen: 1-2. Daardoor gaat Chapecoense in groep 7 gelijk aan de leiding. Volgende week spelen ze thuis in de eigen Arena Condá tegen de Argentijns kampioenen, Lanús. 

Budgetketen Action blijft flink groeien

Discounter Action heeft afgelopen jaar opnieuw stevige groei doorgemaakt. De omzet nam met ruim een derde toe en er werden per saldo bijna tweehonderd winkels geopend, voornamelijk in Frankrijk en Duitsland. Daardoor telt de keten nu al ruim 850 filialen in zes landen.

Action rapporteerde woensdag een omzet van bijna 2,7 miljard euro over 2016. In winkels die al langer dan een jaar open waren gingen de verkopen met zo'n 7 procent omhoog. Het bedrijfsresultaat (ebitda) nam daarbij met 37 procent toe, tot 310 miljoen euro.

Topman Sander van der Laan is tevreden over de resultaten. Volgens hem is Action nu een "echte Europese retailer"geworden. De verwachting is dat de huidige sterke groei voorlopig aanhoudt. Action wil in 2017 nog meer winkels openen dan vorig jaar.

Budgetketen Action blijft flink groeien
Budgetketen Action blijft flink groeien (Foto: ANP)

Outlast 2 komt uit in april, Outlast Trinity aangekondigd

Op 28 april komt horrorgame Outlast 2 uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Daarnaast heeft ontwikkelaar Red Barrels de handen ineengeslagen met Warner Bros. om gezamenlijk Outlast Trinity uit te brengen, een bundel met daarin Outlast, Outlast: Whistleblower-DLC en Outlast 2.

Net als in de eerste Outlast-game bestuur je een journalist die in mysterieus gebied op verkenning gaat met een camcorder. Er zijn nauwelijks manieren om jezelf te verdedigen en je zal voornamelijk moeten sluipen, vluchten en schuilen. De eerste Outlast kreeg erg goede recensies, voornamelijk omdat de game ontzettend spannend was. Vanaf 28 april kunnen we dus met het vervolg aan de slag.

Groenewegen boos op sprinttrein na val in Parijs-Nice

Wielrenner Dylan Groenewegen was na afloop van de derde etappe van Parijs-Nice niet te spreken over het werk van zijn sprinttrein. De renner van LottoNL-Jumbo ging dik drie kilometer voor de finish onderuit, nadat zijn 'treintje' de verkeerde kant van een rotonde koos.

"Natuurlijk ben ik kwaad. Voor de koers nemen we zulke zaken duidelijk door. We bekijken allerlei beelden en bespreken waar we precies willen rijden en ook hoe we rotondes gaan nemen", zegt Groenewegen. "We steken er zoveel tijd in en dan zitten we bij die rotonde aan de linkerkant, wat volledig de verkeerde kant was. Dat is een hele dure fout en dat mag echt niet gebeuren. De schuld ligt bij ons als sprinttrein", aldus de sprinter.

Volgens de Nederlands kampioen is het van groot belang dat de gehele sprinttrein de volgende keer toch echt precies weet hoe de finale loopt. "Dat moet je de avond voor de wedstrijd gewoon al in je hoofd hebben zitten. We zijn er brutaal en goed genoeg voor om voorin mee te doen, maar dit soort fouten mogen dan echt niet gebeuren." Donderdag krijgt Groenewegen mogelijk nog één kans om mee te sprinten, als hij een klimmetje van de tweede categorie op een dikke veertig kilometer van de meet fatsoenlijk over weet te komen.

ProRail wil grootste zonnedak van het land

In 2030 wil ProRail zijn eigen elektriciteit opwekken. Het spoorbedrijf gaat overal zonnepanelen plaatsen. Volgens president-directeur Pier Eringa is het spoor al een "hele duurzame sector" en neemt zijn bedrijf de volgende stap naar de toekomst.

Alle geschikte stationsdaken, fietsenstallingen en perronoverkappingen krijgen zonnepanelen. De geluidsschermen langs het spoor ook, waardoor ze spoorgeluid weren maar ook energie opwekken.

