FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 maart 2017

Blizzard verhoogt prijs voor pakjes in Hearthstone

Blizzard gaat de prijs voor de kaartenpakjes voor Hearthstone verhogen voor bijna alle landen. Dat maakt community manager Zaerhinon vandaag bekend op de site van Hearthstone. De nieuwe prijzen gaan vanaf 22 maart in.

De nieuwe prijzen zijn nogal een fors verschil vergeleken met de huidige. Bij de euro gaan de kosten voor elke bundel van pakjes (2, 7, 15, 40 en 60 pakjes kaarten) met 11 procent omhoog. Voor de Britten is het nog erger: voor vijftien pakjes kaarten betaal je 21 procent meer, en twee pakjes zijn maar liefst 50 procent duurder geworden. Verassend genoeg (of eigenlijk niet) blijven de prijzen voor de Amerikanen onveranderd.

De Hearthstone-community lijkt deze prijsverhoging niet te pikken: er zijn al vele woedende posts op Reddit geschreven waarin spelers zeggen dat dit de druppel is om definitief te stoppen met Hearthstone en te switchen naar andere kaartenspellen, zoals Gwent, Duelyst, Pokémon Trading Card Game Online en Elder Scrolls Legends. Wat voor veel spelers ook nog extra zout in de wonden lijkt te strooien is dat Blizzard met de aankondiging van The Year of the Mammoth ook afstapt van de adventures, die gegarandeerd een aantal zeldzame (legendarische) kaarten bevatten. In plaats daarvan komen er nu drie "grote" uitbreidingen waarvan dus nooit zeker is wat je krijgt - of je die begeerde legendarische kaart krijgt of met lege handen staat hangt nu helemaal van de RNG-goden af.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws rondom Hearthstone: de nieuwe uitbreiding, Journey to Un'Goro, komt uit in april.

 

Blizzard verhoogt prijs voor pakjes in Hearthstone

Bendsneyder tevreden over driedaagse test

Bo Bendsneyder is tevreden met het verloop van de eerste officiële IRTA Moto3-test op het circuit van Jerez de la Frontera. Hij wist vrijdag tijdens de laatste testdag de twaalfde rondetijd te rijden en sluit hiermee de driedaagse test af met een elfde rondetijd algemeen.

Van woensdag tot en met vrijdag hebben de eerste collectieve Moto3- en Moto2-tests plaatsgevonden op de Zuid-Spaanse baan. Eind deze maand gaat het nieuwe raceseizoen in Qatar van start en de teams hebben nog uitgebreide testprogramma's voordat het feest 26 maart echt begint. Tijdens eerdere privétests in Valencia en Jerez was Bendsneyder telkens bovenaan de tijdlijsten te vinden, maar nu kon hij zich voor de eerste maal echt vergelijken met zijn concurrenten.

Woensdag
De eerste testdag waren de baanomstandigheden bijna perfect. De Rotterdammer eindigde ondanks een kleine crash als vierde, net achter Jorge Martin. De snelste man was de Spanjaard Arón Canet, twee tienden voor Romano Fenati. In de Moto2-klasse was het Miguel Oliveira, gevolgd door Takaaki Nakagami en Mattia Pasini, die de eerste plek wist te veroveren.

Al met al is de eerste testdag prima verlopen voor de KTM-coureur. “Het was een goede dag,” concludeert de Nederlander zelf. “In de eerste sessie gebruikten we de basisafstelling en we waren erg blij met de gang van zaken," laat hij weten. "Daarna voerden we wat veranderingen door maar toen werd het wat lastiger. We keren morgen terug naar de oorspronkelijke afstelling. We weten dat die goed is en daarmee kan ik eenvoudig snelle tijden zetten, al werd het richting het einde wat lastiger."

Donderdag
Hoewel de ex-rookie zijn persoonlijke beste rondtijd met twee tienden verbeterde, eindigde hij in de gecombineerde uitslag op de achtste plek. Bendsneyder liet weten enkele problemen te ervaren door de hoge temperaturen: “Het was vandaag warmer en dat maakte het voor ons wat lastiger. De ochtend verliep erg goed: de tijden waren goed en ik was in staat om continu mijn rondetijd te verbeteren. In de tweede sessie werd het warmer en nam de wind toe. Het werd lastiger en ik maakte een kleine valpartij mee.”

Toch is de 18-jarige Moto3-coureur niet ontevreden. "We hebben nog veel werk te verzetten in zeer warme omstandigheden maar over het algemeen was het een goede dag. We waren niet in staat om de lange runs die op het programma stonden te rijden maar gedurende de ochtend konden we een stint van acht tot tien ronden rijden. Ik ben tevreden," vervolgde de enige Nederlander in het kampioenschap.

De snelste Moto3-rijder van de dag was Nicolo Bulega. De Italiaan wist de nummer één van woensdag, Arón Canet, achter zich te laten. Jorge Martin maakte de top-drie af. Bij de Moto2-coureurs was het Franco Morbidelli die de snelste rondetijd wist te pakken. Teamgenoot Alex Márquez volgde hem op de voet en sloot de dag af als tweede, met Takaaki Nakagami vlack achter zich.

Vrijdag
Moto3-coureur Nicolo Bulega wist vrijdagmiddag de gecombineerde tijdlijsten te toppen. Wederom waren het respectievelijk Arón Canet en Jorge Martin die de tweede en derde plek innamen. In de Moto2-klasse was het de broer van regerend MotoGP-wereldkampioen Marc Márquez Alex Márquez die bovenaan stond. Teamgenoot Morbidelli sloot deze driedaagse test af als tweede, twee tienden achter de snelle Spanjaard. De Portugeese Miguel Oliveira completeerde de top-drie in de Moto2-groep.

Op de laatste en afsluitende dag stond het testprogramma voor Bendsneyder grotendeels in het teken van uitproberen. Hierdoor eindigde de Rotterdammer net buiten de top-tien, op een twaalfde positie. In de gecombineerde eindlijsten vindt hij zichzelf terug op de elfde plaats algemeen.

De Nederlander is te spreken over het gevoel met de KTM-machine: “Het gevoel met de motor is heel goed. In de ochtend hebben we veel verschillende dingen uitgeprobeerd en dat verliep voorspoedig. We hebben toen een goede snelle ronde gereden en verder waren de rondetijden constant. Op sommige punten was het wel lastig.” Hij liet weten niet enkel te denken aan snelle rondetijden. “We hebben geen ‘time attack’ gedaan omdat we zoveel dingen wilden uitproberen. In Qatar zullen we aan andere zaken werken; het is een ander circuit met veel snelle bochten en ook dan zullen we ons best doen om ons goed voor te bereiden."

Aki Ajo, teammanager van het KTM Ajo Team, lichtte toe waarom er vrijdag zoveel uitgeprobeerd moest worden: “Hoewel we vroeg in het voorseizoen de beschikking hadden over de nieuwe motor, arriveren de nieuwe onderdelen geleidelijk. En al deze verschillende onderdelen moesten wel getest worden." Hoewel de temperaturen niet aldoor meewerkten, is er toch veel belangrijke informatie vergaard. "De condities in Jerez maakten het er niet gemakkelijker op, maar we hebben de benodigde informatie kunnen verzamelen. Ik ben blij omdat het ons helpt met de voorbereiding op de komende wedstrijden,” sluit Ajo af.

De volgende collectieve Moto2- en Moto3-test staat gepland voor 17 tot en met 19 maart.

Ondernemer Rotterdam: Turkse minister welkom

De Rotterdamse restauranteigenaar Yunus Kayis, tevens Tweede Kamerkandidaat voor DENK, heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, uitgenodigd naar zijn zaak. De bewindsman kan daar campagne komen voeren voor het Turkse referendum. De Nederlandse regering wil een optreden van de minister juist voorkomen.

Kayis zegt op te komen voor de vrijheid van meningsuiting. Dat is het recht van elke burger, aldus de ondernemer die zich omschrijft als "geboren en getogen Rotterdammer met Turkse ouders." Hij vindt ook dat Turkse Nederlanders geïnformeerd moeten worden over het referendum, dat moet leiden tot grotere macht voor de Turkse president Erdogan.

Kayis erkent dat de burgemeester van Rotterdam een stokje zou kunnen steken voor de bijeenkomst. "Maar ik laat me niet onder druk zetten." De ondernemer is het een doorn in het oog dat andere ondernemers wel zijn gezwicht voor de druk van de autoriteiten. "Het is erg als er op burgers en ondernemers zoveel druk wordt uitgeoefend."

Ondernemer Rotterdam: Turkse minister welkom
Ondernemer Rotterdam: Turkse minister welkom (Foto: ANP)

Uitslag Vitesse - Sparta Rotterdam

In de Eredivisie stond vanavond het duel tussen Vitesse en Sparta Rotterdam op het programma. De thuisploeg won dit eenvoudig met 5-0. Eén van die goals was Arnold Kruiswijk, die daarmee na 359 officiele wedstrijden zijn eerste doelpunt maakte.

Vitesse

5 - 0

Sparta Rotterdam

 22' v.Wolfswinkel
 34' Foor
 40' Kruiswijk
 45' Nakamba
 61' Kasjia
   
 
 Gele kaart: , Goodwin, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13.852
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kasjia
Miazga
Kruiswijk (Büttner/83)
Nakamba
Nathan (v.Bergen/65)
Baker
Rashica
v.Wolfswinkel
Foor (Ali/71)
  Kortsmit
Dumfries (Saksela/46)
Floranus
Breuer
v.Drongelen
Goodwin (Bergkamp/65)
Dougall
Dijkstra
v.Moorsel
Cabral
Pogba (Pusic/46)

Lionsgate komt met game gebaseerd op Reservoir Dogs

Lionsgate heeft in samenwerking met indie-studio Big Star Games Reservoir Dogs: Bloody Days aangekondigd.

Ter ere van het 25-jarige jubileum van de film van Quentin Tarantino komt de game dit jaar nog naar Xbox One en PC. Reservoir Dogs: Bloody Days wordt een top-down shooter waarin de speler verschillende overvallen, gebaseerd op de film, zal plegen. De speler krijgt daarbij de kans de tijd terug te draaien en dit te gebruiken voor een strategisch voordeel. Alle personages in de film zullen speelbaar zijn, bovendien hebben Mr. Blonde, Mr. Orange, Mr. Blue, Mr. White, Mr. Brown en Mr. Pink ieder hun eigen sterktes en zwaktes.

De PC-versie van Reservoir Dogs: Bloody Days verschijnt nog deze lente, de Xbox One-versie volgt later.

Vrouw in scootmobiel overgoten met bijtende vloeistof in Breda

In Breda is vrijdagmiddag een vrouw in een scootmobiel aangevallen met een bijtende vloeistof. Het incident vond plaats aan de Jacob Catssingel. De vrouw is gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht.

Mogelijk gaat het om een mislukte beroving. Het slachtoffer heeft tegenover de politie verklaard dat twee jongens op een scooter haar vanuit het park dichtbij de Jacob Catssingel achterna zaten. Eenmaal in de straat zou zij zijn overgoten met de vloeistof. De jongens zijn er na de aanval vandoor gegaan.

Voor het onderzoek is er ook brandweerpersoneel opgeroepen, omdat mogelijk zoutzuur is gebruikt. "Er is in de buurt verpakkingsmateriaal van zoutzuur gevonden, maar we kunnen nog niet zeggen of dat de stof is die over de vrouw is gegoten", laat een politiewoordvoerder weten. "We zijn druk met het onderzoek en wachten tot we een verklaring kunnen afnemen bij het slachtoffer."

