FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 februari 2016

'Kenia gaat wintersportmedaille winnen, beloofd.'

Op de Jeugd Olympische Winterspelen begon zaterdag het alpineskiën en daar was een exotische deelneemster te zien. Sabrina Simader vertegenwoordige Kenia op de super-G, waarop ze verdienstelijk 23e werd. 

De 17-jarige Simader is geboren in Kenia, maar verhuisde op 3-jarige leeftijd met haar moeder al naar Oostenrijk. Daar begon ze vrijwel gelijk te skiën en dat doet ze nu nog altijd met veel plezier. Op de Spelen in Lillehammer kreeg ze tijdens haar wedstrijd ondersteuning van chef de mission Philip Boit. De oplettende wintersportliefhebber zal die naam niet onbekend voorkomen en inderdaad, dat is de Keniaan die in 1998 in Nagano tijdens de Spelen op de langlaufloipes acte de présence gaf.

Boit traint tegenwoordig potentiële langlaufers in Kenia, met rollerski's. "Toen ik nog actief sporter was voorspelde ik wel eens dat er binnen tien jaar een gouden medaille zou zijn voor een Keniaanse wintersporter. Mensen lachten wat en zeiden dat ik een grap maakte", zegt Boit tegenover insidethegames"Nu zie ik echter dat mijn droom toch ergens naartoe lijkt te gaan. Als ik Sabrina op haar 17e al zo zie skiën denk ik dat ze op haar 20e een medaille kan winnen. Dat beloof ik. Ze woont en traint in Oostenrijk, waarom zou ze over twee jaar dan geen medaille kunnen winnen?", zo klinkt het ambitieus. 

Boit praat met Simader tijdens de Jeugdspelen (Foto: YIS/Jed Leicester)
Boit praat met Simader tijdens de Jeugdspelen (Foto: YIS/Jed Leicester)

Ter Mors in openingsrit 1.500 meter

Jorien ter Mors moet morgen bij de Wereldkampioenschappen afstanden in Kolomna al in de openingsrit van de 1.500 meter in actie komen. Ireen Wüst start al in de tweede rit.

Ter Mors treft in haar rit de Canadese Josie Spence. Wüst moet het opnemen tegen de Chinese Liu Jing. Beide moeten al vroeg in actie komen omdat de startvolgorde is gebasseerd op de Wereldbekerwedstrijden van dit seizoen, en daarop kwamen beide dames niet in actie.

Marrit Leenstra kan wachten tot de laatste rit, waarin ze zal rijden tegen Martina Sablikova. In de voorlaatste rit staan de Amerikaanse dames Brittany Bowe en wereldrecordhoudster Heather Richardson-Bergsma aan de start.

Op de laatste WK-dag in Rusland staan ook nog twee keer de 500 meter voor mannen en twee massastarts (mannen en vrouwen) op het programma.

Palestijnse tiener gedood na steekincident

Israëlische troepen hebben zaterdag een Palestijns meisje van zeventien doodgeschoten in Hebron, op de Westelijke Jordaanoever. Het meisje had een mes getrokken en wilde insteken op een militair, meldt het Israëlische leger. Het incident vond plaats bij de Grot van de Patriarchen, een religieuze plaats die onder moslims bekendstaat als de Ibrahimi-moskee.

De laatste tijd zijn er vaker zulke aanvallen, waarbij Israëliërs het doelwit zijn van schiet- en steekincidenten en opzettelijke aanrijdingen. Palestijnen protesteren daarmee onder meer tegen de groei van joodse nederzettingen in bezet gebied. Bij dergelijke aanvallen zijn sinds begin oktober 27 Israëliërs gedood. In dezelfde periode doodde het Israëlische leger 158 Palestijnen, van wie er 102 een aanval pleegden. De overigen kwamen om bij gewelddadige protesten tegen Israël.

Palestijnse tiener gedood na steekincident
Palestijnse tiener gedood na steekincident (Foto: ANP)

John Travolta favoriet bij Cuba Gooding Jr.

John Travolta is sinds kort de favoriete tegenspeler van Cuba Gooding Jr. De twee spelen samen in de miniserie American Crime Story: The People v. O.J. Simpson en dat heeft diepe indruk gemaakt op Gooding Jr.

Travolta probeerde continu de sfeer luchtig te houden ondanks het beladen onderwerp van de serie. "Behalve dat we vaak samen zongen, vond ik zijn verhalen erg vermakelijk", zegt Gooding Jr. tegen People. Travolta vertelde hem onder meer over zijn rol in de sitcom Welcome Back, Kotter en zijn vriendschap met Michael Jackson.

De tiendelige serie gaat over de rechtszaak tegen O.J. Simpson die in 1995 terechtstond voor de moord op zijn ex-vrouw Nicole Simpson Brown en haar minnaar. Cuba Gooding Jr. speelt de rol van de voormalig American football-ster, terwijl Travolta in de huid kruipt van zijn advocaat Robert Shapiro.

John Travolta favoriet bij Cuba Gooding Jr.
John Travolta favoriet bij Cuba Gooding Jr. (Foto: BuzzE)

Van Gerwen, Van de Pas en Klaasen naar achtste finales Dutch Dart Masters

Jelle Klaasen, Michael van Gerwen en Benito van de Pas hebben zich geplaatst voor de laatste zestien voor de Dutch Dart Masters. Voor Remco van Eijden zit het toernooi erop hij verloor van Adrian Lewis. 

Klaasen opende de avond tegen Kevin Painter en begon ijzersterk. Hij kwam 4-0 voor, maar daarna stokte de machine. Painter pakte de drie volgende legs, maar met een uitstekende 114-finish werd het 5-3 voor Klaasen. De Brabander maakte even later het karwei alsnog vakkundig af.

Van Gerwen won vrij gemakkelijk van John Henderson. Het werd 6-3. De titelverdediger kwam 5-0 voor, maar moest toch toezien hoe Henderson nog een paar legs kon pakken. Ook Benito van de Pas had een goede avond. Hij won met 6-2 van Mark Webster. 

Remco van Eijden had weinig in te brengen tegen Adrian Lewis. Hij verloor met 6-1. Voor Gary Anderson zit het toernooi er ook op. De wereldkampioen verloor met 6-4 van Mervyn King. Zondagmiddag gaat het toernooi verder met de achtste finales. Zondagavond zijn de kwartfinales, halve finales en finale. 

Uitslagen Dutch Dart Masters - tweede ronde - avondsessie

Jelle Klaasen (10) 6-4 Kevin Painter
Kim Huybrechts (5) 2-6 Devon Petersen
Michael Smith (2) 6-3 Gerwyn Price
Michael van Gerwen (1) 6-3 John Henderson
Gary Anderson (12) 4-6 Mervyn King
Benito van de Pas (13) 6-2 Mark Webster
Adrian Lewis (6) 1-6 Remco van Eijden
Peter Wright (3) 6-4 Stephen Bunting

Achtste finales - zondagmiddag

Michael van Gerwen v Justin Pipe
Dave Chisnall v Ritchie Edhouse
Devon Petersen v Mervyn King
James Wade v Benito van de Pas
Michael Smith v Mensur Suljovic
Simon Whitlock v Jelle Klaasen
Adrian Lewis v Terry Jenkins
Peter Wright v Daryl Gurney

Kettingbotsing in bittere kou in VS

Bij een verkeersongeluk op een autosnelweg in de Amerikaanse staat Pennsylvania zijn zaterdag tientallen voertuigen op elkaar gereden. Amerikaanse media spreken van zeker twee doden en enkele tientallen gewonden. Tientallen andere mensen die ongedeerd waren maar niet verder konden rijden, moesten naar opvangcentra worden gebracht vanwege de bittere kou.

Het ongeluk deed zich voor rond 09.45 uur lokale tijd, op ongeveer 120 kilometer ten noordwesten van Philadelphia. De autoriteiten onderzoeken of stuifsneeuw een rol heeft gespeeld.

Kettingbotsing in bittere kou in VS
Kettingbotsing in bittere kou in VS (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 13/02/2016

Naast het duel tussen Heracles Almelo en AZ werden er vanavond nog drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Vitesse won met 3-0 van sc Heerenveen terwijl FC Twente met 0-1 te sterk was voor Roda JC. De Graafschap speelde met 0-0 gelijk tegen  Willem II waardoor het nu van de laatste plaats af is.

Vitesse

3 - 0

sc Heerenveen

 20' Olijnyk
 44' Kazaisjvili
 53' Kazaisjvili(pen)
   
 
 Gele kaart: , St.Juste, Bijker, Otigba, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.234
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Kashia
v.d.Werff
Kruiswijk (Diks/46)
Ota
Nakamba
Yeini
Baker
Rashica (Nathan/72)
Kazaisjvili (Zhang Y N/86)
Olijnyk
  Mulder
v.Anholt
Otigba
Bijker
Cavlan
St.Juste (v.d.Boomen/77)
Thorsby (Zahovic/60)
v.d.Berg
Zeneli
Veerman (Te Vrede/67)
Larsson

Roda JC

0 - 1

FC Twente

     62' Ede
 
 Gele kaart: , Mokotjo, (FC Twente)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 15.012
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Milec
Buijs
Swinkels
Gullón (Ngombo/81)
Zjoekov (Rutjes/86)
Inceman
Faik (Peterson/70)
v.Hyfte
Poepon
v.Duinen
  Marsman
Ter Avest (Bijen/ 79)
Andersen
Uvini
Schilder (v.d.Lely/ 46)
Gutiérrez
Ziyech
Mokotjo
Ede
El Azzouzi (Zawada/86)
Cabral

Willem II

0 - 0

De Graafschap

 
 Gele kaart: , Kaak, Cicek, (De Graafschap)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.d.Struijk
Wuytens
Peters
Achenteh
Ojo
Falkenburg
Haemhouts
Hupperts (Ondaan/61)
Ogbeche
Andersen (Andrade/80)
  Jurjus
Straalman (Koolhof/68)
Pröpper
v.d.Pavert
Cicek (Tesselaar/88)
Will
Kaak
Smeets
Driver
Vermeij
Peters (Kabasele/77)

'Saudi-Arabië stuurt militairen naar Turkije'

Saudi-Arabië stuurt mogelijk militairen naar Turkije om van daaruit "indien nodig" Syrië te kunnen binnentrekken. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu zaterdag gezegd, meldt de regeringsgezinde Turkse krant Yeni Safak.

Saudi-Arabië stationeert volgens Çavusoglu in ieder geval enkele gevechtsvliegtuigen op de Zuid-Turkse vliegbasis Incirlik, die niet ver van Syrië ligt. Hoeveel toestellen er onderweg zijn kon de minister niet zeggen. Riyad heeft zijn luchtaanvallen op Islamitische Staat (IS) onlangs hervat.

Turkije en Saudi-Arabië voelen wel voor een operatie op Syrische bodem van de internationale coalitie die onder leiding van de Verenigde Staten de strijd met IS in Irak en Syrië heeft aangebonden. "Als het van zo'n strategie komt, kunnen Turkije en Saudi-Arabië zich bij een landoperatie aansluiten", zei Çavusoglu.

'Saudi-Arabië stuurt militairen naar Turkije'
'Saudi-Arabië stuurt militairen naar Turkije' (Foto: ANP)

17-jarige koopt 900 anjers voor medeleerlingen

De 17-jarige Hayden Godfrey besloot om dit jaar op de Sky View High School in Smithfield iets bijzonders te doen voor Valentijnsdag. Hij kocht van z’n spaargeld 900 anjers en deelde die uit aan alle vrouwelijke leerlingen op de school. Hij zou het plan al bedacht hebben toen hij aan zijn eerste jaar bezig was.

De voorgaande jaren deelde hij ook al anjers uit, maar hield het toen nog bescheiden bij ongeveer dertig anjers.  Tegen de Amerikaanse zender KUTV vertelt hij: “Ik vond dat zoveel mogelijk mensen gelukkig moesten zijn op Valentijnsdag”.

Om het uitdelen soepel te laten verlopen werkte hij samen met de schooladministratie en een stuk of twintig vrijwlligers om de bloemen over alle vrouwelijke medeleerlingen te verdelen. Op zijn Facebookpagina schrijft hij: “Ik denk dat niets ter wereld het gevoel kan evenaren als je elke vrouw in je leven een bloem ziet vasthouden terwijl ze door de school heen lopen.” 

 

So I did a thing today.Today I passed out 900 carnations, one to every girl at SVHS and it was totally worth it. I don...

Geplaatst door Hayden Godfrey op donderdag 11 februari 2016

Zeldzaam puntverlies voor Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain is er zaterdagavond niet in geslaagd om Lille over de knie te leggen. Zonder Zlatan Ibrahimovic werd in het Parc des Princes niet gescoord. Het is pas de vierde keer dit seizoen dat PSG genoegen moet nemen met een gelijkspel. De overige 22 competitiewedstrijden werden allemaal winnen afgesloten. Ondanks het puntenverlies heeft de Parijse miljoenenploeg nog altijd 25 punten voorsprong op nummer twee AS Monaco.

In eigen stadion kreeg Jean-Kévin Augustin de eerste goede mogelijkheid voor PSG. Hij speelde in plaats van Zlatan Ibrahimovic, die gespaard werd voor het duel met Chelsea (dinsdag). Keeper Vincent Enyeama voorkwam dat Lille vroeg in de wedstrijd op achterstand kwam. Even later kon Edinson Cavani net niet goed bij een voorzet van Ángel Di María komen.

Terwijl Lille met name via een spelhervatting voor het Parijse doel kwam, was de gastheer in de slotfase van de eerste helft weer dicht bij een treffer. Layvin Kurzawa zag zijn kopbal van de doellijn worden gehaald door Rio Mavuba. Ook in de tweede helft kwam er veel gevaar van PSG, waar Di María en Cavani goede mogelijkheden lieten liggen.

