Nederlanders starten goed op EK atletiek

Mexicanobakker

Het EK atletiek 2016 in Nederland is begonnen en de Nederlanders laten zich dan ook meteen zien. Alle vrouwen op de loopnummers hebben zich voorlopig gekwalificeerd en ook bij de tienkampers is het voorlopig een redelijke dag. Vooral de persoonlijke records van Laura de Witte en Eefje Boons waren hoogtepunten voor de Nederlandse equipe.

De dag begon met de 100 meter op de tienkamp, waar Eelco Sintnicolaas wat tegenviel en laatste werd in zijn heat. Pieter Braun, een iets mindere loper, was de heat ervoor maar vier honderdste trager. Op het verspringen was het opnieuw moeilijk voor Sintnicolaas terwijl Braun al zijn beste seizoensafstand haalde bij de eerste sprong. Een van de concurrenten voor een medaille, de Pool Wiesolek, liet drie foutsprongen noteren en kon dus een serieus resultaat vergeten.

Bij het kogelslingeren deden geen Nederlanders mee, maar er was wel een verrassing. De nummer 3 van het WK, de Franse Alexandra Tavernier, wist geen afstand te noteren en kon dus naar huis. Op dat moment werden de series van de 100 meter horen gelopen. Boons verraste daar met de snelste tijd in haar serie: 13.07, waarmee ze bijvoorbeeld de Belgische Anne Zagre voor bleef.

Op de 200 meter lieten de Nederlanders zich ook zien. In de eerste serie was Laura de Witte de snelste met een persoonlijk record van 23.25, waarna in de tweede serie Jamille Samuel ook de snelste was in een tijd van 23.06. De Nederlanders maken dus voorlopig een sterke indruk, wat ook gunstig is met het oog op de estafettes. Ook op het museumplein werd vandaag gesport: De discuswerpsters mochten hun kwalificatie afwerken en deden dat met redelijk succes: De limiet stond niet al te scherp en zo behaalden veel werpers al de finale.

Op de 100 meter voor mannen waren de Nederlanders andermaal op dreef. Hensley Paulina en Solomon Bockarie kwamen allebei tot een tijd waarmee ze direct door konden naar de halve finale, wat overigens niet echt verrassend was. Daarna was het aan de vrouwen om de 400 meter te lopen. Nicky van Leuveren kwam als eerste Nederlandse op de baan en liep in 52.47 naar de snelste tijd in haar serie. Ook Lisanne de Witte was de snelste in haar serie in 52.84. Olympische limieten waren er dus nog niet, maar plaatsing voor de halve finale wel.

De ochtendsessies zijn nog niet afgelopen. Zo zijn er nog kwalificaties voor de 400 meter bij de mannen en het verspringen. Ook zijn een deel van de discuswerpers nog bezig..