Update 21.34 uur
De vrouw die vanmiddag is overgoten met een bijtende vloeistof, heeft dat zelf gedaan. Volgens RTL Nieuws ligt ze nog steeds zwaargewond in het ziekenhuis.

Eerder verklaarde de 53-jarige dat ze na een korte achtervolging werd aangevallen door twee jongens op een scooter. Bij de politie meldde zich echter een getuige die vertelde dat hij de vrouw in een winkel twee flessen zoutzuur had zien kopen. Voor de vrouw is hulpverlening ingeschakeld. De Bredase is geen onbekende van hulpverleningsinstanties.

Verstappen tweede op laatste testdag, Räikkönen snelste

Max Verstappen heeft op de laatste testdag deze Formule 1-winter de tweede tijd gereden. De Nederlander kwam met de Red Bull op het circuit van Barcelona op de superzachte banden tot een tijd van 1.19,438. Probleemloos verliep de dag niet helemaal, want werkzaamheden aan de turbo zorgen ervoor dat hij op 71 ronden bleef steken.

Snelste man vandaag was Kimi Räikkönen die met de Ferrari met een tijd van 1.18,634 flink uithaalde. De Fin reed voorts 111 ronden, maar kwam richting het eind van de middag toch even stil te staan op het circuit. Ook Carlos Sainz (derde in 1.19,837), Sergio Perez en Lance Stroll draaien ruim 100 ronden.

Voor McLaren werd het wederom een dag vol tegenslagen. Fernando Alonso kwam tot slechts 43 ronden, doordat de auto tot tweemaal toe met elektronische problemen stil kwam te staan op het circuit. Ook Romain Grosjean kwam met de Haas tot tweemaal toe op de baan tot stilstand, maar hij ging toch nog 76 keer rond voordat een waterlekkage een eind aan zijn dag maakte.

De teams pakken na vandaag hun spullen in en reizen af naar Australië waar over twee weken de eerste Grand Prix van het nieuwe seizoen op het programma staat. Dan zal duidelijk worden hoe de verhoudingen tussen de teams daadwerkelijk zijn.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:18.634 Supersoft 111
2 M. Verstappen Red Bull 1:19.438 Supersoft 71
3 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:19.837 Ultrasoft 132
4 V. Bottas Mercedes 1:19.845 Supersoft 53
5 L. Hamilton Mercedes 1:19.850 Ultrasoft 54
6 N. Hülkenberg Renault 1:19.885 Ultrasoft 45
7 S. Perez Force India 1:20.116 Ultrasoft 128
8 J. Palmer Renault 1:20.205 Ultrasoft 43
9 L. Stroll Williams 1:20.335 Soft 132
10 R. Grosjean Haas 1:21.110 Ultrasoft 76
11 F. Alonso McLaren 1:21.389 Ultrasoft 43
12 M. Ericsson Sauber 1:21.670 Ultrasoft 59
13 P. Wehrlein Sauber 1:23.527 Soft 42


Totaal coureurs week 2

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:18.634 Supersoft 164
2 S. Vettel Ferrari 1:19.024 Ultrasoft 324
3 V. Bottas Mercedes 1:19.310 Supersoft 304
4 L. Hamilton Mercedes 1:19.352 Ultrasoft 234
5 F. Massa Williams 1:19.420 Ultrasoft 311
6 M. Verstappen Red Bull 1:19.438 Supersoft 173
7 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:19.837 Ultrasoft 224
8 N. Hülkenberg Renault 1:19.885 Ultrasoft 164
9 D. Ricciardo Red Bull 1:19.900 Ultrasoft 217
10 S. Perez Force India 1:20.116 Ultrasoft 228
11 E. Ocon Force India 1:20.161 Ultrasoft 279
12 J. Palmer Renault 1:20.205 Ultrasoft 140
13 L. Stroll Williams 1:20.335 Soft 276
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:20.416 Supersoft 177
15 K. Magnussen Haas 1:20.504 Ultrasoft 200
16 R. Grosjean Haas 1:21.110 Ultrasoft 172
17 S. Vandoorne McLaren 1:21.348 Ultrasoft 128
18 F. Alonso McLaren 1:21.389 Ultrasoft 89
19 M. Ericsson Sauber 1:21.670 Ultrasoft 246
20 P. Wehrlein Sauber 1:22.347 Ultrasoft 192


Totaal teams week 2

# Team Tijd Band Ronden
1 Ferrari 1:18.634 Supersoft 488
2 Mercedes 1:19.310 Supersoft 538
3 Williams 1:19.420 Ultrasoft 587
4 Red Bull 1:19.438 Supersoft 390
5 Toro Rosso 1:19.837 Ultrasoft 411
6 Renault 1:19.885 Ultrasoft 304
7 Force India 1:20.116 Ultrasoft 507
8 Haas 1:20.504 Ultrasoft 372
9 McLaren 1:21.348 Ultrasoft 217
10 Sauber 1:21.670 Ultrasoft 438

Lada toch in WTCC dankzij Frans team

Het officiële Lada fabrieksteam maakte aan het einde van 2016 onverwacht bekend te stoppen met het World Touring Car Championship. Vrijdag maakte het Franse RC Motorsport bekend twee Lada Vesta's overgenomen te hebben van Lada.

Een van de Lada's wordt bestuurd door Yann Ehrlacher. De Fransman is een neef van viervoudig WTCC-kampioen Yvan Muller. Afgelopen jaar was de 20-jarige actief in de European Le Mans Series. In de komende weken maakt RC Motorsport de tweede coureur bekend.

Met de twee auto's van RC Motorsport komt het aantal bevestigde deelnemers op veertien. Volgens de gerenommeerde autosportjournalist Neil Hudson heeft de FIA bevestigd dat er in totaal zestien auto's op de grid zullen staan in Marrakesh, waar over vier weken het WTCC van start gaat.

Eto'o krijgt verjaardagstaart in gezicht en wordt boos

Voetballer Samuel Eto'o is vrijdag 36 jaar oud geworden en dat moest natuurlijk gevierd worden. De topscorer aller tijden van het nationale elftal van Kameroen slijt zijn dagen tegenwoordig bij het Turkse Antalyaspor en daar werd zijn verjaardag dan ook gevierd.

Eto'o kreeg een lekkere verjaardagstaart voorgeschoteld op het trainingsveld, maar de schavuiten uit zijn team gooiden stukken van die taart zowaar in het gezicht van Eto'o. Vermoedelijk was het een lekkere taart, want dit was voor de goaltjesdief volledig onacceptabel. Hij werd dan ook boos - niet doorhebbend dat iemand met een hoofd vol taart niet echt serieus genomen wordt als hij boos staat te doen - en moest door de trainer tot kalmte gemaand worden. 

Toch wensen we Eto'o verder een fijne verjaardag, hopelijk met een taart die hij nog wél op mag eten. 

Ook Oostenrijk weert Turkse politici

In navolging van Duitsland en Nederland zijn ook in Oostenrijk bijeenkomsten met Turkse politici afgelast. Optredens van politici in Linz, Herzogenburg en Hörbranz gaan niet door terwijl in Wiener Neustadt de gemeente een manier zoekt om een stokje te steken voor een bijeenkomst zondag.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken verklaarde dinsdag dat hij aan een aanpassing van de wet werkt zodat het mogelijk wordt bepaalde bijeenkomsten met buitenlandse politici te verbieden.

In Linz heeft de zaaleigenaar, waar een bijeenkomst zou worden gehouden, de boel afgelast. In de plaats Hörbranz bij de Duitse grens bleek de bijeenkomst ten onrechte als een boekpresentatie te zijn aangemeld waarna de gemeente het evenement verbood. Wiener Neustadt denkt aan een beroep op de brandvoorschriften om een optreden tegen te houden.

Ook Oostenrijk weert Turkse politici
Ook Oostenrijk weert Turkse politici (Foto: ANP)

Yates de beste in eerste bergrit Parijs-Nice

Simon Yates heeft de zesde etappe gewonnen in Parijs-Nice. De Engelsman van Orica-Scott kwam solo aan in Fayence. Sergio Henao eindigde als tweede op zeventien seconden van Yates. Julian Alaphilippe blijft leider in Parijs-Nice

De Col de l’Espigoulier (eerste categorie) zorgde al van bij de start voor een stevige uitdunning. Op de top bestond het peloton nog maar uit zestig renners. In de afdaling en op het vlakke gedeelte kwamen de geloste renners weer terug aansluiten bij het peloton.

Met nog 145 kilometer te rijden ontstond er een kopgroep van acht renners: Alessandro De Marchi (BMC), Axel Domont (AG2R La Mondiale), Winner Anacona en José Herrada (Movistar), Michael Valgren (Astana), Ben Swift (UAE Emirates), Sylvain Chavanel (Direct Energie) en Eduardo Sepulveda (Fortuneo-Vital Concept). De acht kregen een maximale voorsprong van iets minder van vijf minuten van het peloton, waar Quick-Step Floors het tempo aangaf.

Alberto Contador ging op de eerste beklimming van de Col de Bourigaille met nog vijftig kilometer te gaan in de aanval. De Spanjaard werd al snel teruggehaald door Quick-Step Floors. Door het hoge tempo moest een groot deel van het peloton lossen, waaronder Steven Kruijswijk.

Op de tweede beklimming van de Col de Bourigaille werden de laatste vluchters (De Marchi en Sepulveda) door het hoge tempo van Team Sky. Met nog vijfhonderd meter te gaan tot aan de top van de Bourigaille ging Yates in de aanval.

De renner van Orica-Scott kreeg de de ruimte van de favorietengroep. Yates begon met 45 seconden voorsprong aan de slotklim van 1300 meter naar Fayence. In de achtervolging ging Richie Porte als eerste in de aanval. De Australiër kreeg Henao en Alaphilippe met zich mee. Henao was de volgende in de aanval en was te sterk voor Porte en Alaphilippe. De Colombiaans kampioen zou achttien seconden goed maken in het algemeen klassement op Alaphilippe.

Alaphilippe blijft wel leider in het algemeen klassement. De Fransman van Quick-Step Floors heeft een voorsprong van 36 seconden op Tony Gallopin. Henao volgt op 46 seconden.

Trump wil advies van Merkel over Poetin

President Donald Trump wil bondskanselier Angela Merkel om advies vragen over hoe hij moet omgaan met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Dat hebben regeringsfunctionarissen vrijdag naar buiten gebracht. De Amerikaanse en Duitse leider treffen elkaar volgende week in Washington. De twee waren het de afgelopen maanden soms uitgesproken oneens met elkaar.

Merkel is dinsdag te gast in het Witte Huis waar ze voor het eerst een persoonlijk onderhoud zal hebben met Trump, sinds diens aantreden op 20 januari. Na afloop volgt een gezamenlijke persconferentie. Aan de orde komen onder meer de Duitse defensie-uitgaven als NAVO-lid, het conflict in Oekraïne, Syrische vluchtelingen en de Europese Unie.

"Ik verwacht dat ze een positieve en hartelijke ontmoeting zullen hebben", zei een Amerikaanse functionaris die anoniem wilde blijven. "De president wil heel graag van de bondskanselier horen wat haar ervaringen zijn in de interactie met Poetin", voegde een ander eraan toe. "Hij is erg geïnteresseerd in hoe zij aankijkt tegen het onderhandelen met de Russen."