In de slotminuten lag Enyeama opnieuw in de weg, dit keer bij een poging van Cavani. Kurzawa raakte met een kopbal de paal, al was de vlag al omhoog gegaan wegens buitenspel. Lille pakte zodoende een belangrijk puntje in de strijd tegen degradatie. De ploeg staat nu twaalfde in Ligue 1.

Chelsea rekent overtuigend af met Newcastle United

Chelsea heeft zaterdagavond in eigen huis op overtuigende wijze afgerekend met Newcastle United. Op Stamford Bridge werd het 5-1. Chelsea doet dit seizoen allerminst aan klantenbinding. De ploeg van trainer Guus Hiddink wist in december vorig voor het laatst een thuisoverwinning te boeken.

De laatste weken grossiert Chelsea in gelijke spelen, waardoor het The Bleus maar niet lukt om te stijgen op de ranglijst. Het zo gewenste Champions League-voetbal komt serieus in gevaar. De erfenis van José Mourinho blijkt vooralsnog een zware. Met Newcastle United treft Chelsea een geschikte tegenstander om het begin van een zegereeks in te luiden. The Magpies speelde tot nu toe twaalf uitwedstrijden in de Engelse premier League. Hiervan gingen er maar liefst negen verloren.

Bij Chelsea kreeg middenvelder Eden Hazard weer eens een basisplaats. De Belg werd de afgelopen wedstrijden gepasseerd ten faveure van Nemanja Matić. De eerste helft was er één van veel spektakel. In de vijfde minuut werd de score al geopend. Na een goede actie van Willian ontving Diego Costa diens steekpass. De Spanjaard met Braziliaanse roots aarzelde niet, en werkte de bal koel binnen.

Amper twee minuten later breidde Chelsea de score alweer uit. Na een foute pass en miscommunicatie in de Newcastle-defensie onderschepte Pedro de bal en kwam oog in oog met doelman Rob Elliot. De Spanjaard verzaakte niet en benutte de kans. Hierbij kwam de ellende voor Newcastle United niet ten einde, want in de vijftiende minuut was het opnieuw raak. Ditmaal was het Willian die binnenwerkte, nadat hij de bal had ontvangen van Diego Costa die met een slim steekballetje de Newcastle United-verdediging te kijk zette.

Na rust was het wederom Chelsea dat de klok sloeg. Het publiek kon voor het eerst in lange tijd genieten van de verrichtingen van de Bleus. In de 59e minuut was het Pedro die tekende voor zijn tweede treffer van de avond en de score meermaals uitbreidde. Na een lange bal van Fabregas kreeg hij de bal onder controle, en deed wat hij in de eerste helft ook al niet naliet: scoren. Na wederom slecht verdedigen van Newcastle United kon ook Elliot niet meer pareren.

De machteloosheid van Chelsea werd gekenmerkt door de goal van Bertrand Traoré in de 83e minuut. Vanaf zijn invalbeurt werd hij constant gezocht door zijn ploeggenoten die hem duidelijk het geluk gunden. Chelsea kon naar zijn zin handelen, terwijl Newcastle United machteloos toekeek. Wel redde Andros Townsend vlak voor tijd nog de eer. De aanvaller schoot na een goede dribbelactie mooi binnen. Hierna controleerde Chelsea de wedstrijd, terwijl Newcastle United alleen maar kon tegenhouden. Het speelde een wervelende negentig minuten en bood het publiek vermaak.

Thicke wil juridische kosten niet betalen

Aan de slepende plagiaatzaak rond de hitsingle Blurred Lines komt maar geen einde. De nazaten van Marvin Gaye willen ook een vergoeding voor de juridische kosten die ze tot nu toe hebben gemaakt, maar de advocaat van Robin Thicke en Pharrell Williams zegt dat ze niet van plan zijn om de geëiste 3,5 miljoen dollar te betalen, meldt The Hollywood Reporter.

Vorig jaar maart bepaalde de rechter dat Thicke en Williams voor Blurred Lines stukken hadden gekopieerd uit Gaye's Got To Give It Up. Dat resulteerde uiteindelijk in een schadevergoeding van 5,3 miljoen dollar, plus vijftig procent van de inkomsten die Thicke en Williams in de toekomst nog aan het nummer verdienen. Afgelopen januari begon een hoger beroep, waarin de erfgenamen van Gaye ook compensatie voor de gemaakte kosten eisten.

Howard King, de advocaat van Thicke en Williams, heeft de rechter gevraagd het verzoek van de nazaten van Gaye af te wijzen of anders het gevraagde bedrag aanzienlijk te verlagen.

Thicke wil juridische kosten niet betalen
Thicke wil juridische kosten niet betalen (Foto: BuzzE)

Onrust in Schilderswijk; zes aanhoudingen

In de Haagse Schilderswijk is sprake van een onrustige, gespannen situatie waarbij veel politie op de been is. Twitteraars melden dat boze jongeren met vuurwerk gooien. Ook zijn winkelruiten ingegooid en was de kreet 'Allah akbar' te horen.

Boze jongeren zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de aanhouding van een 15-jarig moslimmeisje, vorige week. Het meisje zou 'zonder aanleiding' zijn opgepakt. Vandaag werd echter duidelijk dat de politie in opdracht van het Openbaar Ministerie ingreep met de bedoeling om de uitreis van een jongere naar Syrië te voorkomen.

Verzetsbeweging Movement X had echter een protestactie aangekondigd en daar is gehoor aan gegeven. Twitteraars melden dat groepen jongeren zich verzamelen bij het Hobbemaplein. Ook rondom het politiebureau aan de Heemstraat zou het onrustig zijn. Jongeren zouden met stenen hebben gegooid naar agenten. Inmiddels is de ME te paard gearriveerd.

In juli was het dagenlang onrustig in de Schilderswijk door rellende jongeren. Dat was kort nadat de Arubaan Mitch Henriquez om het leven kwam als gevolg van politiegeweld.

Update 18.47 uur
Volgens Twitteraars, onder wie verslaggever Alexander Bakker van De Telegraaf, zou het vooral gaan om kinderen die met stenen gooiden. Op alle hoeken van het Hobbemaplein staan ME-busjes en de kinderen worden naar huis gestuurd. 'Waar zijn de ouders?', vraagt de journalist zich af.

Update 21.55 uur
De Haagse politie meldt dat er zes aanhoudingen zijn verricht na een oproep om te demonstreren op de Hoefkade. De burgemeester stond die locatie niet toe. Het Huygenspark werd als alternatief geboden, maar tot een daadwerkelijke demonstratie kwam het daar niet.

Wel verzamelden zich tientallen personen op de Hoefkade en op het Hobbemaplein. De politie verzocht iedereen die locaties te verlaten. Drie mannen (25, 29 en 30 jaar) zijn aangehouden omdat ze geen gehoor gaven aan dat bevel. Nabij het Hobbemaplein werden drie jongens van 14 jaar aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Het trio gooide stenen naar een voorbijrijdende tram en gooide een ruit van een abri in.

De politie meldt verder nog dat er direct na de aankondiging van de demonstratie werd gezorgd voor 'verbinding in de wijk'. Wijkagenten gingen in gesprek met de wijkbewoners en legden de situatie uit. Ook bezocht de politie de diverse moskeeën en gingen buurtvaders de straat op om in gesprek te gaan met jongeren.

Tankstation levert auto's verkeerde brandstof

Een tankstation in Wilnis heeft automobilisten zaterdag enige tijd verkeerde brandstof geleverd doordat een fout was gemaakt bij de bevoorrading. Een tankwagen had per abuis verkeerde brandstof in de opslag gepompt, bevestigde een woordvoerder van Shell een bericht van RTV Utrecht.

De vergissing werd zaterdag gemaakt bij het tankstation van Shell aan de Mijdrechtse Dwarsweg in Wilnis (provincie Utrecht). Hoeveel auto's verkeerde brandstof hebben getankt en welke brandstoffen waren omgewisseld, kon de woordvoerder zaterdagavond niet zeggen. Volgens hem werd "vrij snel" ontdekt dat er iets was misgegaan. Het tankstation ging direct dicht.

De ANWB meldt dat de Wegenwacht in elk geval twee auto's heeft geholpen die in de problemen waren geraakt.

Tankstation levert auto's verkeerde brandstof
Tankstation levert auto's verkeerde brandstof (Foto: ANP)

Voetgangers beschoten met blaaspijltjes

Twee voetgangers zijn op de Golden Gate Bridge bij San Francisco beschoten met pijltjes uit een blaaspijp, melden Amerikaanse media zaterdag op gezag van de politie.

Een agent werd vrijdag door een voorbijganger gewaarschuwd dat een man in een been was geraakt. Een pijltje van 12,5 centimeter zat ongeveer 5 centimeter diep in zijn vlees, berichtte de krant San Francisco Chronicle. Terwijl de man verzorgd werd, kwam een vrouw aanlopen die onder de knie was geraakt door een pijltje.

Beide slachtoffers konden ter plekke worden behandeld. De politie heeft beelden van bewakingscamera's opgevraagd om te achterhalen wie de pijltjes heeft afgeschoten.

Voetgangers beschoten met blaaspijltjes
Voetgangers beschoten met blaaspijltjes (Foto: ANP)

Uitslag Heracles Almelo - AZ

In een spectaculair duel in de Eredivisie heeft AZ met 3-6 gewonnen van nummer drie Heracles Almelo. Met name in de tweede helft vielen de doelpunten als rijpe appelen van de boom. Door de zege klimt AZ op de ranglijst naar plek vier met 37 punten uit 23 duels en staat hiermee nog maar een puntje achter Heracles.

Heracles Almelo

3 - 6

AZ

39' Bruns
67' Fledderus
74' Weghorst
  4' Janssen
32' Henriksen (pen)
34' Van Overeem
64' Jahanbakhsh
80' Bruns (e.d.)
84' Rienstra
 
Gele kaart: Pelupessy, Zomer, Darri (Heracles Almelo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.096
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Pelupessy
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns (Van Ooijen/90)
Heerkes (Vujicevic/33)
Bel Hassani
Kada (García/70)
Weghorst
Darri
  Rochet
Johansson
Vlaar
S.Wuytens
Haps (Ouwejan/86)
Van Overeem (Ortíz/68)
Henriksen
Rienstra
Jahanbakhsh
Janssen
Dos Santos (Haye/85)

'Kerk moet duidelijker stelling nemen'

Paus Franciscus heeft de Rooms-Katholieke Kerk in Mexico opgeroepen duidelijker stelling te nemen tegen de drugskartels in het land. In een toespraak tot de Mexicaanse bisschoppen zei hij zaterdag dat de drugshandel een niet te onderschatten uitdaging vormt voor de ethiek en beschaving.

De omvang van het drugsprobleem verlangt van de katholieke leiders meer dan slechts algemene veroordelingen, zei de paus. Nodig zijn 'een profetische moed' en maatschappelijke inzet van de kerk. De paus riep de geestelijken ook op de oorspronkelijke bewoners van het land te eerbiedigen.

In Mexico woedt al jaren een bloedige oorlog tussen de staat en de machtige drugskartels, waarin van beide kanten gruweldaden worden begaan. Het geweld heeft in de afgelopen tien jaar naar schatting honderdduizend levens geëist.

Paus: Kerk moet duidelijker stelling nemen
Paus: Kerk moet duidelijker stelling nemen (Foto: ANP)

Immers kwaad na inbraak: "Je komt aan de beurt"

Terwijl Lex Immers nog in zijn bed lag in Cardiff is zijn huis in Leidschenveen vanochtend leeggehaald, en daar is de voetballer (uiteraard) heel boos over. Vanmiddag deelde de huurling van Feyenoord meteen een foto van de inbrekers via zijn Instagram-account.

De foto die Immers deelde was afkomstig van zijn bewakingssysteem. De voetballer ventileerde meteen ook zijn woede met de wereld via Instagram. Ook laat hij de daders weten dat ze er niet zomaar mee weg zullen komen: "Nooit aan mijn spullen zitten, want dan kom je vanzelf aan de beurt."

"Ze staan er lekker op. En de auto van deze eikels is ook te zien", zo voegde Immers er aan toe. Het Twitter-account van feyenoordpings.nl kreeg een andere opvallende foto van de vrouw van Immers. Daarop is duidelijk te zien dat de inbrekers niet bang waren van de camera.

Premier Australië herschikt regering

De Australische premier Malcolm Turnbull neemt zijn kabinet op de schop. Het is al de tweede herschikking in de vijf maanden dat Turnbull de regering leidt.

Turnbull ontkwam niet aan een stoelendans omdat een minister zijn ontslag had ingediend, twee andere bewindslieden met pensioen zijn gegaan en nog twee anderen moesten aftreden wegens politieke schandalen. De liberale premier probeert verwoed het verdeelde kabinet, dat hij leidt sinds hij zijn partijgenoot Tony Abbott in september onttroonde, tot een eenheid te smeden.

Turnbull hoopt dat de nieuwe regeringsploeg hem helpt in oktober de parlementsverkiezingen te winnen. Zijn Liberale Partij en coalitiegenoot de Nationale Partij staan er volgens opiniepeilers goed voor.

Premier Australië herschikt regering
Premier Australië herschikt regering (Foto: ANP)

Teleurstellend begin ijshockeyers op Jeugdspelen

De Nederlandse ijshockeyers Ties van Soest en Maree Dijkema zijn teleurstellend begonnen aan de Jeugd Olympische Winterspelen. In het Noorse Lillehammer doen de twee mee aan de Skills Challenge, waar op zes verschillende onderdelen punten gehaald moeten worden. Zaterdag stonden de eerste twee onderdelen op het programma: Fastest Lap en Shooting Accuracy.

De onderdelen kennen een knock-outsysteem met zestien deelnemers. Van Soest begon bij het snelschaatsen tegen de Duitser Erik Betztold en ging gelijk met een volle seconde verschil onderuit. Bij het precisieschieten ging het niet heel veel beter en moest hij al in de eerste ronde zijn meerdere erkennen in de Noor Sander Dilling Hurrod. Na twee van de zes onderdelen staat Van Soest op de dertiende plek.

