FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 maart 2017

Afmelding Williams voor Indian Wells, Kerber nummer een

Serena Williams heeft zich afgemeld voor het tennistoernooi Indian Wells dat voor de toppers donderdag van start gaat. Omdat de Amerikaanse hiermee veel punten verspeelt schuift de Duitse Angelique Kerber weer door naar de eerste positie op de wereldranglijst.

Williams speelde dit jaar in Auckland waar ze in de tweede ronde sneuvelde en de Australian Open waarin ze de finale won van haar zus Venus. Op Indian Wells reikte ze vorig jaar tot de finale waarin Viktoria Azarenka te sterk was voor de Amerikaanse.

Nintendo Switch snelst verkopende Nintendo ooit in Europa

In het release-weekend van Nintendo Switch is de console een recordaantal keer over de toonbank gegaan in Europa, met de meeste verkopen van alle Nintendo's tot nu toe. Daarnaast is Legend of Zelda: Breath of the Wild in Europa de best verkochte launch-titel van Nintendo ooit.

Veel concrete cijfers zijn er nog niet, maar in het Verenigd Koninkrijk alleen werden er afgelopen weekend al 80.000 Switches verkocht. Ook Zelda gaat erg lekker en verslaat op release zelfs Wii Sports, de sportgamebundel die inbegrepen was bij de Nintendo Wii. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de voorraden van de Wii destijds zeer beperkt waren. Dat Wii Sports op uiteindelijke verkopen wordt ingehaald is hoogstonwaarschijnlijk. Die werd in totaal 82 miljoen keer verkocht en staat op de derde plaats van best verkopende computerspellen ooit, na Tetris en Minecraft.

Een preview van onze eerste ervaringen met de Switch kun je hier lezen, een volledige review volgt spoedig.

Switch beste Nintendo-launch ooit
Switch beste Nintendo-launch ooit in Europa

Wüst zet punt achter schaatsseizoen

Schaatsster Ireen Wüst zal dit weekend niet meedoen aan de wereldbekerfinale in Stavanger, zo heeft haar ploeg Justlease laten weten. De kersvers zesvoudig wereldkampioene allround heeft te veel last van een cyste die haar afgelopen weekend in Hamar ook al hinderde.

Wüst wilde in Stavanger deel gaan nemen aan de 1000, 1500 en 3000 meter. De blessure gooit roet in het eten, zo liet een woordvoerder weten. "Ireen hoopte dat het nu wat beter zou gaan, maar dat was dus niet het geval."

Eerder haakte Sven Kramer al af. Hij heeft naar eigen zeggen niets bij de wereldbekerfinale te zoeken omdat hij te weinig wereldbekerwedstrijden heeft gereden.

Brazilië stap vooruit tegen illegale houtkap

De Braziliaanse overheidsinstantie voor milieu- en natuurbescherming, Ibama, heeft dinsdag met de lancering van een centrale database een belangrijke stap gezet in de strijd tegen het illegaal kappen in het oerwoud van de Amazone. Het zogenoemde Sinaflor-systeem maakt het mogelijk elke gevelde boom elektronisch te etiketteren en te volgen, van het moment van afzagen tot en met het vervoer en de verwerking.

Toezichthouders kunnen de bestanden via de mobiele telefoon raadplegen terwijl ze op patrouille zijn. Met behulp van ingebouwde satellietkaarten kan snel worden nagegaan of tropisch hardhout dat als legaal wordt verkocht wel afkomstig is van de opgegeven plek waar commerciële productie is toegestaan.

Dat is een behoorlijke verbetering van het huidige systeem. Dat staat volgens milieu-activisten open voor menselijke fouten en is bovendien fraudegevoelig omdat de databanken geïsoleerd, moeilijk bereikbaar en slecht onderhouden zijn. Dat maakt het moeilijk of vrijwel onmogelijk de herkomst van hout te checken. "Wat niet in Sinaflor staat, is illegaal", zei Ibama-directeur Suely Araújo in haar kantoor in hoofdstad Brasilia.

Brazilië stap vooruit tegen illegale houtkap
Brazilië stap vooruit tegen illegale houtkap (Foto: ANP)

GroenLinks: berichten over CIA ontluisterend

GroenLinks noemt de jongste onthullingen over praktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA "ontluisterend".

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver wil dat het kabinet bij de Amerikaanse regering opheldering vraagt over deze praktijken en nagaat of de CIA op deze wijze ook Nederlanders heeft bespioneerd. Hij reageert op onthullingssite WikiLeaks, die digitale spionagepraktijken van de CIA meldt. Om informatie te vergaren gebruikt de CIA schadelijke software waarmee smartphones, computers en televisies met internet worden aangevallen.

"Onschuldige mensen moeten er natuurlijk vanuit kunnen gaan dat ze onbespied tv kunnen kijken en kunnen bellen. Bovendien lijkt het er op dat de CIA kwetsbaarheden in software niet alleen gebruikt, maar ook na gebruik niet meldt. Zulke kwetsbaarheden kunnen zo ook toegankelijk worden voor kwaadwillende hackers", aldus Klaver.

GroenLinks: berichten over CIA ontluisterend
GroenLinks: berichten over CIA ontluisterend (Foto: ANP)

Zlatan drie duels geschorst wegens elleboogstoot

Zlatan Ibrahimovic moet drie duels toekijken bij Manchester United. De Zweed wordt gestraft wegens zijn elleboogstoot in het duel met AFC Bournemouth.

Ibrahimovic deelde in het duel met Bournemouth een elleboogstoot uit aan tegenstander Tyrone Mings. Maandag werd bekend dat de tuchtcommissie van de Engelse voetbalbond (FA) een onderzoek startte naar het gedrag van de aanvaller. Dinsdag maakte de FA bekend dat Ibrahimovic drie duels geschorst wordt.

Eerder in de wedstrijd kreeg Ibrahimovic een trap tegen zijn hoofd van Mings, op het moment dat de Zweed op de grond lag. Het had er verdacht veel van weg dat de actie van Ibrahimovic vervolgens bewust op Mings gericht was om hem terug te pakken.

Dat ontkende Ibrahimovic overigens: "Ik spring en kom erg hoog en hij springt zo tegen mijn elleboog aan. Het is niet mijn bedoeling iemand pijn te doen. Ik weet niet wie er op mijn hoofd ging staan. Als hij het was, dan was hij het", liet hij weten aan Engelse media.

De eerstvolgende wedstrijd van United die hij mist is het uitduel met Chelsea in de kwartfinale van het FA Cup-toernooi. Ook de competitieduels met Middlesbrough (uit) en West Bromwich Albion (thuis) gaan aan hem voorbij.

Trump geeft Obama schuld van beleid Bush

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag via Twitter zijn voorganger Barack Obama de schuld gegeven van een beleidsmaatregel die George W. Bush nam. "122 gevaarlijke gevangenen, door de regering-Obama vrijgelaten uit Gitmo, zijn teruggekeerd op het slagveld. Alweer een verschrikkelijk besluit", fulmineerde Trump.

Hij beriep zich op gegevens van de nationale inlichtingendienst DNI dat 122 van de 693 verdachten die op verdenking van terrorisme vastzaten in het strafkamp Guantánamo ('Gitmo'), nadat ze waren vrijgekomen recidivisten bleken en doorgingen met hun oude praktijken. Het ministerie van Defensie had maandag bekendgemaakt dat door een luchtaanval in Jemen een man was gedood die in het verleden zat opgesloten in de Amerikaanse gevangenis op Cuba.

In de 'Miami Herald' reageerde Gitmo-specialiste Carol Rosenberg meteen door te onthullen dat Obama slechts negen gearresteerde jihadisten heeft laten gaan, de andere 113 dankten hun vrijheid aan Bush.

Trump geeft Obama schuld van beleid Bush
Trump geeft Obama schuld van beleid Bush (Foto: ANP)

CL: Ook in Londen laat Bayern niets heel van Arsenal

Bayern München heeft zich op bijzonder overtuigende wijze gekwalificeerd voor de Champions League-kwartfinales. Arsenal werd in Londen afgeslacht met 1-5. Het duel had oponthoud vanwege de feestslingers die de Duitse fans op het veld hadden geworpen. Met een aantal minuten vertraging, leek het alsof de gastheren de verloren tijd trachtten in te halen.

De manschappen uit Londen leken in eerste instantie ook de Goden aan hun kant te hebben. Theo Walcott schoot zijn elftal in de negentiende minuut op prachtige wijze op voorsprong. Aan het einde van de tweede helft was het Robben die een waarschuwingsschot afleverde, maar David Ospina niet kon verontrusten omdat het schot te weinig kracht kende.

Robert Lewandowski zorgde er eerder met een strafschop tien minuten na rust voor, dat Bayern op gelijke hoogte kwam. Laurent Koscielny haalde de Poolse goalgetter neer, waarop de Fransman een directe rode kaart ontving van scheidsrechter Anastasios Sidiropoulos.

'Lewa' liet met zijn penalty doelman David Ospina vervolgens kansloos. Het leek het mentale breekpunt voor Arsenal, dat nog viermaal diende te scoren. Vervolgens was het de beurt aan Arjen robben, die bijzonder klungelig verdediger van Arsenal kon worden afgestraft, zodat de 1-2 voor de Duitsers op het scorebord kwam te staan.

Het werd zelfs nog erger voor The Gunners toen Douglas Costa en Arturo Vidal (tweemaal) met de 1-3, 1-4 en 1,5 het stadion verder in rouw dompelden. Het zorgde voor de glansrijke kwalificatie van Bayern voor de kwartfinale, en een immense druk op Arsène Wenger.

Fans in Noord-Londen zijn duidelijk wat er met de trainer moet gebeuren. (PRO SHOTS/Action Images)
Fans in Noord-Londen zijn duidelijk wat er met de trainer moet gebeuren. (PRO SHOTS/Action Images)

CL: Real Madrid ook in Napels te sterk voor Napoli

Met een attractieve eerste helft maakte Napoli de return in de achtste finales Champions League tegen Real Madrid weer even spannend. Na rust was daar al gauw niets van over. Het werd 1-3.

Napoli wist na de 1-3 van drie weken geleden dat het in Stadion San Paolo in ieder geval twee keer moest scoren en dus lag de focus vanaf het eerste fluitsignaal op aanvallen. Real-doelman Keylor Navas moest vanaf het begin op scherp staan en zag Marek Hamšík met een schot dat enkele centimeters naast ging het gevaarlijkst worden. Rond het verstrijken van het eerste kwartier kwam ook Real er een aantal keer uit, maar van de kansjes voor Toni Kroos (kopballetje van dichtbij) en Gareth Bale (schot) lagen de Napolitanen niet écht wakker.

Na een kwart wedstrijd zette Dries Mertens Napoli verdiend op voorsprong. Op aangeven van Hamšík schoot de oud-PSV'er in de verre hoek, wat alweer zijn 23ste goal van het seizoen betekende en nummer vijf in de Champions League. Op zoek naar die tweede goal die nodig was om de kwartfinales Champions League te halen werd Mertens kort daarna wéér gevaarlijk voor Napoli, maar nu stuitte hij op Pepe. Aan de overkant werd Cristiano Ronaldo weggestuurd door Karim Benzema, maar schoot de Portugees op de paal.

Was die erin gegaan dan had Napoli nu al geweten dat het er nog minimaal twee moest maken, om zo in ieder geval een verlenging af te dwingen. Voorlopig hadden de Italianen, zeker gezien het spelbeeld, alle reden om te hopen op een goede afloop. Een kleine tien minuten voor rust kreeg Mertens dé kans op de 2-0 toen hij na een van richting veranderd passje van Lorenzo Insigne opeens uithaalde, maar nu stond voor hem de paal in de weg. Hamšík zocht even later de korte hoek maar schoot op Navas. Pepe Reine moest voor rust nog even in actie komen toen Faouzi Ghoulam met een gevaarlijk kopballetje terug bijna Gareth Bale de gelegenheid gaf te scoren.

Zes minuten na rust leidde een slechte pass van Hamšík indirect de 1-1 in. Kroos profiteerde niet meteen, maar uit zijn corner kopte Sergio Ramos even later raak. De opdracht werd zo lastiger voor Napoli dat er nu opeens nog twee bij moest maken. Een mission impossible was het ruim vijf minuten daarna toen Real scoorde volgens exact hetzelfde recept als bij de gelijkmaker: corner Kroos, doelpunt met het hoofd van Ramos.