Trump wil advies van Merkel over Poetin
Trump wil advies van Merkel over Poetin (Foto: ANP)

Kerncentrales ontruimd door 'spookvliegtuig'

Een 'spookvliegtuig' van Air India op weg naar Londen heeft vrijdag in de Duitse deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein voor zodanige paniek gezorgd dat besloten werd vijf kerncentrales in het gebied tijdelijk te ontruimen. Alleen de noodteams bleven achter. De situatie was volgens de autoriteiten in Kiel binnen een half uur onder controle zodat het personeel van de energiebedrijven weer aan het werk kon.

Straaljagers van de Duitse luchtmacht waren opgestegen om het toestel, dat al boven Hongarije geen radiocontact kon maken met de luchtverkeersleiding, richting Nederland te begeleiden. Daar namen Belgische F-16's die taak over.

Het radiocontact met het toestel werd uiteindelijk hersteld. Het vliegtuig landde veilig in Londen.

Kerncentrales ontruimd door 'spookvliegtuig'
Kerncentrales ontruimd door 'spookvliegtuig' (Foto: ANP)

Todt: "Terug naar luide F1-motoren is sociaal onacceptabel"

De kans dat we ooit nog echt luide motoren in de Formule 1 gaan horen lijkt niet groot. De president van wereldautosportbond FIA, Jean Todt, denkt dat het sociaal onacceptabel zou zijn om weer terug te gaan naar de heerlijke herrie die tot enkele jaren geleden over de circuits schalde.

In 2014 stapte de Formule 1 over van V8-motoren naar hybride V6-turbomotoren en vele fans van de F1, net als mensen in het wereldje zelf, zijn niet bepaald gelukkig met het geluid. Bezoekers aan een Grand Prix kunnen voor de meeste races wel oordoppen gebruiken, met name de jongere gasten, maar juist voor de Formule 1 kunnen die weer opgeborgen worden. 

"Teruggaan naar de luide motoren zou niet geaccepteerd worden door de maatschappij", verklaart Todt tegenover Auto"We hebben de verantwoordelijkheid om een organisatie te runnen die door de wereldwijde maatschappij in de gaten gehouden wordt en die zou dat niet accepteren. Sterker nog, als je zegt 'kom, we gaan terug naar de motoren van tien jaar geleden' zouden veel fabrikanten dat niet ondersteunen. Ik ben ervan overtuigd dat minimaal drie van de vier eruit zouden stappen."

Volgens Todt is de stabiliteit rondom de Formule 1-wereld ook erg belangrijk. "Je wilt zoveel mogelijk competitie hebben en je investering kunnen beschermen. Je kunt niet elk jaar in nieuwe technologie investeren, dat is financieel gezien niet haalbaar. Helemaal niet als je je bedenkt dat we al over de kosten van de F1 klagen, kosten die wat mij betreft absurd hoog zijn. Dat is iets waar we tegen moeten vechten."

Aardbeving in zee bij Aruba en Curaçao

Een aardbeving in het zuiden van het Caribisch gebied met een kracht van 5.5 heeft vrijdag de bewoners van Aruba opgeschrikt. Voor zover bekend is er geen schade aangericht. Volgens de nieuwssite van de krant Diario lag het epicentrum 42 kilometer ten zuidoosten van San Nicolas in zee, niet ver van de Venezolaanse kust.

De schok werd ook gevoeld op Curaçao. Radio Dolfijn meldde dat er in een winkelcentrum in Willemstad rekken omvielen en het pand tijdelijk werd ontruimd. Het was de tweede beving in de regio binnen 24 uur. De eerste was minder krachtig.

Aardbeving in zee bij Aruba en Curaçao
Aardbeving in zee bij Aruba en Curaçao (Foto: ANP)

Overwatch's Symmetra is een autist

Blizzards multiplayer shooter Overwatch wordt behalve de pakkende gameplay ook geprezen vanwege de diversiteit die de game uitdraagt. Behalve ras, geslacht en seksuele geaardheid wordt nu ook neurologische diversiteit aan de mix toegevoegd.

In de comic genaamd A Better World", die vorig jaar mei verscheen en draait om het personage Symmetra, werd al duidelijk dat de turret-bouwende support-hero "anders" was. Het blijkt dus dat Symmetra autistisch is. Blizzards eigen Jeff Kaplan maakte dit bekend in een brief die hij stuurde naar een fan die had gevraagd naar het autismespectrum waarop Symmetra zich zou bevinden.

Voor een game zonder verhaalmodus heeft Overwatch een behoorlijk vergaande lore. Behalve de autistische Symmetra zijn er nog meer opvallende dames te vinden onder de heroes, zoals de lesbiënne Tracer, de uit de kluiten gewassen tank Zarya met haar atypische lichaamsbouw en de oude, alleenstaande moeder annex sluipschutter Ana. Of Symmetra op de zolderkamer van haar ouders woont is niet bekend.

Politie: groot deel autoverhuurders malafide

Een enorm deel van de autoverhuurbranche in de politieregio Zeeland-West-Brabant is malafide en faciliteert de georganiseerde criminaliteit. De politie schrijft dat in een onderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd naar aanleiding van plannen van de gemeente Tilburg om een vergunningplicht in te voeren voor autoverhuurbedrijven. In de regio werden in totaal 43 autoverhuurbedrijven bezocht en bij allen werd een connectie met criminaliteit aangetoond. In de meeste gevallen ging het om gebruik van huurauto's door criminelen.

Van in totaal twaalf bedrijven werd de administratie in beslag genomen. Van hun klanten stond gemiddeld 70 tot 100 procent bekend bij de politie door een strafblad. In Tilburg huren leden van motorclubs zoals Satudarah en No Surrender op grote schaal auto's bij bedrijven, aldus de politie.

Politie: groot deel autoverhuurders malafide
Politie: groot deel autoverhuurders malafide (Foto: ANP)

MMO TERA komt naar consoles

De Koreaanse actie-MMO TERA komt naar PlayStation 4 en Xbox One. Net zoals de PC-versie die in 2011 uitkwam, zal de game free-to-play zijn, ondersteund door microtransacties.

TERA, dat overigens staat voor The Exiled Realm of Arborea, zal van de grond af aan opnieuw gemaakt worden voor besturing met een controller, volgens uitgever En Masse Entertainment althans. De game wordt ontwikkeld door Bluehole Studio, dat ook verantwoordelijk is voor de PC-versie van de game. Voor de release staat er nog een bèta gepland voor TERA, hiervoor kan je je hier opgeven. De volledige release zou dit jaar nog plaats moeten vinden.

Sagan de sterkste in Tirreno-Adriatico

Peter Sagan heeft de derde etappe gewonnen in de Tirreno-Adriatico. De wereldkampioen was in de sprint te sterk voor Elia Viviani en Jurgen Roelandts. Rohan Dennis neemt de leiderstrui over van ploeggenoot Greg van Avermaet.

Na een snel start raakte uiteindelijk zeven renners weg: Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Andriy Grivko (Astana), Mirco Maestri, Luca Wackermann (beiden Bardiani-CSF), Iuri Filosi, Kohei Uchima (beiden Nippo-Vini Fantini) en Mattia Frapporti (Androni Giocattoli). Het zevental zou een maximale voorsprong van vierenhalve minuut op het peloton, waar Quick-Step Floors samen met BMC het tempo aangaf.

Op iets meer dan twintig kilometer werd Filosi als laatste vluchter gegrepen door het peloton. In een zenuwachtige finale, waar iedereen van voren wou zitten vanwege de zijwind. Ondanks enkele pogingen van onder meer Quick-Step Floors en Sagan om het in waaiers te trekken, bleef het peloton bij elkaar.

Een valpartij in de laatste kilometer van onder Tom Boonen en Fernando Gaviria zorgde voor wat afscheiding in het peloton. Sagan won makkelijk de sprint voor Viviani en Roelandts. Dennis neemt de leiding in het algemeen klassement over van Van Avermaet.

Motorsport- en Formule 1-legende Surtees (83) overleden

Op de dag dat de winter in de Formule 1 ten einde komt met de laatste uren van de tests in Barcelona is de Formule 1-wereld opgeschrikt door triest nieuws. Voormalig wereldkampioen John Surtees is in Londen op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Volgens zijn familie werd Surtees vorige maand opgenomen in een ziekenhuis in Londen. Na een korte periode op de intensive care is hij daar vrijdag overleden in het bijzijn van zijn vrouw en dochters. Surtees' zoon Henry overleed in 2009 tijdens een race in de Formule 2. 

Surtees is een ware legende in de racerij. Hij is de enige persoon die ooit wereldkampioen werd op twee en vier wielen en dat zal gezien de specialisaties van tegenwoordig vermoedelijk ook nog zeer lang zo blijven.

De Brit begon halverwege de jaren vijftig in de motorsport, waar hij in 1955 in Ulster zijn eerste Grand Prix won. In 1956 veroverde hij zijn eerste wereldtitel op de 500cc-motoren door onder meer de Isle of Man TT en de TT van Assen te winnen. In 1958 en 1959 won Surtees alle races in zowel de 350cc als de 500cc en howel dat in 1960 niet nog eens lukte, pakte hij ook in dat jaar in beide klassen de wereldtitel.

Surtees boekte grote successen op de motoren (Bron: YouTube)

Beelden van Surtees' vierde en laatste opeenvolgende zege in de TT van Assen (Bron: YouTube)

Het werd een druk jaar in 1960, want Surtees maakte met een Lotus zijn debuut in de Formule 1. Het jaar erop volgde de definitieve overstap en al in 1962 stond hij in Groot-Brittannië en Duitsland op het podium. Op de Nürgburgring won hij in 1963 zijn eerste race in de F1 en in 1964 schreef hij geschiedenis door na zijn successen in de motorsport ook de wereldtitel in de Formule 1 te veroveren. Aan het begin van de jaren zeventig stopte Surtees met het racen op hoog niveau. 

Surtees zegeviert op de Nürgburgring in de Formule 1 in 1964, zijn kampioensjaar (Bron: YouTube)

Vind een nieuw thuis in laatste trailer Mass Effect: Andromeda

Ondanks dat het nog twee weken duurt komt BioWare met een trailer van Mass Effect: Andromeda ter viering van de release van de game. Voor het eerst in lange tijd zien we de Kett weer eens, en krijgen we een betere indruk van de gebeurtenissen in het sterrenstelsel van Andromeda. Mass Effect: Andromeda komt 23 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC. Voor leden van EA of Origin Access is er vanaf 16 maart een trial van tien uur beschikbaar.

Duitsland speelt topwedstrijden voor WK 2018

Het nationale voetbalelftal van Duitsland krijgt twee pittige oefenwedstrijden voor de kiezen in aanloop naar het WK van 2018. De Duitsers zullen daar gaan proberen om de bijna drie jaar geleden in Brazilië veroverde wereldtitel te verdedigen.

Volgend jaar speelt het team van bondscoach Joachim Löw op 23 maart tegen Spanje, het land dat in 2010 ten koste van Nederland de wereldtitel greep. Vier dagen later wacht het meest succesvolle land ooit op WK's: Brazilië. "Het zal een soort voorproefje worden van wat later dat jaar op het WK te zien zal zijn", aldus Reinhard Grindel, de voorzitter van de Duitse voetbalbond. 