Dijkema kwam bij het snelschaatsen ruim te kort tegen de Noorse Millie Rose Sirum. Bij het nauwkeurig schieten maakte ze vervolgens simpelweg geen kans tegen de Australische Madison Poole. Dijkema staat met nog vier onderdelen te gaan op de elfde plek in het klassement. 

Zanger Eddy Wally begraven

Honderden Belgen hebben zaterdag afscheid genomen van Eddy Wally. De vorige week overleden zanger is na een druk bezochte rouwdienst bijgezet in het graf van zijn vrouw, die in 2012 overleed.

De 83-jarige Wally werd volgens Vlaamse media onder luid applaus de Sint-Laurentiuskerk in Zelzate binnengebracht. Tijdens de dienst, die werd bijgewoond door talloze bekende Vlamingen, prees de priester de charmes van Wally. Volgens hem bracht de zanger mensen samen en brachten zijn liedjes troost.

Speciaal voor de uitvaart had de gemeente drie grote schermen op het plein voor de kerk geplaatst. Zaterdagmorgen stonden daar al honderden fans te wachten. In totaal was plaats voor zo'n 3500 mensen. In de kerk was alleen plaats voor familie, bekenden en collega's.

Zanger Eddy Wally begraven
Zanger Eddy Wally begraven (Foto: BuzzE)

Bobsleester Schneiderheinze na 10 jaar wereldkampioene als pilote

Bobsleester Anja Schneiderheinze heeft zich mogen laten kronen tot nieuwe wereldkampioene. In het Oostenrijkse Igls was de Duitse na vier runs duidelijk de beste: in run vier noteerde ze de derde tijd, in alle andere runs was ze de snelste. Ze werd in 2005 al wereldkampioene als remster van Sandra Kiriasis, met wie ze ook olympisch goud won in 2006.

Dit keer kwam de 37-jarige Schneiderheinze in actie met de pas 20-jarige remster Annika Drazek, in plaats van vaste remster Erline Nolte. De Duitse ging de vierde en laatste run al in met een grote voorsprong en kon zich een tweetal fouten dus wel veroorloven. De Canadese Kaillie Humphries bleef met remster Melissa Lotholz het dichtst in de buurt en pakte op 0,33 seconden zilver. Elana Meyers Taylor en Lauren Gibbs raasden op 0,49 seconden naar het brons.

Sanne Dekker werd achterin de Oostenrijkse slee van Christina Hengster zesde, nadat het duo in de eerste run nog hard gecrasht was. De Belgische Elfje Willemsen werd negende op de baan die voor haar simpelweg te kort is om mee te kunnen doen om de medailles.

Turken bestoken Koerden in Noord-Syrië

Het Turkse leger heeft zaterdag de luchtmachtbasis Menagh in het noorden van Syrië bestookt met granaten. Koerdische strijders hadden het militaire vliegveld eerder deze week veroverd op Syrische rebellen. Ze kregen daarbij steun van Russische gevechtsvliegtuigen.

De basis ligt ten noorden van de stad Aleppo, niet ver van de Turkse grens.

Turkije beschouwt de milities van de Koerdische Democratische Eenheidspartij (PYD), die de basis hebben ingenomen, als een terroristische organisatie.

Turken bestoken Koerden in Noord-Syrië
Turken bestoken Koerden in Noord-Syrië (Foto: ANP)

Samsom waarschuwt voor te grote instroom

PvdA-voorman Diederik Samsom waarschuwt voor een te grote toestroom van vluchtelingen. Een onbeheersbare instroom van mensen doet de gemeenschap uiteenvallen, zo stelde hij zaterdag in zijn toespraak op het partijcongres van de PvdA in Amersfoort.

De Nederlandse verzorgingsstaat moet nieuwkomers kunnen opnemen en integreren, benadrukte Samsom. Hij verdedigde zijn onlangs gepresenteerde plan om de vluchtelingencrisis aan te pakken.

Het PvdA-kopstuk sprak over een plan dat "ruimhartig toegang voor vluchtelingen creëert en de vluchtelingenstroom beheersbaar maakt. Zonder mensensmokkel, zonder verdrinkingen." Hij zei te streven naar een oplossing die verantwoordelijkheid toont voor de mensen die hier naartoe komen, maar ook voor de "mensen die hier al zijn".

Samsom waarschuwt voor te grote instroom
Samsom waarschuwt voor te grote instroom (Foto: ANP)

Koenders tegen Kerry: samen tegen IS

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft zaterdag gesproken met zijn Amerikaanse collega John Kerry, in de marge van de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München. Dat ging onder meer over de versterkte Nederlandse inzet in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak.

"Internationale samenwerking is van groot belang in de strijd tegen terrorisme. De enige manier om zo'n veelkoppig monster met de grond gelijk te maken, is door samen op te trekken. Daarin toont de VS zich eens te meer weer bondgenoot van Europa", zegt de minister.

Kerry verwelkomde Nederland als achttiende land in de Internationale Support Groep voor Syrië. Deze kerngroep van landen sloot onder leiding van de Verenigde Staten en Rusland tijdens de München Veiligheidsconferentie het akkoord dat in een staakt-het-vuren en humanitaire toegang voor Syriërs moet voorzien. Daartoe gaat de kerngroep, inclusief Nederland, vanaf woensdag opnieuw om de tafel. "Een wankele kast vergt extra spijkers. Die moeten we samen met de meest betrokken landen de komende weken slaan", aldus Koenders.

Koenders tegen Kerry: samen tegen IS
Koenders tegen Kerry: samen tegen IS (Foto: ANP)

Russische rakettenkruiser naar Syrië

Rusland stuurt nog een oorlogsschip van de Zwarte Zee naar de Middellandse Zee. De met kruisraketten uitgeruste kruiser Seljoni Dol gaat voor de kust van Syrië voor anker en "deelname aan gevechtshandelingen wordt niet uitgesloten", zei een militaire woordvoerder zaterdag tegen het persbureau RIA Novosti.

Rusland voert sinds eind september luchtaanvallen uit op tegenstanders van het regime in Damascus. Ook zijn aanvallen uitgevoerd met kruisraketten. Volgens het Westen worden daarbij vooral leden van de gematigde oppositie en ook burgers getroffen.

De commandant van de Russische luchtmacht, generaal Viktor Bondarev, heeft de luchtaanvallen geprezen. Niet alleen het Syrische regeringsleger, maar ook de westelijke militaire coalitie die strijdt tegen terreurorganisaties in Irak heeft daar profijt van, zei hij.

Russische rakettenkruiser naar Syrië
Russische rakettenkruiser naar Syrië (Foto: ANP)

Cruijff: "Ik sta bij rust 2-0 voor"

Het gaat de goede kant op met Johan Cruijff, dat heeft de legendarische voetballer zaterdagochtend via een verklaring laten weten. Bij Cruijff werd in oktober longkanker geconstateerd en sindsdien staat hij onder intensieve medische begeleiding. De behandelingen slaan dus goed aan.

"Na verschillende behandelingen kan ik zeggen dat de resultaten zeer positief zijn. Ik heb het gevoel dat ik bij rust met 2-0 voor sta, maar de wedstrijd is nog niet afgelopen", zo liet Cruijff via zijn foundation weten. 

"Met dank aan het uitstekende werk van de artsen, de steun van de mensen en mijn positieve instelling", zo vulde Cruijff aan. "Ik weet zeker dat ik uiteindelijk zal winnen."

Schippers snelt naar supertijd op 60 meter

Dafne Schippers heeft tijdens ISTAF Indoor in Berlijn een wereldtijd gelopen op de 60 meter. De Nederlandse snelde in de series al naar een zeer rappe 7,04 seconden, maar in de finale kwam ze al na 7,00 seconden over de finish.

Met haar tijd evenaarde Schippers het stokoude nationale record van Nelli Cooman, die daar in 1986 in Madrid Europees kampioene mee werd. Naast Cooman deelt Schippers haar tijd nu ook met de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown, die er in 2010 de wereldtitel mee pakte. Slechts acht vrouwen waren nog ooit sneller dan Schippers. Het wereldrecord is met 6,92 seconden in handen van de Russische Irina Privalova, die tussen 1993 en 1995 de vier snelste tijden ooit liep.

Op de 60 meter horden liet de Fransman Dimitri Bascou met 7,41 seconden eveneens een knap staaltje sprinten zien. Niet meer dan twaalf atleten legden die afstand ooit sneller af. Op de 60 meter bij de mannen werd Churandy Martina met 6,66 seconden derde. De winst ging in 6,53 naar de veteraan Kim Collins uit St Kitts & Nevis. 

Schaatsers grijpen naast medailles op Jeugdspelen

De Nederlandse schaatsers hebben tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen geen medailles gewonnen op de 500 meter. In het Vikingskipet in Hamar gingen alle zes sprintmedailles naar Azië.

Bij de dames was Isabelle van Elst de beste Nederlandse. Met tijden van 40,52 en 40,74 seconden liet ze in beide omlopen de vijfde tijd noteren, wat haar uiteindelijk dan ook plek vijf opleverde. Elisa Dul zette tijden van 41,05 en 40,90 op het bord en dat bleek aan het eind genoeg voor de negende plaats. Goud was er zoals verwacht voor de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun, die met 39,30 en 39,36 oppermachtig was. Het Chinese duo Han Mei (+0,78 seconden) en Li Huawei (+1,09) bleven zelfs als enigen binnen de twee seconden van World Cup-schaatster Kim en pakten zilver en brons.

Van Kim Min-sun gaan we in de komende jaren nog veel horen... (Foto: Getty)

Slechts één van de twee Nederlanders haalde bij de heren de top-10. Met 37,44 en 37,14 kwam Daan Baks tot de tiende plek in het eindklassement. 37,41 en 37,73 brachten Louis Hollaar de dertiende stek. Ook hier ging het goud naar de grote topfavoriet. Er stond inderdaad geen maat op supertalent Li Yanzhe. Ter illustratie: van de 27 deelnemers waren er drie die erin slaagden (nipt) onder de 37 seconden te duiken, maar Li liet 35,98 en 35,96 noteren. Kazuki Sakakibara uit Japan moest op 2,02 seconden genoegen nemen met zilver, voor Chung Jae-woong uit Zuid-Korea (+2,18).

...en dat geldt ook voor Li Yanzhe (Foto: Getty)

Heerts: zzp-schap ondermijnt sociale stelsel

Dat werkgevers hun werknemers steeds meer inruilen voor zzp'ers leidt tot een ondermijning van het sociale stelsel. Daarvoor waarschuwt FNV-voorzitter Ton Heerts zaterdag bij EenVandaag.

"Ik voorspel dat als deze race to the bottom doorgaat, er over tien jaar geen solidair systeem meer is. Dan kijken we allemaal terug en dan zeggen we o ja, o ja dat is gebeurd", zegt hij.

De werkgever heeft volgens hem door het groeiend aantal zelfstandigen 'niets meer met de mensen die voor hem werken'.

Heerts, die in mei als voorzitter bij de FNV vertrekt: "Waar vroeger een werkgever nog trots was op zijn werknemers zet hij nu alle risico's buiten de deur. Hij heeft er alleen nog belang bij of hij winst kan maken van het feit dat mensen eigenlijk onderbetaald worden. In dit geval zelfstandige ondernemers."

Heerts: zzp-schap ondermijnt sociale stelsel
Heerts: zzp-schap ondermijnt sociale stelsel (Foto: ANP)

Aboutaleb: opvolging Samsom niet aan de orde

Een eventuele opvolging van PvdA-voorman Diederik Samsom is niet aan de orde. Dat benadrukte prominent partijgenoot Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, zaterdag op het PvdA-partijcongres in Amersfoort.

Aboutaleb reageerde op het pleidooi van PvdA-dissident Jacques Monasch om bijvoorbeeld hem naar voren te schuiven als lijsttrekker voor de volgende verkiezingen.

"Samsom is een zeer intelligent man. Monasch is een bijzonder intelligente man. Iedereen mag zeggen wat hij wil zeggen", sprak Aboutaleb. Hij noemde de zet van Monasch een verrassing. "Ik neem er kennis van."

Aboutaleb wilde niet zeggen of hij zich kandidaat gaat stellen voor het lijsttrekkerschap. Hij stelde dat hij nog graag langer burgemeester van Rotterdam wil zijn.

Aboutaleb: opvolging Samsom niet aan de orde
Aboutaleb: opvolging Samsom niet aan de orde (Foto: ANP)

'Vermeer NSB-man': "Ik ben erin geluisd"

Een man die donderdag tijdens de Premier League Darts uitgebreid op de foto stond met een bordje met de tekst 'Kenneth NSB' zegt dat hij erin geluisd is. Met het bordje werd gewezen op de actie van enkele zogenaamde fans tijdens Ajax - Feyenoord, waar een pop die Vermeer voor moest stellen opgehangen werd.

Tijdens het darten in Newcastle stonden een aantal figuren grijnzend op de foto met hun creaties. Het voornaamste voorbeeld daarvan was het literaire hoogstandje 'Kenneth NSB', met een beeldige tekening van een aan een galg hangend persoon erbij. De immer snuggere Marco Beumer uit Hoofddorp toonde zijn blijdschap door met zijn kunstwerk op de foto te gaan, vergezeld van een trotse grijns en een bijzonder stoere middelvinger. 

Beumer was samen met ene Neill Shepherd uit Purmerend aanwezig - ze hebben hun namen overigens zelf kenbaar gemaakt - en werden vergezeld door ene René. Shepherd blijkt de zogenaamde 'chef spandoeken' te zijn bij 'Vak 410' - het groepje luidruchtige Ajacieden dat bij de gemiddelde Nederlander vooral bekend staat om zaken waar een fatsoenlijke voetbalfan zich graag van distantieert. De spandoekenchef was ook voor het avondje darts flink in de weer geweest. Nadat hij zijn brein eens goed liet kraken bedacht hij de volgende schitterende slagzin om mee op tv te komen: 'Kenneth Vermeer Hangen!'.