Vier doelpunten maken tegen Real Madrid is weinig ploegen gegeven en Napoli moest dit wonder gaan volbrengen in ruim een halfuur. Oud-Ajacied Arek Milik werd twintig minuten voor het einde in gebracht om in ieder geval de eer te redden voor de ploeg van Maurizio Sarri. Bij Real loste Álvaro Morata Benzema af voor het slotkwartier. De spits die in Napels hoorbaar nog altijd weinig geliefd is door zijn tijd bij Juve pikte nog zijn doelpuntje mee: een intikker nadat Reina een antwoord had op een schot van de ongelukkig spelen Cristiano Ronaldo. Napoli nam zonder echt nog gevaarlijk te worden afscheid van het Kampioenenbal, waarin het wederom niet was gelukt voor het eerst in de clubhistorie door te dringen tot de laatste acht.

Doelman Jose Manuel Reina bokst de bal weg. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Doelman Jose Manuel Reina bokst de bal weg. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Poging tot historische marathon op circuit Monza

Sportkledingfabrikant Nike heeft een locatie gekozen voor de 'ultieme poging' om voor het eerst in de geschiedenis een marathon onder de twee uur te laten lopen. Het circuit van Monza, waar de Italiaanse Grand Prix in de Formule 1 verreden wordt, is uitgekozen voor de poging van atleten Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa en Zersenay Tadese.

Met het project Breaking2 wil Nike de historische marathon neer gaan zetten. Alles aan de race wordt zo optimaal mogelijk neergezet: van een perfect parcours tot een hele reeks aan gangmakers. Of een eventueel record door wereldatletiekbond IAAF erkend wordt is nog maar de vraag, met name door de tactiek van de gangmakers, die op bepaalde punten 'vers' in de race komen. Het is Nike echter niet om een record te doen, maar om het doorbreken van de barrière van twee uur. Het huidige wereldrecord staat met 2:02,57 uur op naam van de Keniaan Dennis Kimetto.

Op het circuit van Monza wordt gelopen op het zogenaamde juniorcircuit, een rondje van 2,4 kilometer. Dinsdag werd door de drie atleten als test en voorbereiding een halve marathon gelopen op het circuit, vergezeld door gangmakers. Olympisch marathonkampioen Kipchoge was er met 59:17 minuten de snelste, een acceptabele tijd, maar nog wel een kleine minuut achter op het wereldrecord op de halve marathon. Dat is in handen van specialist Tadese (58:23), die dinsdag 59:41 liep.

'Nog een Uncharted-game onwaarschijnlijk'

De aankomende standalone-uitbreiding van Uncharted 4: A Thief's End is hoogstwaarschijnlijk het laatste wat we gaan zien van de Uncharted-reeks. In de uitbreiding The Lost Legacy speel je een alternatieve verhaallijn met de twee chicks Nadine Ross en Chloe Frazer in de hoofdrol.

Ontwikkelaar Naughty Dog heeft in een interview met Game Informer gezegd dat Uncharted: The Lost Legacy zeer waarschijnlijk de afsluiter is voor de serie. De uitbreiding werd aangekondigd tijdens de PlayStation Experience van vorig jaar. "Zeg nooit nooit, maar nog een Uncharted-game is onwaarschijnlijk. Bovendien hebben we onze handen vol aan The Last of Us 2 en er zijn veel andere terreinen die we graag willen verkennen", aldus Evan Wells, medeoprichter van Naughty Dog. Een releasedatum voor The Lost Legacy is er nog niet.

Zanka: "Niet de kans gekregen bij PSV"

Mathias 'Zanka' Jørgensen, ooit actief bij PSV, neemt het donderdag met FC Kopenhagen op tegen Ajax in de Europa League.

"Ik denk niet dat we onderdoen voor Ajax", stelt Zanka op UEFA.com. "We hebben een hele andere manier van spelen, een manier die beter aansluit bij het moderne, Europese voetbal. Ik denk dat het in delen van de wedstrijden tegen Ajax voordeel zal geven."

De 26-jarige Zanka stond tussen 2012 en 2014 onder contract bij PSV, waar hij de hoge verwachtingen niet inloste. "Voor mijn gevoel heb ik niet de kans gekregen om te slagen bij PSV", stelt de Deense verdediger. "Maar ik heb daar wel veel geleerd."

"De teleurstelling en tegenspoed hebben mijn honger naar succes aangewakkerd", vervolgt Zanka. "Daardoor ben ik de speler geworden die ik nu ben, en haal ik het niveau dat ik momenteel haal. Zowel nationaal als internationaal krijg ik veel erkenning."

'Wenger vertrekt bij Arsenal'

Arsène Wenger heeft volgens de doorgaans goed geïnformeerde journalist Tancredi Palmeri besloten om te stoppen als manager van Arsenal.

Palmeri, correspondent voor La Gazzetta dello Sport en beIN Sports, laat via Twitter weten dat Wenger de spelers van Arsenal op de hoogte heeft gebracht van zijn vertrek. Hiermee zou een einde komen aan een uniek tijdperk bij The Gunners.

Wenger is al meer dan twintig jaar manager in Noord-Londen. De club onderging een enorme transformatie sinds zijn aantreden in 1996 en maakte van een Engelse subtopper een Europese grootmacht.

Arsenal doet echter al tien jaar niet meer mee om de absolute hoofdprijzen en daarmee groeide de onvrede van de achterban. Verder is het volgens de journalist nog niet duidelijk wat Wenger na dit seizoen gaat doen.

Fatale steekpartij Amsterdam niet per se roof

Het staat niet vast dat de 33-jarige man die afgelopen vrijdag werd doodgestoken in het Amsterdamse Oosterpark is beroofd. De politie benaderde de zaak in eerste instantie als straatroof, maar houdt inmiddels ook rekening met andere scenario's, bleek dinsdagavond in tv-programma Opsporing Verzocht.

Een woordvoerder van de politie vertelde dat nog niet vaststaat of er iets van de man is gestolen.

Het slachtoffer was een 33-jarige Pool die in Rotterdam woonde. Hij werd doodgestoken op een plek die bekendstaat als ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Eerder maakte de politie bekend dat mogelijk vier mannen betrokken waren bij de aanval, maar daarover is twijfel gerezen. Volgens de woordvoerder staat nog niet vast hoe veel aanvallers er waren.

Fatale steekpartij Amsterdam niet per se roof
Fatale steekpartij Amsterdam niet per se roof (Foto: ANP)

Zelda: Breath of the Wild al werkend gekregen op pc

Een team programmeurs dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van een emulator voor de Nintendo Wii U is het gelukt om The Legend of Zelda: Breath of the Wild draaiende te krijgen op een pc. Met 'draaiende' is alleen wel alles gezegd.

Cemu is de naam van een console-emulator voor pc, die sinds 2015 in doorlopende ontwikkeling is en in staat is om sommige Wii U-games goed speelbaar te draaien. Cemu wordt gefinancierd door crowdfundingwebsite Patreon, en harkt daarmee zo'n zes á zevenduizend dollar per maand binnen. De nieuwe Zelda kwam afgelopen vrijdag uit voor Nintendo Switch en Wii U; zondag draaide de game in Cemu. In de huidige staat is het echter nauwelijks speelbaar, met ten eerste een framerate van rond de 10 frames per seconde, ten tweede geen audio en ten derde een enorme hoeveelheid game-brekende bugs. Het tutorial-gebied op de normale manier verlaten is er vooralsnog niet bij, al is teleporteren naar andere delen van de wereld al wel gelukt.

Cemu 1.7.3 - BotW - Streamable

De organisatie achter Cemu, Exzap, geeft echter zelf aan dat ze verwachten het spel uiteindelijk 'speelbaarder' te krijgen, alleen is moeilijk te zeggen hoe lang dat duurt en bovendien zullen veel van de problemen onopgelost blijven. Ondanks dat een handvol Wii U-titels redelijk tot goed draait in Cemu, waaronder Xenoblade Chronicles X in 4K-resolutie, is het met emulators in veel gevallen zo dat het qua performance niet kan tippen aan de originele console-ervaring.

Het is opvallend dat de game al zo snel in een emulator draait, geeft ook Exzap zelf toe die verbaasd was toen ze Breath of the Wild binnen een kwestie van uren aan de praat hadden. Het is de vraag of Nintendo in de toekomst stappen zal ondernemen want het blijven illegale praktijken. Nintendo heeft in het verleden vaker ingegrepen toen er emulator-games online aangeboden werden van bijvoorbeeld de originele Game Boy en de Nintendo DS.

Weer nederlaag May in Hogerhuis

Het Britse Hogerhuis heeft premier Theresa May verder onder druk gezet vanwege haar brexitplannen. Een meerderheid in het House of Lords stemde dinsdag voor het voorstel dat het parlement meer macht krijgt om de uiteindelijke voorwaarden om uit de EU te stappen af te wijzen.

Het betekent opnieuw een nederlaag voor May in het Hogerhuis. Begin deze maand bepaalden de lords dat May de uittreding uit de Europese Unie pas in gang mag zetten als ze belooft de rechten van EU-ingezetenen te beschermen.

Het parlement moet nu een Britse vertrekovereenkomst goedkeuren voordat het Europees parlement er over discussieert. En als die gesprekken mislukken moet het parlement toestemming geven voor een brexit zonder overeenkomst.

Weer nederlaag May in Hogerhuis
Weer nederlaag May in Hogerhuis (Foto: ANP)

Kinderen Asscher: 'Je moet Wilders echt vet dissen'

Vandaag waren Pechtold, Roemer, Asscher, Rutte en Buma bij de NOS voor een speciale verkiezingsuitzending van het Jeugdjournaal. Ook Wilders had tijd vrij gemaakt. Ze speelden onder andere diverse spelletjes en legden de kinderen uit hoe de politiek werkt.

Pechtold vertelde de jonge snuiters dat je in een debat gewoon mag discussiëren. "Maar op elkaars verjaardag sturen we nog gewoon een sms'je hoor" vervolgde hij. Ook vond hij dat Rutte beter sorry kan zeggen dan hijzelf. Wilders daarentegen zei dat hij nooit ergens spijt van heeft gehad. "Soms ben je minder hard, soms ben je harder. Ik vind dat politici veel over elkaar mogen zeggen. Het moet geen tirade van scheldwoorden zijn, maar je moet kunnen zeggen wat je voelt."

Emile Roemer wil een goed voorbeeld zijn, ook voor zijn kinderen. "Ik probeer mijn best te doen", zei Roemer. "Maar je staat in een arena en dan ben je heel erg bezig met een debat. Dan denk ik wel eens: oh, nu ga ik te hard. Of was ik maar eerder opgestaan." Ook Asscher probeert zijn best te doen. "Mijn kinderen vinden dat ik heel erg mijn best moet doen. Dan zeggen ze; je moet Wilders echt vet dissen. Maar ik vind het belangrijk dat er een verschil is tussen beetje plagen en pesten. Pesten doen we niet."

Tijdens een spel moesten de politici elkaar ook complimentjes geven. Zo prees Wilders Roemer om zijn lef. "Wat je ook van zijn ideeën vindt, hij staat er en hij staat er al jaren."

Toen was Roemer aan de beurt. Hij mocht een compliment aan Pechtold (D66) geven. "Hij is heel erg vasthoudend. Hij heeft veel ideeën in de politiek die niet de eerste keer lukken, maar hij houdt altijd vast. En als je volhoudt, krijg je uiteindelijk toch wel iets voor elkaar." Pechtold gaf Buma een compliment dat ging over zijn konijn. "Politici laten niet vaak iets van zichzelf zien, maar heel lang twitterde Buma over zijn konijn. Nu is zijn konijn dood. We gunnen hem een nieuw konijn."

Rutte complimenteerde Wilders over zijn humor. "Hij heeft humor, kan ontzettend lachen en maakt veel grappen. We zijn het heel vaak niet met elkaar eens en proberen elkaar dan onderuit te halen. Maar hij kan dan incasseren en ermee omgaan. Daarna krijg ik een sms'je: nou, je had me wel te pakken."

Tijdens een quiz bleek ook dat Pechtold fan is van niemand minder dan Beyoncé, en Asscher kan helemaal niets van ezeltje-prik. Wil je de beelden zien? Kijk dan zaterdag om 19.00 uur naar uitzending op NPO3.

Massa snelste op eerste testdag

Felipe Massa heeft de eerste dag van de tweede Formule 1-testweek in Barcelona verrassend als snelste afgesloten. De Braziliaan klokte tegen het eind van de ochtendsessie op superzachte banden met de Williams een tijd van 1.19,726 en was hiermee slechts een fractie langzamer dan de snelste tijd van Valtteri Bottas vorige week.