Duitsland is nog niet honderd procent zeker van deelname aan het WK, maar gaat wel aan de leiding in haar groep in de kwalificatie. 

OM: Proces Visser/Severein nietig verklaren

Het Openbaar Ministerie in Murcia (Zuid-Spanje) eist nietigverklaring van het proces tegen de twee in eerste instantie vrijgesproken medeverdachten van de moord op de Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein.

Dat heeft de officier van justitie vrijdag verklaard bij de behandeling van de zaak in hoger beroep bij het hooggerechtshof in Murcia. Als het hof de eis van het Openbaar Ministerie inwilligt, komt er een nieuw proces tegen de Roemeen Constantin S. en de Spanjaard Sarafín de A. De openbare aanklager eist dat zij alsnog achter de tralies komen.

De plaatselijke juryrechtbank die de zaak in eerste instantie behandelde, heeft de vrijspraak van S. en De A. volgens officier Celdrán ,,duidelijk onvoldoende gemotiveerd". Twee andere verdachten werden in november veroordeeld tot ieder 34 jaar celstraf.

OM: Proces Visser/Severein nietig verklaren
OM: Proces Visser/Severein nietig verklaren (Foto: ANP)

Beveiliging overheidssites blijft ondermaats

De beveiliging van overheidswebsites laat nog altijd te wensen over. Dat blijkt uit een vervolgonderzoek van Open State Foundation. Ruim de helft van de websites biedt geen beveiligde verbinding, die kan voorkomen dat kwaadwillenden informatie kunnen bemachtigen.

In december 2016 onderzocht de Open State Foundation, een non-profitorganisatie die zich inzet voor een transparante overheid, 1816 domeinen van de overheid. Toen was van 44 procent de beveiliging van de verbinding niet op orde. Het afgelopen kwartaal werd opnieuw een meting gedaan. Er werden 1843 domeinen onderzocht en iets meer dan de helft (52 procent) daarvan had de versleuteling van het verkeer naar de website op orde. Bij negentig websites is wel sprake van een beveiligde https-verbinding, maar blijkt die niet goed te zijn opgezet, zodat de beveiliging niet correct werkt.

Uit het vervolgonderzoek van Open State Foundation blijkt dat vooral waterschappen werk hebben gemaakt van de beveiliging. Van die websites is inmiddels driekwart goed beveiligd. Ook hebben tien provincies de beveiliging op orde; dat waren er zeven. Bij de websites van gemeentes steeg het aantal goed ingestelde website van 59 naar 72 procent.

Beveiliging overheidssites blijft ondermaats
Beveiliging overheidssites blijft ondermaats (Foto: BuzzT)

Gele koorts na decennia terug in Nederland

Bij een patiënt in Nederland is voor het eerst in dertig jaar gele koorts vastgesteld, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekend. De patiënt is in Suriname geweest en heeft de ziekte daar opgelopen.

Dat is volgens het gezondheidsinstituut opmerkelijk omdat gele koorts al 45 jaar niet meer is vastgesteld in Suriname. Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Dit virus wordt verspreid door dezelfde mug die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het zikavirus.

De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. "In Nederland is geen kans op een uitbraak van gele koorts, omdat de gelekoortsmug hier niet voorkomt", stelt het RIVM.

Een op de vijf
Ongeveer een op de vijf mensen die besmet raken wordt ziek. Gele koorts kan bloedingen uit de oren, ogen en neus veroorzaken, orgaanuitval, geelzucht en kan dodelijk zijn. Ruim een op de tien patiënten overlijdt eraan. Het instituut kon niet zeggen hoe het met de patiënt in Nederland gaat.

In Brazilië is momenteel een uitbraak van gele koorts. Het is te voorkomen door vaccinatie. "De meeste reizigers naar landen waar gele koorts voorkomt laten zich vaccineren en zijn daardoor beschermd tegen de ziekte. Ook voor Suriname geldt een vaccinatieadvies", aldus het RIVM. Dat geldt zowel voor mensen die naar het binnenland gaan als naar de kust.

Gele koorts na decennia terug in Nederland
Gele koorts na decennia terug in Nederland (Foto: ANP)

'Korte broek op startgrid MotoGP verbieden'

Korte broeken zijn onprofessioneel, aldus de MotoGP-organisatie, en daarom overwegen ze lange broeken op de startgrid verplicht te stellen. Het is ze namelijk een doorn in het oog dat de televisiekijkers vlak voor aanvang van de race al die - onprofessionele - blote benen zien.

De organisatie van het WK wegrace wil een professionelere uitstraling voor het kampioenschap en hoopt dat met onder andere deze maatregel te realiseren. Hoewel Yamaha zijn medewerkers vorig jaar al de korte broek in de ban heeft laten doen, komt er vanuit diverse andere teams kritiek. De temperatuur tijdens sommige Grand Prix kan oplopen tot 40 graden celcius, en veel monteurs zien het niet zitten om dan verplicht een lange broek te dragen.

Daarbovenop wil de organisatie dat alle monteurs die tijdens de race mogelijk met de motor in aanraking komen, verplicht een helm dragen. Dit is bedoelt als extra veiligheidsmaatregel, voor met name de flag-to-flagraces.

Het korte-broeken-voorstel is al besproken tijdens bijeenkomsten van de Grand Prix Commission maar een definitief oordeel is er nog niet.

Rijkswaterstaat stelt grond en water vrij voor zonnepanelen

Rijkswaterstaat gaat op den duur in haar eigen energiebehoefte voorzien. Zij stelt delen van haar beheergebied in de vorm van water en grond beschikbaar om duurzaam energie op te wekken. 

Samen met de netbeheerders Liander, Stedis en Enexis verkennen Rijkswaterstaat en tevens ProRail - dat het grootste zonnedak van Nederland wil realiseren - de kansen voor het opwekken van duurzame energie op eigen beheergebied, door onder andere zonnepanelen. 

Onder de naam PetaPlan gaan de partijen onderzoek doen naar de mogelijkheden om gronden, wateroppervlaktes en onderstations beschikbaar te stellen voor het winnen van duurzame energie.

Interland Noord-Korea en Maleisië uitgesteld door moordonderzoek

De Aziatische voetbalbond AFC heeft besloten om de interland tussen Noord-Korea en Maleisië uit te stellen. De twee landen zouden eind maart in Pyongyang tegenover elkaar staan in de kwalificatie voor de Azië Cup van 2019.

De Maleisische voetbalbond heeft een verzoek ingediend om de wedstrijd uit te stellen en dat is gehonoreerd. De spanningen tussen de twee landen zijn stevig opgelopen. Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un, werd een kleine maand geleden vermoord op het vliegveld van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. 

Wanneer het duel wel doorgang kan vinden is nog niet bekend. 

Vilhena drie duels geschorst, maar gaat in hoger beroep

Tonny Vilhena is niet van de partij als Feyenoord op 2 april afreist naar Amsterdam. De middenvelder heeft een schorsing van vier duels gekregen.

De middenvelder van Feyenoord deelde in het duel met Sparta Rotterdam een elleboogstoot uit aan Mathias Pogba. Scheidsrechter Danny Makkelie ontging het incident, maar de aanklager betaald voetbal besloot begin deze week een onderzoek in te stellen.

Dat leidde tot een aanvankelijke strafeis van vier duels, waarvan één duel voorwaardelijk. Hier ging Feyenoord niet mee akkoord, zodat Vilhena en Feyenoord-jurist Joris van Benthem donderdagavond naar Zeist trokken voor de tuchtzaak.

Ondanks het pleidooi van Van Benthem bleef de strafeis echter staan, zodat Vilhena vier duels schorsing heeft gekregen. Eén van deze duels is voorwaardelijk, dus Vilhena zou de komende weken AZ-thuis, sc Heerenveen-uit en Ajax-uit missen.

Feyenoord en Vilhena laten het hier niet bij zitten en tekenen hoger beroep aan bij de KNVB. Hierdoor is Vilhena in elk geval speelgerechtigd voor het thuisduel met AZ. Mocht de straf hierna alsnog blijven staan, dan mist de middenvelder na Heerenveen en Ajax ook het thuisduel met Go Ahead Eagles.

Gewonden bij bijlincident Düsseldorf

Door de aanval met een bijl op het centraal station van het Duitse Düsseldorf zijn donderdag negen mensen gewond geraakt. De politie stelde het aantal slachtoffers vrijdag naar boven bij. Onder de gewonden zijn twee Italiaanse vrouwen.

Een 36-jarige man viel donderdagavond kort voor negen uur eerst reizigers in een treinstel en later op het perron aan met een bijl. Volgens de politie gaat het om een man met psychische problemen. Hij zou lijden aan paranoïde schizofrenie. Hij werd kort na het incident gearresteerd.

Van de slachtoffers, tussen de dertien en vijftig jaar oud, zijn er vier zwaargewond en hebben vijf lichter letsel opgelopen. Sommigen hebben zware wonden aan het hoofd.

Negen gewonden bijlincident Düsseldorf
Negen gewonden bijlincident Düsseldorf (Foto: ANP)

NBA: Russell Westbrook evenaart Wilt Chamberlain

Er werden afgelopen nacht vijf wedstrijden gespeeld in de NBA. Onder de ploegen die in actie kwamen zaten de Cleveland Cavaliers en de San Antonio Spurs. Beide topploegen leden een onverwachte nederlaag. Cleveland verloor van Detroit, terwijl San Antonio in Oklahoma City de zege aan de Thunder liet. Russell Westbrook evenaarde in die wedstrijd de legendarische Wilt Chamberlain.

De Cleveland Cavaliers kwamen in Detroit te kort tegen de Pistons. Detroit speelt een vrij kleurloos seizoen. De ploeg hangt rond de achtste plaats in de Eastern Conference. Reggie Jackson blijkt niet de superspeler waar ze in Michigan op gehoopt hadden en de ontwikkeling van center Andre Drummond is gestagneerd.

Bij de Cavaliers stond voor het eerst sinds december JR Smith weer op het veld. De schutter keerde terug nadat hij voor een gebroken duim een operatie moest ondergaan. Smiths terugkeer kwam precies op tijd, hij kon Kyle Korver vervangen die met een pijnlijke voet de wedstrijd moest missen.

Het werd een wedstrijd met twee gezichten. In de minuten waarop LeBron James en Kyrie Irving op het veld stonden hadden de Cavaliers de overhand. De bal werd rondgespeeld, het publiek werd getrakteerd op spectaculaire dunks en Cleveland nam een duidelijke voorspong. In de minuten dat James en Irving niet op het veld stonden liep Detroit echter weg bij de tegenstander.

Het verschil van Cleveland met én zonder James werd het pijnlijkst duidelijk in het begin van het vierde kwart. Cleveland stond 73-80 voor en James mocht even uitrusten op de bank. Drie minuten later stond het 86-80 voor de Pistons en zag coach Tyrone Lue zich genoodzaakt om zijn sterspeler weer in het veld te brengen. De Cavaliers wisten de achterstand echter niet meer goed te maken, Detroit won met 106-101.

Reggie Jackson werd met 21 punten topscorer bij de Pistons. Andre Drummond kwam tot 20 punten en 16 rebounds. Alle starters haalden de dubbele cijfers en ook bankspelers Ish Smith en Stanley Johnson maakten samen 20 punten.

