Broederliefde geen Ambassadeur van de Vrijheid

De populaire hiphopformatie Broederliefde is toch geen Ambassadeur van de Vrijheid tijdens Bevrijdingsdag. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft dit besloten nadat er vorige week een filmpje opdook waarin rapper Emms antisemitische leuzen riep tijdens de bekerfinale Feyenoord-Utrecht vorig jaar. Volgens het comité wordt het ambassadeurschap van Broederliefde op dit moment door te veel mensen als grievend ervaren.

"Hij is zich zeer bewust van de impact van de uitlatingen die hij heeft gedaan en heeft daar excuses voor aangeboden", schrijft het comité in een verklaring. "In het kader van het ambassadeurschap heeft Broederliefde een bezoek gebracht aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz. Het kwetsende karakter van zijn uitspraken is hem toen nog duidelijker geworden."

Op het YouTube-filmpje is te zien hoe Emms 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' scandeert. Hoewel kort na publicatie werd gemeld dat de opname was verwijderd, bleek het nog steeds op YouTube te staan. De rapper bood destijds ook al zijn excuses aan. Hij liet vorige week weten dat hij het filmpje niet had gemeld bij het comité. "We hebben daar nooit met elkaar over gesproken, omdat het iets is wat achter me ligt."

Broederliefde respecteert de beslissing van het comité, dat hiermee wil voorkomen dat deze discussie op 4 en 5 mei het herdenken en vieren in de weg staat. Samen met de bevrijdingsfestivals in het land wordt nu gekeken wat de gevolgen zijn voor de programmering. Volgens een woordvoerder komt er geen vervanger. De Jeugd Van Tegenwoordig en De Staat zijn dit jaar eveneens Ambassadeur van de Vrijheid.

Broederliefde geen Ambassadeur van de Vrijheid
Broederliefde geen Ambassadeur van de Vrijheid (Foto: ANP)