ProRail wil uiteindelijk volledig CO2-neutraal funtioneren, door onder meer energie te besparen, het wagenpark te verduurzamen en de energie-doelmatigheid met 2 procent te verbeteren. Ook komt er ledverlichting op de stations en komen daar systemen die regelen dat op de perrons de verlichting dimt als er niemand staat. Eringa: "Zo versnellen we niet alleen de transitie van fossiele energiebronnen naar duurzame, maar leveren we ook een bijdrage aan de klimaatdoelstelling van het klimaatakkoord van Parijs en de eigen duurzaamheidsdoelstellingen."

ProRail heeft becijferd dat in 2015 het elektriciteitsverbruik 135 miljoen kWh was. Dat staat gelijk aan 38.570 huishoudens en dat is weer vergelijkbaar met een middelgrote stad als Hengelo of Almelo.

ProRail wil grootste zonnedak van het land
ProRail wil grootste zonnedak van het land (Foto: ANP)

TomTom helpt Volvo met zelfrijdende auto

Volvo gaat in een nieuw onderzoeksprogramma voor zelfrijdende auto's gebruikmaken van digitale kaarten van TomTom. Dat maakte de Amsterdamse navigatiespecialist woensdag bekend bij de autoshow in het Zwitserse Genève, zonder financiële details te vermelden.

De kaarten van TomTom zijn zeer gedetailleerd en kunnen zelfrijdende auto's helpen zeer nauwkeurig te bepalen waar op de weg zij zich bevinden. Volvo wil die technologie gebruiken voor een proef waarbij bestuurders autonoom rijden gaan gebruiken in het dagelijks verkeer.

De eerste groep proefpersonen wordt bijeen gezocht in Gothenburg in Zweden. Later volgen ook testprojecten in het Verenigd Koninkrijk en China. TomTom verwacht zelf ook veel te kunnen leren van de ervaringen van de deelnemers, aldus directeur Antoine Saucier van het bedrijfsonderdeel TomTom Automotive.

TomTom helpt Volvo met test zelfrijdende auto
TomTom helpt Volvo met zelfrijdende auto (Foto: BuzzT)

ACM bereidt onderzoek dieselschandaal voor

De Europese consumentenautoriteiten willen gezamenlijk autofabrikant Volkswagen aanpakken voor het dieselschandaal. De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) is naar voren geschoven om een gezamenlijk initiatief voor te bereiden.

Tijdens een vergadering van de Europese Commissie is dinsdag besloten om juridische stappen te nemen tegen Volkswagen. Eind april moeten er concrete acties bekend zijn.

Europees commissaris voor Consumentenrechten, Vera Jourová, is ervan overtuigd dat Europese regels zijn overtreden "die niet zonder gevolgen kunnen blijven."De Europese Commissie zal de nationale consumentenwaakhonden bijstaan om tot een juridische procedure te komen.

ACM bereidt onderzoek dieselschandaal voor
ACM bereidt onderzoek dieselschandaal voor (Foto: ANP)

Hamilton: "Ferrari misschien wel de favoriet"

Als het aan Lewis Hamilton ligt is niet Mercedes, maar Ferrari mogelijk hét te kloppen team in 2017. De Italiaanse renstal maakt al sinds het begin van de tests in Barcelona een uitstekende indruk: ze zijn snel, kennen nauwelijks tot geen noemenswaardige problemen en, het belangrijkste van allemaal, ze rijden een enorme hoeveelheid rondjes.

"We kunnen simpelweg niet om Ferrari heen, ze doen het echt geweldig", zegt Hamilton. "Ze zijn misschien zelfs wel de favoriet voor dit jaar. Red Bull zag er vandaag (dinsdag, red.) ook erg sterk uit. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat het in Melbourne tijdens het eerste raceweekeinde allemaal erg dicht bij elkaar zal zitten", aldus de meervoudig wereldkampioen.

Hamilton zelf kende dinsdagochtend geen geweldig begin van de tweede testweek. "We hadden wat problemen met de temperatuur van de banden en met de bodemplaat. Die was wat beschadigd, dus ik ben wat eerder gestopt zodat de auto op tijd weer hersteld kon worden voor Valtteri (Bottas), die daardoor de hele middag kon rijden." 

Relatie McLaren en Honda onder druk na nieuwe motorproblemen

De Formule 1-tests verlopen nog altijd niet best voor het team van McLaren. Vorige week werden in vier dagen vijf Honda-motoren gebruikt en ook op dag één van de tweede testweek moest er al een nieuwe motor in de auto gehangen worden. 