Beumer, die met zijn schilderachtige bordje op de foto ging, zegt echter dat hij erin is geluisd. "Het was niet mijn bordje!", zo probeert hij afstand te nemen van de situatie. Hij stond weliswaar apetrots op de foto, maar zijn bordje was het zeker niet. "Ik ben erin geluisd", zegt hij ook nog, waarbij hij niet wil zeggen hoe dat dan gebeurd moet zijn. "Ik wil niet afgeschilderd worden als racist, want dat ben ik niet."

Polen tegen term 'Pools vernietigingskamp'

Polen wil af van de term 'Poolse vernietigingskampen', als er wordt verwezen naar de nazikampen Auschwitz-Birkenau, Sobibor en Treblinka. Dat heeft de Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro zaterdag gezegd. Als het aan hem ligt, wordt het gebruik van de term strafbaar .

"Polen worden over de hele wereld vervloekt, alsof zij degenen zijn die de Holocaust op hun geweten hebben, alsof er in Polen Poolse concentratiekampen en gaskamers waren", aldus Ziobro. "Deze leugen moet stoppen." De kampen lagen weliswaar op grondgebied van Polen, maar het land was destijds bezet door Hitler-Duitsland.

Polen tegen term 'Pools vernietigingskamp'
Polen tegen term 'Pools vernietigingskamp' (Foto: ANP)

Frankrijk wil niet meer vluchtelingen opnemen

Frankrijk wil niet meer vluchtelingen opnemen dan de 30.000 die eerder zijn afgesproken. "Daartoe zijn wij bereid, maar niet meer", zei de Franse premier Manuel Valls zaterdag in de wandelgangen van de veiligheidsconferentie in München.

Met deze opstelling laat de Franse regering de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de kou staan. Zij wil de Europese partners komende donderdag in Brussel onder druk zetten "contingenten" vluchtelingen op te nemen. Maar Frankrijk wil niet meer vluchtelingen opnemen dan 30.000 van de 160.000 die Europese landen hebben toegezegd onder elkaar te verdelen. "Frankrijk heeft nooit gezegd 'kom naar Frankrijk'," zei Valls.

Merkel moet meer landen bereid vinden op termijn meer vluchtelingen op te nemen, om Turkije te overreden de ongecontroleerde stroom vluchtelingen uit met name Syrië in te dammen.

Frankrijk wil niet meer vluchtelingen opnemen
Frankrijk wil niet meer vluchtelingen opnemen (Foto: ANP)

Southampton drukt Swansea verder in de problemen, Stoke wint en ziet Afellay uitblinken

Southampton heeft opnieuw drie punten gepakt in de Premier League. Het elftal van Ronald Koeman vergrootte in het Liberty Stadium de problemen voor Swansea City. Het werd 0-1. 

De eerste goede mogelijkheid was na zes minuten voor Graziano Pellè, die met een volley het doel van Swansea City onder vuur nam. Doelman Lukasz Fabianski stond echter op de goede plek. José Fonte was even later ook gevaarlijk, maar de aanvoerder miste het doel maar net met een kopbal.

Bij de thuisploeg kwam het grootste gevaar voor de pauze van Gylfi Sigurdsson. De IJslander had zijn vizier bij twee schietkansen echter niet op scherp staan. In de slotfase van de eerste helft voorkwam Fabianski dat Southampton met 0-1 ging rusten. Shane Long kopte namelijk recht tegen de Poolse keeper op.

In de tweede helft dacht Pellè het team van Ronald Koeman op voorsprong te zetten, maar teamgenoot Fonte maakte een overtreding op Fabianski. Na 70 minuten was het dan toch raak. James Ward-Prowse legde de bal op het hoofd van Long, die de bezoekers aan de leiding bracht.

Southampton, waar Jordy Clasie en Virgil van Dijk de hele wedstrijd speelden, klimt daardoor voorlopig naar de zesde plaats in de Premier League. Voor Swansea City komt de degradatiezone ondertussen steeds dichterbij. The Swans staan nu nog maar vier punten boven de streep.

Stoke City heeft met fraaie goals de uitwedstrijd van Bournemouth gewonnen. Aan de hand van Ibrahim Afellay werd de promovendus met 1-3 aan de kant gezet.


Bournemouth begon uitstekend aan de wedstrijd en jaagde Stoke over het hele veld. Maar door het voetballend vernuft van Xherdan Shaqiri, konden alle plannen van de promovendus na krap tien minuten de prullenbak in. De Zwitserse Albanees probeerde Jonathan Walters te bereiken met een crosspass, maar zag de bal weggewerkt worden. Omdat dit niet goed gebeurde kon Gilbert Imbula de bal oppikken en het leder achter goalie Artur Boruc volleren: 0-1.

Een prachtige steekbal van Afellay op Shaqiri in de 37e minuut, leek door die laatste bijna achter de doelman worden geschoten. De inzet van de rechtsbuiten week op het allerlaatste moment af, waardoor Boruc opgelucht adem kon halen. Vijf minuten na de rust wist Afellay zijn goede optreden bekronen. Walters speelde de Oranje international vrij, waarna de middenvelder op de rand van het strafschopgebied Boruc passeerde: 0-2. Joselu zorgde drie minuten daarna ook nog eens voor de 0-3.

De aansluitingstreffer van Matt Ritchie leek daarna nog Bournemouth de hoop te geven op een goed resultaat. Maar ondanks kansen voor Joshua King en Benikf Afobe, zat er niet meer in voor de thuisclub.

Frankrijk met miniem verschil langs Ierland op Six Nations

Frankrijk heeft ook haar tweede duel in de Six Nations weten te winnen. Een late try van Maxime Medard bleek voldoende om Ierland in een niet hoogstaand duel te verslaan. Het werd 10-9. 

Ireland stond bij rust wel 3-9 voor door drie benutte penalties van Johnny Sexton. De Ieren zagen in de eerste helft zowel Sean O'Brien als Dave Kearney geblesseerd uitvallen. In de tweede helft was het Frankrijk die bleef aanvallen. In de 70e minuut lukte het Frankrijk eindelijk om door de Ierse defensie heen te komen. 

Medard maakte de try en Jules Plisson benutte even later de conversie. Ierland lijkt nu drie titels op een rij te kunnen vergeten. Frankrijk blijft in de race voor de eerste titel sinds 2010. De Six Nations gaat vanavond verder met Wales tegen Schotland. Zondag wordt de tweede ronde afgesloten met Italië tegen Engeland. 

Nederlandse vrouwen pakken ook achtervolgingstitel

De Nederlandse schaatsvrouwen hebben, een dag na de mannen, bij het WK afstanden in Kolomna de wereldtitel op de ploegenachtervolging gepakt. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra bleven met een tijd van 2.58,12 nipt de Japanse dames voor. Het brons was voor het thuisland Rusland.

De Duitse vrouwen legden in de tweede van vier ritten de lat met 3.02,94 hoog, maar in de voorlaatste rit maakte regerend wereldkampioen Japan gehakt van die tijd (2.58,31) en bleven Rusland (3.02,61) ruim voor. De Oranje equipe moest in de slotrit vol aan de bak, waarbij Leenstra met in haar kielzog Wüst en De Jong razendsnel vertrok. Hierdoor werd het verschil met Japan direct gemaakt, maar in de slotronde sloeg wel de vermoeidheid toe bij Nederland. Leenstra ging in de laatste bocht bijna onderuit, maar wist met een laatste krachtsinspanning toch overeind te blijven en de wereldtitel nipt veilig te stellen.

Nog zes Republikeinen in presidentsrace VS

De strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten is weer een stukje overzichtelijker geworden. De Republikeinse kandidaat Jim Gilmore, een laagvlieger die nauwelijks steun had, is uit de strijd gestapt.

De 66-jarige Gilmore, oud-gouverneur van Virginia, kandideerde zich afgelopen zomer als zeventiende Republikein. Hij wist echter geen potten te breken. Gilmore mocht nauwelijks aan tv-debatten deelnemen en werd in veel nationale peilingen niet eens meegenomen.

Het Republikeinse deelnemersveld was na de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire al flink uitgedund; kandidaten die grofweg 1 tot 7 procent van de kiezers wisten te binden, staakten hun strijd. Maar Gilmore, die minder dan 0,1 procent scoorde, was tot de verbazing van velen nog altijd in de race.

Gilmore haalde in Iowa slechts twaalf stemmen en in New Hampshire 133. Hij wijt zijn slechte resultaten zelf aan de opzet van de tv-debatten. Gilmore kwalificeerde zich hier herhaaldelijk niet voor, omdat hij nauwelijks scoorde in de peilingen. Eerder deze week, na de voorverkiezingen in New Hampshire, staakten gouverneur Chris Christie en oud-zakenvrouw Carly Fiorina al hun strijd.

Nu Gilmore ook is gestopt, zijn er nog zes Republikeinen over: Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, Jeb Bush, John Kasich en Ben Carson. De zes kandidaten gaan vanavond weer met elkaar in debat bij tv-zender CBS News. Het is het negende tv-debat van de Republikeinen, precies een week voor de voorverkiezingen in South Carolina en kort daarna Nevada. Bij de Democraten zijn nog twee kandidaten in de race: Hillary Clinton en Bernie Sanders.

'Geheime dienst Moskou achter hack Bondsdag'

De hackers die begin vorig jaar wisten door te dringen in de computernetwerken van de Bondsdag, het Duitse parlement, handelden in opdracht van de Russische geheime dienst. Dat zeggen Duitse veiligheidsfunctionarissen tegen Der Spiegel, meldt het blad zaterdag.

De hackers verschaften zich toegang tot veertien servers, waaronder ook de hoofdserver van de Bondsdag. Ze wisten ook door te dringen tot een computer in het kantoor van bondskanselier Angela Merkel. Welke data op die manier zijn gestolen is volgens Der Spiegel nog altijd niet duidelijk.

Na de cyberaanval is het computersysteem helemaal vernieuwd.

'Geheime dienst Moskou achter hack Bondsdag'
'Geheime dienst Moskou achter hack Bondsdag' (Foto: BuzzT)

Mkhitaryan helpt Dortmund aan zege, Wolfsburg klaar voor Champions League

Borussia Dortmund blijft door een nipte zege op hekkensluiter Hannover 96 stevig op de tweede plek van de Bundesliga staan. De thuisploeg had aan één doelpunt voldoende (1-0).

In de openingsfase werd snel duidelijk dat Hannover naar Dortmund was gekomen om te verdedigen. De bezoekers zakten massaal terug, waardoor BVB het spel kon maken en kansen creëerde. Marco Reus was het dichtst bij de openingstreffer, want zijn vrije trap strandde tegen de doellat.

Dortmund bleef controle houden over de wedstrijd en ook Ilkay Gündogan kwam in scoringspositie. Zijn inzet werd gekeerd door doelman Ron-Robert Zieler, waardoor beide teams zonder doelpunten gingen pauzeren. In de tweede helft veranderde het spelbeeld nauwelijks en krulde Gündogan de bal net over het doel na een goede actie van Henrik Mkhitaryan.

Diezelfde Mkhitaryan zorgde een paar minuten later toch voor het eerste doelpunt. De 27-jarige Armeniër maakte met een fraai schot alweer zijn achttiende doelpunt van dit seizoen. Hij bereidde ook nog eens zeventien goals van teamgenoten voor. Hoewel Dortmund vervolgens nog wel op zoek ging naar de beslissing, bleef het bij 1-0. De ploeg van coach Thomas Tuchel heeft nu vijf punten achterstand op Bayern München, dat zondag een uitwedstrijd speelt tegen FC Augsburg.


Wolfsburg heeft in aanloop naar de Champions League-confrontatie met Gent, goede zaken gedaan. Het team won thuis met 2-0 van promovendus Inglostadt.

Het voetbal werd in de eerste helft voortdurend onderbroken door kleine overtredingen van beide partijen. Daardoor kwam het spel niet opgang, en hadden de fans een bijzonder vervelende start van de middag in de Volkswagen-Arena.

Dat alles veranderde voor het thuispubliek toen Julian Draxler, vorige week nog mikpunt van spot bij de uitwedstrijd tegen Schalke, met een kopbal zijn elftal op voorsprong bracht: 1-0. De ban was gebroken. Een doelpunt vijf minuten voor de theepauze van Robin Knoche, zorgde voor de verdubbeling van de Wolfsburg-voorsprong.

Inglostadt probeerde in het tweede bedrijf met hard voetbal Die Wölfe het vuur aan de schenen te leggen en op die manier iets te forceren. Het resultaat was een bijzonder onaantrekkelijk vervolg van het duel. Wolfsburg hield de gelederen gesloten met het oog op de Champions League-confrontatie met Gent, waardoor het duel langzaam doodbloedde.

Geen campingkaarten Zwarte Cross te koop

Mensen die deze zomer naar de Zwarte Cross willen gaan, kunnen voorlopig geen campingkaarten kopen. De campings staan op privégrond en een van de eigenaren wil 'een essentieel deel van de campinggrond' niet meer beschikbaar stellen. Daarom is de verkoop van campingkaarten gestaakt, liet de organisator van de cross in de Achterhoek zaterdag weten.

Het festival op 21, 22, 23 en 24 juli gaat gewoon door. De gekochte campingkaarten blijven geldig. De organisator kijkt of de camping kan worden verplaatst, zodat de kaartverkoop kan worden hervat. De gevolgen voor de toekomst van het evenement zijn nog niet bekend.

De Zwarte Cross begon in 1997 als een kleine motorcrosswedstrijd waar iedereen aan kon meedoen. Sindsdien is het flink gegroeid. Vorig jaar kwamen bijna 200.000 bezoekers op het festival af. Op het programma van dit jaar staan onder meer De Staat, Fresku, DeWolff, John Coffey en Typhoon. De kaarten voor de zaterdag en de zondag zijn uitverkocht. De vrijdagkaartjes zijn nog wel beschikbaar. De camping gaat op donderdag al open.

