FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 januari 2016

Noor verrast Prevc op spannend WK skivliegen, Kasai (43) in medaillestrijd

Het WK skivliegen in het Oostenrijkse Bad Mitterndorf kent na twee van de vier sprongen een vrij verrassende leider. De Noor Kenneth Gangnes staat halverwege de titelstrijd op kop, voor de gedoodverfde titelfavoriet Peter Prevc uit Slovenië.

Prevc is dit seizoen in ongekende vorm, wint de ene na de andere World Cup en pakte een ruime week geleden op grandioze wijze de eindzege in de Vierschansentournee. De Sloveen staat echter bekend als een nog beter skivlieger dan 'gewoon' springer en dus is hij op de grote schans op de Kulm de grote favoriet voor de wereldtitel. 

In de eerste ronde maakte hij dat ook al deels waar. Prevc vloog met een geniale vlucht naar 243 meter, een nieuw schansrecord. Toch kon hij er niet zo'n groot gat mee slaan als hij had gehoopt, want Gangnes volgde hem op de hielen. Met Johann André Forfang stond ook op plek drie een Noor en ook zijn achterstand was gering. Het meeste applaus ging echter misschien wel naar een echte veteraan. De 43-jarige Japanner Noriaki Kasai haalde met 240 meter weer eens uit en pakte het schansrecord - voor hij dat enkele minuten later af moest staan aan Prevc. Nori stond door zijn geweldige vlucht na de eerste ronde op plek vijf, voor wereldrecordhouder Anders Fannemel (Noorwegen).

De fantastische eerste vlucht van Prevc, goed voor een schansrecord (Bron: YouTube)

Er was een duidelijk onderscheid tussen de eerste zes, waarvan Fannemel in de tweede ronde als eerste naar beneden ging. Hij deed het naar behoren, maar kon geen positie verbeteren. Vervolgens was het de beurt aan Kasai, die de op twee na beste sprong van de hele tweede ronde liet zien en zijn vijfde plek vasthield. Forfang zakte een plekje ten faveure van de Oostenrijker Stefan Kraft, die de beste vlucht van de tweede ronde liet zien. Gangnes was opnieuw sterk en nadat Prevc niet optimaal in de vliegpositie kwam kon de Noor de leiding overnemen.

Halverwege het WK zijn de verschillen tussen Gangnes, Prevc, Kraft en Forfang nog altijd minimaal. Ook Kasai en Fannemel zouden met een goede slotdag zaterdag nog mee kunnen doen om de medailles. Leuk detail daarbij is dat Kasai al eens wereldkampioen skivliegen werd en alleen Fannemel en Gangnes waren toen al geboren. De Japanner was namelijk 's werelds beste skivlieger in 1992, toen zijn huidige Noorse concurrenten druk bezig waren met het vullen van hun luiers en topfavoriet Prevc' moeder nog een paar maanden te gaan had tot de geboorte van de kleine Peter.

Noriaki Kasai, de nummer vijf in de huidige stand, wordt wereldkampioen skivliegen...in 1992 (Bron: YouTube)

Versluis boekt etappezege in Dakar

Peter Versluis heeft bij de vrachtwagens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De MAN-coureur had in de 287 kilometer lange proef tussen San Juan naar Villa Carlos Paz op de streep een voorsprong van drie minuten op Federico Villagra.

Versluis vocht in het begin van de etappe een verbeten strijd uit met teamgenoot Hans Stacey die halverwege twee minuten verloor en op de streep uiteindelijk ruim drie minuten achter lag. Jaroslav Valtr boekte op vijf minuten achterstad een knappe vierde positie, vlak voor klassementsleider Gerard de Rooy en Pascal de Baar. Gert Huzink viel uit doordat zijn Tatra onderweg door hete olie op de remmen helemaal uitbrandde.

In het klassement heeft De Rooy 1.13 uur voorsprong op Ayrat Mardeev. Villagra is op 1.43 uur derde, voor Ton van Genugten die op 2.17 uur staat, Stacey op 2.28 uur en De Baar op 2.58 uur. Versluis staat met ruim vier uur achterstand op plek negen ook nog bij de beste tien.

Eerste World Cup-medaille bobsleester Dekker

Bobsleester Sanne Dekker heeft voor het eerst in haar loopbaan een World Cup-medaille veroverd. Dat deed de 22-jarige Nederlandse echter niet namens Nederland: ze zit tegenwoordig achter in de slee als remster van de Oostenrijkse Christina Hengster.

In het Amerikaanse Park City zorgde Hengster met Dekker achterin de slee voor een flinke stunt door na de eerste run aan de leiding te gaan. Met 0,02 seconden was haar voorsprong op de Canadese Kaillie Humphries weliswaar minimaal, maa toch kon de 29-jarige Oostenrijkse ook in de tweede run goed partij geven. Humphries boog haar achterstand samen met remster Melissa Lotholz na een fenomenale run wel om in een voorsprong van 0,16 seconden. De derde plek was voor de Amerikaanse Jamie Greubel Poser, die met Lauren Gibbs in haar slee 0,47 seconden toe moest geven op het Canadese duo. De Belgische Elfje Willemsen werd vijfde.

Hengster is dit seizoen met Dekker achter haar bezig aan de grote doorbraak: in vijf races heeft ze nu naast één tweede en twee derde plekken ook nog een vierde en vijfde plaats gehaald. In het World Cup-klassement is ze inmiddels opgeschoven naar de derde plek, achter alleen Humphries en Greubel. Nederland wordt in de World Cup niet meer vertegenwoordigd: Marije van Huijgenbosch is niet meer in de slee te vinden. 

Code geel voor bijna heel Nederland

In vrijwel het hele land is code geel afgegeven wegens kans op gladheid. Door lichte vorst in combinatie met regen komende nacht kunnen de wegen spekglad worden aldus het KNMI. Ook morgenochtend kan het door sneeuwval ook glad zijn in het oosten en noordoosten van het land. De waarschuwing geldt vanaf middernacht tot morgenochtend 06.00 uur. 

Verder kunnen in de opklaringen vannacht lokaal mistbanken ontstaan. Alleen het uiterste puntje in het zuidwesten van Nederland ontsnapt nog aan de horror. Hoewel morgen de temperaturen tot boven nul stijgen, kan het in de avond weer tot onder nul dalen waardoor er mogelijk ook morgenavond plaatselijk gladheid kan ontstaan. 

Code geel voor vrijwel heel Nederland (Foto: KNMI)
Code geel voor vrijwel heel Nederland (Foto: KNMI)

Drugsboot spoelt aan bij Cadzand

Aan boord van een vissersboot die donderdag op de Noordzee in nood raakte en die later in Cadzand strandde, zijn honderden kilo's drugs, waarschijnlijk cocaïne, aangetroffen. Een van de vier opvarenden, een 24-jarige Nederlander, is aangehouden, aldus de politie vrijdagavond.

De 12 meter lange vissersboot raakte donderdagmiddag op de Noordzee bij zware storm door motorpech in de problemen. Pas in de loop van de nacht konden de opvarenden in de monding van de Westerschelde worden gered na een gezamenlijke inspanning van de Nederlandse Kustwacht, de Belgische luchtmacht en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De vier mannen zijn naar België gebracht waar zij inmiddels zijn ontslagen uit het ziekenhuis.

Douane en politie troffen op de gestrande boot de drugs aan. Het onderzoek naar de vier opvarenden loopt nog.

Honderden kilo's drugs aan boord vissersboot
Honderden kilo's drugs aan boord vissersboot (Foto: ANP)

Eerste dagzege Hirvonen in Dakar

Mikko Hirvonen heeft zijn eerste dagzege in de Dakar Rally weten te boeken. De Finse debutant had op de streep in de 481 kilometer lange etappe tussen San Juan en Villa Carlos Paz negen seconden voorsprong op teamgenoot Nasser Al-Attiyah. Derde op 27 seconden was Leroy Poulter die de hele dag aan de leiding had gereden. Ook Giniel de Villiers bleef nog binnen de minuut.

Al-Attiyah zette de laatste dagen vol de aanval in op klassementsleider Stephane Peterhansel die vandaag wederom tien minuten van zijn voorsprong inleverde. De Fransman houdt voor de slotdag genoeg marge over om Peugeot eindelijk weer eens de eindzege te schenken. Beste Nederlander was Erik van Loon die in de slotfase door problemen nog wat tijd verloor. Hij eindigde uiteindelijk als vijftiende op bijna 22 minuten van Hirvonen.

In het klassement bedraagt de voorsprong van Peterhansel op Al-Attiyah ruim veertig minuten. Derde is De Villiers op 1.07 uur. De Zuid-Afrikaan moet doorrijden, want Hirvonen staat slechts vier minuten achter hem. Van Loon is met plek dertien op 5.24 uur de beste Nederlander.

Hirvonen boekt eerste dagzege in de Dakar Rally (Pro Shots/Dppi)
Hirvonen boekt eerste dagzege in de Dakar Rally (Pro Shots/Dppi)

Uitslag FC Twente - Heracles Almelo

De Eredivisie is weer hervat en meteen een opvallende uitslag: Nummer 17 FC Twente versloeg nummer 4 Heracles Almelo met ruime cijfers: 4-0. Een ongeinspireerd Heracles Almelo kwam in de eerste helft met 2-0 achter en in de tweede helft kwamen daar nog twee goals bij. Hieronder de statistieken:

FC Twente

4 - 0

Heracles Almelo

 16' Ede
 30' Ziyech
 60' Ede
 62' Ter Avest
   
 
 Gele kaart: Tapia, Gutierrez, (FC Twente), Bruns, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 28.900
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Tapia
Uvini
Schilder
Ziyech (Agyepong/80)
Gutierrez
Mokotjo (Van der Heyden/84)
Ede
Oosterwijk (Eghan/80)
Cabral
  Castro
Droste
Te Wierik
Zomer (Gladon/46)
Fledderus
Bruns
Pelupessy
Bel Hassani
Darri
Weghorst (Bosz/64)
Gosens (Van Ooijen/46)

FC Twente scoort vier maal en zegeviert tegen Heracles - Pro Shots/Ronald Bonestroo

Netflix blokkeert VPN-gebruikers

Iedereen die Netflix heeft weet inmiddels wel dat het aanbod van land tot land verschilt. Lullig, want die ene serie of film die wel op Netflix UK, Netflix US of zelfs Netflix BE te zien is is dat in Nederland vaak gewoonweg niet. Niet de schuld van Netflix natuurlijk - het is de rigide, ouderwetse, achterhaalde houding van de producenten van de series en films die het aanbod per regio frustreert, maar onzin is het natuurlijk wél.

De oplossing die veel mensen gebruikten was dan ook simpelweg een VPN of proxy in het land naar keuze, waarna de content van dat land zich meteen ontsloot. Ook andersom is dat handig, want zo kun je vanuit het buitenland toch gewoon het Nederlandse aanbod aanspreken.

Netflix besluit nu echter - ongetwijfeld onder druk van de producenten waarvan ze hun aanbod aanschaffen - om actief dergelijke proxies en VPN's te gaan blokkeren. Dus was je al nagenoeg volledig overgestapt van illegaal downloaden naar betaald aanbod via Netflix, dan kun je nu je spotnet of torrentprogramma wellicht weer gaan afstoffen.

Netflix hoopt snel het volledige aanbod wereldwijd aan te kunnen bieden, maar vrijwel iedereen die ook maar een béétje de ontwikkelingen op auteursrechtengebied heeft gevolgd zal begrijpen dat dat met de ouderwetse filmmaatschappijen en producenten niet snel zal gebeuren.

Intussen lijkt het erop dat binnen Europa mogelijk georestricties bij wet verboden worden. Dat zou betekenen dat in Europa Netflix het gehele aanbod in alle landen aan zou moeten bieden. Dat kan positief uitpakken, maar het is niet ondenkbaar dat producenten hun product eenvoudigweg dan niet meer in licentie geven aan Netflix. Dat zou meteen een forse tegenslag zijn voor het aanbod van Netflix.

Hoe krijg je mensen weer aan het downloaden?  Precies; maak betalen minder interessant!

Update

Inmiddels beginnen de eerste meldingen binnen te komen van geblokkeerde ip-adressen van VPN's en proxies. Zie screenshot hieronder (bron: Torrentfreak)

vpn block bij netflix

Darter De Graaf sleept Tour Card in de wacht

Darter Jeffrey De Graaf heeft op de derde dag van de Qualifying School een Tour Card in de wacht gesleept. De 25-jarige darter won met 5-1 de dagfinale van Simon Preston en is daardoor de komende twee jaar verzekerd van deelname aan het hoogste niveau van de PDC. 

De Graaf verloor dit jaar voor de vierde keer op rij in de eerste ronde van Lakeside, het WK van dartbond BDO. Hij verloor met 3-2 van Richard Veenstra. Enkele dagen na die wedstrijd maakte hij bekend over te zullen stappen naar de PDC. De Graaf kende op Lakeside na wel een aardig jaar bij de BDO. Hij won het Belgisch Open en de Denmark Masters. Ook haalde hij de finale van World Trophy. 

De Graaf won vandaag behalve van Preston ook van Peter Evison (5-0), Simon Burt (5-4), Lee Shewan (5-2), Jamie Bain (5-3), Scott Dale (5-2) en Mark Walsh (5-2). Vincent Kamphuis was dichtbij een Tour Card. Hij verloor zijn finale met 5-3 van Ray Campbell. Kamphuis pakte echter wel negen punten en bracht zijn totaal daarmee op twaalf. Dat puntenaantal is zeer waarschijnlijk genoeg om aan het eind van de Q-School alsnog een Tour Card te kunnen krijgen. 

Sven Groen en Joey Ten Berge haalden vandaag de laatste 32. Beide darters pakten daarmee drie punten. Groen bracht zijn totaal op vijf en Ten Berge op vier. Beide darters moeten zaterdag, op de slotdag van de Q-School, de finale halen willen ze mee kunnen doen aan de Pro Tour. Yordi Meeuwisse, die donderdag de finale verloor, lag er vandaag al na de eerste ronde al uit. 

Zaterdag is de slotdag van de Q-School. Opnieuw zullen de vier beste spelers van de dag een Tour Card krijgen. Ook worden er punten vergeven aan darters die in de laatste 128 of verder in het toernooi uitgeschakeld worden. Hoeveel Tour Cards er klaar liggen via de ranking wordt morgen bekendgemaakt. Waarschijnlijk zijn er achttien kaarten beschikbaar. 

Dagzege Rodrigues, Verhoeven verliest tijd in Dakar

Helder Rodrigues heeft Yamaha de eerste dagzege van deze Dakar Rally bezorgd. De Portugees was in de 481 kilometer lange proef tussen San Juan en Villa Carlos Paz maar liefst 7,32 minuten sneller dan klassementsleider Toby Price die tweede werd.

Rodrigues sloeg met name in de slotfase van deze lange etappe toe. Daarin maakte hij het verschil met de rest van het veld, aangevoerd door Price. Achter de Australiër pakte Kevin Benavides op korte afstand plek drie, gevolgd door Stefan Svitko die tweede staat in het klassement. Nummer drie van het klassement, Antoine Meo, viel in de slotfase en liep een handblessure op. Het kostte de Fransman ruim een half uur.

Beste Nederlander was verrassend kistrijder Jurgen van den Goorbergh op plek 22 met bijna 37 minuten achterstand. Hans Vogels werd op 44 minuten 28e, terwijl Frans Verhoeven aan het begin van de proef enige tijd stilstond met pech. Hij verloor op de streep uiteindelijk 56 minuten.