Honda gooit het voor 2017 over een geheel andere boeg met de aandrijflijn, maar vooralsnog lijkt het allemaal voor louter problemen te zorgen. Teambaas Eric Bouillier geeft dan ook toe dat de relatie tussen zijn team en Honda ernstig onder druk staat. "Er staat maximale druk op inderdaad. Maar het is de Formule 1, daar gaat het erom dat je presteert en daardoor is de druk gigantisch. Wij zetten Honda onder druk, maar dat doen zij andersom ook. Wij willen de best mogelijke auto leveren en zij willen zorgen voor de best mogelijke motor", aldus Bouillier.

De Fransman zegt zich ondanks de vele problemen nog geen al te grote zorgen te maken. "Natuurlijk hebben we er last van bij het testen van nieuwe onderdelen en het ontwikkelen van de auto, maar uiteindelijk zijn deze tests alleen bedoeld om data te verzamelen voor de mensen in de fabrieken. Natuurlijk rijden we liever meer rondjes, maar voorlopig kunnen we in elk geval uit de data opmaken dat de resultaten redelijk overeenkomen met de voorspellingen uit de windtunnel, dus dat is goed nieuws."

Bouillier heeft in elk geval hoop dat het nog goed gaat komen met Honda. "Ze zullen de problemen grondig moeten onderzoeken. We vertrouwen erop dat ze dat voor elkaar krijgen en dat ze voor de juiste oplossingen kunnen zorgen." 

Marko: "Verstappen moet minder fouten maken en consistenter zijn"

Over ruim twee weken begint Max Verstappen aan zijn derde seizoen in de Formule 1 en zijn eerste volledige jaar bij Red Bull Racing. De grote baas van Red Bull, Helmut Marko, is dan ook van mening dat de jonge Nederlander een tandje bij zal moeten schakelen.

"Natuurlijk zijn de verwachtingen hoger dan toen hij vorig jaar het stoeltje van Daniil Kvyat overnam. Hij is meer volwassen geworden en nu moet hij meer consistent zijn en minder fouten maken", vertelt Marko. "We verwachten van beide coureurs dat ze om de titel mee gaan strijden, mits het totale pakket van de auto en de motor in orde is." 

Over de eerste testweek was Marko gematigd tevreden. "We hebben een prachtige auto die het erg goed doet in de snelle bochten en veel tractie heeft. We missen echter nog wel wat betrouwbaarheid en pure kracht", aldus de Oostenrijker. "Nou ben ik natuurlijk niet objectief, maar ik vind dat we de meest elegante auto van allemaal hebben, de RB13 is beeldschoon."

Van in elk geval de grote teams wordt verwacht dat ze deze week tijdens de tweede test in Barcelona nog wel het een en ander aan de auto veranderen, en richting de seizoensstart in Melbourne worden ook veranderingen verwacht. "Laten we het maar even afwachten", klinkt het mysterieus uit de mond van Marko, gevraagd naar hoe dat bij Red Bull zit. "Het is belangrijk om deze auto's goed te kennen voor we er meer dingen op gaan zetten, daarna zien we wel wat we toe kunnen voegen om de auto sneller te maken."

Van een ding is Marko in elk geval overtuigd als het gaat om de verdeling van de rijders op de startgrid: "Wij hebben wat rijders betreft het sterkste paar. Punt", zo zegt hij over Verstappen en Daniel Ricciardo. 

Bierhotel Doghouse

De Schotse bierbrouwerij BrewDog heeft grote plannen om een bierhotel te bouwen door middel van crowdfunding. Het hotel waar een brouwerij naast staat zal Doghouse gaan heten en heeft alle belangrijke voorzieningen: bier, bier en bier.

Ben jij weg van een India Pale Ale biertje? Dan is dit het hotel wat je niet mag missen. Binnenkort zou het mogelijk zijn er te overnachten want gebouwd is het nog niet. Maar waarom dit idee? "We want to make it the hoppiest place on earth." Aldus BrewDog.

In het hotel ontkom je niet aan het bier, naast een goedgevulde minikoelkast vol speciaalbier is er ook een jacuzzi gevuld met Punk IPA. Schoon word je er niet van, maar een oplossing ligt voor de hand. Een douche met ingebouwde koelkast vol met, juist. Bier. Kan je er niet genoeg van krijgen? Dan kan je naar de bier-spa om een maskertje gebaseerd op hop te krijgen. Als je na een nacht hongerig wakker wordt, laat het bierontbijt je in het restaurant smaken.