Williams had een productieve dag nodig na de crashes van Lance Stroll vorige week en kreeg deze ook. Massa ging maar liefst 168 keer rond op het circuit van Barcelona en was hiermee de productiefste man van de dag. Deze eer moest hij wel delen met Sebastian Vettel die met de Ferrari evenveel ronden aflegde. De Duitser eindigde de dag op plek drie met 1.19,906 neergezet op zachte banden.

Hier tussenin eindigde Red Bull-coureur Daniel Ricciardo die met het ultrazachte rubber tot 1.19,900 kwam. Hij kwam tot 89 ronden. Mercedes splitste de taken weer tussen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. De Brit en de Fin zetten de vierde en vijfde tijd op de klokken.

Heel wat lastiger had Renault het. Jolyon Palmer kreeg de maken met een sensorprobleem en eindigde de dag als allerlaatste. Na een motorwissel kon teamgenoot Nico Hülkenberg het stuur overnemen. McLaren zette Stoffel Vandoorne in en ook dat team moest een krachtbron vervangen, waardoor de teller op 80 ronden bleef steken. Bij Sauber kon Pascal Wehrlein eindelijk in actie komen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 F. Massa Williams 1:19.726 Supersoft 168
2 D. Ricciardo Red Bull 1:19.900 Ultrasoft 89
3 S. Vettel Ferrari 1:19.906 Soft 168
4 L. Hamilton Mercedes 1:20.456 Soft 49
5 V. Bottas Mercedes 1:20.924 Soft 86
6 E. Ocon Force India 1:21.347 Supersoft 142
7 N. Hülkenberg Renault 1:21.589 Soft 58
8 K. Magnussen Haas 1:21.676 Soft 81
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:21.743 Soft 83
10 S. Vandoorne McLaren 1:22.537 Soft 80
11 P. Wehrlein Sauber 1:23.336 Soft 47
12 M. Ericsson Sauber 1:23.630 Soft 53
13 J. Palmer Renault 1:24.790 Soft 15

Turkse minister speecht vanaf balkon

Vanaf het balkon van het consulaat-generaal in Hamburg heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu dinsdagavond in Duitsland wonende landgenoten toegesproken. Hij gaf in zijn speech Europa maar vooral Duitsland een flinke veeg uit de pan.

Duitsland is volgens hem "systematisch" tegen Turkije. "Houdt u alstublieft op met ons lessen in mensenrechten en democratie te geven". In de tuin van de diplomatieke vestiging waren ongeveer tweehonderd Turken bijeengekomen om naar Cavusoglu te luisteren.

Turkse politici voeren in Duitsland campagne voor het regeringsstandpunt in het referendum dat in april in Turkije wordt gehouden. Daarin kan het volk beslissen of het land over moet stappen op een presidentieel systeem en of de grondwet moet worden veranderd. President Erdogan krijgt hierdoor meer macht.

Turkse minister speecht vanaf balkon
Turkse minister speecht vanaf balkon (Foto: ANP)

NRC stapt uit Blendle

NRC verkoopt zijn artikelen per 1 april niet meer via online artikelenkiosk Blendle. Dat heeft hoofdredacteur Peter Vandermeersch dinsdag bekendgemaakt. Belangrijkste reden voor dat besluit is de nieuwe dienst Blendle Premium.

Blendle Premium is een abonneedienst, een beetje vergelijkbaar met een muziekdienst als Spotify. Voor 9,99 euro per maand kunnen lezers daarmee een selectie van artikelen lezen in Blendle. NRC stelt dat het de artikelen dan bijna net zo goed gratis weg kan geven.

Daarnaast verrijkt de NRC-redactie zijn artikelen tegenwoordig steeds vaker met bijvoorbeeld links naar andere artikelen en documenten, met video's, met quizzes, liveblogs en interactieve graphics. Die ontbreken allemaal in Blendle, waardoor de ervaring voor de lezer daar anders is.

Het bedrag dat NRC binnenhaalde via Blendle bleek bovendien bescheiden. In 2016 ging het om ongeveer 200.000 euro exclusief BTW, schrijft Vandermeersch. "Dat is evenveel als ongeveer 400 zesdaagse papieren abonnementen op NRC Handelsblad."

NRC stapt uit Blendle
NRC stapt uit Blendle (Foto: BuzzT)

PvdA-voorman Asscher baalt van peilingen

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher baalt van de peilingen "zoals die nu zijn." Volgens die peilingen moeten de sociaaldemocraten een historisch zwaar verlies incasseren.

Volgens Asscher wordt zijn partij gestraft voor het meeregeren met de liberale VVD. Daarnaast is er het probleem dat mensen hem vertrouwen en hem zelfs als premier zien, maar het niet eens zijn met het partijprogramma. Ook komt het omgekeerde voor: kiezers die wel de PvdA-plannen zien zitten, maar hem niet.

Asscher hoopt dat hij in de laatste week voor de verkiezingen beide groepen kan overtuigen op de PvdA te stemmen. Mensen die het programma goed vinden, moeten denken: "Nou dan neem ik Asscher erbij. En mensen die mij goed vinden, de PvdA erbij. Dan kunnen we een mooie uitslag krijgen", aldus de vicepremier dinsdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door.

PvdA-voorman Asscher baalt van peilingen
PvdA-voorman Asscher baalt van peilingen (Foto: ANP)

Facebook hoeft zelf geen fakenieuws te zoeken

Facebook hoeft niet actief op zoek te gaan naar berichten met fake-nieuws of illegale inhoud om die te vernietigen. Dat heeft een Duitse rechter dinsdag bepaald in een zaak die door een Syrische vluchteling was aangespannen.

Die had na zijn aankomst in Duitsland bij een bezoek van Angela Merkel in september 2015 aan een asielopvang in Berlijn een selfie gemaakt met de bondskanselier. Hij zette de foto op Facebook. De foto van Anas Modamani en Merkel werd vele malen gedeeld. Maar na de aanslag in Brussel en later Berlijn zag hij hoe hij op social media als betrokkene werd afgeschilderd waarbij steeds de foto, al dan niet in een montage, werd getoond.

Hij had Facebook uiteindelijk aangeklaagd omdat het internetbedrijf ondanks zijn verzoek niet alle foto's liet verdwijnen. De rechtbank wees de klacht af. Het bedrijf moet als aanbieder van internetdiensten wel handelen als illegale inhoud wordt aangemeld. Verder zijn de berichten via Facebook "onbekende inhoud van gebruikers".

Facebook hoeft zelf geen fakenieuws te zoeken
Facebook hoeft zelf geen fakenieuws te zoeken (Foto: BuzzT)

Meteen level 50 in WildStar

Waar veel gamers geen zin in hebben is het lange grinden in MMORPG’s om een leuk level te bereiken ten einde de endgame te kunnen spelen. WildStar Online komt met een bijzonder aanbod: als je vanaf de nieuwe update Power of the Primal Matrix meedoet, dan krijgt je personage een level boost naar 50.

WildStar Online is een cartoony free-to-play MMORPG, die bestaat sinds 2014 en een Metacritic score van 82 heeft. Hierboven kun je een uitgebreide toelichting zien op de Power of the Primal Matrix- update. De update gaat morgen van start en het aanbod is geldig tot aanstaande zondagavond om 21:00. Op één been kun je niet staan en Wildstar gooit meteen het volgende bij de boost:

  • Volledige DPS-pantser set
  • Tas met pantser-set voor support en tank
  • Tas met goodies
  • Rijdier
  • Teleportatie voor je huis om het te verplaatsen
  • Transportatie-opties naar je huis en naar de hoofdstad

De Jonge Democraten waren live op FOK!

Jongerenorganisatie Jonge Democraten hield 7 maart een Q&A in het Young!-forum van FOK!.

Secretaris Internationaal Laura Neijenhuis en voorzitter Wouter van Erkel waren aanwezig namens de Jonge Democraten. Iedereen kon ze in een Q&A-sessie alles vragen en zij hebben zoveel mogelijk vragen beantwoord. Deze Q&A is georganiseerd om jongeren meer te betrekken bij de politiek en om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren gaan stemmen.

 

De Q&A met de Jonge Democraten vond plaats op 7 maart en was te vinden in het Young!-forum op FOK!.

Bennet wint rit drie Parijs-Nice

Sam Bennet heeft derde etappe gewonnen in Parijs-Nice. De renner van Bora-Hansgrohe was na 190 kilometer de snelste in de massasprint. De 26-jarige Ier klopte Alexander Kristoff en John Degenkolb. Arnaud Démare blijft de leider in het algemeen klassement.

Meteen na het startschot kozen drie renners voor de aanval: Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Romain Combaud (Delko Marseille-Provence KTM) en Benjamin King (Dimension Data). Het drietal kreeg een maximale voorsprong van iets meer dan acht minuten.

Met nog 25 kilometer te gaan koos Latour de aanval op de Côte de Charrecey (tweede categorie). De renner van AG2R La Mondiale kreeg niet veel later gezelschap van Combaud. De twee landgenoten werkte goed samen en werden pas in de laatste kilometer gegrepen.

In de massasprint was Sam Bennett de snelste voor Alexander Kristoff en John Degenkolb. Voor de Ier is het zijn eerste seizoenszege. Dylan Groenewegen was er niet meer bij in de massasprint. De Nederlands kampioen kwam met nog iets meer dan drie kilometer te gaan ten val op een rotonde.

Woensdag volgt er een tijdrit van 14,5 kilometer naar Mont Brouilly. De eerste elf kilometer zijn vlak, waarna een klim van drie kilometer volgt.

Trump faalt met groene pet

Op 17 maart is het St. Patrick's Day, de officieuze nationale feestdag van Ierland. Dat is nogal een big deal in de VS omdat talloze Amerikanen Ierse roots hebben. Dus kun je nu een groene pet bestellen bij de webshop van Donald Trumps Make America Great Again-comité. Maar daar staat wel een klavertje-vier op...

En dat moet dus een klavertje-drie zijn, oftewel een shamrock. Die gebruikte de beschermheilige van Ierland Sint Patrick namelijk in de vijfde eeuw om het concept van de heilige drie-eenheid uit te leggen. Hij bekeerde talloze Ieren tot het christendom. De shamrock is daardoor een symbool van Ierland. Beetje genant dus.

Op Paddy's Day gedenken Ieren, mensen van Ierse afkomst en anderen die het land een warm hart toedragen deze officieuze katholieke heilige. De dag wordt over de hele wereld gevierd want Ierse pubs zijn overal te vinden. Het is ook een uitstekend excuus om je eens flink te bezatten aan Guinness, Jameson of groen bier.

Volgende week vrijdag is de Ierse premier Enda Kenny bij Trump op bezoek voor de officiële St. Patrick's Day-viering van het Witte Huis. Wellicht is de fout, die op Twitter rondgaat als #shamrockgate, dan reeds hersteld. Wie weet worden de nu te koop staande petjes wel dure collector's items zoals verkeerd geprinte postzegels. Wees er dus snel bij, want in dat geval is 50 dollar natuurlijk een schijntje.

Buma wil ook bij EenVandaag-debat, maar mag niet

De lijsttrekker van het CDA, Sybrand Buma, zat gisteravond in het programma Nieuwsuur en vond dat hij ook bij het EenVandaag-debat aanwezig hoort te zijn dat maandag de 13e gaat tussen Mark Rutte en Geert Wilders. Maar EenVandaag vond van niet.

Het debat van aanstaande maandag wordt in de volksmond ook wel het premiersdebat genoemd, omdat het gaat tussen de twee heren die al maanden met kop en schouders bovenaan staan in de peilingen: Mark Rutte en Geert Wilders. Maar nu het CDA van Buma hard in de lift zit en inmiddels dicht in de buurt van die andere twee rechtse heren komt (afhankelijk van de peiling is het verschil nog zo'n 3-4 zetels) liet hij in Nieuwsuur weten dat er wat hem betreft helemaal geen sprake is van een tweestrijd, en dat hij dus ook aanwezig zou moeten zijn bij het debat van EenVandaag.

Dat had Buma natuurlijk slim bekeken, want als EenVandaag zou ingaan op zijn verzoek en het aantal aanwezige lijsttrekkers zou uitbreiden, dan zouden Rutte en Wilders natuurlijk consequent moeten zijn en ook dit debat boycotten. Had Buma toch weer mooi een half uurtje zendtijd voor zichzelf.

