Duitse migranten vaak tegen vluchtelingen

Niet alleen autochtone Duitsers, maar ook Duitsers met een migratie-achtergrond zijn kritisch over de grote stroom vluchtelingen die het land binnenkomt. De vijandigheid onder moslims is bijna net zo wijdverspreid als onder de rest van de bevolking. Dat schrijft Het Laatste Nieuws, op basis van berichtgeving in de Franfurter Allgemeine.

De gerenommeerde Duitse krant ging in Hamburg op onderzoek uit en had weinig moeite om kritische mensen met een niet-autochtone achtergrond te vinden. Arts Gürol Salk, van Turkse afkomst, roept op tot sluiting van de grenzen met 'hekken, muren of met militairen'. Hij ergert zich aan vluchtelingen die 'ons overrompelen' en 'zonder enig onderscheid het land binnenkomen'.

Islamisering
De arts ziet het toenemende gevaar voor terreur van moslimextremisten. Hij vertelt dat hij Turkije jaren geleden verliet vanwege de uitdijende islamisering. 'Hoe vreemd moet het dan voor de Duitsers niet zijn om te zien hoe culturen uit Syrië en Noord-Afrika het land overspoelen?', vraagt hij zich af.

Duitsers met een migratie-achtergrond staan kritisch tegenover het opnemen van vluchtingen, blijkt uit onderzoek van de krant Welt am Sonntag: 40 procent wil dat Duitsland minder vluchtelingen opneemt, 24 procent vindt zelfs dat Duitsland helemaal geen asielzoekers meer moet opvangen. De cijfers wijken weinig af van wat de rest van Duitsland vindt.

Onbehagen
De migranten voelen een soort onbehagen. De 19-jarige Sinem Yamam vreest de Islamitische Staat. Hij is bang dat er zich onder de vluchtelingen aanhangers van de terreurclub bevinden. 'Samen met de vluchtelingen komen alle mogelijke wereldproblemen op ons af', zegt Oguzhan Inan. Een Turkse man die al dertig jaar in Duitsland woont, zegt dat de vluchtelingen vooral komen vanwege de sociale uitkeringen. 'Merkel krijgt mijn stem niet. Het is haar schuld dat we ons niet meer veilig voelen.'

Sommige migranten stellen dat niet de vluchtelingen het probleem zijn, maar criminele, jonge Noord-Afrikanen. Zelfs in de moskee hangen nu bewakingscamera's, vanwege diefstallen. Arts Gürol Salk gelooft niet dat de integratie van 'onopgeleide vluchtelingen' kan slagen. Bij de volgende verkiezingen stemt hij op de conservatieve anti-immigratiepartij AfD (Alternative für Deutschland).

Asielzoekers
Asielzoekers na hun aankomst in Duitsland.