Geen campingkaarten Zwarte Cross te koop
Geen campingkaarten Zwarte Cross te koop (Foto: BuzzE)

Colombia telt 5000 zwangeren met zika

In Colombia zijn meer dan vijfduizend zwangere vrouwen besmet met het zikavirus. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in het land gemeld. In totaal zijn meer dan 31.000 Colombianen besmet.

Het aantal besmettingen ligt bijna een kwart hoger dan een week geleden. Onder zwangere vrouwen is dat zelfs bijna zestig procent.

Het virus wordt in verband gebracht met hersenafwijkingen bij het ongeboren kind, al is dat verband nog niet onomstotelijk bewezen. In Colombia zijn voor zover bekend nog geen kinderen geboren met de afwijking. De autoriteiten roepen vrouwen die zwanger willen worden op de zwangerschap zes tot acht maanden uit te stellen.

Bij de meeste mensen verloopt een zika-infectie zonder symptomen. Bij een klein deel veroorzaakt het virus griepachtige verschijnselen. Een enkel geval kent een dodelijke afloop.

Colombia telt 5000 zwangeren met zika
Colombia telt 5000 zwangeren met zika (Foto: ANP)

Lijk gevonden in bos Amersfoort

In een bos aan het Boerspad in Amersfoort is zaterdagmiddag een stoffelijk overschot gevonden. Het is onduidelijk of het om een man of een vrouw gaat. Ook over de doodsoorzaak kan de politie nog niks zeggen.

De politie heeft de omgeving afgezet en doet onderzoek om de identiteit van de dode te achterhalen. Het lichaam werd gevonden door een voorbijganger.

Lijk gevonden in bos Amersfoort
Lijk gevonden in bos Amersfoort (Foto: ANP)

Whitlock en Wade naar achtste finales Dutch Dart Masters

Darters Simon Whitlock en James Wade staan in de achtste finales van de Dutch Dart Masters. Beide darters wisten zaterdagmiddag hun tweederondepartij in Venray te winnen. 

Whitlock won in een kraker van Ian White met 6-4. Beide darters haalden een gemiddelde van boven de 100. James Wade was met 6-3 te sterk voor Ryan Harrington. 

Het hoogste gemiddelde van de middag kwam van Jamie Lewis. Hij gooide gemiddeld 103 punten per beurt. Hij moest wel met 6-5 zijn meerdere erkennen in Justin Pipe die gemiddeld 98 liet noteren. 

Vanavond komen er vier Nederlanders in actie in de tweede ronde. Jelle Klaasen opent de avond tegen Kevin Painter. Michael van Gerwen speelt tegen John Henderson. Benito van de Pas treedt aan tegen Mark Webster en Remco van Eijden mag proberen te stunten tegen Adrian Lewis. 

Uitslagen Dutch Dart Masters - tweede ronde - middagsessie
Justin Pipe (16) 6-5 Jamie Lewis
Terry Jenkins (11) 6-1 James Richardson
Brendan Dolan (14) 4-6 Daryl Gurney
Mensur Suljovic (15) 6-1 Rowby-John Rodriguez
Ian White (7) 4-6 Simon Whitlock
Dave Chisnall (8) 6-3 Kevin Thomas
James Wade (4) 6-3 Ryan Harrington

Avondsessie - vanaf 19 uur
Jelle Klaasen (10) v Kevin Painter
Kim Hubrechts (5) v Devon Petersen
Michael Smith (2) v Gerwyn Price
Michael van Gerwen (1) v John Henderson
Gary Anderson (12) v Mervyn King
Benito van de Pas (13) v Mark Webster
Adrian Lewis (6) v Remco van Eijden
Peter Wright (3) v Stephen Bunting

Lee dominant naar wereldtitel 500 meter, Ter Mors vierde

Jorien ter Mors heeft op het WK afstanden indruk gemaakt op de 500 meter. De Nederlandse snelde tijdens de eerste omloop in Kolomna naar een tijd van 37,82 seconden en zag haar prestatie lange tijd niet verbeterd worden.

In de voorlaatste rit ging er dan eindelijk iemand onder de tijd van Ter Mors door. Wereldkampioene Heather Richardson-Bergsma reed exact één honderdste sneller dan de Nederlandse. In de slotrit was het dan de beurt aan Lee Sang-hwa en de Zuid-Koreaanse maakte haar favorietenrol volledig waar: met 37,42 gaat ze ruimschoots aan de leiding, voor de Chinese Zhang Hong (37,78). 

Rond 16.35 uur Nederlandse tijd staat de tweede omloop van de 500 meter gepland.

Update 17.05 uur

Met een tijd van 37,43 seconden in de tweede rit heeft Lee Sang-hwa met grote overmacht de wereldtitel gepakt. De strijd om de overige medailles was wel spannend. Zhang viel met 37,90 terug tot achter Brittany Bowe, die 37,74 liet noteren. Ook Ter Mors kwam tot 37,90 en moest Bowe dus voorbij laten gaan, maar de Nederlandse passeerde op haar beurt wel Richardson-Bergsma (37,96 in de tweede omloop).

Bill Murray smijt met telefoons

Bill Murray was het vrijdag even zat dat fans altijd maar foto's van hem maken. De acteur werd er zo pissig van dat hij de mobiele telefoons van de boosdoeners afpakte en weggooide.

Murray zat op het dakterras van een restaurant in Californië toen hij door de fans driftig op de gevoelige plaat werd vastgelegd. De eigenaar van de tent zei tegen TMZ dat ze slechts op een meter of drie afstand stonden. Murray werd daar zo boos om dat hij de telefoons afhandig maakte en vervolgens naar beneden smeet.

Toen de politie even later arriveerde was Murray hem gesmeerd. De acteur bood later echter aan om de schade te vergoeden. De telefooneigenaren zijn daarmee akkoord gegaan.

Bill Murray smijt met telefoons
Bill Murray smijt met telefoons (Foto: BuzzE)

Dijsselbloem spreekt steun uit voor Samsom

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft zich zaterdag achter PvdA-partijleider Diederik Samsom geschaard. De socaaldemocratische bewindsman sprak zijn onvoorwaardelijke steun uit voor de fractievoorzitter, die lijsttrekker wil worden bij de volgende verkiezingen: "Diederik moet blijven."

Dijsselbloem nam het op voor Samsom in het radioprogramma Kamerbreed vanaf het PvdA-partijcongres in Amersfoort. De minister nam daarmee afstand van PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch, die zich kort voor het congres tegen Samsom als lijsttrekker had uitgesproken.

Monasch vindt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb of diens Amsterdamse collega Eberhard van der Laan een betere keuze. De frontale aanval van de dissident op Samsom overschaduwde de viering van het 70-jarig bestaan van de partij, die het ook slecht doet in de peilingen.

Dijsselbloem spreekt steun uit voor Samsom
Dijsselbloem spreekt steun uit voor Samsom (Foto: ANP)

Weinig fiducie in wapenstilstand Syrië

De kans dat het staakt-het-vuren in Syrië standhoudt, is kleiner dan de kans dat het wordt geschonden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov schat het succes van de wapenstilstand in op 49 procent, zo zei hij zaterdag op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München.

Lavrovs Duitse collega Frank-Walter Steinmeier is iets optimistischer: hij denkt dat de kans van slagen van het staakt-het-vuren op 51 procent ligt.

Het bestand, dat de wereldmachten in de nacht van donderdag op vrijdag overeenkwamen, moet komende week ingaan. Ook moet er snel humanitaire hulp op gang komen in het door oorlog verscheurde land.

Weinig fiducie in wapenstilstand Syrië
Weinig fiducie in wapenstilstand Syrië (Foto: ANP)

Russisch WK-goud en zilver op 1000 meter, Nuis pakt brons

Pavel Kulizhnikov heeft de wereldtitel op de 1000 meter gepakt. De Russische schaatser kwam voor eigen publiek in Kolomna na een enorm snelle opening tot een toptijd van 1:08,33 minuten. Kulizhnikov reed tegen de Nederlander Kai Verbij, die met 1:09,13 de zevende plek pakte.

Achter Kulizhnikov ging het zilver naar zijn landgenoot Denis Yuskov. De wereldkampioen op de 1500 meter zette vooral dankzij een ijzersterke slotronde een tijd van 1:08,43 neer. Daarmee bleef hij de Nederlander Kjeld Nuis 0,04 seconde voor. Nuis voorkwam nog wel een geheel Russisch podium, want hij duwde Aleksey Yesin van de derde plek af. Met 1:09,71 kwam olympisch- en drievoudig wereldkampioen Stefan Groothuis slechts tot de vijftiende plek.

De 21-jarige Kulizhnikov zat tot 2014 een tweejarige dopingschorsing uit. Direct vanaf zijn terugkeer schaarde hij zich uit het - bijna - niks in de absolute wereldtop en sindsdien domineert de Rus het sprinten. Vorig jaar pakte hij de wereldtitel op de 500 meter en won hij zilver op de 1000 meter, terwijl hij dit seizoen op de 500 meter het wereldrecord op zijn naam zette. 

Manchester United lijdt weer een pijnlijk verlies

Manchester United heeft op bezoek bij Sunderland een gevoelige 2-1 nederlaag geleden. De manschappen van Louis van Gaal gingen ten onder aan een blunder van David de Gea.

De Red Devils startten de confrontatie met Memphis Depay op de bank, maar met Daley Blind in de basis. Een vrije trap van Wahbi Khazri van Sunderland zorgde voor een desastreuze start van de Mancunians. De bal vloog vervaarlijk over alles en iedereen heen, om tot slot via de binnenkant van de paal in het doel te verdwijnen; 1-0 voor Sunderland.

De thuisclub liet vervolgens het balbezit aan United, dat het spel vooral verplaatste van links naar rechts, in plaats van naar voren toe. Dat had te maken met de druk die Sunderland ontwikkelde op de bal, waardoor de ruimte door het gebrek aan tijd, moeilijk konden worden gevonden.

Manchester United bleef sterker, maar leek aanvankelijk geen kansen te creëren, tot de 39e minuut van het duel. Een schot van Juan Mata kon eerst nog worden gepakt door doelman Mannone, waarna de ex-Arsenal keeper kansloos was op de rebound van Anthony Martial: 1-1.

De gastheren bleven op de counter loeren na de gelijkmaker, waardoor na de rust er een kat-en-muis spelletje ontstond. Met het inbrengen van Depay in de 62e minuut voor Jesse Lingard, hoopte Van Gaal wat te forceren.

Zijn landgenoot Patrick van Aanholt, de linksback van Sunderland, zorgde door combinaties met Khazri voor gevaarlijke momenten. Tot grote doelkansen leidde dat niet direct. Maar een eigen goal van De Gea in de 85e minuut zorgde onverwacht alsnog voor de 2-1 voorsprong. De Spanjaard kon een kopbal van Lamine Koné niet goed verwerken, waarna het leder via het lichaam van de goalie alsnog de doellijn passeerde.

Het publiek van de Black Cats was uitzinnig van vreugde, en het gezicht van Van Gaal stond op onweer. In de slotfase leek Depay zijn invalbeurt te bekronen met de gelijkmaker, maar voorkwam oud-Mancunian John O'Shea met een blok de 2-2.

Win de blu-ray van The Martian!

Tijdens een Mars-missie worden astronaut Mark Watney en zijn teamleden overvallen door een hevige storm. Zijn teamleden denken dat Watney het niet heeft overleefd en laten hem achter op de barre planeet. Maar Watney is niet dood en moet met beperkte voorzieningen al zijn vindingrijkheid en intelligentie aanwenden om de vluchtleiding op aarde te laten weten dat hij nog in leven is.

Al eerder werd de blu-ray gerecenseerd door de FOK! redactie en nu kan jij 'm ook winnen! Daarvoor hoef je alleen maar de volgende vraag goed te beantwoorden:

Wie speelt Mark Watney?

- Matt Damon

- Tom Cruise

- Will Smith

Geef je antwoord hier door en je maakt direct kans!

Anti-Zwarte Piet-activist overlijdt tijdens terugreis

Een anti-Zwarte Piet-activist die aanwezig was bij een demonstratie in het Friese Grou is op de terugweg naar huis overleden. Dat meldt Omrop Fryslân. De activist was aanwezig bij de intocht van Sint Piter, een 'collega' van Sinterklaas, die jaarlijks in februari het Friese dorp bezoekt.

De actievoerder, die deel uitmaakte van een groep van ruim twintig demonstranten, werd onwel in de bus op weg naar huis. Bij Akkrum is de bus aan de kant van de weg gezet. Ambulancepersoneel heeft geprobeerd om de man te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

De andere demonstranten van 'Kick Out Zwarte Piet' zijn opgevangen op het politiebureau van Heerenveen. Ze krijgen slachtofferhulp aangeboden. De actievoerders waren naar Grou afgereisd om te protesteren bij de intocht van Sint Piter.

Omrop Fryslân zegt dat de sfeer bij de demonstratie dreigend was. De actievoerders hadden een plek aangewezen gekregen waar ze mochten demonstreren, maar die locatie beviel ze niet. Ze gingen naar de Hoofdstraat, waar ze leuzen als 'Zwarte Piet, groot verdriet' riepen. De politie had volgens website Grousters moeite om de demonstranten tegen te houden. Jongeren uit het Friese dorp reageerden door luidkeels het 'Sint Piter'-lied te zingen.

Hieronder enkele 'sfeerbeelden' van de demonstratie (bron: Grousters).

Kramer troeft Bergsma af in titanenstrijd om WK-goud

Sven Kramer heeft op het WK afstanden in Kolomna zijn zevende wereldtitel gepakt op de 5000 meter. Hij troefde landgenoot Jorrit Bergsma af in een strijd die pas in de allerlaatste meters beslist werd.

Bergsma begon niet opvallend snel, maar eindigde zijn race tegen de Duitser Patrick Beckert met een aantal enorm snelle rondjes onder de 29 seconden. Het bracht de rijder uit de stal van Jillert Anema een tijd van 6:10.66 minuten, vlak boven het baanrecord. Kramer moest tegen Sverre Lunde Pedersen vol aan de bak om de tijd van Bergsma aan te vallen. Hij kon de snelheid van Bergsma aan het eind niet evenaren, maar had precies genoeg marge opgebouwd om de wereldtitel te veroveren: 6:10.31. In zijn kielzog kwam Pedersen tot 6:15.08 en dat bleek genoeg voor brons. 

