IJzersterke Sablikova troeft Kleibeuker en Schouten af

Frank (franklop)

Martina Sablikova heeft voor de achtste keer de wereldtitel weten te veroveren op de 5000 meter bij de WK afstanden in Kolomna. De Tsjechische reed een ijzersterke race en wist in 6.51,09 de Nederlandsen Carien Kleibeuker en Irene Schouten voor te blijven.

De 43-jarige Claudia Pechstein deed een eerste gooi richting de medailles. De Duitse, die twintig jaar geleden de eerste wereldkampioene werd op deze afstand, klokte 6.58,99 en mocht lange tijd hopen op een medaille. Ze wist al snel dat het geen goud zou worden, want Carien Kleibeuker noteerde in de één-na-laatste rit een mooie 6.54,96. Er waren mensen die haar de gouden medaille al omgehangen zagen worden, maar dat was buiten Sablikova gerekend.

De Tsjechische werd gisteren nog bijna geklopt door Ireen Wüst op de 3000 meter, maar liet het dit keer niet zover komen. In een mooie vlakke race noteerde ze de snelste tijd en bleef daarmee ongeslagen op titeltoernooien op deze afstand sinds 2006. In haar kielzog nam ze Irene Schouten mee naar de derde plaats. De wereldkampioene mass-start reed met 6.55,93 een persoonlijk record en stootte daarmee Pechstein van het podium af.