In het klassement heeft Price morgen een voorsprong van ruim 37 minuten te verdedigen op Svitko. Derde is Pablo Quintanilla met 53 minuten achterstand. Meo zakte door zijn val terug naar plek zes. Beste Nederlander is nog steeds Verhoeven op plek achttien, maar wel met 4.52 uur achterstand nu.

Quads
Bij de quads is het nog geen uitgemaakte zaak wie deze Dakareditie zal gaan winnen. Vandaag won Marcos Patronelli met slechts negen seconden voorsprong op Walter Nosiglia en 49 tellen op Sergei Karyakin. Alejandro Patronelli werd vijfde op 4,15 minuten. Hier tussenin zat nog Jeremias Gonzalez Ferioli. Bas Nijen Twilhaar is er niet meer bij, nadat hij gisteren met technische problemen op moest geven.

In het klassement heeft Marcos Patronelli nu 4,23 minuten voorsprong op zijn broer Alejandro. Karyakin klom naar plek drie op 1.52 uur van Patronelli, maar moet nog wel vol aan de bak on zijn derde plek te verdedigen. Brian Baragwanath had vandaag een slechte dag en zal er morgen alles aan doen om de vijf minuten achterstand nog goed te maken.

Dagzege Helder Rodrigues (Pro Shots / Dppi)
Dagzege Helder Rodrigues (Pro Shots / Dppi)

Hiddink: "Chelsea kan degraderen"

Degradatie is nog altijd een reële mogelijkheid voor Chelsea. Dat zei interim-trainer Guus Hiddink vrijdag in de voorbeschouwing op het Premier Leagueduel met Everton. "Het is realiteit. Er komen twee moeilijke wedstrijden aan en als we daarin geen punten halen, kan de Premier League ons nog verrassen", aldus de Achterhoeker, die inmiddels wel wat is opgekrabbeld met de Londense club naar de veertiende plaats.

"Je weet niet wat andere ploegen nog gaan doen. We willen allemaal omhoog kijken, maar het verschil met nummer vier Tottenham bedraagt twaalf punten, terwijl we zes punten af staan van de degradatiezone. Dat is een feit en het betekent dat we hard moeten werken en punten moeten verdienen." De formatie van Hiddink treedt na Everton aan tegen koploper Arsenal.

Hiddink: Chelsea kán degraderen
Hiddink: Chelsea kán degraderen (Foto: ANP)

Formule 1 wil bijtanken toch weer terug

Bijtanken tijdens races in de Formule 1 keert mogelijk toch weer terug. Voorzitter Jean Todt van de internationale autosportfederatie FIA heeft vrijdag gezegd dat het een serieus voorstel voor 2017 is. "We overwegen bijtanken weer in te voeren. Het is goed voor de show", aldus Todt.

In 2010 werd het bijtanken afgeschaft als maatregel om kosten te besparen en de veiligheid te vergroten. Sindsdien rijden de bolides de gehele grand prix op één tank brandstof en komen ze alleen nog de pitstraat in om van banden te wisselen.

"Het kostenaspect telt feitelijk niet meer. De technieken zijn verbeterd, waardoor we spreken van een extra bedrag van hooguit 50.000 euro per jaar", aldus Todt. Het bijtanken heeft als voordeel dat de raceteams hun motoren meer pk's kunnen meegeven.

Formule 1 wil bijtanken toch weer terug
Formule 1 wil bijtanken toch weer terug (Foto: ANP)

Manor krijgt vorm: crashtest doorstaan én nieuwe engineer

Vrijdag was een uitstekende dag voor Manor want het Formule 1-team kreeg dubbel goed nieuws. Niet alleen kwam het nieuwe chassis door de verplichte crashtest van de FIA heen, ook heeft het achterhoedeteam de ervaren engineer Nicolas Tombazis in dienst genomen. De Griekse ontwerper komt de aerodynamische afdeling van Manor met onmiddelijke ingang versterken. En dat is zeer goed nieuws voor Manor, want de engineer staat te boek als een uitstekende aerodynamicus die zijn sporen in de Formule 1 ruimschoots verdiend heeft.

Tombazis leerde het vak van mannen als Ross Brawn en Rory Byrne bij het team van Benetton in de vroege jaren negentig, waarna hij overstapte naar McLaren en uiteindelijk Ferrari. Bij alle teams waar hij werkzaam was, werkte hij aan winnende wagens. Tombazis geldt als hoofdontwerper voor alle Ferrari's van Fernando Alonso alsmede de kampioenschapswagen van Kimi Raikkonen uit 2007. De techneut verloor zijn baan toen het Italiaanse team schoon schip maakte aan het einde van het dramatisch verlopen 2014.   

Afgelopen jaar moest Manor zich nog behelpen met een oud chassis en een Ferrari-motor van een jaar eerder, waardoor het een seizoenlang zonder enige bedreiging achteraan het veld rond doolde. Komend jaar moet het jaar worden van de grote ommekeer. Het team heeft een fonkelnieuw chassis ontworpen dat zal worden aangedreven door een krachtige Mercedes-krachtbron. De versnellingsbak is van Williams-fabrikaat. Welke rijders komend seizoen de Manors gaan besturen is vooralsnog niet bekend.

Nu het nieuwe chassis van het team door de crashtest heen is gekomen lijkt het zeker dat Manor ruim op tijd klaar zal zijn voor de eeste wintertest eind februari in Barcelona. Manor behaalde, toen nog als Marussia, slechts één keer in diens historie punten. De inmiddels verongelukte Fransman Jules Bianchi pakte twee jaar geleden in Monaco een fraaie negende plek en vergaarde daarmee twee punten. Door dat succes ontvangt het team minimaal drie jaar lang 50 miljoen dollar per jaar. 

Nieuw seizoen '24' met geheel nieuwe cast

De Amerikaanse tv-zender Fox heeft een pilot besteld van een nieuwe serie van 24. De cast is volledig vernieuwd. In plaats van Kiefer Sutherland, die Jack Bauer speelde, willen de makers nu een Afrikaans-Amerikaanse acteur als hoofdrolspeler. Dat meldt Entertainment Weekly.

De nieuwe serie heet 24: Legacy. De opzet is hetzelfde als voorheen: de gebeurtenissen zijn in real-time te volgen, elke aflevering gaat over één uur van een etmaal waarin veel gebeurt en het tempo ligt hoog. Het nieuwe hoofdpersonage heet Eric Carter. Hij wil, met de Counter Terrorist Unit, een grootschalige terroristische aanval tegenhouden. Anders dan eerder ligt de nadruk minder op één personage. Er is naast Carter ook een vrouwelijk hoofdpersonage.

24 ging in 2001 van start en liep door tot 2010. In 2014 kwam er nog een negende seizoen onder de titel 24: Live Another Day, toen nog wel met Kiefer Sutherland.

Op welke zwarte acteur zetten we in? Wesley Snipes? Denzel? Samuel L. Jackson? Laurence Fishburne? Will Smith? Of toch een onbekendere?

Serie 24 komt terug met geheel nieuwe cast
Serie 24 komt terug met geheel nieuwe cast (Foto: BuzzE)

GTX 970 meest populaire GPU onder Steamgebruikers

Vrijwel iedere pc-gamer gebruikt Steam, en de kans is groot dat als je inlogt je wel eens een berichtje hebt gekregen waarbij werd gevraagd of je de steam hardware survey wilde invullen. En dit geeft een interessante kijk in wat gamers gebruiken om hun games op te spelen. Zo blijkt dat de nvidia geforce GTX 970 de meest populaire kaart onder steam-gebruikers is.

De GTX 970 is tegenwoordig standaard voor iedereen die een beetje op hoge settings wil gamen op zijn pc, en ook Steamgebruikers schijnen dit te weten: 4,89 procent van de gamers heeft de grafische kaart in zijn kast zitten. Tweede plaats wordt ingevuld door Intel HD graphics 4000, de geïntegreerde grafische kaart van intel die vrijwel in iedere computer zit zonder aparte grafische kaart. Qua merk hebben de meeste gamers ook een kaart van nvidia in huis: ruim 54 procent heeft een kaart van nvidia tegenover 26 procent van voornaamste concurrent AMD.

Verder hebben de meeste gamers 8 GB aan RAM in hun computer zitten, loopt hun processor tussen de 2,3 en de 2,69 Ghz en gebruikt bijna 35 procent Windows 7 als besturingssysteem. Wat resolutie betreft blijft 1920 x 1080 het meest in trek met ruim 35 procent, tegenover 1,2 procent die de overstap hebben gemaakt naar 2560 x 1440. Slechts een minimale 0,7 procent speelt zijn games in 4K.

Het volledige rapport is hier te lezen.

Geforce 970
GTX 970 meest populaire GPU onder Steam-gebruikers

Taekwondoka Oogink heeft één beslissend gevecht om Spelen te halen

Taekwondoka Reshmie Oogink is één gevecht verwijderd van het halen van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. De Nederlandse staat zaterdag op het olympisch kwalificatietoernooi in Istanbul direct in de halve finale: er doen slechts zeven dames mee en als hoogstgeplaatste deelneemster heeft Oogink een 'bye' gekregen voor de eerste ronde, ofwel de kwartfinale.

In de halve finale van de klasse boven 67 kilogram staat Oogink tegenover de winnares van het duel tussen Nusa Rajher uit Slovenië en de Poolse Aleksandra Kowalczuk. Laatstgenoemde staat zestiende op de wereldranglijst, Rajher staat 34e. Oogink is zelf de mondiale nummer acht en is op papier de favoriete. Wie de olympische tickets winnen is geen ingewikkelde zaak meer: bereik in jouw gewichtsklasse de finale en de Spelen zijn binnen. Hierna zijn er ook geen mogelijkheden meer, dus het is alles of niets voor de Nederlandse. Eerder was ze al enkele seconden verwijderd van een olympisch ticket, maar destijds gaf ze het alsnog uit handen. 

Oogink stond in augustus tijdens de Grand Prix in Moskou overigens ook al tegenover Kowalczuk, maar de Poolse won destijds vrij overtuigend. Van Rajher verloor ze in 2011, terwijl de Sloveense in 2013 het onderspit delfde

In de klasse tot 67 kilogram komt Joyce van Baaren zaterdag in actie. De mondiale nummer 33 begint in de achtste finales met een duel tegen Iveta Jirankova uit Tsjechië, die op plek 100 op de wereldranglijst staat. Op het EK 2014 was Van Baaren haar bij hun enige ontmoeting nog de baas. Bij winst wacht vermoedelijk de Zwitserse Nina Kläy, die met plek vijftien op de ranglijst een pittige tegenstander zal vormen. 

Bij de mannen tot 68 kilogram hoopt Rafik Zohri namens Nederland op een fikse stunt. Als nummer negentig van de wereldranglijst begint hij in de eerste ronde tegen Boris Ruiz uit Andorra. Dat moet zeker te doen zijn, waarna hij het in de achtste finales tegen een nog onbekende tegenstander op moet nemen. Absolute wereldtoppers zijn er in deze klasse niet aanwezig, de hoogst genoteerde deelnemer op de wereldranglijst is de Pool Karol Robak, die 23e staat. 

Jeroen Wanrooij doet in Istanbul ook mee, maar hij komt zondag pas in actie.

Tegenantwoord op Aylan-cartoon Charlie Hebdo

Charlie Hebdo kwam eerder deze week met een provocerende cartoon waarin twee grijpgrage mannen achter vrouwen aan rennen. Een van deze mannen zou Aylan zijn geweest in de toekomst. Het refereert naar de incidenten in Keulen. Dit is de betreffende cartoon:


CahrlieCartoon Charlie Hebdo. Tekst: 'En wat zou Aylan later zijn geworden? Billenknijper in Duitsland.'

Het ligt onze paintbaas en moderator Remqo dwars dat Aylan zo afgebeeld wordt. Dit is volgens hem niet de werkelijkheid. Syrische vluchtelingen zijn tenslotte niet altijd rovende en handtastelijke barbaren. Ze zijn juist hoogopgeleid en hebben een glansrijke carrière als ingenieur, architect of chirurg in voorspoed. Daarom heeft Remqo een paint gemaakt wat er écht van Aylan zou zijn geworden:

remqo paintRemqo Paint

Diack brengt ook IOC in diskrediet

Het Internationaal Olympisch Comité wil alles weten van de dubieuze rol die Lamine Diack heeft gespeeld bij de toewijzing van de Olympische Spelen in 2020 aan Tokio. De 82-jarige oud-voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF lijkt ook de olympische beweging in diskrediet te hebben gebracht.

Volgens het onderzoek naar doping en corruptie in de atletiek van het mondiale antidopingbureau WADA heeft de Senegalese bobo zijn stem te koop aangeboden bij de verkiezing. Diack was als hoogste baas van de internationale atletiekbond lid van het IOC. Hij zou zijn steun aan tegenkandidaat Istanbul hebben ingetrokken omdat die Turkse stad weigerde 5 miljoen dollar sponsorgeld te betalen aan de IAAF. De Japanse stad was daartoe wel bereid.

Tegen Diack loopt in Frankrijk een stafrechtelijk onderzoek wegens corruptie. Hij wordt ervan verdacht geld te hebben aangenomen om positieve dopingtests van Russische atleten te verdoezelen. De Senegalees is op borgtocht vrij, maar mag Frankrijk niet verlaten. Het IOC heeft de 82-jarige Diack inmiddels geschorst als erelid.

Diack brengt ook IOC in diskrediet
Diack brengt ook IOC in diskrediet (Foto: ANP)

'Al 32 mensen doodgehongerd in Madaya'

De Verenigde Naties sturen een mobiele kliniek en een medisch team naar de belegerde Syrische plaats Madaya. Daar zijn volgens de plaatselijke bevolking afgelopen maand 32 mensen gestorven door honger.

De Syrische regering heeft ingestemd met de komst van de mobiele kliniek. Er mogen ook kinderen worden ingeënt, zei een woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma.

De VN hopen deze week ook konvooien te kunnen sturen naar de plaatsen Foua en Kfarya, die in het noordoosten van het land door rebellen worden omsingeld. Het is nog niet duidelijk wanneer een andere belegerde plaats, Zabadani kan worden bereikt. Het VN-kinderfonds Unicef bevestigde vrijdag dat onder kinderen in Madaya ernstige ondervoeding heerst. Afgelopen week werd voor het eerst in maanden hulp geleverd in de belegerde stad.

Slaappillen
De toestand in Madaya, op 1400 meter hoogte in de bergen, blijft afgrijselijk. Abeer Pamuk van de organisatie SOS Kinderdorpen berichtte vrijdag vanuit een koud Madaya dat de verwoeste plaats verlaten lijkt. Maar toch overleven er mensen en vooral de kinderen lijden.

"Geen kind ziet er gezond uit, ze zijn grijsachtig bleek en zo mager dat hun botten eruit steken. Hun tanden zijn zwart of gebroken, ze hebben bloedend tandvlees (..) en zijn te klein voor hun leeftijd." Hun ogen staren in angst, aldus Pamuk en de kinderen die na het uitbreken van de burgeroorlog (2011) zijn geboren, hebben nog nooit voldoende eten gehad.

Sommige ouders geven kinderen slaappillen om ze te laten stoppen met huilen en de honger even te laten vergeten. Een kind zei tegen Pamuk: "Je kan wegrennen voor raketten, maar je kan niet vergeten dat je honger hebt". SOS Kinderdorpen hoopt onder meer te kunnen regelen dat wezen of kinderen die van hun familie zijn gescheiden uit Madaya kunnen worden geëvacueerd.

