J Borlee uitgeschakeld, Gaisah naar finale

Mexicanobakker

Op het EK atletiek in Amsterdam gaan de Nederlanders vrolijk verder met goed presteren. Waren de Nederlandse sprintdames erg sterk op de 200 en 400 meter eerder deze ochtend, was het nu Ignisious Gaisah die zich met een keurige sprong kwalificeerde voor de finale verspringen. Toch is het niet alleen maar feest in de lage landen: De Belgen zijn een stuk wisselvalliger. Bijvoorbeeld Jonathan Borlee, die net als zijn zusje op de 200 meter de halve finale niet wist te bereiken.

Het laatste loopnummer van de dag was de 400 meter. De enige Nederlander die deelneemt, Marvinlee Bonevacia, is  al gekwalficeerd. Jonathan Borlee was misschien wel de meest verrassende naam die zich nog niet gekwalificeerd had. De Belg zou dat ook niet doen. In zijn serie wist hij niet onder de 47 seconden te lopen, wat hem niet meer dan een zesde plaats opleverde. Ook als tijdsnelste kon hij niet meer door en zo is het een zware domper voor hem. De Belgen zullen dus moeten hopen op zijn broer Kevin.

Bij het verspringen weinig verrassingen. Ignisious Gaisah kwam tot 7.97. Dit was niet goed genoeg voor directe kwalificatie, maar hij hoorde wel bij de beste 12. Ook werd het derde onderdeel van de tienkamp afgewerkt. De tienkampers moesten de kogel ver genoeg zien te krijgen. Een grote kanshebber voor een medaille is door de vele afwezigen Mihail Dudas en hij gooide een persoonlijk record. Ook Eelco Sintnicolaas kon eindelijk gematigd tevreden zijn, met drie worpen over de 14 meter. 14.47 was wat hij uiteindelijk mocht laten optekenen. Pieter Braun ging naar 13.83. De Belg Thomas van der Plaetsen viel tegen en lijkt zo weer iets minder kans te hebben op het podium terwijl zijn landgenoot van Alphen het onderdeel won en zo hoop houdt op de olympische limiet.