Voor Kramer is het al zijn zevende wereldtitel op de 5000 meter. Sinds 2007 won hij altijd als hij op het WK afstanden van de partij was: in 2010 en 2014 werd het toernooi vanwege de Olympische Spelen niet gehouden en in 2011 won Bob de Jong bij afwezigheid van Kramer. In totaal is het al de zeventiende wereldtitel afstanden voor de Nederlander, waar overigens wel zes titels op de ploegenachtervolging bij staan.

'Advocaat moslimmeisje verdraait feiten'

De advocaat van het 'ten onrechte' opgepakte moslimmeisje (16) uit Den Haag verdraait de feiten, zegt de politie. Volgens de politie is er geen sprake van dat het meisje is beroofd van haar vrijheid, dat ze is mishandeld en beledigd.

De politie zegt dat de uitspraken van de advocaat, Michael Ruperti, hebben geleid tot verontwaardiging op social media en een oproep tot een demonstratie in de Schilderswijk in Den Haag. De advocaat zei vrijdag dat politiemensen in burger op 4 februari het meisje in Den Haag zonder verdenking hadden opgepakt en verhoord op het bureau. Haar telefoon zou door een agent in burger uit haar handen zijn afgepakt.

Uitreiziger
Volgens het Openbaar Ministerie is het meisje zelf naar het bureau gekomen, nadat haar telefoon was afgenomen in een onderzoek naar een potentiële uitreiziger (18) uit Schiedam. Volgens het OM is de telefoon inderdaad door agenten 'uit haar handen gepakt. Omdat we die telefoon ongecodeerd nodig hadden voor dat onderzoek', aldus een woordvoerster zaterdag.

De potentiële uitreiziger werd dezelfde dag, 4 februari, opgepakt omdat justitie vermoedt dat hij zich wilde aansluiten bij de gewapende strijd van Islamitische Staat in Syrië of Irak. Het AD schrijft aanvullend dat de politie een uitdrukkelijke instructie van het Openbaar Ministerie in Rotterdam uitvoerde. 

'Advocaat moslimmeisje verdraait feiten'
'Advocaat moslimmeisje verdraait feiten' (Foto: ANP)

Jeugdspelen: Nederlandse skiërs achterin, goud Oostenrijk en VS

De eerste gouden medaille van de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is voor Oostenrijk. Op de skipistes van Hafjell werd de super-G bij de dames gewonnen door de Oostenrijkse Nadine Fest.

Fest was in januari tijdens wedstrijden op dezelfde piste al oppermachtig en liet zaterdag zien dat dat geen toeval was. De 17-jarige Oostenrijkse troefde haar landgenote Julia Scheib met 0,63 seconden af. Slalomspecialiste Aline Danioth uit Zwitserland pakte knap het brons op 0,76 seconden. In totaal kwamen 37 dames aan de finish, waaronder Claire Tan. De Nederlandse moest op 6,55 seconden genoegen nemen met de 29e plek. Daarbij dient wel de aantekening gemaakt te worden dat Tan op fatsoenlijk niveau nog nooit een super-G geskied had. Ze eindigde wel zes plekken achter de Keniaans-Oostenrijkse Duitse Sabrina Simader.

Sabrina Simader tijdens de super-G in Hafjell (Foto: Getty)

Bij de heren was de eerste skiër die naar beneden ging de Amerikaan met de schitterende naam River Radamus. Daarmee was het goud gelijk beslist, want van de ruim vijftig deelnemers kwam niemand meer aan zijn tijd. Pietro Canzio uit Italië kwam met 0,03 seconden nog wel heel dichtbij. De strijd om brons was eveneens erg spannend: Manuel Traninger (+0,41) troefde namens Oostenrijk de Fin Sampo Kankkunen met één honderdste af. Dat er in het alpineskiën een serieuze 'exoot' aankomt werd weer bevestigd: Michel Macedo zette de Braziliaanse vlag neer op plek vijftien. Djordy Schaaf werd voor Nederland 37e op 4,87 seconden van Radamus.

Radamus kende toch bepaald geen vlekkeloze run, maar won wel goud (Foto: Getty)

Arrestaties Enschede bij betoging tegen azc

De politie in Enschede heeft zaterdag tijdens een demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum zes aanhangers gearresteerd van de anti-islambeweging Pegida. Dat zei een woordvoerder van de gemeente.

Een persoon werd aangehouden, omdat hij een spandoek had met daarop een hakenkruis. De anderen werden gearresteerd onder meer wegens het in bezit hebben van steekwapens en het bedreigen van een agent.

De betoging is verder betrekkelijk rustig verlopen. "We zijn heel tevreden", aldus de woordvoerder. De gemeente had een noodverordening afgekondigd voor de binnenstad om te voorkomen dat de demonstratie uit de hand zou lopen.

Rond tweehonderd betogers demonstreerden tegen de plannen van de gemeente om een azc te bouwen in het Eschmarkerveld. De protestmars was georganiseerd door Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG).

Arrestaties Enschede bij betoging tegen azc
Arrestaties Enschede bij betoging tegen azc (Foto: ANP)

Duitser stunt met leiding WK bobsleeën, De Bruin achterin

De Duitser Johannes Lochner gaat verrassend aan de leiding in de tweemansbob op het WK bobsleeën in Igls. De 25-jarige komt pas voor het eerst dit seizoen in actie op het hoogste niveau, nadat hij aan het begin van de winter buiten het World Cup-team gelaten werd.

Lochner werd 'gedegradeerd' naar de Europa Cup, waar hij de eerste twaalf races allemaal won. Nadat hij ook nog de wereldtitel bij de junioren pakte kon men echt niet meer om hem heen, en dat bleek terecht. Op het Oostenrijkse ijs kwam hij met remmer Joshua Bluhm in de eerste run tot de tweede tijd, maar in de tweede afdaling was hij zelfs de snelste. Landgenoot Francesco Friedrich en diens remmer Thorsten Margis volgen na twee van de vier runs op 0,15 seconden, Oskars Melbardis en Daumants Dreiskens staan namens Letland op 0,17 seconden op plek drie.

Naast Lochner zorgde ook Bruce Tasker voor een daverende verrassing. De Welshman is normaal gesproken remmer in de slee van John James Jackson, maar komt dit seizoen in de tweemansbob zo nu en dan uit als piloot. Topresultaten leverde dat nog niet op, tot zaterdag. Na twee runs staat Tasker op een bijzonder knappe zesde plek op slechts 0,37 seconden van de leiding. 

Namens Nederland is Ivo de Bruin van de partij in Igls, maar hij staat na twee runs niet hoger dan 31e. Daarmee houden hij en Igor Brink een Roemeense en Kroatische slee achter zich, terwijl onder meer de slee van de Brazilian Edson Bindilatti te snel bleek.

Lingeriemodellen zorgen bij RKC niet voor verleidelijk voetbal

Het voetbal bij RKC is al tijden lang weinig sexy. De club uit Waalwijk bungelt al maandenlang onderaan de Jupiler League en de sfeer wordt er niet beter op. Gelukkig was er een verstandige sponsor die dacht de boel, ter gelegenheid van Valentijnsdag, een beetje op te vrolijken. Lingeriesponsor After Eden trommelde een legertje lingeriemodellen op waarmee de spelers het veld op mochten lopen in plaats van de gebruikelijke kinderen.

RKC-voorzitter noemde de wedstrijd tegen FC Emmen vooraf zelfs voor de grap RKC Waalwijk - FC Memmen. Veel mocht het overigens niet baten voor de Waalwijkers, ze verloren met 0-1 van de club uit het noorden. Vooraf was de voorzitter nog hoopvol tegenover Omroep Brabant: "En als blijkt dat er opeens met 5-0 of 6-0 wordt gewonnen, dan zullen we overwegen om dit vaker te doen."

We zullen de dames dus waarschijnlijk niet meer terugzien, maar gelukkig hebben we de foto's nog:

Het lingeriefestijn in Waalwijk (Pro Shots / Toin Damen)
Het lingeriefestijn in Waalwijk (Pro Shots / Toin Damen)

Het lingeriefestijn in Waalwijk (Pro Shots / Toin Damen)
Het lingeriefestijn in Waalwijk (Pro Shots / Toin Damen)

Het lingeriefestijn in Waalwijk (Pro Shots / Toin Damen)
Het lingeriefestijn in Waalwijk (Pro Shots / Toin Damen)

Het lingeriefestijn in Waalwijk (Pro Shots / Toin Damen)
Het lingeriefestijn in Waalwijk (Pro Shots / Toin Damen)

Valkeniers geschokt door plan politie

Het plan van de politie om roofvogels in te zetten tegen vijandige drones stuit op veel verzet onder valkeniers in Nederland. Volgens de professionals is het levensgevaarlijk. Ze vinden het ook vreemd dat de politie geen advies heeft ingewonnen bij de valkerij.

Volgens Robert Musters, valkenier van beroep, moeten de roofvogels het in de vrije natuur hebben van thermiek. Ze leven niet voor niets in de bergen; in het vlakke Nederland kan een arend hooguit 50 meter vliegen, daarna zou hij uitgeput zijn aldus Musters, die een uitgebreide studie deed naar het gedrag van roofvogels.

Gehakt
Het filmpje wat sinds een goeie week een hit is op internet, zet kijkers op het verkeerde been volgens gediplomeerde kenners. In het filmpje wordt namelijk gebruik gemaakt van een stil hangende consumentendrone met zachte plastic propellers. “Professionele drones vliegen 70 tot wel 300 kilometer per uur. Er is geen roofvogel die deze kan pakken. En zo'n drone weegt 3 kilo of meer. Die maakt gehakt van een arend,” aldus Musters.

Volgens hem kan het gebruik van de roofvogels zelfs voor doden zorgen: “Als een arend zijn prooi niet kan aanslaan, kan hij zo gefrustreerd raken dat hij iets anders pakt. De klauwen van een arend zijn zo sterk dat hij gemakkelijk een kinderhoofd kan doorboren. Er kunnen echt doden vallen.

Petitie
Ook Tula Stapert uit Voorst is geschokt door het plan. Zij roept op haar Facebookpagina op om een petitie te tekenen tégen het gebruik van de roofvogels.

De politie wimpelt de bezwaren van de valkeniers weg. Een woordvoerder van de politie geeft aan dat de risico’s en beschermende maatregelen nog in kaart gebracht worden. Hij benadrukt dat het om een proef gaat. Sjoerd Hoogendoorn van het bedrijf Guard from Above geeft aan dat er geen sprake is van gevaar voor mensen. “De arenden die getraind worden, zijn gewend aan mensen”. 


Het bewuste filmpje

 

As a falconer I not only see the danger for the eagle to get injured but also for security. Being Dutch I am astonished...

Geplaatst door Tula Stapert op maandag 8 februari 2016

Duitse aan de leiding WK bobsleeën, flinke crash Dekker

Bobsleester Anja Schneiderheinze gaat op het WK in Igls na twee van de vier runs aan de leiding. Samen met haar 17 jaar jongere remster Annika Drazek was de 37-jarige Duitse in beide runs de snelste.

Schneiderheinze werd in 2005 al wereldkampioene en in 2006 olympisch kampioene, maar dat was achterin de slee van pilote Sandra Kiriasis. Dit keer hoopt ze zelf voor goud als pilote te gaan. Halverwege staat ze 0,31 seconden voor op de Canadese favoriete Kaillie Humphries en remster Melissa Lotholz, die op 0,02 seconden gevolgd worden door het Amerikaanse duo Elana Meyers Taylor en Lauren Gibbs.

Voor Sanne Dekker en haar Oostenrijkse pilote Christina Hengster draaide het thuis-WK met name in de eerste run uit op een drama. Onderin de baan maakte Hengster een fout en ging de slee hard op de kant. Wonder boven wonder verloor het tweetal maar weinig tijd en dankzij een geweldige tweede run staan ze met 0,90 seconden achterstand 'gewoon' op een redelijke zesde plaats. 

De Belgische Elfje Willemsen zal niet om de medailles meestrijden. Zij is doorgaans absolute wereldtop, maar de baan in Igls is te kort om haar mindere start goed te maken. Na twee runs staat Willemsen slechts op plek negen.

Vanaf 08:30 minuten is de run van Hengster en Dekker, inclusief crash, te zien (Bron: YouTube)

No Doubt verder zonder Gwen Stefani

De bandleden van No Doubt gaan zonder voorvrouw Gwen Stefani een nieuwe groep vormen met AFI-voorman Davey Havok. Dat bevestigt een woordvoerder van de band tegenover Billboard.

Tom Dumont, Tony Kanal en Adrian Young vonden in Havok een nieuwe leadzanger nu Stefani zich weer op haar solocarrière richt. De 'supergroep' heeft nog geen naam maar heeft al wel een compleet album klaarliggen. Het kwartet is nu alleen nog op zoek naar een platendeal.

No Doubt verkocht wereldwijd miljoenen platen. In Nederland had de bands hits met onder meer Don't Speak en It's My Life.


Don't Speak

No Doubt verder zonder Gwen Stefani
No Doubt verder zonder Gwen Stefani (Foto: BuzzE)

NAC-fans bedreigen MVV-spelers

Na de wedstrijd tussen NAC en MVV gisteravond in Breda zijn diverse MVV-spelers lastig gevallen en bedreigd door een groepje van zo'n vijf NAC-supporters. De supporters van de Brabantse club stonden de spelers op te wachten bij hun bus toen ze na de wedstrijd weer naar huis gingen. De wedstrijd in de Jupiler League eindigde in 1-1.

De spelers van MVV werden uitgescholden met kreten als "vuile viezerikken". Toen MVV-spits Thomas Verheydt naar buiten kwam werd de sfeer grimmiger. Eén supporter greep hem vast en bedreigde hem: "Kom dan als je een grote jongen bent. Gaan we één op één even uitmaken wie er wint. Ik vind jou wel via Facebook."