Het hele project zal zo'n acht miljoen dollar gaan kosten, ongeveer zevenenhalf miljoen euro. Het hotel zou in Ohio komen te staan, helaas niet naast de deur maar als zij het kunnen, kan iedereen het.

Haase opent masterstoernooi Indian Wells tegen Lorenzi

Tennisser Robin Haase begint het masterstoernooi van Indian Wells donderdag met een duel tegen de Italiaan Paolo Lorenzi. Dat blijkt uit de loting voor het eerste masterstoernooi van het jaar. 

Het toernooi voor de mannen begint donderdag, nadat de vrouwen woensdag van start gaan in de eerste ronde. Haase speelde één keer eerder tegen Lorenzi: in 2014 was de Italiaan hem ruim de baas op het Oostenrijkse gravel van Kitzbühel, waar Haase in 2011 en 2012 domineerde en het toernooi won. 

Na het bereiken van de halve finales in Dubai kwam Haase voor het eerst in lange tijd de top-50 van de wereld weer binnen met een 47e plek. Lorenzi staat een kleine tien plekken hoger. De winnaar van het duel krijgt het overigens niet makkelijk: Stanislas Wawrinka wacht dan in de tweede ronde. 

Binnenkort closed bèta Quake Champions

De tijd is bijna aangebroken om terug te keren naar de arena, dus stof je rocket jumping en railgun-skills maar alvast af, want je kan je vanaf nu aanmelden voor de closed bèta van Quake Champions via deze website. De bèta wordt verwacht de komende weken van start te gaan.

Bethesda belooft dat er deze week nog meer details en gameplayvideo’s verschijnen. Zo gaan we nog de eerste Champion, Nyx vandaag zien en morgen de eerste arena, Blood Covenant.

Om de aankondiging van de closed bèta te vieren, heeft Bethesda een nieuwe gameplay trailer vrijgegeven. Hierin komt het skill-based fragging aan bod, alsook de intense snelheid die spelers zullen ervaren tijdens een Quake multiplayergame.

McLaren 720S in Project Cars 2

De nieuwe McLaren 720S die op de Salon van Genève is gepresenteerd, zal dit najaar beschikbaar zijn in Project CARS 2 op PlayStation 4, Xbox One en pc.

McLaren’s 720hp nieuwe supercar heeft actieve vering en actieve aerodynamica, dat de 341km/h haalt met een twin-turbo 4.0-liter V-8. De bolide is nagebouwd in Project CARS 2 na maanden van samenwerking tussen McLaren Automotive-ingenieurs en Slightly Mad Studios. Het nieuwe chassis-design heeft een drift mode-feature, ook in in het spel. McLaren Automotive heeft de Project CARS 2-versie van de 720S getest en goedgekeurd, zodat coureurs de échte ervaring krijgen.

Project CARS 2 komt eind 2017 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Robben na monsterzeges: "Voetjes op de grond houden"

Met twee keer 5-1 winst tegen Arsenal is Bayern München de topfavoriet voor het winnen van de Champions League. Rustig blijven, predikt Arjen Robben.

10-2 winst over twee duels tegen een Engelse topclub en toch stond Arjen Robben niet helemaal tevreden de pers te woord na afloop. "De eerste helft was niet goed", oordeelde Robben in gesprek met internationale media.

Het was een scenario waarvoor hij en zijn teamgenoten elkaar hadden gewaarschuwd. "Het is altijd raar. We praten voor de wedstrijd, we wisten dat het ging gebeuren. Maar we waren aan het slapen." Arsenal wist er aanvankelijk raad me. "Ze gingen pushen. Dit was niet goed met het oog op de kwartfinales, we moeten beter", aldus Robben.

"De tweede helft was al veel beter. Na de strafschop en de rode kaart hebben we dit duel goed beëindigd." En dus kan Bayern zo doorstoten naar de laatste vier en laatste twee? Kalm aan, stelt Robben. "We moeten stap voor stap zetten. Ik houd er niet van om nu al over een finale te praten. Er gaan allemaal goede teams door naar de kwartfinales, dus we krijgen sowieso een sterke tegenstander. We moeten de voetjes op de grond houden."

