'Medewerking Moskou aan onderzoek MH17'

Justitie in Rusland is bereid met Nederlandse collega's samen te werken bij het onderzoek naar de omstandigheden waaronder vlucht MH17 op 17 juli 2014 boven Oekraïne neerstortte. De Russen hebben die toezegging gedaan aan een delegatie van het Nederlandse Openbaar Ministerie en de Nederlandse politie.

Dat meldt het Russische persbureau Tass woensdag. De Nederlandse delegatie overlegt dinsdag en woensdag met de autoriteiten in Moskou over de verdere uitvoering van het rechtshulpverzoek dat aan de Russen is gedaan voor het onderzoek naar de verantwoordelijken en daders van de crash.

Een Russische woordvoerder van justitie zei dat zijn land 'alle vereiste wettelijke assistentie zal verlenen die nodig is voor een volledig en objectief onderzoek' naar het neerstorten van vlucht MH17.

Eerste resultaten
Na de zomer worden de eerste resultaten gepresenteerd van het strafrechtelijk onderzoek. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het dan om het wapen waarmee het passagiersvliegtuig in Oekraïne is neergeschoten en de exacte locatie vanwaar het wapen is afgevuurd. Het onderzoek naar het wapen en de locatie waar het is gebruikt, is volgens het OM in een vergevorderd stadium.

Bij de vliegramp kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

'Medewerking Moskou aan onderzoek MH17'
'Medewerking Moskou aan onderzoek MH17' (Foto: ANP)