'Al 32 mensen doodgehongerd in Madaya'
'Al 32 mensen doodgehongerd in Madaya' (Foto: ANP)

Afnemers vlees Willy Selten alsnog openbaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft alsnog openbaar gemaakt wie allemaal vlees hebben gekocht bij groothandel Selten uit Oss. Foodwatch had daar om gevraagd. De NVWA weigerde aanvankelijk, maar de rechter gaf foodwatch vorige maand gelijk.

Op de lijst staan bijna 1800 'directe en indirecte afnemers'. Die hebben tussen 2011 en 2013 vlees van Selten gekregen.

De vleesgroothandel van Willy Selten in Oss ging failliet kort na een inval van de NVWA. Het bedrijf verkocht relatief goedkoop paardenvlees als puur rundvlees. Selten werd daarvoor veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf.

Afnemers vlees Willy Selten alsnog openbaar
Afnemers vlees Willy Selten alsnog openbaar (Foto: ANP)

Van der Steur blijft 'hakken'

"Waar gehakt wordt, vallen spaanders en zoals mijn moeder zei: wie geen fouten maakt, maakt meestal niks". Zo reageerde justitieminister Ard van der Steur vrijdag op het feit dat hij nu al een paar keer excuses heeft aangeboden omdat er dingen op zijn terrein verkeerd zijn gegaan.

Donderdag verontschuldigde hij zich publiekelijk bij professor George Maat, die door hem onheus werd bejegend nadat hij een lezing met foto's had gehouden over zijn onderzoek naar de slachtoffers van de MH17. Eerder ging hij in de fout in de zaak van Volkert van der G. en de afwikkeling van de zogenoemde Teevendeal.

"Ik had veel meer als minister moeten reageren", aldus de bewindsman die opnieuw zei dat hij zich had laten leiden door zijn emoties. "Ik was erg geraakt", zei hij, met name door de reactie bij de nabestaanden. Hij hoopt dat Nederland toch een minister ziet 'die hard werkt en die ervoor uitkomt als er fouten worden gemaakt'. Die kan hij voor de toekomst niet uitsluiten, al gaat hij zijn best doen om ze te voorkomen. "Ik blijf hakken."

Hij vindt het goed dat er een debat over de kwestie-Maat komt.

Van der Steur blijft 'hakken'
Van der Steur blijft 'hakken' (Foto: ANP)

Diplomaat kan vrijwillig boete gaan betalen

Den Haag wil dat diplomaten die een verkeersovertreding hebben begaan, vrijwillig een bedrag gaan betalen. De overheid is van plan deze verkeersovertreders, die officieel niet aangepakt mogen worden, een brief te sturen.

De diplomaat wordt erop gewezen dat hij de wet heeft overtreden. Ook staat in de brief dat personen zonder diplomatieke onschendbaarheid een boete zouden hebben gekregen. De hoogte van dat bedrag wordt genoemd en een rekeningnummer.

Met deze aanpak wil de regering toch iets doen aan de verkeersovertredingen van diplomaten, zonder internationale verdragen over diplomaten te schenden. Het is bedoeld als prikkel om zich aan de wet te houden, aldus de betrokken ministers vrijdag.

Zij benadrukken dat voor deze aanpak een nieuw systeem nodig is, dat ook nog eens geld kost. Zij gaan nog na of de kosten opwegen tegen de baten.

Diplomaat kan vrijwillig boete gaan betalen
Diplomaat kan vrijwillig boete gaan betalen (Foto: ANP)

Getest medicijn bevat toch geen cannabis

Een test met een nieuw medicijn in het Franse Rennes is uitgelopen op een drama. Zes proefpersonen raakten onwel, waarvan een vrijdag klinisch dood werd verklaard, aldus Franse media. De toestand van de andere vijf personen is ernstig.

Het zou volgens Franse media gaan om een test met een nieuw soort pijnstillers op basis van cannabis. De testen werden uitgevoerd op gezonde, vrijwillige personen. Alle andere proefpersonen die betrokken waren bij de test zijn opgeroepen. De vijf personen die in zorgwekkende toestand verkeren worden momenteel gemonitord op de afdeling neurologie. De proefpersoon die klinisch dood werd verklaard, zou hersendood zijn.

De proef werd gedaan in een gecertificeerde privékliniek genaamd BioTrial in de Franse stad Rennes.  De Franse minister van Volksgezondheid, Marisol Touraine, reisde af naar de Franse plaats. Ze sprak van een "ernstig ongeval".

Update 18.14 uur
De Franse krant Le Monde laat weten dat het medicijn was bedoeld om stemmingswisselingen tegen te gaan bij Parkinson-patiënten. Eerder liet minister Touraine tijdens de persconferentie in Rennes al weten dat het medicijn geen cannabis bevat 

Franse medische test mondt uit in drama
Franse medische test mondt uit in drama (Foto: ANP)

Snowball bijt van zich af in nieuwe trailer The Secret Life of Pets

Na de eerdere teaser geeft de nieuwe trailer voor The Secret Life of Pets een ruimere blik in het geheime leven dat onze trouwe viervoeters en andere knuffelbeesten leiden.

The Secret Life of Pets, dat ook in de Nederlands nagesynchroniseerde versie onder de titel Huisdiergeheimen zal verschijnen, volgen we de hilarische avonturen van de trouwe terriër Max, de slome kat Chloë, het snoezige dwergkeeshondje Gidget, mopshond en lady-killer Mel, de knorrige bastaard Duke, de onnozele cavia Norman en het schattige maar gestoorde konijntje Snowball.

The Secret Life of Pets, van de makers van Despicable Me, met Kevin Hart, Ellie Kemper, Louis C.K., Lake Bell, Eric Stonestreet, en Albert Brooks, is te zien vanaf 3 augustus.

Kazim uit selectie na bedreigen journalist

Colin Kazim-Richards is ontevreden met zijn reserverol bij Feyenoord en laat dit ook duidelijk merken. De speler liet zich vrijdag van zijn slechtste kant zien.

Kort voor de persconferentie voorafgaand aan het Eredivisieduel van Feyenoord tegen PSV, raakte Kazim in een conflict met een journalist. "Ik wacht om twee uur buiten op je", en "Nog één stap dichterbij en je gaat slapen. Jij gaat neer", snauwde de Turk met Engelse roots tegen de reporter. Het zou gaan om de verslaggever van het Algmeen Dagblad.

Eerder deze week verscheen er in het AD een negatief verhaal over de spits van Feyenoord. Binnen de club zouden steeds meer mensen zich storen aan het gedrag van de aanvaller. Kazim-Richards wilde van de verslaggever de bronnen voor zijn verhaal weten.

Feyenoordcoach Giovanni van Bronckhorst is zo langzamerhand klaar met de uitspattingen van de spits. Op het persmoment gaat Van Brockhorst in op het incident: "Dat is niet goed", erkende hij. De Feyenoordtrainer wilde tegenover de aanwezige pers niet ingaan op een eventuele sanctie voor Kazim.

Kazim-Richards wist vorig seizoen in 27 Eredivisieduels voor Feyenoord elf keer het net te vinden. Echter, de aanvaller moet dit seizoen zijn basisplaats laten aan Michiel Kramer, die in de zomerstop werd overgenomen van ADO Den Haag.

Update 17.25 uur

Kazim-Rochards komt niet in actie tegen PSV. De aanvaller is door Feyenoord wegens 'intimiderend gedrag' buiten de selectie gezet.

"Colin Kazim-Richards is niet opgenomen in de wedstrijdselectie voor de topper van zondag tegen PSV. Hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst is na overleg met de clubleiding tot deze maatregel gekomen, mede omdat de spits vrijdag kort voor aanvang van de persconferentie intimiderend gedrag vertoonde ten opzichte van een verslaggever van de schrijvende pers", melden de Rotterdammers op hun officiële website.

"De speler heeft te horen gekregen dat hij zich maandagochtend moet melden in De Kuip."

Het is overigens niet voor het eerst dat hij zich misdraagt. Zo kreeg hij het vorig seizoen aan de stok met Ajaxdoelman Jasper Cillessen en deelde hij later een klap uit aan toenmalig Vitesseaanvaller Zakaria Labyad.

Kazim bedreigt verslaggever: "Je gaat neer" (Pro Shots / Kay Int Veen)
Kazim bedreigt verslaggever: "Je gaat neer" (Pro Shots / Kay Int Veen)

Speciale Kosovo-rechtbank in Den Haag

In Den Haag komt een speciale rechtbank voor de berechting van ernstige misdrijven die zijn gepleegd in de Kosovo-oorlog (1998-99) en direct daarna. Het gaat onder meer om illegale orgaanhandel en andere misdaden door leden van het Kosovo Bevrijdingsleger tegen etnische minderheden en politieke tegenstanders.

De rechtbank hanteert Kosovaarse wetten en krijgt internationale rechters. Het is geen internationaal tribunaal. De berechting van voormalige vrijheidsstrijders ligt gevoelig in Kosovo zelf. Ook kunnen getuigen zich bedreigd voelen. De rechtbank komt er op verzoek van de Europese Unie, die ook betaalt.

De rechtbank opent naar verwachting in de loop van dit jaar. De instantie krijgt een tijdelijke huisvesting en gaat daarna naar het voormalige pand van de Europese politieorganisatie Europol, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Speciale Kosovo-rechtbank in Den Haag
Speciale Kosovo-rechtbank in Den Haag (Foto: ANP)

David Bowie domineert albumlijst

David Bowie is postuum op de eerste plaats binnengekomen in de Album Top 10. De zondag overleden zanger verkoopt ruim drie keer zoveel platen van zijn nieuwe album Blackstar als de nummer 2, 25 van Adele.

Blackstar is Bowie's vierde nummer 1-hit in de albumlijst. Eerder bereikten Let's Dance, Tonight en The Next Day ook de eerste plaats. Bowie's dood zorgt ervoor dat ook zijn oudere albums weer volop over de toonbank vliegen. Zo stijgt zijn verzamelalbum Nothing Has Changed deze week van 86 naar 7.

In de singleslijst is Bowie ook goed vertegenwoordigd. De zanger komt met maar liefst elf platen binnen. Lazarus, afkomstig van Blackstar, is daarvan de hoogste op 32. Verder krijgen klassiekers als Space Oddity, Heroes en Let's Dance een nieuwe notering.

Album Top 10 Week 3
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) David Bowie - Blackstar
2. (1) Adele - 25
3. (2) Justin Bieber - Purpose
4. (3) K3 - 10.000 Luchtballonnen
5. (4) Coldplay - A Head Full of Dreams
6. (5) Marco Borsato - Evenwicht
7. (86) David Bowie - Nothing Has Changed - Best of
8. (-) Eefje de Visser - Nachtlicht
9. (6) Kensington - Rivals
10. (7) Adele - 21

David Bowie domineert albumlijst
David Bowie domineert albumlijst (Foto: BuzzE)

Intel hard omlaag op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag op de laatste handelsdag van de week met een stevig verlies geopend. Daarmee kwam alweer snel een einde aan de donderdag ingezette opleving. Chipfabrikant Intel ging hard omlaag wegens tegenvallende vooruitzichten.

Kort na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex 2,3 procent lager op 16.005 punten. De brede S&P 500 daalde 2,1 procent tot 1882 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 2,9 procent tot 4482 punten, onder druk van een fors koersverlies van Intel (min 7,5 procent). Intel kwam donderdag nabeurs met cijfers. Het bedrijf houdt last van de krimpende pc-markt.

Banken stonden ook in de belangstelling op Wall Street. Goldman Sachs verloor 3 procent nadat het bekendmaakte een schikking te hebben getroffen rond de verkoop van hypotheekbeleggingen in aanloop naar de financiële crisis van 2008. Die haalt 1,5 miljard dollar af van de winst van het vierde kwartaal van 2015. Citigroup en Wells Fargo verloren tot 4,2 procent, ondanks meevallende resultaten.

Intel hard omlaag op Wall Street
Intel hard omlaag op Wall Street (Foto: ANP)

N.E.C. en Dinamo Moskou eens over Van Eijden

De overgang van N.E.C. Nijmegen-verdediger Rens van Eijden naar Dinamo Moskou is vrijwel rond. De Nijmeegse eredivisionist meldt vrijdag via Twitter een "voorlopige, mondelinge overeenkomst" te hebben bereikt met de club uit Rusland.

Van Eijden gaf eerder zelf al aan een verhuizing naar de Russische hoofdstad wel te zien zitten. Zijn contract bij N.E.C. loopt aan het einde van dit seizoen af. De 27-jarige verdediger wordt bij Dinamo ploeggenoot van oud-Vitessespeler Alexander Büttner en de tot Nederlander genaturaliseerde Braziliaan Douglas.

NEC en Dinamo Moskou eens over Van Eijden
NEC en Dinamo Moskou eens over Van Eijden (Foto: ANP)

Olie bezorgt haven Rotterdam recordoverslag

De Rotterdamse haven heeft vorig jaar meer goederen overgeslagen dan ooit te voren. De overslag groeide met 4,9 procent naar ruim 466 miljoen ton. De haven dankt het sterke resultaat voornamelijk aan de toegenomen oliehandel. Wat betreft containers vallen de prestaties van Rotterdam tegen, blijkt uit cijfers die het Havenbedrijf Rotterdam vrijdag heeft gepubliceerd.

"De lage olieprijs zorgt voor hoge marges bij de raffinaderijen, zodat ze veel ruwe olie laten aanvoeren om te raffineren", verklaart topman Allard Castelein van het havenbedrijf. "Dat geldt niet alleen voor de raffinaderijen in Europa maar ook voor die in Rusland. De laatste produceren relatief veel stookolie die via Rotterdam naar het Verre Oosten wordt verscheept."

Zogeheten nat massagoed is inmiddels goed voor bijna de helft van de totale overslag in Rotterdam. Ruwe olie noteerde een plus van 8 procent, de overslag van olieproducten groeide met 18 procent. Het aantal standaardcontainers dat in de haven werd verwerkt pakte anderzijds 0,5 procent lager uit. De overslag van droge bulk nam 1 procent af.

Terugval

De terugval in de containeroverslag komt onder meer doordat het transport van containers van en naar Latijns- en Noord-Amerika daalde. Het verkeer met Azië, verreweg de meest omvangrijke handelsstroom, nam wel toe. Binnen Europa valt op dat het vervoer naar Groot-Brittannië het goed deed. Hierbij speelt mee dat het wegtransport via het Franse Calais last had van stakingen, de vluchtelingenproblematiek en storingen bij de tunnel onder het Kanaal.

Dat er minder aan droge bulk werd verscheept heeft mede te maken met goede oogsten, waardoor er minder oliezaden en veevoer zijn geïmporteerd. De overslag van ertsen en schroot nam daarbij licht af. Weliswaar nam de vraag naar staal iets toe, maar dit werd tenietgedaan door de import van goedkoop Chinees staal. Verder zijn er minder bouwstoffen en mineralen ingevoerd.

Haventopman Castelein laat weten dat Rotterdam ernaar streeft om het hoge overslagniveau van 2015 dit jaar te evenaren.

Olie bezorgt haven Rotterdam recordoverslag
Olie bezorgt haven Rotterdam recordoverslag (Foto: ANP)

Baan voor Melkert bij Raad van State

Ad Melkert krijgt een deeltijdbaan bij de Raad van State. De voormalige PvdA-fractievoorzitter wordt staatsraad in buitengewone dienst bij een afdeling die onder meer adviseert over de Miljoenennota.