Maar René van Brakel, de eindredacteur van het actualiteitenprogramma, ging niet in op het verzoek van de Christendemocraat. Het blijft een debat voor twee, onder andere vanwege de beperkte zendtijd. Een half uur zou onvoldoende zijn voor meer dan twee politici. Daarnaast klopt volgens Van Brakel de term 'premiersdebat' ook niet: "We hadden al lang besloten dat we voor dit debat de lijsttrekkers van de grootste regeringspartij en de grootste oppositiepartij bij elkaar wilden brengen. Daarbij was de uitslag van de verkiezingen van 2012 het uitgangspunt. De PVV haalde daar net zoveel zetels als de SP, maar kreeg toen wel meer stemmen."


Cel voor gooien brandbommen naar asielopvang

Een rechtbank in Duitsland heeft een 32-jarige man veroordeeld tot vier jaar en drie maanden gevangenisstraf omdat hij twee brandbommen bij een woning met asielzoekers naar binnen had gegooid. De rechtbank achtte de vrachtwagenchauffeur schuldig aan vijftien pogingen tot moord en een poging tot zware brandstichting.

De vader van een gezin gooide in mei vorig jaar de molotovcocktails bij de woning in Zwickau naar binnen. Doordat een van de asielzoekers dat zag gebeuren, kon snel worden ingegrepen en bleef de schade beperkt.

De bommengooier verkeerde volgens de rechtbank in kringen van zogenoemde Reichsbürger (rijksburgers). Die erkennen het bestaan van de Bondsrepubliek Duitsland niet en beschouwen het Duitse Rijk, dat van 1871 tot 1945 bestond, als hun vaderland.

Cel voor gooien brandbommen naar asielopvang
Cel voor gooien brandbommen naar asielopvang (Foto: ANP)

Rusland spreekt aantijgingen Oekraïne tegen

Rusland wijst de aantijgingen van Oekraïne over steun van Moskou aan rebellen in Oost-Oekraïne en discriminatie op de geannexeerde Krim van de hand. Vertegenwoordigers van Rusland hebben dat dinsdag laten weten bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

De Russen houden vol dat de wapens die de rebellen gebruiken afkomstig zijn uit oude Russische voorraden die in 1991 in Oekraïne waren achtergebleven. Ook het type Buk-raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald, was volgens hen aanwezig in het arsenaal van het Oekraïense leger.

Oekraïne eist bij het VN-hof onder meer dat Rusland stopt met steun aan gewapende groepen in het oosten van het land. Maandag zeiden de Oekraïense vertegenwoordigers dat er geen twijfel is over de rol van Moskou in het conflict en dat er een stroom van wapens en munitie uit Rusland naar het gebied gaat.

Rusland spreekt aantijgingen Oekraïne tegen
Rusland spreekt aantijgingen Oekraïne tegen (Foto: ANP)

Mass Effect: Andromeda krijgt gratis content na release

BioWare gaat voor Mass Effect: Andromeda hetzelfde beleid voeren als voor Mass Effect 3. Dat betekent dat er regelmatige gratis updates gaan komen voor de multiplayer-modus.

Voor Mass Effect: Andromeda kunnen we dus, net zoals bij zijn voorganger, nieuwe maps, wapens, characters en game modi voor de multiplayer verwachten. Mass Effect 3 kreeg destijds vijf gratis contentpakketten, waardoor ook nieuwe rassen voor het eerst speelbaar werden, zoals de vorcha of de volus. In totaal werden er ook dertien maps, 40 characters en negentien nieuwe wapens toegevoegd aan de multiplayer, dus hopelijk kunnen de komende maanden net zo'n goede ondersteuning verwachten.

Overigens stond er een multiplayer tech test voor de release van Mass Effect: Andromeda oorspronkelijk gepland, maar deze heeft BioWare inmiddels geannuleerd. Mass Effect: Andromeda komt op 23 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Fritz overleden

Tierpark Berlin, een van de twee dierentuinen in Berlijn, is beroofd van zijn belangrijkste attractie van het moment. Het vier maanden oude ijsbeertje Fritz overleed maandagavond aan een leverontsteking.

"Wij zijn verbijsterd, zeer treurig en gedeprimeerd", schrijft de dierentuin op de website. Fritz werd op 3 november geboren en groeide daarna snel uit tot "erfgenaam" van de beroemd geworden Knut. Die werd in december 2006 geboren in de andere Berlijnse diergaarde, Zoo Berlin, en ging in maart 2011 dood.

Tierpark Berlin liet vrijdag nog weten dat Fritz "zeer snel"voor het publiek in de dierentuin te zien zou zijn. Zondag was het diertje al opvallend rustig. Na onderzoek werd maandag ontdekt dat hij een zware ontsteking aan zijn lever had.

IJsbeertje Fritz overleden
IJsbeertje Fritz overleden (Foto: ANP)

Tienermeiden sad: boyband B-Brave stopt ermee

Weer moeten tienermeisjes hun tissues tevoorschijn halen. De Nederlandse boyband B-Brave stopt er namelijk mee. Dat maakte de band dinsdagmiddag bekend via Twitter. Wel zal er nog een afscheidsconcert gegeven worden.

De band, bestaande uit Kaj van der Voort, Samuel Leijten, Cassius Verbond, Dioni Jurado-Gomez en Jai Wowor, plaatste zojuist een verklaring op Twitter. Daarin laten ze weten dat ze het een ongelofelijke reis vonden en trots zijn hoever ze het hebben geschopt als Nederlandse boyband. "Dit hadden we nooit voor elkaar kunnen krijgen zonder de liefde, steun en toewijding van onze fans."


De boyband zal nog één, zoals ze het zelf noemen, groot afscheidsconcert geven. Wanneer ze dit zullen doen, wordt aanstaande vrijdag bekend gemaakt. De leden van de band zullen individueel verder gaan. "We houden van jullie, en zullen met onze persoonlijke carrières hopelijk nog veel meer met jullie delen."

Boyband B-Brave stopt ermee
Boyband B-Brave stopt ermee

Liberty: "F1-deal VS is een popcornscheet"

De nieuwe Formule 1-baas Liberty Media is niet bepaald onder de indruk van het geld dat ze in de Verenigde Staten aan de Formule 1 verdienen. De grote baas van het bedrijf, Greg Maffei, liet weten dat de Amerikaanse markt een 'popcorn fart' is - vrij vertaald een zachte, nauwelijks stinkende scheet. Zoals een ieder zal begrijpen is een dergelijke scheet de moeite nauwelijks waard.

De uitzendrechten van de Formule 1 zijn in de VS in handen van NBC, maar dat heeft er relatief erg weinig geld voor betaald. Voor zo'n drie miljoen dollar mogen ze de races uitzenden, wat ze vorig jaar bij veertien van de 21 races deden. "De markt in de VS is niks, het is een popcorn fart. Er liggen zeker wel mogelijkheden, zeker wat de percentages betreft", aldus Maffei. "De rechten liggen nu bij NBC en die zenden het niet eens op hun eerste kanaal uit, maar op het speciale sportkanaal."

Liberty Media ziet graag dat de Formule 1 in de VS meer aandacht krijgt en denkt er onder meer over om naast de race in Austin een tweede Grand Prix in de VS op de kalender te zetten. "De kansen op de korte termijn liggen bij de sponsoring, maar op de lange termijn ligt het bij de manier waarop het uitgezonden wordt en zaken als virtual reality", zegt Maffei, die vooral hoopt dat meer aandacht en enthousiasme in de VS voor meer concurrentie zal zorgen, gevolgd door hogere bedragen voor de uitzendrechten. In Groot-Brittannië betaalt Sky Sports bijvoorbeeld omgerekend honderdvijftig miljoen dollar per jaar voor de exclusieve rechten vanaf 2019.

OM volhardt: geen proces Decembermoorden

Het Openbaar Ministerie (OM) in Suriname blijft volhouden dat het strafproces wegens de zogenoemde Decembermoorden moet stoppen omdat de staatsveiligheid in gevaar zou zijn. Dat bleek dinsdagochtend tijdens een zitting van het Surinaamse Hof van Justitie in Paramaribo.

De advocaat van hoofdverdachte en Suriname's president Desi Bouterse heeft het hof gevraagd dat verzoek te steunen en het proces te staken. Twee andere verdachten willen juist voortzetting, zodat hun onschuld kan worden vastgesteld.

Het hof behandelde dinsdag het hoger beroep van het OM tegen het besluit van de krijgsraad van 30 januari om door te gaan met het strafproces. Het OM kondigde in juni 2016 al aan het proces te willen beëindigen.

Het proces draait om de moord op vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Bouterse, toen legerleider, en 24 anderen worden hiervan verdacht.

OM volhardt: geen proces Decembermoorden
OM volhardt: geen proces Decembermoorden (Foto: ANP)

Peiling 1V: PVV en VVD nog steeds gelijk, PvdD onderuit

Het is nog maar een week en een dag tot de verkiezingen, maar de uitslagen in peilingen blijven nagenoeg gelijk. Vandaag publiceerde EenVandaag weer een nieuwe politieke peiling, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Opvallend: de Partij van de Dieren verliest drie zetels.

De PVV en de VVD staan nog steeds gelijk aan kop. Ze krijgen er in de zetelpeiling allebei twee zetels bij en staan nu op 24. Het CDA stijgt met één zetel en volgt nu op 20 zetels.

Ook aan de linkerkant van het spectrum gebeurt er weinig. Lodewijk Asscher is er met zijn PvdA nog niet in geslaagd om te stijgen in de peilingen, en blijft hangen op 12 zetels. D66 en SP verliezen een zetel en staan nu op respectievelijk 16 en 15, GroenLinks krijgt er juist eentje bij en staat nu op 16.

De enige partij die echt ver verschuift is de Partij voor de Dieren. Zij verliest drie zetels en staat nu op vier. Dat is wel een verdubbeling van het aantal zetels dat de PvdD in de Kamer heeft. Van de nieuwe partijen hebben de Piratenpartij en VNL (VoorNederland) beide voor het eerst een zetel in deze peiling. DENK en Forum voor Democratie gaan beide van twee naar een zetel.

Details spionage CIA op straat door WikiLeaks

Onthullingssite WikiLeaks heeft een groot aantal documenten openbaar gemaakt over de digitale spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Daaruit blijkt dat de CIA schadelijke software gebruikt om iPhones en andere smartphones, computers met Windows en zelfs televisie-software aan te vallen om er informatie te verzamelen.

Volgens het Duitse Der Spiegel gaat het om 8761 documenten en andere data over het systematisch binnendringen van vreemde computers door de CIA. De informatie is afkomstig uit een anonieme bron die een discussie wil losmaken over de vraag in hoeverre het gebruik van digitale wapens gelegitimeerd is in een democratie.

Volgens WikiLeaks beschikt de CIA over een eigen afdeling voor cyberaanvallen waar ongeveer tweehonderd experts werken. Der Spiegel meldt dat uit de informatie blijkt dat de CIA ook vanuit het Amerikaanse consulaat-generaal in Frankfurt spioneerde.

Een van de manieren waarop de CIA mensen bespioneerden was volgens de uitgelekte informatie via een smart-tv van het merk Samsung, de F8000. De experts van de dienst zetten het apparaat van buiten af zogenaamd uit. Het apparaat werkte daarna als een microfoon waarmee de bezitter werd afgeluisterd.

Details spionage CIA op straat door WikiLeaks
Details spionage CIA op straat door WikiLeaks (Foto: ANP)

IJshockeyer krijgt schaats in nek, maar speelt stug door

De Canadese ijshockeyer Adam McQuaid krijg je niet zomaar klein. Dat bleek afgelopen weekeinde tijdens een NHL-wedstrijd tussen zijn team, de Boston Bruins, en de New Jersey Devils.

Het been van teamgenoot David Backes schoot tijdens een duel omhoog, waarbij diens schaats vol in de nek van McQuaid terecht kwam. Schaatsen zijn uiteraard bijzonder scherp en dus leidde het tot een stevige snee. McQuaid had echter niks door - wellicht omdat het bloed er niet als een fontein uitspoot - en speelde 'gewoon' verder. 

Na afloop vertelde McQuaid dat hij het in eerste instantie niet had gemerkt en dat hij zich veel meer zorgen maakte om zijn ijshockeystick, die hij bij de actie verloren was. Niet veel later ging hij toch het ijs maar af, waar hij met 25 hechtingen behandeld werd.