Inmiddels hadden de aanwezige stewards van NAC de politie ingeschakeld. Nadat de spelersbus veilig was vertrokken in de richting van Maastricht werden de vervelende NAC-fans door de politie ondervraagd. De gegevens van de 'stoere mannetjes' zijn door de politie genoteerd.

NAC heeft zich inmiddels gedistantieerd van het gedrag van de supporters, zo lezen we op de site van BN De Stem. "Er zijn videobeelden gemaakt en er waren veel getuigen", aldus een woordvoerder van de club uit Breda. "Wij zullen als NAC actie ondernemen en er zullen maatregelen worden getroffen. Afhankelijk van de ernst moet je hierbij denken aan geldboetes of misschien wel stadionverboden, maar dat is afhankelijk van het onderzoek."

De reden van de misdragingen zou volgens supporters het gedrag van een aantal MVV-spelers zijn geweest. Na het laatste fluitsignaal zouden die spelers uitdagende gebaren hebben geuit richting het NAC-vak. Daarop wilden de fans verhaal gaan halen bij de spelersbus.

NAC-fans bedreigen MVV-spelers (Pro Shots / Gino van Outheusden)
NAC-fans bedreigen MVV-spelers (Pro Shots / Gino van Outheusden)

Parijs wil eind aan Russische bommen op Syrië

Frankrijk heeft Rusland zaterdag opgeroepen een eind te maken aan de bombardementen op Syrische burgers. Dat is noodzakelijk om de vrede in het land te doen terugkeren, zei de Franse premier Manuel Valls op de Veiligheidsconferentie in München.

Donderdag kwamen Rusland, een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, en zestien andere landen overeen dat de wapens binnen een week moeten zwijgen in Syrië. Aanvallen op terroristische bewegingen als Islamitische Staat gaan echter wel door. De regering-Assad duidt al haar tegenstanders aan als terroristen en heeft aangekondigd de strijd voort te zetten.

Parijs wil eind aan Russische bommen op Syrië
Parijs wil eind aan Russische bommen op Syrië (Foto: ANP)

'Carlo en Irene blijven altijd samen'

Carlo Boszhard en Irene Moors blijven ook in de toekomst met elkaar samenwerken. Het vertrek van Irene naar SBS, zorgt er niet voor dat het tv-duo nu voorgoed uit elkaar is, verzekert de presentatrice zaterdag in De Telegraaf.

"Ik wil de hype rondom ons afscheid niet om zeep helpen, maar we moeten niet te dramatisch doen. Dit is geen scheiding", aldus Irene. "Ik zie het zo: we doen nu beiden even wat anders."

Irene is vrij om mee te doen aan een eventuele nieuwe reeks van De TV-Kantine. Maar samen een show presenteren, zit er nu even niet meer in. "Maar ook dat gaat ooit weer gebeuren, daarvan ben ik overtuigd. Wij blijven echt wel samen."

Carlo en Irene zijn zondag voorlopig voor het laatst samen te zien bij RTL. Irene schuift dan aan als co-host in Carlo's TV Café.

'Carlo en Irene blijven altijd samen'
'Carlo en Irene blijven altijd samen' (Foto: BuzzE)

Franse skiërs domineren reuzenslalom in Japan

Skiër Alexis Pinturault heeft tijdens de World Cup in het Japanse Yuzawa Naeba de reuzenslalom gewonnen. De Fransman bleef zijn verrassend sterke landgenoot Mathieu Faivre voor.

Het was de eerste keer in bijna tien jaar dat er in de World Cup weer op Japanse sneeuw geskied werd. De Duitser Fritz Dopfer liet daar een fantastische eerste run zien en pakte dik een halve seconde op nummer twee Pinturault. World Cup-leider Marcel Hirscher stond op 0,73 seconden op de derde plek, terwijl ook Philipp Schörghofer (+0,92) en Roberto Nani (+0,98) nog binnen een seconde van Dopfer bleven.

In run twee maakte Massimiliano Blardone indruk. De Italiaan steeg van de negende naar de uiteindelijk derde plaats, de eerste podiumplek in vier jaar voor de 36-jarige veteraan. Faivre stond na één run op plek zes, maar werkte zich op naar de tweede stek. Nani en Schörghofer vielen terug, ook Hirscher stelde teleur met plek zes. Nadat Pinturault de snelste tijd liet noteren kon Dopfer eindelijk op weg naar zijn eerste World Cup-zege, maar weer gaf hij het helemaal uit handen: de Duitser viel terug naar plek zeven.

Vloggers gepakt voor brandstichting

Drie vloggers zijn vrijdag opgepakt voor brandstichting in Leeuwarden. Dat meldt de Leeuwarder Courant zaterdag. Ze maakten opnames voor het YouTube-kanaal StukTV. Daarbij ging een caravan in vlammen op en raakte een auto zwaarbeschadigd.

De drie zijn een 24-jarige man uit Nieuwegein, een 26-jarige man uit Uden en een 24-jarige man uit Beverwijk. Ze zeggen dat de brand uit de hand was gelopen.

Vluchtelinge (17) wil van opblaasboot naar Olympische Spelen

In 2012 deed de destijds 14-jarige zwemster Yusra Mardini namens Syrië mee aan het WK kortebaan in Istanbul. Ze eindigde er in de achterhoede op de 200 en 400 meter vrije slag, maar haar zwemkwaliteiten bleken een paar jaar later meer op te leveren dan een plekje op een WK.

Vorig jaar vluchte Yusra samen met haar oudere zus Sarah weg uit het door oorlog verscheurde Syrië, waarna ze in augustus in het Turkse Izmir op een opblaasbootje stapten. De twee zussen waren de enigen van de ruim twintig mensen in het bootje die konden zwemmen en dat bleek maar goed ook. De boel stopte ermee terwijl Lesbos nog wel een eindje weg was: Yusra en haar zus sprongen in het water en duwden de boot al trappend naar de kust.

Hierna werd de bekende reis richting Duitsland gemaakt, waar ze ruim een maand na vertrek dan uiteindelijk in Berlijn aankwamen. In het opvangcentrum aldaar werd een ieder naar diens kwaliteiten gevraagd: 'zwemmen', zo gaven Sarah en Yusra op. Ze werden in contact gebracht bij Wasserfreunde Spandau 04, de bekende Berlijnse zwemclub van coach Sven Spannekrebs.

De zussen trainen nu dagelijks op professionele wijze in een zwembad gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936, het paradepaardje van het irritante ventje met zijn kleine snorretje die weinig had tegen bepaalde andere rassen, zo lang ze maar dood waren. 

Het doel van Yusra is om zich voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te plaatsen, die komende zomer gehouden worden. Nu ze beter traint dan ooit zou dat best mogelijk zijn, maar er kleeft toch een probleem aan: onder welke vlag moet ze uitkomen? Ze wil in Duitsland asiel aanvragen, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat ze voor Duitsland uit kan komen, terwijl uitkomen voor Syrië door de lokale problemen ook geen optie is. 

Het Internationaal Olympisch Comité werkt er hard aan om uit te zoeken welke vluchtelingen zich voor de Spelen zouden plaatsen in een normale situatie - waarin een ieder gewoon zonder problemen voor zijn of haar land uit had kunnen komen. Een pot van twee miljoen euro moet 'vluchtelingatleten' hierbij ondersteunen, met hulp van Nationale Olympische Comité's. Dertien NOC's hebben inmiddels een deel van het geld ontvangen om dit soort sporters te ondersteunen, zoals Oostenrijk, België, Bulgarije en Slovenië. 

"We zijn blij met de steun van het IOC, waardoor Yusra een kans heeft haar olympische droom te verwezenlijken", zegt Michael Vesper van het Duits Olympisch Comité. "Daarnaast zijn we erg dankbaar dat Wasserfreunde Spandau 04 haar en haar zus zonder enige twijfel bij wilden staan." Volgens collega Michael Schirp hoeft de zwemster niet de enige te zijn: "Misschien vinden we nog wel twee of drie Yusra's, maar dat is het punt niet. Het punt is dat deze mensen een gezicht kunnen geven aan de anonimiteit van hun landgenoten."

In de file naar de sneeuw

Automobilisten die zaterdag onderweg zijn van en naar wintersportgebieden krijgen al vroeg te maken met drukte. Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) loopt het wintersportverkeer onder meer in Frankrijk al vast tussen Lyon en de wintersportgebieden.

Extra hindernis is daar het slechte weer: het regent in Frankrijk hard en dat betekent langere files. In Duitsland staan dan al files op de terugweg bij de grenscontroles.

Volgens de ANWB ligt in de Alpen de sneeuwgrens zaterdag tussen 600 en 800 meter en kan daar 10 tot 15 centimeter bij vallen: "Reken op winterse rij-omstandigheden".

In de file naar de sneeuw
In de file naar de sneeuw (Foto: ANP)

Google trekt stekker uit Picasa

Na eerder met Google+ Photos te zijn gestopt, trekt Google nu de stekker uit Picasa. In een blogpost laat het bedrijf weten dat de desktop-app vanaf 15 maart niet meer wordt ondersteund. Mensen die de app momenteel gebruiken, kunnen dat overigens wel gewoon blijven doen.

Ze moeten er wel rekening mee houden dat er geen updates meer komen en dat het programma snel zal verouderen. Het online gedeelte van Picasa, Picasa Web Albums, komt ook te vervallen. Google raadt gebruikers aan om hun foto's te verhuizen naar Google Photos.

Dat Google stopt met de ondersteuning en ontwikkeling van Picasa komt niet echt als een verrassing. In de foto-app gebeurde al een tijdje niet veel meer.

Google trekt stekker uit Picasa
Google trekt stekker uit Picasa (Foto: BuzzT)

'OR adviseert V&D-personeel naar UWV te gaan'

De Ondernemingsraad bij warenhuis V&D heeft het personeel het dringende advies gegeven om alvast een uitkering aan te vragen. Dat zei OR-lid Gerard Kortekaas in het programma Jinek op NPO 1. "De OR adviseert iedere collega tijdig - uiterlijk 16 februari - de benodigde handelingen voor het aanvragen van een uitkering te hebben vervuld."

De curatoren houden de winkels sinds het faillissement op oudejaarsdag open. Maar het personeel wordt nog maar tot begin volgende week doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV.

Dit weekend wordt alles in het werk gesteld om een doorstart mogelijk te maken, hebben de curatoren aan de ondernemingsraad laten weten. Ze praten met CoolCat-baas Roland Kahn die 45 V&D-filialen wil overnemen én met de vastgoedeigenaren over huurcontracten voor 35 locaties.

'OR adviseert V&D-personeel naar UWV te gaan'
'OR adviseert V&D-personeel naar UWV te gaan' (Foto: ANP)

The Voice Kids scoort weer goed

Opnieuw heeft het programma The Voice Kids goed gescoord. Vrijdagavond stemden 2.040.000 mensen af op de talentenjacht voor kinderen van RTL4. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Naar de eerste aflevering, vorige week, keken ook al bijna twee miljoen mensen.

Het NOS journaal van 20.00 uur staat op plaats een; daar keken 2.052.000 mensen naar. De soap Goede Tijden Slechte Tijden eindigde als derde in de top 25 met 1,8 miljoen kijkers.

Het tv-programma is al jaren goed voor hoge kijkcijfers. De finale van The Voice of Holland, de versie voor volwassenen, trok onlangs ruim 2,6 miljoen liefhebbers van de muzikale talentenjacht.

The Voice Kids scoort weer goed
The Voice Kids scoort weer goed (Foto: BuzzE)

Jeugdspelen: Eerste Nederlanders komen in actie

De Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer zijn geopend en dus is het tijd om écht te beginnen. Op vrijdag waren er al wel een aantal wedstrijden in het curling en ijshockey, maar zaterdag gaan we echt van start, inclusief Nederlandse deelname.

De eerste medailles van Lillehammer 2016 worden vanaf 10.30 uur verdeeld op de skipiste van Hafjell, waar 45 dames op de super-G zullen strijden. Noors succes ligt in het verschiet, want Kristiane Bekkestad zou wel eens dé topfavoriete kunnen zijn. Namens Nederland doet Claire Tan mee, maar zij moet het meer van de technische onderdelen slalom en reuzenslalom hebben. Let overigens ook op Sabrina Simader. De in Duitsland woonachtige en vloeiend Duits sprekende skiester komt uit voor haar land van herkomst, Kenia, en zou wel eens voor een exotische verrassing kunnen zorgen.

Om dezelfde tijd begint in het Vikingskipet in Hamar het schaatstoernooi met de eerste 500 meter bij de dames. Elisa Dul en Isabelle van Elst vertegenwoordigen Nederland. Vooral laatstgenoemde zou met de Chinese dames moeten kunnen strijden om zilver en brons; goud lijkt normaal gesproken voor de Zuid-Koreaanse World Cup-schaatster Kim Min-sun te zijn. De mannen komen daarna, met Louis Hollaar en Daan Baks voor Nederland. Let hier op toptalent Li Yanzhe uit China, die dit jaar al serieuze tijden liet noteren op de Chinese Winterspelen. Even na het middaguur wordt er weer geschaatst in Hamar. De tweede omlopen op de 500 meter staan dan op het programma en dus worden de medailles beslist.

De vlam is aan, de Spelen zijn begonnen (Foto: Getty)

Om 12.00 uur gaan we terug naar Hafjell voor de super-G bij de jongens, waar Djordy Schaaf als 54e van de 56 skiërs naar beneden gaat. Een medaille lijkt ook voor hem flink te hoog gegrepen, daarvoor kijken we naar de Oostenrijkers. Manuel Traninger is hét talent in het Alpenland, Moritz Opetnik moet hem uitdagen. Ook hier zou een exotische verrassing mogelijk zijn: de Braziliaan Michel Macedo maakte in de interne kwalificatie korte metten met de in Zweden woonachtige Guilherme Grahn en is dusdanig goed bezig dat de top-10 tot de reeële mogelijkheden behoort.