Studieschuld loopt in de vele miljarden

Studenten en oud-studenten hebben nog voor vele miljarden aan schulden openstaan bij de overheid en die totale schuld loopt hard op. Momenteel staat de teller op 17,9 miljard euro ofwel "meer dan 7,2 miljard biertjes", rekent het Interstedelijk Studenten Overleg woensdag voor.

De belangenorganisatie baseert zich op cijfers van DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs, en lanceert woensdag de Nationale Studieschuldmeter. Op de meter is te zien hoe de studieschuldenberg zich ontwikkelt.

Om de groei van de totale studieschulden in toom te houden, pleit het ISO voor drie maatregelen. Het collegegeld moet bevroren worden. Er moet eerlijke transparante informatie komen over studies en de kansen op de arbeidsmarkt. Ten slotte moet het geld dat afkomstig is uit de afschaffing van de basisbeurs ook in het hoger onderwijs blijven en niet gebruikt worden voor andere onderwijssectoren.

Studieschuld loopt in de vele miljarden
Studieschuld loopt in de vele miljarden (Foto: ANP)

Talpa ambieert hostile takeover TMG

In de overnamestrijd rond Telegraaf Media Groep (TMG) stapt ook Talpa naar de rechter. Het mediabedrijf van John de Mol voelt zich benadeeld door de raad van commissarissen van TMG, die een voorkeur heeft uitgesproken voor het Belgische Mediahuis. Eerder op dinsdag werd bekend dat de centrale ondernemingsraad van TMG naar de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof stapt uit onvrede over de gang van zaken.

Net als de ondernemingsraad vindt Talpa dat er een "gelijk speelveld" moet zijn. Maar door zich publiekelijk uit te spreken voor Mediahuis hebben de commissarissen dit "illusoir gemaakt", stelde Talpa dinsdagavond. Het bedrijf wil dat de rechter onmiddellijk een onafhankelijke commissaris bij TMG benoemt "met verstrekkende bevoegdheden". Daarnaast wil Talpa dat er een onderzoek komt naar de gang van zaken.

Talpa liet ook weten dat het zijn belang in TMG inmiddels vlug heeft uitgebreid tot 24 procent.

Talpa naar rechter in strijd om TMG
Talpa naar rechter in strijd om TMG (Foto: ANP)

Energiecentrales verbruikten minder steenkool

Energiecentrales in Nederland verbruikten afgelopen jaar minder steenkool voor de opwekking van stroom ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee werd volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor het eerst sinds 2011 gebroken met de trend van een stijgend steenkoolverbruik.

Ten opzichte van 2015 daalde het steenkoolverbruik vorig jaar met 10 procent. Dit kwam vooral doordat drie wat oudere minder rendabele steenkoolcentrales eind 2015 werden stilgezet. Deze sluitingen zijn onderdeel van het Energieakkoord dat in 2013 werd gesloten. In juli dit jaar worden de laatste kolencentrales uit de jaren tachtig buiten werking gesteld.

Niettemin was het steenkoolverbruik afgelopen jaar nog altijd fors hoger dan in de jaren voor 2014. Vanaf dat jaar werden in korte tijd drie zogeheten hoogrenderende kolencentrales in gebruik genomen, wat zorgde voor een fikse stijging van het steenkolenverbruik.

Tegenover de terugloop van het kolengebruik nam het gebruik van aardgas door energiecentrales afgelopen jaar met bijna 30 procent toe. Ook hier is sprake van een trendbreuk, aangezien de energieopwekking door middel van aardgas de afgelopen jaren daalde. Naast het stilzetten van kolencentrales speelde ook mee dat aardgas afgelopen jaar met 30 tot 40 procent goedkoper werd.

De elektriciteitsproductie van Nederland kwam vorig jaar met 76,7 miljard kWh uit op het hoogste niveau ooit. De stijging valt samen met de gedaalde import van stroom.

Energiecentrales verbruikten minder steenkool
Energiecentrales verbruikten minder steenkool (Foto: ANP)

Dief steeds vaker actief in de winkel

Het aantal winkeldiefstallen neemt iets toe. Van alle vermogenscriminaliteit gaat het in 7,9 procent van de gevallen om winkeldiefstal. Dat was zeven jaar geleden 6,1 procent. Dat heeft Detailhandel Nederland becijferd.