Voor de Cavaliers kwam James tot de vijftigste triple double in zijn loopbaan. De forward noteerde 29 punten, 13 rebounds en 10 assists. Kyrie Irving kwam tot 27 punten. De bank wordt toch een zorgenkindje voor de Cavaliers. JR Smith mist wedstrijdritme en kwam niet verder dan drie punten uit negen schotpogingen. Deron Williams heeft ook nog geen overtuigende wedstrijd gespeeld voor zijn nieuwe ploeg. In zestien minuten kwam hij niet verder dan vier punten en drie assists.

De San Antonio Spurs mochten op bezoek bij de Oklahoma City Thunder. De vorige wedstrijd tegen de Sacramento Kings kregen Kawhi Leonard en LaMarcus Aldridge rust, maar dit mocht niet baten tegen de wervelstorm die Russell Westbrook heet.

De guard, in zijn vorige wedstrijd goed voor 58 punten in een nederlaag tegen de Trail Blazers, nam aanzienlijk minder schoten tegen de Spurs. Vier van zijn ploeggenoten haalden de dubbele cijfers en zijn ploeg won met 102-92.

Westbrook zelf kwam tot 23 punten, 13 rebounds en 13 assists. Het was zijn 31e triple double van het seizoen, een evenaring van het aantal dat Wilt Chamberlain 49 jaar geleden wist te halen. Westbrook heeft nog tien triple doubles nodig om het voor onmogelijk gehouden record van Oscar Robertson te evenaren. Hoewel de guard zelf zegt hier niet mee bezig te zijn, is het ongetwijfeld een doel van hem.

Westbrook evenaart Chamberlain. Bron: YouTube.

De Portland Trail Blazers zijn nadrukkelijk in de race om een play-off plaats te halen in de Western Conference. Hiervoor zullen zij de Denver Nuggets voorbij moeten steken. Eén speler die hier heel erg op gebrand is is Jusuf Nurkic. De Bosnier speelde eerder dit seizoen voor Denver, maar verloor er zijn basisplaats aan de Serviers Nikola Jokic. De Trail Blazers ruilden Nurkic me Denver voor Mason Plumlee en de Bosniër is in Portland helemaal opgeleefd.

Afgelopen nacht tegen de Philadelphia 76ers speelde Nurkic de beste wedstrijd tot nu toe voor zijn nieuwe ploeg. De Trail Blazers hadden een verlenging nodig om de tegenstander van zich af te schudden, maar wonnen uiteindelijk met 114-108.

Nurkic kwam tot 28 punten, 20 rebounds, 8 assists en 6 blocks. In de verlenging maakte de Bosniër ook het verschil door zeven punten te maken. CJ McCollum en Damian Lillard kwamen samen tot 47 punten.

Dario Saric scoorde 28 punten voor de 76ers. De Kroaat maakt een redelijke kans om rookie van het jaar te worden. Joel Embiid, met afstand de beste rookie speelde maar 31 wedstrijden en de concurrentie wist dit jaar nog niet te overtuigen. Robert Covington kwam tot 24 punten, waaronder een tip-in de zoemer van het vierde kwart waarmee de verlenging werd afgedwongen.

Uitslagen

Detroit Pistons – Cleveland Cavaliers 106-101
Memphis Grizzlies – Los Angeles Clippers 98-114
Oklahoma City Thunder – San Antonio Spurs 102-92
Portland Trail Blazers – Philadelphia 76ers 114-108 (OT)
Phoenix Suns – Los Angeles Lakers 110-122

Eastern Conference

1)     Cleveland Cavaliers 42-21

2)     Boston Celtics 41-24

3)     Washington Wizards 39-24

4)     Toronto Raptors 38-26

5)     Atlanta Hawks 35-29

6)     Indiana Pacers 33-31

7)     Detroit Pistons 32-33

8)     Chicago Bulls 31-33

9)     Miami Heat 31-34

10)  Milwaukee Bucks 30-33

11)  Charlotte Hornets 28-36

12)  New York Knicks 26-39

13)  Orlando Magic 24-41

14)  Philadelphia 76ers 23-41

15)  Brooklyn Nets 11-52

Western Conference

1)     Golden State Warriors 52-12

2)     San Antonio Spurs 50-14

3)     Houston Rockets 44-21

4)     Utah Jazz 41-24

5)     Los Angeles Clippers 39-26

6)     Memphis Grizzlies 36-29

7)     Oklahoma City Thunder 36-29

8)     Denver Nuggets 29-35

9)     Portland Trail Blazers 28-35

10)  Dallas Mavericks 27-36

11)  Minnesota Timberwolves 26-37

12)  Sacramento Kings 25-39

13)  New Orleans Pelicans 25-40

14)  Phoenix Suns 21-44

15)  Los Angeles Lakers 20-45

Prijzenpakker Xabi Alonso zet punt achter glansrijke carrière

Xabi Alonso stopt na dit seizoen definitief met voetballen. De middenvelder maakte het nieuws zelf bekend op de website van Bayern München. Het contract van Alonso loopt na dit seizoen af. 

"Het was geen gemakkelijke beslissing, maar dit is volgens mij het juiste moment", legt Alonso uit op de website. "Ik wilde altijd liever te vroeg dan te laat stoppen. Ik voel me nog goed, maar ik geloof dat de tijd nu is gekomen. Ik wil mijn carrière op het hoogste niveau beëindigen; Bayern is dat hoogste niveau."

Carrière van een wereldspeler
Mocht de Baskische Spanjaard zijn schoenen daadwerkelijk aan de wilgen hangen, dan kan hij terugkijken op een bijzonder rijke carrière vol hoofdprijzen. Alonso gaat namelijk de geschiedenisboeken in als een van de meest succesvolle middenvelders aller tijden. Hij diende in totaal vier clubs en begon zijn toen nog prille loopbaan bij het Baskische Real Sociedad.

Alonso's loopbaan nam hem vervolgens aaneensluitend mee langs de groten der aarde. In 2004 transfereerde hij van Sociedad naar Liverpool, op aandringen van landgenoot Rafael Benítez. De samenwerking bleek een waar succes en het begin van veel moois.

De middenvelder, met wonderschone crosspasses als zijn handelsmerk, groeide uit tot een vaste waarde in het elftal van Benítez en zou later de prestigieuze Champions League winnen met Liverpool. In de befaamde finale van 2005, ook wel het Wonder van Istanbul genoemd, versloeg Liverpool AC Milan door eerst een comeback van 0-3 goed te maken, om vervolgens te winnen na strafschoppen. AC Milan gold destijds als de absolute top van Europa. In dienst van The Reds won de Spanjaard ook de FA Cup en de Europese Supercup.

De meeste wedstrijden zou Alonso voor Real Madrid spelen, waar hij in 2009 neerstreek. Ook hier won hij de Champions League. In de finale van 2014 versloeg De Koninklijke de stadsrivalen van Atletico Madrid. Het was de tiende Champions League-winst uit de clubgeschiedenis van Real, La Decíma. De winst waar de koninklijke club al jarenlang naar snakte. In 2012 werd de controlerende middenvelder landskampioen met Real Madrid. Niet in de laatste plaats kroonde Alonso zich met Spanje in diezelfde periode tweemaal tot Europees kampioen en eenmaal tot wereldkampioen. Laatstgenoemd eremetaal ging destijds ten koste van Oranje.

Alonso groeide uit tot een 114-voudig international. Bovendien was hij een vaste waarde in een van de beste elftallen in de geschiedenis van het voetbal. Maar ook zijn clubcarrière stond niet stil. Hij verliet Real Madrid in 2014 voor een avontuur in Beieren. 

Met zijn huidige 106 officiële optredens voor Bayern München is de Bask een belangrijke spil op het middenveld van de Duitsers. Hij kijkt met veel plezier terug op alles dat hij tot nu heeft bereikt. "Ik heb echt ontzettend veel meegemaakt. Ik heb bij vier prachtige clubs gespeeld. Ik had nooit durven denken zo'n mooie carrière te krijgen als speler en het is nog niet voorbij."

Het is allesbehalve voorbij. En er is nog één belangrijk record te evenaren voor Alonso.

Seedorf
De Spanjaard is namelijk nog volop in de race voor drie hoofdprijzen met Bayern. Bovendien kan de prijzenpakker voor de tweede maal op rij de Duitse dubbel pakken met de club. Tevens staat Alonso met Der Rekordmeister in de kwartfinale van de Champions League. Wint Bayern het toernooi, dan evenaart Alonso het bijzondere record van Clarence Seedorf. De Nederlander is de enige speler die de Champions League wist te winnen met drie verschillende clubs. 

Dramatische testochtend McLaren, Ferrari weer bloedsnel

De laatste ochtend van de Formule 1-testweken in Barcelona heeft voor nog meer problemen gezorgd voor McLaren. Het team kent een verschrikkelijke start van 2017 en het ene na het andere probleem, meestal rond de Honda-motoren, steekt de kop op.

Zo ook vrijdagochtend, want dit keer was het Fernando Alonso die tot tweemaal toe zijn McLaren langs de kant kon parkeren met een probleem. De Spanjaard kwam niet verder dan negentien rondjes, veruit het minst van allemaal.

Ferrari is ongeveer het tegenovergestelde van McLaren. Het gaat al sinds het begin van de tests prima, ze rijden veel ronden en de tijden zijn goed, ook al zegt dat niet veel. Kimi Räikkönen snelde vrijdag naar 1:18.634, veruit de snelste tijd van de tests en de eerste die onder de 1:19 duikt.

Max Verstappen kwam in het eerste deel van de ochtend weinig in actie, maar klokte uiteindelijk toch precies een halve raceafstand. Carlos Sainz en Nico Hülkenberg stuurden hun Toro Rosso en Renault eveneens naar een tijd onder de 1:20, de eerste keer deze winter dat ze dat voor elkaar krijgen. Met 53 ronden had Valtteri Bottas het weer druk, maar Lance Stroll en Marcus Ericsson reden er met 59 stuks het meest.

De tijden van de ochtend in Barcelona

# Coureur Team Tijd Banden Ronden
1 Kimi Räikkönen Ferrari 1:18.634 Supersoft 48
2 Max Verstappen Red Bull Racing 1:19.438 Supersoft 33
3 Carlos Sainz jr Toro Rosso 1:19.837 Ultrasoft 39
4 Valtteri Bottas Mercedes 1:19.845 Supersoft 53
5 Nico Hülkenberg Renault 1:19.885 Ultrasoft 45
6 Sergio Perez Force India 1:20.116 Ultrasoft 46
7 Lance Stroll Williams 1:20.335 Soft 59
8 Romain Grosjean Haas F1 1:21.429 Soft 43
9 Marcus Ericsson Sauber 1:21.670 Ultrasoft 59
10 Fernando Alonso McLaren 1:22.731 Ultrasoft 19
11 Pascal Wehrlein Sauber geen tijd Nvt 0
12 Jolyon Palmer Renault geen tijd Nvt 0
13 Lewis Hamilton Mercedes geen tijd Nvt 0

Slagkracht Nederlandse leger ernstig uitgehold

Het is onverantwoord dat het Nederlandse leger pas over vier jaar weer helemaal inzetbaar is. Dat vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), die zijn zorgen uitspreekt over de belabberde staat waarin de krijgsmacht verkeert. Het kabinet "miskent" volgens de AIV de ernst van de toestand.