McQuaid kon zonder problemen verder spelen, maar zijn indrukwekkende litteken laat wel zien dat hij vermoedelijk toch het nodige geluk heeft gehad: zijn halsslagader was bepaald niet ver verwijderd van waar Backes' schaats zijn nek raakte.

McQuaid krijgt Backes' schaats vol in zijn nek (Bron: YouTube)

Nederland boekt overtuigende zege op World Baseball Classic

De Nederlandse honkbalploeg is dinsdag uitstekend begonnen aan de World Baseball Classic, het meest prestigieuze en sterkst bezette internationale honkbaltoernooi ter wereld. Nederland is ingedeeld in Groep A, waarvan de wedstrijden in Zuid-Korea afgewerkt worden, en was in de openingswedstrijd te sterk voor het gastland.

Nederland begon uitstekend in de Gocheok Sky Dome en een honkslag van Andrelton Simmons werd gevolgd door een homerun van Jurickson Profar: 2-0. Een rake klap van Simmons zorgde ervoor dat Randolph Oduber in de tweede inning voor 3-0 kon zorgen en vier innings later sloeg de buitenvelder de bal zelf over het hek. Dashenko Ricardo stond op dat moment ook op de honken en dat zorgde voor een 5-0 stand, wat tevens de eindstand zou zijn. De Nederlandse pitchers, met starter Rick van der Heuvel, kwamen geen moment in de problemen.

De ploeg van bondscoach Hensley Meulens gaat voor niks minder dan de titel. Met Xander Bogaerts, Simmons, Jonathan Schoop, Profar en Didi Gregorius zitten er vijf spelers van grote MLB-teams in de selectie, terwijl Van den Hurk en Wladimir Balentien in de sterke Japanse competitie uitkomen. Volgens Meulens is het dan ook de beste selectie ooit voor Nederland. 

Zuid-Korea, gastland van Groep A, zit stevig in de problemen. Een dag eerder verloren ze al met 2-1 van Israël, dat dinsdag met 15-7 van Taiwan won. 

Russische banken weigeren rebellenpaspoort uit Oekraïne

Russische banken vertikken het klanten te helpen die een paspoort overleggen van de zelfverklaarde republieken Donetsk en Loegansk, steden in Oost-Oekraïne. Daarmee gaan ze in tegen een nadrukkelijke order van president Poetin.

De president wil dat de documenten officieel worden erkend. Maar een onderzoek door de Russische nieuwssite RBC News wees uit dat de dertig grootste banken de paspoorten weigeren. Zonder geldig paspoort krijgt de houder geen geld. Poetin tekende op 18 februari een decreet waarin de acceptatie werd geregeld. Dat trof niet alleen gebruik bij banken, maar ook bij aangiften van dood, geboorte, huwelijk en scheiding.

Door Rusland gesteunde rebellen riepen in 2014 in beide steden een volksrepubliek uit, iets dat Poetin niet onwelkom was. Juist deze week staan beide landen voor het Internationaal Gerechtshof van de VN in Den Haag, omdat Oekraïne Rusland inmenging in zijn binnenlandse aangelegenheden en (financiële) steun aan de rebellen verwijt.

Russische banken weigeren rebellenpaspoort
Russische banken weigeren rebellenpaspoort uit Oekraïne (Foto: ANP)

Bezoek Wilders dierenopvang gaat niet door

Een bezoek van Geert Wilders aan een dierenopvang in Zaandam gaat donderdag niet door. Dat heeft de PVV-leider dinsdag laten weten. Volgens lokale media is die beslissing genomen nadat antifascisten tot protest hadden opgeroepen. De dierenopvang bevestigt dat het bezoek niet doorgaat

"Heel erg triest en jammer dat dit bezoek niet doorgaat", aldus Wilders. De PVV-leider zou Dierenzorg Zaanstad bezoeken samen met kandidaat-Kamerlid Vicky Maeijer en Kamerlid Dion Graus.

Bezoek Wilders dierenopvang gaat niet door
Bezoek Wilders dierenopvang gaat niet door (Foto: ANP)

Hongarije wil asielzoekers vastzetten

Het Hongaarse parlement heeft dinsdag ingestemd met de opsluiting van asielzoekers of vluchtelingen tot hun aanvragen zijn afgehandeld. Daarvoor moet een interneringskamp in een grensgebied worden ingericht.

De parlementariërs van de rechtse partij Fidesz (Hongaarse Burgerunie) van premier Viktor Orban en parlementsleden van de extreem nationalistische oppositiepartij Jobbik (Beweging voor Beter Hongarije) stemden voor de strenge maatregel. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (Unhcr) heeft met zorg kennis genomen van het Hongaarse plan dat in strijd zou zijn met het internationale en het Europese recht.

Hongarije telt circa tien miljoen inwoners en heeft volgens cijfers uit 2015 per 100.000 inwoners de meeste asielaanvragen in Europa. Er waren toen bijna 1800 aanvragen per 100.000 inwoners, circa 120 meer dan in Zweden en ruim 6,5 keer meer dan in Nederland.

Hongarije wil asielzoekers vastzetten
Hongarije wil asielzoekers vastzetten (Foto: ANP)

SP wil bankiers bij wanbeleid vervolgen

Bankiers die wanbeleid voeren, moeten strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. Dat vindt de SP. Wat Tweede Kamerlid Ronald van Raak betreft moet Nederland hierin een voorbeeld nemen aan IJsland.

Van Raak was dinsdag te gast bij het radioprogramma De Ochtend, dat een item had over de vervolging van bankiers in IJsland. De financiële crisis was volgens Van Raak de schuld van bankiers die zich niet aan de regels hielden. "Bankiers hebben heel hard gelobbyd om het toezicht te verminderen en hebben vervolgens misbruik gemaakt van die vrijheid om anderen te bedriegen."

Van Raak wil ten eerste het wetboek van strafrecht aanpassen, om het voor het Openbaar Ministerie makkelijker te maken tot vervolging over te gaan. "Dan is het aan de rechter om te bepalen of er regels zijn overtreden."Maar niet alleen de regels moeten worden aangescherpt, stelt van Raak. Er moet ook meer geld naar de financiële recherche en het toezicht op de financiële sector.

SP wil bankiers bij wanbeleid vervolgen
SP wil bankiers bij wanbeleid vervolgen (Foto: ANP)

Dijsselbloem: bescherm bedrijf tegen overname

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil Nederlandse bedrijven beter beschermen tegen kopers uit het buitenland. Hij voelt er wel voor buitenlandse overnames, naar Amerikaans voorbeeld, voortaan aan een overheidscommissie voor te leggen. Ook ondernemingsraden moeten een stem krijgen en bedrijven moeten meer ruimte krijgen zichzelf te wapenen.

Grote Nederlandse bedrijven hebben vaak veel geld in kas maar maken weinig werk van investeringen en groei. Ze zijn daardoor aantrekkelijke prooien voor "roofdieren", waarschuwt Dijsselbloem. Van de 25 AEX-fondsen zijn er volgens hem nu elf slecht beschermd. De maar ternauwernood afgeslagen overname van Unilever is een teken aan de wand, aldus de minister.

Dijsselbloem wil het woord protectionisme niet in de mond nemen, maar vindt dat "Nederland de naïviteit moet afschudden en zijn strategische economische belangen moet beschermen".

Dijsselbloem: bescherm bedrijf tegen overname
Dijsselbloem: bescherm bedrijf tegen overname (Foto: ANP)

NBA: Emotionele avond in Cleveland

Een basketbalwedstrijd tussen de Cleveland Cavaliers en de Miami Heat is de laatste jaren altijd beladen. LeBron James heeft voor beide ploegen gespeeld, beide ploegen kampioen gemaakt en wordt in beide steden vereerd en verguisd. In het treffen van afgelopen nacht tussen beide ploegen speelde James echter niet de hoofdrol. De dramatische avond eindigde voor één van zijn ploeggenoten in het ziekenhuis. Een oud-ploeggenoot besliste de wedstrijd en rekende af met zijn demonen.

Andrew Bogut werd vorige week aangetrokken door de Cavaliers. De ervaren center moest het laatste stukje zijn in de selectie die Cleveland de tweede titel op rij gaat bezorgen. De Australiër maakte tegen de Heat zijn debuut, maar nog voordat hij een minuut in het veld stond kwam aan zijn seizoen een einde.

Aan het begin van het tweede kwart kwam Bogut in botsing met Okaro White. Bogut brak hierbij zijn been en zal het dit seizoen niet meer terugkeren. De center is 32 jaar en heeft een rijke geschiedenis aan blessures. Op zijn leeftijd is er een reëel gevaar dat een gebroken been ook het einde van een carrière betekent.

Bij de Miami Heat speelt Dion Waiters. In 2012 werd de guard gedraft door de Cleveland Cavaliers waar hij de eerste jaren van zijn carrière speelde. LeBron James werd in 2015 zijn ploeggenoot bij de Cavaliers en het was al snel duidelijk dat James vond dat er voor Waiters geen plaats in het team was. Na een paar maanden mocht Waiters vertrekken naar de Oklahoma City Thunder.

Ook bij OKC redde Dion Waiters het niet, maar bij zijn huidige ploeg de Miami Heat is hij weer helemaal opgebloeid. Wedstrijden tegen LeBron James en de Cavaliers houden een bijzondere lading voor Waiters. Afgelopen nacht werd hij de man van de wedstrijd voor de Heat. Niet alleen leidde hij zijn ploeg met 29 punten naar een 98-106 overwinning, hij zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat de wedstrijd op slot werd geschoten. Met een 98-103 voorsprong in de laatste minuut schoot hij de bal van net over de middellijn richting de basket. Het was een belachelijk schot, dat via het bord wonderwel raak ging. Na de treffer schreeuwde hij jarenlang opgekropte frustratie uit richting de tegenstander, de fans en de hele stad Cleveland.

Dion Waiters van heel ver! Bron: YouTube.

Ondanks alle versterkingen blijven de Cavaliers zwaar leunen op LeBron James en Kyrie Irving. De twee All Stars maakten samen 62 van de 98 punten van de ploeg.

In San Antonio werd een Texaanse tweestrijd beslist in het voordeel van de Spurs. De Houston Rockets werden met 112-110 verslagen. Kawhi Leonard was als altijd man van de wedstrijd. In de laatste minuut maakte hij in een paar seconden een heel overtuigende case voor zichzelf als MVP van het seizoen. Eerst schoot hij met een driepunter zijn ploeg naar een 112-110 voorsprong. In de daaropvolgende aanval blockte hij ook de lay-up poging waarmee James Harden hoopte een verlenging af te dwingen.

Leonard eindigde een vrijwel foutloze wedstrijd met 39 punten. De oude Fransman Tony Parker wist ook 19 punten te scoren.

De Golden State Warriors hielden hun voorsprong op de San Antonio Spurs intact. De op papier lastige uitwedstrijd tegen de Atlanta Hawks werd met 111-119 gewonnen.

De Hawks openden furieus en hadden na één kwart een 42-35 voorsprong. De voorsprong liep in het tweede kwart uit naar 15 punten, maar de Warriors wisten dit in de tweede helft om te buigen. De Warriors kregen veel hulp van bankspeler Andre Iguodala. De veteraan was goed voor 24 punten, een puntenrecord voor hem dit seizoen. Ook Stephen Curry noteerde 24 punten.


Uitslagen

Philadelphia 76ers – Milwaukee Bucks 98-112
Orlando Magic - New York Knicks 105-113
Cleveland Cavaliers – Miami Heat 98-106
Atlanta Hawks – Golden State Warriors 111-119
Detroit Pistons – Chicago Bulls 109-95
Memphis Grizzlies – Brooklyn Nets 109-122
Charlotte Hornets – Indiana Pacers 100-88
San Antonio Spurs – Houston Rockets 112-110
Denver Nuggets – Sacramento Kings 98-86
Utah Jazz – New Orleans Pelicans 88-83
Los Angeles Clippers – Boston Celtics 116-102

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 42-20
Boston Celtics 40-24
Washington Wizards 37-24
Toronto Raptors 37-26
Atlanta Hawks 34-29
Indiana Pacers 32-31
Chicago Bulls 31-32
Detroit Pistons 31-32
Miami Heat 30-34
Milwaukee Bucks 29-33
Charlotte Hornets 28-35
New York Knicks 26-38
Philadelphia 76ers 23-40
Orlando Magic 23-41
Brooklyn Nets 11-51

Western Conference

Golden State Warriors 52-11
San Antonio Spurs 49-13
Houston Rockets 44-20
Utah Jazz 40-24
Los Angeles Clippers 38-25
Memphis Grizzlies 36-28
Oklahoma City Thunder 35-28
Denver Nuggets 29-34
Portland Trail Blazers 26-35
Dallas Mavericks 26-36
Minnesota Timberwolves 25-37
Sacramento Kings 25-38
New Orleans Pelicans 25-39
Phoenix Suns 21-42
Los Angeles Lakers 19-44

George Michael stierf een natuurlijke dood

George Michael is een natuurlijke dood gestorven als gevolg van hart- en leverproblemen. Dat staat in een statement van de lijkschouwer die dinsdag door Britse media is verspreid. Daarmee is het onderzoek naar zijn dood eindelijk afgesloten.