De totale vermogenscriminaliteit daalt wel, maar er worden meer winkeldiefstallen bij de politie gemeld. Een woordvoerder van Detailhandel Nederland: "Als je daarbij bedenkt dat de politie onlangs zelf constateerde dat de aangiftebereidheid van deze vormen van criminaliteit met ongeveer 23 procent fors is gedaald de afgelopen jaren, dan geeft dat ons reden tot grote zorgen." De organisatie pleit voor een gezamenlijke en nieuwe aanpak.

In de aangiftecijfers is sprake van een oververtegenwoordiging van Oost-Europeanen, bijna 15 procent van het totaal. "In Nederland zijn honderden van deze bendes actief, vaak vanuit het voormalige Oostblok. Zij gebruiken ook steeds nieuwe hulpmiddelen. Zo hield een winkelier onlangs iemand staande met een geprepareerde zak chips. Werkelijk te gek voor woorden."

Dief steeds vaker actief in de winkel
Dief steeds vaker actief in de winkel (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: regen, later opklaringen

De maand maart,
heeft 't venijn in de staart.

Goedemorgen! We trappen de dag af met regen die zich snel over het land uitbreidt. In de middag wordt het vanuit het westen uit dan weer geleidelijk aan droger, met uitzondering van het zuiden van het land. In de noordelijke helft van het land klaart het in de avond verder op en kunnen er mogelijk al mistbanken ontstaan. 

De temperaturen liggen vandaag rond de 11 graden en de wind draait richting het zuidwesten. In de ochtend is de wind nog vrij krachtig, maar in de loop van de middag draait hij naar het westen en neemt dan ook weer in kracht af volgens het KNMI. 

 Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:12
Zon onder: 18:29
Zonkracht: 2/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1908 In New York staken de naaisters voor de achturige werkdag en voor het vrouwenkiesrecht.
1917  De februarirevolutie begint in Petrograd (Sint-Petersburg), Rusland (23 februari op de juliaanse kalender).
1930 Mahatma Gandhi start een burgerlijke ongehoorzaamheidsactie in India.
1942 De Nederlandse strijdkrachten geven zich over; Nederlands-Indië wordt door Japan bezet.
1973 Uit een referendum blijkt dat de meerderheid van de Noord-Ierse bevolking bij Engeland wil blijven.
1987 Laatste aflevering van The A-Team
1991 Een wetswijziging in België maakt het mogelijk dat er een vrouw op de troon komt.
2014 Een Boeing 777 van Malaysia Airlines die op weg was naar Peking, met 239 mensen aan boord, verdwijnt 2 uur na vertrek vanaf Kuala Lumpur International Airport van de radar en is waarschijnlijk in zee neergestort. (Malaysia Airlines-vlucht 370)

Stille waters, diepe gronden (Foto: Disbatch)
Stille waters, diepe gronden (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Kassa rinkelt voor 3D-printers'

Met 3D-printen wordt steeds meer geld verdiend in Nederland. Volgens het economisch bureau van ABN AMRO is de markt inmiddels goed voor zo'n 100 miljoen euro. Daarmee is de omzet ruimschoots verdubbeld ten opzichte van 2015.

De snelle groei komt doordat veel bedrijven die al eerder aan het testen waren met 3D-printen afgelopen jaar ook echt producten zijn gaan verkopen. Medische producten als protheses en kronen en onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart worden nu in toenemende mate op deze nieuwe manier vervaardigd.

De markt voor 3D-printen in Nederland is nog amper in kaart gebracht. ABN AMRO moest voor deze schatting veel bedrijven langsgaan om zo een goed beeld te krijgen. Op basis daarvan voorzien de economen van de bank voor dit jaar een verdere toename van de opbrengsten tot 120 miljoen euro.

Fabrikanten
Ook Nederlandse fabrikanten van kleine 3D-printers voor op het bureau presteren erg goed. Met die apparaten kunnen consumenten bijvoorbeeld thuis sieraden en iPhone-hoesjes maken. Het onderzoek van ABN AMRO wijst uit dat ook veel mkb-bedrijven dergelijke desktopprinters hebben aangeschaft.

Makers van grote printers voor de industrie zijn nog wat minder actief in dit land. Die worden door het bedrijfsleven dus voornamelijk over de grens aangeschaft.