Melkert (59) is nu zelfstandig adviseur. Behalve fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer was hij ook minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook werkte hij voor de Verenigde Naties.

Baan voor Melkert bij Raad van State
Baan voor Melkert bij Raad van State (Foto: ANP)

Justin Bieber blijft heersen in Single Top 10

Justin Bieber is nog altijd heer en meester in de Single Top 10. Voor de negende achtereenvolgende week staat de Canadese zanger bovenaan, waarvan nu voor de zevende keer met Love Yourself. Zijn vorige nummer 1-hits Sorry en What Do You Mean? blijven stabiel in de top 5 hangen.

Nieuw bij de eerste tien is de Amerikaanse singer-songwriter Mike Posner. Hij scoort een hit met de remix van zijn single I Took a Pill in Ibiza. De Noorse dj Kygo scoort ondertussen zijn derde top 10-hit met Stay.

Single Top Tien Week 3
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Justin Bieber - Love Yourself
2. (2) Justin Bieber - Sorry
3. (3) Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG - Light It Up (Remix)
4. (4) Lukas Graham - 7 Years
5. (5) Justin Bieber - What Do You Mean?
6. (6) Shawn Mendes - Stitches
7. (16) Mike Posner - I Took a Pill in Ibiza (Remix)
8. (10). Zara Larsson & MNEK - Never Forget You
9. (7) Adele - Hello
10. (11) Kygo feat. Maty Noyes - Stay

Justin Bieber blijft heersen in Single Top 10
Justin Bieber blijft heersen in Single Top 10 (Foto: BuzzE)

[eSports] Inschrijvingen WK Blood Bowl geopend

Stof je dobbelstenen af, stel je beste spelers op en begin maar alvast met bidden tot de almachtige Nuffle: de inschrijvingen voor het WK Blood Bowl zijn geopend. Het WK begint officieel in februari waarin spelers zich moeten kwalificeren om zo te gaan spelen voor de prijzen.

En die prijzen zijn niet mis. Een korte opsommig van wat je allemaal kan winnen als je je doorstoomt tot de laatste 64 spelers:

- De beste 64 winnen een selectie games (meer dan 120!) van ontwikkelaar Focus Home Interactive;

- De beste 32 winnen het bovenstaande plus een pre-order voor de nieuwste game van Focus, Battlefeet Gothic: Armada;

- De beste 16 winnen het bovenstaande, plus een Blood Bowl II-goodiebag;

- De beste 8 winnen 250 dollar, het bovenstaande plus een koptelefoon, muis, muismat en keyboard;

- De beste 4 winnen 1000 dollar, het bovenstaande plus een GTX 970 grafische kaart;

- De nummers 3, 2, en 1 winnen respectievelijk 1500, 2000 en 4500 dollar en al het bovenstaande, en de nummers 3 en 2 gaan met een gloednieuwe gaming laptop naar huis. De winnaar mag een krachtige Blood Bowl II-gethematiseerde desktop inclusief monitor in zijn huis installeren.

Spelers kunnen zich kwalificeren bij aangesloten private competities, en via de publiekelijke Blood Bowl-league die via Blood Bowl II zelf te spelen is. Het toernooi is exclusief voor pc-spelers.

Je kunt je hier voor het toernooi inschrijven.

RAAAAAAAAAAAAWR
Inschrijvingen WK Blood Bowl geopend

Knokken in Pokkén Tournament vanaf 18 maart op de Wii U

We wisten dat Pokkén Tournament ook al naar de Wii U zou komen, maar Nintendo heeft in een tweet eindelijk de releasedatum vrijgegeven voor de game: 18 maart 2016 lanceert de game wereldwijd.

Pokkén Tournament is een samensmelting van Tekken en Pokémon, waarin verschillende Pokémon-personages het met elkaar uitvechten via de beat-em-up zoals te zien is in Tekken, in plaats van de turn-based manier die in de andere spellen gebruikelijk is. Onder andere Blaziken, Gengar, Sceptile, Suicune en natuurlijk Pikachu zijn speelbaar in Pokkén Tournament. 

Pokkén Tournament kwam al eerder uit in Japanse arcade-hallen op 16 juli 2015.

Sean Penn betreurt interview met El Chapo

Acteur Sean Penn heeft grote spijt van zijn interview met drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzman. In een interview met 60 Minutes, dat zondag wordt uitgezonden, sprak Penn over zijn ontmoeting met Guzman.

De drugsbaas werd een week geleden opnieuw opgepakt, nadat hij zeven maanden op de vlucht was geweest. Een dag na zijn arrestatie publiceerde Rolling Stone een verslag van Penns bezoek aan Guzman in oktober. "Er doen sprookjes de ronde over het bezoek dat ik en mijn collega brachten aan El Chapo. Dat het 'van groot belang' zou zijn geweest voor de arrestatie", zei Penn. "We hebben hem weken eerder gesproken, op 2 oktober, op een plek die niet eens in de buurt lag van waar hij werd gepakt."

Gevraagd of Penn helemaal niks te maken had met de arrestatie, zei hij: "Dit is wat we weten: we weten dat de Mexicaanse regering beschaamd was over het feit dat iemand hem had gevonden, voordat zij dat deden. Maar, niemand heeft hem gevonden voordat zij dat deden. Wij ook niet. We zijn niet slimmer dan de DEA of de Mexicaanse inlichtingendienst. We hadden een contact die voor ons een uitnodiging kon regelen."

Penn zegt het spijtig te vinden dat de hele discussie nu alleen maar gaat over zijn ontmoeting en niet over het doel dat hij met het interview had: het bespreken van de strijd tegen drugs. "Ik probeerde een bijdrage te leveren aan het beleid in de strijd tegen drugs", aldus de acteur. "Laat het duidelijk zijn: mijn artikel daarover is daar niet in geslaagd."

Sean Penn betreurt interview met El Chapo
Sean Penn betreurt interview met El Chapo (Foto: BuzzE)

Nick Carter weer vrij, reageert op arrestatie

Nick Carter is weer op vrije voeten, meldt TMZ. Aan verslaggevers vertelde de Backstreet Boy dat de waarheid wat betreft zijn arrestatie nog wel boven water komt. Wat hij hier precies mee bedoelde, is niet duidelijk.

Nick werd woensdagavond in Key West in de staat Florida samen met een vriend gearresteerd vanwege een vechtpartij in een bar. Volgens het arrestatierapport was het duo nogal dronken, en werden ze agressief toen ze aan de bar geen drank kregen.

In een video op TMZ is te horen hoe Nick zich probeert te verontschuldigen voordat de politie arriveert. "Ik ben Nick Carter van Backstreet Boys, ik ben zanger", zo stelde hij zich voor. "Ik wil alleen de kans om even met de eigenaar of manager praten om de situatie recht te zetten. Ik had willen zingen."

Nick Carter weer vrij, reageert op arrestatie
Nick Carter weer vrij, reageert op arrestatie (Foto: BuzzE)

Velsertunnel dicht voor renovatie

De Velsertunnel is dringend toe aan renovatie en daarom gaat de tunnel met ingang van vrijdagavond 15 april negen maanden dicht. Dat heeft Rijkswaterstaat vrijdag gemeld. Automobilisten moeten rekening houden met hinder en vertraging, vooral in de spits.

De komende maanden worden tijdelijke verbindingswegen aangelegd. De tunnel zal daarvoor geregeld worden afgesloten, niet alleen in het weekend maar ook doordeweeks.

De Velsertunnel in de A22 onder het Noordzeekanaal is bijna zestig jaar oud en kan wel een opknapbeurt gebruiken, aldus Rijkswaterstaat. Het asfalt, de ventilatie en het blussysteem worden vervangen en er komen nieuwe vluchtwegen. Ook wordt de doorrijhoogte vergroot, omdat hoge vrachtwagens zich zo'n driehonderd keer per jaar vastrijden in de tunnel.

Velsertunnel dicht voor renovatie
Velsertunnel dicht voor renovatie (Foto: ANP)

Oud-militair gepakt om doden IS-strijders

Een 47-jarige oud-militair is in Arnhem opgepakt, omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrie . Hij deed volgens het Openbaar Ministerie eind vorig jaar in de media en op Facebook uitgebreid verslag van zijn deelname aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

De man werd woensdag gearresteerd en is vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die heeft het voorarrest van de voormalig militair geschorst op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert. Dit om te voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië gaat om daar weer mee te doen aan de strijd tegen IS.

Oud-militair gepakt om doden IS-strijders
Oud-militair gepakt om doden IS-strijders (Foto: ANP)

Vrouw bedreigt 'alle vliegvelden' Z-Korea

Vliegvelden in Zuid-Korea zijn op hun hoede nadat een anonieme beller vanuit het buitenland vrijdagochtend heeft gedreigd met bomaanslagen op "alle luchthavens" in het land. De politie doorzocht daarna de vijftien vliegvelden in het land maar vond niets.

In het telefoontje aan de luchthaven Gimpo bij Seoul, waarschijnlijk gepleegd vanuit Laos, was een van tevoren opgenomen vrouwenstem te horen. Ze meldde dat in alle luchthavens explosieven waren verborgen. De vliegvelden hebben hun controles verscherpt maar het vliegverkeer gaat gewoon door omdat er geen concrete dreiging voor explosies is, aldus de autoriteiten.

Vrouw bedreigt 'alle vliegvelden' Z-Korea
Vrouw bedreigt 'alle vliegvelden' Z-Korea (Foto: ANP)

Leden No Surrender aangehouden voor afpersing

Vier mannen, onder wie drie leden van motorclub No Surrender, zijn aangehouden op verdenking van het willen afpersen van een man uit Hellevoetsluis. Dat meldde de politie vrijdag.

Het slachtoffer deed in november aangifte. Hij en zijn vrouw waren mishandeld door twee mannen die geld zeiden te komen incasseren voor een voormalige zakenpartner van het slachtoffer. De twee gingen er daarna vandoor met zijn mobiele telefoon.

Daarop werd de ex-zakenpartner, een 53-jarige man uit Hellevoetsluis, aangehouden. Via hem kwam de politie terecht bij drie leden van No Surrender, die hij had aangezocht om zijn vermeende schuld te incasseren. Het trio is in de afgelopen weken opgepakt. Het gaat om Arnhemmers van 20, 33 en 44 jaar.

Leden No Surrender aangehouden voor afpersing
Leden No Surrender aangehouden voor afpersing (Foto: ANP)

Abonnementen PlayStation Plus worden met één dag verlengd

Leden van PlayStation Plus opgelet. Zoals eerder is aangekondigd verlengt Sony actieve PlayStation Plus abonnementen, om de downtime die het PlayStation Netwerk ervaarde op 5 januari goed te maken. De verlenging in kwestie is één dag en moet handmatig worden geactiveerd.

Ieder actief lid heeft een mail ontvangen (of gaat deze binnenkort krijgen) met hierin een code om je abonnement met één dag te verlengen. Dit geld alleen voor abonnementen die al op 5 januari actief waren en de code moet voor 31 maart aanstaande worden verzilverd. Het is niet duidelijk of er ook nog een compensatie komt voor PlayStation Now en video-services, al zou dat wel het geval moeten zijn.

PlayStation 4 (Sony)

Maat: Excuses minister waren zuiver

Minister Ard van der Steur heeft "deze keer frank zijn excuses en eerherstel aangeboden. Hij hoefde niet overgehaald te worden". Dat heeft professor George Maat vrijdagochtend laten weten aan het ANP. "Ik merkte dat hij zich dit al voorgenomen had voorafgaande aan ons goede gesprek."

De minister van Veiligheid en Justitie erkende donderdag dat hij ook richting Tweede Kamer fouten heeft gemaakt in de affaire rond een lezing in april waarbij foto's van MH17-slachtoffers werden gebruikt. Eerder op de dag bood hij Maat excuses aan.

"Ik vind dat Van der Steur en de politietop het oorspronkelijke feitenrapport van 4 juni, waaruit bleek dat er zich niets 'irregulairs' heeft voorgedaan, van meet af aan hebben genegeerd", zo zegt Maat.

Maat: Excuses minister waren zuiver
Maat: Excuses minister waren zuiver (Foto: ANP)

'De Antichrist komt dit jaar, we gaan allemaal dood!'

We hebben er lang op moeten wachten, maar dit jaar gaan we dan toch eindelijk allemaal dood. Alle tekenen wijzen er namelijk op dat dit jaar de Antichrist onze planeet zal aandoen.

De constante terreurdreiging, kernproeven door Noord-Korea en het aanhoudende succes van Justin Bieber: allemaal signalen dat het Einde der Tijden nadert. En dat niet alleen, ook een simpel rekensommetje duidt de komst van de Antichrist aan. 666+666+666+6+6+6 = 2016, aldus rekenwonders.

666 is volgens het Nieuwe Testament en Iron Maiden het 'Nummer van het Beest'. Oftewel, de Antichrist die door Satan net voor de Dag des Oordeels naar de mens wordt verzonden. Gelovigen vrezen de komst van deze onheilsprofeet al vele jaren.

Maar nog nooit was de angst voor de komst van het Beest zo groot als nu. Zo zou er een Derde Wereldoorlog op handen zijn en is IS oppermachtig. Ook Nostradamus heeft de komst van de Antichrist voorspeld.

Volgens kenners zou de zestiende-eeuwse profeet hebben voorspeld dat China samen met moslimlanden het Westen zal raken met raketten. Onder andere New York zal zwaar worden getroffen. Ook hebben we al een datum: het Laatste Oordeel wordt geveld op 6 juni. Gelukkig doet Oranje toch niet mee aan het EK...

'Hail Satan!'

Minder bedrijven failliet

Het afgelopen jaar zijn er in totaal 5266 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat is ruim een vijfde minder dan in 2014 en het laagste niveau in zeven jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte in mei 2013. Daarna was er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus 2015 het laagste niveau sinds oktober 2008. Daarna liep het aantal faillissementen echter weer op. Of hiermee de trend omslaat, is volgens het statistiekbureau moeilijk te zeggen. De ontwikkeling van het aantal faillissementen gaat met horten en stoten, merkt het CBS op.

In december werden er bijvoorbeeld vijf bedrijven en instellingen meer failliet verklaard dan in november. Ook in de drie voorgaande maanden steeg het aantal faillissementen.

Minder bedrijven failliet
Minder bedrijven failliet (Foto: ANP)

Specsavers opent 30 nieuwe brillenzaken

Brillen- en hoortoestellenketen Specsavers breidt de komende tijd flink uit in Nederland. Het Britse bedrijf wil in drie jaar tijd dertig nieuwe winkels openen, vooral in middelgrote provinciesteden. Daarmee groeit het totaal aantal Nederlandse filialen met een kwart naar 150 stuks, werd vrijdag bekendgemaakt.

De directie van Specsavers zegt ondanks moeilijke marktomstandigheden en stevige concurrentie toch nog volop ruimte te zien voor groei. De meeste openingen zijn gepland in steden waar de keten nu nog niet zit. "Nederlanders kiezen vaak simpelweg voor een lokale opticien omdat er geen alternatief in hun woonplaats is", zegt Remko Berkel, directeur van Specsavers Nederland. "Ze stappen hier niet voor in hun auto."

Door het sluiten van bijvoorbeeld elektronicaketens of schoenenzaken staat in veel binnensteden momenteel ook aardig wat winkelruimte leeg. Berkel wijst erop dat Specsavers de nieuwe filialen hierdoor "middenin een goedlopend winkelhart" kan vestigen.

