Goud Jorien Ter Mors op 1000 meter

Jorien ter Mors heeft voor het eerst in haar carrière goud gewonnen op het WK afstanden. De schaatsster, die dit combineert met het shorttracken, was in het Russische Kolomna de Amerikaansen Heather Richardson-Bergsma en Brittany Bowe te snel af.

Ter Mors moest als eerste van de favorieten van start en deed dat overtuigend in een 1.14,73 wat een nieuw baanrecord betekende. Alle vrouwen beten daarop haar tanden stuk. Richardson-Bergsma kwam met 1.14,94 nog het dichtste bij, terwijl wereldrecordhoudster Bowe in de slotrit tekort kwam in de slotronde en in 1.15,02 op plek drie kwam. De andere Nederlandse dames, Ireen Wüst en Marrit Leenstra, kwamen met de zesde en zevende plaats niet in de buurt van het erepodium.

Voor Ter Mors is het na haar twee gouden medailles (1500 meter en ploegenachtervolging) op de Olympische Spelen van Sochi haar derde grote titel in het langebaanschaatsen. Vorig seizoen kwam ze niet in actie doordat ze was overtraind, waarna ze dicht jaar met onder meer een Nederlands record op de 1000 meter weer sterk terug kwam. Ze zal tot de Spelen van 2018 dit nog blijven combineren met het shorttracken, waarin ze tot de sub-top behoord.