Can wint eerste EK-goud, Vastenburg zonder medaille

Yasemin Can heeft op schier eenvoudige wijze het eerste goud op het EK Atletiek in Amsterdam gepakt. De Turkse liep na iets meer dan 2 kilometer weg bij de concurrentie en verslapte daarna nauwelijks meer. Zodoende wist ze de concurrentie simpel te verschalken.

Op de tweede plaats eindigde Dulce Felix. De Portugese versnelde samen met landgenote Sara Moreira om zo een groot deel van de concurrentie er af te krijgen. Jip Vastenburg kon deze aanval niet pareren en raakte op dat moment de kans op een medaille kwijt. Het brons ging naar een Noorse, Karoline Grovdal. Vastenburg moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de achtste plaats. Er waren geen grote eindsprints, de kaarten waren door de vroege aanvallen ook redelijk vroeg geschud. De winnende tijd van Can was uiteindelijk 31:12.

Nog een tegenvaller voor de Nederlandse equipe was dat Menno Vloon op het polsstokhoogspringen definitief niet verder kwam dan 5.35 en daardoor de finale misloopt. Desalniettemin was het een prima prestatie van de Nederlander, die outdoor dit seizoen niet over 5.50 kwam.

Can wint eerste EK-goud (Pro Shots / Action Images)
Can wint eerste EK-goud (Pro Shots / Action Images)