Opening
Specsavers trekt voor de plannen een bedrag uit van circa 5 miljoen euro. De opening van de eerste nieuwe winkel is inmiddels een feit. Dit filiaal in het Drentse Meppel opende in december de deuren. De tweede opening staat begin februari gepland in Woerden.

De Nederlandse omzet van Specsavers steeg in het boekjaar 2014 met ruim 17 procent naar 135 miljoen euro. Cijfers over 2015 zijn nog niet beschikbaar, maar de retailketen kan wel bevestigen dat het wederom om "substantiële groei" gaat. Alleen al voor de divisie Horen verwacht topman Berkel een verkoopstijging van 35 procent. Specsavers laat hiermee naar eigen zeggen een duidelijke "antitrend" zien binnen de hoorzorgbranche, waarin de laatste tijd ook veel winkels moesten sluiten.

Specsavers opent 30 nieuwe brillenzaken
Specsavers opent 30 nieuwe brillenzaken (Foto: ANP)

Tweede herdenkingsconcert Bowie in New York

Er is een tweede herdenkingsconcert voor David Bowie in New York georganiseerd, nadat het concert gepland op 31 maart binnen korte tijd was uitverkocht. Dat meldt New York Times.

Het oorspronkelijke concert in de Carnegie Hall was gepland als een eerbetoon en werd onverwachts een herdenkingsconcert toen Bowie een dag voordat de kaarten maandag in de verkoop gingen overleed. Het tweede concert is een dag later in de Radio City Music Hall en er staan artiesten als Cat Power en Polyphonic Spree in de line-up. Cat Power is ook toegevoegd aan de line-up van 31 maart.

Veel artiesten die optreden hebben een speciale band met de muziek van Bowie. Zo stond de band Polyphonic Spree in 2004 in het voorprogramma van de zanger. "Hij heeft ons leven veranderd", zei frontman Tim DeLaughter onlangs over die ervaring.

De kaarten voor het tweede concert gaan vrijdag in de verkoop.

Tweede herdenkingsconcert Bowie in New York
Tweede herdenkingsconcert Bowie in New York (Foto: BuzzE)

Potvissen Texel nu snel van strand

De vijf dode potvissen die sinds dinsdag op het strand op Texel liggen, worden in stukken gesneden. Snijploegen gaan daar vrijdagmiddag mee een de slag. De restanten gaan in containers op vrachtwagens richting een destructiebedrijf in Noord-Brabant, meldt Rijkswaterstaat.

Pogingen om de kadavers op een schip te krijgen en af te voeren naar Harlingen mislukten donderdag, mede door het stormachtige weer. Vrijdag is besloten het anders aan te pakken en de dieren te versnijden.

Potvissen Texel nu snel van strand
Potvissen Texel nu snel van strand (Foto: ANP)

Ook in Limburg winterregeling daklozen

Vanwege de verwachte vrieskou gaat vrijdag in Zuid-Limburg de winterregeling daklozen in. Daklozen kunnen dan gratis terecht in een aantal opvangvoorzieningen, meldde de GGD.

In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is vanaf vrijdagavond ook zo'n regeling van kracht totdat de temperaturen gaan stijgen.

De komende week gaat het vooral 's nachts vriezen.

Ook in Limburg winterregeling daklozen
Ook in Limburg winterregeling daklozen (Foto: ANP)

Take That-zanger vernoemt zoon naar Bowie

Take That-zanger Howard Donald is vader geworden. De Brit heeft zijn zoon de naam Bowie gegeven, een eerbetoon aan de zondag overleden David Bowie.

"Bowie Taylan Donald kwam op dinsdag 12 januari ter wereld. Mama en papa lijden aan slaaptekort maar het leven is prachtig", twittert Howard vrijdag.

Voor Howard en zijn vrouw Katie, die vorig jaar in het huwelijk traden, is Bowie hun eerste kindje. De zanger heeft ook nog twee kinderen uit eerdere relaties.

Take That-zanger vernoemt zoon naar Bowie
Take That-zanger vernoemt zoon naar Bowie (Foto: BuzzE)

Militair opgepakt voor hennepplantage

De marechaussee heeft vrijdag een 39-jarige militair aangehouden op verdenking van het hebben van een hennepplantage. De politie stuitte op de hennep na een brandmelding in een huis in Heerenveen. Ter plaatse bleek, naast enorme rookontwikkeling, ook een hennepkwekerij aanwezig.

Omdat de bewoner militair is, is het onderzoek overgedragen aan de marechaussee. De verdachte is voorgeleid en zit vast, liet de marechaussee weten.

Militair opgepakt voor hennepplantage
Militair opgepakt voor hennepplantage (Foto: ANP)

Militaire toestellen botsen bij Hawaii

Twee militaire vliegtuigen zijn met elkaar in botsing gekomen en neergestort ten noorden van het Hawaiiaanse eiland Oahu. Dat meldde CNN vrijdag op basis van informatie van de kustwacht. Aan boord van de toestellen waren in totaal twaalf mensen.

Reddingswerkers hebben vanuit de lucht wrakstukken gezien, enkele stonden in brand. Ook zagen zij een leeg reddingsvlot drijven.

Militaire toestellen botsen bij Hawaii
Militaire toestellen botsen bij Hawaii (Foto: ANP)

Schroefje kan loskomen bij kinderspeeltje

Winkelketen Prénatal roept een kinderstoelspeeltje terug. Als kinderen hard aan de draaiende balletjes trekken, kunnen de schroefjes loslaten. Daar kunnen ze in stikken. De winkel heeft in de afgelopen week drie meldingen gekregen dat de schroeven loskwamen. Er zijn voor zover bekend geen incidenten mee gebeurd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdag gewaarschuwd. Het gaat om speeltjes met het nummer 638768. Het speeltje lag sinds juli in de winkel en is ruim driehonderd keer verkocht. Als klanten het terugbrengen naar een Prénatal-winkel, krijgen ze het aankoopbedrag terug.

Schroefje kan loskomen bij kinderspeeltje
Schroefje kan loskomen bij kinderspeeltje (Foto: ANP)

Ex Peter Jan Rens vertrekt naar Turkije

De ex-vriendin van Peter Jan Rens, Virginia van Eck, is vertrokken naar Turkije. Dat liet Van Eck weten in een interview met Shownieuws. Het lijkt erop dat ze niet van plan is terug te komen, maar de 22-jarige Van Eck wil dat bevestigen noch ontkennen. "Besluit genomen, een grote verandering in mijn leven. Op naar de toekomst!"

"Het is geen vakantie, we hebben al een huis", zegt ze. De vraag of haar twee kinderen ook naar Turkije komen, wil ze niet beantwoorden. "Daar zal ik maar niet op ingaan." Van Eck kreeg anderhalf jaar geleden met Rens een dochtertje, Djelisa. Uit een eerdere relatie heeft ze de 8-jarige Jay.

Rens (65) hoopt nog altijd dat hij en Van Eck weer bij elkaar komen. "Virginia is nu al echt drie dagen weg. We zijn uit elkaar, maar ik word nu al gek van het gemis. Over twaalf dagen komt ze pas terug en ik hoop dat we weer terug bij elkaar kunnen komen."

Eerder zei Van Eck al tegen Shownieuws dat ze met Rens goede en slechte tijden heeft beleefd. "Met Peter heb ik vier jaar lang bijna als een zigeuner moeten leven, omdat we weer uit een huis werden gezet of om een andere reden moesten verkassen."Ze besloot uiteindelijk de stekker uit hun relatie te trekken.

Ex Peter Jan Rens vertrekt naar Turkije
Ex Peter Jan Rens vertrekt naar Turkije (Foto: BuzzE)

Dreigend tekort zorgt voor run op schildkliermedicijn

Berichten eerder deze week over een dreigend tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax Duotab hebben geleid tot een run op de Nederlandse apotheken. Dat laat de brancheorganisatie van apothekers KNMP weten. Volgens de organisatie is er bij de groothandels echter nog voldoende voorraad.

De fabrikant van het geneesmiddel, Aspen Pharma Trading Ltd., maakte deze week bekend het schildkliermedicijn in de dosis van 0,025 mg vanaf februari niet meer te leveren. De tabletten van 0,100 en 0,150 mg zijn vanaf medio 2016 niet meer beschikbaar.

Volgens de KNMP heeft de mededeling veel onrust veroorzaakt bij de patiënten, die zich massaal aan de balies bij de Nederlandse apotheken hebben gemeld. "Ook de apothekers zijn door deze situatie overvallen. Het zou veel beter zijn geweest als Aspen eerder openheid van zaken had gegeven, opdat passende voorzorgsmaatregelen genomen hadden kunnen worden." aldus directeur Tinke van de apothekersorganisatie.

Fabrikant, B-Medical van het merk Thyrofix, dat eveneens de werkzame stof levothyroxine bevat, verwacht 25 januari extra voorraden beschikbaar te krijgen.

Run op schildkliermedicijn
Run op schildkliermedicijn (Foto: ANP)

Trailer: Het is niet veilig op Cloverfield Lane

Vandaag is de eerste trailer verschenen voor 10 Cloverfield Lane, een thriller die misschien een verband heeft met Cloverfield uit 2008.

De film vertelt over een jonge vrouw (Mary Elizabeth Winstead) die na een auto-ongeluk bijkomt in een ondergrondse kelder. Ze vreest dat ze is ontvoerd door een survivalist (John Goodman), die beweert haar leven te hebben gered van een chemische aanval die de buitenwereld onbewoonbaar heeft gemaakt. Niet zeker wat te geloven besluit ze te willen ontsnappen.

10 Cloverfield Lane had eerder als werktitels Valencia en The Cellar. Het is niet zeker of de film geldt als vervolg op Cloverfield, maar volgens JJ Abrams, producer van beide films, zijn de films op z'n minst bloedverwanten. De regie van 10 Cloverfield Lane is van Dan Trachtenberg op basis van een scenario van Josh Campbell en Matthew Stuecken.

De film is in de VS te zien vanaf 11 maart en verschijnt op een nader te bepalen datum in de Nederlandse bioscopen.

ESPN opent nieuwe afdeling voor eSports

ESports is over de jaren heen steeds groter geworden. Teams worden professioneler, prijzenpotten worden groter en groter en er komen ook steeds meer toernooien bij voor een grote hoeveelheid games. Voor ESPN is eSports ondertussen groot genoeg geworden om een nieuwe afdeling op te zetten die zich hierop focust.

Onder de toepasselijke naam ESPN eSports gaat een team aan de slag met uitgebreide berichtgeving van gebeurtenissen in de wereld van eSports. ESPN mikt om dit op hetzelfde niveau te brengen als hun 'gewone' berichtgeving. Naast de berichtgeving, gaat ESPN ook live verslag uitbrengen van de grootste toernooien. Voorlopig vindt dit allemaal online plaats en is nog niet duidelijk of we ook games terug mogen verwachten op de televisie. In het verleden is dit wel gedaan met toernooien van onder andere Dota 2 en Heroes of the Storm, die op respectievelijk ESPN 2 en ESPN 3 werden uitgezonden.

Het nieuwe logo van ESPN eSports vind je hieronder. Hun twitter-account kun je hier vinden.

ESPN eSports

Twee terroristen Jakarta eerder veroordeeld

Twee van de vijf terroristen die donderdag aanslagen pleegden in Jakarta en omkwamen, zijn bij de politie bekende extremisten die eerder zijn veroordeeld voor terreuractiviteiten. Dat heeft de politie in de hoofdstad van Indonesië vrijdag verklaard.

Een van de twee is in 2010 tot zeven jaar cel veroordeeld voor misdrijven die met terrorisme te maken hadden. Hij werd voortijdig vrijgelaten. De man werd donderdag in het centrum van Jakarta gefotografeerd met een wapen in zijn hand en een rugzak met explosieven. Hij blies zich even later op. De andere man is ook veroordeeld voor terreuractiviteiten.

Bij de aanslagen vielen zeven doden, twee passanten en vijf terroristen. Een Nederlander raakte zwaargewond.

Terroristen Jakarta eerder veroordeeld
Terroristen Jakarta eerder veroordeeld (Foto: ANP)

Steeldieven uit Breda 'verrast' met confetti

Petjes stelen zonder af te rekenen? Dat moet je niet doen in de Bredase mannenwinkel WEST. De eigenaar zette de bewakingsbeelden op Facebook met het verzoek aan de dieven om zich te melden. In dat geval zou WEST het filmpje van Facebook halen en de politie niet inlichten.

De mannen kwamen terug en kregen een confetti-ontvangst. Personeel van een tegenover gelegen zaak hielp de eigenaar van WEST mee door confetti te spuiten en polonaise te lopen achter de dieven.

"Wat we niet hadden gezegd: Dat we de jongens er natuurlijk niet zomaar mee weg laten komen. Bij het passen van kleding kan er hier en daar nog wat confetti verschijnen. Het was het vegen meer dan waard!", schrijft de eigenaar van WEST, Christiaan Westergaard, op Facebook.

 
Steeldiefjes en confetti

Zo. Dankzij het vele delen waren de steeldiefjes binnen 2,5 uur bekend.We hadden beloofd het filmpje van Facebook te halen en onze vrienden van de politie niet in te lichten als de heren netjes kwamen afrekenen.Wat we niet hadden gezegd: Dat we de jongens er natuurlijk niet zomaar mee weg laten komen.Bij het passen van kleding kan er hier en daar nog wat confetti verschijnen. Het was het vegen meer dan waard!Bedankt allemaal!!

Geplaatst door WEST op donderdag 14 januari 2016

'Alan Rickman wist niet van ziekte'

De donderdag overleden acteur Alan Rickman wist pas enkele weken dat hij ernstig ziek was. Dat zeggen vrienden van de Brit tegen The Telegraph. Volgens hen leek er vlak voor de kerst, toen Rickman nog aanwezig was tijdens een grote benefietavond, niets aan de hand.

De 69-jarige Rickman, recent vooral bekend als professor Snape uit de Harry Potterfilms, leed aan kanker. Hij geldt als een van de meest geliefde en bewonderde Britse acteurs van de afgelopen dertig jaar.

'Rickman was zich niet bewust van ziekte'
'Rickman was zich niet bewust van ziekte' (Foto: BuzzE)

Bos zesde bij mondiale rentree op teamsprint

Theo Bos is er bij zijn internationale rentree op de teamsprint niet in geslaagd zich te mengen in de strijd om de medailles. Samen met Roy van de Berg en Matthijs Büchli eindigde de voormalig wereldkampioen sprint bij de wereldbekerwedstrijd baanwielrennen in Hongkong als zesde in de kwalificaties. Het drietal realiseerde een tijd van 44,279. Groot-Brittannië (43,798) en Polen (43,886) waren het snelst. De strijd om het brons gaat tussen de sprinters van Rusland en Australië.

Bos kwam de afgelopen jaren mondjesmaat op de baan uit nadat hij in 2008, na de teleurstellend verlopen Spelen van Peking, voor de weg had gekozen. In december, bij de NK, openbaarde hij zijn wens om als baanrenner op de Spelen van Rio uit te komen. In Hongkong was ook Van den Berg een herintreder. Hij maakt al enkele jaren geen deel meer uit van de nationale selectie.

Bos zesde bij mondiale rentree op teamsprint
Bos zesde bij mondiale rentree op teamsprint (Foto: ANP)

Bern pakt vluchtelingen geld af voor onkosten

Zwitserland neemt al lang vluchtelingen geld af voor de onkosten. Het Deense debat over de vraag of vluchtelingen geld en kostbare spullen moeten afgeven om voor hun onderhoud te betalen, heeft veel verontwaardigde reacties losgemaakt. De vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) noemde het Deense plan pas nog geschokt "een aanslag op de waardigheid van vluchtelingen".