Als het kabinet niet meer geld voor het leger uittrekt, duurt het tot ten minste 2021 voor de zogenoemde basisgereedheid weer op orde is. De AIV, die de regering van onafhankelijk advies dient, noemt dat zeer ernstig. AIV-lid en oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve wijst erop dat er gevaar dreigt vanuit Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De regering schetst voortdurend een te rooskleurig beeld van de toestand van de krijgsmacht, stelt de AIV. "Deze positieve framing dient wellicht een politiek doel, maar roept een onjuist beeld op."

Noodklok
De AIV raadt de regering met klem aan zich aan de afspraken te houden die de NAVO heeft gemaakt over het defensiebudget. Het volgende kabinet moet toewerken naar het gemiddelde van de defensieuitgaven in Europa, vindt de raad. Vier jaar later moet de NAVO-norm van 2 procent van het bbp worden gehaald.

De adviesraad wijst erop dat ook onder meer de Algemene Rekenkamer en de NAVO de noodklok luiden over het Nederlandse leger.

Op de SP, GroenLinks en DENK na willen alle partijen in de huidige Tweede Kamer de komende kabinetsperiode meer geld uittrekken voor Defensie.

Adviesraad: leger onverantwoord uitgehold
Adviesraad: leger onverantwoord uitgehold (Foto: ANP)

'Beslaglegging raakt Staatsloterij flink'

De Staatsloterij wil snel weer kunnen beschikken over ruim 120 miljoen euro aan tegoeden die claimbedrijf Loterijverlies BV heeft laten bevriezen. Het beslag is onterecht en heeft een "grote impact" op de bedrijfsvoering, betoogde een advocaat vrijdag namens het kansspelbedrijf voor de kortgedingrechter in Den Haag.

Loterijverlies heeft er volgens de Staatsloterij bewust voor gekozen pas kort voor de trekking van zaterdag beslag te leggen, terwijl de toestemming daarvoor al negen dagen eerder was verleend. "Het enige doel is de trekking te torpederen", aldus de raadsman.

Tot dusver stelde de Staatsloterij dat de prijzen die vrijdag vallen hoe dan ook kunnen worden uitbetaald. De advocaat zei desondanks dat haast geboden is. De rechter liet alvast weten dat er vrijdag hoe dan ook een uitspraak komt.

Financiële malversaties
De Staatsloterij was in de jaren 2000 tot en met 2007 niet eerlijk over de winstkansen van de deelnemers. De hoogste rechter in ons land heeft dat eerder al vastgesteld. Loterijverlies zegt namens 80.000 mensen op te treden die daarvoor schadevergoeding willen.

Volgens de Staatsloterij is evenwel niet Loterijverlies BV, maar een gelijknamige stichting bevoegd om namens de deelnemers op te treden. Directeur Ferdy Roet van de BV werd vorig jaar door een andere rechter wegens sterke vermoedens van financiële malversaties geschorst als bestuurder bij die stichting.

'Beslaglegging raakt Staatsloterij flink'
'Beslaglegging raakt Staatsloterij flink' (Foto: ANP)

Tijs van den Brink haalt uit naar Wilders

Tijs van den Brink is boos op Geert Wilders. Volgens de EO-presentator heeft de PVV-leider een geluidsfragment gestolen uit zijn radioprogramma Dit is de dag. En dat irriteert hem behoorlijk, zegt hij in een blogpost op de site van Radio 1.

In een nieuw spotje van de PVV is te horen hoe Mark Rutte zegt: "Ik heb niets tegen de islam". En dat zinnetje komt uit een interview van een paar weken geleden tussen de presentator en de premier. "U heeft van ons gestolen. Het klinkt wat hard, als ik het zo opschrijf, maar u houdt van duidelijke taal en het is echt zo", begint Van den Brink.

Meestal vindt Van den Brink het prima als mensen citaten gebruiken uit zijn show. "In dit geval kijk ik er anders naar. Dat komt door u. U geeft nauwelijks serieuze interviews. Mark Rutte doet dat gelukkig wel", vervolgt hij. "U doet dat niet. Dat mag in dit land. Niemand kan u (gelukkig) dwingen naar een studio te gaan. Dat moeten we zo houden. Maar irritant is het wel."

Schaamteloos
Volgens Van den Brink weigert Wilders zich serieus te laten interviewen over zijn plannen voor Nederland. "Als u dan vervolgens schaamteloos jat uit gesprekken met collega's die wel de moeite nemen ons te woord te staan, irriteert dat me behoorlijk."

Wilders team plukte het fragmentje van internet. "Eh, dat mag niet, meneer Wilders. Toegegeven, we moesten het even uitzoeken, maar u handelt in strijd met het 'auteursrecht' van de EO." Van den Brink vroeg Wilders medewerkers het fragment offline te halen, waarop hij gelijk een advocaat achter zich aan kreeg. "Meneer Wilders, ik heb helemaal geen zin in juridisch gedoe. Interviewen is heel veel leuker. Daarom een voorstel. Wij staken onze juridische handelingen. En u komt voor 15 maart langs in onze studio voor een journalistiek interview over wat u allemaal concreet gaat doen als u premier wordt. Een premiersinterview, zeg maar. Deal?''

Tijs van den Brink haalt uit naar Wilders
Tijs van den Brink haalt uit naar Wilders (Foto: BuzzE)

De Ligt: "Dit mag me niet meer overkomen"

Matthijs de Ligt speelde donderdag in het Europa League-duel van Ajax tegen FC Kopenhagen negentig minuten mee. Na afloop van het duel keek de verdediger kritisch naar zijn eigen optreden.

De jongeling werd bij de tweede tegentreffer van Ajax in de lucht geklopt door Andreas Cornelius, waardoor de Amsterdammers met 2-1 onderuit gingen in Denemarken. De Ligt verwijdt het zichzelf dat Cornelius de winnende treffer mocht maken.

"Je kunt zeggen dat je moet leren van je fouten, maar op dit niveau is elke fout gewoon een tegengoal. Ik heb het doelpunt teruggezien en ik weet wat ik beter moet doen. Maar nu kan ik er niks meer aan veranderen. Ik moet ervoor zorgen dat dit me niet meer overkomt", vertelde hij in gesprek met De Telegraaf.

"Ik had beter moeten timen. Dat deed ik nu niet. Cornelius stond achter me en de bal kwam hoog. Omdat hij drie meter achter me zat, kon hij een aanloop nemen, maar ik stond vast. Het was lastig", aldus De Ligt.

Grimmig avontuur Blackwood Crossing komt in april

Blackwood Crossing, van nieuwe ontwikkelaar PaperSeven, komt uit in de eerste week van april.

Blackwood Crossing gaat over het mysterieuze verhaal van Scarlett en haar broertje Finn. De twee zijn weeskinderen en belangrijke thema's binnen deze game zijn dan ook de kindertijd en het verwerken van het verlies van hun ouders. Finn neemt zijn grote zus mee met een magische treinreis, waar de speler verschillende lugubere karakters ontmoet en onder andere dialoog-puzzels moet oplossen.

Blackwood Crossing komt op 4 april uit voor PlayStation 4. De Xbox One- en PC-versie zullen een dag later volgen. De game zal rond de 15 euro kosten.

Dumoulin: "Te lang gewacht met aanvallen"

De tweede etappe van de Tirreno-Adriatico had donderdag een prooi kunnen worden voor Tom Dumoulin. De Nederlandse kopman van Team Sunweb zag de zege echter naar Geraint Thomas gaan en werd zelf tweede, nadat hij in de slotfase de aanval op de al eerder ontsnapte Thomas opende.

"Ik heb in de laatste kilometers zitten aarzelen om te gaan en waarschijnlijk heeft dat me opgebroken", vertelt Dumoulin. "Ik wilde wel aanvallen, maar koos ervoor om nog even te wachten en daardoor heb ik de beslissende aanval gemist. Ik was te laat om Thomas nog te achterhalen, maar dat ik voorin mee kon doen is in elk geval goed en ik ben tevreden met de tweede plek."

Dankzij de bij de tweede plek horende bonificatieseconden schoof Dumoulin op naar de zestiende plaats in het algemeen klassement, 49 seconden achter leider Greg van Avermaet. Ploegleider Aike Visbeek heeft er nog vertrouwen in dat Dumoulin kan stijgen: "We zullen in de resterende etappe's ook gewoon naar de kansen voor Tom blijven kijken." 

Verdun eindelijk uit op Xbox One

Het heeft even geduurd, maar na de pc- en PlayStation 4-releases is de WW1-shooter Verdun nu ook uitgekomen op Xbox One.

Verdun was oorspronkelijk gepland voor een release vorig jaar, maar na een aantal tegenslagen hebben de ontwikkelaars besloten om de Xbox One-versie uit te stellen. Nu is het dan zo ver en om het geduld te belonen van de Xbox-community zal het spel een korting van 40% hebben bij de lancering. De nieuwste toevoeging aan het spel, Schotse troepen, zal aan Xbox One worden toegevoegd in een gratis patch na release.

Vrijwilliger in bijstand mag 150 euro krijgen

Mensen die in de bijstand zitten en als vrijwilliger actief zijn mogen binnenkort voor maximaal 150 euro per maand een onkostenvergoeding krijgen zónder dat dit wordt verrekend met hun uitkering. Over een heel jaar mag het totale bedrag echter niet over 1500 euro heen gaan. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) past hier de regels voor aan.

Het zorgt ervoor dat de onkostenvergoeding voor alle uitkeringsgerechtigden hetzelfde wordt, ongeacht het soort uitkering. Op dit moment gelden nog verschillende regels. Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot van het CDA had er vorig jaar in een initiatiefnota op aangedrongen de maximale vergoeding voor iedereen gelijk te maken.

Vrijwilliger in bijstand mag 150 euro krijgen
Vrijwilliger in bijstand mag 150 euro krijgen (Foto: ANP)

Flink meer ruzie in Injustice 2

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment hebben een nieuwe Injustice 2-trailer onthuld. Deze trailer is gericht op het escalerende conflict tussen Batmans verzet en het regime van Superman.

De spelers zien hoe de gemaskerde misdaadbestrijder en zijn onwaarschijnlijke bondgenoten de strijd voeren tegen allerlei bedreigingen. Injustice 2 wordt ontwikkeld door NetherRealm Studios. De vechtgame bevat een superhelden en superschurken uit de DC-wereld die je kunt aanpassen en verbeteren door middel van items.

Injustice 2 is vanaf 18 mei 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

The Division krijgt gratis Year 2-content

The Division is sinds deze week officieel één jaar oud. De ontwikkelaar van de game, Massive, heeft laten weten dat ze nog niet klaar zijn met de game. Ze gaan namelijk in het tweede jaar gratis content aan de game toevoegen. Waaronder een uitbreiding van de singeplayer.

Creative Director van The Division, Julian Gerighty, kondigde het plan aan om komende maanden twee gratis uitbreidingen uit te brengen.

"De aankomende twaalf maanden zullen wij onszelf opnieuw commiteren aan The Division. Dit houdt in dat wij in deze twaalf maanden twee aparte uitbreidingen uitbrengen. Deze gratis uitbreidingen zullen beschikbaar zijn voor iedereen. Via deze weg willen we ervoor zorgen dat spelers terug blijven komen." aldus Julian Gerighty.