De 53-jarige zanger werd op Eerste Kerstdag dood gevonden in zijn woning. De afgelopen maanden werd aanvullend onderzoek gedaan naar de oorzaak. Toxicologisch onderzoek leverde geen resultaten op over mogelijk fatale hoeveelheden verdovende middelen in zijn lichaam. De geruchten gingen dat Michael in zijn laatste weken weer zou zijn teruggevallen in een oude drugsverslaving.

De dood van Michael werd door de politie niet gezien als verdacht. Toch werd er volop over zijn overlijden gespeculeerd omdat de resultaten van het onderzoek zo lang duurden. Het lichaam van de zanger kon daardoor nog steeds niet worden begraven.

Kort na de dood van Michael stelde zijn manager Michael Lippman al dat de zanger vermoedelijk was overleden aan hartfalen. Volgens hem werd hij 'vredig' in bed gevonden.

George Michael stierf een natuurlijke dood
George Michael stierf een natuurlijke dood (Foto: BuzzE)

Flink minder vuile voertuigen in Amsterdam

Het aantal vervuilende ritten door bestelwagens is in Amsterdam de afgelopen maanden met twee derde afgenomen. Sinds de invoering van de milieuzone per 1 januari zijn deze voertuigen niet meer welkom in de hoofdstad. Hoewel de overtreders nog niet worden beboet, leidt dit al wel tot een flinke afname van vervuilende ritten.

De gemeente telde in november nog 21.121 vervuilende ritten door 3257 voertuigen. In februari was dat aantal gedaald tot 6828 vervuilende ritten door 1519 voertuigen.

De bestelwagens die ouder zijn dan het jaar 2000 mogen het gebied binnen de ringweg A10 niet meer in. Tot 1 mei krijgen overtreders nog een waarschuwingsbrief. Als ze daarna nog de fout in gaan, kunnen ze rekenen op een boete van 90 euro.

D66 wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid) noemt de afname "goed nieuws voor de gezondheid van Amsterdammers". "Fijn om te zien dat voertuigeigenaren meewerken en de meest vervuilende voertuigen de stad niet meer inkomen."

Flink minder vuile voertuigen in Amsterdam
Flink minder vuile voertuigen in Amsterdam (Foto: ANP)

Massa en Ricciardo razendsnel in Barcelona

De tweede testweek in het Formule 1-seizoen is dinsdag begonnen op het circuit van Barcelona. Dit keer waren het vooral Felipe Massa en Daniel Ricciardo die hun auto's stevig de sporen gegeven hebben en beiden kwamen in de buurt van de snelste tijd van vorige week.

Valtteri Bottas snelde vorige week op de derde dag naar 1:19.705 en daar kwam Massa dinsdagochtend dicht bij in de buurt: 1:19.726. Ook Ricciardo dook onder de 1:20 en het lijkt erop dat Red Bull zich zo langzamerhand wat meer van haar betere kant gaat laten zien. 

Sebastian Vettel kende wederom weinig problemen. De Duitser stuurde zijn Ferrari ruim tachtig keer over het Spaanse asfalt, ruimschoots meer dan alle andere coureurs. Hij kwam daarbij tot de vierde tijd, achter Lewis Hamilton, die zijn Mercedes in de middag af zal staan aan Bottas. 

Het grootste probleem was er voor Renault. Jolyon Palmer kwam na vijftien rondjes al terug de pitstraat in en moest daar zelfs vooruit geduwd worden. Er lijkt een probleem te zijn met de motor, die dan ook gewisseld wordt voor de middagsessie. Palmer kwam in de laatste 2,5 uur niet meer in actie. 

De stand na de dinsdagochtend in Barcelona:

# Coureur Team Tijd Banden Ronden
1 Felipe Massa Williams 1:19.726 Supersoft 67
2 Daniel Ricciardo Red Bull 1:19.900 Ultrasoft 52
3 Lewis Hamilton Mercedes 1:20.456 Soft 49
4 Sebastian Vettel Ferrari 1:21.127 Medium 82
5 Esteban Ocon Force India 1:21.347 Soft 59
6 Kevin Magnussen Haas 1:21.676 Soft 48
7 Daniil Kvyat Toro Rosso 1:21.965 Soft 45
8 Stoffel Vandoorne McLaren 1:22.698 Soft 34
9 Pascal Wehrlein Sauber 1:23.336 Soft 47
10 Jolyon Palmer Renault 1:24.790 Soft 15

Smartphones politici niet mee naar Rusland

Deense parlementariërs staan op het punt een bezoek aan Rusland te brengen. En daarom mogen ze geen smartphones, tablets of computers meenemen. Tijdens de week in Rusland mogen ze ook geen internet gebruiken, mails lezen of sociale media bezoeken. Dat dringende advies hebben ze gekregen.

"Vaarwel smartphone. Op weg naar Rusland met de commissie-Buitenland. Vaarwel mails, vaarwel nieuws en sociale media", schreef Martin Lidegaard, oud-minister van Buitenlandse Zaken, maandag op Facebook.

Deense ministeries zijn de afgelopen jaren meerdere keren aangevallen door buitenlandse hackers. Hun achtergronden zijn niet naar buiten gebracht, maar Denemarken zei dat Rusland en China de middelen hadden om zulke aanvallen uit te voeren.

Smartphones politici niet mee naar Rusland
Smartphones politici niet mee naar Rusland (Foto: BuzzT)

100 namen op terrorismelijst

De nationale terrorismelijst telt sinds dinsdag 100 namen. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft de lijst uitgebreid met de namen van tien Nederlanders, omdat zij betrokken zijn bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak

In totaal staan er inmiddels 86 mannen, elf vrouwen en drie organisaties op de lijst. Zij kunnen door de plaatsing niet meer bij hun geld komen. De nationale terrorismelijst moet voorkomen dat terrorisme gefinancierd wordt vanaf Nederlandse bankrekeningen.

Nederland deelt de lijst ook binnen de EU. Ons land dringt erop aan dat lidstaten hun eigen lijsten ook delen. "Door alle terrorismelijsten openbaar te maken en te delen, wordt het voor EU-burgers en financiële instellingen inzichtelijker voor wie bevriezingsmaatregelen gelden", aldus minister Koenders.

Nederland moedigt ook het gebruik van de Europese terrorismelijst aan. "We moeten voorkomen dat iemand die op de nationale lijst staat, in een ander Europees land wel aan geld kan komen. Europese bevriezingen maken de aanpak daarom effectiever."

100 namen op terrorismelijst
100 namen op terrorismelijst (Foto: ANP)

Naar extreme kou voor kwantumcomputer

De Verenigde Staten gaan de koudste plek in het heelal bouwen. Een 'supervriezer' moet de temperatuur terugbrengen tot een miljardste graad boven het absolute nulpunt, de koudst mogelijk temperatuur. Dat is 273,15 graden onder nul, oftewel 0 Kelvin. Dan stoppen alle moleculen met bewegen.

De extreme kou kan helpen bij de ontwikkeling van kwantumcomputers, sensoren en atoomklokken. Het Cold Atom Lab is bijna klaar. In augustus gaat hij naar het internationale ruimtestation ISS.

Het experiment gaat over fasen van stoffen. De bekendste fasen zijn vast, vloeibaar en gasvormig. Bij extreem lage temperaturen ontstaat een andere fase, het Bose-Einstein condensaat. Atomen dan geen enkele wrijving meer voelen, ze worden 'superfluïde'. "Als je zulk water hebt en het laat ronddraaien in een glas, zou het altijd blijven draaien. Er is geen stroperigheid om het af te remmen en de energie af te voeren. Als we dat beter begrijpen, kunnen we het gebruiken voor efficiëntere energie", zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Op aarde zijn al experimenten gedaan met het Bose-Einstein condensaat, maar die atomen blijven maar een fractie bestaan, te kort om echt goed te bekijken. In de ruimte hebben scanners meer tijd, in de toekomst mogelijk minutenlang.

Kwantumcomputers
Klassieke hedendaagse computers werken hoofdzakelijk sequentieel. Dat betekent dat bij het oplossen van een probleem, toestanden een voor een bekeken moeten worden.

Met kwantumcomputers moet het in de toekomst mogelijk zijn om via kwantummechanische principes zoals superpositie, veel toestanden in een keer te bekijken. Daarmee zouden complexe problemen razendsnel doorgerekend moeten kunnen worden. Extreme kou is voor kwantumcomputers van belang om stabiel te opereren.

Naar extreme kou voor kwantumcomputer
Naar extreme kou voor kwantumcomputer (Foto: BuzzT)

Dekker gaat op vakantie en wint mountainbikewedstrijd

Ex-profrenner Erik Dekker is het fietsen nog niet bepaald verleerd. De 'Tour de France-legende', zoals de organisatie hem noemde, won afgelopen week in Qatar de Al Aidad Desert Challenge, een pittige mountainbikewedstrijd over veertig kilometer.

"Ik zag de wedstrijd anderhalve week eerder toevallig op de site van wielerbond UCI staan en besloot er samen met mijn partner dan maar een leuke vakantie van te maken", aldus Dekker, die in de Tour de France van 2000 als aanvaller drie etappes won. "Ik wist eerder niet eens dat de wedstrijd bestond."

Het was geen simpele wedstrijd: de tocht ging over veertig kilometer en zes zware zandduinen, met onder meer Frans kampioen marathon Frederic Gombert in het deelnemersveld. De ervaren mountainbiker was kansloos tegen het geweld van de 46-jarige Dekker, die meer dan twaalf minuten eerder over de finish kwam.

Op het moment dat Dekker de eindstreep passeerde was het podium zelfs nog niet eens volledig opgebouwd. "De Qatarezen waren wel verbaasd", lachte hij. Het is de eerste keer in zijn carrière dat Dekker punten haalt voor de wereldranglijst in het mountainbiken, hoewel het niet waarschijnlijk lijkt dat hij er een nieuw deel van zijn loopbaan mee is begonnen.

Pitbull redt jongen (9) van verdrinkingsdood door moeder

Een 27-jarige Australische heeft in de staat New South Wales geprobeerd haar beide zoontjes te vermoorden. De jochies van slechts vijf en negen jaar oud moesten simpelweg verdronken worden, zo vertelde moederlief volgens het politierapport aan een vriendin.

De vrouw nam haar kinderen mee naar de Murray-rivier en hield hun hoofden onder water. Het ventje van vijf overleefde dat niet en de politie trof het levenloze lichaam van het knaapje verderop in de rivier aan. "Het was echt verschrikkelijk om te zien. Hij was zo klein...iedereen is er kapot van", aldus een medewerker van de hulpdiensten.

Zijn vier jaar oudere broertje werd gered doordat een pitbull over meer moreel besef bleek te beschikken dan de moeder van de jongetjes. Het dier viel de moordlustige vrouw aan en bleef volhouden tot ze haar zoontje losliet. Het oudste kind kwam er volgens de Herald Sun met lichte verwondingen vanaf. 

De moeder is zelf naar de politie gestapt om zichzelf aan te geven en is gearresteerd op beschuldiging van moord en poging tot moord. Volgens Australische media was ze een maand eerder onder voorwaarden vrijgelaten uit de gevangenis. De autoriteiten zouden van de grootouders van de kinderen al te horen hebben gekregen dat de moeder een gevaar voor hen vormde. 

Kelderman ruime maand aan de kant door gebroken vinger

Wielrenner Wilco Kelderman is een dikke maand uit de roulatie. De Nederlander van Team Sunweb ging zaterdag onderuit in de Strade Bianche in Italië en brak daarbij zijn linkerwijsvinger.