'Kassa rinkelt voor 3D-printers'
'Kassa rinkelt voor 3D-printers' (Foto: BuzzT)

Ed Sheeran deed vriendinnen Taylor Swift

Ed Sheeran is tegenwoordig gelukkig in de liefde met zijn schoolvriendin Cherry Seaborn, maar voordat de twee in 2015 gingen daten versierde hij beroemde vriendinnen van Taylor Swift. Dit vertelt de Britse singer-songwriter in een interview aan Rolling Stone.

"Taylors wereld ademt beroemdheden", zegt Sheeran, die de zangeres vergezelde tijdens haar tournee Red en haar hielp met haar album. "Ik was destijds de 22-jarige onbeholpen Britse jongen die ging touren met de grootste Amerikaanse artiest, die allemaal beroemde vriendinnen had. Het was erg gemakkelijk. Ik belandde regelmatig in situaties dat ik wakker werd, opkeek en dacht 'hoe is dit gebeurd?'."

Swift en Sheeran zien elkaar nog steeds een paar keer per jaar en zijn nog close. Ed Sheeran zou nog graag een keer een stadiontournee met haar doen waarbij ze elkaar nummers zingen.

Ed Sheeran versierde vriendinnen Taylor Swift
Ed Sheeran deed vriendinnen Taylor Swift (Foto: BuzzE)

Shell verhoogt productie uit schaliegesteente

Shell wil de productie van gas en olie uit schaliegesteente in Amerika opvoeren. Dat liet de topman van de schaliedivisie van het concern dinsdag weten aan persbureau Reuters.

Naast de VS en Canada wil het bedrijf ook in Argentinië de productie van schaliegas en -olie het komende decennium verhogen. Doelstelling is om in die periode te groeien naar het equivalent van ongeveer 500.000 vaten per dag. In 2016 was dat 280.000.

Olie- en gasprojecten in schaliegesteente zijn een belangrijke groeimotor voor Shell.

Shell verhoogt productie uit schaliegesteente
Shell verhoogt productie uit schaliegesteente (Foto: ANP)

Staat Hawaï vecht nieuw inreisverbod aan

De Amerikaanse staat Hawaï gaat het nieuwe inreisverbod dat president Donald Trump heeft aangekondigd juridisch aanvechten. Dat maakten advocaten van de staat dinsdag bekend. Ze bepleiten een tijdelijke opschorting die de invoering van het nieuwe decreet moet blokkeren.

"Voor de duidelijkheid, het nieuwe decreet omvat minder mensen dan het oude", zegt een van de advocaten tegenover CNN. Maar volgens hem heeft het nieuwe verbod dezelfde "constitutionele en statutaire tekortkomingen".

Beide partijen hebben de federale rechter gevraagd vaart te maken, zodat er een uitspraak is voor 16 maart, als het gewijzigde inreisverbod ingaat. Het nieuwe decreet volgt op een eerdere versie waar destijds snel een streep door werd gezet door een federale rechter.

In de nieuwe versie kunnen inwoners van Irak de Verenigde Staten zonder bezwaar binnenkomen. Ook houders van een zogenoemde greencard, een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, mogen het land vrij in. Het verbod betreft de inwoners van de islamitische landen Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran.

Staat Hawaï vecht nieuw inreisverbod aan
Staat Hawaï vecht nieuw inreisverbod aan (Foto: ANP)

Man bekent vernielen stapel Kardashianboeken

Een 74-jarige man uit de Amerikaanse staat Connecticut heeft zichzelf maandag aangegeven nadat hij in oktober een aantal boeken van Kim Kardashian had vernield.

De man ondernam de actie afgelopen oktober in een boekenwinkel. Hij goot een rode vloeistof over een stapel exemplaren van het selfieboek van Kim, Selfless. Daarna maakte hij zich uit de voeten, maar liet wel een getypt briefje achter waarop hij zijn daad verklaarde. De precieze tekst daarvan is niet bekendgemaakt, maar volgens New York Daily Mail besprak de bejaarde man daarin zijn hekel aan "Kardashian en types als zij" en "boekenwinkels die alles verkopen voor geld".

Tegen de dader is een proces-verbaal opgemaakt wegens vandalisme. Hij mocht na zijn bekentenis het politiebureau weer verlaten.

Man bekent vernielen stapel Kardashianboeken
Man bekent vernielen stapel Kardashianboeken (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.