Via het Youtube-kanaal van SkillUp zijn er meer details bekend geworden:


Jon Snow waarschuwt voor 'The Great War' in Game of Thrones-teaser

De eerste teaser-trailer voor het zevende seizoen van Game of Thrones is gearriveerd en zoals gebruikelijk roepen de beelden meer vragen op dan dat ze beantwoorden. Vanaf juli dit jaar wordt het nieuwe seizoen verwacht.

“There’s only one war that matters: the great war, and it is here”. Met die woorden sluit Jon Snow de teaser af. Maar over welke oorlog heeft hij het? Voor de hand liggend is de strijd met de mysterieuze White Walkers. Hoewel de teaser weinig concrete informatie loslaat, lijkt de achterliggende gedachte te zijn dat alle kleinzielige conflicten die de verschillende Houses met elkaar hebben gevoerd door de jaren heen verbleken bij de oorlog die hen allen te wachten staat.

De rol van Jon Snow is sinds seizoen 6 nog een stuk significanter geworden, maar laten we daar omwille van spoilergevoeligheid niet verder over uitweiden. Een review van seizoen 6 kun je hier teruglezen.

Quake Champions toont een nieuwe map

Vorig jaar tijdens de E3 kwam Bethesda Softworks met de aankondiging voor Quake Champions. Deze week werd al bekend dat je vanaf nu je kan aanmelden voor de closed bèta van Quake Champions via deze  website. De bèta wordt verwacht de komende weken van start te gaan.

Nu hebben ze ook een nieuwe map laten zien. Blood Covenant map is een nieuwe versie van Camping Grounds uit Quake III Arena. Voorlopig zal Quake Champions alleen voor pc uitkomen.

Klaassen: "Ziyech is geen wegloper"

Hakim Ziyech begon donderdag op de bank bij Ajax in het Europa League-duel met Kopenhagen. De middenvelder gaf bij Peter Bosz aan dat hij zich niet lekker voelde, waardoor hij slechts als invaller minuten maakte tegen de Denen.

De keuzeheer van Ajax liet Ziyech buiten de basisopstelling en liet hem na 77 minuten invallen. Davy Klaassen heeft respect voor de keuze van Ziyech, die aangaf te vermoeid te zijn om te spelen.

"Ik vind het heel goed dat hij naar de trainer is gestapt en heeft verteld dat hij zich niet lekker voelde", vertelde de aanvoerder na afloop van het duel met Kopenhagen tegenover De Telegraaf. "Ik kan het alleen maar waarderen als je dat kunt aangeven. Het is niet zo dat hij niet wilde spelen om lekker op de bank te gaan zitten."

"De laatste weken zag je dat hij vooral hard aan het werken was en zijn kwaliteit er niet meer echt uit kon komen. Ik vind het een heel eerlijke uitspraak van hem en Hakim is zeker geen wegloper. Hij heeft vanuit het team gedacht en dat is erg knap. Hij loopt bij ons twee keer in de week twaalf kilometer, terwijl hij bij FC Twente één keer acht kilometer liep. Dat is wel wat anders."

Door de afwezigheid van Ziyech begon Donny van de Beek in de basis aan het duel met Kopenhagen, waarna Ziyech het kort voor het einde van hem overnam. In Denemarken kwam Ajax niet verder dan een 2-1 nederlaag. Kasper Dolberg nam de treffer van de Amsterdammers voor zijn rekening.

Rondneuken wordt beloond in Mass Effect Andromeda

De nieuwe Mass Effect-game belooft een dijk van een titel te worden boordevol actie, ruimteverkenning en interessante personages. Ontwikkelaar BioWare heeft daarnaast een reputatie hoog te houden als het gaat om de welbekende 'romances' en uit alles blijkt dat dat ook in dit deel wel weer goed zit.

Website Exophase publiceerde alvast de trophies/achievements van Andromeda en daar zit onder andere de "matchmaker"-trophy bij, die je krijgt als je met maar liefst drie verschillende personages uit de gamewereld de lakens deelt. Sowieso heeft de Canadese ontwikkelaar al meermaals laten doorschijnen dat romantiek en copuleren met NPC's een prominente rol spelen, onder andere door te hinten op het feit dat de game dit keer geen 'partial' maar een 'full nudity'-beoordeling krijgt van ESRB, de organisatie die games toetst op geschiktheid voor kinderen.

BioWare-baas Aaryn Flynn steekt op Twitter de prominente rol van alienseks ook niet bepaald onder stoelen of banken. De vraag blijft welke buitenaardse rassen geschikt zijn voor het ontvangen van de menselijke genotsknobbel. BioWare heeft sowieso aangegeven dat de romances in Andromeda natuurlijker en realistischer moeten worden, met verschillende niveaus van intimiteit. "We hadden al een sterke fundering voor de romantiek in Mass Effect-games. Het werd alleen een beetje cliché; door een paar keer met het betreffende personage te kletsen kwam je vanzelf op het punt dat de romance min of meer automatisch volgde. Dat is niet 'real-life'; er zouden personages moeten zijn die meteen willen neuken, en er zouden personages moeten zijn die uitsluitend geïnteresseerd zijn in lange-termijn relaties, terwijl anderen weer totaal geen interesse hebben", aldus creative director Mac Walters.

Mass Effect Andromeda komt op 21 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Zoektocht naar derde slachtoffer gaat verder

Ondanks minder gunstige omstandigheden hervatten reddingswerkers in de Franse Alpen vrijdag de zoektocht naar de nog vermiste Nederlandse student die dinsdagmiddag met twee andere Nederlanders werd bedolven onder een lawine. Dat liet de Franse politie weten.

Het is bewolkt, winderig en de temparatuur stijgt, waardoor kans op nieuwe lawines toeneemt, zegt een woordvoerder. Aan de zoekactie doen veertig reddingswerkers en vier speurhonden mee. Zij verwachten het nog vermiste slachtoffer vrijdag te vinden. Bijna het hele gebied is al afgezocht.

De drie snowboarders van 22, 21 en 25 jaar maakten deel uit van een groep Nijmeegse studenten die bij Valfréjus op wintersport waren. Het drietal was buiten de officiële piste aan het snowboarden toen ze dinsdag werden bedolven onder de sneeuw. De twee anderen zijn al dood teruggevonden.

Zoektocht naar derde slachtoffer gaat verder
Zoektocht naar derde slachtoffer gaat verder (Foto: ANP)

Red Bull test snelheid op laatste testdag Barcelona

Op de laatste van acht Formule 1-testdagen in Barcelona gaat Red Bull Racing naar eigen zeggen eens kijken hoe hard de RB13 nou daadwerkelijk kan. De Oostenrijkers werkten in de afgelopen anderhalve week gestaat hun programma's af en gaan vrijdag de registers wat verder open trekken.

"We konden donderdag ons volledige programma afwerken, want alles werkte zoals het zou moeten werken", aldus hoofd-engineer Guillaume Rocquelin. "Voor de lunchpauze hebben we korte runs gedaan en 's middags stond er een racesimulatie op het programma die kort onderbroken werd. We hebben eigenlijk gewoon een prima dag gehad", vatte hij het samen.

Rocquelin legt uit dat Max Verstappen vrijdag op de slotdag een vergelijkbaar programma voor de kiezen krijgt als teamgenoot Daniel Ricciardo op dinsdag had. "We gaan voor een paar korte runs en we willen nog wat zaken testen, en daarna kunnen we hopelijk eens gaan kijken hoe snel we daadwerkelijk zijn."

Hoeveel Red Bull nou echt gaat laten zien is natuurlijk niet te zeggen, maar het heeft er in elk geval alle schijn van dat de Oostenrijkse renstal de zaken netjes op orde heeft. 

'Nieuw Schots referendum onvermijdelijk'

Een tweede referendum in Schotland over onafhankelijkheid "lijkt onvermijdelijk". Dat heeft een niet bij naam genoemd kabinetslid in Londen gezegd tegen The Financial Times. De krant schrijft op gezag van een andere ingewijde bron dat de discussie "alleen nog gaat over de datum".

De Schotse premier Nicola Sturgeon wil in het najaar van 2018 een nieuw referendum omdat Schotland door Groot-Brittannië dreigt te worden meegenomen bij het vertrek uit de Europese Unie (brexit). De woordvoerder van de Britse premier Theresa May zei donderdag dat zij tegen een tweede referendum blijft.

In het referendum van 2014 stemden de Schotten ervoor om binnen het Verenigd Koninkrijk te blijven. Hun werd voorgehouden dat zij anders opnieuw toetredingsonderhandelingen moesten houden met de EU. In het brexit-referendum van juni vorig jaar kozen de meeste Schotten ervoor om in de EU te blijven.

'Nieuw Schots referendum onvermijdelijk'
'Nieuw Schots referendum onvermijdelijk' (Foto: ANP)

Bertens eenvoudig door in dubbelspel Indian Wells

Tennisster Kiki Bertens heeft samen met haar dubbelspelpartner Johanna Larsson de achtste finales van het toernooi in Indian Wells bereikt. Dat toernooi maakt bij de vrouwen deel uit van de WTA Premier Mandatory-toernooien, het niveau onder de Grand Slams.

Bertens en Larsson stonden in de eerste ronde tegenover Raluca Olaru uit Roemenië en diens Oekraïnse partner Olga Savchuk. Het Nederlands/Zweedse duo domineerde en liet hun opponenten welgeteld één keer makkelijk een eigen servicegame houden, terwijl ze er met meer moeite nog één bij wisten te pakken. Na minder dan vijftig minuten was het al gedaan: 6-1, 6-1.

Bertens en haar partner zullen het in de achtste finales een heel stuk moeilijker krijgen. Ze staan dan tegenover Bethanie Mattek-Sands en Lucie Safarova, in januari nog goed voor hun tweede Australian Open-titel en vorig jaar winnaars van de US Open. 

EL: United niet langs Rostov, Anderlecht wint

De achtste finales van de Europa League hebben weer een puike prestatie opgeleverd van het Russische FK Rostov. In de eerste wedstrijd hielden de Russen in eigen huis Manchester United op een 1-1 gelijkspel. Henrikh Mkhitaryan scoorde op aangeven van Zlatan Ibrahimovic wel de 0-1, maar vroeg in de tweede helft tekende Aleksandr Bukharov voor de gelijkmaker.

Het Belgische Anderlecht, met Bram Nuytinck in de basis, reisde af naar Cyprus voor de ontmoeting met APOEL Nicosia. Met Boy Waterman op doel en ook Lorenzo Ebecilio in de basis konden de Cyprioten niet lang standhouden, want Nicolae Stanciu opende de score na een klein half uur. Het bleef wel bij de 0-1 en dus is er voor de twee Nederlanders nog hoop.

Celta de Vigo boekte een 2-1 overwinning op de bezoekers uit Krasnodar. Het duurde wel even, want pas in de negentigste minuut tekende Claudio Beauvue - die was ingevallen voor oud-Feyenoorder John Guidetti - voor de bevrijdende 2-1. Ryan Babel stond bij Besiktas in de basis op bezoek bij Olympiakos Piraeus, wat een 1-1 gelijkspel opleverde. Een Duits onderonsje in Gelsenkirchen eindigde eveneens met een 1-1 gelijkspel tussen Schalke en Borussia Mönchengladbach. 

EL: 17 nationaliteiten in Belgische clash vol doelpunten

In de achtste finales van de Europa League stonden donderdagavond twee van de drie Belgische clubs tegenover elkaar: AA Gent speelde thuis tegen KRC Genk. Het werd echter een bijzonder internationaal duel, want in totaal stonden spelers uit maar liefst zeventien landen in de basis.