Maandag bleek dat Kelderman een operatie nodig had en het herstel lijkt langer te gaan duren dan aanvankelijk verwacht. Ploegarts Anko Boelens gaat uit van vier tot zes weken. "De operatie is wel goed verlopen. Hij zal een week of drie bescherming moeten dragen en kan in principe volgende week op de rollerbank weer gaan trainen", aldus Boelens.

Kelderman mist in elk geval de Tirreno-Adriatico die woensdag van start gaat, maar zal in principe wel op tijd fit zijn voor de Giro d'Italia. 

UPS wint zaak bij Europees hof over TNT

De Amerikaanse pakketvervoerder UPS heeft een zaak gewonnen van de Europese Commissie bij het Gerecht van de Europese Unie rond de mislukte overname van de Nederlandse branchegenoot TNT begin 2013.

De Europese Commissie had die overname gedwarsboomd vanwege zorgen dat die tot hogere prijzen voor consumenten zou leiden en te weinig concurrentie zou overlaten. UPS had voor die uitspraak zijn bod op TNT overigens al ingetrokken, maar ging desondanks wel in beroep.

Het hof heeft nu het besluit nietig verklaard omdat de commissie een procedurefout heeft gemaakt, waardoor de rechten van de verdediging van UPS zijn geschonden. Vorig jaar werd TNT overgenomen door het eveneens Amerikaanse FedEx.

UPS wint zaak bij Europees hof over TNT
UPS wint zaak bij Europees hof over TNT (Foto: ANP)

EU-hof: landen niet verplicht humanitaire visa te verlenen

EU-lidstaten mogen zelf bepalen of en in welke mate ze humanitaire visa verlenen. Dat blijkt uit een arrest van het Europees Hof van Justitie, dat vanochtend is neergelegd.

De zaak behelst een christelijke familie in Aleppo, met drie jonge kinderen, die graag om humanitaire redenen naar België wenst te komen. Theo Francken, de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, verzet zich tegen het verlenen van humanitaire visa aan mensen die zich niet in België bevinden, met de reden dat dit een precedentwerking van onvoorspelbare grootte zou kunnen hebben.

In een eerdere, soortgelijke zaak spraken Belgische rechters zich uit voor het verlenen van visa, en legden Francken een dwangsom op. De staatssecretaris voor de Vlaams-nationalistische visa toonde zich desalniettemin onvermurwbaar, waardoor een impasse blijft voortbestaan. Om een dergeljik fiasco deze keer te voorkomen, legde de Belgische rechter de zaak voor aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, dat het uiteindelijke woord heeft over EU-recht. Dat hof heeft echter nu uitgesproken dat dit een nationale zaak is, waardoor de impasse blijft voortbestaan.

Sinds enige tijd lobbyen een aantal non-profit-organisaties en leden van het Europees parlement voor een EU-breed recht op visa wegens humanitaire redenen. Het Europees Hof heeft, met deze uitspraak, duidelijk gemaakt dat daar binnen de huidige juridische kaders echter geen sprake van is.


Horde bij visumvrij reizen naar EU in de maak (Foto: ANP)
Europees hof: geen Europees recht op humanitair visum (Foto: ANP)

Turkse minister wil hoe dan ook het woord

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, wil dinsdag in Hamburg over het komende Turkse referendum spreken. Als er geen zaal gevonden wordt, dan spreekt hij in het Turkse consulaat, meldden Turkse media dinsdag.

Maandag werd bekend dat de beoogde zaal in het Plaza Event Center op last van de brandweer was gesloten wegens kapotte brandalarmering. Een zoektocht naar een andere plek voor Cavusoglu's verkiezingstoespraak zou maandag in de voorstad Norderstedt zonder resultaat zijn afgerond.

De Turkse kiezer kan zich 16 april in een referendum uitspreken over de vraag of president Erdogan meer macht krijgt.

Turkse minister wil hoe dan ook het woord
Turkse minister wil hoe dan ook het woord (Foto: ANP)

Zorg faalde bij hulp moordenaar Els Borst

Hulpverleners betrokken bij de zorg van Bart van U. - de moordenaar van Els Borst - zijn in gebreke gebleven doordat ze geen informatie met elkaar uitwisselden. Daardoor viel niet in te schatten hoe ernstig zijn situatie was. Hoewel de hulpverleners zich aan de normen en wet- en regelgeving hielden, zette niemand dat stapje extra om een compleet beeld te krijgen.

Dat staat in een dinsdag verschenen rapport van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ). Van U. doodde in 2014 politica Els Borst en een jaar later zijn zus Loïs. Hij heeft een lange geschiedenis met psychische problemen.

Van U. is wat in de hulpverlening een "zorgmijder" wordt genoemd: iemand die weigert mee te werken aan zijn behandeling. Juist dan hebben zorgverleners de taak om een volledig beeld te krijgen, meldt de IGZ. "Dat is bij de heer Van U. te weinig gebeurd."

Geen compleet beeld
De vele zorgverleners die betrokken waren bij Van U. zagen slechts een deel van zijn ziektebeeld. "Zij zagen als het ware een foto, een momentopname, en niet het complete beeld, de film. Ze hadden weinig oog voor het verloop van zijn psychische problemen en benutten onvoldoende de informatie van de familie." Hierdoor hadden de betrokken zorgverleners geen compleet beeld van de psychische toestand. Ook had de overdracht tussen de zorgaanbieders volgens de IGZ beter gekund en soms ook gemoeten.

Volgende week donderdag volgt de uitspraak in hoger beroep tegen Van U. Er is acht jaar onvoorwaardelijke cel en tbs met dwangverpleging tegen hem geëist.

Zorg faalde bij hulp moordenaar Els Borst
Zorg faalde bij hulp moordenaar Els Borst (Foto: ANP)

Iraaks leger dringt verder Mosul binnen

Het Iraakse regeringsleger heeft belangrijke voortgang geboekt bij de herovering van het westelijk stadsdeel van Mosul op Islamitische Staat. De soldaten wisten een belangrijk bolwerk van de terroristen in te nemen, een complex van overheidsgebouwen.

Het gaat om grote gebouwen waarin onder meer het provinciale bestuur is gehuisvest, deelde een woordvoerder van het leger mee. Het stadscentrum van Mosul is nog in handen van IS.

Mosul is de derde stad van Irak en het belangrijkste IS-bolwerk in het land. De stad nabij de grens met Turkije wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Tigris. Het regeringsleger heeft momenteel twee van de vijf bruggen in handen, waaronder de belangrijke Vrijheidsbrug. Het oostelijk stadsdeel werd na vier maanden strijd in januari door het leger ingenomen. In het westen wonen naar schatting 650.000 mensen.

Iraaks leger dringt verder Mosul binnen
Iraaks leger dringt verder Mosul binnen (Foto: ANP)

Kindermoordenaar schept via dark web op

Een negentienjarige Duitser wordt verdacht van de moord op een negenjarig kind. In een filmpje op het dark web zou hij over de moord hebben opgeschept. Iemand zag dat en waarschuwde de politie. Die vond het slachtoffer, maar niet de dader. Het is niet bekend wat er precies in het filmpje te zien was.

Het kind werd maandagavond vermoord in de kelder van een rijtjeshuis in Herne, in de buurt van Dortmund. Ongeveer twee uur later vond de politie daar het stoffelijk overschot. De moordenaar is op de vlucht en de politie in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft dinsdag zijn foto verspreid.

Kindermoordenaar
Kindermoordenaar schept via dark web op

Bertens 'gratis' naar tweede ronde masterstoernooi Indian Wells

Goed nieuws voor fans van tennisster Kiki Bertens. De 25-jarige Nederlandse staat eindelijk weer eens in de tweede ronde van een toernooi op de WTA Tour. Een bijzonder grote uitdaging was dat overigens niet, want op het masterstoernooi van Indian Wells is Bertens als achttiende geplaatst en alle geplaatste speelsters krijgen een 'bye' in de eerste ronde.

Het gaat nog niet zo best met Bertens in 2017. Ze won in Hobart in januari twee partijen, maar ging er in Auckland, Sint Petersburg, Doha, Dubai en op de Australian Open telkens in de eerste ronde uit. In Indian Wells speelt ze in de tweede ronde tegen Belinda Bencic of Tsvetana Pironkova.

Vorig jaar ging de Nederlandse er op het masterstoernooi in de eerste ronde uit en dus heeft ze nauwelijks punten te verdedigen. Dat betekent dat het een ideaal moment zou zijn om de vorm te hervinden, want dat kan een mooie stijging op de wereldranglijst opleveren. Als ze die vorm hervindt speelt ze in de eventuele vierde ronde overigens waarschijnlijk tegen Serena Williams, die voor het eerst sinds de Australian Open weer in actie komt. 

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Zoals Sargon zelf zegt in de video; beter laat dan nooit. Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, bloggen over voedsel is racistisch, Siri (Apple) en Alexa (Amazon) seksueel lastigvallen is 'problematisch' en de bots zijn te passief in hun reacties, gebrek aan diversiteit op tv leidt tot IS, Schotse nationalisten zijn racisten, geld verdienen aan memes gebeurt enkel door blanken en Emma Watson's tieten zijn politiek.

Klik hier voor de video.

Facebook doet aangifte tegen BBC

Facebook heeft aangifte gedaan tegen de BBC, nadat de Britse zender onderzoek had gedaan naar kinderporno op het netwerk. Volgens de omroep wilde Facebook zien wat de verslaggevers hadden gevonden, als voorbereiding op een interview. Toen ze dat stuurden, deed Facebook aangifte wegens het verspreiden van kinderporno.

De BBC had een paar jaar al onderzoek gedaan naar pedofielen die gesloten Facebookgroepen gebruikten om foto's met elkaar te delen. Na die onthullingen werd een van de pedofielen veroordeeld tot vier jaar celstraf. Facebook zei toen de aanpak te verbeteren.

Controleren

Om te controleren of Facebook de aanpak echt had verbeterd, meldde de BBC honderd mogelijk illegale foto's en pagina's bij de beheerders. Het ging om pagina's voor pedofielen, foto's van kinderen in seksuele poses en een shot uit een misbruikfilmpje. Van de honderd foto's werden er maar achttien verwijderd. De overige 82 bleven volgens Facebook binnen de grenzen. Daaronder was de scene uit het filmpje.

De BBC ontdekte ook dat vijf veroordeelde pedofielen een Facebook-account hadden, ook al mag dat niet van Facebook. Ondanks de melding door de BBC werden de profielen niet weggehaald.

Aangifte

De BBC legde de uitkomsten voor aan kinderbeschermers en politici, die zeiden dat ze erg geschokt waren. Een directeur van Facebook zei vorige week dat hij bereid was tot een interview, op voorwaarde dat hij eerst kon zien wat Facebook volgens het onderzoek niet had verwijderd. De BBC deed dat en Facebook verwijderde de inhoud alsnog, maar stapte ook naar justitie. "Het is tegen de wet om beelden van kindermisbruik te verspreiden. Toen de BBC ons zulke beelden sturen, hebben we de richtlijnen gevolgd en aangifte gedaan", verklaarde het bedrijf. Het interview werd bovendien afgelast.

De BBC zegt in een reactie: "Het feit dat Facebook beelden op hun site in een verhaal over hun aanpak doorstuurt naar de politie is buitengewoon. Vermoedelijk was de leiding niet bereid om uit te leggen waarom deze beelden op Facebook beschikbaar zijn."

Facebook doet aangifte tegen BBC
Facebook doet aangifte tegen BBC (Foto: BuzzT)

Cuevas wint ATP-toernooi São Paulo voor derde keer op rij

Tennisser Pablo Cuevas heeft voor de derde keer op rij het ATP-toernooi van São Paulo gewonnen. De Uruguyaanse gravelbijter sloeg de Spanjaard Albert Ramos Viñolas van zich af in een partij die door regenval over twee dagen verspreid werd.

Ramos-Viñolas had zondag de tiebreak in de eerste set gewonnen, maar bij een 3-3 stand in de tweede set besloot de organisatie het voor die dag voor gezien te houden. Maandag ging men verder en Cuevas leek uitstekend geprofiteerd te hebben van de lange pauze. Hij trok set twee naar zich toe en was ook in het derde bedrijf de beste: 6-7 (3), 6-4, 6-4.

Voor Cuevas, de mondiale nummer dertig, is het de zesde toernooizege uit zijn carrière, waarbij alle zeges op gravel behaald werden. 