Maar Zwitserland doet dit al lang, meldde de Basler Zeitung vrijdag. Een asielzoeker mag voor 1000 franken (913 euro) aan geld bij zich houden. De rest wordt ingenomen. De staatssecretaris van Migratie, Léa Wertheimer, vertelde de Zwitserse tv donderdagavond dat dit de gewoonste zaak van de wereld is.

Boven de 1000 frank wordt het geld in beslag genomen, bevestigde Wertheimer. ,,Wie dan binnen zeven maanden vrijwillig vertrekt, krijgt alles terug en anders betaalt de vluchteling met het geld mee aan de opvang. Als er asiel wordt verleend, komt er nog een forse 'naheffing'. Voor de kosten van de opvang dragen ze dan maximaal tien jaar lang 10 procent van hun inkomen af, tot een bedrag van 15.000 frank (13.700 euro).

Bern pakt vluchtelingen al lang geld af
Bern pakt vluchtelingen al lang geld af (Foto: ANP)

'Jailbait-porno' vindt gretig aftrek

Eileen Kelly is razend populair met haar zeer pikante selfies. Op haar Instagram-account heeft ze al meer dan 200.000 volgers. De reden laat zich raden: de twintigjarige Eileen ziet er namelijk uit als een naïef tienermeisje van veertien lentes.

De knappe brunette maakt behoorlijke sexy kiekjes. Zo poseert de jongedame uit Seattle in lingerie, wijdbeens of zelfs naakt. Ook poseert ze met een groot keukenmes of laat ze zich te grazen nemen door een SM-meester.

"Ik vind het fijn om bepaalde fantasieën bij mannen aan te wakkeren", bekent ze. "Iedere keer als hier een man mijn kamer binnenkomt, vraagt hij of mijn vader ieder moment kan binnenstormen. Mijn kamer lijkt namelijk sprekend op een kinderkamer."

Inmiddels woont Eileen in New York. Hier ging ze naar school, maar daar is ze inmiddels mee gestopt. Dit nadat zij in mei bijna stierf omdat ze in een dronken bui op haar hoofd was gevallen.

De 'jailbait-babe' heeft honderdduizenden fans over de hele wereld. Zo noemt een dertigjarige man Eileen 'het meisje dat je op de middelbare school graag had gewild, maar nooit kon krijgen'. Voor de haters, die telkens reacties achterlaten als 'zij is een slet', heeft ze nog een boodschap: "Ja, noem me maar een slet."

Hieronder enkele kiekjes van haar Instagram-pagina. Meer (nsfw)-foto's in het bronartikel

 

do i even like u or do i just like the attention?

Een foto die door killerandasweetthang is geplaatst op13 Jan 2016 om 7:23 PST

 

@khoasome !!!

Een foto die door killerandasweetthang is geplaatst op13 Jan 2016 om 6:59 PST

 

@khoasome

Een foto die door killerandasweetthang is geplaatst op12 Jan 2016 om 3:13 PST

 

gonna stay here 4ever 💞

Een foto die door killerandasweetthang is geplaatst op8 Jan 2016 om 4:30 PST

Gamen in de klas tijdens eSports-lessen Noorwegen

In augustus van dit jaar begint Garnes Vidaregaande Skule, een school in Noorwegen, met een nieuwe cursus: eSports. Tijdens de lessen worden scholieren de fijne kneepjes bijgebracht van het mooiste vak wat er is: gamen.

De school stelt een gamelokaal beschikbaar met 15 high-end game-pc's. De klassen zullen bestaan uit zo'n 30 leerlingen, waarvan de ene helft vooral aan het gamen zal zijn, terwijl de andere helft bezig is met fysieke activiteiten zoals reflexoefeningen, krachttraining en oefeningen met betrekking tot uithoudingsvermogen.

Er wordt op de school op dit moment een poll gehouden over welke games er tijdens de les in aanmerking zouden moeten komen. Volgens Petter Grahl Johnstad, een docent van de wetenschappelijke studies aan de opleiding, zullen er geen boeken aan de cursus te pas komen. Het gaat volgens hem echter bij lange na niet alleen om het spelen van games, maar is het juist het teamwork waar de focus ligt. "Een game begrijpen is een ding, maar als de communicatie binnen een team niet goed gaat en teamleden niet op elkaar kunnen rekenen, heb je niks", aldus Johnstad.

Games die momenteel in overweging worden genomen als onderwerp van de cursus zijn onder andere Dota 2, League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Smite en Call of Duty. De school heeft ook een promotiefilmpje online gezet voor het programma, bekijk 'm hieronder.

'Radiostations gaan meer specialiseren'

Radiostations als Sky Radio en Radio 538 kunnen zich meer gaan specialiseren dankzij de deal die eigenaars Telegraaf Media Groep (TMG) en Talpa hebben gesloten. Dat zei TMG-topman Geert-Jan van der Snoek vrijdag in een toelichting op de plannen van de mediabedrijven.

TMG en Talpa voegen hun radiozenders Sky, Veronica, 538 en Slam! samen in een nieuw bedrijf, dat voor circa driekwart in handen komt van Talpa. Die fusie vormt een onderdeel van een grotere samenwerkingsovereenkomst tussen het moederbedrijf van De Telegraaf en het mediabedrijf van John de Mol. Daarbij neemt TMG ook een klein belang in de tv-zenders van SBS, die deels eigendom zijn van Talpa. Verder gaan beide ondernemingen samenwerken bij de ontwikkeling van televisie via internet.

"De luisteraar is de grote winnaar van deze deal", stelde Van der Snoek. "Doordat we samengaan hoeven de zenders niet meer één amorfe massa te bieden, ze kunnen juist iedere luisteraar specifiek bedienen. We kunnen de overlap tussen de zenders weghalen en voor elke luisteraar de goede omgeving creëren. Ook kunnen we samen digitale radio verder ontwikkelen."

'Radiostations gaan meer specialiseren'
'Radiostations gaan meer specialiseren' (Foto: BuzzE)

Bemanning gered van Nederlands vissersschip

Een Nederlands vissersschip is donderdagavond laat in problemen geraakt voor de kust bij het Belgische Zeebrugge. Door een technische storing was het schip Zeeland stuurloos geraakt in de buurt van een zandbank. De vierkoppige bemanning kon van het schip worden gehaald en op een ander vaartuig aan land worden gebracht.

Via de marinebasis in Den Helder werd de Belgische reddingsdienst MRCC gealarmeerd. Die stuurde onder andere een helikopter naar het vaartuig. De bemanning kon uiteindelijk aan boord gaan van een ander Nederlands schip dat te hulp schoot. Twee bemanningsleden werden naar het ziekenhuis gebracht, onder andere vanwege onderkoelingsverschijnselen.

Bemanning gered van Nederlands vissersschip
Bemanning gered van Nederlands vissersschip (Foto: ANP)

David Bowie breekt record Adele

De muziek van David Bowie is na zijn plotselinge dood een recordaantal keer bekeken en beluisterd op internet. De zanger, die zondag op 69-jarige leeftijd overleed aan kanker, heeft daarmee een record van Adele afgenomen.

Maandag werden de ruim zestig clips die op videosite Vevo staan in 24 uur tijd 51 miljoen keer bekeken, meldt Entertainment Weekly. Dat is fors meer dan het vorige record dat op naam stond van Adele. Haar videoclips werden in oktober na het uitbrengen van de hit 'Hello' in een etmaal 36 miljoen keer gezien.

De populairste Bowie-video is zijn laatst verschenen clip 'Lazarus', afkomstig van het album Blackstar. In de duistere video, die 11,1 miljoen keer werd aangeklikt, is te zien hoe de zanger geblinddoekt in een ziekenhuisbed ligt.

David Bowie breekt record Adele
David Bowie breekt record Adele (Foto: BuzzE)

Zorgwaakhond krijgt tik op de vingers

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is teruggefloten door de rechter. De waakhond had zorgverzekeraars vorige maand opgedragen om klanten beter te informeren. De bedrijven stapten daarop naar de rechter. Die heeft vrijdag geconcludeerd dat de NZa niet kan bewijzen dat er een probleem is.

De NZa had onderzoeksbureau TNS Nipo 1500 telefoontjes laten plegen naar de zorgverzekeraars. De bellers deden zich voor als consumenten en stelden vragen over onderwerpen die alle zorgverzekeraars regelmatig krijgen. Bij de grote verzekeraars scoorde Achmea het slechtst. Driekwart van de antwoorden was juist. Ook VGZ, Menzis, CZ en ASR deden het slecht. De NZa gaf de verzekeraars de opdracht om het aantal foute antwoorden terug te brengen tot hooguit 10 procent.

De rechter heeft het onderzoek in de prullenmand gegooid. De NZa, de verzekeraars en de rechter hebben het onderzoek van TNS Nipo niet, dus de vragen en de antwoorden zijn niet te controleren.

Zorgwaakhond krijgt tik op de vingers
Zorgwaakhond krijgt tik op de vingers (Foto: ANP)

Weezer komt naar Nederland

Weezer, vooral bekend van het nummer Buddy Holly, komt naar Nederland. Op 8 april staat de Amerikaanse groep in de Heineken Music Hall in Amsterdam ter gelegenheid van de release van een nieuw studioalbum in april, meldt concertorganisator Mojo vrijdag.

Weezer werd in 1992 opgericht en vergaarde wereldfaam met Buddy Holly. Vooral de videoclip droeg bij aan het succes van het nummer; de clip speelt zich af in de serie Happy Days. Weezer, dat werd opgericht door zanger en gitarist Rivers Cuomo, is inmiddels toe aan het tiende album. Het nieuwe album heeft geen titel en wordt daarom ook wel The White Album genoemd. Op de plaat staan de singles Thank God For Girls en Do You Wanna Get High? en de nieuwste single King of the World.

De voorverkoop voor het concert start op 18 januari.

Weezer komt naar Nederland
Weezer komt naar Nederland (Foto: BuzzE)

Ton Heerts stopt als voorzitter FNV

Ton Heerts legt komende zomer na vier jaar zijn functie als voorzitter van FNV neer. Hij heeft dat vrijdag bekendgemaakt in het ledenparlement van de vakcentrale. Vanaf 1 mei zal hij zijn taken overdragen.

"Mijn taak zit erop", lichtte Heerts zijn besluit toe. "Ik heb er rotsvast vertrouwen in dat de FNV nu klaar is voor de toekomst. We hebben een goed functionerend ledenparlement, een goed bestuur en prima medewerkers. De verjonging krijgt vorm, ook met nieuw bestuurstalent."

Ton Heerts stopt als voorzitter FNV
Ton Heerts stopt als voorzitter FNV (Foto: ANP)

Asielzoekers voor rechter aanranding Almere

Twee bewoners (18 en 20 jaar oud) van het asielzoekerscentrum in Almere moeten zich voor de rechtbank van Lelystad verantwoorden voor de aanranding van twee vrouwen. Bij het incident op 27 september vorig jaar in het centrum van Almere waren vier verdachten en vier slachtoffers betrokken. Twee van de vier vrouwen hebben aangifte gedaan. Hun zaak komt 9 februari voor.

De twee andere slachtoffers hebben geen aangifte willen doen, meldt NRC vrijdag. Aanleiding voor het artikel is een Facebookbericht van de vader van een van deze twee meisjes. Hierin beschuldigt hij de politie van een ontmoedigingsbeleid om aangifte te doen.

Het zeventienjarige meisje dat genoemd wordt in het NRC-artikel is samen met haar moeder voor een gesprek op het politiebureau geweest. Na een gesprek besloten de twee geen aangifte te doen, aldus het Openbaar Ministerie. Ook het vierde meisje zag daar vanaf.

Update

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wil komende dinsdag tijdens het mondelinge vragenuur opheldering van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie over het bericht dat er aanrandingen door asielzoekers in Almere in de doofpot worden gestopt. De ouders van de aangerande meisjes hebben deze vermoedens vandaag in de media geuit.

Fritsma: “We willen van staatssecretaris Dijkhoff precies weten wat er in Almere is gebeurd. De waarheid over deze aanranding door islamitische testosteronbommen moet boven water komen!

Asielzoekers voor rechter voor aanranding
Asielzoekers voor rechter voor aanranding (Foto: ANP)

Eerste migranten naar Nederland overgeplaatst

Nederland ontvangt deze vrijdag zijn eerste groep asielzoekers die uit een ander EU-land wordt overgeplaatst. Het gaat om vijftig Eritreeërs die in Italië toevlucht zochten.

Om hun privacy te waarborgen, wil het ministerie van Veiligheid en Justitie verder niets kwijt over de vluchtelingen. Hun komst was maandag al aangekondigd door staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel).

De overplaatsing vloeit voort uit afspraken die de EU-lidstaten vorig jaar maakten. Om landen als Italië en Griekenland te ontlasten, is het de bedoeling om in totaal 160.000 asielzoekers te verdelen. Nederland beloofde 9000 van die 160.000 migranten op te nemen.

Eerste migranten naar Nederland overgeplaatst
Eerste migranten naar Nederland overgeplaatst (Foto: ANP)

Juncker: alle landen moeten migranten opnemen

Alle Europese landen moeten vluchtelingen opnemen. Geen enkel EU-land kan de deur gesloten houden. Dat stelde Jean-Claude Juncker de voorzitter van het dagelijks bestuur van de EU vrijdag in Brussel tijdens een persconferentie over de uitdagingen van Europa voor 2016. De migratiecrisis is een van de grootste problemen die Europa het hoofd moet bieden.

"Ik ben de kritiek op de commissie beu. Wij doen genoeg. Het probleem ligt hem bij de uitvoering van de afspraken door een aantal landen", zei Juncker. Europa sprak in 2014 af om 160.000 vluchtelingen die in Italië en Griekenland aankloppen, over heel Europa te verdelen, om zo deze 'frontstaten' te ontlasten. Maar deze herverdeling komt nauwelijks op gang. Een aantal, met name Oost-Europese landen, weigert vluchtelingen op te nemen.

"Ik accepteer dit niet", zei Juncker. Hij wil dat in 2016 de landen gaan uitvoeren wat ze hebben afgesproken.

Juncker: alle landen moeten migranten opnemen
Juncker: alle landen moeten migranten opnemen (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 2

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was beerten met het volgende onderschrift: "de Electronica's - De vogeltjesdans"

De opgave van deze week:

PSV-speler Jetro Willems wil zijn collega Nicolas Isimat iets duidelijk maken, maar wat? (Pro Shots / Joep Leenen)
PSV-speler Jetro Willems wil zijn collega Nicolas Isimat iets duidelijk maken, maar wat? (Pro Shots / Joep Leenen)

Burger vervangt Krajicek in Fed Cup

Cindy Burger zal met het Nederlandse vrouwentennisteam in februari in de Fed Cup strijden tegen Rusland. De Volendamse vervangt Michaëlla Krajicek, die geblesseerd is. Dat maakte teamcaptain Paul Haarhuis vrijdag bekend.

Burger speelt samen met Kiki Bertens, Richèl Hogenkamp en Aranxta Rus in Moskou tegen Rusland. Het is voor het eerst in achttien jaar dat Nederland uitkomt in de wereldgroep, het hoogste niveau in de Fed Cup. De Russinnen werden vorig jaar pas in de finale verslagen door de Tsjechische vrouwen.