Vier Belgen, twee bij elk team, twee Fransen en twee Israëliërs waren de enigen met een landgenoot op het veld. Verder kwamen spelers in actie uit Mali, Niger, Kroatië, Nigeria, Servië, Noorwegen, Nederland (Jean-Paul Boëtius), Gambia, Tsjechië, Oekraïne, Spanje, Australië, Tanzania en Finland.

Het werd een mooi duel met vooral een spectaculaire eerste helft. Ruslan Malinovsky opende de score voor Genk, waarna Samuel Kalu al snel de gelijkmaker scoorde. In het laatste kwartier van de eerste helft sloeg het bezoekende Genk keihard toe: Omar Colley bracht ze op voorsprong, Mbwana Samata vergrootte de score en Jere Uronen bracht de thuisploeg in de blessuretijd nog verder in de problemen met de 1-4.

Kalifa Coulibaly deed nog wat terug voor Gent, maar nadat Jeremy Perbet een penalty miste leken de kopjes te gaan hangen. Een dik kwartier voor het einde schoot Samata de 2-5 eindstand op het scorebord. 

EL: Lyon na spectaculair duel langs AS Roma

Olympique Lyon heeft in het eerste duel van de achtste finales in de Europa League gewonnen van AS Roma. In eigen huis moesten de Fransen vol aan de bak, maar na een spectaculaire wedstrijd konden ze als winnaars gaan douchen.

Mouctar Diakhaby maakte al na acht minuten de 1-0 voor Lyon uit een vrije trap, maar Roma knokte terug. Goals van Mohamed Salah en Federico Fazio brachten de Italianen langszij en zorgden voor de 1-2 ruststand.

Corentin Tolisso bracht Lyon zeer vroeg in de tweede helft weer op gelijke hoogte, waarna Nabil Fekir en een schitterende pegel van Alexandre Lacazette de Fransen de overwinning bezorgden. Laatstgenoemde leek overigens niet bijster onder de indruk van zijn treffer, of zo wilde hij de kijker in elk geval doen geloven.

Schwarzenegger overweegt terugkeer politiek

Arnold Schwarzenegger sluit niet uit dat hij een gooi doet naar een plekje in de senaat bij de verkiezingen in 2018. Volgens de politieke website Politico circuleert zijn naam in politieke kringen in Califonië, de staat die hij zou vertegenwoordigen.

De voormalig bodybuilder was van 2003 tot 2011 gouverneur van Californië. Tijdens de recente presidentsverkiezingen keerde hij zich tegen mede-Republikein Donald Trump. In een verklaring op Twitter liet hij weten dat hij voor het eerst sinds hij in 1983 Amerikaan werd, niet zou stemmen op de Republikeinse kandidaat. Hij heeft zich recentelijk vaak kritisch uitgelaten over Trump, wiens baan als presentator van realityshow Celebrity Apprentice hij overnam.

Een woordvoerder van The Terminator liet weten dat Arnold "al zijn opties openhoudt."

Schwarzenegger overweegt terugkeer politiek
Schwarzenegger overweegt terugkeer politiek (Foto: BuzzE)

Hof besluit tot afzetten president Zuid-Korea

Het Zuid-Koreaanse constitutionele hof heeft vrijdag unaniem de afzetting van president Park Geun-hye bekrachtigd. Park is hierdoor definitief uit het ambt gezet. Volgens de grondwet volgen er binnen zestig dagen nieuwe presidentsverkiezingen.

De 65-jarige Park is sinds februari 2013 president, maar afgelopen december begon het parlement een afzettingsprocedure na schandalen die vooral zijn veroorzaakt door een vriendin en vertrouwelinge, die volgens aanklagers haar positie heeft misbruikt. Haar uitvoerende, presidentiële taken werden in de tussentijd waargenomen door minister-president Hwang Kyo-ahn.

Park is de eerste democratische gekozen leider in Zuid-Korea die is afgezet.

Hof besluit tot afzetten president Zuid-Korea
Hof besluit tot afzetten president Zuid-Korea (Foto: ANP)

Meer mensen overleden deze winter

Tijdens deze winter zijn tot nu toe meer mensen overleden dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral onder tachtigplussers was de sterfte hoger, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Vanaf de eerste week van oktober vorig jaar tot en met de derde week van februari zijn 62.900 mensen overleden, 5300 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat de sterfte nu hoger is, komt volgens het CBS voor een deel door de vergrijzing. Daarnaast overlijden er meer mensen door de griepepidemie die al meer dan veertien weken duurt.

Het aantal overledenen onder tachtigplussers is deze winter met meer dan 14 procent gestegen. Onder 65- tot tachtigjarigen is het aantal sterfgevallen bijna 5 procent hoger. Daaronder is het aantal overledenen vrijwel gelijk gebleven.

Vergrijzing
Het statistiekbureau voorziet dat door het toenemende aantal ouderen het aantal overledenen ieder jaar zal stijgen. "De eerste babyboomers, die dit jaar 71 jaar oud worden, krijgen vanwege hun leeftijd te maken met hogere kansen om te komen overlijden", aldus het CBS.

Verwacht wordt dat tegen 2025 jaarlijks ruim 10.000 meer inwoners overlijden dan nu het geval is. De jaarlijkse sterfte zal dan naar verwachting uitkomen op 160.000 tegen 149.000 in 2016.

Ook in andere landen als België, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje is deze winter de sterfte onder ouderen opvallend hoog. Dit heeft eveneens met de lange griepgolf te maken. Daar komt bovenop dat sommige landen te maken hadden met extreem koud weer.

Meer mensen overleden deze winter
Meer mensen overleden deze winter (Foto: ANP)

Collectieve zorgpolis voor alle Rotterdammers

De gemeente Rotterdam wil een zorgverzekering, die nu nog bestemd is voor mensen met een minimuminkomen, vanaf 2019 aan alle inwoners gaan aanbieden.

Sinds 2013 kunnen mensen met een inkomen tot 130 procent van het minimum in de Havenstad een complete zorgverzekering afsluiten met een eigen risico van 50 euro per jaar. In dit pakket zitten basiszorg, een uitgebreide aanvullende polis en een tandartsverzekering. Ook is de eigen bijdrage in de thuiszorg en langdurige zorg aan chronisch zieken meeverzekerd. De maandpremie voor deze verzekering bedraagt nu ongeveer 160 euro per persoon.

Dit zogenaamde Rotterdampakket is een succes. Zowel gemeente als de ruim 55.000 verzekerden zijn tevreden over de polis. Rotterdam wil dit doen "omdat ook mensen met midden en hogere inkomens tegen onverwacht hoge zorgkosten aan kunnen lopen,"zo is te lezen in een voorstel van B en W.

Collectieve zorgpolis voor alle Rotterdammers
Collectieve zorgpolis voor alle Rotterdammers (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer droog, zon en kans op wolken

Een droge maart is goud waard,
als het in april maar regenen wil.

Mogguh luitjes. Vandaag schijnt de zon, maar is er van tijd tot tijd nog wel bewolking aanwezig. Als het een (klein) beetje meezit hoeven we vandaag niet met een regenjas of paraplu op pad. De temperaturen liggen tussen de 12 graden in het binnenland, en 10 graden aan zee. De wind is overwegend zwak en komt aanvankelijk uit het noordwesten, maar wordt later op de dag veranderlijk.

 Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:06
Zon onder: 18:34
Zonkracht: 2/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1496 Christoffel Columbus keert terug naar Spanje na zijn tweede ontdekkingsreis.
1831 Het Frans Vreemdelingenlegioen wordt opgericht.
1876 Eerste succesvolle telefoongesprekAlexander Graham Bell spreekt "Mr. Watson, come here, I want to see you."
1969 James Earl Ray, de moordenaar van Martin Luther King, wordt veroordeeld tot 99 jaar gevangenisstraf.
1979 Het Vaticaan veroordeelt kunstmatige bevruchting.
2010 Milly Boele wordt vermoord door haar buurman Sander V.  

Spinnenweb (Foto: Disbatch)
Spinnenweb (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Geen terrorismemotief bij dader Düsseldorf'

De aanval van een man met een bijl op het centraal station van de Duitse stad Düsseldorf heeft volgens de politie geen terroristische achtergrond. Dat heeft een woordvoerder van de autoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag laten weten. De vermoedelijke dader, die door de politie is gearresteerd, is een 36-jarige inwoner uit Wuppertal afkomstig uit voormalig-Joegoslavië die lijdt aan psychische problemen.

De man had donderdagavond met een bijl het publiek in een treinstel en op het station aangevallen. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen. Drie slachtoffers zijn zwaargewond geraakt, vier kwamen er met lichte verwondingen vanaf, maakte de politie bekend.

De dader probeerde te ontkomen door tijdens zijn vlucht van een brug te springen. Hierbij raakte hij zelf ook zwaargewond en is overgebracht naar een ziekenhuis. De agenten hebben het centraal station rond 01.00 uur vrijgegeven.

Uit auto gesleurde man gewond terugggevonden

De man die donderdagmiddag in Amstelveen uit zijn auto werd gesleurd en werd meegenomen is donderdagavond gewond teruggevonden in de provincie Zuid-Holland. Waar precies wil de politie niet zeggen.

De gewonde man, een Rotterdammer, is een bekende van de politie. Hij moest medisch worden behandeld aan zijn verwondingen.

De politie werd donderdag omstreeks 17.15 uur gebeld door omstanders die zagen hoe een man uit zijn Volkswagen werd getrokken door enkele mannen met bivakmutsen. Dat gebeurde op een parkeerplaats aan de Van der Hooplaan in Amstelveen. De man werd vervolgens in een andere auto geduwd die er met hoge snelheid vandoor ging. Van de daders ontbreekt elk spoor.

Uit auto gesleurde man gewond terugggevonden
Uit auto gesleurde man gewond terugggevonden (Foto: ANP)

Europees Openbaar Ministerie zonder Nederland

Zeventien EU-landen gaan, zonder Nederland, samenwerken in een Europees Openbaar Ministerie (EOM). De EU-leiders hebben daarvoor donderdag in Brussel het licht op groen gezet. Omdat niet alle landen willen meedoen, gaat een 'kopgroep' nu werken aan de oprichting ervan.

"Nederland heeft ervoor gekozen, en dat steun ik ook, om daar nu niet aan mee te doen", zei premier Mark Rutte. Lidstaten kunnen zich desgewenst later aansluiten bij de 'nauwere samenwerking'. Het EOM zou de bevoegdheid krijgen in de aangesloten lidstaten onderzoek te doen naar fraude met EU-gelden.

Rutte zei dat Europa zich beweegt in een "richting die me bevalt, met een aantal kerntaken." Een 'Europa à la carte' noemt hij het liever niet, "alsof we iets nieuws hebben verzonnen. Terwijl we het waar nodig al doen, zoals met het Schengengebied."

In 2013 trokken de Tweede Kamer en een aantal andere nationale parlementen een 'gele kaart' voor het voorstel van de Europese Commissie voor een EOM. Ze vinden dat justitiezaken een nationale bevoegdheid moeten blijven. Het kabinet ging in november akkoord met een aangepast voorstel, de Tweede Kamer niet.

Europees Openbaar Ministerie zonder Nederland
Europees Openbaar Ministerie zonder Nederland (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.