Om 13.00 uur is het op naar de Kristins Hall in Lillehammer, want we gaan ijshockeyen en wel voor de Skill's Challenge. In drie dagen tijd worden zes onderdelen afgewerkt en vandaag beginnen we met het onderdeel Fastest Lap, om 14.30 uur gevolgd door Shooting Accuracy - de namen spreken voor zich, snel schaatsen en goed schieten. Het kent een knock-outsysteem met in totaal zestien deelnemers. Bij de jongens begint Ties van Soest in de Fastest Lap tegen de Duitser Erik Betztold, terwijl hij bij het schieten tegenover thuisfavoriet Sander Dilling Hurrod staat. Bij de dames begint Maree Dijkema tegen de Noorse Millie Rose Sirum, terwijl ze in de Shooting Accuracy in de eerste ronde tegen Madison Poole uit Australië speelt.

Voorlopig lijkt het erop dat er één officiële livestream zal zijn vandaag. Liefhebbers kunnen in onderstaande video vanaf 09.30 uur kijken naar de kwalificaties en knock-outfase van de sprints bij het langlaufen.

(Bron: YouTube)

DMX terug op het podium

Rapper DMX is een paar dagen na zijn instorting weer op het podium geklommen. Donderdagavond trad hij weer op, nadat hij maandagavond bijna stierf.

MX trad op in een club in New York. Volgens TMZ zag de rapper er sterk en gezond uit. Dat was maandagavond wel anders. Toen werd DMX bewusteloos gevonden op een parkeerplaats in New York. De rapper zou niet meer hebben geademd en geen hartslag meer hebben gehad. Agenten reanimeerden hem met succes.

Een woordvoerder van de rapper zei dat Earl Simmons, beter bekend als DMX, een ernstige astma-aanval had gehad. Gefluisterd wordt echter dat de rapper een overdosis nam.

DMX terug op het podium
DMX terug op het podium (Foto: BuzzE)

70-jarige PvdA vergadert over toekomst

De regeringspartij PvdA, net zeventig jaar geworden, houdt zaterdag haar jaarlijkse congres. De sociaaldemocraten staan onder druk door historisch slechte peilingen.

Fractievoorzitter en politiek leider Diederik Samsom moet duidelijk maken waar het naar toe moet met zijn partij. In zijn speech kan hij ook zijn spraakmakende plan voor de aanpak van de vluchtelingencrisis verdedigen.

Ook vicepremier Lodewijk Asscher wil zijn partijgenoten toespreken. Hij baarde recent nog opzien toen hij reageerde op alle vuilspuiterij tegen hem op sociale media.

De jongerenafdeling Jonge Socialisten verlangt dat de partij zich uitspreekt voor samenwerking met andere linkse partijen na de volgende verkiezingen (een zogenoemd stembusakkoord). Verder zal PvdA-voorzitter Hans Spekman worden herbenoemd. Hij is de enige kandidaat.

Het congres begint om 10.00 uur en moet rond 17.30 uur met het zingen van de Internationale zijn beëindigd. Voor het eerst kunnen leden die niet aanwezig zijn hun stem uitbrengen met een speciale app.

70-jarige PvdA vergadert over toekomst
70-jarige PvdA vergadert over toekomst (Foto: ANP)

Dodental aardbeving Taiwan stijgt naar 108

Een week na de zware aardbeving in Taiwan is het aantal slachtoffers opgelopen tot 108. De meeste doden werden aangetroffen tussen het puin van een ingestort flatgebouw in de stad Tainan. In de flat van zestien etages werd zaterdag nog altijd gezocht naar negen vermisten.

Plaatselijke autoriteiten noemen de kans dat nog overlevenden tussen het puin worden gevonden uiterst klein.

Het flatgebouw stortte vorige week zaterdag in door een aardbeving met een kracht van 6,4. Omliggende gebouwen bleven wel overeind staan. Onderzocht wordt of bouwfouten hebben geleid tot de instorting. Drie vroegere leidinggevenden van het inmiddels opgeheven bouwbedrijf zitten vast.

Dodental aardbeving Taiwan stijgt naar 108
Dodental aardbeving Taiwan stijgt naar 108 (Foto: ANP)

'Nederlanders doodden meer mensen op Sumatra'

Het bloedbad dat Nederlandse militairen in 1949 aanrichtten in het dorp Rengat op Sumatra heeft veel meer levens gekost dat tot nu toe bekend was. Onderzoekers van het Koninklijk Instituut van Taal- Land- en Volkenkunde in Leiden komen tot de slotsom dat er 270 mensen zijn gedood in het plaatsje in het voormalig Nederlands-Indië, nu Indonesië. Dat melden de NRC en Reporter Radio. Eerder was melding gemaakt van tachtig doden.

Het instituut ontdekte een verslag van de hoogste Nederlandse ambtenaar in het gebied, de resident, die rapporteert dat vierhonderd burgers volkomen willekeurig zijn vermoord. Een monument in het dorp vermeldt zelfs 1500 doden.

Mensenrechten-advocaat Liesbeth Zegveld noemt de gebeurtenissen "van dezelfde orde van grootte als Rawagade en de moordpartijen op Zuid-Sulawesi". In Rawagede, op honderd kilometer van de Indonesische hoofdstad Jakarta, werden in 1947 honderden mannen vermoord.

Als er om gevraagd wordt, wil Zegveld namens de nabestaanden een proces aanspannen tegen de Nederlandse Staat. Maar ze wil liever dat de zaak door de Staat zelf wordt opgepakt.

'Nederlanders doodden meer mensen op Sumatra'
'Nederlanders doodden meer mensen op Sumatra' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zonnig & natte sneeuw

Het begin van de dag is zonnig en droog. In de loop van de dag pakt de bewolking zich steeds meer samen maar blijft het nog steeds droog. Eerst aan het eind van de avond is er langs de zuidgrens kans op regen of natte sneeuw. De temperatuur ligt rond de 6 graden, de oostenwind is matig tot zwak, boven het waddengebied kan het wat krachtiger waaien.

Zon op 07:59
Zon onder 17.49

Tijdens een fietstocht van 29 kilometer maakte qltel weer een paar foto's voor me. Onderstaande foto maakte hij vanaf de Elterberg, we kijken over het Rijndal uit richting Emmerich.

Uitzicht vanaf de Elterberg (Foto: qltel)
Uitzicht vanaf de Elterberg (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1979 In 1979 werd met name Noordoost-Nederland getroffen door een extreem zware sneeuwstorm. Het leger werd ingezet om te helpen (zie YouTube hieronder).
 1917 De Nederlandse Margaretha Geertruida Zelle, oftewel Mata Hari, werd in Parijs aangehouden op verdenking van spionage.
 1945

De Duitse stad Dresden werd verwoest door een bombardement van de geallieerden.

 1981 Het Engelse blad The Times werd overgenomen door de Australische zakenmagnaat Rupert Murdoch.


Sneeuwstorm in 1979 - Nederlands Instituut voor beeld en geluid

Samsom: elk PvdA-lid kan zich uitspreken

Elk PvdA-lid kan zich gewoon uitspreken over het lijsttrekkerschap, zegt PvdA-voorman Diederik Samsom. Hij reageert daarmee op een interview van PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch die zaterdag in de Leeuwarder Courant zegt dat Samsom geen lijsttrekker bij de volgende verkiezingen moet worden.

'Ieder PvdA-lid, ook fractieleden, kan zich gewoon uitspreken over de volgende lijsttrekker. Het is een beetje vroeg, want de verkiezing van de lijsttrekker is pas in oktober. Maar als fervent voorstander van een echte lijsttrekkersverkiezing verwelkom ik de gedachte dat er mogelijk meer kandidaten zijn', laat Samsom in een reactie aan het ANP weten.

De verkiezingen staan gepland voor maart volgend jaar. Samsom heeft aangegeven dan opnieuw de partij te willen leiden. De PvdA staat er in de peilingen slecht voor en heeft bij de laatste verkiezingen verloren. Monasch vindt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb of diens Amsterdamse collega Eberhard van der Laan een betere keuze.

Samsom: elk PvdA-lid kan zich uitspreken
Samsom: elk PvdA-lid kan zich uitspreken (Foto: ANP)

Wildplassende foreldief opgepakt

Een 56-jarige man uit Tennessee is afgelopen woensdag aangehouden nadat hij in een winkel van het Amerikaanse supermarktketen Walmart stond te pissen. Bij nader onderzoek bleek de man niet alleen dronken te zijn, maar had hij ook een lading forel van de winkel, ter waarde van zo'n 130 dollar, in zijn broek verborgen die hij onbetaald mee had willen nemen.

De politie van Clarksville was opgebeld nadat mensen hadden gezien hoe de foreldief stond te urineren in de omgeving van de drankafdeling van Walmart. Bij zijn aanhouding bekende de verdachte genaamd David Wylie dat hij zijn blaas had geleegd, maar liet ook aan de sterke arm der wet weten dat hij zich er niet druk over maakte omdat het in zijn ogen maar 'een licht misdrijf' was, aldus de Leaf-Chronicle.

De gratis vis-liefhebber werd in de boeien geslagen voor vandalisme, winkeldiefstal, publiek dronkenschap en aanstootgevend gedrag en mag nu een tijdje over zijn zonden na gaan denken in de Montgomery County Jail.

Poort van de hel eindelijk gesloopt

Een berucht huis, dat door velen werd bestempeld als 'een poort van de hel', is onlangs gesloopt nadat zelfs de lokale politie in Gary, Indiana, had moeten erkennen dat er spookachtige dingen plaatsvonden. Eigenaar Latoya Ammons claimt dat zij en haar drie kinderen door kwaadaardige demonen werden bezeten, wat zich uitte door middel van stuiptrekkingen en het reciteren van satanische gedichten. Volgens Ammons liepen haar gezinsleden met uitpuilende ogen te grommen en te schudden in scènes die vergelijkbaar waren met die van The Exorcist.

Begin 2014 kwam de vrouw ook al eens met het spookhuis in het nieuws. Zo zou er een 9-jarige jongen achteruitlopend bij een muur opgelopen zijn, terwijl er een sociale werker en een verpleger in de kamer aanwezig waren. Ook had Latoya Ammons op zekere avond gezien hoe haar dochter al slapend boven haar bed zweefde. De dochter kon zich het voorval later niet herinneren.

Van het bewuste huis werd, toen er niemand van het gezin aanwezig was, een foto gemaakt waarop we een geestachtige witte verschijning op de veranda kunnen zien staan. Ook Rosa Campbell, de moeder van Ammons, werd al eens in het huis door een onzichtbare kracht aangevallen toen ze in het huis in Gary wou bidden. De vrouw kreeg het gevoel alsof ze bij haar keel werd gegrepen en moest enorm hoesten. "Ik moest hoesten en kreeg het gevoel alsof ik aan het stikken was. Ik was de hele tijd aan het bidden en daar houden ze niet van. Daar houden ze absoluut niet van. Er was iets in het huis dat mij probeerde te wurgen. Ik weet alleen niet wat het is."

Ook Charles Austin, Kapitein van de lokale politie, ondersteunt het verhaal van Ammons. Volgens de man werden er door de politie ook foto's gemaakt van geesten in de kelder van het huis, maar verdwenen de foto's op onverklaarbare wijze. Austin: "Eenieder die heeft gezien wat wij hebben gezien, heeft meegemaakt wat wij hebben meegemaakt. We denken allemaal hetzelfde en we noemen het allemaal hetzelfde. Dit smerige huis is een poort van de hel!"

Het huis zou uiteindelijk opgekocht worden door de spokenjager Zak Bagans, die onderzoek deed naar aanwezige geesten voor een documentaire, die later in het jaar zal verschijnen. In die documentaire zal te zien zijn hoe het huis werd gesloopt bij de speurtocht naar geestachtige elementen. Bagans: "Er was iets in het huis dat in staat was tot dingen die ik nog nooit eerder had meegemaakt. Dingen die zelfs de meest goedgelovige mensen niet konden verklaren. Er was een duistere macht in het huis aanwezig, die zowel krachtig als intelligent was."

Knegt loopt drie gebroken ribben op en scheurtje in lever bij val

Sjinkie Knegt heeft vrijdagavond het ijs tijdens de wereldbekerwedstrijd in Dordrecht per brancard verlaten. De Fries kwam in de slotronde van de ploegenachtervolging bij een inhaalactie ten val en bleef geblesseerd op het ijs liggen. Knegt droeg een zuurstofmasker tijdens zijn aftocht.

Nederland lag in de relay lange tijd op een derde plek. In de voorlaatste bocht stapte Knegt bij het ingaan van de bocht onderdoor bij de Brit Jack Whelbourne. Beide schaatsers kwamen ten val en moesten per brandcard van het ijs. Volgens bondscoach Jeroen Otter gaat het weer redelijk met Knegt. "Hij was weer aardig bij, maar het was een ongelofelijke knock-out. Sjinkie kreeg een knie vol in zijn ribben. Het was een hele harde impact."

Hoeveel schade Knegt heeft opgelopen zal zaterdag duidelijk worden. Volgens Otter zal hij het wereldkampioenschap van volgende maand halen. "Dit zijn altijd vervelende vallen. We moeten maar kijken hoe lang hij hiervan moet recupereren. Fysiek lijkt niet het grootste probleem, maar we moeten kijken wat het hoofd doet. Na de val zijn ik even zijn ogen wegdraaien."

Ondanks de harde val van Knegt bereikte de relayploeg wel de halve finale. Groot-Brittannië werd bestraft met een penalty.

Update 00.05 uur

Sjinkie Knegt kan zijn wereldtitel komende maand niet verdedigen. Tijdens zijn val heeft hij drie gebroken ribben opgelopen, een klein scheurtje in zijn lever en inwendige kneuzingen. Hij blijft de komende dagen ter observatie in het ziekenhuis en zal dan ook niet meer in actie komen tijdens de wereldbekerfinale.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.