Burger vervangt Krajicek in Fed Cup
Burger vervangt Krajicek in Fed Cup (Foto: ANP)

San Antonio verslaat ook Cavaliers

San Antonio Spurs ontpopt zich meer en meer tot de uitdager van Golden State Warriors in de Western Conference in de NBA. De Spurs versloegen donderdag ook Cleveland Cavaliers, de grote ploeg uit het oosten van de VS: 99-95.

De basketballers uit Texas hebben nu 35 van de 41 gespeelde wedstrijden gewonnen. Nog niet zo indrukwekkend als de 37 uit 40 van de Warriors, maar het scheelt niet veel. San Antonio is bovendien nog ongeslagen in 23 thuisduels op rij, en 32 als je het vorige seizoen meerekent.

Cleveland schoot echter uit de startblokken en wist ballen te scoren die normaal gezien niet raak zouden gaan. San Antonio kwam op vijftien punten achterstand, maar kwam toen overtuigend terug en won alsnog.

Golden State won ook, maar dan met meer gemak. De topploeg uit Oakland zette LA Lakers opzij met 116-98.

Alle uitslagen:
Orlando - Toronto 103 - 106 (na verlenging)
Philadelphia - Chicago 111 - 115 (na verlenging)
Memphis - Detroit 103 - 101
San Antonio - Cleveland 99 - 95
Utah - Sacramento 101 - 103
Golden State - LA Lakers 116 - 98

De hoogtepunten van gisteravond (Bron: YouTube/NBA)

San Antonio verslaat ook Cavaliers
San Antonio verslaat ook Cavaliers (Foto: ANP)

Verstappen geeft F1-demonstratie op Hahnenkamm

Gisteren heeft Max Verstappen een spectaculaire Formule 1-demonstratie gegeven op de besneeuwde flanken van de beroemde Hahnenkamm. Op deze berg wordt de beruchte afdaling van Kitzbühl geskied, een van de hoogtepunten van het skiseizoen.

Verstappen reed in de RB7 waarmee Sebastian Vettel in 2011 wereldkampioen werd. Speciaal voor de demonstratie waren de banden voorzien van spikes en sneeuwkettingen. Verstappen liet onder toeziend oog van de fans zien goed uit de voeten te kunnen op een besneeuwd parcours.


Genieten in de sneeuw (Bron: YouTube)


De onboardbeelden (Bron: YouTube)

Duitse bond wil spoedberaad bij IAAF

De Duitse atletiekbond wil dat de mondiale atletiekwereld in spoedberaad bijeenkomt na publicatie van een vernietigende rapport over corruptie bij atletiekfederatie IAAF. Dat zei de Duitse atletiekchef Clemens Prokop vrijdag.

"De beschuldigingen van corruptie binnen de top van de IAAF zijn zwaar en hebben de geloofwaardigheid van de bond beschadigd. Een spoedbijeenkomst van alle leden zou een teken zijn dat iedereen is wakker geschrokken", aldus Prokop, daags na de publicatie van het rapport van antidopingautoriteit WADA.

Uit dat rapport bleek dat de voormalige IAAF-top dopinggebruik in stand hield, fraudeerde en afpersing van atleten toestond. De huidige IAAF-baas, Sebastian Coe, kwam er genadig vanaf. De Nederlandse atletiekunie liet donderdag dan ook weten Coe te blijven steunen.

Duitse bond wil spoedberaad bij IAAF
Duitse bond wil spoedberaad bij IAAF (Foto: ANP)

Hogenkamp nog één wedstrijd van Australian Open verwijderd

Tennisster Richel Hogenkamp is nog maar één wedstrijd verwijderd van een plekje in het hoofdtoernooi van de Australian Open. De Nederlandse won ook haar tweede partij in het kwalificatietoernooi en staat daar nu in de beslissende ronde.

De Nederlandse nummer 137 van de wereld speelde sterk tegen de mondiale nummer 202, de Française Stephanie Foretz. In de eerste set mocht ze haar eerste servicegame houden, maar daarna moest ze ze stuk voor stuk inleveren bij Hogenkamp. Die moest zelf twee breakpoints wegwerken en flink knokken om op 2-1 haar eigen service te houden, maar daarna liep ze weg naar een 6-1 setwinst. In de tweede set brak Hogenkamp haar opponente om op 4-2 te komen, maar kreeg ze gelijk haar enige break om de oren. Die pakte ze weer terug en op het eerste matchpoint was het raak: 6-3. Komende nacht speelt Hogenkamp tegen de Chinese Qiang Wang, de nummer één van de plaatsingslijst en de mondiale nummer 101. De winnares plaatst zich voor het hoofdtoernooi.

Voor Lesley Kerkhove is de hoop voorbij. In de tweede kwalificatieronde verloor ze van de Zwitserse Viktorija Golubic, die met plek 169 een kleine dertig plaatsen hoger staat dan Kerkhove op de wereldranglijst. Kerkhove kwam pas bij een 1-4 achterstand een beetje in de wedstrijd en won plotseling zelfs vier games op rij. Op dat moment leverde ze haar service echter twee keer op rij in en daar profiteerde Golubic van: 5-7. In set twee was het verzet van Kerkhove gebroken. De Zwitserse liep in no-time uit naar 5-0 en zag haar opponente nog wel twee games terugpakken, maar met 2-6 was de wedstrijd gespeeld.

Bravely Second-demo werkt als proloog voor de game

Bravely Second: End Layer, de JRPG voor 3DS, krijgt op 11 februari een gratis demo. De demo is een proloog op de game. Je speelt met de 'Drie Ridders': Yew Geneolgia, Janne Angard, en Nikolai Nikolanikov. Voorderingen die je in de demo maakt kunnen meegenomen worden naar de game.

Demo-spelers krijgen bovendien 'exclusieve beloningen'. Bravely Second komt op 26 februari uit.

Olieprijzen zakken onder 30 dollar per vat

De prijzen van Amerikaanse olie en Brent-olie uit de Noordzee zijn vrijdag gezamenlijk gezakt tot minder dan 30 dollar per vat. Zorgen over de Chinese economie, de op een na grootste ter wereld, en aanhoudende overcapaciteit zetten de prijs van het 'zwarte goud' nu al maanden zwaar onder druk.

Omstreeks 10.15 uur stond de prijs van een vat Amerikaanse olie 4,7 procent lager op 29,75 dollar per vat van 159 liter. Brent ging ruim 3 procent omlaag, naar 29,93 dollar per vat. Eerder in de week gingen de olieprijzen, eerst de Amerikaanse en enkele dagen daarna de Brent, al kort onder de grens van 30 dollar.

Overproductie door met name Saudi-Arabië en twijfels over de groei van de wereldeconomie en daarmee de olievraag, hebben de laatste anderhalf jaar tot een scherpe daling van de olieprijzen geleid. Sinds de zomer van 2014 zijn de prijzen met meer dan 70 procent gezakt.

Olieprijzen zakken onder 30 dollar per vat
Olieprijzen zakken onder 30 dollar per vat (Foto: ANP)

Zeldzame orkaan door warme decembermaand

Boven de Atlantische Oceaan heeft zich donderdag een orkaan gevormd, wat zeldzaam is in deze tijd van het jaar. 'Alex' is de eerste orkaan in januari in 78 jaar.

De tropische storm heeft windsnelheden van 120 kilometer per uur en beweegt zich noordwaarts. Volgens het Nationale Orkaancentrum van de Verenigde Staten ligt de storm dichter bij Afrika dan bij de VS. Er is een orkaanwaarschuwing afgegeven voor de Azoren, waar vrijdag zware regenval wordt verwacht.

Het orkaanseizoen duurt normaal gesproken van juni tot eind november. De laatste keer dat in januari een tropische storm werd waargenomen was in 1938.

De oorzaak van de tropische storm ligt volgens deskundigen onder meer in de warme decembermaand, waardoor het zeewater warmer is dan normaal.

Zeldzame orkaan door warme decembermaand
Zeldzame orkaan door warme decembermaand (Foto: ANP)

Trump valt Cruz aan in debat

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft in een debat van de Republikeinen zijn rivaal Ted Cruz hard aangevallen over diens geboorte in Canada. Volgens Trump roept dat vragen op over de verkiesbaarheid van Cruz, omdat volgens de grondwet de president in de Verenigde Staten moet zijn geboren.

De twee kandidaten leiden in de peilingen. Over twee weken komt de eerste echte proeve in de verkiezingen, als de voorverkiezingen in de staat Iowa worden gehouden.

Trump en Cruz ontzagen elkaar tot nu toe in de campagne, maar met nog maar twee weken te gaan zijn de beleefdheden kennelijk over. Het debat wordt door Amerikaanse media omschreven als bloedig, waarbij de kandidaten elkaar over en weer aanvielen en niemand ongeschonden bleef.

Trump valt Cruz aan in debat Republikeinen
Trump valt Cruz aan in debat Republikeinen (Foto: ANP)

Duits zwembad weert mannelijke vluchtelingen

Mannelijke vluchtelingen mogen in de Duitse plaats Bornheim het gemeentelijke zwembad niet meer in.

De stad ten westen van Bonn heeft ze de toegang ontzegd, omdat steeds meer vrouwelijke bezoekers en werknemers erover klagen dat ze seksueel worden lastiggevallen door mannen uit een nabijgelegen asielzoekerscentrum. Daarbij was overigens geen sprake van strafbare feiten, zei een woordvoerder.

"Zodra we van de betrokken diensten te horen krijgen dat de boodschap is aangekomen, beëindigen we deze maatregel weer."

Duits zwembad weert mannelijke vluchtelingen
Duits zwembad weert mannelijke vluchtelingen (Foto: ANP)

Dark Chronicle binnenkort beschikbaar op PS4

Dark Chronicle, ook bekend als Dark Cloud 2, is de volgende PS2-klassieker die naar de PS4 komt. Deze sequel staat qua verhaal volledig los van Dark Could, die in december werd uitgebracht. Volgens de kenners is de sequel in alle opzichten vele malen beter dan het origineel.

Dark Chronicle is vanaf 19 januari te koop. Het kost net als de meeste andere PS2-klassiekers €14.99.

Danganronpa komt waarschijnlijk naar Steam

Japanse ontwikkelaar Spike Chunsoft heeft op Twitter een tease geplaatst dat lijkt te wijzen op een opvallende Steam-release. De Danganronpa-games, visual novels vergelijkbaar met Phoenix Wright, waren vooralsnog alleen verkrijgbaar op de PS Vita.

"Danganronpa: Trigger Happy Havoc is about to get steamy!", laat Spike Chunsoft via Twitter weten. Trigger Happy Havoc is de eerste game in de serie. Danganronpa 3 moet dit jaar uitkomen in Japan voor PS Vita en PS4.

 

Attention class. Danganronpa: Trigger Happy Havoc is about to get steamy!

— Spike Chunsoft (En) (@SpikeChunsoft_e) January 15, 2016

Maak je eigen Yarny

Martin Sahlin, Creative Director van Unravel, nodigt je uit om je eigen versie van Yarny te maken, nog voordat je zelf met dit kleine, nieuwe personage het avontuur aangaat in de game.

In een instructievideo laat Sahlin zien hoe je Yarny zelf kunt maken met ijzerdraad, garen en paperclips, net zoals hij zelf deed op zijn campingtrip in de bossen van Noord-Scandinavië. Een geschreven handleiding hoe je je eigen Yarny kunt maken, kun je vinden op de Unravel-site.

Unravel is vanaf 9 februari beschikbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Een preview van deze sfeervolle game kun je hier lezen.

Pedopop moet kindermisbruik tegengaan

Shin Takagi, een zelfbenoemd pedofiel, komt op de markt met een sekspop speciaal gericht op pedofielen. De levensechte poppen lijken sprekend op kinderen en worden in leeftijden van ongeveer vijf tot ongeveer dertien jaar verkocht. Volgens Takagi zouden pedofielen hiermee hun seksuele behoeften kunnen bevredigen zonder daadwerkelijk tot kindermisbruik over te gaan.

Takagi, eigenaar van het bedrijf Trottla dat de anatomisch correcte poppen produceert, stelt dat hij zelf al sinds zijn dertiende levensjaar pedofiele neigingen heeft en kwam om die reden op de proppen met deze pop. 

Takagi stelt dat zijn klanten vooral bestaan uit alleenstaande mannen. Die schrijven hem en bedanken hem voor de poppen. Die zouden er namelijk voor zorgen dat zijn klanten geen misdrijven begaan. Onder deze klanten zouden zich onder meer doktoren, basisschoolleerkrachten en zelfs beroemdheden bevinden.

Wat vind jij? Is dit een goede oplossing tegen kindermisbruik, of een zieke manier om pedofilie te promoten?

pedopop
pedopop

Eindelijk wat dames in One Piece: Burning Blood

De fans van de manga en anime One Piece vroegen zich het al een tijdje af: waar blijven de beruchte vrouwelijke piraten in de nog uit te komen vechtspel One Piece: Burning Blood? In de nieuwste Weekly Jump is dat nu eindelijk opgelost: ze zijn niet vergeten door makers Spike Chunsoft.

Nico Robin en Nami zijn er natuurlijk bij namens de Straw Hats, terwijl Boa Hancock en Perona de mannen het hoofd op hol brengen, elk op hun eigen manier. Nico Robin vindt nog steeds dat vele handen licht werk maken, terwijl Nami het flink laat donderen met haar onweer. Boa Hancock gebruikt haar killer-look om mensen te verstenen, maar heeft ook toegang tot Haki om de Logia-gebruikers te raken. Perona blijft Perona, dus met haar Horo Horo no Mi-krachten maakt ze iedereen depressief, inclusief de levensmeter van de tegenstanders.

One Piece: Burning Blood komt in juni uit voor PlayStation Vita, PlayStation 4, Xbox One en pc.

De dames in One Piece: Burning Blood (Foto: Weekly Jump)

Jumanji remake wordt geregisserd door Jake Kasdan

De remake van Jumanji, waarvan je je kunt afvragen of ze daar niet beter gewoon met hun tengels vanaf kunnen blijven, heeft een regisseur: Jake Kasdan. Dat meldt Deadline. Kasdan is bekend van onder meer Bad Teacher, Sex Tape en New Girl.

Het script is gebaseerd op zowel de oorspronkelijke film als het boek dat werd geschreven door Chris Van Allsburg. De film uit 1995 met Robin Williams was een grote hit. Wie de hoofdrolspelers in de remake worden is nog niet bekend, maar degene die de rol van Alan Parrish zal gaan spelen zal van goede huize moeten komen om de legendarische Robin Williams te overtreffen.

Jumanji gaat over een bordspel dat tot leven komt. De nieuwe film moet eind dit jaar in de bioscopen draaien.

Jake Kasdan regisseert remake Jumanji
Jake Kasdan regisseert remake Jumanji (Foto: BuzzE)

Brabanders doen het vaakst faalangstexamen bij het CBR

In Groningen doen de minste mensen een rijexamen speciaal voor faalangst. Slechts vier procent van de Groningers doet zo'n examen, geen enkele andere provincie scoort zo laag. Dat meldt het CBR aan de hand van cijfers van het eerste halfjaar van 2015.

Speciale faalangstexamen worden afgenomen door examinatoren die getraind zijn de angst zoveel mogelijk weg te nemen. Zo'n examen duurt 25 minuten langer en tijdens de rit is er de mogelijkheid voor een 'time-out'.

Het aantal Groningers met een faalangstexamen is wel toegenomen, in 2011 deed nog maar 1,5 procent een dergelijk examen. De grootste 'bangerikken' wonen in Noord-Brabant. Het percentage ligt daar maar liefst op 9,4 procent.