Alonso vreest Red Bull het meest

Wat Fernando Alonso betreft moet de concurrentie van Red Bull Racing zich zorgen maken om het Oostenrijkse Formule 1-team. De Spanjaard verwacht dat het team van Max Verstappen en Daniel Ricciardo in Australië sterk aan de start zal verschijnen.

"Ik vrees Red Bull nog wel het meest. Vorige week waren het alleen nog maar tests, we hebben eigenlijk nog niks van ze gezien", vertelt Alonso tegenover Marca. In Barcelona werkte Red Bull rustig haar eigen programma af, zonder daarbij zeer snelle rondetijden te noteren. "Ze doen het altijd op dezelfde manier met die tests, en dan staan ze straks in Australië met een auto die totaal niet te vergelijken is met waar ze nu mee gereden hebben. Voorspellingen over hoe dicht ze bij Mercedes kunnen komen doe ik nog niet, maar wel weet ik dat ze er tijdens deze tests nog helemaal niet hoefden te staan."

Alonso en zijn team McLaren kenden zelf bepaald geen lekkere eerste testweek en dat erkent de Spanjaard uiteraard ook. "Dat mensen pessimistisch zijn kan ik volledig begrijpen, het ging immers niet echt lekker. Het slaat echter nergens op om te denken dat we laatste zullen worden, we hebben wel veel nuttige informatie verzameld. In Australië gaat het er pas echt om", aldus Alonso, die tussen neus en lippen door ook nog even laat weten dat hij begonnen is met een autobiografie. 

Boilesen: "Ik zou nooit voor het geld naar Ajax zijn gegaan"

Toen Nicolai Boilesen medio 2016 naar FC Kopenhagen verkaste, was hij al een tijdje persona non grata bij Ajax.

Boilesen droeg onder trainer Frank de Boer zelfs de aanvoerdersband, maar de linksback werd teruggezet naar Jong Ajax toen hij medio 2015 een aanbieding van de Amsterdammers weigerde. "Er werd een beeld van mij gecreëerd dat ik heel veel geld wilde hebben. Terwijl ik nooit een echte aanbieding heb gekregen", zegt Boilesen tegenover Telesport.

"Ik had een afspraak met de trainer dat ik na dat seizoen weg mocht. Vervolgens hadden we een gesprek van vijf minuten, waarin werd gezegd dat ik toch niet mocht vertrekken. Ik zei: 'we hebben toch een afspraak?'. Toen werd naar buiten gebracht dat ik meer geld wilde hebben en dat zij daarom niet met mij wilden verlengen. Terwijl dat helemaal niet zo zat."

Boilesen werd naar eigen zeggen neergezet als geldwolf. "Kijk, als ik voor het geld zou kiezen was ik nooit naar Ajax gegaan", aldus Boilesen, die het met Kopenhagen in de zestiende finales van de Europa League opneemt tegen Ajax. "Toen ik 17 jaar was kon ik naar veel grotere clubs, qua naam en qua geld. Pas de dag dat ik bij Ajax tekende wist ik wat ik zou gaan verdienen. Geld is nooit een drijfveer geweest."

Het verhaal van Boilesen, die vorige maand voor het eerst in actie kwam sinds zijn laatste duel voor Ajax in mei 2015, staat haaks op de uitleg van Ajax. Marc Overmars en Frank de Boer hebben na twee jaar echter niet de behoefte om te reageren op de uitspraken van Boilesen.

Gerommel Etna op Sicilië in De Bilt te meten

Het gerommel van de Etna op Sicilië, die vorige week maandag voor het eerst dit jaar lava spuwde, kan tot in De Bilt worden gemeten. Dat meldt seismoloog Läslo Evers op de website van het KNMI. Evers doet onderzoek naar infrageluid en verricht metingen met speciale apparatuur.

Infrageluid is geluid met zo'n lage frequentie dat het niet hoorbaar is, maar wel bijvoorbeeld ramen kan doen trillen. Onderzoekers meten infrageluid met behulp van microbarometers, die hele kleine variaties in luchtdruk registreren. Ook gebruiken ze voor het meten laagfrequente microfoons.

Evers aanvaardt woensdag officieel het ambt van deeltijdhoogleraar seismo-akoestiek aan de TU Delft. Evers wijst erop dat door onderzoek met microfoons in de oceanen veel belangrijke informatie kan worden verkregen die op een andere manier moeilijk te verzamelen is. Als voorbeeld noemt hij onder meer de temperatuur in de diepere wateren.

Gerommel Etna op Sicilië in De Bilt te meten
Gerommel Etna op Sicilië in De Bilt te meten (Foto: ANP)

Rechter vraagt Azealia Banks te arresteren

Een rechter in New York heeft maandag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Azealia Banks. Dit omdat de rapster niet kwam opdagen op een zitting over een incident in 2015 waarbij Banks in de borst van de beveiligingsbeambte van een discotheek had gebeten.

Volgens Page Six had de 25-jarige New Yorkse haar advocaat gebeld en hem gevraagd haar te verexcuseren omdat ze momenteel in Frankrijk bij de Paris Fashion Week is. "Ik kan morgen wel komen, als de rechtbank dat echt nodig vindt", zo las de verklaring van Banks aan de rechter. Ook legde haar advocaat uit dat Banks zich had vergist in de datum.

Maar rechter Kathryn Paek was niet tevreden met die uitleg en het gedrag van Banks en vaardigde een arrestatiebevel uit tegen de rapster. Dat betekent dat Banks bij terugkeer naar de VS in de boeien zal worden geslagen.

Rechter vraagt Azealia Banks te arresteren
Rechter vraagt Azealia Banks te arresteren (Foto: BuzzE)

CBS: Armlastige oudere sterft uit

Verreweg de meeste 65-plussers van nu zitten er financieel veel warmer bij dan de senioren twintig jaar geleden. Ze hebben meer eigen vermogen en hebben maandelijks hogere inkomsten dan toen, omdat ze vaker een eigen huis hebben en een beter pensioen opbouwden. Het aandeel arme ouderen daalde de afgelopen twintig jaar "spectaculair" van 20 procent tot minder dan 4 procent.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepresenteerd. Begin 2016 leefden er in Nederland 3,1 miljoen mensen die ouder zijn dan 65 jaar. Dat zijn er ruim 1 miljoen meer dan begin 1996.

Tussen 1995 en 2008 kregen ouderen meer te besteden. Dat kwam onder meer door de verhoging van de AOW, het staatspensioen. Ook hebben mensen vaker een aanvullend pensioen. Vanaf 2009 ging de koopkracht van ouderen er door de economische crisis wel op achteruit, meer dan bij de doorsnee bevolking. Ook het aantal ouderen met een schuld is gestegen van 1 naar 5 procent.

Uitsterven

Toch is het vermogen en inkomen in 2016 van de meeste ouderen veel beter dan ooit, stelt Peter Hein van Mulligen van het CBS. "De oude arme mensen zijn letterlijk aan het uitsterven", zegt Van Mulligen. Vaak zijn dat weduwen, met een klein pensioen of alleen AOW. De nieuwe 65-plussers - de babyboomers van vlak na de Tweede Wereldoorlog - zorgen ervoor dat ouderen in Nederland welvarender zijn dan elders in Europa, stelt Van Mulligen.

De helft van alle ouderen had in 2015 een eigen woning; twintig procent meer dan twee decennia terug. Dat zorgde voor een stijging van het eigen vermogen van de ouderen naar gemiddeld 86.500 euro. Dat is vijf maal zo hoog als van een doorsnee huishouden. Twintig jaar geleden was het vermogen van 65-plussers met ongeveer 22.000 euro juist kleiner dan een gemiddeld huishouden.

Zowel mannen als vrouwen worden nog steeds ouder dan voorheen. Wel blijkt dat ongeveer 60 procent van de ouderen te zwaar is. Twintig jaar geleden was dat nog niet de helft.

CBS: Armlastige oudere sterft uit
CBS: Armlastige oudere sterft uit (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: meer opklaringen

De maartse maan, brengt kwaad weer aan.

Goodmorning! Vanmorgen klaart het vanuit het noorden op. Er kan nog wel wat regen vallen, maar in de middag moet het nagenoeg overal droog zijn. Het wordt vandaag tussen de 5 en 9 graden. Er waait een zwak windje, dat eerst uit het noorden komt, maar later vanuit verschillende richtingen. 

 Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:12
Zon onder: 18:29
Zonkracht: 2/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
321 Keizer Constantijn de Grote laat per decreet de Dies Solis (dag van de zon) de tegenwoordige zondag tot officiële rustdag uitroepen in het West-Romeinse Rijk.
1936 Duitsland start remilitarisatie van het Rijnland, daarmee het verdrag van Versailles overtredend.
1941  De Duitse onderzeebootkapitein Günther Prien, kapitein van de U-47 komt samen met zijn bemanning om het leven.
1942 De Nederlandse mijnenveger Eland Dubois wordt door de eigen bemanning tot zinken gebracht nadat het schip was gespot door een Japans verkenningsvliegtuig.
1945 Bij Woeste Hoeve vindt een aanslag op commissaris-generaal Rauter plaats; als represaille worden 250 mensen gefusilleerd.
1968 De BBC vertoont voor het eerst het nieuws in kleur.
2009 Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA lanceert het Kepler Space Observatory, een satelliet om planeten die net als de Aarde bewoonbaar kunnen zijn op te sporen.

Blind_Guardian was in Bergen-Belsen en maakte daar deze foto (Foto: Blind_Guardian)
Blind_Guardian was in Bergen-Belsen en maakte daar deze foto (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Republikeinen presenteren zorgverzekeringswet

De Republikeinen hebben maandag hun nieuwe plannen gepresenteerd om Obamacare op de schop te nemen. Het huidige zorgstelsel wordt daarin binnen drie jaar voor een groot deel vervangen door een nieuw systeem. De belangrijkste wijziging is dat Amerikanen niet meer verplicht verzekerd moeten zijn voor ziektekosten. Boetes voor onverzekerden komen te vervallen.

Met een nieuwe zorgverzekeringswet gaat een langverwachte wens van veel Republikeinen en president Donald Trump in vervulling. Daarvoor moet de nieuwe wetgeving wel door het Congres geloodst worden. Het is niet zeker of in de Senaat genoeg steun voor het plan is, ondanks een kleine Republikeinse meerderheid.

Het nieuwe ziektekostenstelsel moet de overheid minder geld gaan kosten.

Republikeinen presenteren zorgverzekeringswet
Republikeinen presenteren zorgverzekeringswet (Foto: ANP)

Europa lanceert nieuwe satelliet

Europa is verder gegaan met de bouw van een netwerk van satellieten die de aarde in de gaten moeten houden. Vanuit Frans-Guyana werd in de nacht van maandag op dinsdag de sonde Sentinel-2B gelanceerd. Het is de tweelingbroer van een satelliet die in 2015 was vertrokken, de Sentinel-2A.

De beide satellieten kunnen onder meer helpen bij landbouw. Ze zien vanuit de ruimte hoe gezond gewassen zijn. Regeringen kunnen daarmee hongersnoden voorspellen en voorbereidingsmaatregelen nemen. De sondes kunnen ook ontbossing meten en de gevolgen van een overstroming of een vulkaanuitbarsting in kaart brengen.

De sondes maken deel uit van een groot Europees project, dat Copernicus heet. De satellieten houden samen continu het land, de oceanen en zeeën en de dampkring in de gaten. Wetenschappers kunnen continu en nauwkeurig zien waar het zeeijs is, hoe warm het zeewater is, hoeveel ozon en methaan er in de dampkring zitten, waar de bodem daalt en hoe het klimaat verandert. Alle gegevens worden gratis beschikbaar gesteld, zodat iedereen ermee aan de slag kan. Het kost ongeveer 8 miljard euro.

Europa lanceert nieuwe satelliet
Europa lanceert nieuwe satelliet (Foto: ANP)

Lekker slimme politiek

Gekleed in een kort rokje, strak shirt en een iets te ver opengeknoopt bloesje zitten Rowena en Angelique (dames die heel duidelijk de 18 al zijn gepasseerd en voor wat betreft hun uiterlijk menig mannenhoofd op hol doen slaan) naast elkaar op de bank. Een beetje schaapachtig lezen ze de vraag welke aan hun beide voor wordt gelegd. “In welk land wordt het grootste gedeelte van de Tour de France gereden?” Een lichte paniek is in hun ogen zichtbaar, en er ontstaat tussen deze twee dames een korte discussie. Na een paar onduidelijke en onlogische argumenten zijn ze er uit. Volgens hun is het antwoord: Duitsland.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.