Leerlingen die een speciaal examen afleggen slagen procentueel gezien meer dan mensen die een normaal examen doen. Waar in het eerste halfjaar van 2015 een kleine 50 procent van alle B-examens succesvol werd afgerond, was dit bij de faalangstexamens 58,5 procent. Volgens het CBR is het faalangstexamen niet makkelijker. De eisen zijn namelijk hetzelfde.

Detailhandel zet minder om in november

De detailhandel heeft in november 2,2 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De daling is deels te wijten aan een ongunstigere samenstelling van de koopdagen. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

November had in 2015 een zaterdag minder en een maandag meer dan in 2014. Doorgaans wordt er op een zaterdag meer omgezet, waardoor de samenstelling van koopdagen in november een negatief effect heeft. De omzet van de winkels in non-foodartikelen lag ruim 5 procent lager. Ook de omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen kromp licht. De online omzet groeide echter met 24 procent.

Detailhandel zet minder om in november
Detailhandel zet minder om in november (Foto: ANP)

Drie arrestaties na aanslagen in Jakarta

De politie in Indonesië heeft drie mensen opgepakt die mogelijk betrokken waren bij de aanslagen in Jakarta donderdag. Ze zouden een vrouw hebben bedreigd, meldde de lokale zender MetroTV op gezag van de politie.

Vijf terroristen hebben donderdag aanvallen uitgevoerd op een café en een politiestation in het centrum van de Indonesische hoofdstad. Volgens de politie bliezen twee mannen zich op. De andere drie openden het vuur op politieagenten en voorbijgangers. Twee mensen kwamen daarbij om het leven. De drie aanvallers werden gedood tijdens een schotenwisseling met de politie.

Drie arrestaties na aanslagen in Jakarta
Drie arrestaties na aanslagen in Jakarta (Foto: ANP)

Treinreiziger pakt vaker dan ooit de OV-fiets

2015 was een recordjaar voor de OV-fiets: Er werden bijna 1,9 miljoen ritten gemaakt met de huurfietsen die voor een schappelijke prijs bij stations beschikbaar zijn. In 2014 waren dat nog 1,5 miljoen ritten. Het aantal OV-fietsabonnees is sinds eind 2014 gestegen van 180.000 naar 200.000, aldus de NS vrijdag.

Om de voldoen aan de groeiende vraag naar de OV-fiets, breidt de NS de vloot elk jaar uit met duizend fietsen. Sinds oktober 2015 kunnen reizigers in de NS Reisplanner-app de beschikbaarheid van OV-fietsen op de diverse stations controleren om teleurstellingen te voorkomen. Het aantal verhuurlocaties is uitgebreid naar 278.

De eerste 72 uur kost de OV-fiets 3,35 euro per etmaal. Het abonnement op de dienst kost 10 euro per jaar en wordt gekoppeld aan de OV-chipkaart.

Treinreiziger pakt vaker dan ooit de OV-fiets
Treinreiziger pakt vaker dan ooit de OV-fiets (Foto: ANP)

Jongeren eren Els Borst met beeld

Vijf jongerenorganisaties bieden vrijdag, als eerbetoon, een beeld aan van voormalig minister Els Borst, die twee jaar geleden werd omgebracht. Het borstbeeld wordt in ontvangst genomen door minister Edith Schippers van Volksgezondheid, die het op haar eigen ministerie zal onthullen.

Het eerbetoon is een initiatief van de JOVD, Jonge Democraten, Jonge Socialisten en DWARS (de jongerenorganisaties van respectievelijk de VVD, D66, PvdA en GroenLinks), samen met de jongerenorganisatie van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. "Els Borst is vooral bekend vanwege haar bijdrage aan het debat omtrent euthanasie en een vrijwillig levenseinde. Hiervoor zijn wij haar zeer dankbaar", laten de organisaties weten.

Ze hebben deze week gekozen om het beeld aan te bieden omdat het maandag drie jaar geleden is dat Borst de eretitel minister van staat kreeg. De oud-minister van Volksgezondheid werd in februari 2014 in de garage bij haar woning in Bilthoven om het leven gebracht. De verdachte van dit misdrijf, Bart van U. zit momenteel in de gevangenis van Vught. De inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak begint naar verwachting in maart.

Jongeren eren Els Borst met beeld
Jongeren eren Els Borst met beeld (Foto: ANP)

China schiet in 2018 sonde naar achterkant maan

China is van plan een ruimtesonde naar de achterkant van de maan te sturen. De staatsruimtevaartorganisatie SASTIND heeft donderdag bekendgemaakt dat in 2018 ruimtesonde Chang'e-4 de ruimte in wordt geschoten.

De achterkant van de maan is nooit zichtbaar vanaf de aarde vanwege zwaartekrachten. Ook is die kant van de maan nog nooit uitgebreid onderzocht, meldde persbureau Xinhua. De Chinese missie zou de eerste zijn in de geschiedenis. Begin vorig jaar heeft China andere landen om samenwerking gevraagd voor de missie.

Het is niet de eerste keer dat de Chinezen de maan van dichtbij bekijken. In december 2013 landde de Chang'e-3 daar, die nog steeds foto's naar de aarde stuurt. De nieuwe ruimtesonde is vergelijkbaar met de derde versie, maar heeft meer apparatuur aan boord om de geologische omstandigheden te onderzoeken.

In China wordt ook gewerkt aan de Chang'e-5, de eerste Chinese ruimtesonde die uiteindelijk ook weer terug naar aarde moet kunnen. Daarmee zou China alledrie soorten maanexpedities hebben voltooid, namelijk verkenning, landing en terugkeer.

China wil sonde naar achterkant maan sturen
China wil sonde naar achterkant maan sturen (Foto: ANP)

Aantal wolkenkrabbers in 5 jaar verdubbeld

Het aantal 'superhoge' wolkenkrabbers is in vijf jaar tijd verdubbeld. Sinds de oplevering van een deel van de wolkenkrabber 432 Park Avenue in New York eind vorig jaar, zijn er in totaal honderd wolkenkrabbers van 300 meter en hoger in de wereld. Dat liet de Raad van hoge gebouwen en stedelijke leefomgeving (CTBUH) weten.

De meeste hoge gebouwen werden in de afgelopen vijf jaar gebouwd in Azië en het Midden-Oosten. In Dubai staan de meeste: achttien exemplaren. Volgens de CTBUH is de bouw van de torens explosief gegroeid. De eerste vijftig hoge gebouwen werden in een tijdspanne van 80 jaar gebouwd tussen 1930 en 2010.

Het aantal superhoge gebouwen blijft verder groeien. In de komende vijf tot zes jaar zal het aantal met nog eens honderd toenemen.

De Burj Khalifa in Dubai is met 829,8 meter nog steeds het hoogste voltooide gebouw ter wereld. Maar de toren krijgt concurrentie van de Jeddah Tower in Saoedi-Arabië, die naar verwachting in 2020 wordt afgebouwd. Die toren moet 1008 meter hoog worden.

Het aantal 'megahoge' torens valt nog mee. Volgens de CTBUH zijn er drie gebouwen hoger dan 600 meter. Er zijn er nog vier in aanbouw.

Aantal wolkenkrabbers in 5 jaar verdubbeld
Aantal wolkenkrabbers in 5 jaar verdubbeld (Foto: ANP)

Chemische explosie in haven Brazilië

In de haven van de Braziliaanse stad Santos was donderdag een chemische explosie. Een pluim rook met giftig gas steeg op van de loods waarin containers tot ontploffing waren gekomen, meldde de BBC.

In de containers waren chloorzuur en een ontsmettingsmiddel opgeslagen. De inhoud is waarschijnlijk in contact gekomen met regenwater, waardoor een chemische reactie ontstond. Het havengebied en nabij gelegen huizen zijn ontruimd. In de wijde omgeving wordt mensen aangeraden binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten.

Een aantal mensen is met ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. De autoriteiten waarschuwen voor zure regen die kan ontstaan door de chemische stoffen die in de lucht zijn terechtgekomen. Wie daarmee in contact komt kan ernstige brandwonden oplopen.

Chemische explosie in haven Brazilië
Chemische explosie in haven Brazilië (Foto: ANP)

Politie lost waarschuwingsschot voor man met bijl

De politie heeft een waarschuwingsschot gelost bij een aanhouding in het Brabantse Oirschot. In een woning aan de Van Aerlestraat was een man met een bijl de inboedel aan het vernielen, meldde de politie in de nacht van donderdag op vrijdag.

Omdat de man weigerde zijn bijl te laten vallen, loste de politie een waarschuwingsschot. Daarna liet hij alsnog de bijl vallen en kon hij worden ingerekend. Er zijn geen gewonden gevallen.

Politie schiet bij aanhouding Oirschot
Politie schiet bij aanhouding Oirschot (Foto: ANP)

Acht verdachten aanrandingen Hamburg in beeld

De politie in Hamburg heeft acht verdachten in beeld van aanrandingen tijdens de nieuwjaarsviering in die stad. De mannen waren betrokken bij ongeregeldheden in het centrum van de stad en stadsdeel St. Pauli, zei Frank-Martin Heise van de lokale recherchedienst. Er is nog niemand aangehouden, meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel vrijdag.

Alle verdachten hebben een buitenlandse achtergrond. Het gaat om zowel mannen die al jarenlang in Hamburg wonen, als vluchtelingen die recent in Duitsland zijn aangekomen. De politie doet nog onderzoek naar 18 tot 20 andere mensen die mogelijk betrokken waren bij de aanrandingen.

Het aantal aangiftes die de politie in Hamburg heeft binnengekregen is gestegen tot 195, zei Heise. Ruim driehonderd vrouwen hebben zich gemeld bij de politie.

Acht verdachten aanrandingen Hamburg in beeld
Acht verdachten aanrandingen Hamburg in beeld (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Ga terug naar bed, vandaag is afgelast

Na gisteren ben ik een beetje klaar met het weer. De momenten dat ik thuis ben is het droog en schijnt er een prachtig zonnetje, maar op 't moment dat ik de kinderen ga halen trekt de lucht dicht en krijg ik op de terugweg tot twee keer toe een heuse hagelbui op m'n hoofd! 

Vandaag schijnt ook af en toe de zon, met hier en daar een regenbui. Lokaal kan dit wederom ontaarden in natte sneeuw. De temperatuur loopt uiteen van 5 graden aan de kust, tot 2 graden in het oosten. De wind komt uit het noorden en is matig. Aan de kustlijn kan de wind wat harder waaien. 

Zon op: 08.41 uur
Zon onder: 16.57 uur

Een paar dagen terug maakte qltel een wandeling naar zijn brievenbus, en zag daarbij deze lucht voorbij komen. Ik hou van de scherpe lijnen, prachtig om te zien! 

wolkenlucht in pfalzdorf (Foto: qltel)
wolkenlucht in Pfalzdorf (Foto: qltel)

Ook Nattekat was gisteren op pad en maakte onderstaande foto van een hagelbui in de verte. Ergens onder de hagel ligt Leiden verstopt, aldus Nattekat. 

dreigende regenbui (Foto: nattekat)
dreigende regenbui (Foto: Nattekat)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 2009 dreigde een vliegtuig dat net was opgestegen van New York Airport, te crashen doordat er vogels in beide motoren vlogen. De piloot, Captain Chesley "Sully" Sullenberger, weet het vliegtuig veilig aan 'de grond' te krijgen door in de rivier De Hudson te landen.

* In 1909 werd de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. 

* In 2006 wist Jelle Klaassen, als 21-jarige debutant, Lakeside op zijn naam te schrijven. Hij won van Raymond van Barneveld in de finale met 7-5 in sets. Hij is de jongste speler ooit die Lakeside heeft gewonnen. 

* In 2012 won Christian Kist het BDO-Wereldkampioenschap door Tony O'Shea te verslaan met, jawel, 7-5. 

Russen beloven beterschap

De Russische politiek gaat zich inzetten voor een transparanter beleid bij sportbonden. Dat heeft het Russische ministerie van sport gemeld aan het persbureau Interfax in reactie op de aanbevelingen die een onderzoekscommissie van wereldantidopingbureau WADA heeft gedaan.

De onderzoekers toonden eerder al aan dat er in de Russische atletiek sprake is geweest van structureel dopinggebruik, donderdag bleek dat hoge bestuurders van de internationale atletiekfederatie daarvan op de hoogte zijn geweest. De onderzoekscommissie deed tal van aanbevelingen in de toekomst een herhaling te voorkomen.

Ook de Russische atletiekbond, die vooralsnog geen atleten mag uitzenden naar internationale wedstrijden, beloofde beterschap. "Het rapport gaat over de vroegere leiding van de Russische atletiek. Onze opdracht is nu de fouten te corrigeren", zei Vadim Selitsjenok, vertegenwoordiger van de bond. Vanuit het WADA kreeg hij tal van geluiden dat de Russen straks in Rio alsnog aan de atletiekwedstrijden kunnen deelnemen. "Dat biedt steun, maar het biedt geen oplossing. Die zullen we zelf moeten aandragen", aldus Selitsjenok.

Russen beloven beterschap
Russen beloven beterschap (Foto: ANP)

KNVB gaat Suriname helpen met profcompetitie

Voetbalbond KNVB gaat meehelpen een profcompetitie op te zetten in Suriname. Onder meer daarover heeft een delegatie met onder anderen voorzitter Michael van Praag en directeur betaald voetbal Bert van Oostveen de afgelopen dagen gesprekken gevoerd met collega's van de Surinaamse voetbalbond SVB. Behalve Suriname worden ook de eilanden Bonaire, Aruba en Curaçao bezocht.

"De voetbalbonden van Suriname en de ABC-eilanden maken op ons een ambitieuze indruk en we zien dat het voetbal erg leeft", liet Van Oostveen donderdag weten. "Tegelijkertijd zie je ook meteen waar de uitdagingen liggen. Het ontbreekt hen hier vooral aan goede kaders en infrastructuur. Op deze gebieden bieden wij graag onze ondersteuning aan." Met name de SVB heeft grote ambities: het Surinaamse voetbal moet volgens voorzitter John Krisnadath een plaats verwerven tussen de beste landen in de regio. De opzet van een profleague moet daaraan bijdragen.

KNVB gaat Suriname helpen met profcompetitie
KNVB gaat Suriname helpen met profcompetitie (Foto: ANP)

Coe: "Dit mag mijn opvolger nooit overkomen"

Sebastian Coe gaf donderdag toe dat het bestuur van de internationale atletiekbond IAAF zich had moeten realiseren dat er sprake was van corruptie door de hoogste bazen.

De Britse oud-atleet, van 2007 tot 2015 vicevoorzitter en inmiddels de opvolger van de weggestuurde Lamine Diack, kwam redelijk ongeschonden uit de rapportage van de onderzoekscommissie van wereldantidopingbureau WADA. Die legde donderdag een fraudenetwerk bloot dat wellicht veel verder ging dan het verdoezelen van positieve dopingtests van Russische atleten.

Commissievoorzitter Dick Pound noemde Coe zelfs de juiste man om de puinhopen op te ruimen. "Ja, we hadden ons er meer bewust van moeten zijn", reageerde Coe, aanwezig bij de presentatie van het rapport. "Maar waren we in een positie om meer te weten? Nee."

Coe kondigde aan een nieuwe bestuursvorm te introduceren. "Zodat mijn opvolger nooit in een positie als deze kan komen."

Coe: dit mag mijn opvolger nooit overkomen
Coe: dit mag mijn opvolger nooit overkomen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.